Pravila za hranjenje Komarovskoga

Zdravlje

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

Nutricionističke majke - mišljenje dr. Komarovskog

Dijeta majke dojenja trebala bi se sastojati od uravnoteženog i kompletnog skupa proizvoda. Dobrobit bebe, njegov razvoj i zdravlje godinama ovisi o tome što i kako majka skriva. Poznati dr. E. Komarovsky u svojim spisima daje nutritivne savjete za majke koje njeguju.

Isključite iz prehrane

Sav savjet poznatog pedijatara savjetodavno je u prirodi, međutim, u pitanjima prehrane, liječnik se pridržava položaja upornosti. Prije svega, isključuju se proizvodi koji izazivaju alergije: agrumi, čokolada, jagode, jaja, plodovi mora. Mama, osobito u prvim danima i tjednima, treba pažljivo promatrati reakciju bebe novom proizvodu koju je pojela. Ako ste u nedoumici oko bilo kojeg liječnika proizvoda savjetuje prvo jesti malu količinu i, ovisno o reakcijama djeteta, odlučiti da li će nastaviti da se uključi u prehrani.

Svi proizvodi zbog kojih mlijeko mijenja okus i miris, postaju neugodni za bebu, isključeni su iz prehrane. Ova grupa uključuje kiselo, slane, pikantne jela, oštro mirisne začina. Brojni proizvodi (mahunarke, kupus, gazirana pića) imaju loš učinak na crijeva bebe. Njihova uporaba može povećati nadutost i u nekim slučajevima izazvati proljev.

Za probavu masne hrane tijelo treba više raditi, pri većim sadržajem masti od majčinog mlijeka dijete je teško da se ocijedi, a majka - to izraziti. Stoga liječnik ne preporuča zasićenje hrane masnim hranom (masnoće, maslac, svinjetina, orašasti plodovi), u kojem će mlijeko postati hranjivije, ali teško je asimilirati. Istovremeno, biljne masti se preferiraju nad životinjama.

Unutarnja prehrana majke

Dijeta s punim udjelom majke glavni je izvor djeteta da dobije potrebne tvari za razvoj.

Što jesti i piti:

 • Meso i riba (mršav);
 • Proizvodi od mliječnih i kiselih mlijeka (mlijeko, ryazhenka, kefir, itd.);
 • Povrće i voće: trešnja, lubenica, grožđe, jabuke, kruške, marelice. Čitamo i: voće s HB i povrće s HB;
 • Suho voće (sušeno marelice, grožđice) i njihovu smjesu;
 • zeleno;
 • Zeleni čaj;
 • Ne suše, a ne slane ribe;
 • Kuhana, pečena i kuhana jela.

Nemojte jesti i piti:

 • Masne obroke (uključujući masnu bujon);
 • kave;
 • Začinjeno, slano, kiselo jelo;
 • Dimljena i pržena hrana;
 • Sve vrste očuvanja;
 • Proizvodi od kakao i kakao (slatkiši i čokolada);
 • Slatkiši koji sadrže maslac;
 • grašak;
 • Agrumi (naranče, mandarine, limuni);
 • Pečenje s kvascem;
 • Crvene bobice;
 • Gljive.

Dnevni obrok mora sadržavati najmanje 0,5 kg svježeg voća. Ako je majka prilično tanka i može si priuštiti, Komarovsky preporučuje jedući tanjur krupice za noć. Svi proizvodi na koje se majka uči dijete tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja, dijete će se predvidjeti sa zadovoljstvom, jer je poznato jelo.

Preporuke za prehranu

Pročitajte detaljan članak o prehrani majki koje se bave dojiljama ovdje

Poznati pedijatar savjetuje vrlo pažljivo razmotriti prisutnost u prehrani egzotičnog voća ili uvezenih proizvoda. Takva hrana očito je nepoznata našem probavnom sustavu i njegova apsorpcija po tijelu može biti nepotpuna. Pojava stresa na jetri ili gušterači nepovoljno utječe na majčino mlijeko.

Liječnik daje još nekoliko savjeta:

 • Izbjegavajte prejedanje. Malo manje dobro će biti korisno;
 • Kada opsesivna želja da nešto zabije nešto zabranjeno, možete "srušiti lov" malom količinom ovog proizvoda;
 • Sumnje o proizvodu trebale bi dovesti do potpunog odbijanja tog proizvoda;
 • Nemojte jesti noću;
 • Ako okolnosti prisiljavaju piti alkohol, neko crveno vino je prihvatljivo;
 • Prijem vitaminskih kompleksa trebao bi biti redovan.

Pitanja pića

Dr. Komarovsky jasno govori o uklanjanju pitanja dodatnog prisilnog pijenja za majke koje rade (iako mnogi stručnjaci tvrde da velika količina pijenja ne utječe na proizvodnju mlijeka, mnoge majke za skrb uvjerene su u suprotno u svom iskustvu). Pedijatar u toj stvari u najvećoj mjeri prati načelo prirodnosti: ako majka i dijete imaju sve što je u redu i ima dovoljno mlijeka, onda ne morate ništa piti, osim ženske želje,..

Ako nema dovoljno mlijeka, nakon svakog hranjenja, majka treba nadopuniti izgubljenu tekućinu i piti 300-500 ml tekućine. Noćno hranjenje ne bi trebalo biti iznimka, stoga pijte bolje pripremiti se unaprijed.

Poželjno je piti:

 • Slatki zeleni čaj s mlijekom;
 • Sušeno voće;
 • Jabuka, grožđe, sok od mrkve (sjećajući se umjerenosti);
 • Kuhano i pečeno kravlje mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi (sadržaj masti 2.5% i niži).

Postoje razni lijekovi, lijekovi (nikotinska kiselina, pirroksan, apilak) i hrana (orašasti plodovi, pivo, kvasac), koji imaju svojstvo povećanja laktacije. Međutim, poznati pedijatar savjetuje da ne precijeniti njihovu važnost.

Načela dr Komarovsky stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i bliskosti s prirodom, oni su savjetodavne, oslanjajući se na prirodnim potrebama staračkom majke i djeteta.

Savjeti i preporuke Dr. Komarovskog za dojilje majke

Obrazovanje šire javnosti na području prevencije i liječenja glavnih bolesti u majkama tijekom dojenja postiže se putem masovnih medija. Korisni savjeti liječnicima pomažu usmjeriti mlade majke, odgovarajući na sve njihove brige.

Pedijatar Komarovsky dobio široku popularnost u Rusiji. Njemu u uvodniku dolazi puno pisama od mlade majke: Do kojoj dobi dojiti, kako primijeniti grudnichka što učiniti ako je izgubio mlijeka. Razmotrite odgovore dr. Komarovskoga na najpopularnije.

Što kaže Komarovsky o dojenju

Evgenij Olegovich opetovano naglašava da je dojenje najbolja stvar koju žena može dati djetetu. Uz majčino mlijeko, dijete dobiva sve potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, a ta djeca imaju manje izgleda za razvoj gastrointestinalnih bolesti. Osim toga, dojenje ima niz prednosti:

 1. Za ženu, dojenje je prikladniji način prehrane djeteta. Ne treba puno vremena da pripremi smjesu, zagrijava bocu.
 2. Dojenjem mlađa majka oporavlja brže nakon poroda. Stimulacija bradavica refleksno aktivira kontrakciju mišića u maternici, što ubrzava razdoblje oporavka.
 3. Uz majčino mlijeko dolazi većina imunoglobulina, što stvara snažnu imunost u novorođenčadi.
 4. Majčino mlijeko je uravnoteženo u sastavu. Njemu je prilagodena nezrelom probavnom traktu djeteta koje, kako kaže Komarovsky, smanjuje rizik od alergija već u djetinjstvu.

Komarovsky tvrdi kako dojenje brže i učinkovitije zadovoljava potrebe djeteta u prvoj godini života. Ova vrsta hranjenja odabiru mame koji su navikli na putovanje, jer na putu nema mogućnosti kuhanja, zagrijavanje smjese, lakše je davati djetetu dojku.

Važno je! Dojenje donosi bebu i mladu majku bliže. Komarovsky naglašava da beba brže prepoznaje svoju majku, a reflekti se formiraju brže. Takva djeca su manje vjerojatno da će sisati prste, rjeđe formirane loše navike.

Do doba dojenja

U svom savjetu mladim majkama, Yevgeny Olegovich je više puta rekao da je poželjno dojiti samo do godinu dana. Sljedeća dolazi upadljivost majčinog mlijeka:

 • Sastav mlijeka više nije u stanju potpuno zadovoljiti sve potrebe mladog uzgojnog organizma.
 • Mlijeko gubi korisna svojstva.
 • Jednogodišnje dijete osjeća potrebu za opskrbom hranjivih tvari iz više vrijednih prehrambenih proizvoda - mesa, povrća, voća.

Komarovsky vjeruje da je žena koja hrani dijete do godinu dana s majčinskim mlijekom već ispunila dug majke. Sada može kombinirati brigu o djetetu s drugim vrstama društvenih aktivnosti: voditi sport, obratiti pažnju na sebe i svog supruga, upoznati se s prijateljima, ići na izlet.

Što kaže Komarovsky o dodatcima za dojenje?

Prema Komarovskom, majčino mlijeko je jedina hrana koju novorođenčad treba u prvih 5 mjeseci života. Sastav je uravnotežen, s pravilnim načinom vezivanja i hranjenja, majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe dojenčadi. Dijete dobro dobiva na težini i ne treba dodatne mješavine hranjenja.

Ako beba ne dobiva težinu ili se lakta smanjuje, samo u ovom slučaju potrebno je razmišljati o dodatku. Evo savjeta koje poznati pedijatar daje mladoj majci ako dijete ne dobije potrebnu težinu kod kontrolnih vaganja:

 • Nemojte prestati s dojenjem, kako ne bi zaustavili proces dojenja. Provjerite je li novorođenče pričvršćena na dojku: dojenje u prisustvu medicinske sestre ili liječnika da biste dobili savjete od njih i utvrdili eventualne pogreške privitka.
 • Stimulacija bradavica dovodi do aktivacije laktacije i povećanja proizvodnje mlijeka, pa se dojenje treba nastaviti još najmanje tri dana nakon kontrole vaganja.
 • Ako nakon tri dana količina mlijeka nije povećana i dijete se i dalje osjeća loše, unesite nadomjestak umjetnim smjesama.
 • Uz poboljšanje stanja novorođenčadi, normalizacija stolice - nastavak dojenja do dobi od pet mjeseci.

Najvažnije je, kako Komarovsky bilježi, da mama ne bi trebala biti nervozna tijekom tog razdoblja, što će dodatno smanjiti laktaciju. Povoljna psihološka pozadina i pozitivan stav majke - ključ uspješnog rješavanja problema.

Kako Komarovsky savjetuje da se bori protiv hipogalaktije

Prema liječniku, povećanje laktacije pomoći će redovnoj privrženosti dojki djeteta, točan režim hranjenja i dnevno dekantiranje mlijeka kako bi se stimuliralo funkcioniranje mliječnih žlijezda.

 • Pravilno hranjenje uključuje hranjenje djeteta na prvi gladni krik. Nema potrebe prisiliti dijete da jede u određeno vrijeme, ako nije gladan. Tako će jesti manje mlijeka, što će započeti suspenziju laktacije.
 • Poticanje proizvodnje mlijeka pomaže dekantiranju, koje se obavlja ručno ili uz pomoć pumpe za grudi.
 • Ako je majka odabrala prirodan način hranjenja, potrebno je nastaviti kretanje duž odabranog puta do jedne godine. Dopunske mješavine hrane nepovoljno utječu na stanje djeteta, smanjuje proizvodnju majčinog mlijeka.
 • Ako se uzima dodatak umjetnim smjesama, onda je tijekom hipogalaktije isključeno stimuliranje laktacije.
 • Ako je moguće, uklonite faktore stresa. Dojenje se održava na odgovarajućoj razini samo uz povoljno psihološko stanje žene.

Važni savjeti! Ne zaboravite na prednosti vode. Majka koja je skrbnik trebala bi piti najmanje 3 litre tekućine dnevno kako bi održala laktaciju.

Mamce i prijenos djeteta na običnu hranu - mišljenje Komarovskog

S pravilnim i skladnim razvojem novorođenčadi, mamci bi trebali biti dati u dobi od pet mjeseci. Započnite tekućom, pirejom hranom. Prvi dodatak je tekuća heljda bez mlijeka ili kukuruzni kašuti, drugi je pire od povrća, treći je plod kasa. Do kraja petog mjeseca, uz uobičajenu vodu, dijete je nadopunjeno voćnim sokom.

Jedenje tekuće hrane traje do 8 mjeseci. Nadalje, Komarovsky preporučuje davati više grubu hranu kako bi razvili vježbe za žvakanje, olakšavajući zubljivanje: mljeveno meso umjesto pire krumpira, kuhano povrće na komadiće.

Od jedne godine, dijete bi trebalo jesti normalnu hranu iz zajedničkog stola. Meso se poslužuje u obliku parne pile, ribe u komadićima itd. Dojenje u dobi od dvije godine, Komarovsky preporučuje brisanje.

Po odvikavanju djeteta

Nema bezbolnih načina odvikavanja bebe. Mama bi trebala poduzeti ovaj korak, ali morate shvatiti da to nije opasno za dijete. Jednostavno ne trebate dati prsa 2-5 dana. Komarovsky kaže da neće davati posebne napore dijete.

Do početka druge godine, dijete jede hranu iz zajedničkog stola, ima dovoljno hranjivih tvari koje dolaze iz uobičajene hrane. Niz tugovanja i sklonosti, koji naposljetku završavaju stavljanjem na prsa, naprotiv, pružit će mu i majci više stresa.

Kako bi smanjio dojenje nakon zaustavljanja dojenja, Komarovsky savjetuje da učini sljedeće:

 1. Smanjite količinu tekućine koju pijete dnevno.
 2. Prestanite pumpati mlijeko.
 3. Obavite sportsku obuku.
 4. Danju, napravite elastične trake na prsima.

O prehrani majke koje se brinu

Majka koja skriva može jesti sve što želi, ali u razumnim količinama. Činjenica je da mali postotak onoga što je pojela dan prije ulazi u mlijeko. Ako je količina "junk food" bila mala, onda to neće donijeti nikakvu štetu djetetu.

Naravno, ovdje ne govorimo o alkoholu, cigaretu, lijekovima, drogama, koji su strogo zabranjeni tijekom dojenja. Ali ako žena želi prženi krumpir ili šalicu kave, onda se to ne biste trebali odreći. Dovoljno je ograničiti količinu potrošnje.

Važno je pojašnjenje! Ako beba ima zatvor i nelagodu u abdomenu, majka treba prilagoditi prehranu. Smanjite količinu proteinske hrane, čokolade i slatkiša. Fokus je na vegetarijanskoj hrani. U vrijeme spavanja morate popiti čašu fermentiranog mliječnog napitka s dodatkom šljiva. Takva prehrana oslobađa dojenčad od konstipacije u gotovo 100% slučajeva.

Osnovni savjeti majke skrbnici od dr. Komarovskog

 • Bolje je jesti uravnoteženu, raznovrsnu prehranu, ne ograničavajući se samo na hranu, dok istodobno pratite odgovore tijela na hranu koja se konzumira. Ako ima osip, crvenilo i nelagodu u abdomenu, proizvod bi trebao biti isključen.
 • Mamac za njegu treba više odmora i provoditi vrijeme na svježem zraku. U slobodno vrijeme bolje je raditi svoju omiljenu stvar ili se jednostavno opustiti dok gledate omiljeni film. Vrlo je važno raspoloženje i povoljna psiho-emocionalna pozadina za majku koja njeguje.
 • Nemojte obratiti pozornost na glupu cenzuru drugih, ako je majka odlučila prestati s dojenjem u dobi od jedne godine. Bolje od nastavka dojenja djeteta jednostavno neće, ali majka će imati dodatnu besplatnu minutu za brigu o sebi i njihovim poslovima. Dojenje ne nosi nikakvu opasnost za dijete nakon jedne godine. Ali prije dobi od jedne, to ne bi trebalo biti učinjeno.
 • Morate slijediti pravila i način vezanja djeteta na dojku kako bi stimulirali laktaciju. Iritacija i stimulacija bradavica najbolji je način povećanja proizvodnje mlijeka.
 • Napor nakon svakog hranjenja nije samo prevencija hipogalaktije, već i prevencija laktozaze i mastitisa. Stoga Komarovsky preporučuje dnevno obavljanje ovog postupka ako dijete odbija jesti više.

Biti mlađa skrb je težak posao. Međutim, to je dojenje koje osigurava normalni rast i razvoj bebe u prvoj godini života, sprječava infekciju i smanjuje rizik od bolesti.

Savjeti Komarovsky na trajanje dojenja beba

Danas, većina internetskih resursa koji pomažu mladim roditeljima da podignu zdravo dijete kažu da je najbolja dob za prestanak hranjenja njihovih beba majčinskim mlijekom dvije godine. Takve izjave izvode stručnjaci, privlačeći se takvim pojmovima kao što su "involucija". Na temelju provedenih istraživanja, oni vjeruju da se involucija pojavljuje samo za jednu i pol godina, a prije nego što prestane hraniti, to je nemoguće. Komarovsky također tvrdi da su u dobi od jedne godine hranjive tvari već izgubile svoje kvalitete, tako da možete sigurno hraniti bebu.

Zašto je više isplativo dojiti bebe nego umjetnu hranu?

Dobivanje hrane od majke prirodni je način prehrane bebe, dajući mnoge prednosti i majci i njenom djetetu:

 • žena u radu vraća zdravlje nakon porođaja, jer u tom procesu dolazi do kontrakcije mišića maternice, a njegova veličina se vraća u normalu;
 • djeca dobivaju imunitet protiv raznih bolesti;
 • djeca su manje vjerojatno da će razviti bolesti gastrointestinalnog trakta zbog sterilnosti hrane;
 • GV štedi vrijeme i trud mlade mame, jer nema potrebe sterilizirati bradavicu i bocu, a također i zagrijavati hranu.

Komarovsky se usredotočuje na činjenicu da će GV značajno olakšati dugo putovanje i uštedjeti novac na kupnju posebne hrane. Glavna prednost je ta da ova metoda dobivanja hrane brzo i učinkovito zadovoljava potrebe djeteta. U ovom slučaju, djeca, rijetko sisaju prste. Važan čimbenik je povećanje majčinih osjećaja i intimnosti kod majke koja njeguje.

Potreba za hranjenjem djeteta duže od jedne godine može biti jako izazovna. Teoretski, svaka majka će moći hraniti jedno dijete sve dok se ne rodi drugi.

Unatoč svim prednostima HB-a zbog poboljšane kakvoće i jednostavnosti umjetne hranidbe, mnogi mame prelaze u smjesu.

Biološka izvedivost pojmova dojenja

Ženin život nije ni na koji način povezan s bilo kojim biološkim zakonima, dakle, koliko vam je potrebno hraniti bebu bez dodavanja dodatne hranjive tvari u smjesu, svaka majka odlučuje pojedinačno.

Prijatelji dugotrajnog prirodnog hranjenja zaboravljaju da žena nije samo majka, nego i društveni objekt. Stoga, društvene funkcije nisu uvijek kompatibilne s GW-om.

Ako je žena društveno neaktivna, onda dugo možete dojiti - nema biološke štete u ovom slučaju, ali psihološka šteta je čak i moguća.

Komarovsky vjeruje da žena koja sestri dijete tijekom prve godine rođenja potpuno je ispunila dug majke i može biti aktivna u drugim područjima (idi na posao, idi u za aktivan odmor, upoznaj prijatelje, odlazite na počinak, itd.).

Trenutno postoji veliki broj različitih načina za jačanje zdravlja djeteta, tako da roditelj ne treba (ako nije moguće) nastaviti hraniti bebu.

Malo je žena koje se nekoliko godina nikad nisu razbolile. Međutim, mnoge bolesti liječe se samo lijekovima. Naravno, za hranjenje djeteta, uzimanje lijekova nije potrebno.

Pored bolesti koje zahtijevaju liječenje, mama može jednostavno nestati iz mlijeka ili beba prestane uzimati dojku. U svakom slučaju, ne morate mučiti dekantiranjem jer može oštetiti fizičko i moralno stanje žene. Ako bebu hrani mama ne više od 1/5 unosa hrane, vrijedi zaustaviti dojenje bebe i potpuno ga prenijeti na potrošnju mješavina.

Koliko biste trebali hraniti bebu tako da se normalno razvija

Da beba ima dobro zdravlje i normalno se razvija, prvih 6 mjeseci hranjenja treba biti prirodno. tj dojenčad mora primati hranu isključivo na prirodan način. Da biste to učinili, od proizvoda koji hrane mrvicu potrebno je ukloniti sve osim mlijeka. Sokovi, mješavine, pa čak i voda trebaju biti potpuno isključeni iz prehrane. Nije zabranjeno davanje kapljica i sirupa za bebe, zasićene vitaminima i mineralima, kao i lijekove koje propisuje liječnik.

Majčino mlijeko je idealna hrana koja osigurava zdrav rast i razvoj bebe, jer je temeljni za pravilan razvoj reproduktivne funkcije u djetinjstvu. Međutim, nakon šest mjeseci, prehrana za bebu može se nadopuniti dodatkom koji će pomoći opskrbljivanju rastućeg tijela energijom, proteinima i mikronutrijentima.

Kako prenijeti bebu na hranu normalne hrane

Ako odlučite prestati s dojenjem bebe i dati mu redovnu hranu, trebate biti svjesni koliko truda morate podnijeti kako biste preživjeli ovo vrlo teško razdoblje. Uostalom, može trajati dovoljno dugo. Mnoge bebe ne dobivaju adekvatnu prehranu za HB, što može značajno smanjiti normalni razvoj djeteta. Zbog toga je vrlo važno da djeca primaju ne samo uravnotežene, već i sigurne mamce, osiguravajući precizan i bezbolan prijelaz s HB na prehranu od jednostavne hrane.

Ako ne postoji mogućnost cjelovitosti prehrane za dijete do godinu dana uz pomoć dojenja, Komarovsky savjetuje u dobi od 6-8 mjeseci da dodaju dijetnu tekuću kašu i temeljito trljanjem hrane. Kod 9-11 mjeseci, možete početi davati sjeckanu ili čistu hranu, obraćajući pozornost na apetit djeteta.

Od godine možete dati djeci uobičajenu hranu koja je uključena u prehranu cijele obitelji. Ako je potrebno, hranu se može izrezati ili utrljati. Ako dijete ne konzumira majčino mlijeko, dijeta bi trebala sastojati od 1-2 šalice mlijeka i 1-2 jela dnevno.

Što Komarovsky razmišlja o dojenju općenito?

Dr. Komarovsky ne podržava ideju pretvaranja moderne djevojke u majku koja dijeli do 3 godine. Poziva sve majke da ne obraćaju pažnju na glupane prigovore onih koji ugrožavaju svoju djecu bolestima, zaostajanjem i drugim nesrećama, ako bebe prestanu jesti majčino mlijeko nakon godinu dana. Zapravo, sve uvjerenja susjednih djevojčica su da morate izliječiti majčino mlijeko do posljednjeg, dodajući barem jednu kapljicu na dječju prehranu, u stvari, to je najčišća vulgarnost.

Kada završiti GW je individualna stvar za svaku majku. I hraniti bebu nakon godinu dana samo mlijeko je nepraktično jer gubi sve korisne osobine.

Međutim, valja istaknuti da zdravlje jednogodišnjeg beba u potpunosti ovisi o načinu hranjenja i da bi trebalo konzumirati mliječne proizvode, ako ne i majku, a zatim visoko kvalitetnu kravu ili kozu.

Vrijedno je žaliti se za mame koji se bave stalnim pumpanjem, jer taj proces negativno utječe ne samo na mentalno stanje, već i na zdravlje medicinske sestre.

Doktor Komarovsky o hranjenju dojenčadi za 1, 2 i 3 mjeseca

U današnjem članku ćemo govoriti o iznimno važnom i presudnom trenutku života novorođenčeta i majke - hranjenja bebe u prvim mjesecima života (0-3). I Yevgeny Komarovsky, liječnik najviše kategorije, koji je popularan u Rusiji, pomoći će nam u tome.

Koliko često hraniti bebu

Čim se dijete rodi, odmah se primjenjuje na majčinu dojku. Dok je žena u maternici, dijete jede po vlastitom zahtjevu, a majka ga je pažljivo promatra, reagira i proučava karakter djeteta.

Najbolje od svega, ako žena u radu bilježi kada i u kojem trenutku beba dobiva mlijeko. Nakon što pažljivo analizira svoje vitalne potrebe, sastavlja se raspored sati konzumiranja ljudskog mlijeka, koji treba slijediti kod kuće.

Prvi mjesec učestalost privrženosti dojki majke je 7 do 10 puta, ovisno o stanju zdravlja i individualnim karakteristikama male osobe. Interval između obroka iznosi 2, 5 - 3, 5 sati.

Ali ponekad se može smanjiti na 2 sata i povećati do 4 sata. To ovisi o stanju beba i uzoraka spavanja, što može biti poremećeno zbog različitih čimbenika: bolesti, privremenog lošeg zdravlja, pretjeranosti, produljenog sna.

Također, sadržaj masnoća majčinog mlijeka će utjecati na količinu hrane koju dijete uzima. "Mršaviji" je to, češće dijete želi jesti.

Noću je preporučljivo ne hraniti bebu, ali još uvijek staviti svoje zdravlje i preporuke liječnika u prioritete.
Neka djeca ne mogu podnijeti takvu pauzu noću. Pogotovo u prvim danima života, a ponekad i zbog zdravstvenih razloga, dijete dobiva dojku noću i kasnije, to se događa kada dijete smanjuje zube ili nakon emocionalne previše uzbuđenja.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati ruski pedijatar Evgeny Olegovich Komarovsky vjeruje da interval između hranjenja može biti od 2 do 3,5 sata, ili se majka može hraniti na zahtjev djeteta. Glavna stvar je da je obitelj sretna i svi su zdravi. Majka koja skriva odlučuje za sebe koliko često i kada hraniti svoje dijete.

Tijekom hranjenja, dojenčad često spava, a čini se da je majka koja je sam sebe gorjela, ali to nije tako. Pazite na trajanje aktivnog sisanja i probudite bebu. Lagano dodiruju obraz ili uzimaju mrvicu za dršku.

Koliko dojite mlijeko?

Na prvom hranjenju, beba pije 1,5 do 2 ml kolostruma. Prvih tjedana života, do 100 ml mlijeka mlijeka u isto vrijeme. Iznos ovisi o visini i težini. Redovito mjerite te parametre i pitajte svog liječnika. Smatra se normom ako beba peče u prvom mjesecu rođenja najmanje 11 puta dnevno, a zatim najmanje 12 puta do šest mjeseci rođenja

Što ako mama nema mlijeko

Najprije se posavjetujte s pedijatrom i probajte lijekove za laktaciju. Ako je potrebno, posvetite se umjetnoj ishrani. Dijete će jesti hranu manje puta. Ali bit će dobro hranjen. Iskusni stručnjak će vam pomoći pri odabiru formule za bebe. Trgovine imaju širok raspon nadomjestaka za majčino mlijeko za bilo kakvu novčanicu roditelja i starost djeteta.

Ako žena ima mlijeko, ali to nije dovoljno, dijete treba unijeti prilagođenu mješavinu štrcaljke ili žlicom. Glavna stvar - nemojte prestati s dojenjem i nemojte se previše uključiti u umjetnu dječju hranu. Postupak laktacije često se u potpunosti obnavlja nakon određenog vremenskog razdoblja.

Kada i koliko hraniti

Bebe koje su na umjetnoj prehrani počinju ih hraniti s povrćem, voćnim sirom i žitaricama mnogo ranije, od oko 4 mjeseca od beba koje su dojene i koje primaju dodatnu hranu od 6 mjeseci.

Ali ako dojenče slabo jede, dobije malu težinu i nestaje nakon hranjenja, možete ponuditi pire od mesa i mješavinu od 5 mjeseci ili čak ranije, nakon savjetovanja s liječnikom i utvrđivanja prave uzroke.

Za djecu koja jedu umjetne zamjene za majčino mlijeko, u prvom mjesecu života količina komplementarne hrane iznosi 550 do 650 ml, u drugom mjesecu 750 do 850 ml. Više od 8 tjedana možete povećati količinu mliječne formule u skladu s metodom Shkarin, tj. Dodati 50 ml svaki sljedeći mjesec.
Obratite pažnju na informacije o pakiranju proizvoda i savjetu svog liječnika.

Umjetno hranjenje

Sada razgovarajmo o tome što dr. Komarovsky razmišlja o umjetnom hranjenju djeteta. Nemoguće je proizvesti nešto slično majčinom mlijeku, čak i uz pomoć svih sredstava moderne znanosti. Jer u njemu prisutnost hormona, hranjivih tvari, enzima i imunoglobulina prisutna je u optimalnoj dovoljnoj količini.

No, dojenje ne može biti visoke kvalitete ako majka puši ili pije alkohol, u ovom slučaju, trebate se posvetiti kupnji novorođenčeta koja bi uvijek trebala biti na prodaji u trgovinama vaše lokacije. Na pakiranju u dobi do 6 mjeseci, bit će naveden broj 1. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim liječnikom prilikom odabira dječje hrane, a on vam može pružiti tablice za hranjenje mjesecima za bebu do 1 godinu starosti.

Doktor Komarovsky o dojenju

Nema ništa prirodnije od dojenja. Međutim, ovaj proces, predviđen mudrom prirodom, podiže stotine pitanja, kako mladim mama, tako i njihovim rođacima. A točka nije ono što se rodilo. Iskusne majke s mnogo djece znaju sigurno da su djeca različita, jesti drugačije, a laktacija se također događa drugačije svaki put. Stoga broj pitanja o dojenju se ne smanjuje. Poznati pediatric i TV voditelj Yevgeny Komarovsky željno i opsežno govori o ovoj temi, jer smatra da je to vrlo važno.

Prednosti i nedostaci

Dojenje je najbolja stvar koju majka može dati svom djetetu. To je zbog mnogih razloga:

 • Majčino mlijeko sadrži sve potrebne tvari, vitamine i elemente u tragovima koje vaša beba treba za zdrav razvoj. Niti jedna, ni najskuplja i dobra, prilagođena mliječna formula ne može davati mrvice više od mamina mlijeka.
 • Majčino mlijeko sadrži antitijela na najčešće infektivne bolesti. Kikiriki, uzimajući ih tijekom dojenja, raste jači i zdraviji od svojih vršnjaka koji su na umjetnoj hrani. Sve dok se njegovo tijelo hrani, mali i još nezrelom imunitetu uči prepoznati i poraziti viruse i bakterije.
 • Mama i dijete nisu "lancani" u kuću. Mogu se priuštiti dugo putovanje, budući da je izvor energije (majka) uvijek prisutan, a nema potrebe stalno sterilizirati boce i bradavice i brinuti se o prisutnosti formule.
 • Dojenje omogućuje uspostavljanje bliže emocionalnog kontakta između majke i djeteta.
 • Tijelo mumija tijekom dojenja se oporavlja brže nakon poroda, pod utjecajem oksitocina, koji se oslobađa tijekom laktacije, maternica se brže ugovara, a dojenje zauzima oko 700 Kcal energije dnevno od novih majki što doprinosi gubitku težine.

Od druge polovice trudnoće pod utjecajem progesterona i estrogena u ženske grudi rastu izlučivanje tkivo počinje proizvoditi kolostrum. Odmah nakon rođenja djeteta, kolostrum počinje prijelaz u svom sastavu izravno na mlijeko. Njegova kvaliteta i količina ovise o mnogim čimbenicima. Zbog praktičnosti, kombinirali smo odgovore Evgenije Komarovskoga s najčešćim pitanjima žena o dojenju.

No, zapravo liječnik Komarovsky sama sa svojim mišljenjem o dojenju.

"Kako hraniti - po zahtjevu ili po satu?"

U sovjetskim je vremenima preporučljivo da hranite djecu do sat vremena. Prvo, svakih 2,5-3 sata, a zatim nakon 3-3,5 sati, a dobi od šest mjeseci dijete je ušlo u raspored hranjenja svakih 4-4,5 sati. Smatrao se jednim ispravnim načinom podizanja zdravog djeteta.

Sada pedijatri sve više vole hraniti na zahtjev - nudeći mu dojku kad je htio jesti. Kao rezultat toga, mrvica gotovo stalno "visi" na prsima, umorna majka ne uspijeva ništa drugo, a hranjenje se mora obaviti svakih 1,5 sati, čak i noću.

Mlada majka, koja je u prostiranju, baka u jednom glasu savjetuje da hrane dijete starim načinom, a svjesna interneta, djevojaka i nekih liječnika - naprotiv. Stoga pitanja, kako pravilno hraniti.

Evgeny Komarovsky ne smatra se pobornikom hranjenja na zahtjev. On tvrdi da prijenos djeteta u određene vremenske intervale između obroka samo će dodati red u život cijele obitelji. Mama će imati vremena otići do liječnika, u dućan, do frizera, na kraju spavati.

Dijete i briga za njega

Autori: Spock B.

* Što hranjenje znači za bebu *

60. On zna više nego što misliš.

Dijete, kao i svaka osoba, ima instinkt gladi. Ako je kronično pothranjen, vrisnut će, tražeći više mlijeka. Vjerujte ga i posavjetujte se s liječnikom. Ako nije dovršio svoj uobičajeni dio, nemoj inzistirati.
Razmislite da se budi jer je gladan i vrisne, najvjerojatnije, jer želi jesti. On pohlepno hvata svoju bradavicu sa svojim ustima (ili bradavicom). Usisavanje je ozbiljan posao za bebu. Čak se može znati od napora. Ako uzmete dude daleko prije nego što bude puna, to će vrištati. Kad ubije što više mlijeka, on će se razboljeti zbog sitosti i opet zaspati. Čak iu snu, on pokreće usisavanje, kao da sanja da mu se hrani, a lice mu je blaženo. Sve to sugerira da je hrana glavna radost u svom životu. Prve ideje o životu dobiva iz situacije u kojoj se hrani. Dobiva prve ideje o ljudima od osobe koja ga hrani.
Ako majka stalno inzistira na tome da dijete pijete više mlijeka nego što želi, postupno će izgubiti apetit. Pokušat će to izbjeći, zaspati svaki put ranije i ranije, ili će se prosvjedovati i ustrajati u njegovoj nespremnosti da jede. Ako se to nastavi, nestat će njegova živahna radosna radoznalost o životu; Čini se da misli na sebe: "Život je borba, ljudi koji ne daju mi ​​odmor, moram se boriti kako bih se zaštitio."
Nemojte tako učiniti da vaše dijete jede više nego što on želi. Neka hrana ostaje za njega užitak, a onda će osjetiti da ste njegov prijatelj. Vrlo je važno za razvoj samopouzdanja i veselja, čiji su temelji položeni u prvoj godini života.

61. Usisavanje instinkt.

Novorođenče snažno sranje zbog dva razloga. Prvo, jer je gladan, a drugo, jer voli sisati. Ako ga hranite dovoljno, ali ne dajte mu priliku da zadovolji potrebu sisanja, on će sisati šake ili palac ili odjeću. Vrlo je važno da hranjenje bude prilično dugo i da je dovoljan broj hranjenja (vidi odjeljke 296-309). Pokušajte ne dopustiti da se dijete navikne na sisanje na prst. Poduzmite akciju kada ga traži - što bi ga sisalo.

62. Prvih dana nakon rođenja, djeca gube na težini.

Neki roditelji su previše zabrinuti zbog ovog fenomena. Čini se neprirodnim i opasnim za njih. Također su mogli čuti o dehidraciji u slučaju iznenadnog gubitka težine. Ne brini. Ako se to dogodi, novorođenčad će se odmah izliječiti dajući mu vodu. U rodilištima, novorođenčad redovito zalijevaju kako bi se spriječila dehidracija, osobito ako majka još nije imala mlijeko.
Neke majke koje nepotrebno brinu o gubitku težine kod djeteta i misle da nemaju dovoljno mlijeka, odbacuju dojenje prije nego što pokušavaju pravilno upravljati njom (u nekim roditeljskim domovima majke jednostavno ne prikazuju težinu djeteta, no tada mogu zamisliti što Nešto strašno). Majke moraju shvatiti da je gubitak težine u novorođenčadi potpuno prirodno i povjerenje liječniku.

* Način rada *

Pedijatar će objasniti što dijete treba vašoj prehrani. To će ovisiti o težini djeteta, njegovu apetitu, rasporedu sna i potrebi za hranom. Dječji liječnik će vam pomoći uspostaviti takav režim koji će zadovoljiti i vas i vaše dijete. Zatim želim raspravljati samo o općim načelima prehrane.

63. Što se podrazumijeva pod strogim i fleksibilnim režimom.

Prije su djeca obično držana na vrlo strogoj prehrani. Novorođenčad težine 3,5 kg bilo je strogo hranjeno u 6,00, 10,00, 14,00, 18,00, 22,00 i 2,00, ni ranije niti kasnije, bez obzira na to je li gladan ili ne. Liječnici još nisu imali jasnu predodžbu o uzrocima teških želučanih bolesti koje godišnje utječu na desetke tisuća novorođenčadi. Vjerovalo se da su te bolesti uzrokovane ne samo bakterijama koje ulaze u mlijeko (na primjer, na farmama držanih u nehigijenskim uvjetima, ili zbog nedostatka hladnjaka ili pod nehigijenskim uvjetima kod kuće), već i zbog nepravilnosti u količini i vremenu jedenja.
Liječnici su se tako bojali nepravilne prehrane da su konačno došli do njegove osude s psihološkog stajališta. Osiguravale su majkama da nepravilnost u prehrani dovodi do pustošenosti djeteta. Najzadovoljniji zagovornici strogog režima savjetovali su majke da se približe djetetu samo u točno određenim satima hranjenja, a u svakom drugom trenutku ne obraćajući pažnju na njega. Neki su inzistirali da djeca ne budu poljubili i milovali, jer bi ih to moglo navodno pokvariti.
Većina djece se prilagodila strogom režimu, jer su mogli piti dovoljno mlijeka, tako da se ne bi osjećali gladni sljedećih 4 sata; pa obično probavni trakt novorođenčeta. Osoba se brzo navikla na sve u bilo kojoj dobi. Ako smo uvijek hranjeni u točno određeno vrijeme, onda je tijekom tih sati osjećaj gladi.
No bilo je uvijek djece koja su u prvim mjesecima bila vrlo teško prilagoditi se strogom režimu. Ova djeca, čiji stomak nije mogao zadržati dovoljno mlijeka za 4-satnu stanku, ili one koji su zaspali, a nisu imali vremena za dovoljno, ili nemirna djeca, ili oni kojima su bili mučeni plinovi. Oni su očajnički vrištali nekoliko sati dnevno, ali se njihove majke nisu usudile hraniti ili ih čak odnijeti iz svojih ruku. Siromašno dijete imalo je teškog života, ali je to bilo još teže za majku koja je slušala plač njezinog djeteta, ugušila nokte iz očaja, pokušala ga utješiti sa svojom dušom, ali se nije usudila ne poslušati liječniku koji je rekao da je strog režim ključ za zdravlje i sreću djeteta.
Sadašnje majke imale su sreću - liječnici su im dopustili da slijede svoje prirodne težnje.
Štoviše, teški poremećaji želuca postali su neuobičajeni zbog pasterizacije mlijeka, pravilnog skladištenja i higijene njege bebe. Prošlo je mnogo godina prije nego što su liječnici odlučili pokušati fleksibilni raspored hranjenja. Kada je proveden velik broj promatranja, pokazalo se da nepravilnost u prehrani nije dovela do poremećaja želuca ili probavne smrti, pa čak ni za pampered, koliko su se mnogi bojali.
Prve pokuse su vodili dr. Preston Maclendon i Francis Simsaryan sa svojim djetetom. Svrha eksperimenta bila je saznati kakav je način dijete dojen, ako se hrani, čim se čini da je gladan. U prvih nekoliko dana dijete se nije probudilo prečesto. Zatim, kako je majčino mlijeko stiglo, počeo se previše često probuditi, do 10 puta dnevno. Kad je imao 2 tjedna, prebacio se na šest ili sedam puta u nepravilnim intervalima. Do 10 tjedana, trebao je samo četiri obroka dnevno. Kad su rezultati ovog eksperimenta bili objavljeni, mnogi su roditelji udahnuti od olakšanja i prešli na fleksibilniji način koji je imao pozitivan učinak na djecu i roditelje.

64. Neki roditelji pogrešno razumiju fleksibilnost režima.

Neki mladi roditelji, koji misle da su vrlo progresivni, otišli su na suprotnu stranu. Hranili su svoje dijete svaki put kad se probudio i nikad ga nije probudio za slijedeću hranidbu, kao da provode znanstveni eksperiment, smatrajući sebe stručnjake za redovno hranjenje.
Ovaj pristup neće štetiti ako je dijete mirno, dobro probavljivo i ako ne krši režim majke i ne smeta da se diže dijete noću. No, ako je dijete nemirno i često plače, to može dovesti do previše hranjenja, tako da tijekom prvih nekoliko mjeseci roditelji neće znati ostatak. I neka djeca možda čak i zahtijevaju mlijeko noću na kraju prve godine. Takva situacija može uplašiti mladu majku i proklinjati fleksibilni režim.
Čula sam da majke govore o svojoj djeci, a jedan od njih je rekao u tonu koji nije dopuštao primjedbe: "Moje dijete je na fleksibilnom načinu, a drugi je rekao istim tonom:" Ali moje nije! "Kad roditelji tako razmišljaju, kao da je dijeta nešto poput političkih ili vjerskih uvjerenja, čini mi se da gube glavu.
No glavna je činjenica da je režim nužan za dobrobit djeteta, s jedne strane i za praktičnost roditelja, s druge strane. Način rada štedi vam vrijeme i trud. Fleksibilan način znači smanjenje broja hranjenja do razumnog u više ili manje određenih sati i zaustavljanje noćnih hranjenja čim je dijete spremno. Inače, roditelji će biti preumorni da daju djetetu nešto više od puke hrane. Ono što je dobro i prikladno za roditelje je dobro i prikladno za njihovo dijete, i obrnuto.
Jednom kada ne trebate poštivati ​​strog režim, moći ćete prvo ispuniti zahtjeve djeteta, a zatim postupno uspostaviti režim koji je prikladan i za vas i za njega.
Ako majka više voli hraniti svoje dijete bez režima već mjesecima, onda neće biti štete za probavu djeteta. Majka također nije zla ako uopće ne voli rasporede. Ali ako se drži na rasporedu u svemu drugom i ako ima puno drugih stvari osim brige za dijete, onda ona doista misli da što više odbije njezinu udobnost, to je bolje za dijete? Misli li da na taj način dokazuje da je ona dobra majka? Takva samo-žrtva može, na kraju, dovesti do drugih poteškoća.

65. Kako prilagoditi način rada.

Važno je da djetetu ne plačite predugo. Ne proturječi se probuditi 3-4 sata nakon posljednjeg hranjenja.
Svako dijete se može naviknuti na režim i to će se dogoditi uskoro ako mu majka pomaže. Osim toga, interval između hranjenja raste s povećanjem težine djeteta. Dijete s težinom od 2,5 kg do 3 kg obično treba hraniti s intervalom od 3 sata, a težine od 4-4,5 kg, djeca obično imaju dovoljno hrane sa 4 sata pauze. Većina beba počinje bez hranjenja tijekom 1-2 mjeseca. Između četvrtog i osmog mjeseca djeca počinju voljeti 5-satni interval, a istodobno prestanu buđenje za večernje hranjenje.
Majka može pomoći djetetu u svojoj želji za redovitim hranjenjem i smanjenjem broja. Nakon što ga je probudila 4 sata nakon posljednjeg hranjenja, majka uči djetetu naviku 4-satnog intervala u prehrani. Ako dva sata nakon posljednjeg hranjenja beba počinje cviljavati, ne dolazite k njemu neko vrijeme, pružite mu priliku ponovno zaspati. Ako nastavlja plakati, dajte mu vodu ili dude. Na taj ćete način pomoći njegovu želudcu prilagoditi se duljim intervalima hranjenja. Ako majka odmah počne hraniti dijete čim se kreće, čak i ako nakon posljednjeg hranjenja ne prođe više od dva sata, zadržat će svoju naviku malih dijelova i kratkih intervala.
Različita djeca trebaju drugačije vrijeme da se naviknu na redovite obroke. Većina djece odlazi na 4-satni interval hranjenja do dobi od jednog mjeseca i preskoči noć hranjenja ako dobiju dovoljno mlijeka tijekom dana i ako dobro sisaju i relativno su mirni. S druge strane, ako je dijete inertno u prvim danima i zaspalo usred hranjenja, ili, obrnuto, nemirno i često se budi uz plač ili ako majka nema dovoljno majčinskog mlijeka u početku, onda će vam biti bolje za vas i dijete ne žuriti da uspostavi strogi režim ( vidi odjeljke 111, 167-169, 249-251). Ali čak iu ovom slučaju, majke trebaju postupno i pažljivo podučiti dijete na redovitije dijete s intervalom od 4 sata.

66. Kako to učiniti.

Mirno dijete, težine 3,5-4 kg pri rođenju, obično podnosi 3,5-4 sata ako ima puni želudac i košta vam šest ili sedam hranjenja dnevno. Roditelji mogu imati na umu približan raspored obroka u trajanju od 4 sata (6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00, 2.00), no trebali bi biti spremni na rano hranjenje djeteta ako je očito gladan: sat vremena ranije s obiljem umjetnog hranjenja i čak i prije 2 sata prije dojenja, ako majci još nema majčino mlijeko.
Ako je vaš približan raspored hranjenja, a dijete još uvijek spava, možete ga probuditi. Ne morate ga prisiliti jesti. Dijete se probudilo četiri sata nakon posljednjeg obroka, a nakon nekoliko minuta osjećat će glad.
Ali pretpostavimo da se probudio sat vremena prije određenog vremena. Nema potrebe da ga hranite čim se počne cviljavati. On nije siguran hoće li jesti. Ali ako nakon 10-15 minuta mahnito vrišti od gladi, ne bih čekao ni minutu. Ali što je s načinom? Možda će sljedećeg puta spavati više i ponovno će ući u način rada ne tijekom dana, tako da noću. Ako se uvijek grije glad za sat vremena, možda ne bi dobio dovoljno mlijeka za interval od 4 sata. U tom slučaju, dojenje ga češće hrani, čak i nakon dva sata, ako je očito jako gladan. Češći pražnjenje dojke će stimulirati svoje veće punjenje, za nekoliko dana možete imati dovoljno mlijeka i beba će biti puna duže. Ako tijekom umjetnog hranjenja pije cijeli dio i još se redovito budi prije vremena, posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome hoće li povećati njegov dio mlijeka.

67. Kada sljedeći put hraniti bebu.

Već sam rekao da ako dijete obično mirno održava interval od 4 sata, ali ponekad se probudi nakon 3-3.5 sati, onda se može odmah hraniti, a da ne čeka na određeno vrijeme. Ali pretpostavimo da se probudio sat nakon posljednjeg obroka. Ako je usisan uobičajeni omjer mlijeka, onda je jedva gladan. Najvjerojatnije ga je probudila činjenica da je poremećen plinovima. Pomozite mu da ponovno utisne zrak ili da mu dade vodu ili dude. Ne bih ga hranio tako rano, ali možete pokušati ako mu ništa drugo ne smiruje. Ne možete biti sigurni da je dijete stvarno gladno ako pokuša sisati šaku ili piti maštovito mlijeko. Djeca koja pate od plina obično se ponašaju na taj način. Čini se da dijete ne može razlikovati gladne bolove i bolove uzrokovane plinom (vidi odjeljak 251).
Drugim riječima, nije uvijek potrebno hraniti dijete čim zavija. Ako često curi, pokušajte pronaći uzrok, razgovarajte sa svojim liječnikom.

68. Drugi način hranjenja.

Naravno, možete postaviti i druge satove hrane ako beba ne smeta. Na primjer, 7.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00 i 3.00. Problem je što većina djece počinje svoj dan između 5 i 6 ujutro, kad god se hrane noću. Postoje sretne majke čija djeca mirno čekaju prvu hranu do sedam sati ujutro, a zatim slijede uobičajeni režim: 10.00, 14.00, 18.00, 22.00. Ovo je također normalno.

69. Tri sata intervala.

Ako vaše dijete pije toliko mlijeka koliko želi i još uvijek se budi nakon 3 sata, ostavite ga u ovom načinu rada za sada. Obično je potreban interval od 3 sata za djecu mase manje od 3,5 kg. Ali to nije uvijek slučaj. Neka djeca mase oko 3 kg mirno stajati 4 sata. I drugi koji težine 4 kg u prva dva tjedna ne održavaju interval od više od 3 sata.
Većina djece koja trebaju 3-satni dnevni interval može
Za održavanje 4 sata noću s težinom od najmanje 2,5 kg. U tom će slučaju raspored biti otprilike sljedeći: 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 22.00, 2.00.

70. Noćno hranjenje.

Najvažnije pravilo - nemojte probuditi dijete za noćno hranjenje, neka vas probudi ako glad bude gladan. Dijete koje treba hraniti tijekom noći prvo će se probuditi gotovo točno u 2 sata ujutro. Onda će se jedan dan probuditi oko 3-3.30 noću. Uhvatite ga u ovom trenutku i smatrajte ga noćnom hranom. Ujutro će se vjerojatno probuditi u 6 i 7 sati. Sljedeće noći može spavati do 4.30 ili 5. ujutro. Hranite ga, ali razmislite o jutarnjem hranjenju od šest sati i nadate se da sljedeći put želi jesti oko 10 sati. Obično djeci trebaju dvije ili tri noći da razbiju noćno hranjenje. Kada se to dogodi, povećajte dnevni dio mlijeka tako da njezin ukupni iznos ostaje isti.

71. Preskočite noćne izvore.

Ako je beba već mjesec dana i težila oko 4,5 kg, ali se i dalje budi za hranom noću, mislim da bi bilo pametnije da mu se ne žuri s mlijekom čim se kreće i da mu 15-30 minuta plakati, a nakon toga on bi mogao ponovno zaspati. Ako se ne smiri, pokušajte mu dati toplom vodom. Ako za pola sata ponovo očajne, onda ga je lakše hraniti; ali pokušajte raditi istu stvar u tjedan ili dva. Općenito govoreći, dijete koje traje oko 4,5 kg i normalno jede tijekom dana ne treba noćno hranjenje.

72. Večernja hrana.

Hranite bebu kada se osjećate ugodno. Nekoliko tjedana nakon rođenja, bebe obično mirno čekaju do 23 ili 24 sata. Ako želiš rano u krevet, probudi se dijete u 22 ili ranije. Ako vam je više pogodno za kasnije hranjenje i dijete ne smeta, učinite što vam je draže.
Ako beba još uvijek buja u 2 ujutro, savjetujem da ne preskočite večernju hranu, čak i ako se ne probudi. Budući da je spreman napustiti jedan od hranjenja, bolje je da se pijete noćnom hranom, tako da vaš san ne bude prekinut.
Ako je dijete već odustalo od hranjenja noću, ali se još uvijek ne može naviknuti na redoviti dnevni raspored, nastavite ga probuditi u 10 i 11 ujutro (pod uvjetom da u ovom trenutku jede voljno). Dakle, barem će posljednja hranjenja biti na rasporedu, izbjeći ćete noćno hranjenje, a prvo jutro hranjenje postupno će se premjestiti na 5-6 sati ujutro (vidi odjeljak 195).

* Kako hraniti *

Za dojenje pogledajte odjeljke 86-98. Za novorođenčad koja ne dobro sisati u prvih tjedana života i ne navikavajte se na režim, pogledajte odjeljak 111. Informacije o tome kako dati mlijeko kroz bradavicu, pogledajte odjeljke 162, 169.
Ovo poglavlje govori o nekim poteškoćama koje se susreću u prvim tjednima života djeteta.

73. Ponekad se između 4. i 7. mjeseca života dijete ponaša čudno tijekom hranjenja.

Majka kaže da je pohlepno sisan na dojci ili bradavici nekoliko minuta, a zatim iznenada oslobodi i plače, kao da je u boli. Još je gladan, ali svaki put kad ponovno uzme bradavicu (ili bradavicu), on ranije otpusti i plače. Ali on voljno jede čvrstu hranu. Mislim da je to uzrokovano rastom zuba. Može se pretpostaviti da se u procesu sisanja guma, unutar kojega zubi već rastu, djelomično sudjeluju u općem kretanju mišića usta, što uzrokuje nepodnošljivo škakljanje. Stoga, kako biste pomogli djetetu, naizmjenično mu možete dati mlijeko i čvrstu hranu, dok je tiho srušio nekoliko minuta. Ako skoči iz boce, možete povećati rupicu u bradavici tako da u kratkom vremenu može sisati više mlijeka (ali nemojte koristiti bradavice s velikim rupama sve dok se sve ne namjesti, inače se djetetova potreba za sisanjem neće zadovoljavati). Ako počne plakati prerano nakon početka sisanja, nemojte mu dopustiti da sisati uopće na nekoliko dana. Voda iz šalice, ako to radi, ili iz žlice, ili dodati više mlijeka kaša i druge hrane. Ne brinite se da on ne prima svoj uobičajeni dio mlijeka. Naknadno nadoknađuje svoj nedostatak.
Događa se da dijete odbija uzeti prsa kad majka ima menstruaciju. Voda je ovih dana iz bradavice. No, majka mora sisati mlijeko s dojke, tako da njezina opskrba ne smanjuje. Ako se nakon završetka menstruacije majka odmah zaustavi od davanja djeteta bradavicu, vratit će se ponovno na dojku i vratit će se količina majčinog mlijeka.
Ušna bolest nakon prehlade može uzrokovati bol u cijeloj čeljusti, a zatim dijete će odbiti sisati, ali će moći jesti čvrstu hranu.

74. Burping.

Sva djeca, kad piju, progutaju zrak. Ovaj zrak skuplja u želucu i izaziva tjeskobu djetetu. Neka djeca su prisiljena prestati jesti zbog toga, dok drugi ne prestaju dok ne piju sav mlijeko. Postoje dva glavna načina da pomognete svom djetetu da se riješi gutanja zraka. Odaberite onu koja vam najbolje odgovara. Prvi put: stavite dijete na koljena, držeći leđa i lagano udarite njegov trbuh. Drugo, držite dijete u rukama tako da joj glava počiva na ramenu, i lagano ga udarajte ili ga udarite po leđima. Stavite ubrus ili pelenu preko ramena u slučaju da je prasnuo mlijeko. Neka djeca brzo i brzo puše zrak, dok drugi to čine teže. Ako zrak ne izađe odmah, stavite dijete na minutu, a zatim ponovno podignite - to ponekad pomaže.
Ako dijete proguta toliko zraka da mora prestati jesti, neka se pojavi i nastavlja hraniti. Na kraju svakog hranjenja potrebno je dati djetetu priliku da se pojavi. Ako ga stavite u krevet prije nego što je stezao, nakon nekog vremena zrak u trbuhu će ga početi gnjaviti. Neka djeca i pate od toga. S druge strane, ako se beba ne probudi loše, ali ga ne smeta, možete ga držati uspravno nekoliko minuta, a zatim ga staviti u krevet.
Ovdje želim spomenuti još jednu činjenicu koja brine mnoge mlade majke. Dijete koje je usisalo puni dio mlijeka ima želudac koji je snažno otečen. To je zato što količina mlijeka koje pije u isto vrijeme daleko prelazi veličinu trbuha.

* Jedi li dovoljno i dobiva na težini dobro *

75. Dijete obično zna koliko hrane treba.

Ako nema dovoljno mlijeka ili ako majka ima manje mlijeka zbog umora ili nervoze, dijete će se svaki put probuditi i plakati gladni, što već znate. Piti mlijeko do posljednje kapi i potražiti usta i pokušat će sisati šakom. Ako ga vagate, pobrinite se da dodaje manje težine nego prije. Kod nekih djece, konstipacija počinje od neadekvatne prehrane. Ako je dijete jako gladno, može početi plakati odmah nakon hranjenja.
Kada se susretnete s tim simptomima, pitajte svog liječnika ako trebate više mlijeka. Bit će mudro davati djetetu više mlijeka ako piju sve do kapi. Ali budite oprezni, nemojte inzistirati, ako on ne želi mlijeko više nego obično. Ako ga dojite i on se budi prije vremena, hranite ga, čak i ako dovede do dodatnog hranjenja tog dana. Češće pražnjenje dojke stimulira proizvodnju više mlijeka ako je majčino tijelo sposobno za to. Ako ste ranije dali dojke za hranjenje, dati oboje.

76. Koliko treba dijete dobiti na težini?

Najviše Točan odgovor je: dijete se poznaje kao što je na težini. Ako mu je dano više mlijeka nego što mu treba, on odbija. Ako on daje manje, onda sljedeći obrok prije nego što se probudi i sranje šakom. Kada ljudi govore o debljanju, srednja brojkama, ali svako dijete dobiva težinu drugačije. Izračun prosječne brojke, liječnici zbrojiti najveći porast težine s najmanjim i podjele. Neka djeca dobivaju veću težinu, drugi manje i to je normalno. Međutim, spor debljanje može značiti da je dijete pothranjeno ili bolesni. Ako vaše dijete polako dobivanjem na težini, koliko više morate pokazati da je liječnik redovito kako bi bili sigurni da je zdrav. Postoje djeca koja polako udebljati, ali ne pokazuju znakove gladi. Međutim, ako im dati više mlijeka će biti spremni da ga piju i dobivaju na težini brže. Drugim riječima, beba ne plače uvijek kad nema mlijeka. U prosjeku, djeca su rođena s težinom od 3,5 kg i 5 mjeseci njihova težina doseže 7 kg t. E. udvostručio. No, praktički djeca rođena s niskom porođajnom težinom, udebljati brže, kao da pokušava uhvatiti korak sa svojim većim kolegama. Veliko dijete ne smije udvostručiti svoju težinu za 5 mjeseci. Srednji dijete dodaje oko 900 grama mjesečno tijekom prva 3 mjeseca (160-200 g tjedno). Naravno, neke zdrave djece dobivaju manju težinu, ostale. Do 6 mjeseci prosječni dobitak težine smanjuje na 500 grama mjesečno (100-120 g tjedno). Od 9. do 12. mjeseca života prosječni dobitak težine dodatno je smanjena na 300 grama mjesečno (60-80 g po tjednu). A u drugoj godini života dijete obično dodati 200-250 grama mjesečno. Stariji dijete postaje sporiji i češće, dodaje težinu. Kada dijete raste zube, to je obično smanjen apetit, te u roku od nekoliko tjedana, on ne može staviti na težini. Kad je zdrav, apetit se vrati k njemu, a težina povećava brže.
Promjena težine djeteta iz tjedna u tjedan i dalje ne govori ništa. Njegova težina pri svakom vaganju ovisi o punini želuca, mjehura ili crijeva. Ako je izmjerite jedno jutro i uvjerite se da je dodao samo 100 grama tijekom prošlog tjedna, dok je prethodno dodao 200 grama, ne zaključuje da je pothranjen ili bolestan. Ako dijete ima potpuno zdravo, zadovoljstvo, pričekajte tjedan ili dva - možda će sljedeći tjedan dobiti veću težinu. Ali uvijek se sjetite da starija osoba dobiva, što sporije postiže težinu.

77. Koliko često morate vagati dijete.

Naravno, većina majki nema ljuske kod kuće, a djeca se vagaju samo kad posjete liječnika, što je sasvim dovoljno. Ako je dijete zdravo i veselo, onda nema smisla to mjeriti više od jednom mjesečno. Ako imate kuću kod kuće, nemojte ga vagati više od jednom tjedno ili bolje jednom svaka dva tjedna. Svakodnevno ga vagati, neopravdano ćete brinuti o svojoj težini. S druge strane, ako on plače previše ili ima povraćanje ili slabo varenje, često vaganje može pomoći liječniku u određivanju dijagnoze. Na primjer, ako dijete puno plače, ali dodaje dobru težinu, razlog plakanja je plin, a ne glad.