Mješovita hranjenja

Rođenja

Bolje od majčinog mlijeka za dijete nije imalo ništa. Međutim, nije uvijek moguće hraniti bebu na 100% s ovim, prirodom odobrenim proizvodom. Ponekad mamino mlijeko nije dovoljno, a zatim postoji potreba za mješovitim hranjenjem. Dakle, beba prima majčino mlijeko i nešto drugo kako ne bi ostala gladna. Ne zarađuje li dijete takvu hranu i kako je ispravno organizirati, kaže poznati dječji liječnik Evgeny Komarovsky.

Trebam se boriti za majčino mlijeko

Nedovoljna dojenja u majci može se promatrati iz potpuno različitih razloga - od hormonalnih poremećaja do neuropsiholoških stanja. Ovo, drugi razlog, obično je vodeći. Mama nema dovoljno mlijeka, počinje se kriviti zbog toga što ne može dati dijete nutricionu potrebnu za njegovo zdravlje i razvoj, pa se začarani krug zatvori. Žena je u stalnom stresu, što zauzvrat negativno utječe na mehanizme laktacije.

Naravno, majčino mlijeko je vrlo važno za dojenčad, ali normalna, zdrava i nasmijana majka nije ništa manje važno za njega, kaže Yevgeny Komarovsky. I stoga, ako se mlijeko jedva prikuplja iz jednog hranjenja od pet, onda nema posebnog razloga za držanje mješovitog hranjenja, možete se prebaciti na umjetno. Uostalom, ako ukupni volumen majčinog mlijeka u prehrani mrvica ne prelazi jednu petinu, onda gotovo nema nikakvog utjecaja na zdravlje, pa možemo to sigurno odbiti.

Druga je mogućnost promijeniti vaš stav prema problemu.

Ako majka prestane biti moralno izvršena zbog nedostatka mlijeka i počela mirno pumpa ili dojiti barem jednom dnevno, i hraniti ostatak hrane smjesama, onda ga možete ostaviti kakav jest (ako to odgovara svim strankama - djetetu i majci, i Papa).

Miješano hranjenje je optimalno u slučaju da udio majčinog mlijeka prelazi volumen jednog hranjenja. Na primjer, ako je polovica dnevne prehrane ili malo manje od toga, majčino mlijeko. Količina prirodne hrane u iznosu od 30% dnevne prehrane može se smatrati sasvim prihvatljivom.

O opasnosti mješovitog hranjenja

Do nedavno je vjerovao, a još neke medicinske referentne knjige pokazuju da mješavina majčinog mlijeka s drugim proizvodom kada je miješano hranjenje štetno za bebu. Neki liječnici to čak smatraju "ekološkom katastrofom za dječje tijelo". Yevgeny Komarovsky u žurbi je da uvjeri mame koji nemaju vlastito mlijeko. Moderna industrija, koja proizvodi mješavine i dječju hranu, kaže, učinio je sve da bi se ova šteta smanjila. I uspjela je.

Dakle, sastav većine dostupnih mliječnih formula (govorimo o prilagođenim smjesama) je što je moguće bliži sastavu majčino mlijeka.

Da, to nije ista stvar, a mješavina nije sposobna zamijeniti majčino mlijeko, ali bolje je od davanja kravljeg ili kozjeg mlijeka, koji su u stvari biološki neobični proizvodi.

Mješovita hrana, unatoč svom imenu, ne smije biti kaotična. Također mora biti u stanju organizirati ispravno.

Postoje dvije glavne vrste mješovitog hranjenja: alternativni i sekvencijalni.

S jednim hranom zauzvrat, majka će je učiniti potpuno prirodnim, a još jedan ili nekoliko sljedećih - umjetno. Kada se stalno njegujete, beba može usisati dok se mlijeko ne završi, nakon čega, s vidljivim znakovima anksioznosti (ako dijete plakanje, dostizanje dojki, smacking i zahtijeva nastavak "bankete"), dobiva se određena količina mješavine tako da ne osjeća glad. Važno je ne preopteretiti dijete.

Da biste znali točno koliko količina mješavine treba dopuniti, preporučljivo je vagati bebu prije i poslije hranjenja.

Mama može samostalno izabrati jednu ili drugu vrstu. Ovdje mnogo ovisi o količini mlijeka - bilo da je dovoljno za cijelo hranjenje, a iz drugih okolnosti, na primjer, koliko često žena može dekantirati. Nije tajna da se mješovito hranjenje često odabire kad majka treba ići na posao, a ona je odsutna tijekom dana. Najoptimalniji je hranjenje jednom - u 6 sati ujutro s mješavinom, u 9 ujutro - s grudima, u 12.00 - sa smjesom i tako dalje.

pravila

Mliječna formula hrani dijete brže i probavlja malo duže, pa stoga, kada se mješovito hranite, ne biste trebali uzeti duge stanke između jela. Dovoljno je vrijeme od 3-4 sata. Čak i ako ste ranije dojili na zahtjev ili svaki 2-2,5 sati, a zatim kada se prebacite na mješovitu prehranu, pravilno se hranite s duljim pauzama i prema režimu.

Ako su okolnosti takve da se dijete mora prebaciti na miješano hranjenje, trebali biste slijediti određena pravila koja će pomoći da mrvice ostanu zdravi.

 • Za dojenčad do 6 mjeseci treba odabrati potpuno prilagođene mješavine. Oznake su označene s "1" na pakiranju.
 • Za karapuzov od 6 do 12 mjeseci postoje posebne smjese - djelomično prilagođene. Označene su na kutiji s brojem "2".
 • Djeca iz godine dana su pogodna mješavina s brojem "3" na pakiranju.

Tako da dijete ne baca dojku iz koje je teže sisati nego od boce, rupa u bradavici ne smije biti prevelika.

Crusnice se također moraju nastojati dobiti vlastitu hranu. Odaberite bradavice s najmanjim rupama.

Ne mijenjajte smjesu spontano, bez savjetovanja liječnika i bez valjanih razloga za takvu zamjenu (alergijska reakcija na smjesu, slaba upijanja itd.).

Obavezno dati dijete koje je na mješovitoj prehrani, piti vodu. U prvim danima nakon početka hranjenja, gledajte stolicu. To može postati rjeđe, a također promijeniti boju i miris. Ništa nije u redu s tim.

Ako se majka planira vratiti na dojenje, dijete bi se trebalo nanositi na dojku što je češće moguće, uz korištenje obje mliječne žlijezde.

Saznajte više o tome kada treba dopuniti dojenje prema mišljenju dr. Komarovskog, naučit ćete iz sljedećeg videozapisa.

Mješovita hranjenja novorođenčadi: prednosti i mane

Prije nego što razgovaramo o značajkama mješovitog hranjenja, vidjet ćemo kakva je hranjenja novorođenčeta nazvana mješovita (kombinirana).

Kada se mješovito hranite, udio smjese u djetetovoj prehrani je pola količine konzumirane hrane dnevno. Ova vrsta hranjenja uključuje dijete koje konzumira 150 ml majčinskog mlijeka po danu.

Indikacije za miješano hranjenje

Svaka majka čvrsto je uvjerena da je zdravo dijete sustavno dobivanjem težine. Najčešće, razlog prijelaza na mješovitu prehranu je osjećaj da dijete ne dobiva dovoljno težine. Iz ostalih razloga, kada se kombinira dijeta, zaista je prikazano da uključuje sljedeće:

 1. Dijete je rođeno prerano (prerano). Zabrinjavajući život i zdravlje djeteta, majka je izgubila mlijeko.
 2. Materijalni zdravstveni problemi, uzimanje antibiotika koji sprečavaju dojenje.
 3. Mama ide na posao s punim radnim vremenom, sustavno dojenje je nemoguće.

Način hranjenja

Pedijatar Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja, gdje će biti mjesto za dojenje i miješano hranjenje. Ova izjava ima smisla ako majčino mlijeko i dalje stigne. Novorođenče treba primijeniti na dojku što je češće moguće, trajanje hranjenja ne bi trebalo biti ograničeno.
Upotreba mješavine prikladna je ako nakon hranjenja dijete ostane gladno i nemirno se ponaša. Ponašanje djeteta bit će sljedeće: nastavit će tražiti prsa, plakati, udarati.

Izmiješajte odabir

Za šestomjesečnu bebu najbolje bi bilo prilagoditi mješavine, u njihovim kvalitativnim svojstvima što bliže majčinom mlijeku majke.

Kravlje mlijeko se koristi kao osnova za dopunu, pogodno je za hranjenje zdrave bebe. Ako je novorođenče alergična na laktozu, prikazane su konzistencije soje. Takve smjese su prikazane u širokom rasponu, proizvedene kako bi se osiguralo normalni proces probave i uravnotežili dijetu u bolnoj djeci.
Razdoblje navikavanja na smjesu je 2-3 dana. Nakon određenog vremena majka može zaključiti je li smjesa pogodna za novorođenče ili ne.

Kvalitetna mješavina za nadomjestak treba sadržavati picturenin, taurin, sirutku i linolensku kiselinu. Prisutnost ovih komponenata određuje vrijednost proizvoda i stupanj korisnosti za razvoj novorođenčeta.
Prilikom izbora u korist određene smjese, najprije se morate posavjetovati s pedijatrom koji prati bebu, preporučuje dr. Komarovsky. Pročitajte više o tome kako odabrati dojenčad →

Dodatak ili doziranje smjese

Miješano hranjenje beba pruža dopunu s prilagođenim mješavinama, ovisno o dobi. Pedijatar Komarovsky će vam pomoći ispravno izračunati količinu dodataka.
Za 5 dana, novorođenčad će morati biti vagati prije i nakon hranjenja. Tako će mama odrediti koliko novorođenčad dnevno troši mlijeko. Razlika između stvarne količine hrane i standardne dobne vrijednosti prikazat će iznos dodataka koji je potrebno za bebu.

Preporuča se postupno miješati. U početku, dijelovi bi trebali biti minimalni.

Dan jedan - 10 ml smjese 1-2 puta dnevno.

Dva dana - 15-20 ml smjese 1-2 puta dnevno.

U takvom omjeru povećajte volumen dnevnoj normi koju izračunate.

Je li moguće prijelaz na dojenje?

Komarovsky tvrdi da je to moguće. Bez obzira koliko je kvalitetna i skupo smjesa, majčino mlijeko ne može biti zamijenjeno. Majčino mlijeko je najprikladnije za dijete, njegov sastav stalno prolazi kroz promjene. Na to utječe zdravstveno stanje majke, stupanj zrelosti mlijeka, sezona, koja utječe na kvalitetu hrane majke, čak i na doba dana. Mješavina mlijeka nikada neće imati prirodna korisna svojstva majčinog mlijeka.

Uštedite dojenje i ostavite smjesu u budućnosti može se osigurati ako:

 • za hranjenje novorođenčeta iz pipete ili žlice. Malo je lakše da bebe usisaju dude koji nosi bocu. Problematičan je povratak na prsa;
 • ne vrijedi upoznati bebu s pacifier;
 • Mama mora čvrsto uvjeriti u svoje sposobnosti i sposobnosti za povratak na dojenje;
 • redovito noćno hranjenje značajno povećava laktaciju;
 • Preporuča se hraniti bebu s mješavinom nakon što jede majčino mlijeko obaju mliječnih žlijezda;
 • Učestalost privlačenja dojki treba biti najmanje 5 puta dnevno.

Ako je majka počela hraniti svoju mliječnu mliječnu mlijeku, ne treba se brinuti. Ako se majčino mlijeko ne može spasiti, nema razloga za razvoj kompleksa i iskustava. Dijete dobro osjeća majčino raspoloženje, morate biti mirni i dobronamjerni 24 sata dnevno.

Mješovita i umjetna hranjenja

komentari

zašto ste odlučili da je Similac manje prilagođena mješavina?

a onda je Similac sa željeznom već dugo u prodaji!

Pa, o ovoj mješavini mogu reći da je postala prilagodljivija, sastava se tamo promijenila, u usporedbi s onom prije. Similak u Moskvi pojavio se tek u rujnu ili listopadu 2010

Sestra ih je počela hraniti, a dijete je vrlo dobro otišlo na nju.

Naše je bebe patilo od zatvora. Smjesa mu nije odgovarala. Ali nakon što smo se prebacili na Nenni, onda je sve nestalo poput ruke. Polica se vratila u normalu. I umjesto neke vode dajem čaj za djecu, ili kuham komotik iz voća.

Vidi također

Nažalost, vrlo često, unatoč poduzetim mjerama za povećanje laktacije, majčino mlijeko nije dovoljno. Zatim morate prenijeti dijete na mješovito hranjenje - da biste nadopunili prehranu koja nedostaje sa formulom umjetnog mlijeka. Istodobno, najvažnija stvar je uštedjeti što je više moguće.

Mame koje prakticiraju miješano hranjenje, podijelite svoje iskustvo. Morao sam hraniti smjesu, jer beba nije dobila na težini. Problkma u mom mlijeku, ali nije zadovoljavajući, jer ne moram prilagoditi svoju prehranu, ali ovo.

Djevojke, pozdrav. Ako beba bude dojena, majka bi trebala imati mlijeko u mliječnoj kuhinji. Ako je umjetno, dijete stavlja smjesu. A ako je tako i tako?

Nekako, u zadnje vrijeme, nažalost, postao je sve češći susresti se s plućima u smjeru umjetne hranjenja. Do članka u "Mojem djetetu", gdje je rečeno da su obrtnici bolje spavaju noću samo zato što su to već prihvatili.

Iskusne mame, recite mi! Otišli smo prije dva tjedna za mješovito hranjenje. Tako se dogodilo da njegova kćer nije dovoljno mlijeka. Kako dati smjesu? Prvo sam dojila, i ako nije dovoljno hraniti smjesu.

Pitanje svim mama. Koliko dugo ste uspjeli nastaviti SV? Ili se taj proces uvijek smanjuje na jednu stvar: mješavina je više, dojenje je manje, a prijelaz na IV. Sada je moja beba stara 5 mjeseci, mi.

Pozdrav :) Želio sam ti reći što znam o mješovitoj hrani iz osobnog iskustva i planinskih studija o ovoj temi. Tema mješovitog hranjenja je rijetka, mnoge majke uopće ne znaju da možete ovako hraniti godinama, ako vam se to sviđa.

Pozdrav, općenito imam situaciju, dijete sam rodila velika, u bolnici smo dobili mješavinu kao sin nije natrpati, došao kući nakon što je bolnica isključivo dojena. U jednom trenutku, primijetio je da je sin počeo.

Djevojke, pomozite, smirite, savjetujte! Mi smo 1 mjesec stari. Ate Sisyu. svako hranjenje bilo je vrlo dugo, a zatim je počela suha zelena stolica i dijateza. Privremeno je preuzet u mješavinu. Liječnik se uznemiri. snažno da ne dajem sisyu. Rekla je to.

Prije nekoliko tjedana iznenada sam pekla u bolnicu i izbodila antibiotike, strogo zabranivši dojiti. Nešto poput djeteta naviknutog na bočicu. Dobro je, nakon 3-3,5 sati. Oporavio sam se i sada se suočavam s izazovom.

Pravila za hranjenje Komarovskoga

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Dopunska formula s dojenjem (Komarovsky)

Miješano hranjenje ili dopunjavanje dojenčadi

Ako su poduzete mjere da se uspostavi majka dojenje, ali mlijeko nije dovoljno, pedijatar savjetovao upravu dopunsko hranjenje, inače će beba biti gladna. Ova se dijeta zove mješovita.

Potrebno je završiti hranjenje hranom, prema sastavu i svojstvima koja su blizu majčinog mlijeka. Medicina, ujedinjena s modernom industrijom, osigurala je da je takva hrana u izobilju - ona je prilagođena mliječne formule.

Proizvođači se približavaju ponavljanju sastava majčinog mlijeka. Na prodaji ćete naći tri glavne vrste proizvoda:

 • vrlo prilagodljiv
 • manje prilagođen,
 • djelomično prilagođen.

Može se pretpostaviti da je stavka prema popisu najbolja opcija, ali to nije istina. Svaka kategorija je dizajnirana za određenu dob. To je zbog činjenice da se struktura majčinog mlijeka mijenja kada dijete raste i ne ostaje stabilna. Posljedično, hrana treba biti zamijenjena.

Visoko prilagođena mješavina namijenjena djeci do šest mjeseci. Onaj koji je manje prilagođen je za djecu stariju od pola godine.

Postoji i posebna kategorija koja je stvorena za dojenčad s posebnim zdravstvenim stanjima. Takvi proizvodi propisani su od strane liječnika, nema potrebe za samostalnošću.

Dopunjivanje dojenja: Odabir mješavine

Dojenčad je obdareno dobrim sposobnostima da se prilagode promjenjivim životnim uvjetima, uključujući hranu. Problemi u obliku probavnih poremećaja, alergije se javljaju, obično pri prelasku s jedne vrste hrane u drugu, zbog uvođenja nečega novo u prehrani. Odavde slijedi jednostavan zaključak: ne biste trebali često mijenjati vrste dodatne hrane.

Dr. Komarovsky nudi dva alternativa:

 • Odaberite što je namijenjeno djeci mlađoj od šest mjeseci.
 • Odaberite proizvođača koji nudi dvije vrste hrane, ali oboje imaju slične uvjete proizvodnje, jedna logično nastavlja s drugom. Pretpostavimo da su "Nutrilon" i "Nutrilon-2", gdje je prvi dizajniran u dobi do šest mjeseci, a drugi - od šest mjeseci. Liječnik ovu mogućnost preferira.

Nakon što odlučite o robnoj marki, trebali biste je promijeniti samo ako imate ozbiljnih razloga: na primjer, ne postoji dobitak na težini. A problem se mora riješiti neovisno, ali zajedno s pedijatrom.

Praktični savjeti. Ako vam pakiranje odgovara za cijenu, lako je kupiti u najbližim dućanima i već ste se uvjerili da je proizvod prikladan za vaše dijete, zalihe. Obratite pozornost na datum isteka i na činjenicu da je proizvođač bio isti. Slučajevi u kojima nekoliko različitih tvrtki proizvode slične pakete nisu neuobičajene. Nakon što se odlučite za određenu robnu marku, imajte na umu da je tijekom cijelog razdoblja hranjenja preporučljivo samo ga kupiti.

Kako unijeti mješavinu dodataka s dojenjem

Liječnik nudi izbor od dvije mogućnosti. Ostanite na onoj koja vam omogućuje trošenje više mlijeka i manje hrane.

 • Počnite svaki obrok s majčinom dojkom. Ako beba nije puna hranjenja.
 • Kompletna zamjena jednog od izvora na smjesi. U ostalim obrocima - majčino mlijeko.

Dr. Komarovsky inzistira na podučavanju djeteta modernoj visokokvalitetnoj dodatnoj hrani, a ne na razrjeđivanje kravljeg mlijeka. Smjesa je bolja u svim aspektima: kvaliteta, uravnotežen sastav vitamina i minerala, čistoća.

Ako mrvice su sve dobre sa zdravljem i dobitkom na težini, ona se normalno razvija, to znači da ste odabrali pravu mješavinu. Ne morate ga mijenjati samo zato što više ne volite okvir ili mislite da je vrijeme da dijete isprobava nešto novo.

Važna misao u zaključku. Ako, zbog bilo kakvih okolnosti, nemate dovoljno mlijeka ili se čak ni morate potpuno prebaciti na upotrebu smjesa, ne biste trebali brinuti i osjećati se krivima. Ti si divna majka i uvijek ćete naći način da djetetu pružite najbolje.

Mješovita hranjenja novorođenčadi

Naravno, dojenje je najbolja prehrana za dijete, posebno novorođenče. Mlijeko žene je obogaćeno proteinima, mastima, ugljikohidratima. Jedinstvena je u svom sastavu i gotovo je potpuno apsorbira crijeva bebe. U prvim danima za dijete hranjenje majčinskog mlijeka je osobito važno jer sadrži potrebne bakterije za formiranje glavne crijevne mikroflore djeteta.

Ali se događa da zbog određenih okolnosti nije moguće utvrditi dojenje, ili je njezin volumen ograničen zbog ranijeg izlaska majke za rad. Zatim ima smisla prenijeti dijete u mješovito hranjenje, što uključuje hranjenje djeteta, u kojem, uz majčino mlijeko, dobiva prilagođenu mješavinu.

Zašto ići na mješovitu prehranu?

Da bi se od dojenja pomaknulo novorođenče u mješoviti, mora postojati hitna potreba za tim, što proizlazi iz takvih razloga:

 • nedostatak tjelesne težine kod djeteta;
 • česte prolongirane odsutnosti majki (odlazak na posao, putovanja, bolničko liječenje);
 • redovita proizvodnja nedovoljnih količina majčinog mlijeka (pravi hipogalaktika);
 • bolesti kada je potrebno smanjiti količinu konzumacije majčinog mlijeka od strane djeteta - manjka laktaze, exudativne diateze i drugih.

Međutim, ponekad loše informirani o svojstvima majki laktacije zbunjuju krize, kao i smanjenje količine mlijeka zbog prekomjerne radne snage ili živčanih šokova (koji se nazivaju i lažna hipogalaktika) s istinskim nedostatkom mlijeka i odmah pokušavaju hraniti smjesu. Češće se to događa zbog nedostatka povjerenja u vlastite snage za hranjenje, zbog pritiska rodbine ili u odsutnosti želje za dojenjem. Stoga se preporučuje da se savjetujete s liječnicima, kao što su pedijatri i savjetnici za dojenje, prije nego se prebacite na mješovitu prehranu djeteta.

Kako se prebaciti na miješano hranjenje?

Odlučiti hoće li prijenos novorođenčeta prenijeti na mješovitu dijetu ili ne, po mogućnosti s pedijatrom koji može predložiti koja bi smjesa trebala biti poželjna u ovom slučaju. Također morate paziti na korake uvođenja mješavine u dječju prehranu. Budući da je to nova hrana, u početku treba malo hraniti, počevši od 20 ml, postupno povećavajući volumen za 10 ml sa svakim hranom, dovodeći do željene brzine.

Kako hraniti bebu s mješovitom hranom?

Da bi se pravilno organizirala mješovita hranjenja novorođenčeta i da ne izgubimo vrlo dojku, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 • izračunajte količinu hrane koja nedostaje dnevno (to je lako učiniti, imajući redovno vaganje bebe).
 • postupno uvodite smjesu, počevši od 10 ml za hranjenje.
 • Prvo, obje grudi se nude naizmjenično, nakon čega se smjesa daje.
 • smjesu se daje iz žlice ili iz boce s elastičnom bradavicom (tako da dijete uopće ne odbije od majčine dojke).
 • dati djetetu mješavinu ne nakon svakog njegovog zahtjeva da jede, ali u skladu s intervalom od 3-4 sata. Dojka se može hraniti po želji.

Problemi s mješovitim hranjenjem novorođenčeta

Glavni problemi s mješovitom prehranom:

 • konstipacija - jer je smjesa za trbuh novorođenčadi smatra teškim obrokom;

 • uzrujana stolica - kao rezultat neprikladne mješavine, onda je neophodno promijeniti prehranu.
 • Mješovita hranjenja

  Da bi se ubrzao odmak od mješovitog hranjenja, oni počinju uvoditi dodatnu hranu u 4-5 mjeseci (ne u 6 mjeseci kao kod dojenja). To je učinjeno na sličan princip, kao u prirodnom, jedina razlika je da oni zamjenjuju hranjenje koje je provedeno s mješavinom, i zadržati hranjenje s mlijekom. Dakle, za 6-7 mjeseci beba može već potpuno napustiti smjesu, jer će dobiti najhranjiviju i raznovrsnu hranu.

  Prijelaz na mješoviti tip hranjenja novorođenčeta ne znači da je nemoguće vratiti se isključivo na dojku. To se može učiniti uklanjanjem razloga zbog kojih je prijelaz bio napravljen: povećati laktaciju, kako bi se osiguralo da je mama redovito s djetetom ili da liječi dijete.

  Mitovi o mješovitoj prehrani novorođenčadi

  Mješovita prehrana bebe uvijek pate od zatvora. Ovo nije istina. Gotovo sve bebe do 3-4 mjeseca pati od zatvora i nadutosti. Iz mješavine, dijete pati od konstipacije samo ako je pogrešno podignuto ili pripremljeno. Liječnik treba odabrati smjesu prema dobi djeteta i njegovim pojedinačnim značajkama. Za pripremu smjese mora biti strogo prema uputama. U ovom slučaju, inicijativa je kažnjiva.

  Mješovita prehrana mora se nužno prebaciti na potpuno umjetno, jer će zbog toga biti lijen i dojiti na dojci, jer mlijeko lakše izlazi iz boce. Istina, ipak, djelomično. Zapravo, ako napravite veliku rupu u bradavici, beba će početi napuštati dojku. Ako je bradavica tijesna, mrvica će jednako voljeti i dojku i bocu.

  Novorođenče na mješovitoj hrani raste bolno ili slabo. Da, smjesa ne sadrži sve potrebne imunološke stanice, kao i hormone, kao u majčinom mlijeku. Međutim, dijete dobiva većinu svog imuniteta u uteri, dopunjujući ga znojem od količine majčinog mlijeka primljenog od mame. Dodatno, prilagođene smjese pripremaju se na način da održavaju imunitet djeteta na punoj umjetnoj prehrani, a ne na mješovitoj prehrani.