HB nakon antibiotika: pro i kontra. Nakon koliko dugo možete dojiti?

Liječenje

Smanjena trudnoćom i laktacijom, žensko tijelo je pod utjecajem različitih infekcija koje mogu brzo izazvati upalni proces.

Postoji mnogo načina da se bolest bavi folklornim sredstvima, ali često se morate služiti takvim lijekovima kao antibiotici.

Tijekom razdoblja dojenja majke je nepoželjno uzimati jake antibakterijske lijekove, ali za ekstremne slučajeve postoje odobreni lijekovi koji ne štete djetetu.

Je li prihvatljivo uzimanje antibakterijskih lijekova?

Niti jedna majka za skrb nije imuna od takvih problema kao što su upaljeno grlo, sinusitis, upala pluća ili mastitis. Čini se da tijekom dojenja žena treba neku vrstu operacije, hitne ili planirane. U takvim situacijama samo antibiotici mogu pomoći u suzbijanju infekcija žlijezda i uklanjanju daljnjih upala.

Majke se u potpunosti ne opravdavaju strah od majke jer liječnici odabiru najsigurnije lijekove koji su kompatibilni s razdobljem laktacije i nemaju negativan učinak na majčino mlijeko i bebino tijelo.

Takvi lijekovi uključuju antibiotike iz skupine:

Sadrže komponente koje nemaju ozbiljnu štetu majčinom mlijeku, a time i ne strašne mrvice.

Pokazatelji sigurnosti antibiotika tijekom dojenja su:

 1. mali postotak prodiranja u mlijeko;
 2. brzo uklanjanje iz tijela;
 3. nema toksičnosti.

Postoje teški slučajevi u kojima je odobreni lijek neučinkovit i ne može uništiti patogena, a žena je u teškom stanju. Štetne komponente lijeka mogu prodrijeti u mlijeko i uzrokovati štetu djetetu, tako da su liječnici prisiljeni propisati lijekove koji nisu kompatibilni s laktacijom i inzistirati na privremenom prestanku dojenja koji nakon završetka terapije može biti obnovljen.

Vrlo toksični i zabranjeni prirodnim hranjenjem s antibioticima su lijekovi koji pripadaju skupinama:

 • tetraciklini;
 • fluorokinol;
 • sulfonamide;
 • linkozamida.

Zahvaljujući takvim snažnim lijekovima, oporavak se događa prilično brzo.

Nakon koliko je dopušteno nastaviti GW?

Ako majka koristi ilegalne droge, da se dojenje zaustavljen u trajanju liječenja, a nakon što su liječnici preporučili pričekati još 3-4 dana, tako da štetne tvari imaju vremena da se povuče iz tijela. Snažni antibiotici mogu uzrokovati negativne posljedice ne samo u ženki već iu dječjem tijelu.

S prisilnim prekidom dojenja, majke se redovito i trajno dekantiraju ne samo tijekom dana već i noću, kako bi održali proizvodnju mlijeka nakon završetka liječenja.

Uvijek je potrebno upozoriti pedijatra na početak lijeka, dok će djetetu u slučaju nuspojava davati podršku liječniku ako se dijete nastavlja. Stručnjak će vam također reći kada počnete dojiti nakon uzimanja antibiotika, ovisno o stanju majke i toksičnosti lijeka koja se uzima.

Preporučuje li se odmah nastaviti hraniti nakon završetka tečaja?

Pri propisivanju dozvoljenog antibiotika ženi, liječnik bi trebao predložiti da ovaj lijek neće utjecati na korisnost mlijeka i neće oštetiti dijete. Stoga majka može sigurno nastaviti dojenje, ali važno je pažljivo pratiti reakciju djeteta. U nekim slučajevima, dječje tijelo može negativno odgovoriti na komponente droga.

Ovo se očituje u:

 1. pojava guske u ustima i genitalijama;
 2. proljev;
 3. alergije;
 4. poremećaji crijeva.

U takvoj situaciji, dijete će pomagati drogama sa sadržajem bifidobakterija i laktobacila, ali prije svega dijete treba konzultacije i pregled pedijatra.

Ako se neželjene posljedice pojavljuju u djetetovoj majci, antibiotik se ne smije zaustaviti, jer se ne preporučuje prekidanje tečaja kako bi se postigao pozitivan rezultat. Žena će morati privremeno prenijeti dijete na umjetno hranjenje, a 2 dana nakon završetka tretmana ponovno nastaviti primjenjivati ​​se na dojku.

Vrijeme povratka dojenju ovisi o razdoblju eliminacije lijeka koji se uzima. Ako se koriste penicilini ili cefalosporina i dojenje morao biti suspendiran zbog razvoja u nepovoljnim učincima djeteta, a zatim nastavak dojenja moguće je tek nakon 48 sati nakon prestanka primjene lijeka.

Kada se koristi azitromicin, potrebno je uzeti u obzir da je u stanju održavati terapeutsku koncentraciju do sedam dana.

zaključak

U svakom slučaju, nemoguće je sami odabrati lijek. Tijekom prirodnog hranjenja, antibiotici često mogu biti ispunjeni opasnošću za zdravlje djeteta, pa stoga treba strogo poštivati ​​liječnički recept u pogledu vrste pripreme, doziranja i trajanja liječenja. Samo stručnjak može utvrditi koja će terapija u određenom slučaju biti najsigurnija i najslabije za majku i dijete.

Što su antibiotici dozvoljeni za dojenje: načela izbora i primanja

Za mnoge majke koje rade, uzimanje antibakterijskih sredstava, nažalost, postaje nužna potreba.

Tijekom dojenja, majčin organizam ne uvijek se bori s patogenima, pa je važno da majka zna koja antibiotika za dojenje može biti uzeta bez straha od ozbiljnih posljedica za dijete i nuspojava za svoje tijelo.

Popis odobrenih lijekova je mali, osim toga, svaki lijek ima svojstva prijema.

Na ostala načela primjene antibiotika od strane majke koje skrbe, raspravljat ćemo dalje.

Kada su potrebni antibiotici?

Potreba za uzimanjem antimikrobnih lijekova od strane majke koje se brinu o djetetu može proizaći iz ozbiljnih upalnih procesa.

Razlog tome je prodiranje stafilokoknih, streptokoknih skupina i drugih mikroorganizama u organizam, čija se reprodukcija ne može zaustaviti lakšim pripravcima.

Majke za njegu trebaju se složiti s imenovanjem liječnika za sljedeće naznake:

 • infekcija rodnog kanala, koja se dogodila zbog složenog tijeka rada;
 • teške upalne bolesti dišnog sustava (na primjer, upala pluća), ENT organi (tonsilitis);
 • zarazna bolest crijeva (salmonela, tifusna groznica);
 • infekcije mokraćnog sustava, teške ozljede bubrega.

Uz takve bolesti, uzimanje antibiotika će pružiti ženama koje skrbe brzo oporavak i poboljšanu dobrobit. Međutim, ovi alati utječu na dijete, uzimajući mu mlijeko. Zato je glavni kriterij odabira tijekom dojenja bezopasan novorođenčadi.

Neki učinkoviti antibiotici strogo su zabranjeni tijekom dojenja zbog izraženog negativnog utjecaja na djetetovo tijelo. Liječnik će moći odabrati štedljive i dozvoljene fondove.

Prednosti HBV u bakterijskim infekcijama

Majka koja skriva ne mora zaustaviti HB čak i kada se bori protiv zaraznih bolesti. Stručnjaci preporučuju da se pridržavaju laktacije (osim ozbiljnih bolesti, kao što je tuberkuloza, antraks), jer je priroda brinula o sigurnosti djeteta.

Prednosti majčinog mlijeka su očite:

 1. Ovaj proizvod izolira protutijela protiv mikroba čak i prije pojave vidljivih simptoma. To znači da majka koja unapređuje skrb daje unaprijed imunitetu. Ako prestanete hraniti, dijete će se morati sami boriti protiv infekcije.
 2. Ako je novorođenčad već zaražena, majka za njegu moći će prenijeti najbolju medicinu - svoje mlijeko. Osim toga, prirodni se proizvod može primijeniti na bebu i podupirati normalnu crijevnu mikroflora.
 3. Raskidanje laktacije za vrijeme antibakterijske terapije stvara brojne probleme za same majke dojilje. Morat će stalno iscijediti mlijeko, a to nije lako s bolestima. Ali bez dekantiranja mama može doći do upale mliječnih žlijezda kao neugodnog "bonusa" glavnoj bolesti.

Štoviše, nije potrebno kuhati, jer će dovesti do uništavanja protutijela.

Naravno, opisane su prednosti moguće samo u slučaju uporabe antibakterijskih sredstava koja su dozvoljena tijekom razdoblja laktacije i izravnavaju se upotrebom zabranjenih antibiotika.

Dopušteni antibiotici

Koji antibakterijski lijekovi mogu biti uzimani tijekom HB? Na ovom popularnom pitanju majki koje rade, stručnjaci navode tri glavne skupine lijekova koji, ako se uzmu, imaju minimalni rizik od neželjenih posljedica za dijete.

Penicilin i njegovi derivati

To su prvi antibakterijski lijekovi koje je izumio čovječanstvo. Penicilin, već njegove poboljšane modifikacije (Ampicilin, Amoksicilin, itd.) Smatraju se "prvom linijom lijekova" za buduće i majke koje dojiljuju i bebe.

Penicilin i njegova "verzija" imaju sljedeće značajke:

 • Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) klasificira Penicillin B (pokusi životinjskih embrija nisu pokazali štetne učinke);
 • Znanstvenici su otkrili da su doza lijekova koji prodiru u mlijeko tijekom dojenja minimalna - manje od deset posto od primljenog iznosa;
 • Nakon uzimanja lijekova protiv penicilina, nepoželjni učinci su izuzetno rijetki. Majke i djeca koja boluju od infarkta mogu imati osip, poremećaji crijeva, proljev.

  Cefalosporinska grupa

  Takvi lijekovi kao Cefepime, Cefazolin, Tsedeks i drugi cefalosporinski antibiotici, slični strukturi penicilina, mogu se uzimati tijekom dojenja. Štoviše, ovi lijekovi službeno se smatraju bezopasnim majci i djetetovoj njezi.

  Antibakterijska sredstva imaju sljedeća svojstva:

  • FDA ih klasificira u kategoriju B;
  • razlikuju se u minimalnoj toksičnosti;
  • Mama se ne treba brinuti, jer u mlijeko ulaze u iznimno malim količinama;
  • nakon uzimanja mogu se pojaviti alergijski uvjeti i smetnje mikroflore.

   Makrolidni lijekovi

   Eritromicin i klaritromicin - najpopularniji predstavnici makrolida - mogu poduzeti žene koje njeguju tijekom dojenja.

   Mama bi trebala znati da su propisane samo za kontraindikacije ranijim antibakterijskim lijekovima, budući da se makrolidi klasificiraju kao kategorija C (morate procijeniti rizik i korist).

   Značajke primanja makrolida su kako slijedi:

   • prodrijeti u majčino mlijeko u velikim količinama, međutim, nije pronađen nikakav negativan učinak;
   • Možete očekivati ​​pojavu alergijskih reakcija ili poremećaja crijeva.

   Za odobrene antimikrobne lijekove, službene upute upućuju na to da je lijek prihvatljiv za uporabu tijekom dojenja. U nekim slučajevima, napominje se da pri propisivanju liječnik uzima u obzir moguće rizike i koristi za majke i djecu.

   Koji su antibiotici zabranjeni u HB?

   Kada uzimate ozbiljne lijekove, imate pravo nadati se brzom oporavku, međutim, u određenim situacijama, odobreni antibakterijski agensi djeluju neučinkovito protiv infekcije.

   Zbog toga je liječnik prisiljen propisati lijekove koji su zabranjeni za vrijeme dojenja majki. U tom slučaju, laktacija bi trebala biti prekinuta, ali nakon terapije može se i trebalo vratiti.

   Lijekovi uključuju 5 skupina lijekova za antibakterijske lijekove, za koje majka treba odbiti dojenje;

   1. Aminoglikozidni antibiotici (Streptomicin, Amikacin, itd.). Upute za njih govore: "To je opasno za dijete." Majka koja je skrbnici trebala bi biti svjesna veličine prijetnje novorođenčadi. Unatoč slaboj prodornoj sposobnosti, sredstva ulaze u mlijeko i utječu na bubrege i oči djeteta, na organe ravnoteže i sluha. Nakon njihove uporabe nastaju i druge razvojne patologije.
   2. Tetraciklinski pripravci (tetraciklin, minociklin). "Ako uzmete tetraciklin s dojenjem, budite spremni za ozbiljne posljedice" - kažu stručnjaci i imaju pravo na to. Opasno je da majke koje rade dojke koriste tetracikline, jer su antibiotici ove serije otrovni - oni imaju destruktivan učinak na koštano tkivo i zubnu caklinu.
   3. Fluokinolonska skupina (ofloksacin, ciprofloksacin, itd.). Majka koja skriva ne bi trebala piti ove antibiotike, jer lako prodiru u mlijeko i dovode do patologija hrskavice i kosti djeteta. Američki liječnici dopuštaju ofloxacin da dojite žene, ali europski liječnici su protiv takvih imenovanja. "Ako uzimate fluorokinolone, očekujte nuspojave", - mišljenje domaćih liječnika.
   4. Linozamidni pripravci (Lincomycin, Clindamycin). Majka koja skriva, pri uzimanju ovih lijekova, treba pripremiti za pojavu raznih bolesti i poremećaja dječjeg crijeva, uključujući kolitis, koji se javlja nakon dugotrajne uporabe antibakterijskih sredstava.
   5. Sulfanilamidni lijekovi (streptokid, ptalazol, itd.). Majka koja je skrbnici trebala bi prekidati laktaciju prilikom korištenja ovih lijekova, budući da ih karakterizira agresivan učinak na dječju jetru, zbog čega novorođenče razvija nuklearnu žuticu. Nakon uzimanja sulfonamida, mentalni ili fizički razvoj može biti odgođen, gluhoća ili oštećenje optičkih živaca.

   Stoga je popis nepoželjnih posljedica uporabe zabranjenih antibakterijskih lijekova impresivan. Znači li to da bi majka trebala odbiti prihvatiti ih? Sigurno ne.

   Na primjer, aminoglikozidi su propisani za teške uvjete - meningitis ili infekciju krvi. Stoga je liječnik vođen važnim načelom - kada donosite odluku o imenovanju, razmotrite ravnotežu rizika i koristi. A majčin život je skuplji od dojenja.

   Pravila za uzimanje antibiotika za HB

   Za majke koje pružaju skrb, važno je znati pravila za uporabu antibakterijskih sredstava tijekom razdoblja laktacije. Ako je propisani lijek jedan od onih koji su dopušteni tijekom dojenja, majka bi se trebala pridržavati sljedećih načela:

   • Slijedite sve medicinske preporuke, ne smanjujte propisanu dozu radi miticnog smanjenja mogućih nuspojava.
   • Najvjerojatnije liječnik će savjetovati majku da distribuira lijekove na takav način da vrh akumulacije aktivnih tvari pada na interval između dnevnih hranjenja. Na primjer, "pijem jedan antibakterijski lijek jedanput dnevno - to radim u večernjem obroku".
   • Da bi se održala optimalna crijevna mikroflora u majci i novorođenčadi, uz antibakterijsko sredstvo mogu se koristiti probiotici ili prebiotici koji sadrže korisne bakterije.

   Ako je majka prisiljena uzeti antibiotik iz zabranjenih lijekova, dojenje treba suspendirati.

   Ali takva pauza ne podrazumijeva potpuni završetak razdoblja laktacije - hranjenje mlijekom mora nužno nastaviti nakon završetka terapije i uklanjanja komponenti agensa iz tijela.

   Idealna je zamjena unaprijed rezervirati korisni proizvod u zamrzivaču, što će omogućiti ženi da hrani dijete svojim izraženim mlijekom. Ako takva situacija nije moguća, potrebno je prebaciti na umjetno hranjenje za određeno vremensko razdoblje, nakon što je pokupila mješavinu prikladnu za dob za dijete.

   Dakle, moderni lijekovi daju jasne odgovore, koje su antibiotici dozvoljeni tijekom hranjenja i koje bi se one trebale držati dalje. Međutim, u svakom je slučaju potrebno procijeniti sve vrste prijetnji, procijeniti zdravlje djeteta.

   Zato je kvalificirani liječnik koji može odlučiti koji je antibakterijski lijek za vas i propisati optimalni režim liječenja.

   Što se antibiotici mogu uzimati tijekom dojenja?

   Tijekom razdoblja dojenja, majke s posebnom pažnjom prate njihovo zdravlje. Ali što ako se bolest i dalje skriva? Kako se liječiti tako da uzimanje lijeka ne samo da pomaže majci, već također ne šteti djetetu?

   Djelovanje antibiotika

   Sve što jedna žena skrbnica jede i uzima, prije ili kasnije ulazi u djetetovo tijelo kroz majčino mlijeko. Antibiotici nisu iznimka. Štoviše, neke skupine lijekova imaju tendenciju povećanja koncentracije u majčinom mlijeku. Osim toga, za izlučivanje sustav djeteta još nije zrela, a imaju sposobnost nizak krvni da se sama čisti, tako da lijekovi koji spadaju u njegovo tijelo, nakupljaju.

   Ako odlučite uzeti antibiotike tijekom dojenja, svakako pročitajte upute za upotrebu, odjeljak o kontraindicijama. Postoje četiri vrste lijekova:

   • zabranjeno je koristiti tijekom dojenja;
   • dopušteno tijekom dojenja;
   • uvjetno dopušten, tj. preporučuje se lijek ako očekivani učinak premašuje potencijalnu štetu;
   • neistražen, tj. nema podataka o djelovanju lijeka na dojenčad.

   Kategorije antibakterijskih lijekova

   Antibiotici su podijeljeni u skupine, a svaka skupina ima drugačiji mogući učinak na dijete ako uđe u svoje tijelo.

   • Penicilini. Prelazi u majčino mlijeko, kao rezultat može izazvati poremećaj djeteta crijeva (jer kolik), povećanu osjetljivost na vanjske podražaje, kandidijaza, kožni osip.
   • Cefalosporine. Kada beba ulazi u tijelo kroz majčino mlijeko, ona proizvodi isti učinak kao i penicilini.
   • Karbapenema. Nije proučavano jesu li lijekovi ove skupine sigurni za bebe. (!)
   • Monobaktami. Ulazite u majčino mlijeko u malim količinama i stoga se preporučujemo za uporabu s oprezom.
   • Makrolidi. Ulazite u majčino mlijeko, ali nemojte negativno utjecati na bebino tijelo.
   • Aminoglikozidi. Ulazite u majčino mlijeko u maloj količini, mogu uzrokovati poremećaj crijeva.
   • Tetraciklini. Pada u majčino mlijeko, uzrokuju nepovratne promjene u razvoju zubnih klica i kostura, visoku osjetljivost na svjetlo, kandidijazu i poremećaj crijeva. Zabranjena je uporaba tijekom dojenja (!).
   • Quinolones / Fluoroquinolones. Ulazite u majčino mlijeko, uzrokujte disfunkciju zglobova, što može biti uzrok usporenog rasta.
   • Glikopeptidi. Ulazi u majčino mlijeko i može uzrokovati povećanje osjetljivosti djeteta na vanjske podražaje, kršenja intestina.
   • Linkozamida. Ulazi u majčino mlijeko i može uzrokovati povećanje osjetljivosti djeteta na vanjske podražaje, kršenja intestina.
   • Oksazolidinona. Nije proučavano jesu li lijekovi ove skupine sigurni za bebe.
   • Nitroimidazole. Ulazite u majčino mlijeko, ali njihovi učinci na djecu nisu proučavani.
   • Nitrofurani. Nije proučavano jesu li lijekovi ove skupine sigurni za bebe.
   • Polimiksin. Nije proučavano jesu li lijekovi ove skupine sigurni za bebe.
   • Sulfonamidi. Ulazi u majčino mlijeko, može uzrokovati nuklearnu žuticu u dojenčadi, što često dovodi do disfunkcije mozga.

   Antibiotici tijekom dojenja

   Ako vam lijek propisan u broju dopuštenoj dojenju, treba je uzimati bilo u vrijeme hranjenja, ili neposredno nakon njega. Tako će doza koja ulazi u tijelo djeteta biti minimalna. Prije korištenja lijekova, obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatarom, možda će propisati dijete koje podržava lijekove.

   Ako je određeno sredstvo kontraindicirano tijekom dojenja, tada dojenje tijekom uzimanja antibiotika treba zaustaviti. Za održavanje proizvodnje mlijeka potrebno je redovito ga izraziti - jednom svakih 3-3,5 sati od obje grudi. Nakon završetka tečaja, ne možete odmah nastaviti hraniti, potrebno je 2-3 dana da potpuno ukloni lijek iz majčinog tijela.

   U slučaju bolesti, nemoguće je samoregulirati, samo stručnjak može odabrati prikladne antibiotike i treba mu reći da ste majka koja skriva.

   Ako imate preuranjeno dijete ili vaše dijete je staro manje od tjedan dana, trebali biste uzimati bilo koja antibakterijska sredstva s velikim oprezom, čak i one koje su dopuštene. Ako ste u nedoumici zbog nedostatka kontraindikacija za majku koja se brine, dodatne informacije treba dobiti od konzultanata za dojenje ili se obratite relevantnim imenicima za informacije.

   Majka skrbnika odgovorna je za zdravlje dvoje ljudi, pa prije korištenja bilo kojeg antibiotika morate odlučiti hoće li potencijalne koristi premašiti potencijalnu štetu i kako zaštititi bebu od te štete.

   Na temu dojenja:

   Što se antibiotici mogu poduzeti tijekom dojenja: odabrati lijekove koji su dopušteni za majke za njegu

   Kada dojite, najbolje je da ne uzimate bilo kakve lijekove jer svi prolaze u majčino mlijeko i s njom u tijelo djeteta, ali nijedna majka nije imuna od bolesti. U mnogim slučajevima, majke koje se bave dječjom dobi trebalo bi liječiti pomoću nekih vrsta antibiotika, a zatim nastaviti hraniti bebu. Potpuna odbijanja liječenja može dovesti do razvoja teških komplikacija, prijetnje zdravlju majke i prestanka laktacije ili prisilnog povlačenja iz dojenja.

   Jesu li antibiotici kompatibilni s HB?

   Ako zatražite pomoć od liječnika, obavezno mu javite da dojite. Antibiotici za dojenje mogu se koristiti pri praćenju pravila. Tijekom dojenja, moguće je koristiti antibiotike koji imaju određena svojstva:

   • prodrijeti u majčino mlijeko u niskim koncentracijama;
   • relativno brzo prikazano;
   • netoksično za bebu.

   Zbog tih svojstava, antibiotici su kompatibilni s dojenjem. Također je važno da lijek bude aktivan u odnosu na patogena u određenom slučaju - to se provjerava pomoću analize kako bi se utvrdilo vrstu bakterija i njihovu osjetljivost na antibakterijske lijekove. Antibiotici djeluju samo protiv bakterija pa ih ne biste trebali piti za bolesti uzrokovane drugim vrstama mikroorganizama. Na primjer, s ARVI-om oni će biti beskorisni.

   Dopušteni antibiotici

   • penicilini: Ospamox, amoksicilin, ampicilin;
   • cefalosporini: cefradin, kefuroksim;
   • makrolidi: eritromicin, klaritromicin, azitromicin.

   Pripreme prve dvije skupine ne prodiru dobro u majčino mlijeko i nisu otrovne. Penicilini i cefalosporini mogu uzrokovati alergijske reakcije kod majke i novorođenčadi - to se mora uzeti u obzir kod propisivanja lijekova. Druga negativna značajka penicilina je vjerojatnost da dijete uzrokuje opuštanje stolice. Makrolidi prodiru u mlijeko majke za skrb u većim koncentracijama, ali su netoksični za bebu i ne uzrokuju alergijske reakcije. Sredstva ove skupine najčešće se propisuju ako postoji alergija na lijekove penicilina i cefalosporina.

   Pri propisivanju lijekova, uzima se u obzir da čak i prihvatljivi antibiotici tijekom dojenja mogu imati nuspojave od njihove uporabe. Liječniku treba reći kakve bolesti imate, kao i kronične bolesti, tako da je izbor lijeka što je točniji i medicina će vam pomoći.

   Kako uzimati antibiotike tijekom dojenja?

   Najvažnija stvar je ne samo-liječiti, a ne koristiti nikakve lijekove bez konzultacija s liječnikom. Ako je potrebno, uzimanje antibiotika može se koristiti samo odobreni lijekovi. Prijem se provodi u skladu s uputama i preporukama liječnika. Ne biste trebali pokušati smanjiti dozu lijeka, jer su antibiotici sredstvo koje ima željeni učinak samo kada ulazi u tijelo u određenim dozama. Redukcija doze ne dovodi samo do nedostatnog terapeutskog učinka, već i na neželjene posljedice. Među njima može biti i aktivacija patogena i pogoršanje općeg stanja.

   Zabranjeni antibiotici tijekom dojenja

   Može postojati situacija u kojoj su odobreni antibiotici nedjelotvorni. Ako je nemoguće učiniti bez uzimanja antibakterijskih lijekova, liječenje će morati prekinuti dojenje. Sljedeći lijekovi nisu kompatibilni s dojenjem:

   • aminoglikozidi: Kanamycin, Amikacin, Streptomycin;
   • tetracikline: tetraciklin, doksiciklin;
   • ciprofloksacin;
   • linkomicin;
   • Klindamicin.

   Pripreme iz skupine aminoglikozida prodiru u mlijeko u malim količinama, ali su toksične za dojenčad. Oni poremetiti normalan razvoj sluha i organa bubrega. Ostali lijekovi prodiru u mlijeko u prilično velikim količinama, a također imaju negativan utjecaj na rastući organizam. Tetraciklini, kombinirajući s kalcijem, krši stvaranje koštanog tkiva i cakline zuba. Ciprofloksacin uzrokuje abnormalnosti u razvoju hrskavice. Lincomycin i Clindamycin dovode do problema u crijevima djeteta.

   Koliko dugo traje stanka? Suvremeni antibakterijski lijekovi omogućuju vam kraće razdoblje liječenja (7-10 dana). Za ovo razdoblje hranjenje će morati biti napušteno, ali se može vratiti nakon završetka liječenja.

   Tetraciklinski antibiotici nisu kompatibilni s dojenjem, jer gotovo u potpunosti prodiru u majčino mlijeko (preporučujemo da pročitate: koji antibiotici mogu biti uzeti sa anginom tijekom dojenja?)

   Obnova dojena

   Ako postoji višak mlijeka, nemojte ih bacati, najbolje je stvoriti opskrbu majčinim mlijekom u zamrzivaču vašeg hladnjaka kako bi se upotrijebili ako je potrebno. Zatim se možete vratiti na normalno hranjenje. Da biste održali laktaciju tijekom pauze, trebate ga redovito izraziti. Nemoguće je koristiti takvo mlijeko, jer sadrži štetne tvari od uzimanih droga. Trebate biti napete u istom načinu na koji je dijete usisalo dojku, tj. Nakon 3-4 sata.

   Feed beba će imati mješavinu i izvući iz boce. Toliko je teže sisati majčino dojke nego bočicu, tako da beba nakon pauze u dojenju može postati lijena i ne uzimati dojku nakon završetka liječenja (za više detalja u članku: što kaže Komarovsky o dojenju i što savjet daje majka?). Ako namjeravate vratiti hranjenje, upotrijebite bradavicu s malom rupom u razdoblju prisilnog umjetnog hranjenja, tako da dijete mora uložiti napore da isisava mlijeko.

   Mnogo korisnih savjeta mama daje dr. Komarovsvju. U svojim programima jasno i priuštivo govori o problemima i kako ih riješiti.

   Što antibiotici mogu uzeti majka koja skriva

   Tijekom dojenja treba uzimati lijek s velikim oprezom. Mnogi proizvodi nisu kompatibilni s laktacijom, imaju negativan učinak na sisanje i proizvodnju mlijeka. Osim toga, neki lijekovi, posebice antibiotici tijekom dojenja, štetni su za zdravlje i usporavaju razvoj bebe.

   Antibiotici tijekom dojenja prodiru u krv i majčino mlijeko, a zatim u tijelo djeteta. Kao rezultat toga, postoje nuspojave, uključujući otrovanja, poremećaja probavnog trakta i stolice, alergijske reakcije, poremećaja spavanja itd.

   Međutim, postoje situacije u kojima je potrebna uporaba antibiotika. Najčešće, za vrijeme liječenja, dojenje je privremeno obustavljeno. Ali postoje odobreni lijekovi koji ne zahtijevaju zaustavljanje dojenja. Otkrijmo što bi antibiotici mogli biti mame za njegu.

   Učinak antibiotika na tijelo djeteta

   Da biste odredili stupanj zla droge u tijelu djeteta, potrebno je konzultirati liječnika i pažljivo proučiti upute. Na razinu utjecaja utječu sljedeći čimbenici:

   • toksičnost sastava proizvoda;
   • specifični učinci lijeka na unutarnje organe novorođenčeta;
   • nuspojave i individualne tolerancije ili netolerancije prema djetetu komponenata u sastavu lijeka;
   • rizik od alergijskih reakcija;
   • trajanje lijekova;
   • vrijeme uklanjanja lijeka iz tijela majke koje skrbe;
   • kompatibilnost s laktacijom.

   Sve potrebne informacije sadrže upute medicinskog proizvoda, koje se moraju proučavati, čak i ako je liječnik odobrio uporabu ovog lijeka. Prije uporabe obavezno se posavjetujte sa specijalistom. Samo postavite ispravnu dozu i režim koji neće štetiti djetetu i majci.

   Dopušteni antibiotici

   Dopušteni antibiotici tijekom dojenja mogu se uzeti zbog činjenice da u malom omjeru prodiru u majčino mlijeko i ne uzrokuju ozbiljnu štetu djetetu. Antibiotici hranjeni dojkom mogu se podijeliti u sljedeće skupine:

   Sredstva koja pripadaju grupi makrolida mogu se uzimati samo u ekstremnim slučajevima i uz iznimnu oprez. To su droga Sumamed, Macropen i eritromicin. Sastav lijekova negativno utječe na dobrobit novorođenčeta. Prije svega, to je alergija i disbakterija u dojenčadi.

   Zabranjeni antibiotici

   Postoje mnogi lijekovi koji se ne mogu uzimati tijekom dojenja. Let's saznati što to znači i koje nuspojave oni uzrokuju.

   Ponekad je uzimanje navedenih tableta nužno. U tom slučaju, morate se zaustaviti u vrijeme dojenja. Tijek uzimanja takvih sredstava u pravilu je 7-10 dana. U ovom trenutku potrebno je prebaciti na umjetno hranjenje. Da biste održali dojenje i vratili se dojenju, morate mlijeko izraziti najmanje 6 puta dnevno.

   Pažljivo postupajte s uvođenjem dodataka jer je ponekad teško za bebe povratak punom dojenju. Pogotovo ako hranite bebu s bradavicom. Kako pravilno dojiti i zadržati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/bottle-feeding/dokorm-pri-grudnom-vskarmlivanii/.

   Pravila antibiotika

   • Nemojte samorigirajte lijek, budite sigurni da ste vidjeli liječnika!
   • Nemojte smanjiti propisanu dozu, jer to može smanjiti na nulu korisne učinke lijeka. U tom slučaju, lijek još uvijek prodire u majčino mlijeko;
   • Pijte pilule odmah nakon hranjenja;
   • Rasporedite unos tako da je maksimalni interval između hranjenja. Na primjer, ako se lijek treba piti samo jednom dnevno, uzmite je nakon večernjeg hranjenja;
   • Ako beba ima negativnu reakciju na lijek, prestanite uzimati antibiotike i posavjetujte se s liječnikom.

   Dojenje se može vratiti nakon uzimanja zabranjenog antibiotika tijekom dojenja. Za vraćanje dojenja u ovom slučaju trebalo bi biti tek nakon potpunog povlačenja sastava lijeka iz majčinog tijela. Za svaki alat karakterizira njegovo vrijeme. Postoje antibiotici, koji se prikazuju u 20-40 sati. A postoje i lijekovi koji se prikazuju tek nakon tjedan dana. Kako vratiti laktaciju, pročitajte ovdje.

   Dojenje antibiotika

   sadržaj:

   Mnoge žene odbijaju poduzeti potrebne lijekove na vrijeme, bojeći se da će naštetiti djetetu i time staviti svoje zdravlje i sposobnost da nastave hraniti bebu u opasnosti. Uostalom, ako vrijeme ne liječi bolest, može se pretvoriti u ozbiljniji oblik i uzrokovati komplikacije.

   Informacije Ako imate zdravstveno stanje, obavijestite svog liječnika da doji, tako da vam može pronaći najprikladniju, nježnu i odobrenu terapiju.

   Dopušteni antibiotici tijekom dojenja

   Pokazatelj da se antibiotik može koristiti tijekom dojenja je njegovo nisko prodiranje u majčino mlijeko, relativno brza eliminacija, nedostatak toksičnosti kod bebe, njegova sigurnost za rastući organizam.

   Stoga su glavne skupine antibakterijskih sredstava čija je uporaba moguće tijekom dojenja:

   • Penicilini (ampicilin, amoksicilin, Augmentin, Ospamox i drugi). Lijekovi u ovoj skupini su lijekovi izbora kada su potrebni antibiotici (pod uvjetom da su aktivni protiv patogena koji je izazvao bolest). Ti lijekovi u relativno niskim koncentracijama ulaze u majčino mlijeko. Negativna svojstva ove skupine su njihova visoka sposobnost izazivanja alergijskih reakcija kod majke i bebe. Iz tog razloga, potrebno je strogo pratiti reakciju kože na te antibiotike. Oni također mogu uzrokovati reljef stolice.
   • Cefalosporini (cefuroksim, cefradin, Ceftriaxon i drugi). Lijekovi u ovoj skupini također slabo prodiru u majčino mlijeko. Oni nemaju toksičnost, ne utječu na rast i razvoj bebe.
   • Makrolidi (azitromicin, eritromicin, klaritromicin). Iako su antibiotici ove skupine dovoljno dobri da prodiru u majčino mlijeko, međutim, negativan učinak na dijete nije promatran. Često su lijekovi izbora za alergijske reakcije na penicilin i cefalosporin antibiotike.

   Pravila za uzimanje antibiotika tijekom dojenja

   Da biste smanjili moguće nuspojave pri uzimanju antibiotika (odobreni), slijedite nekoliko pravila:

   • Nemojte sami lijekirati. Posjetite liječnika i dajte mu najprikladnije lijekove u pravoj dozi.
   • Ne pokušavajte smanjiti dozu lijeka. To može dovesti do neuspjeha liječenja i povećanja trajanja terapije.
   • Uzmite antibiotik tijekom ili neposredno nakon hranjenja. Pokušajte distribuirati lijekove (prema uputama i propisima liječnika) tako da padne u vrijeme prije maksimalnog intervala hranjenja. Na primjer, ako se ovaj antibiotik treba piti jednom dnevno, učinite to tijekom večernjih hranjenja. Ako je 2 puta dnevno, pijte prvi put prije spavanja (i po mogućnosti u vrijeme spavanja), a drugi put nakon 12 sati navečer ili noću.

   Zabranjeni antibiotici tijekom dojenja

   U nekim slučajevima, dozvoljeni antibiotici su neučinkoviti protiv određenog patogena, a liječnik je dužan propisati one za koje bi laktacija trebala biti prekinuta. Nemojte očajavati, jer nakon završetka tijeka liječenja možete jednostavno vratiti dojenje.

   Zabranjeni antibakterijski lijekovi za dojenje uključuju:

   • Aminoglikozidi (Amikacin, Kanomitsin, Streptomycin i drugi). Iako lijekovi ove skupine u malim koncentracijama prodiru u majčino mlijeko, međutim, moguća toksičnost organa i bubrega bebe ne dopušta da se koriste tijekom dojenja.
   • Tetraciklinski proizvodi (doksiciklin, tetraciklin) prodiru dobro u majčino mlijeko. Oni također imaju negativan učinak na rastuće tijelo djeteta: zbog formiranja složenih spojeva s kalcijem, ti lijekovi mogu poremetiti razvoj koštanog tkiva i cakline.
   • Fluokinoloni (ciprofloxocin) u velikim količinama prodiru u majčino mlijeko i mogu uzrokovati poremećaj razvoja hrskavice tkiva djeteta.
   • Linomicin dobro prodire u mlijeko. Uzrokuje značajne poremećaje u crijevima bebe.
   • Clindomicin uzrokuje razvoj pseudomembranoznog kolitisa kod djece čije su majke koristile tijekom dojenja.
   • Sulfonamidi utječu na razmjenu bilirubina u novorođenčadi, što može dovesti do razvoja nuklearne žutice.

   Dojenje nakon uzimanja antibiotika

   Važno je Ako je majka propisana antibiotika iz posljednje skupine, hranjenje treba biti obustavljeno. Međutim, to ne znači da je nastavak laktacije nakon liječenja nemoguće.

   Za održavanje proizvodnje dovoljne količine mlijeka, potrebno je redovito izraziti mlijeko:

   • To je najbolje učiniti s učestalošću kojom je beba sisala prsa prije liječenja ili nakon 3-4 sata.
   • Nemojte zaboraviti noćnu pumpu, jer potiče oslobađanje hormona prolaktina, koja podupire laktaciju.
   • Za sam proces, možete koristiti crpku dojke. Najudobniji i praktičniji su njihovi električni modeli.

   Pa, ako imate zalihe majčinog mlijeka u zamrzivaču, omogućujući vam da prije nego što hranite bebu istim izraženim mlijekom. Ako nije tamo, privremeno se prebacite na smjesu (konzultirajte svog pedijatra s izborom mješavine). Za hranjenje, koristite bocu s lutkom s malom rupom što je bliže moguće veličini bradavice.

   Što su antibiotici mogući tijekom dojenja: dopušteno i zabranjeno sredstvo

   Antibiotici - lijekovi koji su neophodni za bakterijske infekcije. Žena nakon porođaja često treba ovu skupinu lijekova, nakon cezariannog dijela ili u slučaju upalnih procesa upale. Antibiotici za vrijeme dojenja propisani su za mastitis, infektivne bolesti dišnog trakta itd. Tijekom upotrebe takvih lijekova tijekom dojenja, važno je uzeti u obzir sposobnost komponenti lijeka da prodiru u majčino mlijeko, stupanj sigurnosti ovih supstanci za bebu.

   Upozorenja za uporabu

   Antibiotici po prirodi utjecaja na patogene obično se podijele na pripravke bakteriostatske akcije (bakterije gube sposobnost reprodukcije i ostanka) i baktericidne (patogene mikroflore matrice). Antibiotici su propisani za neutralizaciju bakterijskih infekcija i takvih bolesti, kada su lijekovi potrebni dosta.

   Štoviše, svaki sintetski antibiotik može se boriti samo s određenim tipovima bakterija. To je također zbog činjenice da tijelo također treba korisna mikroflora, koja je uništena ovim lijekovima, uzrokujući drozd i disbakterizu.

   Pripreme, antibiotici koji su kompatibilni s prirodnim hranjenjem, doza i trajanje prijema moraju nužno propisati medicinske stručnjake. Antibiotici za gv su potrebni za sljedeće bolesti:

   • s postpartumnim upalnim procesima (s endometritisom, upalom amnionske membrane, postpartum pijelonefritis itd.);
   • nakon cezariannog dijela ili drugih kirurških zahvata;
   • s infektivnim bolestima dišnog sustava (bronhitis, upala pluća, pleura, itd.);
   • s infekcijom gornjih dišnih puteva i ENT organa (akutni sinusitis, tonzilitis (tonsilitis), sinusitis, otitis media, faringitis, upala grla, itd.);
   • s infektivnim lezijama urogenitalnog sustava (cistitis);
   • s crijevnim infektivnim lezijama i drugim bolestima.

   SARS, prehlade i druge bolesti uzrokovane virusima ne liječe se antibakterijskim sredstvima. Međutim, u slučaju komplikacija uzrokovanih patogenima bakterijskog porijekla, antibiotici mogu biti potrebni - primjećuje dr. Komarovsky.

   Da biste saznali zašto liječnici još uvijek propisuju antibiotike za bakterijske infekcije, preporučujemo da gledate videozapis uz sudjelovanje pedijatru.

   • Karpov i Zaitsev priručnik;
   • Priručnik dr. Halea;
   • elektronička referentna knjiga kompatibilnosti lijekova s ​​laktacijom španjolske bolnice Marina Alta itd.

   Dopušteni antibiotici

   U pravilu, propisani lijekovi nakon cezariannog dijela, u slučaju vaginalne dostave s komplikacijama, kompatibilni su s procesima laktacije. Dopušteni lijekovi ne uzrokuju ozbiljne nuspojave i ne utječu na dobrobit djeteta. Međutim, kao i svako farmakološko sredstvo, antibiotici koje liječnik dopušta da odvedu u majku koja skrbe može također imati negativan učinak na dijete. Prsni dijete u ovom slučaju pati od disbakterijusa, poremećaja stolice, postoji mogućnost alergijske manifestacije.

   Kod hranjenja s majčinim mlijekom obično se propisuju penicilini (Augmentin) i cefalosporinski antibiotici (Ceftriaxon). Osim toga, WHO je stavio "Augmentin" u popis esencijalnih lijekova. Među makrolidima, samo eritromicin se smatra sigurnom. Koji bi antibiotici žene koja je skrbala mogu piti liječnik odlučuje na temelju ozbiljnosti bolesti, starosti bebe i drugih pojedinačnih čimbenika.

   Zabranjeni antibiotici

   U nekim bolestima liječnik može propisati lijekove koji nisu kompatibilni s laktacijom. Učinak lijekova na ovaj popis je stvarno opasno za zdravlje malenih i može naškoditi tijelu. Takva sredstva važna je za razjašnjenje kada se sredstva uklanjaju iz tijela žene. Lijekovi ne bi trebali biti uzrok prijevremenog prestanka dojenja, a nakon prekida tijeka lijekova, žena može nastaviti hraniti bebu.

   • molekularna težina tvari (što je viši njegov indeks, to je manji rizik prodiranja tvari u majčino mlijeko);
   • razdoblje od trenutka uzimanja doze lijeka, kroz koju se detektira najveća koncentracija komponenti lijeka u tijelu;
   • sposobnost proteinskog spoja (niži ovaj pokazatelj, veća je sposobnost aktivne tvari da prodre u mlijeko);
   • poluživot (po mogućnosti lijekovi s niskim stopama: što je manja ta vrijednost, brže komponente ostavljaju krv i manja količina mlijeka dobiva u mlijeku).

   Antibiotici koji se koriste nakon cezariannog dijela obično su kompatibilni s dojenjem, ali za komplikacije, moguće je koristiti kombinaciju nekoliko lijekova (metronidazola i cefalosporina). U tom slučaju ne možete nastaviti hraniti. Liječnik, na temelju primijenjenih doza, daje individualne preporuke o trajanju prestanka prirodnog hranjenja.

   Ponekad liječnici savjetuju smanjiti broj hranjenja za mobilizaciju snaga u borbi protiv bolesti, čak i ako su lijekovi sigurni za bebe.

   Značajke antibiotika za majke za njegu

   Antibiotici, prema potrebi propisani, pomažu u brzom liječenju bolesti. Istodobno, jake varijante tih lijekova (antibiotici sa širokim rasponom učinaka) često su nespojivi s laktacijom, a majka ne može nastaviti hraniti dijete. Pored toga, ova skupina medicinskih sredstava potiskuje imunološki sustav i utječe na ravnotežu crijevne mikroflore.

   Vrlo je važno upozoriti liječnika da majka podupire dojenje. Prilikom odabira antibiotika ovu osobinu treba uzeti u obzir. U nekim slučajevima, medicinski stručnjaci propisuju lijekove koji su kontraindicirani tijekom dojenja. U tom slučaju, mlada majka je prisiljena suspendirati hranjenje mrvica, podupirući laktaciju pumpiranjem ili stvaranjem matične stanice mlijeka, ako je nadolazeće liječenje unaprijed poznato.

   Uzimanje antibiotika tijekom dojenja treba se pridržavati sljedećih preporuka:

   • Uzmi lijekove strogo propisane od strane liječnika. Ako su propisani antibiotici, majka bi trebala obavijestiti stručnjaka o stupnju trajnog stanja vaše bebe, njegovoj sklonosti alergijskim reakcijama. U ovoj fazi važna su doba mrvica, osobitosti prehrane (broj hranjenja dnevno, prisutnost komplementarne hrane u prehrani, itd.). Na temelju tih stanja liječnik propisuje naziv lijeka, vrijeme primanja, doziranje i trajanje liječenja.
   • Pri uzimanju dopuštenih lijekova tijekom dojenja, strogo promatrajte mnoštvo unosa ljekovite tvari, nemojte prilagoditi trajanje staze, čak i ako se stanje zdravlja značajno poboljšalo.
   • Mlijeko, mliječni proizvodi, čaj, kava, kvas i druga pića neutraliziraju učinke antibiotika, pa možete piti samo vodu s čašom lijekova.
    Prihvaćanje antibiotika, uključujući i GV, prilično je ozbiljan opterećenje jetre. Stoga, za vrijeme uzimanja lijekova, bolje je ograničiti potrošnju masne, pržene, dimljene i konzervirane hrane. Kiselo povrće i voće usporavaju apsorpciju komponenti nekih antibiotika. Bolje je uključiti u prehranu veću količinu bijelog kruha, slatkog povrća i voća, žitarica bez mlijeka, laganih juha i juha.
   • Neki lijekovi se nakupljaju u tkivu ili imaju dugo razdoblje eliminacije (mogu se zadržati u majčinom tijelu od 40 sati do 7 dana). Stoga, prije uporabe lijekova tijekom dojenja, važno je pojasniti koliko se aktivnih tvari uklanjaju iz tijela i koliko brzo se mogu hraniti bebe nakon uzimanja antibiotika ako nisu u skladu s laktacijom.
   • Pažljivo promatrajte njegovu reakciju. Ako mrvice pokazuju alergijske reakcije, stolica je slomljena, potrebno je prestati koristiti lijek i posavjetovati se s liječnikom.
   • Ako liječnik propisuje lijekove koji nisu kompatibilni s laktacijom, mlijeko treba dekantirati tijekom cijelog razdoblja liječenja. Ove aktivnosti će vam pomoći da brzo počnete hraniti, podržavajući straže.
   • Nemojte uzimati apsorbente, razrjeđivače krvi i biljne tinkture istodobno s antibioticima.
   • Nakon antibiotika, korisna crijevna mikroflora također može patiti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju lijekova s ​​bifidobakterijama i laktobacilima kako biste vratili bakterije koje vaše tijelo treba.

   Dobar lijek i pravilno korištenje antibiotika omogućit će mladoj majci da se brže oporavi od bolesti i čuva dojenje bez da šteti zdravlju bebe.

   Je li moguće koristiti antibiotike tijekom dojenja?

   Mnogi mitovi i prosudbe okreću se oko antibiotika. Netko bez takvih lijekova jednostavno ne može izaći iz bolesti. I netko je osjetio negativan utjecaj takvih sredstava i sada ih aktivno krči posvuda.

   Ali, je li moguće a priori, antibiotici za dojenje, pokušat ćemo detaljno saznati.

   Što su antibiotici i kakav je njihov učinak?

   Ovaj pojam se odnosi na brojne lijekove koji su odgovorni za suzbijanje negativnih učinaka mikroba na ljudsko tijelo.

   Međutim, pravo značenje pojma leži u činjenici da se antibiotici smatraju samo lijekovima koji se proizvode kao posljedica upotrebe živih mikroorganizama koji mogu suzbiti ili ubiti druga slična ili kontrastna "bića".

   Postoje i sintetički antibiotici - umjetno izvedeni od neživućih materijala. Oni nemaju tako izražen učinak, ali imaju manji broj kontraindikacija.

   Upotreba tih lijekova nije štetna za ljude. No, posljedice koje su prouzročene tijelu kao rezultat uništavanja korisne mikroflore također mogu tijekom vremena rezultirati većom nelagodom, a ne od bolesti u kojoj su koristili antibiotike.

   Pri uzimanju antibiotika tijekom dojenja

   Poznato je da se ti lijekovi ne mogu boriti protiv virusnih infekcija. A ARVI je najčešći uzrok bolesti, popraćena nelagodom, slabostem, groznicom. Ako majka skrbi nadvlada takvu bolest, ona ne smije uzimati lijekove, osim homeopatskih imunostimulansa koji nemaju kontraindikacije za dojenje.

   Zajedno s majčinskim mlijekom beba prima antitijela iz njezina tijela, a dojenčad je pouzdano zaštićeno od akutne infekcije dišnog sustava.

   Ako je majku pogodila upalna bolest, na primjer, mastitis, pielonefrit, upala pluća, tonsilitis, tada će to biti teško učiniti bez antibiotika.

   Za liječenje upalnih procesa tijekom dojenja, žene su propisane antibioticima tipa penicilina. Neke od cefalosporina prve i druge generacije također su prihvatljive, ali mogu uzrokovati alergijske osipe na koži bebe. Neki makrolidi također propisuju liječnici na majke koje dojiljuju, ali njihovo djelovanje na tijelo dojenčadi nije proučavano, au bilješkama o lijeku naznačeno je da je kontraindicirano koristiti ih s HB.

   Koje skupine lijekova imaju kontraindikacije za dojenje?

   Neki lijekovi prodiru u majčino mlijeko u vrlo visokim koncentracijama i mogu uzrokovati negativne reakcije tijela djeteta, stoga im je zabranjeno primiti majku koja njeguje. Drugi mogu imati nepovratne učinke.

   Sljedeći su najčešći antibiotici za dojenje:

   • Levometsitin (nakon uzimanja lijeka od strane ženama koje su skrbale, neke su bebe imale lezije koštane srži).
   • Tetraciklin (može uzrokovati usporavanje rasta i uništavanje baze zuba).
   • Eritromicin (prodrijeti u majčino mlijeko je dvadeset puta više nego u krvi, čime se unosi u tijelo bebe u neprihvatljivom iznosu).
   • Clidamicin (sposoban izazvati krvarenje u gastrointestinalnom traktu).

   Kako uzeti?

   Opis pravila treba započeti s napomenom da samo liječnik opće prakse ili stručnjak treba dati antibiotik majci za njegu.

   Za liječenje antibioticima treba biti u potpunosti u skladu s opisanim stazama. Ako uzmete prvih nekoliko obroka i prestanete uzimati lijek, čim se pojave prvi znak ozdravljenja, tada možete priviknuti samo patogene bakterije na antibiotik, razviti imunitet prema njemu i popraviti ih u vlastitom tijelu.

   Neovisno smanjite dozu antibiotika za HB - ovo je još jedan način koji dovodi do prilagodbe patogena vašem tijelu. Brzo će se "razboljeti" od mikroorganizama od napada antibiotika i nastaviti svoju agresivnost unutar tijela majke koje njeguje.

   Lijek treba uzimati bilo u postupku, ili odmah nakon dojenja. Ovako se ispada da se izbjegava dobivanje visoke koncentracije lijeka u mlijeku. Dojka je već ispražnjena, i dok mlijeko počne intenzivno popuniti mliječne žlijezde, većina droga već je apsorbirana u krv.

   Trebam li odbiti laktaciju zbog antibiotika?

   Ako, za vrijeme bolesti, prestane dojenje antibiotskim tretmanom, mliječne žlijezde će biti prepunjene. Majke će morati sudjelovati u redovitom pražnjenju dojki, što je teško za vrijeme bolesti ili rizik od dobivanja mastitisa kao komplikacije.

   Ako odbijete laktiranje zauvijek i prenijete dojenčad na umjetno hranjenje, to znači da svjesno prihvaćate da dijete više neće primati antitijela na razne bolesti, korisnu mikroflora, čimbenike za vraćanje tijela nakon bilo kakvih stresnih situacija za majčino mlijeko.

   Nakon toga slijedi problemi s probavljivostom, odabir hrane, eksperimenti o toleranciji, alergijske reakcije, labave stolice ili zatvor.