Pravila za hranjenje Komarovskoga

Zasnivanje

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

10 pravila komplementarne hrane Dr. Komarovsky

Dakle, prijatelji, razgovaraju o hrani, razgovaraju o prvim obrocima - u stvari to je komplementarna hrana - ovo je uzbudljiva tema. Vjerojatno pedijatar ima nekoliko takvih tema - kao što su "tretiramo proljev", "tretiramo trnci", "liječimo kašalj", "Prikorm" - probudimo se noću, reći ćemo vam kako živjeti s njom.

Zamolite da zapišete 10 jednostavnih pravila:

Pravilo broj 1. Kada početi

Najvažnije pravilo hranjenja je kada početi? Obično sam to rekao: od 4 do 6 mjeseci ne trebate dječju hranu, to je potrebno za mamu.

Sad ću ovo reći: do 6 mjeseci nema hranjenja. Vidiš, medicinska znanost ne prestaje, a sve više dokaza da ti eksperimenti nisu potrebni sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Dobro?

Pravilo broj 2. Neovisno o vrsti hranjenja

Vrlo je važno odmah zaboraviti da sustav hranjenja ima veze s vremenom hranjenja:

 • Mi smo umjetnici, trebamo hranu od 3 mjeseca!
 • Dojeni smo, obično počinjemo godinu dana. Do godine - samo mama!

Moji prijatelji, bez obzira na vrstu hranjenja, najbolje vrijeme za početak hranjenja je 6 mjeseci.

Pravilo broj 3. Nemojte eksperimentirati s bolesnim djetetom

Mamac i općenito novi proizvodi daju se kada je dijete zdravo. Ako je dijete bolesno, nešto nije u redu - nemojmo eksperimentirati s pacijentom.

Tri pravila koja već znamo - dobro su učinili!

Pravilo broj 4. Mirna atmosfera

Opet, zašto trebate ove eksperimente, ako ste negdje posjetili, zajedno su se na putovanju - sutra idemo negdje, a danas ćemo dati nešto, a cijelo ćemo noću liječiti proljev! Stoga, ako ćemo dati neke nove proizvode, prilagodimo se okolnostima i ne provodimo pokuse kad je nezgodno za bilo kojeg člana obitelji.

Pravilo broj 5. Prvo mamac, a zatim glavni obrok

Što je vrlo važno? Hrana se još uvijek daje kada je dijete stvarno gladno, to jest, daju je prije nego što ga hrane s glavnom hranom. Jasno je da, ako ga stavite na prsa, a nakon što je jeli, već je vrlo teško izvoditi bilo kakve pokuse s novim, neobičnim obrokom. Stoga, još jednom važno pravilo - prvi mamac, a zatim glavni obrok.

Pravilo broj 6. Ako dijete odbije novi obrok

Još jedno pravilo - ako odbijete, ne biste trebali biti uzrujani, ali ne biste trebali zatvoriti ovu temu. Odbija - ponavljati nakon nekog vremena, ponuditi, ponuditi, ponuditi.

Što je još jako važno - ako zaista želite da ga pojede, a on ne jede, jedite ga sami u njegovoj prisutnosti. To je vrlo pogodno.

Pravilo broj 7. Mono-komponenta novog hranjenja

Još jedno pravilo: sve nove monokomponente. To jest, ako smo odlučili dati kašu, onda ne bismo trebali davati kašu od 7 žitarica, a zatim pogodite koja je od njih nije odgovarala nama. Dogovoreno? Dobro je.

Pravilo broj 8. Postupno prijelaz na mamac

Ako smo zamijenili jedno od hranjenja s mamcem, tada ćemo tek nakon toga eksperimentirati s drugom. To jest, nije potrebno provoditi svaki pokusi hranjenja. Idemo jesti mamu ujutro, drugo hranjenje - komplementarna hrana, mama. A kad potpuno zamijenimo drugu hranu, onda ćemo provesti neke eksperimente u trećem, četvrtom. To je poželjno. Dogovoreno? Dobro je!

Pravilo broj 9. Postupno širenje izbornika

Postoji također pravilo za slušanje - u pravilu, novi proizvodi koje dijete nikad prije nije isprobalo (može postojati nekoliko takvih proizvoda odjednom) ne smije se davati u intervalima manjim od 5 dana. Naime, svaki dan ne treba nešto novo. Onda će opet biti teško shvatiti tko je zaista kriv.

Pravilo broj 10. Trajanje potpune zamjene hranjenja - tjedan dana

U velikoj mjeri, moram vam reći da, u pravilu, za potpunu zamjenu hranjenja - na primjer, odlučili smo dati djetetu zobene pahuljice - u pravilu, optimalno vrijeme za zamjenu smjese s zobena kaša u punom - oko tjedan dana. Razumijete li? To jest, znamo da dijete jede ovu mješavinu mlijeka. Danas su dali 20 g, sutra 40, poslije podne 80, itd. - tjedan za zamjenu hranjenja.

Pravila su gotova. Sada, vrlo zanimljive stvari, jer opet medicinska znanost ne prestaje.

Hrana i alergije

Na primjer, u SAD-u, vrlo akutan problem povezan je, na primjer, s kikirikijem. Imaju vrlo čest - vjerojatno znate - maslac od kikirikija. Imaju ogroman broj djece s alergijama na kikiriki. A svi su im životi govorili majkama: "Nikad nemojte davati kikiriki maloj djeci! To povećava vjerojatnost alergije! "

I odjednom, doslovno, mnogo nedavnih studija dokazuje da, ako se djeca od 6-8 mjeseci daju kikiriki u malim količinama, to dramatično smanjuje vjerojatnost alergije kasnije, kada je stariji.

To je, tako se stvari mijenjaju. Drugo pitanje je da ako u kući postoje ljudi s alergijama, ako je ova tema u principu važna za obitelj, onda je bolje ne provoditi takve pokuse.

Zašto to govorim? Vrlo često, vaš liječnik sada vam može savjetovati što se protivi onome što je napisano u mnogim knjigama. Ali znanost ne stoji mirno i sve se mijenja.

Na primjer, ribe. U mnogim knjigama pišu da je riba bolja nakon godinu dana: počinjemo mamiti meso, a zatim ribu. A sada, ako dijete dobiva ribu juhu ili ribu u juhu, počevši od 8 mjeseci, ispada da neće biti ništa loše - molim vas, budite zdravi!

I još jedan zadnji savjet za vas.

Mami kao znanje o svijetu

Znaš, ispada da je gotovo šarmantan u mamcu proces samog jela, kada je dijete samo njegove ruke, žlicu. No, u našoj zemlji hrana često izgleda ovako: sjeli su, zamotali, zaglavili rog, dva roga, a zatim bocu.

Dečki, već 6 mjeseci, pokušavaju to učiniti - hrana za 6 mjeseci, kad počinje jesti ovaj sir - ovo, kako razumijete, nema nikakve veze s kalorijama. Da, to je zapravo znanje o svijetu, novi načini prehrane.

Stoga su već sjedili na takvom malom djetetu, stavili tanjur ispred sebe, dali mu nešto poput žličice u njegove ruke i pustili ga da pojede. Da, to će biti prekriveno od glave do pete u ovoj žličici. Preradit će se prerano ili kasnije, ali, ipak, vrlo je zdrava za njegov razvoj, za pokretljivost, za intelekt.

Također čitamo:

Ovo je jako cool kada dijete uči da će jesti. Ovo je bolje nego gledati crtiće zajedno na TV-u. Ja privlačim vašu pozornost na ovo. Želiš dati djetetu kravu - staviti dijete dolje, dati mu tanjur, sjediti nasuprot njega s točno takvom tanjur s curd, i jesti ovo curd. On vas gleda i ponavlja.

Stvarno želim da vas vaša djeca gledaju, a ne crtići na televiziji. Objasnite Papi da mu treba mnogo više u procesu komplementarnog hranjenja od svih Masha i medvjeda u kombinaciji.

Prikorm na Komarovskom

U prvim mjesecima života beba treba samo majčino mlijeko ili, u slučaju nemogućnosti dojenja, prilagođenu smjesu. Starije dijete već zahtijeva širenje prehrane koja se naziva komplementarnom hranom. Razmotrimo uvođenje komplementarne hrane na prehranu beba prve godine života s položaja poznatog pedijatara E. Komarovskog.

Razlike u dodatnoj hrani i prehrani

Ove dvije riječi mogu uzrokovati konfuziju zbog sličnosti, ali znače različite stvari. Ako dojenčad nema dovoljno majčino mlijeko i dobiva se dojenčad, ili životinjsko mlijeko ili mlijeko ženskog donora, takva se hrana zove dopuna. U ovom slučaju hranjenje djeteta naziva se mješovito. Ti proizvodi koji daju bebu u prvoj godini života, kao dodatak majčinom mlijeku ili smjesi, nazivaju se komplementarnom hranom. Oni su osmišljeni da poučavaju dijete do odrasle prehrane.

Rani utočište - koristi ili štetu?

Mladi roditelji suočeni su sa savjetima prijatelja, rođaka, pa čak i zdravstvenih djelatnika da počnu hraniti mnogo prije vremena koje je preporučila moderna medicina. Što stariji dijete postane, to će češće zvati preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire krumpira i druge namirnice.

Suvremeni roditelji trebali bi shvatiti da je rano uvođenje komplementarne hrane u prošlosti bilo uglavnom zbog činjenice da su mrvice rijetko dojene, a nadomjesci za majčino mlijeko bili nedostatni.

Najčešće, maleni su dobili razrijeđeno mlijeko krave koja je kuhana. Vitamini u takvoj prehrani bili su uništeni i beba je dobila mnogo hranjivih tvari. A kako bi se borila s hipovitaminozom, zaostajanje u debljanju i razvoju, anemija i drugi problemi, predložene su preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire od povrća od prvog mjeseca života. Također ne zaboravimo da je prodaja sokova, raznih žitarica, pire krumpira i druge dječje hrane vrlo ozbiljan posao. Znači, oznake na pakiranju koje proizvod može biti dani od tri ili četiri mjeseca, su prije svega korisnicima.

Danas, ako jedna majka s djetetom jede na uravnotežen i raznolik način, ili mrvica dobiva prilagođenu smjesu kao zamjenu za majčino mlijeko, nema potrebe za hranjenjem bebe ispod 6 mjeseci. Ako je mrvica manja, ima smisla usmjeriti napore roditelja da ne uvode komplementarne hrane, već da poboljša prehranu majke ili kupi kvalitetnu mješavinu.

Prednosti prethodnog hranjenja djeteta s drugim proizvodima osim mlijeka ili mješavine gotovo ne postoje, ali mnogi roditelji mogu vidjeti štetu. Prva je alergijska reakcija i probavni poremećaji. Stoga, roditeljima treba razmotriti pitanje vremena početka hranjenja na vrlo detaljan i uravnotežen način.

Uvodna pravila

 • Bilo koji novi prehrambeni proizvod koji će biti uključen u prehranu bebe treba biti vrlo pažljivo i postupno. Započnimo s jednom gutljajem i jednim žlicom, nakon čega hranimo uobičajenu hranu (majčino mlijeko ili formula). Nakon procjene reakcije - stolica, spavanja, stanje kože, ponašanje - doza se može povećati.
 • Ako se nešto upozori, proizvod bi trebao biti odgođen.
 • U slučaju kada se pojavile bolne manifestacije, nemoguće je uvesti nove proizvode prije nego što nestanu.
 • Ne možete davati djetetu novi proizvod tijekom bolesti, kao i tijekom razdoblja prije cijepljenja (3 dana) i nakon toga (3 dana).
 • Ako dijete odbija bilo koji proizvod, nije nužno inzistirati.

Koji proizvod počinje hraniti?

Mišljenja nutricionista i pedijatara o skupini proizvoda, koja bi trebala biti uvedena u prehranu djeteta, vrlo su različita. Pristaše uvođenja prve povrće kune tvrde da su bogate mineralnim solima, kao i vitaminima. Pristaše fermentirane mliječne hrane kažu da djeca loše reagiraju na drastične promjene prehrane, a fermentirani mliječni proizvodi razlikuju se od mlijeka mnogo manje od povrća.

Komplementarna strategija hranjenja za Komarovsky

Ulazak u mamac tijekom prirodnog hranjenja i unos mješavine je isti. Poznati pedijatar nudi praktičan pristup uvođenju nove hrane u dječji izbornik koji pomaže u sprečavanju neželjenih reakcija djeteta na novu hranu do maksimuma:

 • Ako dijete još nije pet mjeseci, ne treba nikakav mamac. Treba se pobrinuti za kvalitetnu prehranu majke, a ako majčino dojke nema dovoljno mlijeka, onda djetetu pružite dobru prilagođenu smjesu.
 • U pet mjeseci, bebe počnu mamiti, koji slabo gube na težini, kao i kod niskog hemoglobina. Ako je dijete zdravo s razvojem, ali i sa razvojem, početak komplementarne prehrane prenosi se 6 mjeseci. Također, malo kasnije, vrijedi početi mamiti bebe koje su imale alergije na hranu ili su koristile posebne mješavine.
 • Možete početi s fermentiranim mlijekom kao što je kefir. Najoptimalniji proizvod će biti dizajniran za dječju hranu. Mi ćemo ga uvesti u drugu hranidbu, koja se događa između 9 i 11 sati ujutro. Ovaj proizvod ne samo da će se apsorbira bolje od drugih hrane komplementarne hrane, već će također pružiti bebin tijelo zdravim bakterijama mliječne kiseline.
 • Po prvi put dosta tri ili četiri žličice jogurta. Nakon njega dijete mora dati majčinu dojku ili bocu mješavine. Gledanje bebe do kraja dana odmah primijetimo da li je moguće povećati dozu. Pobrinite se da je sve normalno, količina kefira udvostručena je sljedeći dan. Ispada da će prvi dan beba dobiti od 15 do 20 ml kefira, drugi dan već od 30 do 40 ml, sljedećeg dana - od 60 do 80 ml, a četvrti dan puni dio od 120 do 160 ml. U slučaju da se nešto s bebom promijenilo, a majka sumnja u kefir, pauziramo. Doziranje proizvoda nije povećano, a ponekad čak i smanjeno.
 • Od četvrtog ili petog dana možete dodati kravlji sir u kefir. Može biti kupljeni proizvod ili sami napravljeni. Za prvi dan, jedna žlica je dovoljna, drugi dan, dajte dvije žlice. Zato postupno povećajte količinu od 30 do 40 g za dijete od 6-8 mjeseci. I kefir i njegova kombinacija s svježim sirom mogu se zasladiti šećerom. Sve ovisi o okusu originalnog proizvoda i želji bebe da ima proizvod bez šećera.
 • Tijekom tjedna, jedno hranjenje će biti zamijenjeno mješavinom kefira (prosječno 150 ml) i svježeg sira (30-40 g) u potpunosti. U svim ostalim hranama beba će i dalje primati majčino mlijeko ili formulu. Podržite ovaj način još 3-4 tjedna, nakon čega nastavljamo s zamjenom drugog hranjenja.
 • Sljedeći feed, u kojem ćemo uvesti hranu, bolje je odabrati potonje (hranjenje prije spavanja). U njoj ćemo ući u kašu, poželjno heljde, rižu ili zobene pahuljice. Kaša može biti i kuhana majka neovisno od brašna i kupljena u trgovini. Kuhajte kašu u mlijeku (obična kravlja), iako bi najbolji izbor bile smjese za bebe starije od šest mjeseci. Budući da je gljiva izvor proteina gliadina i može uzrokovati crijevne bolesti kada je nepodnošljiva, savjetuje se da uđe u dijetu djeteta nakon osam mjeseci.
 • Do 8 mjeseci, dijete će biti potpuno zamijenjeno dva hranjenja. Dobiva kefir i sir u jednom hranjenju, u još jednom kaša, a još nekoliko puta mješavinu ili mlijeko iz majčine dojke. Morate saznati ima li beba barem jedan zub. Ako postoji zub, uvest ćemo povrće. Za suđenje hranjenje povrće kuhati bebu juhu. Pomiješajte mrkve, krumpir, kupus i luk, sipajte kipuću vodu (50 grama povrća će potrajati oko 100 grama vode), zatvorite poklopac i kuhajte dok se povrće potpuno ne rastopi. Procijedite juhu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Ova juha prvi dan dajemo dijete od 30 do 50 g, drugi dan - dvostruko više.
 • Ako beba reagira dobro na povrće, počnemo davati juhu ili pire krumpir, a povećavajući dozu stalno dok se ne zamijeni hranjenje. Za pire krumpir, pirjati razno povrće u kipućoj vodi, a zatim obrišite, dodajte malo soli i vruće mlijeko (25 ml po 100 g povrća), a zatim ih trebate pobijediti i ponovo kuhati. U gotovom pire potrebno je dodati 3 g biljnog ulja.
 • Nakon dva ili tri tjedna hranjenja povrća pokušajte uvesti meso. Umjesto vode, dodajte juhu (po mogućnosti pileći) povrću, a zatim dodajte meso juhu ili pire, što će biti u otrcanom stanju. Nekoliko dana kasnije, u istoj juhi ili pire, možete dodati 1/5 žumanjka iz piletina, koji je teško kuhano.
 • Plodovi također počinju ulaziti nakon pojave prvog zuba. Ako još nema zuba, dajte bebama sok. Koriste se kao dodatak formuli ili dojenju i nisu namijenjeni zamjeni hranjenja. Starija djeca mogu dodati voće u kašu, dati voćnu kvasu i sisati na velike komade.
 • Do 9 mjeseci dodatak će već zamijeniti 3 hranjenja. U jednoj od njih dijete dobiva kašu, što može biti vrlo različito. U drugom hranjenju daju juhe ili jela od povrća s dodatkom bilo kojeg mršavog mesa, kao i žumanjka i biljnog ulja. Nakon hranjenja dijete dobiva sok. Još jedno hranjenje je kefir s kravljim sirom, kojem već možete dodati kolačiće za bebe. U ovom trenutku, bebi se može ponuditi krišku kruha i od 10 mjeseci, kako bi se koristila juha, a ne meso, ali riblja juha.

Mamac i zdravlje

Kada roditelji eksperimentiraju s dječjom hranom, uvijek bi se trebali sjetiti zdravlja bebe. Što je stariji dijete, to će lakše donijeti inovacije izborniku. S proizvodima koji ne rastu u vašoj regiji i nisu karakteristični za prehranu u vašoj regiji, trebali biste biti vrlo oprezni.

Također je važno ne zaboraviti da je kod beba jetra prilično slaba i ranjiva orgulja. Ona u potpunosti "dozrijeva" samo u dobi od dvanaest godina. A budući da su proizvodi na koje je dijete imalo reakciju prije nego što sazrijeva jetra, dijete ih obično percipira. Kao što baka kaže, dijete "prerasta". Dakle, ako vaše dijete negativno reagira na čokoladu ili mandarine, to ne znači da će se morati suzdržati od tih proizvoda tijekom cijelog svog života.

Za više informacija o svim tim nijansama, pogledajte prijenos Dr. Komarovsky.

Dovršavanje i hranjenje.

Dvije vrlo često korištene riječi koje zahtijevaju objašnjenje, jer to nije ista stvar.

Ako nema dovoljno majčino mlijeka, dijete se hrani mliječnom formulom ili mlijekom davateljima, ili mlijekom životinjskih životinja (krava, koza). Svi ovi proizvodi su dopunski feedovi. Glavni položaj: dopunjavanje je kada majčino mlijeko nije dovoljno, tj. Dopunjavanje se odvija samo kada se miješa hranjenje.

Sve ono što dijete prve godine života prima uz mlijeko i mješavinu mlijeka je komplementarna hrana. To je, dijete svjesno privlači, pripremljeno za odraslu dob i odrasle hrane.

S obzirom na gore navedene definicije, temu dopunskog materijala može se smatrati iscrpljenom. Već smo shvatili što da damo.

Sada više o mamcu. Dakle, prava suština komplementarne hrane je da jedna mamina boobs ne može živjeti puni život.

Kada početi mamac?

Roditelji, kao što smo već spomenuli, opetovano (i od medicinskih radnika, od prijatelja, susjeda i djedova i baka) slušat će savjete o tome što, kažu, vrijeme je da daju sok, pire krumpir, žumance. Oni će čuti ove savjete kako u dobi od dva mjeseca, u dobi od dva mjeseca, itd. Što je stariji dijete, veći broj ljudi okolo će izraziti svoju bijes i ukazati roditeljima njihovu pohlepu, lijenost i pedagoške nedosljednosti. Okolnosti nisu krivi - svi žele najbolje. Samo pazite da je vrlo praksa hranjenja dojenčadi s sokovima i žumanjcima došla upravo u onim vremenima kada je bez toga bilo nemoguće pružiti odgovarajuću prehranu djetetu.

U nedavnoj prošlosti (nekih 30-40 godina!), U odsutnosti ili nedostatku majčinog mlijeka, dijete je primilo različita razrjeđenja od kravljeg mlijeka ili donatorskog mlijeka. I prvi i drugi potrebni tretman - prije svega, vruće. Većina vitamina je uništena. Ne iznenađuje da se u ovim uvjetima nedostatak vitamina, željeza i mineralnih soli vrlo brzo manifestirao u obliku raznih bolesti - hipovitaminoza [1], smanjenja hemoglobina, slabe dobi od težine, infekcija i razvojnih kašnjenja. I kao odgovor, postojala su pismena i razumna preporuka za ta vremena - o sokovima, o povrtnim kaštelima, o žumanjku i ribljom ulju.

Ne smijemo zaboraviti da prehrambene navike stanovnika zemlje pobjedonosnog socijalizma nisu uvijek omogućavale majci koja je skrbila vrhunskim, visoko kvalitetnim i raznovrsnim proizvodima. U sličnoj situaciji - kad majčino mlijeko jednostavno nije moglo zadovoljiti sve potrebe djece - rano dodjeljivanje sokova, pire krumpira i žumanjaka djetetu bilo je sasvim logično i sasvim opravdano.

Još jednom:

ako majka za skrb može priuštiti potpunu i raznovrsnu prehranu (tj. povrće, voće i meso, kruh i ribu), ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu, prilagođenu mliječnu formulu za svoje dijete, onda s tim uvjeta

nema potrebe za hranom ništa do dobi od šest mjeseci.

Što se tiče vremena početka hranjenja, postoji nekoliko dodatnih stavaka kao informacije za razmatranje.

Mišljenje autora može se činiti kontroverznim, pogotovo s obzirom na činjenicu da je "Vodič za dijetetiku djece" koji smo već naveli da ukazuje na to da sok od jabuka treba dati od mjesec dana, a izgaranje povrća od četiri mjeseca.

Proučavajući takve upute, stalno imate najdublje sumnje. Potpuno je neshvatljivo kako su ostali sisavci uspjeli do sada postojati. Ne, naravno, možete pretpostaviti da majka vuk koristi neku vrstu nepoznate trave kako bi pomogla vukovima da stoje na nogama (točnije, na šapama). Pročitavši znanstvenu fantastiku, čak možete zamisliti kako dvotjedni vuk mladunče papa-vuk donosi dragocjeno povrće koje sadrži vitamine iz lovstva. Ali čak i pri maksimalnom naponu mentalne aktivnosti, nije moguće razumjeti - gdje bijeli medvjed "dobiva" vitamine? Zašto je pametna priroda toliko toliko kaznila ljudske mladunče, odakle dolazi ova inferioriteta? Zašto sve ostale životinje mogu živjeti bez juha od povrća, a naša djeca ne mogu? Ali priznati da je Stvoritelj pogriješio, autor ne može.

 • Znanost o vitaminima, njihovu nedostatku i potrebi ispravljanja dojenja nastala je prije mnogo godina, kad nitko nije čuo za prilagođene mliječne formule.
 • Ponavljanje postojećih uputa i izazivanje mišljenja znanstvenika o prehrani uvijek je bilo teško.
 • Zapamtite: sokovi, povrće, kruh, žitarice voće nisu samo komplementarne hrane. Ovo je vrlo ozbiljan posao.
 • U nesretnoj zemlji u razvoju, kada je gladna majka gladna i (ili) ujednačeno jede (na primjer, samo riža, ili samo datumi, ili samo riba, ili samo kruh), davanje vitamina za bebe prilično je prikladno.
 • Ako možete kupiti jedan kokošji jaje tjedan dana za plaću, onda ima smisla dati četveromjesečno žumanjak na četveromjesečno dijete. Ali ako možete kupiti desetak jaja - onda je bolje da majka koja skrbi jede s tri oka.
 • Ne možete vidjeti prednosti ranog hranjenja. U većini slučajeva, roditelji jednostavno stavljaju svoju vlastitu savjest debelu krpelja, kažu, učinili smo sve u redu. No, tisuće vide štetu - pojavu ili intenziviranje alergijskih reakcija, poremećaja stolice. Ukratko, sve poslovne akademika pisati upute, industrija proizvodi sokove, pedijatri preporučuju sokovi, mama sokovi daju djeci sok piti, pedijatri liječiti proljev i alergija mame kupuju lijekove i druge sokove - „glavni momci, srce ne dobiva stari.”

Kako započeti mamac?

Svaka nova hrana je postupno uključena u prehranu. Prvo, nekoliko žlica (opcija - nekoliko gutljaja) i hraniti uobičajenu hranu (majčino mlijeko, smjesa). Ocijenite reakciju - ponašanje, osip na koži, san, stolica. Ako je sve normalno, povećajte dozu. Nešto nije u redu - pričekajte s ovim proizvodom i ne pokrećite nove pokuse do nestanka bolnih manifestacija. Nikada nemojte hraniti dijete ništa novo ako je bolesno, a također i tri dana prije i tri dana nakon preventivnog cijepljenja.

Ako dijete odbije bilo kakvu komplementarnu hranu, nemojte inzistirati! Njegovo tijelo bolje zna ili nije li potrebno ili ne. Iako je lako varati prirodu. Nakon soka od mandarina (na primjer) dijete će se vjerojatno osmjehnuti. Vrlo je vjerojatno da će nakon nekog vremena svi članovi obitelji imati vremena za osmijeh.

Također treba napomenuti da je mamac nije samo promjena u sastavu hrane, ali i promijeniti svoje fizičke karakteristike -.. Tj, za samo tekuće hrane, skrećemo više gusta i često nejednakih - sa svima tamo kvržice i druge inkluzije. Stoga je potreba za žlicama, "bibs", šalicama, tanjurićima itd.

Hrana za hranu: gdje početi i kako postupiti?

Niti pedijatri niti dijetetičari nemaju jedinstveno, dosljedno mišljenje o tom pitanju, iako se sastav i moguće opcije proizvoda obično definiraju i općenito prihvaćaju.

2) sir i mliječni proizvodi;

3) žitarice mlijeka;

4) jela od mesa (riba) i žumanjka.

Svaki specifični autor bilo koje "prehrambene" preporuke vrlo uvjerljivo opravdava točnost njegove posebne sheme. Razmotrite sljedeći primjer. Prema količini željeza, mineralnih soli i vitamina, povrće sirovine puno je bolje od, na primjer, mliječnih proizvoda. Zaključak se predlaže - počnite od pire od povrća. S druge strane, dijete tolerira oštru promjenu u sastavu prehrambenih proizvoda. Jasno je da je razlika između mlijeka i mliječnih proizvoda mnogo manja nego između mlijeka i povrća. Slijedom toga, povrće sirovi su teoretski korisnije i prikladnije, ali u praksi vjerojatnost crijevnih poremećaja, zauzvrat, bit će mnogo veća. Autor, kao liječnik, pruža čitateljima određeni smjer djelovanja. Glavna, opet praktična plus ove mogućnosti je najmanje vjerojatnost nepoželjnih reakcija.

Dakle, strategija i taktika komplementarne hrane, ili, jednostavno, određeni niz akcija s objašnjenjima i komentarima.

 • Ponavljamo još jednom (da čitatelji za ponavljane ponavljanja mi oprostite, ali zbog važnosti tog pitanja, to jednostavno ne funkcionira drugačije): do šest mjeseci ne postoji predmet komplementarne hrane. Ništa! Uopće ne! Mi hranimo majku - kvalitativno i različito. Nema ili nema dovoljno mlijeka - naprezanje materijalnih resursa obitelji i kupnja dobre prilagođene mliječne formule. Bez obzira na to kako se ta smjesa se zove, i to ne smeta, to je mješavina, da tako kažemo, standard ili posebnu mješavinu za problem dijete -.. soje, nisko-laktoze [2], hypoallergenic, za prerano, itd Ako dijete do šest mjeseci imati problema, što zahtijeva korištenje posebnih smjesa, to znači da zaustavljamo izbor na njima (one mješavine koje su se pojavile) i ne provode nikakve pokuse.
 • Počnimo s fermentiranim mliječnim proizvodima: optimalno - low-fat kefir ili kefir iz dječje mliječne kuhinje. Najbolje vrijeme je drugo hranjenje (interval, otprilike, od 9 do 11 sati poslije podne). Zašto točno mliječni proizvodi? Budući da nema osnovne razlike u sastavu u odnosu na samo mliječne proizvode. Stoga je već važno da svi mliječni proizvodi općenito i kefir, osobito sadrže kiselinske mliječne bakterije. bakterije mliječne kiseline, kao prvo, antagonisti (drugim riječima, neprijatelja) mnoge štetnih mikroba koji mogu uzrokovati crijevne infekcije, drugo, da se dobije tvar aktivnu u procesu probave i stoga njegovo (varenja) poboljšivača; Treće, oni smanjuju opterećenje na najslabijem i najnezadiranijem dječjem organu - na jetri.
 • Prvi put dajemo dosta - dvije ili tri žličice (i dati ćemo ga iz žlice). Onda hranimo uobičajeni proizvod - majčino mlijeko iz dojke ili mješavina bočica. Tijekom dana moći ćemo gledati. Pod uvjetom da je sve u redu, sljedeći dan povećavamo dozu dva puta i tako dalje. Ovo, kao što se sjećate iz tečaja matematike, naziva se geometrijska progresija. Njegova osobitost je da sve raste vrlo brzo: prvi dan, 10-15 ml, drugi - 20-30 ml, treći - 40-60 ml, četvrti - 80-120 ml. Zaustaviti. Ako se na bilo koji dan dogode bilo kakvi problemi ili sumnje na probleme, zaustavite se. Nemojte povećavati dozu, možda čak i smanjiti, ali ako vam se problemi uistinu zbunjuju, zaustavite ga u potpunosti.
 • Četvrtog ili peti dan primjene kefira dodamo svježi sir u njega i dobro promiješamo. Reza se može napraviti sami (mala znanost), koju možete kupiti. Glavna stvar: povjerenje u kvalitetu - čistoća i rok trajanja. Prvi dan - jedna žlica, drugi -.. Drugo, i tako dalje, ukupan broj u dobi od šest do osam mjeseci - 30 grama, nakon osam mjeseci - 50, te u smjesu jogurta i svježeg sira s jogurtom, možete dodati malo šećera. Odluka o dodavanju ili ne ovisi o okusu kefira i o tome dijete se slaže da jede nezaslađeno kefir.

Bilo kakve zabrane korištenja svježeg sira (najčešća motivacija je brza rasprostranjenost proljeća, puno kalcija i puno kalcija u siru) nemaju nikakvu logičku osnovu. U 30 g svježeg sira količina kalcija je približno 47 mg, a u 50 g, odnosno 78 mg. Usporedite se: 100 g kravljeg mlijeka - 120 mg, 100 g majčinog mlijeka - 35-50 mg.

 • Dakle, potrebno je u prosjeku 7 do 10 dana za potpuno hranjenje - 150 g kefira + 30 g svježeg sira. I svi ostali hranjenja još uvijek su glavni proizvod: majčino mlijeko ili mlijeko prilagođena formula. I u ovom načinu rada, bez trzanja i tvrdoglavosti odbijanja napada savjetnika, poželjno je provesti tri do četiri tjedna.
 • Počnimo zamijeniti drugu hranu - po mogućnosti posljednju, prije noći. Koristimo mlijeko i žitarice. Tri vrste najraznovrsnije - heljde, zobene pahuljice, riža. Kashi se može kupiti - postoji ogromna količina mliječnih prasica za dječju hranu, ali možete sami kuhati. Kada se sami kuhaju koristite brašno (riža, heljda, zob); ako se brašno ne kupuje - mi se pripremamo uz pomoć uobičajenog aparata za kavu. Kao glavno otapalo koristi se najčešće kravlje mlijeko. Dodajte brašno i šećer u mlijeko. Treba napomenuti da je umjesto kravljeg mlijeka mnogo puta bolje koristiti mliječne receptore namijenjene djeci starijoj od šest mjeseci (same "sljedeće formulacije" s brojem 2, o čemu smo već napisali).

Recept: POTS

10 g (približno 1,5 žličice) odgovarajućeg brašna (heljda, riža, zobena kaša) i 1/2 žličice šećera otopi se u 20-30 ml kuhane vode na sobnoj temperaturi. Uz neprekidno miješanje ulijte dobivenu otopinu u vruće mlijeko (količina mlijeka iznosi 100 ml). Kuhajte 3 minute. Učinjeno je. Budući da šećer nije standardna stvar, možda ćete morati dodati malo više.

Što se tiče pripreme kaše na osnovi smjese. Kuhajte kašu iz odgovarajućeg brašna u vodi, a kad se ohladi, dodajte smjesu u pola proporcija: tj. Ako je potrebna 3 žlice mješavine na 100 g vode, zatim 1,5 žlica na 100 g kaše na vodi. To je sve mudrost.

Čitatelji će vjerojatno biti iznenađeni da ne nađu gljiva na popisu preporučenih proizvoda. No, to je žitarica od grize koja je nekad bila, a možda i sada, najčešće se koristi i ostaje najdraža, doista popularna dječja kaša. Sve u njemu je dobro: cijena, jednostavnost pripreme, tekstura, okus. A djeca je vole. Jedan mali problem: griz je bogat glutenom. Gluten protein - u pametnom medicinskom jeziku koji se naziva gliadin - ponekad izaziva pojavu prilično ozbiljnih bolesti crijeva. To se događa u situacijama u kojima postoji netolerancija gliadinu. Imajući na umu ove informacije, ipak ne smijemo odbiti krupicu. Jednostavnije je hraniti kašu s drugima, a malo kasnije koristiti - nakon osam mjeseci.

 • Dakle, imamo osam mjeseci. Jedemo četiri do pet puta dnevno: jednom kefir, jednom kašu i dva ili tri puta glavni obrok - smjesa ili majčino mlijeko. Došlo je dugo očekivano vrijeme povrća i voća. Došlo je, ali još nismo shvatili imamo li zube ili ne. Ako postoji barem jedno - nema pitanja, započnite povrće. Ako ne, što se rijetko događa, pričekajte malo više. Za početak probnog hranjenja - kako će naše dijete općenito reagirati na povrće. Kuhanje povrća. Prvi dan nudimo 30-50 g, na drugom - dva puta više. Ako je sve normalno, idite na juhu od povrća ili pire od povrća i, postepeno povećavajući dozu, zamijenite jedan od hrane sa povrćem.

Recept: POVRĆA BROWN

Krumpir + mrkva + luk + kupus: sitno sjeckani, natočeni kipućom vodom, prekriven poklopcem i kuhano dok ne kuhamo. Procijedite kroz gazu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Udio, grubo, je kako slijedi: 50 g povrća s 100 ml vode.

Recept: POVRĆA PURINA

Izrežite različito povrće, dodajte malo kipuće vode i gulaš; kao kipuću vodu dodajte kipuću vodu. Spremni za jesti vruće povrće obrišite kroz sito, dodajte vruće mlijeko i prstohvat soli. Dobro pobijedite i ponesite kuhati. U gotovoj posudi dodajte biljno ulje. Povrće - 100 g (krumpir - ne manje od 20 g); mlijeko - 25 g; biljno ulje - 3 g

 • Za dva do tri tjedna hranimo povrće za jelo (juha ili pire od krumpira, a ne temeljno), a zatim, analogno s povrćem, kušamo meso - kuhamo juhu ne u vodi, već u mesnim mlitima (idealno pile). Ako nema problema, dodajte ugojeno meso izravno u juhu, nakon još nekoliko dana, opet izravno u juhu - kuhani žumanjak kokošjeg jaja - prvo 1/5 dijela, a zatim više. U svakom slučaju, prije dobi od jedne godine više od polovice žumance nije potrebno.
 • Sad o plodu. Dat ćemo im na dan kad vidimo prvi zub "proklyunuvshuyusya". A ako se ovaj zub pronađe do šest mjeseci, to ćemo je tolerirati. Uopće nije potrebno započeti s sokovima - voćni sirovi ili meso pečene jabuke nisu gore. Sokovi i voćni sirovi ne zamjenjuju glavnu hranu, oni se dodaju, nakon što su hranjeni s formulom dojke ili mlijeka.
 • U dobi od devet mjeseci, tri hranjenja potpuno su zamijenjena komplementarnom hranom. Ponovite: jednom kefir + sir, jednom kašu, jednom juhu. Kashi - najrazličitije. Juhe - najrazličitije: u smislu sastava povrća i u obliku mesa, samo ne baš masti. Već jesmo i žumance, i biljno ulje. Pijemo sok - 30-50 g.
 • Što još može? U kefir i siru dodajte zgnječene kolačiće. Pire krumpir s mlijekom i ribanim mesom. Pečena jabuka. Krušne mrvice u juhu, i krušna kora i komad jabuke mogu se dati u ruci - sisati (grickati). Od 10 mjeseci možete kuhati juhu ne na mesu, već na riblju juhu.
 • Kako se nositi s glavnom hranom, koja je za 9-10 mjeseci izgleda prestala biti glavna? Jasno je da mislimo na mješavinu mlijeka i (ili) majčino mlijeko. Ako majka ima mlijeko, preporuča se hraniti bebu najmanje jednom godišnje. Nakon godinu dana, ona više nema poseban biološki smisao [3]. Visoka kvaliteta mliječne formule, koja u sastavu sigurno nije gora od kravljeg mlijeka, sasvim je moguće odustati od dvije do tri godine.

Prilikom izrade "prehrambenih" testova i inovacija, zapamtite:

Naš glavni zadatak je da beba ostane zdrava, a stariji dijete, manje su opasni pokusi vezani uz prehranu.

Ali uvijek budite vrlo pažljivi s genetski nestandardnim proizvodima (sjetite se, u poglavlju "Trudnoća" - ono što baka nije jedila, a mi nismo potrebni). Djeca u obiteljima s niskim prihodima manje su vjerojatna da će se razboljeti, prvenstveno zato što im nedostaju sredstva za prekomorske delicije.

Dječja jetra jedan je od najslabijih organa, pa čak i kod potpuno zdravog i normalno razvijenog djeteta, konačno "dozrijeva" i postaje poput odrasle osobe negdje oko 12 godina. Bilo neprobavljene čestice (one koje uzrokuju alergije) treba neutralizirati i ukloniti iz tijela. I jetra igra važnu ulogu u tom procesu. Kako dijete raste, mnoge namirnice koje su prethodno uzrokovale najjače alergije počnu se normalno tolerirati - jetra sazrijeva. Bake kažu: "outgrown". Točno reći. Stoga, ako dijete ima simptome alergija čokolade, jagode ili soka od naranče (osip, svrbež, intestinalno uznemirenje pri normalnoj tjelesnoj temperaturi), to ne znači da je beba odvojena od dijela čokolade tijekom ostatka dana. Budite strpljivi. I ne gledaj okolo, žaleći: "Zašto je moguće za sve, ali moje je nemoguće?"

Bilo koji pedijatar zna: ponedjeljkom, djeca se bole više. Znaš li zašto? Zato što u nedjelju idu posjetiti svoje bake i, nažalost, obično uzimamo hranu kao mjeru ljubavi.

[1] Hypovitaminosis je bolest uzrokovana nedovoljnim unosom bilo kojeg vitamina.

[2] Sojina mješavina, kao što već znamo, koristi se u slučaju netolerancije na protein kravljeg mlijeka. Često, ali češće nego što bismo željeli, postoji još jedna verzija netolerancije - netolerancije na mliječni šećer (laktoza). Za takve situacije stvorene su mješavine niske laktoze i bez laktoze.

[3] Nedostatak biološkog značenja odražava činjenicu da prestanak hranjenja majčinim mlijekom ni na koji način ne utječe na rast i razvoj djeteta. Ipak, mnoge majke s velikim zadovoljstvom i dalje dugo hrane djecu, pronalazeći mnoge pogodnosti i prednosti (sve su pogodnosti i prednosti opisane u odjeljku o hranjenju na zahtjev).

Shema prve hrane prema Komarovskom tijekom dojenja: pravila administracije i detaljne tablice po mjesecu

U prvih šest mjeseci beba života, njegovo tijelo treba posebnu uravnotežena dijeta. Sa zadatkom se savršeno nosi majčino mlijeko, zadovoljavajući sve potrebe djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Tijekom tog vremena, sazrijevanje probavnog i enzimskog sustava javlja se u tijelu djeteta, stvaranje neophodne crijevne mikroflore. U 5-6 mjeseci samo majčino mlijeko više nije dovoljno. Zahvaljujući pravovremenom uvođenju komplementarne hrane s GW i shemom koju Evgeny Komarovsky preporučuje, formiraju se dječje hrane. Ona također pruža tijelu vlakna i dodatne minerale potrebne za tjelesnu aktivnost, proporcionalnu rastu i mentalnom razvoju.

Pravovremeno ispravno hranjenje dopušta bebu da ga aktivno razvije i uvodi u nove proizvode.

Osnovna načela hranjenja na Komarovsky

Da bi uvođenje komplementarne hrane bila sigurna za bebe i manje stresno za roditelje, treba slijediti nekoliko pravila:

 • Svaka inovacija u hrani treba biti postupno. Prvo, dati samo nekoliko žlica / gutljaje i hraniti ih mlijekom ili smjesom mlijeka.
 • Procjena djetetove reakcije na novi proizvod, koji uključuje promatranje ponašanja, spavanja, stolice i osipa kože. Povećanje količine injektiranog proizvoda moguće je samo ako nema negativne reakcije.
 • Ako imate bolne simptome proizvoda potrebno je upisati vrijeme da se zaustavi, a ne premjestiti na drugu nepoznatu hranu za bebe do ikakvih efekata obrnute reakcije.
 • Ne možeš nešto mrviti, ako je bolestan ili tijekom razdoblja profilaktičkih cijepljenja, tri dana prije i poslije postupka.
 • Ne biste trebali prisiliti dijete ako odbije novi proizvod. Njegovo tijelo najbolje zna što nedostaje.
 • Do 6 mjeseci, nije potrebno hraniti bebu ništa osim mlijeka. Pravilo se odnosi na bebe koje su dojene. Za umjetnike, vrijeme početka uvođenja komplementarne hrane iznosi 5-5,5 mjeseci, što je objašnjeno ranijim završetkom stvaranja enzimskog sustava.
 • Praktični žlice, bibs i druge naprave, jer je mamac - prijelaz na potpuno tekuće hrane za gust i heterogena, s grudica i drugim inkluzije.

Kada se pomiješa hranjenja dr Komarovsky preporučuje počevši čvrste hrane s previše fermentiranih mliječnih proizvoda, kao što je mliječna formula s majčinim mlijekom dodatno opterećenje gušteraču i probavni sustav (preporučeno glasi: Kako se hraniti mješoviti hranjenje dr Komarovsky).

Star 6 mjeseci

U većini slučajeva, uvesti krutu hranu u Komarovsky početi na šest mjeseci (preporučujemo čitanje: kako započeti s uvođenjem čvrste hrane nakon 6 mjeseci). Redoslijed pet obroka za dijete u šest mjeseci naveden je u tablici:

Rokovi mogu varirati ovisno o određenom režimu dojenčeta, ali treba ga hraniti barem 5 puta dnevno. Jedan od hranjenja zamjenjuje se fermentiranim mliječnim proizvodima.

Za 6 mjeseci, samo jedan hranjenje zamjenjuje kefir, ostatak je na majčinom mlijeku ili mješavini

Ulazak kefira u izbornik bebe obavlja se u fazama. U početku se daje samo 3-4 čajne žličice, a ostatak bebe jede majčino mlijeko. Bolje je to činiti u prvoj polovici dana, a zatim gledati kako dijete reagira na novi prehrambeni proizvod. Ako je za ovaj dan stanje oštećenja ostalo normalno i nakon uzimanja kefira nisu zabilježene nikakve negativne posljedice, onda sljedeći dan možete udvostručiti dio, a zatim prema shemi, svaki put dajući dijete mlijeko ili formulu:
(preporučujemo da pročitate: u kojoj dobi možete dati kefir malom djetetu?)

 • prvi dan - 10-15 ml;
 • drugi dan - 20-30 ml;
 • treći dan - 40-60 ml;
 • četvrti dan - 80-120 ml.

Kada jedan dio kefira dosegne 150-160 ml, treba ga dodati u sir, također postupno. Na prvi dan samo jedna čajna žličica, drugi - 2, i dalje na sličnom principu kao i iznos ne doći do 30 grama, što je norma sira za djecu 6-8 mjeseci, nakon 8, povećava se za 50 grama. Ovisno o preferenciji ukusa djeteta, slična mješavina kurd-kefir može se napraviti uz dodavanje male količine šećera. Kao rezultat toga, jedan od hranjenja postaje potpuno normalna hrana. Do 7 mjeseci treba slijediti ovaj ritam hranjenja.

Kada se tijelo prilagodilo prvoj etapi, možete dati bebu "želuca" jogurta i svježeg sira

Sedam mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci, vrijeme je da se prebaci na drugo hranjenje s majčinim mlijekom. Najbolje je pokušati zamijeniti zadnji obrok prije spavanja (preporučujemo čitanje: kako zamijeniti majčino mlijeko nakon godinu dana - mišljenje Komarovskog). Ispod je tablica pet obroka dnevno za sedmoročljetnu bebu:

Nadoplata i hranjenje Komarovskoga

Ako nema dovoljno majčino mlijeka, dijete se hrani mliječnom formulom ili mlijekom davateljima, ili mlijekom životinjskih životinja (krava, koza). Svi ovi proizvodi su dopunski feedovi. Glavni položaj: dopunjavanje je kada majčino mlijeko nije dovoljno, tj. Dopunjavanje se odvija samo kada se miješa hranjenje.

Sve ono što dijete prve godine života prima uz mlijeko i mješavinu mlijeka je komplementarna hrana. To je, dijete svjesno privlači, pripremljeno za odraslu dob i odrasle hrane.

S obzirom na gore navedene definicije, temu dopunskog materijala može se smatrati iscrpljenom. Već smo shvatili što da damo.

Sada više o mamcu. Dakle, prava suština komplementarne hrane je da jedna mamina boobs ne može živjeti puni život.

Kada početi mamac?

Roditelji, kao što smo već spomenuli, više puta (i od medicinskih radnika, od prijatelja, susjeda i djedova i baka) slušat će savjete o tome što kažu, vrijeme je da se daju sokovi, pire krumpir, žumanjci... savjete u dobi od dva mjeseca i dva mjeseca, itd. Što je dijete dulje, to je veći broj ljudi koji žele izraziti svoju bijes i ukazati roditeljima njihovu pohlepu, lijenost i pedagošku nedosljednost. Okolnosti nisu krivi - svi žele najbolje. Samo pazite da je vrlo praksa hranjenja dojenčadi s sokovima i žumanjcima došla upravo u onim vremenima kada je bez toga bilo nemoguće pružiti odgovarajuću prehranu djetetu.

U nedavnoj prošlosti (nekih 30-40 godina!), U odsutnosti ili nedostatku majčinog mlijeka, dijete je primilo različita razrjeđenja od kravljeg mlijeka ili donatorskog mlijeka. I prvi i drugi potrebni tretman - prije svega, vruće. Većina vitamina je uništena. Ne iznenađuje da se u ovim uvjetima nedostatak vitamina, željeza i mineralnih soli vrlo brzo manifestirao u obliku raznih bolesti - hipovitaminoza [1], smanjenja hemoglobina, slabe dobi od težine, infekcija i razvojnih kašnjenja. I kao odgovor, postojala su pismena i razumna preporuka za ta vremena - o sokovima, o povrtnim kaštelima, o žumanjku i ribljom ulju.

Ne smijemo zaboraviti da prehrambene navike stanovnika zemlje pobjedonosnog socijalizma nisu uvijek omogućavale majci koja je skrbila vrhunskim, visoko kvalitetnim i raznovrsnim proizvodima. U sličnoj situaciji - kad majčino mlijeko jednostavno nije moglo zadovoljiti sve potrebe djece - rano dodjeljivanje sokova, pire krumpira i žumanjaka djetetu bilo je sasvim logično i sasvim opravdano.

Još jednom:

ako majka za skrb može priuštiti potpunu i raznovrsnu prehranu (tj. povrće, voće i meso, kruh i ribu), ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu, prilagođenu mliječnu formulu za svoje dijete, onda s tim uvjeta

nema potrebe za hranom ništa do dobi od šest mjeseci.

Što se tiče vremena početka hranjenja, postoji nekoliko dodatnih stavaka kao informacije za razmatranje.

Mišljenje autora može se činiti kontroverznim, pogotovo s obzirom na činjenicu da je "Vodič za dijetetiku djece" koji smo već naveli da ukazuje na to da sok od jabuka treba dati od mjesec dana, a izgaranje povrća od četiri mjeseca.

Proučavajući takve upute, stalno imate najdublje sumnje. Potpuno je neshvatljivo kako su ostali sisavci uspjeli do sada postojati. Ne, naravno, možete pretpostaviti da majka vuk koristi neku vrstu nepoznate trave kako bi pomogla vukovima da stoje na nogama (točnije, na šapama). Pročitavši znanstvenu fantastiku, čak možete zamisliti kako dvotjedni vuk mladunče papa-vuk donosi dragocjeno povrće koje sadrži vitamine iz lovstva. Ali čak i pri maksimalnom naponu mentalne aktivnosti, nije moguće razumjeti - gdje bijeli medvjed "dobiva" vitamine? Zašto je pametna priroda toliko toliko kaznila ljudske mladunče, odakle dolazi ova inferioriteta? Zašto sve ostale životinje mogu živjeti bez juha od povrća, a naša djeca ne mogu? Ali priznati da je Stvoritelj pogriješio, autor ne može.

 • Znanost o vitaminima, njihovu nedostatku i potrebi ispravljanja dojenja nastala je prije mnogo godina, kad nitko nije čuo za prilagođene mliječne formule.
 • Ponavljanje postojećih uputa i izazivanje mišljenja znanstvenika o prehrani uvijek je bilo teško.
 • Zapamtite: sokovi, povrće, kruh, žitarice voće nisu samo komplementarne hrane. Ovo je vrlo ozbiljan posao.
 • U nesretnoj zemlji u razvoju, kada je gladna majka gladna i (ili) ujednačeno jede (na primjer, samo riža, ili samo datumi, ili samo riba, ili samo kruh), davanje vitamina za bebe prilično je prikladno.
 • Ako možete kupiti jedan kokošji jaje tjedan dana za plaću, onda ima smisla dati četveromjesečno žumanjak na četveromjesečno dijete. Ali ako možete kupiti desetak jaja - onda je bolje da majka koja skrbi jede s tri oka.
 • Ne možete vidjeti prednosti ranog hranjenja. U većini slučajeva, roditelji jednostavno stavljaju svoju vlastitu savjest debelu krpelja, kažu, učinili smo sve u redu. No, tisuće vide štetu - pojavu ili intenziviranje alergijskih reakcija, poremećaja stolice. Ukratko, sve poslovne akademika pisati upute, industrija proizvodi sokove, pedijatri preporučuju sokovi, mama sokovi daju djeci sok piti, pedijatri liječiti proljev i alergija mame kupuju lijekove i druge sokove - „glavni momci, srce ne dobiva stari.”

Kako započeti mamac?

Svaka nova hrana je postupno uključena u prehranu. Prvo, nekoliko žlica (opcija - nekoliko gutljaja) i hraniti uobičajenu hranu (majčino mlijeko, smjesa). Ocijenite reakciju - ponašanje, osip na koži, san, stolica. Ako je sve normalno, povećajte dozu. Nešto nije u redu - pričekajte s ovim proizvodom i ne pokrećite nove pokuse do nestanka bolnih manifestacija. Nikada nemojte hraniti dijete ništa novo ako je bolesno, a također i tri dana prije i tri dana nakon preventivnog cijepljenja.

Ako dijete odbije bilo kakvu komplementarnu hranu, nemojte inzistirati! Njegovo tijelo bolje zna ili nije li potrebno ili ne. Iako je lako varati prirodu. Nakon soka od mandarina (na primjer) dijete će se vjerojatno osmjehnuti. Vrlo je vjerojatno da će nakon nekog vremena svi članovi obitelji imati vremena za osmijeh.

Također treba napomenuti da je mamac nije samo promjena u sastavu hrane, ali i promijeniti svoje fizičke karakteristike -.. Tj, za samo tekuće hrane, skrećemo više gusta i često nejednakih - sa svima tamo kvržice i druge inkluzije. Stoga je potreba za žlicama, "bibs", šalicama, tanjurićima itd.

Hrana za hranu: gdje početi i kako postupiti?

Niti pedijatri niti dijetetičari nemaju jedinstveno, dosljedno mišljenje o tom pitanju, iako se sastav i moguće opcije proizvoda obično definiraju i općenito prihvaćaju.

2) sir i mliječni proizvodi;

3) žitarice mlijeka;

4) jela od mesa (riba) i žumanjka.

Svaki specifični autor bilo koje "prehrambene" preporuke vrlo uvjerljivo opravdava točnost njegove posebne sheme. Razmotrite sljedeći primjer. Prema količini željeza, mineralnih soli i vitamina, povrće sirovine puno je bolje od, na primjer, mliječnih proizvoda. Zaključak se predlaže - počnite od pire od povrća. S druge strane, dijete tolerira oštru promjenu u sastavu prehrambenih proizvoda. Jasno je da je razlika između mlijeka i mliječnih proizvoda mnogo manja nego između mlijeka i povrća. Slijedom toga, povrće sirovi su teoretski korisnije i prikladnije, ali u praksi vjerojatnost crijevnih poremećaja, zauzvrat, bit će mnogo veća. Autor, kao liječnik, pruža čitateljima određeni smjer djelovanja. Glavna, opet praktična plus ove mogućnosti je najmanje vjerojatnost nepoželjnih reakcija.

Dakle, strategija i taktika komplementarne hrane, ili, jednostavno, određeni niz akcija s objašnjenjima i komentarima.

 • Ponavljamo još jednom (da čitatelji za ponavljane ponavljanja mi oprostite, ali zbog važnosti tog pitanja, to jednostavno ne funkcionira drugačije): do šest mjeseci ne postoji predmet komplementarne hrane. Ništa! Uopće ne! Mi hranimo majku - kvalitativno i različito. Nema ili nema dovoljno mlijeka - naprezanje materijalnih resursa obitelji i kupnja dobre prilagođene mliječne formule. Nije bitno kako se ova mješavina naziva i nije bitna, to je mješavina, tako da kažem, standardna ili posebna mješavina za problemno dijete - soja, nisku laktozu, hipoalergensku, za preranu itd. Ako je dijete mlađe od šest mjeseci ima problema, zahtijevaju uporabu posebnih smjesa, znači da zaustavljamo izbor na njima (one smjese koje su došle gore) i ne provode nikakve pokuse.
 • Počnimo s fermentiranim mliječnim proizvodima: optimalno - low-fat kefir ili kefir iz dječje mliječne kuhinje. Najbolje vrijeme je drugo hranjenje (interval, otprilike, od 9 do 11 sati poslije podne). Zašto točno mliječni proizvodi? Budući da nema osnovne razlike u sastavu u odnosu na samo mliječne proizvode. Stoga je već važno da svi mliječni proizvodi općenito i kefir, osobito sadrže kiselinske mliječne bakterije. bakterije mliječne kiseline, kao prvo, antagonisti (drugim riječima, neprijatelja) mnoge štetnih mikroba koji mogu uzrokovati crijevne infekcije, drugo, da se dobije tvar aktivnu u procesu probave i stoga njegovo (varenja) poboljšivača; Treće, oni smanjuju opterećenje na najslabijem i najnezadiranijem dječjem organu - na jetri.
 • Prvi put dajemo dosta - dvije ili tri žličice (i dati ćemo ga iz žlice). Onda hranimo uobičajeni proizvod - majčino mlijeko iz dojke ili mješavina bočica. Tijekom dana moći ćemo gledati. Pod uvjetom da je sve u redu, sljedeći dan povećavamo dozu dva puta i tako dalje. Ovo, kao što se sjećate iz tečaja matematike, naziva se geometrijska progresija. Njegova osobitost je da sve raste vrlo brzo: prvi dan, 10-15 ml, drugi - 20-30 ml, treći - 40-60 ml, četvrti - 80-120 ml. Zaustaviti. Ako se na bilo koji dan dogode bilo kakvi problemi ili sumnje na probleme, zaustavite se. Nemojte povećavati dozu, možda čak i smanjiti, ali ako vam se problemi uistinu zbunjuju, zaustavite ga u potpunosti.
 • Četvrtog ili peti dan primjene kefira dodamo svježi sir u njega i dobro promiješamo. Reza se može napraviti sami (mala znanost), koju možete kupiti. Glavna stvar: povjerenje u kvalitetu - čistoća i rok trajanja. Prvi dan - jedna žlica, drugi -.. Drugo, i tako dalje, ukupan broj u dobi od šest do osam mjeseci - 30 grama, nakon osam mjeseci - 50, te u smjesu jogurta i svježeg sira s jogurtom, možete dodati malo šećera. Odluka o dodavanju ili ne ovisi o okusu kefira i o tome dijete se slaže da jede nezaslađeno kefir.

Bilo kakve zabrane korištenja svježeg sira (najčešća motivacija je brza rasprostranjenost proljeća, puno kalcija i puno kalcija u siru) nemaju nikakvu logičku osnovu. U 30 g svježeg sira količina kalcija je približno 47 mg, a u 50 g, odnosno 78 mg. Usporedite se: 100 g kravljeg mlijeka - 120 mg, 100 g majčinog mlijeka - 35-50 mg.

 • Dakle, potrebno je u prosjeku 7 do 10 dana za potpuno hranjenje - 150 g kefira + 30 g svježeg sira. I svi ostali hranjenja još uvijek su glavni proizvod: majčino mlijeko ili mlijeko prilagođena formula. I u ovom načinu rada, bez trzanja i tvrdoglavosti odbijanja napada savjetnika, poželjno je provesti tri do četiri tjedna.
 • Počnimo zamijeniti drugu hranu - po mogućnosti posljednju, prije noći. Koristimo mlijeko i žitarice. Tri vrste najraznovrsnije - heljde, zobene pahuljice, riža. Kashi se može kupiti - postoji ogromna količina mliječnih prasica za dječju hranu, ali možete sami kuhati. Kada se sami kuhaju koristite brašno (riža, heljda, zob); ako se brašno ne kupuje - mi se pripremamo uz pomoć uobičajenog aparata za kavu. Kao glavno otapalo koristi se najčešće kravlje mlijeko. Dodajte brašno i šećer u mlijeko. Treba napomenuti da je umjesto kravljeg mlijeka mnogo puta bolje koristiti mliječne receptore namijenjene djeci starijoj od šest mjeseci (same "sljedeće formulacije" s brojem 2, o čemu smo već napisali).

Recept: POTS

10 g (približno 1,5 žličice) odgovarajućeg brašna (heljda, riža, zobena kaša) i 1/2 žličice šećera otopi se u 20-30 ml kuhane vode na sobnoj temperaturi. Uz neprekidno miješanje ulijte dobivenu otopinu u vruće mlijeko (količina mlijeka iznosi 100 ml). Kuhajte 3 minute. Učinjeno je. Budući da šećer nije standardna stvar, možda ćete morati dodati malo više.

Što se tiče pripreme kaše na osnovi smjese. Kuhajte kašu iz odgovarajućeg brašna u vodi, a kad se ohladi, dodajte smjesu u pola proporcija: tj. Ako je potrebna 3 žlice mješavine na 100 g vode, zatim 1,5 žlica na 100 g kaše na vodi. To je sve mudrost.

Čitatelji će vjerojatno biti iznenađeni da ne nađu gljiva na popisu preporučenih proizvoda. No, to je žitarica od grize koja je nekad bila, a možda i sada, najčešće se koristi i ostaje najdraža, doista popularna dječja kaša. Sve u njemu je dobro: cijena, jednostavnost pripreme, tekstura, okus. A djeca je vole. Jedan mali problem: griz je bogat glutenom. Gluten protein - u pametnom medicinskom jeziku koji se naziva gliadin - ponekad izaziva pojavu prilično ozbiljnih bolesti crijeva. To se događa u situacijama u kojima postoji netolerancija gliadinu. Imajući na umu ove informacije, ipak ne smijemo odbiti krupicu. Jednostavnije je hraniti kašu s drugima, a malo kasnije koristiti - nakon osam mjeseci.

 • Dakle, imamo osam mjeseci. Jedemo četiri do pet puta dnevno: jednom kefir, jednom kašu i dva ili tri puta glavni obrok - smjesa ili majčino mlijeko. Došlo je dugo očekivano vrijeme povrća i voća. Došlo je, ali još nismo shvatili imamo li zube ili ne. Ako postoji barem jedno - nema pitanja, započnite povrće. Ako ne, što se rijetko događa, pričekajte malo više. Za početak probnog hranjenja - kako će naše dijete općenito reagirati na povrće. Kuhanje povrća. Prvi dan nudimo 30-50 g, na drugom - dva puta više. Ako je sve normalno, idite na juhu od povrća ili pire od povrća i, postepeno povećavajući dozu, zamijenite jedan od hrane sa povrćem.

Recept: POVRĆA BROWN

Krumpir + mrkva + luk + kupus: sitno sjeckani, natočeni kipućom vodom, prekriven poklopcem i kuhano dok ne kuhamo. Procijedite kroz gazu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Udio, grubo, je kako slijedi: 50 g povrća s 100 ml vode.

Recept: POVRĆA PURINA

Izrežite različito povrće, dodajte malo kipuće vode i gulaš; kao kipuću vodu dodajte kipuću vodu. Spremni za jesti vruće povrće obrišite kroz sito, dodajte vruće mlijeko i prstohvat soli. Dobro pobijedite i ponesite kuhati. U gotovoj posudi dodajte biljno ulje. Povrće - 100 g (krumpir - ne manje od 20 g); mlijeko - 25 g; biljno ulje - 3 g

 • Za dva do tri tjedna hranimo povrće za jelo (juha ili pire od krumpira, a ne temeljno), a zatim, analogno s povrćem, kušamo meso - kuhamo juhu ne u vodi, već u mesnim mlitima (idealno pile). Ako nema problema, dodajte ugojeno meso izravno u juhu, nakon još nekoliko dana, opet izravno u juhu - kuhani žumanjak kokošjeg jaja - prvo 1/5 dijela, a zatim više. U svakom slučaju, prije dobi od jedne godine više od polovice žumance nije potrebno.
 • Sad o plodu. Dat ćemo im na dan kad vidimo prvi zub "proklyunuvshuyusya". A ako se ovaj zub pronađe do šest mjeseci, to ćemo je tolerirati. Uopće nije potrebno započeti s sokovima - voćni sirovi ili meso pečene jabuke nisu gore. Sokovi i voćni sirovi ne zamjenjuju glavnu hranu, oni se dodaju, nakon što su hranjeni s formulom dojke ili mlijeka.
 • U dobi od devet mjeseci, tri hranjenja potpuno su zamijenjena komplementarnom hranom. Ponovite: jednom kefir + sir, jednom kašu, jednom juhu. Kashi - najrazličitije. Juhe - najrazličitije: u smislu sastava povrća i u obliku mesa, samo ne baš masti. Već jesmo i žumance, i biljno ulje. Pijemo sok - 30-50 g.
 • Što još može? U kefir i siru dodajte zgnječene kolačiće. Pire krumpir s mlijekom i ribanim mesom. Pečena jabuka. Krušne mrvice u juhu, i krušna kora i komad jabuke mogu se dati u ruci - sisati (grickati). Od 10 mjeseci možete kuhati juhu ne na mesu, već na riblju juhu.
 • Kako se nositi s glavnom hranom, koja je za 9-10 mjeseci izgleda prestala biti glavna? Jasno je da mislimo na mješavinu mlijeka i (ili) majčino mlijeko. Ako majka ima mlijeko, preporuča se hraniti bebu najmanje jednom godišnje. Nakon godinu dana, ona više nema poseban biološki smisao [3]. Visoka kvaliteta mliječne formule, koja u sastavu sigurno nije gora od kravljeg mlijeka, sasvim je moguće odustati od dvije do tri godine.

Prilikom izrade "prehrambenih" testova i inovacija, zapamtite:

Naš glavni zadatak je da beba ostane zdrava, a stariji dijete, manje su opasni pokusi vezani uz prehranu.

Ali uvijek budite vrlo pažljivi s genetski nestandardnim proizvodima (sjetite se, u poglavlju "Trudnoća" - ono što baka nije jedila, a mi nismo potrebni). Djeca u obiteljima s niskim prihodima manje su vjerojatna da će se razboljeti, prvenstveno zato što im nedostaju sredstva za prekomorske delicije.

Dječja jetra jedan je od najslabijih organa, pa čak i kod potpuno zdravog i normalno razvijenog djeteta, konačno "dozrijeva" i postaje poput odrasle osobe negdje oko 12 godina. Bilo neprobavljene čestice (one koje uzrokuju alergije) treba neutralizirati i ukloniti iz tijela. I jetra igra važnu ulogu u tom procesu. Kako dijete raste, mnoge namirnice koje su prethodno uzrokovale najjače alergije počnu se normalno tolerirati - jetra sazrijeva. Bake kažu: "outgrown". Točno reći. Stoga, ako dijete ima simptome alergija čokolade, jagode ili soka od naranče (osip, svrbež, intestinalno uznemirenje pri normalnoj tjelesnoj temperaturi), to ne znači da je beba odvojena od dijela čokolade tijekom ostatka dana. Budite strpljivi. I ne gledaj okolo, žaleći: "Zašto je moguće za sve, ali moje je nemoguće?"

Bilo koji pedijatar zna: ponedjeljkom, djeca se bole više. Znaš li zašto? Zato što u nedjelju idu posjetiti svoje bake i, nažalost, obično uzimamo hranu kao mjeru ljubavi.