Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Liječenje

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Članak. Preuranjeno dijete: rodiljna bolnica i dječja bolnica

Postoje situacije kada žena ne brine o očekivanom razdoblju trudnoće i rodi se prerano dijete koje treba posebnu njegu. Koje su značajke zdravlja i prehrane u preuranjenim bebama? Koji rodni domovi i dječje bolnice u Moskvi i St. Petersburgu specijaliziraju za prerano rođenje djeteta? Savjetuje ih profesorica Galina Yatsyk i neonatologinja Antonina Volzhina.

Prerano bebe smatraju se preuranjenima ako je majka rodila, ne dostižući 36 tjedana trudnoće. Prije nekoliko godina, liječnici su poduzeti za brigu o djetetu, ako je rođen s tjelesnom težinom od najmanje 1000
Sada postoje nove tehnologije koje omogućuju spašavanje života djece i manje težine. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija predložila nove kriterije za procjenu: najmanje 22 tjedna intrauterinog razvoja i najmanje 500 g težine.

Pitanje mijenjanja kriterija raspravlja se u našoj zemlji. Galina Yatsyk, doktorica medicinskih znanosti, profesorica, voditeljica Odjela za prerane bebe u Znanstvenom centru za zdravlje djece, Ruska akademija medicinskih znanosti, kaže: "U razdoblju od 2008. do 2012. godine postupno ćemo prelaziti na nove kriterije. Moje mišljenje i neki drugi opstetričar-ginekolozi i neonatolozi su da bi bilo bolje uzeti u obzir gestacijsku dob od 25-26 tjedana i tjelesnu težinu od 750 g ili više biti kriterij održivosti. Sada se u različitim medijima čuje senzacionalna poruka o rođenju mikrobira koji teži do 300 g. Moje iskustvo u neonatologiji upućuje na to da do 70% djece s izuzetno niskom težinom porođaja kasnije može biti onesposobljeno. Pitanje njege takve djece mora biti vrlo pažljivo tretirano. "

Za svoje podatke
Ovisno o početnoj težini beba rođenih prerano, podijeljene su u tri skupine:
od 1500 g - prerano beba,
od 1000 do 1500 g - prerano beba s niskom težinom porođaja,
do 1000 g - prerano dijete s ekstremno malom tjelesnom težinom.

Teškoće pri rođenju

Ako se dijete rodi prerano, njegovi organi i sustavi još nisu razvijeni u istoj mjeri kao u punom roku. Stoga će od prvog trenutka trebati medicinsku njegu, a njegov volumen i trajanje ovisit će o vremenu kada je beba rođena.

 • Jedan od glavnih problema u preranoj bebi je formiranje respiratorne funkcije. U plućima svake osobe stvara se posebna tvar - surfaktant koji sprečava pada alveola i time doprinosi normalnom disanju. Preuranjeno bebe nemaju dovoljno površinski aktivnih tvari pa se pluća ne mogu potpuno širiti, a ponekad i poremećaji disanja javljaju dok se ne zaustavi. Važno je da liječnici prilagode disanje u djeteta. U tu svrhu koriste se umjetni respiratori. Liječnici imaju još jedan lijek - analogni tenzid proizveden kod ljudi, koji prerano pomaže u postavljanju dišnog sustava.
 • Prerano beba nije fiziološki spremna za uvjete koji ga čekaju u našem svijetu. Temperatura okoline ovdje je niža nego u majčinoj utrobi, a dječji sustav termoregulacije još uvijek je nesavršen - brzo overcools i overheats. U starim danima, ako je beba rođena prerano, bila je omotana u vatu ili postavljena na štednjak kako bi stvorila klimu koja se najviše sliči intrauterini. "Sada je dijete smješteno u inkubator (inkubator)", kaže Galina Yatsyk. - Izolira se od buke i viška svjetla, ovdje se isporučuje kisik, regulira se temperatura i vlažnost. Ponekad se takozvani "gnijezda" koriste za imitiranje prenatalnog položaja djeteta.
 • Moguće je reproducirati ne samo intrauterini položaj, već i stanje bez težine. To je učinjeno zahvaljujući metodama pod nazivom suho uranjanje. Kupka je napunjena toplom vodom, temperatura koja se održava na 36,6 stupnjeva. Površina vode prekrivena je medicinskim filmom na kojem je beba spuštena. On je omotan u ovom filmu, on je toplo, on je bezbolan i osjeća se sjajno. "
 • Preuranjene bebe često imaju prehrambene probleme. Riješeni su na različite načine. Ako dijete teži oko 1700 g i ima refleks sisanja, onda se hrani mazalicom kroz posebnu špricu, uzimajući u obzir brzinu opskrbe mlijekom. Ako beba već sranje, koriste se obične bradavice i boce. Naravno, u ovom slučaju, mlijeko je još uvijek dijelom, malo po malo. Kada je odsutan refleks sisanja, beba se hrani kroz nozzogastričnu sondu, a hrana postupno ulazi u želudac djeteta.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Da bi je spasio dok beba još uvijek ne uzima grudi, ženu treba redovito dekantirati. Medicinsko osoblje hranit će dijete majčinskim mlijekom, uvodeći dodatne aditive, jer je potreba za preuranjenim bebama u bjelančevinama, vitaminima i mineralima vrlo visoka. Ako žensko mlijeko nije dovoljno, za hranjenje se upotrebljavaju umjetne mliječne formulacije posebno dizajnirane za prerane bebe.

Uzmite si vremena kući!

Prva faza njege preranog djeteta provodi se u bolnici. Najbolje je, ako se prerano rođenje odvija u bolnici, gdje se nalazi jedinica za intenzivnu njegu djece - onda beba odmah stigne nakon rođenja. No, reanimacija djece nije u svim bolnicama.

obavezno pregledati medicinske stručnjake u djetetovom bolnici: neurolog, oftalmolog, ortoped, kardiolog, on čini lubanje ultrazvuk - Ultrazvuk mozga, ako je potrebno - ultrazvuk unutarnjih organa, uzeti uzorke krvi i urina.

Što se događa s bebom ako je rođen u bolnici gdje nema reanimacije? Može li se spasiti?
Ništa slično. U bolnicama za majčinstvo uvijek postoje inkubatori, umjetni respiracijski uređaji i pripreme potrebne za održavanje života preranih beba i neonatolozi koji znaju "izvući" takvu djecu. Druga stvar je da, pored promatranja složenih preranih beba, neonatolozi bi trebali biti prisutni u sljedećim rađancima i primati nove bebe. To znači da će neonatolozi manje pažnje posvetiti preuranjenim bebama i možda će propustiti neke važne trenutke kada dijete treba biti spašeno. Kod reanimacije, neonatolozi i medicinske sestre rade izravno kod djece koja su tamo - to je njihova izravna odgovornost, što znači da će dijete uvijek biti pod liječničkim nadzorom.

Kada se prerano dijete nalazi u intenzivnoj njezi, majka ga može posjetiti, ali u određenim satima i "komunicirati" kroz staklo inkubatora (u nekim bolnicama i centrima za majčinstvo, dopušteno je cjelodnevno posjećivanje).

 • Ako u maternističkoj bolnici nema reanimacije, a dijete ga traži, a nakon stabilizacije može se prebaciti u bolnicu gdje je to. Dijete se prevozi automobilom, koji je posebno opremljen za prijevoz prijevremenih beba (ima inkubatore, medicinske ventilatore itd.).
 • Ako je dijete rođeno prerano, ali s dobrom težinom (2400-2500 g), on je zdrav i dobiva na težini normalno, a zatim se može otpustiti iz majčinog bolnice zajedno sa svojom majkom u uobičajeno vrijeme. Ako beba ima malu tjelesnu težinu ili ima zdravstvenih problema, tada je prebačen u drugu fazu skrbi, 5-10 dana nakon rođenja, u odjel prerane bebe u dječjoj bolnici ili dječijem medicinskom centru. Ovdje, u bolnici, beba će morati provesti još vremena, koliko ovisi o stanju i težini djeteta.

Što se tiče druge faze, ovdje je u nekim zdravstvenim ustanovama dopušteno zadržavanje djeteta s majkom, au drugima majka može doputovati u dječju bolnicu tijekom dana kako bi hranila bebu i pomogla mu se brinuti. Liječnici obično pozivaju majčinu želju da hrani mlijeko. Ako majka nije stalno s djetetom, liječnici joj traže da se svakodnevno dekantiraju i donesu mlijeko u dječju bolnicu kako bi ga dijete moglo primiti.

Obično, dijete je otpušteno kući kad ima pozitivan trend, težina dosegne 2400-2500 g, može sisati prsa ili bocu.

Za svoje podatke

Glavni uzroci prijevremenog poroda:

 • cervikalna insuficijencija (prerana cervikalna dilatacija),
 • gestosis,
 • prerano odstranjivanje posteljice,
 • genitalne infekcije,
 • hormonski poremećaji,
 • višestruka trudnoća,
 • ozbiljne majčinske bolesti (bolesti bubrega, kardiovaskularni sustav, itd.).

Faze preranog dojenčeta

Kada se rodi prerano dijete s dubokim stupnjem nezrelosti, proces skrbi traje mnogo tjedana, a ponekad i mjeseci. Za ovo morate biti mentalno pripremljeni. Naposljetku, to je čudo: takva mrvica rođena je živa i boreći se za svoje pravo na ovom svijetu. Ostaje samo čekati, kada će biti pored vas. Svaki ima svoj put, ali u njemu postoje tri različita koraka.

Prva faza: skrb u rodilištu (perinatalni centar)

 • Neposredno nakon rođenja, međusobno se slažu s bebom samo s toplim rukama, na grijanom stoliću za zamjenu i omotane u sterilne grijane pelene. Vrlo je važno u ovoj fazi eliminirati hipotermiju.
 • Kupaju se samo one bebe koje teže više od dva kilograma. Originalno sredstvo za podmazivanje gotovo se ne uklanja, kako ne bi oštetilo kožu.
 • Sve mrvice koje nisu dostigle težinu od dva kilograma smještene su u zatvorene inkubatore, gdje im je stvoren optimalan uvijet, nalik onima u kojima su bili u uteri.
 • Taktike referencije ovise o stupnju zrelosti i preuranjenosti mrvica.

Gdje i kada se ispuštaju?

 1. Zdrava djeca koja su stekla težinu dva kilograma otpuštena su kući.
 2. 7.-8. Dan, oni koji nisu primili prestižnu "dvushki" poslani su u neonatalni patološki odjel, do druge faze dojenja.
 3. Bolje preuranjene bebe prenose se u drugu fazu skrbi čim se utvrdi dijagnoza i osiguravaju se uvjeti za siguran prijevoz.

Drugi korak: sestrinstvo u dječjoj / neonatološkoj ordinaciji dječje bolnice

Moderni odjeli drugog stupnja prerane njege su opremljeni da ostanu djeca sa svojim majkama. U ovom slučaju, od dvije do četiri djece obično se smještaju u isti tip odjela. Svakom odjelu (rjeđe od dva) pripada posebna medicinska sestra koja nadgleda brigu o majkama djece i obavlja medicinske postupke i manipulacije.

Djeca težine do 1700 g nalaze se u inkubatorima, odakle ih izvlače (ako postoji dopuštenje neonatologa) za hranjenje, vaganje i promjenu odjeće. Na udaljenosti od 60-70 cm od prsa bebe objesiti igračku, čak i ako dijete je još uvijek vrlo slab.

Obrišite djecu:

 • nakon dobi od dva tjedna, ako je njihova težina veća od 1700 grama;
 • nakon dobi od dva mjeseca, ako je njihova težina dosegla jedan kilogram.

Vaganje se provodi po potrebi, ali barem jednom dnevno.

Rast i opseg glave mjere se tjedno.

Čim postaje moguće, preuranjeno se češće širi na trbuščić. A kad tjelesna težina dosegne 1800 grama, počinju masirati trbuščić (prema indikacijama ranije, čak i do 1000 grama).

Čak iu bolnici s preuranjenim bebama težine 1700 grama u dobi od dva tjedna, počinju hodati.

Treći korak: promatranje kod kuće od strane pedijatrijske poliklinike

Prvoga dana nakon dolaska kući medicinska sestra i liječnik trebaju pregledati dijete. Zatim, sestra će doći dva puta tjedno za mjesec dana, a pedijatar - još dva puta. Do šest mjeseci, sestra će početi stići tjedno, a šestomjesečno na godinu dvaput mjesečno.

Liječnici će pratiti zdravlje i razvoj preranog djeteta, a roditelji moraju učiniti sve kako bi organizirali odgovarajuće životne uvjete za bebu, prilagodili svoj način, prehranu, temperiranje i razvoj akcija.

Prerane bebe zahtijevaju blaže klimatske uvjete. preporučuje se:

 • sobna temperatura 20-22 stupnja Celzijusa;
 • vlaga 60-70%.

Soba bi trebala biti svježi zrak, ventilacija - potrebni su.

Obrišite bebu svaki dan, u sobi u kojoj temperatura zraka nije niža od 22 stupnja, optimalno - 26. Koristite čistu vodu za kupanje na 38-39 stupnjeva. Kupanje se provodi s higijenskom i restaurativnom svrhom. Pitanja koja se otvrdnjavaju u prvim mjesecima za prijevremeno nisu relevantna.

Hodanje dopušteno:

 • s težinom od 2500 grama u bilo kojem vremenu (odjeća je toplija po jednom sloju nego u normalnim novorođenčadi);
 • s težinom do 2500 grama - samo u toplom vremenu.

Hrana je ponajprije dojka, ako nije moguće - koristiti prilagođene mješavine za prerane bebe. Oni su više koncentrirani i pridonose najranijoj dobnoj skupini i rastu mrvica.

Postupci temperiranja trebaju započeti od druge polovice godine života, ako nema kontraindikacija.

Za majke beba rođene prerano, posebno je važno uspostaviti povjerljiv odnos s lokalnim pedijatrom i medicinskom sestrom. Mnogo je pitanja i potrebno ih je riješiti uz pomoć stručnjaka, s argumentima i sukladno modernim položajima službene medicine.

Ako je sve ispravno, nakon godinu ili dvije, nitko se neće sjetiti da je mrvica bila nešto drugačija od svojih vršnjaka.

A kada je beba uhvatila svoje vršnjake u visini, težini i razvoju?

Preuzmite vježbe pestovalnaya gimnastike za bebu od 6 tjedana i starije

Želite li da beba bude zdrava, aktivna i snažna? Planirate li preuzeti najizravniju ulogu u podučavanju gimnastike mrvica? Preuzmite praktične vježbe iz pestovalnoy gimnastike za bebe od 6 tjedana do 3 mjeseca i dajte zdravlje beba od rođenja!

Za komentar, morate

Preuzmite vježbe pestovalnaya gimnastike za bebu od 6 tjedana i starije

Želite li da beba bude zdrava, aktivna i snažna? Planirate li preuzeti najizravniju ulogu u podučavanju gimnastike mrvica? Preuzmite praktične vježbe iz pestovalnoy gimnastike za bebe od 6 tjedana do 3 mjeseca i dajte zdravlje beba od rođenja!

Pravila o privatnosti

Administracija stranice viline.tv (VilainTv LLC OGRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001) poštuje i pridržava se zakona Ruske Federacije. Također poštujemo vaša prava i poštujemo povjerljivost popunjavanja, prijenosa i pohrane Vaših povjerljivih podataka.

Tražimo vaše osobne podatke kako bismo vam pružili povratne informacije kako bismo pružili informacije ili usluge, odgovorili na vaše zahtjeve na službu za podršku web mjesta, vodili natječaje i druge promocije, provodili anketu kako bismo poboljšali kvalitetu usluga.

Osobni podaci su informacije koje se odnose na predmet osobnih podataka, odnosno potencijalnog kupca. Konkretno, ovo je posljednje i ime i prezime, datum rođenja, kontakt podaci (telefon, e-mail) i drugi podaci koji se pripisuju federalnom zakonu od 27. srpnja 2006. br. 152 -GP "o osobnim podacima" (u daljnjem tekstu: Zakon) osobnih podataka.

Ako ste podatke o kontaktima postavili na web stranicu, automatski se s osobnim podacima prihvaćate sljedeće radnje (operacije): prikupljanje i akumuliranje, pohranjivanje, ažuriranje (ažuriranje, promjena), korištenje, uništavanje, depersonaliziranje, prijenos na zahtjev suda. h. trećim osobama, u skladu s mjerama za zaštitu osobnih podataka od neovlaštenog pristupa.

Navedeni pristanak vrijedi neodređeno od trenutka kada su podaci navedeni, a može biti opozvana slanjem aplikacije za administraciju mjesta koja označava podatke navedene u članku. 14. Zakona o osobnim podacima.

Povlačenje suglasnosti na obradu osobnih podataka može se izvršiti slanjem odgovarajuće narudžbe u jednostavnom pisanom obliku na e-mail adresu ([email protected])

U slučaju povlačenja suglasnosti za obradu naših osobnih podataka, obvezujemo se da brišemo vaše osobne podatke u roku od 3 radna dana.

Preuranjeno dijete: u oživljavanju i poslije. Što može mama

Što je odvodnik? Kaži medicinskoj sestri u preuranjenim bebama

Umijeće preranog dojenčadi rasplamsava, a prerane bebe ne dobivaju manje. No roditeljima još uvijek nema dovoljno informacija o preuranjenim bebama. Časopis "Early Birdies", objavljen u sklopu informativne kampanje istog imena, odgovara na najčešća pitanja roditelja koji su suočeni s preuranjenim rođenjem. Jedan od njegovih materijala posvećen je stadijima skrivanja djeteta u ruskim rodilištima i perinatalnim centrima. Tatyana Mikhailovna Datsko, viša medicinska sestra Odjela za patologiju novorođenčadi i preranih beba br. 4 "BCPE" u gradu Omsk, navodi.

Koliko djece se brinete svakodnevno? Koja je vaša odgovornost?

U reanimaciji ima 2-3 djece po medicinskoj sestri. Kada bebe rastu i više ne zahtijevaju kontrolu reanimacije, prenesene su u neonatalni i prerani patološki odjel (ARF), a ovdje jedna sestra brine za 6-7 djece.

Odgovornost medicinske sestre prije svega uključuje brigu o novorođenčadi, nastojimo pružiti razvojnu skrb, što je vrlo važno za njihovo oporavak. U prvoj fazi stvaramo takve uvjete kao da je dijete još u utrobi.

U odjelima su svjetla prigušena, kabine su prekrivene posebnim pokrivačima koji ne dopuštaju svjetlo i zvuk. Smanjujemo zvuk na uređaju, koristimo svjetlosne indikatore za komuniciranje i hodanje u mekanim papučama. U našoj oživljavanju postoji "sat šutnje" kada se djeca odmaraju i nitko se ne smije smetati, čak i kod liječnika. Budući da su novorođenčad vrlo osjetljivi na mirise, u oživljavanju je zabranjeno korištenje parfema ili dezodoransa.

Također je vrlo važno staviti dijete na pravi način, tako da se osjeća sigurno. Koristimo posebne gnijezde koje djetetu omogućuju da leže u položaju fetusa i rukama dodiruju njegovo lice.

Kako jedan dan obično ide u ARF za bebu?

Dan beba započinje s uzorkovanjem krvi, a potom započinje hranjenje, a nakon hranjenja počinju različiti postupci i masaže. Općenito, prerano beba mora spavati 20 sati dnevno, potrebno je 2 sata jesti, a još dva budna. U pravilu, sve važne postupke, poput EKG-a i ultrazvuka, provode se ujutro, tako da dijete može odmoriti.

Otkad su djeca dopuštena roditeljima? Je li moguće da mama bude u blizini djeteta tijekom postupaka?

Majka može doći u hitnu službu djetetu u određenim satima koje odredi bolnička uprava kada dijete ne prođe kroz postupak i ako to ne ometa rad osoblja.

U drugoj fazi, kada je dijete prebačeno iz reanimacije, majke su već pod uvjetom zajedničkog boravka s djecom, a za nas to je vrlo velika pomoć. Mama je dopušteno voditi brigu o djetetu i izvesti neke postupke. Ovo je plus ne samo za nas nego i za majku - ona stječe potrebne vještine i spremna je da se brine o djetetu prije izbijanja.

Naravno, roditelji su jako zabrinuti zbog svega što se događa, stoga su pod stresom. Pokušavamo im psihički pomoći, odvratiti pozornost od negativnih, dati sve potrebne informacije i promatrati kako na odgovarajući način vide sve što je novo. Liječnici naših klinika primjećuju da majke koje su bile u odjelu s njihovim bebama, a zatim na recepciji dolaze s povjerenjem i spremnijima.

Koliko je važno, po vašem mišljenju, kontakt roditelja s djetetom u ranim fazama razvoja?

Kontakt s roditeljima je vrlo važan: čak i ako majka drži djetetu ruku ili nogu, osjetit će njezin miris i toplinu, a to će mu pomoći da brže raste. Ako majka ne može biti prisutna, koristimo stvari koje podsjećaju dijete o njoj, na primjer, njezin rupčić.

Pozivamo druge bliske rodbine - tate, bake. Vrlo je važno privući stariju djecu, jer vide da se sve pozornosti daju netko drugi i osjećaju napušteno. Kada dijete dođe k nama, on se prikazuje brat ili sestra i kaže da mu treba pomoć u svemu. Obično, djeca vrlo dobro reagiraju, netko privlači, netko pomaže oko kuće, a općenito obitelj postaje sve kohezivnija.

Kako pomoći roditeljima da se suoče s teškoćama dok su djeca u ARF-u?

Postoje različite situacije, na primjer, majka ne može prihvatiti ono što se događa i odbiti brinuti o bebi. Zatim povezujemo psiholog i razgovaramo s njom. Zbog toga većina majki promijeni svoje stajalište, prestanu vidjeti samo negativne. Najvažnija stvar je da podučavamo roditelje da se suoče s problemima koji su se pojavili, pokazujemo da se sve nevolje mogu prevladati.

Ne zaboravimo na tatu, jer često muškarci puno gori podnose stres. Vrlo je važno da je sam vidio bebu, shvatio da mu je potrebno manje, da stanje djeteta ovisi o njegovoj ljubavi. Mnoge majke kažu: ako je otac pomogao skrbiti za bebu, psihološki problemi u obitelji nestaju brže.

Naravno, sve je jako drukčije: postoje oci koji potpuno brinu o sebi, postoje i oni koji ne traže da se dotaknu. Svi se pristupamo pojedinačno. Netko se postupno uključuje u proces skrbi: na primjer, prvo dajemo dodir samo prstom, ponekad kažemo da beba izgleda kao tata, to obično nadahnjuje puno.

Kakva su vam pitanja roditelji preranih beba s vama?

Medicinske sestre savjetuju samo za njegu - liječnik govori o zdravlju djeteta. U bolnici vodimo školama majčinstva, gdje odgovaramo na pitanja majki, a ne samo o razdoblju dok su djeca u našem odjelu. Govorimo o cijepljenju, o kakvoj se odijevanju treba u određenoj sezoni.

Vrlo često, roditelji nas pozivaju nakon pražnjenja ili pisanja u društvenim mrežama. Uvijek dajemo kontakte i kažemo da mame i tate se slobodno mogu kontaktirati u bilo kojem trenutku.

Recite zanimljivim, pozitivnim pričama iz svoje prakse.

Ja stvarno volim svoj posao, svu djecu i mame, pa kad dođem nakon vikenda, s užitkom slušam ono što kažu liječnici na dužnosti. Na primjer, Peter je počeo sisati - za nas to je sjajan trenutak da ga raspravljamo cijeli dan.

Vrlo je ugodno upoznati našu "diplomu" u klinici. Beba je već odrastala, tako da bivši pacijenti prepoznaju mama. Ponekad roditelji pozivaju i govore o uspjehu djece, a mi smo jako zadovoljni. Dok se brinemo o djetetu, dajemo mu ljubav, pa se radujemo svakom napretku. Takve vijesti raspravlja cijeli odjel, a kada vidimo zdravo dijete - za nas to je najviše radosno u radu.

Članak donosi dobrotvorna zaklada.
"Pravo na čudo" od strane Abbviea

Mali, da udalenkie! Sve o preranoj djeci

U sovjetskim vremenima, bila je to rečenica koja je rodila kilograma djeteta, novorođenčadi nisu imala skrb, nije imala osnovnu opremu i lijekove. Sada je situacija drugačija, ako je dijete rođeno 22 tjedna težine svega 500 grama, ima priliku preživjeti - u 2008. godini donesen je zakon zahvaljujući kojemu smo dužni brinuti se za djecu s ekstremno niskom tjelesnom težinom manjom od 1000 grama. U tu svrhu postoje specijalizirane medicinske ustanove u svim regijama Kazahstana, prikladnu opremu, najnovije droge i neonatolozi. Prema službenim podacima, smrtnost dojenčadi u Kazahstanu u 2014. godini pala je za 24%. I to je vrlo dobro, jer mnoge trudnice imaju rizik od rođenja prije vremena. Beba s trudnoćom od manje od 37 tjedana, težine do 2500 grama smatra se preuranjenom, ali bebe se rađaju češće i manje težine. Ako je dijete rođeno težine od 2000 grama ili više, u roku od šest mjeseci nadoknađuje svoje vršnjake, ako je težina manja od 1500 grama, tada će trajati najmanje godinu dana. No, u svakom slučaju, medicinska skrb i majčina skrb djela čudesa!

17. studenoga - Međunarodni dan za prijevremene bebe! Danas, prerane bebe za njegu pod posebnom kontrolom i vrlo je važno. Da bismo saznali kako se to točno događa, upitao sam liječnika, neonatologa Almatyove regionalne klinike za dječju bolnicu, Anastasia V. Dyachkova, pitanja. Izbor regionalne bolnice nije slučajno, naravno, da su u velikim gradovima, posebice u Astani i Almaty, sve napredne tehnologije i najopremljenije pedijatrijske centre, pa sam bio više zainteresiran za to kako se stvari nalaze u regijama. Je li regionalna bolnica sposobna napustiti novorođenče s ekstremno malom tjelesnom težinom?

Zašto su bebe najčešće rođene prerano? Postoje li mnoge bebe u vašoj jedinici?

Mogu reći da je situacija s preranim bebama danas vrlo ozbiljna. Postoji mnogo preuranjenih beba. Razlozi su patologije majke i fetusa, nasljedni čimbenik, kronične bolesti, infekcije, napetosti itd., Ovaj popis se može nastaviti već dugo, ali želim primijetiti prije svega odgovornost samih majki, njihovu nemarnost vlastitim zdravljem i zdravljem fetusa. Znate li koje različite situacije postoje, koliko je šokantnih i uznemirujućih stvari otkriveno u našem radu s majkama, vrlo slaba svijest o trudnim majkama iz ruralnih područja i mladih majki, mnogi od njih ne razumiju koliko je važna razdoblja trudnoće, kako izvući i ostaviti dijete ispravno. Trudnica se ne prijavljuje na vrijeme, ne prođe testove za intrauterine infekcije, ima i onih koji odmah dođu rađati, nemaju ni kartice za razmjenu! Ovo je glavni problem regija, ruralnih područja. Žena odlazi do posljednje, liječnici ne promatraju, ne prolaze sve potrebne preglede i testove, ne razumiju što je moguće, ono što je nemoguće, a kao posljedica toga nastaju ozbiljne preuranjene bebe.

Kakva djeca su skrbena u vašoj bolnici?

Preuranjene, kao i "vrlo prerane" bebe mase manje od 1000 grama isporučene su u jedinicu intenzivnog liječenja od rodilišnih bolnica. Kako bi dijete bilo u uvjetima bliske intrauterini, stavlja se u posebno opremljeni inkubator. Hladnjak je opremljen svime što je potrebno, održava optimalnu temperaturu, vlažnost i sadržaj kisika, a također osigurava umjetnu ventilaciju pluća. Oko sat vremena kontinuirano elektroničko praćenje glavnih vitalnih pokazatelja: krvni tlak, sadržaj kisika u krvi, temperatura zraka i ostali pokazatelji. Preuranjene bebe ne mogu sami jesti (nisu razvile gutanje i sisanje refleksa), oni se hrane kroz posebnu sondicu ili intravenskom infuzijom kapanja.

Gdje se djeca prenose nakon oživljavanja?

Nakon jedinice za intenzivnu njegu, djeca se prenose u odjel za patologiju novorođenčadi i prerane bebe. Tamo, kao iu jedinici intenzivne njege, obavljaju se promatranje, liječenje i briga o djetetu tijekom cijelog dana. Novorođenčad je vrlo slaba i svaki faktor je vrlo važan. Oni su brzo super-hlađen, jer oni još uvijek ne mogu regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu, zaboravljaju disati zbog nezrelosti mozga. Stoga je u ovoj fazi važna kontrola neonatologa, medicinskih sestara i, naravno, majki!

Za život svakog takvog djeteta, svi naši stručnjaci ne samo da se bore, već se praktično bore, važno je da ne propustite ni jedan trenutak, stalno praćenje, svaka mala stvar je važna. Razveselimo se svakom djetetu, da i kad dođemo kući, nastavljamo misliti da je sve normalno tamo, pozivamo se jedni drugima, održavamo kontakt s kolegama i roditeljima djece. U takvoj situaciji, ravnodušnim se ne događa.

Jesu li mame u blizini svih vremena?

Da, ako zdravlje majke dopušta, ona je uvijek pored djeteta. Fizička (koža na kožu) i emocionalni kontakt s djetetom vrlo su važni. Mama bi trebala uzeti bebu u naručju, razgovarati s njim i pjevati mu pjesme. Često emocionalno stanje majke, vrlo teška - postpartumna depresija, prerano rođenje. No ipak, majka bi trebala shvatiti da mnogo ovisi o njoj, da njezino mlijeko pomaže djetetu da se poveća, a opće stanje djeteta često ovisi o njenom stavu. Dijete osjeća sve. Glavna stvar koju se majka nije bojala, jer nije kristalna vaza, već njezino dijete, koje treba zdrava i jaka majka i ljubav. Potrebno je voditi brigu o njemu, uzeti ga u svoje ruke, mijenjati odjeću, očistiti nos, napraviti masažu. U mojoj je praksi postojao slučaj, dijete je rođeno prerano s teškim asfiksijom, prema APGAR-0, vrlo teškom djetetu. Nije se pomaknuo, nije sisao, i praktički nema šanse da će živjeti uopće. Ali roditelji su bili vrlo aktivni, pozitivno razmišljali, razgovarali s njim, pjevali pjesme, a moja majka prekrivala je ikone cijeli inkubator. I čudo se dogodilo, počeo je pomicati ruke i noge i počeo sisati. Stoga uvijek savjetujemo mama da se obratite djetetu, on treba osjećati brigu i ljubav majke i znati da je dobrodošao.

Ako majka nema mlijeko, što je hrana za bebu?

Postoje posebne mješavine namijenjene preuranjenim i malim brojem beba. Ali želim reći da u svakom slučaju trebate pokušati utvrditi dojenje. Čak i ako u početku nema mlijeka, laktacija može biti obnovljena pravilnim izražavanjem i dobrom emocionalnom raspoloženju. Majčino mlijeko je osobito važno za prerane bebe, jer sadrži sve potrebne i neophodne bebe. Osim toga, čudesna kvaliteta dojenja dugo je poznata, posebice posebna emocionalna veza između majke i djeteta.

Kada su mama i beba otpustili dom?

Naravno, prije svega, to zahtijeva dobru izvedbu djeteta, mora samoubojstvo, povećati težinu, biti aktivan. Važno je da beba teži najmanje 2500 grama, a njezino opće stanje mora biti stabilno. Nakon iscjednje, prerano beba treba posebnu njegu i povećanu pažnju od majke i pedijatara pedijatara, neuropatologa. Majke se trebaju sjetiti da je dijete još uvijek slabo i što je više moguće manje bi bilo izloženo vanjskim utjecajima. Ograničiti pristup javnim mjestima s njim, ali i ne primati goste kod kuće. Vrlo često propisujemo majku s bebom, a tjedan dana kasnije dolaze u bolnicu s infekcijom. Prema tome, nakon iscjedka, potrebno je ograditi dijete što je više moguće od svih vrsta nepovoljnih čimbenika.

Iz razgovora Anastasia Valeryevna postalo je očito da je situacija s preranom bebom u našoj zemlji, posebice u njegovim udaljena kraja, iznimno teško, unatoč svim naporima liječnika i raspoloživom opremom u posebnim ustanovama, roditelji uvijek nemaju priliku pravilno brinuti za bebe dugo vremena, i nakon svega takva djeca zahtijevaju svakodnevno podizanje skrbi, stalnu kontrolu i nadzor.

Drago nam je da su naše regionalne bolnice opremljene suvremenom opremom, a čitavo osoblje je vrlo osjetljivo i neonatolozi i medicinske sestre koje njeguju i liječe prerane bebe. Vrlo me je iznenadila činjenica da je neodgovornost budućih majki koje nisu registrirane, a ne prolaze testove, a ponekad i život djeteta ovisi o tome. A postoji i mnogo slučajeva kada majke dobrovoljno napuste bolnicu s djetetom koji još nije jaka i nije spreman za iscjedak, ponekad ne razumiju sve rizike i ozbiljnost situacije.

Bilo bi dobro izravno na terenu, u regionalnim centrima, obavljati rad na medicinskoj pismenosti stanovništva. Pokrenite društvene projekte s četvrtom Akimatsom, puštajte društvene videozapise i prikažite ih na televiziji i distribuirate putem drugih medijskih kanala. Samo na taj način, cijeli svijet, možemo li se nositi s problemom preranog beba, potičući trudnice da budu pažljivije prema njihovom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

Dragi čitatelji i svi oni koji nisu ravnodušni prema sudbini preranih beba, Anastasia Valerievna, rekli su da imaju bebe u odjelu, uglavnom iz obitelji s niskim prihodima. Roditelji ponekad nemaju što kupiti pelenu, da ne spominjemo odjeću. Stoga, ako imate priliku i želju da pomognete preranoj bebi, možete kupiti pelene najmanjih veličina ili pletene čizme (4 cm na vanjskom dijelu stopala). Za sva pitanja možete kontaktirati neonatologu Anastasia Valerevna +7707 823 0550, oni će vam biti zahvalni na vašoj pozornosti i podršci.

Jedinica za intenzivnu njegu novorođenčadi

Ponekad postoje situacije kada se pravedno rođeno dijete ulazi u jedinicu intenzivne skrbi. Pogledajmo što je ovaj odjel i zašto postoji potreba za dodatnim medicinskim nadzorom novorođenčadi jer roditelji u takvim slučajevima imaju tisuće pitanja i zabrinutosti.

Obično jedinica za intenzivnu njegu sastoji se od 2 bloka:

1) jedinica intenzivne skrbi

2) jedinica drugog stupnja sestrinstva

Jedinica za intenzivnu njegu

Djeca koja trebaju pružiti veću pažnju i rehabilitacijsku skrb ući će u jedinicu intenzivne njege. Pomaže djeci koja imaju ozbiljne neurološke probleme koji se ne mogu disati sami ili su rođeni vrlo malom težinom. U toj jedinici postoji sve za intenzivno liječenje djeteta i stalno praćenje njegovog zdravlja: inkubatori, praćenje i, naravno, kvalificirano osoblje.

Jedinica drugog stupnja sestrinstva

U ovom bloku izvodite restorativni tretman. Prenose bebe ili bebe s žuticom novorođenčeta.

oprema

Jedinica intenzivne njege obično je opremljena suvremenom medicinskom opremom koja vam omogućuje da stvorite udobne uvjete za bebe: moderni inkubatori štite novorođenčad od buke i svijetle svjetlosti, za vrlo preuranjene bebe stvaraju se uvjeti koji su što bliži intrauterini životu. Hranjiva rješenja daju se djeci koja se ne mogu hraniti putem posebne sonde. Možda ćete također trebati lijekove za kontrolu otkucaja srca, poticanje disanja, krvnog tlaka, ultrazvuka i rendgenskih zraka. Prostori odjela kontinuirano prate razinu vlažnosti i temperature zraka. Ako je potrebno, dijete je propisano antibiotsko liječenje.

Nešto o medicinskom osoblju

Medicinsko osoblje jedinice za intenzivnu njegu jedna je od najkvalificiranijih. Roditelji se stalno informiraju o svim informacijama o zdravstvenom stanju novorođenčeta, o značajkama bolesti i o taktici njegova liječenja. Također, liječnici mogu odgovoriti na sva neugodna pitanja koja se odnose na daljnju skrb o djeci nakon izbijanja. Dnevnu njegu djeteta obavljaju medicinske sestre s kojima roditelji imaju blisku komunikaciju s roditeljima tijekom boravka djeteta u odjelu. Pored njih, cijeli tim stručnjaka će promatrati novorođenče. Prije svega, on je pedijatar, neonatolog, kardiolog, neurolog, fizioterapeut, ljekarnik, dijetetičar, laboratorijski asistenti.

Kada se dijete može poslati u jedinicu intenzivne skrbi?

U njoj ulaze novorođenčad s različitim perinatalnim patologijama. Obično oni zahtijevaju umjetnu ventilaciju pluća, parenteralnu prehranu, infuzijsku terapiju, korekciju i obnavljanje važnih tjelesnih funkcija. Ona također prima duboko prerane novorođene bebe s niskom tjelesnom masom, koje često imaju teške invalidnosti u svom zdravstvenom stanju.

Ako je vaše dijete preneseno u jedinicu intenzivne njege, nemojte paničariti i pasti u očaj. Ovdje ćete se neizbježno morati upoznati s novim medicinskim tehnologijama, novim medicinskim jezikom, novim pravilima i postupcima koji su dizajnirani za pomoć vašem djetetu. Osoblje odjela će vas naučiti kako skrbiti za bebu u ovom trenutku. Zahvaljujući medicinskim stručnjacima, roditelji se brzo naviknu i počnu razumjeti potrebe bebe, kako bi saznali što možete učiniti za njega. I ovo je vrlo važno, jer prava briga za dijete u ovim teškim prvih dana njegova života ovisi o tome kako se brzo može prilagoditi novim uvjetima života izvan majčinega tijela. Tek nakon što se zdravlje beba toliko dobro poboljša da ne uzrokuje zabrinutost kad je spreman za puni život u normalnim uvjetima, možemo li govoriti o ispuštanju djeteta iz jedinice za intenzivnu njegu.

Stvarno nam treba savjet - prilagodba novorođenčadi nakon oživljavanja.

Djevojčice, zaista trebaju razumne savjete o dojenju. Preteča - Rođen sam 05.10, točno 40 tjedana. Došlo je do nesreće u porodu - nakon što su se vode spustile, srčani ritam bebe u borbama počeo je padati na 0. Kao što se ispostavilo kasnije, pupčana vrpca bila je omotana i ugušena. Cezarijanska sekcija učinjena je kasno - glava bebe već je umetnuta u zdjelicu. Pokušali smo rađati brzo - sin je bio povučen pod vakuumom, a dva su paralelno stisnuta. Budući da sam bio užasno iscrpljen s kontrakcijama - i odmah su počeli s intervalom od 1,5 do 2 minute, a unutar 5 sati od razdoblja kontrakcija sam bio sam - nisam mogao udahnuti nakon jedne borbe, dok se drugi prevrtao - i zapravo nisam mogao napregnuti. uglavnom je davala rođenje dugo vremena. beba je rođena bez daha, bez refleksa, plavo-ljubičasta. bilo je samo srca. 2/3 od Apgar. stanje teške gužve. nakon reanimacije u dvorani, koja nije dala rezultate, odveden je u reanimaciju djece, tamo je primijenio metodu kriokerebralne hipotermije 72 sata (kako bi opisao što ne, bilo tko zainteresiran za google), zatim još jedan plus tjedan dana bio na ventilatoru. zatim šator kisika. Maska. sve do nedavno stanje djeteta bilo je izuzetno teško

negdje na 4-5 dana nakon rođenja, počeo sam mu hraniti mlijeko. (I dalje sam zadivljen kako se u nekoliko tjedana od tog pakao u kojem sam živio, gledajući beživotno tijelo mog sina, svih mojih živaca, suza, histerija, mlijeko je sačuvano - kakva je sreća) prvi put kroz sonda, budući da je zapravo bio koma. Započeli smo s dozom od 5 kockica mlijeka svakih 3 sata - gotovo ga nije apsorbirao, od 8 hranjenja, Bog ne dopusti da 2 hranjenja mlijeka biti potpuno digested. onda su prebacili na 2 kocke svaka 2 sata - to je otišao. zatim 3, itd. 19. dana života dosegla je dozu od 50-60 kockica mlijeka za hranjenje svaka 3 sata, hranjena kroz sondu. Tijekom tog vremena, dijete se probudilo, postalo jače, počelo disati, reflekti su se počeli pojavljivati, viknuo je. Premjestili smo se od reanimacije u drugu bolnicu - tj. prošlo je akutno razdoblje. Od 20. dana svog života počeo sam ga dojiti. Odmah je uzeo grudi, u početku je istina istresla minutu ili dvije, izašla na spavanje, sada (dajem 3. Dan) dulje sisati.

Općenito, sada pitanja:

1) Kako razumjeti je li zasićen ili ne? (Čitam puno na internetu o ovoj temi, ali moje mišljenje još nije formirano, neki pišu da kada dijete bude puna, on prestane sisati (kao što je to mene najviše logično mišljenje), drugi pišu da se događa da dijete ne jede i vagati ga prije i poslije hranjenja, još i drugima.

2) Liječnik mi je rekao da ga hranim štrcaljkom s 20 kocka dok hranim. u stvari, ovo pitanje proizlazi iz prvog - ako se dijete goni, tada nema smisla ucrtavanja ovih 20 kockica. pogotovo kad je počeo sisati, pokušavao ispljunuti špricu.

3) Tijekom vremena koje sam ga hranio kroz sondu, bio sam naviknut dekantirati - svaka 3 sata, naizmjenično jednu ili drugu dojku. Bilo je oko 50 kockica mlijeka od prsa u isto vrijeme. Sada ne znam koliko je sranje. Prema tome, pitanje je - moram li se dekantirati sada nakon svakog hranjenja? Zbog činjenice da on ne podnosi sve - može se vidjeti iz prsa - bez obzira na to koliko je mlijeka sranje, još uvijek kaplje iz bradavica - i nakon što je izrazila sve je suho. I prsa su natečena i bolovi su pritisnuti.

4) Tijekom ovih 3 dana nije stekao težinu na prsima. Kad je rođen, izmjerio je 4170, a sada 3950. dijete je staro 3 tjedna, shvaćam da je gotovo dva tjedna života ležao u komatiji i da takva težina u našem slučaju nije pokazatelj nečeg lošeg, ali i dalje brinem to još nije upisano. ili nekoliko dana na prsima i nedostatak dinamike dobitka na težini - ne bi trebalo biti alarmantno?

5) Navečer je nestašan, zavijajući, dajući grudi - sranje samo nekoliko minuta i zaspao, ali čim ga odnesem u krevet - počinje djelovati ponovno - proveo je dvije noći s njim na spavanje - sve je bilo u redu, zaspalo se dobro, probudio se da sisao na prsima i ponovno zaspao, No, ove noći u našem odjelu došlo je do nesreće - jedno dijete umrlo - njegova majka ga je spavala, a slučajno se onesvijestila dok je bila sklona, ​​srušena prsima i zadavljena. horor. Sad se bojim primiti ga da spava sa mnom (što više razumijete koji su bolnički kreveti - uski), odnosno, pitanje je kako ga pokušati smiriti noću? Tijekom dana spava u krevetiću normalno, a noću pita. i to je zastrašujuće da se i žaliti za njega, ako on plače cijelu noć.

Bit ću jako sretan zbog vašeg savjeta i komentara, za mene je sve ovo vrlo, vrlo važno!