Pravila za hranjenje Komarovskoga

Bol

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

Komarovsky prvo hranjenje umjetnim hranjenjem

Kada uvesti hranjenje u umjetnoj hrani Komarovsky

Prikorm na Komarovsky: stol će vam pomoći

Počinjemo s mlijekom

U sljedećoj fazi Evgenij Olegovich predlaže uvođenje plodova, osobito pečene jabuke. Objašnjenje za to je jednostavno: voće su ukusniji od povrća, mogu se postupno dodavati u kefir i sir, kako ne bi uzrokovali stres zbog nagle promjene u sastavu hrane. Voće sadrži vlakno, što može biti neodoljivo ako se primjenjuje odvojeno u obliku pire krumpira.

Prikorm na Komarovsky: tablica upoznavanja

Složiti se s preporukama iskusnog liječnika ili ne jest svjesni izbor svake obitelji. Ako odlučite izgraditi život djeteta prema Komarovskom - stol s komplementarnom hranom bit će dobra pomoć u organizaciji zdrave prehrane za bebu.

Podijelite sa svojim prijateljima!

Nekako sumnjam na laktaciju od kiselog mlijeka. Zašto? dijete dobiva mlijeko iz mješavine ili dojke majke pa zašto mu treba više proteina? bolje je davati povrće, zatim žitarice, zatim meso i kiselo mlijeko.

Uvođenje komplementarne hrane: savjet od dr. Komarovskog

Liječnik Yevgeny Komarovsky ima određeni ugled među mlađom generacijom, među zrelim ljudima, i među baka i djedova. Mnogi njegovi savjeti, članci i videozapisi, pokrivaju naizgled elementarne stvari, postaju otkriće za mlade roditelje. Dakle, prema brojnim zahtjevima naših čitatelja, danas ćemo detaljno razgovarati o pravilima za uvođenje komplementarne hrane tijekom dojenja i umjetnog hranjenja "prema Komarovskom".

Koja je glavna ideja uvođenja komplementarne hrane za Komarovsky?

Ali što se tiče hrane komplementarne hrane, postoje određene razlike. Dakle, Evgenij Komarovsky preporučuje započinjanje djetetovog poznanstva s odraslom hranom s fermentiranim mliječnim proizvodima (kefir i sir), a tek nakon što ih uspješno uvedu, po njegovom mišljenju beba se može uvesti u žitarice, povrće, voće itd.

Shema uvođenja hrane prema Komarovsky

Nakon što je kefir uveden u prehranu djeteta, možete ga početi upoznavati s kurdom. Prema shemi uvođenja komplementarne hrane prema Komarovskom, prvi dio kravljeg sira dodaje se kefiru u iznosu od 5 grama, tj. 1 žličicu. Naravno, smjesa kefira i svježeg sira mora biti dovedena u homogeno stanje. Da biste to učinili, možete upotrijebiti uobičajeni mala miješalica ili sredstvo za uranjanje (potonji je prikladniji za upotrebu za veće dijelove). Nadalje, ako dijete dobro uzme sir, sljedeći dan udio će se udvostručiti, a dan nakon toga ponovno će se udvostručiti i to će biti dovedeno do optimalne - 30 grama.

Tablica uvođenja prve komplementarne hrane za Komarovsky u 6 mjeseci

Napomena: Dr. Komarovsky preporučuje uvođenje komplementarne hrane drugoj hrani, tj. Ujutro. S takvom shemom, lakše ćete pratiti reakciju djeteta na novu hranu i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere.

Napomena: Prije uvođenja kravljeg ili kozjeg mlijeka u prehranu djeteta do jedne godine, obratite se svom liječniku ili predstavnicima skrbničke službe. Mnoga djeca su alergična na laktozu. U ovom slučaju, uvođenje mlijeka u dječju prehranu preporučuje se tek nakon što navrši 3 godine života.

2-3 tjedna nakon uvođenja povrća, dr. Komarovsky preporučuje da se dijete ponudi probati meso. I opet. za razliku od WHO-a, Komarovsky predlaže prvo upoznavanje djeteta s mesnim mljevenjem, tj. bujama, i tek onda mu nudi mljeveno meso u čistom obliku ili kao dio gotove jela. Poznavanje započinje s 2-3 žlice juhe i 1-2 žlice mljevenog mesa.

Napomena: Svjetska zdravstvena organizacija ne preporuča davati mesne pivo djeci do godinu dana, budući da prva godina života bebe nema dovoljno enzima da bi se u potpunosti obradila ova teška i masna jela.

Kao lijep "bonus" za članak, pozivamo vas da se upoznate s lekcijom za video o uvođenju komplementarne hrane za Komarovskoga

Uvođenje hranjenja umjetnom hranom

Kada uvesti dodatnu hranu topništvu

Kako pravilno hraniti umjetno

Postoje određene opće preporuke o tome kako i s kojom hranom početi predstavljati dijete s novim obrokom.

Umjetna prehrana

Najbolji popis ulaza za nove proizvode izgleda ovako:

 1. Pear od povrća.
 2. Žitarice od žitarica.
 3. Rezanci, mliječni proizvodi.
 4. Voćni sokovi, voće.
 5. Žumanjka jajeta, jela od mesa ili ribe.

Za praktičnost roditelja postoji posebna tablica za unos hrane, gdje su datumi, proizvodi i njihova količina detaljni.

Djevojčicu od devet mjeseci može se ponuditi oguljena jablana kriška. U mesu se uvodi osam mjeseci staro umjetno dijete. Meso mora biti prehrambene, niske masnoće - piletina ili puretina, teletina, kunić. Isprva, oni nude nježnu kravu od mesa, a potom se prenose u kolače ili mesne kuglice. Meso meso je bolje dati nakon godinu dana. Počevši od 8-9 mjeseci, dječji meni bi trebao biti raznolik sa mršavom ribom, kao što su bakalar, hake i morski bas. Žumanjka od jajašca ili jajeta započinje s dobi od sedam mjeseci do bebe dvaput tjedno. Morate početi s četvrtinom i postupno dovesti dio na polovicu žumance.

Objavio: Lina Zhukova

Datum izdanja: 18. siječnja

Snimanje navigacije

Izvori: http://www.happy-giraffe.ru/community/5/forum/post/93876/, http://www.gnomik.ru/articles/art-vvedenie-prikorma-sovety-ot-doktora-komarovskogo /, http://nedeli-beremennosti.com/vvedenie-prikorma-pri-iskusstvennom-vskarmlivanii/

Još nema komentara!

Istaknuti članci
Trudna djevojka boli joj trbuh

To boli trbuh, donji dio trbuha dalje.

Dva plovila u djelovanju pupčane vrpce

Pupak ima 2 posude od mnogih drugih.

Trudnoća 14 15 tjedana trbušne senzacije

Trudnoća 14-15 tjedna Sljedeća.

Popularni članci

Gdje je posteljica tijekom trudnoće

Placenta - tijekom trudnoće i nakon poroda: ono što trebate znati O placentama čujete, vjerojatno, svatko od nas, ali obično čak i trudnice imaju vrlo općenitu ideju.

Kline u vratu

Umetanje pupkovine: uzroci i taktika Nesigurnost je izvor većine strahova. Uhvaćene mnogim strahovima porođaja, buduće majke već počinju sumnjati u svoje iskusnije.

Prehrana trudna izbornik drugog tromjesečja

Kako planirati pravilnu prehranu u drugom tromjesečju trudnoće? Prehrana trudnice izuzetno je važno za rastući fetus, kao i na razvoj.

Počnite hraniti umjetnom hranom Komarovsky

Prvo hranjenje umjetnim hranjenjem

Kada uvesti komplementarnu hranu topništvu?
Kako pravilno hraniti ventilator?

Pravila za uvođenje novih proizvoda u ishranu prehranom djeteta slično su pravilima za dojene bebe:

Umjetna prehrana

Općenito, redoslijed unosa proizvoda izgleda ovako:

 1. Pear od povrća.
 2. Kashi.
 3. Mliječni proizvodi i sir.
 4. Voće i sokovi.
 5. Meso i riblja jela, žumanjka jajeta.

Stavke 1 i 2 mogu se zamijeniti. Ali hrana počinje s kašom, u pravilu, u slučaju da dijete ne dobiva na težini dobro.

Pear od povrća. Preporuča se upoznati dijete s povrćem koje rijetko uzrokuje alergije: tikvice, cvjetača, bundeve, brokule. Kasnije u pire krumpira, možete dodati kap suncokreta ili maslinovog ulja.

Kashi. Mjesec dana nakon stupanja biljnih purees može dati beba žitarice s mlijekom ili mliječnom bez glutena - riža, heljda, zob. Počevši od 1 žličice, podešava se na volumen od 150-200 g dnevno.

Fermentirani mliječni proizvodi. Pediatri preporučuju uvođenje sir od 8 mjeseci. Kufir možete regalirati od 10 do 11 mjeseci. Poželjno je kupiti specijalizirane za fermentirane mliječne proizvode za djecu.

Voće i sokovi. Od 7, dopušteno je voćne puree i svježe iscijeđene sokove od jabuka, banane, razrijeđene vodom 1: 1. Mogu se kombinirati s sokovima od povrća (bundeva, mrkve). Do 9 mjeseci možete dati krišku jabuke bez oguljenja.

Meso i riba. U dobi od 7,5-8 mjeseci uvedeno je umjetno dijete u meso s niskim udjelom masnoća (kunić, piletina, puretina, teletina), prvo u obliku pire krumpira, a zatim i parne mesne kuglice i mesne kuglice. Dijete do godine mesnatog bujona ne dobiva.

Ribu s niskom masnoćom (bakalar, bakalar, morski bas) kuhaju se od 8-9 mjeseci dva puta tjedno.

Tuš žumanjak pilića ili prepelice unosi se u dodatke od 7 mjeseci i daje mrvicu 2 puta tjedno. Počevši od ¼ žumanjka, njezina količina se podešava na ½.

Radi praktičnosti, roditelji mogu koristiti stol za umjetnu hranu.

Prikorm na Komarovsky: stol će vam pomoći

Počinjemo s mlijekom

U sljedećoj fazi Evgenij Olegovich predlaže uvođenje plodova, osobito pečene jabuke. Objašnjenje za to je jednostavno: voće su ukusniji od povrća, mogu se postupno dodavati u kefir i sir, kako ne bi uzrokovali stres zbog nagle promjene u sastavu hrane. Voće sadrži vlakno, što može biti neodoljivo ako se primjenjuje odvojeno u obliku pire krumpira.

Prikorm na Komarovsky: tablica upoznavanja

Složiti se s preporukama iskusnog liječnika ili ne jest svjesni izbor svake obitelji. Ako odlučite izgraditi život djeteta prema Komarovskom - stol s komplementarnom hranom bit će dobra pomoć u organizaciji zdrave prehrane za bebu.

Podijelite sa svojim prijateljima!

Nekako sumnjam na laktaciju od kiselog mlijeka. Zašto? dijete dobiva mlijeko iz mješavine ili dojke majke pa zašto mu treba više proteina? bolje je davati povrće, zatim žitarice, zatim meso i kiselo mlijeko.

Prikorm na Komarovskom

Poznati liječnik Komarovsky naglašava da od rođenja do šest mjeseci dijete treba majčino mlijeko. bilo dojenčeta, ili kombinacija oboje.

Sve što dijete dobije u prvoj godini kao dodatak mlijeku ili mješavinama, kaže Komarovsky, komplementarne hrane.

Komarovsky video: Prikorm

MORA SE DOGOVATI OVAJ VIDEO.

Krmni proizvodi

01 Govoreći o uvođenju komplementarne hrane, Komarovsky daje moguće varijante proizvoda.

03 Po prvi put dodajte dvije ili tri žlice (žličice). Zatim eksponencijalno povećajte dozu.

04 Otprilike petog dana, kefir se dodaje svježi sir: jedan žlica prvog dana, dva u sekundi: 30 g dnevno do 8 mjeseci, nakon osam do 50 godina.

05 Jedno hranjenje zamjenjuje se s 150 g kefira s 30 g svježeg sira.

Sljedeća, nakon četiri tjedna, postoje žitarice mlijeka, naime heljde, zobene pahuljice i rižu. Možete ih kupiti, možete sami kuhati (pomoću mljevenja). Kao otapalo, bolje je uzeti kravlje mlijeko, ali formulacije mlijeka.

07 Nakon osam mjeseci možete davati kašu od krupice.

08 Baby Komarovsky savjetuje da započne nakon 8 mjeseci, ako postoji barem jedan zub. prvo povrće, zatim juha od povrća ili pire od povrća. Postupno zamijenite jedno hranjenje povrća.

09 Onda možete pokušati uvesti jelo od mesa: juha u pileći juhu, zatim dodati juhu u gumiranom mesu, a onda kuhana žumanjka kuhana - početi od 1/5 dijela, a zatim povećati količinu. Do godine nije potrebno dati djetetu više od polovice žumance.

10 Sokovi, voćni sirovi ne zamjenjuju glavnu hranu, već dopunjuju hranjenje majčinim mlijekom ili formulom mlijeka.

Dakle, u dobi od devet mjeseci, tri hranjenja su potpuno zamijenjena komplementarnom hranom. Također možete dodati slomiti kekse na kefir s kravljem sir, mrvica kruha u juhu, napraviti pire krumpir s ribanim mesom i mlijekom, dati pečeni jabuka.

12 Od 10 mjeseci juha se može kuhati u riblju juhu.

Sve što Komarovsky kaže o prikormu, videozapis na različitim mjestima jasno će reći: i o komplementarnoj hrani za Komarovsky mjesecima, te o komplementarnim prehrambenim proizvodima.

Dragi roditelji, preporučujemo da pogledate cijeli videozapis dr. Komarovskog o dodatku koji se nalazi na istoj stranici. U ovom videu, najdetaljnije i korisnije informacije o prikormu.

Intervju Komarovsky: Prikorm

Prekrasna knjiga poznatog pedijatra Evgeni Olegovich Komarovsky. Dostupni, uzbudljivi i vrlo korisni podaci usmjereni na budućnost i već.

Prvi dio roditeljskog priručnika dr. Komarovskog sadrži informacije važne za sve zdrave djece - rast, razvoj, pregled.

Izvori: http://womanadvice.ru/pervyy-prikorm-pri-iskusstvennom-vskarmlivanii, http://www.happy-giraffe.ru/community/5/forum/post/93876/, http: // xn-- b1amqi.net/index.php/komarovskij-prikorm

Još nema komentara!

Istaknuti članci
Mogu li zatrudnjeti po prvi put?

Je li moguće od prve dalje.

Mogu li pojesti sushi tijekom trudnoće?

Je li moguće jesti peciva i sushi trudna: sve za više.

Rast hgsh tijekom trudnoće po rasporedu dana

Kalkulator za hCG tijekom trudnoće na mreži.

Popularni članci

Umjetno hranjenje novorođenčeta

Umjetno hranjenje O prednostima dojenja danas, svi znaju, ali nedostatak mlijeka u ženi nije razlog za paniku. Umjetno hranjenje je poznato od davnih vremena, na primjer.

Možete zatrudnjeti nakon razbijanja jajnika

Temeljna temperatura od A do Z Ruptura jajnika cista: Je li trudnoća moguće? Imao sam sličnu situaciju, cista na stranici desno.

Jedite majku dojenčeta

Što možete jesti skrbničku mamu? Čini se da svatko i svi znaju da je dojenje povezano s značajnim prehrambenim ograničenjima, ali o tome.

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Sva prava pridržana, 14+

Kopiranje materijala na stranicama moguće je samo ako instalirate aktivnu vezu na našu web stranicu.

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko dojke. I nijedna nano-tehnologija i najnoviji napredni razvoj moderne znanosti nisu u stanju napraviti smjesu što bliže sastavu prirodnog mlijeka, koje samo mama može dati mrvicama.

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Nemoguće je zamijeniti majčino mlijeko s bilo kojom, čak i najskupljom "vrhunskom" mješavinom. Njegova je vrijednost ne samo u vitaminima i enzimima nego iu imunoglobulinama. Mama mlijeko daje djetetu istu imunosnu zaštitu, zahvaljujući kojoj je mrvica prilično pouzdano zaštićena od većine virusa u prvih šest mjeseci svog života sve dok se vlastiti imunološki sustav ne počne aktivno oblikovati.

To uopće ne znači da su djeca umjetnici potpuno lišena imuniteta majke. Imaju još urođeni imunitet koji je nastao tijekom trudnoće i uz pravilnu njegu, on će također moći zaštititi dijete, a ne kao učinkovito kao kod dojenja, ali nešto je bolje od ništa.

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Yevgeny O. savjetuje da ne slušaju bake, koji se sjećaju kako je baka poduprla "sedam kravljeg mlijeka" i nazvala smjesu "kemiju" i "otrov". Do jedne godine liječnik ne preporuča davati mlijeko djeci, a do tri - s oprezom. Razlog tome je da je količina kalcija i fosfora u kravljem mlijeku toliko velika da dječji bubrezi ne mogu ukloniti takve spojeve. Napunjen je ozbiljnim bolestima, alergijama na kravlje bjelančevine i problema s koštanim sustavom.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

Ako beba dobiva na težini dobro, a umjetnici obično čak i zbrajaju vrlo dobro, onda nema potrebe hraniti se do šest mjeseci, rekao je Komarovsky. Od šest mjeseci trebate unijeti dodatnu hranu, prema rasporedu prikorme. Pedijatri u velikom većinom savjetuju majkama da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima i pirećim krumpirom, ali Yevgeny Komarovsky preporučuje da počnete s kefirima i žitaricama i ostavljajući plodove sve do najboljih vremena kada dijete jede prvi zub.

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

problemi

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Postoji mišljenje da djeca koja jedu mješavine imaju veću vjerojatnost da pate od dermatitisa i alergija. Tu je zrnca logike, ali nemoguće je tvrditi da je to uzorak. Ako dijete ima neadekvatnu reakciju na određenu smjesu, možete zamijeniti samu smjesu. No, to prečesto i bez znanja pediatre Komarovsky ne preporučuje.

Savjet

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Ako obitelj ima priliku koristiti usluge medicinske sestre, onda nema razloga odbiti takvu priliku, rekao je Komarovsky. Glavna stvar je osigurati čistoću ženske sestre, znati koje proizvode koristi za hranu, bilo da puši, a ne koristi nikakve lijekove. U ovom slučaju, liječnik jasno razlikuje pojam "donatorsko mlijeko" i "medicinska sestra".

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Kada prestati hraniti smjesu, odlučite, u konačnici, roditelji. Međutim, stav Komarovskog ovdje je sličan njegovu stajalištu o pitanju prestanka dojenja. Nakon godinu dana beba u osnovi ne treba mješavine ili majčino mlijeko. Njegova prehrana treba biti proširena i uključivati ​​meso, povrće, voće, žitarice, a smjesa više ne može zadovoljiti sve potrebe odraslog tijela.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Djecu koja se hrani bocama, obično se ne smije davati dodatni vitamin D za prevenciju rakuta, budući da je u dovoljnoj količini u sastavu svih mliječnih formula za bebe. A predoziranje vitaminom D mnogo je gori od nedostatka vitamina.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane

Pozdrav, dragi Evgenij Olegovich! S velikim zadovoljstvom sam pročitao vašu knjigu "Child Health". Osim mnoštva korisnih informacija, želio bih primijetiti jednostavnost "pripovijedanja" i izvrstan smisao za humor. Iskreno, svi smo umorni od suhe "akademske" potrebe - nema potrebe, moraju - ne bi trebali. U 101. putu želim postaviti pitanje o mamcu. U svojoj knjizi, dovoljno detaljno i uvjerljivo, rečeno je da se dodatke (pire krumpir i prasine) trebaju početi što je moguće kraće, po mom mišljenju, kada se pojave prvi zubi. S naturalistima, sve je jasno - ima grudi na gorak kraj, tj. na zube, ali što se tiče umjetnika, kojima pripadamo. Uostalom, umjetno je umjetno, čak i ako je vrlo prilagodljiva, NAN, poput našeg. Da, postoje svi potrebni vitamini i elementi u tragovima, ali ako hranite odraslu osobu s nekim vitaminima u kapsulama, onda ako živi, ​​a ne dugo, a za mene ne moram reći da postoji, na primjer, željezo i željezo - to je jedno u jabukama u govedini je još jedan. Trebam sve ovo: bez ikakve sumnje u vašoj nadležnosti i povjerenje u vas kao liječnika, još uvijek čitam članke na drugim mjestima gdje stričevi akademici savjetuju prijevremenu hranu za umjetne namirnice, a istodobno primjećujući opći trend koji sada mami što je prije moguće, u 4 mjeseca :)))). Da, a naš teta-liječnik također kaže da je vrijeme (mi smo 4 mjeseca), kažu, dijete nije dovoljno da se u mlijeku, a želudac treba podučavati da proizvode enzime za probavu "odrasle hrane". Molim vas da mi se ne obazirete na nezahvalan, ali plemeniti rad (a ne samo mene - ime je legije, to je sigurno) sljedeće: zašto se umjetnicima još uvijek preporučuje da počnu davati mamac, koja je razlika ako je dobra mješavina što je bliža moguću majčinom mlijeku? Kako se nositi s "živim" vitaminima, ili su svi vitamini jednaki i ovo je druga bajka za odrasle? Stvarno se nadam za detaljan odgovor, jer je tema vrlo aktualna i previše je mišljenja, često dijametralno suprotnih. Bilo bi poželjno uvjerljivo, da, nakon analize, izabrati nešto za sebe ispravno. Jasno je da postoje roditelji - bezuvjetni pristaše ranog hranjenja, a prema tome postoje i oni koji su spremni hraniti samo mlijeko u jednoj godini, ali velika većina ljudi poput mene koji nemaju jasno mišljenje o tom pitanju, a iz obilnog mišljenja samo kuhaju mozgovi, Hvala unaprijed za vaš odgovor, srdačan pozdrav Ira

Ira, pozdrav! Pa, pokažimo to za 101. put (iako, po mojoj pošti, u 1001.). Koja je filozofska osnova prehrane - pružiti tijelu sve što je potrebno za mentalnu i tjelesnu aktivnost, a u odnosu na djecu - i razvoj rasta. Mikro- i makronutrijenti, naravno, vitamini su vrlo potrebni, iako osnova prehrane, međutim, nisu oni, već zloglasni poznati proteini, masti i ugljikohidrati. Dugi niz godina akademski znanstvenici i akademici pokušali su utvrditi koliku količinu proteina, masnoća, ugljikohidrata, vitamina i minerala koje bi osoba trebala primiti u određenim stadijima svog života, kako bi ta količina zadovoljila potrebe organizma. Primljene su odgovore na glavna pitanja u ovom smjeru. Podaci su prilično pouzdani, u odnosu na svaki element koji čini dijetu, uspostavljaju se norme definirane pojmom "fiziološka potreba". Naime, jasno je utvrđeno koliko ugljikohidrata, kalcija ili, na primjer, folna kiselina treba primiti ljudsko tijelo određene dobi, tako da ne dovodi do razvoja bolesti povezanih s nedostatkom određenog elementa. Za dijete prve godine života, fiziološke potrebe mijenjaju se svakog mjeseca, a jedino mlijeko majke može adekvatno promijeniti u skladu s tim potrebama - to je aksiom i najvažniji argument u korist dojenja. Ali. Nemamo mlijeka. Pokušavamo pronaći razumnu alternativu. Nalazimo: prilagođenu smjesu. Štoviše, pokazalo se da su znanstvenici koji rade na području dječje hrane i proizvođači mješavina svjesni da je nemoguće zadovoljavati promjenjive fiziološke potrebe tijekom prve godine života bez ispravljanja sastava smjesa, Razvijanje ozbiljnih bolesti je malo vjerojatno, ali zašto se riskirati. S tim u vidu, mješavine se stvaraju, sukcesivno zamjenjuju jedna drugu. Inozemni proizvođači u osnovi su odabrali način na koji dijeli hranu u dvije faze - prije i nakon 6 mjeseci. Standardna mješavina, ista "Nan", a sljedeća formula "Nan-2" - za one koji imaju više od 6. Očito je u drugoj "Nan" odgovarajući kompozicija implementirana. Domaći proizvođači otišli su malo drugačije, za mene, - tako potpuno racionalni: "beba" - do 2 mjeseca, "beba" - nakon 2 mjeseca. Dakle, imamo 4 mjeseca. I dijete je vrlo, jako žao, jer jede jednu "tanku mješavinu". Nije važno što dijete raste i razvija normalno, da nema nikakvih posebnih problema. Ja stvarno želim biti poput svih ostalih. Što možemo ponuditi bolje od mješavine? Dajemo kefir ili juhu od povrća ili zobene pahuljice na mlijeko? Ali u bilo kojem od navedenih proizvoda nećete imati sve što je u prilagođenoj mješavini - to je sasvim nedvosmisleno. Slijedom toga zamijenit ćemo nekoliko hranjenja, a plus ćemo početi hraniti dijete vitaminima, kako bismo uklonili manjak - kakav je vitamin, koliko je izražen manjak - nećemo to znati, ali mi ćemo to dati. Ne iznenađuje u tom smislu da je u mojoj svakodnevnoj praksi hipervitaminoza mnogo češća od hipovitaminoze. Zašto, svejedno, stalno mislimo da je potrebno (!) Dodati nešto smjesu. Prvo, jer, kako pišete, "da, postoje svi potrebni vitamini i elementi u tragovima, ali ako hranite odraslu osobu s vitaminima u kapsulama, tada će živjeti, a ne dugo." Ali već smo primijetili da tamo MAIN THING još uvijek nije vitamine, nego proteine, masti, ugljikohidrate. Drugo, uvjerenje da je raznovrsna prehrana zdrava i zdrava prehrana čvrsto je ukorijenjena u našoj svijesti. I, prema ovoj logici, ne može biti zdrava konzumiranjem jedne smjese. Ovo je ogromna zabluda. Kit, koji teži 100 tona, jede plankton, prehrana većine vrsta je vrlo uska, a čovjek nije iznimka. Treće, sve ove brojne prekrasno lijepe kantine i torbe omogućuju nam materijalno shvaćanje naše ljubavi, jer mi ništa ne žalimo za dijete. Konačno, na četvrtom mjestu, stalno čujemo potrebu za sokovima, pirećim krumpirom, raznovrsnom hranom i ne možemo shvatiti da su sve gore spomenute kutije za kolače poslovanje s više milijardi dolara. Što ima tamo komentirati? Uočio sam više od stotinu djece koje roditelji nisu mogli dati ništa osim prilagođene mješavine za godinu dana - sve drugo uzrokovalo je alergije. Roditelji su trpjeli uglavnom zato što nisu bili u potpunosti odraženi na rast i razvoj djeteta, a to se nije moglo utjecati, jer ako roditelji mogu priuštiti kupnju kvalitetne prilagodene mješavine za svoje dijete, onda bi oni (roditelji) trebali biti svjesni da je ova mješavina sigurno bolja, zdravija, sigurnija od bilo koje juhe, bilo žitarice, bilo pire krumpira. I odgovoriti na pitanje "zašto se još preporuča da umjetnici počnu hraniti prije hrane, koja je razlika ako je dobra mješavina što bliža majčinom mlijeku?" Ne mogu, jer se potpuno ne slažem s takvim stajalištem. Bilo bi bolje ako se ovakvi zaključci: dijete ne vidi normalnu hranu - majčino mlijeko. Dobiva neku vrstu surogata, navodno zamjenjuje mlijeko, ali ovo je NAJBOLJI od onoga što mu možemo ponuditi. Zato mu dajemo još dulje dobre mješavine da ne pogoršamo "abnormalnost" prehrane i eksperimenata. "Živi vitamini" - ovo nije bajka, jer su dobre priče. To je sve isto poslovanje, milijuni zelenih papira, s kojima smo stavili masne kutije na vlastitu savjest, kupujući prve "živite vitamine", zatim linx-bactisubtils, malo kasnije tavegila-suprastina, itd. Sve najbolje. Stvarno se nadam da će vam moj argument izgledati uvjerljivo. Komarovsky Yevgeny Olegovich.

10 pravila komplementarne hrane Dr. Komarovsky

Dakle, prijatelji, razgovaraju o hrani, razgovaraju o prvim obrocima - u stvari to je komplementarna hrana - ovo je uzbudljiva tema. Vjerojatno pedijatar ima nekoliko takvih tema - kao što su "tretiramo proljev", "tretiramo trnci", "liječimo kašalj", "Prikorm" - probudimo se noću, reći ćemo vam kako živjeti s njom.

Zamolite da zapišete 10 jednostavnih pravila:

Pravilo broj 1. Kada početi

Najvažnije pravilo hranjenja je kada početi? Obično sam to rekao: od 4 do 6 mjeseci ne trebate dječju hranu, to je potrebno za mamu.

Sad ću ovo reći: do 6 mjeseci nema hranjenja. Vidiš, medicinska znanost ne prestaje, a sve više dokaza da ti eksperimenti nisu potrebni sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Dobro?

Pravilo broj 2. Neovisno o vrsti hranjenja

Vrlo je važno odmah zaboraviti da sustav hranjenja ima veze s vremenom hranjenja:

 • Mi smo umjetnici, trebamo hranu od 3 mjeseca!
 • Dojeni smo, obično počinjemo godinu dana. Do godine - samo mama!

Moji prijatelji, bez obzira na vrstu hranjenja, najbolje vrijeme za početak hranjenja je 6 mjeseci.

Pravilo broj 3. Nemojte eksperimentirati s bolesnim djetetom

Mamac i općenito novi proizvodi daju se kada je dijete zdravo. Ako je dijete bolesno, nešto nije u redu - nemojmo eksperimentirati s pacijentom.

Tri pravila koja već znamo - dobro su učinili!

Pravilo broj 4. Mirna atmosfera

Opet, zašto trebate ove eksperimente, ako ste negdje posjetili, zajedno su se na putovanju - sutra idemo negdje, a danas ćemo dati nešto, a cijelo ćemo noću liječiti proljev! Stoga, ako ćemo dati neke nove proizvode, prilagodimo se okolnostima i ne provodimo pokuse kad je nezgodno za bilo kojeg člana obitelji.

Pravilo broj 5. Prvo mamac, a zatim glavni obrok

Što je vrlo važno? Hrana se još uvijek daje kada je dijete stvarno gladno, to jest, daju je prije nego što ga hrane s glavnom hranom. Jasno je da, ako ga stavite na prsa, a nakon što je jeli, već je vrlo teško izvoditi bilo kakve pokuse s novim, neobičnim obrokom. Stoga, još jednom važno pravilo - prvi mamac, a zatim glavni obrok.

Pravilo broj 6. Ako dijete odbije novi obrok

Još jedno pravilo - ako odbijete, ne biste trebali biti uzrujani, ali ne biste trebali zatvoriti ovu temu. Odbija - ponavljati nakon nekog vremena, ponuditi, ponuditi, ponuditi.

Što je još jako važno - ako zaista želite da ga pojede, a on ne jede, jedite ga sami u njegovoj prisutnosti. To je vrlo pogodno.

Pravilo broj 7. Mono-komponenta novog hranjenja

Još jedno pravilo: sve nove monokomponente. To jest, ako smo odlučili dati kašu, onda ne bismo trebali davati kašu od 7 žitarica, a zatim pogodite koja je od njih nije odgovarala nama. Dogovoreno? Dobro je.

Pravilo broj 8. Postupno prijelaz na mamac

Ako smo zamijenili jedno od hranjenja s mamcem, tada ćemo tek nakon toga eksperimentirati s drugom. To jest, nije potrebno provoditi svaki pokusi hranjenja. Idemo jesti mamu ujutro, drugo hranjenje - komplementarna hrana, mama. A kad potpuno zamijenimo drugu hranu, onda ćemo provesti neke eksperimente u trećem, četvrtom. To je poželjno. Dogovoreno? Dobro je!

Pravilo broj 9. Postupno širenje izbornika

Postoji također pravilo za slušanje - u pravilu, novi proizvodi koje dijete nikad prije nije isprobalo (može postojati nekoliko takvih proizvoda odjednom) ne smije se davati u intervalima manjim od 5 dana. Naime, svaki dan ne treba nešto novo. Onda će opet biti teško shvatiti tko je zaista kriv.

Pravilo broj 10. Trajanje potpune zamjene hranjenja - tjedan dana

U velikoj mjeri, moram vam reći da, u pravilu, za potpunu zamjenu hranjenja - na primjer, odlučili smo dati djetetu zobene pahuljice - u pravilu, optimalno vrijeme za zamjenu smjese s zobena kaša u punom - oko tjedan dana. Razumijete li? To jest, znamo da dijete jede ovu mješavinu mlijeka. Danas su dali 20 g, sutra 40, poslije podne 80, itd. - tjedan za zamjenu hranjenja.

Pravila su gotova. Sada, vrlo zanimljive stvari, jer opet medicinska znanost ne prestaje.

Hrana i alergije

Na primjer, u SAD-u, vrlo akutan problem povezan je, na primjer, s kikirikijem. Imaju vrlo čest - vjerojatno znate - maslac od kikirikija. Imaju ogroman broj djece s alergijama na kikiriki. A svi su im životi govorili majkama: "Nikad nemojte davati kikiriki maloj djeci! To povećava vjerojatnost alergije! "

I odjednom, doslovno, mnogo nedavnih studija dokazuje da, ako se djeca od 6-8 mjeseci daju kikiriki u malim količinama, to dramatično smanjuje vjerojatnost alergije kasnije, kada je stariji.

To je, tako se stvari mijenjaju. Drugo pitanje je da ako u kući postoje ljudi s alergijama, ako je ova tema u principu važna za obitelj, onda je bolje ne provoditi takve pokuse.

Zašto to govorim? Vrlo često, vaš liječnik sada vam može savjetovati što se protivi onome što je napisano u mnogim knjigama. Ali znanost ne stoji mirno i sve se mijenja.

Na primjer, ribe. U mnogim knjigama pišu da je riba bolja nakon godinu dana: počinjemo mamiti meso, a zatim ribu. A sada, ako dijete dobiva ribu juhu ili ribu u juhu, počevši od 8 mjeseci, ispada da neće biti ništa loše - molim vas, budite zdravi!

I još jedan zadnji savjet za vas.

Mami kao znanje o svijetu

Znaš, ispada da je gotovo šarmantan u mamcu proces samog jela, kada je dijete samo njegove ruke, žlicu. No, u našoj zemlji hrana često izgleda ovako: sjeli su, zamotali, zaglavili rog, dva roga, a zatim bocu.

Dečki, već 6 mjeseci, pokušavaju to učiniti - hrana za 6 mjeseci, kad počinje jesti ovaj sir - ovo, kako razumijete, nema nikakve veze s kalorijama. Da, to je zapravo znanje o svijetu, novi načini prehrane.

Stoga su već sjedili na takvom malom djetetu, stavili tanjur ispred sebe, dali mu nešto poput žličice u njegove ruke i pustili ga da pojede. Da, to će biti prekriveno od glave do pete u ovoj žličici. Preradit će se prerano ili kasnije, ali, ipak, vrlo je zdrava za njegov razvoj, za pokretljivost, za intelekt.

Također čitamo:

Ovo je jako cool kada dijete uči da će jesti. Ovo je bolje nego gledati crtiće zajedno na TV-u. Ja privlačim vašu pozornost na ovo. Želiš dati djetetu kravu - staviti dijete dolje, dati mu tanjur, sjediti nasuprot njega s točno takvom tanjur s curd, i jesti ovo curd. On vas gleda i ponavlja.

Stvarno želim da vas vaša djeca gledaju, a ne crtići na televiziji. Objasnite Papi da mu treba mnogo više u procesu komplementarnog hranjenja od svih Masha i medvjeda u kombinaciji.

Savjeti za uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom iz Komarovskog

Otprilike u dobi od 4-6 mjeseci, mali se hornet može nagovoriti na vas na svaki način da je već prilično zreo za novu prehranu, na primjer, promatrati s interesom kako jedete i aktivno se pokušavate pridružiti. Onda vam želimo čestitati: trenutak prvog hranjenja je vrlo blizu.

Ostaje samo naučiti kako napraviti ovaj važan proces jednostavan i zanimljiv. Milijuni majki vjeruju pedijatru Evgenija Komarovskog u ovom pitanju, i oni nisu u zabludi. Danas ćemo govoriti o hranjenju sa umjetnom hranom za Komarovsky.

Bez obzira na kakvu je kvalitetnu i punu umjetnu mješavinu, u životu djeteta uvijek dolazi trenutak kada je ova poslastica "gužva" raznim vrstama hrane za odrasle. Kako napraviti taj prijelaz s umjetnom hranom? Želimo istodobno skrenuti pozornost na činjenicu da su sve predložene informacije samo preporuke dr. Komarovskog, a ne vodič za djelovanje.

Naravno, u iskustvu mnogih mama i njihove djece, provjereno je da dodatak prema njegovoj shemi prolazi "s bang" i bez nepotrebnih problema. Međutim, uvijek biste trebali uzeti u obzir mišljenje vašeg pedijatra, a ne činjenicu da će se njegova shema podudarati s savjetom Jevgenija Olegovića. Stoga su postojala dva kampa suprotnih mama: za neke, Komarovskine preporuke uzrokuju zbunjenost i nepovjerenje, dok druge odluče da ih se drže sami. Mi vjerujemo pedijatru, pa ćemo vam reći o dojenju hrane za hranu.

Značajna razlika između dodataka i dodataka

Temeljna razlika između ova dva koncepta važno je znati kako ne bi bila pogrešna u onoj fazi koja počinje u životu vaše bebe i koja je potpuno nepoželjna, ne zbunjujte svog liječnika. Neke majke ne smatraju potrebnim razumjeti zamršenost terminologije, a ako ih pitate o razlici između dodatne hrane i komplementarne hrane, oni će samo taktički označiti prefiks. Naravno, posao ruskog jezika nije ograničen na, a razlike u ta dva pojma skrivene su u svojoj biti.

Dopuna je relevantna kada dijete treba dodatnu prehranu osim majčino mlijeka. Najčešće se za ovu ulogu koristi umjetna smjesa ili prethodno izraženo mlijeko. Praksa nadomjestaka s mlijekom od kućnih ljubimaca manje je i manje prakticirana, kao što je već dokazano, ali to je nepoželjna mogućnost. Ako postoji mjesto za dojenje u kombinaciji s dodatkom, onda možemo govoriti o mješovitoj hrani.

Ali prva komplementarna hrana - to je sasvim drugačija stvar, jer to znači upoznavanje bebe s prvim prehrambenim proizvodima, koji u početku djeluju kao dodatak uobičajenoj prehrani. Mamac je neizbježan za sve bebe, bez obzira na vrstu hranjenja.

Početak rada

Među mama je rangiranje najpopularnijih pitanja koja će uvijek biti relevantna. I, naravno, u prvim stavovima postoji vječna "Kada početi komplementarno hranjenje?". Činjenica da različiti izvori upućuju na različite dobne norme je zabludu. Ne zaboravite na beskrajne savjete majki, baka i općenito svih rođaka. A i pedijatar, TV, znanstvena knjiga može vas uvjeriti u vjerodostojnost svojih podataka, nažalost, često i drugačije. Svi se izvori razlikuju u broju za oko 1-2 mjeseca, a još uvijek nema sveopće preporuke za svu djecu.

Iako najčešće možete pronaći mišljenje o idealnoj dobi - 6 mjeseci. Na pitanje kada treba hraniti dodatke tijekom hranjenja bočicom, dr. Komarovsky također apelira u dobi od 6 mjeseci. Štoviše, prema njemu, ovo pravilo je univerzalno za djecu na bilo kojoj vrsti hranjenja.

Ako vas muči sumnja, da li je vrijeme za hranjenje bebe na umjetno hranjenje, možete odbaciti sve tjeskobe, jer će vas malen govoriti da je spreman za nova otkrića u monotonom izborniku prema sljedećim značajkama:

 • od trenutka rođenja, dijete se oporavilo 2 puta;
 • sjedi sam;
 • nova hrana ne gura jezik;
 • ako je beba puna, može okrenuti glavu;
 • on je zdrav i prošlo je više od 3 dana od posljednjeg cijepljenja;
 • može uzeti predmet s 2 prsta;
 • i što je najvažnije - pokazuje znatiželju o hrani za odrasle.

Je li mama spremna? Onda krenemo!

Glavna pravila hranjenja umjetničkog umjetnika iz Komarovskog

Početak komplementarne hrane je stvar od iznimne važnosti za svako dijete. Svaka mama dolazi s njom s posebnom odgovornošću, jer u nekoliko mjeseci života svog djeteta osobno postaje uvjerena da dijete reagira vrlo osjetljivo na sve, što znači da se sve promjene u njegovu životu trebaju pomno razmotriti. Bez obzira na to koliko želimo ubrzati uvođenje komplementarne hrane, to neće funkcionirati - proces zahtijeva postupanost i poznavanje svih pravila. Ako ste odlučili uvesti komplementarne hrane s umjetnom hranom prema Dr. Komarovsky, onda je korisno za vas znati o glavnim preporukama liječnika:

 • Svaka dodatak treba početi s minimalnom količinom nove hrane. Pola žličica sigurno će biti dovoljno.
 • Započnite postupak predlaganjem vašem djetetu novom proizvodu zasebno, a tek onda ga pustite zajedno s uobičajenom smjesom. Dakle, s laganim koracima povećat ćete broj komplementarne hrane i uskoro ih potpuno nadomjestiti jednim mješavinom za hranjenje.
 • Hranjenje s nepoznatom hranom tijekom umjetnog hranjenja trebalo bi se provoditi samo pod uvjetom da je dijete uznemireno, zdravo i postavljeno na promjene u izborniku. Uoči cijepljenja ili tijekom bolesti, ideja o uvođenju komplementarne hrane treba odbaciti.
 • Za svaku novu vrstu hrane, pravilo od 5-7 dana je nepokolebljivo. To znači da za ovaj put proizvod bi trebao biti jedini unesen u feed u izborniku.
 • Najbolja asimilacija nove hrane jamči konzistentnost pire krumpira. Dakle, dijete se ne guši, a probava će se savršeno nositi s odraslom hranom.
 • Ako niste sigurni koliko će se vrijeme početi hraniti, odgovor je Komarovsky i svi pedijatri: najbolje je vrijeme za uvođenje novog proizvoda prva polovica dana.
 • Ponudite bebu samo svježe pripremljena jela u zasebnoj posudi. Što se tiče temperature liječenja, trebao bi se grubo podudarati s temperaturom tijela.

Međutim, Evgenij Olegovich je također razvio principe komplementarnog hranjenja, koji on naziva "zapovijedima". Naučit ćete više o njima.

Dopunska hrana također ima zapovijedi

Ova pravila bit će relevantna za prvo hranjenje ne samo za bebe na umjetnom hranjenju, već i za bebe koje jedu dojilje.

 • Prva zapovijed liječnika "Uzmi svoje vrijeme!" I ograničava početak komplementarnog hranjenja barem za 5 mjeseci. Idealno doba, prema Komarovskom, bit će šest mjeseci.
 • Druga zapovijed kaže da ne biste trebali slijediti iskustvo baka, čija je djeca tiho jeli juhu tri mjeseca. Možete slušati, klimati dobrohotno, kako ne bi vrijeđali vašu ljubljenu baku, nego da drugačije postupate.
 • U trećoj zapovijedi Komarovskog rečeno je da je stvarno potrebno početi hraniti s tako malim dijelovima. To je posebno za mame koji se žele odnijeti i ponuditi djetetu malo više.
 • Četvrta zapovijed dovodi do nedostatka nasilja u uvođenju komplementarne hrane (uključujući i kada je umjetno hranjenje). Nepoznata hrana bi trebala biti od interesa za mrvice, a njezino uvođenje bi trebalo biti sa zadovoljstvom. Ako dijete kategorizirano ne uzima ovu ili onu hranu, a slučaj je praćen hirovima i tantrumima, majka bi trebala pričekati malo s komplementarnom hranom.
 • Konačno, peta zapovijed dr. Komarovskog je tražiti od majki da oslobode prve dopune raznolikosti. Svaki novi proizvod zaslužuje uvesti u dječji izbornik u jednoj kopiji. Inače, postoji rizik od alergija, poremećaja spavanja i stolice.

Sada je jasno, prema pravilima hranjenja djeteta treba biti na umjetnom hranjenju. Ostaje najvažnija stvar: saznati koji su proizvodi i kojim redom dječji meni trebao biti proširen prema Komarovskom.

Tablica uvođenja hranjenja za umjetno

Živo shvatite kako se hranjenje treba mjesecima održati za mrvice na umjetnoj hrani, bit će vam pomaže shema stola, koju dr. Komarovsky preporučuje: