Nutricionističke majke - mišljenje dr. Komarovskog

Hrana

Dijeta majke dojenja trebala bi se sastojati od uravnoteženog i kompletnog skupa proizvoda. Dobrobit bebe, njegov razvoj i zdravlje godinama ovisi o tome što i kako majka skriva. Poznati dr. E. Komarovsky u svojim spisima daje nutritivne savjete za majke koje njeguju.

Isključite iz prehrane

Sav savjet poznatog pedijatara savjetodavno je u prirodi, međutim, u pitanjima prehrane, liječnik se pridržava položaja upornosti. Prije svega, isključuju se proizvodi koji izazivaju alergije: agrumi, čokolada, jagode, jaja, plodovi mora. Mama, osobito u prvim danima i tjednima, treba pažljivo promatrati reakciju bebe novom proizvodu koju je pojela. Ako ste u nedoumici oko bilo kojeg liječnika proizvoda savjetuje prvo jesti malu količinu i, ovisno o reakcijama djeteta, odlučiti da li će nastaviti da se uključi u prehrani.

Svi proizvodi zbog kojih mlijeko mijenja okus i miris, postaju neugodni za bebu, isključeni su iz prehrane. Ova grupa uključuje kiselo, slane, pikantne jela, oštro mirisne začina. Brojni proizvodi (mahunarke, kupus, gazirana pića) imaju loš učinak na crijeva bebe. Njihova uporaba može povećati nadutost i u nekim slučajevima izazvati proljev.

Za probavu masne hrane tijelo treba više raditi, pri većim sadržajem masti od majčinog mlijeka dijete je teško da se ocijedi, a majka - to izraziti. Stoga liječnik ne preporuča zasićenje hrane masnim hranom (masnoće, maslac, svinjetina, orašasti plodovi), u kojem će mlijeko postati hranjivije, ali teško je asimilirati. Istovremeno, biljne masti se preferiraju nad životinjama.

Unutarnja prehrana majke

Dijeta s punim udjelom majke glavni je izvor djeteta da dobije potrebne tvari za razvoj.

Što jesti i piti:

 • Meso i riba (mršav);
 • Proizvodi od mliječnih i kiselih mlijeka (mlijeko, ryazhenka, kefir, itd.);
 • Povrće i voće: trešnja, lubenica, grožđe, jabuke, kruške, marelice. Čitamo i: voće s HB i povrće s HB;
 • Suho voće (sušeno marelice, grožđice) i njihovu smjesu;
 • zeleno;
 • Zeleni čaj;
 • Ne suše, a ne slane ribe;
 • Kuhana, pečena i kuhana jela.

Nemojte jesti i piti:

 • Masne obroke (uključujući masnu bujon);
 • kave;
 • Začinjeno, slano, kiselo jelo;
 • Dimljena i pržena hrana;
 • Sve vrste očuvanja;
 • Proizvodi od kakao i kakao (slatkiši i čokolada);
 • Slatkiši koji sadrže maslac;
 • grašak;
 • Agrumi (naranče, mandarine, limuni);
 • Pečenje s kvascem;
 • Crvene bobice;
 • Gljive.

Dnevni obrok mora sadržavati najmanje 0,5 kg svježeg voća. Ako je majka prilično tanka i može si priuštiti, Komarovsky preporučuje jedući tanjur krupice za noć. Svi proizvodi na koje se majka uči dijete tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja, dijete će se predvidjeti sa zadovoljstvom, jer je poznato jelo.

Preporuke za prehranu

Pročitajte detaljan članak o prehrani majki koje se bave dojiljama ovdje

Poznati pedijatar savjetuje vrlo pažljivo razmotriti prisutnost u prehrani egzotičnog voća ili uvezenih proizvoda. Takva hrana očito je nepoznata našem probavnom sustavu i njegova apsorpcija po tijelu može biti nepotpuna. Pojava stresa na jetri ili gušterači nepovoljno utječe na majčino mlijeko.

Liječnik daje još nekoliko savjeta:

 • Izbjegavajte prejedanje. Malo manje dobro će biti korisno;
 • Kada opsesivna želja da nešto zabije nešto zabranjeno, možete "srušiti lov" malom količinom ovog proizvoda;
 • Sumnje o proizvodu trebale bi dovesti do potpunog odbijanja tog proizvoda;
 • Nemojte jesti noću;
 • Ako okolnosti prisiljavaju piti alkohol, neko crveno vino je prihvatljivo;
 • Prijem vitaminskih kompleksa trebao bi biti redovan.

Pitanja pića

Dr. Komarovsky jasno govori o uklanjanju pitanja dodatnog prisilnog pijenja za majke koje rade (iako mnogi stručnjaci tvrde da velika količina pijenja ne utječe na proizvodnju mlijeka, mnoge majke za skrb uvjerene su u suprotno u svom iskustvu). Pedijatar u toj stvari u najvećoj mjeri prati načelo prirodnosti: ako majka i dijete imaju sve što je u redu i ima dovoljno mlijeka, onda ne morate ništa piti, osim ženske želje,..

Ako nema dovoljno mlijeka, nakon svakog hranjenja, majka treba nadopuniti izgubljenu tekućinu i piti 300-500 ml tekućine. Noćno hranjenje ne bi trebalo biti iznimka, stoga pijte bolje pripremiti se unaprijed.

Poželjno je piti:

 • Slatki zeleni čaj s mlijekom;
 • Sušeno voće;
 • Jabuka, grožđe, sok od mrkve (sjećajući se umjerenosti);
 • Kuhano i pečeno kravlje mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi (sadržaj masti 2.5% i niži).

Postoje razni lijekovi, lijekovi (nikotinska kiselina, pirroksan, apilak) i hrana (orašasti plodovi, pivo, kvasac), koji imaju svojstvo povećanja laktacije. Međutim, poznati pedijatar savjetuje da ne precijeniti njihovu važnost.

Načela dr Komarovsky stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i bliskosti s prirodom, oni su savjetodavne, oslanjajući se na prirodnim potrebama staračkom majke i djeteta.

Hranjenje novorođenčadi Dr. Komarovsky

Kako hraniti novorođenče?

22. srpnja 2014 Pregleda: 10,387

Svaka majka želi svoje dijete, prije svega, zdravlje. Stoga, čak i tijekom trudnoće, razmišlja o tome što joj čeka nakon rođenja djeteta. Kako se brinuti za bebu? Kako ga okupati. Kako zadržati novorođenče? Ove i mnoga druga pitanja često se javljaju kod žena koje se pripremaju za majčinstvo. Ali prva poteškoća koja im se susreće odmah nakon rođenja bebe hrani se. Kako hraniti novorođenče koji je upravo rođen i jedva da mu otvori usta. Ali morate ga odmah podučiti, jer Prvo puno hranjenje djeteta treba biti najkasnije 6 sati nakon rođenja. I kako hraniti bebu izraženo mlijeko. A ako nije? Koliko puta morate hraniti novorođenče. Može biti mnogo više pitanja. Pokušajmo sve to shvatiti.

Hranjenje djeteta u rodilištu

U nekim bolnicama za majčinstvo, dijete je pričvršćeno na grudi odmah nakon rođenja. Međutim, često postoje slučajevi kada, iz bilo kojeg razloga, i majka i dijete to ne mogu učiniti. Stoga liječnici preporučuju prvi put da beba dojke dojke ne prije 5-6 sati nakon rođenja. U početku, bebe se stavljaju na majčinu dojku. Istovremeno, oni uvijek kontroliraju proces hranjenja i poučavaju majke kako pravilno hraniti novorođenče. Prvih 3-4 dana moja majka nema mlijeko. Ali postoji kolostrum, s nekoliko kapi od kojih se mrvica može dobro dobiti. Tada dolazi mlijeko, uzrokujući da grudi nabubre i boluju. Dijete još uvijek ne može jesti tako veliku količinu mlijeka, pa će se prvi put morati dekantirati.

Kako se prijaviti na prsa?

Najvažniji problem za majku je stavljanje djeteta na prsa. Mama će sigurno reći i reći medicinskoj sestri kako dojiti novorođenče. To jest, da ispravi, ona bi već trebala naučiti kako to učiniti. Zapravo, ovo nije ništa komplicirano. Važno je znati da ni u kojem slučaju ne bi trebalo omogućiti djetetu da uzme samo jednu bradavicu u usta. Prvo se brzo može naviknuti na to, a drugo, njegova će majka biti vrlo bolna. To jest, beba mora uhvatiti ne samo bradavicu, već i areolu, areolu. Stavljanje djeteta na prsa, trebate ga uhvatiti rukom, podignite je, uzmite ga palcem i kažiprstom bliže areoli i stavite bradavicu u usta. Zatim, nakon što se dijete pridržava, trebate držati gornju stranu dojke s prstom tako da može disati kroz nos. Što prije majka razumije kako ispravno hraniti novorođenče, manje će imati problema s grudima.

Najprije se hrani dijete najbolje leži. Majke se trebaju oporaviti od poroda i odmarati što je češće moguće. Kakav bi odmor mogao biti bolji od dojenja? Štoviše, dok dječji vrat nije snažan, bit će korisniji za ležanje na ravnoj i tvrdi površini nego na majčinim rukama. Iako je prikladno za mamu hraniti bebu dok sjedi, to nije zabranjeno. Važno je samo obratiti pažnju na činjenicu da su glava i vrat djeteta bili na istoj razini. I još nešto. Za jedno hranjenje, djetetu treba dati samo jednu dojku. Samo ako dijete ne dobije dovoljno, što je vrlo rijetko, možete ponuditi drugi. I najbolje od svega, mama bi trebala obratiti pozornost na njezinu prehranu, količinu potrošene tekućine, tj. kako povećati proizvodnju mlijeka.

Koliko često hraniti novorođenče?

Nedavno su liječnici preporučili da majke hrane svoju djecu svaka 3 sata. No sada pedijatri inzistiraju na hranjenju djeteta za svaki njegov zahtjev. To ne znači da je interval od tri sata premalen. Samo da dijete ne može dobiti dovoljno, a sljedeće hranjenje može biti tek nakon tri sata, tj. strogo na rasporedu. Kako biste to spriječili, trebali biste hraniti dijete kada ga pita. Međutim, ne biste mu trebali ponuditi da jede sa svakom njegovom plakom, jer to može biti uzrokovano drugim razlozima: mokre pelene, kolik. vrućina ili hladnoća, strah i još mnogo toga. Stoga, prije nego što hranite novorođenče, morate se pobrinuti da želi jesti, a ne plakati zbog nekog drugog razloga. Događa se da djeca ne jedu dovoljno i zaspaju, a za pola sata se probude od gladi. Ništa nije u redu s tim. Potrajat će dosta vremena kada će beba imati određenu prehranu. Koliko često hraniti novorođenče, odlučiti samo majku, koja na kraju uči prepoznati plačući dijete i hranit će ga kada je to potrebno.

Kako hraniti novorođenče s izraženim mlijekom?

Ponekad se dogodi da majka ne može dojiti dijete, ali ima sposobnost dati joj bebu mlijeko. U takvim slučajevima majka treba znati koliko dijete treba mlijeko za hranjenje. Možete ga izračunati na jednostavan način. U prvih 7 dana odjednom, dijete mora dobiti količinu mlijeka (u ml), koja je jednaka 10 × broj dana života. To jest, ako, primjerice, dijete ima 3 dana, a za jedno hranjenje treba dobiti 30 ml mlijeka. Od početka drugog tjedna do kraja prvog mjeseca, količina mlijeka koju dijete treba jesti dnevno je 1/5 njezine težine. Umjetna djeca trebaju biti hranjena prema tablici za hranjenje, što je uvijek naznačeno na pakiranjima prilagođenih smjesa.

Dr. Komarovsky: kako dijete ne uništi obitelj, trebate...

- Čak i za svog supruga, što god je voljen i divan, Komarovsky savjetuje u svojoj knjizi Child Health. - Bez pomoći drugih, bit će vam teško, ali morate učiniti sve kako bi ova pomoć ne postala neophodna i ne pretvara se u uslugu, nakon svega. Uvjeravam vas da pravilno organiziranjem režima možete sami postupati.

Kako trebate organizirati dan?

Počnimo ujutro

Dijete se budi za 5-7 sati i traži doručak. Pita? Dođi. Ako do kraja hranjenja beba počne početi drijemati, odmah ga poslati na balkon, spavati. Ako odmah ne zaspate, neka leži u svom krevetiću golu. Ali nakon pola sata - svakako spavajte na svježem zraku! To jest, na balkonu.

Feed tata. Ako je uspio jesti sam sebe - izvrsno, ali ako ne zna kako uključiti štednjak - nema ničega što bi se razljutilo. Bilo je potrebno podučiti i dovesti muža prije trudnoće. Vrlo lijepo dok hranim tati da jede i najviše.

Tata je puna? Želimo mu dobar dan - i ostajete sami s djetetom.

Čak i ako u kući postoji nered (ima prljavih jela u kuhinji, najstariji sin je ostao bez kreveta) - nije važno! Sada ne možete učiniti više od dvije stvari - sipati vodu djetetu koje će piti tijekom dana i pripremiti liniju za večernju plivati. Sve. Idi na spavanje. Preporučljivo je - u sobi pokraj balkona čuti kada vas dijete nazove. I to će se dogoditi u 9-10 sati.

Feed i prema prethodnoj shemi - spavajte na svježem zraku.

Ako u ovom trenutku još uvijek osjećate potrebu za snovima - nemojte to sami odbiti! Dok se potpuno ne opustite - nema zadaće!

podne

Do tog vremena, trebali biste se osjećati potpuno odmorni i spremni za sve kućanske poslove. Imate 4 do 7 sati za to. Ima dosta vremena za čišćenje kuće, kuhanje i čišćenje.

Posljednja akcija ni u kojem slučaju ne smije se podcijeniti. Pojava žene nije manje važna za obiteljsku dobrobit nego na pravovremeno kuhanu večeru. A beba nije razlog za poznanstva i susjeda da se sramežljivi od vas.

Čovjek bi trebao nastojati vratiti se kući gdje čeka miran, nasmiješen i privlačan suprug, obiteljsku večeru i odmor. Samo takva kuća potiče njegovu želju da učini nešto u ovoj kući. Istina je, bez obzira na to kako se čini odvratnom i nepravednom od ženskog gledišta.

Obiteljska večer

Ovaj put bi trebao biti oslobođen svih kućanskih poslova koji nemaju obveznu potrebu. Ako je otac koji je došao s posla mora obavljati kućanske poslove, za to su samo dva izlika - bolest djeteta ili bolest majke.

U 8-9 sati navečer je najbolje da svi zajedno obavljaju večernju vježbu, svatko treba svjež zrak.

U 22.30 dijete, ako spava, morate polako početi buđenje. To je jedini slučaj kada se zdravo dijete treba probuditi namjerno. Ali sada je bolje probuditi se nego spavati pola noći.
Probudio sam se - masaža, gimnastika, kupka. Potom hranite. Laku noć

Ova su pravila dosta dovoljna za preživljavanje prvog mjeseca nakon rođenja djeteta. Kako dijete raste, bit će potrebno manje vremena. Ali do tog vremena nećete biti tako mučeni trudnoćom i porođajem, kao i prije. Učinite to.

Dijete iz bilo koje dobi treba osobno ostaviti mamu!

Zanemarimo se od savjeta dr. Komarovskog i tražimo savjete od roditelja iskusnih, iskusnih:

- Našla sam vremena za knjige, kozmetičke maske, kućnu gimnastiku i druge stvari, dajući djeci potpunu slobodu djelovanja ", kaže Anna, majka dvoje djece, 7 i 3 godine.

- Mislio sam da jednogodišnje dijete ne bi trebalo ostati sama za minutu, da ga jednostavno moram držati u društvu u svojim igrama. Ali jednog dana bila je iznenađena kad je otkrio da može bez pomoći. Otkriće je bilo slučajno: Osjećao sam se nevažnim, ležao na sofi, postavljajući sve igračke moga sina u središtu prostorije.

Bio je iznenađen srećom - pripadam tjeskobnim mama i rijetko dopuštam sve odjednom. Sin je zakopan u svoje bogatstvo. I ja nisam primijetio kako je pola sata zalutao. Užasno sam se probudio: bio sam uvjeren da je moj naušnica već pojela neku vrstu stroja, koju je spustio medvjedić itd. Ali on je igrao mirno! Bez mene! Pola sata! I bez ikakvih problema.

Usput, moram reći da moderne igračke ne predstavljaju prijetnju zdravlju djeteta, nije tako lako odvojiti nešto od njih, staviti je u usta i zagušiti ga. Sve to - naši strahovi, rođeni i podržani od strane baka.

Eksperiment mi je iznenadio i prouzročio želju da ići dalje. Počela sam napustiti sobu, dajući bebu potpunu slobodu. Isprva je ostavila samo igračke. Kada sam malo stariji, počeo sam se baviti bojama, dajući um potpunu slobodu djelovanja. Ispalo je da pranje linoleuma nije tako opterećeno kao da sjedi s bebom pored nje, promatrajući svaki štetni pokret.

Slobodno vrijeme koje sam se posvetio i samo ja! Nema kućanskih poslova u ovom trenutku! Ovo je postalo moje pravilo željeza. Je li sin zauzet svojim poslom? Ja - moja: Kupio sam CD s fitnesom i bio je angažiran. Izrađene kozmetičke maske, pročitajte. I bio sam iznenađen: kako sam prethodno proveo toliko vremena apsolutno bezvrijedno! Zašto nije vjerovala u sposobnost djeteta da se sama zabavlja?

Kad se Shackle odrastao, počeo sam mu dati knjige s dugim pogledom: o životinjama, automobilima, biljkama, različitim mineralnim kamenjem i medicini. Gledajte što ga najviše zanima. Papa's geni su imali učinak odmah: čak i prije školovanja, moj sin je dobro poznavao ljudski cirkulacijski sustav. Dakle, s izborom zanimanja, mislim da nemamo nikakvih problema.

Prebacujem ovaj obrazovni sustav i mojoj kćeri. Zahvaljujući tome, u tri godine ona će dati izgledi nekoj šestogodišnjoj djeci: ona će ukloniti svoje stvari i pomoći mi da postavim stol.

Moj savjet svim mama: izbjegavajte nepotrebno skrbništvo nad djecom! Korisno je i za vas i za dijete.

Možete li uspjeti osmisliti vrijeme za sebe?

Gost prije 3 godine

Odmah je vidljivo da Komarovsky nikad nije bavio vlastitom djecom, vjerojatno mu je žena sve povlačila na ramenima.
Moj jedini dječak izvukao je sve vene od mene sve dok nije navršio 2 godine. Bio je strašno gušći (morao je nositi dva sata na rukama), imao je strašan kolik, povikao je 20 sati dnevno. Kad su zubi ušli, to je bilo nešto.
Spavala sam nekoliko puta dnevno 15 minuta. Moji roditelji i muž pomogli su mi pomalo nakon posla, a šest mjeseci bio sam potpuno iscrpljen, tanak i bolan.
Poznata djeca bila su mirnija, ali su se i cijelo vrijeme odveli i organizirali prema planu

Gost prije 4 godine

Da, ostaviti dijete je dobra ideja, ali postoje različite situacije.. moja beba često pljuva i 1-2 sata nakon hranjenja, a tijekom tih regurgitations ona pati od asfiksije, nije disao jednom na 5 minuta. A kako možete ostaviti? A ako nemate vremena reagirati, plakat ćete i žalite cijeli život. I na račun tata potpuno se ne slažem, učinili smo to zajedno i moramo zajedno rasti!

Gost prije 4 godine

Dođite, pomladite svoje muževe)), a onda će biti poput mog oca, vratiti se s posla i dati mu hranu, ne može ići, a zatim laži i laži, a mama sve radi.

Čolić je fenomen poznat gotovo svim roditeljima novorođenčadi. To je naziv boli koji se javlja kada se plin nakuplja u probavnom sustavu mrvica. Ako kolika ne daje dijete odmor, to je napeto, ima prošireni abdomen, piercing cry, a noge su obično izdvajali do trbuščić.

Obično, čak iu rodilištu, majkama je reklo da nakon svakog hranjenja bebu treba držati u "stupcu", lagano pritisnutom na sebe - nekoliko minuta prolazi i čuje se karakterističan zvuk. To je kroz usta ispušnih plinova koji bi akumulirati u trbuhu i da će ometati dijete. Ako takav postupak postane navika, dijete nakon hranjenja bit će mirno. Kao što dr. Komarovsky ističe, upravo nakon hranjenja - pola sata - počinje kolika.

Ponekad se problem nalazi u fiziološkim obilježjima tijela novorođenčeta, a onda morate biti strpljivi. Ponekad, u kritičnim trenucima, morate koristiti ventilacijske cijevi ili klistire iz tople vode (ali se najprije morate konzultirati sa svojim liječnikom). Promjena formule (ako je dijete hranjeno u bocama) rijetko daje željeni rezultat.

Dijete je posebno osjetljivo na kolike od oko 18 sati - mnoge majke primjećuju da su takve manifestacije najčešće u ovo doba dana. Mogu trajati do 3 mjeseca - za to vrijeme crijeva bebe konačno se formiraju, au normalnoj situaciji počinje potpuno apsorbirati primljenu hranu.

Ako nema drugih razloga, osim akumulacije plinova, unatoč činjenici da dijete može dugo plakati zbog bolova i nelagode, on dobiva na težini, razvija normalno, ima dobar apetit. Djeca koja rastu i dobro se oporave još su sklona koliku.

Vjerojatno, uzrok kolike može biti nedostatan razvoj živčanog sustava koji nastaje nakon rođenja djeteta i uskoro će se vratiti na normalu. Ponekad se čini da dijete samo treba snažno vikati, a tek nakon toga moći će čvrsto spavati.

Prema riječima dr. Komarovskog, djeca do 3 mjeseca trebaju milovati, mirno, roditelji ne smiju biti nervozni, a sve manipulacije bebom treba provoditi mjerljivo i polako. Zabavna zabava i igre su bolje za kasnije. Potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će propisati lijek za smirivanje djeteta tijekom "vrhunskih sati". Kolikom možete staviti bebu na trbuh na toplom grijaču umotanom ručnikom, a istodobno ga udariti preko leđa.

Prazna bradavica također može biti opcija za usirenost, ali svi roditelji ne prihvaćaju ovaj lijek. Ako se beba smiri s majkom ili tatom u naručju, onda ga je bolje pokupiti kad mu se poremeti plinovi.

Posebnu pažnju u takvim situacijama treba posvetiti raspoloženju majke ili osobi koja je pored novorođenčeta. Ne možete paničariti, ljutiti se na sebe, kriviti se da dijete plače i ne smiruje se. Neka djeca zapravo mogu plakati nekoliko sati bez ikakvih patoloških razloga, iako je to majke (posebno majka prvog djeteta) teško razumjeti, a ona želi smiriti svoje dijete dolje sa svojom moći.

Nakon 3 mjeseca, beba više ne boluje od kolike, kao i prije, a ovaj se trenutak preporučuje da se upotrebljava kako bi ga privukao režimu, organizirala svoj san i istovremeno ga nosio manje. Vrijeme je da se zaštitite od manipulacije malom lukavštinom, inače će i dalje tražiti sve što se želi s jakim vapajem. Tretirajte ove probleme s razumijevanjem i neka beba bude snažna i zdrava!

Doktor Komarovsky o hranjenju dojenčadi za 1, 2 i 3 mjeseca

U današnjem članku ćemo govoriti o iznimno važnom i presudnom trenutku života novorođenčeta i majke - hranjenja bebe u prvim mjesecima života (0-3). I Yevgeny Komarovsky, liječnik najviše kategorije, koji je popularan u Rusiji, pomoći će nam u tome.

Koliko često hraniti bebu

Čim se dijete rodi, odmah se primjenjuje na majčinu dojku. Dok je žena u maternici, dijete jede po vlastitom zahtjevu, a majka ga je pažljivo promatra, reagira i proučava karakter djeteta.

Najbolje od svega, ako žena u radu bilježi kada i u kojem trenutku beba dobiva mlijeko. Nakon što pažljivo analizira svoje vitalne potrebe, sastavlja se raspored sati konzumiranja ljudskog mlijeka, koji treba slijediti kod kuće.

Prvi mjesec učestalost privrženosti dojki majke je 7 do 10 puta, ovisno o stanju zdravlja i individualnim karakteristikama male osobe. Interval između obroka iznosi 2, 5 - 3, 5 sati.

Ali ponekad se može smanjiti na 2 sata i povećati do 4 sata. To ovisi o stanju beba i uzoraka spavanja, što može biti poremećeno zbog različitih čimbenika: bolesti, privremenog lošeg zdravlja, pretjeranosti, produljenog sna.

Također, sadržaj masnoća majčinog mlijeka će utjecati na količinu hrane koju dijete uzima. "Mršaviji" je to, češće dijete želi jesti.

Noću je preporučljivo ne hraniti bebu, ali još uvijek staviti svoje zdravlje i preporuke liječnika u prioritete.
Neka djeca ne mogu podnijeti takvu pauzu noću. Pogotovo u prvim danima života, a ponekad i zbog zdravstvenih razloga, dijete dobiva dojku noću i kasnije, to se događa kada dijete smanjuje zube ili nakon emocionalne previše uzbuđenja.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati ruski pedijatar Evgeny Olegovich Komarovsky vjeruje da interval između hranjenja može biti od 2 do 3,5 sata, ili se majka može hraniti na zahtjev djeteta. Glavna stvar je da je obitelj sretna i svi su zdravi. Majka koja skriva odlučuje za sebe koliko često i kada hraniti svoje dijete.

Tijekom hranjenja, dojenčad često spava, a čini se da je majka koja je sam sebe gorjela, ali to nije tako. Pazite na trajanje aktivnog sisanja i probudite bebu. Lagano dodiruju obraz ili uzimaju mrvicu za dršku.

Koliko dojite mlijeko?

Na prvom hranjenju, beba pije 1,5 do 2 ml kolostruma. Prvih tjedana života, do 100 ml mlijeka mlijeka u isto vrijeme. Iznos ovisi o visini i težini. Redovito mjerite te parametre i pitajte svog liječnika. Smatra se normom ako beba peče u prvom mjesecu rođenja najmanje 11 puta dnevno, a zatim najmanje 12 puta do šest mjeseci rođenja

Što ako mama nema mlijeko

Najprije se posavjetujte s pedijatrom i probajte lijekove za laktaciju. Ako je potrebno, posvetite se umjetnoj ishrani. Dijete će jesti hranu manje puta. Ali bit će dobro hranjen. Iskusni stručnjak će vam pomoći pri odabiru formule za bebe. Trgovine imaju širok raspon nadomjestaka za majčino mlijeko za bilo kakvu novčanicu roditelja i starost djeteta.

Ako žena ima mlijeko, ali to nije dovoljno, dijete treba unijeti prilagođenu mješavinu štrcaljke ili žlicom. Glavna stvar - nemojte prestati s dojenjem i nemojte se previše uključiti u umjetnu dječju hranu. Postupak laktacije često se u potpunosti obnavlja nakon određenog vremenskog razdoblja.

Kada i koliko hraniti

Bebe koje su na umjetnoj prehrani počinju ih hraniti s povrćem, voćnim sirom i žitaricama mnogo ranije, od oko 4 mjeseca od beba koje su dojene i koje primaju dodatnu hranu od 6 mjeseci.

Ali ako dojenče slabo jede, dobije malu težinu i nestaje nakon hranjenja, možete ponuditi pire od mesa i mješavinu od 5 mjeseci ili čak ranije, nakon savjetovanja s liječnikom i utvrđivanja prave uzroke.

Za djecu koja jedu umjetne zamjene za majčino mlijeko, u prvom mjesecu života količina komplementarne hrane iznosi 550 do 650 ml, u drugom mjesecu 750 do 850 ml. Više od 8 tjedana možete povećati količinu mliječne formule u skladu s metodom Shkarin, tj. Dodati 50 ml svaki sljedeći mjesec.
Obratite pažnju na informacije o pakiranju proizvoda i savjetu svog liječnika.

Umjetno hranjenje

Sada razgovarajmo o tome što dr. Komarovsky razmišlja o umjetnom hranjenju djeteta. Nemoguće je proizvesti nešto slično majčinom mlijeku, čak i uz pomoć svih sredstava moderne znanosti. Jer u njemu prisutnost hormona, hranjivih tvari, enzima i imunoglobulina prisutna je u optimalnoj dovoljnoj količini.

No, dojenje ne može biti visoke kvalitete ako majka puši ili pije alkohol, u ovom slučaju, trebate se posvetiti kupnji novorođenčeta koja bi uvijek trebala biti na prodaji u trgovinama vaše lokacije. Na pakiranju u dobi do 6 mjeseci, bit će naveden broj 1. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim liječnikom prilikom odabira dječje hrane, a on vam može pružiti tablice za hranjenje mjesecima za bebu do 1 godinu starosti.

Doktor Komarovsky o dojenju

Nema ništa prirodnije od dojenja. Međutim, ovaj proces, predviđen mudrom prirodom, podiže stotine pitanja, kako mladim mama, tako i njihovim rođacima. A točka nije ono što se rodilo. Iskusne majke s mnogo djece znaju sigurno da su djeca različita, jesti drugačije, a laktacija se također događa drugačije svaki put. Stoga broj pitanja o dojenju se ne smanjuje. Poznati pediatric i TV voditelj Yevgeny Komarovsky željno i opsežno govori o ovoj temi, jer smatra da je to vrlo važno.

Prednosti i nedostaci

Dojenje je najbolja stvar koju majka može dati svom djetetu. To je zbog mnogih razloga:

 • Majčino mlijeko sadrži sve potrebne tvari, vitamine i elemente u tragovima koje vaša beba treba za zdrav razvoj. Niti jedna, ni najskuplja i dobra, prilagođena mliječna formula ne može davati mrvice više od mamina mlijeka.
 • Majčino mlijeko sadrži antitijela na najčešće infektivne bolesti. Kikiriki, uzimajući ih tijekom dojenja, raste jači i zdraviji od svojih vršnjaka koji su na umjetnoj hrani. Sve dok se njegovo tijelo hrani, mali i još nezrelom imunitetu uči prepoznati i poraziti viruse i bakterije.
 • Mama i dijete nisu "lancani" u kuću. Mogu se priuštiti dugo putovanje, budući da je izvor energije (majka) uvijek prisutan, a nema potrebe stalno sterilizirati boce i bradavice i brinuti se o prisutnosti formule.
 • Dojenje omogućuje uspostavljanje bliže emocionalnog kontakta između majke i djeteta.
 • Tijelo mumija tijekom dojenja se oporavlja brže nakon poroda, pod utjecajem oksitocina, koji se oslobađa tijekom laktacije, maternica se brže ugovara, a dojenje zauzima oko 700 Kcal energije dnevno od novih majki što doprinosi gubitku težine.

Od druge polovice trudnoće pod utjecajem progesterona i estrogena u ženske grudi rastu izlučivanje tkivo počinje proizvoditi kolostrum. Odmah nakon rođenja djeteta, kolostrum počinje prijelaz u svom sastavu izravno na mlijeko. Njegova kvaliteta i količina ovise o mnogim čimbenicima. Zbog praktičnosti, kombinirali smo odgovore Evgenije Komarovskoga s najčešćim pitanjima žena o dojenju.

No, zapravo liječnik Komarovsky sama sa svojim mišljenjem o dojenju.

"Kako hraniti - po zahtjevu ili po satu?"

U sovjetskim je vremenima preporučljivo da hranite djecu do sat vremena. Prvo, svakih 2,5-3 sata, a zatim nakon 3-3,5 sati, a dobi od šest mjeseci dijete je ušlo u raspored hranjenja svakih 4-4,5 sati. Smatrao se jednim ispravnim načinom podizanja zdravog djeteta.

Sada pedijatri sve više vole hraniti na zahtjev - nudeći mu dojku kad je htio jesti. Kao rezultat toga, mrvica gotovo stalno "visi" na prsima, umorna majka ne uspijeva ništa drugo, a hranjenje se mora obaviti svakih 1,5 sati, čak i noću.

Mlada majka, koja je u prostiranju, baka u jednom glasu savjetuje da hrane dijete starim načinom, a svjesna interneta, djevojaka i nekih liječnika - naprotiv. Stoga pitanja, kako pravilno hraniti.

Evgeny Komarovsky ne smatra se pobornikom hranjenja na zahtjev. On tvrdi da prijenos djeteta u određene vremenske intervale između obroka samo će dodati red u život cijele obitelji. Mama će imati vremena otići do liječnika, u dućan, do frizera, na kraju spavati.

Koliko često hraniti novorođenče s majčinim mlijekom Komarovsky

Dojenje od Dr. Komarovsky - mitovi i stvarnost

Liječnik kaže: Čitam na jednom od foruma. da Komarovsky možda zna o dojenju ako nema dojku. Pokušajmo razumjeti ovo pitanje. Pa, pogledajmo ovo pitanje, kako dojiti, koliko često i za koliko dugo, kada je majčino mlijeko korisno i kada se može napustiti

Dojenje Kako? S kojim pravilnošću? Koliko često?

Dr. Komarovsky. guru svih mladih mumija, pedijatar, predavač i praktičar u jednoj osobi. Ako su naše majke učinile sve, prema Spocku, koji je, čini se, bio pobunjenik svih kanona inherentnih sovjetskim ženama u pitanjima vezivanja, hranjenja i podizanja djeteta, sada svi sjedimo na zaslonima slušajući ono što nam govori dr. Komarovsky.

I obično kaže lako, razumljivo za sve, uništava uspostavljenu dogmu. Što bobs dojenja, njegovo trajanje i učestalost hranjenja, Dr. Komarovsky se slaže sa svojim stranim kolegama.

Genetički čimbenici su prisutni, ali procesi u cerebralnom korteksu igraju veliku ulogu u proizvodnji mlijeka i njegovoj količini. Svaka žena je pojedinačno.

Glavni poticaj je iritacija bradavica tijekom sisanja. Čak i ako nema mlijeka u dojki, morate dati djetetu da pokuša sisati. Centar za kontrolu dojenja trebao bi se uključiti. Ali ako je majka pod stresom da dijete nije jedo i dugo plače, centar za laktaciju neće se uključiti.

Faze dojenja

Ako su prošla 3 dana, dijete izgubi težinu, mlijeko se ne pojavljuje, to je sve, to je signal da je potrebno prebaciti na umjetno hranjenje.

Faza 1 dojenja u prva dva mjeseca. U ovoj fazi se prikazuje crpka. Nemojte odmah davati umjetnu mješavinu.

Faza 2 - razvoj stabilnog hranjenja. U ovoj fazi pumpanje je već potrebno zaustaviti.

On kaže da ako žena doji bebu prije dobi od osam mjeseci, to je dobro za dijete da joj osiguraju potrebne elemente za rast i formiranje. Barem, kaže liječnik, hranjenje treba pokušati produžiti barem pola godine.

Ako dijete ima već 6 mjeseci, a majka još ima mlijeko. onda je u sadašnjim uvjetima jednostavno prekrasna i umnožava šanse bebe da izdrže mnoge bolesti. Mama može dodatno hraniti svoju bebu sve dok je sposobna za biološke razloge ili koliko god to želi.

Tu je i obrnuto proces, kada mali trogodišnji junak penje na koljena majke i traži hranjenje. No smatram da je ovo Komarovsky i drugi pedijatri bili suvišni, a liječnik savjetuje da ograniči na dvije godine hrane majčino mlijeko. Ako se dijete počne jako nervozno, onda mu se jednom dnevno može dati grudi. noću za poboljšanje spavanja. Moramo to zapamtiti

Dojenje - individualni proces

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je. Hranjenje djeteta po volji, a ne po satu. unutar 28 dana. Ovo je dobro rješenje i za dijete i za majku.

Dojenje i obitelj

Osim djeteta. Mame mame i mame imaju društvo. Cijena dojenja, počnemo baviti se majkom dojke, ali u supruzi moje majke. Žena vam omogućuje da postanete otac ovog tipa nakon prvog plesa. I ne misli o djetetu i njegovu hranjenju. Na kraju - beba ima majčino mlijeko, ali nema tata.

Velik broj obitelji razbio se zbog toga. Mama. nakon što je pročitao mnogo suvremenih knjiga, prešla je na hranjenje tijekom cijelog dana, a tata ne čita ove knjige. Čini mu se da je majka dosta sretna s djetetom u naručju danju i noću. na kraju izbije iz obiteljskog horizonta. Dijete treba mamu koju tata voli, a mama će biti u redu s mlijekom i sve će biti u redu.

O pumpanju i pitkoj vodi

Ako majka treba dugo napustiti, lako može izraziti mlijeko. Napetjeno mlijeko može se zamrznuti u hladnjaku, a onda će ga otac ili baka odmrzavati, ali samo na parnoj kupelji, ni u kojem slučaju u mikrovalnoj pećnici. Ovo je savršeno prihvatljivo.

I konačno, o boli: bebe piti ili ne piti vodu?

Važno: svakako pijete. I održavajte vlagu i temperaturu u sobi gdje je dijete.

Povezane vijesti

Regurgitiranje kod beba Komorowski

Bez obzira na to je li sprinkavanje u bebama opasno - Komarovsky je siguran da su strahovi oko regurgitacije uglavnom izmišljeni. Dijete može samo zagušiti ako leži leđa i ruke i noge su uske. Naravno, ne bismo trebali ovo podnijeti, ali u normalnoj skrbi za djecu, regurgitacija nije opasna za njegovo zdravlje.

Regurgitacija u dojenčadi: uzroci

Intenzitet regurgitacije ovisi o sili s kojom želuca gura hranu. Trbušni mišići nisu uključeni u ovaj proces. Komarovsky je siguran da je regurgitacija u novorođenčadi široko rasprostranjena pojava. S visokim intenzitetom izbacivanja hrane moguće je pljuvati kroz nos. Roditelji bi trebali razumjeti da ovo ne povraća. Znakovi potonjih su:

Dopuštena količina pražnjenja tijekom pljune - 2 žlice. Velika količina pražnjenja i visoki intenzitet istiskivanja hrane mogu ukazivati ​​na početak povraćanja, što ukazuje na opijenost tijela.

Komarovsky vjeruje da se regurgitacija kod beba događa zbog sljedećih razloga:

 • unos zraka tijekom hranjenja - kada zrak ulazi u jednjak, to je nadraženo;
 • prejedanje - kod jednog mjeseca staro dijete može jesti oko 100 ml hrane. Sve što jede iznad norme, javlja se u obliku iscrpljenosti;
 • prekomjerno djelovanje - tromi rad probavnog sustava izaziva regurgitaciju;
 • promjena prehrane - intenzivna regurgitacija može biti odgovor na uvođenje komplementarne hrane ili zamjenu smjese;
 • dojenje - tijekom tog razdoblja velika količina sline se oslobađa u bebi, koja ulazi u jednjak i iritira ga;
 • Colic - kršenje probave pomaže kod regurgitiranja nakon obroka.

Komarovsky o regurgitaciji u bebama

Unatoč činjenici da se regurgitacija smatra relativno bezopasnim fenomenom, roditeljima roditeljima daju bešiku veliku neugodnost i anksioznost. Komarovsky nudi sljedeće metode kako bi se smanjila regurgitacija nakon jela:

 • pravilno primijenjen na dojku - ako je tijekom hranjenja dijete u neugodnom položaju ili neispravno drži dojku, onda se vjerojatnost da se zrak uđe s mlijekom značajno povećava. Tehnika hranjenja djeteta prikazana je u lekcijama za trudnice u antenatalnim klinikama. Također, pravilno hranjenje se podučava u rodilištima bolnicama. Ako majka nije sigurna da dijete pravilno hrani, može se posavjetovati s pedijatrom;
 • vertikalno čuvanje - nakon hranjenja, dijete treba držati vertikalno, što će omogućiti izbjegavanje viška zraka i spriječiti njegovo gutanje. Komarovsky smatra da je ova metoda najučinkovitija;
 • ako je uzrok regurgitacije leži u koliku, a nedugo prije jela bebe, potrebno ga je staviti na trbuh kako bi se plinovi izbjegli, a nelagoda je nestala.

Prejedanje je čest uzrok obilne regurgitacije, kao što Komarovsky često spominje. Roditelji bi trebali razumjeti da je preopterećenje jednako opasno za zdravlje djeteta kao i iscrpljenost. Starija generacija često podučava mlade roditelje da hrane novorođenčad strogo po satu iu potrebnom iznosu. Zapravo, nemoguće je postaviti količinu hrane za dojenčad. Trebao bi jesti koliko mu treba, a onda kad to želi. Da biste se privikli na prehranu dijete, naravno, potrebno, ali malo kasnije. U prvim mjesecima svog života, njegovo tijelo govori mu kad treba primati hranu iu kojoj mjeri.

Uočljivo je da se djeca čvrsto omotana češće i obilnije, što ukazuje na visoki intra-abdominalni tlak, zbog čega se hrana gura natrag. Slobodno stanjivanje i česte polaganje na trbuhu će spasiti bebu od ovog problema.

Koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom?

Kad se dijete rodi, mlada majka ponekad postaje zbunjena. Okružena je asistentima i savjetnicima, ali njihova je mišljenja toliko kontradiktorna da se glava vrti. Jedna stvar je majka, majka je druga, liječnici su treći, a još uvijek postoje iskusni prijatelji... Kako se okupa. oblačiti, spavati. i, naravno, puno pričaju o hranjenju, osobito, koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

Novorođenčad i način - je li to potrebno?

Postoje dvije dijametralno suprotne točke gledišta o učestalosti hranjenja bebe: po satu i na zahtjev.

režim

U vrlo nedavnoj prošlosti, svaki liječnik savjetuje hranjenje svaka tri sata. Ukupno, bilo bi 7-8 feedova dnevno, ovisno o tome postoji li noćni feed. U idealnom slučaju, hranite se u ponoć i ne hranite do šest sati ujutro.

Koje su prednosti takve opcije?
 • Od prvog dana dijete, naviklo na prehranu prema satu, u određenoj će mjeri osloboditi majčinske ruke, moći će obaviti svoju zadaću, dolazeći isključivo za hranjenje.
 • Mama će moći ostaviti dijete s nekim za par sati, a u ovom trenutku dijete neće morati piti bocu ili mješavinu izraženog mlijeka iz boce. Šetnje su organizirane između hranjenja.
 • Dijete će identificirati dojku samo s unosom hrane i neće ga objesiti dan i noć.
Sada zbog nedostataka:
 • Postoje određene norme o tome koliko dojena mlijeka novorođenčad treba jesti - za dijete prvog mjeseca života, to je 500-700 ml dnevno ili oko 100 ml po hranjenju (u prvom tjednu stope su znatno niže). Ali kako saznati koliko dijete sranje iz dojke za hranjenje? Nemojte ga vagati svaki put. Možda je beba brzo umorna ili gubi interes za hranom, a za sat vremena je spreman jesti ponovno.
 • Vrlo je prirodno da u prvim tjednima majčino mlijeko za dijete nije samo hrana, nego i spavanje, mir i sigurnost. Ako između hranjenja plače. pokušavaju ga uvjeriti na sve moguće načine, a stavljanje dojke na grudi odmah će riješiti problem.
 • Šanse su visoke da dojenje ne bi bolje, i prehrana će biti potrebna uskoro.
 • Režim je korisno, ali ne u odnosu na novorođenče. Još nema osjećaja vremena.

Kada beba pita

Posljednjih godina sve više i više pedijatrijskih liječnika skloni su na hranidbu na zahtjev, koju široko promovira globalna medicinska zajednica.

Težina pozitivnih bodova:
 • dijete jede onoliko koliko mu treba;
 • on nije pod stresom;
 • stalna primjena potiče proizvodnju mlijeka;
 • uspostavlja se blizak emocionalni kontakt s majkom;
 • buđenje noću, dijete ponovno zaspati na prsima;
 • postavljen je imunitet.

Uz to hranjenje ne bi trebalo postaviti pitanje koliko puta hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom. Isprva je moguće i 15 hranjenja dnevno, pa čak i 25. Ponekad mrvice dovoljno da naprave samo nekoliko gutljaja.

Ne možemo reći o protivima:
 • Ponekad se beskrajan privitak pretvara u prisutnost djeteta u dojci tijekom cijelog dana, kad majka ne može ni ostaviti na trenutak, a kamoli spavati. Netko odluči ovo pitanje savjest savjest. ali ne odgovara svima;
 • Kada se naviknete na dojenje za svaki krik djeteta, možete pogledati situaciju kada je dijete zabrinuto zbog nečega ozbiljnog i ne poduzimati mjere na vrijeme;
 • Ponekad zahtjev za hranjenjem djeteta pronalazi majku iz kuće u neugodnim uvjetima za hranjenje, a dijete nije spremno čekati.

Naravno, tijekom vremena grudi će biti manje potrebne, ali u trenucima lošeg zdravlja ili tjeskobe beba se i dalje može primijeniti svakih šest mjeseci.

Intermedijarna opcija

Ne želeći postati ovisni o hranjenju, već shvaćajući da režim, ako ima prednosti, nije u odnosu na zdravlje djeteta. Mama može odabrati modu bezvrijednosti. Odlučuje za sebe koliko novorođenčad hraniti majčinim mlijekom, na primjer, nakon sat vremena ili pola, ne probudi ga za hranjenje, ali nakon dugog spavanja često se primjenjuje na ulici ili na javnom mjestu, prvo će stvoriti prikladne uvjete za hranjenje.

Općenito, dojenje je osjetljiva stvar. Svatko ima različite životne uvjete pa čak i ako žele hraniti na zahtjev, neke majke to ne mogu organizirati u praksi. Zbog mase agitacije ove metode hranjenja, oni svibanj imati osjećaj krivnje, koji će utjecati na dijete mnogo gore nego odbiti da se pridruže na njega. Mama je važnija od mira i sklada sa svojim unutarnjim svijetom od bolnih odražaja o tome koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

Savjeti i preporuke Dr. Komarovskog za dojilje majke

Obrazovanje šire javnosti na području prevencije i liječenja glavnih bolesti u majkama tijekom dojenja postiže se putem masovnih medija. Korisni savjeti liječnicima pomažu usmjeriti mlade majke, odgovarajući na sve njihove brige.

Pedijatar Komarovsky dobio široku popularnost u Rusiji. Njemu u uvodniku dolazi puno pisama od mlade majke: Do kojoj dobi dojiti, kako primijeniti grudnichka što učiniti ako je izgubio mlijeka. Razmotrite odgovore dr. Komarovskoga na najpopularnije.

Što kaže Komarovsky o dojenju

Evgenij Olegovich opetovano naglašava da je dojenje najbolja stvar koju žena može dati djetetu. Uz majčino mlijeko, dijete dobiva sve potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, a ta djeca imaju manje izgleda za razvoj gastrointestinalnih bolesti. Osim toga, dojenje ima niz prednosti:

 1. Za ženu, dojenje je prikladniji način prehrane djeteta. Ne treba puno vremena da pripremi smjesu, zagrijava bocu.
 2. Dojenjem mlađa majka oporavlja brže nakon poroda. Stimulacija bradavica refleksno aktivira kontrakciju mišića u maternici, što ubrzava razdoblje oporavka.
 3. Uz majčino mlijeko dolazi većina imunoglobulina, što stvara snažnu imunost u novorođenčadi.
 4. Majčino mlijeko je uravnoteženo u sastavu. Njemu je prilagodena nezrelom probavnom traktu djeteta koje, kako kaže Komarovsky, smanjuje rizik od alergija već u djetinjstvu.

Komarovsky tvrdi kako dojenje brže i učinkovitije zadovoljava potrebe djeteta u prvoj godini života. Ova vrsta hranjenja odabiru mame koji su navikli na putovanje, jer na putu nema mogućnosti kuhanja, zagrijavanje smjese, lakše je davati djetetu dojku.

Važno je! Dojenje donosi bebu i mladu majku bliže. Komarovsky naglašava da beba brže prepoznaje svoju majku, a reflekti se formiraju brže. Takva djeca su manje vjerojatno da će sisati prste, rjeđe formirane loše navike.

Do doba dojenja

U svom savjetu mladim majkama, Yevgeny Olegovich je više puta rekao da je poželjno dojiti samo do godinu dana. Sljedeća dolazi upadljivost majčinog mlijeka:

 • Sastav mlijeka više nije u stanju potpuno zadovoljiti sve potrebe mladog uzgojnog organizma.
 • Mlijeko gubi korisna svojstva.
 • Jednogodišnje dijete osjeća potrebu za opskrbom hranjivih tvari iz više vrijednih prehrambenih proizvoda - mesa, povrća, voća.

Komarovsky vjeruje da je žena koja hrani dijete do godinu dana s majčinskim mlijekom već ispunila dug majke. Sada može kombinirati brigu o djetetu s drugim vrstama društvenih aktivnosti: voditi sport, obratiti pažnju na sebe i svog supruga, upoznati se s prijateljima, ići na izlet.

Što kaže Komarovsky o dodatcima za dojenje?

Prema Komarovskom, majčino mlijeko je jedina hrana koju novorođenčad treba u prvih 5 mjeseci života. Sastav je uravnotežen, s pravilnim načinom vezivanja i hranjenja, majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe dojenčadi. Dijete dobro dobiva na težini i ne treba dodatne mješavine hranjenja.

Ako beba ne dobiva težinu ili se lakta smanjuje, samo u ovom slučaju potrebno je razmišljati o dodatku. Evo savjeta koje poznati pedijatar daje mladoj majci ako dijete ne dobije potrebnu težinu kod kontrolnih vaganja:

 • Nemojte prestati s dojenjem, kako ne bi zaustavili proces dojenja. Provjerite je li novorođenče pričvršćena na dojku: dojenje u prisustvu medicinske sestre ili liječnika da biste dobili savjete od njih i utvrdili eventualne pogreške privitka.
 • Stimulacija bradavica dovodi do aktivacije laktacije i povećanja proizvodnje mlijeka, pa se dojenje treba nastaviti još najmanje tri dana nakon kontrole vaganja.
 • Ako nakon tri dana količina mlijeka nije povećana i dijete se i dalje osjeća loše, unesite nadomjestak umjetnim smjesama.
 • Uz poboljšanje stanja novorođenčadi, normalizacija stolice - nastavak dojenja do dobi od pet mjeseci.

Najvažnije je, kako Komarovsky bilježi, da mama ne bi trebala biti nervozna tijekom tog razdoblja, što će dodatno smanjiti laktaciju. Povoljna psihološka pozadina i pozitivan stav majke - ključ uspješnog rješavanja problema.

Kako Komarovsky savjetuje da se bori protiv hipogalaktije

Prema liječniku, povećanje laktacije pomoći će redovnoj privrženosti dojki djeteta, točan režim hranjenja i dnevno dekantiranje mlijeka kako bi se stimuliralo funkcioniranje mliječnih žlijezda.

 • Pravilno hranjenje uključuje hranjenje djeteta na prvi gladni krik. Nema potrebe prisiliti dijete da jede u određeno vrijeme, ako nije gladan. Tako će jesti manje mlijeka, što će započeti suspenziju laktacije.
 • Poticanje proizvodnje mlijeka pomaže dekantiranju, koje se obavlja ručno ili uz pomoć pumpe za grudi.
 • Ako je majka odabrala prirodan način hranjenja, potrebno je nastaviti kretanje duž odabranog puta do jedne godine. Dopunske mješavine hrane nepovoljno utječu na stanje djeteta, smanjuje proizvodnju majčinog mlijeka.
 • Ako se uzima dodatak umjetnim smjesama, onda je tijekom hipogalaktije isključeno stimuliranje laktacije.
 • Ako je moguće, uklonite faktore stresa. Dojenje se održava na odgovarajućoj razini samo uz povoljno psihološko stanje žene.

Važni savjeti! Ne zaboravite na prednosti vode. Majka koja je skrbnik trebala bi piti najmanje 3 litre tekućine dnevno kako bi održala laktaciju.

Mamce i prijenos djeteta na običnu hranu - mišljenje Komarovskog

S pravilnim i skladnim razvojem novorođenčadi, mamci bi trebali biti dati u dobi od pet mjeseci. Započnite tekućom, pirejom hranom. Prvi dodatak je tekuća heljda bez mlijeka ili kukuruzni kašuti, drugi je pire od povrća, treći je plod kasa. Do kraja petog mjeseca, uz uobičajenu vodu, dijete je nadopunjeno voćnim sokom.

Jedenje tekuće hrane traje do 8 mjeseci. Nadalje, Komarovsky preporučuje davati više grubu hranu kako bi razvili vježbe za žvakanje, olakšavajući zubljivanje: mljeveno meso umjesto pire krumpira, kuhano povrće na komadiće.

Od jedne godine, dijete bi trebalo jesti normalnu hranu iz zajedničkog stola. Meso se poslužuje u obliku parne pile, ribe u komadićima itd. Dojenje u dobi od dvije godine, Komarovsky preporučuje brisanje.

Po odvikavanju djeteta

Nema bezbolnih načina odvikavanja bebe. Mama bi trebala poduzeti ovaj korak, ali morate shvatiti da to nije opasno za dijete. Jednostavno ne trebate dati prsa 2-5 dana. Komarovsky kaže da neće davati posebne napore dijete.

Do početka druge godine, dijete jede hranu iz zajedničkog stola, ima dovoljno hranjivih tvari koje dolaze iz uobičajene hrane. Niz tugovanja i sklonosti, koji naposljetku završavaju stavljanjem na prsa, naprotiv, pružit će mu i majci više stresa.

Kako bi smanjio dojenje nakon zaustavljanja dojenja, Komarovsky savjetuje da učini sljedeće:

 1. Smanjite količinu tekućine koju pijete dnevno.
 2. Prestanite pumpati mlijeko.
 3. Obavite sportsku obuku.
 4. Danju, napravite elastične trake na prsima.

O prehrani majke koje se brinu

Majka koja skriva može jesti sve što želi, ali u razumnim količinama. Činjenica je da mali postotak onoga što je pojela dan prije ulazi u mlijeko. Ako je količina "junk food" bila mala, onda to neće donijeti nikakvu štetu djetetu.

Naravno, ovdje ne govorimo o alkoholu, cigaretu, lijekovima, drogama, koji su strogo zabranjeni tijekom dojenja. Ali ako žena želi prženi krumpir ili šalicu kave, onda se to ne biste trebali odreći. Dovoljno je ograničiti količinu potrošnje.

Važno je pojašnjenje! Ako beba ima zatvor i nelagodu u abdomenu, majka treba prilagoditi prehranu. Smanjite količinu proteinske hrane, čokolade i slatkiša. Fokus je na vegetarijanskoj hrani. U vrijeme spavanja morate popiti čašu fermentiranog mliječnog napitka s dodatkom šljiva. Takva prehrana oslobađa dojenčad od konstipacije u gotovo 100% slučajeva.

Osnovni savjeti majke skrbnici od dr. Komarovskog

 • Bolje je jesti uravnoteženu, raznovrsnu prehranu, ne ograničavajući se samo na hranu, dok istodobno pratite odgovore tijela na hranu koja se konzumira. Ako ima osip, crvenilo i nelagodu u abdomenu, proizvod bi trebao biti isključen.
 • Mamac za njegu treba više odmora i provoditi vrijeme na svježem zraku. U slobodno vrijeme bolje je raditi svoju omiljenu stvar ili se jednostavno opustiti dok gledate omiljeni film. Vrlo je važno raspoloženje i povoljna psiho-emocionalna pozadina za majku koja njeguje.
 • Nemojte obratiti pozornost na glupu cenzuru drugih, ako je majka odlučila prestati s dojenjem u dobi od jedne godine. Bolje od nastavka dojenja djeteta jednostavno neće, ali majka će imati dodatnu besplatnu minutu za brigu o sebi i njihovim poslovima. Dojenje ne nosi nikakvu opasnost za dijete nakon jedne godine. Ali prije dobi od jedne, to ne bi trebalo biti učinjeno.
 • Morate slijediti pravila i način vezanja djeteta na dojku kako bi stimulirali laktaciju. Iritacija i stimulacija bradavica najbolji je način povećanja proizvodnje mlijeka.
 • Napor nakon svakog hranjenja nije samo prevencija hipogalaktije, već i prevencija laktozaze i mastitisa. Stoga Komarovsky preporučuje dnevno obavljanje ovog postupka ako dijete odbija jesti više.

Biti mlađa skrb je težak posao. Međutim, to je dojenje koje osigurava normalni rast i razvoj bebe u prvoj godini života, sprječava infekciju i smanjuje rizik od bolesti.