Dijete prehrana mjesecima

Liječenje

Ova je tema izuzetno važna jer prehrana djeteta temeljna je osnova za njezino budućno zdravlje, kako fizičke tako i intelektualne. Da bi se mrvica uspješno razvijala u svim smjerovima, potrebna je cjelovita skupina hranjivih tvari, minerala i vitamina.

Glavna zadaća roditelja je organizirati hranjenje djeteta i ispravno ga učiniti, kako bi se ojačalo imunitet i zdravlje djeteta, kako bi se spriječile određene bolesti, uključujući one koji se često manifestiraju u odrasloj dobi. Oslanjat ćemo se na preporuke pedijatara i specijalista za prehranu djece.

Malo o dojenju

Majčino mlijeko je prvi i neko vrijeme glavna hrana novorođenčadi. Korištenje majčinog mlijeka teško je precijeniti: ova hrana ne sadrži samo cijeli niz esencijalnih supstanci za prehrambenu prehranu djeteta, već također igra ulogu imunološkog branitelja (sadrži protutijela protiv virusa i bakterija koje je majka imala) i regulator rasta. Mlijeko ima specifičan kemijski sastav koji vam omogućuje potpunu apsorpciju.

 • aminokiseline i proteini (u optimalnom omjeru, uzimajući u obzir dobne potrebe novorođenčeta);
 • masti (u emulgiranom stanju, tako da se probavni trakt bebe bolje apsorbira);
 • ugljikohidrati (potrebni za zadovoljavanje potreba za energijom);
 • imunološki elementi (zaštiti djetetovo tijelo od infekcija dok ne postigne vlastiti imunitet).

Alexander V. Dechko (ravnatelj Dobri Doktor pedijatrijskog centra, pedijatar, liječnik prve kategorije) primjećuje da uz sve prednosti dojenja, sve grupe mišića rade tijekom hranjenja, a prema zakonima biofizike, odvija se pravilan razvoj maksilofacijalnog aparata.

Mješovita i umjetna hranjenja

No osim dojenja, tu su i mješoviti i umjetni. O njima je također vrijedno spomenuti, jer nisu sve majke u dovoljnim količinama proizvele najvrednije u svjetskoj hrani za bebe mlijeko. Nemojte se uzrujati ako imate malo ili nimalo mlijeka. Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom, možda radiš nešto loše, pomoći će utvrditi laktaciju. Ako se laktacija ne popravlja, tada će vam pomoći vaše moderne tehnologije u obliku prilagođenih smjesa.

 • Miješano hranjenje - kada smjesa zauzima 50% ukupne prehrane.
 • Umjetno - hranjenje samo s mješavinom ili uglavnom s mješavinom (za 2/3 ukupne količine hrane).

Najčešći razlozi za mješovito hranjenje

Od strane novorođenčeta:

 • prijevremenost;
 • mala težina;
 • depresivno sisanje refleks;
 • bolesti, neurološki poremećaji.

Majčinoj strani:

 • bolesti;
 • unos droga;
 • pukotine u bradavicama;
 • društvena aktivnost majke.

Kada se kombinira dojenje i hranjenje bočicom, proces bi trebao biti što bliži prirodnom, tj. Dijete bi trebalo raditi na isti način kao i dojke majke. U takvoj situaciji, vaše mrvice nikada neće odreći majčino mlijeko. Ortodontska bradavica, koja sliči obliku bradavice majke, pomoći će oponašati majčinu dojku, tako da novorođenče praktički ne primjećuje razliku.

Umjetno hranjenje ima nekoliko nedostataka. Dr. Sc. Olga Leonidovna Lukoyanova, pedijatar u najvišoj kategoriji, pedijatrijsko-nutritist, u jednom od njezinih članaka o mješovitoj i umjetnoj prehrani istaknula je sljedeće:

 • nema zaštitnih antitijela u formulama za dojenčad koja će vas spasiti od infekcije, stoga se umjetnoj djeci savjetuje držati se na takozvanoj karanteni (ne uzimati ljude na mjesta na kojima nema mjesta, a ne držati se s domovima s hrpom rodbine i prijatelja, da zrače novorođenoj sobi ako netko od roditelja dobije zaražene nositi masku, itd.);
 • hranjive tvari (vitamini i mikroelementi) sadržani u majčinom mlijeku bolje se apsorbiraju od iste tvari u mješavinama;
 • Umjetna je vjerojatnije da ima anemiju nedostatka željeza i niz alergijskih stanja.

Lukoyanova ne preporučuje davanje dojenja ako majka jednostavno ne želi hraniti bebu. Također je usredotočila pozornost na svoj rad na činjenicu da je često nedostatak mlijeka samo očit, majka može proći kroz tzv. "Razdoblje laktacije" kada se mlijeko čini smanjenim. Za razdoblje dojenja ovo je norma. Stručnjak za dojenje svakako će vam savjetovati što učiniti. U većini slučajeva mlijeko se povećava. To je posebno pogodno za noćno hranjenje.

Ali ako sve mjere za poboljšanje laktacije nisu bile uspješne, a vi neizbježno trebate uvesti zamjenu za bebe mlijeka, tada morate pravilno odabrati smjesu na temelju individualnih potreba i karakteristika djeteta. Vaš pedijatar će vam pomoći s ovim izborom.

Hranjenje mjesecima do godine dana

Kratko smo razgovarali s vama o glavnim vrstama hranjenja koje majke provode do 4-6 mjeseci bebinog života. Dajte bliži pogled na prehranu bebe mjesecima do godine dana.

1-4 mjeseci

dojena

Prva hranjenja novorođenčadi javljaju se u rodilištu - beba sranje kolostrumom. Colostrum - tajna koja se izdvaja iz mliječnih žlijezda prije poroda i tijekom 3-5 dana nakon njih. Kolostrum je hranjiv i hranjiv od mlijeka, u njoj ima malo tekućine, što ne dopušta preopterećenje još uvijek formiranih bubrega mrvica, ima laksativni učinak za oslobađanje od izvornog izmeta - mekonij. A to nije potpuni popis pozitivnih svojstava kolostruma. Nakon pet dana, kolostrum se zamjenjuje uobičajenim majčinim mlijekom - prvo prijelazno, a zatim zrelo.

Većina pedijatara podučava majke širom svijeta da proizvodnja majčinog mlijeka i njezina količina ovise o učestalosti pričvršćivanja novorođenčeta na grudi, kao i tehniku ​​sisanja. Ako beba ne uzme bradavicu od prvog dana, neće pravilno stimulirati njegovu proizvodnju na hormonalnoj razini, mlijeko će umrijeti za 3 mjeseca. Možda je ovo najvažnije u ranim danima uspostave laktacije.

Tehnički, hranjenje bi trebalo izgledati ovako: ispustila se donja spužva bebe, a usnama je uhvatila nižu donju bradavicu. Postoje različite poze za hranjenje, ali ako leži na njezinoj ruci s majkom, onda joj je nos na razini bradavice. Dijete je čvrsto pritisnuto na trbuščić trbuha majke, njegovo tijelo i glavu - na istoj ravnini. Nemoguće je da je glava bebe okrenuta.

Zapamtite: za postizanje ispravne tehnike usisavanja je potrebno u prvih 3-4 dana. U dobi od mjesec dana da bi obnovio dijete, tako da je počeo uzimati dojku, kako se očekuje, nemoguće.

Treba reći nekoliko riječi o prehrani dojke. Postoje tri vrste prehrane, a koja je najbolja, teško je reći, jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

 1. Na zahtjev - kada majka hrani dijete na svoj prvi zahtjev.
 2. Regime (po satu) - kada majka hrani u skladu s određenim intervalima (svaka 2-3,5 sati).
 3. Besplatno - kombinira značajke prvog i drugog načina rada. Mama može smanjiti ili povećati interval između hranjenja, usredotočujući se na raspoloženje mrvica, njegovu dobrobit i ovisno o okolnostima. Na primjer, ako beba spava, a došlo mu je vrijeme da ga hrani, a prema slobodnom načinu ne biste trebali probuditi bebu, ali morate čekati dok se ne probudi i traži hranu.

Općenito, dijete može jesti mlijeko do 12 puta dnevno. Ovo je norma.

WHO preporuke navode da bebe trebaju biti dojene do šest mjeseci. To znači da ne trebaju nikakvu drugu hranu i tekućinu (čak i vodu). Majčino mlijeko savršeno zadovoljava potrebu za tekućinama.

Mješovita dijeta

Miješano hranjenje podrazumijeva slobodan način rada. Količina majčinog mlijeka kontrolira vaganjem bebe, koja će pokazati količinu hrane koja nedostaje. Mora se nadoknaditi smjesom. Doplatak se nudi djetetu samo nakon pražnjenja obje dojke.

Umjetno hranjenje

Umjetnici se hrane svakih 3-3,5 sati sa odabranom prilagođenom smjesom. Ispada 6-7 puta dnevno. Noću, trebali biste napraviti 6-satni odmor.

OL L. Lukoyanova primjećuje važnost određivanja potrebne količine hrane. Predlaže korištenje izračuna "kalorične" metode temeljene na fiziološkoj potrebi djeteta za energijom. Potreba za djecom u energiji do šest mjeseci je 115 kcal po kilogramu tjelesne težine, a od šest mjeseci do godinu dana - 110. Poznavajući kalorijski sadržaj mješavine na 100 g i tjelesnu težinu djeteta, lako je izračunati količinu hrane koja mu treba.

Kada se umjetno hranjenje, za razliku od prirodnih i mješovitih, dijete se zalije 2-3 puta vodom.

Norme mlijeka (mješavina)

Nakon što je mama stvorila svoje čudo, ona je, naravno, zainteresirana za pitanje koliko bi trebao jesti. U početku, vrlo malo, jer je njegov trbuh vrlo malen. Ali svaki dan raste, a dijete više jede. Razmotrimo norme količine mlijeka ili mješavine koju bi dijete trebalo jesti u prvim danima.

2 dana - 20 ml / hranjenje, 200-240 ml - dnevna doza.
3 dana - 30 ml / hranjenje, 300-400 ml - dnevna doza.
1 tjedan - 50-80 / hranjenje, 400 ml - dnevna doza.
2 tjedna - 60-90 / hranjenje, 20% po masi djeteta.

Možete izračunati norme potrošnje mlijeka: pomnožite broj dana starih 10 (stvarni za prvih 10 dana života novorođenčeta).

Sada razmotrite stopu potrošnje mlijeka od 1 mjeseca do šest mjeseci. To će nam pomoći u posebnom stolu.

Što se tiče smjese, izračun potrebnog volumena bebe detaljno je opisan na staklenke u obliku tablice.

4 -12 mjeseci

mamac

Dopunska hrana su proizvodi koji imaju deblji dosljednost od majčinog mlijeka i mliječne formule, koji nadopunjuju prehranu dojenčadi i pomažu pri prijenosu na zajednički stol.

Vrlo je važno početi hraniti u vremenu. Činjenica je da aktivnost bebe raste, pa je stoga i potreba za energijom (kilocalories), vitaminima i elementima u tragovima.

Pravodobno uvođenje komplementarne hrane potiče razvoj uređaja za žvakanje i doprinosi izumiranju refleksnog izbacivanja. A također oblikuje odgovarajuće prehrambene navike.

Ako se dodatke unesu kasnije od opće prihvaćenih preporuka (nakon 6 mjeseci), tada se može razviti naglašeni nedostatak hranjivih tvari u tijelu, što će dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kratko hranjenje često je uzrok brzog uvođenja nekoliko proizvoda odjednom, što povećava antigensko opterećenje, a vještine žvakanja i gutanja također se mogu odgađati.

Kada uvoditi komplementarne hrane?

Rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine iz 2002. godine preporučuje da prve dopune za bebe koje su u potpunosti dojene počnu od 6 mjeseci. Ali samo ako:

 • dijete je rođeno težilo najmanje 3000 g;
 • on nema hipotrofiju (nedostatak težine);
 • nije imao intrauterino usporavanje rasta;
 • dijete je puna i zdrava.

Ako se dijete miješa, napuni hranu ili gore navedene države, tada morate unijeti dodatak "u kritičnom prozoru" ─ od 4 do 6 mjeseci. Od 4 mjeseca gastrointestinalni trakt bebe postaje zreliji, potrebni enzimi formirani su za probavu hrane, a lokalni imunitet se poboljšava. Do tog trenutka beba može naučiti gutati gustu hranu.

Do 4 mjeseca nema potrebe za bilo kojom djecom!

Važno: uvjeti prve hranidbe postavljaju pojedinačno za svako dijete od strane pedijatra. To bi trebalo uzeti u obzir sve osobine djeteta: njegovu težinu, visinu, posebno probavne i ekskretorske sustave, stupanj razvoja, zonalitet živčanog sustava itd.

Sve ostalo treba procijeniti spremnost mrvica za prvu mamac.

Kada je beba spremna za prvo hranjenje:

 • težina udvostručena (to se događa samo u 4-4,5 mjeseci), a dijete može sjediti;
 • beba koja jede majčino mlijeko osjeća glad nakon 4 sata;
 • "Ponašanje" jezika: dijete ne gura hranu jezikom, već ga proguta;
 • dijete je zainteresirano za mamu i tatu.

Treba napomenuti da, budući da prilagođene smjese sadrže istu količinu minerala hranjivih tvari kao i majčino mlijeko, nema razlike u uvođenju komplementarne hrane za dojenčad i umjetne supstance.

Osnovna pravila za hranjenje

 • Uvođenje svakog novog proizvoda počinje s malim dijelom (1-2 tsp) i postupno povećava količinu tijekom 5-7 dana. Takva mala količina proizvoda je potrebna kako bi se utvrdilo je li dijete netolerantno ili alergično na njega.
 • Dajemo novi proizvod u polovici dana da bismo vidjeli reakciju djeteta. Ako noćno provodite mamac, postoji rizik da ne primjećujete nikakve reakcije.
 • Svaka mamac mora biti jednokomponentna (pire ili kaša iz jedne komponente).
 • Prikorm se uvijek dobiva žlicom prije nego se hrani mlijekom ili mješavinom.
 • Ne možete davati novom proizvodu djetetu ako je bolestan, bolestan ili je nedavno cijepljen.
 • Ako dijete nije prihvatilo novi proizvod, preporučujemo ga ponovo isprobati nakon 5 dana.

Gdje početi?

Imamo 2 proizvoda za odabir: kaša i povrtna kaša (monokomponentni). Ili jedno ili drugo.

Pediatri istodobno obratite pažnju da ako je dijete veliko (na primjer, za 5 mjeseci težina je 8 kg), onda je bolje da ne počnemo s kašom. U ovom slučaju poželjno je povrće. I, naprotiv, ako mrvica nije jako plitka ili ima hipertrofiju, onda biste trebali početi hraniti kašom.

Postoji još jedan kriterij kojim pedijatri procjenjuju kako početi hraniti - ovo je stolica. Ako je stolica rijetka ─ jednom u 3-5 dana, onda dobro započnite s pireom povrća. Kashki nastoji "zaključati". Bolje ih je početi jesti s čestim, tekućim izmetom.

Krumpir bi trebao biti bez glutena i bez mliječnih proizvoda: riža, kukuruz, heljda. Ako je dodatak uveden u 4 mjeseca, a zatim za 6 mjeseci možete probati gluten mlijeko kašu: zobene pahuljice, pšenice.

Prve povrće iz krumpira trebaju biti jednokomponentne - samo od tikvica, cvjetača, bundeve.

Nije poželjno početi mamiti voćem ili mesom. Voće ima slatki okus, nakon čega dijete ne želi jesti svježu kašu i povrće. Meso je sam po sebi teški proizvod za nježan trbuh djeteta.

Meso treba uvesti nakon 6 mjeseci i tek nakon uvođenja pire krumpira i kaše. Započnite s mesom zeca, piletinom, puretinom.

Vaša pozornost na tablicu koja će vam pomoći u kretanju prema proizvodima u koje dobi treba unijeti i u kojim količinama.

Kuhanje djeteta najprije se hranite

Za one mame koji žele kuhati svoju djecu mamac sebe, sljedeći jednostavni recepti mogu biti korisni.

Važno: sitnice koje ćete sami kuhati uvode se u 6-7 mjeseci, jer njihova konzistencija nije baš homogena i prilično gusta. Prije ovog razdoblja, preporučuju se gotovi žitarice tvornice, posebno na zemljištu.

Heljda kašu

 • Oprati smo žitarice, ukloniti smeće, osušiti.
 • U aparat za kavu, mljeveno heljde pažljivo (to bi trebalo biti manje od krupice).
 • 1 tsp žitarice uliti 100 ml vode. Bolje je koristiti posudu s debelim stijenkama.
 • Kuhajte 15 minuta na maloj toplini.
 • Kash treba ohladiti prije davanja djetetu. Možete dodati majčino mlijeko ili formulu na nju.

U tom udjelu, kaša je tekućina. Malo kasnije, umjesto 1 žlice žitarice, moći će se kuhati dva itd.

Patka od karfiola u tlačnoj peći

 • Prosijite cvjetove cvjetača u tlačnom kuhalištu (za one koji to ne čine, samo ih kuhajte). Namjestite način rada "parna / kuhanje" 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta, položite kupus u staklo za premlaćivanje pire. Puriruem pomoću miješalice.
 • Pire krumpir bi trebao postati nježan i ujednačen.

Puree iz tikvica u dvostrukom kotlu

 • Povrće se čisti, magarca je odsječena, sjeme je odijeljeno. Čajnik natopljen 3-4 sata.
 • Uzimamo posudu od stakla, ulijemo 50 g tikvica 100 ml vode, postavimo u dvostruki kotao i ostavimo 5 minuta. Ako ne postoji parobrod, kuhajte dok ne postane mekana.
 • Stavite tikvice u čašu za mljevenje i kašu.
 • Ako je previše gusta, malo vode se dodaje kaši, u kojoj se kuha povrće. I opet, sve je udareno.

Kao što vidite, organiziranje hranjenja beba nije lako, gotovo je znanost koja se ne može naučiti na ležaju na kauču. Sve bebe su vrlo individualne, svatko treba poseban pristup i strpljenje. Budući da je nemoguće prethodno izračunati koji će stavovi biti ugodno za mamu kad se hrane, kakav će se režim hranjenja konačno smjestiti, postoji vjerojatnost da postoje neke osobitosti s dodatkom. Svi podaci navedeni u članku su približni. Preciznije o hranjenju bebe reći će vašem pedijatru. On će slikati raspored i proporcije.

Planiramo hraniti dijete na umjetno hranjenje: stol s brojem hranjenja po mjesecima za prvu godinu

Pojavom djeteta mama podiže mnoga uzbudljiva pitanja. Jedan od najvažnijih je pitanje hranjenja: kakva je hrana za odabir, koliko često se hrane, u kojim količinama.

Mliječne formule pravi su spas za one majke koje iz nekog razloga ne mogu dojiti. Međutim, umjetno hranjenje ima svoje suptilnosti, pro i kontra. U članku ćete naći odgovore na sva ova pitanja. U članku se također nalaze prikladne tablice s brojem i brojem hranjenja po mjesecima za djecu do godinu dana.

Značajke novorođenčeta u IV

Jedna od najznačajnijih razlika je sastav prehrane koji će primiti novorođenče na IW i novorođenče na GW. Majčino mlijeko kombinira kompleks vitamina, minerala i enzima. U smjesi nema takve stvari, unatoč blizini njezina sastava majčinom mlijeku.

Kako dijete raste i razvija se, sastav majčinog mlijeka će se mijenjati kako bi u potpunosti omogućio rastući organizam hranjivim tvarima. Dijete u IW-u morat će kupiti mješavinu sljedeće faze (u pola godine i godinu dana).

Zbog različitog sastava mješavine i majčinog mlijeka, bit će razlike u radu gastrointestinalnog trakta: beba će imati deblji, rijetki i izraženiji miris u IV. Kada je HB češća, mekša, ima miris sir. Osim toga, s HB, učestalost izmeta i konzistencije stolice ovisit će o majčinoj prehrani. Kod IV, promjena prirode stolice je moguća samo kada mijenjate smjesu.

Kada IVA hrani dijete može bilo kojeg člana obitelji. Ali još je bolje ako majka to učini tako da je prisutna koža na koži. Ne biste trebali oduzeti malu takvu emocionalnu intimnost, koja je s HB-om sastavni dio. Ova vrsta komunikacije između majke i djeteta ima blagotvoran učinak na sveukupni razvoj i emocionalnu pozadinu bebe.

Važna je točka izbora mješavine. Ako dijete ne odabere majčino mlijeko, tada bi roditelji trebali odabrati smjesu za umjetno hranjenu bebu. Uz pravu kombinaciju, dijete će jesti s užitkom, dobro dodati težinu, redovito crijeva.

Glavna razlika je pijenje neke vode tijekom hranjenja smjese. Dijete na HB-u ne treba dopunjavanje, on dobiva sve što mu treba s mlijekom. Kada se prakticira dojenje, prakticira se hranjenje na zahtjev, a kod hranjenja s mješavinom preporuča se izdržati preporučene vremenske intervale kako bi se izbjeglo prekomjerno opterećenje gastrointestinalnog trakta i prejedanje.

Tablica za hranjenje po mjesecu od rođenja do godine

Da biste odredili volumen mješavine za novorođenče u prvih 10 dana života, možete koristiti Finkelsteinovu formulu u Tour modifikaciji:

 • V je volumen smjese;
 • n je dob u danima;
 • m je tjelesna masa pri rođenju.

Da biste izračunali dnevnu normu smjese, možete upotrijebiti sljedeću formulu, gdje je V potrebna količina smjese, m je tjelesna težina djeteta:

 • Od 10 dana do 2 mjeseca: V = m / 5.
 • 2-4 mjeseca: V = m / 6.
 • 4 - 6 mjeseci: V = m / 7.
 • 6 - 9 mjeseci: V = m / 8.
 • 9 mjeseci - 1 godina: V = m / 9.

Imajte na umu da se količina vode u dnevnoj stopi smjese ne uzima u obzir.

Nudimo shemu hranjenja bebe pripremljenog mlijeka iz smjese:

Rutinska i dnevna rutina dojenčadi po mjesecu: dijeta, jelovnik, stol

Pravilno postavljen dnevni režim pomoći će mami da se opusti i dobije snagu. Za dijete, red je također potreban za normalni razvoj živčanog sustava i sve unutarnje organe kao cjelinu.

Trebam način

Način dana je sekvencijalno izvršenje akcija i ovisi o dobu dana.

 • Bit će određeno vrijeme za hodanje, spavanje i hranjenje. Mama će točno znati kada početi kuhati ili kad može provesti malo vremena na sebi.
 • Pristaše osnivanja režima dana hrane dijete na određeni raspored. Tu su i plusi. Rad probavnih organa nije preopterećen, čime se smanjuje rizik razvoja alergija i prekomjerne težine. Kada majka po potrebi hrani dijete, povećava se rizik od prenaprezanja.
 • Način pogodnosti utječe na udobnost i zdravost u obitelji. Mama obraća pozornost ne samo djetetu, već i mužu i ostatku obitelji.

Usporedni prikaz dnevne rutine djece mlađe od jedne godine.

Tablica jasno pokazuje da kada dijete raste, više vremena treba provoditi za zajedničke aktivnosti u slobodno vrijeme. Rutina osnovnih radnji u 10 mjeseci postaje blizu režimu odrasle djece.

Uzorak dnevnog rasporeda

Dijete mora spavati većinu prvog mjeseca (otprilike 20 sati dnevno). Stoga se tijelo bolje prilagođava novim uvjetima. Buđenje je povezano s hranjenjem. Dijeta treba sadržavati samo majčino mlijeko.

Treba imati na umu da je djeci prvog dana života teško naučiti jesti prema režimu. Jedva da mogu izdržati satni interval, osobito one koji su dojeni.

Ako se dojenče hrani mješavinama, interval može trajati do 3 sata. Smjesu se više probavlja želudac i može se točno izmjeriti. Prvi mjesec baby treba za svakim hranjenjem oko 90 ml mlijeka.

Pješačenje ne samo da promovira zdrav san i apetit. Sunčeve zrake, koje pada na kožu djeteta, promiču proizvodnju vitamina D, što je nužno za normalan razvoj.

Raspored dnevnog režima trogodišnjeg beba izgleda ovako.

 1. Spavanje - najmanje četiri puta, traje oko 2 sata. Krajem mjeseca noćni san trebao bi stići do 6 sati.
 2. Interval između hranjenja trebao bi trajati oko 3 sata. Noću, ne više od 6 sati. Dijeta se i dalje mora sastojati od majčinog mlijeka. Mama se ne bi trebala uključiti u nove proizvode, kako ne bi izazvala neželjenu reakciju na dijelu probavnog trakta bebe.
 3. Budite sigurni da ste na ulici. Potrebno je uzeti u obzir vremenske uvjete, ali u prosjeku provode najmanje 2 sata dnevno.

U dobi od tri mjeseca, majka razvija krizu za laktaciju. Nije potrebno hraniti tročlano bebe s mješavinama i drugim mamcima. Samo trebate čekati malo vremena, a hrana će opet biti bolja. Upoznavanje s režimom u tom razdoblju neće raditi.

Do četvrtog mjeseca dijete se već navikne na utvrđena pravila.

Noćni san možda već traje oko 10 sati. Na dan beba spava 3 puta za 2 sata. Treba imati na umu da u ovom trenutku prvi zubi počinju izbacivati, dijete može osjetiti fizičku nelagodu, postaje kapriciozan, spavanje i apetit su uznemireni. Način će u ovom trenutku nestati. Ne biste trebali biti previše strogi za njega u ovom trenutku, možete malo prilagoditi njegovim ritmovima.

Ako je dijete dojilo, rano uvođenje komplementarne hrane u izbornik nije dopušteno.

Dijete dobiva sve hranjive tvari s majčinim mlijekom. Ako se dojenče hrani mješavinama, dopušteno je dodati kap sok u prehranu.

Približan dnevni režim sata u prvim mjesecima života djeteta jasno će pokazati tablicu.

4.3. Stopa hranjenja:

Dojenje isključivo na zahtjev;

Kada je umjetno hranjenje - prva 2 mjeseca 7 puta u oko 3 sata

Od 2 do 4 mjeseca 6 puta dnevno nakon 3,5 sata

Od 6 mjeseci (vrijeme uvođenja komplementarne hrane) 5 puta u 4 sata

4.4. Vrijeme uvođenja komplementarne hrane:

prvo hranjenje od 6 mjeseci. pire od povrća (ili žitarice)

u drugoj, zobena kaša (ili pire od povrća) od 6,5-7 mjeseci;

treći dodatak: prilagođena mješavina mlijeka od 8 mjeseci;

svaki pohod završava dojenjem.

voćni pire od 6 mjeseci.

sir od 7 mjeseci. i - žumance od 7 mjeseci. (u nedostatku kontraindikacija)

meso od 7 mjeseci, počevši od pire od mesa.

Maslac od 6 mjeseci, a zatim povrće.

4.5. Potreba za osnovnim sastojcima hrane:

tijekom godine s bilo kojom vrstom hranjenja

4.6. Mješovita hrana:

Beba istodobno prima majčino mlijeko i dodatnu hranu s prilagođenom mliječnom formulom.

4.7. Umjetna hrana:

Hranjenje djeteta s umjetnim mliječnim smjesama (prilagođene mješavine mlijeka). Načela prehrane djeteta koji su na pravilnom umjetnom hranjenju isti su kao i kod dojenja i ovise o dobi djeteta.

4.7.1 Hranjenje iz boce:

beba prima majčino mlijeko iz boce s bradavicom (prema WHO preporukama dodjeljuje se posebna vrsta hranjenja)

4.8. Značajke prehrane za djecu stariju od 1 godinu:

udio tekućih i čistih namirnica smanjuje se s dobi;

učestalost hranjenja se smanjuje (nakon 1,5 godine hrane se 4 puta dnevno);

udio biljnih proteina povećava se u prehrani;

razni proizvodi i jela se povećavaju;

smanjen volumen mliječnih proizvoda na 600 ml;

količina hrane raste s godinama.

5. NAČELA OTKRIVANJA PONUDA ZA DJECU

Klinički pregled je sustav aktivnih mjera koji osigurava sustavno praćenje zdrave i bolesne djece usvajanjem odgovarajućih preventivnih mjera za sprečavanje pojave i progresije bolesti, kao i odstupanja u razvoju djeteta. Koncept kliničkog ispitivanja podrazumijeva i rano otkrivanje bolesti i njegovo liječenje do potpunog oporavka ili obnavljanja funkcije zahvaćenog organa ili sustava. Klinički pregled uključuje mjere za poboljšanje okoliša i životnih uvjeta djeteta.

Tselyudispanserizatsii temelji se na sveobuhvatnom dijagnozu zdravstvenog stanja razvoja pacijenta i provedbu složenih aktivnih mjera usmjerenih na stvaranje optimalnog zdravlja.

U odnosu na djecu prvih godina života primjenjuje se cijeli kompleks preventivnih mjera s ciljem rane otkrivanja početnih znakova bolesti i prevencije abnormalnosti u rastu i razvoju. Periodni pregled zdrave djece - svaki mjesec - do jedne godine, tromjesečno u drugoj godini života, jednom svakih šest mjeseci u trećem, godišnje u starijoj dobi. Na svakom posjetu liječnik i medicinska sestra upoznaju se sa životnim uvjetima djeteta, prirodom prehrane, režimom dana, razvojem statičkih dinamičkih funkcija, motoričkim sposobnostima i psihološkim i fizičkim razvojem. Intervjuirani su roditelji, podučavaju se metode skrbi o djeci, obrazovanje, stvrdnjavanje.

Provođenje klinički pregled djece predškolske dobi je vrlo važno, jer u ovoj dobi, postoji intenzivan razvoj mnogih organa i sustava, posebno imunološkog sustava. Za svako dijete je ispunjena ambulanta (f. 131 / y). Glavni dokument praćenja je povijest razvoja djeteta (br. 112 / y).

Dijete se pregledavaju od strane stručnjaka, daju preporuke o stvrdnjavanju, tjelesnoj kulturi, prevenciji bolesti i, ako je potrebno, liječenju.

Djeca koja pohađaju vrtiće i škole upisuju liječnici tih ustanova. Praćenje stanja kliničkog pregleda provodi načelnik ambulanta, rezultati inspekcija se čuju na medicinskim odborima zdravstvenih ustanova.

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Prehrana za djecu do 1 mjesec: hranjenje tablice i stopa kalkulator

Vaša je beba rođena i želi jesti. Dobar apetit znak je dobrog zdravlja. Razdoblje hranjenja djeteta do godine dana najvažnije je razdoblje prehrane malog čovjeka.

A ako odmah ne dojite dijete, nemojte očajavati. Potrebno je slijediti preporuke liječnika i pedijatrijske sestre, kao i zatražiti pomoć od drugih majki. Koristite ovu priliku dok ste u bolnici. Online kalkulator dnevne prehrambene stope do 1 godine:

Dajte sebe i bebu vrijeme za raspoloženje, vrlo često majčino mlijeko pojavljuje se tek trećeg dana. Učinite sve napore za dojenje, posavjetujte se sa specijalistom i poduzmite odgovarajuće medicinske lijekove koji štete okolišu.

Koje su vrste dječje hrane do godinu dana?

Dojenje od najmanje 6 mjeseci posebno je važno. I najbolje od svega do 1,2 godine. Zašto je to tako važno?

Prije svega, dojenje je zalog odličnog imuniteta, a beba će biti zdravija od beba hranjenih bočicom. Bakterije i virusi blokiraju se specifičnim tvarima koje se nalaze u majčinom mlijeku.

Drugo, to je emocionalna povezanost s majkom, a dojena beba ima psihološku zaštitu i uravnoteženu državu. Takva djeca bolje se razvijaju fizički i imaju stabilniju psihu.

Početak beba života i dojenja

Odmah nakon rođenja, dijete se primjenjuje na dojku. Ovo je vrlo važno za dojenje bebe i psihološku generičku povezanost s majkom. U ovom slučaju, majka odmah počinje dodjeljivanje mlijeka za hranjenje djeteta.

Majčino mlijeko sadrži sve potrebne hranjive tvari, enzime, proteine ​​i vitamine potrebne za rast i razvoj bebe. Dojenje je sterilna vrsta hranjenja, jer majčino mlijeko ne treba sterilizirati, dezinficirati ili kuhati. Žena treba slijediti strogu osobnu higijenu i pravila sigurnosti prilikom hranjenja. I zadatak rodbine i prijatelja da dadnu majku s punim zdravim obrokom.

Ako majka koja skriva piće dovoljnu količinu tekućine dnevno u obliku vode, mliječnih proizvoda, fermentiranih mliječnih napitaka, prirodnih sokova, povrća i bobica, tada nema problema s prisutnošću majčino mlijeka. Ali morate biti oprezni oko odabira pića i ne piti pića koja mogu uzrokovati alergije u mrvicama.

Normalna brzina unosa tekućine iznosi oko 2-2,5 litara dnevno, au toploj sezoni može biti više. Važno je pratiti reakcije dječje stolice, stanje njegove kože i prisutnost plina u crijevu za otkrivanje mogućih alergijskih reakcija i netolerancije prema tijelu.

Dojenje se daju svaka 3-4 sata. Na njega će utjecati koliko mlijeka ima skrbnička majka i stanje zdravlja djeteta. Tako dobivate 6 do 7 hranjenja dnevno.

Za hranjenje djeteta noću?

Trebali biste pristupiti ovom problemu pojedinačno. Liječnici pedijatrijskih nutricionista preporučuju noćni odmor od 5-6 sati. No, svako dijete ne može izdržati takav nedostatak hrane. Često djeca samo žele biti bliža majčinom tijelu, jer su već 9 mjeseci u maternici i trebaju se psihološki koristiti za ovu "samoću".

Trebao bih dati vodu mojoj bebi?

Do 2 mjeseca dijete ne dobiva vodu, jer se nalazi u dovoljnoj količini majčino mlijeka.

Tada bebu može dobiti malu količinu vode, posebno ako se ovo doba podudara s vrućom sezonom, približno 1 do 3 gutljaja djeteta. Voda se ne može zaslađivati ​​šećerom.

Što se ne bi trebalo koristiti tijekom dojenja?

 • Mama ne može jesti gazirana pića, luk, češnjak, jaki čaj i kava. Ako volite puno kave, zamijenite ga slabim kakaom i mlijekom u malim količinama.
 • Trebao bi biti oprezan oko čokolade i agruma - mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Ne možete jesti dimljenu i začinjenu hranu.
 • Prestani prestati pušiti, alkohol i lijekove. Posavjetujte se s liječnikom kada konzumirajte lijekove. Alkohol se može zamijeniti za dječje povrće i voćne sokove. Eksperimentirajte s njima kao kod koktela. To će vam se svidjeti!

Umjetna prehrana

U trgovinama u prisutnosti velikog asortimana suhih i tekućih specijaliziranih mješavina u dobi od 0 do jedne godine.

Pažljivo pročitajte informacije navedene na proizvodu. To je sastav, rok trajanja, način uporabe, preporučena dob djeteta.

Mješavina za dijete do 6 mjeseci trebala bi biti što bliža majčinom mlijeku. Na ambalaži takve smjese prikazat će se slika 1.

Obavezno provjerite integritet ambalaže.

Kako izračunati dozu po posluživanju za jedan feed?

 • Prvi tjedan - dob djetetova dana množi se s 10.
 • Sljedeći tjedni - težina bebe podijeljena je na 5 i više po broju hranjenja.
 • Mjesečna mrvica treba oko 90 g gotove smjese.
 • Obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

Ako smjesa uzrokuje reakciju u obliku gastrointestinalnih poremećaja, kao što su proljev, konstipacija ili alergije - osip, mjesta na tijelu, trebate mijenjati smjesu na drugu, prikladniju.

Ponekad dijete jede vrlo loše i bez ikakvog razloga odbije jednu vrstu mješavine u korist drugog. Razmotrite ove značajke. U slučajevima kada dijete ne dobiva na težini, trebali biste se također savjetovati s vašim liječnikom i promijeniti vrstu mliječne formule.

Učestalost hranjenja ostaje ista kao i kod dojenja.

Dijete koja je na umjetnoj hrani mora se zalijevati kuhanom vodom. Ako je voda iz slavine loše kvalitete i nema sumnje, bolje je kupiti flaširanu vodu ili red u specijalnim tvrtkama.

Zapamtite pravila higijene, čistih jela i rok trajanja neželjene mješavine. Trebalo bi ga čuvati u hladnjaku najviše 6 sati, a bolje je baciti odmah.

Ako beba nije puna, možete ga hraniti, ali ako se to dogodi često, trebate se obratiti liječniku. Možda ćete morati proći odgovarajuće testove kako biste utvrdili uzrok.

Svaka dječja klinika u velikim gradovima ima svoju dječju kuhinju, a možete ga koristiti kontaktiranjem svog pedijatra.

Što se ne može učiniti s umjetnom hranom bebe?

 • Hranite kravljeg ili kozjeg mlijeka.
 • Prisilno "gurnuti" u njoj propisan jedan dio ili završiti hranjenje za 15 - 30 minuta. Nemojte dopustiti da se navikne na slučajni unos hrane.
 • Ostavite sami s bočicom i idite o svom poslu. Dijete može zagušiti bočicu.
 • Dopustite da se hrana unese u zrak umjesto smjese. Provjerite je li bradavica uvijek puna mješavine.
 • Hranite smjesu previše vrućom ili hladnom. Dijete može izgorjeti ili se razboljeti.
 • Ako dijete okrene glavu otvorenim ustima, kada ga uzmete u svoje ruke dok plače, to znači da je gladan (na) i ništa strašno neće dogoditi ako ponekad prekine strog sat.

Ako dijete često curi puno, onda ga možete hraniti s anti-refluksa smjesom. U slučaju kršenja probave smjese, bolje je koristiti mliječne mješavine i mješavine koje sadrže korisne bakterije. Obratite se liječniku!

Mješovita hranjenja

Ponekad beba prima majčino mlijeko, ali zbog nedovoljne količine u majci mora biti dopunjena umjetnom prehranom.

Kako utvrditi je li majčino mlijeko dovoljno za bebe?

 1. Ako dijete neprestano plače i ne dobiva na težini. To se može provjeriti vaganjem prije i poslije dojenja za nekoliko hranjenja.
 2. Također možete pratiti broj uriniranja. Moraju biti najmanje 11 puta dnevno. Koristite pelene ili pelene za provjeru količine.

Kada se mješovito hranjenje, djetetu najprije ponudi jednu dojku. A onda drugi. Ako je dijete stalno uznemireno i počne tražiti grudi gotovo odmah nakon hranjenja ili nakon sat vremena, onda je potrebno hraniti smjesom. Bolje je hraniti od bebe žlice ili šprice, a ne iz boce, kako bi se izbjeglo dijete navikavanje na hranjenje uz pomoć bradavice.

Nemojte žuriti da to učinite svaki put. Morate znati da se laktacija u majci koja se brine može promijeniti od svojeg zdravstvenog stanja, unosa hrane i preopterećenja.

Možete se vratiti samo na prirodno dojenje, ako pratite broj mokrenja (možete računati mokre pelene 2 puta tjedno), vagajte bebu i promatrajte kako se osjeća.

Dijete dobiva oko 400 do 1200 g težine i raste za oko 3 do 3,5 centimetra.

Drugi mjesec nije mnogo drugačiji od prvog. Dijete se često može nanositi na prsa kod jednog hranjenja. Težina djeteta povećava se za oko 400 g - 2 kg mjesečno, a povećanje od 6 do 8 cm od trenutka rođenja.

Treći mjesec

Ovo je kritičan mjesec u smislu da mnogi roditelji počinju panika, da je dijete gladno i nema dovoljno majčino mlijeka, ako beba bude dojena, ne počnite hraniti bebu, ako dijete dobro razvija i dobije odgovarajuću težinu!

Tijekom tog perioda, beba je još uvijek ranjiva, jer njezin gastrointestinalni trakt nije dovoljno zaštićen. Vaše brige su uzaludne i neutemeljene zbog nedostatka vitamina i hranjivih tvari koje su samo u majčinom mlijeku!

Težina se povećava za oko 2200 - 2400 g, povećanje od 8,5 do 9 cm od rođenja ili 500 - 1300 g i 3 - 3,5 cm mjesečno.

Četvrti mjesec

Dijete može dati nekoliko kapi voća ili soka od bobičastog voća, razrijeđenog vodom ili majčinskim mlijekom. Ako je vaš pedijatar protiv inovacija u prehrani mrvica, trebali biste slušati njegove preporuke. Ispod možete vidjeti broj unosa dječje hrane. Te bebe koje se hrane majčinim mlijekom ne trebaju dati mlijeko! Zapamtite također da se prije godine šećera ne može dodati u hranu i vodu. Sol se može dodati samo u dobi od 1,5 godina.

Izbornik djeteta po mjesecu (koristan članak)

Izbornik djeteta mjesecima. Mjesec 6
Kada je vrijeme za uvođenje dodataka?

Neki pedijatri imaju prilično tešku poziciju glede početka uvođenja guste hrane u dječju prehranu i vjeruju da to može biti učinjeno ne prije 6 mjeseci (ako govorimo o bebama koje se hrane isključivo majčinim mlijekom). Doista, Svjetska zdravstvena organizacija formulirala je to načelo, ali pojasnila je da uvođenje komplementarne hrane od 6 mjeseci može dovesti do nedostatka željeza, a postoji i rizik mogućeg usporavanja rasta i razvoja nedostatka određenih hranjivih tvari.

Usput, Rusija je obilježena kasnijim datumima za uvođenje komplementarne hrane u usporedbi s Europom: prema statistikama, u našoj zemlji prasci padaju na stol za bebu oko 4,5-5,5 mjeseci, u Europi - 3,5-4 mjeseci,

Gdje početi?

Prije su, pedijatri preporučili početak uvođenja dodataka sokovima. Posljednjih godina dokazano je da uvođenje sokova u prehranu djeteta ima malo utjecaja na utvrđivanje hrane, tako da možete započeti uvođenje dodatne hrane sa povrćem, osobito ako dijete pati od konstipacije, postoje znakovi diateze (crvenilo, piling kože obraza, udova, stražnjice), dijete je rođeno prerano, brzo raste.

Bolje je započeti s piregom krumpirom jedne vrste povrća: to vam omogućuje izbjegavanje alergija na hranu koja se može pojaviti pri korištenju maslinovog povrća nekoliko povrća, a ako se manifestira alergiju, lakše će se prepoznati proizvod koji ju je prouzročio. Za "debi" odgovarajuće povrće kaše industrijske proizvodnje - posebna dječja hrana u posudama - ili povrtna pire, kuhana kod kuće. Koja povrća ponuditi najprije, sami odabrati: tikvice, cvjetača, brokule, bundeve, mrkve. Krumpir sadrži previše škroba, što uzrokuje alergije na hranu. Stoga, unatoč činjenici da je najlakše napraviti pire od krumpira kod kuće, oni ga dodati dijete dijete i kasnije, a ne više od 1/3 ukupne povrće pire.

Za samostvarenje pire od povrća, potrebno je uzeti jednu vrstu povrća, kao što je cvjetača, temeljito isperite, ulijte malo vode i pirjati u zatvorenoj zdjeli za caklinu 15 minuta. Spremni za brisanje vrućeg povrća zajedno s izvarcem do homogene mase.

Zapamtite da tijekom uvođenja komplementarne hrane, dijete mora biti zdravo i dobro raspoloženo (malo je vjerojatno da je kapriciozna ili bolesna beba sposobna pozitivno shvatiti novi ukus). Da biste se "upoznali" s novim proizvodima, odaberite vrijeme u prvoj polovici dana da biste mogli pratiti reakciju tijela: promatrati stanje kože (neće li se crvenjeti, neće li se osip pojaviti), hoće li priroda stolice (neće li postati česta, u mješavini sluzi sluzi, zelenilu, grudama i sl.).

Prvi poznanik s "odraslom" hranom

Dakle, došao je svečani trenutak: kvasca od povrća je kuhana ili staklenik s gotovim proizvodom je otvoren. Dječak je odjeven u lijepu, još uvijek čistu pregaču i podigao se na svježe kupljenu stolicu ili na koljena. Žlica je još jednom isprana kipućom vodom i ohlađena. Koliko možete jesti prvi dan nakon takvih dugih priprema? Vrlo malo - samo 1-2 čajne žličice pire krumpira (5-10 g). A zatim ponudite bebe grudi ili bocu mješavine (ovisno o vrsti hranjenja), kao u normalnom hranjenju.

To jest, izbornik prvog dana uvođenja pire krumpira izgleda ovako:

6.00 - mješavina 200,0 ili majčinog mlijeka;
10.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
14.00 - povrtna kaša 5-10 g + mješavina 180.0 ili majčinog mlijeka;
18.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
22.00 - mješavina 200.0 ili majčinog mlijeka.

Drugi dan (ako stanje kože i priroda stolice nije promijenjeno), dijete već može dobiti 30-40 grama pire od povrća.

Do kraja tjedna prehrana je sljedeća:

6.00 - mješavina 200,0 ili majčinog mlijeka;
10.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
14.00 - pire od povrća 150 g + mješavina 50.0 ili majčinog mlijeka;
18.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
22.00 - mješavina 200.0 ili majčinog mlijeka.

Cijelo to vrijeme, damo nam dijete samo jednu vrstu povrća. Sljedeći tjedan ne možete ništa promijeniti u prehrani, gledajući asimilaciju nove hrane (stolice, koža, dobitak na težini).

Sljedeća dva tjedna, možete ući u izbornik nove vrste povrća, nužno na isti postupno.

6.00 - mješavina 200,0 ili majčinog mlijeka;
10.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
14.00 - pire tikvice 130.0 + pire bundeve 20.0 + mješavina 50.0 ili majčino mlijeko;
18.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
22.00 - mješavina 200.0 ili majčinog mlijeka.

Ako kuhate pire od povrća kod kuće, nakon dodavanja punog volumena (150 g), dodajte 5 ml biljnog ulja (po mogućnosti maslinovo ulje, dobiveno prvom hladno prešanjem bez upotrebe kemikalija, u ovom slučaju oznaka je označena kao "Extra Virgin"). Prilikom korištenja industrijskih proizvoda, pažljivo pročitajte sastav pire krumpira: ako biljno ulje nije uključeno u njega, možete je dodati sami. Industrijska proizvodnja pureća je bolje odabrati bez dodavanja soli, začina, škroba (osobito krumpira).


Ako nešto pođe krivo...

Nije uvijek poznato da je nova hrana poželjna za bebu: može pljunuti pire krumpir, skrenuti od žlice ili plakati. Za te slučajeve nema spremanih recepata. Možete pokušati uzeti pauzu prije sljedećeg hranjenja ili za dan ili dva, predočiti drugu vrstu pire krumpira (na primjer, umjesto brokula, dati dijete zucchini), dodati majčino mlijeko u pire krumpir (možda poznati i voljeni okus majčinog mlijeka će "gurati" bebu na zdjelici). Glavna stvar je ne ljutiti se i ne pokazati djetetu koliko ste nesretni: ništa strašno ne događa.

Sljedeća vrsta komplementarne hrane - kaša - može se uvesti oko mjesec dana nakon uvođenja povrća.

Izbornik djeteta mjesecima. 7. mjesec

Kaša za bebe

Sljedeći korak - kaša. Tradicionalno, vaša omiljena kaša je stavljena na stranu do jedne godine, jer sadrži gluten (kod nekih djece ovaj protein može izazvati glutonsku enteropatiju), a obratite pažnju na bezglutenske sorte: rižu, heljde i kukuruz (ovo je poseban dječji kukuruzni kašik). Štoviše, ako beba ima tendenciju zatvora, počnite s heljda, u prisustvu exudativne diateze - s rižom ili kukuruznom kašikom. U prvoj godini djetetovog života nije nužno prebaciti na mlijeko s kravljim mlijekom, a još više nije vrijedno kuhati kašu na cjelovitom mlijeku. Bolje je koristiti smjese namijenjene djeci od 6 do 12 mjeseci.

Kako kuhati kašu?

Sortirajte i dobro isperite žitarice, kuhajte kašu - po mogućnosti u vodi, a zatim možete dodati izraženo majčino mlijeko. Ako je dijete na umjetnom hranjenju, mješavina koja se koristi u prehrani može se dodati u kuhanu kašu. Zatim je bolje trljati kašu kroz sito i ponovo kuhati. Druga mogućnost je također moguća - prethodno mljevenje grinja u mlinu za mljevenje kave (pod uvjetom da je potonji dobro ispran i ne sadrži ostatke kave). Omjer žitarica i vode za domaću kuhanje postupno se mijenja: u prva 2-3 tjedna dijete dobiva 5% kaše (odnosno 5 g žitarica na 100 ml vode), a zatim uz dobru podnošljivost proizvoda - 10% (tj. 10 g žitarica na 100 ml vode).

Također možete kupiti gotovu industrijsku proizvodnju kaša. Izaberite one koji ne sadrže šećer - djetetov okus se razlikuje od vašeg, a vaše dijete ne biste trebali podučavati slatko do ranih.

Isprva, razrijedite kašu točno prema uputama, u budućnosti može biti manje točna, s dobi postupno povećava gustoću kaše. Ali čak i vrlo tekućina kaša mora se dati s žlicom, a ne koristiti za ovu bocu.

Porcija se uvodi u izbornik otprilike na isti način kao i pire od povrća [2]. No, za razliku od povrća, kažu se za doručak:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
10.00 - ne-mljekarska kaša (10-15 g) plus majčino mlijeko ili smjesa (185-190 g)
14.00 - povrtna kaša (150 g) plus mješavina (50 g)
18.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
22.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)

U hranjenju od 10 sati postupno povećavajte volumen kaše na 150 g i smanjite volumen smjese na 50 ml.

Do kraja tjedna dobivate sljedeći izbornik:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
10.00 - ne-mljekarska kaša (150 g) plus majčino mlijeko ili smjesa (50 g)
14.00 - povrtna kaša (150 g) plus mješavina (50 g)
18.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
22.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)

Baš kao kod uvođenja povrtne kaše, morate pratiti kako dijete uči novi proizvod. Obratite pozornost na stanje kože, stolice, dobitak na težini. Nakon dodavanja punog volumena kaše (150 g) u masu, dodajte maslac (5 g ulja po 150 g kaše) do gotovog jela.

I nemojte zaboraviti da se noću prirodno dijete može dobiti dojku, a djetetu s umjetnom hranom može se dati samo voda, ali ne i mješavina.

S velikim oprezom

Neki roditelji već u dobi od 3-4 mjeseca početi uvoditi sokove, pa čak i voće purees u dijete dijeta. Malo je vjerojatno da se takav pristup prehrani može smatrati ispravnim, ali ako se to dogodi i da je tijelo normalno apsorbira plod,

izbornik će izgledati ovako:

6.00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g)
10.00 - ne-mliječni kašik 150 g plus majčino mlijeko (sok od voćnih sokova - 30 ml)
14.00 - pire od povrća 150 g plus majčino mlijeko (sok ili sok od voća - 40 ml)
18.00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g)
22.00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g)

Količina soka i voćnog kaše po danu izračunava se sljedećom formulom: N x 10 ml, gdje je N djetetova starost u mjesecima. Tako sedam mjeseci staro dijete može dobiti 70 ml sok ili 70 ml voćnog umaka dnevno.

Drugi proizvod koji se može uvesti u prehranu bebe u ovoj dobi je tvrdo kuhana žumanjka. Ovaj vrijedan izvor zdravih masti, vitamina A, kao i željezo, fosfor i neke druge mineralne tvari, ali u početku dijete dobiva samo nekoliko zrna da se isprobaju. U nedostatku alergijske reakcije, iznos se može povećati na pola 1 žumanjka 2 puta tjedno, a do godine - 1 žumanjaka svaki drugi dan (ili pola žumance svaki dan). Žumanjka s majčinim mlijekom ili mješavinom, dati uz kašu ili povrće kvasac.

Glutenska enteropatija je bolest crijeva povezana s nedovoljnom proizvodnjom enzima koji razdvajaju gluten - biljni protein koji se nalazi u nekim žitaricama: raž, ječam, zob, a također i pšenicu od koje čine griz.

Izbornik djeteta mjesecima. 8. mjesec

Meso od mesa

Meso je vrijedan izvor životinjskih proteina i minerala (fosfor, kalij, željezo). To može biti lagana govedina ili teletina, mršavo svinjsko meso, konjsko meso, divljač, zec ili kokošje meso, kao i jezik.

OPREZ. Teletina i piletina zahtijevaju oprez. Ako dijete ima netoleranciju na kravlje mlijeko, teletina treba napustiti, a piletina u nekim slučajevima može uzrokovati alergijsku reakciju.

Kuhanje kod kuće. Ako kuhate pire od mesa kod kuće, ne zaboravite da treba biti vrlo dobro tlo, jer beba ne može ispravno žvakati. Meso bez masnoća, uklonjeno iz vene i filmova, kuhati i dvostruko uvijati mesnim mesom, a zatim trljati kroz sito. Ali čak iu ovom obliku, početkom se dijete možda ne sviđa, jer se u svojoj dosljednosti razlikuje od uobičajene pastirane hrane. Tako da dijete nema negativne reakcije na taj neophodni proizvod, u prvim danima možete miješati mljeveno meso s povrćem pire. Nakon tjedan ili dva, pokušajte ga više ne miješati s povrćem, nego ga davati odvojeno. Kako bi nadjev nije bio suh, napunite ga mliječnim mlijekom ili formulom i stavite pire na stranu ploče kao pomoćno jelo.

U 9 ​​mjeseci, dijete može ponuditi mesne okrugle i godinu - parne mesne kuglice. Ne služe mesne preteške u prehrani djece prve godine života - one sadrže supstancije koje se kuhaju od mesa i koje mogu negativno utjecati na dječje tijelo. Mnogo je korisnije za kuhanje mesnih jela za upotrebu peradi povrća bez soli i začina (oni će također biti vrlo korisni za mladu majku koja često pati od prekomjernog tjelesnog težina tijekom trudnoće). Koristite sva kuhana jela od mesa odmah, nemojte ih spremati.

Puree iz trgovine. Ako želite kupiti gotovu dječju hranu, odaberite pire krumpir napravljen od jedne vrste mesa (mono-proizvod) bez dodavanja začina i krumpirovog škroba. To je osobito važno ako je dijete sklono alergijama na hranu. Potrebno je odabrati mesni proizvod za nju uzimajući u obzir individualnu toleranciju. U budućnosti možete proširiti raspon jela od mesa zbog uvođenja konzerviranog mesa i povrća, no ipak treba obratiti pažnju na njihov sastav i stupanj mljevenja (dob u kojemu možete koristiti ovaj proizvod, označenu ambalažu). Mnogi konzervirani meso i povrće sadrže mrkve u njihovom sastavu, štoviše, često se nalaze u raznim sokovima - zdrava djeca se mogu davati najviše 1-2 puta tjedno, inače će višak beta-karotena biti pohranjen na koži i može žuti.

U početku je prikladno koristiti posude za dječju hranu označenu kao "1. stupanj". U njima je volumen proizvoda manji, a pire od mesa podložno je najvećem stupnju brušenja.

Sadržaji staklenki su sterilni, spremni za uporabu, i bez obzira na sezonsku, uključuju potrebne hranjive tvari.

Prilikom odabira pire krumpira za dijete, treba obratiti pažnju na naznačene dobne preporuke, tj. Uvjete iz kojih se ovaj proizvod može uvesti u dječju prehranu. Nažalost, ove smjernice ne podudaraju uvijek s preporukama domaćih pedijatara i nutricionista. Stoga prije nego što kupite, a posebno dajte svom djetetu nešto novo, najprije se posavjetujte sa stručnjakom.

Učite postupno

Počnite s uvođenjem kave za meso u prehranu djeteta, doslovno pola žličice, a zatim sljedeći dan - uz dobru podnošljivost proizvoda - žličicu (5 g). Tijekom sljedećeg tjedna volumen komplementarne hrane je podešen na 5-6 čajne žličice (25-30 g). Puni dio mesa 9., 10. mjesec - 40 g, a 11-12 mjeseci - 50-70 g dnevno.

Izbornik bebe 8 mjeseci može izgledati ovako:

6:00 - majčino mlijeko ili formula (200 g);

10:00 - ne-mliječni kašu (150 g), ½ žumanjaka (nakon uvođenja mesa poželjno je prenijeti žumance do doručka), majčino mlijeko ili smjesu (50 g);

14:00 (ručak) - juha od povrća (20-30 ml), pire od povrća (150 g), pire od mesa (30 g), majčino mlijeko ili mješavina (50 g). Naravno, možete dati ne samo juhu, već i juhu od povrća (povrće i malo povrće);

18:00 - majčino mlijeko ili formula (200 g);

22:00 - majčino mlijeko ili formula (200 g).

Ako su sokovi i voćni kaše uvedeni ranije (3-4 mjeseca), izbornik može izgledati drugačije:

6:00 - majčino mlijeko (mješavina od 200 g);

10:00 - ne-mliječni kašu (150 g), ½ žumanjak, sok (20-30 ml), voćni kvas ili majčino mlijeko (30-40 ml);

14:00 (ručak) - juha od povrća (20-30 ml), pire od povrća (150 g), pire od mesa (30 g), soka ili majčino mlijeko (30-40 ml);

18:00 - majčino mlijeko ili smjesa (160-170 g), voćni pire (30-40 ml);

22:00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g).

Podsjetimo da je volumen svakog hrane oko 200-250 ml. Dakle, dnevno (s pet puta hranjivim načinom), dijete prima oko 1000 ml hrane.

Kupnja konzerviranog mesa za buduću uporabu, obratite pažnju na rok trajanja: trebao bi biti "s marginom" do jedne i pol godine.
Zagrijte meso konzerviranu odmah prije uporabe.

Otvoreni stakleni kolač s neiskorištenim pire krumpirom može se čuvati u hladnjaku, ali ne dulje od jednog dana.

Sadržaj otvorenog limenog lima treba staviti u staklenu posudu s poklopcem i također pohraniti u hladnjak. Postoji još jedno rješenje: jedan od članova kućanstva će jesti nezdravu hranu.

Izbornik djeteta mjesecima. 9. mjesec

Trenutne preporuke

Ne tako davno, pedijatri preporučuju davanje sir i kefir djetetu u dobi od šest mjeseci. Međutim, suvremeni znanstvenici na takve su preporuke neodgovarajući.

Prema metodološkim preporukama koje su službeno prisutne u našoj zemlji, sir se može uvesti u dijetu već od 5-6 mjeseci. U praksi takvo rano uvođenje sirena na jelovnik zdravog djeteta nije uvijek opravdano: prekomjerna količina proteina u prehrani djeteta u ranoj dobi može neugodno "reagirati" u odrasloj dobi - visoki krvni tlak i metabolički poremećaji. Neki pedijatri inzistiraju da dok se dijete ne navrši 1 godinu, morate se suzdržati od svježeg sira. No, najčešće se dijete ponudi "upoznati" s ovim proteinskim proizvodom od oko 8-9 mjeseci (nakon uvođenja žitarica, povrća i pire od mesa).

Uvođenje kefira također zahtijeva pažljivu pozornost. Studije posljednjih godina pokazale su da se to ne smije učiniti sve dok beba ne navrši 9 mjeseci. Činjenica je da ranije njegova uporaba može nepovoljno utjecati na dječje tijelo: pijenje 400 ml kefira dnevno može uzrokovati krvarenje u crijevima s razvojem anemije [1].

Uz uvođenje mliječnih proizvoda je važno i vrstu hranjenja djeteta. Nedavno je u publikacijama domaćih nutricionista preporučio sljedeći postupak za uvođenje komplementarne hrane. Za prirodno dijete: pire od povrća, a zatim meso, žitarice, sir, kefir itd. Za umjetno dijete, postupak imenovanja komplementarne hrane može slijediti tradicionalne preporuke: pire od povrća, žitarice, meso, sir, itd.

Sir

Rezanci, kao i svaki fermentirani mliječni proizvod, daju bebu jednom dnevno. Bolje ga je uvesti u 18-satnu hranidbu: prvog dana možete dati najviše ½ tsp. Povećanje treba biti što je moguće sporije: prvo, volumen se dovede na 20 g, a zatim na 30-35 g, a samo do godine volumen krupice može se povećati na otprilike 50 g dnevno.

Naravno, nije dopušteno koristiti svježi sir kupljen u redovitoj trgovini u mrvicama hrane - samo je posebna dječja soba pogodna za ove namjene. Međutim, kravu se može pripremiti kod kuće (pohranjuju se u hladnjaku ne duže od 24 sata). Domaći nutricionisti nude dvije mogućnosti kuhanja: blag (kalciniran) i kiselo (kefir).

Kalcinirani sir se priprema pomoću otopine kalcijevog klorida kupljenog u apoteku. U 3 ml ove preparata dodajte 300 ml mlijeka, koja je prethodno kuhana i ohlađena. Rezultirajuća smjesa se miješa, dovede do kuhanja (poželjno je koristiti caklinu), zatim se ohladi na sobnu temperaturu. Dobiveni sir se baci natrag na sito prekriven čistom gazom, stisnutu i prenesenu u sterilna jela.

Za pripremu kiselog kurd se koristi djeca ili jedan posto kefir. Stavlja se u staklenku, koja se stavlja u posudu vode. Tkanina je ubačena na dno posude (tako da lonac ne pucaju). 5 minuta nakon kipuće vode, ugrušak formiran u staklenku se baca natrag na čistu gazu. Čim curd hladi to se može dati dijete. Da biste dobili 50 grama svježeg sira trebate oko 100 grama. kefir.

kefir

Kefir, poput svježeg sira, obično se nudi za "večeru" - u hranjenju od 18 sati. Počnite također s malim volumenom (20-30 ml) i postupno ga podignite do 200 ml. Preko preporučenog iznosa ne vrijedi. Hranjenje sigurno izvodi iz šalice.

Naravno, to ne bi trebalo biti "piti odraslih" fermentiranih mliječnih pića, već njezina verzija djece ("Tema", "Agusha" itd.), Sastav i kvalitetu koja najviše odgovara potrebama vaše bebe.

Moguće je koristiti fermentirane mješavine mlijeka namijenjene djeci od 6 do 12 mjeseci. (pogotovo ako dijete ne voli okus tradicionalnog kefira). Kao u slučaju drugih proizvoda, nije nužno dojenčadi nahraniti silom. Ali, bolje je ostaviti dio nedovršen (u ekstremnim slučajevima, ako nitko ne završi dio, možete ostaviti čašu u hladnjaku do sljedećeg dana).

Kada se mliječni proizvodi u potpunosti uvedu, izbornik može izgledati ovako:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 ml)

10.00 - kašu (150 ml), jaje (ľ žumanjka), majčino mlijeko ili smjesu (50 ml)

14.00 - juha od povrća (20-30 ml), povrtna pire (150 ml), pire od mesa (35-40 g), majčino mlijeko

18.00 - kefir ili mješavina fermentiranog mlijeka (170-180 ml), sir (20-30 g)

22.00 - majčino mlijeko ili smjesa (200 ml)

Druga opcija izbornika je za bebu već poznatu sokovima i voćnim pureama:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 ml)

10.00 - kaša (150 ml), jaja (½ žumanjak), voćni kašica (30-40 ml), sok ili majčino mlijeko (20-30 ml)

14.00 - juha od povrća (20-30 ml), pire od povrća (150 g), pire od mesa (35-40 g), soka ili majčinog mlijeka (60-70 ml)

18.00 - kefir ili mješavina fermentirane mlijeka (150 ml), sir (20-30 g), voćni kvas ili majčino mlijeko (50-60 ml)

22.00 - majčino mlijeko ili smjesa (200 ml)

Nakon svakog obroka, na zahtjev djeteta, možete mu dati majčino mlijeko.


Kruh i drugi proizvodi

Ako vaša beba već ima prednje zube (po ovoj dobi može biti četiri ili pet), tada zajedno s kefirom možete mu ponuditi posebne kolačiće topivih u vodi. Jednom u usta, takvi kolačići lako se rastopiti pod djelovanjem sline, tako da je opasnost gušenja gotovo nemoguća. Međutim, dijete bi trebalo jesti sve rano samo u vašoj prisutnosti. Započnite male, doslovno od 3-5 g kolačića, a zatim donijeti do 10-15 g.

Opća preporuka za kruhove: odabirete ih za bebu, morate imati na umu da se u prvoj godini života samo bijeli kruh može dati mrvicama.

Od trenutka kada se beba počela upoznavati s novom hranom koja nije majčino mlijeko ili formulom, većinu vremena potrošeno je na postupno uvođenje novih proizvoda i praćenje njihove apsorpcije. Stoga mogućnosti za različitim jelima gotovo nisu ostale. Ali nakon što pazite da dijete dobro podnosi kefir i sir (želudac ne ozlijedi, nema ozljeda na koži, normalne stolice), pokušajte uvesti nove vrste žitarica, povrća i mesnih kvasaca. I ne zaboravite: sve treba postupno postati. Samo jedan novi proizvod može se davati dnevno, a ne više, a morate početi s malim dozama.

[1] Anemija je anemija, stanje karakterizirano smanjenjem hemoglobina u krvi. Budući da hemoglobin nosi kisik, njegov nedostatak dovodi do bolnih promjena povezanih sa slabom opskrbom kisikom u tijelu.

Izbornik djeteta mjesecima. Mjesec 10.

Sokovi i voćni purei

Ako je proteklih mjeseci uvođenje novih proizvoda u prehranu djeteta prošlo bez komplikacija i bolnih reakcija tijela, ako niste morali prekinuti taj proces, odgodivši daljnje širenje izbornika, onda je beba spremna za sokove i voćne puree da se pojave u njegovom izborniku. Danas, među stručnjacima ne postoji konsenzus o vremenu njihovog uvođenja. No, u jednoj su konvergentni: sokovi i voćni purei u izborniku prve godine mogu se pojaviti mnogo kasnije nego što je preporučeno ranije (u 3-4 mjeseca, kao prva komplementarna hrana). Uostalom, glavna svrha uvođenja nove hrane u bebinu prehranu je da bebinom tijelu daju više energije i hranjivih sastojaka potrebnih za aktivni rast i razvoj, dok majčino mlijeko ili dojenčad više ne mogu zadovoljiti potrebe dosta velike bebe u glavnim hranjivim sastojcima. Utvrđeno je da hranjiva vrijednost voćnih sokova i pire krumpira nije velika, oni daju mrvice vitamina samo za 2%, a također mogu iritirati crijeva, uzrokujući nadimanje, bubbling, bol u trbuhu i nestabilna stolica ili alergijske reakcije. Takvi fenomeni odgode uvođenje novog mamca, a dijete ostaje u "gubitniku". Polazeći od toga, pedijatri i dječji nutricionisti prvenstveno preporučuju obogaćivanje prehrane djeteta s proizvodima koji stvarno imaju nutritivnu vrijednost: povrće, žitarice, mesne puree. Izgled voćnih sokova i pire krumpira u djetetovom jelovniku može se smatrati lijepim dodatkom. Stoga, jedna od mogućnosti za uvođenje sokova može biti ovo: uvođenje ih nakon svih glavnih hrane komplementarne hrane, oko 10 mjeseci. Naravno, ako je dijete preneseno na umjetno hranjenje, prilično je moguće da mu ubrizgava sokove i voćne kaše ranije (4-5 mjeseci, vjeruje se da crijevni trakt umjetne bebe ima vremena prilagoditi se hrani "izvanzemaljcima"), To odgovara metodičkim preporukama Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja Rusije, koje su trenutno prisutne. Obično započinju svoje poznanstvo sa samo nekoliko kapi sok od jabuka (kao najmanje alergeni, s dobrom probavljivosti i niske kiselosti) u jednom od jutarnjih hranjenja. Ako sok dobije okus, stolica se nije promijenila, a na koži nema osipa, a sljedećeg dana hrabro povećajte dio pića u čajnu žličicu, a zatim ga postepeno dovedite do 100 ml. Nije potrebno davati cijeli dio odjednom: podijeliti u dvije doze (za doručak i ručak, držite otvorenu posudu u hladnjaku). Kada koristite dječje sokove industrijske proizvodnje, izaberite bistre i bez dodanog šećera. Da biste pripremili sok kod kuće, trebat će vam juicer i sterilizirana jela (za gotov sok), ali također je moguće koristiti plastičnu rešetku (uliti dobro s kuhanom vodom, čistiti, rešetkati, staviti u sterilnu gazu i iscijediti sok). Rezultirajući sok mora se razrijediti kuhanom vodom (brzinom od 1: 1).

Nakon navikavanja na sok od jabuke, bebu se mogu ponuditi i druge vrste soka: kruška, šljiva, trešnja, marelica, breskva, crni ribiz; i povrće: mrkva, kupus, cikla. Sok od grožđa poželjno je odgoditi na kasnije razdoblje (nakon godinu dana), jer povećava stvaranje plina u crijevima, uzrokujući nadutost i bol u trbuhu.

Budući da je dijete već dobro upoznato s debelom hranom, nakon uvođenja potpune količine sokova jabuka (i pod uvjetom da se dobro podnosi), može se ponuditi umak od jabuka (počevši od 5-10 g i doslovce za nekoliko dana donosi dnevni volumen na 100 g).

Tako, dječji izbornik može izgledati ovako:

6.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml);

10.00 - kaša (150 ml), jaje (½ žumanjak), jabukovače (30-40 ml), sok od jabuka (20-30 ml);

14.00 - bujon povrća (20-30 ml), biljna pire (150 g), meso umak (35-40 g), sok od jabuka (60-70 mL);

18.00 - kefir ili mješavina fermentiranog mlijeka (150 ml), sir (20-30 g), umak od jabuka (50-60 ml);

22.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml).

No, uvođenje novih vrsta soka i voćnog kaše, opet, treba biti postupno (uz promatranje stolice i kože).

Obratite pažnju: neke vrste sokova i pire krumpira imaju učinak učvršćenja - mogu uzrokovati zatvor (borovnica, crni ribiz, šipak, sok od višnje, jabuka i pire od banane), tako da su korisni za djecu s nestabilnim stolicama (naravno ne zamjenjujući neophodni tretman za moguće patologije), I pire od jabuka i marelica, pire suhe šljive, kupus i sok od repe mogu se dati djeci s tendencijom za zatvori.

Mesne jela

Što će se još promijeniti u prehrani djeteta od deset mjeseci? Meso pire krumpir može se izmjenjivati ​​s mesnicama, juhama ili mesnim okruglicama. Prodavaonice ili odjeli dječje hrane prodaju se gotove puretine ili teletina u bujonu, proizvedene posebno za djecu (bez dodavanja začina, konzervansa, drugih aditiva štetnih za dječje tijelo). Ali nije teško kuhati sami.

Meso recepti

Domestic nutritionists preporučuju sljedeće mogućnosti za kuhanje mesnih jela.

Mesne okruglice meso očistiti od filmova, masti, nadjev zajedno s natopljenom u mlijeko, pšeničnog kruha, opet nadjev. Dodajte malo mlijeka (mješavina), maslac i žumance, dobro promiješajte, oblikite mesne kuglice i kuhajte u kipućoj vodi 10-15 minuta.

Souffle od mesa životinja ili ptica: kuhajte meso, očistite filmove i mast, dvaput preskočite mesnim mesom, dodajte mlijeko (smjesu), brašno, žumanjak i pomiješajte temeljito, a zatim uvesti bjelanjak, pretučen u pjenu. Stavite masu u uljane plijesni i pecite u pećnici dok ne kuhate na pola sata.

Opasnost od alergije

Ako je beba imala alergijske reakcije na bilo koji proizvod, onda je uvođenje piletine i ribe u prehranu vrijedno čekati (barem do dobi od 1-1,5 godina). Za takvu djecu preporučuju se zečje meso, konjsko meso, puretina, mršavo svinjsko meso, govedina. Podsjećamo da proizvodi s visokom alergenom (to jest, najčešće uzrokuju alergijske reakcije) uključuju cjelovito mlijeko, ribu, jaja, morske plodove (škampi, školjke, lignje, itd.), Mrkve, rajčice, jagode, maline, naranče, mandarine, kivi, ananas, šipak, mango, dinja, dragun, čokolada, gljive, orasi, med, pšenica, raž.

Od proizvoda s umjerenim alergijama (ali također rijetko uzrokuju alergijske reakcije), treba zabilježiti banane i piletino meso. U pravilu se takvi proizvodi preporučuju za uporabu u dječjoj hrani nakon što je beba imala godinu dana (i orašasti plodovi, gljive, plodovi mora - nakon 3 godine).

Treba imati na umu da za zdravo dijete od deset mjeseci trebate do 100-150 ml dodatne tekućine (može se ponuditi između hranjenja): to može biti kuhana voda, bujon bokova, a također i infuzija jabuka. po danu i na vrućem vremenu - do 180-200 ml. Uopće nije teško pripremiti izvarak ružičastog luka: prati i sušiti bokove, odrezati, staviti u kipuću vodu 10 minuta, a zatim ostaviti 3-4 sata (po mogućnosti u termos). Zatim skuhajte i dodajte fruktozu. Tinktura od jabuka također se priprema na isti način: temeljito isperite jabuke, iscijedite, ispirajte kipuću vodu i kuhajte 10 minuta, a zatim ulijevajte 24 sata. U gotovoj infuziji možete dodati fruktozu.

Izbornik djeteta mjesecima. 11. mjesec

Kako, kako i koliko hraniti dijete je jedna od omiljenih tema dugih razgovora i rasprava među mladim majkama na igralištu. Uostalom, zdravlje bebe izravno ovisi o pravilnoj prehrani. Naravno, to se može suditi samo po brojnim čimbenicima. Ako beba dobiva težinu i dobiva visinu (dok težina djeteta odgovara njegovoj visini, nema viška ili manje težine u odnosu na visinu), ako beba bude vesela, nije razdražljiva, mirno spava, zubi se s vremenom eruptiraju, razvoj psihomotora odgovara dobi, broj krvi je normalan (broj crvenih krvnih stanica i vrijednosti hemoglobina su normalne, tj. nema znakova anemije), dok se pridržavate preporučenih količina hrane i skupa proizvoda, a najvjerojatnije je dječja prehrana točna.

Jedanaest mjeseci je dob, kada je dijete s jedne strane već raslo u tolikoj mjeri da može primiti gotovo sve vrste hrane (žitarice, povrće, meso, sir i ostali mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, voće), s druge strane, njegove osobine.

Sjetite se:

- Poželjno je uvesti neke vrste proizvoda u starijoj dobi (1-3 godine), na primjer, proizvode koji imaju visoku sposobnost izazivanja alergija: egzotično voće, agrumi, orašasti plodovi, punomasno mlijeko, ribe, itd.;

- stupanj mljevenja hrane i dalje se razlikuje od "odrasle osobe";

- nedostatak začina za hranu, krumpirov škrob i drugi aditivi;

- hrana je kuhana ili kuhana. Nudeći pržene ili pečene jela ne vrijedi najmanje 3 godine.

Dakle, izbornik djeteta u dobi od jedanaest mjeseci izgleda ovako:

6.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml);

10.00 - kaša (150 ml), jaje (½ žumanca), voćni kašik (30-40 ml), voćni sok (20-30 ml);

14.00 - bujon povrća (20-30 ml), biljna pire (150 g), meso umak (35-40 g), voćni sok (60-70 mL);

18.00 - kefir ili mješavina fermentirane mlijeka (150 ml), sir (20-30 g), voćni kašica (50-60 ml);

22.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml).

Nakon svakog hranjenja (iu bilo kojem trenutku - na zahtjev djeteta) možete ponuditi majčino mlijeko.

Kako promijeniti dijetu bebe?

Što mu možete ponuditi, na primjer, za ručak kao jelo od mesa? Ovo je parna kugla, i soufflé raznih vrsta mesa i mesnih okruglica. Garnished od mashed povrće (krumpir, tikvice, bundeve, mrkva, itd.). Salate od sirovih povrća (na primjer, mrkve začinjene biljnim uljem ili salata od krastavaca i rajčice s biljnim uljem ili prirodnim jogurtom ili krema za bebe) dopušteni su kao zalogaj za godinu dana zdravom djetetu. Povrće je uklesano. Na kraju ručka, ponudite dječji sok, poljubac, voćni kompot, infuziju ružmarina.

Postupni prijelaz na „odrasle” dijeta će rezultirati doručak, ručak, popodnevni čaj i večeru, plus čašom kefira djece (dječji pitke jogurta) prije spavanja.

Doručak - kaša, žumanjak, voćni kašica.

Ručak - salata od povrća, juha, pire od povrća, pire od mesa (rezanci, mesne okrugle i sl.), Soka.

Sigurno, - kefir (dječji jogurt), sir (juhe od kravljeg sira), sok.

Večera - pire od povrća, meso ili žitarice, povrće, pire ili sok.

Prije odlaska u krevet - kiselo kiselo mlijeko.

Mame mogu dobiti dojam da sada trebaju provesti cijeli dan u kuhinji. Ali nije tako zastrašujuće. S lakoćom možete kombinirati kuhanje dječjih jela kod kuće s industrijskim proizvodima. Na primjer, napravite juhu od povrća i dodajte gotovu dječju hranu - mesnate kuglice od puretine ili govedine. Usput, takve se mesne kuglice mogu sami kuhati od svježeg mesa, a zatim oblikovati dijelove (na primjer, 8-10 komada ovisno o veličini i dobi djeteta). Te poluproizvode možete pohraniti u zamrzivač i koristiti ih po potrebi. Mješavinu "domaćeg" pire krumpira s pire krumpirom možete staviti u staklenku mrkve, tikvice ili bundeve. Raspon industrijskih žitarica ponuđenih u dječjim trgovinama također je vrlo širok. Varijacije doručka možete mijenjati miješanjem različitih pršuta (na primjer, zobene pahuljice s mlijekom i breskvom i heljčinom kaša).

I ne zaboravite da morate kuhati samo u dobrom raspoloženju, a da ne spominjem činjenicu da je proces hranjenja treba biti radostan i ugodan za vas i bebu

Izbornik djeteta mjesecima. 1 godina

Ako liječite majke koje još imaju laktaciju, nemojte trčati da odvojite svoje voljeno dijete iz prsnog koša. Studije potvrđuju vrijednost čak epizodne dojenja djeteta u drugoj godini života. Dakle, ujutro i navečer (ili u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu) i dalje dati svoje dijete ne samo hrane, već i osjećaj mira, sigurnosti i povjerenja u ljubavi moje majke.

Tijekom tog vremena, dječja prehrana također se znatno proširila: sada to nije samo majčino mlijeko ili formula, već i druge vrste proizvoda. Mi ćemo detaljnije analizirati.

Dakle, za doručak možete ponuditi kašu plus polovicu žumance, voćnog kaše (voće se može dodati u kašu). Jednu godinu staru bebu može se dobiti i bez glutena (kukuruz, heljda, riža) i žitarice koje sadrže gluten [1] (pšenica, zobeno brašno, krupica). Glasnoća kaše ostaje ista - 150 - 200 ml. Nemojte zaboraviti dodati maslac u kašu (5 g). Od pića - čaj, voćna infuzija, sok. Još jedna opcija za doručak je omeljena parna, i od žumanjaka i od bjelančevina. Dnevna konzumacija jaja - ½ komada, ali budući da vam daju omlet samo 2-3 puta tjedno, jedan dio će se povećati u skladu s tim. Po omletu - kriška kruha i maslaca (u dobi od jedne do jedne i pol godine dijete može dobiti do 15 do 20 g maslaca dnevno) ili sira i piće (kompot, žele). Kruh za dijete ovog doba je bolje odabrati bijele sorte, jer je lakše probaviti (volumen - do 40 g dnevno).

Ručak se može započeti s salatom povrća - od krastavaca, rajčice ili mrkve, sitno skuhano ili rešetkano na grubo rešetku uz dodavanje biljnog ulja (5-7 g) ili vrhnja (5-10 g). Opcije juhe: mlijeko s vermikelima (napomena: tjestenina se ne daje često - oko 1 puta tjedno, u manjoj količini od 30-35 g), povrća (od cvjetače, juha od kupusa, borska itd., Uključujući juhe kvas). Za drugi, povrće (nakon dvanaest mjeseci, repa, repa, rotkvica, zeleni grašak, grah) i mesno jelo dodaju se već konzumiranom povrću (napominjemo da se meso kuha odvojeno, a ne u juhu) - pire krumpir, juhe ili mesne kuglice. Nemojte zloupotrijebiti krumpir, jer sadrži veliku količinu škroba koja može izazvati alergije, česte stolice, povećanu nadutost, prekomjerno nakupljanje masnog tkiva. Stoga je bolje ako volumen krumpira ne bude više od 1/3 ukupnog volumena pire od povrća. Nakon godinu dana, dječja prehrana se proširuje bjelanjima (jezikom, srcem, jetrom) i piletinom. Nisu preporučene masne sorte svinjetine, janjetine, kao i teško prihvatiti patka i guska za takve bebe. I, naravno, ne trebate ponuditi svoje kćeri, kobasice ili kolače. 1 - 2 puta tjedno umjesto mesa daju male sorte riječne ili morske ribe (u odsustvu alergijske reakcije) - na primjer, oslić ili pollock. Uvođenje ribe u dijetu treba provesti u skladu sa svim pravilima za uvođenje nove namirnice: od malih količina (5 - 10 g), postupno povećavajući volumen, promatrajući toleranciju (stolicu, stanje kože). Dnevni unos ribe za dijete ovog doba je oko 25 do 30 g, tako da ponudom ribe nekoliko puta tjedno, možete dati svoje dijete oko 70 do 80 g ribe u isto vrijeme. Pripremite mliječ, kompot, voćnu infuziju iz pića ili ponudite svoj sok za dijete (svježe ispresijecani i industrijski proizvedeni, ali uvijek specijalizirani za djecu).

Na ručak (osim onih koji su već poznati Dijete Dijete sir i jogurt) moguće je pripremiti jela od svježeg sira (kravljeg sira nabujkom, skute i vrhnja, u blizini jedne i pol godina (sretne vlasnike velikog broja zubi) - palačinke sa svježim kravljim sirom (naravno, ne često - jednom tjedno). Osim toga, dati sok ili voćni pire, kao i -. low-fat vrste kolačića (npr svaki drugi dan) Obratite pozornost na potrebu za prehrambene bebe jedini specijalizirani dječji jogurt i sir (proizvodnja osiguranje kvalitete i sastav detskog snaga veća od „odraslih” proizvode). Ali od konvencionalnog kupljenog svježeg sira možete kuhati i skuta sufle (to jest, ponuditi Kid „odrasle” sir stoji sam nakon toplinske obrade).

Jedna godišnja večera za dijete može se sastojati od jela od povrća ili zelenog povrća (opcije koje nude domaći nutricionisti - juhe od tikvica s mesnim kašama, zobenom brašnom s bundom, repom s jabukama, gorkom povrćem s pireom od mesa) plus soka ili voćnog kaše, Raspon plodova u ponudi (kao i pire od krumpira i sokova) u to doba se nadopunjuje uvođenjem tzv. Egzotičnog voća (npr. Kivija), agruma, jagoda i ostalih vrsta (ako ih dijete još nije probalo) - guske, maline, kupine, trešnje i brusnice. Obično, djetetu se ne nudi više od 100 ml soka i ne više od 100 grama pire od voća dnevno.

U vrijeme spavanja - majčino mlijeko ili fermentirano mlijeko piće (bebe kefir).

Obrazac djeteta ne bi trebao uključivati ​​(bez obzira na to kako bi mama htjela i - osobito djed i baka) kolači, kolači, a posebno čokoladni bomboni. Ako stvarno želite maziti bebu s bombonima - odaberite marshmallow, jam, jam (bolje ako su na fruktozu), marmelada.

I zapamtite osnovna pravila: hranjenje bebe od godine do godine i pol četiri do pet obroka dnevno, to jest, uz prekid hranjenja za oko 4 sata. Pokušajte pridržavati se prehrane strogo dovoljno da dijete razvije uvjetovan refleks (tj. Do određenog vremena probavni sustav će biti spreman prihvatiti i probaviti hranu). Unos kalorija je drugačiji: najviše kalorija treba biti ručak, a zatim dolje - večera, doručak i poslijepodnevni čaj. Dnevni volumen hrane (isključujući tekućine) iznosi 1000-1200 ml (takve preporuke održavaju se oko jedne i pol godine).

Budite sigurni da se pridržavate pravila uvođenja novih proizvoda, pazite na svježu hranu i čistu pribor dijete (kao i njegove i vaše ruke) kako bi se izbjeglo crijevnih infekcija.

Gluten je biljni protein koji se nalazi u nekim žitaricama: raži, ječmu, zobi, a također i pšenici, od koje je napravljena krupica koja može uzrokovati male stanice crijeva u ranom dobu - celijakija i alergijske reakcije, budući da bebe imaju manjak enzimske peptidaze cijepanje glutena.