Indikacije i kontraindikacije za davanje preuranjenih beba kroz cijev. Tehnika, prednosti i nedostaci

Zasnivanje

Kada se beba rodi prerano, njegovi organi i sustavi ne rade punom snagom. Iz tog razloga, potrebno je više vremena za rehabilitaciju stanja.

Ako beba ne može sisati prsa ili bočicu zbog nedostatka važnih refleksa, ona se unosi kroz cijev. Razmislite o takvim načinima hranjenja, tehnikama provođenja, a također vam kažete kako pravilno izračunati količinu mlijeka potrebnu za bebu.

Indikacije i kontraindikacije

Pri donošenju odluke o prehrani putem sonde, liječnici su vođeni s nekoliko kriterija:

 • tjedan rođenja (do 33-34 tjedna);
 • tjelesna težina;
 • opće stanje.

Hranjenje sonde je naznačeno u sljedećim slučajevima:

 1. duboka i ekstremna nezrelost, nemogućnost sisanja i gutanja;
 2. loše stanje djeteta;
 3. nazofaringealne patologije;
 4. nizak rezultat na Apgarovoj ljestvici.

Među kontraindikatima treba zabilježiti:

 • nestabilna cirkulacija krvi;
 • teške infekcije;
 • plućna bolest.

Koje su vrste?

Postoje dvije vrste hranjenja cijevi:

S visokim stupnjem prijevremenosti djeteta zahtijeva dugotrajno hranjenje, mlijeko polako ulijeva u trbuh. Ta se vrsta naziva trajnim. Uz pomoć takvog hranjenja, tijelo se brže prilagođava životu izvan maternice, za bebu neće biti ozbiljnih komplikacija.

Akcijski algoritam

Ova vrsta hranjenja uključuje prisutnost vještina i usklađenost s određenim uvjetima. Prije svega, trebate se prisjetiti sterilnosti. Manipulacije provodi sestra ili liječnik. Sterilna sonda može biti ostavljena 3 dana, a zatim je potrebno zamijeniti.

Pripremni stupanj

U ovoj fazi postupci su sljedeći:

 1. osoblje treba oprati ruke i nositi rukavice prije hranjenja;
 2. beba za pranje;
 3. izračunajte duljinu sonde (od mosta nosa do xiphoidnog procesa strijca);
 4. staviti bocu mlijeka u vodu, grijati na 40-45 ° (kontrolirano termometrom) kako bi se stvorila optimalna temperatura;
 5. stavite dijete na stol, podignite glavu i učvrstite položaj valjkom ili pelenama.

Korak-po-korak tehnika

Nakon pripremne faze slijedi sljedeći algoritam:

 1. Sterilna krpa stavljena je na dječju prsa kako bi se spriječio dodir s ne sterilnim dječjim rubljem.
 2. Otvorite pakiranje sonde za jednokratnu upotrebu.
 3. Još jednom se vrše mjerenja dubine umetanja sonde od ušnog režnja do vrha nosa i od vrha nosa do xiphoid postupka.
 4. Sterilna štrcaljka je pričvršćena na sondu i provjerena je propusnost, štrcaljka je uklonjena, čep je začepljen - to osigurava učinkovitost postupka, kao i sprječavanje meteorizma).
 5. Sonda uzeti desnu ruku (udaljenost 7-8 cm od slijepog kraja).
 6. Osvježite ga u mlijeku (mokro sonda se lakše uvodi).
 7. Umetnite probac kroz nos (donji nosni prolaz) ili u usta (srednja linija jezika). Važno je pratiti stanje djeteta: odsutnost kratkoće daha, cijanoza.
 8. Otvorite utikač sonde, pričvrstite štrcaljku i sisati sadržaj želuca (mutna tekućina). To je učinjeno kako bi se spriječilo povraćanje i regurgitacija.
 9. Odvojite štrcaljku od sonde, zatvorite poklopac i ulijte sadržaj u ladicu.
 10. Mlijeko je uvučeno u štrcaljku, pričvršćeno na sondu, polako se ubrizgava mlijeko. Ova brzina je potrebna da se spriječi oštar porast pokretljivosti želuca.
 11. Udarajte sondom s dva prsta na udaljenosti od nekoliko centimetara i brzo ga uklonite.
 12. Nakon što je ovaj postupak završen: stavite dijete na desnu stranu podignutom glavom, a zatim se alati stavljaju u otopinu za dezinfekciju, izvadite rukavice, isprati i osušiti kako biste osigurali zaraznu sigurnost.

Uz strogo pridržavanje preporuka, sondiranje nije opasno za dijete. Interval između hranjenja je 3-4 sata.

Prednosti i nedostaci

Nedavno su korištene polietilenske sonde, vrlo uske, za prehranu preranih beba, što im omogućuje da se unesu u usta i kroz nosne prolaze. Gumena sonda znatno je niža od sonde iz novog materijala.

Međutim, uz sve pozitivne, postoje i negativni:

 • nema disanje disanja;
 • može oštetiti nosnu sluznicu;
 • povećava se stvaranje pritisnih čestica.

Iz tih razloga, uvođenje sonde kroz nos je manje fiziološko.

Kod davanja preuranjenih beba koristite klasične polietilenske sonde zaokružene, glatke površine, kako ne bi oštetile sluznice jednjaka, nosa i želuca.

Mnoge majke su zabrinute zbog pitanja: kada možemo promijeniti sonde hranjenja uobičajenom? Liječnik će vam reći da su uzeti u obzir neki čimbenici:

 1. prisutnost gutanja i sisanja refleks;
 2. stabilizacija svih vitalnih funkcija djeteta;
 3. dobitak težine;
 4. bez nadutosti, regurgitacije itd.

Izračunavanje potrebnog volumena mlijeka

Takva prehrana u početku sugerira da morate izračunati količinu hrane. Da biste to učinili, upotrijebite "način kalorija". Koji je njezin princip? Činjenica da se unos kalorija postupno povećava za 10 kcal dnevno po 1 kg težine. Na primjer, prvog dana života dijete bi trebalo dobiti 30 kcal po kilogramu, na 2. - 40 kcal, na 3. do 50 kcal, itd.

Da biste izračunali dnevnu energetsku potrebu bebe, morate množiti kaloričnu vrijednost masi djeteta. Da biste utvrdili pravu količinu hrane, trebate podijeliti taj rezultat u kalorijski sadržaj mlijeka ili mješavine. Tijekom vremena, unos kalorija će se povećati sve dok ne postane jednako normama djece rođene na vrijeme.

zaključak

Medicinsko osoblje će učiniti sve što je moguće kako bi se osiguralo da hranjenje sonde donosi što više koristi. Slijedite sve preporuke kvalificiranih stručnjaka - a beba će svakako biti bolja.

Hranjenje djeteta kroz sonda, moje iskustvo

Pišem ovaj post za one koji su suočeni s istim problemom poput mene - potreba da se hraniti djetetom putem sonde. Nažalost, vrlo je malo informacija o ovoj temi na Internetu, a pojavljuju se mnoga pitanja. Ovdje ću pokušati predstaviti sva znanja koja sam stekao u praksi hranjenja bebe. Dakle:

1. Izbor proizvođača. Moram reći da u odabiru sredstava za hranjenje za dugoročnu uporabu nisam savjetnik. Naše iskustvo je ograničeno na korištenje jednokratnih sondi. Koristio sam sonde broj 6, broj 7, broj 8, 40 cm. Što je veći broj, to je deblja sonda. Koristio sam broj 8 za kašu (također je moguće uvesti gustu smjesu tipa anti-refluksa), br. 6 i br. 7 prikladni su za pravilnu mješavinu, kao i za majčino mlijeko, vodu itd. Sada razgovarajmo o tvrtki proizvođača:

1) "Assomedika", proizvedeno u Minsku - dobre sonde, ima atraumatski zaobljeni krajevi, teško, ali umjereno.

2) "Apexmed", proizvodnja Nizozemska. Tada sam imao mješovito mišljenje. Isprva su nam organizirali, bili su jeftini, lako se naručiti u ljekarnama, njihova rigidnost je otprilike isto kao i Assomedik, malo krut. Jednog dana, dijete se jednostavno protreslo, vrištalo dok je stavljala sondi, nekoliko pokušaja postavljanja završilo je bezuspješno. Dugo su nisu mogli razumjeti što se događa, a onda su shvatili da su sonde iz novog dijela, pakiranje je malo drugačije. Dakle, sonde iz novog (uskog) pakiranja imaju strašno, odsječeno gotovo pod pravim kutom, a ne zaobljeni kraj, koji jednostavno ogrebotine sve na svom putu. Zaključak je da ako je moguće kupiti sonde u širokom pakiranju, onda je to prihvatljiva opcija. Sonde u novom, uskom pakiranju, ne savjetujem se koristiti zbog traume sluznica.

3) Pa, moj omiljeni "Tro-nutricachpaed", napravljen u Njemačkoj. Najjeftiniji od tri opcije i najviše kvalitete. Jako meka, imaju zaobljeni tip, možete umetnuti bez vlaženja (o tome kasnije razgovarajte). Ako su u početku znali za njih, koristit će ih samo.

2. Sonda za ispitivanje tehnike. Sonda smo umetnuli svaki hranjenje. Neki ga ostave na jedan dan, ali u našem slučaju to nije bilo moguće. Provjerite kod proizvođača da li su sonde pogodne za dugotrajnu uporabu.

Pripremite mjesto za hranjenje. Učinili smo to na kuhinjskom stolu, na kojem smo položili pokrivač, a na sebi je i pelena. Mjesto gdje će dječja glava biti trebala bi biti malo povišena. Osvjetljenje bi trebalo biti dobro, ali pazite da svjetlo ne udari dijete u oči.

Pripremite smjesu prema uputama (ili uzmite majčino mlijeko, kašu). U slučaju hrane nešto guste, preporučujem da uzmem sondi i provjerite kako hrana prolazi kroz nju. Naravno, nemojte je koristiti nakon toga. Nacrtaj smjesu u štrcaljke. Koristio sam 50 ml šprice, također možete koristiti 20 ml injekcije. Pobrinite se da smjesa nije previše vruća ili hladna. Ako je bilo koje pripreme propisano djetetu, otopite ih u zasebnoj maloj štrcaljki s mješavinom i pustite nas usred hranjenja. Nemojte odmah unijeti štrcaljku s lijekom, jer beba se može probiti na početku hranjenja, isto vrijedi i za kraj hranjenja.

Stavite dijete na leđa, okrenite glavu na njegovu stranu. Možete položiti na stranu, ali moje dijete nije bilo jako ugodno u ovome položaju. Glavno pravilo je glava na strani. Možete se upustiti na miru, ali ovo je za iskusne roditelje. Ako dijete normalno reagira na položaj sonde, možete jednostavno držati ruke. Ako ne, onda je potrebno presavijati. Obradite ruke antiseptičkim, ispustite vrh sonde u kuhanoj vodi. Bolnica koristi sterilno vazelinovo ulje. Problematično je koristiti kod kuće, jer nakon otvaranja gubi sterilnost. Osim toga, može doći do regurgitacije. Postoji takva praksa - vlaženje vrha u smjesi. Ovo također nije dobro. Čestice smjese ostaju na nosnoj sluznici, a dijete se dobiva s rinitisom. Spojite sondicu na prazne šprice ili zatvorite poklopac tako da zrak ne ulazi u sondu. (U ovom slučaju, štrcaljka će morati biti spojena čim se umetne sonda.) Nježno gurnite probu kroz nosnicu. Sonda bi trebala biti jednostavna, nemojte se truditi da je unaprijedite. U mjestima fiziološkog sužavanja može se zaustaviti. Pomaknite se oko osi malo i krenite dalje. Ili zaustavite, nakon nekoliko sekundi, nastavite s uvodom. Kako bi se utvrdilo na kojoj razini umetanja sonde, prvo mjerenje od nosa do ušne linije, a zatim od sjekutića do xiphoid procesa. Kod montaže sonde, ovo je ekstremni prekid na sondi. (Za dijete od 56 do 58 cm). Ako nema sječenja na sondi, umetnite sonde prema mjerenju. Povucite klip prazne štrcaljke, koja je spojena na sondicu, prema vama. Morate vidjeti kako želučani sok ulazi u sondu iz trbuha ili ako smjesa iz prethodnog hranjenja nije probavljena, zatim smjesu. To znači da je sonda na mjestu, možete započeti uvođenje mješavine. Također možete koristiti drugu metodu - ući u trbuh nekoliko ml zraka, dok slušate područje trbuha s stetoskopom. Trebali biste čuti karakteristični gurgling zvuk. Prva metoda mi se čini prikladnijom, pa smo je koristili. Pažljivo pratite ponašanje djeteta tijekom instalacije sonde. Uvijek postoji vjerojatnost da sonda ulazi u dišne ​​puteve. Ako dijete postane plavo, kašlje, ne može disati, odmah morate ukloniti sondi. To se događa rijetko, ali to se događa, bez obzira koliko zastrašujuće zvuči. Smjesa je poželjna za uvođenje unutar 10-15 minuta, a ne manje. Ako dijete krikne, izlazi, potrebno je držati sondu. Zato se sama ne može nositi - jedna osoba drži dijete i sondu, a drugu - umetne sonde i uvodi smjesu. Ako se sonda podigne u jednjak, može doći do regurgitacije, pa pratite položaj sonde. Naše bebe su imale povraćanje tijekom hranjenja zbog kašlja. Ako smjesa ne ulazi u nos (za to, glava mora biti podignuta), tada nije potrebno izvući sondicu, možete pričekati malo i nastaviti hraniti. Opet, pod uvjetom da dijete normalno ponaša, ne kašlja, dobro diše. Ono što je ostalo nakon ustežnje usta, uklonite sisanje. Nakon hranjenja štrcaljke se trebaju prati i sterilizirati, sonda treba odbaciti. Ako to dopuštaju financijske mogućnosti, možete upotrijebiti nove šprice svaki hranjenje. S čestom sterilizacijom, guma na kraju klipa šprice postaje krut, što otežava ubrizgavanje smjese. Ako smatrate da je štrcaljka nepropusna, trebate ga promijeniti na novu.

Tehnika davanja preuranjenih beba kroz cijev i iz boce

Manipulacija - Tehnika za prehranu preranih beba (kroz cijev i bočicu)

Hranjenje prerano bebe kroz cijev.

cilj:
- davanje prehrane djetetu;
- dajte novorođenčad s potrebnom količinom hrane kad je prirodna prehrana kroz usta nemoguća.
Indikacije: nedostatak gutanja i refluksa sisanja Kontraindikacije: br
Sterilna sonda, 2 štrcaljke u pladnju, pamučne kuglice, pincete, bočicu ili čašu, 0,02% otopina furatsilina
- pelena za zamrzavanje, WC-a i uređaja za pranje nosa, posuda s 1% kloraminom r-rumom, kapacitet "čiste krpe", pladanj za upotrijebljeni materijal, umivaonik s vodom.
Med. Sestra radi u maski!
Priprema za postupak
1. Izračunajte potrebnu količinu mlijeka,
2. Operite ruke antiseptičkim sapunom,
3. Ulijte mlijeko u čistu bocu.
4. Uzmite mali lonac ili metalnu šalicu:
- pokriti dno posude s gaziranim ubrusom,
- sipati vruću vodu t-60 stupnjeva u posudu,
5. Stavite bocu u posudu tako da razina vode pokriva razinu mlijeka u boci,
6. Temperatura mlijeka za bočicu od 40 do 45 stupnjeva. Odredite temperaturu mlijeka, ispustite nekoliko kapi na kožu stražnje strane ruke ili unutarnju površinu podlaktice,
7. Pripremite bebu za hranjenje: pecite, držite zahod nosa, stavite dijete na leđa, okrećući glavu na stranu,
8. Operite ruke, nosite rukavice,
9. Uzmite sondu za jednokratnu upotrebu:
- izmjeriti udaljenost od nosa djeteta do xiphoid procesa,
- označite sondicu
- stavite sondicu u sterilnu ladicu,
- Izvadite štrcaljku iz sterilne posude u desnu ruku.
10. Nacrtajte mlijeko u štrcaljku:
- uzmite sondu u lijevoj ruci,
- otvorite sondi
- napuniti sondom mlijekom,
- odvojite štrcaljku, stavite je u ladicu,
- Zatvorite sondicu pomoću utikača ili isječka.
11. Zagrijati kraj sonde u mlijeku ili u okrugu boraxa u glicerinu.
Izvođenje postupka
12. Uzmite sondu u desnu ruku na udaljenosti od 7-8 cm od kraja,
13. Ulazite sonde u pramčanu pločicu i pomaknite sondicu na oznaku.
ZAPAMTITE! Nemojte početi hraniti dijete bez da provjerite je li sonda u trbuhu! Kontrolirajte dah vaše dijete i boju kože!
14. Otvorite sondi i spojite štrcaljku s preostalim mlijekom na njega:
- polako ulaze mlijeko u trbuh
- odvojite štrcaljku i stavite u ladicu
- zatvorite sondi
15. Učinite 1-2 ml kuhane vode u drugoj štrcaljki:
- otvorite sondi
- priključite štrcaljku na sondu i isperite sondu s kuhanom vodom,
- odvojite štrcaljku i stavite u ladicu,
- zatvorite sondi.
Završetak postupka.
16. Ispraznite sondicu na obraz na ljepljivu žbuku do sljedećeg hranjenja,
17. Stavite dijete u krevetić na boku.

Dijete hrani iz boce.

Indikacije: prisutnost gutanja i sisanja refleksa u preranoj bebi, umjetnom i mješovitom hranjenju.
Kontraindikacije: nedostatak refleksa usisavanja
Oprema: set za pelene, tanka pelena, posuda za toplu vodu, čistu bocu, spremnik, čiste bradavice, pincete u staklu, pamučne lopte, "1% otopina kloramina", kapacitet "čistih krpe".
Med. Sestra radi u maski!
Priprema za postupak
1. Izračunajte potrebni broj mlijeka,
2. Operite ruke,
3. Uzmite čistu bocu,
4. Ulijte mlijeko u bočicu:
- zatvorite bocu sterilnom pamučnom lopticom.
5. Uzmite tavu:
- stavite krpu na dno
- U posudu dodajte tople vode t-60 stupnjeva.
6. Stavite bocu u posudu tako da razina vode pokrije razinu mlijeka. Vrijeme je 10 minuta.
7. Izvadite bocu iz tave:
- stavite loptu u iskorištenu ladicu za materijale.
8. Koristite par pinceta kako biste uzeli bradavicu s malom otvorom iz spremnika "čistih bradavica".
Napomena: napravite rupu u bradavici s crvenom vrućom iglom.
9. Stavite dude na bocu.
10. Provjerite veličinu rupice u bradavici i temperaturi mješavine: okrećite bocu dolje s bradavicom i ispustite nekoliko kapi na kožu stražnje strane ruke ili unutarnju površinu podlaktice.
11. Stavite bocu na stol.
12. Pripremite bebu za hranjenje:
- perepelenayte,
- držite zahod nosa s pamučnom flagelom,
- operite dijete s pamučnim kuglicama, vlažavajući ih s 0,02% otopinom burazilina.
Izvođenje postupka
13. Uzmite dijete na svoju lijevu ruku,
14. Sjednite udobno na stolcu,
15. Stavite pelenu na dječju prsa,
16. Uzmi bočicu desno odozdo, podižući je pod kutom od 45 stupnjeva tako da je vrat bio
stalno ispunjen mješavinom.
17. Dijete treba čvrsto prekriti bradavicu usnama, a završetak postupka.
18. Uklonite dud s djetetovih usta, stavite bocu na stol.
19. Obrišite usne djeteta pelenama:
- držite dijete uspravno nekoliko minuta kako bi spriječili regurgitation
- stavite bebu u krevetić na boku.
Kontrola infekcija:
1. Potopljene bradavice natopljene 2 sata u 1% otopini sode ili senfa (50.0 na 10 litara vode) ispiru se pod tekućom vodom, kuhaju u tavi 10 minuta, pohranjuju u čistom zatvorenom spremniku odakle se čiste pincete.
2. Isperite boce s tekućom vodom. Namočite 2 sata u 1% otopini sode ili senfa, a zatim isperite četkom. Kuhajte 15 minuta. Voda je isušena i pohranjena u tavi sa zatvorenim poklopcem.
3. Sondirajte sondom u 3% p-re kloramina 60 minuta.
4. Obradite ruke na higijenskoj razini.

Tehnika hranjenja novorođenčadi putem sonde

Hranjenje sonde

Prije nekoliko godina vjerovalo se da je pružanje hrane za ozbiljno bolesno novorođenče moguće samo uz pomoć parenteralne prehrane, koja je bila široko korištena u složenoj terapiji novorođenčadi. Međutim, akumulirano iskustvo pokazalo je da je parenteralna prehrana povezana s ozbiljnim komplikacijama: sepsa tijekom produžene kateterizacije središnjih vena, metaboličkih poremećaja, poremećaja funkcije jetre, razvoja kolestaze itd.

Hranjenje cijevi je metoda umjetnog hranjenja kroz cijev umetnutu u želudac ili tankog crijeva. U usporedbi s parenteralnom prehranom, ovo je fiziološki jednostavnija metoda umjetne hranjivosti, štoviše, što podrazumijeva mnogo manji broj komplikacija. Iskustvo Centra za neonatalnu patologiju u St. Petersburgu pokazalo je mogućnost adekvatnog hranjenja sonde novorođenčadi kojima je potrebna reanimacija i intenzivna terapija (Lyubshis AK 1987). Postoje sljedeće vrste snage sonde:

dovršiti - uvođenje svih potrebnih sastojaka samo putem sonde;

u kombinaciji - hranjenje pacijenta i parenteralno, i putem sonde;

dodatno - uvođenje pojedinih prehrambenih sastojaka (najčešće bjelančevina) ili nedostatak volumena mješavine hranjivih tvari kroz cijev kad se prirodno hrani.

Prema lokaciji sonde, razlikuje se orogastralna, nasogastrična, oro-duodenalna (orojunalna) nasododena (iso-nejunalna) prehrana. Način uvođenja mješavine hranjivih tvari može biti kontinuiran i djelomičan. Kontinuirana prehrana je ujednačeno unos mješavine hranjivih sastojaka kroz sondu tijekom dana, kapljicom ili pomoću infuzijske pumpe; frakcijsko - uvođenje mješavine hranjivih sastojaka u obrocima tijekom dana u redovitim razmacima.

U post-hipoksičnom razdoblju, hranjenje sonde prikazano je u vrlo preranoj i nisko-rađanoj težini novorođenčadi s hiperkataboličkim stanjima (ozbiljna ozljeda kod rođenja, sepsa, gnojno-septičke bolesti); novorođenčadi s respiratornim zatajivanjem koje zahtijevaju dugotrajnu intubaciju trahea, mehaničku ventilaciju ili pomoćnu VL.

Podaci iz literature i naše iskustvo pokazali su da postoje jasne kontraindikacije za hranjenje cijevi. To uključuje nekrotizni enterokolititis. intestinalna pareza, melena novorođenčadi, stanje teške hipoksije, nekorigirana mehanička ventilacija, prisutnost grubih kršenja elektrolita vode i ravnoteže između kiselina i baze, upotreba mišićnih relaksanata u mehaničkoj ventilaciji.

Aparati. Duljina sonde ovisi o vrsti hrane. U želučanom načinu, to je 3 0 - 5 0 cm, s duodenom - 5 0 - 7 0 cm. Na distalnom kraju sonde bi trebalo biti 2-3 dodatne bočne rupe, a duodenalna sonda, osim toga, završava s maslinom od nehrđajućeg čelika. Promjer sonde, veličina masline i potrebna dubina uvođenja prikazani su u tablici 6.19.

Potrebna dubina umetanja sonde može se odrediti pomoću sljedećih smjernica. Za nasogastričnu prehranu odgovara udaljenost od mosta od nosa do pupka, za nasogastričnu prehranu, od podnožja uha do ugla usta i pupka djeteta. Uvod u nasogastričnu cijev, u pravilu

ne predstavlja ozbiljne poteškoće, međutim, ako je sonda vrlo meka, možete primijeniti mandrin (ribolov). Tehnika dvostrukog injektiranja sonde sastoji se od niza operacija. Prethodno izmjerite traženu dubinu ubrizgavanja i označite je na kateteru. U usta se umetne veći promjer katetera, kroz njega se upuhuje 1 do 2 ml zraka, a pozicija katetera prati prisutnost buku u epigastričnom području. Zatim preko donjeg nosnog prolaza duodenalna sonda izvodi se u želudac. Dijete se nalazi na desnoj strani. Kroz želučanu cjevčicu, zrak se polagano ubrizgava brzinom od 10 ml / kg tjelesne težine, nakon čega se dvanaesna sonda pomno prenosi do oznake. Ako je sonda prošla u duodenum, dobiva se mala količina žute boje tekućine usisavanjem s štrcaljkom. Ako se tijekom usisavanja dobiva zrak, to znači da je sonda još u trbuhu. U sumnjivim slučajevima, možete provesti ispitivanje s metilenskim plavim ili ultrazvukom ili x-ray kontrolom. U pravilu, duodenal sondiranje ovom metodom traje 10-15 minuta.

Dojilica se obično koristi kao nutritivna formula. Moguće je koristiti prilagođene mješavine (Frisopre, Infamil, Peel-ti, Tutteli, itd.). Primarna smjesa sastavljena od pripravaka za parenteralnu prehranu (10% aminona, 20% lipofundina, 40% glukoze, otopljena u destiliranoj vodi) koristi se vrlo rijetko. Prema A.K. Lyubshis (1987), elementarne smjese korištene su samo u 3 od 287 bolesnika.

Tehnika. Dnevna i jednokratna količina hrane obično se određuje energetskom vrijednošću ili formulom N. F. Filatov u modifikaciji G. I. Zaitseva (dnevna količina mlijeka je 2% tjelesne težine (g) pri porodu množenjem brojem dana života). Međutim, u uvjetima intenzivne terapije, kada se kombinira prehrana češće se koristi, preporučljivo je izračunati ukupni volumen injiciranih tekućina (enteralno i parenteralno) minimalnim dnevnim zahtjevima vode.

Prilikom provođenja opskrbe sonde, postoje tri glavne faze: početni (adaptivni) stupanj, puni (uravnoteženi) stupanj prehrane i faza otkazivanja. Zadatak prvog stupnja je odabir optimalnog načina i metode hranjenja sonde i odabira adekvatne mješavine hranjivih tvari, temeljeno na toleranciji gastrointestinalnog trakta. U drugoj fazi, cjelovita prehrana se provodi u volumenu koja osigurava stabilno povećanje tjelesne težine. U fazi III, bolesnik se postupno prenosi u prirodni režim hranjenja.

Slika 6.1 prikazuje algoritam hranidbe sondi za kritično bolesne novorođenče, koji je već nekoliko godina korišten u Centru za neonatalnu patologiju St. Petersburg.

Početni stupanj: I. Prilagodba volumenu hrane (određivanje tolerancije motoričkih evakuacija gastrointestinalnog trakta):

1. Početak želučane frakcije - 7 - 8 puta dnevno (3-satni interval s ili bez noćne stanke) majčino mlijeko. U prijevremenim bebama težine manje od 1 5 0 g, sterilna voda ili 5% -tna otopina glukoze, a zatim pola majčino mlijeko daju se u prva dva hranjenja.

Hranjenje novorođenčadi putem sonde - vrste tehnika koje se koriste

1 Indikacije za hranjenje crijeva novorođenčadi

Video o nasogastričnom hranjenju

Nedostatak sisanja i gutanja refleksa u preranoj bebi nije rečenica. S pravilnom skrbi, dobrom prehranom i nepostojanjem komorbiditeta, takva djeca odrastaju, razvijaju, a prvom godišnjicom ne razlikuju se od svojih vršnjaka. Međutim, njihov razvoj je nemoguć, bez adekvatne prehrane i brzog povećanja težine. Ovo je mjesto gdje dolazi do spašavanja nasogastrične cijevi - poseban uređaj za hranjenje izraženog djetinjastog mlijeka ili adaptiranog mlijeka u želudac djeteta.

Naravno, majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe prve godine života, ali ako iz nekog razloga laktacija mlade majke nije uspjela, hranio djecu umjetnošću. upotreba ovog uređaja također je vrlo izvedivo.

Pored nedostatka usisavanja i gutanja refleksa zbog duboke preuranjenosti, postoje i druge indikacije za hranjenje dojki i djece u prvoj godini života. Naime:

 • s prirođenim problemima kod bebe s gastrointestinalnim traktom ili probavnim sustavom, hranjenje cijevi je indicirano tijekom trajanja liječenja ili operacije;
 • ako je ispravno hranjenje djeteta nemoguće zbog kašnjenja njegovog razvoja;
 • kada se u bebi nađe kongenitalno srčano oštećenje, prije operacije, prikazan je kroz cijev;
 • za neke rijetke, teške kongenitalne bolesti, kada dijete ne može sisati prsa ili bocu s mješavinom;
 • Probe hranjenja, u pravilu, su privremene i nakon što dijete može samostalno hraniti, uspješno je napušteno. Na sveukupnom razvoju preuranjenih mrvica, hranjenje sonde ne utječe.

2 Vrste hranjenja cijevi

Nakon što liječnik promatra dijete, odlučuje se o hranjenju cijevi, određuje se izbor njegove vrste. To će ovisiti o prirodi problema, prema kojem je normalno dojenje ili prilagođena mliječna formula nemoguće.

Hranjenje sonde može biti:

Uz punu prehranu, dijete dobiva svu hranu isključivo putem ovog uređaja. Kada se pomiješa s njim, provodi se dodatno hranjenje, a dodatno se uvode pojedinačne hranjive tvari (na primjer, proteina).

Za hranjenje preuranjenog djeteta, koristeći nasogastričnu cjevčicu, možete i izražavati majčino mlijeko i pogodno za dobnu mlijeku prilagođenu formuli. Dovoljno je i hranjenje novorođenčadi s mlijekom za zamjenu pomoću ovog uređaja.

3 Tehnika hranjenja sonde

Do danas, za bebe hranjene sonde, koristite sljedeće tehnike:

 • Jednokratno - uređaj se uklanja nakon svakog hranjenja, a prije no što se ponovno uvodi;
 • Ponovno upotrebljivo - nakon uvođenja sonde ne uklanja se nekoliko dana.

Prije umetanja sonde potrebno je prije svega staviti oznaku na koju treba umetnuti u jednjaku djeteta. Da biste to učinili, izmjerite udaljenost od nosa do prsnog koša djeteta, a zatim je duljina označena na njemu. Prije umetanja sonde, u njega se ulijeva malo mlijeka kako bi izbacili suvišak zraka i olakšali njegovo uvođenje u želudac. Nakon što je uređaj uveden u želudac mrvica, trebali biste provjeriti ne ometa li disanje, da li ima povraćanje, štucanje ili kašljanje. I samo pazite da je sve normalno, možete početi uvoditi mlijeko. Da biste to učinili, postavite štrcaljku na suprotnoj strani i ispunite djetetovu ventriculu s mlijekom, mlijekom ili bilo kojom drugom hranom.

Ako tijekom hranjenja sonde dijete počinje povraćati, tada se hranjenje treba odmah zaustaviti, a dijete se odmah treba okrenuti prema boku.

Kod ponovnog korištenja sondi, vanjski kraj sonde je zatvoren sterilnim stezaljkom.

Kada dijete ima refleks gutanja, hranjenje sonde je zaustavljeno.

4 Izbjegavanje opskrbe sonde

Video o hranjenju kroz želučanu cijev

Izbjegavanje prehrane sonde je neophodno za potpuni razvoj bebe. Stoga, čim postoji mogućnost da ga odbije, obično se događa kada sisati i progutati reflekse, dijete se odmah prenosi na druge vrste hranjenja. Može biti:

 • hranjenje s inzulinskom špricom;
 • hranjenje iz čaše;
 • dojenje.

Hranjenje s inzulinskom špricom je dug i mukotrpan proces. No, kao rezultat, dijete dobiva neprocjenjivo iskustvo gutanja hrane i okusa mamina mlijeka ili prilagođene mješavine za okus. Postupno, beba, priznajući okus majčinog mlijeka, počinje primjenjivati ​​na dojku. Puni dojenje nakon sonde je moguće.

Hranjenje beba kroz uređaj za sondiranje pruža im dobru ishranu kad je nemoguće hraniti ih na uobičajeni način.

Hranjenje kroz sondu novorođenčeta - kada je propisano?

Dojenje hranom kroz cijev propisuje se ako se rodi prerano. Od poroda u problemu trudna žena može se pojaviti u bilo kojem trenutku i dijete rođeno sedmog ili osmog mjeseca, njegov usisavanje i gutanje reflekse su nerazvijene i ponekad potpuno odsutne. Ovisno o tome koliko je beba preuranjena, ti se refleksi mogu manifestirati u različitim stupnjevima, ali ne dobivaju puni razvoj dok dijete ne dobije težinu. Budući da takva djeca ne mogu samostalno sisati mlijeko majčino dojke ili boce, a hranjenje se obavlja putem sonde novorođenčeta rođene u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće. Sonda je takav poseban uređaj uz pomoć kojih se mlijeko ili hranjive umjetne smjese unose u tijelo malog djeteta.

Hranjenje kroz sondu novorođenčeta - indikacije za uporabu

Već je rečeno da će se najvjerojatnije hraniti pomoću sonde djeci koja su rođena prerano. No, postoje i druge naznake da opstetričari mogu donijeti odgovarajuću odluku. Možemo navesti glavne:

 • Prije svega, ako je dijete preuranjeno, vjerojatno će se odlučiti za hranjenje kroz cijev. Što je beba preuranjena, to će biti teže održavati život u njemu i razviti tijelo. Stoga, duže ga je potrebno hraniti ga samo kroz sondi. Nedostatak potrebnih refleksa učinit će takvim djetetom nepotpuno u prvim mjesecima života, ali postoji velika vjerojatnost da će sve postati bolje nakon toga;
 • Osim toga, hranjenje kroz sondu propisano je tijekom operacije u jednjaku ili trbuhu djeteta. To može biti sasvim normalno, beba rođena nakon devet mjeseci, ali s nekim problemima u probavnom sustavu. Ta bolest nije kritična i može se izliječiti lijekovima, ali tijekom trajanja operacije i liječenja, hranjenje se mora obaviti isključivo pomoću sonde;
 • Čak i normalna djeca rijetko imaju zakašnjenja u razvoju. Zbog toga ne mogu normalno jesti, pa se u tim situacijama donose odluke o postavljanju sonde;
 • Tako se događa da je beba rođena s kongenitalnim bolestima srca. Ovo je vrlo ozbiljna bolest, ali može živjeti. Takvo dijete neće moći neko vrijeme jesti, tako da u većini slučajeva liječnici također instaliraju sonda za njega;
 • Još je uvijek prilično rijetka kategorija novorođenčadi s teškim bolestima kod kojih je dojenje kontraindicirano. Osim toga, ova djeca se vrlo brzo mogu umoriti dok sisaju svoje grudi i ne dobivaju priliku da sami uzmu potrebnu količinu mlijeka za svoje tijelo. Oni su također uspješno stavili sonda do tada, sve dok ne jedu sami.

Vidi također: Što treba biti prehrana kod hranjenja novorođenčeta

Kako obično hrane bebe kroz cijev?

Danas, opstetričari znaju dvije široko korištene metode hranjenja beba kroz sondu:

 • Prva tehnika hranjenja beba kroz sondu je raspoloživa. Prema njezinim riječima, sonda se uvodi u dijete samo za jedno hranjenje, a zatim se izvadi;
 • Druga tehnika davanja djece putem sonde je ponovno iskoristiva. Sonda se uvodi u dijete kako bi dobila dobru prehranu već duže vrijeme (obično se sonda prema ovoj tehnici primjenjuje nekoliko dana).

Prije nego što počnete hraniti bebu kroz sondi, nalazit će se naljepnica. Na ovoj se oznaci nalazi da se sonda može umetnuti u trbuh. Za označavanje sonde prije ulaska u želudac, potrebna vam je mjerna traka za mjerenje duljine od sternuma do nosa djeteta. Prije nego što uđete u sondu, morate uliti malo mlijeka u njega. Zato provjerite njegovu vodljivost i gurnite sav višak zraka. Trebate unijeti sondicu samo u punjenom stanju kako biste spriječili refleks gag i štucanje, klikove u trbuhu i druge neugodne sitnice u bebi.

Sonda treba umetnuti u dijete kroz usta, jasno u sredini jezika, do oznake. Prije nego što ulijte mlijeko u sondu ili trebate biti sigurni da dijete ne guše, normalno diše i ne kašlja. Vrh sonde mora biti u trbuhu, a ne blizu susjednog dišnog puta.

Nakon uspješnog postavljanja sonde i svih provjera na njega, na vrhu je postavljena štrcaljka s toplim mlijekom. Postupno stisnete špricu, ispunite djetetov trbuh s mlijekom ili smjesom. Ako nakon dovođenja sonde treba ostati unutra, onda je njegov kraj zatvoren posebnim hermetičkim i sterilnim stezaljkama. Ali ako ste u procesu hranjenja vidjeli teške povraćanje, onda dijete treba odmah premjestiti na bok i odmah prestati hraniti mlijeko u sondi. Čim dijete na kraju ima barem refleks gutanja, onda se hrani bez sonde, pipetom.

Vidi također: Rak pluća - još nije rečenica

ALGORITM ZA NAMJEŠTANJE NOVIH PROIZVODA

Cilj: Pružiti djetetu potrebnu količinu hrane u nedostatku sisanja i gutanja refleksa.

Oprema:

1) gumene rukavice

2) šminker, maska

3) mjerenu potrebnu količinu mlijeka po hranjenju, grijana na t ° + 37 ° + 38 ° C

4) sterilni želučani kateter

6) sterilna štrcaljka 20 ml

8) električna ili gumena žarulja

1. Objasnite majci svrhu i tijek postupka.

2. Pripremite opremu.

3. Obradite ruke na higijenski način, nosite šalicu, masku i sterilne gumene rukavice.

4. Postavite dijete na svoju stranu podignutom glavom, pričvrstite taj položaj valjkom.

5. Izmjerite dubinu umetanja sonde - od uha do vrha nosa, i od vrha nosa do xiphoid procesa. Napravite naljepnicu.

6. Spojite štrcaljku sonde i provjerite njegovu propusnost.

7. Uklonite klip iz štrcaljke i postavite kateter između srednjeg i indeksnog prstiju lijeve ruke, s slijepim krajem okrenutim prema gore.

8. Napunite štrcaljku na 1/3 majčinog mlijeka i spustite slijepi kraj sonde, napunite ga mlijekom dok se prva kapica ne pojavi iz slijepe rupice sonde.

9. Učvrstite stezaljku katetera na udaljenosti od 5-8 cm od strane štrcaljke.

10. Zagrijati kraj katetera u mlijeku.

11. Umetnite sondicu u usta u srednju liniju jezika i upišite oznaku. Nemojte se truditi i vidjeti je li bilo kakav nedostatak daha, cijanoza

12. Podignite štrcaljku, uklonite stezaljku i polako ubrizgajte mlijeko u trbuh.

13. Stegnite kateter palcem i kazaljkom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usne šupljine i brzo ga kretanje ukloni iz trbuha.

14. Postavite dijete na desnu stranu s glavom podignutim.

15. Uklonite rukavice, odložite ih u spremnik i operite ruke. Koristi se alati u dezinficirajućoj otopini.

Hranjenje prerano bebe kroz cijev

Upozorenja za prehranu preranih beba kroz cijev

U pravilu, liječnici odlučuju o načinu hranjenja bebe i volumenu mlijeka koji mu treba, na temelju datuma rođenja djeteta, njegove tjelesne težine i općeg stanja. Hranjenje kroz sondom provodi se u preuranjenim bebama rođenim u razdoblju do 33-34 tjedna.

Prikazana je ova vrsta hranjenja:

 • s dubokom i ekstremnom nezrelosti, kada je odsutan refleks sisanja ili gutanja;
 • u kritičnim uvjetima novorođenčeta nakon porođaja;
 • s abnormalnim nazofaringealnim patologijama kod bebe (rascjep usne, rascjepni nepce, itd.);
 • s niskim rezultatom na Apgarovoj ljestvici.

Vrste hranjenja cijevi

Ako je sonda instalirana za jednu injekciju hrane, ova vrsta hrane se naziva povremena. Obično se primjenjuje prvog dana nakon rođenja.

U slučaju kada je stupanj nezrelosti djeteta visok, sonda se dugo ubrizgava, a mlijeko polako ulazi u želudac. Ova vrsta hranjenja zove se trajna. Takva mjera hranjenja dopušta malom tijelu da se prilagodi ekstuterinskom životu, ukloni razvoj teških komplikacija, pa čak i spriječi smrt bebe.

Tehnika davanja preuranjenog djeteta kroz cijev

Hranjenje preranih beba kroz cijev traži vještinu i pridržavanje određenih pravila. Prije svega, potrebno je zapamtiti pravila asepsije i antisepsije, drugim riječima, sterilnosti. Samu manipulaciju izvodi stručno osoblje: medicinska sestra ili liječnik. U pravilu, sterilna sonda može biti ostavljena 3 dana, a zatim je potrebno zamijeniti po potrebi.

Algoritam za hranjenje novorođenčadi putem sonde je sljedeći:

 • osoblje pere ruke, stavlja rukavice;
 • dijete se drži da opere lice;
 • izračunajte duljinu sonde od nosa bebe do xiphoidnog procesa strijca;
 • sterilna sonda je umetnuta kroz usta ili nos (nosačka sonda).

Dakle, sonda se uvodi. Štrcaljka je povezana s grijanim mlijekom ili smjesom do temperature od 40 ° C. Količina prehrane izračunava se unaprijed prema dobi i tjelesnoj težini novorođenčeta. Kako bi se izbjegao razvoj komplikacija, mlijeko se polako, drižljivo uvodi. Tijekom hranjenja kroz sondu potrebno je pratiti stanje djeteta.

Izračunavanje volumena mlijeka za novorođenče tijekom hranjenja kroz cijev

Kod hranjenja sonde, početno se izračunava minimalna količina mlijeka koja se postepeno povećava. Da biste izračunali količinu mlijeka koje dijete treba, upotrebljava se "kalorijski način". Načelo izračuna je postupno povećanje unosa kalorija za 10 kcal. po danu po kilogramu težine. Dakle, dijete bi trebalo primiti sljedeći broj kalorija u prvim danima života:

1 dan - 30kak / kg;

2 dana - 40 kcal / kg;

3. dan - 50 kcal / kg;

4 dana - 60 kcal / kg;

5 dana - 70 kcal / kg;

6 dana - 80 kcal / kg;

7 dana - 90 kcal / kg.

Pri životnom razdoblju od 10-14 dana, energetski zahtjev bebe iznosi 120-130 kcal / kg. po danu.

Stoga, da biste izračunali dnevne energetske potrebe bebe, potrebno je pomnožiti odgovarajuću kalorijsku vrijednost s težinom djeteta i odrediti pravu količinu hrane, podijeliti rezultat s udjelom kalorija u mlijeku (70 kcal / 100 ml ili 0,7 kcal / ml) ili odgovarajućom smjesom.

Na toj osnovi, dijete mase 2 kg. Na 4. dan života trebalo bi dobiti 171 ml. mlijeko (2 x 60 = 120 kcal dnevno, 120 / 0,7 = 171 ml mlijeka dnevno).

Postupno (od drugog mjeseca života za djecu roñenu s masom veće od 1,5 kg, a od trećeg mjeseca života, a kasnije za djecu roñenu s masom manjim od 1,5 kg.), Sadržaj kalorija u djetetovoj količini smanjuje se za 5 kcal / kg. dok je unos kalorija jednak normama za punoljetne bebe, odnosno 115 kcal / kg. Dakle, nakon samo nekoliko mjeseci, kalorijski unos dječje prehrane ne razlikuje se od kaloričnog unosa punog djeteta. Saznajte više o razvoju prijevremenog poremećaja po mjesecima.

Izbjegavanje hranjenja cijevi: osnovna pravila

Kada se stanje beba stabilizira i prilagodi novom staništu, način hranjenja se mijenja na uobičajeni način, međutim, taj se postupak provodi strogo pod nadzorom liječnika.

Pri promjeni metode hranjenja uzimaju se u obzir sljedeći čimbenici:

 • pojava dječjeg usisavanja i gutanja refleksa;
 • dobitak težine;
 • stabilizacija svih vitalnih parametara bebe;
 • nema simptoma kao što su regurgitation, nadutost itd.

Da bi se utvrdilo usisavanje i gutanje refleksnog djeteta, nudimo bocu. Ako je hranjenje uspješno, dojenje nije kontraindicirano, ali ne zaboravite da dojenje preranih beba ima svoje osobine.

Majke koje imaju prerano bebe rođene u prvim mjesecima života trebaju biti strpljive i ostale mirne jer stres može smanjiti dojenje, što je vrlo nepoželjno za dojenčad. Majčino mlijeko je najbolji način da se brzo obnovi beba i prilagodi ga.

Hranjenje iz roga.

- dajte dijete dobru prehranu.

- mjerna boca (rog);

- potrebna količina mliječne formule po hranjenju

(ili drugu hranu s temperaturom od 36 do 37 stupnjeva);

- debela igla za piercing bradavice;

- posude s 2% otopinom sode za liječenje bradavica i bočica.

Priprema za postupak

Objasnite svrsi i tečaj majci (rodbini)

Osiguravanje pravilno, svakodnevno

Pripremite potrebnu opremu.

Osiguravanje jasnoće postupka.

Operite i osušite, stavite na maramicu,

pripremite dijete za hranjenje.

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Izlijte potrebnu količinu u rog

svježe pripremljena smjesa (mlijeko).

Sprječavanje zaraznih bolesti

Ako je bradavica nova, probijte rupu u njemu

U nazočnosti velike rupe u bradavici povećava vjerojatnost padanja

želudac dok hranjenje velik

količinu zraka, uz usku rupu

beba će brzo umoriti.

Stavite dude na bocu, provjerite brzinu

iskrvariti iz mješavine i temperatura padne na

natrag na podlakticu.

Tekućina iz roga trebala bi curiti kapljice.

Topla otopina ne uzrokuje grčenje glatkih mišića u trbuhu, dobro se apsorbira,

ne uzrokuje opekline.

Rasporedite dijete u svoje ruke, uz uzvišeno

Hranite bebu i pazite

hranjenje vrata boca je stalno i

potpuno napunjen mješavinom.

Upozorenje o upijanju zraka

Držite dijete uspravno

Uklanjanje zraka zarobljen u želucu

Stavite bebu na stranu krevetića (ili okrenite se

Prevencija aspiracije s mogućim

Izvadite bradavicu iz boce, isperite dud i rog

pod tekućom vodom i zatim potopiti u 2%

otopinu sode 15-20 minuta, kuhajte u

destilirana voda 30 minuta ili sterilizirana

u pećnici na suhu toplinu na t-180 grad u trajanju od 60 minuta. Za odvod

iz bocu vode i spremite je u zatvoreni spremnik.

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Hranjenje novorođenčeta kroz sondu.

- dajte novorođenčad s potrebnom količinom hrane kad je prirodna prehrana kroz usta nemoguća.

- gumene rukavice, maske, maramice;

- izmjerena količina mlijeka (sterilna mliječna formula) po hranjenju, zagrijana do temperature

- sterilna želučana cijev;

- sterilna štrcaljka 20 ml;

- ladica za opremu;

- električna pumpa ili gumena žarulja.

- veličina želučane sonde ovisi o tjelesnoj težini djeteta;

- težina manja od 1000 g je №4 nasalna ili №6 usmena;

- težina 1000-2500g- №6 nazalnih i oralnih;

- novorođenče s pretilošću s respiratornim zatajivanjem prije i poslije hranjenja za provođenje terapije kisikom kako bi se spriječila apneja.

Priprema za postupak

Objasnite svrsi i tečaj majci (rodbini)

Osigurava majčino pravo na informaciju.

Pripremite potrebnu opremu

Osiguravanje jasnoće postupka.

Nosite maramu, masku, pranje i suhu ruku,

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Postavite dijete na stranu podignutom glavom

završiti, popraviti ovaj položaj pelenama.

Izmjerite dubinu umetanja sonde: od ušne korice,

kroz nos do kraja xiphoid procesa

sternum (bez dodirivanja djeteta), napravite naljepnicu.

Osiguravanje uvođenja sonde u želudac.

Napunite štrcaljku s mlijekom, pričvrstite sondicu, uzmite slobodni kraj sonde sterilnom rukavicom ili pincetom, podignite ga i napunite sondom mlijekom (dok se prva kapljica mlijeka ne pojavi iz rupice na kraju sonde).

Zamjena zraka iz katetera

sprječava ulazak zraka u želudac

Odvojite štrcaljku, zatvorite stezaljku i navlažite.

slijepi kraj sonde u mlijeku.

Sprječavanje klizanja

mlijeka. Sprječavanje mukoznih ozljeda,

jer je mokroj sondi lakše ući.

Unesite sondu iz srednje linije jezika (na dnu

nazalno trčanje) do oznake bez napora. u

vrijeme uvoda za praćenje stanja djeteta (br

Kašalj, cijanoza, kratkoća daha).

Napomena: Sonda možete unijeti u želudac djeteta prije nego što ga prvo ispunite. U tom slučaju, nakon umetanja sonde u trbuh djeteta, pričvrstite štrcaljku i povucite klip prema sebi, napunite ga želučanim sadržajem.

Isključenje sonde u dišnom sustavu

Kontrolirajući kateter u želucu i spriječava ulazak zraka u želudac

Pričvrstite štrcaljku, podignite ga i jako

polako unesite propisani volumen mlijeka.

Napomena: ako je potrebno, ponovno

upotrijebite sondu, popravite ga

ljepljiva žbuka na koži obraza i uvođenje male

količina slane otopine.

može se ostaviti u želucu do 2 dana, ali kako bi se izbjegla koagulacija mlijeka, isperite.

Stavite bebu u krevetić sa strane uz podignutu glavu

Ukloniti rukavice, prati i osušiti ruke.

Koristi se alati koji se stavljaju u dezinficijensku otopinu.

Hranjenje kroz sondu novorođenog algoritma

Hranjenje iz roga.

- dajte dijete dobru prehranu.

- mjerna boca (rog);

- potrebna količina mliječne formule po hranjenju

(ili drugu hranu s temperaturom od 36 do 37 stupnjeva);

- debela igla za piercing bradavice;

- posude s 2% otopinom sode za liječenje bradavica i bočica.

Priprema za postupak

Objasnite svrsi i tečaj majci (rodbini)

Osiguravanje pravilno, svakodnevno

Pripremite potrebnu opremu.

Osiguravanje jasnoće postupka.

Operite i osušite, stavite na maramicu,

pripremite dijete za hranjenje.

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Izlijte potrebnu količinu u rog

svježe pripremljena smjesa (mlijeko).

Sprječavanje zaraznih bolesti

Ako je bradavica nova, probijte rupu u njemu

U nazočnosti velike rupe u bradavici povećava vjerojatnost padanja

želudac dok hranjenje velik

količinu zraka, uz usku rupu

beba će brzo umoriti.

Stavite dude na bocu, provjerite brzinu

iskrvariti iz mješavine i temperatura padne na

natrag na podlakticu.

Tekućina iz roga trebala bi curiti kapljice.

Topla otopina ne uzrokuje grčenje glatkih mišića u trbuhu, dobro se apsorbira,

ne uzrokuje opekline.

Rasporedite dijete u svoje ruke, uz uzvišeno

Hranite bebu i pazite

hranjenje vrata boca je stalno i

potpuno napunjen mješavinom.

Upozorenje o upijanju zraka

Držite dijete uspravno

Uklanjanje zraka zarobljen u želucu

Stavite bebu na stranu krevetića (ili okrenite se

Prevencija aspiracije s mogućim

Izvadite bradavicu iz boce, isperite dud i rog

pod tekućom vodom i zatim potopiti u 2%

otopinu sode 15-20 minuta, kuhajte u

destilirana voda 30 minuta ili sterilizirana

u pećnici na suhu toplinu na t-180 grad u trajanju od 60 minuta. Za odvod

iz bocu vode i spremite je u zatvoreni spremnik.

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Hranjenje novorođenčeta kroz sondu.

- dajte novorođenčad s potrebnom količinom hrane kad je prirodna prehrana kroz usta nemoguća.

- gumene rukavice, maske, maramice;

- izmjerena količina mlijeka (sterilna mliječna formula) po hranjenju, zagrijana do temperature

- sterilna želučana cijev;

- sterilna štrcaljka 20 ml;

- ladica za opremu;

- električna pumpa ili gumena žarulja.

- veličina želučane sonde ovisi o tjelesnoj težini djeteta;

- težina manja od 1000 g je №4 nasalna ili №6 usmena;

- težina 1000-2500g- №6 nazalnih i oralnih;

- novorođenče s pretilošću s respiratornim zatajivanjem prije i poslije hranjenja za provođenje terapije kisikom kako bi se spriječila apneja.

Priprema za postupak

Objasnite svrsi i tečaj majci (rodbini)

Osigurava majčino pravo na informaciju.

Pripremite potrebnu opremu

Osiguravanje jasnoće postupka.

Nosite maramu, masku, pranje i suhu ruku,

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Postavite dijete na stranu podignutom glavom

završiti, popraviti ovaj položaj pelenama.

Izmjerite dubinu umetanja sonde: od ušne korice,

kroz nos do kraja xiphoid procesa

sternum (bez dodirivanja djeteta), napravite naljepnicu.

Osiguravanje uvođenja sonde u želudac.

Napunite štrcaljku s mlijekom, pričvrstite sondicu, uzmite slobodni kraj sonde sterilnom rukavicom ili pincetom, podignite ga i napunite sondom mlijekom (dok se prva kapljica mlijeka ne pojavi iz rupice na kraju sonde).

Zamjena zraka iz katetera

sprječava ulazak zraka u želudac

Odvojite štrcaljku, zatvorite stezaljku i navlažite.

slijepi kraj sonde u mlijeku.

Sprječavanje klizanja

mlijeka. Sprječavanje mukoznih ozljeda,

jer je mokroj sondi lakše ući.

Unesite sondu iz srednje linije jezika (na dnu

nazalno trčanje) do oznake bez napora. u

vrijeme uvoda za praćenje stanja djeteta (br

Kašalj, cijanoza, kratkoća daha).

Napomena: Sonda možete unijeti u želudac djeteta prije nego što ga prvo ispunite. U tom slučaju, nakon umetanja sonde u trbuh djeteta, pričvrstite štrcaljku i povucite klip prema sebi, napunite ga želučanim sadržajem.

Isključenje sonde u dišnom sustavu

Kontrolirajući kateter u želucu i spriječava ulazak zraka u želudac

Pričvrstite štrcaljku, podignite ga i jako

polako unesite propisani volumen mlijeka.

Napomena: ako je potrebno, ponovno

upotrijebite sondu, popravite ga

ljepljiva žbuka na koži obraza i uvođenje male

količina slane otopine.

može se ostaviti u želucu do 2 dana, ali kako bi se izbjegla koagulacija mlijeka, isperite.

Stavite bebu u krevetić sa strane uz podignutu glavu

Ukloniti rukavice, prati i osušiti ruke.

Koristi se alati koji se stavljaju u dezinficijensku otopinu.

Osiguravanje zarazne sigurnosti.

Susjedne datoteke u stavci [NESIGURNOST]

Hranjenje prerano bebe kroz sond: algoritam, tehnika hranjenja za novorođenče

U pravilu, liječnici odlučuju o načinu hranjenja bebe i volumenu mlijeka koji mu treba, na temelju datuma rođenja djeteta, njegove tjelesne težine i općeg stanja. Hranjenje kroz sondom provodi se u preuranjenim bebama rođenim u razdoblju do 33-34 tjedna.

Prikazana je ova vrsta hranjenja:

 • s dubokom i ekstremnom nezrelosti, kada je odsutan refleks sisanja ili gutanja;
 • u kritičnim uvjetima novorođenčeta nakon porođaja;
 • s abnormalnim nazofaringealnim patologijama kod bebe (rascjep usne, rascjepni nepce, itd.);
 • s niskim rezultatom na Apgarovoj ljestvici.

Vrste hranjenja cijevi

Ako je sonda instalirana za jednu injekciju hrane, ova vrsta hrane se naziva povremena. Obično se primjenjuje prvog dana nakon rođenja.

U slučaju kada je stupanj nezrelosti djeteta visok, sonda se dugo ubrizgava, a mlijeko polako ulazi u želudac. Ova vrsta hranjenja zove se trajna. Takva mjera hranjenja dopušta malom tijelu da se prilagodi ekstuterinskom životu, ukloni razvoj teških komplikacija, pa čak i spriječi smrt bebe.

Tehnika davanja preuranjenog djeteta kroz cijev

Hranjenje preranih beba kroz cijev traži vještinu i pridržavanje određenih pravila. Prije svega, potrebno je zapamtiti pravila asepsije i antisepsije, drugim riječima, sterilnosti. Samu manipulaciju izvodi stručno osoblje: medicinska sestra ili liječnik. U pravilu, sterilna sonda može biti ostavljena 3 dana, a zatim je potrebno zamijeniti po potrebi.

Algoritam za hranjenje novorođenčadi putem sonde je sljedeći:

 • osoblje pere ruke, stavlja rukavice;
 • dijete se drži da opere lice;
 • izračunajte duljinu sonde od nosa bebe do xiphoidnog procesa strijca;
 • sterilna sonda je umetnuta kroz usta ili nos (nosačka sonda).

Dakle, sonda se uvodi. Štrcaljka je povezana s grijanim mlijekom ili smjesom do temperature od 40 ° C. Količina prehrane izračunava se unaprijed prema dobi i tjelesnoj težini novorođenčeta. Kako bi se izbjegao razvoj komplikacija, mlijeko se polako, drižljivo uvodi. Tijekom hranjenja kroz sondu potrebno je pratiti stanje djeteta.

Izračunavanje volumena mlijeka za novorođenče tijekom hranjenja kroz cijev

Kod hranjenja sonde, početno se izračunava minimalna količina mlijeka koja se postepeno povećava. Da biste izračunali količinu mlijeka koje dijete treba, upotrebljava se "kalorijski način". Načelo izračuna je postupno povećanje unosa kalorija za 10 kcal. po danu po kilogramu težine. Dakle, dijete bi trebalo primiti sljedeći broj kalorija u prvim danima života:

1 dan - 30kak / kg;

2 dana - 40 kcal / kg;

3. dan - 50 kcal / kg;

4 dana - 60 kcal / kg;

5 dana - 70 kcal / kg;

6 dana - 80 kcal / kg;

7 dana - 90 kcal / kg.

Pri životnom razdoblju od 10-14 dana, energetski zahtjev bebe iznosi 120-130 kcal / kg. po danu.

Stoga, da biste izračunali dnevne energetske potrebe bebe, potrebno je pomnožiti odgovarajuću kalorijsku vrijednost s težinom djeteta i odrediti pravu količinu hrane, podijeliti rezultat s udjelom kalorija u mlijeku (70 kcal / 100 ml ili 0,7 kcal / ml) ili odgovarajućom smjesom.

Na toj osnovi, dijete mase 2 kg. Na 4. dan života trebalo bi dobiti 171 ml. mlijeko (2 x 60 = 120 kcal dnevno, 120 / 0,7 = 171 ml mlijeka dnevno).

Postupno (od drugog mjeseca života za djecu roñenu s masom veće od 1,5 kg, a od trećeg mjeseca života, a kasnije za djecu roñenu s masom manjim od 1,5 kg.), Sadržaj kalorija u djetetovoj količini smanjuje se za 5 kcal / kg. dok je unos kalorija jednak normama za punoljetne bebe, odnosno 115 kcal / kg. Dakle, nakon samo nekoliko mjeseci, kalorijski unos dječje prehrane ne razlikuje se od kaloričnog unosa punog djeteta. Saznajte više o razvoju prijevremenog poremećaja po mjesecima.

Izbjegavanje hranjenja cijevi: osnovna pravila

Kada se stanje beba stabilizira i prilagodi novom staništu, način hranjenja se mijenja na uobičajeni način, međutim, taj se postupak provodi strogo pod nadzorom liječnika.

Pri promjeni metode hranjenja uzimaju se u obzir sljedeći čimbenici:

 • pojava dječjeg usisavanja i gutanja refleksa;
 • dobitak težine;
 • stabilizacija svih vitalnih parametara bebe;
 • nema simptoma kao što su regurgitation, nadutost itd.

Da bi se utvrdilo usisavanje i gutanje refleksnog djeteta, nudimo bocu. Ako je hranjenje uspješno, dojenje nije kontraindicirano, ali ne zaboravite da dojenje preranih beba ima svoje osobine.

Majke koje imaju prerano bebe rođene u prvim mjesecima života trebaju biti strpljive i ostale mirne jer stres može smanjiti dojenje, što je vrlo nepoželjno za dojenčad. Majčino mlijeko je najbolji način da se brzo obnovi beba i prilagodi ga.

Alla Pasenko, pedijatar-neonatolog, posebno za Mirmam.pro

Korisni video o tehnologiji hranidbe sondi

Hranjenje novorođenčeta kroz cijev

Cilj: pružiti novorođenčad s potrebnom količinom hrane, kada je prirodna prehrana kroz usta nemoguća.

- mjerenu potrebnu količinu mlijeka po hranjenju, grijana na temperaturu od 37-38 ° C;

- sterilni želučani kateter;

sterilna štrcaljka 20 ml;

- pladanj za opremu;

- električna pumpa ili gumena žarulja.

Obvezni uvjeti: veličina želučanog katetera ovisi o tjelesnoj težini djeteta: težina manja od 1000 g - Br. 4 nazalna ili br. 6 usmena; težina 1000-2500 g - № 6 nosno i usmeno; težina veća od 2500 g - № 6 nazalnih ili № 10 usmena

Pretilno novorođeno dijete prije i poslije hranjenja je potrebno provesti terapiju kisikom kako bi se spriječili napadi apneje.

Priprema za postupak

• Objasnite majci / obitelji svrhu i tijek postupka.

• Osiguravanje prava roditelja na informacije

• Pripremite potrebnu opremu

• Osiguravanje jasnih postupaka

• Nosite šal, masku

• Operite i osušite, nosite rukavice

• Osiguravanje zarazne sigurnosti

• Postavite dijete na svoju stranu podignutim glavnim krajem, pričvrstite taj položaj valjkom

• Izmjerite dubinu umetanja katetera iz uha na vrh nosa i od vrha nosa do kraja xiphoid postupka. Napravite naljepnicu. Napomena: Možete mjeriti dubinu umetanja katetera kako slijedi: od vrha nosa do uha do gornjeg ruba strijca

• Osiguravanje umetanja katetera u želudac

• Pričvrstite štrcaljku na sondi i provjerite njegovu propusnost prolazeći kroz zrak. Napomena: pazite da se slobodni kraj katetera stalno učvršćuje ručno

• Osiguravanje učinkovitosti postupka

• Uklonite klip iz štrcaljke • Stavite injekciju u lijevu ruku i preskočite priloženi kateter između indeksa i srednjih prstiju lijeve ruke, stavljajući ga sa slijepim krajem

• Sprječavanje odljeva mlijeka iz katetera nakon daljnjeg punjenja

• Napunite špricu 1/3 volumena majčinim mlijekom.

• Uzmite slijepi kraj sonde u desnoj ruci i nježno ga spustite, napunite ga mlijekom (dok se prva kapljica mlijeka ne pojavi iz rupice na slijepom kraju sonde)

• Pomicanje zraka iz katetera sprječava ulazak zraka u trbuh bebe

• Vratite sondu na lijevu ruku u svoj izvorni položaj

Napomena: tijekom punjenja sonde s mlijekom pazite da se slijepi kraj sonde neprestano podigne

• Učvrstite kateter s kopčom na udaljenosti od 5-8 cm od strane štrcaljke

• Postavite stezni prsten na lijevi palac

• Uzmi desnu šaku na udaljenosti od 7-8 cm od slijepog kraja

• Navlažite ga u mlijeku.

• Uklanjanje mlijeka koje izlazi iz katetera

• Sprječavanje katetera od klizanja sa štrcaljke • Lagana sonda lakše je umetnuta • Sprječavanje ozljede sluznice

• Sonda postavite kroz nos kroz donji nosni nos ili usta duž središnje linije jezika do oznake (prilikom umetanja sonde, nemojte se truditi i paziti ako postoji kratkoća daha, cijanoza itd.)

• Uklanjanje sondi u zraku.

• Dodajte mlijeko u štrcaljku

• Nakon podizanja štrcaljke, uklonite stezaljku iz katetera i polako (podešavanjem visine štrcaljke), ubrizgajte mlijeko u želudac djeteta

• Spori protok mlijeka sprečava oštar porast pokretljivosti želuca i povraćanja

• Kada mlijeko dosegne usta štrcaljke, ponovno stavite kateter. Napomena: ako se zbog poduzetih mjera nije ubačala cijela izmjerena količina mlijeka, ponovno je napunjena štrcaljkom i stavljena u želudac

• Spriječiti ulazak zraka u želudac

• Za stezanje katetera palcem i kažiprstom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usta i brzim pokretom da biste ga uklonili kroz salvete

• Postavite dijete na desnu stranu s gornjim dijelom glave.

• Vjerojatnost udisanja smanjuje • Ublažavanje želuca je olakšano

• Uklonite rukavice, prati i osuši ruke • Stavite rabljene alate u otopinu za dezinfekciju

• Osiguravanje zarazne sigurnosti

Susjedne datoteke u stavci [NESIGURNOST]

Hranjenje prerano bebe kroz cijev želuca

Svrha: hranjenje preranog djeteta

Indikacije: nedostatak sisanja i gutanja refleksa, bolesti

novorođenčad (asfiksija, intrakranijska ozljeda kod porođaja, hemolitička

Pripremite: sterilnu: plastičnu želučanu cjevčicu, štrcaljku od 20 ml, salvete, gumeni sprej, pincete, rukavice, maske; jela s izraženim majčinskim mlijekom, pladanj s vodom 40-60˚С, ljepljiva žbuka, KBU, spremnici s dezinficirajućom otopinom, krpe.

Pretilno novorođeno dijete prije i poslije hranjenja je potrebno provesti terapiju kisikom kako bi se spriječili napadi apneje.

 1. Objasnite svrsi i tijek postupka majci.
 2. Nosite masku.
 3. Zagrijati izraženo majčino mlijeko na temperaturu od 36˚-37˚С u pladanj s vodom 40-60˚ê.
 4. Obložite površinu stola za promjenu krpom navlaženom otopinom za dekontaminaciju i postavite pelenu.
 5. Postavite dijete na stolić za mijenjanje na svojoj strani s povišenim pokrivačem, valjkastim valjkom od pelene.
 6. Dekontaminirajte ruke na higijensku razinu, nosite rukavice.
 7. Pregledajte i očistite nosne prolaze ako je potrebno.
 8. Uklonite sondicu pincetom.
 9. Izmjerite dubinu umetanja sonde od uha do vrha nosa i od vrha nosa do xiphoid procesa. Napravite naljepnicu s žbukom, zatvorite kanilnu sondicu.
 10. Uzmi sondu na udaljenosti od 7-8 cm od slijepog kraja kao pisma za pisanje i ući kroz nosni prolaz do oznake. (Pojava kašlja i cijanoze tijekom umetanja sonde kod djeteta pokazuje da je sonda ušla u dišni sustav. U tom slučaju potrebno je brzo ukloniti sondu, djetetu navlažiti kisik i ponoviti postupak).
 11. Upišite propisanu količinu toplo izraženog majčinog mlijeka u špricu.
 12. Otvorite kanilu sonde, priložite štrcaljku s mlijekom na sondu, podignite sondicu i polako ubrizgajte mlijeko u želudac djeteta.
 13. Odvojite štrcaljku od sonde, zatvorite kanilu.
 14. Pričvrstite sondicu nakon što se uskoči lijesivna žbuka u obraz. Ako je potrebno, možete otići na 24-48 sati.
 15. Udarite sondom palcem i kažiprstom desne ruke na udaljenosti od 2-3 cm od usta i brzo ga uklonite kroz salvete.
 16. Stavite dijete na desnu stranu s glavom podignutim.
 17. Stavite upotrijebljene bruseve, špricu i sondicu u CBU, upotrijebite pincete u spremniku s otopinom.
 18. Skinite rukavice i stavite ih u ACU.
 19. Operite i osušite ruke.

Napomena: promjer sonde ovisi o tjelesnoj težini djeteta: težine do 1000gr-4; 1000-20000gr - № 6; 2000-2500g - №8.