O važnosti: je li moguće kupati novorođenče s mamacom na pupku?

Zdravlje

Mlada majka, koja se upravo vratila iz rodilišta s malenim čudom u pelenama, uznemirena je i uznemirena stotinama različitih dilema i sumnji. Pitanje postoje li pravila za kupanje novorođenčadi, ako se pupak još nije izliječio i o čemu se radi, jedan je od mnogih.

Ovaj je članak osmišljen kako bi pomogao neiskusnim roditeljima i pružiti sveobuhvatne informacije o ovoj temi. Uostalom, nepogrešiva ​​i racionalna akcija iz prvog dana života malog čovjeka može olakšati život mladim roditeljima i malom djetetu.

Je li dijete ispalo s mamacom na pupku?

Sporovi o ovom zabrinjavajućem pitanju među raznim pedijatarima još uvijek traju. Poznati liječnik Komarovsky vjeruje da ne postoji hitna potreba za kupanjem novorođenčeta s umivaonikom. Uostalom, maleno dijete nema vremena za prljavštinu u jednom danu kako bi svakodnevno poduzimala higijenske postupke. I beba treba kupanje, a ne zbog stvrdnjavanja, tjelesne aktivnosti i opuštanja. Stoga, sve dok se pupak potpuno ne izliječi, bit će dovoljno provesti mokro abrazije.

Ali postoje i oni koji se još uvijek oslanjaju na pozitivan odgovor. Dijete cijelo prenatalno vrijeme bilo je isključivo u vodenom okolišu, i kako bi ga lišilo uobičajene atmosfere, stvarajući dodatne uvjete za stres, nije mudro. Dakle, kupanje je još uvijek potrebno, ali uz poštivanje nekih striktnih pravila.

U tom smislu, konačna odluka još uvijek mora uzeti majku malog djeteta. Izbjegavajte dodir s vodom na području pupka dok se kupanje preporučuje svima.

Što bih trebao obratiti pažnju na to da pupčana vrpca ne nestane?

Kupanje djeteta s neizljepljujućim pupakom nije dopušteno od strane pedijatara samo ako proces ozdravljenja ima pozitivnu dinamiku. Ako je beba potpuno zdrava, koža oko pupka je standardne ružičaste boje, neželjena rana nema plinovite iscjedak ili miris.

Ako je krvav

Umbilikalna rana je trag nestalih ostatka pupkovine. Zato je prilično prirodno da će isprva od krvarenja malo.

U procesu iscjeljenja na svom mjestu nastaje suha korpa, koja na kraju nestaje. U ovom slučaju, izgled malih tragova krvi. Ovo je prirodan proces i ne treba se bojati toga. Prilikom izvođenja vodenih postupaka potrebno je samo suzdržati od prekomjernog soja i trljanja djetetovog trbuha.

Potrebno je obratiti pozornost ako:

 1. Proteklo je više od 10 dana od rođenja djeteta, a pupak još krvari;
 2. krv izlazi čak i nakon higijenskog liječenja rane.

Razlozi za ovu neugodnu pojavu mogu biti vrlo različiti:

 • pogrešan postupak za rezanje pupčane vrpce u bolnici;
 • niska koagulacija krvi u bebi;
 • umbilikalna kila;
 • pupčana vrpca je previše gusta;
 • krhka struktura krvnih žila;
 • neprikladna briga o djeci.

instrukcija

Kako je priprema?

Kako bi vodoopskrbni postupci bili što udobniji i prikladniji roditeljima i samom djetetu, potrebno je ispravno organizirati događaj.

Što može biti korisno?

Popis svih potrebnih stavki za ugodan postupak:

 1. kupka za kupanje novorođenčadi;
 2. termometar za mjerenje temperature vode;
 3. lopata;
 4. veliki pahuljasti ručnik ili pelena;
 5. higijenski proizvodi za male (baby sapun, higijenske štapiće, krema za bebe ili ulje, prah);
 6. čista odjeća, pelena.

Kvaliteta vode

Budući da se članak odnosi na pupak novorođenčeta koji, iz jednog ili drugog razloga, još nije potpuno izliječio, preporučljivo je koristiti kuhanu vodu. Nije tajna da tekuća voda koja se isporučuje u vodovodni sustav sadrži sve vrste nečistoća metala i soli. Pored toga, u svrhu dezinfekcije, to je ugodno klorirano. Nije sigurno koristiti takvu vodu za kupanje bebe koji ima neželjenu ranu na trbuhu.

Temperatura prikladna za bebu

Najsmješnije za malog čovjeka je voda iste temperature kao i tijelo djeteta. To jest, 36-37 C. Ako je dijete potpuno zdravo, moguće je početi otvrdnjavati od prvog dana njegova života. Da bi se to postiglo, temperatura vode, koju dijete izlije iz ladice nakon kupanja, spušta se jedan stupanj svaka tri dana. Najcjenjeniji doseže 30-28 ° C.

Što treba dodati?

Da bi se dodatno dezinficirala voda, dodaje se mala količina kalijevog permanganata. Da bi se to postiglo, prašak kupljen u ljekarni predlaže se u maloj količini vode i ulijeva u posudu s poklopcem koji dobro prianja.

U kadi s toplom vodom, dodajte malu količinu otopine kalij permanganata i dobro promiješajte. Kupka mora biti malo ružičasta. Potrebno je osigurati da nigdje na dnu kupke ne postoje neotopljene žitarice praha - mogu uzrokovati opekotinu na osjetljivoj koži djeteta.

Postupak radnja

Kad je sve spremno, možete ići izravno u vodene postupke:

 1. tijekom cijelog razdoblja kupanja, potrebno je blago razgovarati s bebom tako da se ne boji i ne doživljava anksioznost;
 2. zamotan u bebinu pelenu nježno uronjenu u vodu, koja bi trebala pokriti noge, trbuščić i stići do sredine prsa;
 3. stoji na glavi djeteta, dlan je da drži dno vrata i glave, tako da tijekom prskanja voda ne izlije u uši;
 4. S druge strane, možete lagano sipati vodu iz kupke na vješalice i bebinu glavu;
 5. nakon 2-3 minute, možete razvući pelenu i lagano pustiti djetetu, pažljivo prati nabore i izbjegavajući dodir s sapunom na licu;
 6. operite sapun s vodom iz kupelji, dlanom ga pržite i zalivši je na bebu;
 7. izvući dijete iz kupaonice, podići je pod ruke i lagano savijati licem prema naprijed, nježno ga izliti čistom vodom iz kante od glave do nogu;
 8. zamotajte u ručnik.

Što učiniti nakon toga?

Obrišite dijete treba biti vrlo pažljivo i nježno, posebno područje pupka, koja nije ozdravila. Najbolje je da uopće ne stvarate nikakve trljanje, jer koža bebe je vrlo osjetljiva, lako je ozlijediti.

Ako se mamac za odjeću još uvijek ne uklanja, s njom se ne poduzimaju posebne manipulacije. Morate temeljito osušiti ovo mjesto i oblačiti se bebom.

Što je zabranjeno?

Na sve gore navedeno, nalazi se popis onoga što se ne smije učiniti u bilo kojim okolnostima:

 1. liječiti nezaraženu zamućenu ranu s bilo kojom čudesnom mastom bez savjetovanja s pedijatrom promatrača - iz neznanja, možete samo pogoršati situaciju;
 2. skrivanje neželjene pupak ili pupak s pelenama u pelene - možete nenamjerno oštetiti iscjeljujući ožiljak, za ubrzano zacjeljivanje rane je neophodan neometan protok zraka;
 3. pokušajte ukloniti suhu kore ili odjeću pribadače - to može izazvati teška krvarenja i samo pogoršati nevolje.

zaključak

Ovdje predstavljeni materijal osmišljen je kako bi mlade majke izbjegle pogreške i riješile sumnje. Zahvaljujući stečenom znanju i zdravom razumu, možete ubrzati proces ozdravljenja dječjeg pupka, a da ga ne biste oduzeli ugodnim i korisnim vodenim postupcima.

Je li moguće kupiti novorođenče s mamacom na pupku?

Pušteni iz bolnice s mamacom na pupku. Je li moguće kupiti novorođenče s mamacom na pupku? Ako je tako, kako? Ako ne, zašto ne?

Možeš. Mi liječnik propisao kamilice infuzije dodati u vodu kad kupanje, a zatim obraditi pupak. Obrađeno na sljedeći način; Izlije tanke struje vodikovog peroksida u kružni rane i kada propuzyritsya, uložak (I je blazinicu) i zatim se obrisala već obrađeni Zelenko.

Ako zatvarač / isječak ne nestane u rodilištu, još uvijek možete napisati kućicu za novorođenče, samo je potrebna pravilna obrada pupčane vrpce. Moustap je bezopasan, obično izrađen od plastike.

Obično, tijekom 5-7-10 dana, ostatak pupčane vrpce suši i nestaje bez problema. Ako postoje upalne promjene - omfalitis - hitno savjetovanje s liječnikom. Rana u pupku postepeno iscjeljuje i postaje pokrivena korom. Kupanje moguće nakon kupanja i područje štipaljka pupčana rana obilno izlije vodik peroksid, a zatim tkivo ili pamuk obrisak za prikupljanje vlage točno, a zatim obraditi pupčane ranu oko kože sa štapićem obloženim vatom namočenom u otopini „zelene krme” zaboraviti podmazati ispod pupka stezaljke.

Ako je kora na pupku žuta, možete liječiti kožu klorheksidinom (vodenom otopinom) ili klorofilnom otopinom.

Dakle, hrabro okupajte svoje dijete. Uostalom, oni vrlo brzo shvaćaju što je kupanje i vole ovu stvar.

Mogu se okupati s novorođenim odjećom

Mogu li okupati novorođenče s mamacom na pupku?

Kad se rog rodi, križi se pupčana vrpca, koja ga povezuje s mamom tijekom svih mjeseci trudnoće. I isječak od plastike ili stroj za pranje ureza pričvršćuje se. Osušeni naprsnik za kosu ostaje odvojen za 5-14 dana. Pa, ako se to dogodilo u rodilištu. Ali što učiniti u slučaju da je dijete s takvim mamacom odjeće zajedno sa svojom majkom otpušteno kući?

Treba li pupak biti tretiran klinom

Dok se rana potpuno ne izliječi, to zahtijeva dnevnu i pažljivu brigu. Na taj način, najlakši način za sprečavanje infekcije.

Među pedijatarima, pogledi na brigu o pupku podijeljeni su u dva suprotna kampa. Neki od njih vjeruju da se umbilikalna rana mora dezinficirati na starinski način. I drugi - to je kuhana voda dovoljno za to. Međutim, bez obzira na metodu koju odabiru suvremeni mame i tate, nužno je provesti brigu o pupaku s umivaonikom.

O tome kako se brinuti za pupak novorođenčeta s odjećom, mama će se prikazati i ispričati u bolnici. Ako se štapić ne pada ni u rodilištu, pedijatar će ga pratiti. I sestrinska sestra, koja svakodnevno mora prisustvovati novorođenčadi u prvih 10 dana svog života.

Ne pokušavajte sami ukloniti stezaljku. Time ćete samo štetiti malenom čovjeku, a trajanje liječenja rane može se protezati duže od mjesec dana.

Prva pomoć

Ponekad umbilikalna ravnoteža nestaje vrlo brzo - 2-3 dana nakon isporuke. Ali ovo je iznimka od pravila. To nije uvijek slučaj, i mnoge mame odu kući s ovim "uređajem".

Tako da nakon poroda ne prolazite kroz ljekarne i ne tražite sve što vam je potrebno, trebali biste unaprijed rezervirati lijekove koji vam trebaju. Trebao bi kupiti:

 • 3% vodikovog peroksida.
 • Briljantna zelena otopina (zelena).
 • Pakiranje pamučnih jastučića.
 • Pakiranje pamučnih briseva.
 • Nekoliko pipeta.

Ponekad pedijatri unaprijed preporučuju dodavanje na ovaj popis:

 • Etilni alkohol 70% ili njegov analog je alkoholna otopina klorofila.
 • Kalij permanganat

Pipeta s kojom ćete zakopati vodikov peroksid je jedan. A pipeta s kojom ćete pokopati kapljice u očima ili u nosu je još jedan. Stoga, nabavite nekoliko odjednom. Nakon što je potrebno da kaplje peroksid neće, pipeta, koju ste učinili, najbolje je baciti.

Obrada novorođenčeta s pupakom

Prvo je oprati ruke sapunom i vodom. I tek nakon toga počnite manipulirati. Evo redoslijeda u kojem treba izvršiti postupak.

 • Nježna koža ispod poduće je dobro zasićena vodikovim peroksidom. To je prikladnije to učiniti uz pomoć pipete. Nakon toga, trebate pričekati oko pola minute. Za to vrijeme sve kore koje su nakupile ublažit će se. Ako je to neophodno, sam se mazalica može zalijepiti i peroksidom. Ništa loše neće se dogoditi.
 • Čim se otopina prestane pjeniti, prijeđite na sljedeću fazu. Sve otmyakshie korice treba pažljivo ukloniti s vatom. Nemojte se bojati da možete skinuti stezaljku. Ona će sama pasti i to će se dogoditi bezbolno.
 • Nakon što se ručice pod kopčom očiste, kožu treba osušiti i paziti da ga podmazete zelenom bojom. Štoviše, to treba učiniti tako da rješenje ne pada na zdravu kožu, već samo na ranu.

To je cijela tehnika. Ne postoji ništa teško u rukama ovakvog pupka. Stoga se ne biste trebali bojati otići s bebom s isječkom.

Koliko često treba da se pupak od novorođenčadi tretira s mamacom? Poželjno je to raditi dva puta dnevno - ujutro, nakon spavanja, i navečer, nakon kupanja i prije odlaska u krevet.

Jednom kada je pupčana vrpca bila vezana jednostavnom svilenom niti. Danas nitko ne zavoji. Stoga su bake i roditelji zabrinuti, kako se ovo isječak, koji se naziva i isječak, utječe na zdravlje mrvica.

Ne postoji ništa krivo s ovom metodom stezanja pupčane vrpce. Ne samo da je sigurno, već i vrlo povoljno, i, naravno, potpuno siguran. Da, a pupak nakon iscjeljenja izgleda vrlo uredno.

Kako se brinuti o pupku s mamacom

Mnogi ljudi pitaju je li moguće kupiti bebu s mamacom na pupku. Poslušajmo bake - predlažu kuhanu vodu bez iznimke. A neki su čak savjetovali da ne vode nikakvu proceduru vode do potpunog iscjeljenja.

Međutim, kupanje je jedna od najvažnijih postupaka u skrbi novorođenčeta. Potrebno je kupati bebu u maloj kupki i po mogućnosti u kuhanoj vodi. Bolje je kuhati vodu prvog mjeseca nakon rođenja, a zatim možete koristiti najčešći vodovod.

Također, u kadi je najbolje dodati izvarak kamilice, koji ima dezinfekcijsko svojstvo. I nakon kupanja, obrišite umbilikalnu ranu suhu, ne dopuštajući da voda ostane u njemu.

Druga metoda dezinfekcije je kupanje uz korištenje otopine kalij permanganata. Da bi ovo rješenje trebalo biti, trebalo bi biti u zasebnom spremniku. I tek nakon što se svi kristali ove tvari otopi tekućinu u pravoj količini dodaje se beba kupelji. Tako da voda postaje blago ružičasta.

Preporuča se da pupak bude stalno otvoren. Za to se prodaju posebne pelene s izrezima u sredini, namijenjene bebama prvog tjedna života.

Zahtijevaju posebnu pozornost na podsukle i klizače. Uvijek bi trebali biti čisti i poželjno glačati. To će pomoći u izbjegavanju infekcije pupkovine koja je nevjerojatno opasna za maleno dijete.

Što da radimo ako se štap za spavanje pusti

Drugo često pitanje koje mame pitaju - što učiniti ako se štapić napokon opalio. Sve je jednostavno - liječenje pupka treba nastaviti sve do iscjeljenja. Učinite to također uz pomoć peroksida, koji bi trebao biti dripped unutar rane. I zelje, koje dezinficiraju ranu štapom s vatom, ne samo izvan, već iznutra.

Ako su mrvice iznenada pronašle crvenilo oko pupka ili je počelo otpuštanje, tada su to prvi znak omfalitisa. U svakom slučaju, ovdje je nemoguće odgoditi i potrebno je primijeniti na pedijatra.

Ne tako davno, pupak je bio vezan jednostavnom svilenom niti. Danas nitko ne radi. I neke bake, i roditelji, zabrinuti su, kako se ovo isječak, koji se naziva i isječak, utječe na zdravlje djeteta.

To uopće ne može učiniti

 • Ne možete pokriti pupak pelenama, bez obzira na to je li re-upotrebljiv ili raspoloživ.
 • Nemojte podmazivati ​​ranu s mastima.
 • Nemoguće je bez pedijatra liječiti upalu oko rane.
 • Ne možete ukloniti nosač.
 • Ne možete ukloniti pupčani ostatak, čak i ako se jedva održava. To će rezultirati krvarenjem koje će biti teško zaustaviti.

Korisni savjeti za brigu o pupak novorođenčeta

Umbilikalna rana će brže izliječiti ako roditelji češće provode zračne kupke, tj. Ostavljaju bebu golu bez odjeće.

Obavezno zaštitite pupak od vlage u njemu, posebice urina, koji može ući u ranu s gužve.

U prvom mjesecu nakon rođenja, kupite samo pojedine pelene za novorođenčad s izrezom na trbuhu. Ili samo ugurati rub uobičajenog. To će izbjeći efekt staklenika.

U prvih tjedana nakon pojave mrvica na svjetlu, pokušajte glačati pelene, prsluke i klizače.

Kako mogu kupiti dijete ako pupak nije izgubljen?

U ovom članku ćemo govoriti o tome kako možete kupati dijete, ako pupak nije ispušten, kod kuće. Kada se rodi novorođenčad, vezana je s pupčanim vrpcom i prema trenutnoj tehnologiji nametnuta posebna plastična isječak ili mamac za odjeću.

U zdravstvenoj ustanovi liječnici prate ranu i liječe ga ispravno. No otprilike trećeg dana, majka i dijete su otpušteni i moraju samostalno nastaviti svoju skrb. Do tog vremena kvačica ne bi trebala pasti. Može se objesiti od nekoliko dana do tri tjedna, pa je pitanje da li je moguće potopiti pupak novorođenčeta prilikom kupanja može se nedvosmisleno odgovoriti - da.

Mnoge mlade majke zainteresirane su za pitanje, je li moguće da se okupa, ako pupak nije nestao (pao je) i kako to učiniti tehnički, je li potrebno slijediti određena pravila, postoji li instrukcija? Da, kupanje novorođenčeta, ako pupak nije ispušten, zahtijeva određenu količinu njege i opreza. Slijedite dolje navedene upute i taj će postupak biti siguran i čak koristan, jer voda iscjeljuje.

Za pranje novorođenčeta trebat će vam sljedeće stavke:

 • Kupaonica za bebe. Prema pedijatri, posebna kupka je mnogo sigurnija za zdravlje novorođenčeta. Manje je vjerojatno da će dobiti infekciju. Ali nemojte zaboraviti da se kupelj treba očistiti prije upotrebe i nakon toga.
 • Termometar za vodu. Provjerite temperaturu vode, to bi trebalo biti oko 37 stupnjeva Celzijusa.
 • Kupaonica s kadom - omogućuje vašem djetetu udobnije ležanje u kadi i ne klizanje prema dolje.
 • Kanta. Ovom stavkom ćete nježno isprati vodu od djeteta. Korištenje tuširanja nije preporučljivo.
 • Sredstva za pranje.
 • Ručnik.
 • Pamučne jastučiće, sterilne maramice.

Moderni liječnici ne preporučuju dodavanje kalijevog permanganata u vodu ili na druge načine.

pravila

Kupanje novorođenčeta s uputama za pupčanu navlaku:

 • Možete oprati bebu odmah nakon maternice, nemojte obratiti pažnju na stezaljku i ne brinite se o tome. On će pasti kad dođe vrijeme.
 • Napunite kupelj vodom odgovarajuće temperature (provjerite pomoću termometra).
 • Udišite bebu tamo. Pažljivo, bez iznenadnih pokreta, nemojte prestrašiti dijete. Možete ga zamotati u pelene prije uranjanja.
 • Kontrolirajte stražnji dio glave. Ako ne koristite ležaljke, stražnja strana glave uvijek bi ležala na zglobu.
 • Nježno sapunite bebu, započnite na vratu i postepeno krenite prema nogama. Šamponiranje je posljednja stvar koju treba učiniti.
 • Temeljito isperite sapun ili šampon, zatim isperite dijete čistom vodom iste temperature, neki liječnici preporučuju da se voda za ispiranje hladnija za jedan stupanj Celzijusa.
 • Nakon pranja, zamotajte bebu u ručnik. Nema potrebe da ga trljati, pričekajte dok joj tijelo nije potpuno suho.
 • Nakon pranja, kada je beba suha, možete tretirati pupak s posebnim pripremama, a više o ovome možete pročitati u drugim člancima na našoj web stranici.

Sada znate je li moguće kupati dijete s pupkovinom i kako to učiniti.

Je li moguće provesti postupke s vodom ukoliko zatvarač nestaje?

Također je popularno pitanje: "Je li pupak padao, je li moguće kupiti dijete?". Da, možete slijediti sva gore opisana pravila i mirno oprati bebu. Ali budite oprezni, ako pronađete znakove upale, kao što je crvenilo ili oteklina, nemojte obavljati nikakve postupke dok liječnik ne pregleda dijete.

Ako sumnjate u stanje pupka vašeg djeteta, pitajte liječnika: "Nabuk je nestao, mogu li se okupati dijete, kako može biti zdrav?" I nakon što stručnjak pregleda vaše dijete, možete plivati ​​s mirnim umom.

Kako nositi pupak novorođenče nakon kupanja

Kupanje bebe prvog mjeseca života komplicirano je takvim fenomenom kao i pupčana rana. Bilo koja majka razumije da ne možete umočiti dijete samo u vodu iz slavine, ignoriranje neizljepljenog pupka. Stoga, tijekom tog razdoblja postupak kupanja i postupci higijene nakon njega bit će malo drugačiji od uobičajenih.

Umbilikalni tretman rana

Što je umbilikalna rana i koje preporuke za liječenje pupka nakon kupanja će nam dati liječnika, uključujući i poznati liječnik Komarovsky?

Umbilikalna rana posljedica je uklanjanja pupčane vrpce. Nakon što liječnik prekine pupčanu vrpcu, na njegov kratki ostatak primjenjuje se isječak za stiskanje, takozvani "štapić za uši". Kad je pupčana vrpca potpuno suha, ona će pasti i umbilikalna će rana ostati na svom mjestu, što također zahtijeva dodatnu pažnju i brigu.

U bolnici, pupčanu vrpcu obrađuje liječnik, istodobno podučava majku da to ispravno radi. Do trenutka kada vam se isprazni, najvjerojatnije ćete biti svjesni svega toga, ali još uvijek čujemo koje nam preporuke daju liječnicima u liječenju zamorne rane nakon kupanja novorođenčadi.

Medicinske referentne knjige daju precizne preporuke za liječenje umbilikalnih rana:

 1. Stavite bebu na čistu pelenu.
 2. Pripremite sve što vam je potrebno unaprijed:
 • Vodikov peroksid;
 • Briljantna zelena otopina (Zelenka);
 • Gauze swab;
 • Cvjetne mrlje.
 1. Ako govorimo o liječenju pupka novorođenčeta nakon kupanja, prethodno sušite dijete ručnikom ili listom. Sada ga možete staviti na leđa i početi obrađivati ​​pupčanu ranu.
 2. Širite kožu oko pupka prstima lijeve ruke.
 3. Kapnite se na peritoksid vodika
 4. Koristite gazeću podlogu za uklanjanje peroksida i labavih pilinga.
 5. Osušite pupak s gazišem.
 6. Lubrikirajte pupak zelenom bojom s vatom.

Korisni videozapis

Pogledajte kako to učiniti na sljedećem videozapisu:

Liječnici ne preporučuju brtvljenje pupka žbukom i općenito savjetuju da ne ograničavaju pristup zraku na ranu, a ne da dopuste trenje.

Rana mora biti pažljivo zaštićena od prljavštine: pupčani kabel je jednom prenio sve potrebne stvari tijelu djeteta, a infekcija cijelog organizma može se pojaviti kroz otvorenu ranu.

Može li se močiti pupak novorođenčeta tijekom kupanja

Neki roditelji vjeruju da će, nakon kupanja, zapečati pupak novorođenčeta žbukom, oni će ga spasiti od infekcije. Ipak, ovo je pogreška. Možete izbjeći infekciju kipućom vodom i dodavanjem slabe otopine kalijevog permanganata u vodu.

Dr. Komarovsky općenito savjetuje da ograniči rubinu djeteta, kako ne bi mokrala umbilikalnu ranu, a ne usporava proces sušenja.

Široka rasprostranjena praksa naprotiv je takva da je poželjno liječiti ranu nakon kupanja, jer se tijekom kupanja dobro upija i korice, a kalijev permanganat dezinficira i suši ranu.

Što učiniti ako pupak u novorođenčadi krvari nakon kupanja

Ako je nakon kupanja pupčana rana malo krvava, to nije zastrašujuće. Obradite ga kao što je gore opisano, slijedeći sve mjere predostrožnosti tijekom kupanja i rana će se izliječiti u svoje vrijeme. Ako krvarenje traje duže od tri tjedna, trebate se posavjetovati s liječnikom: možda beba ima slab imunitet ili slabu zgrušavanja krvi.

Anksioznost je vrijeme za početak premlaćivanja, u slučaju:

 • Pojava gnusnog pražnjenja;
 • Izgled neugodnog mirisa;
 • Ako dijete počinje plakati kad dodirnete pupak;
 • Crvenilo i pečati oko pupka;
 • Ako se ukupna temperatura djetetova tijela, uključujući i temperaturu kože oko pupka, povećala.

Iz ovog videa saznat ćete kakvi se problemi ponekad pojavljuju u procesu ozdravljenja pupčane rane:

Dr. Komarovsky o uzrocima infekcije pupkovine

Ponekad se majke boje ako je pupak velik i izbaci se poput gomile. Ovo nije razlog da se bojite kile, beba je upravo dobila ovakav oblik pupka. Kada beba bude malo stariji, pupak će ući.

Obrada pupka i kupanje novorođenčeta s mamacom

Povremeno se dijete iskrcava iz bolnice s "mamacom" na trbuhu. To je zbog činjenice da je proces sušenja pupčane pupkovine individualan i može potrajati 4-10 dana. Ne dopustite da vas to zbunjuje, pravovremeno će stezaljka nestati na mjestu sa suhim kljunom pupčane vrpce. Ne pokušavajte izvaditi kirurško odstranjivanje, što može dovesti do ozbiljne infekcije.

Liječenje pupkovine će biti točno isto kao i liječenje pupka. Nemojte se bojati da dodirnete i okrenete stezaljku: pramac nema živčanih završetaka, tako da beba ne osjeća bol.

Kupanje novorođenčeta s "mamacom" nije kontraindicirano. Štoviše, iskusni primalje kažu da voda "erodira" ostatke pupčane vrpce, a pramac nestaje brže.

Sigurnosna pravila su ista: kuhana voda, otopina kalijevog permanganata, čistih plahti i prsluka.

Korisni video o kupanju novorođenčeta prije ozdravljenja pupčane rane

Dr. Komarovsky savjetuje da se uopće ne kupaju bebu dok se umbilikalna rana potpuno ne izliječi. Također savjetuje da ne ograničavaju pristup zraku na ranu, a ne zloupotrebu dezinficijensa. On tvrdi da ako ne dođe do prljavštine u ranu, ništa loše se neće dogoditi za bebu. Dr. Komarovsky poziva Zelenku izvrsnim sredstvom za sušenje i stoga smatra da je njegova uporaba sasvim prihvatljiva.

U ovom videozapisu vidjet ćete kako pravilno rasti kalij permanganat, što će vam pomoći zaštititi bebu od infekcije tijekom plivanja.

Kupanje novorođenčeta s nepoznatom pupkovinom. nalazi

Možete birati: potpuno odbijanje plivanja prema Komarovskom ili tradicionalno kupanje u kuhanoj vodi uz dodatak slabe otopine kalijevog permanganata. Najvjerojatnije, s dužnim poštovanjem prema liječniku, rijetka majka će odlučiti napustiti dijete bez kupanja cijeli mjesec.

Dodaj u vodu dekocija bilja u ovom razdoblju ne isplati. Ako se vaša beba pokaže da ih upotrebljavaju (na primjer, u slučaju slanutka), možete ukloniti željeno područje kože s vatom.

Kupanje djeteta s neželjene rane zahtijeva posebne mjere opreza jer postoji opasnost od infekcije, ali neće biti teško slijediti ove mjere predostrožnosti u gradskom stanu. Dezinficirajte vodu za kupanje kipućom i slabom otopinom kalijevog permanganata.

S pravilnom obradom pupčane rane, neće vam i vaše dijete davati nikakve probleme. Njezino iscjeljenje za zdravim djetetom je normalni proces.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

Vi svibanj biti zainteresirani za druge članke naših stranica.

Je li moguće kupiti novorođenče s umivaonikom na pupku u kamilici

Rođenje djeteta nije samo beskrajna radost u životima mladih roditelja, već i ogromna odgovornost koja počinje izvan bolnice. Osim osnovnih stvari, kao što je preletenje i hranjenje djeteta, od prvog dana života važno je biti u mogućnosti nositi ranu djetetovog pupka, jer bi inače nepoštivanje osnovnih pravila moglo dovesti do ozbiljnih posljedica.

Kako se brinuti za pupak novorođenčeta?

Novoizložena pupčana vrpca je rana na tijelu djeteta koje se mora pažljivo pratiti. Budući da je imunitet novorođenčadi još uvijek slab, važno je spriječiti ulazak infekcije u tijelo. Zato vam je svakodnevno potrebno obraditi pupak s različitim rješenjima. Najpopularniji su vodikov peroksid, kalijev permanganat i briljantno zeleno.

Ako na pupku djeteta ima klin, ne trebate se bojati, za 3-4 dana postupak pupka s iglom će nestati sami, ostavljajući malu ranu. U drugim slučajevima, ovaj je proces odsječen od strane kirurga u rodilištu, a beba se šalje kući sterilnom odijelu koja pokriva tu ranu. Razlika u skrbi je samo da, ako imate stezaljku, možete kupiti bebu, a s otvorenom ranom je bolje raditi s brisanjem s mokrim wipes za bebe.

VAŽNO. Categorically, nemoguće je zapečatiti ranu s band-aid ili nešto drugo, jer pod bilo kojim odijevanje mikrobe akumulirati koji mogu uzrokovati upalu. Stoga je pupak najbolje držati otvoren za slobodan pristup kisiku.

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta?

Na starinski način, dječji liječnici preporučuju kupanje novorođenčadi u otopini kalijevog permanganata, a zatim liječenje pupoljke rane s peroksidom i običnim briljantnim zelenilom. Ali sada ima više modernih i prikladnih sredstava za tu svrhu. Ali u redu

Kada je dijete samo rođeno, sestra povezuje pupčanu vrpcu i u zadnje vrijeme, u pravilu, nametnu posebnu plastičnu isječak ili isječak. U bolnici se umbilikalna rana liječi prema utvrđenom zakonu. Mnogi domovi za majčinstvo, ako nema indikacija, otpustili su novorođenčad treći dan. Najčešće, po ovom trenutku, pupčana vrpca još nije nestala. Nakon što umbilikalna ravnoteža nestaje, proces liječenja pupčane rane, kako mnogi pedijatri tvrde, može trajati i do 30 dana. Svako dijete je individualno.

Stavite malu količinu vodikovog peroksida u umbilikalnu ranu. Ako peroksid pjeni ili mjehuri, umbilikalna rana nije zacjeljivana. Ako se peroksid ne pjeni i ne mjehurira pet dana, tada možete biti sigurni da je umbilikalna rana zacjeljena. Kada se peroksid zaustavi pjenjenje, potrebno je obraditi pupak još nekoliko dana za kontrolu: rana se može zatvoriti, ali od svakog nastojanja, stres se može ponovo otvoriti.

Je li moguće kupiti bebu ako se pupčana vrpca još nije osušila? Ispraznili smo se s mamacom na pupku. U porodničkoj bolnici, prije iscrpljivanja, rekli su da se možete obrijati u običnoj vodi, jučer pedijatar iz klinike strogo zabranjuje kupanje sve dok se pupčana vrpca ne sruši, medicinska sestra obično ima drugačije mišljenje o tom pitanju. Mi smo zbunjeni. Podijelite svoje iskustvo.

kad sam imala malu djecu, nismo kupali dijete sve dok se pupčana vrpca ne sruši, operi i briše pazuh i druge nabore i podmazimo ga tako da ne bi došlo do osipanja pelene, možete obrisati tijelo krpom navlaženom slabom otopinom kalijevog permanganata ili celandina

Kupio sam dijete u kuhanoj vodi (kuhana 15 minuta) dodavanjem izlučivanja okvira. Bez deterdženta. Otkad sam rodila sredinom srpnja, toplina je bila strašna. Kako mo

Kako se brinuti za pupak novorođenčeta

Prije rođenja bebe i njegove majke, on ima posebno obrazovanje, koje se naziva pupčana vrpca. Njegova je vrijednost za fetalni život ogromna. Ali dijete je rođeno - i pupak je bio izrezan. Da bi se ubrzao ozdravljenje pupčane rane i smanjio rizik od infekcije, potrebna je odgovarajuća briga.

Kružni kabel je jedinstvo tri krvne žile - vene (kroz nju krv arterijske krvi bogate kisikom i hranjivim tvarima ide od posteljice do fetusa) i dvije arterije kroz koje prolazi "provela" venska krv u suprotnom smjeru - od fetusa do majke. Ove posude su okružene želatinoznom tvari koja sprječava njihovo moguće oštećenje.

Nakon rođenja djeteta nestaje potreba povezivanja majke i djeteta kroz pupčanu vrpcu. Dijete stječe sposobnost disanja samostalno, primanje hrane u obliku majčinog mlijeka, oslobađanje nepotrebnih tvari kroz bubrege i crijeva. Stoga, gotovo odmah nakon ekstrakcije mrvica, na pupak se nanosi poseban stezaljka, a rezan je. Prolaz krvi kroz pupčane posude prestaje.

Obrada pupka u bolnici

Dok se dijete i majka nalaze u dvorani, ostatak pupkovine se dodatno liječi. Kao posljedica toga, od pupčane vrpce ostaje samo maleno područje od oko 2 cm. Postoji plastika ili, rjeđe, metalni isječak na ostatku pupkovine.

U nekim domovima za majčinstvo sada se koristi otvorena metoda rukovanja pupkovinom. To znači da se na njega ne primjenjuje zavoj, samo svaki dan prije ispuštanja djeteta i majke iz porodnične bolnice, ostatak pupčane vrpce (i nakon ispuštanja - rana) tretira se antiseptičkim otopinama (u pravilu, to je vodikov peroksid i permangan

Umbilikalna vrpca glavna je veza između majke i njezinog nerođenog djeteta. Međutim, kada se dijete rodi, potreba za takvim doslovnim "privrženjem" nestaje. Dakle, odmah nakon prestanka pulzacijskih krvi opstetričar stezaljke kabel poseban „igla” i reže ga na udaljenosti od oko 2 cm od trbuha djeteta. Sada, u pupku, trebat će vam posebna njega - sve do potpunog iscjeljenja.

Prva pomoć

Mama obično dobiva sve što je potrebno za bebinu higijenu tijekom trudnoće. Kao rezultat toga, lijek ormar su vodeno-alkoholnom otopinom svjetlucave, 3% otopine vodikovog peroksida, alkoholna otopina ili 70% alkohola, 5% -tna otopina kalijevog permanganata i pipeta, suhe i vlažne maramice, sterilne pamuk brisevi i pamuka jastučići. Ove će stavke biti potrebne za brigu o pupakovom prstenu - prvom mjestu vezivanja pupčane vrpce.

Pod nadzorom

Dok dijete ostaje u rodilištu, sve manipulacije obavljaju medicinske sestre koje znaju kako nositi pupak novorođenčeta s mamacom i

bez nje. U prvom slučaju, stezaljka ostaje na pupčanu vrpcu, ne nanosi se ovojnica na ranu, a repa se svakodnevno tretira otopinom kalijevog permanganata i vodikovog peroksida. Ovom metodom, nakon nekoliko dana, vrh pupkovine se suši i nestaje, a na mjestu ostaje samo mala rana.

Međutim, to se može odabrati drugu opciju: potpuno ukloniti na drugi dan života preostalog dijela pupkovine je odsječen u potpunosti pomoću kirurške škare ili nož, a zatim primjenjuju na ranu s posebnim tlačne povez, koja je nakon 2-3 sata bi manje zbijeno, ali sljedećeg dana. Mala rana se tretira na isti način kao u prvom slučaju. Istodobno se formira hemoragična kora koja se spontano stvara

Pupak je intrauterinska veza bebe i majke. Nakon poroda ove veze prekinuta je, budući da organi bebe mogu samostalno funkcionirati.

Nakon toga beba će biti uobičajena, kao što smo ga vidjeli, pupak. Da bi se ovaj "komad" pupčane vrpce sušio i nestao, potrebno je napraviti neku obradu. U ovom ćete članku naučiti.

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta?

Dok pupak ne iscjeljuje, morate ga obraditi. Preporučljivo je obraditi pupak novorođenčadi dvaput dnevno: ujutro i navečer. Za obradu pupka morate pripremiti sljedeće:

Navlažite pamučnu podlogu s vodikovim peroksidom i pričvrstite je na ranu, nakon što ste razdvojili kožu na pupak. Možete koristiti pipetu, kaplje nekoliko kapi na pupčanu ranu.

Podmažite pupak zelje ili mangana. Osjećajte se udobnije s vatom. Potrebno je podmazati samo umbilikalnu ranu (ne oko nje), jer iza rješenja možete propustiti crvenilo i iritaciju kože (kada se pojave).

Je li moguće kupati novorođenče s neželjenim pupakom?

Moguće je kupati bebu, iako neki liječnici savjetuju da se suzdrže od vodenih postupaka tijekom ozdravljenja pupčane rane.

Kada pupak krvari novorođenčad, trebate je obraditi. Navlažite vuneni štapić u vodikovom peroksidu i liječite ranu, a zatim krpajte s sterilnom krpom i pomazite malo zelenim.

Ponekad krvarenje može biti znak sepsije ili upale pupčana krvnih žila. U tim je slučajevima krvarenje pupka popraćeno znakovima kao što su:

Kada se pupak mokri u novorođenčadi, morate obratiti pažnju na ono što se izdvaja iz njega. Ako redoviti ichor izađe iz pupka, ne brinite se. Tretirajte pupak i ne brinite.

Inverzija donjeg kapka u bebi. Oko je jedna od najsloženijih u svojoj strukturi organa ljudskog tijela. Uključuje niz anatomskih i fizioloških formacija, od kojih se svaka može izložiti mnogim različitim

Kada se guma ispušta iz pupčane rane, što je neugodno.

Ako se pupak u novorođenčadi krvari, mlada mama je zabrinuta zbog ovog simptoma. Prije nego što govorimo o ozbiljnoj patologiji, važno je prisjetiti se da je nakon rođenja djeteta izrezana pupčana vrpca koja povezuje fetus i majku, a novorođenčad ima malu ranu. U idealnom slučaju, treba ga odgoditi nakon 5-7 dana, ali za pojedinačne kliničke slike karakteristično je dulje vremensko razdoblje.

Ne biste trebali razgovarati o ozbiljnoj bolesti do 3 tjedna djetetovog života, ali ako se u budućnosti ponovno ne usudi, važno je odmah kontaktirati lokalnog pedijatara. Dakle, kada se ne možete brinuti, i kada ćete odmah odgovoriti na patologiju?

Kako se pupak izliječi i kada treba zvoniti alarm?

U suvremenom svijetu, ostatak pupčane vrpce stisne dijete s posebnim štipaljkom neposredno nakon isporuke - to ubrzava proces ozdravljenja i smanjuje penetraciju infekcije, kao i olakšava njegu. Ako se rana postepeno izliječi, svaki dan postaje manji i postaje pokriven krmom, onda se ne možete brinuti, jer će uskoro nestati samostalno uz mjehuricu. Nije potrebno pomoći rani, jer samo možete ozlijediti "slabu točku" mrvica.

No, u nekim slučajevima, brižna majka primjećuje da rana ne izliječi dugo, dok se stalno krvari i bubre. Kada, nakon kvalitetnog liječenja, krv i dalje ne prestaje, potrebno je i medicinsko sudjelovanje u hitnim slučajevima. Još jedan alarmantan simptom za roditelja trebao bi biti crvenilo karakteristične zone, blagi oticanje, oticanje i nježnost na palpaciji, kao i povećana razdražljivost i surovost djeteta.

Uzroci patologije

Glavni razlog zbog kojeg dijete ima pupak krvari je nemirno dijete. Činjenica je to stalno

Trudnoća i porođaj ostavljeni iza sebe. Ali sada postoji novi problem za mlade i neiskusne roditelje - kako nositi pupak novorođenčeta s mamacom. Umbilikalna žica, koja je čvrsto vezala majku i bebu tijekom cijele 9 mjeseci, bila je prekinuta od strane opstetričara nakon prestanka pulsiranja. Njezina ravnoteža je fiksirana s posebnim isječkom na udaljenosti od nekoliko centimetara od trbuha djeteta. Sada ovo područje treba posebnu brigu.

Prije toga, pupčana vrpca bila je vezana svilenim niti, tako da su mnoge bake, prvi put vidjele svog unuka s kopčom na pupku, iznenađeni i zabrinuti za estetske aspekte. Zapravo, vrlo je prikladno, a pupak mrvica definitivno će biti uredan i lijep.

Briga za pupak bebe u bolnici

U rodilištima, medicinske sestre pružaju brigu za pupčani prsten, koji obrađuje proces koji je, usput rečeno, dužan podučavati majku. Ali čak i ako je iz nekog razloga žena propustila pouku, onda je u redu. Glavna stvar je imati potrebni arsenal alata u kući prve pomoći, i sam postupak je jednostavan.

Dakle, štapić je ostao na umbilikalnom procesu novorođenčeta. Ni u kojem slučaju nećete morati pokušati ukloniti. S redovitom skrbi, vrh pupkovine uskoro će se osušiti i nestajati samim sobom, ostavljajući malu ranu koja također treba obraditi do potpunog iscjeljenja.

Usput, ponekad u rodilištima preporuča se napustiti bebin pupak i liječit će. Zato bi trebalo biti idealno. Međutim, teško je osigurati pružanje potpune sterilnosti problematičnog područja, pa pedijatri preporučuju da budu sigurni i još uvijek liječe mjesto dezinficijensa.

Prikupljamo paket za prvu pomoć

Ponekad proces nestaje vrlo brzo - za 2-3 dana. Međutim, ovo je prilično iznimka od pravila. Ako rođenje nije imalo komplikacija, a beba je potpuno zdrava

Je li moguće kupiti novorođenče s mamacom na pupku?

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Ne možete se okupati! Dok ne nestane.

Kupajte, naravno, mješavina odjeće ne može pasti za mjesec dana.

Potrebno je. Tada proces i sve

Kupajte, naravno! Jednostavno rukujte ispod umivaonika nakon plivanja

Dok nestaje, samo obrišite vodom

Pa kako netko može razumjeti sada? Može li se to reći?

Kupanje nije potrebno u kadi. Isprati tuš s slabim tlakom. Zatim dobro isprati vodikovim peroksidom kako bi se šumirila. Suhom obrišite pamučnim jastukom, a zatim širite sjajnim zelenim bojama. Ali poželjno je obraditi pupak svaku promjenu podgoza

Naravno, nije nužno kupati pupak. A onda proces peroksid i zelenka.

Ovdje također sjedim s ovim pitanjem. Brisanje vode i brisanje, ali se ne usuđuješ okupati

Kupanje se nedvosmisleno, a nakon kupanja, razmazite bebinu steriliziranim maslinovim uljem ili koju odaberete

Medicinska sestra i liječnik rekli su mi da se okupa, okupan sam da se ništa nije dogodilo. Nakon peroksida kupanja i zelene pupak

Bio sam ispražnjen, sutradan je došao liječnik i rekao da se mora okupati. Ubačeno u seriju bušotine, a zamotljivi sloj nestao, obrađivao sam pupak i sve je u redu)

Umbilikalna kupanje i kupanje.

Zanimljive rasprave

komentari

Kako se vratiti iz RD dijete može bacati vodu iz kašičica kako bi isprala materinsku floru. Zatim pričekajte dok se mamac za odjeću nestaje. Obično pada na 7-10 dana. Kao što se više ne možete okupati sljedećeg dana. Nakon plivanja, pupak naočala se čisti peroksidom i izgara zelenom bojom nekoliko dana. Zatim samo sjajno zeleno. Od natapanja s peroksidom može se dugotrajno neozbiljan. Pa, pedijatra će vas nekoliko puta hodati za prvi mjesec, on će vam reći o situaciji.

Imam naš pupak nekoliko litara krvi samo pili. Mrtvački štapić nije padao gotovo 3 tjedna, a pupak je dobio mokro i praktički truli. Obrađeni peroksid, miramistinom, Zelenka, kostokin. i naravno su se okupali, inače bi me pokrila s mahovinom za 3 tjedna. iako je voda bila kuhana i dodana je struja. Ali jednostavno nismo imali sreće.

I miris je bio neugodan? Sada me brine

Pitam se što ovisi o stopi gubitka odjeće? I ozdravljenje pupčane rane?

liječnik nam je rekao da je sve čisto individualno i da se nismo brinuli.

O debljini pupkovine ovisi. Moja je kći vrlo brzo nestala, a moj sin visio je tri tjedna, a pupak je počeo potopiti. Baneotsin je tako pomogao. Postalo je bolje nakon Levcomycola. Prije njega bio je peroksid i otopina kalijevog permanganata, ali bili smo u bolnici.. Više je primijenjeno fukortsin. Kod kuće bi se zamrljala zelena

svakodnevno smo se okupali, tek nakon kupanja tretirali smo se peroksidom, a zatim sjajnim zelenim. Sve je bilo u redu

Hvala vam, vjerojatno ću se i okupati. Nadam se da će nestati u bolnici :)

svakodnevno se nalazimo u bolnici, okupani umivaonicom

Mrtvački štap se ne uklanja posebno, on bi trebao sama pasti. Možete se okupati s njom, nestali smo 2 dana nakon iscjednje. Okupana su, tretirana peroksidom, a zatim zelenom bojom. Kada zatupnjak nestaje (SAMA), a zatim i 2 puta peroksid i briljantno zeleno, onda samo sjajno zeleno, i ako se umbilikalna rana ne mokri, onda sjajno zeleno više neće biti potrebno. Uživajte u kalijevom permanganatu dok se pupak ne izliječi.

Što piše o tome, što je 5-8 dana? Sva trojica su nestala nakon 3 dana, četvrtog, i obrađivala sam 1-2 puta dnevno, u početku je peroksid kapao, nakon 10-20 sekundi s pamučnim brisom uklonio ostatke prethodnih zelenih predmeta i natopljenih korica, kao da se valja samo za pupak sve bez fanatizma, a zatim s druge strane štapa u sjajnom zelenilu dunked i pupak lubricated. Tjedan i pupak su izliječeni. Ujutro i navečer učinio sam taj postupak. Navečer nakon kupanja.

Bathed drugi dan nakon iscjedka. štipaljka u bolnici nije uklonila, okupana s njom. Na koji se dan više ne sjećam :) Učinio sam sve što si napisao - za to je obrisao, obrađivao je peroksidom, osušio zelenom bojom. Zatim se rana liječi dok se ne izliječi.

pupak treba obraditi zelenu boju. s peroksidom, neće se izliječiti. Znam iz vlastitog iskustva (((jedan mjesec mučen (((

treptavni dan smo se srušili u bolnici i okupan sam 5 dana nakon rođenja u kuhanoj vodi.

+1 Zelenka Sishit

Vidi također

Oslobođeni smo 5. dana od rodilišta. S riječima da je potrebno svakodnevno kupati dijete u kadi, osim dana kada će se pupčani umetak odgoditi. Na dan kada već padneš možeš plivati, ali kada.

Dragi mame! Pomozite mi da se bavim brigom o novčiću novčića sve dok se ne izliječi. Ja sam iz Ukrajine, Mariupol. Čak iu bolnici, pedijatar je rekao kako se brinuti za pupak kod kuće: prvo, nije tretirano s 70% alkohola.

Djevojke, pupak više nije bio u bolnici 3 dana. Tamo, u bolnici, liječnik je svakodnevno liječio pupčanu ranu. Odbačeni iz bolnice, rekli su da će se obraditi jednom dnevno - HIDROGEN SUBSTITUTED, a zatim GREEN. Tako je. Ali.

Pozdrav svima! mamulki li bilo koji od vas kupao vaše dijete ne u kipu vode u vrijeme kada pupak nije još pada off? i što je bilo ili nije? ako postoje neki ovdje?

Imam pitanje, ako dijete do dva mjeseca neprestano vrisne, a on je čak dobio i njegov pupak razriješen, može li se umbilikalna kila kasnije razviti u dojenčadi? Prijatelj je rodio djevojčicu, a njezin je pupak propadao dok je još bio u bolnici.

Ispod ruba, naći ćete ono što E.O. Komarovskog o kupanju i svemu što je povezano s njom)))) Osobito sam ostavio brojčane dijelove i stavke iz knjige "Dječje zdravlje i zajednički smisao rodbine" (r.

Pozdrav svima Djevojke, recite mi tko je povrijeđen ili boli na vrhu pupka. Sinoć se razboljela. I sjesti više ili manje, ali onda ustati da ispravite. bol koja boluje. Prst bolno za dodir. Ne osjećam se ništa. Navel nije.

Danas je došla moja sestra i rekla da je dijete imalo umbilikalnu kerniju (njezina mlađa, kirurg je dijagnosticirala 3 mjeseca, zapečaćena žbukom, kila je otišla). Mi smo 1 mjesec. i 1 tjedan 14. ožujka bio je na recepciji y.

Imali smo tri mjeseca, pupak je nedavno počeo izbočiti, otišao u kirurg, dali mi umbilikalnu kilu, kirurg preporučio zavoj, nosili smo 3 tjedna bez svrhe;

Dobar dan svatko! Otišao sam jučer na sljedeći posjet ginekologu, svi testovi su dobri, nema tonova. Samo gledajući moj pupak, liječnik je rekao da sam imao pupčanu kila. Ja nekako obratim posebnu pozornost na moj pupak.

Kako nositi pupak novorođenče nakon kupanja

Umbilikalni tretman rana

Što je umbilikalna rana i koje preporuke za liječenje pupka nakon kupanja će nam dati liječnika, uključujući i poznati liječnik Komarovsky?

Umbilikalna rana posljedica je uklanjanja pupčane vrpce. Nakon što liječnik prekine pupčanu vrpcu, na njegov kratki ostatak primjenjuje se isječak za stiskanje, takozvani "štapić za uši". Kad je pupčana vrpca potpuno suha, ona će pasti i umbilikalna će rana ostati na svom mjestu, što također zahtijeva dodatnu pažnju i brigu.

U bolnici, pupčanu vrpcu obrađuje liječnik, istodobno podučava majku da to ispravno radi. Do trenutka kada vam se isprazni, najvjerojatnije ćete biti svjesni svega toga, ali još uvijek čujemo koje nam preporuke daju liječnicima u liječenju zamorne rane nakon kupanja novorođenčadi.

Medicinske referentne knjige daju precizne preporuke za liječenje umbilikalnih rana:

 1. Stavite bebu na čistu pelenu.
 2. Pripremite sve što vam je potrebno unaprijed:
 • Vodikov peroksid;
 • Briljantna zelena otopina (Zelenka);
 • Gauze swab;
 • Cvjetne mrlje.
 1. Ako govorimo o liječenju pupka novorođenčeta nakon kupanja, prethodno sušite dijete ručnikom ili listom. Sada ga možete staviti na leđa i početi obrađivati ​​pupčanu ranu.
 2. Širite kožu oko pupka prstima lijeve ruke.
 3. Kapnite se na peritoksid vodika
 4. Koristite gazeću podlogu za uklanjanje peroksida i labavih pilinga.
 5. Osušite pupak s gazišem.
 6. Lubrikirajte pupak zelenom bojom s vatom.

Korisni videozapis

Pogledajte kako to učiniti na sljedećem videozapisu:

Liječnici ne preporučuju brtvljenje pupka žbukom i općenito savjetuju da ne ograničavaju pristup zraku na ranu, a ne da dopuste trenje.

Rana mora biti pažljivo zaštićena od prljavštine: pupčani kabel je jednom prenio sve potrebne stvari tijelu djeteta, a infekcija cijelog organizma može se pojaviti kroz otvorenu ranu.

Može li se močiti pupak novorođenčeta tijekom kupanja

Neki roditelji vjeruju da će, nakon kupanja, zapečati pupak novorođenčeta žbukom, oni će ga spasiti od infekcije. Ipak, ovo je pogreška. Možete izbjeći infekciju kipućom vodom i dodavanjem slabe otopine kalijevog permanganata u vodu.

Dr. Komarovsky općenito savjetuje da ograniči rubinu djeteta, kako ne bi mokrala umbilikalnu ranu, a ne usporava proces sušenja.

Široka rasprostranjena praksa naprotiv je takva da je poželjno liječiti ranu nakon kupanja, jer se tijekom kupanja dobro upija i korice, a kalijev permanganat dezinficira i suši ranu.

Što učiniti ako pupak u novorođenčadi krvari nakon kupanja

Ako je nakon kupanja pupčana rana malo krvava, to nije zastrašujuće. Obradite ga kao što je gore opisano, slijedeći sve mjere predostrožnosti tijekom kupanja i rana će se izliječiti u svoje vrijeme. Ako krvarenje traje duže od tri tjedna, trebate se posavjetovati s liječnikom: možda beba ima slab imunitet ili slabu zgrušavanja krvi.

Anksioznost je vrijeme za početak premlaćivanja, u slučaju:

 • Pojava gnusnog pražnjenja;
 • Izgled neugodnog mirisa;
 • Ako dijete počinje plakati kad dodirnete pupak;
 • Crvenilo i pečati oko pupka;
 • Ako se ukupna temperatura djetetova tijela, uključujući i temperaturu kože oko pupka, povećala.

Iz ovog videa saznat ćete kakvi se problemi ponekad pojavljuju u procesu ozdravljenja pupčane rane:

Dr. Komarovsky o uzrocima infekcije pupkovine

Ponekad se majke boje ako je pupak velik i izbaci se poput gomile. Ovo nije razlog da se bojite kile, beba je upravo dobila ovakav oblik pupka. Kada beba bude malo stariji, pupak će ući.

Obrada pupka i kupanje novorođenčeta s mamacom

Povremeno se dijete iskrcava iz bolnice s "mamacom" na trbuhu. To je zbog činjenice da je proces sušenja pupčane pupkovine individualan i može potrajati 4-10 dana. Ne dopustite da vas to zbunjuje, pravovremeno će stezaljka nestati na mjestu sa suhim kljunom pupčane vrpce. Ne pokušavajte izvaditi kirurško odstranjivanje, što može dovesti do ozbiljne infekcije.

Liječenje pupkovine će biti točno isto kao i liječenje pupka. Nemojte se bojati da dodirnete i okrenete stezaljku: pramac nema živčanih završetaka, tako da beba ne osjeća bol.

Kupanje novorođenčeta s "mamacom" nije kontraindicirano. Štoviše, iskusni primalje kažu da voda "erodira" ostatke pupčane vrpce, a pramac nestaje brže.

Sigurnosna pravila su ista: kuhana voda, otopina kalijevog permanganata, čistih plahti i prsluka.

Korisni video o kupanju novorođenčeta prije ozdravljenja pupčane rane

Dr. Komarovsky savjetuje da se uopće ne kupaju bebu dok se umbilikalna rana potpuno ne izliječi. Također savjetuje da ne ograničavaju pristup zraku na ranu, a ne zloupotrebu dezinficijensa. On tvrdi da ako ne dođe do prljavštine u ranu, ništa loše se neće dogoditi za bebu. Dr. Komarovsky poziva Zelenku izvrsnim sredstvom za sušenje i stoga smatra da je njegova uporaba sasvim prihvatljiva.

U ovom videozapisu vidjet ćete kako pravilno rasti kalij permanganat, što će vam pomoći zaštititi bebu od infekcije tijekom plivanja.

Kupanje novorođenčeta s nepoznatom pupkovinom. nalazi

Možete birati: potpuno odbijanje plivanja prema Komarovskom ili tradicionalno kupanje u kuhanoj vodi uz dodatak slabe otopine kalijevog permanganata. Najvjerojatnije, s dužnim poštovanjem prema liječniku, rijetka majka će odlučiti napustiti dijete bez kupanja cijeli mjesec.

Dodaj u vodu dekocija bilja u ovom razdoblju ne isplati. Ako se vaša beba pokaže da ih upotrebljavaju (na primjer, u slučaju slanutka), možete ukloniti željeno područje kože s vatom.

Kupanje djeteta s neželjene rane zahtijeva posebne mjere opreza jer postoji opasnost od infekcije, ali neće biti teško slijediti ove mjere predostrožnosti u gradskom stanu. Dezinficirajte vodu za kupanje kipućom i slabom otopinom kalijevog permanganata.

S pravilnom obradom pupčane rane, neće vam i vaše dijete davati nikakve probleme. Njezino iscjeljenje za zdravim djetetom je normalni proces.

Tekst: Natalia Sakhnova,

Video i fotografija: besplatni internetski izvori