Dr. Komarovsky o masaži

Zdravlje

Većina roditelja vjeruje da su sva djeca, bez izuzetka, korisna i trebaju masažu. Ali što i kada - samo malo zna. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori o tome koje vrste masaže su dostupne, zašto i kako su učinili, i da li je to moguće nositi se s tim zadatkom

Što je to?

Masaža je liječenje i terapeutski postupak osmišljen za aktiviranje fizioloških procesa u tkivima i mišićima, poboljšanje opskrbe krvlju. Ovu metodu liječenja opisali su drevni liječnici Avicenna i Hipokrat. I danas je teško zamisliti sveobuhvatan tretman bez preporuka liječnika da se izvrši masaža. Ovo je osobito korisno i ugodno postupanje prikazano djeci. Za različite bolesti kod bebe koriste se različite vrste masaže.

Vrste masaže

Masaža, ovisno o razlozima zbog kojih je imenovan, drugačija je:

 • preventivno;
 • kozmetički;
 • terapija;
 • intenzivno liječenje;
 • Opuštanje.

Svi tipovi masaže, prema Dr. Komarovsky, temelje se na tri metode izloženosti - udaranje (trenje), pritisak, vibracije.

Kada se masaža ozlijedila?

Yevgeny Komarovsky prima tisuće pisama u kojima roditelji pišu da je njihov odgojni pedijatar snažno preporučio masažu za dijete do godinu dana starosti, pa čak i savjetovao određenu masazu. Mame i tate se ne žale zbog činjenice da su usluge takve maserice vrlo skupe, već zbog činjenice da dijete cijeli masaža vrišti svaki dan. Naravno, malo će koristi od takvih "wellness" postupaka, kaže Yevgeny Komarovsky.

Dijete plače jer mu je dojam nekog autsajdera neugodan za njega, možda ga donose ne samo psihičku nelagodu nego i prilično opipljivu bol. Hoće li se takva masaža dodatno poduzeti ili ne, roditelji su, ali zdrav razum nalaže da nema potrebe nastaviti mučenje.

Ako pedijatar propisuje masažu, a morate otići do klinike u njemu, sjediti u redu s djetetom, staviti ga u opasnost od ugovaranja virusnih i drugih infekcija - također je bolje odbiti takvu masažu. Cijeli zdravstveni učinak postupaka otkazat će prva akutna respiratorna virusna infekcija.

Najbolja masaža je postupak koji majka izvodi vlastitim rukama. Dodirni kontakt s majkom vrlo je važan za dijete prve godine života, posebno ako je dijete na umjetnom hranjenju. Stoga je važno da roditelji nauče kako napraviti vlastite zdravstvene postupke (gimnastika, masaža).

Od infantilne kolike

Prema riječima dr. Komarovskog, ovo je vrlo učinkovit način za ublažavanje djetetovog stanja s colikom u vrlo ranoj dobi. Masaža trbuščić bebe treba biti striktno u smjeru kazaljke na satu, bez jakog tlaka, uglavnom laganim potezima oko pupka.

Nakon masaže, preporuča se postavljanje bebe na trbuhu nekoliko minuta kako bi se olakšalo ekstrakciju plina. Masaža treba biti topla ruka. Broj sesija dnevno nije ograničen, to možete učiniti prije svakog hranjenja.

Kada kašlja

Uz mokro kašalj, kao i na posljednjoj fazi bolesti povezane s pojavom kašlja, kada je važno da dijete brzo oslobodi grlo, Yevgeny Komarovsky preporučuje vibrirajuću masažu. Temelji se na udaraljkama - udarcima. Trbuščić za bebu stavlja se na ruku jedne odrasle osobe, a savjeti prstiju druge ruke nježno kucaju leđa oko bronha, a zatim ponovite iste pokrete na prsima.

Starije dijete treba staviti na koljena, licem prema dolje, tako da je glava jedna razina niža od svećenika. Najprije prstima dodirnite prstima prstima, a zatim prsa. Nakon toga dijete se traži da se uspravi i kašlja.

Masaža odvodnje nije učinjena u akutnom razdoblju bolesti, a dijete ima groznicu. Komarovsky preporučuje da napravi udarnu masažu najranije petog dana nakon nastupa bolesti.

Tonic za dobar san

Evgeny Komarovsky preporučuje pokretanje takve bebe masaže odmah nakon povratka iz bolnice. Temelji se na potezima. Dijete je lijepo i korisno. Počevši od 2-3 mjeseca, moždani udar može dodati mišiće mišića na rukama, nogama i leđima, a za 4 mjeseca djetetu treba primati punu masažu svaki dan prije kupanja, u kojem će se kombinirati sva tri tipa učinaka. Ako majka nije lijena i provest će takav postupak svaki dan 15-25 minuta, dijete će moći dobro spavati, imati će manje problema s njegovim apetitom i raspoloženjem.

Za smanjenje hipertonije mišića

Takva masaža često je propisana, najmanje 9 od 10 djece, nakon obaveznog pregleda neurologa od 3 mjeseca, dobije takvu preporuku. Yevgeny Komarovsky kaže da je hipertus nogu i ruku neobično za svu djecu, bez iznimke, obično prolazi bez ikakvih posebnih manipulacija za 4-5 mjeseci. Stoga, da masaža ili ne - pitanje koje ostaje na diskreciju roditelja. Potrebno je to učiniti hipertonično samo kada liječnik nije samo rekao da dijete ima povećani ton, već je nazvao i određenu neurološku dijagnozu. Sam ton nije takva dijagnoza.

Uz cerebralnu paralizu i druge slične bolesti, majke bi svakako trebale naučiti tehnike terapijske masaže. Oni su različiti, a ovisno o dijagnozi (torticollis, cerebralna paraliza, ravnih stopala i drugih stopala), liječnik će propisati različite tehnike i različite trajanje postupaka.

S opstrukcijom suzni kanal

Uz ovu prilično čestu bolest kod djece (dacryocystitis), masaža je glavna metoda konzervativnog liječenja. Da bi to učinili, majka treba svojim indeksnim prstima potapati tuberobu između mosta nosa i oka. Lagano pritisnite dolje na lacrimal sac (tubercle) i spustiti prst dolje na nos s vibrirajućim gibanjem. Takva drenažna masaža doprinosi odvajanju tekućine suznih tekućina i postupnom potpunom oporavku djeteta.

Savjet

Izmjerite snagu pritiska, nemojte povrijediti dijete. Komarovsky savjetuje da testirate svoju snagu na vrlo jednostavan način - stavite prst na vlastitu očne jabučice i počnite gurati. Kako postaje bolno - to je krajnja snaga pritiska na kožu bebe.

Suho trljanje, ako se ulje ili krema za bebe ne koriste tijekom manipulacije, mogu postati zasebni uzrok plačanja djeteta tijekom postupka. Komarovsky savjetuje nužno korištenje posebnih alata koji će utjecaj na kožu bebe učiniti ugodnim. Važno je da ulje za djecu do jedne godine starosti bude jestivo i bez mirisa. Maslinovo ulje i breskve ulje su najprikladnija za tu svrhu.

Ako dijete izlazi, pokuša prevrnuti, plače ili zaspe uopće tijekom masaže, postupak treba zaustaviti.

Ako želite koristiti usluge profesionalnog masera, važno je da ne padnete u ruke scammera.

Ako vam je potrebna medicinska pomoć, dijete ima određenu dijagnozu, svakako se obratite stručnjaku koji će vas naučiti pravilno izvršiti sve trikove.

Ako je potrebna masaža za opće jačanje, Komarovsky savjetuje da se ne obraćaju maserima za oglas, budući da je svaka majka sama sposobna za takve manipulacije.

Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije? Sva ta pitanja će odgovoriti Dr. Komarovsky u video ispod.

Kako ispravno masažu novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskoga?

Masaža novorođenčadi pomaže normalizaciji mišićnog tonusa i potiče razvoj pokretljivosti. Kandidat medicinskih znanosti, doktor Komarovsky, preporučuje dnevnu opću jačanje masaže dojenčadi.

Pediatricka savjetuje da se masaža provode od strane roditelja, bez potrebe za specijalističkim uslugama. Što se tiče dojenčadi, taktilni kontakt s roditeljima je iznimno važan. Jednostavna tehnika za svladavanje bilo koje osobe.

Opće preporuke

Masaža novorođenčadi počinje raditi čim umbilikalna rana iscjeljuje, tada možete početi svakodnevno kupati. Prema preporukama Komarovsvja, prije liječenja vodom treba obaviti wellness masažu s gimnastikom. Postupak se izvodi u dobro prozračenom prostoru, na ravnoj površini, prekrivena ručnikom ili tankim pokrivačem.

Temperatura u prostoriji u kojoj će se masaža održavati ne smije biti manja od 20 º. Prije masaže, dijete ne bi trebalo biti gladno, postupak bi trebao početi pola sata nakon hranjenja. Vrlo je važno stvoriti opuštajuću atmosferu, majke trebaju razgovarati s djetetom za vrijeme sesije ili biti u neposrednoj blizini djeteta, ako masažu izvodi netko drugi.

Tijekom postupka potrebno je pratiti djetetovu reakciju, ako dijete izražava nezadovoljstvo, pritisne noge, stisne šake, namršti, a još više plače, tada se masaža treba zaustaviti.

Dr. Komarovsky predlaže sljedeću sekvencu: masažu, nakon čega slijedi kupanje, zatim hranjenje i spavanje.

Masaža prema Komarsky metodi:

 1. Sastoji se od udaraca, gnječenja i jednostavne gimnastike.
 2. U budućnosti tehnika masaže može se pridružiti tresti, lagano udarajući prstima.
 3. Kretanja masaža trebala bi biti načinjena od periferije do središta, od stopala do prepona, od prstiju do ramena.
 4. Budite sigurni da kontrolirate silu kompresije i hvatanje ruku i stopala djeteta.
 5. Potrebno je pažljivo rukovati glavom i udovima novorođenčadi, kako ne bi oštetio aparat za ligature.

Tehnika korak-po-korak kod kuće

Ovisno o tome što se ciljevi traže, bit će drugačije i tehnike masaže.

Prije hranjenja

Ako je dijete zabrinuto zbog kolike, dr. Komarovsky preporučuje da masažu trbuh sat vremena prije hranjenja, osim noćnog hranjenja.

 1. Dijete je smješteno na stražnjoj strani, a toplim rukama udara trbuščić u smjeru kazaljke na satu.
 2. Zatim se obje dlanove stave na trbuh, šireći prste, pomaknu iz središta trbuha na strane, opisujući male krugove prstima.
 3. Nakon masaže, dijete se pretvori na trbuščić i neko vrijeme leži na toj poziciji.

Prije kupanja

Dijete je postavljeno na leđima, umirujući pokretima milovanja i pripremajući se za mišićnu masažu. Stroking je najvažniji element tehnike masaže Doktora Komarovskog. Mekani i nježni pokreti smiruju i opuštaju novorođenče.

tehnika:

 1. Podignite dječju ručku jednom rukom, a drugom, naizmjenično udarite unutarnju i vanjsku površinu ruku. Pokreti masaže izrađeni su od prstiju do ramena. Dakle, obje su ruke pomiješane nekoliko puta. Također možete držati istodobno hvataljka, u kojoj palac masira unutrašnjost ruke, a drugi prsti udaraju na vanjsku površinu.
 2. Zatim masirati noge. Položite nogu na dlan jedne ruke, a drugi počnite milovati, krećući se od stopala do bedara. Ubacivanje unutarnjeg i vanjskog dijela nogu, bez utjecaja na područje koljena. Kao i kod ručne masaže, može se primijeniti istodobna masaža omatanja.
 3. Trbuh se pomiluje prstima u smjeru kazaljke na satu, zaobilazeći pravi hipokondrij, gdje se nalazi jetra. Potom se izvode masažni pokreti protiv kolike.
 4. Dječja prsa su pomiješana s suprotnim kružnim pokretima. Ako se desna ruka pomjeri u smjeru kazaljke na satu, lijeva bi se trebala udariti u suprotnom smjeru.
 5. Dijete je uključeno na trbuhu i natopljeno. Slijetanje se šalje iz stražnjice duž kralježnice do ramena. Samo se kralježnica ne preporuča utjecati.

Nakon što ste završili s milovanjem, nastavite gnječiti mišiće:

 1. Lagano dodirujući vrhove prstiju, krećući se od stopala do donjeg dijela leđa, masirajući cijelu površinu nogu. Zatim se stopalo masira laganim pritiskom u kružnom gibanju palca, a stopalo se masira. Možete nacrtati prst osam, na dječju nogu.
 2. Alternativno, uzmite prstom na podnožju podnožja, lagano se počnite povlačiti. U tom slučaju, prsti jedne odrasle osobe trebali bi kliznuti dječjim prstima.
 3. Na isti način, oba prsta su masirani.
 4. Natrag se masira s vrhovima prstiju, čineći male kružne pokrete s laganim pritiskom. Pokreti masaža, bez dodirivanja kralježnice, usmjereni su od struka do stražnjeg dijela glave i dolje.
 5. Prsa se masirati postavljanjem obje dlanove u sredinu, a zatim malo pritisnuvši dolje, dlanovi se raširuju. Dlanovi opisuju krug na bočnoj strani djeteta i vraćaju se u centar.

Preporuča se zagrijavanje za završetak milovanja.

Tumija s kolikom

Kolik u novorođenčadi prepoznat je kao uobičajen. U majčinoj utrobi beba je hranila kroz pupak. Nakon rođenja, probavni trakt se prilagođava novim uvjetima, prilagodba u gotovo svim bebama popraćena je kolikom. Masiranje trbuha s kolikom olakšava stanje. Pokreti masaže se izvode na slijedeći način:

 1. baza dlana leži na pubis, palac ostaje stacionarna;
 2. četiri prsta čine meke pokrete oko pupka;
 3. dalje, cijeli stražnji dio ruke mora biti pomaknut trbuščić u smjeru kazaljke na satu;
 4. pritisnite koljena na trbuh, naizmjenično savijanje nogu.

Kako bi izbjegao koliku bolest, Dr. Komarovsky preporučuje da počnete hraniti prije nego što dijete postane jako gladno. U tom slučaju dijete neće trčati i progutati zrak tijekom hranjenja. Nakon hranjenja dijete treba držati uspravno. Zatim lagano povucite prema sebi, dajući bebu priliku da zapuše.

Dojenčad od 1 mjeseca

Kada masirate bebe koje su dosegle 1 mjesec, koriste se samo pokreta milovanja.

 1. Ručke se pomiču od prstiju do ramena, noge se također masirati, od pete do prepona.
 2. Počnite udariti stražnjom stranom kose, usmjeravajući se na stražnju stranu glave, možete i masažirati u kružnom gibanju, želudac se glačati u smjeru kazaljke na satu.

Pokret bi trebao biti mekan, bez pritiska.

Komarovsky savjetuje dopuniti masažu vježbama s embrijom.

 1. za to, jedna ruka uhvati bebe dlanove i noge;
 2. druga ruka je omotana oko glave;
 3. zatim nježno nagnite na trbuščić.

Poznati pozi kao i svi djeca.

Prve sesije masaže trebale bi trajati najviše pet minuta, a trajanje se može postepeno povećavati. Polazni masažni tretmani trebaju biti jednostavni pomaknuti pokret, omogućujući djetetu navikavanje na dodir. Nakon 2 tjedna liječenja masaža, vrijeme sjednice može biti 7 minuta.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža nije poželjna:

 • Ne biste trebali početi s masažom ako je dijete loše raspoloženje i on je nestašan. To bi trebalo odvratiti dijete, smiriti se i tek onda nastaviti s postupkom.
 • Postupci masaže se ne provode pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U akutnoj diatezi, masaža se ne preporučuje. Ako su osip kože manji, može se izvesti lagana masaža.
 • Pokreti za masažu ne bi trebali dirati samu kralježnicu.
 • Kada massaging abdomen, ne bi trebalo vršiti snažan pritisak na području jetre, samo je lagano površno milovanje dopušteno.
 • Kontraindikacije za masažu su akutne infektivne bolesti, pupčana kila, kongenitalna srčana bolest.
 • Ako dijete spava tijekom masaže, postupak se prekida, djeci koja spavaju ne dobivaju masažu.

Masaža, kao terapijska i zdravstvena tehnika, preporučuje se za svu djecu. Mjeriteljski postupci za novorođenčad Komarovskyja dobar su način jačanja mišićnog tonusa djeteta i poboljšanja procesa cirkulacije krvi. Masaža ima blagotvoran učinak na sveukupno stanje djeteta, poboljšava imunitet djeteta i pomaže u jačanju emocionalnog kontakta s roditeljima.

Masaža. 2013/08/18

Čovječanstvo je upoznato s masažom nekoliko tisuća godina. I sve to vrijeme, pitanja se akumuliraju oko masaže. Pokušajmo pronaći odgovore na barem neke od njih. Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije?
Gost program - model Natalia Okunskaya

TAKOĐER:

komentari 12

Da biste ostavili komentar, molimo prijavite se ili se registrirajte.

Komarovsky o masaži, prokletstvo.

pa govori o masaži, rekavši da je beskorisno, i tako dalje, da samo za komunikaciju... svi claps, pljesni? kao sekta, sve do godine s masažom nije ojačano, kaže on, i citira primjer velikobrojanih muškaraca koji, ako je tiska bila ojačana, ne bi imali trbuh. Da upravo sada! još uvijek jača! uspoređujući muškarce i bebe laganje! apsolutno nespremna TOČNO U OVOM PITANJU!

Masaža je općenito prava stvar.

sada ovdje i mi također

ili obrnuto tonik... ako je gipotonus

i Komarovsky kaže da je sve slučajnost i ton, kao da je u 2 tjedna on prolazi i maser počinje slaviti sve)

pa govorim o izravnim dokazima... Komarovsky kaže da sve ovo treba učiniti majkom - ništa slično. Majka ne smije masiraju dijete. Ovo nije rez na noktima. ne može svatko biti profesionalac. ali o činjenici da zdrava djeca ne trebaju masažu, slažem se. Nikada nisam učinio svoju masažu jednom. Usput, ako postoji ton (koji će sigurno proći do same godine), treba ga ukloniti uz pomoć masaže kako bi cijepljenje glatko i ton se ne povećao

Masaža i gimnastika novorođenčadi prema tehnici dr. Komarovskog

Najvažniji postupak skrbi novorođenčeta je dnevna masaža.

To ima blagotvoran učinak na opću dobrobit bebe, a također oblikuje i jača svoj emocionalni kontakt s roditeljima.

Dr. Komarovsky je uvjeren da je masaža važna za zdravlje djeteta.

Tko je Komarovsky

Komarovsky Evgenij Olegovich - pedijatar vrhunske kategorije, doktorat u medicinskim znanostima, domaćin vlastitog televizijskog projekta "Škola doktora Komarovskog", kao i tvorac mreže "Klub Komarovsky".

Njegov rodni grad je Kharkov, Ukrajina. Otac i majka Jevgenija Olegovicha radili su cijeli svoj život kao inženjeri u tvornici, pa je njegova strast za lijekom bila iznenađenje svima.

Obrazovni je liječnik primio na Medicinskom institutu Kharkov, na pedijatrijskom fakultetu.

Komarovsky prakticira više od dvadeset godina. Objavio je mnoge znanstvene članke i knjige o zdravlju i obrazovanju djece.

Komarovski filmovi stekli su neusporediv autoritet među roditeljima. Oni su gledani, slušani su, pouzdani su.

Komarovsky je stekao ugled kao izvrstan stručnjak koji ima svu svoju originalnu točku gledišta.

Masaža za novorođenčad kod kuće je vrlo udobna procedura. S pravilnom pripremom i posjedovanjem potrebnih znanja lako je provesti postupak.

Tehnika masaže novorođenčeta prema Komarovskom

Liječnik preporučuje da započne dnevni postupak masaže s dva mjeseca života djeteta.

Komarovsky vjeruje da novorođenče treba masirati svaki dan. To jača imunitet djeteta, pozitivno utječe na stanje njegovog zdravlja.

Prije početka postupka masaže prema Komarovskom, potrebno je pravilno pripremiti dijete kako bi stvorili potrebne uvjete:

 • Soba u kojoj će se postupak provesti mora biti čist i dobro prozračen. Optimalna temperatura za masažu novorođenčeta je dvadeset i dva stupnja.
 • U zimskoj sezoni, novorođenčad tijekom postupka treba pokriti pokrivačem, može se otvoriti samo masažni dio tijela.
 • Feed beba trebao bi biti sat prije postupka. Dijete ne smije biti gladan.
  Da biste prilagodili mrvice na posao, trebate uspostaviti emocionalni kontakt s njim.
 • To će vam pomoći u ovoj igri, ljubaznom razgovoru ili taktilnoj komunikaciji.
 • Osigurajte da je novorođenče u dobrom raspoloženju. Ako je dijete nestašno i pokazuje nezadovoljstvo, masaža treba odgoditi.

Važno mjesto u liječničkom savjetu daje kombinaciji pripremnih vježbi. U tom slučaju masaža postaje učinkovitija.

Masaža novorođenčeta prema Komarovskom trebala bi početi postupno, bez iznenadnih pokreta. Prvi bi trebao biti vježbe za lagano udaranje.

Takve nježno dodirivanje ne iritira nježnu kožu djeteta i priprema je za energetskije djelovanje.

Da biste učinkovito dobili osloboditi od nadutosti, grčeva u želucu ili zatvoru, možete i trebate koristiti tehniku ​​trbušne masaže - ovo je vrlo koristan postupak.

Stroking poboljšava cirkulaciju krvi, smiruje središnji živčani sustav. Postupak se izvodi stražnjom rukom ili dlanom.

Zatim možete otići do vibracija i trljanja malog tijela od struka do vrata duž kralježnice, od prstiju na rukama do ramena, od stopala do stražnjice.

U ovom slučaju, roditelji moraju pratiti silu kompresije, kako ne bi naštetili krhkom zglobovima mrvica. Te radnje pomažu djetetu da se riješi hipertonije.

Što ne možete:

 • Nemoguće je izvršiti manipulacije na području jetre i kralježnice.
 • Tijekom masaže nije potrebno dodirnuti genitalije djeteta.
 • Nemojte prekoračiti preporučeno trajanje postupka. Prema metodi Komarovskoga, to je 7 minuta. Prva sesija traje pet minuta.
 • Strogo je zabranjeno masaža djeteta koje ima pogoršani oblik bolesti.
 • Sljedeće bolesti su također zabranjene: infekcija, umbilikalna kila, dispepsija (probavne smetnje), zatajenje srca, bolesti krvi.

Zatim možete pogledati uvodni videozapis o tome kako je učinjena masaža novorođenčadi od strane Komarovskog i kakve su značajke.

Gimnastika. Zagrijte

Najpopularnija vježba koju liječnik savjetuje za izvođenje je "Embrij".

Jedna ruka masera stezne istodobno noge i dlanove novorođenčeta, a druga ruka nježno zavlači glavu na prsa.

Djeca jako vole ovu vježbu, osjeća se kao da ih podsjeća na intrauterini položaj.

Klase s nogama čine mrvice noge jake i jake. Komarovsky tvrdi da vježbe na nogama ne bi trebale biti teške.

U jednoj ruci morate uzeti malu nogu i nježno nacrtati lik osam s drugom rukom. Osam osoba mora uhvatiti peta i prste na dnu djeteta. Ponovite vježbu 5 puta.

Kada beba ima dva mjeseca, treba nastaviti tečajeve masaže kako bi se opustili mišiće i smanjili rizik crijevne kolike.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Yevgeny O. u svojim lekcijama preporučuje roditeljima da zadrže novorođenčad prije masaže.

Trajanje ovog postupka traje pola sata. Kompleks zanimanja prije vodenih postupaka sastoji se od masaže i gimnastičkih elemenata. Održavaju se na posebnom stolu.

Kakva je masaža prije kupanja:

 1. Milovati. Stražnji dio četkice ili ruke lagano potiče kožu bebe.
 2. Miješenje. Trebao bi početi s nogama, nakon čega se prijelaz na gornje udove i trbuh. Konačna manipulacija će biti gnječenje stražnjice.
 3. Gimnastičke vježbe. Gimnastika pruža zglobove za gnječenje. Maser se u desnoj ruci nalazi djetetovu nogu, lijevu ruku - veliki nožni prst noge. Dalje, osjetljivi pokreti su savijeni zglobovima nogu, zakrivljeni u različitim smjerovima. Gimnastička olovka nalazi se u kuglu zglobova lakta.

Ispod je vizualni video za vas od liječnika o tome kako da kupaju bebe. Vrlo korisne informacije za mlade roditelje.

zaključak

Masaža novorođenčadi prema Komarovskvu zasluženo je primila ljubav tisuća roditelja, jer pomoću svoje pomoći možete ojačati mišiće bebe i vratiti cirkulaciju krvi.

Osim toga, to je najbolji način za uspostavljanje snažne emocionalne veze s djetetom koji treba pažnju i miluju.

To se posebno odnosi na prve mjesece života, kada se beba tek počinje upoznavati s vanjskim svijetom.

Masaža za djecu prema metodi Dr. Komarovskog

Dr. Komarovsky je poznat po svom nestandardnom, ali ipak pravom pristupu skrbi djece od prvog dana svog života. Ovaj stručnjak ima svoju utvrđenu masažu za bebe, koje roditelji mogu koristiti kod kuće.

Komarovsky masaža za novorođenče priprema za postupak

Prije korištenja tehnike Komarovsky, treba znati pravilno pripremiti i pripremiti novorođenče za ovaj postupak. Morate početi s prozračivanjem sobe. Dijete u ovom trenutku treba izvaditi iz sobe u kojoj će prozor biti otvoren. Nakon toga trebate pričekati da temperatura prostorije bude optimalna. Dr. Komarovsky vjeruje da to ne bi trebalo biti više niti dvadeset i dva stupnja. Dijete prije sjednice mora biti hranjeno. Moguće je započeti sesiju za četrdeset minuta nakon što je mrvica jede.

Prije masaže prema Komarovskoj metodi trebalo bi uspostaviti kontakt s novorođenim djetetom. Igrajte se s novorođenim djetetom, držite ga u naručju, nježno razgovarajte. Zapamtite da se ovaj postupak može obaviti samo ako je novorođenče dobro raspoloženo. Ako je dijete nestašno i izbjegava se na stolu tijekom sesije, trebalo bi odmah zaustaviti i pričekati dok mrvica prestane nestajati.

Liječnik Komarovsky masaža za novorođenčad glavne smjernice

Prva i najvažnija stvar koju roditelji trebaju znati jest da masaža prema Komarovskoj tehnici izvodi u smjeru krvnih žila. Preporučuje pokretanje manipulacija s laganim potezima. Takvi dodiri su ugodni za sva novorođenčad i pomažu pripremiti delikatno tijelo za dinamičniji učinak. Tek tada možemo nastaviti do vibrirajućih pokreta i trljanja. Oni bi trebali biti izrađeni u sljedećim pravcima: od struka do vrata duž kralježnice, od ruku na rukama do pazuha i od stopala do prepona.

Komarovsky preporučuje da se posebna pažnja posveti vježbi, koju naziva "embrij". Lako je to učiniti. Da biste to učinili, podignite dlanove i stopala novorođenčadi u jednoj ruci, a druga blago pričvrstite djetetovu glavu, koju treba postupno naginjati na trbuh. Većina djece voli ovaj postupak jer je njihova mišićna memorija u prvim mjesecima života puna sjećanja na situaciju u kojoj su bile u maternici.

Masaža za djecu Komarovsky: što se ne može učiniti tijekom sjednica

U metodi Komarovsky postoji niz pravila koja zabranjuju određene manipulacije djetetovim tijelom:

 1. Nemoguće je utjecati na kralježnicu i trbuščić bebe na mjestu gdje je jetra.
 2. Njega treba dati masažu novorođenčadi u slučaju da njihovo tijelo ima osip (dijazu, dermatitis, alergijske osipe).
 3. Postupak masaže ne bi trajao više od sedam minuta. Za prve sesije, dovoljno je izdvojiti samo pet minuta vremena, postupno povećavajući time u sljedećim postupcima.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Dr. Komarovsky preporučuje roditeljima davanje novorođenčadi masažu prije kupanja. Ovaj postupak, izveden po svojoj metodi, sastoji se od nekoliko dijelova.

Prva uključuje trljanje i milovanje. Te manipulacije bi trebale početi od donjih ekstremiteta, a zatim se prebaciti na ruke, a zatim paziti na područje abdomena. Poželjno je završiti sjednicu trljanjem i milovanje vanjske površine bedara i stražnjice.

Drugi dio masaže prije kupanja prema Komarovskoj metodi je provođenje gimnastičkih vježbi. Potrebno ih je pokrenuti od donjih ekstremiteta, savijanje djetetova djeteta na trbuh i uzimanje naizmjenično svakog od njih palcem i poplitealnom regijom i savijanje na jedan ili drugi način. Gornji udovi također trebaju protežu, savijanje na koljena i podizanje gore-dolje.

Masaža novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskog je odličan način jačanja mišića djeteta i normalizacije cirkulacije krvi. Pa ipak, ona predstavlja izvrsnu priliku za uspostavljanje kontakta s mrvicama, kojima je potrebna briga i nježnost.

Masaža dr. Komarovskog - Škola dr. Komarovskog

U ovom broju programa "Škola liječnika Komarovskog", raspravljat će se o temi masaže. Gledatelji i gosti koji su došli u studio saznati odgovore na takva pitanja: zašto nam je potrebna masaža? Koje vrste masaže? Koliko često treba dati masažu? Natalia Okunskaya došla je posjetiti dr. Komarovskog.

Dr. Komarovsky kaže da masaža može biti raznih tipova: klasična, terapijska, profilaktička, kozmetička, erotska, itd. I sama riječ masaža potječe od francuskog masera (maska). Što je masaža? Ovaj učinak na mišiće, ligamente i kožu uz pomoć različitih tehnika. Ako govorimo o klasičnom tipu masaže, ona pruža tri osnovne tehnike: milovanje, vibracije i pritisak.

Zbog činjenice da postoje mnoge mogućnosti za masažu, pitanja vezana uz ovu temu također obiluju. Stoga, dr. Komarovsky odgovara na pitanja gledatelja prisutnih u studiju programa ShDK. Pitanje publike, masaža se pokazuje apsolutno svima? Naravno, bez masaže možete živjeti dug i sretan život. Međutim, ponekad postoje situacije u kojima tretmani masaže olakšavaju tijek bolesti ili smanjuju ozbiljnost simptoma. Jasni primjer može biti kolika u trbuhu djeteta u prvoj godini života. To je jedna od učinkovitih metoda masaže trbuha, samo trebate staviti dno dlake na pubis i izvršiti pokreta u smjeru kazaljke na satu. Postoje i posebne metode udarne masaže (prislušni na prsima), što će omogućiti djetetu da kašlja prehladom. Gotovo svi roditelji suočavaju se s takvim situacijama.

U kojoj se dobi može i treba masirati za dijete? Masaža se može obaviti od trenutka kad su se majka i dijete vratili kući. Da biste to učinili, koristite ovu metodu masaže, kao što je - milovanje. No, ozbiljnija masaža, koja će uključivati ​​ne samo milovanje, nego i gnječenje, treba obaviti nakon ozdravljenja pupčane rane. To se obično događa nakon 10-14 dana.

Je li moguće napraviti masažu kada dijete ima jak kašalj? Ovdje moramo shvatiti da se masaža ne može izvesti u akutnom razdoblju zaraznih bolesti. Ako dijete ima visoku tjelesnu temperaturu, ili je prošlo manje od pet dana od početka bolesti. Ali u razdoblju oporavka, masaža će biti korisna, usput, pridonijet će iskušenju.

Jedno od osnovnih pravila za obavljanje masaže zvuči ovako ako dijete doživi nelagodu ili neugodne senzacije tijekom izvođenja masaže, u ovom slučaju je bolje odbiti takav postupak.

Kako ispravno masažu novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskoga?

Masaža novorođenčadi pomaže normalizaciji mišićnog tonusa i potiče razvoj pokretljivosti. Kandidat medicinskih znanosti, doktor Komarovsky, preporučuje dnevnu opću jačanje masaže dojenčadi.

Pediatricka savjetuje da se masaža provode od strane roditelja, bez potrebe za specijalističkim uslugama. Što se tiče dojenčadi, taktilni kontakt s roditeljima je iznimno važan. Jednostavna tehnika za svladavanje bilo koje osobe.

Opće preporuke

Masaža novorođenčadi počinje raditi čim umbilikalna rana iscjeljuje, tada možete početi svakodnevno kupati. Prema preporukama Komarovsvja, prije liječenja vodom treba obaviti wellness masažu s gimnastikom. Postupak se izvodi u dobro prozračenom prostoru, na ravnoj površini, prekrivena ručnikom ili tankim pokrivačem.

Temperatura u prostoriji u kojoj će se masaža održavati ne smije biti manja od 20 º. Prije masaže, dijete ne bi trebalo biti gladno, postupak bi trebao početi pola sata nakon hranjenja. Vrlo je važno stvoriti opuštajuću atmosferu, majke trebaju razgovarati s djetetom za vrijeme sesije ili biti u neposrednoj blizini djeteta, ako masažu izvodi netko drugi.

Tijekom postupka potrebno je pratiti djetetovu reakciju, ako dijete izražava nezadovoljstvo, pritisne noge, stisne šake, namršti, a još više plače, tada se masaža treba zaustaviti.

Pozor! Kada je dijete u neugodnom stanju, iscjeliteljska svojstva masaže se otkazuju.

Dr. Komarovsky predlaže sljedeću sekvencu: masažu, nakon čega slijedi kupanje, zatim hranjenje i spavanje.

Masaža prema Komarsky metodi:

 1. Sastoji se od udaraca, gnječenja i jednostavne gimnastike.
 2. U budućnosti tehnika masaže može se pridružiti tresti, lagano udarajući prstima.
 3. Kretanja masaža trebala bi biti načinjena od periferije do središta, od stopala do prepona, od prstiju do ramena.
 4. Budite sigurni da kontrolirate silu kompresije i hvatanje ruku i stopala djeteta.
 5. Potrebno je pažljivo rukovati glavom i udovima novorođenčadi, kako ne bi oštetio aparat za ligature.

Tehnika korak-po-korak kod kuće

Ovisno o tome što se ciljevi traže, bit će drugačije i tehnike masaže.

Prije hranjenja

Ako je dijete zabrinuto zbog kolike, dr. Komarovsky preporučuje da masažu trbuh sat vremena prije hranjenja, osim noćnog hranjenja.

 1. Dijete je smješteno na stražnjoj strani, a toplim rukama udara trbuščić u smjeru kazaljke na satu.
 2. Zatim se obje dlanove stave na trbuh, šireći prste, pomaknu iz središta trbuha na strane, opisujući male krugove prstima.
 3. Nakon masaže, dijete se pretvori na trbuščić i neko vrijeme leži na toj poziciji.

Prije kupanja

Dijete je postavljeno na leđima, umirujući pokretima milovanja i pripremajući se za mišićnu masažu. Stroking je najvažniji element tehnike masaže Doktora Komarovskog. Mekani i nježni pokreti smiruju i opuštaju novorođenče.

tehnika:

 1. Podignite dječju ručku jednom rukom, a drugom, naizmjenično udarite unutarnju i vanjsku površinu ruku. Pokreti masaže izrađeni su od prstiju do ramena. Dakle, obje su ruke pomiješane nekoliko puta. Također možete držati istodobno hvataljka, u kojoj palac masira unutrašnjost ruke, a drugi prsti udaraju na vanjsku površinu.
 2. Zatim masirati noge. Položite nogu na dlan jedne ruke, a drugi počnite milovati, krećući se od stopala do bedara. Ubacivanje unutarnjeg i vanjskog dijela nogu, bez utjecaja na područje koljena. Kao i kod ručne masaže, može se primijeniti istodobna masaža omatanja.
 3. Trbuh se pomiluje prstima u smjeru kazaljke na satu, zaobilazeći pravi hipokondrij, gdje se nalazi jetra. Potom se izvode masažni pokreti protiv kolike.
 4. Dječja prsa su pomiješana s suprotnim kružnim pokretima. Ako se desna ruka pomjeri u smjeru kazaljke na satu, lijeva bi se trebala udariti u suprotnom smjeru.
 5. Dijete je uključeno na trbuhu i natopljeno. Slijetanje se šalje iz stražnjice duž kralježnice do ramena. Samo se kralježnica ne preporuča utjecati.

Nakon što ste završili s milovanjem, nastavite gnječiti mišiće:

 1. Lagano dodirujući vrhove prstiju, krećući se od stopala do donjeg dijela leđa, masirajući cijelu površinu nogu. Zatim se stopalo masira laganim pritiskom u kružnom gibanju palca, a stopalo se masira. Možete nacrtati prst osam, na dječju nogu.
 2. Alternativno, uzmite prstom na podnožju podnožja, lagano se počnite povlačiti. U tom slučaju, prsti jedne odrasle osobe trebali bi kliznuti dječjim prstima.
 3. Na isti način, oba prsta su masirani.
 4. Natrag se masira s vrhovima prstiju, čineći male kružne pokrete s laganim pritiskom. Pokreti masaža, bez dodirivanja kralježnice, usmjereni su od struka do stražnjeg dijela glave i dolje.
 5. Prsa se masirati postavljanjem obje dlanove u sredinu, a zatim malo pritisnuvši dolje, dlanovi se raširuju. Dlanovi opisuju krug na bočnoj strani djeteta i vraćaju se u centar.

Preporuča se zagrijavanje za završetak milovanja.

Tumija s kolikom

Kolik u novorođenčadi prepoznat je kao uobičajen. U majčinoj utrobi beba je hranila kroz pupak. Nakon rođenja, probavni trakt se prilagođava novim uvjetima, prilagodba u gotovo svim bebama popraćena je kolikom. Masiranje trbuha s kolikom olakšava stanje. Pokreti masaže se izvode na slijedeći način:

 1. baza dlana leži na pubis, palac ostaje stacionarna;
 2. četiri prsta čine meke pokrete oko pupka;
 3. dalje, cijeli stražnji dio ruke mora biti pomaknut trbuščić u smjeru kazaljke na satu;
 4. pritisnite koljena na trbuh, naizmjenično savijanje nogu.

Kako bi izbjegao koliku bolest, Dr. Komarovsky preporučuje da počnete hraniti prije nego što dijete postane jako gladno. U tom slučaju dijete neće trčati i progutati zrak tijekom hranjenja. Nakon hranjenja dijete treba držati uspravno. Zatim lagano povucite prema sebi, dajući bebu priliku da zapuše.

Važno je! Zbog nepravilne smjese može doći do akumulacije plinova u dojenčadi. Majke koje skrbe trebaju pratiti njihovu prehranu, ne jedući hranu koja uzrokuje plin.

Dojenčad od 1 mjeseca

Kada masirate bebe koje su dosegle 1 mjesec, koriste se samo pokreta milovanja.

 1. Ručke se pomiču od prstiju do ramena, noge se također masirati, od pete do prepona.
 2. Počnite udariti stražnjom stranom kose, usmjeravajući se na stražnju stranu glave, možete i masažirati u kružnom gibanju, želudac se glačati u smjeru kazaljke na satu.

Pokret bi trebao biti mekan, bez pritiska.

Komarovsky savjetuje dopuniti masažu vježbama s embrijom.

 1. za to, jedna ruka uhvati bebe dlanove i noge;
 2. druga ruka je omotana oko glave;
 3. zatim nježno nagnite na trbuščić.

Poznati pozi kao i svi djeca.

Prve sesije masaže trebale bi trajati najviše pet minuta, a trajanje se može postepeno povećavati. Polazni masažni tretmani trebaju biti jednostavni pomaknuti pokret, omogućujući djetetu navikavanje na dodir. Nakon 2 tjedna liječenja masaža, vrijeme sjednice može biti 7 minuta.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža nije poželjna:

 • Ne biste trebali početi s masažom ako je dijete loše raspoloženje i on je nestašan. To bi trebalo odvratiti dijete, smiriti se i tek onda nastaviti s postupkom.
 • Postupci masaže se ne provode pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U akutnoj diatezi, masaža se ne preporučuje. Ako su osip kože manji, može se izvesti lagana masaža.
 • Pokreti za masažu ne bi trebali dirati samu kralježnicu.
 • Kada massaging abdomen, ne bi trebalo vršiti snažan pritisak na području jetre, samo je lagano površno milovanje dopušteno.
 • Kontraindikacije za masažu su akutne infektivne bolesti, pupčana kila, kongenitalna srčana bolest.
 • Ako dijete spava tijekom masaže, postupak se prekida, djeci koja spavaju ne dobivaju masažu.

Masaža, kao terapijska i zdravstvena tehnika, preporučuje se za svu djecu. Mjeriteljski postupci za novorođenčad Komarovskyja dobar su način jačanja mišićnog tonusa djeteta i poboljšanja procesa cirkulacije krvi. Masaža ima blagotvoran učinak na sveukupno stanje djeteta, poboljšava imunitet djeteta i pomaže u jačanju emocionalnog kontakta s roditeljima.

Masaža beba na 3 mjeseca - video sa dr. Komarovskyom

Dojenčeta za masažu ne bi smjela biti preporuka, ali je obvezna. To bi trebalo biti dnevno i točno s gledišta medicine. Naravno, svakodnevno je nemoguće nositi dijete profesionalnom maseru. Stoga bi roditelji trebali moći samostalno izvesti. Pažljivim pristupom rješavanju ovog zadatka svakako će uspjeti. Dobar savjet u ovom slučaju pružit će savjete dr. Komarovsky.

Započinjanje angažmana s dojenčadi može biti oko jedan i pol mjeseci. No, posebno je važno posvetiti dovoljno vremena i napora kada dijete stari 3 mjeseca. U ovom dobu obavezna je fizička aktivnost koja pruža masažu.

Prednosti masaže

S pravilnom vježbom, možete postići sljedeće učinke.

 1. Masaža stimulira rast djeteta i omogućuje vam da pružite uvjete za normalan razvoj mišića, stvaranje pokretljivosti, pa čak i imuniteta.
 2. Akupresura stimulira aktivnost mozga. Stoga, masaža vodi do poboljšanja mentalnih funkcija, ranijih formiranja složenih struktura razmišljanja, govora i drugih kognitivnih procesa.
 3. Kontakt s roditeljima tijekom masaže daje dječjoj emocionalnoj mirnoći, postavlja temelj za normalne odnose u budućnosti.

Tu je i specijalizirana terapeutska masaža za djecu. Ali to još uvijek mora provesti profesionalni. Roditelji su, zauzvrat, dovoljni da svladaju najjednostavniju opciju.

pravila

 1. Kako bi masaža donijela najbolji rezultat, to bi trebalo biti učinjeno uz pristanak djeteta. Ali kako razumjeti da tromjesečno beba nije protiv takvih manipulacija? To postaje jasno iz njegovog ponašanja. Whims, crying, loše raspoloženje - to bi trebalo biti razlog za roditelje da odgode postupak do kasnije. Inače, rezultat neće biti dobar.
 2. U idealnom slučaju, masaža se mora izvoditi svaki dan najmanje 20-30 minuta. Najbolje vrijeme za ovo je jutro. Između masaže i hranjenja treba proći barem sat vremena. Ako se vježbe provode nakon hranjenja, morat ćete pričekati barem jedan i pol sati.
 3. Za masažu treba najprije pripremiti odgovarajuću površinu. Mora se izvesti ravnomjerno. Pogodno za slične svrhe i uobičajeni stol za presvlačenje. Ako ne, možete staviti dijete na redoviti stol.

Osim toga, prije vježbanja, mama ili tata trebaju biti pravilno pripremljeni. Morat ćete ukloniti bilo koji nakit iz prstiju ili zapešća, zagrijati dlanove. Ako su ispunjeni svi uvjeti, možete nastaviti samu masažu.

tehnika izvedba

Otkrivat će puno specifičnih vježbi koje se mogu učiniti za dijete. Pokreti su obično najjednostavniji - milovanje, trljanje, trnci, stvaranje laganih vibracija. Iako postoje složenije akcije koje se ne mogu odmah savladati. Najviše preporučene vježbe prikladne za tromjesečne bebe prikazane su u nastavku.

 1. Ručna masaža. Za početak lagano udarite ručke s dva prsta. Nakon toga možete početi trljati i gnječiti. Postupno, kada se beba koristi, već se drži u rukama s tri prsta, a zatim s cijelim dlanom. Posebna se pozornost posvećuje dječjim dlanovima.
 2. Masaža stopala. Princip ovdje je isti kao u prethodnom slučaju. Osim toga, prvi je udar usmjeren na unutarnji potplat stopice.
 3. Natrag masaža Glavna akcija tijekom natrag masaža je trljanje. Ali kako bi bolje protežu leđa, najprije izvadite milovanje. Neočekivano je štipanje ili udaranje.
 4. Fleksija i produžetak ruku i nogu. Održava se u obliku igre. Alternativno, ruke i noge bebe se savijati i odvojiti. Ako se on odupre, nemojte povećavati pritisak. S vremenom, za bebu sama će ova akcija postati vrlo zanimljiva i ugodna.

video

Dobro asimilirana masaža za dojenčad bez dodatnih materijala vrlo je problematična. Stoga je također potrebno upoznati se s videoom koji je dr. Komarovsky pripremio za roditelje. To će vam pomoći da bolje razumijete kako se takvi postupci provode.

Dječji savjeti

Do vremena masaža i gimnastika traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Gurnimo dijete na leđa i započnemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje. Prvo, želimo. To jest, samo držite ruku na koži djeteta bez puno pritiska. Sekvenca je sljedeća: noge (stopala, stopica, bedro), ruke (ruka, podlaktica, ramena); okrenuo se na trbuh, zatim stražnjicu (stražnjicu), natrag; opet okrenuo trbuh, masaža trbuha, prsa, vrat, glavu. Nakon svih poteza, ponavljamo u istom slijedu, ali sada mi istezavamo mišiće.

Od posebne važnosti je masaža trbuha. On, najvjerojatnije, ne treba prije kupanja, jer bebe koje nikad ne boluju od bolova u trbuhu ne postoje, a masaža donosi olakšanje. Baza dlake stavlja se na pubis djeteta, nakon čega se želudac masira kružnim pokretima četiriju prstiju desne ruke (osim velikih) u smjeru kazaljke na satu, tj. Duž debelog crijeva.

Nakon završetka masaže počinjemo gimnastiku. Njegova se suština sastoji u nenasilnim pokušajima savijanja svih onih zavoja.

Uglavnom smo zainteresirani za zglobove. Jednom rukom uzmemo šin, a drugi - palac i malo po malo uvijamo, savijamo, zavojemo u različitim smjerovima. Završeno gležanjima (nemojte zaboraviti da ih ima dva), zauzimamo koljeno. Akcije su slične - s jednom rukom uzimamo kuk, drugi za šindra i savijanje, zatim zglobove kuka - držimo djetetove noge objema rukama i napravimo pokrete slično vožnji biciklom. I apsolutno rukovanje.

Nakon što su masaža i gimnastika završeni, nastavite do stvarnog kupanja.

Nastavljajući razgovor o kupanju - u sljedećem broju.