Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Zasnivanje

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Umjetno hranjenje novorođenčadi. Koja je najbolja mješavina za dojenčad

Nijedna hrana u svijetu ne može se usporediti s majčinim mlijekom. Napunjen je svim vitaminima i korisnim elementima potrebnim za dijete, a također pomaže ojačati imunološki sustav i tjelesno zdravlje novorođenčeta. Ali što učiniti ako je od prvih dana života beba odbio dojku? A što hraniti bebu kada nema dovoljno mlijeka? Postoji rješenje - umjetno hranjenje.

Jesu li problemi s prijelazom na umjetno hranjenje?

Nijedna formula mlijeka ne može potpuno zamijeniti pravi majčino mlijeko. Ako majka djeteta iz bilo kojeg razloga nema priliku da ga prirodno hrani, tada će joj pomoći hranjenje. Međutim, onaj tko misli da će s prijenosom djeteta u mješavinu majke majke smanjiti brige, uvelike je pogrešan.

Naprotiv. Mnoga se pitanja pojavljuju za nju (a osobito za one žene u radu u kojima je ovo prvo umjetno dijete u obitelji). Kako se hraniti? Što hraniti? Što uzgajati za novorođenče? Je li moguće koristiti kravlje ili kozje mlijeko? Kako odabrati smjesu? Koje vrste mješavina postoje? Ukratko, broj pop-up pitanja jednostavno vrtoglavica. Stoga smo odlučili odgovoriti na najvažnije i najčešće susrele. Otjerajte pogrešne mitove i dajte korisne savjete.

Koji je problem odabira smjesa?

Prije nekih 20 godina nije bilo teško odabrati smjesu za novorođenče. Sve se kuhalo na jednu stvar - odlazak u trgovinu. Podsjetimo da su prethodno postojale samo dvije vrste mješavina:

 • "Little Boy";
 • mliječna formula "Baby".

Trenutno je broj staklenki i bočica impresivan. Iz takvog opsežnog popisa proizvođača i sjajnih pokrivača zaslijepljenih. Ali to ne znači da umjetno hranjenje novorođenčadi podrazumijeva kupnju prvog proizvoda kojeg vidite. Naprotiv, pedijatrijski pedijatri, uključujući Dr. Komarovsky, savjetuju se da ne žure, a ne da spontane kupnje potaknule oglašavanje ili savjet od prijatelja. Odabir dječje hrane je čisto individualni proces koji zahtijeva prethodno savjetovanje s liječnikom.

Što liječnici savjetuju mame?

Kao što smo rekli, boca za novorođenčad omogućuje prethodno savjetovanje s liječnikom. Zašto je to? Prije svega, tako da mlade i neiskusne mame ne čine najčešće pogreške. Na primjer, kako bi bili sigurni, neke majke biraju prvu mješavinu hipoalergenskog, soje ili laktoze.

Prema riječima dr. Komarovskog, ove smjese su iz "posebne" serije, a umjetna hranjenja novorođenčadi s njihovom upotrebom pogodna je samo u sljedećim slučajevima:

 1. Ako dijete ima alergijsku reakciju na klasične mliječne formule.
 2. Ako dijete ne podnosi laktozu.

Istodobno samo liječnici mogu odrediti razlog za imenovanje takvih suhih proizvoda za djecu.

Kakve umjetne smjese za djecu?

Kako se ne bi zbunili i odabrati pravi miks za novorođenče, sva hrana i "labavi" proizvodi su uobičajeno podijeljeni u sljedeće vrste:

 • prilagođena;
 • djelomično prilagođeno;
 • "Sljedeće formule" (koristi se za hranjenje djece nakon godinu dana).

Adaptirane smjese i njihovi primjeri

Umjetno hranjenje djeteta treba biti uravnoteženo i što je bliže prirodnom majčinom mlijeku. Ove su svojstva prilagođene mješavine, koje uključuju lagane globuline i albumin, kao i ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge. Često se mogu nadopunjavati bifidobakterijama (ti se spojevi nazivaju fermentirano mlijeko). Primjer prilagođenih smjesa su takvi proizvodi suhog mlijeka kao što su Piltti, Nutrilon-1, Agusha-1, NAN, Pre-Hipp i drugi.

Djelomično prilagođene smjese: primjeri

Umjetno hranjenje kod djeteta može se temeljiti na djelomično prilagođenim smjesama. U njihovom sastavu, u pravilu, postoji kazein. Asimilacija ovog proteina djetetovim tijelom znatno je sporija nego kad koristi prilagođene mješavine.

Osim toga, takvi pripravci ne sadrže demineralizirani serum, stoga se ne smatraju kompletnom zamjenom za majčino mlijeko. Na primjer, "Nestozhen", "Impress", "Similak", "Enfamil", mliječna formula "Baby", "Malysh" i drugi.

Mješavine s "sljedećom formulom": primjeri

Uz dojenčad (od rođenja do jedne godine), umjetno hranjenje djeteta može se nastaviti čak i nakon 12 mjeseci. U takvim smjesama obično se dodaje više minerala i korisnih vitamina, koji su potrebni za starije djece (vodeći aktivan način života). Takve smjese uključuju: Nutrilon-2, Bebelak-2, Frisomel, Agu-2 i druge.

Što su specijalizirane smjese?

Kao što smo već napomenuli, boca za bebe do jedne godine i nakon 12 mjeseci može biti komplicirana nekim značajkama djetetovog tijela (to se odnosi i na prerane bebe koje trebaju specijaliziranu njegu). Preporuča se kupiti dječju hranu za djecu sklona alergijama i osipa. Na primjer, "NAS je hipoalergenski." Također se koristi za kongenitalne ili stečene kao rezultat bolesti (na primjer, nakon prijenosa crijevne infekcije) netolerancije na laktozu. Zapanjujući primjer je "NAS Lactose Free" i "Mamex Lactose Free".

Također, umjetno hranjenje kod djece koja su odbijale ili odbili, mogu biti popraćene dodatnim kongenitalnim abnormalnostima i bolestima (na primjer, povezane s probavom). Tako se bebe ohrabruju da koriste mješavinu baziranu na proteini soje, kao što je Bona-soja.

Ako dojena dojenčeta nema željezo (s anemijom), tada bi trebao kupiti smjese koje sadrže željezo. Na primjer, "Similak s željeza".

Za djecu koja pate od učestalog regurgitacije nakon jela, potrebno je kupiti posebne anti-refluksne smjese. One sadrže određeni "zgušnjivač" i imaju posebnu oznaku na prednjoj strani paketa - "AR".

Zašto je nemoguće kupiti posebne mješavine za alergije?

Često, roditelji, kada vide neku reakciju (na tijelu ili u stolici djeteta) na umjetno hranjenje u djetetu, donose pogrešne zaključke (pretpostavljaju da je to alergija). Međutim, znakovi koji često prate alergijske reakcije mogu značiti nešto drugo. Na primjer, česti grčevi u trbuhu, frustracija ili zatvor, osip može reći:

 • o netrpeljivosti ugljikohidratima;
 • slaba tolerancija proteina;
 • o kršenju apsorpcije masti, itd.

Stoga, kada otkrivate takve znakove, najbolja bi opcija bila konzultirati liječnika. Ako su oni doista rezultat alergija, liječnik će vam savjetovati da promijenite klasičnu smjesu koja se koristi za poseban način.

3 pravila za pravilan izbor mješavina iz Komarovskog

Kako bi se izbjeglo bilo kakvo pitanje o tome zašto je umjetno hranjenje opstipacije, frustracije i drugih nevolja novorođenčadi, potrebno je slijediti jednostavna pravila. I odaberite pravu hranu. Dakle, dječji liječnik Komarovsky preporučuje kupnju samo onih smjesa koje će tada biti lako pronaći u vašoj zemlji, gradu. Odaberite proizvode koji su mnogi u vašim trgovinama.

Osim toga, na pakiranjima smjesa oslikane su ne samo doza i upute za pripremu, već i tablica za umjetno hranjenje koja označava težinu i dob djeteta.

I na kraju, nemojte kupovati posebne mješavine za zdravu djecu bez dobrog razloga!

Mješavine za djecu različitih dobnih skupina: kako odabrati?

Većina smjesa ima specifično numeriranje, što odgovara različitim dobima djece. Dakle, mješavine s №1 namijenjene su bebama - umjetnim sredstvima od prvih dana života i do 6 mjeseci. Na primjer, ako je osnova prehrane vašeg djeteta umjetno hranjenje (4 mjeseca po djetetu), Nutrilon-1, Hipp-1, NAN-1 i drugi će vam odgovarati.

Mješavine s brojem 2 namijenjene su djeci od 6 do 12 mjeseci. Mješavine broj 3 - za više od godinu dana. Osim toga, ako je suha smjesa br. 1 pogodna za vaš umjetni vlasnik, a zatim za pouzdanost, bolje je kupiti br. 2 i br. 3 točno istu marku kao prvi put.

Što tražiti pri odabiru mješavine?

Pri odabiru dječje hrane pazite da pogledate njegov sastav. Posebno se preporučuje da se usredotočite na savjet svog liječnika. Na primjer, ako po njegovom mišljenju vaša beba nema dovoljno proteina, onda morate pitati prodavatelja kakav je protein u mješavini. U ovom slučaju, potrebno je dati prednost proteini sirutke.

Pogledajte količinu masnog sadržaja. Ako je dijete manje težak, bolje je odabrati hranu s velikim brojem masnih spojeva. Nasuprot tome, ako je težina za njegovo doba prevelika, odaberite s manjom. Također pogledajte količinu ugljikohidrata, željeza, elemenata u tragovima. I što je najvažnije, za rok trajanja.

Način hranjenja: kako postupiti?

Radi vaše udobnosti, smisla je promatrati određeni način umjetnog hranjenja. Dakle, približan broj hranjenja dnevno ne smije biti veći od 6-7. Hranjenje se može obaviti s pauzom od 3-3,5 sati (uz moguće odstupanje od 30-40 minuta). Također ima smisla hraniti djecu na zahtjev.

Koliko treba dijete jesti?

Potrebe svakog umjetnog umjetnika su individualne. Međutim, mnoge mame preferiraju izračunavanje volumena dijela određenih formula. Na primjer, bebe mlađe od 1 tjedna savjetuje se da se jednokratno koriste do 50-100 ml (približna formula za izračunavanje: broj dana od rođenja pomnožen sa 10).

Počevši od drugog tjedna života, broj mililitara po danu izračunava formulom: tijela maseni omjer dijete do 5. Na primjer, ako dijete ima težinu od 3.750 g, tada dijeljenjem taj broj od 5, dobivamo svakodnevno volumen od 750 ml. Nakon toga otkrivamo veličinu hranjenja: 750/7 (gdje je 7 broj hranjenja dnevno). Dobivamo 107 ml. Možete učiniti nešto poput ove uvjetne tablice:

Dječja dob u mjesecima

Volumen hranjenja, ml / dan.

Volumen za jedan hranjenje, ml

Broj hranjenja po danu

Intervali između feedova u satima

Za praktičnost, neki posude s mješavinom imaju mjernu žlicu.

Umjetno hranjenje: izbornik

Kako bi znali kada i koliko je vaše dijete jeo, dr. Komarovsky preporučuje održavanje određenog dnevnika. Trebate snimiti datum i vrijeme obroka, broj hranjenja, veličinu jednog posluživanja, dnevnu cijenu itd.

Stoga će vam biti prikladno kontrolirati nalog za hranjenje i analizirati ga. U budućnosti možete vidjeti povijest prehrane vaše karapuz.

Je li moguće istodobno koristiti nekoliko mješavina?

Moguće je istovremeno koristiti nekoliko mješavina. Glavni uvjet je individualna tolerancija djeteta. Također, idealna bi mogućnost bila uporaba različitih tipova smjesa od istog proizvođača.

Postoje li pravila za poučavanje djeteta u miksu?

Ako dijete koristi mješavinu od prvih dana života, tada će ovisno o tome biti praktički bez ikakvih komplikacija. U ovom slučaju, ne postoje posebni zahtjevi. U pravilu, u bolnici, liječnici će pomoći mladoj mami da pronađe pravu dječju hranu. Ali što je s djetetom koji je od trenutka njegova rođenja prirodno hranio, a onda se zbog nekog razloga morao prebaciti na umjetno hranjenje?

Prijelaz na takvu hranu treba postupno provoditi. Na primjer, možete početi dodavanjem jednog dijela smjese na dojenje (s mogućom zamjenom potpuno hranjenja). Nakon nekoliko tjedana, ima smisla davati djetetu već dva dijela smjese, postupno povećavajući broj zamjena.

Nemojte zaboraviti slijediti upute, razmotriti preporučenu dozu, temperaturu i pravila skladištenja.

Što bi trebalo biti situacija kada se hrani?

Dok hranite bebe iz boce majci, moraju se poštivati ​​određene norme ponašanja. Na primjer, trebala bi:

 • zagrijte mješavinu mlijeka na 36-37 °;
 • smiriti se;
 • odaberite mirno mjesto;
 • uzeti udobnu poziciju za nju i za dijete;
 • pogledajte dijete u oku, razgovarajte s njim i osmjehnite se.

Najčešći mitovi hranjenja

Hranjenje djece umjetnim mješavinama uvijek je povezano s određenim mitovima, od kojih mnogi nemaju veze sa stvarnošću. Na primjer, vjeruje se da je najbolja mješavina ona koja je skuplja. Pogrešno je jer čak i među proizvodima popularnih robnih marki možete pronaći varanje. U tom slučaju najbolje će biti dječja hrana koja ne šteti i potpuno je pogodna za vašu djecu (u skladu s njihovom dobi, težinom, potrebama).

Drugi popularni mit odnosi se na mišljenje da djeca-umjetnici dobivaju više beba u težini. To nije točno jer s pravilnom prilagodbom dnevne stope mješavine za bebu i praćenjem njegovog tjelesnog razvoja, nema viška težine.

Treći mit povezan je s činjenicom da beba s hranjenjem boca često nije hranjena. Ne baš točno. Činjenica je da tijekom obroka s prirodnim hranjenjem dijete puno trudi (oko 10-15 minuta jede). Nasuprot tome, ako u bočici postoji velika rupa u bradavici, dijete se za 2-3 minute hrani s hranom. Slijedom toga, za to vrijeme nema vremena osjećati osjećaj zasićenja i počinje tražiti više. Slabo roditelji daju mu dodatak, zbog čega dijete razvija prejedanje, kolik, itd.

Četvrti mit odnosi se na sterilizaciju. Prema nekim majkama, obavezno je sterilizirati sve boce prije nanošenja pripremljene hranjive mješavine u nju. Nije. Kao što pokazuje praksa, dovoljno je jednostavno temeljito oprati bocu tekućom vodom i sapunom. Prekomjerna sterilnost može uzrokovati alergijske reakcije kod djece.

Zašto dijete malo jede?

Ponekad umjetnici za djecu jedu manju količinu mješavine nego što je majka prethodno izračunala za njega. Prema mnogim liječnicima, to nije problem. To možete obratiti samo ako djeca izgledaju letargična, blijeda, često odbijaju jesti i dobiti nadraženu, ne dobivaju težinu, ne rastu. Zdrava djeca, čija se hrana obično probavlja, jedu malo.

Što učiniti s mješavinom, koju dijete nije jeli?

Ako vaša beba nije pojela smjesu koju ste pripremili, ne preporuča se ostaviti u hladnjaku do sljedećeg hranjenja. Činjenica je da je skladištenje fermentiranih mliječnih proizvoda takvog plana uvijek povezano s određenim rizikom (infekcija s E. coli). Stoga je preostala smjesa bolje uliti. Iz istog razloga ne biste trebali unaprijed pripremati hranu za dijete.

Zašto dijete odbija miješati?

Nisu se sva djeca odmah navikla na umjetne mješavine. Neki ih ljudi dugo ignoriraju. U ovom slučaju, nemojte očajavati. Savjetujemo vam da jednostavno povećate vremensko razdoblje između hranjenja. Kao što pokazuje praksa, gladna beba neće odbiti jesti.

Kada je potrebno prenijeti dijete u novu kombinaciju?

Prebacivanje iz jedne mješavine u drugi od vašeg umjetnika preporučuje se samo kao posljednje sredstvo. Na primjer, bio je takav fenomen poput zelenog hranjenja na umjetno hranjenje, osip, česte povraćanje, probavne smetnje itd. U svakom slučaju, sva ta pitanja se raspravljaju s pedijatrom.

Kada uvesti umjetnu hranu mamac?

Sve formulacije dojenčadi oblikovane su tako da zadovolje uspostavljene standarde međunarodnog sustava zdravstvene zaštite. Sadrže gotovo sve korisne elemente potrebne za normalno funkcioniranje djece. Stoga, nema razlike između uvođenja komplementarne hrane za bebe i malu djecu i protivnike. Dopunska hrana za one i druge potrebno je uvesti najranije šest mjeseci.

Je li moguće kuhati kašu u smjesi?

Pored standardne uporabe, mješavina mlijeka može se koristiti kao osnova za svaku žitaricu. Na primjer, možete kuhati heljde, rižu ili zobene pahuljice u običnoj vodi. Nakon što se ohladi, dodajte dječju hranu (1,5 žlica mješavine po 100 g gotove žitarice). Takav sloj lako se probavlja. Vrlo je hranjiva i dugo gubi glad.

Koja voda je bolje koristiti?

Prilikom pripreme smjese najbolje je koristiti kuhanu vodu. Istodobno, to može biti, na zahtjev roditelja, i mineral i kupio (za slavinu), i vodovod. Potonji se preporuča kuhati duže minerale i rafinirati.

Što učiniti s otvorenim limenke smjese?

Ako dječja hrana u otvorenom obliku košta više od dva tjedna, tada, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, staklenku treba izbaciti.

Kada se mješavina može zamijeniti mlijekom?

Ponekad su roditelji u žurbi i pokušavaju zamijeniti suhe mješavine s životinjskim mlijekom (krava ili koza). No takva odluka nije uvijek opravdana. Gotovo svi stručnjaci slažu se po istom mišljenju: kasnije je to učinjeno, to bolje. Činjenica je da kravlje mlijeko sadrži puno fosfora i kalcija, čiji je broj 6 puta veći od sadržaja u dojci. I u kozu - 9 puta. Bubrezi male djece ne mogu obraditi takav iznos. Zato možete dati mlijeko za bebe nakon 3 godine.

Što tražiti kada se hrane?

Kada umjetni umjetnik kupi novu smjesu, neko vrijeme se preporuča promatrati reakciju njegovog tijela na nju. Da biste to učinili, često ga pregledavate zbog upale i osipa. Obratite pažnju na ponašanje: da li je dijete uznemireno, razdražljivo ili, obrnuto, tromo. Pogledajte stolicu: njezinu boju, miris, dosljednost i učestalost.

Zdrava beba treba isprazniti crijeva barem jednom dnevno. Stolica ne smije biti rijetka ili sadržavati krvave grudice (to ukazuje na disbakterijus). Njezina se boja ne bi trebala radikalno razlikovati od standarda. Na primjer, zelene stolice mogu govoriti o reakciji organizma pri prijelazu iz jedne mješavine u drugu ili o prekomjernom sadržaju željeza u hrani. Provjerite djetetovu temperaturu.

Koje su prednosti umjetne prehrane?

Umjetna prehrana djece prije i poslije godine ima nekoliko prednosti. Stoga, uporaba boca s gotovom suspenzijom mliječnih proizvoda omogućava da se dijete dijete dade svakom članu obitelji. U ovom slučaju, majka dobiva djelomičnu slobodu.

Mliječna formula rješava problem ispunjavanja nutricionističkih potreba blizanaca i tripleta, jer je majkama ove obitelji ponekad teško ponijeti dvije ili tri klopotine istodobno.

Hrana iz boce uči djecu na određeni način. Naravno, kada se hranite s mješavinama, mnogo je lakše kontrolirati volumen dijela, količinu dodane vode itd.

Zaključno, kažemo da je najbolja hrana za bebe majčino mlijeko. Najbolja mješavina je ona koja se odabire uz sudjelovanje pedijatara u individualnom modu.

Kravlje mlijeko ili mješavina

Molim vas, recite mi treba li beba piti mlijeko? Sada smo 7,5 mjeseci, postupno se prebacujemo na čvrstu hranu, ali ne prema vašoj shemi u našem gradu nema kuhinje mliječnih proizvoda. Jedna hrana - povrtna kola, druga - kaša na majčinom mlijeku. Dodati ću sir s plodom na treće hranjenje, napraviti kašu na vodi ili kupiti gotove mliječne prasine. Majčino mlijeko ostaje samo noću. Trebam li još uvijek hraniti dijete mješavinom (do godinu dana), a nakon godinu dana s kravljim mlijekom? A kad odvođenje djeteta iz dojke, ako želi jesti noću, je li potrebno dati smjesu? Iz nekog razloga stvarno ne želim to raditi. Ili je to dobar proizvod? Je li vrijedno miješati smjesu kašulja? Je li potrebno uzgajati kravlje mlijeko prije davanja bebe?

objavljeno 28.11.2006. 13:53
ažurirano 05/29/2014
- Hrana, piće, vitamini

Komarovsky E. O. odgovara

Nažalost, kravlje mlijeko u našoj zemlji (zemlje) vrlo je tajanstvena stvar. tj gotovo nikada ne možemo biti sigurni u njegovu kvalitetu: ono što je hranilo kravu, što je opranilo posudu, gdje je pao, itd. - ako je, naravno, nije naša osobna krava. U svakom slučaju, ako kuhate kašu u kravljem mlijeku, trebali biste smanjiti sadržaj masti - optimalno ne više od 2% - razrijediti uobičajeno 3% mlijeka s kuhanom vodom. Sa svoje točke gledišta, kvalitetna mješavina mlijeka na osnovi kravljeg mlijeka ima niz značajnih prednosti u odnosu na samo kravlje mlijeko: 1) stabilni sastav; 2) dodaju se potrebni vitamini i elementi u tragovima; 3) kravlji protein se tretira na poseban način, čime se smanjuje vjerojatnost alergijskih reakcija; 4) ne idite u trgovinu svaki dan; 5) jednostavnost pripreme. Ako dijete normalno podnosi mješavinu mlijeka, nema ništa štetno za noću da kuhate kašu na ovoj mješavini. Optimally, "follow-on formule" su pisane u knjizi (Nutrilon-2, Nan-2 s bifidobakterijama, Hipp-2, itd.) Usput, mliječne kuhinje još uvijek postoje u mom gradu, ali većina mojih pacijenata preferira s njima Nemojte gnjaviti i kupiti obične kefir male količine (1%) u pakete, a ovaj kefir zajedno s krastavom (ponekad uz dodatak šećera), djeca jednostavno jedu.

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko dojke. I nijedna nano-tehnologija i najnoviji napredni razvoj moderne znanosti nisu u stanju napraviti smjesu što bliže sastavu prirodnog mlijeka, koje samo mama može dati mrvicama.

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Nemoguće je zamijeniti majčino mlijeko s bilo kojom, čak i najskupljom "vrhunskom" mješavinom. Njegova je vrijednost ne samo u vitaminima i enzimima nego iu imunoglobulinama. Mama mlijeko daje djetetu istu imunosnu zaštitu, zahvaljujući kojoj je mrvica prilično pouzdano zaštićena od većine virusa u prvih šest mjeseci svog života sve dok se vlastiti imunološki sustav ne počne aktivno oblikovati.

To uopće ne znači da su djeca umjetnici potpuno lišena imuniteta majke. Imaju još urođeni imunitet koji je nastao tijekom trudnoće i uz pravilnu njegu, on će također moći zaštititi dijete, a ne kao učinkovito kao kod dojenja, ali nešto je bolje od ništa.

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Yevgeny O. savjetuje da ne slušaju bake, koji se sjećaju kako je baka poduprla "sedam kravljeg mlijeka" i nazvala smjesu "kemiju" i "otrov". Do jedne godine liječnik ne preporuča davati mlijeko djeci, a do tri - s oprezom. Razlog tome je da je količina kalcija i fosfora u kravljem mlijeku toliko velika da dječji bubrezi ne mogu ukloniti takve spojeve. Napunjen je ozbiljnim bolestima, alergijama na kravlje bjelančevine i problema s koštanim sustavom.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

Ako beba dobiva na težini dobro, a umjetnici obično čak i zbrajaju vrlo dobro, onda nema potrebe hraniti se do šest mjeseci, rekao je Komarovsky. Od šest mjeseci trebate unijeti dodatnu hranu, prema rasporedu prikorme. Pedijatri u velikom većinom savjetuju majkama da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima i pirećim krumpirom, ali Yevgeny Komarovsky preporučuje da počnete s kefirima i žitaricama i ostavljajući plodove sve do najboljih vremena kada dijete jede prvi zub.

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

problemi

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Postoji mišljenje da djeca koja jedu mješavine imaju veću vjerojatnost da pate od dermatitisa i alergija. Tu je zrnca logike, ali nemoguće je tvrditi da je to uzorak. Ako dijete ima neadekvatnu reakciju na određenu smjesu, možete zamijeniti samu smjesu. No, to prečesto i bez znanja pediatre Komarovsky ne preporučuje.

Savjet

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Ako obitelj ima priliku koristiti usluge medicinske sestre, onda nema razloga odbiti takvu priliku, rekao je Komarovsky. Glavna stvar je osigurati čistoću ženske sestre, znati koje proizvode koristi za hranu, bilo da puši, a ne koristi nikakve lijekove. U ovom slučaju, liječnik jasno razlikuje pojam "donatorsko mlijeko" i "medicinska sestra".

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Kada prestati hraniti smjesu, odlučite, u konačnici, roditelji. Međutim, stav Komarovskog ovdje je sličan njegovu stajalištu o pitanju prestanka dojenja. Nakon godinu dana beba u osnovi ne treba mješavine ili majčino mlijeko. Njegova prehrana treba biti proširena i uključivati ​​meso, povrće, voće, žitarice, a smjesa više ne može zadovoljiti sve potrebe odraslog tijela.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Djecu koja se hrani bocama, obično se ne smije davati dodatni vitamin D za prevenciju rakuta, budući da je u dovoljnoj količini u sastavu svih mliječnih formula za bebe. A predoziranje vitaminom D mnogo je gori od nedostatka vitamina.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Dr. Komarovsky o mlijeku

Mnogi roditelji vjeruju da je mlijeko nevjerojatno korisno za djecu. Sadrži kalcij i bakterije korisne za probavu. Naravno, od ranog doba, dijete se počinje poučavati da pije i jede mliječne proizvode, čak i ako se dijete očajnički odupire i pokazuje sa svim nastupima da im se ne sviđa. Bilo je potrebno inzistirati i je li mlijeko korisno, kako se obično vjeruje, kaže poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky.

Dobro za djecu i loše za odrasle.

Kako bi se mliječni šećer (laktoza) apsorbirao u tijelu, proizvodi se poseban enzim - laktaza. U novorođenčadi razina laktaze je vrlo visoka, puno se proizvodi, jer je majčino mlijeko jedina hrana mrvica. Kako sazrijeva, količina proizvedene laktaze se smanjuje, au odrasloj osobi ovaj enzim je praktički odsutan u tijelu, budući da više ne treba biološku mliječnu hranu. Ali organizam za odrasle obično prihvaća i probavlja fermentirane mliječne proizvode.

U nekim ljudima, smanjenje razine laktaze počinje s dobi od 3, u drugima, u dobi od 10, u trećoj, kasnije. Ovo je pojedinačna značajka organizma i u načelu nema nikakvih normi.

Ako priroda daje djetetu mogućnost da jede mlijeko, to ne znači da morate jesti mlijeko životinja. Priroda je brinula da je beba dobro probavljiva majčino mlijeko, a ne kozje ili krava.

Korist i štetu

Mlijeko krava i koza za djecu prve godine života nije samo štetno, već opasno, kaže Yevgeny Komarovsky. No ta je činjenica prilično teško objasniti roditeljima koji su se iz djetinjstva sjećali tvrdnji da je mlijeko izvor zdravlja i energije za rastući organizam. Vrlo je teško objasniti roditeljima da je u odsutnosti ili nedostatku majčino mlijeka najbolje da majka koja skrbi odabere adaptiranu mliječnu formulu.

Prvo, to je važno u smislu sastava. U smjesi se nalazi vitamin D koji sprječava razvoj raka. Ali ako hranite svoje dijete kravljim mlijekom i zasebno pripremite vitamin D, tada se rakovi vrlo često razvijaju. I to se može objasniti procesima koji se javljaju u tijelu nakon što dijete jede kravlje mlijeko.

U sastavu kravljeg mlijeka, više kalcija nego u majčinom mlijeku je gotovo 4 puta. Sadržaj fosfora premašuje analogni parametar majčinog mlijeka 3 puta. Takve količine fosfora i kalcija su potrebne za tele, kako bi njegove kosti brže rasti. Međutim, brz rast kostiju za ljudsko dojenčad nije najpopularnija razvojna mogućnost.

Osim toga, višak kalcija i fosfora koji ulaze u crijeva djeteta ne mogu se potpuno apsorbirati. Tijelo će uzeti samo onoliko koliko mu treba, a ostatak će biti oslobođen izmetom.

Fosfor je još jedna priča. Njegovo tijelo ne zauzima toliko koliko je potrebno za normalan život, već oko trećine primljenog iznosa. Dakle, uporaba kravljeg mlijeka dovodi do predoziranja fosfora. Bubrezi djeteta reagiraju na visoku količinu ove supstancije i počinju brzo uklanjati višak fosfora iz tijela. Nažalost, to ide zajedno sa dobivenim kalcijem, što je toliko važno za skladan razvoj mrvica.

Bubrezi zriobe bliže jednoj godini, približno u isto vrijeme možete početi davati mlijeko djetetu, postupno ga uvodeći u prehranu.

Nije potrebno dati djetetu galantu litara, dovoljno je dati jednogodišnje dijete oko pola čašice mlijeka dnevno, dvogodišnju 1 čašu i dvogodišnje dijete, ne više od 2 čaše dnevno. Do 3. godine, sva ograničenja više nisu relevantna i djeci se može dati ovaj proizvod, čak i ako je to kravlje, pa čak i kozje, u bilo kojoj količini koju je sposoban i voljan "majstoriti".

Još jedan ne "najkorisniji" aspekt je netolerancija kravljeg proteina, koja se prilično često događa kod djece prvih godina života. Ono se manifestira u nemogućnosti asimilacije proteina, koju organizam mrvica smatra strancem. Aktivira se imunitet, počinje alergijska reakcija. Ako imate takvo dijete, nemojte mu dati mlijeko. Prikladne su samo prilagođene smjese, po mogućnosti hipoalergene, u kojima se mliječni protein obrađuje na poseban način i neutralizira.

U posljednjih nekoliko godina krave i koze također jedu malo prirodne hrane, a mnogi od hrane koju vlasnici daju imaju hormone i antibiotike. Naravno, ovaj cijeli set ide u određene količine u proizvodnju mlijeka. Ovo je još jedan razlog da ovaj proizvod ne dajete djeci do godinu dana, iako konačna odluka počiva na roditeljima. Doista, prilično je teško osporiti činjenicu da je bez mlijeka prilično teško osigurati raznovrsnu prehranu za dijete.

Mješavina ili mlijeko?

Ako je nakon 12 mjeseci donesena odluka o uvođenju cjelovitog mlijeka u hranu, Yevgeny Komarovsky savjetuje da donese informiranu odluku. Ovaj proizvod u mjerenim količinama neće uzrokovati štetu, ali će biti korisnije imati prilagođenu dječju formulu u kojoj se smanjuje količina fosfora i povećava kalcij i vitamin D.

Količina željeza u kravljem mlijeku nije dovoljna, a njegova redovita uporaba dovodi do anemije. U prilagođenim smjesama daje se ovaj parametar sastava, a dijete će dobiti željenu količinu željeza.

Ako obiteljski proračun dopušta, bolje je odabrati smjesu koja odgovara dobi - od 12 mjeseci. Obično takve smjese proizvođači označavaju kao "3".

Mast ili obrano?

Danas, prehrambena industrija nudi mnogo opcija za obrano mlijeko. Smatra se poželjnim za odrasle i djecu koja ne podnose masnoće kravljeg mlijeka. Međutim, u samom pojmu "bez masti", prema Yevgenija Komarovsky, leži ulov.

Činjenica je da se vitamini A i D, sadržani u mlijeku, mogu otopiti samo u masti. Ako je mlijeko odmašćeno, onda ti vitamini neće biti u njemu. Dakle, ne biste smjeli vjerovati trgovcima koji obećavaju obrano mlijeko s vitaminom D u oglašavanju.

Mlijeko za bebe razlikuje se od uobičajene ultra pasterizacije. Postotak masnoća u njoj se smanjuje, ali nije minimalan. Okvir obično označava dob u kojem proizvođači preporučuju proizvod. Najčešće je 8 mjeseci. Komarovsky poziva na takvo mlijeko, ako mama stvarno želi to učiniti, ne više od jednom dnevno iu malim količinama.

Nakon godinu dana, bebe mogu razrijediti redovito mlijeko s 3% masti s normalnom vodom na oko trećinu volumena.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su korisni i mogu se davati djeci od oko 6 mjeseci. Glavna stvar, kaže Yevgeny Komarovsky, nije da se kefirchiki i curds u toplinu, jer s njima možete hraniti svoje dijete na vrućem vremenu i fer iznos crijevne štapiće. Također je važno znati mjeru - ne davati vodu karapuzu šest puta dnevno samo s kefirom, jer takvu hranu neće imati koristi.

Fermentirani mliječni proizvodi trebaju biti dani djeci najviše jednom dnevno, poželjno je da ih ne bi smjeli izraditi u tvornicama koje proizvode mondeno i oglašeno jogurte, već u posebnim kombinacijama dječjih hrane. Rok trajanja dobrog kefira - ne više od jednog dana. Ne smije sadržavati zaslađivače, boje ili mirise jagode i banane.

Vrlo je dobro ako majka uči kako napraviti domaće mliječne proizvode za svoje potomke. Za njih možete koristiti redovito skladištenje mlijeka s masenim udjelom masti većim od 1,5%.

Dopunska hrana u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda nije jako poželjna za djecu s oštećenim mineralnim metabolizmom, s znakovima rakom. Stoga, prije uvođenja takve hrane, preporučljivo je konzultirati se s pedijatrom.

Kuhati mlijeko?

Pasteurizirano mlijeko, koje se prodaje u bilo kojoj trgovini, ne treba dodatno kuhanje, kaže Yevgeny Komarovsky. Ali ako je proizvod kupljen na tržištu, od baka koji drže krave ili koze na farmi, onda je neophodno kuhati.

Ako kupite proizvod od susjeda, koga dobro poznajete i osobno poznajete kravu, mlijeko, koje nije stari više od 2 sata, ne smije se kuhati. Ima velik broj korisnih bakterija, čiji se sadržaj značajno smanjuje nakon nekoliko sati nakon mužnje.

Kad kuhanje uništi neke vitamine i mikrobe koji mogu biti u mlijeku. Ali proteini, masti i ugljikohidrati su pohranjeni u cijelosti, tako da roditelji ne moraju brinuti o energetskom sadržaju pića.

Ako beba odbija mlijeko

Ako kvrgavi odbojnik kefira, svježeg sira i mlijeka, ne biste ga trebali prisiliti na korištenje ovih proizvoda po bilo kojoj cijeni, kaže Yevgeny Komarovsky. Prednosti mliječne prehrane su pomalo pretjerane, a ne postoji niti jedna supstancija, element u tragovima, vitamin, mineral koji se ne bi mogao dati djetetu s drugom hranom. Sve je međusobno zamjenjivo. Nemojte piti mlijeko - možete dati sladoled, djeca obično nikada ne odbijaju od njega. Nemojte jesti sladoled - možete dati više voća i povrća, mesa, ribe.

Glavno pravilo, prema Komarovskom, je sljedeće: mlijeko, koje je "guralo" u dijete silom ili ucjenjivanjem, nikada neće imati koristi od njega i bit će gore asimilirano.

Za više informacija o opasnostima i prednostima mlijeka, Dr. Komarovsky će reći u svom programu.

Umjetna pravila hranjenja za Komarovsky

Nema prave alternative za majčino mlijeko. Ako su bebe lišene punog prirodnog hranjenja, morate tražiti zamjenu za univerzalni proizvod. Stručnjaci su razvili umjetne mješavine i sheme, kao što je "umjetno hranjenje Komarovsky", pomažući mlade majke da se nose s poslom prebacivanja na alternativnu prehranu. To je neophodna mjera, bez obzira na razlog - nedostatak majčinog mlijeka ili odbijanje djeteta od prirodnog hranjenja.

Osnovno načelo Komarovskoga sustava

Racionalno korištenje dojenačke formule i postupno uvođenje komplementarne hrane prema planu umjetne hranidbe odobrili su pedijatri, među kojima i poznati liječnik E. Komarovsky.

Svaki stručnjak ima svoje mišljenje o ovom pitanju. Ali zadatak nije pronaći nedosljednosti i razlike, već sažeti dragocjeno iskustvo i navesti glavne preporuke. Ove preporuke bit će korisne za bebe i umjetne namirnice.

Prema Yevgenija Komarovskog, crijeva bebe spremni su za dopunsko hranjenje sa umjetnom hranom u dobi od šest mjeseci, kao i dojenjem. Osnova umjetne prehrane vrhunske kvalitete obično se koristi visokokvalitetnom mliječnom formulom.

Komarovsky upozorava da nije potrebno žuriti i prenijeti umjetnog umjetnika na "odraslu hranu" od prilagođenih smjesa. Beba crijeva sve do n mjeseci nije potpuno formirana. On nije spreman probaviti grubog vlakna povrća sok fruktozu umjesto laktozu mliječni proizvodi, žitarice škroba ugljikohidrata i više proteina vrsta na određeno vrijeme.

Lure se postupno uvodi, uz minimalne doze, kako bi se tijelo naviknulo na novi proizvod, a dijete na novi ukus. Alternativno, u prehrani umjetnoga se uvodi:

 • jogurt;
 • sir;
 • žitarice;
 • sokovi i voće;
 • žumanjka jajeta
 • mršavih riba;
 • juha od mesa ili pire krumpira.

Poznati pedijatar E. A. Komarovsky preporučuje da se ne žuri s povrćem i voćem sve dok prvi zub ne prođe kroz dijete. To je glavni znak da se njegovo tijelo priprema za apsorpciju čvrste hrane.

Ali, uz žurbu s mamcem, drugi ekstrem dolazi kod mladih majki. Ovo je odbijanje da se mami što je dulje moguće, ako se mješavina mlijeka dobro percipira umjetni umjetnik. Objašnjenje je vrlo jednostavno - navikli su na kuhanje smjesa i ne razmišljaju o tome kada treba uvesti komplementarne hrane.

Postupak pripreme umjetne nadomjestaka za majčino mlijeko je vrlo jednostavan, a morate se zabrljati s hranom. No, potrebno je naučiti jednostavnu istinu - od dojki ili umjetnog hranjenja morat će na kraju odustati od prehrane odraslih. Da, svaka uravnotežena smjesa ne može u šupljoj mjeri kompenzirati sastav prirodnih proizvoda.

Previše ranog mamca - od 4,5 mjeseca, kao što sugeriraju neki pedijatri za bebe na umjetnoj hrani. No, dr. Komarovsky kaže - razmisli o tome je li gastrointestinalni trakt djeteta spreman za takvo opterećenje bez proizvodnje odgovarajućih enzima? Kako se ne bi zbunili s doziranjem i optimalnim vremenom za uvođenje novih proizvoda, najlakši je način koristiti sheme i tablice umjetnog hranjenja od dr. Komarovskog.

Svaka majka ima pravo izabrati koju shemu će jesti, no vrijedno je slušati savjet poznatog stručnjaka iz mnogih zemalja koji ne daju prazne savjete. Neke majke koje ne znaju vjeruju da postoji dojenje i hranjenje u obliku mliječne formule i žitarica. No, dr. Komarovsky razlikuje prirodnu dječju hranu i umjetno hranjenje. A dodatna hrana koju prima beba do godine dana odnosi se na komplementarnu hranu.

Glavna pitanja mladih majki o umjetnoj hrani

Kako kombinirati majčino mlijeko i uravnotežene mješavine?

Prema mišljenju dr. Evgenije Komarovskog, ako je količina majčinog mlijeka ne više od 1/5 dnevnog volumena djeteta, tada se može smatrati umjetnikom. Bez obzira koliko majčino mlijeko, ništa ga ne može zamijeniti, tako da ga beba hrani 100%. Nijedna smjesa ne može biti bolja od prirodne hrane dojenčadi.

Što je bolje - umjetne smjese ili mlijeko (krava i kozje)?

Jednom u selima, u nedostatku majčino mlijeka, djeca su hranjena na kozje i kravlje mlijeko. Bake koji su odrastao u selu ostaju sljedbenici takvog hranjenja. No, dr. Komarovsky zagovara suprotnu poziciju.

Suvremena medicina dokazala je da mlijeko domaćih životinja ima drukčiji kemijski sastav. Sadrži 6-9 puta više kalcija i fosfora, te je taj višak teško ukloniti za djecu, posebno prije dobi od jedne.

 1. Do 12 mjeseci kravljeg ili kozjeg mlijeka nije poželjno.
 2. Od 1 do 3 godine može se povremeno davati djeci malo po malo, dodajući osnovnu smjesu na mješavine, uglavnom u obliku žitarica, gdje se razrjeđuje.
 3. Nakon 3 godine, mlijeko se daje djeci na zahtjev roditelja.

Zašto se kozu i kravlje mlijeko ne preporučuje za bebe?

Osim visokog sadržaja fosfora i kalcija, ovaj proizvod je različito oblikovan u želucu. Ako kozje i majčino mlijeko tvore male grudice u probavnom traktu, kravlje mlijeko tvori gustu grumenicu. Teško je regurgitirati dijete, a to stvara određenu nelagodu.

Kako postupati s činjenicom da je dijete primilo majčino mlijeko druge žene?

Dr. Komarovsky jasno razlikuje pojmove "medicinska sestra" i "donorsko mlijeko". Glavni problem je u procesu prijenosa posuđenog proizvoda i njegove sterilnosti. Nitko ne može dati jamstvo u čistoći medicinske sestre, da dobro jede, da je proizvod za bebu isporučen u sterilnim posudama. Najgore od svega, ako se davateljsko mlijeko isporučuje s udaljenosti, pohranjeno u hladnjaku, kuhano ili sterilizirano - u tome nema definitivno ništa korisno. O svemu drugom, takvo hranjenje je apsolutno normalno.

Kako su umjetne mješavine bolje od kravljeg i kozjeg mlijeka?

Glavna prednost prilagođenih smjesa je usklađenost s WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) standarda u pogledu postotka tih ili drugih komponenti. Takva se ravnoteža smatra nedužnim za djecu, a svi proizvođači dječje hrane moraju se pridržavati ovih standarda.

Danas postoji mnogo različitih mješavina, ali njihov sadržaj je otprilike isti - proteini, masti, vitamini, ugljikohidrati, kalcij, fosfor, šećer. Ponekad se mliječni protein više podijeli, a šećer ili fruktoza mijenja laktozu, kao u majčinom mlijeku. Postoje mješavine:

 • prilagođen,
 • djelomično prilagođeno;
 • sljedeće formule (stariji od 12 mjeseci).

Bolje je kad dulji period djeteta daje uobičajenu mješavinu, a bez potrebe za njima ne bi trebalo mijenjati. Ako vam je neugodno reakcija djetetova tijela na umjetno hranjenje, Komarovsky preporučuje mijenjanje smjese.

Trebam li se prebaciti na posebnu prilagođenu smjesu?

Dječja hrana je podijeljena po dobi:

 • Smjesa broj 1 - do šest mjeseci;
 • Smjesa broj 2 - do godine dana;
 • Smjesa broj 3 - više od 12 mjeseci.

Tu su i hipoalergijske smjese, niske laktoze, za oslabljenu djecu - za ubrzano povećanje težine. Mora biti propisana od strane liječnika, jer samo on može znati ima li beba alergijska reakcija na laktozu ili problem s kvarom proteina.

Je li mješavina potrebna beba nakon godinu dana?

Dr. Komarovsky ne inzistira na tome da nakon artefakata, nakon 12 mjeseci i dalje daju smjesu, možete se prebaciti na pakirano mlijeko. Ali nitko ne može jamčiti kvalitetu kupljenog mlijeka, au tom smislu smjesa je bolja od mlijeka. Nakon 3 godine, možete dati bilo kakvo kvalitetno mlijeko.

Je li hrana za umjetne životinje i djecu različita na prirodnom mlijeku?

Nema puno razlike u hrani, osim samog mlijeka, sve preporuke za hranjenje su jednake. Balansirane mješavine sadrže sve što vam je potrebno, pa dijete ne treba prikorm do 6 mjeseci.

Je li apsolutna sterilizacija boce za hranjenje potrebna?

Zašto djeca često dobivaju prekomjernu težinu od mješavina?

Teško je za dojenčad, posebno oslabljeno, da sisanje cijelog volumena mlijeka iz dojke, lakše je jesti iz bradavice. Tijekom vremena kad dijete usisava čašu mlijeka, iz boce možete isisati još jednu i pol puta više mješavine.