Uvjeti oporavka menstruacije nakon porođaja: koja je norma i što je patologija?

Rođenja

Mlade majke uvijek se zanima kada menstruacija počne nakon poroda. Tijekom ciklusa oporavka može mijenjati duljinu, mjesečno stječe drugačiji karakter, intenzitet, trajanje, postaje manje ili više bolan nego prije trudnoće. Često je to norma, ali u nekim je slučajevima potrebna konzultacija ginekologa.

Krvarenje u postpartum periodu

Postpartum krvarenje, ili lochia, je čišćenje površine rane koja se formira na mjestu odvojene membrane i posteljice. Oni traju cijelo vrijeme oporavka unutarnje površine maternice.

U ovom trenutku, maternica je posebno osjetljiva na infekciju, tako da redovito mijenjate higijenske jastučiće i pratite prirodu iscjedak. Maksimalno se izražavaju unutar 3 dana nakon rođenja, a zatim se postupno slabe.

Ponekad se ove sekrete potpuno zaustavljaju doslovno svaki drugi dan. To je zbog kašnjenja krvi u maternici (hematometar), što dovodi do povećanog rizika od infekcije. U ovom slučaju, trebate pomoć liječnika.

Normalno, čišćenje maternice nakon procesa prirodnog porođaja traje od 30 do 45 dana. Nakon kirurške dostave, ovo vrijeme može se povećati zbog formiranja ožiljka i duže vrijeme zarastanja.

Kako razlikovati menstruaciju od krvarenja nakon poroda?

Lochias postupno mijenja svoj karakter. Do kraja prvog tjedna postaju svjetliji, u 2 tjedna postaju tanki. Mješavina krvi može se pojaviti unutar mjesec dana, ali njegova količina je beznačajna. Obično žena lako razlikuje ovaj proces od menstruacije. Između završetka lohii i početka prvog menstruacije trebalo bi trajati najmanje 2 tjedna. U slučaju dvojbe, bolje je konzultirati ginekologa ili barem započeti s primjenom barijere koja štiti maternicu od infekcija.

Početak menstruacije

Tijekom trudnoće, menstruacija je odsutna. Ovo je prirodni zaštitni mehanizam za očuvanje fetusa, koji je reguliran hormonima. Nakon porođaja počinje vraćanje normalnog hormonskog statusa žene. Traje mjesec dana ako se dojenje ne pokrene.

Kada treba započeti menstruacija nakon rođenja?

To razdoblje određuje prvenstveno vrsta prehrane djeteta: prirodno ili umjetno. Proizvodnja majčinog mlijeka javlja se pod djelovanjem hormona hipofize prolaktina. On je onaj koji inhibira rast jaja u jajniku tijekom dojenja. Razina estrogena se ne povećava, stoga, tijekom dojenja, menstruacija počinje, u prosjeku, 2 mjeseca nakon rođenja, češće kad se hrani "do trenutka".

Za mnoge mlade majke, ovaj jaz produljuje se šest mjeseci ili više, posebno kad se hrane "na zahtjev". U vrlo rijetkim slučajevima, dok se dojenje održava, čak i povremeno, žene primjećuju da nemaju vremena za godinu dana, a ponekad i duže. U takvim slučajevima redovito trebate koristiti kontracepciju i, ako je potrebno, provesti test trudnoće. Također se trebate savjetovati sa svojim liječnikom kako biste isključili hiperprolaktiniju.

Uz umjetno hranjenje od rođenja, trajanje ciklusa se vraća za mjesec i pol. Trenutno se javlja i ovulacija, tako da je moguća nova trudnoća.

Kada beba jede samo majčino mlijeko, sve to vrijeme žena možda neće imati svoje razdoblje. U tom slučaju prva menstruacija nakon porođaja započet će tijekom prve polovice godine nakon kraja laktacije "na zahtjev" ili uvođenja komplementarne hrane. Međutim, to nije potrebno, pa čak i tijekom dojenja, menstruacija se može oporaviti.

Uz miješano hranjenje (iz boce i na prirodan način), obnova menstruacije se razvija brže, unutar 4 mjeseca nakon rođenja.

Koliko dugo traju menstruacije u postpartum periodu?

Često je prva menstruacija vrlo bogata. Može biti jak iscjedak, menstruacija s krvnim ugrušcima. Ako morate mijenjati brtvu svakih sat vremena, obratite se svom liječniku za pomoć: to može biti simptom krvarenja koje je počelo. Naknadna razdoblja obično postaju normalna.

U drugim slučajevima, u prvim mjesecima žena se pojavljuju nepravilno uočavanje. To je karakteristično za dojenje, kada se sinteza prolaktina postupno smanjuje.

Dodatni čimbenici koji utječu na brzinu oporavka normalnog ciklusa:

 • poteškoće u zbrinjavanju djeteta, nedostatak sna, nedostatak pomoći rodbini;
 • nezdravu hranu;
 • postpartumna depresija;
 • premalena majčinska dob ili kasno porođaj;
 • popratne bolesti (dijabetes, astma i drugi), osobito one koje zahtijevaju hormonsku terapiju;
 • komplikacija nakon porođaja, na primjer, Sheehanov sindrom.

Promjene u menstrualnom ciklusu

Nepravilna razdoblja često se čuvaju za nekoliko ciklusa nakon isporuke. Ove promjene ne bi trebale biti trajne. U roku od 1-2 mjeseca, ciklus se normalno vraća na prenatalne karakteristike ili lagano varira u trajanju.

 • Trajna razdoblja obično mogu biti tijekom prvih 2-3 ciklusa, osobito ako se koristi miješano hranjenje.
 • Tijekom prvih ciklusa nakon porođaja, naprotiv, neke žene imaju puno vremena. To može biti normalno, ali ako menstruacija ne postane normalna u sljedećem ciklusu, trebate se posavjetovati s ginekologom.
 • Kršila je pravilnost menstrualnog toka, tj. Ciklus je izgubljen.
 • Bolna razdoblja mogu se pojaviti, čak i ako se žena nikada nije žalila na bol prije trudnoće. Razlog za to je infekcija, previše kontrakcija maternice. U većini slučajeva, naprotiv, menstruacijska razdoblja koja su bolna prije trudnoće postaju normalna. To je uzrokovano normalizacijom mjesta maternice u tjelesnoj šupljini.
 • Neke žene razviju predmenstrualni sindrom ili njegove prethodnice: mučnina, oteklina, vrtoglavica, emocionalne promjene prije menstruacije.

Uzroci menstruacijskih promjena nakon poroda

Kašnjenje menstruacije nakon rođenja pojavljuje se pod utjecajem promjena razine hormona:

 • izlučivanje u hipofizu prolaktina, što pomaže u izlučivanju majčinog mlijeka i zaustavlja ovulaciju;
 • supresija pod djelovanjem proizvodnje prolaktina estrogena, što dovodi do nepravilnog menstruacije ili potpunog odsustva tijekom dojenja (laktacijska amenoreja).

Kada dijete jede samo majčino mlijeko i "na zahtjev", a ne "po satu", a žena nema mjesečnice šest mjeseci nakon rođenja - to je norma.

Nakon pojave menstruacije, poželjno je početi koristiti kontracepciju. Iako dojenje smanjuje vjerojatnost začeća, to je još uvijek moguće. Na primjer, ako je razdoblje nakon porođaja počeo, a zatim je nestao, najvjerojatniji razlog za to je ponovljena trudnoća. Također treba zapamtiti da ovulacija javlja prije početka menstrualnog krvarenja. Stoga je moguće trudnoću čak i prije prve mjesečnice. Ako je žena zabrinuta zbog toga zašto nema dugotrajnog menstrualnog krvarenja, najprije morate napraviti test za trudnoću i posavjetovati se s ginekologom. Možda ćete trebati konzultirati nekog endokrinologa.

Nakon izbijanja menstrualnog ciklusa nije nužno odbiti dojenje. Mjesečno ne mijenja kvalitetu. Događa se da dijete danas slabo jede, je nestašno, odbija dojiti. To je obično povezano s emocionalnim poremećajima u žena, osjećajima o kvaliteti hranjenja.

Tijekom menstruacije, osjetljivost bradavica može se povećati, hranjenje postaje bolno. Da biste smanjili takve senzacije, preporučujemo da prije davanja dojke dojke, masirate, zagrijte, primijenite toplom stisku na bradavice. Potrebno je pratiti čistoću prsnog i aksilarnog područja. Kada menstruacija mijenja sastav znoja, a dijete drugačije osjeća miris. To može biti još jedan razlog za poteškoće s prehranom.

Neregularno mjesečno

Što učiniti ako menstrualni ciklus postaje nepravilan:

 1. U prvim mjesecima razdoblja oporavka nakon poroda nemojte paničariti. U većini slučajeva, to je varijanta norme. Svaka žena normalizira ciklus pojedinačno, obično tijekom prvih mjeseci nastavka menstrualnog krvarenja. Nepravilnost je češća kod žena koje koriste dojenje.
 2. Potrebno je oko 2 mjeseca da se obnovi normalna funkcija svih organa i sustava. Ravnoteža u endokrinom sustavu dolazi kasnije, osobito ako se koristi dojenje. Stoga se žena može osjećati sasvim zdravo, ali istodobno će doživjeti nedostatak menstruacije.
 3. Obratite pažnju na nepravilan ciklus bi trebao biti tek nakon 3 ciklusa. To može biti posljedica upale, endometrioze ili tumora genitalnih organa. Odgoda druge menstruacije nije opasna, osim ako je povezana s ponovnom trudnoćom.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, bolje je konzultirati ginekologa, pravovremeno dobiti dijagnozu i započeti liječenje.

Ciklus nakon patološkog tijeka trudnoće ili porođaja

Menstruacija nakon propuštenog pobačaja nije odmah obnovljena. Samo kod nekih žena dolazi redovito krvarenje unutar mjesec dana. U većini slučajeva, hormonska neravnoteža, koja je dovela do pobačaja, uzrokuje nepravilnosti u ciklusu.

Nakon prekidanja zastoja trudnoće ili pobačaja, prva menstruacija se javlja u roku od 45 dana. Ako se to ne dogodi, žena bi trebala potražiti pomoć ginekologa.

Kako bi se uklonili uzroci amenoreje, kao što je preostali dio jajašca u maternici ili upali, 10 dana nakon prestanka smrznute ili normalne trudnoće potrebno je ultrazvučno skeniranje.

Prvi menstrualni protok nakon ektopične trudnoće počinje od 25 do 40 dana nakon završetka. Ako su počeli ranije, vjerojatno je krvarenje maternice koje zahtijeva posjet liječniku. Kašnjenje od više od 40 dana također zahtijeva konzultacije s ginekologom. Ako je bolest uzrokovala teške stres u žena, smatra se normalnim da produžite vrijeme oporavka na 2 mjeseca.

Menstruacija nakon cezariannog dijela vraća se na isti način kao i nakon normalne dostave. Tijekom dojenja, menstruacija ne dolazi u roku od šest mjeseci. S umjetnom hranom, nema mjesečnice za 3 mjeseca ili čak manje. I u fiziološkim i rođenim carskim rezom u malom dijelu žena ciklus se ne vraća u roku od godinu dana. Ako se ne pronađe druga patologija, to se smatra normalnim.

U prvih nekoliko mjeseci nakon smrznute intrauterine trudnoće ili carskog dijela ciklus može biti nepravilan. Kasnije, njezino trajanje može se promijeniti od prethodne. Ali obično je najmanje 21 dan i ne više od 35 dana. Menstruacija traje od 3 do 7 dana.

Nakon svih navedenih situacija preporuča se zaštita od nove trudnoće najmanje šest mjeseci. Treba imati na umu da odsutnost menstruacije nije znak anovulacije, pa čak i prije prvog menstrualnog perioda žena može zatrudnjeti.

Patologija menstruacije

Ponekad je krvarenje koje je počelo kod žena nakon poroda je patološko. Istodobno, nije potrebno čekati nekoliko ciklusa, tako da se normaliziraju, ali se odmah posavjetujte s liječnikom.

 • Iznenadni prestanak poslijeporođajnog iscjetka - znak maternice ili endometritisa, akumulacije lochia u šupljini maternice - lohiometri.
 • Trajna razdoblja za 3 ciklusa ili više. Možda su simptom hormonskih poremećaja, Sheehanov sindrom ili endometritis.
 • Nepravilna menstruacija šest mjeseci nakon oporavka, pauza između krvarenja duže od 3 mjeseca. Najčešće praćena patologijom jajnika.
 • Previše krvarenja za 2 ili više ciklusa, osobito nakon kirurške dostave ili pobačaja. Često ih uzrokuju tkiva fetalnih membrana koje ostaju na zidovima maternice.
 • Trajanje menstruacije je više od tjedan dana, što je popraćeno slabostima, vrtoglavicom.
 • Bolovi u trbuhu, groznica, smrdljivi mirisi, obezbojenje vaginalnog iscjetka znak su tumora ili infekcije.
 • Smearing mjesta prije i poslije menstruacije su vjerojatno simptom endometrioze ili upalne bolesti.
 • Svrbež u vagini, mješavina sirastog iscjetka - znak kandidijaze.
 • Krvarenje dva puta mjesečno, nastavljajući više od 3 ciklusa.

U svim ovim slučajevima treba pomoć ginekologa.

Ponekad, unatoč očitom zdravlju jedne žene, ona nema menstruaciju u pravom trenutku. Ovo može biti simptom poremećaja porođaja - Sheehanov sindrom. To se događa s teškim krvarenjem tijekom porođaja, tijekom kojeg krvni pritisak naglo padne. Kao rezultat toga, stanice hipofize, glavni organi koji reguliraju funkciju reproduktivnog sustava, umiru.

Prvi znak ove bolesti je odsutnost postpartum laktacije. Normalno, u odsustvu mlijeka, menstruacija se javlja nakon 1.5-2 mjeseca. Međutim, u Sheehanovom sindromu javlja se nedostatak gonadotropnog hormona. Sazrijevanje jaja u jajniku je pogoršano, nema ovulacije, nema menstrualnog krvarenja. Stoga, ako žena koja je rodila ne posjeduje mlijeko, a zatim se ciklus ne oporavi, mora hitno posavjetovati se s liječnikom. Posljedice Sheehanovog sindroma su nadbubrežna insuficijencija koja je popraćena učestalim infektivnim bolestima i općim smanjenjem otpora tijela na različite napore.

Tu je i obrnut problem - hiperprolaktinemija. Ovo stanje uzrokovano je povećanjem proizvodnje prolaktina u hipofize nakon kraja dojenja. Ovaj hormon inhibira razvoj jajašca, uzrokuje anovulaciju, narušava normalno zadebljanje endometrija u prvoj fazi ciklusa. Njezin višak dovodi do odsutnosti menstruacije na pozadini kontinuirane sinteze mlijeka.

Glavni uzroci hiperprolaktinemije su adenomi hipofize, ginekološki bolesti, policistični jajnici.

Preporuke za normalizaciju ciklusa

Kada je žena zdrava, njezin se ciklus normalno obnavlja. Da biste izbjegli moguće kvarove, morate slijediti neke jednostavne smjernice:

 1. Da biste tijelo omogućili da brzo vratite sintezu hormona, trebate u potpunosti jesti. Puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i vode u kombinaciji s redovitom tjelovježbom učinkovita je metoda vraćanja hormonske ravnoteže. Izbornik bi trebao biti mliječni proizvodi, sir, meso. Nakon savjetovanja s liječnikom, možete uzeti multivitamin za majke koje rade.
 2. Nemojte uzimati pilule za kontrolu rađanja. Oni mogu promijeniti hormone i uzrokovati nepredvidive promjene u ciklusu. Ako je žena seksualno aktivna, bolje je koristiti kondome ili druge ne-hormonske metode kontracepcije.
 3. Najucinkovitije organizirati svoj način rada. Ako beba ne spava dobro noću, trebali biste pokušati dobiti dovoljno spavanja tijekom dana. Nemojte odustati od pomoći voljenih. Dobro fizičko stanje žene će joj pomoći da se brže oporavi.
 4. U nazočnosti kroničnih bolesti (dijabetes, bolest štitnjače, anemija i drugi), potrebno je posjetiti odgovarajućeg stručnjaka i prilagoditi liječenje.

Obnova menstruacijskog ciklusa nakon poroda: značajke, vrijeme, komplikacije

Povratak redovite mjesečnice nakon porođaja jedan je od znakova normalnog oporavka ženskog tijela. Međutim, vrlo često se taj proces odvija s odstupanjima od normi, pa čak i komplikacija, koje tada moraju ispraviti liječnici.

Zašto se rad reproduktivnog sustava spušta nakon rođenja djeteta? Kako je ciklus oporavka nakon porođaja i što se može učiniti kako bi se izbjegle opasne komplikacije? Korisno je da sve žene znaju takve informacije kako bi prepoznale patologiju na vrijeme, tražile pomoć od stručnjaka i sve popravile.

fiziologija

Nakon rođenja bebe, obnova menstruacije je proces povratka endokrinih žlijezda, kao i drugih sustava i organa u pregenerativno stanje. Počinje odbijanjem potomstva i traje od 6 do 8 tjedana. Tijekom tog vremena, u ženskom tijelu, one fiziološke promjene koje su se dogodile tijekom trudnoće i porođaja postupno nestaju. To vrijedi za sve sustave: endokrini, kardiovaskularni, živčani, genitalni organi. Pojavljuje se procvat i razvoj funkcija mliječnih žlijezda potrebnih za potpunu dojenju.

Normalno, obnova menstrualnog ciklusa nakon porođaja podrazumijeva sljedeće procese:

 1. obrnuti razvoj maternice do prenatalnog razdoblja naziva se involucija, i to se događa prilično brzo;
 2. mišići počinju aktivno odbijati, što rezultira znatno smanjenjem veličine maternice;
 3. u prvih 10-12 dana nakon isporuke, tijekom oporavka, dno maternice svakodnevno pada za 1 cm (ovo je normalno);
 4. do kraja od 7-8 tjedana, njegova vrijednost već odgovara njegovoj prethodnoj, pre-trudnoj veličini;
 5. tako da je do kraja prvog tjedna težina maternice gotovo polovica i oko 400 grama, a do kraja postpartum razdoblja, samo 50-60 grama;
 6. cervikalni kanal i unutarnji ždrijelo nisu ništa manje brzo formirani: prvi je potpuno oblikovan do 10. dana, a zatvaranje vanjskog farnja je potpuno završeno 3. tjedna nakon isporuke, pribavljanje proreznog oblika (prije toga, kanal nalikuje cilindru).

Takva obnova menstruacijskog ciklusa nakon porođaja smatra se normom, ali ništa nije strašno ako se involucija odgađa ili ubrza. Postoje čisto fiziološki uzroci koji se ne mogu smatrati odstupanjima ili patologijama. Zabrinutost zbog toga zasigurno ne vrijedi. Trebate samo pokušati shvatiti što se događa s tijelom, koje je tako dugo (ili obrnuto, prebrzo) obnovljeno nakon rada.

Uzroci zakašnjelog zagušenja

Brzo ili sporo oporavak menstruacije nakon porođaja ovisi o brojnim razlozima koje žena mora uzeti u obzir dok čeka uspostavljanje redovitog ciklusa. Ovo je opće stanje zdravlja žene i njezina doba, te određeni tijek trudnoće i porođaja, te dojenje.

Obično je usporavanje sporo ili ubrzano iz sljedećih razloga:

 • ako je žensko tijelo preslabo nakon isporuke;
 • ako je po grofu treća (i više) trudnoća;
 • ako je ovo prvo rođenje, a žena ima 30 godina;
 • ako je porođaj nastao s abnormalnostima, komplikacijama i patologijama;
 • ako je prekršeno postpartum razdoblje;
 • ako je mlada mama slabo hranjena;
 • ako je u postpartumnoj depresiji i moralno je umorna.

Ako žena vjeruje da je obnavljanje menstrualnog ciklusa nakon što je rodila nju prekasno ili je njezino razdoblje počelo vrlo rano, trebala bi analizirati situaciju i utvrditi razloge takvog odstupanja. Ništa nije u redu s tim. Da biste se smirili i riješili posljednjih sumnji, možete se posavjetovati s nekim opreznim ginekologom. On će otkriti točan uzrok zakašnjelog ili ubrzanog upada i reći će vam što učiniti s njom.

Postpartum iscjedak

Što još plaši mlade mame u razdoblju oporavka menstrualnog ciklusa, tako da je postpartum iscjedak. Oni su različiti u karakteru, u boji iu trajanju. Međutim, ne biste se trebali bojati ni njih, jer je njihov izgled potpuno prirodan proces. Imaju čak i poseban znanstveni naziv - lochia. Što su oni?

Sluznica maternice nakon ispuštanja posteljice i porođaja je površina rane. Njezin oporavak završava samo 10. dan, sluznica maternice se vraća na normalu i još duže - samo 7. tjedna. U procesu iscjeljivanja pojavljuju se samo postpartumski iscjedak. Tijekom vremena, njihov se karakter mijenja u skladu s procesima iscjeljivanja i čišćenja unutarnje površine maternice:

 • prvih dana nakon poroda: lochia pomiješana s česticama unutarnje podloge maternice, koja se postupno raspadaju i zbog toga sadrže malu količinu krvi koja ne bi trebala uplašiti mladu mamu;
 • 3-4. Dan: iscjedak dobiva konzistenciju i boju ozbiljne tekućine poput krvi, tj. Postaju ružičasto-žućkaste, ali u njima ne smije biti krvi;
 • 10. dan: Lochia je već lagana, tekućina, potpuno bez krvi, njihov se broj postupno smanjuje;
 • 3. tjedan: iscjedak postaje rijedak jer sadrže samo mješavinu sluzi, koja se još uvijek formira iz cervikalnog kanala;
 • 5. - 6. Tjedan: Lochia bi se trebala zaustaviti.

Ako je obnavljanje menstrualnog ciklusa nakon porođaja obilježeno obilnom ili previše dugotrajnom Lochia, ovo je prvi znak upozorenja o komplikacijama. U tom slučaju preporučuje se konzultirati stručnjaka. Što se tiče obujma postpartalnog ispuštanja, njihov ukupni broj u prvom tjednu ne smije biti veći od 1.500 ml. I nemojte se bojati neugodnog, vrlo specifičnog mirisa trulih lišća. Ponekad postoje poteškoće koje samo iskusni ginekolozi mogu pomoći:

 • s polaganom upadom, lučica lučenje kasni;
 • krv u sekrecijama može trajati dulje;
 • ako postoji okluzija unutarnjeg ždrijela zbog zavoja maternice ili krvnog ugruška, akumulacija loše se javlja u šupljini maternice - takva komplikacija naziva se lohiometer;
 • jer nakupljena krv u maternici služi kao hranjivi medij za razvoj mikroba, ovaj uvjet zahtijeva liječenje.

Tijekom razdoblja oporavka menstrualnog ciklusa neophodno je pratiti prirodu i trajanje poslijepora. Ako je sve normalno s njima, očekivanje menstruacije također nije odgođeno.

uvjeti

Morate biti svjesni da je obnova menstruacije nakon porođaja tijekom dojenja duža nego kod umjetnog. Ovo nije patologija ili norma. To se samo događa na taj način, jer je ovaj fenomen uzrokovan fiziološkim procesima povezanim s laktacijom. Poznavanje ovih značajki involucije pomoći će ženama da plovite vrijeme dolaska prve mjesečnice:

 • Uz umjetno hranjenje

Obnavljanje ciklusa nakon isporuke obično traje od 6 do 8 tjedana.

 • Tijekom dojenja

Dva su scenarija moguća odjednom:

1 - žena nema mjesečnice za nekoliko mjeseci, pa čak ni tijekom čitavog razdoblja laktacije (prirodni i prilično česti put);

2 - ciklus oporavka nakon poroda traje istodobno (6-8 tjedana), kao kod ne-skrbničkih mama.

Taj se fenomen objašnjava činjenicom da u ženskom tijelu postoji prolaktin, hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka, sprečava stvaranje hormona u jajnicima i sprječava sazrijevanje jaja i njegovu naknadnu ovulaciju.

Najčešće, ciklus oporavka nakon porođaja s HB pojavljuje se nakon uvođenja prve komplementarne hranjenja na prehranu djeteta. Ako je dijete mješano, taj postupak može trajati 3-4 mjeseca. Ako je beba umjetni umjetnik, njegova majka može očekivati ​​dolazak prvog mjeseca do kraja drugog mjeseca nakon rođenja. Ovdje nema rokova niti odstupanja ni norme. To su prirodni procesi koji ovise o individualnim karakteristikama ženskog tijela. Međutim, u nekim slučajevima, svejedno postoje sve vrste komplikacija.

komplikacije

Sljedeći problemi mogu se pojaviti kada se menstruacijska funkcija obnovi nakon poroda mlade majke.

 1. nepravilnost

Nemojte se uzrujati ako se u prvih šest mjeseci nakon rođenja ciklus ne može utvrditi. Mjesečno može doći kasnije ili ranije nego prethodni termin. To je sasvim moguće objasniti postupcima oporavka svih sustava ženskog tijela. Međutim, ako menstrualni ciklus ostaje nepravilan, čak i šest mjeseci kasnije, to je razlog da se obratite liječniku s ovim problemom.

 1. Vrijeme ciklusa

Ne treba očekivati ​​da će se potpuno oporaviti i da će biti onoliko dana koliko prije trudnoće. U 90% slučajeva vrijeme trajanja varira. Na primjer, ako je ranije bilo 21 dan, može trajati do 30 dana.

 1. Mjesečno trajanje

Uobičajeno, oni moraju ići barem 3 i ne više od 5 dana. Ako nakon porođaja primijetite da su postali prekratki (1-2 dana) ili predugo (više od 5 dana), obavijestite svog liječnika o tome. U nekim slučajevima to može biti simptom vrlo ozbiljnih bolesti - na primjer, fibroida maternice (tumori benigne prirode) ili endometrioze.

 1. Volumen pražnjenja

Obično treba biti između 50 i 150 ml. Prema tome, manji ili, obrnuto, veći broj njih neće biti norma. Kako odrediti ovaj parametar? U postpartum razdoblju, uobičajena traka bi trebala biti dovoljna za 5-6 sati.

 1. Postpartum iscjedak

Ako se redovito pojavljuju prije menstruacije ili nakon njih i nikada ne odustaju, to se također smatra komplikacijom. Najčešće je simptom endometrioze ili endometritisa.

Ako ona, tijekom oporavka menstrualnog ciklusa nakon porođaja, previše brine za ženu, sprječava je da živi, ​​spava i radi, prisiljena je uzimati lijekove protiv bolova ili antispazmodike, to je patologija. U medicini se zove algodysmenorrhea, i to zahtijeva obavezno savjetovanje liječnika.

Snažna bol tijekom menstruacije u ovoj fazi može imati drugačije podrijetlo: opću nezrelost organizma, koja nije mogla izdržati stres od rađanja; psihološke značajke povezane s upalnim procesima, snažne kontrakcije mišića stijenki maternice.

 1. Bez boli

Da, u nekim slučajevima to nije ni norma. Ako je prije rođenja žena imala neugodne, bolne senzacije tijekom njezinih razdoblja, a nakon rođenja djeteta prošla su, to nije razlog za preranu radost. Tako se nešto dogodilo na maternici, što bi moglo promijeniti situaciju. U tom slučaju morate biti sigurni da provjerite kod stručnjaka.

 1. Požara kroničnih upalnih bolesti

Endometritis i salpingoooforitis se aktiviraju u takvim trenucima i zahtijevaju liječenje. O njima možete naučiti teškim bolovima u donjem dijelu trbuha, obiljem sekreta i njihovim neugodnim, neobičnim mirisom.

 1. Predmenstrualni sindrom

Nije moglo biti u prenatalnom razdoblju, ili se ne može izraziti tako jasno. No, nakon rođenja djeteta, čini se u 90% svih žena. Ovo stanje karakterizira ne samo bezbolno razdražljivost, loše raspoloženje ili sklonost suzama, nego i cijeli kompleks fizioloških simptoma. To su glavobolja, gušenje i grudi, alergijske manifestacije, zadržavanje tekućine u tijelu, i kao posljedica oticanja, bol u zglobovima, nesanica, opuštajuća pažnja. Nažalost, ne postoji lijek za takvu nerazumljivu i nesposobnu državu. Žena mora samo naučiti kako upravljati svojim osjećajima u ovoj fazi.

 1. Poremećaj jajnika

Obično se javljaju nakon kompliciranog rada, krvarenja, gestoze s edemom, povećanja krvnog tlaka do konvulzivnog sindroma. U takvim situacijama postoje česte kršenja razvoja jaja, počinju hormonske promjene, što dovodi do kašnjenja u oporavku menstrualnog ciklusa nakon porođaja. Budući da se slučaj može završiti krvarenjem, neophodno je posegnuti za pomoć stručnjacima.

 1. Neplanirana trudnoća

Najčešća komplikacija tijekom razdoblja oporavka menstruacije nakon poroda. Mnoge žene ili ne znaju ili zaboravljaju da ovulacija javlja oko 2 tjedna prije menstruacije, što znači da je rizik od zatrudnjenja vrlo visok. Sukladno tome, morate biti zaštićeni, ako ne planirate u bliskoj budućnosti još mrvica. Metode kontracepcije u ovoj fazi treba odabrati liječnik.

To nisu sve poteškoće s kojima se žene mogu suočiti pri obnavljanju menstrualnog ciklusa nakon porođaja. Oni su mnogo više, ali su vrlo rijetki. Da biste ih spriječili i ne brinite zbog prevelike odsutnosti menstruacije, bolje je riješiti sve vaše sumnje u ordinaciji. Poželjno je da je to bio isti ginekolog koji vas je vodio tijekom trudnoće. Poznaje osobine vašeg tijela i nijanse porođaja. Stoga se preporuča započeti liječničkim pregledom, a zatim pričekajte dolazak menstruacije.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Oporavak menstruacije nakon porođaja

Jedan od znakova normalnog oporavka ženskog tijela nakon porođaja je povratak redovnog menstrualnog ciklusa koji ne ide uvijek glatko. Što se događa s osnovom reproduktivne funkcije žene nakon rođenja djeteta i što. opasne komplikacije koje proizlaze iz ovoga?

Tatjana Kovalenko
Liječnik-ginekolog, dr. Sc

Menstrualni ciklus i njegove faze

Menstrualni ciklus je jedna od manifestacija složenog biološkog procesa u ženskom tijelu koje karakterizira cikličke promjene u funkciji ne samo seksualnog (reproduktivnog) sustava, nego i kardiovaskularnih, živčanih, endokrinih i drugih sustava tijela.

Konkretnije, menstrualni ciklus je razdoblje od prvog dana jednog do prvog dana sljedećeg menstruacije. Trajanje menstrualnog ciklusa varira u različitim ženama, ali u prosjeku se kreće od 21 do 35 dana. Važno je da je duljina menstrualnog ciklusa u žena uvijek približno jednaka, takav se ciklus smatra regularnim.

Svaki normalni menstrualni ciklus je priprema ženskog tijela za trudnoću i sastoji se od nekoliko faza:

Tijekom prve faze, jajnici proizvode hormon estrogen, koji doprinosi oticanju unutarnjeg sloja maternice, a folikul (vezikula koja sadrži jajne stanice) sazrijeva u jajnicima. Tada dolazi do ovulacije - zreli folikuli praska i jaje ga ostavlja u trbušnoj šupljini.

U drugoj fazi, jaje počinje kretati kroz jajovodne cijevi do maternice, spremne za oplodnju. Ovaj proces traje prosječno tri dana, ukoliko tijekom tog vremena ne dođe do oplodnje, stanica jaja umre. U drugoj fazi menstrualnog ciklusa, jajnici uglavnom proizvode hormon progesteron, zahvaljujući kojem se endometrija (unutarnji sloj maternice) priprema za primanje oplođenog jajašca.

Ako nije došlo do oplodnje, endometrij počinje odbaciti, što je posljedica oštrog smanjenja proizvodnje progesterona. Počnite krvarenje - menstruacije. Menstruacija je krvavi iscjedak iz genitalnog trakta žene, čiji prvi dan označava početak novog menstrualnog ciklusa. Normalna menstruacija traje 3-7 dana i istodobno se izgubi 50-150 ml krvi.

Tijekom trudnoće, promjene u tijelu buduće majke povezane su s hormonalnim promjenama koje imaju za cilj očuvanje trudnoće, što uzrokuje fiziološku amenoreju (odsutnost menstruacije).

Redoslijed oporavka menstruacijske funkcije

Nakon rađanja djeteta, rad svih endokrinih žlijezda, kao i svi drugi organi i sustavi, vraća se u pregenerativno stanje. Ove važne promjene počinju od trenutka protjerivanja poroda i traju oko 6-8 tjedana. U tom razdoblju važni fiziološki procesi odvijaju se u ženskom tijelu: skoro sve promjene koje su se dogodile u vezi s trudnoćom i porođajem u genitalijama, endokrinim, živčanim, kardiovaskularnim i drugim sustavima nestaju; formiranje i procvat funkcije mliječne žlijezde, što je neophodno za dojenje.

Normalan menstrualni ciklus je dobro koordinirani mehanizam jajnika i maternice, pa je proces vraćanja rada ovih organa neodvojiv. Proces invrucije (reverzni razvoj) maternice brzo se javlja. Kao rezultat kontraktilne aktivnosti mišića, veličina maternice se smanjuje. U prvih 10-12 dana nakon rođenja, dno maternice svakodnevno se padne za oko 1 cm. Do kraja 6. do 8. tjedna nakon poroda, veličina maternice odgovara veličini ne-trudne maternice (za dojenje žena, možda čak i manje). Tako se do kraja prvog tjedna masa uterusa smanjuje za više od polovice (350-400 g), a do kraja postpartumnog razdoblja iznosi 50-60 g. Na isti način nastaju unutarnji ždrijelni i cervikalni kanal. Do desetog dana nakon rođenja, kanal je potpuno formiran, ali vanjsko ždrijelo još uvijek prolazi kroz vrh prsta. Zatvaranje vanjskog ždrijela je potpuno završeno u 3. tjednu nakon isporuke i dobiva oblik proreze (prije rođenja, cervikalni kanal ima cilindrični oblik).

Brzina okupacije može ovisiti o brojnim razlozima: općem stanju, dobi žene, obilježjima tijeka trudnoće i porođaja, dojenju itd. Potiskivanje se može usporiti u sljedećim slučajevima:

 • na oslabljenoj i višestruko rađanju žena,
 • u primiparusu preko 30 godina,
 • nakon patološke dostave,
 • s pogrešnim načinom u postpartum periodu.

Nakon razdvajanja posteljice i rađanja posteljice, maternica je površina rane. Obnova unutarnje površine maternice obično završava do 9.-10. Dana, oporavka sluznice maternice - 6-7. Tjedna, a na području placentalnog mjesta - 8. tjedna nakon isporuke. U procesu iscjeljivanja unutarnje površine maternice pojavljuje se postpartumski iscjedak - lochia. Njihov karakter tijekom promatranog razdoblja mijenja se. Priroda lohe tijekom promatranog razdoblja mijenja se u skladu s procesima pročišćavanja i liječenja unutarnje površine maternice:

 • u prvim danima lochia, zajedno s dezintegrirajućim česticama unutarnje podstava maternice, sadrže značajne količine krvi;
 • od 3. do 4. dana, Lochia stječe karakter tekućine slične seroznoj krvi - ružičasto-žućkasto;
 • do 10. dana, lochia postaje svjetlo, tekuće, bez mješavine krvi, njihov se broj postupno smanjuje;
 • od 3. tjedna postaju rijetki (sadrže mješavinu sluzi iz cervikalnog kanala);
 • na 5-6 tjednu pražnjenja od stezanja maternice.

Ukupni broj lochy u prvih 8 dana od postpartum razdoblja doseže 500-1400 g, oni imaju specifičan miris trulog lišća.

S sporijim razvojem maternice, lochia izlučivanje je odgođena, mješavina krvi traje dulje. Ako je unutarnje ždrijelo blokirano krvnim ugruškom ili kao posljedica savijanja maternice, postoji svibanj biti akumulacija lochia u maternici, lohiometer. Krv nakupljena u maternici služi kao hranjivi medij za razvoj mikroba, takav uvjet zahtijeva liječenje - korištenje lijekova koji smanjuju maternicu ili zajedno s njim, pranje maternice.

U postpartum period, jajnici također prolaze značajne promjene. Preokrenuti razvoj korpus luteuma završava - žlijezda koja je postojala u jajniku tijekom trudnoće na mjestu jaja, otpuštena u trbušnu šupljinu, a kasnije oplođena u tubi. Hormonska funkcija jajnika potpuno je obnovljena i počinje zrenje folikula, vezikula s jajašcima. obnavlja se normalni menstrualni ciklus.

Uvjeti za oporavak menstrualnog ciklusa

Većina žena koje ne žive u skrbi 6-8. Tjedan nakon poroda, javlja se menstruacija. U žena koje dojiljuju, uglavnom menstruacija ne javlja nekoliko mjeseci ili tijekom cijelog razdoblja dojenja, iako se u nekima od njih menstruacijska funkcija nastavlja uskoro nakon završetka postpartumnog razdoblja, to jest 6-8 tjedana nakon dostave. Ovdje ne biste trebali tražiti normu ili patologiju jer je vrijeme obnavljanja menstrualnog ciklusa nakon porođaja za svaku ženu individualno. To je obično zbog laktacije. Činjenica je da se nakon porođaja u ženskom tijelu proizvodi prolaktin hormona koji stimulira proizvodnju mlijeka u ženskom tijelu. Istodobno, prolaktin inhibira stvaranje hormona u jajnicima, i stoga sprječava sazrijevanje jaja i ovulacije - oslobađanje jaja iz jajnika.

Ako je beba u potpunosti dojena, tj. Hrani se samo na majčinom mlijeku, majčin menstrualni ciklus često se vraća nakon početka komplementarnog hranjenja. Ako je beba mješovita, tj. Pored majčinog mlijeka, dječji omjer uključuje mješavine, a menstrualni ciklus se vraća unutar 3-4 mjeseca. Uz umjetno hranjenje, kada dijete dobiva samo mliječnu formulu, menstruacija se u pravilu obnavlja do drugog mjeseca nakon rođenja.

Prva menstruacija nakon poroda

Prva menstruacija nakon porođaja češće je "anovulatory": folikul (bočica koja sadrži jaje) sazrijeva, ali ovulacija - jaje ne izlazi iz jajnika. Folikul prolazi obrnuti razvoj, a u ovom trenutku započinje dezintegracija i odbacivanje sluznice maternice - menstrualni krvarenje. U budućnosti nastavlja se proces ovulacije, a menstruacijska se funkcija potpuno obnavlja. Međutim, ovulacija i trudnoća mogu se pojaviti tijekom prvih mjeseci nakon isporuke.

Mnogi čimbenici utječu na oporavak menstrualne funkcije, kao što su:

 • trudnoće i porođaja,
 • doba žene, točna i dobra prehrana,
 • poštivanje spavanja i odmora,
 • prisutnost kroničnih bolesti
 • neuropsihijatrijsko stanje i mnogi drugi čimbenici.

Moguće komplikacije nakon porođaja

Kakve probleme mlade majke imaju kod vraćanja menstrualnog funkcioniranja?

Pravilnost menstrualnog ciklusa: nakon poroda, menstruacija može odmah postati redovita, ali može se ustanoviti u roku od 4-6 mjeseci, tj. Tijekom tog perioda, interni između njih mogu se razlikovati i razlikuju se za više od 3 dana. No, ako nakon 4-6 mjeseci nakon prve menstruacije nakon poroda, ciklus ostaje nepravilan, onda je to razlog odlaska liječniku.

Trajanje menstrualnog ciklusa nakon porođaja može se promijeniti. Dakle, ako je prije rođenja ciklus bio 21 ili 31 dan, onda je vjerojatno da će nakon rođenja trajanje biti prosječno, primjerice, 25 dana.

Trajanje menstruacije, odnosno krvarenje treba biti 3-5 dana. Prekomjerno (1-2 dana) i, osobito, predugačak menstruacija može biti dokaz bilo koje patologije - fibroida maternice (benigni tumor), endometrioze - bolesti u kojoj unutarnji sloj maternice raste u endometrijima na neobičnim mjestima.

Volumen menstrualnog toka može biti 50-150 ml, premalen, jer previše menstrualnog krvi također može biti dokaz ginekoloških bolesti. Iako može doći do nekih odstupanja u prvih nekoliko mjeseci nakon prve porodice nakon menopauze, oni se ipak moraju pridržavati okvira fiziološke norme: na primjer, u najprobirljivijim danima jednog prosječnog pantyuma trebalo bi biti dovoljno za 4-5 sati.

Dugotrajno uočavanje na početku ili na kraju menstruacije također je razlog za odlazak liječniku, jer najčešće upućuju na prisutnost endometrioze, upalnih bolesti - endometritis (upala unutarnjeg podstava maternice) itd.

Ponekad menstruacija prati bol. One mogu biti uzrokovane općom nezrelosti tijela, psihološkim karakteristikama, povezanim upalnim procesima koji su nastali nakon porođaja i snažnim mišićnim kontrakcijama zidova maternice. Ako je bol takav da uznemiruje ženu tijekom menstruacije, prisiliti je da opetovano uzima lijek protiv bolova, antispazmodičke lijekove, poremetiti normalni ritam života, taj se status naziva algodysmenorrhea i zahtijeva savjet liječnika.

Iako se suprotno često događa nakon porođaja, tj. Ako je prije trudnoće menstruacija bila bolna, a nakon rođenja prolaze lako i bez boli. To je zbog činjenice da bol može biti uzrokovan određenim položajem maternice - zavoj maternice posteriorno, nakon isporuke, uterus dobiva normalan položaj.

Tijekom menstruacije često se pogoršavaju kronične upalne bolesti - endometritis (upala maternice), salpingoophoritis (upala prilijepila). U isto vrijeme postoje značajne bolove u donjem dijelu trbuha, iscjedak može postati vrlo bogat, s neugodnim, neobičnim mirisom. Pronalazak prisutnosti ili odsutnosti tih simptoma trebao bi biti osobito ako se nakon poroda opaža upalne komplikacije.

Neke žene se žale na takozvani predmenstrualni sindrom. To je stanje koje se očituje ne samo iritiranosti, lošem raspoloženju ili sklonosti suzama, već i cijelom kompleksu simptoma. Među njima su: napetost i nježnost prsa, glavobolja, zadržavanje tekućine i oticanje, bol u zglobovima, alergijske manifestacije, difuzna pozornost, nesanica.

Postoje mnoge verzije o uzrocima razvoja predmenstrualnog sindroma, ali ne postoji niti jedan razlog za njegovim temeljima, pa stoga nema specifičnog lijeka koji bi ga potpuno izliječio. Ako je žena zabrinuta zbog tih simptoma, trebate se posavjetovati s liječnikom koji će propisati odgovarajući tretman.

Nakon rođenja, a posebno komplikacija (krvarenje, teške gestosis s označenim edem, značajan porast krvnog tlaka, do razvoja napadaja, zove eklampsija) može doći do povrede funkcije jajnika, koji su povezani sa povrede središnje regulacije - reguliranje hormona hipofize (endokrini sekrecija u mozgu). Istodobno se razvijaju jajne stanice u jajnicima, javljaju se hormonske promjene, a kao posljedica toga, menstruacija se smeta u obliku kašnjenja, nakon čega slijedi krvarenje. S takvim manifestacijama, svakako biste trebali posegnuti za pomoć stručnjacima.

Važno je da mlada majka zna da se trudnoća može pojaviti čak iu odsutnosti normalne menstruacije. To je zato što ovulacija počinje u prosjeku dva tjedna prije menstruacije. Stoga, kako se ne bi trebali suočiti s činjenicom neplanirane trudnoće, u prvom posjetu liječniku nakon poroda potrebno je raspravljati o pitanjima kontracepcije ili se o tome pitati prije rođenja.

Obnova menstruacijske funkcije nakon cezariannog dijela

Komplikacijski porod može također dovesti do različitih poremećaja menstruacije. U tom smislu posebno želim zabilježiti osobitosti obnove menstrualnog funkcioniranja kod žena nakon cezariannog dijela. Menstruacije dolaze, u pravilu, u istim uvjetima kao i nakon uobičajenog porođaja. Međutim, komplikacije u postoperativnom razdoblju dugom menstrualnog funkcije ne može vratiti zbog dužeg razdoblja maternice involucije u prisustvu šava, i duži proces normalizira funkciju jajnika u infektivnim komplikacijama. Najvjerojatnije, u ovom slučaju, trebate se posavjetovati s ginekologom koji će odabrati potrebnu terapiju.

Dobar savjet nakon porođaja

Nakon rođenja djeteta mlađa majka povećava opterećenje na endokrini i živčani sustav. Kada dojenje povećava potrebu za vitaminima, mineralima i elementima u tragovima koje žena treba za ispravno funkcioniranje jajnika i proizvodnju hormona. S njihovim nedostatkom, mogu se pojaviti problemi kao što su slaba ili bolna menstruacija. Stoga se žene nakon porođaja potiču da uzimaju multivitamine s kompleksom elemenata u tragovima za majke koje se bave djetetom i dobrom prehranom, uključujući mliječne proizvode, meso, povrće i voće.

Osim toga, skrb novorođenčeta potrebno puno vremena i mlada majka, ne smije se zaboraviti da nedostatak pune noći, nedostatak sna može dovesti do umora, slabosti, a ponekad čak i do depresije, koja je također negativan utjecaj na formiranje menstrualnog funkcije; S tim u vezi, potrebno je nadoknaditi svoj režim tako da mlađa majka ima vremena za odmor tijekom dana, ako je moguće spasiti noćno doba za dobar odmor.

Kao što je gore spomenuto, prisutnost kroničnih bolesti također može negativno utjecati na formiranje menstrualnog funkcioniranja, posebno bolesti endokrinog sustava (štitnjače, dijabetes itd.). Stoga je u postpartum razdoblju potrebno provesti korekciju ovih bolesti u kombinaciji sa specijalistima, čime se izbjegava nepravilna menstruacija.

Zaključno, želim napomenuti da je obnova normalne menstruacijske funkcije nakon porođaja jedan od glavnih uvjeta za budućnost žene. Stoga se svi problemi povezani s njegovim kršenjima trebaju riješiti zajedno s liječnikom.

Obnova menstruacijskog ciklusa nakon poroda

Menstruacija nakon poroda: obnova, odsutnost, kršenje

Poznato je da nakon porođaja žensko tijelo treba neko vrijeme za one organe i sustave koji su podvrgnuti promjenama tijekom trudnoće i porođaja kako bi se vratili u normalu. Obično je potrebno 6-8 tjedana. Izuzeci su mliječne žlijezde i hormonski sustav: potrebno je više vremena da ih se obnovi. S hormonskim promjenama povezanim s obnavljanjem menstrualnog ciklusa. Ovaj složeni proces zaslužuje detaljnu raspravu.

Mali izlet u fiziologiju

Neposredno nakon porođaja, razina bjelančevina, koju proizvodi posteljica i regulira mnoge metaboličke procese u tijelu buduće majke, oštro se smanjuje. Posebni dijelovi mozga - hipotalamus i hipofiza - vrsta su "dirigent" endokrinih žlijezda. Oni reguliraju djelovanje različitih endokrinih žlijezda - štitnjača, nadbubrežnih žlijezda, jajnika kod žena i testisa kod muškaraca. U razdoblju nakon poroda, endokrini sustav, naročito hipofiza proizvodi hormon prolaktin, koja se ponekad također naziva „mlijeko hormon”, t. To. On stimulira proizvodnju mlijeka u žena nakon poroda i istovremeno inhibira cikličku proizvodnju hormona u jajniku, čime se sprečava proces sazrijevanja ovulacija i ovulacija - otpuštanje jaja iz jajnika. Zato većina žena nema menstruaciju tijekom cijelog razdoblja prirodnog hranjenja. Ako dijete jede samo majčino mlijeko, vjerojatno je početak menstruacije na kraju razdoblja laktacije, au slučaju mješovitog hranjenja menstruacija se vraća 3-4 mjeseca nakon poroda. No valja napomenuti da postoje iznimke od svake pravilnosti, a za žene koje dojiti bebe do godinu dana ili više, menstruacijski ciklusi se mogu oporaviti u istom vremenskom okviru.

Želio bih upozoriti na pogrešku: često mlada majka je sigurna da u odsutnosti redovitih menstrualnih ciklusa tijekom razdoblja hranjenja, trudnoća se ne može dogoditi. Nije. Ovulacija, a time i koncepcija može se dogoditi u ovom razdoblju.

U nedostatku laktacije, ovulacija se javlja u prosjeku 10. tjedna nakon poroda, a prva menstruacija na 12. tjednu. Menstruacija se može pojaviti 7. - 9. tjedna nakon isporuke; u takvim slučajevima, prvi menstrualni ciklus obično je anovulatoran, tj. ne prati puštanje jaja iz jajnika.

Nakon cezariannog dijela, oporavak menstrualnog ciklusa je isti kao i nakon vaginalne dostave i ovisi o načinu hranjenja.

Što se osjećate

Ispuštanje iz genitalnog trakta nastavlja se od trenutka isporuke do 6-8. Tjedna poslijeporođajnog razdoblja. Unatoč sličnosti s menstruacijskom krvlju, osobito u prvih 3-4 dana, ti se ispusti razlikuju od menstruacije prema podrijetlu; Pozvani su kao lochia. Umjesto odvojene placente, formira se velika površina rane; u prva tri dana od izlaska iz nje su krvavi lik, zatim, u mjeri u kojoj zacjeljivanje rana (3-4-og 7-10-og dana) su sero-sukrovichnymi i žućkasto-bijela uzeti na 10. dan, dok se njihov broj smanjuje. 5. - 6. Tjedan iscjedak iz maternice prestaje i ima isti karakter kao i prije trudnoće.

Zdjela nastavio menstruacija nakon poroda točne ciklična, ali dopušteno osnivanje menstrualnog ciklusa u prva 2-3 ciklusa, koji se mogu izraziti menstruacija kasniti, ili obratno, smanjiti razmak između razdoblja. Unatoč vjerojatnosti ovih fenomena u normalnim slučajevima, s takvim simptomima treba konzultirati liječnika kako bi se isključili bolesti kao što su upala unutarnjih genitalnih organa, endometrioza, tumori maternice i jajnici itd.

Uobičajeni menstrualni ciklus traje prosječno 28 dana (21-35 dana). Prvi dan menstrualnog krvarenja naziva se prvim danom menstrualnog ciklusa. Menstruacija obično traje 4-6 dana (+ 2 dana). Najviši gubitak krvi uočava se tijekom prvog i drugog dana. Prosječni gubitak krvi po ciklusu je 30-35 ml (u rasponu od 20-80 ml). Gubitak krvi od više od 80 ml u jednom menstrualnom ciklusu smatra se patološkim.

Interval između menstruacije i trajanja krvarenja nakon porođaja mogu biti različiti; važno je da se "uklapaju" unutar gore opisane fiziološke norme.

Valja napomenuti da se ponekad priroda menstruacije nakon rođenja mijenja. Dakle, ako je žena prije rođenja menstruacija bila nepravilna, onda nakon rođenja mogu postati redoviti. Bolno prije isporuke, menstruacija nakon porođaja može postati bezbolna. To je zbog činjenice da je bol uzrokovana tzv. Elastičnom maternicom anteriorly, što komplicira odljeva menstrualne krvi iz maternice. Tijekom trudnoće i porođaja, interpozicija organa u trbušnoj šupljini se mijenja, a uterus stječe više fiziološkog položaja.

Moguće nepravilne menstruacije

Jedan od uzroka smanjene menstruacije nakon porođaja može biti hiperprolaktinemija. U hipofizni se oblikuje hormon prolaktin (u manjim količinama, taj se hormon također stvara kod muškaraca). U žena, normalno, razina prolaktina u krvi raste tijekom trudnoće i laktacije, što dovodi do oslobađanja mlijeka mliječnih žlijezda. Čim žena prestane hraniti bebu, razina prolaktina smanjuje se na normalu. Ako se razina prolaktina povećava, bez obzira na trudnoću ili se ne vrati u normalu nakon prestanka dojenja, tada se to stanje naziva patološka hiperprolaktinemija (PG). Kao što je već napomenuto, prolaktin potiskuje ovulaciju. Zato očuvanje povećane količine prolaktina na kraju dojenja može uzrokovati nedostatak menstruacije.

Ova je situacija često povezana s povećanom funkcijom stanica hipofize koje izlučuju prolaktin, čiji broj ostaje normalan ili se vrlo malo povećava. Drugi uzrok hiperprolaktinemije može biti prolaktinoma - tumor (adenoma) hipofize koji proizvodi prolaktin. Ovo je najčešći uzrok stakleničkih plinova u ne-laktirajućem razdoblju. Hipofizni prolactinom je benigni rast. Stručnjaci nazivaju tvorbu tumora samo zato što dovodi do povećanja veličine hipofize. Hiperprolaktinemija razlog za prestanak dojenja može biti nedovoljna štitnjače (hipotiroidizam), koji je vrlo lako detektirati mjerenjem razine tiroidni stimulirajući hormon (TSH), u krvi, a lako prilagoditi predvorju zamjensku terapiju s tiroidnih hormona (L-tiroksinom).

Jedan od PG mogu biti simptomi menstruacija brzine povrede (opsomenoreya oligo- ili - smanjivanje količine menstrualnog krvi ili skraćenja menstrualnog krvarenja), do njihove potpune prestanka (amenoreje), obzirom da su povišene razine prolaktina daje nastajanje folikul stimulirajućim hormonom (FSH) i luteinizirajući hormon (LH ), koji regulira menstrualni ciklus. Takvi pacijenti često pate od glavobolja. Na kraju dojenja, formiranje mlijeka u malim količinama se održava - nekoliko kapi na pritisku na bradavicu. U pozadini postojeće hormonske neravnoteže, mastopatija se često razvija. Žene s PG mogu razviti pretilost.

Dijagnostičke studije koje se provode radi potvrde dijagnoze su prilično jednostavne. Obično uključuju 15 samoprovjere krvi za održavanje različitih hormona i pregled hipofize kako bi se utvrdio oblik bolesti. Usput, primarni analize (test krvi za prolaktina i hormona koji karakteriziraju funkciju štitne žlijezde) može imenovati drugog liječnika u trudnoći klinici, ali daljnja istraživanja može zahtijevati savjetovanje s nekoliko stručnjaka.

Ako test krvi pokazuje da su razine prolaktina povišene i da nema drugih manifestacija PG-a, poželjno je ponoviti analizu kako biste bili sigurni da to nije pogreška. Potrebno je provjeriti funkciju štitne žlijezde, kao i odrediti razinu drugih hormona. Za proučavanje hipofiza koristi tomografiju.

Obično za liječenje PG propisanih lijekova u tabletama. Najsposobniji lijek za liječenje hiperprolaktinemije je bromkriptin (Parlodel). Također se koriste i drugi lijekovi: Lisenil, Abergin, Methergolin, Cabergolin (Dostinex). Svi ti lijekovi pomažu smanjiti oslobađanje prolaktina, čija razina u krvi često pada na normu unutar nekoliko tjedana nakon početka liječenja. Kod žena, kako normalizira prolaktin, menstrualni ciklus se vraća.

Druga komplikacija koja dovodi do menstrualne disfunkcije nakon poroda je postproduktni hipopituitarizam (Sheehanov sindrom). Ova se bolest razvija kao posljedica nekrotičnih promjena - "umiranje stanica" u hipofiza. Takve promjene mogu se pojaviti kao posljedica masivnog krvarenja u postpartum periodu, nakon teških septičkih (bakterijskih) komplikacija rada, kao što je postpartum peritonitis 1 ili sepsis 2. Teška gestosis druga polovica trudnoće, očituje edem, pojava bjelančevina u urinu, visoki krvni tlak, rijetko - konvulzivni sindrom, također može uzrokovati Sheehan-ov sindrom, zbog razvoja intravaskularne koagulacije (DIC). Učestalost Sheehanovog sindroma je 0,1%, ali s masivnim krvarenjem nakon poroda ili nakon pobačaja ona doseže 40%.

Budući da je ovo kršenje oporavka menstrualnog ciklusa, valja reći da je jedna od manifestacija Sheehan-ov sindrom je amenoreja - izostanak menstruacije ili oligomenoreju - smanjiti količinu menstrualne krvi do malog brljanje. Stupanj kršenja menstrualnog funkcije i funkcije ostalih endokrinih žlijezda ovisi o opsežnost hipofize lezija. Prije postojanje menstrualnih poremećaja manifestiraju kao značajke Sheehan sindrom, glavobolje, umor, slabost, hladnoća, hipotenzija (pad krvnog tlaka), značajno smanjenje tjelesne težine, blagi edem (u obliku paste) od donjih i gornjih udova, suha koža, alopecia,

Dijagnoza se zasniva na anamnezisu (zbog pojave bolesti s kompliciranim ulogama), karakterističnih manifestacija i podataka iz hormonskih istraživanja, koji pokazuju smanjenje hormona hipofize jajnika.

Liječenje ove bolesti temelji se na hormonskoj nadomjesnoj terapiji, kada se koriste posebni lijekovi koji pokušavaju nadoknaditi hormone koji bi trebali biti proizvedeni u hipofiznoj i drugim endokrinim žlijezdama, uključujući i jajnike. Dodijelite glukokortikoidne lijekove, tireotropne lijekove. Kada oligo - i amenoreja propisuju spolne hormone kako bi nadoknadili nedostatak hormona koji su proizvedeni od hipofize i jajnika. Liječenje provodi ginekolog zajedno s endokrinologom.

Još jednom želim vas podsjetiti da u slučaju sumnje u vezi s obnavljanjem menstrualnog ciklusa potrebno je konzultirati liječnika. Usput, dulji odsutnost menstruacije nakon porođaja može ukazivati ​​na početak nove trudnoće.

1 Peritonitis - upala peritoneuma - tanka membrana vezivnog tkiva koja prekriva zidove i organe abdominalne šupljine.

2 Sepsis - stanje u kojem patogeni ulazi u krv.