iscjedak 4 mjeseca nakon rođenja

Rođenja

Dobar dan, draga Elena Petrovna! Ja sam rođen 22. siječnja, vrlo ste zahvalni na konzultacijama tijekom trudnoće! Neovisno o porođaju, beba težine 3800. Epiziotomija. Nakon porođaja, dva tjedna kasnije, kada bubuljica nije bila zaustavljena, krvarila je, a tijek oksitocina bio je poslan da ga je oštećen rezultatima ultrazvuka. Dijagnoza kod ispuštanja: Decidual polip s nekrotičnom reakcijom, endometritis. (Tijekom trudnoće krv je počela najprije, hematom, a zatim su svi ultrazvali bili u redu). Scraping je učinjeno vakuumom. 3 dana amoksikla. Raspoređivanje je završilo oko 2 mjeseca. nakon poroda. Kontrolni ultrazvuk učinjen je tri dana nakon struganja (samo stanje maternice), rekli su da je uterus bio spor, polako se smanjivao, ali nakon struganja značajno se smanjio. Nisam se brinula za drugi ultrazvuk u tjedan dana.

Sada 4 mjeseca. nakon poroda. Još menstruacija. Samo se hranim grudima. S prvom menstruacijom došlo je oko 9 mjeseci. Ponekad promatram vodene pražnjenja, ponekad krvne poput nekih sličnih, osobito ujutro nakon večernjeg vrućeg tuširanja. I samo prije tri dana pojavila se mrlja ružičastog ili bežnoga, jednoga dana kad bi se stavila, a drugi ne, danas je ponovo pala kapljica. Dan prije sam odlazio u bolnicu za provjeru, čak sam sam primijetio hiper-imiju u zrcalu i rekao je liječnik. Liječnik za iscjedak zabilježio je maligno, kao u sredini ciklusa. Erozija (prethodno spaljena prije trudnoće). Smear je danas rekao dobro, bez patologije. Rekao je, ako se ova žrtva odvija u roku od tjedan dana, onda uzmemo za menstrualnu reakciju, a ako ne - da dođemo do ultrazvuka. Kad sam upitao može li krvariti erozija, rekli su ne, da je mala.

1. Je li ovo rješenje točno u mom slučaju? Može li se menstruacija prolaziti ovako (nakon prvog rođenja prvi put sam bila vrlo bogata)?

2. Je li najviše vrijedno proći xgch (žalio se oko polipa)?

3. Zašto može doći do crvenila, što mogu čak i pogledati u ogledalu? odnosno na početku ulaza u vaginu. S dobrim razmazom. I kontakt s mojim mužem je stoga očito bolan, liječnik je predložio da stišam. (Koristim mazivo, ali još uvijek neugodno vrlo ravno).

Prisutnost krvarenja mjesec dana nakon porođaja

Uočavanje nakon porođaja je posve prirodni fenomen. U prosjeku traju do 1,5 mjeseca, međutim, ovo razdoblje može varirati u jednom ili drugom smjeru. Neke žene imaju iskustvo kada krvarenje nastavi mjesec dana nakon rođenja. Koje je moguće povezati, smatra se normalnim i kakvi bi simptomi trebali upozoriti mladu majku? Mi ćemo se baviti ovim pitanjima u našem članku.

Priroda postpartum izbijanja

Tijekom trudnoće žene značajno povećavaju količinu krvi koja cirkulira u tijelu. Prema statistikama, količina krvi može narasti za 30-50%. Dakle, priroda daje odgovarajuću prehranu i kisik djetetu u razvoju u maternici, a također stvara i neku vrstu rezervi krvi za ublažavanje posljedica porođaja i postpartum razdoblja. Plućice maternice rastu i, do rođenja, njezina krvna doza doseže svoj maksimum.

U procesu porođaja i nakon njih 2-3 dana, opažaju se aktivne sekrecije koje su označene medicinskim izrazom "lochia". Ovo je prirodan proces, ne treba se bojati. S takvim izlučevinama, žensko tijelo može izgubiti do 1.5 litara krvi, a to je i norma. Štoviše, mala količina loše protjerana može ukazivati ​​na njihovu akumulaciju u maternici, što može uzrokovati upalni proces. Međutim, iznimno je važno razlikovati lochia od krvarenja maternice u vremenu, što ima otprilike isti izgled. Uostalom, takvo krvarenje je ispunjeno smrću, pa stoga zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kasni postpartumski iscjedak

Krvarenja koja se javljaju kod žena mjesec dana nakon poroda mogu imati različite uzroke. Ako žena u radnoj nesreći pogađa sumnje, onda je bolje konzultirati se s liječnikom.

Dugoročna lochia. Spazmatične kontrakcije maternice, počevši od poroda i neko vrijeme, intenziviraju se prilikom vezanja djeteta na prsa i pomažu uterusu da se očisti od čestica krvi i ugrušaka u njemu. Lochia je ostatak ramenog kanala, placente, endometrija, koji se prikazuju izvan nekoliko dana nakon rođenja. Do kraja prvog tjedna nakon porođaja, njihova se boja mijenja, postaju smeđa, postaju blijedi, manje rijetki, a do kraja prvog mjeseca prestaje puštanje lochia. U nekim ženama, oslobađanje Lohege je odgođeno za razdoblje od 1,5 mjeseci nakon porođaja i još više. Ovo je granica norme i obično može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

 • Žena ne diše. Ne proizvodi hormon prolaktin, koji stimulira kontrakciju maternice, pa se njegovo pročišćavanje javlja sporije. Ako nema krvnih ugrušaka ili neugodnog mirisa u pražnjenju, onda nema razloga za anksioznost, oni će postupno nestati.
 • Rođenje je izvedeno pomoću carskog reza. Šav na maternici sprječava pravilno ugovaranje, zbog čega je proces obnove kasnio. Slično tome, trajanje krvarenja pod utjecajem su ozljeda i suza tijekom rada i postavljanje unutarnjih šavova.
 • Uterus tijekom trudnoće bio je uvelike rastegnut zbog velike veličine fetusa ili prisutnosti nekoliko fetusa, što povećava razdoblje oporavka bivšeg oblika.
 • Prisutnost fibroida, fibroida, polipa ometa normalnu kontrakciju maternice, što povećava trajanje pražnjenja.
 • Krvna koagulacija je prekinuta. O postojanju ovog problema liječnik se mora upozoriti u fazi planiranja djeteta. I, naravno, žena bi trebala biti spremna za činjenicu da će prirodno krvarenje nakon porođaja trajati puno dulje nego obično.
 • Prekomjerno fizičko naprezanje može dovesti do suza mišića, pa čak i krvarenja, što će usporiti proces obnavljanja nakon poroda i odgoditi trajanje pražnjenja.

Pojava menstruacije. Obično dva mjeseca nakon poroda, žene nemaju vremena. Ali to vrijedi i za one majke koje dojkuje dijete. U ovom slučaju, oslobođeni prolaktin inhibira proizvodnju estrogena, koji je odgovoran za sazrijevanje folikula i obnavljanje menstrualnog ciklusa.

Za one žene koje iz jednog ili drugog razloga ne stavljaju dijete na prsa, menstruacija se može nastaviti za mjesec i pol dana nakon isporuke.

Ovo je dobar znak i ukazuje na brzu oporavak maternice i hormonsku pozadinu ženskog tijela. Budući da tijekom mjesečnog iscjetka postaju obilni i imaju svijetlu crvenu boju, žena je potrebno pravilno utvrditi je li to zapravo stvar menstruacije ili ima krvarenje maternice koje je iznimno opasno za zdravlje i zahtijeva hitnu medicinsku njegu.

Upalni proces u unutarnjim genitalnim organima. To može biti uzrokovano preostalim česticama porodnih kanala posteljice, endometrija ili infekcije vezane tijekom operacije.
Rani spolni odnos. Obično, liječnici preporučuju da se suzdrže od intimnih veza dva mjeseca nakon rođenja djeteta. Tijekom tog perioda potrebno je obnoviti zdjelice. Ako partneri započnu spolne odnose prije preporučenog razdoblja, to može dovesti do pojave krvarenja.

Prisutnost cervikalne erozije može izazvati smeđe ili krvavo iscjedak u kasnom postpartum razdoblju. Potvrdite da dijagnoza može biti ginekolog. Također će propisati odgovarajući tretman tijekom kojeg se seks ne preporučuje.

Što bi trebalo izazvati alarm

Ako se umjesto da silazi, volumen iscjedka iznenada povećava, žena se treba posavjetovati s liječnikom, jer u ovom slučaju može biti simptom krvarenja maternice. Ako se nekoliko sati za redom standardna brtva natopri krvlju za 40-60 minuta - ovo je unutarnje krvarenje.

Ako iscjedak dobije neugodan miris ili žućkasto-zelenu nijansu, tada se najvjerojatnije upalni proces razvija u unutarnjim genitalnim organima. Razlog za to može biti zavoja crijeva maternice i, kao rezultat toga, akumulacija lokusa.

Upalni proces u maternici može dovesti do razvoja endometritisa. Može biti popraćena teškom boli u donjem dijelu trbuha, povišenoj temperaturi i gnojnom iscjedenju. Kada potvrdite dijagnozu, liječnik će definitivno propisati tijek antibakterijskih lijekova i curettage maternice.

Pored ovih čimbenika, razlozi hitne žalbe liječniku su:

 • pojava ugrušaka, sluzi;
 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • groznica, slabost, pogoršanje zdravlja;
 • trajanje pražnjenja više od 6-7 dana.

Kako bi se maternica oporavila što je prije moguće nakon rođenja djeteta, liječnici savjetuju da se češće spavaju na želucu, ili se barem mogu odmoriti na tom položaju. Također, ne biste trebali pješačiti s prepunom mokraćnog mjehura, bolje je otići u WC kad dođe do prvog poriva.

U većini slučajeva, iscjedak koji se nastavlja u žena mjesec dana nakon poroda je prirodni fenomen i ne zahtijeva bilo kakve mjere ili liječenje. Međutim, tijekom tog perioda mogu se osjetiti problemi tijekom porođaja, na primjer, erozivne procese u maternici ili placentama u maternici. Stoga, žena treba pažljivo pratiti intenzitet i prirodu iscjedak, u vrijeme primijetiti alarmantne simptome.

Iscjedak krvi tri mjeseca nakon isporuke. Zabrinut sam da je to.

Uštedite novac s LetyShops cashback!

Registrirajte se sada i ostvarite Premium račun.

 • ne prikazuj moje ime (anonimni odgovor)
 • slijedite odgovore na ovo pitanje)

Popularna pitanja!

 • danas
 • jučer
 • 7 dana
 • 30 dana
 • Sada pročitajte!

  Humanitarni!

  © KidStaff - jednostavno kupiti, pogodno za prodaju!

  Dajte savjete, podijeli, recite

  Korištenje ove web stranice predstavlja prihvaćanje svojih Uvjeta korištenja.

  Što bi trebalo biti dodjela 2 mjeseca nakon rođenja

  Porođaj je dug i složen proces, nakon čega tijelo treba određeno vrijeme da se oporavi. Prije svega, to se odnosi na maternicu, jer se mora vratiti na svoju izvornu veličinu, ažurira sluznicu, u jednoj riječi, oporavi i pripremi se za sljedeću koncepciju, pa će, nakon što je žena rodila, imala krvarenje. Prvih 6 ili 8 tjedana se čisti maternica, naglašavajući krv, ostatke epitela, sluzi. A što bi trebao biti raspodjela nakon porođaja nakon 2 mjeseca? Odgovor na ovo pitanje ovisi o individualnim karakteristikama organizma, zdravstvenom stanju ženskih reproduktivnih organa, i tako dalje.

  Što to znači?

  Dijete je odlučilo biti rođeno, rođenje je bilo uspješno, nema vidljivih komplikacija, ali nakon dva mjeseca još uvijek postoji mrlja? Ako ne postoje uznemirujući simptomi, kao što su groznica, bolovi u trbuhu i opće pogoršanje stanja, možemo govoriti o sporo ublažavanju maternice. To jest, organ se još nije vraćao na svoju bivšu veličinu, nije se uklonio iz ichora, sluzi i odvojenog epitela. Stupanj smanjenja, pročišćavanje maternice u svakoj ženi je drugačiji, a mnogo ovisi o tome koliko je povećano tijekom trudnoće.

  Iscjedak krvi nakon 2 mjeseca nakon porođaja je varijanta norme, ako se postupno povuku i ne prate neugodni osjećaji.

  Kako bi se poboljšala kontrakcija maternice, vrijedi redovito dojiti - taj proces aktivira proizvodnju oksitocina koji stimulira glatke mišiće. Osim toga, liječnici savjetuju češće ležati na trbuhu. Međutim, nakon porođaja, žene to čine sa zadovoljstvom, jer su takve prilike lišene mnogih mjeseci.

  Hladni oblogi u prvih tjedana nakon poroda također pridonose smanjenju maternice, što znači da će se što je prije moguće vratiti u normalu. Znak da se sve vratilo u prvobitno stanje je prozirno pražnjenje, koje može odmah imati žućkastu boju.

  Ako se iscjedak pojavio nakon tri mjeseca

  U slučaju kada je nakon porođaja prošlo više od dva mjeseca, a iznenada se pojavi mrlje, moguće su takve mogućnosti: ili je počelo menstruacija ili patologija.

  Menstruacija može doći za 3 mjeseca, čak i ako žena doji, uvijek je vrijedno pamćenja. Ako se krvarenje javlja na isti način kao i obično tijekom menstruacije, završava nakon nekoliko dana, moguće je da se mjesečni ciklus oporavi.

  U slučaju kada je krvarenje obilnije ili produljeno, ako se javlja nepravilno, češće od menstrualnog perioda, trebate se posavjetovati s ginekologom. Koje patologije može doći? Najčešći su:

  • krvarenje maternice;
  • adenomioza;
  • endometritis;
  • divergencija unutarnjih šavova;
  • polipi maternice;
  • upalni proces.

  Najozbiljnija su upala, divergencija unutarnjih šavova i krvarenje maternice - u tim je uvjetima potrebna hitna medicinska pomoć. No, kako biste ga prikazali, morate utvrditi ispravnu dijagnozu. To jest, ako žena ponekad ima krvavi iscjedak koji nije tipičan za menstruaciju, to je razlog da posjetite liječnika. Štoviše, trebate se brinuti ako krvarenje prati groznica - ovo je definitivan simptom upale, a ovo stanje zahtijeva hitan tretman.

  Drugi iscjedak nakon porođaja

  Rođenje djeteta ne ide uvijek kako želite, a postpartumno razdoblje može biti komplicirano upalom ili patologijom. Jedan od najvažnijih pokazatelja ženskog zdravlja u prvih 3-4 mjeseca je iscjedak. Mogu biti različiti.

  Što žuta boja iscjedka

  Čak i nekoliko mjeseci nakon poroda može doći do žutog pražnjenja. Obično se njihov izgled povezuje s krajem čišćenja maternice, a taj proces može trajati više ili manje dugo.

  Žuti iscjedak, ako nije patologija, ne bi trebao biti vrlo izražen boja. Oni nisu praćeni svrabom ili bolom u vagini, u želucu, ne uzrokuju nelagodu.

  Ako je žuto pražnjenje previše svijetlo ili zeleno, mješavina guske, krvi, oštrog, neugodnog mirisa već je znak patologije, tj. Upalnog procesa. O tome će govoriti i bol u donjem trbuhu, svrbež u vagini, nelagoda tijekom spolnog odnosa. Povećana tjelesna temperatura i opća slabost ukazuju na brz razvoj upalnog procesa. Općenito, pojavljuje se abnormalno žuto pražnjenje s endometritisom, ali može biti i simptom genitalne infekcije.

  Odabir bijele boje

  Osoba koja je rodila nije sklona pažljivo slušati njegove osjećaje i obratiti pozornost na sve implicitne promjene u tijelu - sve je zauzeto od novorođenčadi. Ali ako je žena primijetila da ima bijelog iscjedka, sluznice, može govoriti o razvoju kandidijaze. U ovoj fazi, on nije previše zabrinut, svrab i iritacija pojavljuju se kasnije, kada iscjedak postaje sira.

  Kandidijaza ili gnojenje nije opasna, ali vrlo neugodna bolest koja se može pojaviti iz raznih razloga. Srećom, to se lako liječi, ponekad su dovoljni samo lokalni lijekovi, što je osobito važno kod dojenja. Glavna stvar - nemojte voditi bolest.

  Istaknite smeđe

  Takvo bojanje uvijek govori o prisutnosti krvi, ali ne svježe, ali već koagulirano. Smeđi pražnjenje nakon poroda, koji se pojavio u trećem ili četvrtom mjesecu, može označiti početak oporavka menstrualnog ciklusa.

  Smeđa boja iscjedka, njihova mala količina i trajanje, zajedno s tipičnim manifestacijama menstruacije, ukazuju na to da je žena počela menstruirati.

  Ako se takve sekrecije pojavljuju prije više od mjesec dana, a ne podsjećaju na menstruaciju, došlo je do hormonskog zatajenja. Nakon rođenja, to je prilično prirodno, iako nije normalno. Treba ga testirati i testirati na hormone, bit će korisno i ultrazvukom.

  Ako postoji neugodan miris pražnjenja, ako su u pratnji bolne bolove u donjem dijelu trbuha, trebate se posavjetovati s liječnikom - endometritis nije isključen. Osim toga, smeđi iscjedak često označava vaginosis, mikrotraume cerviksa ili vaginu, polipi.

  Iscjedak sluzi

  Može se dogoditi da se ciklus žene već oporavio, ali usred iscjedka mucne membrane postaju sve obilnije. Ako nema znakova patologije (bol, svrbež, nelagodu, loš miris, mješavina gnoja, krvi), onda je to simptom ovulacije. Žena je opet spremna za oplodnju, stoga trebate biti pažljivi ako nema želje za rađanjem drugog djeteta.

  Takve se izlučevine mogu pojaviti čak iu slučaju kada mlada majka aktivno doji, jer laktacija ne znači potpunu blokadu ovulacije.

  Kada odabir završi

  Prošlo generičko razdoblje bilo je teško za tijelo, potrebno je vremena da se oporavi. Kao što je rečeno gore, svaka žena iscjedak prestaje u različito vrijeme. Što su bolji ugovori maternice, prije se sve normalizira.

  No, u prosjeku, obilni iscjedak, krvavi (lochia) prestaje nakon 6 tjedana, preciznije postaje razmazivanje. I nakon 2 - 2,5 mjeseca maternica se mora potpuno očistiti.

  Ali to je u prosjeku. No, u praksi, normalizacija svih procesa može biti mnogo sporije, za nekoga, čak tri, četiri mjeseca ili brže - za iste 6 tjedana.

  U samo-dijagnozi, potrebno je uzeti u obzir ne samo prisutnost i vrstu iscjedka, već i jesu li popraćeni bilo kojim simptomima. Ako nije, moguće je ultrazvuk umiriti, posjetite ginekologa. U slučaju da nešto uznemiruje (bol, groznica, bilo kakvu nelagodu), ne morate odgoditi posjet liječniku.

  Postpartum krvarenje - uzroci i dinamika razvoja

  Nakon poroda, u ženskom tijelu pojavljuju se neki procesi koji mogu uzrokovati anksioznost i anksioznost.

  Je li normalno ili patološko? Sve će proći sama po sebi ili bi trebalo hitno konzultirati liječnika?

  Razgovarat ćemo o krvarenju u postpartum periodu i pokušati odgovoriti na sva ova pitanja.

  razdoblja

  U prva tri dana krvarenje je u izobilju, često u izobilju u usporedbi s mjesečnim. Krv je svijetlo crvena, jer se ističe iz posude na mjestu vezanja posteljice.

  Razlog za krvarenje je nedostatak kontraktilnosti maternice u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Ovo je normalno i ne bi vas trebalo uplašiti.

  Tijekom sljedeća dva tjedna stopa krvarenja bitno se smanjuje. Istaknite promjene od svjetlo ružičaste do smeđe i žućkaste bijele boje.

  Maternica postupno se smanjuje, a do kraja drugog tjedna sve ispuštanje iz njega se obično zaustavlja.

  Često postoje iznimke od ovog općeg pravila. Razmotriti koji od njih su također varijanta norme, a koji su znak stanja koje zahtijeva intervenciju liječnika.

  Koliko dugo krvarenje traje u ranom razdoblju nakon poroda?

  Dakle, izlučivanje iz maternice tijekom prvih 2-6 tjedana smatra se normalnim. U njima, čak i u šesti tjedan može biti mješavina krvi.

  Ponekad, krvarenje nakon porođaja prestaje prvi nakon nekoliko dana, a zatim ponovno počinje.

  Tipično, to je tipično za previše aktivne mame koji su već u prvom tjednu nakon porođaja imaju tendenciju da se teretana. Zatim je dovoljno samo zaustaviti opterećenje i ponovno zaustaviti krvarenje.

  Krvarenje tada nije iscrpljeno i bezbolno. Njeno trajanje nije duže od jednog ili dva dana. Takvo ponavljanje krvarenja također ne zahtijeva posjet liječniku.

  Sada razgovarajmo o patološkom (kasnom) poslijeporođajnom krvarenju.

  Najčešće je uzrokovan dijelom posteljice koja ostaje u maternici nakon poroda i sprječava njegovo potpuno smanjenje. Zatim, tjedan dana nakon rođenja, krvarenje se ne smanjuje, ali ostaje u izobilju i svijetloj boji.

  U tom slučaju, obavezno se dogovorite s ginekologom što je ranije moguće i izvršite dodatno "čišćenje" sluznice maternice.


  Ovaj postupak plaši mnoge žene i pokušava odgoditi posjet liječniku, nadajući se da će krvarenje i dalje prestati. Ta pozicija često dovodi do razvoja upale u maternici, groznici, boli.

  "Purges" se ionako ne mogu izbjeći, ali dodatno liječenje nakon što se može odgoditi mjesecima. Nepotrebno je reći, to negativno utječe na dojenje i daljnju plodnost žene.

  Drugi slučaj je nastavak ne obilnog smeđeg pražnjenja za više od šest tjedana nakon isporuke. Može biti uzrokovana infekcijom.

  Često, takvo pražnjenje prati bol u donjem trbuhu i groznici. Ako ne odgađate posjet liječniku, taj se status lako liječi i ne uzrokuje štetne učinke.

  I, naravno, najozbiljniji slučaj je kada se krvarenje najprije zaustavilo i nakon jednog ili dva tjedna nastavilo se u obliku bijelog iscjetka iz maternice.

  razlozi

  Što utječe na intenzitet i trajanje krvarenja nakon porođaja? Koliko ide i kada krvarenje završava nakon porođaja? Koje prateće države trebaju upozoriti ženu i učiniti je više pažljivim za njeno zdravlje?

  Normalno je zaustaviti krvarenje zbog brzog udara maternice nakon isporuke. To je olakšano dojenjem kao prirodnim stimulatorom kontrakcije mišića maternice, određenom prirodom.

  Često, u prvim danima nakon rođenja, liječnici propisuju oksitocinske injekcije kako bi umjetno ubrzali proces.

  Ako maternica nakon rođenja ostane u opuštenom stanju, krvarenje se nastavlja i postaje patološko. Često je to zbog traumatske dostave, višestruke trudnoće, velikog djeteta ili polihidramina.

  Ostali uzroci su višestruki vlaknasti čvorovi u maternici, nepravilno povezivanje placente, rano odbacivanje placente, iscrpljivanje žene prije porođaja.

  Krvarenje maternice nekoliko tjedana nakon poroda može biti uzrokovano dodavanjem infekcije.

  Dakle, krvarenje nakon porođaja ozbiljan je proces koji zahtijeva pažljivo promatranje od strane žene i posjet liječniku s najmanje sumnje i anksioznosti.

  Postpartum iscjedak

  Izlučenja u žena nakon poroda su normalni proces liječenja i obnove endometrija maternice nakon odvajanja i izlaska iz posteljice. Rođenje djeteta dovodi do činjenice da se krvava rana formira u maternici, što izaziva dugo razdoblje vaginalnog pražnjenja. S krvlju ide umirući epitel, sluz i plazmu, a svi zajedno zovu se lochia.

  Postupno, žensko tijelo se briše i priroda iscjedak nakon poroda se mijenja, jer rana zaliječi i sluz se obnavlja. Vrlo je važno biti pažljivo posvećeno vašem zdravlju tijekom razdoblja nakon poroda jer bilo kakva nagla promjena u procesu čišćenja maternice može značiti komplikacije kao što su upala, infekcija itd. Vrlo je važno znati kako se tip i sastav izbijanja mijenjaju nakon porođaja tijekom vremena kako bi to kontrolirali. proces.

  Ispuštanje unutar tjedan dana nakon isporuke

  7 dana nakon poroda, žena je već kod kuće, pa bi liječnik trebao objasniti joj kako se brinuti za intimno područje i u kojim slučajevima vrijedi brinuti se za vaše zdravlje. Prvih dana nakon pojave dodjele djeteta treba biti crvena i obilna. Mogu biti praćeni grčevima, budući da maternica aktivno ugovara povratak na prenatalnu veličinu.

  Kako bi se iscjedak nakon porođaja pojačao, ginekolog prouzrokuje trbušnu palpaciju, masiranje ženskih organa i poziva na aktivno dojenje. Zahvaljujući tome, tjedan dana kasnije maternica se aktivno čisti i iscjeljuje. Ako je izvršen carski rez, oporavak traje duže, a prvih tjedana može biti popraćeno obilnim krvarenjem nakon porođaja.

  Važno je napraviti ultrazvuk, dok je još u bolnici, da se eliminira vjerojatnost ostataka posteljice u maternici, što može dovesti do stagnacije pilinga endometrija i upale. Često, to je uzrok teškog krvarenja, teške boli i temperature u novoj majci nakon nekog vremena nakon povratka kući.

  Tijekom prvog mjeseca, žena bi trebala koristiti pelene umjesto jastučića kako bi odredila pražnjenje s ugrušcima nakon isporuke. Ovo je uobičajeni fenomen, ali važno je pratiti promjenu boje i teksture svega što se nalazi na promjeni pelene. U postpartum razdoblju, vrlo je važno promatrati najstrožu intimnu higijenu i doprinijeti što je više moguće ublažavanju maternice iz lohe. Da biste to učinili:

  • Dojite bebu. Tijekom tog procesa proizvodi se hormoni koji potiču kontrakcije maternice, što dovodi do povećanja i ubrzanja oslobađanja sekreta;
  • Povremeno ležite na trbuhu. Kada ležiš na leđima, maternica se ponire i lochia ne može slobodno protrljati, pa je vrlo korisno ostaviti na stranu svaki dan da leži na trbuhu. Također je bolje to učiniti bez donjeg rublja, stavljajući pelenu pelenu pod njom;
  • Odustani od seksa. Prva dva mjeseca nakon porođaja suzdržati se od intimnih odnosa sa suprugom kako bi se izbjegla infekcija, jer je maternica otvorena, a odlazna krv samo pridonosi reprodukciji bakterija;
  • Redovita intimna higijena. To bi također trebalo biti učinjeno kako bi se izbjegle zarazne komplikacije. Svakih 2-3 sata potrebno je promijeniti pelenu i temeljito oprati genitalije. Čak i ako imate normalno pražnjenje nakon poroda, douching je apsolutno kontraindiciran - maternica će se očistiti. Tamponi su također kontraindicirani, čak i kada lochia postane oskudna. Higijenski znači da morate odabrati pažljivo, to je bolje na savjet liječnika-ginekologa, jer čak i samo okusom intim-gel može dovesti do iritacije genitalnih organa. U prva dva mjeseca nakon rođenja ne možete se kupati, samo tuširati.

  Ispuštanje nakon porođaja traje najmanje 1 mjesec, nakon čega postaju vrlo rijetki i slabo, što znači potpuni iscjeljivanje maternice i reprodukciju sluznice.

  Ispuštanje nakon isporuke u mjesecu

  Mjesec dana nakon rođenja bebe, crveno iscjedak nakon porođaja već je zamijenjeno razmazivanjem smeđe boje. To znači da se maternica gotovo oporavila - svježa krv ne teče, a samo stari izlazi. Također tamno smeđe pražnjenje nakon porođaja može se nadopunjavati bijelim i žutim, koji su slični u skladu sa sluzi. Ovo je još jedan dokaz da endometrija u šupljini maternice dovršava oporavak.

  Količina tih ispuštanja je beznačajna i više ne isporučuje nelagodu koja je bila u prvim danima nakon poroda. Prije izlaska Lohii, maternica mora dosegnuti svoju normalnu veličinu, a njezin unutarnji sloj potpuno je prekriven mukoznom membranom. Normalno je da, mjesec dana nakon rođenja, iscjedak još sadrži nečistoće u krvi, glavna stvar je da bi to trebalo biti malo, a ne popraćeno nekim simptomima lošeg zdravlja.

  Otpuštanje nakon poroda 2 mjeseca

  Ako ima dugačkih pražnjenja nakon isporuke, to može značiti da je maternica slabo smanjena i iscjeljenje je prilično sporo. U svakom slučaju, nečistoće u krvi trebale bi nestati. Bijelo-žuti iscjedak znači posljednju fazu iscjeljivanja maternice, tako da ne biste trebali brinuti. Ako se lochia zamijeni bistrom sluznicom, onda je to normalno 2 mjeseca nakon poroda.

  U svakom slučaju, opstetričar-ginekolog snažno preporučuje da sva pitanja trebaju biti upućena u rodilištu za 8 tjedana nakon poroda, budući da je on odgovoran za postanak placente i čišćenje maternice. Ako tijekom tog razdoblja niste bili uznemireni, onda bi rutinski pregled ginekologa trebao biti izveden za 2 mjeseca i već u klinici.

  Nakon 8 tjedana oporavka maternice, boja iscjedka nakon porođaja trebala bi postati prozirna, a iznos bi trebao biti minimalan. Ne bi trebali donijeti nikakvu nelagodu. To znači da se maternica oporavila, vratila u svoju normalnu veličinu, a vrat maternice zatvoren. Mlada majka može ponovno otići na javna mjesta za kupanje, popiti se na kupanje i uživati ​​u intimnom životu.

  Ispuštanje u roku od 3 mjeseca nakon isporuke

  Trajanje iscjedka nakon porođaja ne smije biti duže od 8 tjedana. Ako se nakon 3 mjeseca nakon rođenja djeteta pojavi vaginalni iscjedak, onda to može biti menstruacija ili manifestacija upalnog procesa. Važno je obratiti pozornost na prirodu iscjedak i popratne simptome.

  Bijeli sluzni iscjedak nakon porođaja može nastati uslijed mokrenja. Ako su beznačajni i transparentni, onda u njemu nema ništa strašno - prirodna tekućina, poput sline ili znojke. Zastarjela sekrecija nakon porođaja bez boje i mirisa također su norma i često prate ovulaciju.

  Ako žena ne diše, onda je sasvim moguće da se u 3 mjeseca nakon porođaja, njezin menstrualni ciklus obnoviti. To će dovesti do dolaska menstruacije sa svim pratećim simptomima, kao što su bol u leđima i donji abdomen, povećana osjetljivost dojki. Ako je ovo obilje krvarenje nakon poroda, uz visoku tjelesnu temperaturu i opću slabost, trebate nazvati hitnu pomoć, jer u ovom slučaju samo liječnik može napraviti dijagnozu.

  Nakon 3 mjeseca nakon poroda, samo su bezbojne sekrecije koje su bez mirisa i ne donose nelagodu. U svim ostalim slučajevima, bolje je proći testove, izraditi ultrazvuk i biti svjesni stanja vašeg tijela.

  Kada iscjedak završava nakon porođaja

  S normalnim oporavkom ženskog tijela, iscjedak nakon porođaja ne traje više od 8 tjedana. Ovo razdoblje dovoljno je da se smanji maternica, a mjesto vezanja posteljice prekriveno je zdravim endometrijom. Nakon što se menstrualni ciklus počne oporavljati, a nastavlja se ovisno o regularnosti dojenja.

  Ako žena doji, to dovodi do brze kontrakcije maternice, što ubrzava proces lohe. Također, proizvodnja prolaktina odgađa rad jajnika, što također obustavlja nastavak menstruacije. Tako se ciklus može oporaviti šest mjeseci nakon porođaja i još mnogo toga. Međutim, za sve žene ovaj je proces individualan.

  U slučaju kada je nakon poroda oštro zaustavljen iscjedak, hitno je potrebno konzultirati liječnika, jer to može imati vrlo negativne posljedice. Akumulacija lohe u uterusu događa se iz raznih razloga:

  Memo mama mama. Normalni i patološki iscjedak nakon porođaja

  Trudnoća i porod - izazivaju velike promjene u ženskom tijelu. Stoga ne čudi da će trebati vremena da se vrati u uobičajeno stanje. Zbog činjenice da su mehanizmi oporavka aktivno uključeni u proces, postoje iscjedak nakon poroda - lochia.

  Često se mnogim pitanjima postavljaju nove majke. Jedan od najčešćih - koliko dugo će odabrati? Isto tako, postavlja se pitanje postoje li znakovi koji upućuju na patološki proces oporavka. Svaka žena ima svoje vrijeme, ali definitivno nije potrebno čekati 3 mjeseca nakon poroda kako bi zaustavila iscjedak.

  Postpartum ispuštanje: stope i odstupanja

  Neposredno nakon rođenja, krvarenje je u izobilju, ali, unatoč tome, ne biste trebali koristiti konvencionalne jastučiće, najbolja opcija je upija pelena. Čini se da je za neku ženu neugodna, a liječniku je bolje procijeniti stanje.

  Nekoliko sati kasnije, a zatim nekoliko dana nakon rođenja, crveno iscjedak ima malo slatki miris, budući da je njihov glavni sastav nepromjenjiva krv. Osim toga, sadrži tajnu maternice, aktiviran nakon porođaja. Volumen iscjedka se postupno smanjuje.

  Odstupanje od norme smatra se naglim smanjenjem količine smeđeg pražnjenja nakon porođaja, što ukazuje na grč cerviksa. Također je abnormalno ako iscjedak postaje pretjerano bogat - to znači da je kontraktilna aktivnost maternice umanjena.

  Liječnik može odlučiti da mama ima problema s zgrušavanjem krvi. U slučaju razvoja DIC-a potrebni su medicinski postupci, jer takva komplikacija je opasna po život.

  Ako je žena prolazila kroz carski rez, slika će biti malo drugačija, naime, koliko vremena se primjećuje nakon isporuke. Trajanje je odgođeno jer se maternica ne može tako brzo smanjiti. Ali važno je imati na umu da iscjedak nakon carezije ne bi trebao trajati dulje od dva tjedna.

  Zašto se pojave tajne

  Bez obzira na način na koji se dogodila isporuka, žene su dugo imale iscjedak. To je zbog činjenice da je površina maternice nakon posteljice zapravo otvorena rana.

  U trećem razdoblju normalnog rada, odbacuje se funkcionalni sloj endometrija, koji je zadebljan tijekom trudnoće. U ovom trenutku, uterus počinje smanjivati.

  Nakon otpuštanja iz bolnice, potrebno je pratiti volumen, miris i boju pražnjenja nakon rođenja.

  Ono što određuje trajanje perioda oporavka

  Žena želi što je prije moguće da se riješi potreba stalno mijenjati jastučići, osim toga, obilne izlučevine otežavaju vraćanje seksa nakon poroda.

  Pitanje - koliko dugo traje iscjedak nakon porođaja, posebno se brine za ženu. Uvjeti utiskivanja maternice su različiti, njihovo trajanje ovisi o tijeku rada i karakteristikama organizma. Proces obično traje mjesec dana, ali se događa da nakon 5-6 tjedana ostane ružičasto pražnjenje.

  Koliko će iscjedak ići nakon isporuke, ovisi o dojenju bebe. Uz česte hranjenje, maternica će se smanjiti brže.

  Ako se nakon takvog vremena žena još uvijek brine za krv, trebate se posavjetovati s liječnikom. Takav dug proces oporavka ima svoje razloge, koje treba odrediti što je prije moguće.

  Gubitak krvi dugo vremena sam po sebi boli ženu. Oštar porast broja lochia je alarmantan simptom - liječnik odmah mora ispitati ženu. 2 mjeseca nakon rođenja, iscjedak mora biti točno u prošlosti. Stoga, u slučaju prekomjerno dugog procesa oporavka, važno je odmah poduzeti mjere.

  Međutim, prebrzo zaustavljanje krvarenja nakon porođaja još je jedan dobar razlog za vidjeti stručnjaka. Najvjerojatnije, tijelo se brzo vratilo u normalu, ali postoji još jedna mogućnost. Krv se može nakupiti u maternici bez da ide van.

  Statistike pokazuju da 98% slučajeva brzog prestanka iscjedka rezultira hospitalizacijom za ženu. Žensko tijelo se ne čisti samostalno, a prekomjerni ostaci izazivaju razvoj upale.

  Sastav lohii

  Da bi procijenila njezino stanje, žena ne bi trebala pratiti trajanje tamnog izbijanja, već i sastav.

  Normalna slika

  • Nekoliko dana nakon rođenja dolazi do krvarenja.
  • Ispuštanja tjedan dana nakon poroda su krvni ugrušci koji se pojavljuju zbog oslobađanja endometrija i placente. Tjedan dana kasnije neće biti ugrušaka, lochia će postati tekućina.
  • Ako postoji lučenje sluzi, to ne znači patologiju. Tako su prikazani proizvodi fetalnog života djeteta. U roku od tjedan dana nestaje sluznica koja se pojavila nakon porođaja.
  • Mjesec dana nakon rođenja, krvarenje nalikuje mrljama na kraju menstruacije.

  Svi ti znakovi ne bi se trebali brinuti o novonastalim mumijama, budući da su to normalni proces procesa oporavka. Ali ako iscjedak mjesec dana nakon porođaja ili ranije iziđe biti gnjevno. To je razlog za zvučni alarm.

  Patološki znakovi

  • Pus se izlučuje u slučaju upale. Uzrok može biti infekcija, popraćena groznicom, povlačenjem boli u donjem dijelu trbuha. Izvana izgleda lochia.
  • Oblik i ugrušci trebali bi se pojaviti prije tjedan dana nakon rođenja djeteta.
  • Prozirni iscjedak poput vode smatra se abnormalnim. To može ukazivati ​​na gardenergiju ili odvajanje tekućine iz limfnih i krvnih žila.

  Važno je da mlada majka zna koja su ispuštanja normalna nakon rođenja i koja nisu, kako bi se savjetovali s liječnikom na vrijeme.

  Boja i količina postpartum izbijanja

  • U roku od dva do tri dana od trenutka rođenja, svijetli su skrletni iscjedak. U ovoj fazi krv nije još koagulirana.
  • Dva tjedna kasnije, postoje smeđi iscjedak, koji govori o ispravnom oporavku.
  • Na kraju lochia prozirne boje ili lagano žućkaste boje.

  patologija:

  • Blijedo i slabo žuto pražnjenje ne bi trebalo uzbuđivati ​​ženu. Svijetli žuti iscjedak s zelenim nečistoćom i smrdljivim mirisom peti dan govori o upalu sluznice maternice. Ako se takva lochia pojavila nakon 2 tjedna, to ukazuje na latentni endometritis.
  • Kada se pojave zelene sekrecije, endometritis se također može sumnjati, ali su opasniji od žutih, budući da govore o već pokrenutom procesu. Da biste to spriječili, trebate kontaktirati stručnjaka kada se pojave prvi trag gnojova. Ako imate vremena na vrijeme, možete izbjeći zelenkaste izlučevine.
  • Vrijedi gnjaviti ako ste prošli Lochia s neugodnim kiselim mirisom, sirove teksture. Takav bijeli iscjedak popraćen svrabom i crvenilom. To ukazuje na infekciju ili gnoj.
  • Nakon poroda, crni iscjedak bez drugih simptoma smatra se normalnim i posljedica je hormonalnog zatajivanja. S takvim izlučevinama žene se najčešće tretiraju zbog boje.

  Miris

  Izljev ima osebujan miris. Također će pomoći u određivanju je li sve u redu.

  Prvo mora postojati miris svježe krvi i vlažnosti, a nakon nekog vremena pojavit će se nepromišljenost i šarm. Nema patološkog.

  Ako nakon poroda ima iscjedak s neugodnim mirisom - gutljaj, kiselak, oštar, trebate biti oprezni. Zajedno s drugim promjenama (boja i obilje) takav znak može ukazivati ​​na upalu ili infekciju.

  Znakovi upalnih sekreta

  Ako upalni proces započne u maternici, mlada majka primijetit će sljedeće simptome:

  • Neugodna i bolna senzacija u donjem dijelu trbuha.
  • Slabost, vrtoglavica, bolovi u tijelu, itd.
  • Povišenje temperature nije povezano s laktozom.
  • Promjene u boji, mirisu i obilju.

  Pravila higijene u postpartum periodu

  Postpartum izlučivanje je idealno uzgojno tlo za bakterije. U tom razdoblju važno je temeljito pratiti intimnu higijenu:

  • Morate odabrati odgovarajuće higijenske jastučiće - postoje poseban postpartum, ali možete koristiti apsorbirajuće pelene. Kod kuće, nakon pražnjenja, dopušteno je nastaviti s uobičajenim brtvilima. Potrebno ih je pravodobno mijenjati - svakih 4-6 sati. Ovisi o tome koliko je smeđi iscjedak intenzivan.
  • Zabranjeno je korištenje tampona.
  • Potrebno je redovito držati WC genitalije. Mlaz vode se šalje samo od naprijed prema natrag.
  • Ako žena treba obraditi šavove na perineumu, morate koristiti antiseptike - otopinu kalijevog permanganata ili furatsilina.

  Svaka majka treba biti svjesna koliko je važno njezino zdravlje. Moguće je samostalno odrediti da li se restauracija odvija ispravno koliko dana iscjedak traje nakon isporuke, po svojoj boji i obilju. Ne biste se trebali nadati da će vam neugodni simptomi nestati i čekati 4 mjeseca, a zatim otići do liječnika iz beznadnosti. Bolje je odmah ukloniti neugodne simptome kako bi mogli u potpunosti uživati ​​u majčinstvu.

  Autor: Irina Levchenko, liječnica,
  posebno za Mama66.ru

  Postpartum iscjedak: normalno i abnormalno

  Ispuštanje nakon poroda (lochia) smeta svim ženama, bez iznimke, i uzrokuje anksioznost. Razlog njihova pojavljivanja je ruptura krvnih žila tijekom odvajanja odraslih i stvaranje površine rane u šupljini maternice. Obično se takva lochia sastoji od krvi, epitelnih stanica i sluzi cerviksa maternice.

  Kada su izloženi nepovoljnim čimbenicima, sastav iscjedka može se promijeniti i uzeti patološku prirodu. Žena mora obratiti pažnju na prirodu Lohia i njihovo trajanje. To će joj pomoći pravovremeno sumnjati u patološke promjene u genitalije i posavjetovati se s liječnikom.

  Mehanizam razvoja postpartum izbijanja

  Tijekom poroda placenta je povezana s mukoznom membranom membrane maternice pomoću brojnih posuda kroz koje se odvija plin razmjena i hranjenje fetusa. Nakon što se dijete rodi, ove posude puknu, sluznica maternice uzima oblik velike rane i javlja se krvarenje maternice.

  U isto vrijeme, maternica počinje intenzivno ugovoriti, stiskajući oštećene žile, čime se smanjuje krvarenje. Opseg i priroda postpartum izbijanja u različitim vremenskim intervalima ovisi o tom mehanizmu.

  Što bi trebalo biti lochia normalno?

  Postpartum sekrecije mogu varirati tijekom perioda oporavka. Mogu biti različitih boja, volumena i dosljednosti:

  • Ispuštanje krvi pojavljuje se neposredno nakon početka poroda i normalno je nakon bilo kojeg načina isporuke. Njihova struktura i boja nalikuju mjesečno, ali su nešto veće u volumenu. Uobičajena količina krvarenja ne smije prelaziti 0,4 litre. Ako je količina pražnjenja u ranom razdoblju nakon isporuke veća od dopuštenog volumena, onda se smatra krvarenjem. Zato prva dva sata nakon porođaja, puerperal bi trebao biti u jedinici rođenja pod nadzorom medicinskog osoblja. Kako bi spriječili krvarenje, na želudac se nanosi paketić leda. I svakih pola sata je vanjski pregled genitalnog trakta i palpacija maternice kroz abdomen.
  • Također, u prvim danima crno pražnjenje može biti normalno, ako nema simptoma istodobnog patološkog procesa. Ova boja je povezana s povišenim zgrušavanjem krvi i stvaranjem višestrukih krvnih ugrušaka. Osim toga, crna lochia može biti povezana s hormonskim promjenama u ženi.
  • Nakon 5-7 dana iscjedak nakon porođaja dobiva smeđkastu boju, a nakon 1-2 tjedna ima ih nekoliko, baš kao i tijekom menstruacije. Takve loše se također smatraju normalnim i sugeriraju da se maternica i dalje smanjuje.
  • Nakon 3 tjedna nakon isporuke lochia postaje žućkastom. Oni su mali, razmazani, koji se pojavljuju u zadnjim danima menstruacije. Ne treba izazvati zabrinutost ako nema drugih znakova patoloških procesa. Nadalje, locija postaju vitki u prirodi. Pojava sluznice nakon porođaja znači da se maternica potpada u potpunosti i ponovno dobiva funkciju.

  Koliko je trajanje post-partum lohii?

  Lochia nakon porođaja traje prosječno 6-8 tjedana. U tom slučaju ukupna količina pražnjenja je oko 1,5 litara.

  • Najkrupnija krvarenja traju prva 2-3 dana nakon rođenja djeteta. Ako se isporuka dogodila putem carskog dijela, produljenje tog razdoblja smatra se normalnim. To je zbog nedostatka kontraktilnosti miometrija zbog operacije i opće ili epiduralne anestezije.
  • Manja lochia smeđe boje zamijenjena je krvavim i prateći sljedećih 2-3 tjedna nakon porođaja. Takva bojenja ukazuje na normalno zacjeljivanje i obnavljanje endometrija.
  • Pojava žute lohe obično se opaža od 4 tjedna nakon rođenja, a traju oko 10-14 dana, a zatim se zamjenjuju sluznicom. I 2 mjeseca nakon rođenja djeteta iscjedak postaje fiziološki, kao i prije trudnoće. Od ovog trenutka počinje razdoblje oporavka menstrualnog ciklusa. Ako žena ne dijete bebu, tada joj razdoblje počinje kada se razina prolaktina u krvi smanjuje (u 3-4 mjeseca).

  Kada trebam vidjeti liječnika?

  Pored fiziološkog trajanja i dopuštene prirode iscjedka maternice, može doći do patoloških abnormalnosti. Kada se pojave, morate odmah proći liječnički pregled i položiti potrebne testove. Vidi liječnika potrebno je u sljedećim slučajevima:

  • Ako se lochia zaustavi prije 5 tjedana ili ne prođe 2 mjeseca nakon rođenja djeteta.
  • Ako iscjedak nakon porođaja postane oskudan ili potpuno zaustavljen.

  To se može dogoditi kada se iscjedak lučenja iz šupljine maternice poremetio kao posljedica grčeva grčeva.

  Takvo kršenje je opasno jer se uz stagnaciju iscjedka u maternici razvija upala sluznice (endometritis).

  • Morate posjetiti liječnika ako je žuta lochia postala svijetle, zasićene boje i stekla zelenkasto nijansu. To ukazuje na razvoj endometritisa, osobito ako se povećava tjelesna temperatura. Takva lochia ima neugodan, gadan miris.
  • Liječnički pregled treba provesti ako lochia postane zelena. Takvo iscjedak nakon porođaja također može biti posljedica upale u šupljini maternice. Oni ukazuju na trčanje oblik endometritisa. Istodobno se pojavljuje mješavina gnojova, a miris postaje oštar, upadljiv.
  • Ne treba zanemariti i bijelu lohu. Oni se javljaju uslijed razvoja gljivične infekcije. Žene koje su primile antibiotsku terapiju imaju posebno visok rizik od bolesti. Protiv pozadine uzimanja antibiotika, imunološki sustav slabi i pojavljuje se grudica. Uz njih dolazi i sirasti sekret iz genitalnog trakta koji ima kiselo miris. Postoji crvenilo i svrbež u perineumu. Bijeli pražnjenje nakon porođaja može se pojaviti i kod bakterijske infekcije.

  Kako spriječiti komplikaciju?

  Strašna komplikacija nakon porođaja krvari se. Može započeti odmah ili nekoliko sati nakon isporuke. Karakterizira ga obilje svijetle tamnocrvene boje. Istodobno, za kratko vrijeme dovoljno je poseban postpartum hlačar. Da bi se smanjio rizik od krvarenja, poduzimaju se sljedeće preventivne mjere:

  • Stavljanje na želudac toplije s ledom. To stimulira kontrakciju miometrija i zaustavlja krvarenje.
  • Žena bi trebala ležati na trbuhu. Ova pozicija pomaže u davanju maternice položaj u kojem odljevi lučenja nastaju bez opstrukcije. Osim toga, ova pozicija pridonosi boljem smanjenju maternice.
  • Neophodno je priložiti bebu na grudi odmah nakon poroda, a kasnije na hranu najmanje jednom svaka 3 sata. Usisavanje dojke potiče proizvodnju oksitocina pod utjecajem maternice ugovore.
  • Pražnjenje mjehura bi se trebalo dogoditi svakih 3 sata, čak i kad to ne želi. Važno je zapamtiti da se želja za mokrenjem ne osjeća pravilno nakon rođenja djeteta. To je zbog oštrog pada opterećenja zdjeličnih organa i smanjenja osjetljivosti živčanih završetaka u mokraćnom mjehuru.

  Pravila higijene u postpartum periodu

  Postpartum excreta je hranjivi medij za rast i razvoj patogenih mikroorganizama. U tom smislu, s nepoštivanjem higijene, razvijaju se štetni učinci. Da bi se izbjegle eventualne komplikacije u postpartum razdoblju, sljedeća pravila će pomoći:

  • Pažljivo odaberite brtve za apsorbiranje lohije. U bolnici je bolje koristiti sterilne pelene i posebne postpartum jastučiće. Oni su dizajnirani da zadovolje karakteristike ženskog tijela u postpartum razdoblju.
  • Potrebno je mijenjati brtvu svakih 2-3 sata, ponekad češće ako je potrebno.
  • Morate upotrijebiti poseban donje rublje postpartuma. To je blaga, ne izaziva iritaciju i alergijske reakcije.
  • Zabranjeno je korištenje higijenskih tampona, odgađaju iscjedak u tijelu, stvarajući hranjivi medij za rast i razvoj mikroba.
  • Kod kuće koristite jastučiće bez mirisa koji su dizajnirani za teški menstrualni krvarenje.
  • Nakon svake mokrenja i čina defekacije potrebno je zahod vanjskih genitalnih organa. Istodobno koristite dječji sapun ili neutralni gel za intimnu higijenu. Za pranje je korisno koristiti izvarak niti ili kamilice. Prilikom tuširanja struji naprijed naprijed prema natrag.
  • Za obradu šavova koristite antiseptička rješenja - klorheksin, miramistin. Ne preporuča se korištenje kalijevog permanganata. Ova tvar, ako se neispravno razrijedi, uzrokuje opekotine sluznice.
  • Kade su kontraindicirane, pomažu infekciji prodrijeti dublje u maternicu.

  Ispuštanje nakon porođaja obično završava nakon 2 mjeseca, kada je podstava maternice potpuno obnovljena. Često tijekom tog razdoblja, patoloških abnormalnosti pojavljuju se iz jednog ili drugog razloga. Ako se priroda ispusta izmijenila, ili ste stekli neugodan miris, odmah se posavjetujte s liječnikom.

  Pravovremena dijagnoza i liječenje patoloških promjena pomoći će u sprječavanju ozbiljnih komplikacija. Također, ne zaboravite da je higijena tijekom razdoblja oporavka najbolja prevencija neželjenih učinaka.

  Bulgakova Olga Viktorovna

  Liječnik opstetričar-ginekolog, Stavropol, Diplomirao je sa Stavropol Medical Academy s počastima. Prebivalište u opstetriji i ginekologiji. Napredna obuka za liječenje neplodnosti.