Prijevoz novorođenčeta u automobilu - auto sjedala i avtolyulki

Bol

Što je mlađe dijete, to je krhka, a novorođenčad su najranjivija dobna skupina. Njihove kosti su mekane i fleksibilne, u kosturu ima puno hrskavice. Masa glave, u odnosu na tijelo, iznosi 25% (kod odraslih - 6%). U isto vrijeme, vrat dojenčadi je tanak i mišići slabo razvijeni. Opasan je za mrvicu čak i snažno protrljati rukama, a jakim trzajem "teška" glava naglo padne, a glavno opterećenje pada na vrat. Oralni organi u dojenčadi također imaju svoje osobine koje stvaraju preduvjete za lakše smanjenje disanja nego kod odraslih osoba.

Danas, za prijevoz novorođenčadi u automobilu koriste autobusi (ležajevi automobila, ležajevi automobila) i stolice.

Auto kolijevke

Koliko staro dijete može biti transportirano u vozilu?
Od rođenja do 6 mjeseci.

U kolijevci se dijete diže ležeći. Postavlja se na stražnje sjedalo automobila okomito na kretanje i pričvršćuje se pomoću automobilskih pojaseva. U samom vozilu, dijete je pričvršćeno s ugrađenim trakama.

U kolijevci dijete leži vodoravno. Ležaj za automobil postavljen je okomito na kretanje na stražnjem sjedalu automobila. Autolimuleti su fiksirani redovitim pojasevima. Metode prilagodbe mogu se razlikovati.

Vrlo često, proizvođači invalidskih kolica jednostavno dovršavaju prijenosne kolijevke s dodatnim zatvaračima, što im omogućuje da se koriste u automobilu. No, "invalidska kolica" avtolyulki, u pravilu, nisu dovoljno jaki da bi se osigurala sigurnost djeteta u automobilu, jer nije prikladna za prijevoz dojenčadi.

Nedostaci kolijevki mogu se pripisati činjenici da zauzimaju puno prostora u automobilu.

Stoga, kolica za prijevoz djece trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Auto sjedalo

U sjedalima automobila novorođenčeta se spušta, nagnuta 30-45 stupnjeva, unazad u smjeru putovanja. Sam sjedalo je pričvršćen ili s redovitim remenima ili posebnim nosačima ISOFix. Dijete na sjedalu automobila drže unutarnji remeni.

Prva slika prikazuje univerzalnu stolicu koja se može koristiti i za dojenčad i za stariju djecu.
U drugoj slici nosio se auto sjedalo, koje se koristi za djecu do godinu i pol dana. U tim stolicama dijete se može nositi izvan automobila, zahvaljujući posebnoj ručki.

Glavna prednost auto sjedala je da pružaju bolju sigurnost djece od kolijevke. Stolice dobro drže glavu djeteta na frontalni udar, eliminirajući traumatsko opterećenje na vratu. I to, prema statistikama, oko 70% nesreća.

Vrlo je važno da nagib, naslon za leđa bude točan i da je u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Pliće kut (više od 45 stupnjeva) uvelike smanjuje sigurnost sjedala automobila tijekom frontalnih utjecaja. Ako je položaj previsok (kut ispod 30 stupnjeva), glava djeteta će pasti naprijed, što može dovesti do poteškoća s disanjem, a time i nedovoljnom zasićenju krvi s kisikom iu vrlo rijetkim slučajevima i zaustavljanjem disanja.

Kut naslona sjedala trebao bi biti između 30 i 35 stupnjeva.
Optimalni kut je 45 °. a) Kut sjedala je premalen (45 °), što u slučaju nesreće ne pruža odgovarajuću sigurnost za dijete.

Optimalni kut leđa je 45 °. S takvim nagibom osigurava se optimalan omjer sigurnosti i udobnosti tijekom izleta.

U pravilu, kut nagiba modernih sjedala osigurava siguran prijevoz djeteta, ali njegova veličina može varirati ovisno o obliku sjedala određenog automobila. Dopušteno je koristiti valjke za korekciju nagiba sjedala automobila, na primjer, iz čvrsto rastavljenih ručnika, koji su smješteni ispod prednjeg dijela dječjeg sjedala.

Valjcima je dozvoljeno ispraviti kut sjedala automobila

Za dodatno učvršćivanje glave bebe, dopušteno je koristiti valjke od tkanine koje se nalaze na obje strane novorođenčeta. Zabranjeni su upotrebe raznih jastuka, podložaka ispod glave, koji nisu potpuni sa stolicom, jer to može doprinijeti djetetovoj glavi koja pada naprijed.

Za dodatno učvršćivanje glave djeteta dopušteno je koristiti valjke, na primjer, od valjanih ručnika.

Roditelji imaju zajedničko mišljenje da je štetno za novorođenče sjediti na sjedalu automobila, jer to može oštetiti kralježnicu. Ustvari, ti strahovi su neutemeljeni jer dijete ne sjedi uspravno na sjedalu automobila, ali se pomiče. Ne utječu opasna opterećenja na kralježnici. Težina je ravnomjerno raspoređena na poleđini.

a) Opasna opterećenja na kralježnici novorođenčeta pod utjecajem svoje težine.
b) U polusjednom položaju na vrhu kralježnice nema vertikalnih opterećenja. Težina se ravnomjerno raspoređuje po cijelom području leđa.

Ako je stolica pravilno postavljena, vrijeme i trošenje mrvica u njemu ne prelazi pola sata, tada nema rizika za zdravlje djeteta.

Sažetak: Auto sjedalo je siguran način za prijevoz beba u automobilu od prvog dana života. U njemu se dijete dijeli pola sjedi unatrag u smjeru putovanja. Važno je da nagib, stražnja strana stolice bude u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Autokrati u kojima se dijete prevoze ležeći trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Što je bolje za novorođenče - avtolyulka, auto sjedalo ili nošenje u automobilu: razlike u načinima prijevoza

Suvremeno tržište je puna sredstava koja pomažu u podizanju, njegovanju, transportu i razvoju novorođenčeta od prvog dana njegova života. Izbor auto sjedala za djecu je nevjerojatno bogat. Stoga, mladi roditelji, prvi koji su sudjelovali u potrazi za avtolyulki za svoje potomstvo, ne povrijediti nekoliko preporuka. Na primjer, zasigurno su zainteresirani za pitanje, koliko dugo možete nositi mrvicu na kolijevci? Koja je težina djeteta koje može podnijeti? A kako ga instalirati?

Kako prenijeti novorođenče?

Glavne značajke uređaja su sljedeće:

 • trajni slučaj;
 • uređaji za zaštitu tijela od djeteta od šoka;
 • trake koje drže dijete unutar strukture;
 • ortopedska baza (unutarnja površina) stolice.

Prema načinu stavljanja djeteta na dječju auto sjedalicu, svi modeli mogu se podijeliti u dvije skupine: grupu "0" i grupu "0+". Prvi (zapravo autolim) karakterizira činjenica da je dijete smješteno isključivo u ležećem položaju. Druga (auto sjedalo za novorođenčad) - omogućuje vam da nosite bebu, koja se ne može zasađivati ​​kao odrasla osoba, polu-sjedenje (podignute noge i glavu, postavljeni su posebni valjci ispod glave i vrata).

Ovo je glavna razlika između dva uređaja. Često se ta sjedala mogu učvrstiti na kolicima. Osim toga, osobitost avtolyulki je ručka koja omogućuje njegovu uporabu kao nosilac bebe.

U automobilskoj sjedalici dijete ima prirodnu poziciju za svoju dob.

Maksimalna težina za koju su izračunate obje skupine, prema dokumentaciji proizvođača, iznosi 10-13 kg, maksimalna dob je 1-1,3 godina. No, svjedočenja roditelja pokazuju da u većini slučajeva djeca prerastaju takva sjedala i kolijevke automobila na pola godine.

Što je bolje za novorođenče: kolijevku ili stolicu?

Obje su uređaje namijenjene djeci od 0 do 1 godine starosti, dječji prijevoznik će biti na snazi ​​do šest mjeseci ili dok dijete ne više od 9 kg i visine 70 cm. Auto sjedalo pruža prikladan pomak za dijete do 1 do 3 godine - sve dok ne stekne težine 15 kg i nije dosegla visinu od 75 cm.

U automobilskoj sjedalici 0+ dijete može biti pod kutom od 30-45 stupnjeva, smanjuje njegovu udobnost u prva tri mjeseca, ali ne mnogo. U redovitoj situaciji, oba dizajna su dizajnirana za osobine dječjeg skeleta.

U automobilskoj sjedalici 0+ dijete zauzima polu-sjedište, što je osigurano posebnim dizajnom

Što je sigurnije: kolijevka ili stolica 0+?

Nosač nosača za prijevoz novorođenčadi u automobilu postavljen je okomito na kretanje stroja i fiksiran uz pomoć standardnih pojaseva. Auto sjedalo u automobilu nalazi se nasuprot pokretu, štedi puno prostora u kabini. Obje izvedbe pretpostavljaju istu fiksiranost djeteta unutar uređaja - unutarnjih remena.

Da bi se postigao željeni kut nagiba i pričvrstio glavu malog putnika, posebni valjci ili presavijeni meke pelene se smjeste na sjedalo automobila. Bočni dijelovi stolice za djecu od 0 imaju posebna ograničenja koja drže glavu djeteta.

Vjeruje se da, kada se prevozi u automobilu za novorođenčad djetetu, osigurava se veći stupanj zaštite, a kratki boravak u polusjednom položaju ne može uzrokovati značajnu štetu zdravlju djeteta. Ako je prijevoz predviđen već duže vrijeme ili postoje medicinske kontraindikacije za upotrebu auto sjedala, trebali biste radije nositi vozilo. U drugim slučajevima možete nositi svoje dijete na sjedalu automobila.

Kriteriji za odabir uređaja za najmanji

 • pouzdanost;
 • snaga;
 • sigurnost;
 • ergonomija;
 • komfor
 • dostupnost certifikata.

To su osnovni zahtjevi za dječja sjedala za bebe i sjedala za najmlađe putnike. Dizajn proizvoda trebao bi biti što pouzdaniji, slučajni od plastike otpornog na udarce. Pričvrsni elementi svih uklonjivih elemenata moraju biti visokokvalitetni, što će izbjeći ozljede kada se neki element odsiče. Najpouzdaniji način pričvršćivanja djeteta su pričvršćivači na pet točaka (za mrvice ramena, remena i područja prepone), pojasevi trebaju biti opremljeni mekanim jastučićima.

Ergonomija osigurava fiziološku poziciju djetetovog tijela, što sprječava razvoj patologije njegovog kostura. Kvalitativni modeli su dogovoreni s dizajnom s ortopedistima. Dječja udobnost osigurava visokokvalitetni materijal za presvlačenje "disanja", prisutnost naslona za glavu, valjaka ispod vrata i ostali dodatni pribor. Automobilska sjedala za bebe pričvršćena su na dva načina:

 • pravilan pojas (najsvestranija opcija);
 • kroz bazu sa stezaljkama (Izofiks sustav).
"Lying" avtolyulka obično priložene redovite sigurnosne pojaseve u kombinaciji s vlastitim posebnim pojasevima

Car ležište mora imati potvrdu o sukladnosti ECE R44 / 04 ili GOST R41.44-2005. Prije dobivanja certifikata, proizvod prolazi testove sudara. To znači da su prilikom njegove izrade u obzir uzeti svi mogući sigurnosni standardi. Rezultati testova sudara mogu se naći na mjestu stručnjaka koji ispituju kolijevke (primjerice, klub ADAC). Rezultati testova objavljuju se na web stranici kluba jednom godišnje. Oznaka na ECE auto ležištu mora sadržavati obavezne podatke o nazivu proizvoda, kôdu za izdavanje certifikata, težini djeteta, vrsti pričvršćivanja i nazočnosti pojaseva s pet točaka (oznaka - Y).

Upute za uporabu kolijevke

Da bi dječja stolica mogla ispuniti svoju glavnu svrhu (zaštita djetetovog tijela od ozljeda pri naglom kočenju, okretanju i nesrećama) treba ga pravilno osigurati u putničkom odjeljku. Dijete mora biti u njemu u strašnom stanju. Takvi držači opremljeni su naljepnicama s vizualnim informacijama o načinu pričvršćivanja ili uputama. Postoje opća pravila za sva sjedala. Na primjer, modeli u kojima je osiguran samo vodoravni položaj djetetovog tijela smješteni su na stražnjem sjedalu vozila bočno u odnosu na kretanje. Pričvrstite ih posebnim remenima koji se povežu sa sigurnosnim pojasevima. Nosač nosača za novorođenče s funkcijom nošenja postavljen je prema pokretu, po mogućnosti na leđima. Priložena je na dva načina:

 • prijelazne trake prema standardu;
 • pomoću stezaljki na poseban postolje.

Ako nije sasvim jasno kako priključiti uređaj, vrijedi pogledati fotografije na kojima su detaljno prikazani primjeri pričvršćivanja držača u automobilu. To će uvelike pojednostaviti slučaj.

Preporuke za prijevoz bebe na sjedalu automobila

Auto sjedalo, ako je izbor pao na njega, treba biti fiksiran pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. Ako dijete stavite u sjedalo automobila manjim kutom nagiba, to će dovesti do činjenice da će glava bebe pasti naprijed, što će ometati disanje, a sigurnost pri visokim kutevima nagiba. Nagib se može namjestiti pomoću valjaka koji se nalaze ispod naslonjača ispred uređaja.

Mjere opreza za bassinet i stolicu

Pri transportu nosača automobila potrebno je okrenuti glavu od vrata, što vam omogućuje da izbjegnete ozljede glave tijekom bočnih sudara. Bolje je postaviti uređaj na stražnje sjedalo, no to je dopušteno s onemogućenim zračnim jastucima i na prednjem desnom dijelu sjedala. Na sjedalu ne smiju biti postavljeni strani predmeti s ugrađenim sigurnosnim sustavom, oni bi trebali biti premješteni u prtljažnik. Ako su standardni sigurnosni pojasevi kraći od onih potrebnih za pričvršćivanje uređaja, trebali bi ih zamijeniti. Nemojte pričvrstiti uređaj s neispravnim ili sigurnosnim pojasom od 2 točke. Ako je kolijevka u nesreći, više se ne može koristiti. Kada je težina djeteta premašila navedene standarde, sigurnosni pojas mora biti zamijenjen odgovarajućom težinom.

Kako odabrati kolijevku u automobilu za novorođenče - pregled najboljih modela s cijenama

Za siguran prijevoz beba do 1 godine u automobilu, važno je koristiti posebni bebin uređaj za automobil - auto sjedalo za novorođenčad. Dizajn je dizajniran kako bi se osigurala sigurnost mrvica u izvanrednim situacijama i udobnost prilikom premještanja djeteta. Zdravlje i život djeteta ovise o pravom izboru stolice, tako da se taj zadatak treba odnositi odgovorno.

Što je auto sjedalo za novorođenčad?

Sigurnost djece u svakoj situaciji je zadatak svakog odgovornog roditelja. Dok se automobil kreće, vaše dijete će trebati dječje auto sjedalo prilikom putovanja iz bolnice, koja je osnova sigurnog prijevoza. Dizajn je vrećica s čvrstim dnom i ručkom. Za pričvršćivanje bebe ima široki remen. Obavija se trbuh i čvrsto drži novorođenče.

Za sve kategorije težine i dobi potrebne su različite skupine sjedala. Prema europskoj klasifikaciji, samo 2 kategorije prikladne su za novorođenčad, a ostale (1, 2, 3) koriste u dobi od 1 godine. Grupa 0 je kolijevka za novorođenčad u automobilu. Kupnja dječjeg nosača za novorođenče nije dobra ideja zbog svoje nedovoljne sigurnosti. Stručnjaci preporučuju da daju prednost automobilskim sjedalima iz kategorije 0+. Za bebe u dječjoj trgovini možete ponuditi sljedeće opcije:

 • skupina 0 je pogodna za bebe do 10 kg;
 • skupina 0+ dizajnirana od 0 do 13 kg.

Što čini nosač djeteta drugačije od auto sjedala za novorođenčad?

Za kategoriju putnika od 0 do 6 mjeseci, nosač za bebe često se koristi za novorođenčad, ali ukupni sigurnosni pokazatelji sjedala su veći. Roditelji koji smatraju da je moguće transportirati novorođenčad u vodoravnom položaju žurno biraju prijevoznika. Ispravan kut nagiba neće oštetiti bebinu kralježnicu, a na udobnoj stolici djetetu može sigurno provesti 2-3 sata. Dodatni plus auto sjedala - sposobnost da ih koriste kao prijevoznika.

Kako je pričvršćeno auto sjedalo za novorođenčad

Sjedište u automobilu je fiksirano uz pomoć standardnih pojaseva ili Isofix spona. Fiksiranje pomoću posebnih nosača - izum obilježen visokim sigurnosnim razredom. Na testovima pokazuju najbolje rezultate. Nosač automobila instalira samo automobilske trake. Upute detaljno opisuju proces pričvršćivanja.

Kako instalirati automobilsko sjedalo za novorođenčad

Ugradnja auto sjedala za novorođenče treba biti protiv pokreta, tek nakon jedne godine bebe je dopušteno nositi ga licem prema naprijed. Najsigurnije mjesto u vozilu je srednji stražnji sjedište. Samo kao posljednje sredstvo moguće je postaviti sjedalo u suvozačevo sjedalo. Ovdje je opasnost za novorođenče najviša.

Top sjedala za auto novorođenčadi

Proizvođači fotelja nude proizvode opremljene dodatnim funkcijama, uklonjivim kolijevkama, praktičnim materijalima koji pokrivaju naslon stolca i druge detalje. Ovi faktori se uzimaju u obzir kod potrošača prilikom odabira stolaca, ali sigurnost djeteta treba biti u središtu kupovine brižnih roditelja. Da biste odredili razinu sigurnosti koja pruža sjedala automobila, možete koristiti testove sudara.

Najbolje auto sjedalo za novorođenče

Za siguran prijevoz, važno je odabrati pouzdano sjedalo koje će biti prikladno za korištenje. Proizvođači širom svijeta nude različite opcije, koje se razlikuju u dizajnu, obliku, dodatnim značajkama. U svakom slučaju, izbor kupca bit će utemeljen na osobnoj udobnosti, dodatnim značajkama i sigurnosti, koji osigurava automobilsko sjedalo.

Britax romer

Britax Romer već nekoliko godina dobiva izvrsne ocjene u suđenjima, automobilska sjedalica za bebe prepoznata je kao sigurna opcija. Ovaj Romer model dizajniran je za nošenje beba od rođenja:

 • Naziv modela: Baby-Safe Plus II SHR
 • cijena: 22.300 rubalja;
 • značajke: maksimalna težina - 13 kg,
 • Pluses: podešavanje naslona za glavu, opremu s posebnim košuljicom za smanjenje opterećenja;
 • Cons: dizajn je uski, opremanje unutarnje obloge može uzrokovati efekt staklenika i dijete će biti vruće.

Dostojan predstavnik među stolicama za bebe je First Class Plus. Udobna stolica je u velikoj potražnji:

 • naziv modela: First Class Plus;
 • cijena: 20.660 rubalja;
 • Karakteristike: do 18 kg, zaštita od bočnog udara;
 • Pluses: mnoge prilagodbe nagiba i pričvršćenja;
 • Cons: pričvršćena samo redovita remena.

Sretno dijete

Za putnike novorođenih automobila, Happy Baby nudi moderan naslonjač:

 • ime modela: Gelios;
 • cijena: 4800 rubalja;
 • karakteristike: do 12 mjeseci, ugradnja protiv kretanja;
 • Pluses: jastučići se ne drže pri kočenju oštro u tijelu;
 • Cons: Nema dodatne bočne zaštite.

Opcija proračuna za bebe iz Happy Baby - Voyager je popularna. Glavna prednost ove stolice je pristupačna cijena:

 • naziv modela: Voyager;
 • cijena: 7500 p.;
 • značajke: do 25 kg;
 • Plus: poboljšana bočna zaštita;
 • Cons: ne postoji podrška za glavu novorođenčeta.

Cybex

Od rođenja do 4 godine, Cybex predlaže korištenje sjedišta automobila Sirona. Sirona fotelje opremljene su rotirajućim posebnim bazama koje djeci omogućuju sjediti u automobilu. Kao sigurnosni jastuk, proizvođač koristi podesivu tablicu:

 • naziv modela: Cybex Sirona;
 • cijena: 34.400 rubalja;
 • značajke: do 18 kg, podesivi kut nagiba;
 • Pros: 10 položaja naslona za glavu koja drži glavu djeteta;
 • kontra: visoki troškovi.

Za dugo putovanje s bebama, Cybex je razvio zgodan auto sjedalo za bebe Cloud Q Plus. U takvom djetetu mrvice auto sjedala bit će udobne i praktične za nekoliko sati.

 • naziv modela: Cloud Q Plus;
 • cijena: 18.000 rubalja;
 • karakteristike: mogućnost ugradnje na kolica šasije, 0-13 kg;
 • prednosti: uspješno sudjelovanje u testovima sudara;
 • Cons: dijete ne može biti transportirano u vodoravnom položaju, koristi se samo izvan automobila.

sloga

Jedan od lidera među automobilskim sjedalima, koji su brige za roditelje u žurbi, proizvod tvrtke Concord, iako je skup. Prošlo je najstrože testove, ispunjava visoke sigurnosne zahtjeve:

 • naziv modela: Reverso Plus;
 • cijena: 24.900 rubalja;
 • Karakteristike: do 18 kg, prisutnost unutarnjih pojaseva u tri točke;
 • Pluses: mekana tkanina, uklonjivi poklopac;
 • Cons: nema awning od sunca.

Još jedan važan sustav je Isoxfix 3,0:

 • Naziv modela: Ultimax Isofix 3.0
 • cijena: 26.000 rubalja;
 • Karakteristike: do 18 kg, ugradni Isofix;
 • Pluses: posebni umetak od poliuretanske pjene;
 • kontra: nema vodoravnog položaja, zadovoljavajuće rezultate testa sudara.

Pravila za odabir auto sjedala za novorođenčad

Vozač je glavna osoba na cesti, odgovoran je za sigurnost drugih korisnika ceste, kao i putnike. Ako dijete putuje iza sebe, odgovornost se udvostručuje.

Pri odabiru dječjeg auto sjedala uopće ne mogu kupiti opremu "nasumce". Vrijedi kupiti puno ozbiljnije, jer život i zdravlje mladih putnika izravno ovise o tome.

Posebne značajke

Mnogi roditelji vjeruju da je sigurno nositi novorođenče u rukama. To nije tako, jer u slučaju nesreće, ruke majke imaju veliku opterećenost, što je oko 30 puta veća težina bebe, a dijete također riskira da je ispod težine mršave odrasle osobe, a u ovom slučaju dijete gotovo da nema šanse ostati zdravo. Prema rezultatima WHO istraživanja, korištenje automobilskih sjedala smanjilo je smrtnost djece u prometnim nesrećama za 54%, a njihova ozljeda za 70%.

Trenutačno je vozač dužan prevoziti djecu mlađu od 12 godina u posebnim ograničenjima. Od prvog dana života beba u automobilu treba biti instalirana beba sjedalo. Stroj se može pokrenuti samo kad je dijete čvrsto pričvršćeno u ležištu.

Osim toga, sjedalo za bebe osigurava ne samo sigurnost novorođenčeta, već i udobnost za mladu majku. Žena se uvijek može hraniti ili igrati sa bebom, ne brinući se da će je ispustiti.

Postoje tri vrste dječjih auto sjedala, dizajnirane za određenu težinu djeteta:

Auto sjedalo "0" je kolijevka koja je postavljena okomito na kretanje automobila na stražnjem sjedalu. Za pričvršćivanje se koriste dva sigurnosna remena. Glavna prednost uređaja je vodoravni položaj djeteta tijekom prijevoza, pa je kolijevka prikladna:

 • prerane bebe;
 • novorođenčad s leđima i leđima;
 • u slučaju prijenosa bebe na velike udaljenosti.

Postoji ova opcija i nedostaci:

 • sjedalo skupine "0" zauzima gotovo cijelo stražnje sjedalo;
 • velika težina ne daje mogućnost prenošenja u kolijevku djeteta;
 • visoki troškovi, uzimajući u obzir kratkoročni rad.

Naslonjač "0+" namijenjen je za instalaciju unatrag u smjeru vožnje. Dijete je u polu-ležećem položaju. Prema riječima inozemnih liječnika ovo je potpuno prirodno i sigurno mjesto za dijete, a domaći liječnici se suprotstavljaju djetetu koje se prevoze na ovakav položaj pa se preporučuje odabrati "0" stolice za novorođenčad.

Dječja kolica "0+" imaju sljedeće prednosti:

 • lagani omogućujući prijenos djeteta iz kuće u automobil;
 • zauzimaju mnogo manje prostora u kabini u odnosu na kategoriju "0";
 • mogućnost instalacije pomoću Izofiks sustava, što povećava sigurnost prijevoza;
 • Modeli "0+" su pristupačniji.

Postoje i nedostaci kategorije "0 +" autosjedalice, a kao što je već napomenuto, glavni nedostatak je položaj djeteta. Ako u trenutku naglog kočenja kotača, beba s još neformiranim kralježcima vrata maternice klimne u ležećem položaju, tada se može ozbiljno ozlijediti.

Auto sjedalo "0 + 1" je u obliku slova L. Proizvod se može pretvoriti u neku vrstu kolijevke pomoću uvlačivog sjedala za prijevoz beba do šest mjeseci. Od godine kada je uređaj postavljen protiv kretanja, a zatim - u pokretu.

Plus stolice "0 + 1":

 • većina modela omogućuje podešavanje kuta leđa;
 • duge operacije.

Među nedostacima ove opcije su sljedeće:

 • često nema novčića za novorođenče, a ako je prisutan, oblik ne gubi uvijek unutarnji kut;
 • mišići novorođenčadi i dalje su slabi, te će u tranzitu od kretanja u slučaju naglog kočenja biti preopterećeni.

Koja se dobna dobna granica računa?

Maksimalna težina za koju je dizajniran auto sjedalo skupine "0" iznosi 10 kilograma. To znači da će takva kolijevka biti operirana vrlo kratko vrijeme i to će razdoblje završiti kada beba bude stara oko godinu dana.

Auto sjedalo "0+" traje duže, jer maksimalna težina malog putnika u njemu može doseći 13 kilograma. Stoga je uređaj dovoljno za prvih 1,5 godina djetetovog života.

Auto sjedalo 0 + 1 namijenjeno je prijevozu djece u starijoj dobi - od 6-8 mjeseci. Uređaji su prikladni za bebe težine od 9 do 18 kilograma. U takvoj djeci već su mišići na leđima i vratu već ojačani, stoga takvi stolci nisu prikladni za novorođenče, i dalje je uobičajeno da bebe kupuju kolijevke 0 i 0+.

Pri odabiru dječjeg sjedala obratite pozornost na dva čimbenika:

 • usredotočite se na težinu malog putnika, a ne na dob: ako vaše dijete već teži više od 10 kg godišnje, onda ga ne morate nositi na stolcu "0", kupite opciju "0+" ili "1";
 • Ne zaboravite da će zimi težina djeteta biti više, kao što je obično toplo zamotan, pa razmislite o doba godine kada odabirete automobilsko sjedalo.

Proizvođači ocjena

Prilikom odabira proizvođača car seats kriterija cijena bi trebao biti na posljednjem mjestu. Ne zaboravite da je u pitanju život i zdravlje vašeg djeteta! Obratite pozornost na modele sljedećih proizvođača, koji se smatraju najboljima u svojoj kategoriji.

BeSafe

BeSafe proizvodi su vrlo popularni u Rusiji, budući da su u potpunosti u skladu sa svim modernim standardima i zahtjevima kvalitete.

Prema rezultatima šest testova sudara koji su provedeni 2016., model "BeSafe iZi Go Modular", namijenjen djeci mase do 10 kg, dobila je ocjenu "dobro". Uređaj ima jajoliki oblik, tako da vozači imaju na umu ugodan položaj malog putnika.

Prednosti modela:

 • priloženi anatomski jastuk, koji se može koristiti u prijevozu dojenčadi iz prvih dana života;
 • prisutnost unutarnjih džepova s ​​pet točaka;
 • zahvaljujući adapteru, moguće je instalirati na kolicima;
 • tu je prikladna ručka za nošenje, tenda od sunca i vjetra.

Osim toga, modelni je kovčeg uklonjen, tako da se može periodično ispirati. Ali postoji i minus za takvo auto sjedalo - meke podstave na remenima kombiniraju se s umetkom za novorođenčad. Možete kupiti uređaj po cijeni od 19 do 20 tisuća rubalja.

Maxi-Cosi

Auto sjedala iz Maxi-Cosi zauzimaju vodeću poziciju u rezultatima nekoliko testova sudara. U Rusiji, Maxi-Cosi CabrioFix model u kategoriji "0+" je vrlo popularan, ima dobre recenzije i uvažavanje. Vlasnici automobila bilježe udobnost, sigurnost, ergonomiju uređaja, kao i lijepe bonuse u obliku mekih slojeva za pojaseve, tenda koja štiti od sunca, prijenosnog poklopca, džepa za trivijalnost. Osim toga, među prednostima se treba nazvati:

 • visokokvalitetni materijali;
 • jednostavna instalacija;
 • zanimljiv dizajn;
 • liner za novorođenče.

Među nedostatcima modela, vlasnici automobila razlikuju nezgodne tipke preklapanja ručke. Prosječna cijena opreme je također visoka - 15-16 tisuća rubalja.

Heyner

Unatoč prilično visokokvalitetnim proizvodima, Heynerovi modeli imaju vrlo povoljnu cijenu. Pogotovo proizvođač je popularan u Europi, gdje znaju puno o tome kako automobilske zaštitne strukture. U Rusiji je zajednički model Heyner SuperProtect Comfort. Uređaj ima sljedeće prednosti:

 • monolitna konstrukcija debele, ali mekane plastike omogućuje praktični rad;
 • težina sjedala - samo 2,5 kg;
 • uključujući sunčalište i podnožje;
 • četiri ručke;
 • pristupačne cijene.

U pregledima modela, korisnici ukazuju na nedostatke. Uočljivo je da je kolijevka uska za bebe u kaputima i zimskim odorama, a nakon dugog boravka u stolici dijete se vruće. To je stolica oko 5 tisuća rubalja.

Cybex

Njemačka tvrtka Cybex u oslobađanju robe usredotočuje se na sigurnost i jednostavnost korištenja, tj. Prilagođava dizajn za udobnu poziciju djeteta. Cybex ima mnoge nagrade za dobre rezultate ispitivanja.

Jedan od najpopularnijih modela u Rusiji je Cybex Aton Basic kolijevka namijenjena za nošenje djece do 13 kg. Kupci se također privlače raznim bojama - možete jednostavno odabrati uređaj koji će dizajni privući i dječake i djevojčice. Prednosti modela:

 • prisutnost elastičnih pojaseva s tri točke s mekim unutarnjim oblogom;
 • okvir otporan na mehanička oštećenja;
 • lagana težina;
 • odvojivi poklopac tkanine otporne na habanje i uklonjivog vizira.

Neki vlasnici automobila i dalje reći da je za prijevoz djece nekoliko mjeseci stari model posebno je pogodna, jer potrebno je priložiti nešto ispod bebu kako se ne bi stvorili poziciju napola sjedeći. Možete kupiti stolicu za 8-10 tisuća rubalja.

Bolje je koristiti za djecu od šest mjeseci.

sloga

Concord je također jedan od vodećih proizvođača dječjih dobara. Proizvodi ispunjavaju sve standarde kvalitete, od prednosti se može istaknuti ekološki prihvatljivost materijala. Najomiljeniji model ruskih vlasnika automobila je "Concord Air Safe". Nosač automobila namijenjen je djeci mase do 13 kg i imaju sljedeće prednosti:

 • Naslonjač nosača okvira može se pričvrstiti u tri različita položaja visine s jednim gumbom, dok se podešavanje unutarnjih sigurnosnih pojaseva podiže;
 • meki umetak za novorođenče jednak je unutarnjoj površini stolice, a dijete je u ležećem položaju;
 • lagana težina avtolyulki - 2,9 kg.

Prema roditeljima vozača, raspon cvijeća je vrlo slab, a oni nisu posebno zadovoljni s cijenom uređaja - 12-15 tisuća rubalja.

Nania

U proizvodnji auto sjedala Nania vlasnici automobila najviše privlači cijenu. Ali to nije jedina prednost - Nania autocarovi su prilično pouzdani i prikladni uređaji koji se mogu raspravljati s nekim skupim modelima.

Najčešće, vozači odabiru model "Nania BeOne SP Luxe" - ovo je funkcionalna kolijevka koja nosi kategoriju "0+". Prednosti modela:

 • stolica je dobro proširena na području naslona za glavu koja dijete pruža pouzdanu zaštitu bez ugrožavanja slobode kretanja;
 • dvoslojne ploče sa strane s plastičnim umetcima odražavaju energiju u bočnom udaru;
 • prisutnost sklopivog tendi;
 • Četiri položaja ručke za nošenje.

Među nedostacima su sljedeći:

 • neugodnosti uporabe zimi - rukavima toplih kombinacija teško je pričvrstiti;
 • velika dubina, zbog čega je bolje da ne koristite stolicu u prvih šest mjeseci bebe.

Trošak stolice iznosi oko 3 tisuće rubalja.

Zlatek

Avtolyulki Zlatek - izbor patriota. Proizvodnja avtolyulek Zlatek provedena u Rusiji u Ryazan regiji. Zahvaljujući upravljačkom sustavu na tri razine, tvrtka također ima visoko kvalitetne proizvode. Stolice se ispituju u Znanstvenom centru Federalnog državnog ujedinstvenog poduzeća NAMI i zadovoljavaju standarde europskog sigurnosnog standarda ECE-R44 / 04.

Vlasnici automobila izabiru model "Zlatek Hummingbird" kategorije "0+". Uz vrlo demokratsku vrijednost ističu se sljedeće prednosti:

 • mekana unutarnja obloga na remenima s tri točke;
 • pouzdani okvir od niskotlačnog polietilena s povećanom bočnom zaštitom;
 • duboko naslon za glavu osigurava zaštitu od udara u slučaju nesreće;
 • prisutnost uklonjivog poklopca.

Prema kupcima, tkanina ovog modela nije vrlo visoka, a ručka je slaba, ali većina nedostataka opravdana je po pristupačnoj cijeni - 2-3 tisuća rubalja.

Kako odabrati?

Prilikom odabira auto sjedala za novorođenče obratite pozornost na sljedeće kriterije:

 • Saznajte je li proizvođač ima certifikate koji prolaze testove i testove sudara, proučite rezultat. Na označavanju proizvoda treba postojati znak ECE R44 / 03 ili ECE R44 / 04, ako je proizvod proizveden u Rusiji - oznaka sukladnosti sa zahtjevom GOST 41.44.
 • Provjerite kako udobno sjedalo odgovara malom putniku. Na ovome ne ovisi samo njegova utjeha, nego i mirna atmosfera tijekom putovanja.
 • Izaberite stolice s uklonljivim poklopcima od prirodnih materijala. Mogu ih se prati, što ih mame jako cijenimo, jer se energična djeca puno znojaju.
 • Za vrlo malu djecu to će biti sigurnije za postavljanje kolijevke tako da dijete bude okrenuto prema gore, stoga je bolje odabrati opciju koja omogućuje instalaciju u oba smjera.
 • Ako vode aktivan život, a dijete postane vaš stalni pratitelj, a zatim kupiti koš za nošenje i obratite pozornost na težinu konstrukcije - jednostavan za glasovanje.
 • Provjerite tijelo kolijevke "za krhkost" - to ovisi o sigurnosti djeteta.
 • Obratite pažnju na dubinu proizvoda i imajte na umu da će zima beba prevesti u toploj prostranoj odjeći.
 • Pogledajte kako je čvrsto odabran uređaj u blizini sjedala - gotovo se ne smije kretati.
 • Provjerite ima li dovoljno sigurnosnih pojaseva u kabini vašeg automobila za pričvršćivanje nosača.
 • Sigurnosni pojasevi moraju biti otporni na hladno, toplinsko, abrazivno i svjetlosno djelovanje.
 • Odaberite stolicu s mogućnošću prilagodbe naslona.
 • Prikladno je ako možete povezati audio sustav s proizvodom - u ovom slučaju dijete može uključivati ​​dječje pjesme ili bajke.
 • Sjetite se da su modernog dizajna odlikuju boje: plava kolijevka postavljenog prema natrag, odnosno protiv inicijative, crvena sjedala - prema naprijed, u smjeru vožnje.

Još jedan važan savjet pri kupnji automobilskog sjedala - nemojte spremati i ne kupujte uređaj rukama. Nedostaci kupnje avtolyulki koriste:

 • neki važni detalji možda nedostaju na strukturi, nećete ni primijetiti;
 • struktura stolice može biti oštećena, takvi nedostaci obično su nevidljivi za oko;
 • instalacijske upute u takvim slučajevima koji su najčešće odsutni.

Bolje je da ne uštedjeti na kupnji dijete autosjedalicu i kupiti od prodavača, jer to utječe na sigurnost i udobnost djeteta tijekom putovanja.

Savjeti za rad

Najvažnija faza u radu dječjeg sjedala je njegova ugradnja. Sigurnost malog jahača i njegovu udobnost ovise o pravilnom pristupu instalaciji. Prilikom instalacije, zapamtite ova važna pravila:

 • Ugradite sjedalo isključivo u skladu s uputama: kategorija "0" kolijevke može se montirati samo na naslon sjedala okomito; Proizvodi grupe "0+" također se mogu postaviti na stražnje sjedalo, ali tako da dijete bude okrenuto unatrag ili naprijed, ali samo u slučaju da nema zračnog jastuka.
 • Najsigurnije mjesto pri postavljanju sjedala u automobilu je u sredini stražnjeg sjedala. Ovo je dio koji će u slučaju nesreće spasiti dijete s oba frontalnog i bočnog udara.
 • Kada je stolica instalirana, stavite dijete, provjerite je li udobno. Procijenite njegov položaj na vozačevoj strani - mnogi avtoledi vole vidjeti što dijete radi u retrovizoru.

Prijevoz novorođenčeta u automobilu - auto sjedala i avtolyulki

Što je mlađe dijete, to je krhka, a novorođenčad su najranjivija dobna skupina. Njihove kosti su mekane i fleksibilne, u kosturu ima puno hrskavice. Masa glave, u odnosu na tijelo, iznosi 25% (kod odraslih - 6%). U isto vrijeme, vrat dojenčadi je tanak i mišići slabo razvijeni. Opasan je za mrvicu čak i snažno protrljati rukama, a jakim trzajem "teška" glava naglo padne, a glavno opterećenje pada na vrat. Oralni organi u dojenčadi također imaju svoje osobine koje stvaraju preduvjete za lakše smanjenje disanja nego kod odraslih osoba.

Danas, za prijevoz novorođenčadi u automobilu koriste autobusi (ležajevi automobila, ležajevi automobila) i stolice.

Auto kolijevke

Koliko staro dijete može biti transportirano u vozilu?
Od rođenja do 6 mjeseci.

U kolijevci se dijete diže ležeći. Postavlja se na stražnje sjedalo automobila okomito na kretanje i pričvršćuje se pomoću automobilskih pojaseva. U samom vozilu, dijete je pričvršćeno s ugrađenim trakama.

U kolijevci dijete leži vodoravno. Ležaj za automobil postavljen je okomito na kretanje na stražnjem sjedalu automobila. Autolimuleti su fiksirani redovitim pojasevima. Metode prilagodbe mogu se razlikovati.

Vrlo često, proizvođači invalidskih kolica jednostavno dovršavaju prijenosne kolijevke s dodatnim zatvaračima, što im omogućuje da se koriste u automobilu. No, "invalidska kolica" avtolyulki, u pravilu, nisu dovoljno jaki da bi se osigurala sigurnost djeteta u automobilu, jer nije prikladna za prijevoz dojenčadi.

Nedostaci kolijevki mogu se pripisati činjenici da zauzimaju puno prostora u automobilu.

Stoga, kolica za prijevoz djece trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Auto sjedalo

U sjedalima automobila novorođenčeta se spušta, nagnuta 30-45 stupnjeva, unazad u smjeru putovanja. Sam sjedalo je pričvršćen ili s redovitim remenima ili posebnim nosačima ISOFix. Dijete na sjedalu automobila drže unutarnji remeni.

Prva slika prikazuje univerzalnu stolicu koja se može koristiti i za dojenčad i za stariju djecu.
U drugoj slici nosio se auto sjedalo, koje se koristi za djecu do godinu i pol dana. U tim stolicama dijete se može nositi izvan automobila, zahvaljujući posebnoj ručki.

Glavna prednost auto sjedala je da pružaju bolju sigurnost djece od kolijevke. Stolice dobro drže glavu djeteta na frontalni udar, eliminirajući traumatsko opterećenje na vratu. I to, prema statistikama, oko 70% nesreća.

Vrlo je važno da nagib, naslon za leđa bude točan i da je u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Pliće kut (više od 45 stupnjeva) uvelike smanjuje sigurnost sjedala automobila tijekom frontalnih utjecaja. Ako je položaj previsok (kut ispod 30 stupnjeva), glava djeteta će pasti naprijed, što može dovesti do poteškoća s disanjem, a time i nedovoljnom zasićenju krvi s kisikom iu vrlo rijetkim slučajevima i zaustavljanjem disanja.

Kut naslona sjedala trebao bi biti između 30 i 35 stupnjeva.
Optimalni kut je 45 °. a) Kut sjedala je premalen (45 °), što u slučaju nesreće ne pruža odgovarajuću sigurnost za dijete.

Optimalni kut leđa je 45 °. S takvim nagibom osigurava se optimalan omjer sigurnosti i udobnosti tijekom izleta.

U pravilu, kut nagiba modernih sjedala osigurava siguran prijevoz djeteta, ali njegova veličina može varirati ovisno o obliku sjedala određenog automobila. Dopušteno je koristiti valjke za korekciju nagiba sjedala automobila, na primjer, iz čvrsto rastavljenih ručnika, koji su smješteni ispod prednjeg dijela dječjeg sjedala.

Valjcima je dozvoljeno ispraviti kut sjedala automobila

Za dodatno učvršćivanje glave bebe, dopušteno je koristiti valjke od tkanine koje se nalaze na obje strane novorođenčeta. Zabranjeni su upotrebe raznih jastuka, podložaka ispod glave, koji nisu potpuni sa stolicom, jer to može doprinijeti djetetovoj glavi koja pada naprijed.

Za dodatno učvršćivanje glave djeteta dopušteno je koristiti valjke, na primjer, od valjanih ručnika.

Roditelji imaju zajedničko mišljenje da je štetno za novorođenče sjediti na sjedalu automobila, jer to može oštetiti kralježnicu. Ustvari, ti strahovi su neutemeljeni jer dijete ne sjedi uspravno na sjedalu automobila, ali se pomiče. Ne utječu opasna opterećenja na kralježnici. Težina je ravnomjerno raspoređena na poleđini.

a) Opasna opterećenja na kralježnici novorođenčeta pod utjecajem svoje težine.
b) U polusjednom položaju na vrhu kralježnice nema vertikalnih opterećenja. Težina se ravnomjerno raspoređuje po cijelom području leđa.

Ako je stolica pravilno postavljena, vrijeme i trošenje mrvica u njemu ne prelazi pola sata, tada nema rizika za zdravlje djeteta.

Sažetak: Auto sjedalo je siguran način za prijevoz beba u automobilu od prvog dana života. U njemu se dijete dijeli pola sjedi unatrag u smjeru putovanja. Važno je da nagib, stražnja strana stolice bude u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Autokrati u kojima se dijete prevoze ležeći trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Nosač automobila za novorođenčad: pregled liječnika, fotografija

Kao što je poznato, broj automobila u našoj zemlji raste iz dana u dan, pa se broj izvanrednih situacija na cestama povećava. Kako biste osigurali dijete tijekom prijevoza na motornom vozilu, potrebno je koristiti posebne dječje kolijevke i stolice. A danas nije samo osobna stvar roditelja, već i zahtjev iz stavka 22.9 Pravila sigurnosti cesta. Unatoč tome što postoji ogroman broj takvih uređaja na tržištu, prilično je teško napraviti izbor, pogotovo jer mnogi mame i tate ne znaju što bi trebao biti odgovarajući prijevoznik za novorođenče. Da biste riješili taj problem, pomoći će vam niže navedeni članak.

Anatomska obilježja male djece

Novorođenčad su krhka stvorenja koja bi trebala biti zaštićena na svaki mogući način. U dobi od jedne godine, dječji kostur je fleksibilan i mekan, a njezine kosti se uglavnom sastoje od hrskavice. Četvrtina dječje tjelesne mase padne na glavu, dok u odrasloj dobi glava zauzima samo 6% ukupne težine. U ovom slučaju, vrat beba je vrlo ranjivo mjesto, budući da kralježnica na ovom području kostura gotovo nije zaštićena mišićima. To znači da čak i slabi šokovi, od kojih nitko nije imun na putovanju u automobilu, može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Nosač automobila i auto sjedalo

Uređaji koji osiguravaju sigurnost djece tijekom cestovnog prijevoza su dvije vrste i ovise o dobi djeteta. Ako se od obitelji očekuje da se nadopuni, trebat će vam dječji prijevoznik za bebe. Čini se da je to posebno sjedalo koje je montirano unutar automobila. Takva kolijevka ima optimalni ortopedski oblik, uklanjajući prekomjerno opterećenje na djetetovoj kralježnici i trake dizajnirane za sigurno učvršćivanje tijela unutar uređaja. Što se tiče djece starijih od 6 mjeseci, trebat će im auto sjedalo. Glavna razlika između tih uređaja jest da je klasični nosač automobila čvrsto pričvršćen okomito na smjer kretanja, dok je sjedalo za starije djece učvršćeno leđima ili okrenutim prema vjetrobranu automobila.

Transformatori i invalidska kolica

Danas možete pronaći razne univerzalne modele. Takav dječji prijenosnik za novorođenče, ako je potrebno, lako se pretvara u stolicu u kojoj je moguće prevoziti starije dijete. Tu su i posebne kolica s odvojivim kolijevkama u kojima se djeca mogu udobno i sigurno prevoziti automobilom. U slučaju njihove kupnje, roditelji mogu odgoditi kupnju uređaja za prijevoz beba u automobilu 5-6 mjeseci. Međutim, imajte na umu da je njihov izbor trebao uzeti s velikom odgovornošću i ne koristiti modele u kojima dijete nije ispravno fiksno.

vrsta

Klasični dječji prijenosnik za bebe dostupan je u nekoliko verzija. Svi su uređaji podijeljeni u dvije kategorije, označene simbolima "0" i "0+". U prvom slučaju, model je namijenjen djeci mlađoj od 10 do 13 kg, kao i za drugi - mogu nositi djecu mlađu od jedne i pol godine. Osim toga, kao što je već spomenuto, uređaji s kojima razmišljamo mogu se instalirati drugačije u uređaju. Oni koji su zainteresirani za odabir nosača automobila za novorođenčad, stručnjaci savjetuju da posebnu pažnju posvete ovom slučaju, stoga se obilježja svake opcije trebaju detaljnije raspravljati.

Značajke klasičnih modela

Tradicionalni kolijevci za automobile postavljeni su uz stražnje sjedalo automobila. U njima je beba u polu-vodoravnom položaju i osjeća se baš kao kod šetnje u kolicima. U tom slučaju, takvi modeli imaju značajan nedostatak - kada ih koristite u automobilu, osim vozača, može stati samo jedan putnik. Uređaji su fiksirani pomoću dva sigurnosna remena, koja su u automobilu, a drugi koji pripada autolauleru prolazi preko djetetova prsa. Dovoljno je široko i ne daje djetetu nikakvu zabrinutost. Liječnici s takvim jamstvima proizvođača u potpunosti se slažu.

"Uzdužni" modeli

Stručnjaci vjeruju da je najsigurnija opcija dječji nosač za bebe, fiksiran na sjedalu iza vozača protiv kretanja automobila. Među ostalim, u ovom slučaju, mjesto drugog putnika na stražnjem sjedalu ostaje slobodno, a osoba koja ju je okupirala može komunicirati s bebom na putu. Ako majka sama putuje sa svojim sinom ili kćerkom, kolijevka se može učvrstiti na prednjem sjedalu kako bi mogla gledati mrvice na cesti. Međutim, pravila zabranjuju to dok je zračni jastuk uključen.

Što se tiče univerzalnih stolaca za mijenjanje, dok je dijete maleno (težine manje od 13 kg), pričvršćeni su leđima u smjeru kretanja, a zatim se okreću, a odrasla dijete putuje okrenutom prema vjetrobranu.

Nosač automobila za novorođenčad: pregled liječnika

Prema liječnicima, gotovo svi avtolyulki pružaju ispravan položaj za djetetovu kralježnicu. Čak i ako se čini da je novorođenčad unutar takvog uređaja u sjedećem položaju, u smislu raspodjele tereta na kosturu, taj položaj ne predstavlja nikakvu opasnost. Što se tiče onoga što bi trebalo biti najsigurnije dijete za bebe novorođenčadi, recenzije liječnika ukazuju da će model koji je postavljen u suprotnom smjeru putovanja i opremljen pojasevima od pet točaka, najviše štiti od opasnih ozljeda na prednjoj strani. Ova opcija pouzdano popravlja dječja ramena, pojas i zdjelicu te uklanja vjerojatnost da se "leti" iz kolijevke ili savijanje tijela u slučaju nužde. Stručnjaci također savjetuju da drže prednost kolicima s ručkom, jer je to dodatna zaštita tijekom bočnog udara.

Što još treba uzeti u obzir prilikom odabira

Autokrati za novorođenčad, čije fotografije mogu dati samo ideju o njihovom dizajnu, nisu uvijek u stanju pružiti odgovarajuću sigurnost djetetu zbog korištenja nedovoljno jakog okvira. Konkretno, odabir nosača automobila morate osigurati da je izrađena od plastike otpornog na udarce. Isto tako, uređaj mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

 • imati dokument koji potvrđuje da je model odobren od strane ortopeda;
 • prisutnost kompletnih naslona za glavu, valjaka ispod glave i vrata;
 • veličina djeteta, tj. kolijevka ne bi smjela biti blizu njega;
 • prisutnost zaštitnog vizira u uređaju, u slučaju da se kolijevka koristi kao nosač;
 • Model bi trebao biti opremljen sigurnosnim pojasevima s posebnom mekom oblogom, a na području glave trebali bi imati povećane strane za dodatnu zaštitu.

Pored toga, srušeni testni uređaj mora imati dokument koji potvrđuje sukladnost sa zahtjevima GOST R41.44-2005 ili europske potvrde ECE R44 / 04.

Također je važno obratiti pažnju na zemlju podrijetla dječjeg nosača za novorođenčad. Recenzije korisnika potvrđuju da je najbolje kupiti modele proizvedene u zemljama EU. Što se tiče kineskog avtolyuleka, njihov glavni nedostatak je krhkost okvira.

Što se tiče opcije za postavljanje uređaja na izbor, stručnjaci preporučuju: ako automobil ima ISO FIX sustav, trebali biste kupiti model koji je kompatibilan s njom.

Gdje kupiti

Budući da se avtolyuli mogu koristiti već godinu i pol, roditelji često traže ponude na web stranicama koje nude različite predmete koji su već bili u upotrebi. Liječnici u jednom glasu kažu da ovo nije prava odluka. Doista, u ovom slučaju, čak i ako dječji nosač novorođenčeta izgleda gotovo kao nova, ne možete znati koliko je dugo upotrebljeno i jesu li njegovi važni mehanizmi koji osiguravaju sigurnost djeteta nisu istrošeni. Štoviše, možete prodati deformirani uređaj koji je već bio u nesreći. Da biste izbjegli takve probleme, bolje je ne pokušati spasiti nekoliko tisuća rubalja na štetu sigurnosti bebe i otići u specijaliziranu dječju trgovinu. Nosač za bebe za novorođenče također se može kupiti kod nekih zastupnika automobila. U tom će slučaju stručnjaci pokazati kako ga ispravno instalirati i pomoći vam odabrati model koji najbolje odgovara vašem konkretnom stroju.

Sada znate što su avtolyulki za novorođenče. Fotografije takvih proizvoda omogućuju vam da donesete ideju samo o veličini i izgledu određenog modela. Stoga, stjecanje takvih uređaja putem interneta, trebali biste pročitati recenzije liječnika i onih koji su već koristili slične uređaje.