Dr. Komarovsky o mlijeku

Rođenja

Mnogi roditelji vjeruju da je mlijeko nevjerojatno korisno za djecu. Sadrži kalcij i bakterije korisne za probavu. Naravno, od ranog doba, dijete se počinje poučavati da pije i jede mliječne proizvode, čak i ako se dijete očajnički odupire i pokazuje sa svim nastupima da im se ne sviđa. Bilo je potrebno inzistirati i je li mlijeko korisno, kako se obično vjeruje, kaže poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky.

Dobro za djecu i loše za odrasle.

Kako bi se mliječni šećer (laktoza) apsorbirao u tijelu, proizvodi se poseban enzim - laktaza. U novorođenčadi razina laktaze je vrlo visoka, puno se proizvodi, jer je majčino mlijeko jedina hrana mrvica. Kako sazrijeva, količina proizvedene laktaze se smanjuje, au odrasloj osobi ovaj enzim je praktički odsutan u tijelu, budući da više ne treba biološku mliječnu hranu. Ali organizam za odrasle obično prihvaća i probavlja fermentirane mliječne proizvode.

U nekim ljudima, smanjenje razine laktaze počinje s dobi od 3, u drugima, u dobi od 10, u trećoj, kasnije. Ovo je pojedinačna značajka organizma i u načelu nema nikakvih normi.

Ako priroda daje djetetu mogućnost da jede mlijeko, to ne znači da morate jesti mlijeko životinja. Priroda je brinula da je beba dobro probavljiva majčino mlijeko, a ne kozje ili krava.

Korist i štetu

Mlijeko krava i koza za djecu prve godine života nije samo štetno, već opasno, kaže Yevgeny Komarovsky. No ta je činjenica prilično teško objasniti roditeljima koji su se iz djetinjstva sjećali tvrdnji da je mlijeko izvor zdravlja i energije za rastući organizam. Vrlo je teško objasniti roditeljima da je u odsutnosti ili nedostatku majčino mlijeka najbolje da majka koja skrbi odabere adaptiranu mliječnu formulu.

Prvo, to je važno u smislu sastava. U smjesi se nalazi vitamin D koji sprječava razvoj raka. Ali ako hranite svoje dijete kravljim mlijekom i zasebno pripremite vitamin D, tada se rakovi vrlo često razvijaju. I to se može objasniti procesima koji se javljaju u tijelu nakon što dijete jede kravlje mlijeko.

U sastavu kravljeg mlijeka, više kalcija nego u majčinom mlijeku je gotovo 4 puta. Sadržaj fosfora premašuje analogni parametar majčinog mlijeka 3 puta. Takve količine fosfora i kalcija su potrebne za tele, kako bi njegove kosti brže rasti. Međutim, brz rast kostiju za ljudsko dojenčad nije najpopularnija razvojna mogućnost.

Osim toga, višak kalcija i fosfora koji ulaze u crijeva djeteta ne mogu se potpuno apsorbirati. Tijelo će uzeti samo onoliko koliko mu treba, a ostatak će biti oslobođen izmetom.

Fosfor je još jedna priča. Njegovo tijelo ne zauzima toliko koliko je potrebno za normalan život, već oko trećine primljenog iznosa. Dakle, uporaba kravljeg mlijeka dovodi do predoziranja fosfora. Bubrezi djeteta reagiraju na visoku količinu ove supstancije i počinju brzo uklanjati višak fosfora iz tijela. Nažalost, to ide zajedno sa dobivenim kalcijem, što je toliko važno za skladan razvoj mrvica.

Bubrezi zriobe bliže jednoj godini, približno u isto vrijeme možete početi davati mlijeko djetetu, postupno ga uvodeći u prehranu.

Nije potrebno dati djetetu galantu litara, dovoljno je dati jednogodišnje dijete oko pola čašice mlijeka dnevno, dvogodišnju 1 čašu i dvogodišnje dijete, ne više od 2 čaše dnevno. Do 3. godine, sva ograničenja više nisu relevantna i djeci se može dati ovaj proizvod, čak i ako je to kravlje, pa čak i kozje, u bilo kojoj količini koju je sposoban i voljan "majstoriti".

Još jedan ne "najkorisniji" aspekt je netolerancija kravljeg proteina, koja se prilično često događa kod djece prvih godina života. Ono se manifestira u nemogućnosti asimilacije proteina, koju organizam mrvica smatra strancem. Aktivira se imunitet, počinje alergijska reakcija. Ako imate takvo dijete, nemojte mu dati mlijeko. Prikladne su samo prilagođene smjese, po mogućnosti hipoalergene, u kojima se mliječni protein obrađuje na poseban način i neutralizira.

U posljednjih nekoliko godina krave i koze također jedu malo prirodne hrane, a mnogi od hrane koju vlasnici daju imaju hormone i antibiotike. Naravno, ovaj cijeli set ide u određene količine u proizvodnju mlijeka. Ovo je još jedan razlog da ovaj proizvod ne dajete djeci do godinu dana, iako konačna odluka počiva na roditeljima. Doista, prilično je teško osporiti činjenicu da je bez mlijeka prilično teško osigurati raznovrsnu prehranu za dijete.

Mješavina ili mlijeko?

Ako je nakon 12 mjeseci donesena odluka o uvođenju cjelovitog mlijeka u hranu, Yevgeny Komarovsky savjetuje da donese informiranu odluku. Ovaj proizvod u mjerenim količinama neće uzrokovati štetu, ali će biti korisnije imati prilagođenu dječju formulu u kojoj se smanjuje količina fosfora i povećava kalcij i vitamin D.

Količina željeza u kravljem mlijeku nije dovoljna, a njegova redovita uporaba dovodi do anemije. U prilagođenim smjesama daje se ovaj parametar sastava, a dijete će dobiti željenu količinu željeza.

Ako obiteljski proračun dopušta, bolje je odabrati smjesu koja odgovara dobi - od 12 mjeseci. Obično takve smjese proizvođači označavaju kao "3".

Mast ili obrano?

Danas, prehrambena industrija nudi mnogo opcija za obrano mlijeko. Smatra se poželjnim za odrasle i djecu koja ne podnose masnoće kravljeg mlijeka. Međutim, u samom pojmu "bez masti", prema Yevgenija Komarovsky, leži ulov.

Činjenica je da se vitamini A i D, sadržani u mlijeku, mogu otopiti samo u masti. Ako je mlijeko odmašćeno, onda ti vitamini neće biti u njemu. Dakle, ne biste smjeli vjerovati trgovcima koji obećavaju obrano mlijeko s vitaminom D u oglašavanju.

Mlijeko za bebe razlikuje se od uobičajene ultra pasterizacije. Postotak masnoća u njoj se smanjuje, ali nije minimalan. Okvir obično označava dob u kojem proizvođači preporučuju proizvod. Najčešće je 8 mjeseci. Komarovsky poziva na takvo mlijeko, ako mama stvarno želi to učiniti, ne više od jednom dnevno iu malim količinama.

Nakon godinu dana, bebe mogu razrijediti redovito mlijeko s 3% masti s normalnom vodom na oko trećinu volumena.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su korisni i mogu se davati djeci od oko 6 mjeseci. Glavna stvar, kaže Yevgeny Komarovsky, nije da se kefirchiki i curds u toplinu, jer s njima možete hraniti svoje dijete na vrućem vremenu i fer iznos crijevne štapiće. Također je važno znati mjeru - ne davati vodu karapuzu šest puta dnevno samo s kefirom, jer takvu hranu neće imati koristi.

Fermentirani mliječni proizvodi trebaju biti dani djeci najviše jednom dnevno, poželjno je da ih ne bi smjeli izraditi u tvornicama koje proizvode mondeno i oglašeno jogurte, već u posebnim kombinacijama dječjih hrane. Rok trajanja dobrog kefira - ne više od jednog dana. Ne smije sadržavati zaslađivače, boje ili mirise jagode i banane.

Vrlo je dobro ako majka uči kako napraviti domaće mliječne proizvode za svoje potomke. Za njih možete koristiti redovito skladištenje mlijeka s masenim udjelom masti većim od 1,5%.

Dopunska hrana u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda nije jako poželjna za djecu s oštećenim mineralnim metabolizmom, s znakovima rakom. Stoga, prije uvođenja takve hrane, preporučljivo je konzultirati se s pedijatrom.

Kuhati mlijeko?

Pasteurizirano mlijeko, koje se prodaje u bilo kojoj trgovini, ne treba dodatno kuhanje, kaže Yevgeny Komarovsky. Ali ako je proizvod kupljen na tržištu, od baka koji drže krave ili koze na farmi, onda je neophodno kuhati.

Ako kupite proizvod od susjeda, koga dobro poznajete i osobno poznajete kravu, mlijeko, koje nije stari više od 2 sata, ne smije se kuhati. Ima velik broj korisnih bakterija, čiji se sadržaj značajno smanjuje nakon nekoliko sati nakon mužnje.

Kad kuhanje uništi neke vitamine i mikrobe koji mogu biti u mlijeku. Ali proteini, masti i ugljikohidrati su pohranjeni u cijelosti, tako da roditelji ne moraju brinuti o energetskom sadržaju pića.

Ako beba odbija mlijeko

Ako kvrgavi odbojnik kefira, svježeg sira i mlijeka, ne biste ga trebali prisiliti na korištenje ovih proizvoda po bilo kojoj cijeni, kaže Yevgeny Komarovsky. Prednosti mliječne prehrane su pomalo pretjerane, a ne postoji niti jedna supstancija, element u tragovima, vitamin, mineral koji se ne bi mogao dati djetetu s drugom hranom. Sve je međusobno zamjenjivo. Nemojte piti mlijeko - možete dati sladoled, djeca obično nikada ne odbijaju od njega. Nemojte jesti sladoled - možete dati više voća i povrća, mesa, ribe.

Glavno pravilo, prema Komarovskom, je sljedeće: mlijeko, koje je "guralo" u dijete silom ili ucjenjivanjem, nikada neće imati koristi od njega i bit će gore asimilirano.

Za više informacija o opasnostima i prednostima mlijeka, Dr. Komarovsky će reći u svom programu.

Kravlje mlijeko ili mješavina

Molim vas, recite mi treba li beba piti mlijeko? Sada smo 7,5 mjeseci, postupno se prebacujemo na čvrstu hranu, ali ne prema vašoj shemi u našem gradu nema kuhinje mliječnih proizvoda. Jedna hrana - povrtna kola, druga - kaša na majčinom mlijeku. Dodati ću sir s plodom na treće hranjenje, napraviti kašu na vodi ili kupiti gotove mliječne prasine. Majčino mlijeko ostaje samo noću. Trebam li još uvijek hraniti dijete mješavinom (do godinu dana), a nakon godinu dana s kravljim mlijekom? A kad odvođenje djeteta iz dojke, ako želi jesti noću, je li potrebno dati smjesu? Iz nekog razloga stvarno ne želim to raditi. Ili je to dobar proizvod? Je li vrijedno miješati smjesu kašulja? Je li potrebno uzgajati kravlje mlijeko prije davanja bebe?

objavljeno 28.11.2006. 13:53
ažurirano 05/29/2014
- Hrana, piće, vitamini

Komarovsky E. O. odgovara

Nažalost, kravlje mlijeko u našoj zemlji (zemlje) vrlo je tajanstvena stvar. tj gotovo nikada ne možemo biti sigurni u njegovu kvalitetu: ono što je hranilo kravu, što je opranilo posudu, gdje je pao, itd. - ako je, naravno, nije naša osobna krava. U svakom slučaju, ako kuhate kašu u kravljem mlijeku, trebali biste smanjiti sadržaj masti - optimalno ne više od 2% - razrijediti uobičajeno 3% mlijeka s kuhanom vodom. Sa svoje točke gledišta, kvalitetna mješavina mlijeka na osnovi kravljeg mlijeka ima niz značajnih prednosti u odnosu na samo kravlje mlijeko: 1) stabilni sastav; 2) dodaju se potrebni vitamini i elementi u tragovima; 3) kravlji protein se tretira na poseban način, čime se smanjuje vjerojatnost alergijskih reakcija; 4) ne idite u trgovinu svaki dan; 5) jednostavnost pripreme. Ako dijete normalno podnosi mješavinu mlijeka, nema ništa štetno za noću da kuhate kašu na ovoj mješavini. Optimally, "follow-on formule" su pisane u knjizi (Nutrilon-2, Nan-2 s bifidobakterijama, Hipp-2, itd.) Usput, mliječne kuhinje još uvijek postoje u mom gradu, ali većina mojih pacijenata preferira s njima Nemojte gnjaviti i kupiti obične kefir male količine (1%) u pakete, a ovaj kefir zajedno s krastavom (ponekad uz dodatak šećera), djeca jednostavno jedu.

Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko dojke. I nijedna nano-tehnologija i najnoviji napredni razvoj moderne znanosti nisu u stanju napraviti smjesu što bliže sastavu prirodnog mlijeka, koje samo mama može dati mrvicama.

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Nemoguće je zamijeniti majčino mlijeko s bilo kojom, čak i najskupljom "vrhunskom" mješavinom. Njegova je vrijednost ne samo u vitaminima i enzimima nego iu imunoglobulinama. Mama mlijeko daje djetetu istu imunosnu zaštitu, zahvaljujući kojoj je mrvica prilično pouzdano zaštićena od većine virusa u prvih šest mjeseci svog života sve dok se vlastiti imunološki sustav ne počne aktivno oblikovati.

To uopće ne znači da su djeca umjetnici potpuno lišena imuniteta majke. Imaju još urođeni imunitet koji je nastao tijekom trudnoće i uz pravilnu njegu, on će također moći zaštititi dijete, a ne kao učinkovito kao kod dojenja, ali nešto je bolje od ništa.

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Yevgeny O. savjetuje da ne slušaju bake, koji se sjećaju kako je baka poduprla "sedam kravljeg mlijeka" i nazvala smjesu "kemiju" i "otrov". Do jedne godine liječnik ne preporuča davati mlijeko djeci, a do tri - s oprezom. Razlog tome je da je količina kalcija i fosfora u kravljem mlijeku toliko velika da dječji bubrezi ne mogu ukloniti takve spojeve. Napunjen je ozbiljnim bolestima, alergijama na kravlje bjelančevine i problema s koštanim sustavom.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

Ako beba dobiva na težini dobro, a umjetnici obično čak i zbrajaju vrlo dobro, onda nema potrebe hraniti se do šest mjeseci, rekao je Komarovsky. Od šest mjeseci trebate unijeti dodatnu hranu, prema rasporedu prikorme. Pedijatri u velikom većinom savjetuju majkama da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima i pirećim krumpirom, ali Yevgeny Komarovsky preporučuje da počnete s kefirima i žitaricama i ostavljajući plodove sve do najboljih vremena kada dijete jede prvi zub.

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

problemi

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Postoji mišljenje da djeca koja jedu mješavine imaju veću vjerojatnost da pate od dermatitisa i alergija. Tu je zrnca logike, ali nemoguće je tvrditi da je to uzorak. Ako dijete ima neadekvatnu reakciju na određenu smjesu, možete zamijeniti samu smjesu. No, to prečesto i bez znanja pediatre Komarovsky ne preporučuje.

Savjet

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Ako obitelj ima priliku koristiti usluge medicinske sestre, onda nema razloga odbiti takvu priliku, rekao je Komarovsky. Glavna stvar je osigurati čistoću ženske sestre, znati koje proizvode koristi za hranu, bilo da puši, a ne koristi nikakve lijekove. U ovom slučaju, liječnik jasno razlikuje pojam "donatorsko mlijeko" i "medicinska sestra".

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Kada prestati hraniti smjesu, odlučite, u konačnici, roditelji. Međutim, stav Komarovskog ovdje je sličan njegovu stajalištu o pitanju prestanka dojenja. Nakon godinu dana beba u osnovi ne treba mješavine ili majčino mlijeko. Njegova prehrana treba biti proširena i uključivati ​​meso, povrće, voće, žitarice, a smjesa više ne može zadovoljiti sve potrebe odraslog tijela.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Djecu koja se hrani bocama, obično se ne smije davati dodatni vitamin D za prevenciju rakuta, budući da je u dovoljnoj količini u sastavu svih mliječnih formula za bebe. A predoziranje vitaminom D mnogo je gori od nedostatka vitamina.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Umjetna pravila hranjenja za Komarovsky

Nema prave alternative za majčino mlijeko. Ako su bebe lišene punog prirodnog hranjenja, morate tražiti zamjenu za univerzalni proizvod. Stručnjaci su razvili umjetne mješavine i sheme, kao što je "umjetno hranjenje Komarovsky", pomažući mlade majke da se nose s poslom prebacivanja na alternativnu prehranu. To je neophodna mjera, bez obzira na razlog - nedostatak majčinog mlijeka ili odbijanje djeteta od prirodnog hranjenja.

Osnovno načelo Komarovskoga sustava

Racionalno korištenje dojenačke formule i postupno uvođenje komplementarne hrane prema planu umjetne hranidbe odobrili su pedijatri, među kojima i poznati liječnik E. Komarovsky.

Svaki stručnjak ima svoje mišljenje o ovom pitanju. Ali zadatak nije pronaći nedosljednosti i razlike, već sažeti dragocjeno iskustvo i navesti glavne preporuke. Ove preporuke bit će korisne za bebe i umjetne namirnice.

Prema Yevgenija Komarovskog, crijeva bebe spremni su za dopunsko hranjenje sa umjetnom hranom u dobi od šest mjeseci, kao i dojenjem. Osnova umjetne prehrane vrhunske kvalitete obično se koristi visokokvalitetnom mliječnom formulom.

Komarovsky upozorava da nije potrebno žuriti i prenijeti umjetnog umjetnika na "odraslu hranu" od prilagođenih smjesa. Beba crijeva sve do n mjeseci nije potpuno formirana. On nije spreman probaviti grubog vlakna povrća sok fruktozu umjesto laktozu mliječni proizvodi, žitarice škroba ugljikohidrata i više proteina vrsta na određeno vrijeme.

Lure se postupno uvodi, uz minimalne doze, kako bi se tijelo naviknulo na novi proizvod, a dijete na novi ukus. Alternativno, u prehrani umjetnoga se uvodi:

 • jogurt;
 • sir;
 • žitarice;
 • sokovi i voće;
 • žumanjka jajeta
 • mršavih riba;
 • juha od mesa ili pire krumpira.

Poznati pedijatar E. A. Komarovsky preporučuje da se ne žuri s povrćem i voćem sve dok prvi zub ne prođe kroz dijete. To je glavni znak da se njegovo tijelo priprema za apsorpciju čvrste hrane.

Ali, uz žurbu s mamcem, drugi ekstrem dolazi kod mladih majki. Ovo je odbijanje da se mami što je dulje moguće, ako se mješavina mlijeka dobro percipira umjetni umjetnik. Objašnjenje je vrlo jednostavno - navikli su na kuhanje smjesa i ne razmišljaju o tome kada treba uvesti komplementarne hrane.

Postupak pripreme umjetne nadomjestaka za majčino mlijeko je vrlo jednostavan, a morate se zabrljati s hranom. No, potrebno je naučiti jednostavnu istinu - od dojki ili umjetnog hranjenja morat će na kraju odustati od prehrane odraslih. Da, svaka uravnotežena smjesa ne može u šupljoj mjeri kompenzirati sastav prirodnih proizvoda.

Previše ranog mamca - od 4,5 mjeseca, kao što sugeriraju neki pedijatri za bebe na umjetnoj hrani. No, dr. Komarovsky kaže - razmisli o tome je li gastrointestinalni trakt djeteta spreman za takvo opterećenje bez proizvodnje odgovarajućih enzima? Kako se ne bi zbunili s doziranjem i optimalnim vremenom za uvođenje novih proizvoda, najlakši je način koristiti sheme i tablice umjetnog hranjenja od dr. Komarovskog.

Svaka majka ima pravo izabrati koju shemu će jesti, no vrijedno je slušati savjet poznatog stručnjaka iz mnogih zemalja koji ne daju prazne savjete. Neke majke koje ne znaju vjeruju da postoji dojenje i hranjenje u obliku mliječne formule i žitarica. No, dr. Komarovsky razlikuje prirodnu dječju hranu i umjetno hranjenje. A dodatna hrana koju prima beba do godine dana odnosi se na komplementarnu hranu.

Glavna pitanja mladih majki o umjetnoj hrani

Kako kombinirati majčino mlijeko i uravnotežene mješavine?

Prema mišljenju dr. Evgenije Komarovskog, ako je količina majčinog mlijeka ne više od 1/5 dnevnog volumena djeteta, tada se može smatrati umjetnikom. Bez obzira koliko majčino mlijeko, ništa ga ne može zamijeniti, tako da ga beba hrani 100%. Nijedna smjesa ne može biti bolja od prirodne hrane dojenčadi.

Što je bolje - umjetne smjese ili mlijeko (krava i kozje)?

Jednom u selima, u nedostatku majčino mlijeka, djeca su hranjena na kozje i kravlje mlijeko. Bake koji su odrastao u selu ostaju sljedbenici takvog hranjenja. No, dr. Komarovsky zagovara suprotnu poziciju.

Suvremena medicina dokazala je da mlijeko domaćih životinja ima drukčiji kemijski sastav. Sadrži 6-9 puta više kalcija i fosfora, te je taj višak teško ukloniti za djecu, posebno prije dobi od jedne.

 1. Do 12 mjeseci kravljeg ili kozjeg mlijeka nije poželjno.
 2. Od 1 do 3 godine može se povremeno davati djeci malo po malo, dodajući osnovnu smjesu na mješavine, uglavnom u obliku žitarica, gdje se razrjeđuje.
 3. Nakon 3 godine, mlijeko se daje djeci na zahtjev roditelja.

Zašto se kozu i kravlje mlijeko ne preporučuje za bebe?

Osim visokog sadržaja fosfora i kalcija, ovaj proizvod je različito oblikovan u želucu. Ako kozje i majčino mlijeko tvore male grudice u probavnom traktu, kravlje mlijeko tvori gustu grumenicu. Teško je regurgitirati dijete, a to stvara određenu nelagodu.

Kako postupati s činjenicom da je dijete primilo majčino mlijeko druge žene?

Dr. Komarovsky jasno razlikuje pojmove "medicinska sestra" i "donorsko mlijeko". Glavni problem je u procesu prijenosa posuđenog proizvoda i njegove sterilnosti. Nitko ne može dati jamstvo u čistoći medicinske sestre, da dobro jede, da je proizvod za bebu isporučen u sterilnim posudama. Najgore od svega, ako se davateljsko mlijeko isporučuje s udaljenosti, pohranjeno u hladnjaku, kuhano ili sterilizirano - u tome nema definitivno ništa korisno. O svemu drugom, takvo hranjenje je apsolutno normalno.

Kako su umjetne mješavine bolje od kravljeg i kozjeg mlijeka?

Glavna prednost prilagođenih smjesa je usklađenost s WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) standarda u pogledu postotka tih ili drugih komponenti. Takva se ravnoteža smatra nedužnim za djecu, a svi proizvođači dječje hrane moraju se pridržavati ovih standarda.

Danas postoji mnogo različitih mješavina, ali njihov sadržaj je otprilike isti - proteini, masti, vitamini, ugljikohidrati, kalcij, fosfor, šećer. Ponekad se mliječni protein više podijeli, a šećer ili fruktoza mijenja laktozu, kao u majčinom mlijeku. Postoje mješavine:

 • prilagođen,
 • djelomično prilagođeno;
 • sljedeće formule (stariji od 12 mjeseci).

Bolje je kad dulji period djeteta daje uobičajenu mješavinu, a bez potrebe za njima ne bi trebalo mijenjati. Ako vam je neugodno reakcija djetetova tijela na umjetno hranjenje, Komarovsky preporučuje mijenjanje smjese.

Trebam li se prebaciti na posebnu prilagođenu smjesu?

Dječja hrana je podijeljena po dobi:

 • Smjesa broj 1 - do šest mjeseci;
 • Smjesa broj 2 - do godine dana;
 • Smjesa broj 3 - više od 12 mjeseci.

Tu su i hipoalergijske smjese, niske laktoze, za oslabljenu djecu - za ubrzano povećanje težine. Mora biti propisana od strane liječnika, jer samo on može znati ima li beba alergijska reakcija na laktozu ili problem s kvarom proteina.

Je li mješavina potrebna beba nakon godinu dana?

Dr. Komarovsky ne inzistira na tome da nakon artefakata, nakon 12 mjeseci i dalje daju smjesu, možete se prebaciti na pakirano mlijeko. Ali nitko ne može jamčiti kvalitetu kupljenog mlijeka, au tom smislu smjesa je bolja od mlijeka. Nakon 3 godine, možete dati bilo kakvo kvalitetno mlijeko.

Je li hrana za umjetne životinje i djecu različita na prirodnom mlijeku?

Nema puno razlike u hrani, osim samog mlijeka, sve preporuke za hranjenje su jednake. Balansirane mješavine sadrže sve što vam je potrebno, pa dijete ne treba prikorm do 6 mjeseci.

Je li apsolutna sterilizacija boce za hranjenje potrebna?

Zašto djeca često dobivaju prekomjernu težinu od mješavina?

Teško je za dojenčad, posebno oslabljeno, da sisanje cijelog volumena mlijeka iz dojke, lakše je jesti iz bradavice. Tijekom vremena kad dijete usisava čašu mlijeka, iz boce možete isisati još jednu i pol puta više mješavine.

Savjeti i preporuke Dr. Komarovskog za dojilje majke

Obrazovanje šire javnosti na području prevencije i liječenja glavnih bolesti u majkama tijekom dojenja postiže se putem masovnih medija. Korisni savjeti liječnicima pomažu usmjeriti mlade majke, odgovarajući na sve njihove brige.

Pedijatar Komarovsky dobio široku popularnost u Rusiji. Njemu u uvodniku dolazi puno pisama od mlade majke: Do kojoj dobi dojiti, kako primijeniti grudnichka što učiniti ako je izgubio mlijeka. Razmotrite odgovore dr. Komarovskoga na najpopularnije.

Što kaže Komarovsky o dojenju

Evgenij Olegovich opetovano naglašava da je dojenje najbolja stvar koju žena može dati djetetu. Uz majčino mlijeko, dijete dobiva sve potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, a ta djeca imaju manje izgleda za razvoj gastrointestinalnih bolesti. Osim toga, dojenje ima niz prednosti:

 1. Za ženu, dojenje je prikladniji način prehrane djeteta. Ne treba puno vremena da pripremi smjesu, zagrijava bocu.
 2. Dojenjem mlađa majka oporavlja brže nakon poroda. Stimulacija bradavica refleksno aktivira kontrakciju mišića u maternici, što ubrzava razdoblje oporavka.
 3. Uz majčino mlijeko dolazi većina imunoglobulina, što stvara snažnu imunost u novorođenčadi.
 4. Majčino mlijeko je uravnoteženo u sastavu. Njemu je prilagodena nezrelom probavnom traktu djeteta koje, kako kaže Komarovsky, smanjuje rizik od alergija već u djetinjstvu.

Komarovsky tvrdi kako dojenje brže i učinkovitije zadovoljava potrebe djeteta u prvoj godini života. Ova vrsta hranjenja odabiru mame koji su navikli na putovanje, jer na putu nema mogućnosti kuhanja, zagrijavanje smjese, lakše je davati djetetu dojku.

Važno je! Dojenje donosi bebu i mladu majku bliže. Komarovsky naglašava da beba brže prepoznaje svoju majku, a reflekti se formiraju brže. Takva djeca su manje vjerojatno da će sisati prste, rjeđe formirane loše navike.

Do doba dojenja

U svom savjetu mladim majkama, Yevgeny Olegovich je više puta rekao da je poželjno dojiti samo do godinu dana. Sljedeća dolazi upadljivost majčinog mlijeka:

 • Sastav mlijeka više nije u stanju potpuno zadovoljiti sve potrebe mladog uzgojnog organizma.
 • Mlijeko gubi korisna svojstva.
 • Jednogodišnje dijete osjeća potrebu za opskrbom hranjivih tvari iz više vrijednih prehrambenih proizvoda - mesa, povrća, voća.

Komarovsky vjeruje da je žena koja hrani dijete do godinu dana s majčinskim mlijekom već ispunila dug majke. Sada može kombinirati brigu o djetetu s drugim vrstama društvenih aktivnosti: voditi sport, obratiti pažnju na sebe i svog supruga, upoznati se s prijateljima, ići na izlet.

Što kaže Komarovsky o dodatcima za dojenje?

Prema Komarovskom, majčino mlijeko je jedina hrana koju novorođenčad treba u prvih 5 mjeseci života. Sastav je uravnotežen, s pravilnim načinom vezivanja i hranjenja, majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe dojenčadi. Dijete dobro dobiva na težini i ne treba dodatne mješavine hranjenja.

Ako beba ne dobiva težinu ili se lakta smanjuje, samo u ovom slučaju potrebno je razmišljati o dodatku. Evo savjeta koje poznati pedijatar daje mladoj majci ako dijete ne dobije potrebnu težinu kod kontrolnih vaganja:

 • Nemojte prestati s dojenjem, kako ne bi zaustavili proces dojenja. Provjerite je li novorođenče pričvršćena na dojku: dojenje u prisustvu medicinske sestre ili liječnika da biste dobili savjete od njih i utvrdili eventualne pogreške privitka.
 • Stimulacija bradavica dovodi do aktivacije laktacije i povećanja proizvodnje mlijeka, pa se dojenje treba nastaviti još najmanje tri dana nakon kontrole vaganja.
 • Ako nakon tri dana količina mlijeka nije povećana i dijete se i dalje osjeća loše, unesite nadomjestak umjetnim smjesama.
 • Uz poboljšanje stanja novorođenčadi, normalizacija stolice - nastavak dojenja do dobi od pet mjeseci.

Najvažnije je, kako Komarovsky bilježi, da mama ne bi trebala biti nervozna tijekom tog razdoblja, što će dodatno smanjiti laktaciju. Povoljna psihološka pozadina i pozitivan stav majke - ključ uspješnog rješavanja problema.

Kako Komarovsky savjetuje da se bori protiv hipogalaktije

Prema liječniku, povećanje laktacije pomoći će redovnoj privrženosti dojki djeteta, točan režim hranjenja i dnevno dekantiranje mlijeka kako bi se stimuliralo funkcioniranje mliječnih žlijezda.

 • Pravilno hranjenje uključuje hranjenje djeteta na prvi gladni krik. Nema potrebe prisiliti dijete da jede u određeno vrijeme, ako nije gladan. Tako će jesti manje mlijeka, što će započeti suspenziju laktacije.
 • Poticanje proizvodnje mlijeka pomaže dekantiranju, koje se obavlja ručno ili uz pomoć pumpe za grudi.
 • Ako je majka odabrala prirodan način hranjenja, potrebno je nastaviti kretanje duž odabranog puta do jedne godine. Dopunske mješavine hrane nepovoljno utječu na stanje djeteta, smanjuje proizvodnju majčinog mlijeka.
 • Ako se uzima dodatak umjetnim smjesama, onda je tijekom hipogalaktije isključeno stimuliranje laktacije.
 • Ako je moguće, uklonite faktore stresa. Dojenje se održava na odgovarajućoj razini samo uz povoljno psihološko stanje žene.

Važni savjeti! Ne zaboravite na prednosti vode. Majka koja je skrbnik trebala bi piti najmanje 3 litre tekućine dnevno kako bi održala laktaciju.

Mamce i prijenos djeteta na običnu hranu - mišljenje Komarovskog

S pravilnim i skladnim razvojem novorođenčadi, mamci bi trebali biti dati u dobi od pet mjeseci. Započnite tekućom, pirejom hranom. Prvi dodatak je tekuća heljda bez mlijeka ili kukuruzni kašuti, drugi je pire od povrća, treći je plod kasa. Do kraja petog mjeseca, uz uobičajenu vodu, dijete je nadopunjeno voćnim sokom.

Jedenje tekuće hrane traje do 8 mjeseci. Nadalje, Komarovsky preporučuje davati više grubu hranu kako bi razvili vježbe za žvakanje, olakšavajući zubljivanje: mljeveno meso umjesto pire krumpira, kuhano povrće na komadiće.

Od jedne godine, dijete bi trebalo jesti normalnu hranu iz zajedničkog stola. Meso se poslužuje u obliku parne pile, ribe u komadićima itd. Dojenje u dobi od dvije godine, Komarovsky preporučuje brisanje.

Po odvikavanju djeteta

Nema bezbolnih načina odvikavanja bebe. Mama bi trebala poduzeti ovaj korak, ali morate shvatiti da to nije opasno za dijete. Jednostavno ne trebate dati prsa 2-5 dana. Komarovsky kaže da neće davati posebne napore dijete.

Do početka druge godine, dijete jede hranu iz zajedničkog stola, ima dovoljno hranjivih tvari koje dolaze iz uobičajene hrane. Niz tugovanja i sklonosti, koji naposljetku završavaju stavljanjem na prsa, naprotiv, pružit će mu i majci više stresa.

Kako bi smanjio dojenje nakon zaustavljanja dojenja, Komarovsky savjetuje da učini sljedeće:

 1. Smanjite količinu tekućine koju pijete dnevno.
 2. Prestanite pumpati mlijeko.
 3. Obavite sportsku obuku.
 4. Danju, napravite elastične trake na prsima.

O prehrani majke koje se brinu

Majka koja skriva može jesti sve što želi, ali u razumnim količinama. Činjenica je da mali postotak onoga što je pojela dan prije ulazi u mlijeko. Ako je količina "junk food" bila mala, onda to neće donijeti nikakvu štetu djetetu.

Naravno, ovdje ne govorimo o alkoholu, cigaretu, lijekovima, drogama, koji su strogo zabranjeni tijekom dojenja. Ali ako žena želi prženi krumpir ili šalicu kave, onda se to ne biste trebali odreći. Dovoljno je ograničiti količinu potrošnje.

Važno je pojašnjenje! Ako beba ima zatvor i nelagodu u abdomenu, majka treba prilagoditi prehranu. Smanjite količinu proteinske hrane, čokolade i slatkiša. Fokus je na vegetarijanskoj hrani. U vrijeme spavanja morate popiti čašu fermentiranog mliječnog napitka s dodatkom šljiva. Takva prehrana oslobađa dojenčad od konstipacije u gotovo 100% slučajeva.

Osnovni savjeti majke skrbnici od dr. Komarovskog

 • Bolje je jesti uravnoteženu, raznovrsnu prehranu, ne ograničavajući se samo na hranu, dok istodobno pratite odgovore tijela na hranu koja se konzumira. Ako ima osip, crvenilo i nelagodu u abdomenu, proizvod bi trebao biti isključen.
 • Mamac za njegu treba više odmora i provoditi vrijeme na svježem zraku. U slobodno vrijeme bolje je raditi svoju omiljenu stvar ili se jednostavno opustiti dok gledate omiljeni film. Vrlo je važno raspoloženje i povoljna psiho-emocionalna pozadina za majku koja njeguje.
 • Nemojte obratiti pozornost na glupu cenzuru drugih, ako je majka odlučila prestati s dojenjem u dobi od jedne godine. Bolje od nastavka dojenja djeteta jednostavno neće, ali majka će imati dodatnu besplatnu minutu za brigu o sebi i njihovim poslovima. Dojenje ne nosi nikakvu opasnost za dijete nakon jedne godine. Ali prije dobi od jedne, to ne bi trebalo biti učinjeno.
 • Morate slijediti pravila i način vezanja djeteta na dojku kako bi stimulirali laktaciju. Iritacija i stimulacija bradavica najbolji je način povećanja proizvodnje mlijeka.
 • Napor nakon svakog hranjenja nije samo prevencija hipogalaktije, već i prevencija laktozaze i mastitisa. Stoga Komarovsky preporučuje dnevno obavljanje ovog postupka ako dijete odbija jesti više.

Biti mlađa skrb je težak posao. Međutim, to je dojenje koje osigurava normalni rast i razvoj bebe u prvoj godini života, sprječava infekciju i smanjuje rizik od bolesti.

Savjeti Komarovsky na trajanje dojenja beba

Danas, većina internetskih resursa koji pomažu mladim roditeljima da podignu zdravo dijete kažu da je najbolja dob za prestanak hranjenja njihovih beba majčinskim mlijekom dvije godine. Takve izjave izvode stručnjaci, privlačeći se takvim pojmovima kao što su "involucija". Na temelju provedenih istraživanja, oni vjeruju da se involucija pojavljuje samo za jednu i pol godina, a prije nego što prestane hraniti, to je nemoguće. Komarovsky također tvrdi da su u dobi od jedne godine hranjive tvari već izgubile svoje kvalitete, tako da možete sigurno hraniti bebu.

Zašto je više isplativo dojiti bebe nego umjetnu hranu?

Dobivanje hrane od majke prirodni je način prehrane bebe, dajući mnoge prednosti i majci i njenom djetetu:

 • žena u radu vraća zdravlje nakon porođaja, jer u tom procesu dolazi do kontrakcije mišića maternice, a njegova veličina se vraća u normalu;
 • djeca dobivaju imunitet protiv raznih bolesti;
 • djeca su manje vjerojatno da će razviti bolesti gastrointestinalnog trakta zbog sterilnosti hrane;
 • GV štedi vrijeme i trud mlade mame, jer nema potrebe sterilizirati bradavicu i bocu, a također i zagrijavati hranu.

Komarovsky se usredotočuje na činjenicu da će GV značajno olakšati dugo putovanje i uštedjeti novac na kupnju posebne hrane. Glavna prednost je ta da ova metoda dobivanja hrane brzo i učinkovito zadovoljava potrebe djeteta. U ovom slučaju, djeca, rijetko sisaju prste. Važan čimbenik je povećanje majčinih osjećaja i intimnosti kod majke koja njeguje.

Potreba za hranjenjem djeteta duže od jedne godine može biti jako izazovna. Teoretski, svaka majka će moći hraniti jedno dijete sve dok se ne rodi drugi.

Unatoč svim prednostima HB-a zbog poboljšane kakvoće i jednostavnosti umjetne hranidbe, mnogi mame prelaze u smjesu.

Biološka izvedivost pojmova dojenja

Ženin život nije ni na koji način povezan s bilo kojim biološkim zakonima, dakle, koliko vam je potrebno hraniti bebu bez dodavanja dodatne hranjive tvari u smjesu, svaka majka odlučuje pojedinačno.

Prijatelji dugotrajnog prirodnog hranjenja zaboravljaju da žena nije samo majka, nego i društveni objekt. Stoga, društvene funkcije nisu uvijek kompatibilne s GW-om.

Ako je žena društveno neaktivna, onda dugo možete dojiti - nema biološke štete u ovom slučaju, ali psihološka šteta je čak i moguća.

Komarovsky vjeruje da žena koja sestri dijete tijekom prve godine rođenja potpuno je ispunila dug majke i može biti aktivna u drugim područjima (idi na posao, idi u za aktivan odmor, upoznaj prijatelje, odlazite na počinak, itd.).

Trenutno postoji veliki broj različitih načina za jačanje zdravlja djeteta, tako da roditelj ne treba (ako nije moguće) nastaviti hraniti bebu.

Malo je žena koje se nekoliko godina nikad nisu razbolile. Međutim, mnoge bolesti liječe se samo lijekovima. Naravno, za hranjenje djeteta, uzimanje lijekova nije potrebno.

Pored bolesti koje zahtijevaju liječenje, mama može jednostavno nestati iz mlijeka ili beba prestane uzimati dojku. U svakom slučaju, ne morate mučiti dekantiranjem jer može oštetiti fizičko i moralno stanje žene. Ako bebu hrani mama ne više od 1/5 unosa hrane, vrijedi zaustaviti dojenje bebe i potpuno ga prenijeti na potrošnju mješavina.

Koliko biste trebali hraniti bebu tako da se normalno razvija

Da beba ima dobro zdravlje i normalno se razvija, prvih 6 mjeseci hranjenja treba biti prirodno. tj dojenčad mora primati hranu isključivo na prirodan način. Da biste to učinili, od proizvoda koji hrane mrvicu potrebno je ukloniti sve osim mlijeka. Sokovi, mješavine, pa čak i voda trebaju biti potpuno isključeni iz prehrane. Nije zabranjeno davanje kapljica i sirupa za bebe, zasićene vitaminima i mineralima, kao i lijekove koje propisuje liječnik.

Majčino mlijeko je idealna hrana koja osigurava zdrav rast i razvoj bebe, jer je temeljni za pravilan razvoj reproduktivne funkcije u djetinjstvu. Međutim, nakon šest mjeseci, prehrana za bebu može se nadopuniti dodatkom koji će pomoći opskrbljivanju rastućeg tijela energijom, proteinima i mikronutrijentima.

Kako prenijeti bebu na hranu normalne hrane

Ako odlučite prestati s dojenjem bebe i dati mu redovnu hranu, trebate biti svjesni koliko truda morate podnijeti kako biste preživjeli ovo vrlo teško razdoblje. Uostalom, može trajati dovoljno dugo. Mnoge bebe ne dobivaju adekvatnu prehranu za HB, što može značajno smanjiti normalni razvoj djeteta. Zbog toga je vrlo važno da djeca primaju ne samo uravnotežene, već i sigurne mamce, osiguravajući precizan i bezbolan prijelaz s HB na prehranu od jednostavne hrane.

Ako ne postoji mogućnost cjelovitosti prehrane za dijete do godinu dana uz pomoć dojenja, Komarovsky savjetuje u dobi od 6-8 mjeseci da dodaju dijetnu tekuću kašu i temeljito trljanjem hrane. Kod 9-11 mjeseci, možete početi davati sjeckanu ili čistu hranu, obraćajući pozornost na apetit djeteta.

Od godine možete dati djeci uobičajenu hranu koja je uključena u prehranu cijele obitelji. Ako je potrebno, hranu se može izrezati ili utrljati. Ako dijete ne konzumira majčino mlijeko, dijeta bi trebala sastojati od 1-2 šalice mlijeka i 1-2 jela dnevno.

Što Komarovsky razmišlja o dojenju općenito?

Dr. Komarovsky ne podržava ideju pretvaranja moderne djevojke u majku koja dijeli do 3 godine. Poziva sve majke da ne obraćaju pažnju na glupane prigovore onih koji ugrožavaju svoju djecu bolestima, zaostajanjem i drugim nesrećama, ako bebe prestanu jesti majčino mlijeko nakon godinu dana. Zapravo, sve uvjerenja susjednih djevojčica su da morate izliječiti majčino mlijeko do posljednjeg, dodajući barem jednu kapljicu na dječju prehranu, u stvari, to je najčišća vulgarnost.

Kada završiti GW je individualna stvar za svaku majku. I hraniti bebu nakon godinu dana samo mlijeko je nepraktično jer gubi sve korisne osobine.

Međutim, valja istaknuti da zdravlje jednogodišnjeg beba u potpunosti ovisi o načinu hranjenja i da bi trebalo konzumirati mliječne proizvode, ako ne i majku, a zatim visoko kvalitetnu kravu ili kozu.

Vrijedno je žaliti se za mame koji se bave stalnim pumpanjem, jer taj proces negativno utječe ne samo na mentalno stanje, već i na zdravlje medicinske sestre.