Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Bol

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Doktor Komarovsky "lutka"

duda

Vrlo zanimljiva stvar, dopuštajući djetetu da zadovolji svoj refleks usta i ne ometa majku. Stvar je zanimljiva, ali ne i obvezna - ne želi, a nije nužno, čak to možete reći: ne želi, dobro, jako dobro.

► čuvati, sterilizirati i pohraniti u poseban jar;

► Nemojte se lizati ili pričati o životinjama koje lizati svoje mlade i ubiti sve prljave pluća. Životinje, usput, ne leže u bolnicama, ne pušite, nemojte progutati antibiotike, ne žvakati gumu i nemaju rupe u zubima;

► Pluta se, u pravilu, sastoji od tri dijela: gumene bradavice bez rupice, kruga koja ograničava dubinu bradavice u ustima i plastične kopče. Unutarnji dio držača ponekad označava krug i često ozljeda djetetove desni. Preporučujem da uklonite bravu.

Većina modernih pedijatara ne preporučuje korištenje pacifiera, a postoji dobar dio zdravog razuma. Na kraju, bit sisanja je apsorpcija majčinog mlijeka. Svjesno usmjeravajući djetetovu snagu u drugom smjeru uz pomoć lutke, nesvjesno smanjujemo intenzitet učinka djeteta na majčinu bradavicu. I to može biti odlučujući čimbenik u smanjenju količine mlijeka. Istodobno, lutka - a to se često događa - nema nikakvih negativnih utjecaja na dijete, ili na majku općenito, ili na određenu količinu mlijeka. Naprotiv, izraz refleksa usisavanja u djetetu ponekad je toliko jaka da je jedina (osim dojki majke, naravno) način osiguranja tišine u sobi. Gore, međutim, omogućuje formuliranje vrlo važnog pravila:

"Za bilo kakve probleme s količinom majčinskog mlijeka, uporaba dude je nepoželjna".

Dr. Komarovsky o lutki

Ponekad ni jedan nered ne uzrokuje takve žestoke rasprave u okviru jedne obitelji kao najčešća bradavica - čašu. Mama, na primjer, ne vidi ništa loše s njom, a baka mahnito protestira i inzistira na tome da je bradavica nevjerojatno štetna za ugriz djeteta. Tata ima neutralan položaj, ali samo do trenutka kad beba počne vrištati.

I koliko je nevolje gubitak dude, ako je dijete već naviklo na to! Roditelji su spremni za vožnju u ljekarnu usred noći za novu, sve dok se dijete smiri. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori je li takva bradavica neophodna za dijete, kako ga se odvojiti na vrijeme i da li postoji šteta zbog činjenice da beba sranje dude.

Pro i kontra

Ako se pacifier ne daje fundamentalno, onda će beba imati veću vjerojatnost da će početi sisavati prst čim stigne do usta. Ovo je nezadovoljavajući refleks sisanja, koji je apsolutno za sve novorođenče, a koji samostalno prolazi u određenoj dobi. Dijete sranje prstom, ne zato što tako želi, a ne iz dosade. To je instinkt, i apsolutno je beskoristan boriti se, kaže Yevgeny Komarovsky.

Ako odaberete između prsta i bradavice, Komarovsky kaže da je bradavica optimalnija. Njezina šteta je uvelike pretjerana, ali prednosti su nedvojbene, jer:

pomaže zadovoljiti refleks sisanja;

smiruje dijete, usporava ga;

stimulira crijevnu peristaltiku, razvija mišiće lica.

Ne postoji konsenzus o opasnostima i prednostima bradavica u pedijatriji. Neki liječnici kažu da je štetno, drugi preporučuju davanje djetetu. Jedno je sigurno poznato, kaže Yevgeny Komarovsky: trebate sami slušati dijete. Ako želi sisati, neka sisa. Ako pljune pacifiera, ne treba ga inzistirati. Posebno je naučiti na 2 mjeseca, 3 mjeseca ili kasnije, kada zubi počnu izbacivati ​​- nije dobra ideja.

Ako dječja lutka rješava neke posebne probleme djeteta, u njemu nema ništa loše, ali ako se sama bradavica pretvori u problem, morate pokušati dijeliti s njom ili je podnijeti. Dakle, mnoga djeca u 5-7 mjeseci kada zaspaju "izgube" bradavicu ili se izvuče iz usta, a onda se zaplače i počnu vrištati noću, sve dok rodbina ne dođe u pomoć i vrati nazad pacijentu. U takvoj situaciji samo roditelji trebaju procijeniti prednosti i nedostatke i odlučiti što im je lakše preživjeti - vrisak bez lutke za nekoliko noći ili vrisak epizoda zbog lutke koje će proći kad mrvica shvati da nije nužno da je dotakne.

Često se majke boje: kada dođe vrijeme da se dijete odvoji od bradavice, njegov um će patiti.

To je neistinito, liječnik je siguran, uklanjanje duda ne uzrokuje nikakve povrede u mentalnom i emocionalnom razvoju. Takve se informacije distribuiraju ne previše kompetentne i obrazovane osobe.

Drugi argument protivnika bradavica - smanjuje laktaciju. Kažu da će dijete, nakon usisavanja dosta pacifiera, jesti manje majčinog mlijeka, a njegova proizvodnja istog mlijeka će se smanjivati. Komarovsky savjetuje da ne paniče, nego da se oslanja samo na činjenice: ako dijete dobro raste, dodaje težinu, ne morate se brinuti zbog činjenice da nije nešto pojelo zbog bradavica.

Ako postoje znakovi pothranjenosti, niske tjelesne težine, drugih simptoma fizičke razvojne kašnjenja, trebate pronaći uzrok, a to vjerojatno neće biti bradavica. Usisavanje tijekom obroka određuje se instinktom poput gladi, a usisavanje dude je zadovoljstvo drugog instiktora, sisanje.

Kako odabrati "pravi" lutku

Danas na policama ljekarni i dječjim trgovinama predstavlja veliki izbor lutki. Postoje silikoni i lateks, s prstenima i bez, velikih i malih. Roditelji, osobito bez iskustva odabira takvih predmeta, teško je razumjeti kakva je prazna da se smatra "ispravnim".

Yevgeny Komarovsky tvrdi da dobro odabrana bradavica utječe na ugriz u manjoj mjeri.

Uobičajeno, dijete u trenutku sisanja treba stvoriti značajan opterećenje na jeziku, a perioralni i mišići lica trebali bi dobro funkcionirati. Niža čeljust, koja je manja od gornje na rođenju, uz pomoć takvih "vježbi" intenzivnije raste i za pola godine privlači gornju čeljust. Prilikom odabira bradavice, morate shvatiti da treba biti što bliže ženskoj bradavici, tj. Fiziološki prilagođenom.

Latex soothers su žute, silikon - bijele boje. I oni i drugi služe dugo vremena, za razliku od gumenih koje su naše bake koristile kad su bile male. Ipak, silikonski se materijal bolje podnosi ponovljenim vrenjem i ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Među svim raznolikostima, Komarovsky preporučuje davanje prednosti silikonskih pacifiera, koji imaju anatomski ili ortodontski oblik i koji su iste dobi kao i dijete. "Jedinica" veličine je dob do šest mjeseci, a "dva" - nakon šest mjeseci. Tu je i "trojka" - nakon jedne i pol godine. Strani proizvođači označavaju te veličine odnosno slova latinske abecede - A, B, C.

Bolje je da odabrana bradavica nema veliku bazu i sklopive dijelove, tako da dijete ne bi slučajno prigušilo rezervne dijelove od pacifiera.

Kada izađu prvi zubi, bolje je promijeniti silikonsku bradavicu na lateks - to je mekša i neće deformirati zube. Potrebno je mijenjati lateks latte oko jednom mjesečno i pol, jer je manje prikladan za ključanje i brže trošenje.

Dummy i ugriz

Omiljeni argument svih bradavica protivnika - ugriz. Da, lutka ga utječe, kaže Yevgeny Komarovsky. Ali ne sam. Gdje je više pod utjecajem metabolizma (koliko dijete prima i kako kalcij, fosfor upija), postoji dovoljno vitamina D u tijelu?

Ako je dijete "umjetni umjetnik", au životu se bavi samo bradavicama, to povećava opterećenje na čeljusti. Ako je sranje i majčinu dojku, a zatim nastavlja zadovoljiti svoje refleks sisanja uz pomoć lutke, onda postoje i drugi rizici promjene ugriza.

Kada dijete dobije zube, količina i kvaliteta čvrste hrane koja će beba primiti utjecat će na stanje ugriza.

Osim toga, puno informacija o tome koji će oblik čeljusti biti, kao i način na koji će se gornji i donji položaj smjestiti jedan u odnosu na drugu, sadržani su u genetskom kodu, tj. Položenom u djetetu prije rođenja.

Dakle, crtanje paralelne - lutka - pogrešan ugriz, nemoguće je. Niti jedan liječnik nije uspio dokazati i tvrditi da to nije tako. Stoga je opasnost prilično teorijska.

Kako odvojiti bebu od bradavica?

Odbijanje od sisanja pacifiera - uznemiruje, i, što je najvažnije, beznačajno, kaže Evgenij Olegovich. Kod nekih djece refleks sisanja od rođenja je snažan i stabilan, u drugima je slabiji. Druga djeca, u pravilu, brzo pljuvaju mačkicu koja je postala nepotrebna. I djeca s vrlo upornim refleksom mogu zahtijevati dude za 2 i 3 godine. Međutim, nitko još nije poslao u školu u dobi od 6-7 godina sa "napjevom" u ustima, kaže liječnik, i stoga se ne treba brinuti.

Problem produljenog sisanja pacifiera nije problem za dijete, a ne bolest, a ne loša navika - to je njegova potreba, ali bezuvjetni problem za cijelu obitelj. Mama i baka žele toliko da se mrvica odrasta. Odbijanje od bradavica, u razumijevanju većine roditelja, ovo je jedan od koraka za odrastanje, kao prvi korak, prvi šuga, prva riječ. A ako dijete ne želi sudjelovati s lutkom, nemojte ga ismijavati. Njegovo vrijeme, kaže Komarovsky, još nije došao.

Algoritam roditelja trebao bi biti sljedeći:

Pokušali smo sakriti pacifiera. Ako vrištiš i ne možeš spavati tijekom dana, nema više eksperimentiranja. Pokušaj se ponavlja nakon šest mjeseci.

Ako dijete već dobro radi bez bradavica tijekom dana, možete pokušati dati mu svjetlost sedative na biljnoj osnovi prije nego što odete u krevet noću. Moguće je da neće trebati bradavicu za spavanje. Ali ako su zahtjevi i dalje na snazi, onda dajte lutku i vratite se pokušavajući odvojiti dijete od nje nakon otprilike šest mjeseci.

Baby's soother: kako odabrati

I ovdje dolazi uobičajena rutina majčinstva, kada morate učiniti i odlučiti mnogo stvari odjednom. Na primjer, jedna od tih važnih odluka je hoće li dati ljubljenom djetetu mačjaka, treba li se priviknuti na njega, a potom se postavlja jedno drugo pitanje - kako odvući dijete od mačjaka?

Na tim pitanjima postoji mnogo materijala na Internetu. U našem malom pregledu nastojali smo prikupiti mišljenje oba pedijatara i određenog stručnjaka - dr. Komarovskog te vam reći kako odabrati pacifira, koji su moderni zahtjevi trenutno postavljeni na ovaj pribor, kada vam je potrebna lutka i kada to možete učiniti bez nje.

Trebam li naučiti dijete do bradavice?

Dakle, prvo pravilo na koje se većina pedijatara dogovorila - lutka bi trebala postati asistent majke. Ali! Ako vaša beba ne uzme pacifiera, onda ga ne biste trebali prisiliti. Prva i glavna funkcija pacifiera je umirujuća! Da bi smirilo dijete do godinu dana, vrlo je važno. Umirujuće djelovanje pacifiera osobito vrijedi za one koji su hranjeni bocama.

Tako bebe dobivaju dude kada su nestašne, neugodno se spavaju kad se okupljaju za šetnju i umirujuće djelovanje izvodi se stotinu posto. Osim toga, sisanje pacifiera omogućuje bebu da otpušta želučani sok, koji pomaže probavljanju hrane i pomaže u borbi s viškom stvaranja plina. Stoga je moguće podučiti dijete bradavici, ali nije potrebno ako ga ne uzme.

U svojoj knjizi dr. Komarovsky piše da je, zapravo, lutka zanimljiv i neophodan pribor, ali je potpuno opcionalan, dakle, ako beba ne uzme bradavicu i pokušava ga ispljunuti, to znači da mu to ne treba. Da biste djetetu priviknuli pacifieru, trebate samo kada to želi.

I još jedna važna točka, dijete do godinu dana staro može sisati zalogaj. No, nakon što je bolje da ga postepeno počnemo odvojiti od ove dodatke. Pošto fiziološki nema više mu potrebu. Za više informacija o tome kako odvojiti dijete do godinu dana ili više od odraslog djeteta iz bradavice, pogledajte dolje.

Zaključimo. Na vaše pitanje: je li moguće dati pacifier? Odgovorit ćemo: Da, ali samo ako dijete do godinu dana ima potrebu za njim. Naravno, pitanje kako podučiti dijete do bradavice odmah dolazi na pitanje i kako se odvojiti od njega. Ovo je detaljnije u nastavku.

Iako, mora se reći da su neki pedijatri protiv bradavica, a dr. Komarovsky također piše o tome. Napuštanje dude trebao bi biti ako ste tek počeli dojiti. U takvoj situaciji, dijete može potrošiti svu svoju snagu usisavajući dude.

Kada djeca trebaju mačjaka? - Liječnik Komarovsky

Kako odabrati lutku

Trenutno, u trgovinama ćete naći samo ogromnu raznolikost najrazličitijih tipova duda bradavica. Kako odabrati pravu koja će biti idealna za dijete? Evo nekoliko općih zahtjeva i propisa.

 1. Bolje je kupiti dud samo u ljekarnama ili u specijaliziranim trgovinama gdje ste kupili boce dude i sve ostale potrebne pribor.
 2. Bradavica treba biti odgovorna i kvalitetni proizvođač, u kojem ste sigurni i da tržište za ovaj proizvod nije godinu dana.
 3. Ne smije mirisati, biti neugodan okusu itd.
 4. Sjeti. Koji su pacifieri često proizvode u dobi djeteta: od 0 do 3 mjeseca, od 6 mjeseci itd.

Sada o obliku i materijalu. Trenutačno se oblik može podijeliti u tri vrste pačica: lateks, silikon i klasična guma. Klasična bradavica je okrugla i izrađena od gume. Danas je gotovo postalo zastarjelo i stoga je prestalo prodavati. Uostalom, okrugli oblik bradavica već je prošlog stoljeća.

Štoviše, utvrđeno je da okrugli oblik ima negativan učinak na ugriz. Latex bradavica je vrlo popularna. Latex pacifier je izrađen od prirodne gume - materijala. Vrlo je mekana i elastična. Ove bradavice su savršene za vrlo malu djecu do 3 mjeseca. Ali jedan od njihovih minus je da se ne mogu kuhati.

Silikonska bradavica - najčešća. Oni lako podnose visoke temperature. No, treba imati na umu da je takav materijal dovoljno teško, stoga može imati loš učinak na formiranje mliječnih zubi. Stoga je bolje dijeliti s bradavicom prije pojave prvih zuba.

Oblik bradavica su: klasična, anatomska i ortodontska. Klasični oblik ima bradavicu i sada se sve manje i manje koristi. Anatomski nosi njegovo ime zbog činjenice da je na jednom kraju blago spljošteni oblik, što omogućuje savršeno usklađivanje strukture usta.

I vijesti na tržištu pacifiers ortodontski pacifier. Ova vrsta bradavice ponavlja oblik usta čak i bolje. I čak postoji nekoliko vrsta takvih praznih slučajeva - za djecu s velikim nebom. Za djecu s lošim zagrizom i za djecu. Tko voli sisati mač na trbuhu. I također uzimajući u obzir značajke različitih dobi. Što je bolje odabrati - savjetovat će vam pedijatar.

Kako odabrati lutku

Uvjeti korištenja

 1. Uvijek čuvajte;
 2. Nemoj se lizati;
 3. Promjena svakih 6 tjedana;
 4. Promijenite, ako primijetite pukotine ili ogrebotine - u njih se mogu nakupiti prljavštine;

Kako zaspati bez bradavica?

Još jedno važno pitanje koje proizlazi iz svega navedenog - i kako odvojiti bebu od bradavica? Ovo se pitanje često postavlja i na poznatog liječnika. Evgeny Olegovich je uvijek vrlo precizan i sažet u svojim odgovorima. "Ne postoje čarobne pilule!" Samo roditelji mogu sami odvući bebu od sisanja pacifiera - kako? Odmaknite novorođenče, popnite se s drugim zanimljivim tradicijama, zabavite... A glavna stvar je činiti sve postupno, ali čvrsto se uvjerite u ono što želite postići.

Ukratko: možete podučavati dijete do lutke do godinu dana, ali to ne vrijedi ako se snažno suprotstavlja. Glavna je funkcija pacifiera umirujuća! Ali, ako imate problema s proizvodnjom mlijeka (u početnom razdoblju) s pacifier, morate čekati, uvijek ćete imati vremena za vlak. Zato su neki pedijatri protiv pršuta u prvim mjesecima beba života.

Nadamo se da će naša recenzija pomoći da napravite izbor i da vam daju odgovore na sva važna pitanja. Zapamtite: bolje je mjeriti stotinu puta i izrezati jednom. Razvijajte zdravo i sretno!

Kako i kada odstraniti pacifiera?

Trebam li dati beč za novorođenče? Vrste bradavica

Prije ili kasnije svaki roditelj odluči ponuditi bebu bečaku. Smiren je i kod odraslih i djece. Neki imaju priliku uživati ​​u trenucima odmora, drugima - da zadovolje prirodni refleks usta i slatko zaspati.

Da bi novorođenče bilo zadovoljno svojim novim "dodatkom", trebat ćete proći kroz ljekarne ili trgovine s dječjim proizvodima i pronaći u njima lutku koja će djetetu i vama donijeti materijalne i neprocjenjive koristi.

Razmislite što kupiti dud za novorođenče? Misliš da znaš sve o njoj? Uzalud. Ovaj proizvod nije tako jednostavan kao što se čini, pa stoga predlažemo da se s njom detaljno obrađuju i zasebno obratite pažnju na pravila njegova rada.

Iz ovog članka saznat ćete:

Zašto i trebam dati dud za novorođenče? Mišljenje liječnika

Ova tema je predmet "vrućih" rasprava, kako među stručnjacima, tako i među običnim ljudima.

Prema Dr. Komarovsky, E.O., pacifier ne bi trebao biti davan djetetu tijekom neonatalnog razdoblja (28 dana nakon rođenja), ili dok majka nije jasno uvjerena da je njezina beba potpuno zasićena tijekom dojenja.

Glavni argument, u ovom slučaju, jest da dijete, koje se redovito primjenjuje na dojke, stimulira proizvodnju majčinog mlijeka, pa stoga snage koje su proveli usisavanje mačjaka neće imati koristi od prirodnog razvoja laktacije.

Mišljenje Komarovsky u potpunosti podupiru savjetnici o dojenju. Vjeruju da je lutka za novorođenčad glavni neprijatelj svake majke, jer beba može zbog toga početi jesti loše, stoga će se proizvoditi manje mlijeka i kao posljedica gubitka kilograma, psihičkih poremećaja i mnogih drugih posljedica.

Psiholozi inzistiraju da lutka uzrokuje nepopravljivu štetu psihi novorođenčeta. Ovaj položaj je zbog činjenice da je dijete uživa sisanče kroz fizički kontakt s majkom, tako da je bilo „mamozameniteli” oduzeti mu mogućnost potpunog zajedništva s dragom osobom.

Stomatolozi tvrde da su lutke često uzrok zakrivljenosti denticije i stvaranja nepravilnog ugriza.

Logopeda govoriti o opasnostima od produljene uporabe dude u smislu njegovoga štetnog utjecaja na strukturu vokalnih organa, što rezultira u očitovanju govorne terapije u starije djece.

Niz suvremenih pedijatara slažu da je upotreba dude je u potpunosti opravdana, osobito u svjetlu onoga što vam omogućuje da vlak maksilofacijalnu jedinicu, potaknuti razvoj i rast donje čeljusti, a čini rad u ustima veliki broj receptora, što zauzvrat aktiviranje probavni proces, gastrointestinalni trakt i funkcija mozga.

Mnogi pedijatri ističu da je u nedostatku dude, bebe sisanče refleks i dalje prevladava, a beba počne sisanče prste, povlači se u ustima rub deke, odjeću ili pelene. Istodobno, ističu da dječja beba često uzrokuje ovisnost u bebi, što je u budućnosti vrlo problematično. Ako ga ne odaberete na vrijeme, usisavanje će trajati jako dugo.

Vrste dječjih beba (bradavica) za novorođenčad

Ako odlučite unijeti bebu s pacifier, onda će vam sljedeće informacije biti korisne.

Sigurno, prolazno poznanstvo s asortimanom ove kategorije proizvoda pokazalo je da raznolikost lutki danas ne poznaje granice. Pacifier za novorođenče također nije iznimka. Iz godine u godinu njihovi proizvođači poboljšavaju svoj proizvod, oslobađaju ga novim dizajnom, opremaju ga novim korisnim ukrasima, mijenjaju dizajn i primjenjuju nove materijale.

materijal

Najčešći lutki koje su popularne kod kupaca su:

Silikonske čaše karakteriziraju:

 • trajnost;
 • snaga;
 • otpornost na vrenje;
 • nedostatak mirisa i okusa;
 • krutost.

Latex soothers karakteriziraju:

 • mekoća;
 • prijateljstvo okoliša;
 • fleksibilnost;
 • prisutnost karakterističnog okusa i mirisa;
 • usklađenost s procesima prirodnog starenja (tijekom vremena, zatamniti, izgubiti elastičnost, držati se iznutra).

guma

Gumene lutke novorođenčadi posljednjih godina ne mogu se naći u svakoj ljekarni, ali istodobno ih preferira svaka treća majka. Njihove glavne karakteristike su:

 • mekoća;
 • sukladnost s deformacijom;
 • pristupačnost;
 • prisutnost karakterističnog mirisa;
 • svestranost.

Čudno je dovoljno, ali većina djece uzima užitak s gumenom lutkom. Iz nekog razloga često ih ne sviđa njihova modernija "braća".

Preporučujemo ovaj ili onaj materijal, napominjemo da:

 • Latex ponekad uzrokuje alergijske reakcije kod beba i boji se prekomjernih temperatura kapi: nakon kuhanja ili zamrzavanja pukne i deformira;
 • Silikonski materijal je tijesan, pa je stoga bolje primijeniti na djecu koja još nisu rezati zube;
 • Guma može uzrokovati diatozu.

Obrazac proizvoda

Čovječe za novorođenčad dolaze u nekoliko oblika:

 • ovalni;
 • suza obliku;
 • okruglo na kraju;
 • ortopedski (anatomski), s zakrivljenim vratom i skošenim vrhom.

Ovalni pacifiers nasljeduju žensku bradavicu, pa ih često bebe spremno prihvaćaju.

U trbuhom se zauzimaju minimalni prostor u ustima.

Okružite djecu s velikim nebom i pridonose stvaranju točnog ugriza.

Anatomski, također, nalikuju prirodnom obliku bradavice i čine cjelokupni maksilofacijalni aparat.

Čak i danas možete pronaći lutke:

 • Bilateralna, koja uvijek zauzima ispravnu poziciju u ustima;
 • Sa mekanom zaštitom, ne ostavljajući tragove na licu;
 • Za najmanja, male veličine i udobne nogubnik;
 • Za prerane bebe;
 • S termometrom;
 • Za inhalaciju, s posudom za stavljanje pamučne vune s ljekovitom otopinom.

Veličina i dob

Veličine bradavica i bradavica razvrstani su kako slijedi:

 • za bebe težine do 1750 g;
 • za bebe od 0 do 3 mjeseca;
 • za djecu od 3 mjeseca do 6 mjeseci;
 • za tele 6-12 +.

Pravila sigurnog korištenja

Ako ste uspjeli pronaći odgovarajući lutku da dijete zaista voli, onda, bez obzira koliko to bilo žalosno, potrebno je napustiti najkasnije mjesec dana nakon aktivnog rada (koje je odredio proizvođač na pakiranju). I ovo nije jedino pravilo za sigurno korištenje ovog djeteta:

 • Prije upotrebe treba sterilizirati;
 • Ona mora uvijek ostati čista;
 • Neprihvatljivo je ponuditi u prisutnosti nedostataka: pukotina, probada, rupture;
 • Tretman i bradavica trebaju "rasti" s djetetom;
 • Nema potrebe da ga liznete prije davanja djeteta;
 • Ako dijete odbije, nemojte inzistirati.

Bezbolno udaljavanje ili kako odvojiti dijete od mačjaka

Uglavnom, odučiti dijete od dudom nije tako teško, to je istina za provedbu planiranih će vremena, strpljenja i dobre volje od strane rodbine.

Moguće je pokušati izuzeti lutku djeteta iz života djeteta između navedenih vremenskih intervala, a to vam je potrebno:

 • Postupno smanjiti vrijeme koje joj je dopušteno za sisanje;
 • Neosjetno je podići tijekom dana, kasnije - noćni san;
 • Uklonite s polja gledanja mrvica kad ne spava;
 • Uspostaviti čvrste uvjete za njegovu uporabu - samo za spavanje, tijekom bolesti ili u emocionalnoj nevolji;
 • Da bi se pozornost djeteta privukla na činjenicu da djeca odrasle osobe ne koriste ih;
 • Potaknite svaku priliku da izbjegavate korištenje bradavica;
 • Pokušajte je donirati na neopozivu osnovu - baku, djed, pas, mačka itd.

Uobičajen tradicionalne metode odvikavanjem djece od bradavice / dude, po svojoj podmazivanje svih vrsta „neukusnih” (senf, kavijar, sol, hren, paprika), bojenje zelenkoj ili hotimično nanošenje štete ne uvijek rade, a ne svaki Maltz.

Je li vrijedno podučiti dijete do lutke: za i protiv

Bilo da djetetu daju dude, vjerojatno je stvar za svaku mumiju. Do sada se razlikuju stručna mišljenja o ovoj temi. Danas u našem članku ćemo pogledati argumente za i protiv pacifiers za novorođenčadi.

Za lutku

Očito, čašica tješi dijete. Breastfed bebe zadovoljavaju svoje reflektirajuće sisate, jer, da bi dobili mlijeko, trebaju probati, ali oni koji su umjetno hranjeni dobivaju mješavinu bez napora, pa im reflektirajući sisavci ostaju nezadovoljni. A ako djetetu ne dajete dude, on može početi povlačiti usta prstima, pelene, duvet, što je mnogo štetnije od bradavica. Tako će dječji bradavica-doušnik imati koristi.

Bradavice su se počele koristiti u davnim vremenima. Različiti narodi izgledali su drukčije i, naravno, promijenjeni tijekom vremena, materijal je također bio vrlo različit - od komadića životinjske kože, ravnih šljunka do krpe odresanih od konusa. Gumene bradavice pojavile su se tek početkom 20. stoljeća.

Umirujuće djelovanje bradavica puno pomaže kad su majka i dijete na javnim mjestima, dok hodaju, osobito tijekom hladne sezone. Nakon što je bebu dojila, majka se može ometati, čak i kratko, i otići u svoje poslovanje, a moderna žena ima više nego dovoljno.

Osim toga, tijekom sisanja dijete aktivira receptore koji pozitivno utječu na crijeva.

Gospođice su pomagač majke, no također ih treba umjereno koristiti.

Posebne ortodontske bradavice u nekim slučajevima mogu poboljšati ugriz djeteta.

Ali najvažniji argument u korist lutke jest činjenica da je lutka sposobna zaštititi dijete od iznenadnog sindroma smrtnosti dojenčadi. Sprječava dijete da se drži jezika.

Protiv Dummy

Kada dojite, dijete može regulirati proizvodnju mlijeka. Što češće sisati dojku, više se mlijeka proizvodi od majke. Stoga liječnici ne preporučuju davanje bradavice djeci u neonatalnom razdoblju (do 28 dana), jer to može smanjiti količinu mlijeka u svojoj majci. Postoji mogućnost da beba u potpunosti odbije od dojke.

Dječji psiholozi tvrde da dijete s bradavicom gubi neophodni fizički kontakt s majkom, što se događa kada dijete usisava dojku. Bradavica također može utjecati na budući život djeteta - žudnja za pušenjem, prema psiholozima, također je povezana s bradavicom. Osim toga, dijete koje dugo sranje na bradavici počinje govoriti kasnije, odgađa se u razvoju.

Stomatolozi kažu da dijete s pacifier može dobiti overbite. Pored toga, postavljaju se pitanja o čistoći pacifiera. Često ih djeca ispadaju, a roditelji ih lizaju i stavljaju u usta djeteta. Dakle, oni mogu zaraziti dijete s infekcijom, koje oni sami ne mogu manifestirati na bilo koji način. Može se dogoditi da dijete ispadne dude na prljavom podu, a zatim ga podigne i povuče natrag u usta.

Dr. Komarovsky: Vrijedno je podučiti dijete na bradavici?

Poznati pedijatar i TV voditelj Komarovsky E.O. će dati mišljenje o tome treba li dijete koristiti za lutku i zašto novorođenčad koja je dojena ne preporuča se dati bradavicu.

Razmatrajući prednosti i nedostatke upotrebe dude, možete sami odlučiti želite li podučavati svoje dijete bradavici.

Dummy - "za" i "protiv". Komarovsky o potrebi podučavanja djeteta na bradavici.

Dummy - "za" i "protiv". Komarovsky preporučuje davanje djeteta bečaku, jer pomaže smirivanju. Istovremeno, upozorava da zbog dusa, dijete može imati nedostatke ugriza. Što bi trebali raditi novi roditelji? Da biste svoje dijete upoznali s pacifierom? Danas ćemo ispitati sve prednosti i nedostatke usisavanja pacifiera.

Trebam li lutku kod dojenja? Komarovsky pomaže u rješavanju ovog problema.

Kada je beba rođena, roditelji najprije upoznaju ga s pacifierom. Moram li to učiniti? Naše bake samopouzdano dokazuju da beba treba bradavicu, jer s njom postaje mirnija i bolje spava. Međutim, u mnogim roditeljskim bolnicama, neonatolozi kategorički zabranjuju davanje dojki djeci. Pokušajmo to shvatiti.

Prije svega, razmotrit ćemo zašto novorođenče treba lutku. Njegova je glavna svrha zadovoljiti dječji refleks usisa. To jest, ako majka daje djetetu dojku na zahtjev, onda u potpunosti zadovoljava ovaj refleks. Usput, majke koje obavljaju njegu primjećuju da čak i kada nude bradavicu na dojku, on to jednostavno odbija. Dijete će sigurno uzeti bradavicu samo ako je to potrebno. To znači da će dojenčad koja se hraniti prema režimu rado usisati na dude, budući da njihov refleks za sisanje nije prirodno zadovoljan. Majke koje imaju blizanke također se često pozivaju da pomognu lutkama, jer je oboje djeca na zahtjev vrlo zahtjevna.

Ako ste čvrsto odlučili dojiti djetetu isključivo, nemojte mu ponuditi pacifiera (usput, to preporučuje poznati pedijatar Komarovsky). Dummy u ovom slučaju samo će uništiti ispravan držač. Dijete može početi sisati majčinsku dojku, kao i bradavicu, to jest, žvakanjem i pušenjem. Kao rezultat toga, mlijeko će pogoršati, dijete će se početi nervozni, ispljunuti grudi, a majka će imati bolno otvrdnjavanje i pukotine.

Ako iz dobrih razloga niste razvili dojenje, a hranite dijete mješavinom, onda je dumija jednostavno potrebna za njega. U pravilu, dijete plače, plače, nemoguće ga je smiriti i smiriti. Majka koja je skrbila odmah bi djetetu davala dojku, a majka koja ne skrbi može samo ponuditi mačkicu da smiri dijete. Osim toga, ako ne priviknete mrvice na lutku, tijekom vremena, on svibanj početi sisati na svojim prstima, a zbog toga, zubnog mesa i zubi će oblik neispravno.

Ne možete zloupotrijebiti lutku, sjetite se da je u početku potrebna smirivanje djeteta, a ne vas. Ponekad novorođenčad samo plače iz dosade kada im nedostaje pozornosti. Mama u isto vrijeme jednostavno može staviti bebu u usta bradavica, a ne uzeti dijete na rukama i igrati s njim.

Kako odabrati kvalitetnu lutku za novorođenče?

Silikonske muhe su otpornije na habanje, međutim, treba ih dobro paziti, jer se lako ugriz. Za bilo kakvu štetu bacajte staru bradavicu. Mnoge mrvice poput lateksa bradavica, jer su mekše i više poput površine kože. Dječja dojilja dostupna su u različitim oblicima, pa čak i one koje oponašaju majčinu bradavicu. Oni, prema proizvođačima, ne pokvariti zagriz djeteta. Međutim, u pravilu, lutke su okrugle (slično sovjetskim bradavicama), u obliku kapi ili s kosom zagrizom (tj. Ortopedskim). Udobne su bradavice s prstenima koji sjaju noću, lako se mogu naći u krevetiću kada mrvica plakati za vrijeme spavanja.

Dr. Komarovsky o lutkama za bebe

Nemoguće je zamisliti bebu bez pacifiera, a rasprava o tome je li bezopasna i dalje se nastavlja. Dr. Komarovsky savjetuje: Nemojte napraviti njen kult.

Ali ja sam htjela da moja kći usisne na bradavicu. Ali, nažalost ili na sreću, nije je prihvatila)

Nemam niti prvu niti drugu kćer - svi su bradavice grovesy)) i mirna kao tenkovi, histerika, naravno, bili i jesu, ali bez bradavice imamo izvrsno upravljanje)))

Koristili smo dud, ali beba se nije odrekla dugo vremena.

Bili smo hranili u bocama, a bradavica očito zamijenila dojku, ali smo se tiho udaljili od nje.

Ne želim se ni raspravljati, tema je prepisana. Koristimo ga kada zaspimo sami ili kad smo uljepšali histerije. Tako ne.

I mi, također, dummy je jako spašen, ali ja sam ga tada prihvatio i odbio

Kupio sam majke. da je to jedno dijete, to drugom, ali ga nitko nije počeo uzimati. A ako je Pasha neko vrijeme koristio, Dasha to uopće nije uzela.

Koristio sam pacifier samo kada je to bilo potrebno, bilo je vrlo lako da ga zaboravim. ali poznata djevojka još uvijek ne može bez pacifiera, a ona je skoro 3 godine.

Bili smo na IW, pa smo imali najrazličitije pacifiere i bili su stalno. Već dugo vremena odvojio se, čak i umaknut senfom.

ali prije dva tjedna sam se zapeo za dude, ali ne mogu ga pronaći, ali nisam ga sisala, ali sam je mrvila. Volio se igrati s njom, bila je mala i bila mu je prikladna da je podigne u ruke.

Sviđa mi se lutka, ona zabavlja dijete, a Mira se s njom lakše spava.

Ovdje smo u neonatalnom razdoblju, a pacifier uopće nije dotaknut. Kad je dijete počelo raspadati i okusiti sve, više nije htio uzimati dude u usta. Tako smo bez bradavica uopće.

Nismo se digli - ali više zbog osobnog interesa. Uostalom, GW još prazan nije jednako bitan kao kod IV.

Moj nećak je već duže vrijeme isisan usta. Ali nisam izdala tu vrijednost. Očigledno, samo majka ozbiljno razmišlja o lutki.