CTG tijekom trudnoće

Bol

Trudnoća je izuzetno radostno vrijeme za svaku ženu koja se priprema za sastanak s djetetom. No, osim toga, trudnoća je također vrlo presudno razdoblje, jer bilo koja mama želi da beba "udobno" živi u trbuhu, ne doživljavajući bilo kakve neugodnosti i nedostatak, kako bi se razvila i razvila prema svim pokazateljima. Kako bi se utvrdilo koliko je beba udobno u utrobi, u vrijeme da identificira i ispravlja bilo koji "problem" u tom smislu, trudnica mora biti testirana i, ako je potrebno, proći određene preglede. Jedna od najvrednijih metoda liječničkog pregleda naziva se CTG tijekom trudnoće, što vam omogućuje da napravite sveobuhvatnu procjenu stanja fetusa.

CTG (kardiotokografija) tijekom trudnoće se provodi s ciljem dobivanja rezultata koji se odnose na srčanu aktivnost djeteta i brzinu otkucaja srca, kao i na njegovu fizičku aktivnost, učestalost kontrakcije maternice i reakciju na te kontrakcije djeteta. CTG tijekom trudnoće, zajedno s duplometrijom i ultrazvukom, omogućava vremenski određivanje odstupanja u normalnom tijeku trudnoće, proučavanje kontraktilne aktivnosti maternice i reakcije na kardiovaskularni sustav djeteta. Uz pomoć CTG-a tijekom trudnoće, moguće je potvrditi (ili opovrgnuti) prisutnost (ili odsutnost) opasnih stanja za majku i dijete, kao što je hipoksija fetusa; intrauterinska infekcija, malo ili visoka voda; placentalna insuficijencija; abnormalni razvoj kardiovaskularnog sustava fetusa; prerano sazrijevanje posteljice ili prijetnju preuranjenog rođenja. Ako se potvrdi sumnja na odstupanje, on dozvoljava liječniku da vremenom utvrdi potrebu za korektivnim mjerama, da prilagodi taktiku trudnice.

Kada CTG tijekom trudnoće

Za izvođenje CTG-a tijekom trudnoće koristi se poseban uređaj koji se sastoji od dva senzora spojenog na uređaj za snimanje. Dakle, jedan od senzora uzima očitanja fetalnog srčanog djelovanja, dok drugi bilježi uterinsku aktivnost, kao i djetetov odgovor na kontrakcije maternice. Ultrazvučni senzor za slušanje fetalnog otkucaja srca i mjerač naprezanja za snimanje kontrakcija maternice pričvršćeni su na trbuh trbuh s posebnim pojasevima. Jedan od glavnih uvjeta za najučinkovitiju fiksaciju indikacija smatra se udobnom pozicijom za ženu tijekom CTG tijekom trudnoće. Dakle, svjedočanstvo se uzima kad trudnica bude na položaju, kad leži na leđima, na boku ili sjedi, u svakom slučaju, potrebno je odabrati najudobniji položaj. U tom slučaju, trudnica će držati posebnu daljinsku kontrolu pomoću gumba, koju ona pritisne kada se dijete kreće, što omogućuje snimanje promjena u brzini otkucaja srca tijekom kretanja fetusa.

Stopa CTG tijekom trudnoće

Kardiotokografija (CTG) je prenatalna dijagnostička metoda koja vam omogućuje određivanje stanja fetusa i funkcioniranje maternice. U kombinaciji s ultrazvukom i Dopplerom, kardiotokografija omogućuje identificiranje patologija trudnoće učinkovito iu najkraćem mogućem roku i poduzimanje potrebnih mjera za njihovo ispravljanje.

Tipično, CTG se izvodi nakon 32 tjedna. U tom razdoblju fetus već živi u određenom ritmu sna i aktivnosti, a pobjeda njegovog srca također se čuje. Međutim, ponekad se kardiotokografija propisuje u ranijim razdobljima, budući da se patološki ritmovi mogu odrediti nakon 20 tjedana.

Najpopularnije pitanje povezano s ovim postupkom, koje često postavljaju budući roditelji - koja je norma CTG-a tijekom trudnoće? Najčešće prvi put trudnice se šalju na kardiotokografiju u 34 tjedna (35 tjedana). Žene su vrlo zainteresirane za ono što svaka riječ znači u zaključku, koliko se bodova smatra normom i kada treba zvoniti alarm.

Informativni pokazatelji

Kod dekodiranja kardiotokografije uzeti u obzir takve pokazatelje ritma:

 • Basalni (glavni) ritam - prevladava na CTG-u. Za objektivno ocjenjivanje, potrebno je snimiti najmanje 20 minuta. Može se reći da je osnovna srčana frekvencija prosječna vrijednost koja odražava brzinu otkucaja srca tijekom razdoblja odmora.
 • Varijabilnost (varijabilnost) je dinamika fluktuacija brzine otkucaja srca u odnosu na njenu prosječnu razinu (razlika između glavne brzine otkucaja srca i ritmskih skokova).
 • Ubrzanje (ubrzanje ritma otkucaja srca) - ovaj parametar se uzima u obzir, ako u roku od 10 sekundi ili više od 15 otkucaja postaje sve više. Na grafikonu ih predstavljaju vrhovi okrenuti prema gore. U pravilu se pojavljuju tijekom pokreta beba, kontrakcija maternice i izvedbe funkcionalnih testova. U normalnim okolnostima, u 10 minuta bi se trebalo dogoditi najmanje 2 ubrzanja brzine otkucaja srca.
 • Usporavanje (usporavanje ritma otkucaja srca) - ovaj parametar se uzima u obzir, kao i ubrzanje. Na grafu, to su zubi koji gledaju prema dolje.

Trajanje usporavanja može biti različito:

 • do 30 sekundi uz naknadnu obnovu otkucaja srca fetusa;
 • do 60 sekundi uz prisustvo visoke amplitude (do 30-60 otkucaja u minuti);
 • više od 60 sekundi, s velikom amplitudom oscilacija.

Osim toga, u zaključku uvijek postoji takva stvar kao gubitak signala. To se događa kada senzori privremeno izgube zvuk srca bebe. Također u procesu dijagnostike govori o indeksu reaktivnosti koji odražava sposobnost embrija da reagira na iritantne čimbenike. U tumačenju rezultata indeksa reaktivnosti fetusa može se dodijeliti ocjena u rasponu od 0 do 5 boda.

U ispisu, koji se izdaju u rukama trudnica, propisuju se ovih 8 parametara:

 • Vrijeme analize / gubitak signala.
 • Osnovna brzina otkucaja srca.
 • Aktseleratsii.
 • Ubrzanja.
 • Varijabilnost.
 • Sinusni ritam / amplituda i učestalost oscilacija.
 • STV.
 • Učestalost perturbacija.

Prema apsolutnoj normi, mora se poštovati 8 od 8 parametara. Ovisno o tome koji su parametri nisu zadovoljeni, stručnjaci dopuštaju 7 od 8 i 6 od 8 parametara u normi. Međutim, u ovom slučaju, ne možete bez re-CTG-a. Na kartotogramu prikazuje se otkucaji srca (označene su dvije znamenke).

Ocjenjivačke točke

U procesu razvoja kardiotokografije stručnjaci su odredili objektivne kriterije za procjenu snimanja i sastavili skup tablica. Da bi se rezultati dešifrirali pomoću CTG-a, koriste se više ljestvica. Najčešće se približavaju Fisherovoj ljestvici (10 bodova) ili Krebsu (12 bodova). Zaključno, može se naznačiti dvostruki rezultat - rezultat fischer i krebs.

Fisher Kriteriji

U tablici za procjenu koju je razvio američki opstetričar-ginekolog, donosi niz kriterija, koji daju ocjenu od 0 do 2 boda. Ukupni rezultat je postavljen zbrajanjem svih ocjena. Prema riječima Fisher, stručnjaci provode "ručni" izračun, usredotočujući se na ono što vide na vrpci umjeravanja.

Procjenjujući kriterije, postoje tri glavna stanja fetusa:

 • Normalni pokazatelji - 8-10 bodova. Beba je srce dobro otkucalo i umjereno je pokretan, a sumnje o gladovanju kisika potpuno su odsutne.
 • Stanje sumnje iznosi 5-7 bodova. Ovaj rezultat može ukazivati ​​na početnu fazu oduzimanja kisika i zahtijeva posebno praćenje trudnice.
 • Loše stanje fetusa - 0-4 bodova. To ukazuje na ozbiljnu hipoksiju. Ako ne poduzmete hitne mjere, u roku od nekoliko sati može biti kobno za dijete.

Ako CTG zapis daje rezultat od 7 ili 6 boda, tada se ponovite kardiotokografiju u roku od 12 sati, a ako je započeo rad, a zatim nakon 1 sata. U slučaju da CTG rekordom ima 8 ili više bodova, tada s početkom rada, postupak se ponavlja nakon 2-3 sata, a trudnica se u ranijim razdobljima otpušta 3-7 dana prije ponovljenog CTG-a.

Krebsova ljestvica

Ova razina ocjenjivanja razlikuje se od Fisherove ljestvice po jednom kriteriju - broj motoričkih reakcija djeteta u 30 sekundi: ako su potpuno odsutni, postavljeno je 0 bodova, procjenjuje se 1 do 4 reakcije motora u 1 točki, ako je prisutno 5 ili više reakcija u 30 sekundi, a zatim boda.

Zbog ovog kriterija, Krebsova ljestvica ima sustav ocjenjivanja od 12 točaka. Ako je rezultat na ovoj skali bio postavljen od 9 do 12 boda, budući roditelji mogu biti apsolutno mirni - rezultati su unutar normalnog raspona. Rezultat od 0 do 8 bodova je prigoda za zvučni alarm. Kada takvi rezultati ukazuju na prisutnost patoloških intrauterinog procesa.

Ako u zaključku CTG-a postoji 11 bodova, onda nema sumnje da je Krebsova ljestvica bila korištena za dekodiranje. Ako je rezultat vrijedan - 9 bodova, onda se rezultat u svakom slučaju smatra dobrim. Ali ako nema naznaka da je procjena provedena prema Fisheru, trebali biste se dodatno savjetovati s specijalistom.

Kriteriji Mjesec-Redman

Ovi kriteriji su dizajnirani za automatske uređaje. Računalo procjenjuje evidenciju bez sudjelovanja dijagnostičara, ali uzimajući u obzir sve iste parametre kao u "ručnoj" metodi.

Kao rezultat toga, sažeti su svi značajni CTG kriteriji i izveden je poseban pokazatelj varijabilnosti, STV. Ovaj osjetljivi parametar omogućuje otkrivanje znakova patnje fetusa i predviđanje štetnog ishoda trudnoće.

Prema Dows-Redmanu, razlikuju se sljedeći rezultati:

 • normalne vrijednosti koje ukazuju na zdravu trudnoću - STV 6-9 ms;
 • granični pokazatelji koji zahtijevaju stručni nadzor - STV 3-5 ms;
 • visoki rizik od nedostatka kisika koji zahtijeva hitne mjere - STV 2,6-3 ms;
 • kritično stanje fetusa, koje u nadolazećim satima može završiti smrću fetusa - STV manje od 2.6 ms.

Ovaj se sustav ocjenjivanja ne prakticira u procesu početka porođaja, ali se uspješno koristi za promatranje u razdoblju nošenja djeteta. Tipično, CTG se bilježi svakih 2-3 tjedna u 28-32 tjednu i svaka 2 tjedna u 32-37 tjedana. Nakon 38 tjedana CTG se koristi svakih 7 dana.

Fetalni statistički pokazatelji

Procjenjujući CTG indekse, liječnici određuju vrijednost PSP (pokazatelj stanja fetusa). Postoje 4 standardna zaključka o ZPP-u. Ispod 1,0 - normalni pokazatelji (ponekad odbijeni od 1,05). Istodobno, ako su dobiveni granični pokazatelji - 0,8-1,0, preporučuje se ponoviti rekord u roku od 1-2 tjedna.

Od 1.05 do 2.0 - primarne odstupanja. Takav zaključak zahtijeva terapeutske mjere i kontrolni zapis CTG-a za tjedan dana. Od 2.01 do 3.0 - teška odstupanja. U ovom slučaju, žena je preporučena bolnica za poduzimanje mjera za očuvanje trudnoće. PSP od 3,0 ili više - kritično stanje fetusa. Trudnice treba hitno hospitalizirati, najvjerojatnije će biti isporučena hitna dostava.

CTG je normalno da se posebno ne razlikuje od 33 tjedna kako bi 36 tjednu i karakteriziran značajkama: osnovni ritam od 120 do 160 udaraca / min, u 40-60 minuta s 5 označeni ubrzanje srčanog ritma, promjenjivost raspona - od 5 do 25 otkucaja po minute, spor ritam koji nedostaje.

Korištenje CTG-a pri rođenju (38 tjedana - 40 tjedana) određuje se pojedinačno. CTG fetusa tijekom tog razdoblja može dati sljedeće rezultate:

 • Umjereno amplituda otkucaja srca usporavanja: Osnovnu brzinu - 160-180 otkucaja / min, raspon varijabilnosti - veći od 25 otkucaja / min, rano stopa usporavanje - manje od 30 otkucaja / min, kasnije - manje od 10 otkucaja / min, izražena ubrzanje srčanog ritma. S takvim pokazateljima, porođaj bi trebao nastaviti prirodno bez intervencije opstetričara.
 • Stanje u opasnosti: CTG glavna željeznička linija je između 180 otkucaja u zavoju minuta varijacije - manje od 5 otkucaja / min, rano stopa usporavanje - 30-60 otkucaja / min, kasnije - 10-30 otkucaja / min. U tom slučaju, prirodna isporuka nije isključena, ali dodatno provodi i Zading test. Nakon toga, opstetričari poduzimaju sve potrebne manipulacije kako bi postigli vaginalnu isporuku, ali ako su svi poduzeti koraci nedjelotvorni, žena koja je u radnom stanju pripremljena je za carski rez.
 • Opasno stanje: glavna linija ne prelazi 100 otkucaja u minuti, rani usporeni ritam srca prelazi 60 otkucaja / min, kasni prelaze 30 otkucaja / min. Akcije opstetričara u ovom slučaju ne razlikuju se od onih koje se provode u slučaju rizičnih stanja fetusa.
 • Kritično stanje fetusa. Postoji znatno povećanje brzine otkucaja srca s preostalim usporavanjem, što može trajati i do 3 minute. Grafička krivulja je spljoštena. Situacija ne tolerira kašnjenje, potrebno je hitno izvršiti rad cezariannog dijela.

Patološki CTG

Postoje 3 patološke varijante CTG-a.

Tihi ili monotoni CTG

Karakterizira ga odsutnost ubrzanja i usporavanja, ali istovremeno osnovna brzina otkucaja srca je unutar normalnog raspona. Grafička slika takve kardiotokografije je blizu ravne linije.

Sinusoidni CTG

Grafička slika takve kardiotokografije ima oblik sinusoida. Ovaj CTG ukazuje na izraženu gladovanje kisika fetusa. Ponekad se utvrdi kada trudnica uzima psihotrope ili lijekove.

Lambda ritam

Karakterizira se brzom izmjenom ubrzanja i usporavanja. U većini slučajeva, ova patologija CTG-a ukazuje na kompresiju pupčane vrpce. U pravilu je stegnut između glave fetusa i majčinih kosti zdjelice što dovodi do smanjenja protoka krvi i razvoja hipoksije.

Kod dobivanja sumnjivih rezultata s standardnim CTG, zapis s funkcionalnim testovima:

 • Ispitivanje bez stresa. Studije brzine otkucaja srca proizvedene na pozadini prirodnih pokreta fetusa. U normalnom stanju, nakon svakog kretanja djeteta, brzinu otkucaja srca treba ubrzati. Ako se to ne dogodi, možemo razgovarati o prisutnosti patologije.
 • Ispitivanje stresa. Primjenjuje se trudni oksitocin i prate promjene brzine otkucaja srca. Ubrzanje se obično promatra, osnovni ritam treba biti unutar dopuštenog raspona i ne bi trebalo biti usporavanje. Ako, međutim, nakon uvođenja ovog lijeka u fetus, nije uočena ubrzanja ritma, već se može primijetiti da se usporavaju kontrakcije srca, a to ukazuje na gladovanje kisikom.
 • Mammar test. U ovom testu prirodni oksitocin se proizvodi u ženskom tijelu masiranjem bradavica 2 minute. Zatim se procjenjuje, kao u slučaju uvođenja sintetičkog oksitocina.
 • Test vježbanja. Snimanje CTG-a se provodi odmah nakon što trudnica izvodi niz aktivnosti koje podrazumijevaju fizičko naprezanje. Najčešće se traži da se penju na stube do 2 stuba. Kao odgovor na takve akcije, stopa otkucaja srca treba povećati.
 • Ispitivanje dišnog sustava. U procesu snimanja CTG-a, trudnica bi trebala zadržati dah najprije na inhalaciji, a zatim na izdisaj. U prvom slučaju, očekuje se da će stopa srčanog ritma biti smanjena, dok će se u drugom povećati.

Za razliku od standardnog ultrazvuka i Dopplera koji pokazuju anatomiju i cirkulaciju fetusa i djece, CTG može odrediti učinak kisika i hranjivih tvari na dijete. Osim toga, CTG je neophodan u procesu isporuke, kada se ne mogu primijeniti druge metode. Takvo istraživanje pomaže pri odabiru pravih taktika rađanja, uzimajući u obzir kako fetus prenosi nastalu opterećenost.

CTG tijekom trudnoće: zašto, kako i kada?

Kardiotokografija je važna komponenta sveobuhvatne procjene stanja fetusa, zajedno s ultrazvukom i nakon zatvaranja. Ovim postupkom, liječnici registriraju kontrakcije maternice i otkucaja srca nerođenog djeteta. CTG omogućuje prepoznavanje bilo kakvih problema i pravovremeno ih riješiti.

Liječnici promatrati razvoj fetusa, žene uputiti na ultrazvuk sa 30-og tjedna, ali oni mogu biti izdane prije, ako postoje određene indicije za to CTG tijekom trudnoće.

Tipično, fer spol se savjetuje da podvrgne CTG tijekom trudnoće nekoliko puta, odnosno tijekom trećeg trimestra 2 puta. Ako trudnoća prati komplikacije, tada medicinski stručnjaci mogu naručiti dodatna istraživanja.

CTG se također provodi tijekom rada. To je potrebno za utvrđivanje općeg stanja mrvica i odlučivanje o budućem upravljanju generičkim procesom. Posebna kontrola je potrebna za bebe koje su, prema rezultatima ultrazvuka, otkrile zapetljavanje kabela.

Kako je CTG učinio tijekom trudnoće?

Kardiotokografija je siguran postupak. Neće naštetiti niti majci niti djetetu.

Pitanje kako se CTG obavlja tijekom trudnoće je od interesa za žene koje nikada nisu podvrgnute ovom postupku. Apsolutno je zastrašujuća. Liječnik pita ženu da se zauzima ležeći ili položaj koji se naslanja. Samo se trebate opustiti i udobno sjediti na leđima. Na trbuščić će biti pričvršćeno nekoliko senzora:

 1. Ultrazvučno snimanje beba srca;
 2. Mjerač naprezanja (senzor tlaka), s kojim su fiksirane kontrakcije maternice.

Kardiotokografija se provodi u fazi koju karakterizira fetalna aktivnost. Snimanje liječnika obavlja u roku od 30-60 minuta. Svi podaci u obliku grafikona posebni uređaji popravljaju na vrpci na papiru.

Žena ne smije zaboraviti na pripremu za CTG tijekom trudnoće. Preporuča se dobro spavanje prije postupka, prilagodite se, zaboravite na sve probleme i strahove i pripremite snack pred sobom.

Moguće je jesti čokoladni bar prije kardiotografije, tako da dijete neće spavati, ali biti aktivnije. Prije početka studije svakako biste trebali ići na zahod, jer postupak traje dugo.

Tumačenje CTG tijekom trudnoće

Rezultati CTG-a tijekom trudnoće, liječnik može pokazati na papirnoj traci, koja prikazuje grafove, krivulje ili reći, imenujući broj bodova.

Dekodiranje CTG tijekom trudnoće nije lagan zadatak. Pa, ako grafika ne uzrokuje nikakvu sumnju. Onda se liječnik i trudnica ne moraju brinuti ni o čemu. Međutim, u životu postoje različiti slučajevi. Rezultati CTG-a i mogu biti upozoreni. U takvoj situaciji vrlo je važno da ne pogriješite. Bilo koja odluka treba pomno promišljati liječnik, jer svaka radnja i riječ utječu na dijete.

Evo životnog primjera iz života: mladi liječnik koji još nije stekao iskustvo nije volio rezultate kardiotokografije jednog pacijenta. Rekao je trudnoj ženi o njezinim strahovima, ali kategorično nije vjerovala rezultatima fetalnog CTG tijekom trudnoće. Može se lako zamisliti što je žena osjećala u tom trenutku.

Stručnjak je nazvao hitnu pomoć jer je bio zabrinut zbog stanja pacijenta i života fetusa. U rodilištu u patologiji, kasnije se pokazalo da trudnica nije imala apsolutno abnormalnosti. S kojim raspoloženjem će ovaj pacijent sljedeći put doći u antenatalnu kliniku?

Bilo bi lijepo da bi budućna mama naučila tumačiti rezultate kardiotokografije općenito. Tako bi bilo moguće izbjeći gubitak živaca i sudaranje s gore opisanim incidentom.

Kod dekodiranja kardiotokografije i donošenja dijagnoze potrebno je uzeti u obzir mnoge čimbenike, jer na rezultate utječu vremenski uvjeti, raspoloženje trudnice, spavanje ili aktivna budnost djece. Prema jednom od rezultata lošeg CTG-a tijekom trudnoće, ne preporučuje se izvući zaključke o stanju djeteta u trbuhu, jer čak i potpuno zdrava beba može imati "sumnjivu" grafiku.

Kod dešifriranja kardiotograma, liječnici uzimaju u obzir nekoliko osnovnih parametara: osnovni ritam, amplitudu, frekvenciju odstupanja od nje, kontrakciju i povećanu brzinu otkucaja srca. Svaki parametar dobiva 0-2 bodova.

U završnoj fazi, rezultati se zbrajaju, a stanje fetusa se procjenjuje prema njihovoj sumi:

 • 8-10 bodova - norma CTG tijekom trudnoće;
 • 6-7 bodova ukazuju na moguću prisutnost početnih znakova patnje fetusa. Liječnik može naručiti dodatna istraživanja;
 • 5 i manje bodova pokazuju da trudnica hitno treba hospitalizaciju i pomoć.

Ocjenjivanje učestalosti srca

Osnovna brzina srca fetusa bi trebala biti 110-160 otkucaja u minuti. Grafikon jasno pokazuje da se vrhovi izmjenjuju s padovima. Međutim, liječnik nije zainteresiran za minimalne ili maksimalne vrijednosti. Procjenjuje prosječnu vrijednost.

Žena može samostalno procijeniti što CTG pokazuje tijekom trudnoće. Da biste to učinili, trebate premjestiti ispis na udaljenost od ispružene ruke i povucite prst po dijagramu, kao da ga crtate ravno. Razina do koje će linija odgovarati na okomitoj osi bit će osnovni ritam.

Proučavanje zuba i zuba

Sljedeći parametar koji liječnici procjenjuju je varijabilnost kontrakcija srca djeteta. Nakon određivanja osnovnog ritma, možete početi proučavati učestalost i amplitudu odstupanja od tog ritma.

Grafikon jasno pokazuje da krivulje imaju mnogo sitnih zuba i nekoliko velikih zuba. Mali zubi pokazuju odstupanja od osnovnog ritma. Poželjno je da u minutu nije bilo više od 6 - to je stopa CTG u 32-39 tjednu trudnoće. Međutim, brojanje malih zuba nije tako jednostavno. Liječnici često procjenjuju amplitude odstupanja - promjenu visine zubi u prosjeku, što obično treba biti 11-25 otkucaja u minuti.

Liječnici se možda ne sviđaju ako promjena visine zubi iznosi 0-10 otkucaja u minuti. Međutim, to može biti sasvim normalno ako se beba osjeća ugodno u majčinoj trbuhu i spava ili gestacijska dob ne prelazi 28 tjedana. Kada procijenjeni pokazatelj premašuje 25 otkucaja u minuti, medicinski djelatnici počinju sumnjati u prisutnost zapaljenja kabela ili hipoksije u fetusu.

Procjena povećanja i smanjenja

Pri procjeni povećanja i kontrakcija CTG-a u dobi od 32-38 tjedana, vrijedno je obratiti pozornost na velike zube prikazane na grafikonu. Liječnici, stvarajući kardiotokografiju na starim uređajima, pitajte trudnice da pritisnu posebnu tipku kada dijete pomiče. Trenutni modeli ne zahtijevaju. Oni sami mogu registrirati aktivnost fetusa. Kada je dijete gurnuto, srce mu je češće udaralo nekoliko sekundi. Na grafu će se prikazati kao veliki zub koji raste prema gore. To se naziva povećanjem. Ako se na grafikonu nalazi barem 2 na 10-minutnom vremenu, to će se smatrati dobrim znakom.

Povećanja se ne mogu identificirati za studiju. Zbog toga ne biste trebali paničariti. Možda se dijete još nije probudilo.

Šarmovi - ovo je upravo suprotno povećanju. Na CTG tablici za 35-39 tjedana trudnoće izgledaju kao zubi koji rastu. Nema razloga za zabrinutost ako, nakon povećanja grafikona, postoji kratka i plitka depresija, nakon čega se krivulja vraća na razinu osnovnog ritma. Visoki amplitudni rezovi mogu se čuvati. Međutim, prije izvođenja zaključka, obratite pozornost na 2. grafikon koji je dostupan na ispisu. Kontrakcije maternice, koje su na njemu označene, mogu utjecati na pojavu kontrakcija.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da CTG metoda ima nekoliko nedvojbenih prednosti. Prvo, zahvaljujući ovom postupku, možete saznati o stanju fetusa i prirodi rada, brzo prepoznati probleme i pronaći načine kako ih riješiti, a drugo, kada se CTG obavlja tijekom trudnoće, ne dolazi do nelagode. Postupak je potpuno siguran za majku i fetus. Dakle, ako su trudnice u pitanju je li CTG štetan za vrijeme trudnoće, odgovor je uvijek nedvosmislen - bezopasan.

uziprosto.ru

Enciklopedija ultrazvuka i MRI

Objašnjenje zaključka o CTG-u: Kineska pismenost?

Praćenje stanja fetusa važan je cilj pregleda trudnoće. Može se provesti različitim metodama. Kardiotokografija je najčešća, bezbolna i pristupačna metoda instrumentalnog praćenja fetusa.

Kardiotokografija je metoda za procjenu stanja razvoja fetusa u maternici, koja se sastoji u analizi promjena u frekvenciji njegovih otkucaja srca u mirovanju, tijekom pokreta, kao i kao odgovor na vanjske faktore.

Uređaji za provođenje ove studije - kardiotokografi - dostupni su u svim antenatalnim klinikama i rodilištima.

Metodologija ove studije temelji se na poznatom Dopplerovom učinku. Hardverski senzor stvara posebne ultrazvučne valove koji su usmjereni u tijelo i odražavaju se na površini medija s različitom vodljivosti zvuka, nakon čega se ponovno fiksiraju. Kada se sučelje između medija pomakne, na primjer, kada se srce pomiče, frekvencija generiranog i primljenog ultrazvučnog vala postaje drugačija. Vremenski interval između svake kontrakcije srca je brzina otkucaja srca (HR).

Što je trudni CTG?

Svrha CTG-a je pravodobno otkrivanje abnormalnosti u funkcionalnom stanju fetusa, što omogućava liječniku, ako je dostupan, odabir potrebne terapije, kao i odabir odgovarajućeg vremena i metode isporuke.

trening

Niti jedna specijalna obuka nije potrebna za ovu studiju. No, za dobivanje pouzdane rezultate tijekom studije, žena mora biti opuštena i udobna, ne kretati se. Stoga, prije nego što postupak ići unaprijed u WC.

Preporuča se uzimati hranu oko 2 sata prije testa i ne smije se izvoditi na prazan želudac. U dogovoru s liječnikom tijekom postupka, dopušteni su mali zalogaje s nečim slatkim, ako je dijete u fazi spavanja kako bi je aktiviralo. Kako biste se pripremili za to, možete unaprijed kupiti slatku hranu.

Nemojte uzimati lijekove protiv bolova i sedativa za 10-12 sati prije pregleda.

tehnika

Tijekom proučavanja, trudna majka zauzima položaj na kauču koji leži na desnoj ili lijevoj strani tijela ili polu-sjedi, naslonjen na jastuk. Posebni mjerači fiksirani su na trbuhu - gel se nanosi na jednu i učvrsti se na mjestu gdje se najbolje osjeća fetalni srčani udar, drugi senzor, koji bilježi uzbuđenja i kontrakcije maternice, nalazi se u području projiciranja pravog kuta ili dna maternice. Pacijent samostalno uz pomoć gumba za registraciju pokreta fetusa bilježi razdoblja njegova kretanja.

Praćenje se provodi barem pola sata kako bi dobili najtočnije podatke o zdravlju fetusa. Takvo trajanje studija posljedica je česte izmjene faza spavanja i budnosti u djeteta.

prijepis

Dekodiranje rezultata CTG-a treba provesti iskusni stručnjaci s odgovarajućim kvalifikacijama. Snimanje CTG rezultata je grafikon krivulje koja odražava brzinu otkucaja srca u određenom trenutku. Liječnik analizira primljenu evidenciju prema posebno razvijenim parametrima i donosi zaključak o stanju djeteta. U ovom članku ćemo govoriti o glavnim pokazateljima, koji su prvenstveno plaćeni pozornost.

Tijekom dekodiranja CTG procjenjuju se sljedeći parametri:

 1. bazalna frekvencija,
 2. amplituda i frekvencije trenutačnih oscilacija,
 3. količinu ubrzanja,
 4. usporavanja.

Osnovna frekvencija je prosječna učestalost fetalnih kontrakcija srca unutar 10 minuta od studije i još mnogo toga.

Trenutne oscilacije su odstupanja učestalosti kontrakcija fetalnog srca od prosječnih vrijednosti. Identifikacija visokih oscilacija ukazuje na dobro stanje djeteta, a niske oscilacije, naprotiv, imaju nepovoljnu vrijednost.

Ubrzanje se odnosi na ubrzanje djetetove brzine otkucaja srca u 15 otkucaja u minuti ili više u usporedbi s osnovnom frekvencijom koja traje duže od 15 sekundi. Grafikoni ubrzanja prikazani su s visokim oštrim zubima.

Usporavanje se naziva fetalna kočnica otkucaja srca za 15 otkucaja ili više u usporedbi s osnovnom frekvencijom koja traje 15 sekundi ili više. Na grafikonu, usporavanje izgleda kao velika udubljenja. Također treba napomenuti da se usporavanje obično javlja kao odgovor na grčeve maternice ili kretanje bebe.

Sve je u redu!

Što pokazuje kardiotogram o dobrom stanju fetusa?

 • Pokazatelji osnovnog ritma, tj. Broj fetalnih kontrakcija srca koji se javljaju u minuti. Brzina bazalnog ritma kreće se od 120 do 160 otkucaja u minuti;
 • Varijabilnost (amplituda oscilacija) srednjeg ritma treba biti u rasponu vrijednosti od 10 do 25 otkucaja u minuti (normalno);
 • usporavanje ne bi trebalo biti;
 • Ubrzanja bi trebala biti dva ili više u 10 minuta studija.

Kada trebate biti na oprezu?

Liječnici moraju biti oprezni ako je kardiotografija otkrila pokazatelje u sljedećem rasponu:

 • varijabilnost je ispod norme (5-10 otkucaja u minuti) ili više od norme;
 • usporavanja se javljaju iznenada i brzo;
 • ubrzanja se ne otkrivaju;
 • osnovni ritam odstupa od norme.

Ako se takvi pokazatelji pronađu tijekom studije, drugu studiju treba provesti nakon 2 sata primjenom dodatnih metoda.

Sljedeći parametri u zaključku CTG-a smatraju se patologijom i ukazuju na to da se fetus ne osjeća dobro:

 • osnovni ritam frekvencije koji ne odgovara normi.
 • varijabilnost bazalnog ritma je manje od 5 otkucaja u minuti, zabilježeno tijekom 40 minuta studije i više;
 • usporavanje dobro izraženo, ponovljeno, može trajati različito;
 • CTG krivulja, koja podsjeća na sinusni val s frekvencijom manjim od 6 oscilacija u minuti.

Takvi rezultati istraživanja indikacije su za neposredno liječenje stanja budućeg djeteta ili dostave.

Kako bi se pojednostavnila analiza CTG-a na globalnoj razini, prihvaćaju se sustavi procjene na kuglama, pri čemu se svaki parametar dodjeljuje određenom broju bodova, a zatim ih sažima:

 • 8 - 10 bodova ukazuje na normalan rad srca fetusa;
 • 5 - 7 boda ukazuju na početne znakove neispravnosti srca fetusa, preporučuje se dnevno praćenje CTG-a;
 • 4 - 0 bodova ukazuje na izraženo odstupanje od norme i ozbiljne povrede u stanju fetusa, potrebna je neposredna dostava.

Određivanje hipoksije

Hipoksija je nedostatak kisika u krvi fetusa, koji mu dolazi od majke. To dovodi do poremećaja u radu svih sustava malog organizma u razvoju, a potom i do njegove smrti. Dakle, CTG se obavlja na obveznoj osnovi, ako se sumnja da liječnik ili očekivana majka imaju hipoksiju u fetusu. Jedan od glavnih znakova na temelju kojih se sumnja na hipoksiju je promjena mobilnosti djeteta, koju žena osjeća. U početnoj fazi hipoksije fetus počinje mnogo više aktivno kretati nego inače. Zatim pokreti fetusa počinju slabiti i potpuno nestati.

Na temelju sljedećih podataka o kardiotokografiji, liječnik može sumnjati u početne manifestacije hipoksije:

 • smanjena varijabilnost brzine otkucaja srca;
 • nedostatak ubrzanja za 40 minuta;
 • kratkotrajni monotonički ritam.

Sljedeći pokazatelji CTG-a ukazuju na jaku fetusnu hipoksiju:

 • abnormalna osnovna stopa
 • smanjena varijabilnost bazne stope;
 • duboko usporavanje;
 • sinusoidalni ritam koji traje više od 20 minuta;
 • nema povećanja brzine otkucaja srca kao odgovor na perturbacije.

Ako se identificira bilo koji od znakova ozbiljne hipoksije, majčino je prikazano neposredno davanje carskim rezom.

Primjer snimanja studije o kardiotokografiji

Postoji li razlika u rezultatima CTG-a po tjednu?

Zbog osobitosti fiziološkog razvoja živčanog i kardiovaskularnog sustava fetusa, CTG i procjena njegovih rezultata su razumni nakon 30 tjedana trudnoće.

Za razliku od mnogih drugih metoda istraživanja, dekodiranje CTG-a u dobi od 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 i 40 tjedana nema značajne dobne nijanse. Postoji blagi trend smanjenja prosječne brzine otkucaja srca od 32, 33, 34 do 38 tjedana.

Fetalni pokreti na kardiotogramu

Jedna od komponenti CTG snimanja je trenutno aktografija - snimanje fetalnih pokreta u obliku grafikona. Procijenite kretanje djeteta na dva načina. Mama može samostalno razmisliti o fetalnim pokretima koje osjeća. Ili mnogi moderni uređaji mogu sami snimati kretnje pomoću senzora. Druga metoda registracije smatra se pouzdanim. Istodobno, pokreti izgledaju kao visoki vrhovi na grafikonu aktografije.

Fetus se gotovo neprestano kreće, osim u razdobljima sna. Prema podacima CTG-a za 32, 33, 34 i 35-40 tjedana normalne trudnoće u razvoju, motorička aktivnost fetusa kao cjeline povećava se. Kod 34 tjedna promatrano je prosječno 50 do 70 pokreta po satu. Nakon 34 tjedna bilježi porast perturbacija. Tako je u 36 - 38 tjednu zabilježeno sa 60 do 80 permutacija po satu. Prosječno trajanje epizoda miješanja je 3-4 sekunde. Postupno s rastom fetusa postaje uži u maternici, dakle, bliže 38-40 tjedana, postaje mirniji.

Kontrakcije na kardiotogramu

Uz brzinu otkucaja srca i njene pokrete na CTG-u, moguće je registrirati kontraktilna kretanja maternice, tj. Kontrakcije. Snimanje kontrakcija na CTG naziva se tomogram i također se prikazuje kao grafikon. Normalno, maternica reagira na kretanje fetusa u njemu sa svojim kontrakcijama (kontrakcije). Istodobno, na CTG kao odgovor na spazam maternice, bilježi se smanjenje brzine otkucaja srca. Kontrakcije - glavni simptom napredovanja porođaja. Na temelju tokograma, liječnik može utvrditi snagu kontrakcije mišićnog sloja maternice i razlikovati lažne kontrakcije i stvarne kontrakcije.

Na temelju gore navedenog, jasno je da je CTG vrlo važan pregled stanja fetusa u razvoju u maternici, što vam omogućuje da dobijete informacije o stanju srčanog ritma, perturbacijama, pa čak i ocijenite kontrakcije. Sve abnormalnosti na CTG zahtijevaju temeljitu, kumulativnu analizu od strane stručnog stručnjaka da poduzmu potrebne mjere koje mogu spasiti život malog čovjeka. Sve ove osobine čine CTG nezamjenjivom vrstom pregleda.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće?

Već radosno vrijeme u životu svake žene, naravno, je trudnoća. Ali istovremeno - ovo je presudno razdoblje. Uostalom, svaka mama želi da joj dijete dobro razvije u najudobnijim uvjetima. Da biste to učinili, morate stalno pratiti svoj stil života, poduzeti niz testova i stalno pregledavati. Jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda je CTG tijekom trudnoće.

Što je to?

Kardiotokografija (CTG) je način procjene funkcionalnog stanja bebe u maternici. Pruža mogućnost registracije kontrakcije maternice i djetetove brzine otkucaja srca.

Na razini ultrazvuka i Dopplera, trenutno CTG tijekom trudnoće sastavni je dio procjene zdravlja fetusa. Zahvaljujući CTG-u, moguće je otkriti bilo kakve abnormalnosti i propisati liječenje. Ili, ako postoji pogoršanje stanja fetusa, moguće je izvršiti hitnu dostavu i tako spasiti bebu.

Kada i koliko puta?

Prvi CTG tijekom trudnoće provodi se u trećem tromjesečju trudnoće, počevši od trideset i drugog tjedna. Po potrebi liječnik ponekad ima pravo propisati u 28. tjednu trudnoće.

Kasnije prolaze jednom u deset dana, ako je sve u redu s pacijentovim zdravljem. U slučaju da se promjena zamijetila kod trudnice, liječnik ima pravo propisati pomoćne ispite.

To se može dogoditi ako žena ima:

 • kronične bolesti;
 • prijetnja pobačaja;
 • smanjena aktivnost bebe;
 • prošlo je očekivano vrijeme isporuke.

Samo u trećem tromjesečju, dijete će moći pratiti brzinu otkucaja srca, jer je u ovom trenutku uspostavljena jedinstvena raspored spavanja i budnosti.

CTG tijekom trudnoće: norma i transkripta

Kardiotokografija ne razrađuje osnovnu dijagnozu, rezultati samo podupiru informacije o stanju djeteta u određenim intervalima. I da ne bi trebalo procijeniti zdravlje djeteta po jednoj kardiotokografiji, ona se mora obaviti nekoliko puta tijekom cijele trudnoće.

Bez obzira na to postoje li odstupanja od norme, samo će liječnik odrediti. Rezultati istraživanja prikazani su na posebnoj traci koja prikazuje krivulje u obliku zuba. U kardiotokografiji se procjenjuje prosječna učestalost srčanih kontrakcija, koja je fiksirana na vrpci s kraticom HR ili BS.

Normalna vrijednost u mirnom stanju će biti od 110 do 160 otkucaja u minuti. Kada beba počne kretati, otkucaji se također počinju povećavati na 130, a ponekad i do 190.

Istražena je prosječna visina odstupanja od osnovnog ritma, obično bi trebala biti od 5 do 25 otkucaja u minuti. Osim toga, provode se i studije uterinske aktivnosti (tokogram), obično ne smije biti više od 15 posto srčanog ritma bebe od 30 sekundi.

Dešifriranje se dobiva na sustavu s deset točaka, gdje svaki pokazatelj od 0 do dvije točke. Kao rezultat toga, ako istraživanje dobiva od 9 do 12 bodova, beba je u redu, ako je od 6 do 8 bodova, onda fetus ima hipoksiju. U tom stanju ponovite postupak.

Ako se dobije manje od pet točaka, to ukazuje na snažnu hipoksičnost fetusa, a potrebna je rana intervencija od strane liječnika. U ovom trenutku medicinski stručnjak odluči nazvati rad.

Mogu li odbiti?

Moderni uređaji za kardiotokografiju nude brojne mogućnosti:

 • zapisati i uzeti u obzir sve pokrete djeteta;
 • bilježi prisutnost postojećeg tonusa maternice;
 • Neki daju priliku samostalno dešifrirati informacije i konačno donijeti zaključak.

Medicina ne stoji mirno, a sada postoje mnogi bežični senzori. Ne povezuju buduću mamu s krevetom i ne ograničavaju njezine pokrete. Za posebno zahtjevne žene, CTG su izmislili, omogućujući snimanje dok leži u jacuzziju.

Provodi se pravodobna ispitivanja koja vam omogućuju praćenje tijeka trudnoće i, ako postoje odstupanja, pomoć na vrijeme da reagiraju i rodite dijete.

Buduća mama ne bi trebala biti zabrinuta ako vam liječnik koji vas pohađa šalje na potrebni pregled u obliku kardiotokografije.

trening

Prije izvođenja kardiotokografije, pacijentu nije potrebna nužna priprema, ali je još bolje odgovoriti ovom postupku. Prije kardiotografije preporuča se dobro spavati i pojesti neki slatki proizvod koji će podići raspoloženje trudne majke i time omogućiti djetetu aktivnije kretanje.

Prije početka ankete, bolje je posjetiti dječju sobu, jer postupak traje više od trideset minuta. To se provodi uglavnom u ležećem položaju, ali ako žena ne može takav položaj dugo vremena, onda je bolje obavijestiti liječnika unaprijed.

I najvažniji zahtjevi za pacijenta - da promatraju mir tijekom ispitivanja. Od pretjeranog uzbuđenja, beba će se početi aktivnije kretati.

Dijete sam uopće ne osjeća kardiotokografski ureñaj, ali uzbuđenje što se budućna mama suočava osjeća se dobro. Stoga postupak treba biti smireniji. I svi potrebni radovi provode opreme i liječnika.

Na video o kardiotokografiji

Provođenje postupka

Kardiotokografija nije opasna i ne-bolna procedura i za trudnicu i za dijete. Trbuh se tretira s posebnim gelom, tamo se fiksira senzor s širokom vrpcom - snimajući kontrakcije srca fetusa. Senzor za tlak nalazi se malo ispod područja pupka, koji otkriva ton maternice.

Svaki put kad se dijete počne pomicati, pacijentu je dužan pritisnuti posebnu tipku koju pruža liječnik koji provodi ispit.

Podaci o snimanju provode se u trenutku kada je beba budna i aktivnija. Prema rezultatima kardiotografije, grafikon je izrađen na posebnom papiru koji prikazuje promjene u brzini otkucaja srca.

Postupak se obično provodi na kauču. Vodoravni položaj se uzima, na primjer, leži na leđima ili na vašoj strani, sve ovisi o želji žene.

Kako ukloniti ton tijekom trudnoće? Pročitajte članak o simptomima i uzrocima stanja, riziku od hipertonije, dijagnoze i metoda liječenja.

Kako liječiti hemoroide tijekom trudnoće? Informacije ovdje.

Štetni pregled ili ne?

Kardiotokografija tijekom trudnoće je bezopasna procedura za majku i dijete. Ako je potrebno, to se provodi tijekom trudnoće nekoliko puta, a ponekad čak i svaki dan. Ipak, u svakom slučaju, studija je učinjena samo prema režiji liječnika.

Dobiveni rezultati se uzimaju u obzir zajedno s rezultatima drugih metoda ispitivanja, kao što su ultrazvuk i Doppler. Nakon toga, samo liječnik može zaključiti.

Standardne vrijednosti CTG tijekom trudnoće

Fetalna kardiotokografija je studija koja se provodi za sve trudnice nakon 28-29 tjedana. Najčešće, dijagnoza se šalje na 32-34 tjedan, ako nema komplikacija. Što nam omogućava da vidimo CTG i koje su norme vrijednosti, mi ćemo reći u ovom članku.

Bit metode

CTG se smatra jednim od najpopularnijih dijagnostičkih metoda u trećem tromjesečju trudnoće.

Tiny srce radi u potpunosti u skladu s općim stanjem djeteta. Ako je beba zdrava i dobro je, srce mu ritmično i jasno pobjeđuje. Za sve poremećaje, bolesti, patološke stanja, malo srce reagira povećanjem ili smanjenjem ritma.

Kardiotokografija se provodi dva ili tri puta u kasnim razdobljima, obično nakon 30 tjedana, a zatim prije rođenja 38-40 tjedana. Ako trudnoća ne prolazi previše glatko, liječnik može preporučiti dodatni CTG.

Kardiotokografija je učinjena kako bi saznali kako se beba osjeća.

Pri rođenju, uređaj je također povezan s abdomena trudne žene kako bi nadgledao dobrobit beba dok prolazi kroz nelagodu, ali pruža stazu prirode.

Pomoću dva senzora istodobno se mjeri nekoliko pokazatelja, koji se uzimaju zajedno. To je priroda i učestalost srčanog udara djetetovog srca, kontrakcija mišića maternice i fetalnog kretanja.

Jedan od senzora je konvencionalni ultrazvučni snimač. Njegov zadatak - popraviti srce djeteta.

Drugi se senzor naziva mjerač tlaka, širok pojas s velcroom koji okružuje ženu. Njegova zadaća je registrirati kontrakcije maternice (ili kontrakcije rada, ako se metoda koristi tijekom rada) manjim fluktuacijama u abdomenu. Isti senzor "hvata" i kretanje fetusa unutar maternice.

Snimanje indikatora se vrši istodobno, sinkronizirano u dva rasporeda. Na jednom - podatke o djetetovu otkucaji srca, na drugom - maternice i pokretima. Čitanja gornjeg grafikona na vremenskoj skali potpuno odgovaraju donjem, pa su svi parametri međusobno povezani.

Istraživanje traje od 30 minuta do 1 sat, a ponekad se može produžiti postupak snimanja indikatora. CTG-ovi se konzultiraju u mjestu stanovanja, kao iu svakoj klinici koja pruža usluge upravljanja trudnoćom.

Dešifriranje i norme

S pojavom modernih fetalnih monitora, problem dešifriranja teških pojmova korištenih u CTG-u postao je jednostavniji zadatak, jer sam uređaj analizira podatke i donosi zaključak. U njemu žena uvijek vidi najvažniju stvar - dragocjeni rekord "plod je zdrav". Ali takav zapis se pojavljuje, nažalost, ne uvijek.

Osim toga, trudnice zapravo žele znati što više o vašem sinu ili kćeri. Pokušat ćemo objasniti što su zapisi u zaključku kardiotokografije i što su norme.

Osnovna brzina otkucaja srca

Svi znaju da srce djeteta koje još nije rođeno često kuca - više od 110 otkucaja u minuti. Ali još jedno otkriće čeka ženu koja je prvi put došla u CTG - mali srce ne samo kuca brzo, nego kuca drugačijim tempom.

Gotovo svake sekunde, brzina se mijenja - 145, 150, 132 i tako dalje. Bilo bi teško odrediti stopu za određeno dijete ako se ne dobije prosječna vrijednost tzv. Bazalnog srčanog ritma.

Tijekom prvih minuta program analizira sve dolazne vrijednosti, a zatim određuje aritmetički prosjek. Normalne vrijednosti za osnovnu brzinu otkucaja srca su vrijednosti od 110 do 160 otkucaja u minuti. Višak može ukazivati ​​na tahikardiju, srčani ritam ispod 110 otkucaja u minuti može ukazivati ​​na bradikardiju. I povećanje i smanjenje u istom stupnju mogu biti fiziološke i mogu ukazivati ​​na dječju bol.

Mnoge žene pogrešno misle da se bebina brzina otkucaja srca mijenja za nekoliko tjedana, pa stoga traže trudnoću u trudnoći od 33, 36 ili 35 tjedana. Cijene su iste za cijelo treće tromjesečje. Ne ovise o određenom pojmu, a također ne mogu upućivati ​​na spol djeteta.

Varijabilnost, broj otkucaja srca

Čim se izvede početna brzina otkucaja srca, program počinje zabilježiti varijabilnost ili raspon brzine otkucaja srca. Prema tom konceptu fluktuacije ritma su skrivene na veću ili manju stranu od prosječne vrijednosti.

Čitanja se mogu brzo ili polako mijenjati. Stoga, oscilacije (ili, kako se zovu u medicinskom okruženju, oscilacije) također su spore i brze.

Brze vibracije gotovo su promjene u ritmu svake sekunde. Usporene oscilacije su tri vrste:

 • Nisko - kad je bebino srce promijenilo učestalost ritma u minuti realnog vremena, ne više od tri otkucaja. Niska epizode izgledaju ovako: 145, 146, 147, 144 i tako dalje. Taj se fenomen naziva niska varijabilnost.
 • Prosječne oscilacije karakterizira promjena ritma otkucaja srca za 3-6 otkucaja u minuti, a visoka - više od šest. Stoga, fluktuacije od bazne vrijednosti od 140 otkucaja u minuti u 60 sekundi do vrijednosti 145 su prosječna varijabilnost, a do vrijednosti 152 su visoke varijabilnosti. Stopa trudnoće je brza i visoka oscilacija.
 • Osim toga, procjenjuje se kvantitativni pokazatelj oscilacija. Fetalni srčani ritam smatra se monotonima, u kojem se za jednu minutu stopa ritma promijenila za najviše 5 otkucaja. Tranzicija se zove ritam pri kojem se promjena u minuti dogodila na 6-10 otkucaja. Valovit ritam karakterizira promjena od 11-25 otkucaja i galopirajući - više od 25 otkucaja u minuti. Od svih tih parametara, valoviti ritam se smatra normalnim.

Deleracija i ubrzanje

Ove nejasne pojmove zapravo su vrlo lako vizualizirati - to su uspone i padovi (visoke i niske epizode) na grafikonu. Buduće mame također ih nazivaju zubima i dips. U tom slučaju, ubrzanja se nazivaju elevacije, odnosno pada se usporavanje.

Međutim, ubrzanje se ne smatra povećanjem učestalosti srčanog ritma djetetovog srca, ali samo onog u kojem je frekvencija povećana za 15 ili više otkucaja u minuti i trajala je 15 sekundi ili više. Analogno tome, usporavanje je smanjenje učestalosti od 15 ili više otkucaja uz zadržavanje tempusa 15 sekundi ili više.

Normalna i nekomplicirana trudnoća smatra se normom s 2 ili više ubrzanja u desetominutnoj studiji. Ne treba usporiti. No pojedinačni pad s normalnim drugim pokazateljima neće se smatrati patologijom.

CTG (kardiotokografija): pokazatelji, rezultati i interpretacije, norme

Kardiotokografija (CTG) je metoda za simultano snimanje brzine otkucaja srca kao i uterus tonusa. Ovo istraživanje, zbog visokog informacijskog sadržaja, jednostavnosti implementacije i sigurnosti, obavlja se za sve trudnice.

Ukratko o fiziologiji srca fetusa

Srce je jedan od prvih organa koji su položeni u tijelu embrija.

Već u 5. tjednu trudnoće možete registrirati prvo otkucaje srca. To se događa iz jednog jednostavnog razloga: postoje stanice u tkivu srca koje mogu samostalno generirati puls i uzrokovati kontrakcije mišića. Pozvani su kao stimulatori srčanog ritma ili pacemakers. To znači da je rad srca fetusa u ranoj trudnoći potpuno ne podređen živčanom sustavu.

Samo do 18. tjedna trudnoće, signali od vagusnog živca dolaze do srca, a vlakna su dio parasimpatičkog živčanog sustava. Zbog utjecaja vagusnog živca, brzina otkucaja srca se usporava.

faze razvoja fetusa srca

I do 27. tjedna konačno se formira simpatička inervacija srca, što dovodi do ubrzanja kontrakcija srca. Utjecaj simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava na srce je koordinirani rad dvaju antagonista, čiji su signali suprotni.

Dakle, nakon 28 tjedana trudnoće, broj otkucaja srca je složen sustav koji prati određena pravila i utjecaje. Na primjer, kao rezultat motoričke aktivnosti bebe prevladavaju signali iz simpatičkog dijela živčanog sustava, što znači da se brzina otkucaja srca ubrzava. Isto tako, tijekom dječjeg spavanja dominiraju signali živčanog vagine, što dovodi do sporijih srčanih ritma. Zahvaljujući tim procesima, formira se princip "jedinstva suprotnosti", koji su podložni miokardijalnom refleksu. Bit ovog fenomena leži u činjenici da je rad fetalnog srca u trećem tromjesečju trudnoće ovisan o motoričkoj aktivnosti bebe, kao i ritmu spavanja-budnosti. Stoga, za adekvatnu procjenu srčanog ritma, ti faktori moraju biti uzeti u obzir.

Zahvaljujući značajkama inervacije srca, postaje jasno zašto se kardiotokografija što je više moguće informirala u trećem tromjesečju trudnoće, kada se rad srca pokorava određenim pravilima i pravilima.

Kako radi kardiotokograf i što pokazuje?

Ovaj uređaj ima sljedeće senzore:

 • Ultrazvučno, koje obuhvaća kretanje srčanih upala srca (kardiogram);
 • Mjerač debljine, određivanje tonus maternice (tokogram);
 • Osim toga, moderni srčani monitori su opremljeni daljinskim upravljačem s gumbom koji se mora pritisnuti u vrijeme fetalnog kretanja. To vam omogućuje procjenu prirode pokreta djeteta (aktogram).

Informacije s ovih senzora ulaze u kardijalni monitor, gdje se obrađuju i prikazuju na elektronskom zaslonu u digitalnom ekvivalentu, a snima se i uređaj za snimanje na toplinskom papiru. Brzina mehanizma pogona vrpce razlikuje se za različite tipove fetalnih srčanih monitora. Međutim, u prosjeku se kreće od 10 do 30 mm u minuti. Važno je zapamtiti da postoji poseban termalni papir za svaki kardiotokograf.

primjer CTG vrpce: fetalni srčani udar na vrhu, vrijednosti maternice na dnu

Kako se kardiotokografija?

Kako bi ova studija bila informativna, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. CTG snimanje se provodi najmanje 40 minuta. U to je vrijeme moguće odrediti određene obrasce promjene ritma.
 2. Trudnica bi trebala ležati na svojoj strani tijekom studija. Ako se tijekom registracije CTG-a trudna žena nalazi na leđima, tada se mogu dobiti nepouzdani rezultati, koji su povezani s razvojem tzv. Slabijeg vena cave sindroma. Ovo stanje se razvija kao posljedica pritiska trudne maternice na abdominalnu aortu i inferiornu venu cavu, zbog čega može početi kršenje uteroplacentalnog protoka krvi. Stoga, pri primanju znakova hipoksije na CTG-u, koja se obavlja u položaju trudne žene koja leži na leđima, proučavanje treba preinačiti.
 3. Senzor koji registrira otkucaje srca fetusa mora biti ugrađen u projekciju stražnje strane fetusa. Dakle, mjesto fiksacije senzora ovisi o položaju fetusa u maternici. Na primjer, s prezentacijom glave djeteta, senzor bi trebao biti postavljen ispod pupka, s prsima - iznad pupka, s poprečnim ili kosim - na razini pupka prsten.
 4. Senzor se mora nanijeti posebnim gelom koji poboljšava ponašanje ultrazvučnog vala.
 5. Drugi senzor (manometar) mora biti postavljen na području dna maternice. Važno je znati da se ne treba nanositi gel.
 6. Tijekom studije, ženi bi trebalo dobiti daljinski upravljač s gumbom koji treba pritisnuti kad se fetus kreće. To omogućuje liječniku da uspoređuje promjene u ritmu s motoričkom aktivnošću bebe.

Pokazatelji kardiotokograma

Najpoznatija su sljedeća pokazatelja:

 • Osnovni ritam je glavni ritam koji prevladava na CTG-u, može se procijeniti tek nakon 30-40 minuta snimanja. Jednostavnim riječima, to je određena prosječna vrijednost, koja odražava brzinu otkucaja srca koja je karakteristična za fetus tijekom razdoblja odmora.
 • Varijabilnost je pokazatelj koji odražava kratkotrajne promjene u srčanom ritmu iz osnovnog ritma. Drugim riječima, to je razlika između osnovne frekvencije i ritmskih skokova.
 • Ubrzanje je ubrzanje ritma za više od 15 otkucaja u minuti, što traje više od 10 sekundi.
 • Usporavanje - usporavanje ritma više od 15 otkucaja. u minutama traje više od 10 sekundi. De-generacija zauzvrat podijeljena je s težinom u:
  1. dip 1 - traje do 30 sekundi, nakon čega se beba vraća.
  2. dip 2 - traje do 1 minute, a karakterizira velika amplituda (do 30-60 otkucaja u minuti).
  3. dip 3 - duge, više od 1 minute, s velikom amplituda. Smatraju se najopasnijim i ukazuju na tešku hipoksiju.

Koji tip CTG se smatra normalnim tijekom trudnoće?

Idealni kardiotogram karakteriziraju sljedeće značajke:

 1. Osnovni ritam od 120 do 160 otkucaja / min.
 2. Postoje 5 ili više ubrzanja tijekom 40-60 minuta CTG snimanja.
 3. Varijabilnost ritma je u rasponu od 5 do 25 otkucaja. u minutama
 4. Nema usporavanja.

Međutim, takva idealna varijanta CTG-a je rijetka i stoga su sljedeći pokazatelji dopušteni kao standardne opcije:

 • Donja granica bazalnog ritma je 110 u minuti.
 • Postoje kratkoročna jednostruka usporenja, koja traju ne više od 10 sekundi i mala u amplitudi (do 20 otkucaja), nakon čega je ritam potpuno obnovljen.

Kada se CTG tijekom trudnoće smatra patološkim?

Postoji nekoliko patoloških varijanti CTG-a:

 1. Tih CTG fetusa karakterizira odsutnost ubrzanja ili usporavanja ritma, dok se osnovni ritam može nalaziti u normalnom rasponu. Ponekad se takav kardiotogram zove monotono, grafička slika otkucaja srca izgleda kao prava linija.
 2. Sinusoidni CTG ima karakteristični oblik sinusoidne. Amplituda je mala, jednaka 6-10 otkucaja. u minutama Ova vrsta CTG je vrlo nepovoljna i ukazuje na izraženu hipoksičnost fetusa. U rijetkim slučajevima, ova vrsta CTG može se pojaviti kada trudnica uzima narkotike ili psihotropne lijekove.
 3. Lambda ritam je promjena ubrzanja i usporavanja odmah nakon njih. U 95% slučajeva, ova vrsta CTG je rezultat kompresije (kompresije) pupčane vrpce.

Osim toga, postoje mnoge vrste CTG, koje se smatraju uvjetno patološkim. Karakterizira ih sljedeće značajke:

 • Prisutnost usporavanja nakon ubrzanja;
 • Smanjena motorička aktivnost fetusa;
 • Nedovoljna varijabilnost amplituda i ritma.

Takvi se znakovi mogu pojaviti kada:

 1. Zapetnja kabela;
 2. Prisutnost čvorova pupčane vrpce;
 3. Kršenje placentalnog protoka krvi;
 4. Fetalna hipoksija;
 5. Oštećenja srca bebe;
 6. Prisutnost majke bolesti. Na primjer, u hipertiroidizmu trudnice, hormoni štitnjače mogu prodrijeti u placentarnu barijeru i uzrokovati poremećaje ritma u fetusu;
 7. Anemija bebe (na primjer, kod hemolitičke bolesti povezane s imunološkom nespojivosti krvi majke i fetusa);
 8. Upala fetalnih membrana (amnionitis);
 9. Prihvaćanje određenih lijekova. Na primjer, široko korišten u opstetriji "Ginipral" može uzrokovati povećanje ritma bebe.

Što učiniti ako su CTG pokazatelji granični između normalnog i patološkog?

Prilikom registracije CTG-a i dobivanja sumnjivog rezultata morate:

 • Provođenje dodatnih metoda istraživanja (ultrazvuk, proučavanje brzine protoka krvi u uteroplacentalnom sustavu, određivanje biofizičkog profila).
 • Nakon 12 sati ponovite CTG test.
 • Isključite uporabu lijekova koji mogu utjecati na srčani ritam djeteta.
 • Izvođenje CTG-a s funkcionalnim testovima:
  1. Ne stres test - je proučiti brzinu otkucaja srca kao odgovor na kretanje fetusa. Normalno, nakon kretanja djeteta, ritam bi trebao ubrzati. Nedostatak ubrzanja nakon kretanja je nepovoljan faktor.
  2. Stres test - karakteriziran promjenom srčanog ritma nakon primjene 0,01 U oksitocina. Normalno, nakon primitka ovog lijeka u tijelu trudnice, fetalni ritam ubrzava, nema usporavanja, dok je osnovni ritam unutar prihvatljivih granica. To ukazuje na velike kompenzacijske sposobnosti fetusa. Međutim, ako nakon uvođenja oksitocina u fetus nema ubrzanja, ali naprotiv, usporavaju kontrakcije srca, to ukazuje na intrauterinu hipoksiju bebe.
  3. Mammar test - analogan je stresu, ali umjesto primjene oksitocina, trudnica se traži da masaže bradavice 2 minute. Kao rezultat toga, tijelo proizvodi vlastiti oksitocin. Rezultati se također procjenjuju kao u testu stresa.
  4. Test vježbanja - trudnica se traži da se popne stepenicama 2. kata, odmah nakon toga, izvodi CTG snimanje. Uobičajeno, fetalni srčani udar bi se trebao povećati.
  5. Test zadržavanja disanja - tijekom snimanja kardiotograma, trudnica se traži da zadrži dah tijekom udisanja, a bebina srčanog ritma bi se trebala smanjivati. Zatim trebate zadržati dah dok izdahnite, nakon čega ritam fetusa treba ubrzati.

Kako je postignut CTG?

Kako bi se osiguralo da tumačenje CTG rezultata nije subjektivno, razvijen je prikladan sustav za procjenu ove vrste istraživanja. Temelj je proučavanje svakog pokazatelja CTG-a i dodjeljivanje određenih točaka.

Radi praktičnosti razumijevanja ovog sustava, sve karakteristike CTG su sažete u tablici: