Prisutnost krvarenja mjesec dana nakon porođaja

Liječenje

Uočavanje nakon porođaja je posve prirodni fenomen. U prosjeku traju do 1,5 mjeseca, međutim, ovo razdoblje može varirati u jednom ili drugom smjeru. Neke žene imaju iskustvo kada krvarenje nastavi mjesec dana nakon rođenja. Koje je moguće povezati, smatra se normalnim i kakvi bi simptomi trebali upozoriti mladu majku? Mi ćemo se baviti ovim pitanjima u našem članku.

Priroda postpartum izbijanja

Tijekom trudnoće žene značajno povećavaju količinu krvi koja cirkulira u tijelu. Prema statistikama, količina krvi može narasti za 30-50%. Dakle, priroda daje odgovarajuću prehranu i kisik djetetu u razvoju u maternici, a također stvara i neku vrstu rezervi krvi za ublažavanje posljedica porođaja i postpartum razdoblja. Plućice maternice rastu i, do rođenja, njezina krvna doza doseže svoj maksimum.

U procesu porođaja i nakon njih 2-3 dana, opažaju se aktivne sekrecije koje su označene medicinskim izrazom "lochia". Ovo je prirodan proces, ne treba se bojati. S takvim izlučevinama, žensko tijelo može izgubiti do 1.5 litara krvi, a to je i norma. Štoviše, mala količina loše protjerana može ukazivati ​​na njihovu akumulaciju u maternici, što može uzrokovati upalni proces. Međutim, iznimno je važno razlikovati lochia od krvarenja maternice u vremenu, što ima otprilike isti izgled. Uostalom, takvo krvarenje je ispunjeno smrću, pa stoga zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kasni postpartumski iscjedak

Krvarenja koja se javljaju kod žena mjesec dana nakon poroda mogu imati različite uzroke. Ako žena u radnoj nesreći pogađa sumnje, onda je bolje konzultirati se s liječnikom.

Dugoročna lochia. Spazmatične kontrakcije maternice, počevši od poroda i neko vrijeme, intenziviraju se prilikom vezanja djeteta na prsa i pomažu uterusu da se očisti od čestica krvi i ugrušaka u njemu. Lochia je ostatak ramenog kanala, placente, endometrija, koji se prikazuju izvan nekoliko dana nakon rođenja. Do kraja prvog tjedna nakon porođaja, njihova se boja mijenja, postaju smeđa, postaju blijedi, manje rijetki, a do kraja prvog mjeseca prestaje puštanje lochia. U nekim ženama, oslobađanje Lohege je odgođeno za razdoblje od 1,5 mjeseci nakon porođaja i još više. Ovo je granica norme i obično može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

 • Žena ne diše. Ne proizvodi hormon prolaktin, koji stimulira kontrakciju maternice, pa se njegovo pročišćavanje javlja sporije. Ako nema krvnih ugrušaka ili neugodnog mirisa u pražnjenju, onda nema razloga za anksioznost, oni će postupno nestati.
 • Rođenje je izvedeno pomoću carskog reza. Šav na maternici sprječava pravilno ugovaranje, zbog čega je proces obnove kasnio. Slično tome, trajanje krvarenja pod utjecajem su ozljeda i suza tijekom rada i postavljanje unutarnjih šavova.
 • Uterus tijekom trudnoće bio je uvelike rastegnut zbog velike veličine fetusa ili prisutnosti nekoliko fetusa, što povećava razdoblje oporavka bivšeg oblika.
 • Prisutnost fibroida, fibroida, polipa ometa normalnu kontrakciju maternice, što povećava trajanje pražnjenja.
 • Krvna koagulacija je prekinuta. O postojanju ovog problema liječnik se mora upozoriti u fazi planiranja djeteta. I, naravno, žena bi trebala biti spremna za činjenicu da će prirodno krvarenje nakon porođaja trajati puno dulje nego obično.
 • Prekomjerno fizičko naprezanje može dovesti do suza mišića, pa čak i krvarenja, što će usporiti proces obnavljanja nakon poroda i odgoditi trajanje pražnjenja.

Pojava menstruacije. Obično dva mjeseca nakon poroda, žene nemaju vremena. Ali to vrijedi i za one majke koje dojkuje dijete. U ovom slučaju, oslobođeni prolaktin inhibira proizvodnju estrogena, koji je odgovoran za sazrijevanje folikula i obnavljanje menstrualnog ciklusa.

Za one žene koje iz jednog ili drugog razloga ne stavljaju dijete na prsa, menstruacija se može nastaviti za mjesec i pol dana nakon isporuke.

Ovo je dobar znak i ukazuje na brzu oporavak maternice i hormonsku pozadinu ženskog tijela. Budući da tijekom mjesečnog iscjetka postaju obilni i imaju svijetlu crvenu boju, žena je potrebno pravilno utvrditi je li to zapravo stvar menstruacije ili ima krvarenje maternice koje je iznimno opasno za zdravlje i zahtijeva hitnu medicinsku njegu.

Upalni proces u unutarnjim genitalnim organima. To može biti uzrokovano preostalim česticama porodnih kanala posteljice, endometrija ili infekcije vezane tijekom operacije.
Rani spolni odnos. Obično, liječnici preporučuju da se suzdrže od intimnih veza dva mjeseca nakon rođenja djeteta. Tijekom tog perioda potrebno je obnoviti zdjelice. Ako partneri započnu spolne odnose prije preporučenog razdoblja, to može dovesti do pojave krvarenja.

Prisutnost cervikalne erozije može izazvati smeđe ili krvavo iscjedak u kasnom postpartum razdoblju. Potvrdite da dijagnoza može biti ginekolog. Također će propisati odgovarajući tretman tijekom kojeg se seks ne preporučuje.

Što bi trebalo izazvati alarm

Ako se umjesto da silazi, volumen iscjedka iznenada povećava, žena se treba posavjetovati s liječnikom, jer u ovom slučaju može biti simptom krvarenja maternice. Ako se nekoliko sati za redom standardna brtva natopri krvlju za 40-60 minuta - ovo je unutarnje krvarenje.

Ako iscjedak dobije neugodan miris ili žućkasto-zelenu nijansu, tada se najvjerojatnije upalni proces razvija u unutarnjim genitalnim organima. Razlog za to može biti zavoja crijeva maternice i, kao rezultat toga, akumulacija lokusa.

Upalni proces u maternici može dovesti do razvoja endometritisa. Može biti popraćena teškom boli u donjem dijelu trbuha, povišenoj temperaturi i gnojnom iscjedenju. Kada potvrdite dijagnozu, liječnik će definitivno propisati tijek antibakterijskih lijekova i curettage maternice.

Pored ovih čimbenika, razlozi hitne žalbe liječniku su:

 • pojava ugrušaka, sluzi;
 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • groznica, slabost, pogoršanje zdravlja;
 • trajanje pražnjenja više od 6-7 dana.

Kako bi se maternica oporavila što je prije moguće nakon rođenja djeteta, liječnici savjetuju da se češće spavaju na želucu, ili se barem mogu odmoriti na tom položaju. Također, ne biste trebali pješačiti s prepunom mokraćnog mjehura, bolje je otići u WC kad dođe do prvog poriva.

U većini slučajeva, iscjedak koji se nastavlja u žena mjesec dana nakon poroda je prirodni fenomen i ne zahtijeva bilo kakve mjere ili liječenje. Međutim, tijekom tog perioda mogu se osjetiti problemi tijekom porođaja, na primjer, erozivne procese u maternici ili placentama u maternici. Stoga, žena treba pažljivo pratiti intenzitet i prirodu iscjedak, u vrijeme primijetiti alarmantne simptome.

Bazalna temperatura od A do Z

Dragi prijatelji! Da, ovo je oglašavanje, vrti se tako!

Nakon što je rođenje još uvijek krvavo.

Drage djevojke koje su već rodile. Rodila sam prije 41 dana. Rođenje je bilo lako. Nije bilo rezova, ali bilo je suza. Mala vanjska, ali duboka i unutarnja. Dva tjedna kasnije već sam sjedila na magarcu i sve je bilo u redu. Nakon pregleda, ginekolog je propisao candle za fitor za 20 dana i zabranio seks za 2 mjeseca. Prva dva tjedna otpuštanja bila su obilna, zatim razmazana i zatim svijeće. Budući da su smeđe, ne znam ni jesu li mrlje ili ne. Nisam istjerao svijeće tri dana i primijetio sam da krvari crvena krv. Možda zbog zatvora. Bez napetosti, žao zbog detalja, ne mogu ići. Šavovi su izliječeni, ne živimo seksualno, samo ja jedem. Što bi to moglo biti? Želuca ne boli, ništa ne smeta. Ne želim gnjaviti svog liječnika. Tko je imao ovo, koliko dugo imate iscjedak nakon poroda?

Pročitajte komentare 30:

Imam oko 45 dana nakon rođenja... Ako ne i više... I oko zatvora, može li biti nešto laksativno jesti? Šljive, na primjer? Repa? Čajevi koji mogu biti s gv?

Sanja, ali sve sam pokušao. I šljive i kefir, pa čak i dufalak. Svijeće i mikrokristali nisu im pomogli. Jučer sam pokušao redovito klistir, pomogao. Možda je nakon njezine krvi?

Alarmantno je da je krv grimizna, ali je prilično malo.

Mjesec i pol je sasvim normalan. Imam 35 dana.

Olgamogylda, ne može krvariti nakon klistir))) pregledajte vaš izbornik... Što vaš stolac fiksirati.. jesti lužine, svakako jesti juhu i piti više obične vode ne prozračiti... Manje brašna. Jednostavno, ako postoje unutarnje suze, mislim da mogu krvariti ako ste jako teški... Iako to nije činjenica. Izgleda da se smirite svojim G.

I možda mjesečno. Prvi mjesec ponekad hrani dijete s mješavinama.

Imala sam gotovo 2 mjeseca nakon rođenja krvi, ali nisam željela zamarati liječnika. Kao rezultat toga, temperatura tijela pala na 35, bilo je vrtoglavica zbog gubitka krvi. Liječnik je predložio da nešto ostaje i treba čišćenje. Ali za početak, i dalje sam napisao hemostatske pilule, čini se da je oksitocin, ako ne i zbunjujući. Nakon 3 dana, sve je gotovo.

Moj iscjedak bio je oko 43 dana. 40. dana sam krstio moju kćer, tako da još uvijek postoje izlučevine, razgovarala sam s ocem o ovoj temi...

Olgamogylda, malo je vjerojatno da je to M...

Stavio sam obrise u nos s oksitocinom. Ali već sam došao mjesecima...

Moje iscjedak je trajao oko 7 tjedana, a nakon 5 tjedana sve je bilo gotovo, nije se ni razmazalo, a nakon nekoliko dana crvena krv je otišla.. Dan 3 je nastavio. Sada nema ništa.
PySy nakon rođenja, bio sam očišćen

Idite na ultrazvuk na dobar stručnjak za početak, a zatim na r ako vam je potrebna.

Možda mjesečno mjesečno? Izgleda kao izbor na teksturi? Moja prva razdoblja dolazila su za mjesec dana, a onda - tek nakon četiri mjeseca, također sam dojila.

Je li dobro ili nije, ali nakon poroda, točno tri tjedna krvarim. Zatim tjedan pauze i još 7 dana. Tada je mjesečno došlo 2 dana prije kćeri od 7 mjeseci. To je, nakon otprilike šest mjeseci

Čini mi se da su hemoroidi skriveni. Pukotine se pojavljuju iz pritiska tijekom pokreta crijeva - dakle crvene krvi. Nakon prvog rođenja, lochia je nastavila oko mjesec dana. Formalno, sve bi trebalo izliječiti za 40 dana. I u svakom slučaju, Lochia je obično blijeda i nestaje, a ne crveno grimizno. Ništa u maternici krvi tako grimizno. Uklonite zatvor. Pregledajte prehranu.

Nakon 6 tjedana isporuke imala sam iscjedak kakav bi trebao biti, tada nije bilo ničega za taj dan, a zatim i crvene krvi, a još tri tjedna liječnik je propisao 2 minute za mene i divigel, pokazalo se da jednostavno nije dovoljno hormona, sve je išlo odmah se prebacila na kontracepciju. Ali bili smo gotovo odmah na vrbama.

Kotikot, krv ne dolazi iz anusa.

Gotovo dva mjeseca imala sam iscjedak, ponekad mi se činilo da će završiti, malo smeđe, a sve je cijelo vrijeme prekriveno smeđim, a opet grimizno. Mislila sam, mjesečno se izmakla između vremena Ali samo za 2 mjeseca sve je upravo prošlo, a mjesečno je bilo u 10 kćeri mjeseci. Nakon dva mjeseca nakon rođenja, bio sam u ginekologu, rekli su, apsolutno sve je obnovljeno, sve je bilo normalno. Ipak, to je sve pojedinačno, netko, i nakon nekoliko tjedana već nema iscjedak, nisam ušao u njihov broj

2 mjeseca nakon prvog i drugog rođenja

Olgamogylda, moja krv je imala 35 dana, a onda se zaustavila. Prošao je kroz 6. 5 tjedana za inspekciju. Na stazi. Dan početka pražnjenja - bilo je 3-4 dana - odlučeno je da je bilo mjesečno, ali smo na NE

Imao sam isti problem: mjeseci 1, 5 nakon porođaja su iscjedak. Kad je moja kćer imala 2, 5 mjeseci (još nije živjela seksualno), a zatim je sljedećeg dana otišla u toalet "velika" počela krvariti puno crvene krvi. Isprva sam mislio da je krv od svećenika, jer su se sramom nakon rođenja pojavili veliki problemi. Ali krv je odatle. Otišao sam kod ginekologa radi provjere, prošao pokvarenost, ultrazvuk - sve je normalno. Općenito, suze i microcracks na krovu. Iz "naprezanja" počelo je krvariti. Uložene svijeće Galavit s Pantoderm (propisane svijeće Depantol-ja nisam uklapa).
I u zadnje vrijeme, nakon spolnog odnosa, ponovno je počela s krvlju. Pod uvjetom da su svijeće Longidase s Pantodermom.
Mislim da su ovo vaše krvi krvavi. Naravno, liječniku je bolje.

6-8 tjedana nakon poroda, normalno je da je lochia glavna stvar, tako da ne traje 2 mjeseca da se vidi liječnik, a ako nema ugodnog mirisa, sve je u redu. Pričekajte 2 mjeseca)))

Dobro je ako postpartum iscjedak traje 6-8 tjedana (to je točno koliko dugo je potrebno da maternica preokrene nakon trudnoće i poroda). Njihov ukupan broj za to vrijeme je 500-1500 ml.

U prvom tjednu nakon rođenja iscjedak se može usporediti s uobičajenim mjesečnim, samo oni imaju više obilnih i mogu sadržavati ugruške. Svaki dan se smanjuje količina iscjedka. Postupno, oni steknu žućkasto-bijelu boju zbog velike količine sluzi, mogu se miješati s krvlju. Otprilike četvrtog tjedna primjećuje se slaba, "uočljiva" ispuštanja, a do kraja 6-8. Tjedna isti su kao i prije trudnoće.

U žena koje dojke, poslijeporođajni pražnjenje se zaustavlja brže, jer je cijeli proces reverzije maternice brži. U početku, može doći do grčeva u donjem dijelu trbuha kada se hrane, ali u roku od nekoliko dana prolaze.

U žena koje su prolazile kroz carski rez, sve je sporije, jer zbog prisutnosti šavova na maternici, to se gubi još gore.

Pravila higijene u postpartum periodu. Poštivanje jednostavnih pravila higijene pomoći će u izbjegavanju zaraznih komplikacija. Od prvog dana postporođajnog razdoblja nalazi se raznovrsna mikrobna flora u loži, koja, umnažanjem, može uzrokovati upalni proces. Stoga je važno da se lochia ne zadržava u maternici ili vagini.

Tijekom cijelog razdoblja dok se iscjedak nastavlja, moraju se koristiti jastučići ili peludne pelene. Brtve se moraju mijenjati najmanje svakih 3 sata. Bolje je koristiti brtvama mekom površinom nego s "mrežicom", jer pokazuju bolju prirodu ispuštanja. Jastučići s okusima se ne preporučuju - njihova uporaba povećava rizik od alergijskih reakcija. Dok laže, bolje je koristiti pelene za krevet, kako ne bi spriječili oslobađanje lochia. Možete staviti pelenu tako da ispuštanje izlazi slobodno, ali ne tlo rublja. Tamponi se ne smiju upotrebljavati jer sprječavaju uklanjanje vaginalnog pražnjenja, umjesto toga apsorbiraju, što može uzrokovati razmnožavanje mikroorganizama i izazvati razvoj upalnog procesa.

Nekoliko puta dnevno morate oprati (nakon svakog posjeta toaletu), svakodnevno se morate tuširati. Genitalski se treba isprati vani, ali ne i iznutra, u smjeru od naprijed prema natrag, ne možete špricati, jer na taj način možete nositi infekciju. Iz istih razloga ne preporučuje se kupanje.

S većim tjelesnim naporom, količina iscjedka može se povećati, stoga nemojte podizati ništa teške.
Obratite se liječniku u sljedećim slučajevima:
Ispuštanje je steklo neugodno, oštro, purulentan karakter. Sve to ukazuje na razvoj zaraznog procesa u uterusu - endometritis. Najčešće, endometritis je također popraćen nižom abdominalnom boli i groznicom,
U izobilju krvnog iscjetka pojavio se nakon što je njihov broj već počeo smanjivati ​​ili krvarenje nije zaustavljeno dugo vremena. To može biti simptom činjenice da u maternici nema uklonjenih dijelova poroaja koji ometaju normalnu kontrakciju,
Pojava sirastog pražnjenja ukazuje na razvoj vaginitis kvasca, to također može uzrokovati svrbež u vagini, a ponekad i crvenilo na vanjskim genitalijama. Rizik ove komplikacije povećava se kod uzimanja antibiotika,
Postpartum se iscjedak naglo zaustavio. Nakon cezariannog dijela, komplikacije su češće nego nakon vaginalne dostave.
U slučaju teških krvarenja (nekoliko jastučića u roku od sat vremena), potrebno je pozvati hitnu pomoć i ne otići sam do liječnika.
Nezavisno, gore navedene komplikacije ne prolaze. Potrebna je adekvatna terapija koja mora započeti što je ranije moguće. U nekim slučajevima potrebno je liječenje pacijenata.
U slučaju komplikacija nakon porođaja, žena se može prijaviti ne samo na antenatalnu kliniku, već također i (u svakom slučaju, u bilo koje doba dana) u bolnicu za majčinstvo gdje je dostava izvršena. Ovo pravilo vrijedi 40 dana nakon isporuke. Obnova menstruacijskog ciklusa.

Vrijeme oporavka menstrualnog ciklusa za svaku ženu je individualno. Nakon poroda u ženskom tijelu proizvodi se hormon prolaktin koji stimulira proizvodnju mlijeka u ženskom tijelu. Ono sprječava formiranje hormona u jajnicima, i stoga sprječava ovulaciju.

Ako beba bude dojena, redoviti menstrualni ciklus svoje majke oporavit će se 5-6 mjeseci nakon poroda i može se oporaviti i nakon prestanka dojenja. Prije toga, menstruacija možda neće biti uopće, ili mogu doći s vremena na vrijeme. Uz umjetno hranjenje (dijete dobiva samo mliječnu formulu), menstruacija se u pravilu obnavlja 2-3. Mjesec nakon rođenja.

Pažljiva pozornost na prirodu postpartum izbijanja i druge pokazatelje uspješnog tijeka postpartum razdoblja pomoći će ženi izbjeći mnoge komplikacije. Važno je slijediti sva pravila higijene i preporuke liječnika.

Uočavanje mjesec dana nakon rođenja

Ja sam rodila 12. svibnja. Otpuštanje nakon poroda (lochia) oko dva tjedna otišlo je krvlju. Postupno, krv postaje manje i manje. Na kraju, bilo je beige naglašava. Oko mjesec dana nakon rođenja, ponovno je počela krv. Odlučio sam da je to mjesečno, iako nije bilo uobičajenih senzacija, kao tijekom menstruacije, osim što je bila vrlo slaba kada je donji abdomen bio nacrtan, ako mi se uopće ne čini. Šest dana kasnije (sve dok je moje razdoblje bilo prije trudnoće) krv je ponovno nestala iz iscjedak. 17. lipnja bio sam na ultrazvuku. Ultrazvuk je učinjen vaginalno, ali ne na trbuhu. Prema njegovim riječima, sve je normalno. Zaključak: maternica u retroflexio (leđa zavoja) i slobodna tekućina u zdjelici. Ultrazvuk je rekao da je ovo u redu. (Napravili su i ultrazvuk u bolnici za majčinstvo, prema njegovim riječima, sve je bilo u normalnom rasponu, jer su me petog dana bez ikakvih pritužbi otpustili). Sljedećeg dana, 18. lipnja, bio je na ginekološkom sastanku. Na pregledu je otkrila blagu eroziju i propisane Depantolove svijeće. U ovom trenutku stavite tri svijeće.

No, činjenica je da sam nakon pregleda nastavio moje uočavanje - sasvim u izobilju, kao što mi se čini. Izvanredno kao mjesečno. Krv je grimizna, s tamnim ugrušcima koji izlaze. Traje četvrti dan.

Općenito, ništa ne boli, temperatura je normalna. Zabilježeno je ponovno liječniku, ali samo 25. lipnja. Možda ima smisla ići u hitnu službu da me vidi i možda mu je dano hemostatski metak. Vrlo zabrinuto. Je li moguće da na ultrazvuku pomoću vaginalnog senzora, koji sam radio 17., Nisu vidjeli ugruške u maternici (jesu li to pristojbe u medicinskom centru)?

Krvarenje mjesec dana nakon rođenja

Rođenje djeteta je složeni fiziološki proces za ženu. Krvarenje mjesec dana nakon isporuke nije uvijek norma. Prijetnju životu određuje količina i priroda iscjedak.

Opće informacije

Kada je rođenje bilo normalno bez suza i pukotina, tada tijekom prvih 7-10 dana majke promatraju obilje krvarenja. Taj fiziološki proces u tijelu omogućuje vam da se riješite ostataka potomstva, lochia i dijelova posteljice.

Ako je nakon rođenja djeteta prošlo više od mjesec dana, a iscjedak nije prestao i postao u izobilju, obratite pažnju na njihovu prirodu i količinu. Ako nema neugodnog mirisa i nema tamnih boja krvnih ugrušaka, onda je to normalno.

Što treba biti raspodjela mjeseca nakon rođenja:

 1. loci su deblji prvog dana i nakon tjedan dana postaju tekući;
 2. tijekom prvih dana krv ima svijetlu skrletnu boju;
 3. tijekom 10-14 dana sjenilo se mijenja u smeđu, količina se smanjuje;
 4. sluzavni iscjedak svijetlo ružičasto, bez mirisa;
 5. nakon 4 tjedna, lochia postaje prozirna.

Normalno, iscjedak krvi iz vagine u postpartum razdoblju traje 6-8 tjedana, ovisno o zdravlju majke. Volumen krvi izgubljen u tom razdoblju je oko 1,5 litara. Tijelo se potpuno obnavlja i čisti.

Uzroci uočavanja u mjesec dana nakon rođenja:

 • izvršeno je carski rez;
 • dijelovi potomstva ostali su u rodnom kanalu;
 • prisutnost fibroida;
 • zgrušavanje krvi je umanjeno;
 • došlo je do puknuća maternice ili rodnog kanala.

Kada žena ne diše, razvija menorrhagia. To je zbog hormonske neravnoteže. Uz ovo odstupanje, mjesečno prije i nakon pojave djeteta prati veliki gubitak krvi.

Obilje menstruacije očituje se zbog lošeg zdravlja, niskog krvnog tlaka i vrtoglavice. Uzroci su hormonalni poremećaji, traume u porođaju, smanjene zgrušavanja krvi i bolesti genitalnih organa.

Ako je mjesec dana nakon porođaja i krvarenje počelo povećavati, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pravodobna dijagnoza će identificirati uzrok i započeti liječenje na vrijeme.

razlozi

Uočavanje 4 tjedna nakon rođenja dovodi do smrti neke žene ili uklanjanja penisa. Mama, u prisustvu takvih znakova kao što su obilna krvarenja, tamni ugrušci i bolovi u trbuhu, mora nazvati hitnu pomoć.

Uzroci krvarenja mjesec dana nakon poroda:

 • atoni ili hipotonija maternice;
 • ostatak potomstva;
 • ozljede nakon poroda;
 • krvna bolest;
 • upalni procesi;
 • placentni polip;
 • nasljedne osobine tijela.

Atonija i hipotonija maternice predstavljaju odstupanje, kao rezultat, između plovila postoji prazan prostor kroz koji curenje krvi. Ovo stanje je opasno za zdravlje, jer gubitak krvi je do dvije litre.

Kada nazvati liječnika ako krvarenje počne mjesec dana nakon rođenja:

 1. krvavi iscjedak traje više od 42 dana;
 2. sjena se promijenila u tamnu;
 3. pojava gnoja, crne mrlje i neugodan miris.

Iscrpno krvarenje zbog upalnih procesa zbog dijelova posteljice preostale u maternici. Postpartum uboda i hematomi dovode do gubitka krvi. To je zbog prigušenja šavova ili kasnog otkrivanja unutarnjih suza.

Ginekolog pregledava patologiju. Da bi to učinili, žena će morati proći testove krvi i urina, kao i podvrći ultrazvuku genitalija. Česti i teški krvarenje ukazuju na prisutnost patologije.

komplikacije

U postpartum razdoblju, žena treba pažljivo pratiti stanje zdravlja. Ako se pojavi bilo kakva abnormalnost ili ako je krv prošla mjesec dana nakon isporuke, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu vaginalnog iscjetka.

Kada se savjetovati s liječnikom za komplikacije:

 1. krv je dobila svijetlu tamnocrvenu boju i postala tekućina;
 2. količina iscjedka je povećana, ima dovoljno postpartum jastučići za ne više od jednog sata;
 3. nagnuće bolova u trbuhu i maternici;
 4. groznica;
 5. pojava krvnih ugrušaka s neugodnim mirisom.

Svi upalni procesi u maternici zahtijevaju dijagnozu i liječenje. Ako žena na vrijeme ne obraća pažnju na povećano krvarenje šest tjedana nakon poroda, posljedice mogu biti negativne.

 • endometrioza;
 • nedostatak kontrakcija mišića;
 • blokada maternice;
 • upalne infekcije.

Endometrioza se razvija iu genitalijama iu trbušnoj regiji. Vjeruje se da se javlja zbog krvi koja ulazi u jajovodne cijevi. Bolest se manifestira nakon menstruacije i u postpartum periodu.

Nedostatak kontrakcija mišića maternice neće dopustiti tijelu da se vrati na svoj izvorni izgled. Znakovi atoni su krvni ugrušci, smanjenje krvnog tlaka kod pacijenta. Patologija često dovodi do smrti zbog velikog gubitka krvi i hemoragičnog šoka.

inspekcija

Kompletna dijagnoza provodi se kod žena koje imaju predispoziciju za krvarenje. Patologije su povezane s genetskim i kroničnim bolestima. Liječnici obratite pažnju na veličinu maternice, placentu previa, zgrušavanje krvi.

Kako je ispitivanje kasnijeg pražnjenja krvlju nakon poroda:

 1. provjeriti donji dio maternice;
 2. ispitivanje genitalija;
 3. mjerenje tlaka, puls i tjelesna temperatura;
 4. opća dijagnoza;
 5. recept testova i ultrazvuka.

Kada žena ima jaka crvena iscjedak mjesec dana nakon rođenja, pregled započinje provjerom dna maternice i mokraćnog mjehura. Zatim procijeni kvalitetu i količinu lohii. Da biste to učinili, izvucite brtvu 15 minuta nakon punjenja.

Trauma često dovodi do krvarenja, zbog čega se maternica ne ugovara i ne vraća u svoj bivši oblik. Ako je organ pregledan i nema abnormalnosti, obratite pažnju na bol i vaginu.

Važno je pratiti opće stanje pacijenta. Mjerite tlak, puls i tjelesnu temperaturu. Normalna koža mora biti svijetla sjena, usne ružičaste, mukozne membrane bez suhoće. U slučaju unutarnjeg krvarenja, bol će biti teška, zračeći se na području zdjelice. Vagine su natečene, koža postaje tamnoplava. Zatim se crni iscjedak pojavljuje mjesec dana nakon rođenja djeteta, što ukazuje na prisutnost ranjive rane iznutra ili izvana.

liječenje

Krvarenje maternice tretira se u fazama, ovisno o stanju žene. Prvo, dijagnoza i pregled, koji otkrivaju uzrok patologije. Cijelo vrijeme sestra kontrolira ženski pritisak i puls.

Rad maternice je obnovljen uz pomoć droga. Za svakog bolesnika, sredstvo i doza su odabrani pojedinačno na temelju karakteristika tijela. Kako bi se ublažio grčevi i zaustavio krvarenje, na donji trbuh primjenjuje se hladnoća.

Pripreme za zaustavljanje krvarenja mjesec dana nakon isporuke:

 1. Oksitocin - koristi se za ugovaranje mišića. Koristi se u obliku kapljica u djetinjstvu i nakon pojave djeteta;
 2. Metilergometrin se daje intramuskularno samo u postpartum periodu. Ubrzava kontrakciju mišića maternice.

Liječnik pregledava maternicu, unutra uvodi tampon sredstvom koje pomaže tijelu da se ugovori. Ako se ostaci placente nalaze unutar šupljine i u rođendanskom kanalu, organ se čisti pod općom anestezijom.

Ako se krvarenje ne može zaustaviti, problem se rješava kirurškim zahvatom:

 • uklanjanje maternice;
 • pričvršćivanje lomova i ozljeda unutar organa;
 • stiskanje posuda koje su oštećene.

Operacija se primjenjuje samo kao posljednje sredstvo, kada lijekovi nisu riješili problem. Svi kirurški zahvati izvode se pod općom anestezijom. S jakim gubitkom krvi propisane su transfuzije krvi.

prevencija

Preventivne mjere doprinose smanjenju maternice, smanjuju rizik od razvoja patologije nakon poroda. U prvom mjesecu majka treba pažljivo pratiti promjene u tijelu. Nepridržavanje pravila higijene i preporuke liječnika nepovoljno utječu na zdravlje žene.

Što trebate učiniti prvi put nakon rođenja:

 1. s redukcijom zgrušavanja krvi redovito se ispituje;
 2. Nije preporučljivo pušiti, piti alkohol;
 3. održavanje genitalne higijene. Ako postoje šavovi, tuširajte pomoću bebiksa nakon svake uporabe zahod;
 4. proces rane za najbrže iscjeljivanje s antibakterijskim sredstvima;
 5. odmah nakon rođenja, prva dva dana, nanesite saonicu leda na područje maternice;
 6. u prvih 5 dana smanjiti maternicu da leći i spavati na abdomenu;
 7. nakon izbacivanja iz rodilišta, tjedni posjet ginekologa na pregled;
 8. praćenje blagostanja sve dok ne bude jasno iscjedak iz vagine.

Tijekom prvih tjedana, kako bi se uklonili krvarenje, ne možete igrati sportove, podići težine. Nakon carski rez, period se poveća na 4 tjedna, jer se šavovi mogu raspršiti. Ako se tijekom porođaja pojavi ruptura maternice, rođendana ili postupka epiziotomije, suzdržite se od seksa s muškarcem.

Preventivne mjere usmjerene su na obnavljanje ženskog tijela nakon rođenja novorođenčadi. Kada je abnormalno, obilno krvarenje, obezbojenje izbijanja i pojava neugodnog mirisa, trebali biste odmah potražiti pomoć.

Razdoblje nakon rođenja prilično je teško za majčino tijelo. Oslabljeni imunitet često dovodi do upalnih procesa koji izazivaju krvarenje maternice. Tijekom posjeta klinici i dijagnosticira uzrok patologije, liječnici će moći spasiti život žene.

Krvarenje nakon porođaja

Izolacija krvi nakon poroda je normalna pojava, ako samo nastavi bez patologija. Općenito, to su krvne stanice i epitel iz zidova maternice. Krvarenje nakon porođaja u žena objašnjava činjenicom da je to vrlo težak fiziološki proces, tijekom kojeg se često javljaju stanke i višestruke mikrotraume. Nakon ispuštanja posteljice u maternici ostaje ogromna količina nepotrebnog epitela, krvnih žila. Oni su napustili žensko tijelo u postpartum periodu.

Netko podnosi krvarenje nakon trudnoće mirno, bezbolno, ali netko ponekad treba kvalificiranu pomoć. Prilično prirodno obilno pražnjenje krvi nakon poroda u prvih sati, može se izdati do 500 g krvi. Ali treba postojati stalno praćenje žena. Nakon određenog vremena, teška krvarenja prestaju. U mjesec dana to bi trebalo nestajati.

razlozi

Mnoge žene znaju koliko krvarenja treba slijediti nakon poroda. Norma trajanja krvarenja nakon porođaja traje do 60 dana. Postoje slučajevi u kojima se krvarenje kod žena smanjuje nakon dva tjedna nakon isporuke.

Promjene u tijelu nakon porođaja

U prva dva sata nakon rođenja, prekomjerno krvarenje može biti posljedica:

 • Poremećaj koagulacije krvi - tekućina je i doslovno "teče u struji" bez da čak i pokušava sklupčati;
 • Brza radna snaga također je uzrok teškog gubitka krvi;
 • Ako je placenta rasla, on sprečava potiskivanje.

Ako krv ne prestaje izaći nakon 2 mjeseca, onda je to ozbiljan razlog da se liječnicima preporučujemo za dijagnozu i liječenje.

I razlozi za krvarenje mogu biti sljedeći:

 • Disfunkcija maternice u kojoj je malo smanjena. Ili se uopće ne pokušava riješiti nepotrebnog organskog materijala;
 • Fibromi i fibroidi također uzrokuju teška krvarenja;
 • Tijelo maternice bilo je snažno rastegnuto tijekom višestruke trudnoće;
 • Velika beba;
 • Produljeni rad, tijekom kojeg su korišteni stimulirajući pripravci;
 • Može biti i nemar babice ili liječnika;
 • Nisu svi posljednji izašli i izazvali upalni proces;
 • endometritis;
 • Ako je došlo do preranog ispuštanja posteljice ili čvrstog pričvršćenja plovila za pupak, itd.

Koji se procesi pojavljuju u tijelu maternice

Nakon što žena rodi djetetu, njezino se tijelo treba očistiti od svega što je nepotrebno. To jest, čestice maternice sluznice izlaze krvlju, a ako prvi put izađu obilno, debela krv, ovo je u redu - to znači da je proces samo-pročišćavanja u tijeku.

Tijekom cijelog razdoblja - to je oko 6-8 tjedana, žena prosječno gubi između 500 - 1500 g krvi.

Žene nakon porođaja osjećaju mukotrpnu bol u donjem dijelu trbuha - taj proces koji se javlja u tijelu maternice zove se involucija - kontrakcija maternice.

Bol u bolovima u trbuhu

U vrijeme kada žena u radnom odnosu stavlja bebu na njezinu dojku, proizvodi hormon oksitocin, koji onda uzrokuje maternicu da se ugovara. Stoga, kod žena koje dojke, potiskivanje je brže nego u ne-laktirajućim. A ako se involucija događa polako, onda možda mlada majka ima hormonske ili imunološke poremećaje. Možda je u maternici ostala komada posteljice, a to izaziva usporavanje kontrakcije maternice.

Neke žene u radu tvrde da je prvih nekoliko dana teško izaći iz kreveta jer krvarenje nakon trudnoće doslovno teče poput potoka. To sugerira da, kada izađu iz kreveta, mišići se stegnu, i kao rezultat toga, guraj sve što je nepotrebno iz maternice. Zbog toga se ne preporučuje mnogo kretanja i pritisak na želudac, tako da krvarenje od žene ne poveća. Istina, liječnici prvi put savjetuju nakon što rađaju spavanje na trbuhu, ali da ga ni u kojem slučaju ne povuku.

norma

Može se raspravljati o stopama izlučivanja krvi već duže vrijeme, ali mora se imati na umu da je svaka žena individualna. Većina liječnika tvrdi da teška krvarenja nakon isporuke trebaju trajati najviše pet dana. Ako vam krvarenje odgađa i ne smanjuje se iscrpljenost, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Neke žene smatraju da su njihove obilne sekrecije sasvim normalne i nakon dva tjedna, jedan uvjet - slijedi razinu hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca - obavljajući test krvi. Postoje slučajevi kada izbijanje krvi postaje smeđe. To znači da postoji nekoliko crvenih krvnih stanica, općenito, nije opasno za organizam.

Provjerite razinu hemoglobina

Ako jako dugo vrijeme krv izlazi iz tebe crveno, onda je zvono da nešto nije u redu. Stopa krvarenja nakon porođaja smatra se ako su prvih nekoliko dana izbijanja svijetle i debele, a kasnije postaju smeđe i samo se "mrlje". Zatim, odabir može promijeniti boju na žućkasto. Ovo je također normalno i ne predstavlja opasnost za zdravlje. To je objašnjeno činjenicom da se količina crvenih krvnih zrnaca sve manje, a "bubuljica" smanjuje.

Ako krvarenje nakon nekog vremena obnove, morate koristiti posebne lijekove.

Budući da, zbog velikog gubitka krvi, pacijent može doživjeti hipotenziju, srčanu tahikardiju i bljedilo kože. Krvarenje nakon djetetove trudnoće može se zaustaviti lijekovima, možete izvesti vanjsku masažu mišića i staviti bocu za zagrijavanje leda ili na djelotvoran način - šivanje prolaska perineuma i uklanjanje ostataka posteljice rukama.

Ako je ruptura maternice značajna, može čak dovesti do potpunog uklanjanja maternice. Bez obzira na djelotvornu akciju, uvijek ih prati uvođenje posebnih lijekova koji vraćaju gubitak krvi, ili se donosi plazma ili krv.

Seks nakon porođaja

Nakon poroda, liječnici preporučuju da ne žive seksualni život već dva i pol dana kako bi se žena oporavila. Doista, tijekom spolnog odnosa, lako je zaraziti oslabljeno i iscrpljeno tijelo žene, budući da je maternica trenutno neprekinuta, neizlječiva rana, a infekcija može dovesti do upalnih komplikacija i endometritisa, što je već opasno za majku.

Slijedeća činjenica je da rani interesi bole ženu zbog prekida koji polako iscjeljuju i fiziološke suhoće vagine. Priroda je zamislila da žena ne želi intimnost prvi put nakon isporuke. Tako da komplikacija ne počinje, a sljedeća, neželjena trudnoća ne dolazi.

Ako žuriš za početak spolnog odnosa, možeš potaknuti povećanje ili povratak krvarenja. To također može doprinijeti neizlječenoj eroziji vrata maternice.

Kada kontaktirati ginekologa

Morate otići do ginekologa ako:

 • Izdaci traju više od dva mjeseca;
 • Ako su se oni pojačali;
 • Ako je prisutna bol;
 • Ako je nakon kratkog vremena ponovno počelo krvarenje.

Razlog odlaska liječniku može poslužiti kao neugodan miris iz iscjedak. Općenito, ne bi trebalo biti mirisa kad se krvare nakon porođaja, ako je prisutan, to znači da postoji svibanj biti neka vrsta infekcije u maternici. To bi moglo uzrokovati prekide tijekom rada, a posebno pogrešno obavljene obrade.

Nakon 30 dana nakon poroda, potrebno je doći do ginekologa za savjet. Ne idite po sudbini, i nemojte se izliječiti, inače to može dovesti do strašnih posljedica.

prevencija

Da ne zarazite infekciju, morate slijediti pravila prevencije i osobne higijene:

 • Svaki dan tuširajte s toplom vodom, pomoću sapuna ili gela za intimnu higijenu;
 • Prvi put nakon porođaja koristite sterilne pelene kao jastučići;
 • Ako je krvarenje u izobilju, zamijenite jastučići često (do 8 puta);
 • I konačno, ni u kojem slučaju ne koristite tamponi, čak ni na kraju tog razdoblja.

Krvarenje nakon porođaja

Krvarenje nakon porođaja je normalni fiziološki proces koji je položio priroda. Tako se žensko tijelo oslobađa od potomstva, lohii i ostatke posteljice. To se događa u ranom razdoblju nakon poroda i može se nastaviti kasnije. Njegove primalje određuju priroda iscjedka i volumen gubitka krvi.

Međutim, postpartum krvarenje nije uvijek normalan fiziološki proces. U nekim slučajevima, to čak može predstavljati prijetnju ženskom životu. Uobičajeno, gubitak iznosi 0,5% ukupne tjelesne težine žene koja je rodila.

Rano poslijeporoćenje krvarenja je ono što se događa tijekom prva dva sata, a potonje može trajati i do 1,5 mjeseci.

Krvarenje mjesec dana nakon isporuke

Normalno, tijekom prvog tjedna nakon porođaja, žene i dalje osjećaju iscjedak. Postupno, oni mijenjaju boju, postanu blijedi, ugrušci više nisu prisutni u njima, svaki dan postaju manje i manje.

Postoje slučajevi u kojima žene i nakon mjesec dana nastavljaju promatrati iscjedak iz porodnog kanala. U malim količinama, oni su norma, jer je to prirodni proces regeneracije maternice. To se posebno odnosi na žene koje nisu dojene. Ako nema ugrušaka i neugodnog mirisa, ne brinite se. U bliskoj budućnosti, takve sekrecije prestat će gnjaviti ženu i zaustaviti se.

Potrebno je konzultirati liječnika ako se beznačajno krvarenje pretvori u izobilju.

Posebno opasno je situacija kada iscjedak dobije truli miris i postaje žuta ili zelena. Najčešće je to znak da se upalni proces razvija u maternici ili u šupljini vagine. Može biti povezana s akumulacijom lochia zbog infekcije jajovoda.

Žena može početi razvijati postpartum endometritis. Ima različite stupnjeve težine, može biti popraćeno značajnim povećanjem tjelesne temperature. Najteži slučaj je kada žena ima bol u donjem dijelu trbuha, popraćena groznicom i krvotvarnim iscjedakom. Ako liječnik potvrdi takvu dijagnozu, žena je mehanički strugala i rezidue su propisane tijekom antibiotika.

Druga opcija za pojavu krvarenja krvarenja mjesec dana nakon rođenja je obnova menstrualnog ciklusa. Ako žena ne diše, tada ne proizvodi posebni hormon - prolaktin, koji inhibira ovulaciju. Stoga, već mjesec dana kasnije, može se primijetiti prva menstruacija. To ukazuje na normalizaciju funkcije maternice i obnavljanje hormonskih razina.

Mjesec dana nakon poroaja seksualna aktivnost koja je počela prerano može izazvati krvarenje. Liječnici preporučuju da se suzdrže od intimne intimnosti 2 mjeseca nakon što žena ima dijete. To je zbog činjenice da se maternica treba oporaviti, da se vrati na svoju bivšu veličinu, da se vrati u svoje normalno stanje.

Ponekad krvarenje 30 dana nakon isporuke može biti posljedica neizbrisivih erozivnih procesa u području cerviksa. U tom slučaju, morate konzultirati ginekologa radi konzultacija i podvrgnuti se odgovarajućoj terapiji. Seksualni odnosi u ovom slučaju ne bi trebali započeti.

Posavjetujte se s liječnikom ako:

Mjesec dana nakon rođenja, postoji obilje gubitka krvi, s iznenadnim napadom i izraženim dobitkom.

Ako krvarenje mijenja boju ili miris.

Kada su krvavi ugrušci prisutni u pražnjenju.

Ako se opće stanje zdravlja oštro pogoršava, tjelesna temperatura raste, postoje znakovi opijenosti.

Ako postoji bol u donjem dijelu trbuha, popraćena obilnim gubitkom krvi.

Koliko krvarenja nakon isporuke?

Uobičajeno razdoblje tijekom kojeg se primijećeno krvavo iscjedak nakon poroda smatra se do 6 tjedana. Tijekom tog vremena žena može izgubiti do 1.5 litara krvi. Međutim, ne treba se bojati takvih osoba, budući da je tijelo unaprijed pripremljeno za takve troškove. Doista, tijekom trudnoće u žena, ukupni volumen cirkulirajuće krvi značajno se povećava.

Dojenje je još jedan čimbenik koji utječe na trajanje krvarenja nakon poroda. Ako se to dogodi, maternica se ugovara i oporavlja mnogo brže, što pridonosi ranijem procesu zaustavljanja pražnjenja.

Ako je žena prolazila kroz carski rez, krvarenje može trajati malo duže. To je zbog činjenice da je maternica ozlijeđena i povezana. U tom se slučaju oporavlja nešto sporije, u usporedbi s prirodnim rodovima.

Žene koje imaju povećanu tjelesnu napetost i naprezanja u postpartumnom razdoblju također mogu pratiti proces izlučivanja krvi iz rodnog kanala na duže vrijeme. Stoga, ako je moguće, vrijedi više odmora i izbjegavati uzbuđenje.

Sljedeći faktori također mogu utjecati na razdoblja krvarenja nakon isporuke:

Višestruka trudnoća, u vezi s kojim se maternica značajno povećala u veličini.

Veliko dijete s puno težine.

Dijelovi poroda, preostali u rodnom kanalu i upalni proces koji je započeo u vezi s tim.

Slabost kontracepcije maternice.

Prihvaćanje određenih lijekova, poput aspirina.

Ozljeda rodnog kanala, nametanje unutarnjih šavova.

Poremećaji zgrušavanja krvi.

Da biste smanjili razdoblje krvarenja nakon poroda, korisno je spavati na trbuhu ili jednostavno leći na njemu dok se odmarate. Također, nemojte izbjegavati izlete na zahod da ispraznite mjehur na izgled prvog poriva. Važno je izbjeći teške tjelesne napore i dizati objekte koji su teški. Sve to pomoći će smanjiti razdoblje krvarenja nakon poroda i izbjeći komplikacije.

Uterine krvarenje je ispuštanje krvi iz maternice. Najčešće je ozbiljan simptom bolesti ženskog tijela. Bilo koji krvarenje maternice mora se dijagnosticirati na vrijeme, a ženu je pružena medicinska pomoć. Zanemarivanje tog simptoma dovodi do ozbiljnih posljedica, čak i smrtonosnih.

Neke djevojke su suočene s takozvanim krvarenjem maloljetnika, koje karakterizira sezonalnost i stalan nedostatak ovulacije. Uz malvornu metroragiju trebalo bi primijetiti one koje nastaju tijekom menopauze. Karakterizira ih visoka učestalost, koja postaje znak ne samo.

Problem krvarenja maternice često je suočen s mnogim ženama reproduktivne dobi. Uobičajeni menstrualni ciklus traje 5-7 dana, a ukupni gubitak krvi do 80 ml krvi. U slučaju kada se razne bolesti razvijaju u organima urogenitalnog sustava, žena može početi krvariti.

Arterijsko krvarenje je jedan od najopasnijih krvarenja koje nose izravnu prijetnju životu osobe. To je prije svega zbog činjenice da je gubitak krvi visok i intenzivan. Stoga je važno znati njegove glavne značajke i pravila za prvu pomoć.

Krvarenje nakon poroda: kako razlikovati normu od patologije?

Krvarenje nakon porođaja je normalni fiziološki proces. Omogućuje žensko tijelo da se vrati u svoju bivšu državu: maternica se čisti od poroda, slojnih i placentnih komada. Raspodjela počinje odmah nakon rođenja djeteta i nastavlja se oko pola i pol.

Ali ponekad ovaj proces postaje patološki. Glavni kriterij za procjenu je priroda i volumen gubitka krvi. Posebno je važno za žene u kasnoj trudnoći i novorođenčad da znaju krvarenje koje se smatra normalnim i koje mjere poduzimaju kako bi se spriječile komplikacije.

Koliko dugo krvariti nakon poroda?

Pitanje koliko dugo traje krvarenje nakon poroda nastaje kod gotovo svih mladih majki. Trajanje ovog procesa može biti od 2 do 6 tjedana ili čak malo više. Trajanje ovisi o nekoliko čimbenika: sposobnosti maternice da se smanji, zgrušavanje krvi, brzina regeneracije tkiva itd. U žena koje dojče oporavak se događa brže.

Važno je procijeniti ne samo trajanje krvarenja, već i opću prirodu: oni bi trebali postupno postati manje bogati. Prvi dan nakon rođenja iscjedak je jak, a zatim postaje manji i na kraju se pretvara u smećkastu "žeravu". Takav slijed je norma.

Uzroci krvarenja nakon porođaja

Iscrpljujuće patološko krvarenje u ranoj postpartum period, koja traje oko 2 sata nakon pojave djeteta, uzrokovano je sljedećim razlozima:

 1. Nedovoljno zgrušavanje krvi. S takvom komplikacijom, teče u struji bez stvaranja ugrušaka i grudica (kršenje stvaranja tromba). Kako bi se spriječila situacija, potrebno je donirati krv za opću analizu prije poroda, otkazati sve lijekove s antikoagulanskim učinkom.
 2. Brza radna aktivnost. Popraćena je ruptura rotirajućeg kanala: oštećenje cerviksa, vagina, u rijetkim slučajevima - maternicu. Pročitajte više o brzoj dostavi →
 3. Povećana posteljica. Kada je ova komplikacija teško preokrenuti razvoj uterusa, što dovodi do obilnih krvarenja.
 4. Nedovoljna sposobnost maternice da se smanji. Najčešće se to događa kada su zidovi snažno rastegnuti (veliki plodovi, blizanci, polihidramniosi);
 5. Prisutnost fibroida i mioma u maternici. Više o mioma uterusa →

Uzroci postpartum hemorrhage od 2 do 6 su:

 1. Oslobađanje čestica posteljice preostale u šupljini maternice.
 2. Izlaz krvnih ugrušaka, otežan spazmom kontrakcijom cerviksa nakon operativne dostave (carski rez).
 3. Sporo oporavak zbog upale u području zdjelice (također je zabilježena visoka temperatura).

Značajke nakon poroda krvarenja

Simptomi postkrvarenja krvarenja mogu se opisati u dva parametra: volumen i priroda iscjedak. Također je moguće kršenje srčanog ritma, promjene u arterijskom i venskom pritisku, pogoršanje općeg blagostanja.

Fiziološki prihvatljivo je gubitak krvi u količini od 0,5% ili manje ženske tjelesne težine. Ako je ovaj pokazatelj veći, tada se dijagnosticira patološki poremećaj nakon poroda. Masivni gubitak krvi zove se njegovo otpuštanje u iznosu od 0,5 do 1% težine obroka. To može smanjiti krvni tlak, slabost i vrtoglavicu.

Kada je stopa veća od 1%, kritični gubitak krvi se razvija. Može biti praćeno hemoragičnim šokom i DIC (poremećajem zgrušavanja). Te komplikacije dovode do nepovratnih promjena u organima.

Obilje postpartum krvarenje razvija s smanjenjem ili odsutnosti maternice. Što je naglašenija atonija, to je još gore prikladnije za terapijske mjere. Lijekovi koji uzrokuju smanjenje miometrija eliminiraju krvarenje samo neko vrijeme. Stanje je popraćeno arterijskom hipotenzijom, tahikardijom, bljeduljom kože, vrtoglavicom.

Dijagnostički postupci

Dijagnostički postupak počinje tijekom trudnoće. U suvremenoj opstetričnoj i ginekološkoj praksi procjena rizika od postpartalnog krvarenja temelji se na praćenju podataka o promjenama razine hemoglobina, crvenih krvnih stanica i trombocita u krvi u različitim razdobljima trudnoće. Uzimaju se u obzir pokazatelji koagulacije (koagulogram).

Hipotenzija i atonija mišića maternice se dijagnosticiraju u trećem razdoblju rada. Ta stanja su naznačena slabostima i slabim kontrakcijama miometrija, što je povećanje vremena kasnije faze.

Dijagnoza krvarenja nakon porođaja uključuje temeljitu studiju integriteta izlučene placente, fetalnih membrana, ispitivanje rodnog kanala kako bi se identificirale eventualne ozljede. Ako je potrebno, ženi se dobiva opća anestezija, a liječnik ručno pregledava šupljinu maternice kako bi utvrdio postoje li suze, potomci, krvni ugrušci, malformacije ili tumori koji mogu ometati kontrakciju miometrija.

Kada se krvare u kasnom postpartum periodu, dijagnoza se izvodi ultrazvukom. Na 2 ili 3 dana nakon rođenja djeteta pregledava se stanje zdjeličnih organa. Postupak omogućuje otkrivanje ostataka posteljice i fetalnih membrana u maternici.

Normalno krvarenje nakon poroda

Normalno krvarenje u postpartum periodu uzrokovano je otpuštanjem ostataka posteljice i fetalnih membrana njihovih maternica. Taj je postupak podijeljen u nekoliko razdoblja od kojih svaka obilježava određeni znak: boja i intenzitet pražnjenja.

Prva tri dana nakon rođenja djeteta obiluje krvarenje, volumen - više nego tijekom menstruacije. Boja je svijetlo crvena. Krv dolazi iz onih posuda koje su bile na mjestu vezanja posteljice. Ovo stanje se razvija zbog nedovoljne kontraktilnosti maternice u prvim danima nakon rođenja. Smatra se normalnim i ne zahtijeva medicinsku intervenciju. Postkrvarenje krvarenja nakon cezariannog dijela može biti dulje, budući da je diseksirani maternica manje vjerojatno da će se ugovoriti.

Tijekom sljedeća dva tjedna intenzitet ispuštanja značajno se smanjuje. Postaju svjetlo ružičasto, smeđe ili žućkasto bijelo. Maternica ugovara postupno, a do kraja drugog tjedna krvarenje u potpunosti nestaje. Ova se opcija smatra normom.

U nekim slučajevima krvarenje je u kasnom dobu. To može biti i normalno i patološko, koje zahtijevaju medicinsku intervenciju. Ako u razdoblju od 2 do 6 tjedana nakon rođenja djeteta, ima mala iscjedak iz maternice s nečistoćama u krvi, onda ne biste trebali brinuti. Ovaj simptom može biti prisutan stalno ili se ponekad pojavljuje ili nestaje nekoliko dana. Ovaj isprekidani način tipičan je za žene koje su se brzo vratile u sportsko osposobljavanje ili druge fizičke aktivnosti.

Ponekad krvarenje nestaje do kraja drugog tjedna, a zatim se pojavljuje nekoliko dana između 3 i 6 tjedana nakon isporuke. Mala i bezbolna pražnjenje je normalna varijanta.

Patološko krvarenje nakon porođaja

Odstupanje od norme koja zahtijeva pomoć liječnika je kasno krvarenje sa sljedećim značajkama:

 • Trajanje dulje od 6 tjedana;
 • slabo usisavanje otpada zamijenjeno crvenom krvlju;
 • opće stanje žene postaje sve gore;
 • krvarenje prati bol u donjem dijelu trbuha;
 • pojavljuju se znakovi opijenosti (groznica, vrtoglavica, mučnina, itd.);
 • ispuštanje dobiva smeđu ili žuto-zelenu boju i neugodan miris.

S intenzivnim protokom krvi, osobito ako je grimizan, trebate odmah nazvati ambulantnu brigadu. Bol, groznica, obezbojenje sekreta ukazuju na razvoj komplikacija: endometrioza, zarazne bolesti itd. Takvi uvjeti zahtijevaju najraniju moguću dijagnozu i liječenje.

Metode liječenja

Akutni poremećaji nakon poroda zahtijevaju prije svega određivanje uzroka, kao i brzi prestanak. Liječenje koristi integrirani pristup i često se terapija lijekovima mora kombinirati s invazivnim metodama.

Kako bi se stimulirala kontraktilna aktivnost maternice, kateter se umetne u uretru kako bi se ispraznio mjehur, a led se nanosi na donji trbuh. Ponekad se izvodi nježna vanjska masaža maternice. Ako svi ovi postupci ne daju rezultate, tada se uterotonični lijekovi, na primjer Metilergometrin i oksitocin, intravenski injektiraju i injekcije u maternicu maternice s prostaglandinima.

Napunjenost cirkulirajućeg volumena krvi i uklanjanje posljedica njegovog gubitka provodi se pomoću infuzijske-transfuzijske terapije. Lijekovi koji zamjenjuju plazme i komponente krvi (prije svega - crvene krvne stanice) ubrizgavaju se u venu.

Ako se otkrije uz pomoć zrcala, otkrivaju se praznine u rožnicom i perineumu, primjenjuje se lokalni anestetik i liječnik uklanja lezije. Ručno ispitivanje i čišćenje maternice je ručno označeno zbog kršenja integriteta placente i hipotoničkih procesa u miometrijumu. Postupak se odvija pod općom anestezijom.

Ako je tijekom ručnog pregleda otkrio rupturu maternice, potrebna je laparotomija za nuždu, zatvaranje ili potpuno uklanjanje maternice. Kirurška intervencija također je potrebna za povećanje posteljice iu slučajevima kada je krvarenje masivno i ne može se zaustaviti. Slični postupci se provode uz istodobnu akciju reanimacije: gubitak krvi se nadoknađuje, stabilizira se hemodinamika i krvni tlak.

Preventivne mjere

Sprječavanje poslijeporođajne hemoragije pomaže smanjiti njezino trajanje i intenzitet, kao i izbjeći komplikacije.

To uključuje provedbu sljedećih preporuka:

 • redovito ići u toalet: prepunoj mokraćni mjehur i crijeva stavljaju pritisak na maternicu i sprječavaju ga da se ugovaraju;
 • poduzeti sve moguće mjere da se spriječi infekcija maternice: promatrati pravila intimne higijene, ne plivati ​​u otvorenoj vodi, suzdržati se od seksa i kupanja;
 • u roku od jednog i pol mjeseca da ne ulaze u sportske i druge intenzivne tjelesne aktivnosti;
 • razviti naviku spavanja na trbuhu, tako da je maternica skraćena i brža;
 • hrane dojke;
 • izbjegavajte pregrijavanje: ne idite u kupke, saune, nemojte se vani vrućim danom.

Krvarenje nakon porođaja je normalni fiziološki proces koji još treba kontrolirati. Važno je obratiti pažnju na trajanje, intenzitet i prirodu iscjedak. Ako sumnjate na komplikacije, u najkraćem mogućem roku treba doći do pregleda liječnika, a ako osjetite intenzivno crveno krvarenje, nazovite hitnu pomoć.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru