Hranjenje djeteta u četvrtom mjesecu života

Hrana

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Što se može dati dijete od 3 mjeseca, osim za smjesu i majčino mlijeko: dječja prehrana

Temelj prehrane djeteta u 3 mjeseca je majčino mlijeko ili visoko kvalitetna prilagođena mješavina (vidi također: dječja prehrana po mjesecima). Čujete mišljenje da je u ovom dobu vrijeme da upoznate mrvicu s žitaricama, pirećim krumpirom i sokovima, posebno ako je na umjetnom hranjenju. Međutim, postoji još jedan pogled: do šest mjeseci, dijete ne treba hraniti odraslim jelima. Pokušajmo shvatiti koja je točka gledišta ispravna.

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana koja sadrži sve što je potrebno za uzgoj bebe.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana. Sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, minerale, vitamine, enzime, hormone i imunološke čimbenike. Sve ove tvari su potrebne za bebu za puni rast, kao i za razvoj imunološkog, probavnog i ostalih tjelesnih sustava.

U pravilu, 3-mjesečna beba već ima određeni dnevni režim, uključujući 6-7 obroka. Ukupna količina majčinog mlijeka po danu da beba pije 850-900 ml. Kako bi hrana bila najveća korist djetetu, a dojenje nije nestalo, treba uzeti u obzir nekoliko važnih stavaka:

 1. Hormonski prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, sintetizira se noću. Glavni poticaj je sisanje grudi. Nemojte davati duge pauze između hranjenja noću, pa čak i više - da ih napustite.
 2. Budući da noću žena ne konzumira hranu, jutarnje mlijeko karakterizira niska energetska vrijednost. Dakle, ubrzo nakon ranog snacka dijete može ponovno pitati dojku. Važno je da majka ima vremena za doručak, tako da do podneva mlijeko postaje hranjivije.

Umjetno hranjenje

Izmiješajte odabir

Moderno prilagođene mješavine mogu pružiti djetetu sve potrebne hranjive tvari. Međutim, potrebno je odabrati pravi proizvod. Ključne preporuke:

 • Ako dijete ima bolesti, potrebne su posebne smjese. Ako postoji alergija na mlijeko, ona je hipoalergijska ili bez mliječnih proizvoda (na temelju soje), netolerancija na laktozu je niska laktoza, teški deficit je visok u bjelančevini i tako dalje.
 • Poželjno je da smjesa sadrži probiotike. To uključuje različite korisne bakterije koje se podmiruju na crijevnu sluznicu i pomažu u probavljanju hrane. Kao rezultat toga, spriječeni su problemi kao što su zatvor, proljev, nadutost i drugi. Osim toga, probiotici pomažu u jačanju ukupnog imuniteta.
 • Neophodno je da formula umjetne zamjene uključuje minerale i vitamine. Oni su nužni za normalan rast i razvoj bebe.

Izračun količina

Koliko se mješavina može dati tročljetnom djetetu? Prosječna količina je 180 ml po obroku. Optimalni način rada - 5 obroka dnevno. Možete točno izračunati količinu prema sljedećem algoritmu:

 1. Podijelite težinu djeteta 7. Rezultat je dnevni volumen smjese.
 2. Širite ukupni iznos na feedovima. Tako možete shvatiti koliko hrane koju dijete treba konzumirati u isto vrijeme.

Na primjer, dijete teži 5,7 kg: 5700 ÷ 7 = 814 ml, 814 ÷ 5 = 163 ml. Naravno, u praksi je teško pripremiti 163 ml smjese. To je vrijedno raditi: dati 160 ml tijekom dana, i dodati "ostatke" na zadnji obrok prije noćnog sna. Dijete dobro jede i spavati cijelu noć.

Ako je beba rođena s puno težine i aktivno ga dobiva, dnevni obroci volumena trebaju se izračunati drugačije. Potrebno je razmotriti potrebu za kalorijama. Za 3 mjeseca potrebno je 115 kcal po 1 kg tjelesne težine. Shema obračuna:

 1. Pomnoži težinu djeteta za 115. Rezultat će biti dnevna kalorija.
 2. Izračunajte formulu - (ukupne kalorije x 1000 ml) ÷ kalorični sadržaj 1 litre smjese. Tako možete saznati dnevni volumen smjese.
 3. Podijelite rezultat s brojem hranjenja. Rezultat će biti jednokratna količina hrane za dijete s visokom težinom.

Na primjer, težina bebe iznosi 6,7 kg. Kalorični sadržaj od 1 l miješanja - 650 kcal. Izračuni: 115 × 6.7 = 771 kcal, (771 × 1000) ÷ 650 = 1186 ml, 1186 ÷ 5 = 237 ml.

Mješovita hranjenja

Uz mješovitu prehranu, kada se prakticira dojenje i hranjenje s mješavinom, važno je odabrati pravu zamjenu mlijeka. Prednost se daje proizvodu sa smanjenim sadržajem željeza. Višak ovog elementa može dovesti do vezanja laktoferina, proteina dojke koji štiti djecu od zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Nije lako utvrditi normu nadopuna mješavinom miješane hrane. Može biti od 25 do 120 ml za jedan obrok. Obično promatraju takav režim: oni daju djetetu jednu dojku, zatim drugu, a nakon toga, ako je još uvijek tjeskoban, dobiva se mješavina. Čim se mrvica skrene s boce, hranjenje se zaustavlja.

Potrošnja vode

Kod 3 mjeseca dijete treba biti lemljenje s kuhanom vodom ili čajem za bebe. Šećer ne bi trebao biti dodan pićima. U budućnosti to može dovesti do endokrinih poremećaja (dijabetes melitusa) i hipertenzije. Vrijedno je koristiti pročišćenu flaširanu vodu za dječju hranu. Prije svake uporabe, mora se kuhati i ohladiti.

Koliko treba beba piti? Ukupna količina tekućine za ovo doba je oko 100 ml po kg mase. Međutim, treba imati na umu da majčino mlijeko i smjesa sadrže tekućinu. Preporuča se davati djetetu 1-2 čajne žličice vode u intervalima između jela, kao i tijekom noćnih buđenja. Neposredno prije hranjenja, ne morate voditi mrvice, jer to može dovesti do smanjenja apetita.

Ubrizgavanje tekućine (voda, čaj) košta 1-2 kapi dnevno. Svakodnevno se preporuča povećanje glasnoće za 2 puta. Preporučljivo je davati vodu u maloj žličici silikonske ili mekane plastike. Djecu će biti udobnije za piće od njega nego od metala.

Potreba za dodatnom hranom

Kada beba okrene 3 mjeseca, mnogi roditelji misle da je vrijeme da stavite kašu, sok ili pire krumpir u svoj izbornik (preporučujemo da pročitate: koji su sokovi dopušteni djeci od 3 mjeseca?). To je zbog dvije točke. Prvo, u sovjetskim vremenima, bilo je tako rano hranjenje koje se prakticiralo, a većina baka savjetuje slijediti tradicije. Drugo, proizvođači specijalizirane dječje hrane pišu na pakiranju: "proizvod je dopušten 3 mjeseca".

Međutim, postoje izuzeci od pravila. Dopušteno je uvođenje komplementarne hrane od 4-5 mjeseci, ako je dijete ispod težine, rakovi ili anemija (vidi također: što može i treba biti hranjeno djetetu kod 4 mjeseca na umjetnoj hrani?). Odluku o promjeni izbornika treba donijeti pedijatar na temelju procjene stanja djeteta. On će preporučiti koje proizvode jesti, kao i dati norme o njihovoj potrošnji. Neki savjeti:

 • žitarice za prvo hranjenje trebaju se kuhati u vodi i bez glutena, moguće su riža, heljda, kukuruzni granulati;
 • Prva su jela pripremljena od niskog alergijskog povrća - bundeve, cvjetača, brokule.

Štetu ranog hranjenja

Što će se dogoditi ako počnete hraniti bebu žitaricama, prerano krumpir i sokove prerano? U tijelu se može pojaviti sistemska neispravnost koja će se manifestirati odmah ili nekoliko godina kasnije. Treba podrazumijevati da gastrointestinalni trakt djeteta još nije spreman probaviti razne čvrste hrane jer nema potrebnu količinu enzima.

Rano hranjenje može uzrokovati alergije na bebu.

 1. Poremećaji u gastrointestinalnom traktu - bolovi u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, povraćanje, regurgitacija, nemirno ponašanje. Često u funkcioniranju probavnog sustava postoji tako snažan slom da morate proći kroz dugi tijek liječenja u bolnici.
 2. Alergija. Moguće manifestacije - svrbež osip, crvene površine, piling kože. U starijoj dobi mogu se pojaviti simptomi atopičkog dermatitisa i astme. Često negativne reakcije uzrokuju ne samo visoke, ali i niske alergijske proizvode, s obzirom na smanjenje imuniteta.
 3. Kronične bolesti. Preuranjeno uvođenje komplementarne hrane dovodi do povećanog opterećenja gastrointestinalnog trakta, bubrega i jetre. U školskoj dobi obično se "ulijeva" u kronične upalne procese sluznice crijeva i želuca (kolitis, gastroduodenitis), kao i napadaji povraćanja, bolovi u trbuhu i tako dalje.
 4. Kraj dojenja. Zbog činjenice da će dijete konzumirati druge proizvode, laktacija će se neizbježno smanjivati. Kao rezultat toga, to može dovesti do potpunog izumiranja. Dijete će biti lišeno vrijednih hranjivih tvari koje su prisutne samo u majčinom mlijeku.

Pravilna prehrana djeteta u dobi od 3 i 4 mjeseca

Svakog mjeseca život novorođenčeta ispunjen je nečim novim. Njegove vještine su razvijene, dnevna se rutina i prehrana mijenjaju. On se sam mijenja i već je nemoguće prepoznati novorođenče u njemu. Ponekad možete uhvatiti ozbiljan ili zamišljen pogled koji prije nije bio promatran. Reakcija na sve što se događa okolo je eskalirala.

Brz razvoj nastaje zbog pravilne prehrane i stalnog dnevnog režima. Dijete se razvija svakodnevno tijekom prvih godina svog života. No, to je u dobi od 3 i 4 mjeseca, valja razmišljati o promjenama u prehrani.

Pediatrician pomoć u uvođenju komplementarne hrane

Tijekom rutinskog liječničkog pregleda, mlade majke ne bi trebale biti samo zainteresirane za to kako je dijete odraslo ili steklo težinu. Roditelji bi trebali biti zainteresirani za to jesu li pravilno promatrani režim prehrane djeteta i kako se prehrana djeteta mijenja tijekom 4 mjeseca. Hranjenje bebe u 3 do 4 mjeseca treba biti samo majčino mlijeko, ako nije na umjetnom hranjenju. Pedijatar tijekom rutinskog pregleda će vam reći koje se proizvode mogu dodati prehrani djeteta u roku od 3 mjeseca. Koji se proizvodi apsorbiraju brzo, ali od onoga što se može pojaviti alergije ili diateza. Svako dijete je već osobnost, individualnost, tijelo mu može biti osjetljivo na promjene u prehrani.

Bebe na umjetnoj prehrani, s nepravilnim uvođenjem komplementarne hrane, oštra promjena količine hrane i stresa može uzrokovati kolike, grčeve u trbuhu, pa čak i početi razvijati rakove. S takvim strašnim posljedicama bit će potrebno dugo pacijentovo liječenje. Stoga se mlade majke ne preporučuju da traže pomoć i savjete od pedijatrijskih pedijatara za 3 i 4 mjeseca kada ulaze u dijete za 3 i 4 mjeseca. Pročitajte više o uvođenju komplementarne hrane za dojenje djece →

Dojenčad na 3 i 4 mjeseca

Djetinjasto dijete u dobi od 3 mjeseca jede oko 16 puta dnevno. Stavljanje na prsa kratko, vrijeme od jednog do sljedećeg hranjenja noću može biti 2,5-3 sata. Noćno hranjenje djeteta na 4 mjeseca razlikuje se samo po tome što se vremenski interval povećava s 3 sata na 4.

Prikorm ne smijete voziti prije 4 mjeseca. Crijeva bebe od 3 mjeseca još nisu formirana, trbuh nije spreman probaviti novu, kruticu i agresivnu hranu za njega. Dijete, iako snažno, doseglo je 4. mjesec svog života, ali nije dovoljno da drastično promijeni svoje prehrane.

Obrok 4 mjeseca starog djeteta i njegovog jelovnika

Bolje je razgovarati o svim suptilnostima hranjenja bebe sa svojim pedijatrom, on će vam reći je li moguće uvođenje novih proizvoda u ovoj dobi ili ne. Izbornik djeteta na 4 mjeseca može se mijenjati s malom količinom povrća, voća ili bobičastog soka, a kasnije - pire krumpir. Prva i glavna dopuna mogu biti samo jabuka. Daju se nakon glavnog obroka, majčinog mlijeka ili prilagođene mješavine.

Sok ovog voća brzo se probavlja i lako se percipira u tijelu. Kada se prvi puta unese u prehranu jabuke, vrijedi promatrati reakciju tijela djeteta. Obično, sve ide dobro, nema osipa na koži, ponašanje se ne mijenja, stolica je ista, dijete nije razdražljivo. Ako je nešto dijete nevidljivo i to se događa na dan hranjenja prvom hranom, trebate potražiti pomoć od kvalificiranog stručnjaka.

Nakon što je tijelo naviklo na jabukovače, možete početi ulaziti u prehranu povrća. No, valja istaknuti da su glavna hrana, majčino mlijeko ili prilagođena mješavina, više. Tako se hranjenje mlijeka zamjenjuje. Dnevno davanje djeteta komplementarne hrane, njegova doza mora biti povećana. Prvi dan promjene prehrane ne smijete davati djetetu više od dvije žličice nove hrane. Postupno povećavajući stopu, morate doći do 150 grama. Ova doza će pomoći u potpunosti zamijeniti dojenje ili prilagođenu smjesu.

U 4 mjeseca beba ima ovakav izbornik:

 • Doručak: majčino mlijeko ili smjesa (oko 200 ml)
 • Drugi doručak: 150 gr. pire od povrća, 50 grama. pire od voća
 • Ručak: majčino mlijeko ili prilagođena smjesa - 200 ml, 25 gr. voćni sok
 • Sigurno: majčino mlijeko ili mješavina (oko 200 ml), 25 grama. voćni sok
 • Večera: Majčino mlijeko ili mješavina (oko 200 ml.)

Ako ste odredili točan način hranjenja i dobru prehranu djeteta tijekom 4 mjeseca, možete biti sigurni da će vaša beba odrasti zdrava i jaka. Tretirajte prehranu i režim hranjenja treba biti ozbiljan i, ako je potrebno, potražite pomoć od pedijatra.

Razvoj bebe u 3-4 mjeseca: način dana, prehrana i težina djeteta

Način dana djeteta u 3 mjeseca

U današnjem načinu trogodišnjeg beba nema ništa kardinalno novo, za razliku od prva dva mjeseca od trenutka rođenja djeteta. Uz pomoć svakodnevnih šetnji na ulici, možete postaviti dnevni san, jer djeca vrlo lako spavaju na svježem zraku. Večer kupanje za bebu u isto vrijeme značit će približavanje noćnog sna. U 3 mjeseca djeteta, dnevni režim igra posebno važnu ulogu, pomaže u razvijanju otpornosti na stres i provodi cijeli dan u tihom ritmu.

Režim djeteta u 4 mjeseca

U 4 mjeseca, dijete aktivno počinje biti zainteresirano za svijet oko sebe. Dječak na 4 mjeseca želi dugo biti budan tijekom dana, mora se baviti zanimljivim igrama i razgovarati što je više moguće s njim. Kod 4 mjeseca u djeteta broj hranjenja se svodi na 4-5 dnevno. Između hranjenja dijete spava ili šetnje. Ako promatrate određene vremenske intervale između sna i hrane, potiče dobar apetit. U poslijepodnevnim satima, dijete u 4 mjeseca spava uglavnom 2-3 puta, noću spavanje je dulje i duboko - oko 10-11 sati. Prije odlaska u krevet noću, igranje s bebom treba biti tiho kako se ne bi probudilo, a vrijeme budnosti može se smanjiti na sat vremena.

Dječji san u 3-4 mjeseca

Kod djece u dobi od 3 do 6 mjeseci, već postoji neki oblik spavanja. Danju se dijete sve više aktivira, a noću spava dugo i čvrsto. Međutim, noći buđenja i hranjenja još uvijek su neizbježni. Tijekom noći prema normi za dijete da se probudi 1-2 puta, jedan noćni ciklus mirovanja može trajati oko 5 sati. Tako, popodne, dijete spava ukupno oko 5 sati, a noćni san zajedno traje 10 sati.

Dijete težine:

 1. Dobitak težine kod djeteta u trajanju od 3 mjeseca iznosi oko 800 g, a ako počnete s prosječnim vrijednostima odobrenim od strane Ministarstva zdravstva, dječaci vagati između 5 i 8 kg, a djevojke između 4,5 i 7,5 kg.
 2. Maloljetnici brzo dobivaju težinu, a već težina djeteta u trajanju od 4 mjeseca, prema prosječnim podacima, odnosi se na dječake od 5,6 do 8,7 kg, a za djevojčice od 5,0 do 8,2 kg.

Dojenčad za 3 mjeseca

Do kraja trećeg mjeseca, dijete dnevno jede oko 1 litru tekućine.

Nutricionizam za bebe 4 mjeseca

Dijete u dobi od 4 mjeseca manje je vjerojatno da će trebati privitak grudi. Opterećen je neobičnim zvukovima i šumom, on se okreće na drugu stranu prsa, ako netko ulazi u sobu. Dojenje se može odgađati dugo, ako nemate odgovarajuću strpljivost i razumijevanje da je sve sada zanimljivo za dijete. Možete se zaštititi od vanjskih izvora buke tijekom hranjenja u zasebnoj sobi. Dijete uživa gledajući kako odrasli jedu. Pomno promatrajući sve pokrete koji se događaju na večernjem stolu.

Dovršenje djeteta u 3 mjeseca

Europska pedijatrija tvrdi da majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i elemente u tragovima koji u potpunosti zadovoljavaju prehrambene potrebe djeteta do šest mjeseci. No, neke majke počinju hraniti bebu već 3 mjeseca, uglavnom soka od jabuka, nakon čega slijedi voćni kašu. Soka od jabuka, iscijedila od svježih jabuka, uvedena je u maloj količini od 2-3 kapi, obično razrijeđena vodom, mjesec dana količina soka doseže 2-3 žličice (15-30 ml). Pire od voća se također uvodi postupno i u količinama sličnim soku.

Dovršenje djeteta u 4 mjeseca

Za navijače samohranih dojenja nije ništa novo. Majčino mlijeko sadrži komplekse vitamina i minerala koji ne mogu zamijeniti ni jednu od najskupljih smjesa. U 4 mjeseca dojene bebe, uvođenje komplementarne hrane još je uvijek prilično rano. Ako se dijete pojedinačno hrani, nastavite davati voćnu kvasu i sok od jabuka. Tijekom dnevnog hranjenja možete dodati 1-2 žlice kvasca povrća, postupno povećavajući dozu na 100-150 g dnevno.

Što možete dati da jedete dijete u 3 mjeseca

Prvu godinu života djeteta karakteriziraju brzine razvoja. Vijesti se pojavljuju doslovce tjedno. Najviše se tiče 3. mjeseca. Tijekom tog vremena dijete je već naučilo mnogo. Nakon što se dijete prilagodilo novim uvjetima postojanja, aktivno istražuje okolni prostor i društvo.

Nastajanje njegovog tijela dobiva visoke stope. Moms ističe ključna dostignuća koja je dijete postigla u roku od 3 mjeseca: razvoj i prehrana prolaze ritmično i međusobno, beba postaje jača, zaobljena, njegovi pokreti i neke vještine su poboljšane. Dnevni režim dojenčadi stabilizira se: jede, spava i budi se u isto vrijeme, što majci lakše planira svoje poslove.

Kako beba raste za 3 mjeseca

Tijekom 3. mjeseca beba dobiva otprilike četvrtinu svoje izvorne težine, a njezin rast dodaje oko desetine bivšeg. To se događa samo u bajci, gdje se govori o junaku koji raste po skokovima i granicama. Postoji aktivan razvoj svih unutarnjih organa i sustava djeteta. Ovaj brz rast beba zahtijeva odgovarajuću opskrbu energijom tijelu. A izvori energije potrebni za malu djecu su dugotrajni san i odgovarajuća prehrana koja će osigurati izvanrednu brzinu razvoja djeteta.

Pravi san djeteta tijekom dana traje 18-20 sati, a za to vrijeme jede majčino mlijeko, jednako petinu svoje težine. Naravno, ovo je prosjek. Sva djeca su različita i različito rastu. Majka se ne treba brinuti ako dijete jede malo više ili manje. On sam zna koliko mu treba, i moći će to prenijeti svojoj majci na svoje vlastite načine. Ako treći mjesec spavanja i hranjenja bebe nije uspostavljen, beba spava i jede manje od normalne, a njegova težina i visina su nedovoljni, hitno je da se posavjetujte s liječnikom.

Visina i težina ovise o:

 • pokazatelji visine i težine pri rođenju;
 • genetika;
 • seks;
 • metoda hranjenja.

Tijekom 3. mjeseca dječak obično doda oko 800 g, a djevojka 750 g.

Energija rasta - prehrana

Jedući 3 mjeseca staro dijete je glavni cilj i radost u svom životu. Dijete dobiva početne pojmove stvarnosti iz uvjeta u kojima raste, a prve ideje o ljudima dolaze od majke koja ga hrani. Instinkt gladi poznat je svim živim bićima, a osobito djeci. Kronično pothranjeno dijete neće dopustiti da ga ostavi gladni, on će, uz pomoć krikiranja, zahtijevati potrebni dio hrane. Obično, dijete se budi od gladi i najčešće krikne od onoga što želi jesti. To se lako može odrediti po tome kako je pohlepno uhvatio bradavicu ili dude.

Proces sisanja je težak zadatak za bebu. Nalazi se, radeći težak posao, čak i znojenje od revnosti. Neće ga biti moguće uskratiti od izvora hrane prije nego što dođe do pune zasićenosti, inače će se razočarani krik objašnjavati o njegovu apetitu. Tek nakon što prima točno potrebnu količinu mlijeka, on brzo spava. Čak i zaspati, on nastavlja smack, kao da sanja o nastavku hrane, a možete vidjeti manifestaciju blaženstva na vašem malom licu.

Ne tjerajte bebe na jesti više mlijeka nego što je potrebno. Iz tog razloga može izgubiti apetit. Pokušavajući izbjeći višak hrane, pokušat će zaspati rano ili tvrdoglavo odbiti dojku. Time se instinktivno štiti od ekscesivnosti. Ali ta je situacija puna gubitka interesa za sam proces hranjenja i gubitka užitka od nje. Prijam hrane trebao bi ostati blažen za bebu i majku - njegovu najbolju prijateljicu i medicinsku sestru. Ovo je značajan čimbenik za uvjerenje bebe u pouzdanost drugih, što određuje prehranu djeteta u roku od 3 mjeseca.

Kako prilagoditi raspored hranjenja?

Tromjesečno beba će se osjećati udobnije navikavati na spavanje i jesti u određenim satima. Prilagodba režimu je brža uz pomoć mame. Uz povećanje mase djeteta, vremenski interval između hranjenja povećava se. Od velike je važnosti potpora majci u utvrđivanju pravilnosti hranjenja i smanjenju njihove dnevne količine. Dugo čekanje za hranom čini nestrpljivu bebu koja pati, ali neće se oduprijeti, već će, naprotiv, biti vrlo sretan ako se ljubazno probudi 3 ili 4 sata nakon prethodnog hranjenja.

Djeca s porođajnom težinom do tri kilograma obično zahtijevaju 3-satni interval između hrane, a težine oko 4,5 kg, dovoljno je 4 sata. Mama može popraviti stereotip 4-satne stanke između hranjenja, dajući bebu nakon 4 sata. Dakle, prehrana djeteta u 3 mjeseca postat će stabilna, u skladu s režimom. Ako beba pokušava poremetiti pravilnost hrane, nakon dva sata plače, možete nadvladati tu poteškoću ne približavajući se neko vrijeme i ponovno prilikom zaspati. U slučaju nastavka plakanja, možete popiti malo vode za piće. Na taj se način beba prilagođava redovitim prekidima napajanja.

Majka koja hrani dijete čim se kreće, čak i ako ga hrani manje od 2 sata, razvija naviku jedenja malih obroka u kratkim intervalima. Različita djeca navikavaju na režim na različite načine, iako se većina njih već kreće od mjeseca do četverosatnog razdoblja uz preskakanje noćnog hranjenja.

Nastava da se pridržava režima nije jednostavna, zahtijeva strpljenje i trud.

Dobna granica

Snažan napredak koji se javlja u razvoju tročljetne bebe zahtijeva promjenu prehrambenog procesa. Temelj, kao i prije, je tekuća hrana: uporaba majčinog mlijeka ili umjetnih smjesa nastavlja se. U hrani od 3 mjeseca do uvođenja bilo kakve komplementarne hrane. Ubrzanje rasta i motorička aktivnost uzrokuju povećanje apetita. Zbog toga se uspostavljen ili čak još neosnovan režim može srušiti kako bi se nastavio primjenjivati ​​na prsima na zahtjev, što će najvjerojatnije morati povećati. Ovo nije razlog za razočaranje, poticaj će biti bliži kontakt s bebom i njegovim osmijehom.

Praćenje reakcije 3-mjesečne bebe daje majci priliku obratiti pozornost na znakove sitosti ili, obrnuto, nedostatak hrane. Puno dijete usporava usisavanje, skreće se s dojke ili iz boce.

Do kraja 3 mjeseca u većini dojenčadi vrijeme je za povećan rast. Uzgoj i apetit. Moms svibanj imati dojam da joj nedostaje mlijeko, a mali želi jesti sve više i više. Neki se, naprotiv, okreću od prsa i djeluju. Dojenje je ponekad ometalo djetetovo zanimanje za svijet oko sebe kad se okrene, gleda sve oko sebe i odvlačići od grudi.

Ne znajući za takve situacije, mame u panici se pretvaraju u mamac, što se ne bi trebalo učiniti. Pametan mali, shvativši da je dobivanje obroka iz boce puno lakše, potpuno odustajanje od prsa. To je prilično često razlog zbog kojeg se tro-mjesečna djeca prvo prebacuju na miješanu, a kasnije i na umjetnu prehranu.

U stvarnosti, nema manje mlijeka, samo je dijete povećalo svoje prehrambene potrebe. Taj fenomen naziva se krizom za laktaciju. Ne traje dugo i nakon nekoliko dana prolazi.

Prerano dodavanje

Prevođenje bebe na dodatke neće riješiti problem, naprotiv, to će ga pogoršati. Mješavine se digesti mnogo duže i apsorbiraju se gore od majčinog mlijeka. Oštar prijelaz na drugi sastav hrane mijenja mikroflora u crijevima dojenčeta. Vraćanje majčinom mlijeku neće se vratiti na prethodno stanje. Intestini djeteta ispunjeni su s anaerobnim mikrobima, a njihova reprodukcija počinje. Samo jedno hranjenje smjese dnevno može postići nepovratne učinke.

Ulazak u dječju hranu s dodatkom od 3 mjeseca, njezin raspon ne smije se razrijediti pomoću kozjeg mlijeka ili kefira, koji nisu prilagođeni hrani. Ovi proizvodi nisu prilagođeni starosti od 3 mjeseca, štete djeci do godinu dana, povećavajući teret na bubrege i gušteraču.

Umjetno hranjenje

Postoje situacije u kojima je dojenje nepraktično (lijek, bolest). U takvim slučajevima dijete se prenosi u mješavinu hrane. Nemogućnost dojenja ne bi smjela uzrokovati krivnju u majci. Uz umjetno hranjenje, pedijatri savjetuju korištenje djelomično slobodnog hranjenja - način na koji je količina hrane dana na zahtjev bebe, ali u ograničenoj mjeri, i hranjena u određeno vrijeme. U isto vrijeme, malo više mješavine se ulijeva u bočicu nego što je potrebno da biste saznali koliko hrane dijete treba. Nije nužno prisiliti ga da ga hrani ako ne želi.

Preporuča se slijediti neka pravila pri izradi izbornika umjetnog umjetnika:

 • dajte dijete vodu;
 • strogo promatrati metodu pripreme smjese;
 • nije savjetovano povećavati ili smanjivati ​​dozu;
 • Strogo je zabranjeno kombinirati različite mješavine;
 • poželjno je uliti sadržaj boce, koju dijete nije pojelo;
 • Nemojte preporučiti hranjenje bebe silom.

Do dobi od tri mjeseca, dijete raste, povećava težinu i razvija se. Ovo razdoblje pogoduje uspostavi prehrane i spavanja djeteta. Majčino mlijeko i dalje je jedini izvor hranjivih tvari. Zbog povećane potrebe za mrvljenjem u majčinom mlijeku, poželjno je povećati interval između hranjenja. Dojenje bebe dobivaju majčino mlijeko na zahtjev i nisu ograničene na vrijeme da ostanu na prsima. Liječnicima se savjetuje da ne žure na uvođenje dodataka, kako ne bi štetili zdravlju bebe.

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

 • pire od povrća;
 • pire od voća;
 • sok;
 • sir;
 • kaša;
 • mješavina mlijeka.

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

 • riže;
 • heljda;
 • kukuruz.

Prvi sok koji 4-mjesečno dijete može pokušati jest jabuka. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Dijete 3 mjeseca starog djeteta

Što bi trebao biti način dana u 3 mjeseca staroj bebi

Do dobi od tri mjeseca, gotovo sva djeca čine njihovu svakodnevnu rutinu. Valja napomenuti da je svako dijete drukčije, što bi trebalo biti način dana za bebu od 3 mjeseca, samo on zna.

Uobičajeno, dnevna se rutina može podijeliti na sljedeće podtočke, koje je poželjno svakodnevno promatrati:

 • Spavanje - ukupno trajanje razdoblja spavanja je oko 16,5 - 17 sati, što se raspodjeljuje na sljedeći način: dnevni san iznosi oko 8 do 10 sati u 2-3 pristupa koji traju 2-3 sata i noćni san - do 10 do 12 sati.
 • Buđenje - ukupno trajanje buđenja iznosi približno 4 sata s pauzama od 1,2 do 2 sata.
 • Hranjenje - bebe koje se hrane u bocama, jedu do osam puta dnevno u redovitim razmacima, a dojenje - do 10-15 puta, kao u prva dva mjeseca, na zahtjev.
 • Šetnja - morate hodati najmanje 3 sata dnevno, obično vrijeme šetnje podudara se s danom sna. Možete prošetati nekoliko puta dnevno, s izuzetkom šetnje po ledenim danima i prisutnošću jakih kiša.
 • Masaža i gimnastika - obavljati nakon buđenja bebe s dobrim raspoloženjem, ne manje od pola sata nakon završetka hranjenja. Trajanje postupaka je 30-45 minuta.
 • WC tretmani - svakako brisnite lice i oči s toplom vodom ujutro, očistite nos i, ako je potrebno, uši, izrežite marigolds.
 • Kupanje - u večernjim satima prije spavanja za 5-30 minuta u toploj vodi (37-380), obavljajući različite vježbe u vodi. Za hiperaktivnu djecu, kupanje je dopušteno u vrijeme ručka.
 • Obrazovne aktivnosti, pripovijedanje pjesama i bajki trebali bi biti prisutni tijekom budnosti bebe, preporuča se studirati s bebom 5 minuta ne više od 2 do 3 puta popodne. Pjevanje tihih pjesama, uspavanaka, preporučljivo je koristiti kada bolest kretanja za rano spavanje djeteta.
 • Profilaktički unos otopine vitamina D3 - na oblačnim danima u ljetnim mjesecima, kao iu kasnoj jeseni, zimi i početku kalendarskog proljeća, unos vitamina D3 je preduvjet za svu djecu bez iznimke. U kasno proljeće, ljeti i ranu jesen, ako ima dovoljno sunca, možete preskočiti preventivne lijekove.

Općenito, odgovarajući na pitanje što bi trebao biti način dana za 3 mjeseca staru bebu, možemo reći da bi trebao biti udoban ne samo za dijete nego i za roditelje.

Preporučujemo čitanje

3 mjeseca starog djeteta

Dobna grupa je posebno odgovorna za roditelje, jer je u ovom trenutku sve vitalne organe i sustavi bebe postaju. Pogreške u prehrani tijekom tog razdoblja mogu utjecati na daljnji razvoj djeteta ne na najbolji način. Uz umjetno hranjenje tijekom normalnog razvoja trećeg mjeseca starih beba, preporučljivo je hraniti do šest puta dnevno nakon 3 sata, s 4 sati s pauzom tijekom noćnih sati do 6 sati. S nedostatkom težine - sedam puta u 3 sata.

Ako dijete nema apetit i nedovoljno povećanje tjelesne težine, smanjuje imunitet, režim prehrane odabire se na zahtjev svakog pojedinog djeteta. Potreba za tekućinom je rafinirana ovisno o prirodi hranjenja, općem blagostanju, klimatskim karakteristikama života i iznosi približno 100-120 ml po 1 kg tjelesne težine. Osim toga, tekućina se može primijeniti pojedinačno od 50 do 200 ml po danu, ako beba doživljava snažan osjećaj žeđi. Tekućine daju 1-2 čajne žličice u intervalima između hranjenja ili noću u vrijeme buđenja. Treba imati na umu da povećana količina tekućine može doprinijeti razvoju poremećaja ravnoteže vode i soli u tijelu, budući da funkcionalno nezreleni bubrezi ne na najbolji način uklanjaju višak tekućine iz tijela.

Neprihvatljivo je voditi bebu prije hranjenja, jer to smanjuje apetit. Voda treba svježe kuhati i na sobnoj temperaturi, bez ikakvih dodatnih sastojaka, kako bi se izbjegle patološka odstupanja u zdravstvenom stanju (poremećaji metabolizma ugljikovodika, pretilosti itd.). Možete napraviti slabo ukusan čaj, juhu, vodu malo zakiseljenu s limunovim sokom. Racionalna prehrana pretpostavlja uglavnom dojenje dojenčadi s majčinskim mlijekom. Dokazano je da se u prva 3-4 mjeseca prehrana djeteta mora sastojati isključivo od mlijeka. Rano unošenje sokova i purea u dječju hranu može pridonijeti stvaranju probavnih poremećaja (30%) i alergijskih reakcija (40%).

Samo u toj situaciji, ako dijete ima loše dobitak težine, znakovi rakom, anemija, ako je na mješovitoj ili umjetnoj hrani, ako je majčino mlijeko iz nekog razloga nepotpuno, moguće je uvođenje komplementarne hrane od 3,5 mjeseca. Uvođenje sokova i pire krumpir je vrlo ozbiljan korak u prijelazu bebe na gustu i čvrstu hranu. Feed treba dodati vrlo pažljivo, polako, postupno uz povećanje volumena i raspona. To bi trebalo imati umjereno slatko ili slatko kiselo okus. U svakom slučaju šećer ne može biti dodan. Za normalnu apsorpciju kiseli sokovi trebaju se razrijediti u omjeru 1: 1 s kuhanom vodom na sobnoj temperaturi. Samo tjedan dana kasnije možete otići do nerazrijeđenog soka.

Prvi dječji sok je jabuka. Prvo, dati nekoliko kapi, sljedeći dan - 0,5 žličice nakon dva hranjenja, donoseći dnevni iznos za 4-6 čajne žličice (20-30 ml) tijekom mjeseca. Takva fragmentacija će izbjeći probavne poremećaje i pravodobno odrediti razvoj nuspojava. Sokovi se ne smiju koristiti umjesto vode kako bi ugasili žeđ. Daju se na kraju hranjenja, inače može smanjiti apetit. Svi novi sokovi mogu se dati djeci samo kada je dijete već naviklo na konzumaciju, a ne u punom, ali postupno. Povrće i voćni sokovi ne bi trebali biti pomiješani, jer mnogi od njih sadrže askorbinat koji smanjuje vitamin C. Ova kategorija ne uključuje samo sok od rožnjaka: vrlo je bogata askorbinskom kiselinom i ne sadrži taj enzim.

Možete dati prirodne svježe pripremljene sokove, ali postoji mogućnost njihove bakteriološke kontaminacije u procesu dobivanja. Izbor sokova je neophodan, ovisno o stanju zdravlja djeteta. Voda od trešanja, šipka, borovnice i crnog ribiza - sadrže tanine, tako da su korisni za djecu s nestabilnom stolicom. Šljiva, kupus i cikla najprikladniji su za bebe s tendencijom zatvora. Nemojte zaboraviti da je u izboru hrane za dijete važno mjesto za svoje osobne karakteristike i zdravstveno stanje koje samo pedijatar može utvrditi.

Pravilna prehrana djeteta u dobi od 3 i 4 mjeseca

Svakog mjeseca život novorođenčeta ispunjen je nečim novim. Njegove vještine su razvijene, dnevna se rutina i prehrana mijenjaju. On se sam mijenja i već je nemoguće prepoznati novorođenče u njemu. Ponekad možete uhvatiti ozbiljan ili zamišljen pogled koji prije nije bio promatran. Reakcija na sve što se događa okolo je eskalirala.

Brz razvoj nastaje zbog pravilne prehrane i stalnog dnevnog režima. Dijete se razvija svakodnevno tijekom prvih godina svog života. No, to je u dobi od 3 i 4 mjeseca, valja razmišljati o promjenama u prehrani.

Pediatrician pomoć u uvođenju komplementarne hrane

Tijekom rutinskog liječničkog pregleda, mlade majke ne bi trebale biti samo zainteresirane za to kako je dijete odraslo ili steklo težinu. Roditelji bi trebali biti zainteresirani za to jesu li pravilno promatrani režim prehrane djeteta i kako se prehrana djeteta mijenja tijekom 4 mjeseca. Hranjenje bebe na 3-4 mjeseca treba biti samo majčino mlijeko, ako nije na umjetnom hranjenju. Pedijatar tijekom rutinskog pregleda će vam reći koje se proizvode mogu dodati prehrani djeteta u roku od 3 mjeseca. Koji se proizvodi apsorbiraju brzo, ali od onoga što se može pojaviti alergije ili diateza. Svako dijete je već osobnost, individualnost, tijelo mu može biti osjetljivo na promjene u prehrani.

Bebe na umjetnoj prehrani, s nepravilnim uvođenjem komplementarne hrane, oštra promjena količine hrane i stresa može uzrokovati kolike, grčeve u trbuhu, pa čak i početi razvijati rakove. S takvim strašnim posljedicama bit će potrebno dugo pacijentovo liječenje. Stoga se mlade majke ne preporučuju da traže pomoć i savjete od pedijatrijskih pedijatara za 3 i 4 mjeseca kada ulaze u dijete za 3 i 4 mjeseca. Pročitajte više o uvođenju komplementarne hrane za dojenje djece →

Dojenčad na 3 i 4 mjeseca

Djetinjasto dijete u dobi od 3 mjeseca jede oko 16 puta dnevno. Stavljanje na prsa kratko, vrijeme od jednog do sljedećeg hranjenja noću može biti 2,5-3 sata. Noćno hranjenje djeteta na 4 mjeseca razlikuje se samo po tome što se vremenski interval povećava s 3 sata na 4.

Prikorm ne smijete voziti prije 4 mjeseca. Crijeva bebe od 3 mjeseca još nisu formirana, trbuh nije spreman probaviti novu, kruticu i agresivnu hranu za njega. Dijete, iako snažno, doseglo je 4. mjesec svog života, ali nije dovoljno da drastično promijeni svoje prehrane.

Obrok 4 mjeseca starog djeteta i njegovog jelovnika

Bolje je razgovarati o svim suptilnostima hranjenja bebe sa svojim pedijatrom, on će vam reći je li moguće uvođenje novih proizvoda u ovoj dobi ili ne. Izbornik djeteta na 4 mjeseca može se mijenjati s malom količinom povrća, voća ili bobičastog soka, a kasnije - pire krumpir. Prva i glavna dopuna mogu biti samo jabuka. Daju se nakon glavnog obroka, majčinog mlijeka ili prilagođene mješavine.

Sok ovog voća brzo se probavlja i lako se percipira u tijelu. Kada se prvi puta unese u prehranu jabuke, vrijedi promatrati reakciju tijela djeteta. Obično, sve ide dobro, nema osipa na koži, ponašanje se ne mijenja, stolica je ista, dijete nije razdražljivo. Ako je nešto dijete nevidljivo i to se događa na dan hranjenja prvom hranom, trebate potražiti pomoć od kvalificiranog stručnjaka.

Nakon što je tijelo naviklo na jabukovače, možete početi ulaziti u prehranu povrća. No, valja istaknuti da su glavna hrana, majčino mlijeko ili prilagođena mješavina, više. Tako se hranjenje mlijeka zamjenjuje. Dnevno davanje djeteta komplementarne hrane, njegova doza mora biti povećana. Prvi dan promjene prehrane ne smijete davati djetetu više od dvije žličice nove hrane. Postupno povećavajući stopu, morate doći do 150 grama. Ova doza će pomoći u potpunosti zamijeniti dojenje ili prilagođenu smjesu.

U 4 mjeseca beba ima ovakav izbornik:

 • Doručak: majčino mlijeko ili smjesa (oko 200 ml)
 • Drugi doručak: 150 gr. pire od povrća, 50 grama. pire od voća
 • Ručak: majčino mlijeko ili prilagođena mješavina - 200 ml. 25 gr. voćni sok
 • Sigurno: majčino mlijeko ili mješavina (oko 200 ml), 25 grama. voćni sok
 • Večera: Majčino mlijeko ili mješavina (oko 200 ml.)

Ako ste odredili točan način hranjenja i dobru prehranu djeteta tijekom 4 mjeseca, možete biti sigurni da će vaša beba odrasti zdrava i jaka. Tretirajte prehranu i režim hranjenja treba biti ozbiljan i, ako je potrebno, potražite pomoć od pedijatra.