Doktor Komarovsky o dojenju

Hrana

Nema ništa prirodnije od dojenja. Međutim, ovaj proces, predviđen mudrom prirodom, podiže stotine pitanja, kako mladim mama, tako i njihovim rođacima. A točka nije ono što se rodilo. Iskusne majke s mnogo djece znaju sigurno da su djeca različita, jesti drugačije, a laktacija se također događa drugačije svaki put. Stoga broj pitanja o dojenju se ne smanjuje. Poznati pediatric i TV voditelj Yevgeny Komarovsky željno i opsežno govori o ovoj temi, jer smatra da je to vrlo važno.

Prednosti i nedostaci

Dojenje je najbolja stvar koju majka može dati svom djetetu. To je zbog mnogih razloga:

  • Majčino mlijeko sadrži sve potrebne tvari, vitamine i elemente u tragovima koje vaša beba treba za zdrav razvoj. Niti jedna, ni najskuplja i dobra, prilagođena mliječna formula ne može davati mrvice više od mamina mlijeka.
  • Majčino mlijeko sadrži antitijela na najčešće infektivne bolesti. Kikiriki, uzimajući ih tijekom dojenja, raste jači i zdraviji od svojih vršnjaka koji su na umjetnoj hrani. Sve dok se njegovo tijelo hrani, mali i još nezrelom imunitetu uči prepoznati i poraziti viruse i bakterije.
  • Mama i dijete nisu "lancani" u kuću. Mogu se priuštiti dugo putovanje, budući da je izvor energije (majka) uvijek prisutan, a nema potrebe stalno sterilizirati boce i bradavice i brinuti se o prisutnosti formule.
  • Dojenje omogućuje uspostavljanje bliže emocionalnog kontakta između majke i djeteta.
  • Tijelo mumija tijekom dojenja se oporavlja brže nakon poroda, pod utjecajem oksitocina, koji se oslobađa tijekom laktacije, maternica se brže ugovara, a dojenje zauzima oko 700 Kcal energije dnevno od novih majki što doprinosi gubitku težine.

Od druge polovice trudnoće pod utjecajem progesterona i estrogena u ženske grudi rastu izlučivanje tkivo počinje proizvoditi kolostrum. Odmah nakon rođenja djeteta, kolostrum počinje prijelaz u svom sastavu izravno na mlijeko. Njegova kvaliteta i količina ovise o mnogim čimbenicima. Zbog praktičnosti, kombinirali smo odgovore Evgenije Komarovskoga s najčešćim pitanjima žena o dojenju.

No, zapravo liječnik Komarovsky sama sa svojim mišljenjem o dojenju.

"Kako hraniti - po zahtjevu ili po satu?"

U sovjetskim je vremenima preporučljivo da hranite djecu do sat vremena. Prvo, svakih 2,5-3 sata, a zatim nakon 3-3,5 sati, a dobi od šest mjeseci dijete je ušlo u raspored hranjenja svakih 4-4,5 sati. Smatrao se jednim ispravnim načinom podizanja zdravog djeteta.

Sada pedijatri sve više vole hraniti na zahtjev - nudeći mu dojku kad je htio jesti. Kao rezultat toga, mrvica gotovo stalno "visi" na prsima, umorna majka ne uspijeva ništa drugo, a hranjenje se mora obaviti svakih 1,5 sati, čak i noću.

Mlada majka, koja je u prostiranju, baka u jednom glasu savjetuje da hrane dijete starim načinom, a svjesna interneta, djevojaka i nekih liječnika - naprotiv. Stoga pitanja, kako pravilno hraniti.

Evgeny Komarovsky ne smatra se pobornikom hranjenja na zahtjev. On tvrdi da prijenos djeteta u određene vremenske intervale između obroka samo će dodati red u život cijele obitelji. Mama će imati vremena otići do liječnika, u dućan, do frizera, na kraju spavati.

Dr. Komarovsky na mješovitoj hrani

Bolje od majčinog mlijeka za dijete nije imalo ništa. Međutim, nije uvijek moguće hraniti bebu na 100% s ovim, prirodom odobrenim proizvodom. Ponekad mamino mlijeko nije dovoljno, a zatim postoji potreba za mješovitim hranjenjem. Dakle, beba prima majčino mlijeko i nešto drugo kako ne bi ostala gladna. Ne zarađuje li dijete takvu hranu i kako je ispravno organizirati, kaže poznati dječji liječnik Evgeny Komarovsky.

Trebam se boriti za majčino mlijeko

Nedovoljna dojenja u majci može se promatrati iz potpuno različitih razloga - od hormonalnih poremećaja do neuropsiholoških stanja. Ovo, drugi razlog, obično je vodeći. Mama nema dovoljno mlijeka, počinje se kriviti zbog toga što ne može dati dijete nutricionu potrebnu za njegovo zdravlje i razvoj, pa se začarani krug zatvori. Žena je u stalnom stresu, što zauzvrat negativno utječe na mehanizme laktacije.

Naravno, majčino mlijeko je vrlo važno za dojenčad, ali normalna, zdrava i nasmijana majka nije ništa manje važno za njega, kaže Yevgeny Komarovsky. I stoga, ako se mlijeko jedva prikuplja iz jednog hranjenja od pet, onda nema posebnog razloga za držanje mješovitog hranjenja, možete se prebaciti na umjetno. Uostalom, ako ukupni volumen majčinog mlijeka u prehrani mrvica ne prelazi jednu petinu, onda gotovo nema nikakvog utjecaja na zdravlje, pa možemo to sigurno odbiti.

Druga je mogućnost promijeniti vaš stav prema problemu.

Ako majka prestane biti moralno izvršena zbog nedostatka mlijeka i počela mirno pumpa ili dojiti barem jednom dnevno, i hraniti ostatak hrane smjesama, onda ga možete ostaviti kakav jest (ako to odgovara svim strankama - djetetu i majci, i Papa).

Miješano hranjenje je optimalno u slučaju da udio majčinog mlijeka prelazi volumen jednog hranjenja. Na primjer, ako je polovica dnevne prehrane ili malo manje od toga, majčino mlijeko. Količina prirodne hrane u iznosu od 30% dnevne prehrane može se smatrati sasvim prihvatljivom.

O opasnosti mješovitog hranjenja

Do nedavno je vjerovao, a još neke medicinske referentne knjige pokazuju da mješavina majčinog mlijeka s drugim proizvodom kada je miješano hranjenje štetno za bebu. Neki liječnici to čak smatraju "ekološkom katastrofom za dječje tijelo". Yevgeny Komarovsky u žurbi je da uvjeri mame koji nemaju vlastito mlijeko. Moderna industrija, koja proizvodi mješavine i dječju hranu, kaže, učinio je sve da bi se ova šteta smanjila. I uspjela je.

Dakle, sastav većine dostupnih mliječnih formula (govorimo o prilagođenim smjesama) je što je moguće bliži sastavu majčino mlijeka.

Da, to nije ista stvar, a mješavina nije sposobna zamijeniti majčino mlijeko, ali bolje je od davanja kravljeg ili kozjeg mlijeka, koji su u stvari biološki neobični proizvodi.

Mješovita hrana, unatoč svom imenu, ne smije biti kaotična. Također mora biti u stanju organizirati ispravno.

Postoje dvije glavne vrste mješovitog hranjenja: alternativni i sekvencijalni.

S jednim hranom zauzvrat, majka će je učiniti potpuno prirodnim, a još jedan ili nekoliko sljedećih - umjetno. Kada se stalno njegujete, beba može usisati dok se mlijeko ne završi, nakon čega, s vidljivim znakovima anksioznosti (ako dijete plakanje, dostizanje dojki, smacking i zahtijeva nastavak "bankete"), dobiva se određena količina mješavine tako da ne osjeća glad. Važno je ne preopteretiti dijete.

Da biste znali točno koliko količina mješavine treba dopuniti, preporučljivo je vagati bebu prije i poslije hranjenja.

Mama može samostalno izabrati jednu ili drugu vrstu. Ovdje mnogo ovisi o količini mlijeka - bilo da je dovoljno za cijelo hranjenje, a iz drugih okolnosti, na primjer, koliko često žena može dekantirati. Nije tajna da se mješovito hranjenje često odabire kad majka treba ići na posao, a ona je odsutna tijekom dana. Najoptimalniji je hranjenje jednom - u 6 sati ujutro s mješavinom, u 9 ujutro - s grudima, u 12.00 - sa smjesom i tako dalje.

Hranjenje novorođenčadi Dr. Komarovsky

Kako hraniti novorođenče?

22. srpnja 2014 Pregleda: 10,387

Svaka majka želi svoje dijete, prije svega, zdravlje. Stoga, čak i tijekom trudnoće, razmišlja o tome što joj čeka nakon rođenja djeteta. Kako se brinuti za bebu? Kako ga okupati. Kako zadržati novorođenče? Ove i mnoga druga pitanja često se javljaju kod žena koje se pripremaju za majčinstvo. Ali prva poteškoća koja im se susreće odmah nakon rođenja bebe hrani se. Kako hraniti novorođenče koji je upravo rođen i jedva da mu otvori usta. Ali morate ga odmah podučiti, jer Prvo puno hranjenje djeteta treba biti najkasnije 6 sati nakon rođenja. I kako hraniti bebu izraženo mlijeko. A ako nije? Koliko puta morate hraniti novorođenče. Može biti mnogo više pitanja. Pokušajmo sve to shvatiti.

Hranjenje djeteta u rodilištu

U nekim bolnicama za majčinstvo, dijete je pričvršćeno na grudi odmah nakon rođenja. Međutim, često postoje slučajevi kada, iz bilo kojeg razloga, i majka i dijete to ne mogu učiniti. Stoga liječnici preporučuju prvi put da beba dojke dojke ne prije 5-6 sati nakon rođenja. U početku, bebe se stavljaju na majčinu dojku. Istovremeno, oni uvijek kontroliraju proces hranjenja i poučavaju majke kako pravilno hraniti novorođenče. Prvih 3-4 dana moja majka nema mlijeko. Ali postoji kolostrum, s nekoliko kapi od kojih se mrvica može dobro dobiti. Tada dolazi mlijeko, uzrokujući da grudi nabubre i boluju. Dijete još uvijek ne može jesti tako veliku količinu mlijeka, pa će se prvi put morati dekantirati.

Kako se prijaviti na prsa?

Najvažniji problem za majku je stavljanje djeteta na prsa. Mama će sigurno reći i reći medicinskoj sestri kako dojiti novorođenče. To jest, da ispravi, ona bi već trebala naučiti kako to učiniti. Zapravo, ovo nije ništa komplicirano. Važno je znati da ni u kojem slučaju ne bi trebalo omogućiti djetetu da uzme samo jednu bradavicu u usta. Prvo se brzo može naviknuti na to, a drugo, njegova će majka biti vrlo bolna. To jest, beba mora uhvatiti ne samo bradavicu, već i areolu, areolu. Stavljanje djeteta na prsa, trebate ga uhvatiti rukom, podignite je, uzmite ga palcem i kažiprstom bliže areoli i stavite bradavicu u usta. Zatim, nakon što se dijete pridržava, trebate držati gornju stranu dojke s prstom tako da može disati kroz nos. Što prije majka razumije kako ispravno hraniti novorođenče, manje će imati problema s grudima.

Najprije se hrani dijete najbolje leži. Majke se trebaju oporaviti od poroda i odmarati što je češće moguće. Kakav bi odmor mogao biti bolji od dojenja? Štoviše, dok dječji vrat nije snažan, bit će korisniji za ležanje na ravnoj i tvrdi površini nego na majčinim rukama. Iako je prikladno za mamu hraniti bebu dok sjedi, to nije zabranjeno. Važno je samo obratiti pažnju na činjenicu da su glava i vrat djeteta bili na istoj razini. I još nešto. Za jedno hranjenje, djetetu treba dati samo jednu dojku. Samo ako dijete ne dobije dovoljno, što je vrlo rijetko, možete ponuditi drugi. I najbolje od svega, mama bi trebala obratiti pozornost na njezinu prehranu, količinu potrošene tekućine, tj. kako povećati proizvodnju mlijeka.

Koliko često hraniti novorođenče?

Nedavno su liječnici preporučili da majke hrane svoju djecu svaka 3 sata. No sada pedijatri inzistiraju na hranjenju djeteta za svaki njegov zahtjev. To ne znači da je interval od tri sata premalen. Samo da dijete ne može dobiti dovoljno, a sljedeće hranjenje može biti tek nakon tri sata, tj. strogo na rasporedu. Kako biste to spriječili, trebali biste hraniti dijete kada ga pita. Međutim, ne biste mu trebali ponuditi da jede sa svakom njegovom plakom, jer to može biti uzrokovano drugim razlozima: mokre pelene, kolik. vrućina ili hladnoća, strah i još mnogo toga. Stoga, prije nego što hranite novorođenče, morate se pobrinuti da želi jesti, a ne plakati zbog nekog drugog razloga. Događa se da djeca ne jedu dovoljno i zaspaju, a za pola sata se probude od gladi. Ništa nije u redu s tim. Potrajat će dosta vremena kada će beba imati određenu prehranu. Koliko često hraniti novorođenče, odlučiti samo majku, koja na kraju uči prepoznati plačući dijete i hranit će ga kada je to potrebno.

Kako hraniti novorođenče s izraženim mlijekom?

Ponekad se dogodi da majka ne može dojiti dijete, ali ima sposobnost dati joj bebu mlijeko. U takvim slučajevima majka treba znati koliko dijete treba mlijeko za hranjenje. Možete ga izračunati na jednostavan način. U prvih 7 dana odjednom, dijete mora dobiti količinu mlijeka (u ml), koja je jednaka 10 × broj dana života. To jest, ako, primjerice, dijete ima 3 dana, a za jedno hranjenje treba dobiti 30 ml mlijeka. Od početka drugog tjedna do kraja prvog mjeseca, količina mlijeka koju dijete treba jesti dnevno je 1/5 njezine težine. Umjetna djeca trebaju biti hranjena prema tablici za hranjenje, što je uvijek naznačeno na pakiranjima prilagođenih smjesa.

Dr. Komarovsky: kako dijete ne uništi obitelj, trebate...

- Čak i za svog supruga, što god je voljen i divan, Komarovsky savjetuje u svojoj knjizi Child Health. - Bez pomoći drugih, bit će vam teško, ali morate učiniti sve kako bi ova pomoć ne postala neophodna i ne pretvara se u uslugu, nakon svega. Uvjeravam vas da pravilno organiziranjem režima možete sami postupati.

Kako trebate organizirati dan?

Počnimo ujutro

Dijete se budi za 5-7 sati i traži doručak. Pita? Dođi. Ako do kraja hranjenja beba počne početi drijemati, odmah ga poslati na balkon, spavati. Ako odmah ne zaspate, neka leži u svom krevetiću golu. Ali nakon pola sata - svakako spavajte na svježem zraku! To jest, na balkonu.

Feed tata. Ako je uspio jesti sam sebe - izvrsno, ali ako ne zna kako uključiti štednjak - nema ničega što bi se razljutilo. Bilo je potrebno podučiti i dovesti muža prije trudnoće. Vrlo lijepo dok hranim tati da jede i najviše.

Tata je puna? Želimo mu dobar dan - i ostajete sami s djetetom.

Čak i ako u kući postoji nered (ima prljavih jela u kuhinji, najstariji sin je ostao bez kreveta) - nije važno! Sada ne možete učiniti više od dvije stvari - sipati vodu djetetu koje će piti tijekom dana i pripremiti liniju za večernju plivati. Sve. Idi na spavanje. Preporučljivo je - u sobi pokraj balkona čuti kada vas dijete nazove. I to će se dogoditi u 9-10 sati.

Feed i prema prethodnoj shemi - spavajte na svježem zraku.

Ako u ovom trenutku još uvijek osjećate potrebu za snovima - nemojte to sami odbiti! Dok se potpuno ne opustite - nema zadaće!

podne

Do tog vremena, trebali biste se osjećati potpuno odmorni i spremni za sve kućanske poslove. Imate 4 do 7 sati za to. Ima dosta vremena za čišćenje kuće, kuhanje i čišćenje.

Posljednja akcija ni u kojem slučaju ne smije se podcijeniti. Pojava žene nije manje važna za obiteljsku dobrobit nego na pravovremeno kuhanu večeru. A beba nije razlog za poznanstva i susjeda da se sramežljivi od vas.

Čovjek bi trebao nastojati vratiti se kući gdje čeka miran, nasmiješen i privlačan suprug, obiteljsku večeru i odmor. Samo takva kuća potiče njegovu želju da učini nešto u ovoj kući. Istina je, bez obzira na to kako se čini odvratnom i nepravednom od ženskog gledišta.

Obiteljska večer

Ovaj put bi trebao biti oslobođen svih kućanskih poslova koji nemaju obveznu potrebu. Ako je otac koji je došao s posla mora obavljati kućanske poslove, za to su samo dva izlika - bolest djeteta ili bolest majke.

U 8-9 sati navečer je najbolje da svi zajedno obavljaju večernju vježbu, svatko treba svjež zrak.

U 22.30 dijete, ako spava, morate polako početi buđenje. To je jedini slučaj kada se zdravo dijete treba probuditi namjerno. Ali sada je bolje probuditi se nego spavati pola noći.
Probudio sam se - masaža, gimnastika, kupka. Potom hranite. Laku noć

Ova su pravila dosta dovoljna za preživljavanje prvog mjeseca nakon rođenja djeteta. Kako dijete raste, bit će potrebno manje vremena. Ali do tog vremena nećete biti tako mučeni trudnoćom i porođajem, kao i prije. Učinite to.

Dijete iz bilo koje dobi treba osobno ostaviti mamu!

Zanemarimo se od savjeta dr. Komarovskog i tražimo savjete od roditelja iskusnih, iskusnih:

- Našla sam vremena za knjige, kozmetičke maske, kućnu gimnastiku i druge stvari, dajući djeci potpunu slobodu djelovanja ", kaže Anna, majka dvoje djece, 7 i 3 godine.

- Mislio sam da jednogodišnje dijete ne bi trebalo ostati sama za minutu, da ga jednostavno moram držati u društvu u svojim igrama. Ali jednog dana bila je iznenađena kad je otkrio da može bez pomoći. Otkriće je bilo slučajno: Osjećao sam se nevažnim, ležao na sofi, postavljajući sve igračke moga sina u središtu prostorije.

Bio je iznenađen srećom - pripadam tjeskobnim mama i rijetko dopuštam sve odjednom. Sin je zakopan u svoje bogatstvo. I ja nisam primijetio kako je pola sata zalutao. Užasno sam se probudio: bio sam uvjeren da je moj naušnica već pojela neku vrstu stroja, koju je spustio medvjedić itd. Ali on je igrao mirno! Bez mene! Pola sata! I bez ikakvih problema.

Usput, moram reći da moderne igračke ne predstavljaju prijetnju zdravlju djeteta, nije tako lako odvojiti nešto od njih, staviti je u usta i zagušiti ga. Sve to - naši strahovi, rođeni i podržani od strane baka.

Eksperiment mi je iznenadio i prouzročio želju da ići dalje. Počela sam napustiti sobu, dajući bebu potpunu slobodu. Isprva je ostavila samo igračke. Kada sam malo stariji, počeo sam se baviti bojama, dajući um potpunu slobodu djelovanja. Ispalo je da pranje linoleuma nije tako opterećeno kao da sjedi s bebom pored nje, promatrajući svaki štetni pokret.

Slobodno vrijeme koje sam se posvetio i samo ja! Nema kućanskih poslova u ovom trenutku! Ovo je postalo moje pravilo željeza. Je li sin zauzet svojim poslom? Ja - moja: Kupio sam CD s fitnesom i bio je angažiran. Izrađene kozmetičke maske, pročitajte. I bio sam iznenađen: kako sam prethodno proveo toliko vremena apsolutno bezvrijedno! Zašto nije vjerovala u sposobnost djeteta da se sama zabavlja?

Kad se Shackle odrastao, počeo sam mu dati knjige s dugim pogledom: o životinjama, automobilima, biljkama, različitim mineralnim kamenjem i medicini. Gledajte što ga najviše zanima. Papa's geni su imali učinak odmah: čak i prije školovanja, moj sin je dobro poznavao ljudski cirkulacijski sustav. Dakle, s izborom zanimanja, mislim da nemamo nikakvih problema.

Prebacujem ovaj obrazovni sustav i mojoj kćeri. Zahvaljujući tome, u tri godine ona će dati izgledi nekoj šestogodišnjoj djeci: ona će ukloniti svoje stvari i pomoći mi da postavim stol.

Moj savjet svim mama: izbjegavajte nepotrebno skrbništvo nad djecom! Korisno je i za vas i za dijete.

Možete li uspjeti osmisliti vrijeme za sebe?

Gost prije 3 godine

Odmah je vidljivo da Komarovsky nikad nije bavio vlastitom djecom, vjerojatno mu je žena sve povlačila na ramenima.
Moj jedini dječak izvukao je sve vene od mene sve dok nije navršio 2 godine. Bio je strašno gušći (morao je nositi dva sata na rukama), imao je strašan kolik, povikao je 20 sati dnevno. Kad su zubi ušli, to je bilo nešto.
Spavala sam nekoliko puta dnevno 15 minuta. Moji roditelji i muž pomogli su mi pomalo nakon posla, a šest mjeseci bio sam potpuno iscrpljen, tanak i bolan.
Poznata djeca bila su mirnija, ali su se i cijelo vrijeme odveli i organizirali prema planu

Gost prije 4 godine

Da, ostaviti dijete je dobra ideja, ali postoje različite situacije.. moja beba često pljuva i 1-2 sata nakon hranjenja, a tijekom tih regurgitations ona pati od asfiksije, nije disao jednom na 5 minuta. A kako možete ostaviti? A ako nemate vremena reagirati, plakat ćete i žalite cijeli život. I na račun tata potpuno se ne slažem, učinili smo to zajedno i moramo zajedno rasti!

Gost prije 4 godine

Dođite, pomladite svoje muževe)), a onda će biti poput mog oca, vratiti se s posla i dati mu hranu, ne može ići, a zatim laži i laži, a mama sve radi.

Čolić je fenomen poznat gotovo svim roditeljima novorođenčadi. To je naziv boli koji se javlja kada se plin nakuplja u probavnom sustavu mrvica. Ako kolika ne daje dijete odmor, to je napeto, ima prošireni abdomen, piercing cry, a noge su obično izdvajali do trbuščić.

Obično, čak iu rodilištu, majkama je reklo da nakon svakog hranjenja bebu treba držati u "stupcu", lagano pritisnutom na sebe - nekoliko minuta prolazi i čuje se karakterističan zvuk. To je kroz usta ispušnih plinova koji bi akumulirati u trbuhu i da će ometati dijete. Ako takav postupak postane navika, dijete nakon hranjenja bit će mirno. Kao što dr. Komarovsky ističe, upravo nakon hranjenja - pola sata - počinje kolika.

Ponekad se problem nalazi u fiziološkim obilježjima tijela novorođenčeta, a onda morate biti strpljivi. Ponekad, u kritičnim trenucima, morate koristiti ventilacijske cijevi ili klistire iz tople vode (ali se najprije morate konzultirati sa svojim liječnikom). Promjena formule (ako je dijete hranjeno u bocama) rijetko daje željeni rezultat.

Dijete je posebno osjetljivo na kolike od oko 18 sati - mnoge majke primjećuju da su takve manifestacije najčešće u ovo doba dana. Mogu trajati do 3 mjeseca - za to vrijeme crijeva bebe konačno se formiraju, au normalnoj situaciji počinje potpuno apsorbirati primljenu hranu.

Ako nema drugih razloga, osim akumulacije plinova, unatoč činjenici da dijete može dugo plakati zbog bolova i nelagode, on dobiva na težini, razvija normalno, ima dobar apetit. Djeca koja rastu i dobro se oporave još su sklona koliku.

Vjerojatno, uzrok kolike može biti nedostatan razvoj živčanog sustava koji nastaje nakon rođenja djeteta i uskoro će se vratiti na normalu. Ponekad se čini da dijete samo treba snažno vikati, a tek nakon toga moći će čvrsto spavati.

Prema riječima dr. Komarovskog, djeca do 3 mjeseca trebaju milovati, mirno, roditelji ne smiju biti nervozni, a sve manipulacije bebom treba provoditi mjerljivo i polako. Zabavna zabava i igre su bolje za kasnije. Potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će propisati lijek za smirivanje djeteta tijekom "vrhunskih sati". Kolikom možete staviti bebu na trbuh na toplom grijaču umotanom ručnikom, a istodobno ga udariti preko leđa.

Prazna bradavica također može biti opcija za usirenost, ali svi roditelji ne prihvaćaju ovaj lijek. Ako se beba smiri s majkom ili tatom u naručju, onda ga je bolje pokupiti kad mu se poremeti plinovi.

Posebnu pažnju u takvim situacijama treba posvetiti raspoloženju majke ili osobi koja je pored novorođenčeta. Ne možete paničariti, ljutiti se na sebe, kriviti se da dijete plače i ne smiruje se. Neka djeca zapravo mogu plakati nekoliko sati bez ikakvih patoloških razloga, iako je to majke (posebno majka prvog djeteta) teško razumjeti, a ona želi smiriti svoje dijete dolje sa svojom moći.

Nakon 3 mjeseca, beba više ne boluje od kolike, kao i prije, a ovaj se trenutak preporučuje da se upotrebljava kako bi ga privukao režimu, organizirala svoj san i istovremeno ga nosio manje. Vrijeme je da se zaštitite od manipulacije malom lukavštinom, inače će i dalje tražiti sve što se želi s jakim vapajem. Tretirajte ove probleme s razumijevanjem i neka beba bude snažna i zdrava!

Doktor Komarovsky o hranjenju dojenčadi za 1, 2 i 3 mjeseca

U današnjem članku ćemo govoriti o iznimno važnom i presudnom trenutku života novorođenčeta i majke - hranjenja bebe u prvim mjesecima života (0-3). I Yevgeny Komarovsky, liječnik najviše kategorije, koji je popularan u Rusiji, pomoći će nam u tome.

Koliko često hraniti bebu

Čim se dijete rodi, odmah se primjenjuje na majčinu dojku. Dok je žena u maternici, dijete jede po vlastitom zahtjevu, a majka ga je pažljivo promatra, reagira i proučava karakter djeteta.

Najbolje od svega, ako žena u radu bilježi kada i u kojem trenutku beba dobiva mlijeko. Nakon što pažljivo analizira svoje vitalne potrebe, sastavlja se raspored sati konzumiranja ljudskog mlijeka, koji treba slijediti kod kuće.

Prvi mjesec učestalost privrženosti dojki majke je 7 do 10 puta, ovisno o stanju zdravlja i individualnim karakteristikama male osobe. Interval između obroka iznosi 2, 5 - 3, 5 sati.

Ali ponekad se može smanjiti na 2 sata i povećati do 4 sata. To ovisi o stanju beba i uzoraka spavanja, što može biti poremećeno zbog različitih čimbenika: bolesti, privremenog lošeg zdravlja, pretjeranosti, produljenog sna.

Također, sadržaj masnoća majčinog mlijeka će utjecati na količinu hrane koju dijete uzima. "Mršaviji" je to, češće dijete želi jesti.

Noću je preporučljivo ne hraniti bebu, ali još uvijek staviti svoje zdravlje i preporuke liječnika u prioritete.
Neka djeca ne mogu podnijeti takvu pauzu noću. Pogotovo u prvim danima života, a ponekad i zbog zdravstvenih razloga, dijete dobiva dojku noću i kasnije, to se događa kada dijete smanjuje zube ili nakon emocionalne previše uzbuđenja.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati ruski pedijatar Evgeny Olegovich Komarovsky vjeruje da interval između hranjenja može biti od 2 do 3,5 sata, ili se majka može hraniti na zahtjev djeteta. Glavna stvar je da je obitelj sretna i svi su zdravi. Majka koja skriva odlučuje za sebe koliko često i kada hraniti svoje dijete.

Tijekom hranjenja, dojenčad često spava, a čini se da je majka koja je sam sebe gorjela, ali to nije tako. Pazite na trajanje aktivnog sisanja i probudite bebu. Lagano dodiruju obraz ili uzimaju mrvicu za dršku.

Koliko dojite mlijeko?

Na prvom hranjenju, beba pije 1,5 do 2 ml kolostruma. Prvih tjedana života, do 100 ml mlijeka mlijeka u isto vrijeme. Iznos ovisi o visini i težini. Redovito mjerite te parametre i pitajte svog liječnika. Smatra se normom ako beba peče u prvom mjesecu rođenja najmanje 11 puta dnevno, a zatim najmanje 12 puta do šest mjeseci rođenja

Što ako mama nema mlijeko

Najprije se posavjetujte s pedijatrom i probajte lijekove za laktaciju. Ako je potrebno, posvetite se umjetnoj ishrani. Dijete će jesti hranu manje puta. Ali bit će dobro hranjen. Iskusni stručnjak će vam pomoći pri odabiru formule za bebe. Trgovine imaju širok raspon nadomjestaka za majčino mlijeko za bilo kakvu novčanicu roditelja i starost djeteta.

Ako žena ima mlijeko, ali to nije dovoljno, dijete treba unijeti prilagođenu mješavinu štrcaljke ili žlicom. Glavna stvar - nemojte prestati s dojenjem i nemojte se previše uključiti u umjetnu dječju hranu. Postupak laktacije često se u potpunosti obnavlja nakon određenog vremenskog razdoblja.

Kada i koliko hraniti

Bebe koje su na umjetnoj prehrani počinju ih hraniti s povrćem, voćnim sirom i žitaricama mnogo ranije, od oko 4 mjeseca od beba koje su dojene i koje primaju dodatnu hranu od 6 mjeseci.

Ali ako dojenče slabo jede, dobije malu težinu i nestaje nakon hranjenja, možete ponuditi pire od mesa i mješavinu od 5 mjeseci ili čak ranije, nakon savjetovanja s liječnikom i utvrđivanja prave uzroke.

Za djecu koja jedu umjetne zamjene za majčino mlijeko, u prvom mjesecu života količina komplementarne hrane iznosi 550 do 650 ml, u drugom mjesecu 750 do 850 ml. Više od 8 tjedana možete povećati količinu mliječne formule u skladu s metodom Shkarin, tj. Dodati 50 ml svaki sljedeći mjesec.
Obratite pažnju na informacije o pakiranju proizvoda i savjetu svog liječnika.

Umjetno hranjenje

Sada razgovarajmo o tome što dr. Komarovsky razmišlja o umjetnom hranjenju djeteta. Nemoguće je proizvesti nešto slično majčinom mlijeku, čak i uz pomoć svih sredstava moderne znanosti. Jer u njemu prisutnost hormona, hranjivih tvari, enzima i imunoglobulina prisutna je u optimalnoj dovoljnoj količini.

No, dojenje ne može biti visoke kvalitete ako majka puši ili pije alkohol, u ovom slučaju, trebate se posvetiti kupnji novorođenčeta koja bi uvijek trebala biti na prodaji u trgovinama vaše lokacije. Na pakiranju u dobi do 6 mjeseci, bit će naveden broj 1. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim liječnikom prilikom odabira dječje hrane, a on vam može pružiti tablice za hranjenje mjesecima za bebu do 1 godinu starosti.

Dijete i briga za njega

Autori: Spock B.

* Što hranjenje znači za bebu *

60. On zna više nego što misliš.

Dijete, kao i svaka osoba, ima instinkt gladi. Ako je kronično pothranjen, vrisnut će, tražeći više mlijeka. Vjerujte ga i posavjetujte se s liječnikom. Ako nije dovršio svoj uobičajeni dio, nemoj inzistirati.
Razmislite da se budi jer je gladan i vrisne, najvjerojatnije, jer želi jesti. On pohlepno hvata svoju bradavicu sa svojim ustima (ili bradavicom). Usisavanje je ozbiljan posao za bebu. Čak se može znati od napora. Ako uzmete dude daleko prije nego što bude puna, to će vrištati. Kad ubije što više mlijeka, on će se razboljeti zbog sitosti i opet zaspati. Čak iu snu, on pokreće usisavanje, kao da sanja da mu se hrani, a lice mu je blaženo. Sve to sugerira da je hrana glavna radost u svom životu. Prve ideje o životu dobiva iz situacije u kojoj se hrani. Dobiva prve ideje o ljudima od osobe koja ga hrani.
Ako majka stalno inzistira na tome da dijete pijete više mlijeka nego što želi, postupno će izgubiti apetit. Pokušat će to izbjeći, zaspati svaki put ranije i ranije, ili će se prosvjedovati i ustrajati u njegovoj nespremnosti da jede. Ako se to nastavi, nestat će njegova živahna radosna radoznalost o životu; Čini se da misli na sebe: "Život je borba, ljudi koji ne daju mi ​​odmor, moram se boriti kako bih se zaštitio."
Nemojte tako učiniti da vaše dijete jede više nego što on želi. Neka hrana ostaje za njega užitak, a onda će osjetiti da ste njegov prijatelj. Vrlo je važno za razvoj samopouzdanja i veselja, čiji su temelji položeni u prvoj godini života.

61. Usisavanje instinkt.

Novorođenče snažno sranje zbog dva razloga. Prvo, jer je gladan, a drugo, jer voli sisati. Ako ga hranite dovoljno, ali ne dajte mu priliku da zadovolji potrebu sisanja, on će sisati šake ili palac ili odjeću. Vrlo je važno da hranjenje bude prilično dugo i da je dovoljan broj hranjenja (vidi odjeljke 296-309). Pokušajte ne dopustiti da se dijete navikne na sisanje na prst. Poduzmite akciju kada ga traži - što bi ga sisalo.

62. Prvih dana nakon rođenja, djeca gube na težini.

Neki roditelji su previše zabrinuti zbog ovog fenomena. Čini se neprirodnim i opasnim za njih. Također su mogli čuti o dehidraciji u slučaju iznenadnog gubitka težine. Ne brini. Ako se to dogodi, novorođenčad će se odmah izliječiti dajući mu vodu. U rodilištima, novorođenčad redovito zalijevaju kako bi se spriječila dehidracija, osobito ako majka još nije imala mlijeko.
Neke majke koje nepotrebno brinu o gubitku težine kod djeteta i misle da nemaju dovoljno mlijeka, odbacuju dojenje prije nego što pokušavaju pravilno upravljati njom (u nekim roditeljskim domovima majke jednostavno ne prikazuju težinu djeteta, no tada mogu zamisliti što Nešto strašno). Majke moraju shvatiti da je gubitak težine u novorođenčadi potpuno prirodno i povjerenje liječniku.

* Način rada *

Pedijatar će objasniti što dijete treba vašoj prehrani. To će ovisiti o težini djeteta, njegovu apetitu, rasporedu sna i potrebi za hranom. Dječji liječnik će vam pomoći uspostaviti takav režim koji će zadovoljiti i vas i vaše dijete. Zatim želim raspravljati samo o općim načelima prehrane.

63. Što se podrazumijeva pod strogim i fleksibilnim režimom.

Prije su djeca obično držana na vrlo strogoj prehrani. Novorođenčad težine 3,5 kg bilo je strogo hranjeno u 6,00, 10,00, 14,00, 18,00, 22,00 i 2,00, ni ranije niti kasnije, bez obzira na to je li gladan ili ne. Liječnici još nisu imali jasnu predodžbu o uzrocima teških želučanih bolesti koje godišnje utječu na desetke tisuća novorođenčadi. Vjerovalo se da su te bolesti uzrokovane ne samo bakterijama koje ulaze u mlijeko (na primjer, na farmama držanih u nehigijenskim uvjetima, ili zbog nedostatka hladnjaka ili pod nehigijenskim uvjetima kod kuće), već i zbog nepravilnosti u količini i vremenu jedenja.
Liječnici su se tako bojali nepravilne prehrane da su konačno došli do njegove osude s psihološkog stajališta. Osiguravale su majkama da nepravilnost u prehrani dovodi do pustošenosti djeteta. Najzadovoljniji zagovornici strogog režima savjetovali su majke da se približe djetetu samo u točno određenim satima hranjenja, a u svakom drugom trenutku ne obraćajući pažnju na njega. Neki su inzistirali da djeca ne budu poljubili i milovali, jer bi ih to moglo navodno pokvariti.
Većina djece se prilagodila strogom režimu, jer su mogli piti dovoljno mlijeka, tako da se ne bi osjećali gladni sljedećih 4 sata; pa obično probavni trakt novorođenčeta. Osoba se brzo navikla na sve u bilo kojoj dobi. Ako smo uvijek hranjeni u točno određeno vrijeme, onda je tijekom tih sati osjećaj gladi.
No bilo je uvijek djece koja su u prvim mjesecima bila vrlo teško prilagoditi se strogom režimu. Ova djeca, čiji stomak nije mogao zadržati dovoljno mlijeka za 4-satnu stanku, ili one koji su zaspali, a nisu imali vremena za dovoljno, ili nemirna djeca, ili oni kojima su bili mučeni plinovi. Oni su očajnički vrištali nekoliko sati dnevno, ali se njihove majke nisu usudile hraniti ili ih čak odnijeti iz svojih ruku. Siromašno dijete imalo je teškog života, ali je to bilo još teže za majku koja je slušala plač njezinog djeteta, ugušila nokte iz očaja, pokušala ga utješiti sa svojom dušom, ali se nije usudila ne poslušati liječniku koji je rekao da je strog režim ključ za zdravlje i sreću djeteta.
Sadašnje majke imale su sreću - liječnici su im dopustili da slijede svoje prirodne težnje.
Štoviše, teški poremećaji želuca postali su neuobičajeni zbog pasterizacije mlijeka, pravilnog skladištenja i higijene njege bebe. Prošlo je mnogo godina prije nego što su liječnici odlučili pokušati fleksibilni raspored hranjenja. Kada je proveden velik broj promatranja, pokazalo se da nepravilnost u prehrani nije dovela do poremećaja želuca ili probavne smrti, pa čak ni za pampered, koliko su se mnogi bojali.
Prve pokuse su vodili dr. Preston Maclendon i Francis Simsaryan sa svojim djetetom. Svrha eksperimenta bila je saznati kakav je način dijete dojen, ako se hrani, čim se čini da je gladan. U prvih nekoliko dana dijete se nije probudilo prečesto. Zatim, kako je majčino mlijeko stiglo, počeo se previše često probuditi, do 10 puta dnevno. Kad je imao 2 tjedna, prebacio se na šest ili sedam puta u nepravilnim intervalima. Do 10 tjedana, trebao je samo četiri obroka dnevno. Kad su rezultati ovog eksperimenta bili objavljeni, mnogi su roditelji udahnuti od olakšanja i prešli na fleksibilniji način koji je imao pozitivan učinak na djecu i roditelje.

64. Neki roditelji pogrešno razumiju fleksibilnost režima.

Neki mladi roditelji, koji misle da su vrlo progresivni, otišli su na suprotnu stranu. Hranili su svoje dijete svaki put kad se probudio i nikad ga nije probudio za slijedeću hranidbu, kao da provode znanstveni eksperiment, smatrajući sebe stručnjake za redovno hranjenje.
Ovaj pristup neće štetiti ako je dijete mirno, dobro probavljivo i ako ne krši režim majke i ne smeta da se diže dijete noću. No, ako je dijete nemirno i često plače, to može dovesti do previše hranjenja, tako da tijekom prvih nekoliko mjeseci roditelji neće znati ostatak. I neka djeca možda čak i zahtijevaju mlijeko noću na kraju prve godine. Takva situacija može uplašiti mladu majku i proklinjati fleksibilni režim.
Čula sam da majke govore o svojoj djeci, a jedan od njih je rekao u tonu koji nije dopuštao primjedbe: "Moje dijete je na fleksibilnom načinu, a drugi je rekao istim tonom:" Ali moje nije! "Kad roditelji tako razmišljaju, kao da je dijeta nešto poput političkih ili vjerskih uvjerenja, čini mi se da gube glavu.
No glavna je činjenica da je režim nužan za dobrobit djeteta, s jedne strane i za praktičnost roditelja, s druge strane. Način rada štedi vam vrijeme i trud. Fleksibilan način znači smanjenje broja hranjenja do razumnog u više ili manje određenih sati i zaustavljanje noćnih hranjenja čim je dijete spremno. Inače, roditelji će biti preumorni da daju djetetu nešto više od puke hrane. Ono što je dobro i prikladno za roditelje je dobro i prikladno za njihovo dijete, i obrnuto.
Jednom kada ne trebate poštivati ​​strog režim, moći ćete prvo ispuniti zahtjeve djeteta, a zatim postupno uspostaviti režim koji je prikladan i za vas i za njega.
Ako majka više voli hraniti svoje dijete bez režima već mjesecima, onda neće biti štete za probavu djeteta. Majka također nije zla ako uopće ne voli rasporede. Ali ako se drži na rasporedu u svemu drugom i ako ima puno drugih stvari osim brige za dijete, onda ona doista misli da što više odbije njezinu udobnost, to je bolje za dijete? Misli li da na taj način dokazuje da je ona dobra majka? Takva samo-žrtva može, na kraju, dovesti do drugih poteškoća.

65. Kako prilagoditi način rada.

Važno je da djetetu ne plačite predugo. Ne proturječi se probuditi 3-4 sata nakon posljednjeg hranjenja.
Svako dijete se može naviknuti na režim i to će se dogoditi uskoro ako mu majka pomaže. Osim toga, interval između hranjenja raste s povećanjem težine djeteta. Dijete s težinom od 2,5 kg do 3 kg obično treba hraniti s intervalom od 3 sata, a težine od 4-4,5 kg, djeca obično imaju dovoljno hrane sa 4 sata pauze. Većina beba počinje bez hranjenja tijekom 1-2 mjeseca. Između četvrtog i osmog mjeseca djeca počinju voljeti 5-satni interval, a istodobno prestanu buđenje za večernje hranjenje.
Majka može pomoći djetetu u svojoj želji za redovitim hranjenjem i smanjenjem broja. Nakon što ga je probudila 4 sata nakon posljednjeg hranjenja, majka uči djetetu naviku 4-satnog intervala u prehrani. Ako dva sata nakon posljednjeg hranjenja beba počinje cviljavati, ne dolazite k njemu neko vrijeme, pružite mu priliku ponovno zaspati. Ako nastavlja plakati, dajte mu vodu ili dude. Na taj ćete način pomoći njegovu želudcu prilagoditi se duljim intervalima hranjenja. Ako majka odmah počne hraniti dijete čim se kreće, čak i ako nakon posljednjeg hranjenja ne prođe više od dva sata, zadržat će svoju naviku malih dijelova i kratkih intervala.
Različita djeca trebaju drugačije vrijeme da se naviknu na redovite obroke. Većina djece odlazi na 4-satni interval hranjenja do dobi od jednog mjeseca i preskoči noć hranjenja ako dobiju dovoljno mlijeka tijekom dana i ako dobro sisaju i relativno su mirni. S druge strane, ako je dijete inertno u prvim danima i zaspalo usred hranjenja, ili, obrnuto, nemirno i često se budi uz plač ili ako majka nema dovoljno majčinskog mlijeka u početku, onda će vam biti bolje za vas i dijete ne žuriti da uspostavi strogi režim ( vidi odjeljke 111, 167-169, 249-251). Ali čak iu ovom slučaju, majke trebaju postupno i pažljivo podučiti dijete na redovitije dijete s intervalom od 4 sata.

66. Kako to učiniti.

Mirno dijete, težine 3,5-4 kg pri rođenju, obično podnosi 3,5-4 sata ako ima puni želudac i košta vam šest ili sedam hranjenja dnevno. Roditelji mogu imati na umu približan raspored obroka u trajanju od 4 sata (6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00, 2.00), no trebali bi biti spremni na rano hranjenje djeteta ako je očito gladan: sat vremena ranije s obiljem umjetnog hranjenja i čak i prije 2 sata prije dojenja, ako majci još nema majčino mlijeko.
Ako je vaš približan raspored hranjenja, a dijete još uvijek spava, možete ga probuditi. Ne morate ga prisiliti jesti. Dijete se probudilo četiri sata nakon posljednjeg obroka, a nakon nekoliko minuta osjećat će glad.
Ali pretpostavimo da se probudio sat vremena prije određenog vremena. Nema potrebe da ga hranite čim se počne cviljavati. On nije siguran hoće li jesti. Ali ako nakon 10-15 minuta mahnito vrišti od gladi, ne bih čekao ni minutu. Ali što je s načinom? Možda će sljedećeg puta spavati više i ponovno će ući u način rada ne tijekom dana, tako da noću. Ako se uvijek grije glad za sat vremena, možda ne bi dobio dovoljno mlijeka za interval od 4 sata. U tom slučaju, dojenje ga češće hrani, čak i nakon dva sata, ako je očito jako gladan. Češći pražnjenje dojke će stimulirati svoje veće punjenje, za nekoliko dana možete imati dovoljno mlijeka i beba će biti puna duže. Ako tijekom umjetnog hranjenja pije cijeli dio i još se redovito budi prije vremena, posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome hoće li povećati njegov dio mlijeka.

67. Kada sljedeći put hraniti bebu.

Već sam rekao da ako dijete obično mirno održava interval od 4 sata, ali ponekad se probudi nakon 3-3.5 sati, onda se može odmah hraniti, a da ne čeka na određeno vrijeme. Ali pretpostavimo da se probudio sat nakon posljednjeg obroka. Ako je usisan uobičajeni omjer mlijeka, onda je jedva gladan. Najvjerojatnije ga je probudila činjenica da je poremećen plinovima. Pomozite mu da ponovno utisne zrak ili da mu dade vodu ili dude. Ne bih ga hranio tako rano, ali možete pokušati ako mu ništa drugo ne smiruje. Ne možete biti sigurni da je dijete stvarno gladno ako pokuša sisati šaku ili piti maštovito mlijeko. Djeca koja pate od plina obično se ponašaju na taj način. Čini se da dijete ne može razlikovati gladne bolove i bolove uzrokovane plinom (vidi odjeljak 251).
Drugim riječima, nije uvijek potrebno hraniti dijete čim zavija. Ako često curi, pokušajte pronaći uzrok, razgovarajte sa svojim liječnikom.

68. Drugi način hranjenja.

Naravno, možete postaviti i druge satove hrane ako beba ne smeta. Na primjer, 7.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00 i 3.00. Problem je što većina djece počinje svoj dan između 5 i 6 ujutro, kad god se hrane noću. Postoje sretne majke čija djeca mirno čekaju prvu hranu do sedam sati ujutro, a zatim slijede uobičajeni režim: 10.00, 14.00, 18.00, 22.00. Ovo je također normalno.

69. Tri sata intervala.

Ako vaše dijete pije toliko mlijeka koliko želi i još uvijek se budi nakon 3 sata, ostavite ga u ovom načinu rada za sada. Obično je potreban interval od 3 sata za djecu mase manje od 3,5 kg. Ali to nije uvijek slučaj. Neka djeca mase oko 3 kg mirno stajati 4 sata. I drugi koji težine 4 kg u prva dva tjedna ne održavaju interval od više od 3 sata.
Većina djece koja trebaju 3-satni dnevni interval može
Za održavanje 4 sata noću s težinom od najmanje 2,5 kg. U tom će slučaju raspored biti otprilike sljedeći: 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 22.00, 2.00.

70. Noćno hranjenje.

Najvažnije pravilo - nemojte probuditi dijete za noćno hranjenje, neka vas probudi ako glad bude gladan. Dijete koje treba hraniti tijekom noći prvo će se probuditi gotovo točno u 2 sata ujutro. Onda će se jedan dan probuditi oko 3-3.30 noću. Uhvatite ga u ovom trenutku i smatrajte ga noćnom hranom. Ujutro će se vjerojatno probuditi u 6 i 7 sati. Sljedeće noći može spavati do 4.30 ili 5. ujutro. Hranite ga, ali razmislite o jutarnjem hranjenju od šest sati i nadate se da sljedeći put želi jesti oko 10 sati. Obično djeci trebaju dvije ili tri noći da razbiju noćno hranjenje. Kada se to dogodi, povećajte dnevni dio mlijeka tako da njezin ukupni iznos ostaje isti.

71. Preskočite noćne izvore.

Ako je beba već mjesec dana i težila oko 4,5 kg, ali se i dalje budi za hranom noću, mislim da bi bilo pametnije da mu se ne žuri s mlijekom čim se kreće i da mu 15-30 minuta plakati, a nakon toga on bi mogao ponovno zaspati. Ako se ne smiri, pokušajte mu dati toplom vodom. Ako za pola sata ponovo očajne, onda ga je lakše hraniti; ali pokušajte raditi istu stvar u tjedan ili dva. Općenito govoreći, dijete koje traje oko 4,5 kg i normalno jede tijekom dana ne treba noćno hranjenje.

72. Večernja hrana.

Hranite bebu kada se osjećate ugodno. Nekoliko tjedana nakon rođenja, bebe obično mirno čekaju do 23 ili 24 sata. Ako želiš rano u krevet, probudi se dijete u 22 ili ranije. Ako vam je više pogodno za kasnije hranjenje i dijete ne smeta, učinite što vam je draže.
Ako beba još uvijek buja u 2 ujutro, savjetujem da ne preskočite večernju hranu, čak i ako se ne probudi. Budući da je spreman napustiti jedan od hranjenja, bolje je da se pijete noćnom hranom, tako da vaš san ne bude prekinut.
Ako je dijete već odustalo od hranjenja noću, ali se još uvijek ne može naviknuti na redoviti dnevni raspored, nastavite ga probuditi u 10 i 11 ujutro (pod uvjetom da u ovom trenutku jede voljno). Dakle, barem će posljednja hranjenja biti na rasporedu, izbjeći ćete noćno hranjenje, a prvo jutro hranjenje postupno će se premjestiti na 5-6 sati ujutro (vidi odjeljak 195).

* Kako hraniti *

Za dojenje pogledajte odjeljke 86-98. Za novorođenčad koja ne dobro sisati u prvih tjedana života i ne navikavajte se na režim, pogledajte odjeljak 111. Informacije o tome kako dati mlijeko kroz bradavicu, pogledajte odjeljke 162, 169.
Ovo poglavlje govori o nekim poteškoćama koje se susreću u prvim tjednima života djeteta.

73. Ponekad se između 4. i 7. mjeseca života dijete ponaša čudno tijekom hranjenja.

Majka kaže da je pohlepno sisan na dojci ili bradavici nekoliko minuta, a zatim iznenada oslobodi i plače, kao da je u boli. Još je gladan, ali svaki put kad ponovno uzme bradavicu (ili bradavicu), on ranije otpusti i plače. Ali on voljno jede čvrstu hranu. Mislim da je to uzrokovano rastom zuba. Može se pretpostaviti da se u procesu sisanja guma, unutar kojega zubi već rastu, djelomično sudjeluju u općem kretanju mišića usta, što uzrokuje nepodnošljivo škakljanje. Stoga, kako biste pomogli djetetu, naizmjenično mu možete dati mlijeko i čvrstu hranu, dok je tiho srušio nekoliko minuta. Ako skoči iz boce, možete povećati rupicu u bradavici tako da u kratkom vremenu može sisati više mlijeka (ali nemojte koristiti bradavice s velikim rupama sve dok se sve ne namjesti, inače se djetetova potreba za sisanjem neće zadovoljavati). Ako počne plakati prerano nakon početka sisanja, nemojte mu dopustiti da sisati uopće na nekoliko dana. Voda iz šalice, ako to radi, ili iz žlice, ili dodati više mlijeka kaša i druge hrane. Ne brinite se da on ne prima svoj uobičajeni dio mlijeka. Naknadno nadoknađuje svoj nedostatak.
Događa se da dijete odbija uzeti prsa kad majka ima menstruaciju. Voda je ovih dana iz bradavice. No, majka mora sisati mlijeko s dojke, tako da njezina opskrba ne smanjuje. Ako se nakon završetka menstruacije majka odmah zaustavi od davanja djeteta bradavicu, vratit će se ponovno na dojku i vratit će se količina majčinog mlijeka.
Ušna bolest nakon prehlade može uzrokovati bol u cijeloj čeljusti, a zatim dijete će odbiti sisati, ali će moći jesti čvrstu hranu.

74. Burping.

Sva djeca, kad piju, progutaju zrak. Ovaj zrak skuplja u želucu i izaziva tjeskobu djetetu. Neka djeca su prisiljena prestati jesti zbog toga, dok drugi ne prestaju dok ne piju sav mlijeko. Postoje dva glavna načina da pomognete svom djetetu da se riješi gutanja zraka. Odaberite onu koja vam najbolje odgovara. Prvi put: stavite dijete na koljena, držeći leđa i lagano udarite njegov trbuh. Drugo, držite dijete u rukama tako da joj glava počiva na ramenu, i lagano ga udarajte ili ga udarite po leđima. Stavite ubrus ili pelenu preko ramena u slučaju da je prasnuo mlijeko. Neka djeca brzo i brzo puše zrak, dok drugi to čine teže. Ako zrak ne izađe odmah, stavite dijete na minutu, a zatim ponovno podignite - to ponekad pomaže.
Ako dijete proguta toliko zraka da mora prestati jesti, neka se pojavi i nastavlja hraniti. Na kraju svakog hranjenja potrebno je dati djetetu priliku da se pojavi. Ako ga stavite u krevet prije nego što je stezao, nakon nekog vremena zrak u trbuhu će ga početi gnjaviti. Neka djeca i pate od toga. S druge strane, ako se beba ne probudi loše, ali ga ne smeta, možete ga držati uspravno nekoliko minuta, a zatim ga staviti u krevet.
Ovdje želim spomenuti još jednu činjenicu koja brine mnoge mlade majke. Dijete koje je usisalo puni dio mlijeka ima želudac koji je snažno otečen. To je zato što količina mlijeka koje pije u isto vrijeme daleko prelazi veličinu trbuha.

* Jedi li dovoljno i dobiva na težini dobro *

75. Dijete obično zna koliko hrane treba.

Ako nema dovoljno mlijeka ili ako majka ima manje mlijeka zbog umora ili nervoze, dijete će se svaki put probuditi i plakati gladni, što već znate. Piti mlijeko do posljednje kapi i potražiti usta i pokušat će sisati šakom. Ako ga vagate, pobrinite se da dodaje manje težine nego prije. Kod nekih djece, konstipacija počinje od neadekvatne prehrane. Ako je dijete jako gladno, može početi plakati odmah nakon hranjenja.
Kada se susretnete s tim simptomima, pitajte svog liječnika ako trebate više mlijeka. Bit će mudro davati djetetu više mlijeka ako piju sve do kapi. Ali budite oprezni, nemojte inzistirati, ako on ne želi mlijeko više nego obično. Ako ga dojite i on se budi prije vremena, hranite ga, čak i ako dovede do dodatnog hranjenja tog dana. Češće pražnjenje dojke stimulira proizvodnju više mlijeka ako je majčino tijelo sposobno za to. Ako ste ranije dali dojke za hranjenje, dati oboje.

76. Koliko treba dijete dobiti na težini?

Najviše Točan odgovor je: dijete se poznaje kao što je na težini. Ako mu je dano više mlijeka nego što mu treba, on odbija. Ako on daje manje, onda sljedeći obrok prije nego što se probudi i sranje šakom. Kada ljudi govore o debljanju, srednja brojkama, ali svako dijete dobiva težinu drugačije. Izračun prosječne brojke, liječnici zbrojiti najveći porast težine s najmanjim i podjele. Neka djeca dobivaju veću težinu, drugi manje i to je normalno. Međutim, spor debljanje može značiti da je dijete pothranjeno ili bolesni. Ako vaše dijete polako dobivanjem na težini, koliko više morate pokazati da je liječnik redovito kako bi bili sigurni da je zdrav. Postoje djeca koja polako udebljati, ali ne pokazuju znakove gladi. Međutim, ako im dati više mlijeka će biti spremni da ga piju i dobivaju na težini brže. Drugim riječima, beba ne plače uvijek kad nema mlijeka. U prosjeku, djeca su rođena s težinom od 3,5 kg i 5 mjeseci njihova težina doseže 7 kg t. E. udvostručio. No, praktički djeca rođena s niskom porođajnom težinom, udebljati brže, kao da pokušava uhvatiti korak sa svojim većim kolegama. Veliko dijete ne smije udvostručiti svoju težinu za 5 mjeseci. Srednji dijete dodaje oko 900 grama mjesečno tijekom prva 3 mjeseca (160-200 g tjedno). Naravno, neke zdrave djece dobivaju manju težinu, ostale. Do 6 mjeseci prosječni dobitak težine smanjuje na 500 grama mjesečno (100-120 g tjedno). Od 9. do 12. mjeseca života prosječni dobitak težine dodatno je smanjena na 300 grama mjesečno (60-80 g po tjednu). A u drugoj godini života dijete obično dodati 200-250 grama mjesečno. Stariji dijete postaje sporiji i češće, dodaje težinu. Kada dijete raste zube, to je obično smanjen apetit, te u roku od nekoliko tjedana, on ne može staviti na težini. Kad je zdrav, apetit se vrati k njemu, a težina povećava brže.
Promjena težine djeteta iz tjedna u tjedan i dalje ne govori ništa. Njegova težina pri svakom vaganju ovisi o punini želuca, mjehura ili crijeva. Ako je izmjerite jedno jutro i uvjerite se da je dodao samo 100 grama tijekom prošlog tjedna, dok je prethodno dodao 200 grama, ne zaključuje da je pothranjen ili bolestan. Ako dijete ima potpuno zdravo, zadovoljstvo, pričekajte tjedan ili dva - možda će sljedeći tjedan dobiti veću težinu. Ali uvijek se sjetite da starija osoba dobiva, što sporije postiže težinu.

77. Koliko često morate vagati dijete.

Naravno, većina majki nema ljuske kod kuće, a djeca se vagaju samo kad posjete liječnika, što je sasvim dovoljno. Ako je dijete zdravo i veselo, onda nema smisla to mjeriti više od jednom mjesečno. Ako imate kuću kod kuće, nemojte ga vagati više od jednom tjedno ili bolje jednom svaka dva tjedna. Svakodnevno ga vagati, neopravdano ćete brinuti o svojoj težini. S druge strane, ako on plače previše ili ima povraćanje ili slabo varenje, često vaganje može pomoći liječniku u određivanju dijagnoze. Na primjer, ako dijete puno plače, ali dodaje dobru težinu, razlog plakanja je plin, a ne glad.