O važnosti: je li moguće kupati novorođenče s mamacom na pupku?

Bol

Mlada majka, koja se upravo vratila iz rodilišta s malenim čudom u pelenama, uznemirena je i uznemirena stotinama različitih dilema i sumnji. Pitanje postoje li pravila za kupanje novorođenčadi, ako se pupak još nije izliječio i o čemu se radi, jedan je od mnogih.

Ovaj je članak osmišljen kako bi pomogao neiskusnim roditeljima i pružiti sveobuhvatne informacije o ovoj temi. Uostalom, nepogrešiva ​​i racionalna akcija iz prvog dana života malog čovjeka može olakšati život mladim roditeljima i malom djetetu.

Je li dijete ispalo s mamacom na pupku?

Sporovi o ovom zabrinjavajućem pitanju među raznim pedijatarima još uvijek traju. Poznati liječnik Komarovsky vjeruje da ne postoji hitna potreba za kupanjem novorođenčeta s umivaonikom. Uostalom, maleno dijete nema vremena za prljavštinu u jednom danu kako bi svakodnevno poduzimala higijenske postupke. I beba treba kupanje, a ne zbog stvrdnjavanja, tjelesne aktivnosti i opuštanja. Stoga, sve dok se pupak potpuno ne izliječi, bit će dovoljno provesti mokro abrazije.

Ali postoje i oni koji se još uvijek oslanjaju na pozitivan odgovor. Dijete cijelo prenatalno vrijeme bilo je isključivo u vodenom okolišu, i kako bi ga lišilo uobičajene atmosfere, stvarajući dodatne uvjete za stres, nije mudro. Dakle, kupanje je još uvijek potrebno, ali uz poštivanje nekih striktnih pravila.

U tom smislu, konačna odluka još uvijek mora uzeti majku malog djeteta. Izbjegavajte dodir s vodom na području pupka dok se kupanje preporučuje svima.

Što bih trebao obratiti pažnju na to da pupčana vrpca ne nestane?

Kupanje djeteta s neizljepljujućim pupakom nije dopušteno od strane pedijatara samo ako proces ozdravljenja ima pozitivnu dinamiku. Ako je beba potpuno zdrava, koža oko pupka je standardne ružičaste boje, neželjena rana nema plinovite iscjedak ili miris.

Ako je krvav

Umbilikalna rana je trag nestalih ostatka pupkovine. Zato je prilično prirodno da će isprva od krvarenja malo.

U procesu iscjeljenja na svom mjestu nastaje suha korpa, koja na kraju nestaje. U ovom slučaju, izgled malih tragova krvi. Ovo je prirodan proces i ne treba se bojati toga. Prilikom izvođenja vodenih postupaka potrebno je samo suzdržati od prekomjernog soja i trljanja djetetovog trbuha.

Potrebno je obratiti pozornost ako:

 1. Proteklo je više od 10 dana od rođenja djeteta, a pupak još krvari;
 2. krv izlazi čak i nakon higijenskog liječenja rane.

Razlozi za ovu neugodnu pojavu mogu biti vrlo različiti:

 • pogrešan postupak za rezanje pupčane vrpce u bolnici;
 • niska koagulacija krvi u bebi;
 • umbilikalna kila;
 • pupčana vrpca je previše gusta;
 • krhka struktura krvnih žila;
 • neprikladna briga o djeci.

instrukcija

Kako je priprema?

Kako bi vodoopskrbni postupci bili što udobniji i prikladniji roditeljima i samom djetetu, potrebno je ispravno organizirati događaj.

Što može biti korisno?

Popis svih potrebnih stavki za ugodan postupak:

 1. kupka za kupanje novorođenčadi;
 2. termometar za mjerenje temperature vode;
 3. lopata;
 4. veliki pahuljasti ručnik ili pelena;
 5. higijenski proizvodi za male (baby sapun, higijenske štapiće, krema za bebe ili ulje, prah);
 6. čista odjeća, pelena.

Kvaliteta vode

Budući da se članak odnosi na pupak novorođenčeta koji, iz jednog ili drugog razloga, još nije potpuno izliječio, preporučljivo je koristiti kuhanu vodu. Nije tajna da tekuća voda koja se isporučuje u vodovodni sustav sadrži sve vrste nečistoća metala i soli. Pored toga, u svrhu dezinfekcije, to je ugodno klorirano. Nije sigurno koristiti takvu vodu za kupanje bebe koji ima neželjenu ranu na trbuhu.

Temperatura prikladna za bebu

Najsmješnije za malog čovjeka je voda iste temperature kao i tijelo djeteta. To jest, 36-37 C. Ako je dijete potpuno zdravo, moguće je početi otvrdnjavati od prvog dana njegova života. Da bi se to postiglo, temperatura vode, koju dijete izlije iz ladice nakon kupanja, spušta se jedan stupanj svaka tri dana. Najcjenjeniji doseže 30-28 ° C.

Što treba dodati?

Da bi se dodatno dezinficirala voda, dodaje se mala količina kalijevog permanganata. Da bi se to postiglo, prašak kupljen u ljekarni predlaže se u maloj količini vode i ulijeva u posudu s poklopcem koji dobro prianja.

U kadi s toplom vodom, dodajte malu količinu otopine kalij permanganata i dobro promiješajte. Kupka mora biti malo ružičasta. Potrebno je osigurati da nigdje na dnu kupke ne postoje neotopljene žitarice praha - mogu uzrokovati opekotinu na osjetljivoj koži djeteta.

Postupak radnja

Kad je sve spremno, možete ići izravno u vodene postupke:

 1. tijekom cijelog razdoblja kupanja, potrebno je blago razgovarati s bebom tako da se ne boji i ne doživljava anksioznost;
 2. zamotan u bebinu pelenu nježno uronjenu u vodu, koja bi trebala pokriti noge, trbuščić i stići do sredine prsa;
 3. stoji na glavi djeteta, dlan je da drži dno vrata i glave, tako da tijekom prskanja voda ne izlije u uši;
 4. S druge strane, možete lagano sipati vodu iz kupke na vješalice i bebinu glavu;
 5. nakon 2-3 minute, možete razvući pelenu i lagano pustiti djetetu, pažljivo prati nabore i izbjegavajući dodir s sapunom na licu;
 6. operite sapun s vodom iz kupelji, dlanom ga pržite i zalivši je na bebu;
 7. izvući dijete iz kupaonice, podići je pod ruke i lagano savijati licem prema naprijed, nježno ga izliti čistom vodom iz kante od glave do nogu;
 8. zamotajte u ručnik.

Što učiniti nakon toga?

Obrišite dijete treba biti vrlo pažljivo i nježno, posebno područje pupka, koja nije ozdravila. Najbolje je da uopće ne stvarate nikakve trljanje, jer koža bebe je vrlo osjetljiva, lako je ozlijediti.

Ako se mamac za odjeću još uvijek ne uklanja, s njom se ne poduzimaju posebne manipulacije. Morate temeljito osušiti ovo mjesto i oblačiti se bebom.

Što je zabranjeno?

Na sve gore navedeno, nalazi se popis onoga što se ne smije učiniti u bilo kojim okolnostima:

 1. liječiti nezaraženu zamućenu ranu s bilo kojom čudesnom mastom bez savjetovanja s pedijatrom promatrača - iz neznanja, možete samo pogoršati situaciju;
 2. skrivanje neželjene pupak ili pupak s pelenama u pelene - možete nenamjerno oštetiti iscjeljujući ožiljak, za ubrzano zacjeljivanje rane je neophodan neometan protok zraka;
 3. pokušajte ukloniti suhu kore ili odjeću pribadače - to može izazvati teška krvarenja i samo pogoršati nevolje.

zaključak

Ovdje predstavljeni materijal osmišljen je kako bi mlade majke izbjegle pogreške i riješile sumnje. Zahvaljujući stečenom znanju i zdravom razumu, možete ubrzati proces ozdravljenja dječjeg pupka, a da ga ne biste oduzeli ugodnim i korisnim vodenim postupcima.

Mogu li okupati novorođenče s mamacom na pupku?

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta s umivaonikom?

Nakon rođenja djeteta, pupčana vrpca, koja ga je vezala za majku tijekom svih 9 mjeseci, izrezana je, a njena je ravnoteža fiksirana plastičnom kopčom ili štipaljkom. Ovisno o debljini pupčane vrpce i uvjetima skrbi, nema dugotrajne ravnoteže pupkovine 5-14 dana.

Moram li nositi pupak s klinom?

Sve vrijeme, sve dok rana ne izliječi, potrebno je pažljivo brinuti za ovo mjesto kako bi spriječili infekciju. Od liječnika se podijele mišljenja o brigadi pupka. Većina, kao i prije, pridržavati se stare terapijske sheme, ali druga vjeruje da će pranje s kuhanom vodom biti prilično dovoljno. Bez obzira na odabranu metodu, jasno, trebate brinuti o pupku s mamacom.

Kako se brinuti za pupak novorođenčeta s umivaonikom, obvezno je da se mlada majka prikaže u bolnici. A politika koju provodi ta institucija utjecat će na izbor proizvoda za njegu. Ako kvačica nije nestala u bolnici za majčinstvo, pedijatar opsstine će nadzirati opuštajuću ravnotežu.

Obrada novorođenčeta s pupakom

Uvijek, prije obrade pupka novorođenčeta s mamacom, potrebno je temeljito dezinficirati ruke i samo očistiti lijek i ranu. To su alati za njegu pupka:

 • vodikov peroksid 3%;
 • pamučne tampon;
 • pipeta;
 • Zelenka.

Isprva, mjesto ispod umivaonika dobro je izliveno s peroksidom iz pipete i ostavljeno oko 30 sekundi kako bi se kora mogla popuniti. Ako postoji potreba, tada se isječak može preskočiti s peroksidom.

Nakon što se peroksid zaustavi sranje, trebate ukloniti labave korice pamukom. Nemojte se bojati povrijediti bebu ili skinuti isječak. Ona će nestati u pravom trenutku, a ovaj postupak neće naškoditi djetetu.

Nakon što se pupčani prsten ispod čepa očisti, osuši se i razmazuje krugom zelene boje. Potrebno je pokušati tako da ne pada na susjednu kožu, već samo na rubove rane.

Kako se brinuti o pupku s mamacom?

Često roditelji ne znaju hoće li kupiti dijete prije nego što se pupak ozdravi. Bake savjetuju samo kuhanu vodu, a ponekad se preporučuje da se suzdržite od plivanja u prvih tjedana dok rana ne izliječi.

Neće biti ništa loše u kupanju bebe. Samo to treba obaviti u maloj kupelji. U ljetnim mjesecima, čistoća vode u slavini ostavlja mnogo da bude željena, pa stoga trebate biti sigurni i kuhati vodu za kupanje u prvom mjesecu.

Pampers pod podmetača za odjeću treba staviti tako da pupak ostaje otvoren - tako će se brže izliječiti. Na prodaji možete pronaći i posebne pelene s izrezom ispod isječka. Klizači i bluze bebe uvijek bi trebali biti čisti i pažljivo glačati.

Ponekad se majke pitaju što treba učiniti kada se mamac na pupku pada. Dnevni peroksid i briljantno zeleno liječenje trebali bi se nastaviti sve do potpunog iscjeljenja. Rubovi rane sada su pomaknuti da brišu akumulirani sadržaj. Ako beba ima crvenilo oko pupka ili je počeo snažan iscjedak, onda hitno treba konzultirati liječnika.

Uz rođenje djeteta, mlada majka ima samo lavinu pitanja koja se tiču ​​njege djeteta. Ako se dijete pojavilo u ljeto, važna stvar je kako ga obući za šetnju, tako da dijete ne pregrije, ali se ne smrzava jer je njegov sustav termoregulacije još uvijek daleko od savršenstva.

Roditelji s kolikom u novorođenčevim mrvicama povezani su s mnogim brigama, jer ti neugodni osjećaji donose malo, ponekad nepodnošljivih boli maloljetnicima. Stoga su majke često zainteresirane za učinkovitost lijeka poput Espumizana i koliko dugo i koliko dugo može biti dano djetetu.

Većina liječnika se slaže da nije nužno žeti baba prije nego što bude pola godine. Međutim, situacije su različite, pogotovo ako je vaše dijete umjetnik, a zatim se mame pitaju treba li voditi bebu.

Strahovi i iskustva neiskusnih roditelja o tome da li se pravilno brinu za bebu često su neutemeljeni. Međutim, takva tema kao stav za spavanje novorođenog brine ne samo oni, mnogi liječnici još uvijek raspravljaju o tome kako bolje spavati za dijete.

Kako napraviti prvo kupanje udobno za novorođenče i cijelu obitelj?

Prvo kupanje novorođenčeta nakon iscrpljenosti iz rodilišta je cijeli događaj u kojem je cijela obitelj često uključena. U maloj sobi prepunoj gužvi, svi daju savjete, a beba dovršava sliku koja plače. Kako bi postupak bio ugodan za sve sudionike, morate znati njegove značajke.

Gdje i u kojoj vodi kupka bebu?

Prva stvar koju roditelji trebaju odlučiti jest da se okupaju dijete. Naravno, velika kupka je najbolja. U prostranom spremniku beba će moći slobodno pomicati ruke, noge i glavu. Zbog toga potroši višak energije i dobro zaspati. Pluća se s tim kupanjem izravnavala, očišćena od prašine i prljavštine.

Ali ne smijemo zaboraviti na pupčane mrvice. Mora biti zaštićeno kako bi spriječio infekciju. Stoga, trebali biste upotrijebiti prokuhanu vodu, jer čistoća slavine ne može biti sigurna. Zagrijavanje dovoljno vode za veliku kupaonicu je teško, stoga nemojte odustati od dječje kupelji. Punjenje je puno lakše. Lako se peru, jer nije namijenjena cijeloj obitelji. Ona također pomaže kada isključite vodu.

Kada početi kupati bebu?

Roditelji se vjerojatno pitaju kada se možeš okupati novorođenčad. Preporuča se to odmah nakon povratka iz bolnice. Ne treba čekati dok se pupčani kabel s mamacom ili pupakom djeteta ne ispravi potpuno izliječiti. Odgađanje postupka za sutra je neophodno samo ako je BCG cijepljenje dana danom izbijanja.

Vrijeme kupanja nije važno. No, tradicionalno se održava u večernjim satima, tako da se beba može opustiti prije spavanja. U budućnosti, poželjno je istodobno provoditi vodene postupke. Ako beba nakon njih dolazi do uzbuđenog stanja, onda je vrijedno premjestiti ih u ranije vrijeme. Možda čak i ujutro.

Što vam je potrebno za kupanje?

Započeti kupanje trebao bi biti priprema sve što je potrebno.

 1. Zagrijte vodu unaprijed tako da ima vremena da se ohladi. Prikladno, ako to učinite ujutro, koristite veliki kapacitet. Večer će biti hladno, ali nije zastrašujuće: čajnik koji ga razrijedi, brzo se kuha.
 2. Nabavite ručnik, pelenu, odjeću, pelene.
 3. Podupirati alate za liječenje pupka: vodikov peroksid, zelenu boju, pamučne pupoljke.

Važno je zapamtiti kakva bi temperatura vode trebala biti: oko 37 stupnjeva. Odredite ga s posebnim toplomjerom. Kada to nije pri ruci, trebate probati vodu lakom - koža na njoj je osjetljivija nego na dlanu. Ako je udoban, možete smanjiti dijete. Čak i ako se planovi otvrdnu, ne u žurbi. Nakon nekog vremena postupno će biti potrebno smanjiti temperaturu na 28-30 stupnjeva.

Važno je! Nutricionisti u šoku! Možete lako izgubiti težinu nakon poroda! Jeftin i učinkovit lijek nakon uzimanja dodatne težine ide zauvijek. Pročitajte više »

Nije preporučljivo dodati bilo što u vodu. Predstavnici starije generacije često se savjetuju da koriste kalijev permanganat. Ali to neće dati poseban učinak dezinfekcije, ali je u stanju sušiti osjetljivu kožu djeteta. Korištenje infuzija ljekovitog bilja dopušteno je, ali ne više od jednom tjedno.

Kada kupanje u kupaonici ne mora potpuno zatvoriti vrata. Zatim nećete biti veliki pad temperature i vlage.

U kojoj će se sobi održati prvo kupanje novorođenčeta kod kuće, nije bitno. Netko je udobniji u kuhinji: kupka se može postaviti na kuhinjski stol, tako da se ne morate nagnuti nad njom. S uključenom pločom lako je postići ugodnu temperaturu zraka. Ali u kupaonici jednako dobro. Kako biste zaštitili leđa, spremnik treba staviti na stalak ili na obične stolice.

Kako provesti postupak?

Nakon instalacije kupke, provjerava se temperatura, sve što vam je potrebno prikupljeno je vrijeme za početak. Potrebno je pažljivo ispustiti dijete u vodu. Glava i ramena su smješteni s jedne strane, a drugi podupiru guzicu i noge. Možete koristiti postolje kako bi dijete držalo glavu iznad vode. Ili je samo držite na ruci. Za prvi postupak je dovoljno 5 minuta, u budućnosti se vrijeme može povećati.

Nakon povratka iz rodilišta, potrebno je oprati bebu s bebom sapunom za uklanjanje generičke masti. Zatim upotrijebite deterdžent jednom tjedno. Često to ne bi trebalo biti učinjeno: koža bebe može izgubiti zaštitna svojstva. Budući da mrvica leži na lijevoj ruci, njegovo se pravo može nježno soaped. Za pranje leđa morate ga okrenuti. Potrebno je brisati sve nabore, uključujući i iza ušiju.

Bake mogu preporučiti stari način - pomoću pelene. Prvo kupanje djeteta ide ovako: dijete je umotano u njega i uronjeno u vodu u ovom obliku. Budući da je umotan u krpu, beba se osjeća sigurnijom, kao u majčinom trbuhu. Stoga mu je lakše prenijeti postupak. Druga mogućnost nije da odmah napunite vodu, ali da se dijete diše. Ovo će vam pomoći da se opustite, čak može zaspati. Za pranje, lako je postupno proširiti pelenu.

Njegu kože

Nakon završenog kupanja, novorođenče je umotano u frotirni ručnik. Nemojte trljati osjetljivu kožu, pažljivo promakivati. Zatim morate obraditi nabore. Da biste to učinili, nanesite wadded disk s uljem i obrišite odgovarajuća mjesta. Ne treba ga koristiti za cijelu kožu bez znakova: zdravo dijete ima dovoljno prirodnog hidratiziranja. Ako ulje izaziva alergijsku reakciju, može se zamijeniti prahom.

Navel također treba brigu. Prvo, morate ispustiti malo vodikovog peroksida, a zatim ukloniti višak s vatom. Zatim nanesite malu količinu zelenih stvari. Kad se malo osuši - vrijeme je da obuče dijete. Ono što točno ovisi o sklonostima roditelja i temperaturi u kući. To može biti jednodijelna odijela, prsluk i klizači. Glavna stvar je da stvari trebaju biti mekane, od prirodnih tkanina i ne stavljaju pritisak na pupčanu ranu. Prerušiti se ili ne, također odlučite mama i tata. Na mokroj kosi, poželjno je nositi kapu. Ako je toplo, dovoljno je tankog pamuka.

Kako bi kupanje postalo ugodnim dnevnim postupkom, dobar je duh važan. Divno je ako bebin otac pomaže od prvog dana njegova života. Nemojte se uzrujati ako beba u kupaonici plače. Njemu se dogodi previše novo nakon tih 9 mjeseci, pogotovo jer je upravo izbačen iz bolnice. U tom slučaju provjerite temperaturu vode - možda je previše vruća ili hladno. Ili pokušajte ga okupati, zamotan u pelenicu. Također možete prenijeti postupak na drugi put, odjednom dijete je gladan. Kasnije se beba koristi i zasigurno će voljeti prskanje.

Je li moguće kupati dijete s neprekinutim pupkovinom? Pupčana vrpca. JabuduMamoj.ru

Za očuvanje zdravlja vrlo je važno liječenje pupka novorođenčeta. Iz ovog postupka uvelike će ovisiti o dobrobiti djeteta u budućnosti.

Zašto moram obraditi pupčanu ranu

Ovaj jednostavan postupak se podučava u bolnici. Međutim, u budućnosti, mnoge majke zaboravljaju da liječenje novčića novorođenčeta doprinosi poštivanju pravila higijene. Neophodno je liječiti pupčanu ranu kako bi se spriječilo da se mokro.

Rana koja je preostala nakon rezanja pupčane vrpce je ulazna vrata za infekciju. Patogeni također mogu ući tamo. Zbog činjenice da imunološki sustav malenog djeteta još nije stvoren, može se pojaviti upala pupčane vrpce. Stoga je važno redovito obrađivati ​​pupak za dijete.

Preporučljivo je uvijek držati pupak čist i obraditi ga dva puta dnevno. To može biti neovisna procedura ili kao element plivanja.

Kako se brinuti za pupak

Za pravilno liječenje pupka ne treba puno alata i lijekova. Trebat će vam:

 • • otopina peroksida;
 • • otopina zelenog voda-alkohola;
 • • pipeta;
 • • Cotton swabs (po mogućnosti sterilni);
 • • salvete;
 • • etilni alkohol 70%;
 • • Slab otopina kalijevog permanganata.

Koristeći pipetu, trebate kapati u pupak s otopinom vodikovog peroksida. Morate pričekati dok se peroksid ne prestane pjeniti. Može se pojaviti žućkasta kora. Moraju ukloniti sve, jer mogu biti žućkaste. Zatim morate podmazati pupak s briljantnim zelenilom.

Liječenje pupka je zaustavljeno oslobađanje pjene tijekom liječenja vodikovim peroksidom.

Je li moguće kupiti bebu kada pupak još nije ozdravio?

Možete kupiti dijete s neozbiljanim pupakom. Možete početi kupati od trenutka nestanka pupčane vrpce. Prvi takav postupak provodit će se u rodilištu; tamo će naučiti mladoj majci sve suptilnosti kupanja.

Neki pedijatri ne preporučuju se dodavanje kalijevog permanganata u vodu tijekom kupanja, jer suši kožu bebe. Ali za obradu pupčane vrpce potrebno je koristiti kako bi se spriječilo vlaženje rane. Međutim, ako se kupate dijete, kalijev permanganat treba dodati u vodu dosta da bi se stvorila jedva vidljiva svijetlo ružičasta boja.

Nakon kupanja pupak treba isušiti. Zatim se tretira kako je gore opisano.

Što učiniti ako je pupak krvav i vlažan

Ako primijetite da se pupak mokri i još više krvari, najprije se morate posavjetovati s liječnikom. Zapamtite da se od pupka samo ističe ichor. Treba paziti na gnojno ispuštanje, osobito one koji imaju neugodan miris. Isto se može reći i oko crvenila kože oko pupka, jer je to simptom pupčane upale.

Ako je pupak vlažan više od tri tjedna, liječnik također može sumnjati u pupčanu fistulu. Za njegovo liječenje potrebno je odgovarajuće liječenje. Obično liječnik propisuje antibiotike i dezinficijense. Međutim, antibiotici se ne smiju uzimati dulje od određenog razdoblja, a nikada ih se ne propisuju sami, i to samo zato što je djevojka također uzela lijek, a lijek joj je pomogao.

U nazočnosti simptoma nevolje nikada nećete zapečatiti ranu ljepljivom vrpcom. Navel mora uvijek disati. A u zapečaćenoj pupki mikrobi se mogu akumulirati, što će se snažno umnožiti. Također, ranu se ne treba liječiti više od jednom dnevno. Samo kako je propisao liječnik, rana se obradi dva puta dnevno. Nema potrebe za upotrebom više od dva alata.

Ako se liječenje pupka novorođenčeta izvodi ispravno, uskoro će sigurno izliječiti. Kao što vidite, skrb o umbilikalnoj rani je jednostavna i može ga izvesti bilo koja majka kod kuće. Redoviti raspored posjeta pedijatru pomoći će zadržati pupak čistim.

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta - video

Kad se možeš okupati novorođenčad

Kako se okupa novorođenčad

Kada se možeš okupati novorođenčad, prošetati s njim, igrati s njim - ova i druga pitanja su vrlo relevantna. Uostalom, kada mladi roditelji dovedu bebu iz rodilišta u njihov dom, u početku se, u pravilu, čak i boje ponovo dodirnuti mrvice. Dijete izgleda tako krhko i ranjivo da je kao da treba disati s oprezom. Naravno, za nekoliko dana mama će naučiti hraniti, skužiti i držati bebu u naručju. No, ne smijemo zaboraviti još jedan važan postupak za dijete - o kupanju. Kada počnete kupati novorođenče i kako to ispravno raditi, naučit ćete iz ovog članka.

U prvim mjesecima života dijete se mora češće okupati. Ako je rođen u vrućoj sezoni, bolje je kupati svaki dan, ili čak dva puta dnevno. I to je odmah nakon izbacivanja iz bolnice, unatoč činjenici da se umbilikalna rana još nije ozdravila. Naime, pitanje da li je moguće kupati novorođenče, ne bi se ni trebalo pojaviti od vas.

Za tretiranje vode, trebat će vam beba kupanje (bolje ako je većih dimenzija, tako da dijete može i sjesti i leći), termometar za određivanje temperature vode, mali jastuk od pjenaste gume, mekanom spužvom, dječji sapun, to je moguće izdvojiti niz ili kamilice, veliki mekani ručnik, pamučni jastučići ili samo komadić pamučne vune, kao i dječja krema ili ulje za podmazivanje kože nakon postupaka s vodom.

Neki pedijatri i iskusni mame savjetuju kupanje novorođenčadi u ljekovitom bilju. kao dobar prirodni sedativ. Najpopularniji korov u tu svrhu je niz. Nemojte bez mangana, ako ne kupate dijete u kuhanoj vodi. Vodichka ne smije sadržavati štetne bakterije, dok pupak djeteta nije ozdravio. Prvo kupanje novorođenčeta gotovo je sterilna procedura.

Temperatura vode za kupanje - 37 stupnjeva. Nakon soapinga i kupanja djeteta, vodu možete koristiti za jedan ili dva stupnja niže za dezinfekciju. Ako, međutim, boje napraviti pogrešku i provjerite temperaturu same vode, mjesto u vodi nije dlan i lakat, kao dlan više navikli na promjene temperature, a ne može „uhvatiti” razlika. Ako ne osjetite nikakvu toplinu ili hladnoću s potopljenim lakom, sve je ispravno. Nemojte se bojati da je voda svjež, mala djeca vole tako malo vode na sobnoj temperaturi.

Stavite dijete u kadu. Morate staviti jastuk u glavu kupke, tako da se dijete naslonjača: to će biti prikladnije za vas da ga okupaš. Naravno, trebate prije rezati kraće nokte kako ne biste ogrebali dijete. Za početak, sipajte pregršt vode nad djetetom, slapajte ruke i noge na vodu, nježno razgovarajte s njim, neka malo prskaju. To je neophodno, tako da mali čovjek sjeća da je kupanje zabavno i ugodno. Zatim, sapunom spužvom, operite glavu, vrat i vatu, nježno očistite uši, a zatim operite cijelu bebu. Neophodno je kupiti dijete lagano, ali pažljivo, posebno u naborima kože, gdje se prljavština i znoj često nakupljaju.

Koliko često možete okupati novorođenče u toploj sezoni? Preporučeno 1-2 puta dnevno. Ako se dva puta dnevno obrišete, jednom ga kupite sapunom i jednom, samo s vodom, u koju možete dodati bilje (linija ili kamilica, prethodno napunjena kipućom vodom i hlađena). I naše bake, usput, okupao djecu u prvim mjesecima života jer jedan dan - s baby sapunom, drugi - sa slabim, blijedo ružičaste otopinom kalijeva permanganata, a treći - dodavanjem u vodu malo soli, oko polgorstochki. Nakon dječjeg sapuna beba će biti čista, mirisna, dezinficirajući kalijev permanganat, a sol potiče ozdravljenje rana. To jest, sada, naravno, idealno, ne bi trebalo biti nikakvih rana na tijelu djeteta, osim pupčane vrpce. No, u budućnosti, na "slanom" djetetu, rezovi ili ogrebotine će se brže i lakše izliječiti, tako da neće biti potrebno da ga svaki put tjeraju jodom ili sjajnim zelenilom da podmlade rane. Ovo je takav poznati narodni lijek.

Nakon kupanja, brzo uliti dijete hladnom vodom, omotati ručnikom i mrviti po cijelom tijelu bez trljanja. Nakon sušenja, podmažite kožu s kremom za bebe ili maslacem (možete također kuhati biljno ulje u loncu s vodom), malo ga upišite na vatu. Nanesite kremu ili maslac u tanki sloj gdje je koža glatka i malo deblja, gdje beba ima nabore: na rukama i nogama, na vratu, u prepone. Primjetili su se bilo gdje u komadićima pelenskog osipa ili crvenila - masti previše s kremom ili prahom s praškom talka. Nakon podmazivanja, bit će korisno dati djetetu masažu, savijati se i odvojiti ruke i noge nekoliko puta i učiniti "vježbe". I nakon toga možete nositi bebu.

Nakon kupanja, dijete će vjerojatno biti sretno jesti i zaspati slatko. Česte kupanje, kao i pravodobno hranjenje i stalna komunikacija s djetetom pomoći će vam da razvijete snažno, zdravo i veselo dijete.

Prvi mjesec života bebe: kako obraditi pupak novorođenčeta

Umbilikalna vrpca glavna je veza između majke i njezinog nerođenog djeteta. Međutim, kada se dijete rodi, potreba za takvim doslovnim "privrženjem" nestaje. Dakle, odmah nakon prestanka pulzacijskih krvi opstetričar stezaljke kabel poseban „igla” i reže ga na udaljenosti od oko 2 cm od trbuha djeteta. Sada, u pupku, trebat će vam posebna njega - sve do potpunog iscjeljenja.

Prva pomoć

Mama obično dobiva sve što je potrebno za bebinu higijenu tijekom trudnoće. Kao rezultat toga, lijek ormar su vodeno-alkoholnom otopinom svjetlucave, 3% otopine vodikovog peroksida, alkoholna otopina ili 70% alkohola, 5% -tna otopina kalijevog permanganata i pipeta, suhe i vlažne maramice, sterilne pamuk brisevi i pamuka jastučići. Ove će stavke biti potrebne za brigu o pupakovom prstenu - prvom mjestu vezivanja pupčane vrpce.

Pod nadzorom

Dok dijete ostaje u rodilištu, sve manipulacije obavljaju medicinske sestre koje znaju kako nositi pupak novorođenčeta s mamacom i

bez nje. U prvom slučaju, stezaljka ostaje na pupčanu vrpcu, ne nanosi se ovojnica na ranu, a repa se svakodnevno tretira otopinom kalijevog permanganata i vodikovog peroksida. Ovom metodom, nakon nekoliko dana, vrh pupkovine se suši i nestaje, a na mjestu ostaje samo mala rana.

Međutim, to se može odabrati drugu opciju: potpuno ukloniti na drugi dan života preostalog dijela pupkovine je odsječen u potpunosti pomoću kirurške škare ili nož, a zatim primjenjuju na ranu s posebnim tlačne povez, koja je nakon 2-3 sata bi manje zbijeno, ali sljedećeg dana. Mala rana se tretira na isti način kao u prvom slučaju. Istodobno, na njemu se formira hemoragična kora, koja se spontano odvaja, a pupak brzo izliječi.

Savjetodavna mama

Od sada, nakon normalnog vaginalnog pražnjenja, iscjedak se odvija otprilike trećeg dana nakon rođenja djeteta, a kad napuštaju kući, umbilikalna rana nema vremena za izliječenje. Stoga, tijekom sljedećih 4-10 dana, majka će se morati brinuti za sebe. Ovo nije tako teško: nakon svega, nakon promatranja medicinskih sestara, već zna kako se nositi s pupakom novorođenčeta. Pedijatri to preporučuju dvaput dnevno: na primjer, ujutro nakon buđenja i nakon večernjih kupanja. Takva briga je izuzetno važna, inače se može pojaviti infekcija.

Treba voditi računa da pupak ostaje suh i čist, a pelena ili klizači koji dolaze u dodir s kožom ne trljati ili izazvati iritaciju.

Stoga, po prvi put je bolje kupiti pelene, u kojima postoji poseban usjek za pupak. Prilikom pranja potrebno je držati dijete tako da prljava voda ne pada u ranu.

Briga za pupoljke

U prvim danima nakon povratka iz rodilišta, vodikov peroksid se koristi za brigu o pupku: nekoliko kapi tekućine se nanosi na ranu pipetom ili pamučnim brisom. Ovaj lijek ne samo da osuši kožu, već i pomaže u zaustavljanju krvarenja.

Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja i što učiniti s njom? Saznajte iz našeg članka.

Postupno, površina rane liječi i postaje pokrivena žutim hemoragičnim koricama. S jedne strane, oni su potrebni za proces iscjeljivanja, as druge strane doprinose reprodukciji patogenih bakterija. Stoga ih se mora ukloniti s vatom prešanim u istom vodikovom peroksidu.

Ako se umbilikalna rana zacjeljuje više od 10 dana, pojavljuju se gnojna ispuštanja, crvenilo kože vidljivo je u blizini pupčane prstene, što znači da je zabilježena infekcija. Bilo koja, čak i minimalna promjena u pupku, razlog je neposredne žalbe pedijatru, koji će, ako je potrebno, preporučiti posebne pripravke koji potiču brži oporavak bebe.

Nakon što se riješite svih korica, morate pažljivo osušiti pupčanu ranu. Pedijatar u rodilištima vjerojatno je rekao majci kako obraditi pupak novorođenčeta s kalijevim permanganatom. Doista, briljantno zeleno može uzrokovati oozing (formiranje mjehurića kao posljedica upale), stoga je bolje koristiti otopinu kalij permanganata za sušenje. Treba se nanositi pamučnim pupoljcima izravno na ranu bez dodirivanja kože oko pupka.

Kupanje novorođenčeta s pupakom

Savjeti za liječenje umbilikalne rane u novorođenčadi

Neposredno nakon rođenja djeteta pupčanu vrpcu koja povezuje majku s djetetom rezultira opstetričarima s posebnim isječcima, jer više nije potrebno. Umjesto pupka, djetetu se dobiva poseban zatik za zatvaranje koji preklapa protok krvi. Daljnja obrada pupka u novorođenčadi u potpunosti se spušta na rame medicinskog osoblja maternice, koja kontrolira taj proces dok je majka u odjelu.

Međutim, nakon što su otpustili iz rodilišta, novootvorene majke često ne znaju kako se brinuti za pupak mrvica i kako bi se taj postupak trebao odvijati kod kuće. Ali ovo je vrlo važno, neke nijanse koje roditelji trebaju znati kako bi pratili normalno ozdravljenje pupčane rane.

Što je potrebno za obradu?

Prije svega, pri ruci bi uvijek trebala biti slaba otopina vodikovog peroksida, koja ima antiseptička svojstva i pamučne brisove. Prvo morate navlažiti s peroksidom i ukloniti osušenu koru iz rane, a zatim lagano nanesite alat na pupak. Nemojte se bojati povrijediti novorođenče, jer u pupku nema živčanih završetaka, tako da mrvica neće osjećati nelagodu.

Također bi trebao biti na lageru:

 • manganska otopina;
 • "Zelenka";
 • slaba jodna otopina.

Obrada pupka s tim alatom neće biti suvišno ni. Međutim, treba imati na umu da je nemoguće razmazati tkivo u blizini pupka s njima, dovoljno je primijeniti antiseptike na samu ranu.

Nemojte biti suvišni za zalihe klorofilita, koji se bori sa stafilokokima. Vrlo je korisno jer ne mrlja ranu, što pomaže odmah prepoznati znakove upale, ako ih ima.

Koliko puta bi se postupke trebale provesti?

Neophodno je liječiti ranu 2-3 puta dnevno. Ako je rana velika (to se događa ako je pupčana vrpca bila velika u promjeru), postupke treba provesti 4 puta dnevno. Prvo se primjenjuje peroksid, a zatim i ljekovite otopine poput joda i zelenih stvari.

Prije prerade važno je oprati ruke sapunom i vodom, kao i prljave ruke lako zaraziti donji dio novorođenčeta.

Kako se nositi s pelenama, ako rana nije izliječena?

Ovo pitanje je vrlo relevantno za mame, jer bez ovog uređaja je vrlo uska. Nemojte se bojati, možete koristiti pelene u potpunosti. Međutim, treba ih nositi na takav način da gornji rub vode ne dodiruje ranu s mamacom. To će pomoći izbjeći trenje o neozbiljanom mjestu i infekciji novorođenčeta.

Kako plivati ​​s umbilikalnom ranom?

Za kupanje dijete u kući mora biti posebna beba za kupanje s pjenastim jastučićem. Prvo mora kuhati vodu za kupanje, a zatim ohladiti na 36˚.
Dok se rana ne izliječi, u vodu se doda otopina kalijevog permanganata. Neposredno prije dodavanja treba otopiti u odvojenom spremniku s vodom. To je učinjeno kako ne bi spali osjetljivo tijelo novorođenčeta s kristalima kalijevog permanganata.

Nakon postupka kupanja, potrebno je obraditi pupak, kao što je gore opisano, samo prije toga morate pustiti da se osuši.

Što se ne bi trebalo učiniti na bilo koji način?

 1. Nemojte se bojati pritisnuti kožu oko pupka za detaljni pregled stanja rane. Kao što je već napomenuto, nema živčanih završetaka, stoga nećete čuti vapaj boli.
 2. Nemojte slušati savjete rođaka i susjeda u pitanju brige za pupak, ako su u suprotnosti s preporukama vodećeg liječnika. Zapamtite, vaš lokalni pedijatar je dobio posebno obrazovanje, ali sigurno nije rodbina i susjedi.
 3. Ne možete ukloniti osušenu koru krvi iz umbilikalne rane, bez prethodnog vlaženja s peroksidom. To može uzrokovati nelagodu kod novorođenčeta.
 4. Nemojte povlačiti ili, još gore, ukloniti mamac koji se visi na pupak djeteta. Kada je rana potpuno izliječena, ovaj stezaljka će nestati sam po sebi, bez ikakvog vanjskog napora. Uklanjanje ispred vremena možete stvoriti samo poteškoće.
 5. Pazi za higijenu. Obrada pupka novorođenčeta zahtijeva najudobnije uvjete. Ruke treba temeljito oprati, pamučne mrlje - samo čiste. Zapamtite, svježa rana je uvijek otvoren način za infekcije, a dijete s slabim imunološkim sustavom još je više.
 6. Nemojte sami lijekirati. Čak i ako ste 100% sigurni u ljekovita svojstva bilo kojeg lijeka, sjetite se da nitko nije otkazao jednostavnu alergiju na lijek. Uvijek se savjetujte s pedijatrom prije nego što primijenite nešto na bebu.


Kada se brinete o umbilikalnoj rani, higijena je vrlo važna - redovito obrišite dijete dezinficijensa, poput slabe otopine kalijevog permanganata

Što ako rana ne izliječi?

Za normalno liječenje rana potrebno je oko 10 dana. Međutim, ako se rana nije povukla nakon tog razdoblja, vrijedi se obratiti liječniku. Također biste trebali ići u bolnicu ako se pupak krvari ili krvavi ispusti pojavljuju iz njega. Možda ste nosili infekciju.

Pediatri u takvim slučajevima obično propisuju antibiotike u obliku masti, koje morate utrljati neizrecivim mjestom. Nemojte odgađati posjet, jer čim se otkrije ta infekcija, to će lakše postupati s njom.

Ponekad novorođenčadi imaju crvenu kožu oko pupka. U tom slučaju morate biti oprezni i tijekom dana pratiti prirodu crvenila. Ako se povećaju, obratite se liječniku. Ako je crvenilo otišlo sama po sebi - možda je koža jednostavno razdražena nečim, na primjer, neugodnom odjećom.

Ako postoji neka vrsta ispupčenja kože oko pupka, trebate se posavjetovati s liječnikom. Ovo može biti znak pupčane kile. Ali nemoj paničariti. U većini slučajeva kod bebe nestaje sama po sebi.

Video o tome kako ispravno rukovati umbilikalnoj rani:

Evo svih potrebnih postupaka koji se trebaju provoditi u procesu skrbi za dijete. Važno je zapamtiti da u slučaju bilo kakvih odstupanja od norme, trebali biste se uvijek savjetovati s vašim liječnikom, tada će rizik od problema biti minimiziran. Obrada pupka u novorođenčadi prilično je uznemirujući proces, ali za iskreno ljubavne roditelje to će biti samo radost.


Puni novorođenčad zahtijeva pažljivu brigu i promatranje od mladih roditelja. Nakon što se beba rodila, liječnik prekida pupčanu vrpcu koja je povezivala novorođenče i majku tijekom prenatalnog razdoblja, što je hranjivi izvor fetusa.


Nakon što je pupčana vrpca izrezana, mali dio nje, ostavljen iznad nosača, mumificira, postaje suh i nestaje, obično od 4-5 do 10 dana. Treba napomenuti da liječenje može potrajati duže, ovisno o debljini pupčane vrpce. Nakon što je ravnoteža pupkovine opala, otvorena rana, nazvana pupčana vrpca, ostaje i treba biti obrađena kako bi se spriječila infekcija i brzo ozdravljenje novog novorođenčeta.

Nužne stvari koje treba brinuti za pupak novorođenčeta

Za liječenje pupka novorođenčadi su neophodni:
1. Otopina vodikovog peroksida 3%;
2. Vodeno-alkoholna otopina briljantnog zelenog 1% (briljantno zelena);
3. pipetu. Sterilne pamučne pupoljke, salvete.

U nekim slučajevima može biti potrebno:
- etil alkohol 70% ili alkoholna otopina klorofilita;
- kalijev permanganat (mangan) 5%.

Postupak skrbi novorođenčeta

Vrlo je važno da pupak novorođenčadi bude čist i suh. Preporuča se obraditi ga 2 puta dnevno. To se može obaviti tijekom higijenskih postupaka ili prilikom mijenjanja pelene i uvijek nakon kupanja.

Briga za pupak novorođenčeta treba obavljati svakodnevno sve dok se umbilikalna rana potpuno ne osuši.

Briga za pupak novorođenčeta izvodi se u tri faze:

1. Liječenje umbilikalne rane otopinom vodikovog peroksida.
2. Uklonite korice i dopustite bebinim pupakom da se osuši.
3. Nanesite sjajno zeleno na nju.

1. Za obradu pupka vodikovog peroksida može se koristiti tamo navlaženog pamuk obrisak ili pipete, nakon curila iz pupčane njezina rana nekoliko kapi peroksida.
U prvim danima života novorođenčeta iz pupčane rane, mala količina krvarenja je moguća, u ovom slučaju navlažite pamučni bris s peroksidom i nanesite na ranu nekoliko minuta.

2. Tijekom ozdravljenja pupčane rane formiraju se žućkaste korice, koje su povoljan medij za mikrobe. Potopljeni iz peroksida, pupčane korice lako se čiste pamučnim pupoljcima. Da biste to učinili, palcem i kažiprstom širite rubove novčića novorođenčeta i pomoću pamučnog obrasca umočenog u peroksid, odstranite ga od središta pupkovine, nježno, bez napora. Ako se kora ne može ukloniti, nemojte ga skinuti, jer to može uzrokovati krvarenje.


3. Nakon uklanjanja kože od pupka djeteta, pustite da se malo osuši, osušite mrvicama i mazivom zelenom bojom. Neophodno je primijeniti briljantno zeleno na pupčanu ranu, pokušavajući ne dobiti rješenje na koži oko nje.

Kupanje novorođenčeta s nepoznatom pupkovinom.

Do danas, nema konsenzusa o ovom pitanju. Neki liječnici preporučuju da ne kupaju dijete sve dok se umbilikalna rana ne izliječi jer je voda izvor infekcija i ograničiti ga samo na mokro trljanje. Drugi, naprotiv, preporučuju kupanje novorođenčadi. jer pomaže ublažiti kore u pupak novorođenčeta i lako se uklanjaju.

U svakom slučaju, kategorička zabrana kupanja novorođenčadi nije, samo se treba pridržavati nekih pravila predostrožnosti.

1. Preporuča se okupati novorođenčad u maloj bebenskoj kupelji, a ne veliku kupku.
2. Preporučuje se kuhanje vode za kupanje dok se pupak novorođenčeta ne izliječi.
3. Također ne sprječava dodavanje otopine kalijevog permanganata u vodu, prije nego što dobije svjetlo ružičastu boju. Da biste to učinili, najprije otopite kalijev permanganat u odvojenu posudu s vodom i dodajte već razrijeđenu otopinu u vodu. To je učinjeno kako bi se uklonilo spaljivanje tijela novorođenčeta s neotopljenim česticama manganovog praha.

Nakon kupanja, neophodno je dopustiti da pupak osuši, a zatim se obradi kao što je gore opisano. Zapamtite, nakon postupka kupanja, obavezna je obrada još neozbiljanog pupka novorođenčeta.

Neke preporuke za brigu o pupak novorođenčadi:

- za brzo ozdravljenje pupčane rane, potrebno je osigurati slobodan pristup zraku, tj. preporuča se češće stvarati zračne kupke za dijete.
- Zaštitite pupak novorođenčeta od vlage.
- Na početku pokušajte koristiti posebne pelene s rezom za neozbiljan pupak. Ako nema takvih pelena, jednostavno umetnite gornji rub pelene tako da ne pokriva pupčeve pupke i time ne stvara efekt staklenika.
- Također se preporučuje glačanje podstavaka i pelene.

Znakovi infekcije pupka novorođenčeta

U slučaju neodgovarajuće brige o pupak novorođenčadi, infekcija može prodrijeti, tzv. Plačući pupak.

Vlažni pupak može se karakterizirati slabom iscjeljivanjem i vlagom, crvenim kožom oko rane, gnjevnim s neugodnim mirisom, ispuštanjem iz pupka.

Vrlo je važno pravodobno otkriti infekciju pupka novorođenčeta i tražiti savjet stručnjaka.

Potrebno je konzultirati liječnika:
1. Ako je koža oko pupka rasla.
2. Ako se opaža obilato iscjedak iz pupčane rane.
3. Prisutnost purulenta s neugodnim mirisom mirisa.
4. Umbilikalni prsten ima ovalni oblik koji se povećava uz plač djeteta, što može ukazivati ​​na pupčanu kila.
5. Navel novorođenčeta ne liječi dugo vremena.

Nakon pregleda pupka novorođenčeta, liječnik će napraviti dijagnozu i propisati liječenje, na primjer, može se liječiti posebnom antibiotskom mast.

Nastava videa kako obraditi pupak novorođenčeta:

Što učiniti ako novorođenče oslobodi pupak?

Ako je vaše novorođeno dijete počelo krvariti (ili je stalno krvarenje) pupak, to je siguran znak da se liječenje pupčane rane izvodi na pogrešan način. Stoga je važno brzo reagirati, poduzeti hitne mjere, jer ako je moguće ući u pupak infekcije, vjerojatno je upala. Za normalno iscjeljenje, rana mora biti suha i čista. Činjenica da pupak krvari ne treba zanemariti, a ako se širi, upalni proces može dovesti do sepsa. Prije svega, trebate razumjeti razloge koji su prouzročili ovaj problem.

Glavni savjet je kontaktirati pedijatra. Posebna pozornost zaslužuje stalno krvarenje ili gubljenje. Ako je rana oštećena, može uzrokovati nodul ili gnoj (s ili bez mirisa). U tom slučaju potrebno je nazvati liječnika jer se gubljenje može pretvoriti u infekciju.

Glavni uzroci umbilikalnog krvarenja

 • Značajke pupčane vrpce, možda je bilo previše debelo, pa kad je umirala, stvorila je duboku ranu. U tom slučaju proces ozdravljenja je sporiji i može potrajati više od 10 dana.
 • Loše liječenje može biti zbog nedostatka zračnih kupki. Za uspješno sušenje rana, potrebna je cirkulacija zraka. Ako pupak krvari, vrlo je važno stalno osigurati pristup kisiku u tijelu djeteta. Ovo pridonosi izvrsnom stanju kože i pomaže očvršćivanju bebe, što je odličan utjecaj na zdravlje novorođenčadi. Pročitajte članak o stvrdnjavanju (zračne kupke)
 • Drugi razlog nebuliziranog pupka može biti netočna obrezivanja. periodično ispašu ili trlja ranu pelenama ili prslukom.
 • Uz prerano postavljanje djeteta na trbuh. Strogo je zabranjeno vježbati ležanje novorođenčeta na trbuhu do 3 mjeseca.

Što učiniti kada pupak krvari?

 1. Potrebno je koristiti vodikov peroksid. Koristite pipetu, vlažite pamučni štapić i nježno potopite ranu. Ovaj postupak je važan pri uklanjanju žućkastih korica, koji se također mogu oblikovati u bebama. Takve se izlučevine moraju ukloniti, ovo je veliko uzgojno tlo bakterija.
 2. Kupanje novorođenčeta strogo je zabranjeno. Možete obrisati mekom spužvom potrebnom za čišćenje dijelova tijela, izbjegavajući područje pupanja.
 3. Nakon što se krvavi pupak tretira vodikovim peroksidom, potrebno je pomazati područje rane s otopinom zelene vode.
Kada zvuk alarm?

Zabrinutost roditelja trebala bi uzrokovati sljedeće probleme:

 • Često se ponavlja i teško zaustavlja krvarenje;
 • Neugodni miris koji dolazi iz područja rane;
 • Navel se ne smanjuje u volumenu;
 • Povećana tjelesna temperatura djeteta ili pupčane regije;
 • Izlučivanje ichora, gnoja, bjelkaste ili žućkaste iscjedak;
 • Nemogućnost brzog zaustavljanja krvarenja;
 • Pojava izražene izbočine rane. To može ukazivati ​​na umbilikalnu kila.

Odmah se obratite pedijatru!

Kako se okupiti novorođenčad s umivaonikom na pupku: Je li moguće?

Nakon što je beba rođena, liječnici su izrezali pupčanu vrpcu koja mu je 9 mjeseci povezivala s majkom. Ovaj proces je bezbolan i brz. Na mjestu rezanja nastaje otvorena rana. Kako bi se smanjili rizici zaraze, neonatolozi nose poseban štipaljke.

Prstić na pupku za novorođenče

Proizvod je izrađen od plastike, duljine 3-6 cm, a primjena tih isječaka u bolnicama za majčinstvo postala je relativno nedavna, prije nego što je bila vezana za pupak s krpom ili svilenom niti.

U posljednje vrijeme primjenjuju se spojnice u bolnicama za majčinstvo.

To je kompliciralo proces ozdravljenja. Često, rana je počela upaliti i donijela mu nelagodu mrvicama.

U članku ćemo pokušati odgovoriti na pitanje koje često dolazi od roditelja: "Je li moguće kupiti novorođenčad s mamac na pupku?". Ali mi ćemo također govoriti o tome kako pravilno rukovati ranom, što se ne može učiniti, u kojim slučajevima je potrebno kontaktirati liječnika za savjet.

Je li moguće kupiti bebu s mamacom na pupku?

Ako je žena rodila bez komplikacija, iscjedak traje 3-4 dana. Do tog vremena, štap za kupanje je još uvijek na pupku mrvica. U rodilištu ne govorimo o kupanju djeteta. Ali kod kuće je potrebno to učiniti.

Pediatricima se podsjeća da je voda prirodno okruženje za dojenčad.

Uostalom, svih 9 mjeseci bio je u amnionskoj tekućini. Voda tretmani opustiti, ublažiti mrvica, a osobna higijena nije otkazana.

Voda tretmani opuštaju i smiruju bebu.

Kako kupiti bebu s umivaonikom

Najbolja opcija za temperaturu vode je 35 stupnjeva.

Za kupanje djeteta s umivaonikom na pupku morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Učinite to bolje u kadi za bebe. Ne mora se uvijek obrađivati ​​dezinficijensi i deterdženti. Da, i roditeljima će lakše nositi se s djetetom;
 2. Dok se pupak potpuno ne izliječi, najbolje je koristiti kuhanu vodu. To može eliminirati rizik od infekcije. Temperatura vode ne bi trebala biti vruća. Najbolja opcija je 35 stupnjeva;
 3. Liječnicima se savjetuje da dodaju vodu slabašca kamilice ili vlak. To će ublažiti upalu, proces ozdravljenja rane će ići brže. Ako beba ima osip na tijelu nakon kupanja, vrijedi odustati od bilja;
 4. Nema načina kuhanja vode? Prethodno korišten kalijev permanganat. To je snažan antiseptik koji se može koristiti za novorođenče. Budite vrlo pažljivi s lijekom. Na beba kupka će biti dovoljno 1-2 g sredstava. Voda bi trebala imati svijetlo ružičastu boju. Inače, dijete može biti zapaljeno. U ovom trenutku, liječnici ne preporučuju kupanje novorođenče s kalijevim permanganatom!

Potrebno je kupiti bebu s mamacom na pupku jednom dnevno. Ljeti tijekom dana.

Obrada pupka nakon kupanja?

Nakon kupanja, dječji pupak mora biti obrađen:

 • Uzmite vodikov peroksid (3%), ali bolje je klorheksidin ili Miramistin. Stavite umbilikalnu ranu pipetom. Ako nije pri ruci, upotrijebite pamučni štapić umočen u pripravak i obrišite pupak;
 • Uklonite natopljene kore. To se može učiniti samo ako su dobro odvojeni.

Nakon postupaka s vodom potrebno je tretirati pupak novorođenčeta.

Trenutno, pedijatri strogo ne preporučuju liječenje pupka zelenim.

Potrebno je provesti postupak jednom dnevno. 6. do 10. dana, štap za hlače trebao bi pasti. Ako je pupčana vrpca gusta, postupak može potrajati malo vremena (do 18-20 dana).

Što ne biste trebali učiniti!

Pelena ne bi trebala pokriti pupak bebe.

Mnogi roditelji žele brzo riješiti se odjeće na pupak djeteta. Ali nemojte se žuriti. U nastavku se uzimaju u obzir pogreške koje se najbolje izbjegavaju:

 • Nemogućnost podmazivanja rane s mastima bez imenovanja liječnika. Nisu svi lijekovi mogu biti korišteni za novorođenčad. I pupak će savršeno izliječiti bez njihove pomoći;
 • Nemoguće je samostalno liječiti upalu rane. Ako primijetite krvarenje, gnojno iscjedak, posavjetujte se s liječnikom;
 • Ne možete pokriti pupak pelenama. Osim toga, možete nenamjerno kvačiti i odrezati gaćicu, stvara se efekt staklenika. Ovo je izvrstan uzgojni teren za bakterije. Kupite pelene s posebnom dekolinom. Ako to nije moguće, umetnite rub pelene;
 • Ne možete ukloniti mjehur za usisavanje, čak i ako je isječak jedva zadržan na koži. To će dovesti do krvarenja i stvaranja nove rane.

Izbjegavajući gore navedene pogreške, pupak mrvica brzo se izliječi, neće biti komplikacija.

U kojim slučajevima ne možete kupiti bebu

Ako pupak dugo ne izliječi, potrebno je savjetovanje s pedijatrom.

Postoje slučajevi kada ne možete kupiti bebu s mamacom na pupku. Oni su kako slijedi:

 1. Umjesto suhih korica na ranu nalazi se ljepljiva prevlaka;
 2. Tkivo oko pupka crvenilo je;
 3. Rana se trznula, pojavio se neugodan miris;
 4. Pupi se ne liječi dugo.

Svi ti znakovi ukazuju na infekciju. Potrebna je konzultacija s pedijatrom i kirurgom.

nalazi

Nakon što ste pročitali članak, vjerojatno ste shvatili da je kupanje novorođenčeta s škarama na pupku ne samo moguće nego i neophodno.

To je potrebno učiniti, slijedeći preporuke stručnjaka. Obratite pozornost na liječenje pupka nakon kupanja. Obavljanjem postupaka dnevno eliminirajte infekciju rane i ubrzajte proces ozdravljenja.

Potrebno je okupati novorođenče nakon preporuka stručnjaka.

Biti majka je velika odgovornost. Nemojte se bojati postavljati pitanja, potražiti savjet liječnika, jer zdravlje djeteta ovisi o vašoj budnosti.