Fiziološki refleksi novorođenčadi i njihovo značenje

Bol

Čak i iz školskog programa, znamo da su svi refleksi uvjetni i bezuvjetni.

Njihova odsutnost u novorođenčadi dokaz je patologija, tako da mladi roditelji moraju biti svjesni njih i moći provjeriti prisutnost određenih refleksa.

Dakle, razgovarajmo o značajkama bezuvjetnih refleksa kod djece, od kojih su najpoznatiji, kao i dobi njihovog pojavljivanja i nestanka.

Koji su kongenitalni refleksi?

Potrebni su za malog čovjeka kako bi se prilagodili ovom još novom svijetu. Njihova prisutnost ukazuje na pravilan razvoj djeteta.

Znanstvenici imaju oko 17 važnih tipova refleksa. U zdravom djetetu, oni bi trebali imati svojstvo simetrije, tj. Reakcija na poticaj treba biti jednaka desno i lijevo.

Kongenitalni refleksi su bezuvjetni refleksi, ali razvoj novorođenčeta nadopunjuje sve složenije kondicionirane reflekse koji se stječu.

U procesu individualnog razvoja djeteta, bezuvjetni refleksi postupno se zamjenjuju i dopunjuju uvjetovanim, mnogo kompleksnijim.

bezuslovan

Refleksije ove vrste slične su nekim automatskim postupcima koji se javljaju kada živčani sustav beba ispravno radi. Neki urođeni refleksi zaustavljaju se nakon nekoliko mjeseci, neki nakon godinu dana, a neki ostaju za život.

S obzirom na njihovu semiotičku značajnost, svi ti refleksi su podijeljeni u dvije vrste: segmentalni motor i kralježnicu.

Prva su opremljena radnim segmentima debla (usmeni bezuvjetni refleksi), a potonji su zbog funkcioniranja leđne moždine (motor).

Za usmeni automatizam uključuju sljedeće: pretraživanje, proboscis, sisanje, reflekse usta i ruku, itd.

Spinalna (motorna) su: prehensili, obrambeni refleksi, automatski krakovi, Moro, Bauer, Galant, Perezovi refleksi, podržava i sl.

slučajan

Od rođenja, nijedna beba nije uvjetovala reflekse, priroda ga je obdarila jedino bezuvjetnom, a prvi su ih svi pribavili u procesu individualnog razvoja, tijekom cijelog života.

Ti refleksi pridonose izvršenju bilo kakve akcije osobe bez razmišljanja.

Na primjer, osoba koja je dulje vrijeme bila uključena u borilačke vježbe tijekom napada bez oklijevanja, iskoristit će ovu tehniku. Ili osoba koja je ikad okusila zelenu kiselu jabuku u očima njega tijekom gladi, osjetit će salivaciju.

Svaka osoba ima svoj individualni skup uvjetovanih refleksa, što ovisi o njegovu životnom iskustvu.

Mogu li koristiti trbušni sok tijekom trudnoće? Saznajte odmah u članku naše stranice!

Prednosti i štete viburnuma za trudnice mogu se naći u ovom članku.

Najpoznatiji refleksi novorođenčadi

nos

Možete ga nazvati brzo i lagano dodirivanje gornje usne bebe. Kao odgovor, on je osobito izvadi svoje usne u obliku "proboscis", to jest, bit će smanjenje mišića lica.

Tražilica

Prilikom dodirivanja prsta uglova usta od strane novorođenčeta primjećuje se sljedeća reakcija. On spušta donju usnicu, lice usta i okreće glavu prema izlaznom udaru.

Potrebno je dotaknuti kutove usta, jer u suprotnom može doći do proboscisa. Dodira treba biti oprezna, ne uzrokujući nelagodu, u suprotnom dijete će se preokrenuti u drugom smjeru i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Tu je refleks za pretraživanje kako bi se tražili majčinu dojku. Zatim je to komplicirano vizualnim refleksom: u očima boce dijete postaje animirano.

Ako traje duže nego što bi trebalo biti, to može biti znak patologije mozga i trebate se posavjetovati s liječnikom.

koji sisa

Promatra se u interakciji usta, usana i jezika s takvim iritansima kao majčina bradavica, lutka, prst. Kao odgovor, dijete čini ritmičke pokrete za sisanje i razvrstava kroz jezik i usne.

Postoji refleks u svim pravilno razvijenim novorođenčadi i pokazatelj zrelosti. Kada je beba puna, refleks "zaspati", ali nakon pola sata ili sata ponovno se aktivira.

Ovaj refleks koristan je ne samo djetetu (pridonosi prehrani) već i roditeljima, jer ima smirujući učinak. Zato se bradavica stvara.

Vjeruje se da ako dijete nedostaje dojenčadi, tada se u kasnijem dobu ovaj refleks pretvara u činjenicu da dijete sisanje krajevima kose, prstiju, ugrize nokte, što može zahtijevati pomoć neurologa ili psihoterapeuta.

Babkina usta i usta refleks

Još jedan refleks koji promiče ishranu djeteta. Sastoji se od pritiska odrasle osobe s vrhovima prstiju na dlan djeteta, koji odmah otvara usta i malo povlači glavu naprijed.

Ako je refleks odsutan, traje duže od tri mjeseca ili je asimetričan, to može ukazivati ​​na patologiju živčanog sustava. Naročito se često pojavljuju takve abnormalnosti kod ozljeda vrata maternice.

prihvatan

S laganim dodirom dlana novorođenčeta, promatran je savijanje prstiju i kompresiju bregaste osovine. To je najizraženija kada je glad ili hranjenje (možete promatrati periodičnu kompresiju kamere).

Reflex Moro

Može se testirati na dva načina: udaranjem površine djetetove glave oko 15 centimetara iznad dlana ili podizanjem donjeg dijela tijela novorođenčeta ravnim nogama.

Reakcija djeteta odvija se u dvije faze. Prvo, on brzo povlači dršku u različite smjerove, a zatim, kao da se zagrli s njima.

Zdravo dijete reagira na ove podražaje od rođenja.

Babinski Reflex

Kako bi se utvrdilo da se reakcija provodi s vrhom prsta na dnu bebe u smjeru od pete do prstiju. Zdravo dijete će podići prste. Ovaj proces je također popraćen savijanjem nogu u zglobovima.

Refleks podrške

Objavljeno u slučaju da novorođenče treba podnijeti za pazuha. Dijete u ovom slučaju nagnječuje noge na zglobovima koljena i kuka. Ako ste ga stavili, uspravlja noge i podiže stopalo na površinu stola ili poda oko 10 sekundi.

Uobičajena situacija u kojoj se refleks održava do dobi od 6 tjedana, a zatim nestaje.

Automatski refleks hoda

Ako je dijete stavljeno na noge i malo pomaknuto naprijed, prebacujući težište tijela, on će odmah početi koračati nogama. To se naziva automatsko hodanje.

Neka djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Bauerov indeksni indeks

Da biste procijenili prisutnost ovog refleksa u bebi, trebate ga staviti na trbuh. Norma će biti puzanje djeteta. Ako stavite dlanove na noge novorođenčeta, on će ga gurnuti prema naprijed.

Naranče tijekom trudnoće: može ili ne bi trebao? Odgovor na pitanje, pogledajte ovaj članak.

Ovdje se radi o masaži http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/massazh.html i njegovim tehnikama tijekom trudnoće.

Doba izgleda

Neodređeni refleksi obično se pojavljuju neposredno nakon rođenja, ali postoje iznimke.

Nakon rođenja, postoje:

 • proboscis reflex;
 • refleks za pretraživanje;
 • usisni refleks;
 • Babkinov refleks usta;
 • shvatiti refleks;
 • Moro refleks;
 • Babinski refleks;
 • refleks podrške;
 • automatski refleks hoda.

Godina izumiranja

Bezuvjetni refleksi nestaju u različitim razdobljima života djeteta.

Norma je prestanak refleksa:

 • proboscis u dobi od 3 mjeseca;
 • tražilica u dobi od 3-5 mjeseci;
 • sisanje u dobi od 3-4 godine;
 • Babkinov refleks dlanova - 2-3 mjeseca života;
 • shvatiti - do 3-4 (onda ga zamjenjuje jednostavnim uhvatljanjem objekata);
 • Moreau bi trebao nestati za 3-4 mjeseca;
 • Babinsky - 12-14 mjeseci;
 • podržava - do dobi od 6 tjedana;
 • automatsko hodanje odlazi do 3. mjeseca;
 • Bower se puze u dobi od 4 mjeseca.

Što bih trebao obratiti pozornost?

Odsutnost bilo kojeg refleksa ili njihovo pojačavanje može biti alarmantan znak, zbog čega ih liječnici i roditelji, koji nisu ravnodušni prema razvoju i zdravlju djeteta, pregledavaju.

Jačanje može biti povezano s abnormalnostima u tonusu mišića, patologijom živčanog sustava, infektivnim bolestima itd. Povećani refleksi često ukazuju na povećanu nervoznu ekscitabilnost.

Međutim, pri procjeni odgovora djeteta, morate uzeti u obzir činjenicu da o nekom ozbiljnom odstupanju možete razgovarati samo ako postoje neki drugi simptomi.

Razmotrite nekoliko primjera mogućih odstupanja.

jačanje

Kada proučavate reakciju na refleks podrume, odstupanje od norme je situacija u kojoj dijete leži na površini stola s čarapama ili križi noge. To može biti dokaz patologije motoričkog sustava, intrakranijalne ozljede, asfiksije rođenja, nasljednih bolesti neuromuskularnog sustava.

Što se tiče refleksnog automatskog hoda, mnoga djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Ako dijete ima neku bolest središnjeg živčanog sustava, tada refleks za puzanje traje do jedne godine.

easing

Kod djece s inhibiranim živčanim sustavom, reakcija na hvataljku refleks je mnogo slabija, u uzbudljivim, naprotiv, jača. Slabljenje hvatnog refleksa može biti posljedica gušenja pri rođenju ili ozljede vratne kralježnice.

Moroov slab refleks može biti posljedica intrakranijalne ozljede. Asimetrično se može pojaviti kada se ozljeda vrata maternice.

Babinski refleks nije opažen u slučaju ozljede kralježnične moždine na razini struka.

Pukotinski refleks je oslabljen ili asimetričan u slučaju intrakranijalnih krvarenja (kod onih koji su rođeni asfiksirani).

Zapamtite, ako vam je nešto stavilo na čuvanje pri ispitivanju refleksa djeteta, odmah se posavjetujte s liječnikom. Budite pažljivi na razvoj bebe i budite zdravi!

Što je korisno (i koliko korisno?) Pecivo sjeme tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Sve o rendgenskim zrakama tijekom trudnoće će reći ovaj članak.

Reflektirajuća usta (Babkin refleks)

Refleks s palme usta (Babkinov refleks) - pritiskanje na dlanu uzrokuje otvaranje usta i savijanje glave. Refleks je normalan kod svih novorođenčadi, prije nego što se hrane. Letargija refleksa javlja se s oštećenjem središnjeg živčanog sustava (CNS). Brzo stvaranje refleksa je prognostički povoljan znak kod djece koja su pretrpjela traume od rađanja. Palmar-usmeni refleks može biti odsutan tijekom periferne pareze ruku na strani lezije.

Ruka-usta refleksija je filogenetski vrlo star, na svojoj osnovi nastaju razne ručne reakcije. U prva dva mjeseca života refleks se izgovara, a zatim počinje slabiti, au dobi od 3 mjeseca mogu se zabilježiti samo njegove pojedinačne komponente.

S porazom središnjeg živčanog sustava kod djeteta starijih od 2 mjeseca, refleks nema tendenciju da se izblijedi, već se, naprotiv, pojačava i javlja čak i laganim dodirivanjem dlanova pasivnih ruku.

Referentni vodič / ed. M.F. Rzyankina, V. P. Molochnoy

objavljeno 05/11/2008 02:19
ažurirano 06/06/2011
- Refleksije novorođenčadi

Congenitalni (bezuvjetni) refleksiji dojenčadi

Congenitalni refleksi - dar prirode, neophodni za bebu da preživi izvan tijela majke, koji pomažu novorođenčadi prilagođavanju životu u svijetu oko sebe.

Čak iu rodilištu, odmah nakon rođenja djeteta, neonatolog provjerava urođene reflekse i procjenjuje razvoj živčanog sustava. Ako su fiziološki refleksi dobro razvijeni i mišićni tonovi normalni, dijete je dobro.

Zdrava beba pri rođenju mora imati čitav skup fizioloških refleksa koji nestaju za 3-4 mjeseca.

Patologija je njihova odsutnost, kao i kašnjenje njihovog obrnutog razvoja.

Neprihvatljivo je stimulirati reflekse novorođenčadi, posebice refleks automatskog hoda.

Osnovni bezuvjetni refleksi novorođenčadi

1 respiratorni refleks

Prvo, neposredno nakon rođenja, aktivira se respiratorni refleks - dječja pluća se otvaraju i on preuzima svoj prvi neovisni dah.

2. Usisavanje refleksa

Reflektirajući usis jesu u novorođenčadi kao odgovor na iritaciju usne šupljine, kada dotakne usne i jezik novorođenčeta. Na primjer, kada umetnete bradavice, bradavice i prste u usta, pojavljuju se ritmični pokreti usisavanja.

Refleksni sisa prisutan je u svim zdravim novorođenčadi i odraz je zrelosti djeteta. Nakon hranjenja, ovaj se refleks uglavnom blijedi, a nakon pola sata ili sata počinje se ponovno započeti. Refleksi traje prva godina života. Reflektirajući usisava ili čak nestaje ako je bilo koji od kranijalnih živaca koji su uključeni u čin sisanja oštećen. Usisavanje smiruje bebu. Ako nije imao dojenčad, tada bi u starijoj dobi mogao početi sisati savjete svoje kose ili prstiju, ugristi nokte, što će zahtijevati intervenciju psihoterapeuta ili neuropatologa.

3. Gutanje refleksa Ako nešto uđe u usta, gutlja. Prvih dana dijete uči uskladiti respiratorne pokrete s gutanjem.

4. Reflex gag. Refleksi uzrokuje da dijete gurne bilo koji tvrdi predmet iz usta njegovim jezikom. Refleks gag pojavljuje se odmah nakon rođenja. Refleks ne dopušta djetetu da guši. Ovaj refleks bliži se 6 mjeseci. To je refleks gage koji objašnjava činjenicu da je dijete mlađe od 6 mjeseci tako teško progutati tvrdo pisanje.

5. Traženje (refleksni) refleks Kussmaula

Refleks bi trebao biti pažljivo pokrenut, bez ozljeđivanja novorođenčeta.

• Ublažavanje prsta u kutu usta (bez dodirivanja usana) uzrokuje novorođenčad da spusti kut usne šupljine i usne, lizne usta i okreće glavu u smjeru iz kojeg se gurne.

• Pritisak na sredinu gornje usne uzrokuje refleksno podizanje gornje usne i produžetak glave.

• Dodirivanje sredine donje usne uzrokuje spuštanje usne, usta se otvaraju, a dječja glava se savijena.

• S stimulacijom boli samo glava okreće u suprotnom smjeru.

Refleksija za pomoć pomaže bebi da pronađe bradavicu i dobro se izražava prije hranjenja.

Uobičajeno je uzrokovano u svim novorođenčadi i mora u potpunosti nestati za 3 mjeseca. Potom se pojavi reakcija na vizualni poticaj, dijete se oživi na vidiku boca mlijeka, kada majka priprema dojku za hranjenje.

Refleks za pretraživanje je osnova za stvaranje mnogih lica (izražajnih) pokreta: potresao je glavu, smiješeći se.

Refleks za pretraživanje je odsutan ili smanjen, asimetričan kod novorođenčadi s oštećenjem živčanog sustava lica. U prisutnosti cerebralne patologije u novorođenčadi, refleks može biti odgođen i ne nestane za 3 mjeseca života.


1 - palmari i usta;
2 - proboscis;
3 - pretraživanje;
4 - usisavanje

6. Reflex proboscis (Escherich refleks usta)

Uzrok brzom laganom dodiru s prstom, bradavicom ili čekićem na gornjoj usnici djeteta - kao odgovor, oponašaju mišiće novorođenčeta - usnice se izvlače u obliku proboscisa.

Normalno, proboscis reflex je otkriven u svim zdravim novorođenčadi, i postupno se ugasi do dobi od tri mjeseca. Očuvanje njegovog refleksa proboscisa kod djece starijih od tri mjeseca znak je mogućeg patologije mozga i opažen je kod djece s oštećenjem živčanog sustava.

7. Babkina usta i usta refleks

Kada pritisnete palac na dlan novorođenčadi, beba okreće glavu i otvara usta.

Refleks je normalan u svim novorođenčadi, prije nego što se hrani. Nakon dva mjeseca ovaj refleks se smanjuje, a nakon tri mjeseca potpuno nestaje.

Letargija refleksa javlja se s oštećenjem središnjeg živčanog sustava (CNS), osobito u traumu rađanja vratne kralježnice vrata maternice.

Brzo formiranje refleksa i njegovo povlačenje do 3 mjeseca je prognostički povoljan znak kod djece koja su pretrpjela traume od rađanja.

Palmar-usmeni refleks može biti odsutan tijekom periferne pareze ruku na strani lezije. S porazom središnjeg živčanog sustava kod djeteta starijih od 2 mjeseca, refleks nema tendenciju da se izblijedi, već se, naprotiv, pojačava i javlja čak i laganim dodirivanjem dlanova pasivnih ruku.

8. Gornji zahvatni refleks (Yanishevsky)

Kao odgovor na udarni dodir na dlan novorođenčeta, savijanje prstiju i grabbing objekt u šaku javlja.

U dojenčadi obično uzrokuje hvatajući refleks. Prije hranjenja i tijekom obroka, hvatajući refleks je mnogo jači.

Refleks je fiziološki do 3-4 mjeseca, a na temelju hvataljivog refleksa postupno se formira proizvoljna hvatanja objekata.

U retardiranoj djeci, reakcija je također oslabljena, u pobuđivim, naprotiv, intenzivira se.

Smanjenje refleksnog hvatanja opaženo je kod djece rođene od asfiksije. I refleks je oslabljen na strani lezija vratne kičmene moždine. S paresisom ruke, refleks je slab ili odsutan. Prisutnost refleksa nakon 4-5 mjeseci ukazuje na oštećenja živčanog sustava.

9. Robinzonski ovjesni refleks

Kao odgovor na milovanje palmarske strane ruke, savijanje prstiju i hvatanje objekt se javlja. Ponekad kada dijete zatraži ovaj refleks, drži predmet ili prst tako čvrsto da je takvo dijete zakačen, može ga se podići prstima - ta se refleksna faza naziva Robinsonov refleks. Dakle, čini se da je novorođenče, izvana naizgled bespomoćan stvorenje može razviti u rukama „mišića moći”, koja ima svoje vlastito tijelo u limbu.

Za 3-4 mjeseca, ovaj bezuvjetni refleks se pretvara u uvjetovano - dijete namjerno ulijeva igračke. Dobar izraz refleksije i robinzonskog refleksa pridonosi brzom razvoju uvjetovanog refleksa, a time i razvoju mišićne snage u rukama i pridonosi bržem razvoju suptilne manualne vještine.

10. Donji hvataljka (planinski, Babinski refleks)

• Nazvan kada pritisnete palcem na potplatu na dnu II-III prstiju. Dijete proizvodi plantarnu fleksiju nožnih prstiju (pritišće prste do stopala)

• Guranje palcem na podnožju uzrokuje plantarnu fleksiju nožnih prstiju.

U zdravih djece ovaj refleks traje do 12-14 mjeseci života.

Odsutnost nižeg hvatljivog refleksa događa se kada je leđna moždina oštećena na razini lumbalnog sustava.

11. Reflex Babinsky.

Ako izazivate iritaciju potka na vanjskom rubu stopala u smjeru od pete do prstiju, tada postoji leđni produžetak velikog nožni prsta stopala i disfunkcija II-V prstiju u obliku ventilatora.

Većina liječnika sada smatra da je Babinski reflex norma za prvu godinu života i da njegova prisutnost nije znak patologije i da će proći kroz godine. Oni objašnjavaju da je to zbog nedovoljnog razvoja moždanog korteksa i, prema tome, središnjeg motornog neuronskog sustava u ranom djetinjstvu, te da je ovaj refleks sada vrlo uobičajen.

Želimo upozoriti roditelje.

Zdrava novorođenčad ne bi smjela imati Babinski refleks.

EKG pokaže refleks je abnormalno još od prvih dana života djeteta te je suptilan znak bolesti od piramidalnog sustava, a stopa detekcije to nije dokaz njegove fiziologije, i dokaz o učestalosti neurološki poremećaji u djece. Pogotovo ako je ovaj refleks od rođenja spontan (tj. Ne mora biti pozvan, pojavio se sam po sebi)

12. Heel reflex Arshavsky

Prilikom pritiskanja kugle pete u djetetu prouzroče se plač ili grimase.

Njihova odsutnost, smanjenje težine ili asimetrija mogu ukazivati ​​na oštećenja živčanog sustava.

13. Refleks koji obuhvaća Moro

Pozivamo ga različitim metodama: ako neočekivano zalupite dvije ruke s obje strane površine na kojoj dijete leži, na udaljenosti od 15 cm od njegove glave (ne treba se tukli sa svojom snagom!), Novorođenče se kreće prema stranama i otvara kamere - refleksna faza Moreau. Nakon nekoliko sekundi, ruke se vraćaju u prvobitni položaj (fetalni položaj) - Faza II refleksa Moro.

Slično kretanje u rukama događa se kada pasivno iznenadno izlijevanje (produžetak) stopala novorođenčeta podiže neizgorjene noge i zdjelicu djeteta iznad kreveta, pritiskom na kukove.

Refleks se izražava odmah nakon rođenja. U svim zdravim novorođenčima Refleks Moreau je uvijek simetričan (isti) u objema rukama i izražen do 4.-5. Mjeseca, a zatim počinje blijedjeti; nakon 5. mjeseca mogu se promatrati samo njegove pojedinačne komponente.

U slučaju slabe pareze ruku, refleks se smanjuje ili je potpuno odsutan na pogođenoj strani, što ukazuje da je hrptena moždina bila ozlijeđena u području cerviksa tijekom rada. U djece s intrakranijskim ozljedama, refleks u prvim danima života može biti odsutan. S izraženom hipertenzijom, postoji nepotpuni Moro reflex: novorođenče samo pomakne ruke.

U svakom slučaju, trebalo bi definirati prag refreuma Moro - nizak ili visok. U dojenčadi s lezijom CNS-a, Refleks Moreau dugo traje, ima nizak prag, često nastaje spontano s anksioznosti, različitim manipulacijama. Ako se refleks nastavi prilikom mijenjanja djeteta ili bez ikakvog razloga, treba ga pokazati neurologa.

14. Reflex Galanta

Dijete je položeno licem prema dolje s dojkom u dlanu. Držeći ga na težini (kada se beba umiri i čvrsto objesi glavu, ruke i noge), prstom prelaze duž kralježnice (na udaljenosti od 1 cm od nje) na desnoj strani - dijete će lupati i pritisnuti desnu nogu. Isti refleks provjerava se na lijevoj strani.

Galanka refleks dobro se poziva od 5. do 6. dana života. Normalno, refleks traje do 2-4 mjeseca, nestaje nakon 6 mjeseci.

Reakcija na obje strane mora biti ista.

Kod djece s oštećenjem živčanog sustava, ona može biti oslabljena ili potpuno odsutna tijekom 1. mjeseca života. S oštećenjem refleksnog leća kralježnice odsutno je dulje vrijeme. Uz poraz živčanog sustava, ova se reakcija može promatrati u drugoj polovici godine i kasnije.


1. Reflex Galanta
2. Reflex Perez
3. Reflex zagrljaj Moreau

15. Reflex Perez

Dijete je položeno licem prema dolje s dojkom u dlanu. Imajući na težinu (kada se beba smiri i spušta glavu, ruke i noge u potpunosti), lagano pritisne, držite prst duž spinosnih procesa dječje kralježnice od stražnjice do vrata.

To je neugodno za dijete, kao odgovor, dijete ima dah zadrži slijedi vapaj. Njegova se kralježnica savijala, zdjelica i glava su podignuta, ruke i noge su savijene, javlja se kratak opći porast mišićnog tonusa, a ponekad se javlja gubitak urina i defekacija.

Normalno, Peresov refleks dobro je izražen tijekom prvog mjeseca života novorođenčeta, postupno slabi i potpuno nestaje do kraja 3. - 4. mjeseca života.

Očuvanje refleksa starijih od 3 mjeseca treba smatrati patološkim znakom. Kod novorođenčadi s prednjim oštećenjem vratne moždine, nema uzdizanja glave, tj. Peresni refleks dobiva se kao "dekapitiran". Depresija refleksa u neonatalnom razdoblju i kašnjenje u njenom obrnutom razvoju opaženi su kod djece s oštećenjem središnjeg živčanog sustava.

16. Refleksna podrška

Ako uzmete novorođenče pod rukama, onda refleksno savije noge na zglobovima kuka i koljena. Istodobno, ako ga stavite na nosač, pruža se noge i čvrsto leži na površini stola čitavom nogom i "stoji" do 10 sekundi.

Uobičajeno, refleks podrške je konstantan, dobro izražen i postupno nestaje u dobi od 4-6 godina.

Kada živčani sustav trauma dijete može osloniti na nožnim prstima, ponekad sa križem noge, što znači da je PA poraženi (piramidalni) put motora dolazi iz moždane kore do leđne moždine.

U novorođenčadi s intrakranijalnim ozljedama rođenim od asfiksije, reakcija podrške često je depresivna ili odsutna u prvim tjednima života. U nasljednim neuromuskularnim bolestima reakcija podrške odsutna je zbog teške mišićne hipotenzije.

17. Automatski refleks hoda, ili refleks hodanja

Kada se oslanja na stopalo tijekom blagog nagiba tijela djeteta naprijed, novorođenče kreće korak.

Ovaj refleks obično je dobro prouzročen kod svih novorođenčadi i nestaje za 2 mjeseca života.

Znakovi upozorenja su nedostatak automatskog refleksa za hodanje ili hodanje na vrhovima prstiju s križnim nogama.

U novorođenčadi s intrakranijalnom ozljedom nastalom od asfiksije, u prvim tjednima života, reakcija automatskog hoda često je depresivna ili odsutna. Kod nasljednih neuromuskularnih bolesti dolazi do automatskog hodanja uslijed teške mišićne hipotenzije. U djece s lezijama CNS-a, automatski hod odvija se dugo.

18. Reflektirajući ležišni ležaj

Ruka je pričvršćena za noge novorođenčeta položenih na trbuh. Ruku smo lagano pritisnuli na dječja dna - kao odgovor, dijete refleksno gura iz nogu i izvodi pokrete.

Kresurni refleks obično je uzrokovan kod svih novorođenčadi. Pokretanje pokreta u novorođenčadi postaje izraženo 3-4. Danom života i traje do 4 mjeseca, a potom odumire. Pozornost je usmjerena na asimetriju refleksa.

Refleks je depresivan ili odsutan kod djece rođene od asfiksije, kao i intrakranijalnih krvarenja, ozljeda kralježnične moždine. U bolestima središnjeg živčanog sustava, puzajuće kretnje traju do 6-12 mjeseci.

19. Zaštitni refleksi

a) Gornji zaštitni refleks. Ako stavite novorođenče na trbuh, onda se refleksna glava okreće na stranu i pokušava ga podići, kao da sebi daje mogućnost da diše.

Zaštitni refleks u zdravih novorođenčadi se neprestano izražava od prvog dana života, a nakon jednog i pol mjeseca dijete pokušava sam držati glavu. Kod djece s oštećenjem CNS-a, zaštitni refleks može biti odsutan. Smanjenje ili nestanak tog refleksa može biti bilo s osobito jakom lezijom gornjih dijelova grlića kralježnice, ili s patologijom mozga. Ako glava djeteta nije okrenuta bočno, može se ugušiti. U djece s cerebralnom paralizom, kada se povećava tonus tonusa, promatra se dugačak podizanje glave i čak naginjanje glave.

b) "Duck" refleks. Kada struja vode ili zraka udari u područje nosa, novorođenče drži dah.

c) Pupilarni refleks. Svijetlo svjetlo će uzrokovati suzdržanost učenika.

d) Trepereći refleks Ako udarite u lice djeteta, on će zuriti u oči.

20. Refleks za povlačenje stopala

U položaju novorođenčeta na leđima, kada su mu donji udovi opušteni, naizmjence ubrizgajte iglu u svaki potplat. Istodobno dolazi do fleksija bokova, nogu i stopala.

Refleks se mora pozvati jednako na obje strane (simetrično).

Reflex može biti smanjena u djece rođene u položaju na zadak, s nasljednih i prirođenih neuromuskularnih bolesti mielodisplaziyah.Snizhenie refleks često promatrane u pareza stopala. Nedostatak refleksa ukazuje na oštećenje donje kičmene moždine djeteta.

21. Cross-refleksni ekstenzori.

U položaju novorođenčeta na poleđini, odvojite jednu nogu i na području potplata dajmo ubrizgavanje - kao odgovor, produžuje se i lako dodavanje druge noge.

U odsutnosti refleksa može se pretpostaviti patologija proširenja leđne moždine.

22. Cervico-tonicni refleksi ili refleksija pozotonike

Vrste pozotonicheskovih refleksa novorođenčeta
• Asimetrični tonik refluks cerviksa (Magnus - Klein)

Objavio se kada pasivno okreće djetetovu glavu na stranu. Postoji produžetak ruku i nogu na strani na koju se dijete lica suočava i savijanje suprotnog. Ruka, na koju se lice djeteta okrene, ispravlja se. U ovom se trenutku povećava razina ekstenzora ramena, podlaktice, ručne ruke - "vještač" položaj, au mišićima ruku, na koji se okreće vrh, povećava se ton flexora.

• Simetrični tonalni cervikalni refleksi

S pasivnom fleksijom glave novorođenčeta povećava se mišićni ton savijanja u rukama i ekstenzori u nogama. Istodobno, kada dijete odmakne glavu, očituje se suprotan učinak - ruke su produljene i noge su savijene.

Asimetrični i simetrični refleksiji vrata maternice konstantno se izražavaju u novorođenčadi.
U prijevremenim bebama, oni su blage.

• Labirintski tonikski refleks

U položaju djeteta koje leži na trbuhu povećava se ton mišića mišića: glava se savija prema prsima ili nagibima natrag, leđni lukovi, savijanje krakova i dovode do prsnog koša, ruke se dodjeljuju šakama, noge se savijaju u svim zglobovima i dovode ih u trbuh. Nakon nekog vremena, ovaj položaj zamjenjuje pokreti plivanja, koji se pretvaraju u refleks spontanog puzanja.

Reflex Landau

Dajte djetetu "položaj plivača" - podignite dijete gore u zraku tako da njegovo lice gleda dolje i odmah podigne glavu, a zatim izravnati (ili čak lukav) leđima, a također izravnati noge i ruke - gutanje, od 6 mjeseci do jednu i pol godina

Ti refleksi normalno nestaju u prva 2-3 mjeseca. Zato što počinje izumiranje neupućenih i cervikalno-tonikskih refleksa, dijete počinje držati glavu, sjediti, stajati, hodati i provoditi druge dobrovoljne pokrete. Kašnjenje u razvoju refleksije tonika (preko 4 mjeseca) ukazuje na oštećenje središnjeg živčanog sustava novorođenčeta. Preostali tonikski refleksi sprečavaju daljnji razvoj gibanja djeteta, formiranje finih motoričkih sposobnosti.

Posljednjih godina govoriti o prisutnosti refleksa za plivanje u novorođenčadi, što znači da će se dijete lizati i ne utopiti ako je uronjeno u vodu. Ovaj refleks može se provjeriti samo u nazočnosti instruktora u bazenu za novorođenčad.

Problemi s refleksima - prvi simptomi patologije središnjeg živčanog sustava. Ako vas upozorite bilo kakva odstupanja od norme, nemojte se ustručavati konzultirati liječnika. Ponovno ispitivanje nužno mora biti izvršeno nakon određenog vremena - može se razlikovati ovisno o namjeravanoj prirodi patologije - od nekoliko dana do mjeseca, što će pomoći eliminirati sumnje koje su postojale ili, ako je potrebno, provesti pravodobno liječenje. Sjeti se da se dijete mijenja svaki dan, a manifestacija refleksa ovisi o nizu uvjeta (sitosti, umora i mnogih drugih). Vrlo je važno provjeriti urođene reflekse u dinamici. Liječenje počelo na vrijeme jamstvo je zdravlja djeteta u budućnosti.

Kongenitalni fiziološki refleksi

Kongenitalni fiziološki refleksi

Glavni bezuvjetni refleksi novorođenčeta i djeteta podijeljeni su u dvije skupine:

segmentalni automatizmi

leđne kralježnice - koje pružaju segmenti kičmene moždine

usmeno - s segmentima moždanog stabla

supozegmentalni pototonički automatizam

myeencefalski pozotonični refleksi - koje pružaju središta središnjeg oblongata

Segmentalni motorni automatizam

Automatizmi kralješnice

Zaštitni refleks novorođenčeta

Ako je novorođenče postavljeno na trbuh, tada se refleksna glava okreće na stranu. Ovaj refleks izražava se od prvih sati života.

Refleksna podrška i automatsko hod novorođenčadi

Novorođenče nema spremnosti za stajanje, ali je sposobna podržati reakciju. Ako držite dijete uspravno na težini, onda savije noge u svim zglobovima. Dijete stavlja na potporu izravnava tijelo i stoji na polu-savijene noge u punoj stopi. Pozitivna reakcija potpora donjih ekstremiteta je priprema za kretanje koraka. Ako je novorođenče lagano nagnuto prema naprijed, to čini koračni pokret (automatski hod novorođenčadi).

Reagirajuća reakcija i automatski hod su fiziološki za 1-1,5 mjeseci, zatim su inhibirani i nastaje fiziološka astasia-abatija. Samo do kraja 1 godine života pojavljuje se sposobnost samostalnog stajanja i hoda, što se smatra kondicioniranim refleksom i za njegovu primjenu zahtijeva normalnu funkciju moždanog korteksa.

Pomični refleks (Bauer) i spontani puzanje

Novorođenče se postavlja na trbuh (glava u sredini). U tom položaju kreće pokreće - spontano puzanje. Ako stavite dlan na noge, onda dijete refleksno gura noge od nje i povećava se puzanje. U položaju na bočnoj strani i na leđima, ti se pokreti ne pojavljuju. Ne prati se koordinacija pokreta za ruke i noge. Pokretanje pokreta u novorođenčadi postaje izraženo 3. - 4. dan života. Refleks je fiziološki do 4 mjeseca života, a onda odumire. Samozavaravanje je preteča budućih lokomotornog djela.

Pojavljuje se u novorođenčadi s pritiskom na dlanu. Ponekad je novorođenče tako čvrsto omotano oko prstiju da se može podići (Robinsonov refleks). Ovaj refleks je filogenetski prastar. Novorođenčad majmuni se drže na majčinu kosu tako što su uhvatili četke.

Refleks je fiziološki do 3 - 4 mjeseca, kasnije, na temelju refraksa hvatanja, postupno se stvara proizvoljna hvatanja subjekta.

Isti povratni refleks može biti pokrenut od donjih ekstremiteta. Guranje palca na podnožju uzrokuje plantarnu fleksiju nožnih prstiju. Ako se, međutim, prstom nanosi nadražaj moždanog udara na potplat stopala, tada se pojavljuje dorzalna savijanja stopala i divergencija prstiju u obliku ventilatora (BABINSKI FIZIOLOŠKI REFLEX).

Kada je leđa koža nadražena paravertebralno duž kralježnice, novorođenče se savijanje leđa, formira luk, otvoren na stranu poticaja. Noga na odgovarajućoj strani često nepovezuje na zglobovima kuka i koljena. Ovaj refleks dobro je prouzročen 5. - 6. dan života. Refleks je fiziološki do 3. - 4. mjeseca života.

Ako držite prste, lagano pritisnete dolje, na spinous procesima kralježnice iz tailbone do vrata, dijete vrišti, podiže glavu, proteže tijelo, savijanje gornji i donji udovi. Ovaj refleks uzrokuje negativnu emocionalnu reakciju u novorođenčadi. Refleks je fiziološki do 3. - 4. mjeseca života.

Pozivaju se različitim metodama: udaranjem površine na kojoj dijete leži, na udaljenosti od 15 cm od njegove glave, podizanjem nogu i zdjelice iznad kreveta, iznenadnim pasivnim produžetkom donjih udova. Novorođenče pomiče ruke prema stranama i otvara kamere - prvu fazu refleksa Moreau. Nakon nekoliko sekundi, ruke se vraćaju u prvobitni položaj - drugu fazu Moro reflexa. Refleks se izražava odmah nakon rođenja, može se promatrati manipulacijom opstetričara. U zdravih djece, refleks je dobro izražen do četvrtog i petog mjeseca, a zatim počinje blijedjeti; nakon 5. mjeseca možete vidjeti samo neke od njegovih komponenti

Oralni segmentalni automatizam uključuje

Uvođenjem indeksnog prsta u usta za 3-4 cm dijete čini ritmičke pokrete usisavanja. Refleks je označen unutar jedne godine života.

Reflex za pretraživanje (Kussmaul reflex)

Kada se miluje u području kuta usta, pojavljuje se spuštanje usnice, odstupanje jezika i okretanje glave prema poticaju. Pritisak na sredini gornje usne uzrokuje otvaranje usta i produžetak glave. Prilikom pritiskanja sredine donje usne, donja vilica se spušta i glava je savijena. Ovaj refleks posebno je izražen 30 minuta prije hranjenja. Obratite pozornost na simetriju refleksa na obje strane. Refleks za pretraživanje se promatra do 3-4 mjeseca, a onda odumire.

Brzi hit na usnama uzrokuje da se usnice izvuku prema naprijed. Ovaj refleks traje do 2-3 mjeseca.

Reflektirajuća usta (Babkin refleks)

Kada pritisnete palac na dlan novorođenčeta, bliže stražaru, otvarajući usta i savijanjem glave. Refleksija izražena u novorođenčadi je normalna. Nakon 2 mjeseca ona nestaje za 3 mjeseca. nestaje.

Potporonički automatizmi Meenhefalski Pozotonski refleksi

Asimetrični tonik refluks cerviksa (Magnus - Klein)

Ako okrenete glavu novorođenčeta koja leži na leđima, tako da je donja čeljust na razini ramena, tada će se ekstremiteti istegnuti na koje se okrenula lica i suprotne su savijene. Reakcija gornjih ekstremiteta je više konstanta: ruka na koju se lice okrene ravnomjerno (ton ekstenzora ramena, podlaktice, zgloba povećava - "vještak" poza, au mišićima ruku na koju se stražnja strana glave povećava, povećava se fleksibilni ton.

Simetrični tonalni cervikalni refleksi

Prilikom savijanja glave novorođenčeta povećava se mišićni ton žlijeba gornjih ekstremiteta i ekstenzora donjih ekstremiteta; s produžetkom glave povećava se mišićni ton ekstenzora krakova i savitljivih nogu. U novorođenčadi stalno se promatraju asimetrični i simetrični refleksiji cerviksa.

Tonski refleks labirinta

U leđnom položaju povećava se mišićni ton ekstenzora vrata, leđa i nogu; pod utjecajem istog refleksa, u položaju na abdomenu, dijete preuzima položaj embrija (glava se dovodi u prsa ili se baca natrag, ruke su savijene, a također se dovode u prsa, ruke su postavljene u kamere, noge su savijene i dovedene su u želudac).

Prvi ispit. Refleksije novorođenčeta

Što je refleks?

Svaki refleks je odgovor na poticaj iz vanjskog ili unutarnjeg okruženja tijela. Zvuči, to će izgledati pomalo teško, ali pokušajmo to shvatiti. Bilo koja periferna stanica bilo kojeg organa i bilo kojeg tkiva djetetovog tijela sadrži receptor koji može percipirati iritaciju. Receptor dalje prenosi primljene informacije - kroz senzorska vlakna (procesi) živčanih stanica. Sljedeće veze refleksnog luka - središnji dio - živčani centar, tj. živčane stanice koje percipiraju uzbuđenje i dalje ga prenose. Ovdje impuls je zadovoljen motornim živčanim stanicama i oni, kao odgovor na ovaj impuls, postavljaju mišiće u pokretu. Dakle, u refleksnom licu počinje i izvršava vrsta zapovijedi, određene akcije. Sam refleksni luk je kombinacija formacija živčanog sustava koji je uključen u pojavu refleksa.

Prema tom principu, reflektiraju vitalnu aktivnost organizma bilo koje osobe, uključujući i dijete. Ali u slučaju bezuvjetnih, urođenih refleksa, njihov refleksni luk položen je prije rođenja u strukturi živčanog sustava. Oblikovanje uvjetovanog refleksa događa se tijekom života, na temelju stečenog životnog iskustva.

Dajmo jednostavan primjer. Znatiželjeno dijete postalo je zainteresirano za hladnu čašu svoje majke. Dotak vrućine - a sada je ruka refleksno trzanje. Kako se to događa? Informacije su "vruće! opasno "iz receptora, smještena u koži, prenosi se do osjetljivog neurona, a dalje duž lanca - motorni neuron, koji" budi "ovaj ili onaj mišić. Ruka djeteta se izvadi. Takav jednostavan lanac naziva se refleksnim lukom, a samo ako je siguran (tj. Tijekom normalnog rada svih njegovih komponenti) može se ostvariti refleks. Kao primjer bezuvjetnog refleksa, djetetova reakcija tijekom prvog mjeseca života može biti dovedena do neznatnog moždanog udara u kutu usta, a kao odgovor, dijete okreće glavu na izvor iritacije i otvara usta - tako se ostvaruje refleks za pretraživanje.

Većina refleksa novorođenčadi odražava evolucijsku i pojedinu dobnu zrelost djeteta, što dopušta liječniku da procijeni funkcionalno stanje djetetova tijela u cjelini, a osobito stanje njenog živčanog sustava. Samo nekoliko njih ima određeno značenje za životnu podršku, na primjer, sisanje i gornje zaštitne reflekse.

Što liječnik će vidjeti

Kod pregleda novorođenčeta, pedijatar treba potvrditi sigurnost nekih osnovnih bezuvjetnih refleksa - usisavanje, gutanje, refleks traži, gornji zaštitni refleks, gornji hvataljivi refleks. Pedijatrijski neurolog za 1 mjesec provest će cijeli sekvencijski neurološki pregled kako bi se osiguralo da nema lezija nezrelog, ali već strukturno oblikovanog, živčanog sustava novorođenčeta.

Za početak, liječnik će procijeniti pojavu djeteta. Zdrava novorođenčad ima položaj polu-infekcije (noge i ruke su polu-savijeni na koljenima i laktovima), koji je povezan s fiziološkim, odnosno svojstvenim određenom dobi, povećan tonus mišića - savijanje rukama i nogama. Kada je budna, beba čini spontane pokrete - povremeno se savija i nagnječuje noge, mahajući rukama nasumce, reagirajući na glasne zvukove, jarku svjetlost.

U preuranjenim bebama smanjuje se spontana tjelesna aktivnost (kaotična kretanja nogu i ruku, reakcije na svjetlost, zvukove) i tonus mišića, a bezuvjetni refleksi (to su svi refleksi novorođenčadi, koje dolje opisujemo) obično su depresivni.

Kakve vrste refleksi o kojima govorimo i kako se procjenjuju? Glavni fiziološki refleksi podijeljeni su na oralno i spinalno. Refleksni lijev prvi se zatvara na razini mozga, drugi na razini kralježnične moždine.

Oralni refleksi uključuju:

Usisavanje - beba počinje aktivno sisati, umetnuta u bradavicu ili dojku majčinih usta. Ostaje u prvoj godini života, a onda odumire.

Pretraživanje (refleks Kussmaul) - kao odgovor na laganu iritaciju kuta usta, dijete okreće glavu na izvor iritacije i otvara usta. Uništava se 6-7. Tjedan života.

Proboscis - s laganim i brzim udarcem prsta na usnama djeteta, usnice se izlaze u obliku proboscisa (dolazi do smanjenja kružnih mišića usta). Smanjuje se za 2-3 mjeseca.

Palmar-usmeni (Babkinov refleks) - odnosi se na miješane reflekse usne-kralježnice. Prilikom pritiskanja obje dlanove, bliže uzvišenju palca, dijete otvara usta, nagne glavu, savije ramena i podlaktice, kao da se povlači šakama. Smanjuje se za dva mjeseca, izblijedi za 3 mjeseca života.

Odsutnost ili inhibicija tih refleksa ukazuje na oštećenje središnjeg živčanog sustava različitih podrijetla.

Treba napomenuti da izraz tih refleksa značajno utječe činjenicom da je dijete gladno ili hranjeno. Zdravo gladno dijete će reagirati aktivno, prvo u potrazi za izvorom iritacije oko usta, a zatim željno hvatajući majčinu bradavicu ili dojku. Hranjena beba će manje aktivno reagirati. Stoga obavezno obavijestite liječnika o vremenu dovođenja mrvica i količini uzimanja hrane.

Stvaranje uvjeta

Da bi posjet mogao biti što informativniji za stručnjaka i ugodan za dijete, bolje je da se majka pobrine da se sobu zagrije na najmanje 22-24 ° C unaprijed, preporučljivo je provesti inspekciju čim prije pola sata nakon hranjenja i prirodnog svjetla.

Spinalni refleksi

Nadalje, liječnik će istražiti reflekse, za čiju realizaciju već odgovorni "drugi katovi" živčanog sustava. To su reflektori kralježnice.

Gornji zaštitni refleks - kada postavlja na trbuh, dijete okrene glavu na stranu, pomiče nekoliko pokreta i pokuša podići glavu, čime se vraća slobodni protok zraka u nosne prolaze. Bit refleksnog je da spriječi kršenje vanjskog disanja, zbog čega se glava podigla i promijenila položaj novorođenčeta koji leži na trbuhu. Ovo je jedan od najvažnijih refleksa, koji uz usisavanje, istraživanje i gutanje pruža malenom malom čovjeku sposobnost preživljavanja u novom okruženju za njega. Obično se zaštitni refleks izražava iz prvih sati života, kod djece s oštećenjem živčanog sustava smanjuje se ili odsutno. Ugasi 1,5 mjeseci života.

Refleksna podrška, ravnanje i automatsko hodanje - ako beba, držeći pazuha, podiže, onda dijete najprije savije noge u svim zglobovima; kada dječje noge dodiruju potporu, on izravnava tijelo i stoji na polu-savijenim nogama u punoj stopi. Refleks podrške umire za 3 mjeseca. Ako je dijete u isto vrijeme malo pomaknuto naprijed, onda se pomiče na površinu, bez pratećih pokreta (automatsko hod novorođenčeta). Refleks automatski hod je fiziološki (normalno) do 1,5 mjeseci. Do 3 mjeseca života ovi se reakcije smanjuju, a samo na kraju prve godine života pojavljuje se sposobnost da stoje i hodaju sami. U djece s lezijama živčanog sustava, automatski hod odgađa (ostaje) dugo vremena.

Pomični refleks (Bauer) - ako je novorođenče postavljeno na trbuh, počinje stvarati puzljive pokrete (spontano puzanje), ako stavite dlan na dno dijete - refleksno ga odgura i aktivnije puze. Obično, ovaj refleks se zove od 3-4. Dana do 3-4 mjeseca života, a onda odumire.

Gornji hvatajući refleks (Yanishevsky) i viseći refleks (Robinson) su prsti majke ili liječnika koji su umetnuti u djetetovu ruku, dijete drži, čvrsto drži i stisne. Ponekad je zahvat odraslih prstiju koji su umetnuti u dlan djeteta toliko jaka da beba može biti podignuta s otvorenim rukama. Refleksni fiziološki do 3-4 mjeseca.

Donji hvataljka (planinski, Babinsky refleks) je analog gornjeg hvataljkog refleksa. Nazvan kada pritisnete palcem na podnožju F-nožni prst podnožja. Dijete proizvodi sijeno savijanje prstiju (pritišće prste do stopala); ako prstom izazove iritaciju udara potplata na vanjskom rubu stopala u smjeru od pete do prstiju, tada postoji leđni produžetak velikog nožni prst podnožja i divergencija oblika u obliku ventila drugog do petog prsta. Ugasi se za 12 mjeseci.

Reflekti zagrljaja (hvatanje, Moro reflex) uzrokovane su različitim metodama. Konkretno, udaranje stol za mijenjanje na udaljenosti od 15 cm od djetetove glave ili iznenadne buke. Kao odgovor na ovo, u početku, beba širi ruke, otvara prste, ispravlja svoje savinute noge (faza 1 refleksa). Nakon nekoliko sekundi, ruke se vraćaju u početni položaj, a dijete ga može objesiti oko sebe (faza 2). U normalnoj fazi 1 i 2 refleksa, ovisno o vremenu pregleda i stanju djeteta može se izraziti drugačije. Pozvano od prvog dana života, fiziološke do 4-5 mjeseci.

Refleksni talent - kada drži palac i palac duž kralježnice djeteta s dvije strane u smjeru od vrata do tailbone, on je lukova leđa i glavu prema poticaj. Refleks se zove od 5-6. Dana života i ostaje normalno do 3-4 mjeseca.

Peresov refleks - kod djeteta koji leži na trbuhu, drži se prstom od prsnog koša do vrata, lagano pritisne na spinove procesa kralježaka. Dijete podiže glavu, ima lumbalnu lordozu (savijanje kralježnice naprijed), podiže zdjelicu, savije ruke i noge. Ponekad dijete počinje vrištati, postoji mokrenje i odmrzavanje. Normalno, do 3-4 mjeseca. S porazom središnjeg živčanog sustava opaženo je depresija refleksa. Budite sigurni da ste ga provjerili zajedno s drugim kralježničnim automatizmima.

Ugrožavanje ili odsutnost gore opisanih spinalnih automatizama je alarmantan znak koji upućuje na moguću štetu središnjem živčanom sustavu na razini kralježnične moždine.

Pozotonichesky refleksi

Ti refleksi karakteriziraju sposobnost novorođenčeta da adekvatno redistribuira mišićni ton ovisno o promjeni položaja tijela. Obično se onesvijestiti kad beba stječe osnovne motoričke sposobnosti - sposobnost podizanja glave, sjedenja, stajanja i hoda.

Asimetrični refleksni tonik cerviksa (Magnus - Klein) - uzrokovan pasivnom rotacijom djetetove glave na stranu. Postoji produžetak ruku i nogu na strani na koju se dijete lica suočava i savijanje suprotnog. Ruka na koju se okrene lice, izravnava se ton ekstenzora ramena, podlaktice, ruku podignutih - stav "vještač", au mišićima ruke, na koji se okreće stražnji dio glave, povećava se ton elastičara.

Simetrični tonalni cervikalni refleksi - s pasivnom fleksijom glave novorođenčeta, povećava se mišićni ton fleksiora u rukama i ekstenzori u nogama. Kad se glava poravna, promatra se suprotan efekt - ruke su produljene i noge su savijene. U novorođenčadi stalno se promatraju asimetrični i simetrični refleksiji cerviksa. U prijevremenim bebama, oni su blage.

Labirintni tonikski refleks - u položaju djeteta na abdomenu povećava se ton mišića mišića: glava se dovodi u prsa ili se baca natrag, leđa je luka, ruke su savijene i dovedene na prsa, ruke su savijene u svim zglobovima i dovedene u želudac. Nakon nekoliko minuta, ovaj položaj zamjenjuje pokreti plivanja, pretvarajući se u refleks spontanog puzanja.

Refleksno ispitivanje je gotov. Vaša je beba prošla jedan od svojih prvih malih ispita i nadamo se da je to izvrsno. Međutim, ako se otkriju znakovi upozorenja (odsutnost, slabljenje jednog ili više refleksa ili, naprotiv, njihova prisutnost u trenutku kad ovaj ili taj refleks već treba umrijeti), liječnik će vam ponuditi dodatni pregled. Najčešće - ovo je ultrazvučni pregled mozga - Ehoencefalografija. Ako pedijatar identificira promjene, on će imenovati savjetovanje s neurologom, koji će zauzvrat osigurati dodatna istraživanja. Ako se vi ili liječnici upozorite na bilo kakva odstupanja od norme, tijekom sljedećeg ispitivanja obratite posebnu pozornost na ove nijanse. Sjetite se da se dijete u toj dobi mijenja svaki dan, a kao što smo već spomenuli, manifestacija refleksa ovisi o nizu uvjeta (sitost, umor i mnogi drugi). Ponovno ispitivanje nužno se mora odvijati nakon određenog vremena - to može biti različito ovisno o navodna priroda patologije kreće se od nekoliko dana do mjeseca, što će pomoći ukloniti sumnje koje su postojale ili, ako je potrebno, provesti pravodobno liječenje

Njega i oprez

Sami roditelji ne bi trebali provjeravati reflekse djeteta - poduzete mjere za to (posebno testiranje refleksa Talent i Perez) mogu uzrokovati tešku nelagodu i tjeskobu bebe. Pa ipak, ako mislite da je ova ili ona reakcija djeteta alarmantna, obavezno obavijestite liječnika o tome.

Ispravno provesti anketu i izvući odgovarajuće zaključke može samo liječnik koji prilikom procjene stanja i stanja bebe uzima u obzir ne samo specifične manifestacije nego i uvjete u kojima je studija provedena, drugi pokazatelji zdravlja bebe, kao i povijest trudnoće, porođaja, pa čak i tako kratko, ali još uvijek razvoj mrvica.