Placentna insuficijencija tijekom trudnoće

Zasnivanje

Kod FPN-a fetus pati od gladovanja kisikom. Postoji kašnjenje u njegovu rastu i razvoju. Značajno povećava vjerojatnost da će nerođeno dijete patiti od intrauterinih infekcija i štetnih metaboličkih proizvoda. Kršenje hormonske funkcije placente može uzrokovati prerano rođenje i pojavu različitih abnormalnosti u radu.

Posljedice placentne insuficijencije mogu biti katastrofalne. FPN može uzrokovati smrt fetusa. Ako se dijete rodi, njegova prilagodba svijetu oko sebe bit će mnogo teža od apsolutno zdrave bebe.

Osim toga, u novorođenčadi se mogu otkriti kongenitalne anomalije (na primjer, displazija kuka, tortikuloza), encefalopatija. Bit će osjetljivije na crijevne i respiratorne infekcije.

Uzroci placentalne insuficijencije

Pojava FPN-a može biti uzrokovana različitim razlozima. Poremećaji placente se razvijaju zbog prisutnosti ekstragenitalnih bolesti u trudnici:

 • neuroendokrinalne (patologije hipotalamusa i nadbubrežne žlijezde, hiper- i hipotireoza, dijabetes melitus);
 • plućna (bronhijalna astma);
 • bubrega (zatajenje bubrega, pijelonefritis);
 • kardiovaskularnog (krvožilnog zatajenja, arterijske hipertenzije, hipotenzije, bolesti srca).

Ako trudnica pati od anemije, tada nedostatak u maternici i fetalnoj cirkulaciji nekog elementa kao što je željezo može poslužiti kao uzrok placentalne insuficijencije.

Ako postoje problemi s zgrušavanjem krvi u plućima koji su u posteljici, nastaju mikrothromboli koji ometaju protok krvi fetusa i placente.

Vrlo često, uzroci FPN-a su različite infekcije koje su akutne i pogoršavaju tijekom trudnoće. Bakterije, protozoe ili virusi mogu zaraziti posteljicu.

Nastajanje upale u prvom tromjesečju može dovesti do spontanog pobačaja. Posljedice FPN-a u kasnijim fazama trudnoće ovisit će o patogenici, ozbiljnosti lezija posteljice.

Čimbenici rizika za placentalnu insuficijenciju su i maternice patologije: malformacije organa (dvosjeda, sedlo), miometrija, hipoplazije, endometrioze. FPN se može pojaviti zbog prisutnosti fibroida maternice u trudnoj ženi, ali rizik od ovog problema je drugačiji.

Visoka rizična skupina obuhvaća primiparas fair sexa od 35 godina s velikim miomata čvorovima. Skupina s niskom rizikom uključuje mlade žene starijih od 30 godina s malim miomatoznim čvorovima.

Uzroci FPN-a također mogu biti:

Rizik se povećava u prisutnosti loših navika, kućanstava i socijalnih poremećaja, povijesti pobačaja.

Razvrstavanje placentne insuficijencije

U medicinskim udžbenicima mogu se naći razne klasifikacije FPN-a. Do vremena razvoja, razlikuju se primarna i sekundarna placentna insuficijencija.

Prva vrsta javlja se u 16-18 tjedana trudnoće. Povezan je s umanjenim procesima placentacije i implantacije. Drugi tip karakterizira činjenica da se u početku formira normalna placenta, ali iz nekog razloga njegove su funkcije uznemirene u kasnijoj fazi trudnoće.

Klinički tijek FPN može biti od 2 vrste:

Akutna insuficijencija može se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, pa čak i tijekom porođaja. Prije svega, postoji kršenje funkcije zamjene plina posteljice. Kao rezultat toga dolazi do akutne hipoksije fetusa, što može dovesti do smrti djeteta.

Akutna placentna insuficijencija najčešće je uzrokovana preuranjenom odstranjivanjem posteljice, trombozom njezinih žila, infarktom placente, krvarenjem u regionalnim sinusima.

Liječnici se suočavaju s kroničnom insuficijencijom mnogo češće nego akutnom. Tipično, ova vrsta FPI javlja se u drugom tromjesečju trudnoće i jasno se otkriva malo kasnije - od početka 3. tromjesečja.

Placenta počinje starosti prerano. Povećana količina tvari koja se zove fibrinoid pohranjena je na površini sela, koja sprječava transplacentni metabolizam. Stoga su osnova kronične placentne insuficijencije procesi povezani s pojavom cirkulacijskih poremećaja u uteroplaznom krugu.

Kronični FPN je podijeljen u 3 vrste:

 • kompenzirana;
 • dekompenziranoj;
 • subcompensated;
 • kritična.

Najpovoljniji oblik je kronično nadoknađeno zatajenje plašta. Fetus ne trpi i nastavlja se normalno razvijati. Patološke promjene, koje su manje, nadoknađene su zaštitnim i adaptivnim mehanizmima koji doprinose progresiji trudnoće žene. Dijete se može roditi zdravo ako liječnik odabere adekvatnu terapiju i pravilno vodi dijete.

Deformiran oblik je karakterističan za prenapon i poremećaj kompenzacijskih mehanizama. Trudnoća se ne može normalno napredovati. Decompensirana placentna insuficijencija dovodi do patnje fetusa, koje se manifestiraju usporenim razvojem, teškim oštećenjem srca, hipoksijom. Moguća fetalna smrt djeteta.

Kada subkompensirani oblik zaštitnih i adaptivnih reakcija ne može osigurati normalni tijek trudnoće. Postoji znatno zaostajanje u razvoju fetusa. S subkompensiranom kroničnom placentalnom insuficijencijom, rizik različitih komplikacija je visok.

Kritični oblik je vrlo opasan. Obiluje ga morfofunkcionalnim promjenama u placentnom kompleksu, koji se ne može utjecati. U kritičnom obliku, smrt fetusa je neizbježna.

Ovisno o cirkulacijskom poremećaju, FPN se klasificira kako slijedi:

 • Stupanj 1a - uteroplacentalna insuficijencija. Fetalni-placentalni protok krvi, a sačuvan;
 • 1b stupanj - fetalni placentni FPN. Sačuvao se krvni tlak uteroplacental;
 • 2 stupnja placentne insuficijencije tijekom trudnoće - smanjuje se fetalni placentalni i uteroplacentalni protok krvi. Krajnji dijastolički protok krvi održava se;
 • Klasa 3 - fetalni placentalni krvni tlak kritično je oštećen, a uteroplacentalni protok krvi je oštećen ili očuvan.

Simptomi placentalne insuficijencije

Znakovi FPN-a ovise o vrsti. U kroničnom kompenziranom obliku nema simptoma placentne insuficijencije. Buduća mama osjeća se dobro. Prisutnost predstavnika FPN-a za pravi seks uči samo kroz rezultate ultrazvuka.

Simptomi su izraženije u kroničnim dekompenziranim i akutnim oblicima. Žena može primijetiti da se njezin fetus aktivno kreće kroz određeno vremensko razdoblje. Zatim aktivnost djeteta oštro se smanjuje. Valja napomenuti da trudna majka, počevši od 28. tjedna trudnoće, mora osjetiti najmanje 10 kretnji djeteta dnevno. Ako je aktivnost djeteta manja od navedenog broja, vrijedi posjetiti ginekologa. Možda je to znak problema (na primjer, FPI).

Dodatni znakovi fetoplacentne insuficijencije dekompenziranog oblika su sporiji rast ženinog trbuha, odgođeni razvoj fetusa. Neovisno identificirati te promjene gotovo je nemoguće. Samo liječnik tijekom zakazanog pregleda može to popraviti.

Najopasniji znak FPN-a je pojava krvarenja iz vagine. Uočavajući to, odmah se posavjetujte s liječnikom, jer ovaj simptom ukazuje na prerano odjeljivanje posteljice.

Dijagnoza placentalne insuficijencije

Već je spomenuto da se pojavljivanje FPN može pojaviti iz raznih razloga. Zato je dijagnoza placentne insuficijencije trebala biti sveobuhvatan pregled trudnice.

Liječnik, prikupljajući povijest, otkriva glavni čimbenik koji je pridonio nastanku ovog problema (dob, životni i profesionalni uvjeti, loše navike, prisutnost ekstragenitalnih i ginekoloških bolesti, itd.). Žena na položaju s FPN-om može se žaliti na bol u trbuhu, prisutnost krvarenja iz vagine, prekomjerna fetalna aktivnost ili odsutnost perturbacija, povećani ton maternice.

Provodeći fizički pregled prije utvrđivanja placentalne insuficijencije, ginekolog mjeri opseg trbuha trudne majke, procjenjuje položaj maternice, određuje težinu žene. Zahvaljujući dobivenim podacima moguće je saznati da li se fetus normalno razvija ili postoji odgoda u razvoju.

Prema rezultatima ginekološkog pregleda moguće je procijeniti prirodu pražnjenja, otkriti upalu i uzeti materijal za mikroskopski i bakteriološki pregled.

Ultrazvuk igra veliku ulogu u otkrivanju placentalne insuficijencije. Zahvaljujući njemu moguće je utvrditi fetometrijske indekse (dimenzije glave, udova i tijela fetusa) i usporediti ih s normalnim vrijednostima karakterističnim za određeno gestacijsko doba, izmjeriti debljinu posteljice i odrediti stupanj zrelosti.

Ako sumnjate na FPN, liječnik obavlja kardiotokografiju i fonokardiografiju kako bi procijenio srčanu aktivnost djeteta. Aritmija, bradikardija, tahikardija mogu biti znakovi hipoksije.

Dopplerografija protoka krvi maternice omogućuje procjenu cirkulacije krvnih žila u krvnim žilama maternice, pupkovine, fetalnog dijela posteljice.

Liječenje placentne insuficijencije

Budući da se pojava FPN može izazvati različitim uzrocima, ne postoji standardni tretman za placentarnu insuficijenciju. Liječnik prvenstveno nastoji eliminirati glavni etiološki čimbenik i usmjeriti sve mjere za održavanje kompenzacijskih mehanizama.

Ako se oblik nedostatka nadoknađuje i ne postoji opasnost za život fetusa, liječenje se provodi na izvanbolničkoj osnovi. Za ostale oblike potrebne su hospitalizacije i intenzivne terapijske mjere.

Ako pri niskoj placentnoj insuficijenciji postoji opasnost od prestanka trudnoće, tada liječnik propisuje lijekove koji se odnose na tocolytics. U slučaju poremećaja vaskularnog tonusa u posteljici i prisutnosti mikrokrižavajućih poremećaja trudnice, liječnik koji je pohađao propisuje antikoagulanse i antitrombocitne agense.

Kada su otkriveni hemodinamički poremećaji, propisani su lijekovi koji normaliziraju kontraktilnu funkciju miokarda, poboljšavaju perfuziju organa i imaju hipotenzivni učinak. Ako se otkrije hipertenzija miometrija, potrebno je imenovanje lijekova protiv grčeva. Za normalizaciju transportne funkcije posteljice i antioksidacijske zaštite dodjeljuju se različiti vitamini.

Buduća majka ne bi trebala, bez recepta od liječnika, uzeti lijekove na preporuku djevojaka ili drugih ljudi, jer savjet drugih ljudi može dovesti do teških posljedica. Liječnik pojedinačno određuje režim liječenja. Samo njegove preporuke treba slijediti.

Mnoge trudnice zainteresirane su za liječenje placentalnih nedostataka folklornih lijekova. Teško je savjetovati nešto specifično, jer predstavnik fer spolnog spola može koristiti određeni alat, dok će s drugom ženom, naprotiv, samo pogoršati situaciju. Zato se ne preporučuje slijediti savjete tradicionalnih iscjelitelja. Samo liječnik s medicinskim stupnjem može savjetovati nešto specifično.

Metode dostave s FPN-om

Način isporuke određuje liječnik ovisno o učinkovitosti liječenja. Uz kompenziranu formu, žena može sama roditi. Kod subkompensiranog oblika najčešće se vrši carski rez. Decompensirana insuficijencija znak je hitne kirurške dostave. Pročitajte više o carskom rezu →

Sprječavanje placentalne insuficijencije

Jedna od glavnih i vrlo važnih preventivnih mjera je planiranje trudnoće. Nažalost, mnogi parovi ne razumiju važnost ovoga. Često trudnoća dolazi neočekivano. Čak i prije začeća, očekivana majka treba proći potrebne pretrage, zbog čega će se identificirati svi čimbenici rizika. Otkriveni problemi morat će se riješiti ili smanjiti njihov utjecaj. Stoga će planiranje trudnoće zaštititi od nastanka FPN-a u budućnosti.

Potrebno je isključiti utjecaj štetnih čimbenika: pušenje, uzimanje alkohola i lijekova koji nisu propisani od strane liječnika. Prije i tijekom trudnoće potrebno je liječiti kronične bolesti kako bi se zaštitile od infekcija. S početkom "zanimljive situacije", preporučuje se da žene jedu uravnotežena ishrana i potpuno spavaju (najmanje 8 sati dnevno).

Kod 14-16 i 28-34 tjedana trudnoće mogu se propisati tečajevi preventivnih lijekova. Prevencija placentalne insuficijencije u složenim trudnoćama - povećana medicinska kontrola nad "zanimljivom situacijom", stalno praćenje fetusa i njegov razvoj.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da je FPN ozbiljan problem s kojim se suočavaju mnoge trudnice. Što je opasna placentna insuficijencija? Na ovo pitanje ne možemo nedvosmisleno odgovoriti. Posljedice ovise o mnogim čimbenicima. Dijete može biti zdravo ili s različitim problemima, ili čak može umrijeti u maternici. Kako se ne bi trčali u FPI i rodili zdravo dijete, preporučuje se unaprijed planirati trudnoću i pregledati vaš životni stil, jer je u suvremenim ženama u osnovi pogrešno.

Placentna insuficijencija tijekom trudnoće

Nažalost, sve trudnice ne uživaju u svojoj "zanimljivoj" poziciji 9 mjeseci. Neke trudnice, kako bi spasile dijete, moraju ležati na podršci ili pohađati antenatalne klinike nekoliko puta tjedno. Na primjer, s placentarnom insuficijencijom (FPN) zahtijeva stalno praćenje ginekologa, jer to stanje može izazvati gladovanje kisikom u fetusu. Detaljnije o FPI tijekom trudnoće opisat ćemo dolje.

Imajte na umu da se placentna insuficijencija dijagnosticira u različitim stupnjevima u svakoj trećoj trudnici, pa je ovaj problem vrlo aktualan. U FPN-u, trudnica tretira strukturne promjene i disfunkciju posteljice koja uzrokuje hipoksiju u fetusu i nepovoljno utječe na njegov razvoj.

Liječnici dijele placentarnu insuficijenciju u smislu gestacijske dobi, prema njihovom tečaju, ovisno o težini i vrsti oštećenja fetusa. Detaljno razmotrite svaku od kategorija.

FPP u smislu

Primarna placentna insuficijencija dijagnosticira se suprotno od vezanja i strukture placente do 4 mjeseca trudnoće. Najčešće se javlja na pozadini hormonalnih poremećaja, promjena u maternici, rani pobačaji.

Sekundarna placentna insuficijencija javlja se s potpuno formiranom placentom u razdoblju nakon 4 mjeseca. To uzrokuje da postaje placental abruption, preeclampsia, upalne promjene u strukturi posteljice u zarazne bolesti.

FPN u svom smjeru

Placentna insuficijencija može biti akutna i kronična. U prvom slučaju, prerano odstranjivanje posteljice proizlazi zbog oštrog kršenja krvotoka placente i uterusa, u drugom - promjene se odvijaju postupno.

FPN po vrsti fetalnih poremećaja razvoja

Naknadni oblik placentalne insuficijencije ne utječe nepovoljno na fetus pa se normalno razvija. Subkompensirani FPN karakterizira zaostajanje u rastu fetusa. Decompensirani FPN - fetus zaostaje za razvojem mjesec dana ili više, uočena su teška nepravilna otkucaja srca, vjerojatnost smrti djeteta je visoka.

FPN o težini kršenja

Prvi stupanj karakterizira normalni protok krvi u arterijama pupkovine, ali mogu se promatrati nepravilnosti u protoku krvi maternice. Prvi stupanj "b" označava patologiju protoka krvi u arterijama pupkovine. Drugi stupanj je dijagnosticiran u poremećajima u pupčanu vrpcu i maternice. Treće, kritične vrijednosti su postignute u pupčanim arterijama.

Uzroci FPN-a

Postoji niz faktora koji izazivaju placentarnu insuficijenciju tijekom trudnoće:

 • budućih majčinih ozbiljnih kroničnih bolesti: patologija štitnjače, bolesti srca, dijabetes, bronhijalna astma;
 • infekcije dišnih puteva, veneralne i virusne bolesti;
 • komplicirani tijek trudnoće (prijetnja pobačaja, rhesus konflikt, gestoza);
 • netočno vezanje posteljice;
 • patologija maternice (adenomija, mioma, kronični endometritis);
 • pobačaji, spontani pobačaji;
 • stres i prekovremeni rad;
 • pušenje tijekom trudnoće;

Dijagnoza i liječenje FPN-a

Placentna insuficijencija dijagnosticira se samo uz pomoć posebnih studija. Međutim, žene koje se suočavaju sa sličnom patologijom, primijetili su da je glavni simptom FPN u početku prekomjerna aktivnost bebe, a zatim i smanjenje broja njegovih pokreta.

Odsutnost trbušnog rasta u dinamici, nedosljednost u visini dna maternice do trajanja trudnoće također su znakovi FPN-a. Dijagnoza placentne insuficijencije provodi se uz pomoć ultrazvuka, kao i doppler i kardiotokograf.

Nažalost, lijekovi koji mogu odmah izliječiti FPI ne postoje. Glavni cilj terapije je poboljšati razmjenu plina, vratiti uteroplaznu cirkulaciju i normalizirati ton maternice. Curantil, Actovegin, Ginipral, kapaljka s magnezijom može se propisati lijekovima.

Teški oblici placentalne insuficijencije zahtijevaju hitan intenzivan tretman u bolnici. Liječenje se provodi u roku od mjesec dana s naknadnim promatranjem liječnika 6-8 tjedana.

FPI u trudnoći: predviđanja i rizici

Za puni razvoj trudnoće vrlo je važno stanje placente. Uostalom, kroz nju je fetus prima potrebne hranjive tvari i kisik.

Ponekad je odnos djeteta i majčinog tijela razbijen. To može dovesti do raznih nepovoljnih čimbenika, uključujući žensku bolest, kontakt sa štetnim tvarima itd.

U ovom slučaju, s dijagnozom FPI tijekom trudnoće. Kako takvo stanje može utjecati na daljnji razvoj fetusa i tijek trudnoće?

Značajke patologije

Placenta je organ koji se formira tijekom trudnoće. Njegove glavne funkcije su primjena isporuke hranjivih tvari od majke do fetusa, razmjenu plina i zaštita bebe od raznih negativnih čimbenika.

Što je FPN tijekom trudnoće? Stoga se u medicini naziva skup promjena u posteljici. Drugim riječima, to je oslabljena cirkulacija krvi u organu, što znači da dijete ne može primiti potrebnu količinu kisika ili hranjivih tvari.

Ako ova patologija napreduje, onda je moguća intrauterinska usporena rasta ili čak fetalna smrt.

Nema specifičnih simptoma placentalne insuficijencije. Jedina stvar koju treba obratiti pažnju je oštro povećana ili obrnuto smanjena fetalna aktivnost.

Budite svjesni! Obično se vjeruje da tijekom dana trebate osjetiti njegove pokrete oko 10 puta. Ako se kretanje jedva čuje ili, naprotiv, postanu previše aktivni, onda se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Osumnjičeni liječnik FPN-a može tijekom pregleda trudnice. Ako debljanje ili povećanje abdominalne volumena je premala i ne odgovaraju određenoj dobi trudnoće, žena je savjetovao da se podvrgne ultrazvuk, gdje će biti moguće utvrditi stanje posteljice i stupanj razvoja djeteta.

Klasifikacija FPN-a

Placentna insuficijencija tijekom trudnoće može se klasificirati prema nekoliko kriterija. Ovisno o mehanizmu pojavljivanja, to se događa:

 • primarno - otkriveno u prvom tromjesečju i povezano je s kršenjem implantacije jajne stanice ili mehanizmom stvaranja posteljice. O tome što se događa majci i djetetu tijekom tog razdoblja, vidjeti članak 1 trudnoće trudnoće >>>;
 • sekundarni - mogu se pojaviti u već formiranom tijelu, kao rezultat izloženosti negativnim čimbenicima.

Na temelju kliničkih manifestacija, FPN je:

 1. Akutna. U većini slučajeva, uzrok je placental abruption. Može se dogoditi u bilo kojoj fazi trudnoće;
 2. Kronična. Dijagnirano u različitim fazama trudnoće. S druge strane, kronična insuficijencija posteljice može nadoknaditi (ako su prisutni metaboličkih poremećaja, ali protok krvi nije slomljeno) ili dekompenziranoj (otkriva slabe cirkulacije).

Postoji nekoliko stupnjeva dekompenzirane fitoplacentalne insuficijencije:

 • FPN 1a stupanj tijekom trudnoće manifestira slabije kretanje krvi u uteroplacentalnom krugu;
 • Stupanj 1b - kršenje je pronađeno isključivo u fetalnom placentalnom krugu;
 • 2 stupnja neuspjeha - kršenje se dogodilo odmah u 2 kruga;
 • Grade 3 - priroda prekršaja je kritična i ovaj uvjet ugrožava život ploda.

Uzroci patologije

Prije propisivanja liječenja i određivanja mogućih rizika, liječnik će morati utvrditi točne uzroke placentne insuficijencije tijekom trudnoće. Sljedeće može dovesti do kršenja formiranja i funkcioniranja tijela:

 1. Genetske abnormalnosti u fetusu i endokrinim patologijama kod majčinog organizma;
 2. Ulazak u tijelo trudnice od virusa i bakterija tijekom prvog tromjesečja (kako bi se zaštitili od mogućih bolesti, pročitajte članak na temu: Zajednički hladno: Trudnoća >>>);
 3. Kronične bolesti majke (dijabetes, patologija kardiovaskularnog sustava, itd.);
 4. Obstetrijska patologija (preeklampsija, polihidramniosi, konflikti rhesusa itd.);
 5. Abnormalna struktura maternice (dvorogogosti, itd.), Prisutnost miomacijskih čvorova, prošli pobačaj itd.;
 6. Socio-biološki čimbenici (dob trudne žene do 18 godina ili stariji od 35 godina, česte napetosti i prekomjerna vježba, pušenje i druge loše navike, kontakt s štetnim tvarima).

Liječenje FPI

Ako tijekom ultrazvuka imate dijagnozu placentarne insuficijencije, liječnik će propisati potrebne tretmane. Njegova svrha je:

 • poboljšanje protoka krvi u posteljici;
 • prevencija abnormalnosti fetusa. (Saznajte više o tome kako beba raste i razvija se u trbuhu od članka Razvoj djeteta u maternici >>>)

Da biste to učinili, obično se propisuju vazodilatatori (Curantil), antispazmodici (No-shpa, članak na temu: No-shpa tijekom trudnoće ili Ginipral), sedativi (glicin, infuzija valerijana). U nekim slučajevima, možda ćete morati uzimati lijekove koji povećavaju zgrušavanje krvi (heparin).

Obično se liječenje FPI provodi kod kuće. Hospitalizacija je indicirana samo u slučajevima kada propisana terapija za 10-14 dana nije dala željeni rezultat, ili je tijekom pregleda otkrio povezanu patologiju.

Moguće posljedice

Placentna insuficijencija je prilično opasna patologija koja zahtijeva obvezno liječenje. To je zbog činjenice da NEF može uzrokovati niz ozbiljnih komplikacija, uključujući:

 1. fetalna hipoksija (količina kisika koja doseže bebu nije dovoljna za njegov puni razvoj). Pročitajte više o fetozi hipoksije tijekom trudnoće >>>;
 2. kršenje i usporavanje usporavanja rasta (kao rezultat, veličina bebe ne odgovara onima utvrđenim za određeno razdoblje trudnoće);
 3. smrt fetusa;
 4. nedovoljna težina novorođenčeta tijekom porođaja, koja se dogodila u vremenu (nakon 38 tjedana);
 5. otkrivanje kongenitalne žutice kod novorođenčadi, upale pluća ili drugih bolesti;
 6. poremećaja živčanog sustava tijekom razvoja fetusa ili tijekom porođaja.

Liječnici donose odluku o načinu dostave nakon sveobuhvatne procjene općeg stanja majke, fetusa i spremnosti rodnog kanala. Ako je sve u zadovoljavajućem stanju, onda možete roditi sami.

U slučaju kada tijekom ultrazvuka otkriva kašnjenje u razvoju fetusa ili rodnog kanala nije bilo spremno, tada se izvodi carski rez.

prevencija

Da bi se izbjegla pojava nepravilnosti u stanju ili djelovanju posteljice, prevencija FPN-a je važna. A poželjno je započeti prije početka trudnoće. Prevencija placentalne insuficijencije je:

 • Odricanje bilo kakvih loših navika u fazi pripreme za koncepciju djeteta;
 • Kvalitetno planiranje trudnoće. Za to morate posjetiti liječnika koji može procijeniti vaše zdravlje. U nazočnosti bilo koje kronične bolesti, važno je liječiti ih prije začeća;
 • Važno je registrirati se još 12 tjedana trudnoće. Tijekom tog razdoblja liječnik će provesti ispit i moći prepoznati sve abnormalnosti u radu vašeg tijela;
 • Potrebno je redovito posjećivati ​​liječnika. Tijekom prvog tromjesečja dovoljno je biti u antenatalnoj klinici barem jednom mjesečno. U drugom tromjesečju, učestalost posjeta iznosi 1 svakih nekoliko tjedana. U trećem tromjesečju to bi trebalo biti tjedno;

To je neophodno za pravovremeno otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti u stanju ili djelovanju posteljice i, ako je potrebno, liječenje takvog stanja.

 • Očekujuća majka treba pravilno jesti;

U svojoj prehrani treba sadržavati sve što je potrebno za razvoj fetusa vitamina i minerala. Važno je koristiti puno proizvoda koji sadrže prirodno vlakno. Također biste trebali napustiti prženu hranu, pikantnu i konzerviranu hranu.

O tome što se hrana može i treba jesti u vašem položaju, kažem u knjizi Tajne pravilne prehrane za buduću majku >>>.

 • Osim toga, morate uzeti komplekse vitamina i minerala koji su posebno dizajnirani za trudnice;
 • Tijekom trudnoće, trebali biste provesti više vremena na počinak. Također, spavanje treba biti dovršeno (najmanje 8 sati);
 • Izbjegavajte fizički i psiho-emocionalni preokret;
 • Raditi na sportu. Postoji niz kompleksa posebne gimnastike za trudnice;
 • Potrebno je češće biti na svježem zraku. Istodobno, za planinarenje, trebate odabrati mjesto udaljeno od cesta. Koliko trebate hodati i kako to ispravno možete naučiti iz članka Pješačenje u trudnoći >>>

Placentna insuficijencija

sadržaj:

Placentna insuficijencija (FPN) jedna je od najčešćih komplikacija trudnoće. U 50-77% trudnica postaje glavni uzrok pobačaja, u 32% se javlja kao posljedica preeklampsije, au 25-45% slučajeva razvija se u prisutnosti ekstragenitalne patologije nakon što je virusna ili bakterijska infekcija manifestacija u više od 60% slučajeva.

Placentarnu insuficijenciju ili placentarnu insuficijenciju (PN) karakterizira morfološka (struktura), kao i funkcionalni poremećaji u posteljici, čije napredovanje može dovesti do hipoksije, razvojnih kašnjenja, pa čak i antenatalne smrti fetusa.

Placenta je izuzetno važan organ, postaje "posrednik" u stvaranju jedinstvenog funkcionalnog sustava "majke-placente-fetus" i obavlja niz vitalnih funkcija za fetus:

 • Dišni sustav (davanje kisika, uklanjanje ugljičnog dioksida);
 • Nutricionizam fetusa i izlučivanje metaboličkih proizvoda;
 • Zaštitna (vrsta barijere i filtar koji štiti tijelo fetusa od štetnih učinaka štetnih čimbenika u organizmu: neki lijekovi, otrovne tvari, mikroorganizmi);
 • Hormonska (proizvodi hormone potrebne za normalni tijek trudnoće i razvoj fetusa).

opasno S pojavom FPI, sve ove funkcije su oslabljene, a postoji opasnost za daljnje normalno trudnoće i razvoj fetusa.

klasifikacija

Prema vremenu i mehanizmu pojavljivanja razlikuju se dvije vrste PN:

 • Primarno (do 16 tjedana) povezano je s oštećenim procesima placentacije i implantiranja;
 • Sekundarna (nakon 16 tjedana) razvija se pod utjecajem vanjskih čimbenika koji utječu na fetus i / ili majku, u već formiranoj posteljici.

Prema kliničkom tijeku PN emitiraju:

 • Akutni - najčešće se pojavljuje na pozadini odvajanja niske ili normalno smještene posteljice. Akutni PN se javlja uglavnom tijekom porođaja, ali ne isključuje njegovu pojavu u bilo kojem razdoblju trudnoće;
 • Kronično - javlja se u različitim razdobljima trudnoće. S druge strane, podijeljen je na:

Kompenzirani oblik PN - u kojem su poremećeni metabolički procesi u posteljici, ali cirkulacija krvi u sustavu majke-placente-fetus nije uznemirena. Zbog nadoknađujućih sposobnosti majčinog organizma, fetus se prilagođava tim promjenama i ne doživljava nelagodu;

Subkompensirani oblik PN - ako uzroci PN nisu eliminirani, kompenzacijski mehanizmi tijela su pod pritiskom i postupno počnu iscrpljivati, dostižući sljedeću fazu;

Decompenzirani oblik PN - napredovanje patološkog procesa dovodi do pojave hemodinamskih poremećaja u sustavu majke-placente-fetus na razini fetalne-placente i / ili uteroplacentalne cirkulacije.

Kada koristite metodu doplerometrije odredite 3 stupnja dekompenziranih oblika FPN:

 • Ja stupanj
  • FPN Ia stupanj - oštećena hemodinamika javlja se samo u uteroplacentalnoj cirkulaciji;
  • FBI Ib stupanj - kršenje se događa samo fetalni i placentni protok krvi;
  • Grade II - protok krvi poremećen je na dvije razine, ali ne postižu kritične vrijednosti;
  • Grade III - razina poremećaja u krvi fetusa i placentnog krvotoka je kritična, život fetusa je u opasnosti.

U 60% slučajeva, FPN dovodi do intrauterine retardacije rasta (SFR), tako da je također podijeljena na:

 • Placentna insuficijencija s SRP;
 • Placentna insuficijencija bez ADR-a.

razlozi

Uzroci placentne insuficijencije su višestruki.

Primarni PN nastaje kao posljedica:

 • Genetski poremećaji;
 • Nakon što su bakterijske i virusne infekcije odložene u ranoj trudnoći;
 • Endokrine patologije (hormonalni zatajenje jajnika, itd.).

Sekundarni FPN razvija se kao rezultat:

 • Primarni Mon;
 • Ginekološke oboljenja (menstruacijski poremećaji, neplodnost, preeklampsija, pobačaj, fibroidi maternice, višestruki porod, itd.);
 • Extragenitalne bolesti (dijabetes melitus, hipertenzija, bolesti krvi, pluća, bubrezi);
 • Kongenitalna i nasljedna patologija u fetusu ili majci;
 • Nepovoljni socijalni čimbenici (starost majke je preko 30 ili manja od 18 godina, psiho-emocionalni preopterećenje, teški fizički rad, štetni uvjeti rada, pušenje, alkohol i droga);
 • Učinci vanjskih čimbenika okoline (ionizirajuće zračenje, uporaba lijekova).

Najznačajniji faktori rizika za razvoj FPN-a su prisutnost ekstragenitalne patologije i gestoze, praćeno vaskularnim lezijama.

simptomi

InformacijeKompenzirani oblik kroničnog NEF najčešće se ne manifestira. Stanje žene je zadovoljavajuće, poremećaji u sustavu majke-placente-fetus mogu se odrediti samo dodatnim studijama (ultrazvuk, Doppler).

Simptomi placentne insuficijencije počinju se očitavati samo kada je dekompenzirani oblik PN. Međutim, u početku, trudnica može samo napraviti pritužbe karakteristične za ekstragenitalne i obstetrske bolesti, protiv kojih se FPN razvija, na primjer, glavobolja s hipertenzijom ili edemom tijekom preeklampsije. No paralelno s tim, ona može primijetiti da se broj fetalnih pokreta smanjio. Zapamtite da su redoviti, ali ne prečesti pokreti fetusa važan znak svog stanja!

Ako se intrauterini rast fetusa pojavi tijekom PN, tada postoji neka odstupanja između visine maternice i gestacijske dobi (neizravni znak), što se može otkriti tijekom sljedećeg posjeta antenatalnoj klinici.

Pojava krvavog vaginalnog iscjetka u različitim fazama trudnoće opasni je simptom. Kaže da je bilo prerano odjeljivanje posteljice koja može dovesti do akutnog NEF i hipoksije fetusa. U ovom slučaju, odmah se obratite liječniku.

dijagnostika

Posebna pozornost treba posvetiti ženama koje su u opasnosti za razvoj FPN-a. Stoga je potrebno trudnoće u redovitim kliničkim promatranjima. Svakim opstetrijskim pregledom liječnik treba obratiti pažnju na debljanje, mjeriti visinu maternice (WYD) i abdominalni opseg. Odstupanje između razlike u broju gestacijskih dobi i godišta mladih, smanjenom broju perturbacija, promjenom učestalosti i gluhoće tonova fetalnog srčanog ritma signal je za dodatna istraživanja.

FPN možete odrediti pomoću tri glavne metode:

 1. Ultrazvučni pregled. Ova metoda omogućuje procjenu stanja placente (debljina, položaj, stupanj zrelosti itd.) I fetusa (veličina, prisutnost malformacija, sukladnost s brzinom gestacije), kao i mjerenje količine amnionske tekućine;
 2. Doppler. Pomoću ove dijagnostičke metode istražuje se protok krvi u različitim krvnim žilama majke i fetusa koji omogućuje preciznije određivanje stupnja i razine poremećaja u sustavu majke-placente i fetusa, a također vam omogućuje odabir racionalne terapije;
 3. Ultrazvuk. Studija koja je procijenila srčanu aktivnost fetusa i neizravno procijenila njegovo stanje.

Pravodobna dijagnoza FPN-a pomaže vremenom prepoznati i odgovoriti odgovarajućim liječenjem abnormalnosti u razvoju fetusa i tijekom trudnoće.

liječenje

Uz nadoknadeni oblik FPI, dopušteno je ambulantno liječenje, uz kontinuirano praćenje (broj posjeta antenatalnim klinikama se povećava). U drugim slučajevima, hospitalizacija je neophodna. Nažalost, sve postojeće metode liječenja ne dopuštaju u potpunosti obnoviti normalne funkcije i strukturu posteljice. Oni samo pridonose stabilizaciji procesa i sprečavaju njezino daljnje napredovanje.

Osim toga, budući da je glavni uzrok razvoja ove patologije oslabljen cirkulaciju krvi u plovilima, sve radnje trebaju biti usmjerene na njihovo uklanjanje.

Stoga se FPN treba liječiti primjenom sljedećih lijekova: Trental, Curantil, Pentoxifylline, Euphyllinum. Da bi se poboljšali i poboljšali metabolički procesi u tkivu fetusa koristili su Actovegin, Troxevasin. Često, FPN je popraćen povećanim tonusom maternice, a lijekovi kao što su Ginipral, No-spa, magnezijev sulfat se koriste za smanjenje.

Sve terapeutske aktivnosti provode se isključivo u bolnici, pod strogim nadzorom liječnika i stalnim praćenjem Dopplera, ultrazvuka i CTG-a, najmanje 2 tjedna.

Rizici i posljedice

Placentna insuficijencija tijekom trudnoće često dovodi do sljedećih komplikacija:

 • pobačaj;
 • Fetalna hipoksija;
 • Odgođeno razvijanje i rast fetusa;
 • Postoji rizik od smrti fetalnog (intrauterinalnog) fetusa.

važno Prisutnost FPN-a tijekom trudnoće ne znači da će se dijete roditi prije ili prije isteka Fonda. S malim stupnjem hemodinamskih poremećaja u sustavu majke-placente-fetus, ranom otkrivanju i adekvatnom tretmanu, prognoza za trudnoću i fetus je povoljna. Naravno, s izraženim poremećajima hemodinamike, postavlja se pitanje pozitivnog ishoda bolesti.

prevencija

Prevencija NEF-a u trudnoći treba biti usmjerena na uklanjanje nepovoljnih čimbenika rizika i uključuje:

 • Održavanje zdravog načina života: potpuno odbijanje loših navika;
 • Potpuni san;
 • Racionalna i pravilna prehrana;
 • Uzimanje vitamina;
 • Uklanjanje teškog fizičkog rada, stresa;
 • Liječenje kroničnih bolesti i spolno prenosivih infekcija u fazi planiranja trudnoće.

Placentna insuficijencija tijekom trudnoće: ozbiljna opasnost za vašu bebu!

Tajanstvena dijagnoza za mnoge trudnice: "FPN" - što je to? FPN, ili placentalna insuficijencija, naziva se patologija u stanju posteljice.

Bolest se dijagnosticira u gotovo trećini trudnica i jedan je od glavnih čimbenika koji komplicira tijek trudnoće i dovodi do smrti fetusa.

Placentna disfunkcija predstavlja ozbiljnu opasnost za trudnice.

Što je placentna insuficijencija?

Ne smijemo zaboraviti da je placenta odgovorna za opskrbu hranjivim tvarima i kisikom, također sintetizira hormone potrebne za održavanje trudnoće i razvoj djeteta.

Postoje dva oblika FPN-a:

 • primarno, razvija se u prvom tromjesečju i karakterizira žene s poviješću neplodnosti i hormonalnih poremećaja;

 • sekundarna pojava u kasnijim fazama trudnoće.
 • FPN se također može pojaviti u dvije faze:

  • akutno, u kojem postoji hipoksija, koja može dovesti do pobačaja;

  Kronična faza javlja se mnogo češće i pogoršava se početkom posljednjeg tromjesečja.

  Prema stupnju negativnog utjecaja na fetus, FPN se može podijeliti u nekoliko tipova:

 • kompenzacijski FPN, u kojem nema znakova zakašnjelog razvoja djeteta;

 • subkompensirana, karakterizirana kašnjenjem u razvoju djeteta;

 • dekompenzirani, u kojem se fetus odgađa u razvoju nekoliko tjedana.
 • U potonjem tipu FPI moguća su teška patologija u razvoju fetusa i njegova smrt.

  Simptomi FPN-a i dijagnoze

  Kod kompenziranog FPN-a, žena ne primjećuje simptome patologije, problemi se mogu identificirati samo ultrazvukom.

  U ostalim slučajevima, disfunkcija se manifestira sljedećim simptomima:

  • pad aktivnosti u fetusu;
  • smanjenje opsega trbuha i visina stanja dna maternice;
  • nedovoljna dobitak težine trudna;
  • krvarenje koje se javlja s abrupcija placente.

  U tu svrhu, opravdano je prikupiti detaljnu povijest koja omogućuje procjenu zdravlja budućih majki. Važno je starost trudnice, odgodene ginekološke i endokrine bolesti koje prethode operaciji i načinu života.

  Mnogo se pozornosti posvećuje redovitosti menstrualnog ciklusa i dobi u kojoj je počelo pubertet.

  Važno je prikupiti informacije o svim prenesenim ili imaju ozbiljnih bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, anemija, i dr. Velike važnosti i privlačnosti žene do pogoršanja stanja ili smanjenja fetalnih pokreta.

  Da bi se isključila patologija, provode se sljedeće studije:

 • mjerenje opsega abdomena;
 • intravaginalni pregled za znakove upale;
 • echografska studija koja točno određuje veličinu fetusa i uspoređuje ih s trajanjem trudnoće;
 • Dopplerova sonografija, koja omogućuje procjenu korisnosti protoka krvi u posteljici;
 • kardiotokografija za procjenu brzine otkucaja srca djeteta.
 • Što je opasna dijagnoza?

  Posljedice FPN-a ovise o težini, u najtežim situacijama moguće:

  Placentna insuficijencija utječe na razvoj bebe:

  • moguća su razvojna kašnjenja;
  • dijete je često rođeno ispod težine;
  • hipoksija dovodi do smanjene cirkulacije krvi u mozgu djeteta;
  • razvoj respiratornih patologija nije isključen;
  • mogući neurološki poremećaji;
  • moguća je jaka malformacija fetusa;
  • Imunitet djeteta nakon FPI je slab.

  liječenje

  Važno je obratiti pozornost na liječenje glavne bolesti trudnice koja je uzrokovala FPI. Najbolji rezultati dobiveni su pravodobnim prevencijom patologije.

  Prvo tromjesečje

  Oporavak disfunkcije placente u ranoj fazi trudnoće može dovesti do teških malformacija kod djeteta. Treba pokrenuti odgovarajući tretman odmah, po mogućnosti u bolnici.

  Uz pravovremenu terapiju, prognoza ishod trudnoće je povoljnija. Nemojte zanemariti preporuke liječnika o zdravoj prehrani i uzimanju vitamina.

  Također je iznimno važno odreći se loših navika koje mogu uzrokovati veliku štetu fetusu.

  U drugom i trećem tromjesečju

  Liječenje FPN provodi se najmanje 2 tjedna. Učinkovitost terapije određuje se pomoću ultrazvuka, Dopplera i kardiotokografije.

  Rezultat ovisi uglavnom o tome koliko dugo je otkrivena disfunkcija posteljice.

  Kasnije, FPN je manje opasno. Uz dugoročno neuspjeh u dugoročno mogućem ranom prestanku trudnoće putem carskog reza.

  Ne smijemo zaboraviti na potrebu dobrog odmora kada nosimo dijete. Stresne situacije mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće.

  Očekujuće majke preporučuje se provoditi vrijeme na svježem zraku i ne zaboraviti na uravnoteženu prehranu.

  lijekovi

  Kako bi se uklonili poremećaji placente, propisuju se sljedeći lijekovi:

  • vazodilatacijska sredstva za poboljšanje cirkulacije krvi i unosa kisika (Courantil);

 • sredstva za poboljšanje metaboličkih procesa u tkivima (Actovegin, vitamin C, vitamin E);

 • lijekovi za poboljšanje protoka krvi u uterusu (Trental, Eufillin);

  Folk lijekovi

  Tradicionalna medicina preporučuje razne biljne pripravke za liječenje placentalne insuficijencije.

  Uglavnom su usmjerene na jačanje tijela trudne žene (ribizanje lišća, plantaža, kadulja) i smanjenje tonusa maternice (menta, licorice, morska ptica).

  Ne preporučuje se pribjeći nacionalnim metodama bez prethodnog liječničkog savjetovanja. Prije svega, pogledajte tradicionalnu medicinu kako biste umanjili štetne učinke.

  prevencija

  Pravovremene preventivne mjere pomoći će izbjeći takvo opasno stanje kao fetoplaznu insuficijenciju tijekom trudnoće.

  Vodite računa o vašem zdravlju treba biti u fazi planiranja začeća:

  • podvrći se potpunom liječničkom pregledu prije trudnoće;
  • riješite se loših navika;
  • početi zdrav stil života;
  • izgubiti težinu;
  • Preferiraju hranu bogatu vitaminima.

  U razdoblju nošenja djeteta nemojte zaboraviti na pravi odmor, pokušajte izbjeći stresne situacije kad god je to moguće.

  Što je prije moguće, prijavite se u antenatalnu kliniku, ne propustite preglede propisane od strane stručnjaka.

  Kako bi se smanjio rizik od nastanka FPI, trudnice s predispozicijom za patologiju propisane su preventivne tečajeve (15 tjedana i 30 tjedana) s trajanjem od najmanje šest tjedana. Propisani su vitamini E, C, B6, folna kiselina, glutaminska kiselina.

  Kako bi se spriječilo hipoksije, moguće je propisati Aspirin i Trental, No-shpa i Corinfar koji su optimizirani za hemodinamiku, a ako je potrebno za održavanje jetre, treba uzeti Eszciale forte.

  Povjerite promatranje trudnoće kvalificiranim stručnjacima i ne zaboravite na preporuku održavanja zdravog načina života.

  Hfpn tijekom trudnoće: što je to i kako se nositi s njom?

  Imajući dugo očekivanu bebu, nažalost, sve buduće mame sigurno ne mogu uživati ​​u svom položaju. U određenim uvjetima, žena često posjećuje ginekologa, podvrgava se raznim pregledima i stalno se testira. Na primjer, ako se HFPP dijagnosticira tijekom trudnoće, neophodno je stalno pratiti liječnika, budući da je takva patologija ispunjena gladovanjem kisika za bebu.

  Ali ova patologija nije ista za sve trudnice. Manifestacije i posljedice ovise o trajanju i ozbiljnosti stanja. Placentna insuficijencija je kompleks poremećaja placente i fetusa uslijed komplikacija tijekom trudnoće ili ginekoloških patologija.

  Znakovi i simptomi patologije

  Manifestacije HFPN-a ovise o obliku patologije, ako se nadoknađuje placentalna insuficijencija, tada je anemija u majci beznačajna, u pravilu se ne primjećuju izraženi simptomi.

  Trudnica se osjeća dobro, ali ako napravite ultrazvuk, liječnik će uvijek moći prepoznati znakove placentalne insuficijencije.

  Mnogo ozbiljnije kada se razvije akutni ili kronični oblik. Anemija je izražena, tako da žena može primijetiti sljedeće očite znakove:

  1. Djelovanje djeteta mijenja se. Dijete se počinje aktivno kretati, a onda iznenada naglo zastane. Svaka trudnica treba znati da nakon 28 tjedana na dan trebate osjetiti najmanje 10 perturbacija djeteta, ako je ta brojka niža, trebate posjetiti liječnika, jer najvjerojatnije žena razvija anemiju, dijete pati od nedostatka kisika.
  2. Još jedna karakteristika simptom je spor rast trbuh CFPI - pojam postaje veći i volumen želuca je malo promijenio. To je već napunjeno kašnjenjem u razvoju djeteta. Ginekolog će to moći odrediti u sljedećem posjetu, svaki put kada liječnik za tu svrhu mjeri volumen trbuha u trudnoj ženi.
  3. Ako se fetoplacentna insuficijencija razvije s teškom anemijom u materiji, onda postoji veći rizik od pobačaja. Dokaz toga može se pojaviti krvavim pražnjenjem. Takav simptom treba odmah prisiliti ženu da vidi liječnika, možda čak i vrijedi nazvati hitnu pomoć, jer često znak označava početak placentalnog poremećaja.
  4. Ako žena ima anemiju, FPN se postupno razvija, a to se ogleda u povećanju težine. U drugom tromjesečju, težina bi trebala porasti za najmanje 0,5 kg tjedno, budući da fetus raste, posteljica se povećava, a masne naslage pojavljuju. Ako tijekom slijedećeg posjeta liječnik otkrije da trudnica nije stekla težinu u tjednu, onda ima sve razloge za sumnju u razvoj patologije. Obavezno pošaljite ženu na testove koji odmah pokazuju prisutnost anemije i drugih abnormalnosti.
  5. Drugi simptom razvoja placentne insuficijencije je rast djeteta. Da bi se utvrdilo kako se ona podudara s gestacijskom dobi, moguće je ultrazvukom.
  6. S razvojem hfpn, postoji poremećaj placentalne intrasekretorne funkcije, dakle, vrlo često žena rodi prerano ili, naprotiv, ima dugotrajno trošenje.
  7. Količina amnionske tekućine se mijenja, obično se smanjuje količina, a ultrazvuk ima malo vode, ali kod dijabetesa i intrauterinih infekcija, postoji visok udio vode.

  U teškim slučajevima, neuspjeh može potaknuti propušteni pobačaj.

  Ako je trudnica odgovorna za njezin položaj i brine se o zdravlju svoje bebe, onda će ona sigurno biti registrirana na vrijeme u antenatalnoj klinici. U tom slučaju liječnik će uvijek moći prepoznati patologiju na samom početku njegovog razvoja.

  Što može potaknuti razvoj HFPN-a?

  Postoji nekoliko čimbenika koji mogu dovesti do razvoja placentalne insuficijencije:

  1. Prisutnost kroničnih bolesti u trudnica, posebno za bolesti srca i krvnih žila, abnormalnosti štitnjače, dijabetes melitusa i bolesti srca.
  2. Zarazne bolesti dišnog sustava.
  3. Virusne bolesti.
  4. Seksualno prenosive bolesti.
  5. Komplikacije tijekom trudnoće u obliku preeklampsije, Rh-sukoba ili prijetnji pobačaja također mogu uzrokovati razvoj placentalne insuficijencije.
  6. Prisutnost patologija maternice i reproduktivnog sustava.
  7. Povrede vezanja posteljice.
  8. Povijest pobačaja, pobačaja.
  9. Ljubav cigareta tijekom trudnoće mnogo puta povećava rizik od razvoja anemije i, prema tome, HFPN-a.
  10. Nezadovoljavajući životni uvjeti.
  11. Kasna ili rana trudnoća.

  Liječenje hfpn

  Terapija za otkrivanje placentne insuficijencije svodi se na rješavanje sljedećih problema:

  1. Poboljšanje cirkulacije krvi u maternici i posteljici.
  2. Ispravite proces koagulacije krvi.
  3. Poboljšajte razmjenu plinova.
  4. Eliminirati anemija u majci.
  5. Normalizirati ton maternice.
  6. Poboljšati metabolizam.

  Trudnica bi trebala shvatiti da ne postoji poseban tretman koji bi 100% ublažio patologiju. Samo stabilizirati stanje i smanjiti rizik od abnormalnosti u razvoju fetusa na minimum.

  Prva stvar je propisana terapija lijekovima:

  1. Curantil je propisan, eliminira anemiju, poboljšava cirkulaciju krvi, sprječava nepovratne promjene u posteljici. Prednosti lijeka uključuju gotovo potpuni izostanak nuspojava. Tijek liječenja traje najmanje mjesec dana.
  2. Actovegin se također često propisuje za aktiviranje metaboličkih procesa i poboljšanje cirkulacije krvi. Stanje trudnice značajno je poboljšano. No, među negativnim posljedicama takvog liječenja može se nazvati rođenje velikog djeteta, dakle, ako ultrazvuk određuje velika težina fetusa, onda se lijek ne propisuje.
  3. U bolnici se liječenje vrši s imenovanjem kapljica s Eufillinom, kao i mješavinom glukoze i Novokaina.
  4. Za opuštanje maternice preporučuje se kapaljka s magnezijom ili ginipralomom.
  5. Ako je koagulabilnost povećana, žena je propisana Clexane, heparinom.
  6. Za normalizaciju antioksidacijske zaštite, buduća majka propisuje vitamine E, C.
  7. Ako postoji rizik od pobačaja, tada se tocolitiji propisuju, na primjer, Fenoterol, Hexoprenalin.

  Postoji mnogo lijekova za liječenje placentalne insuficijencije, ali u svakom pojedinom slučaju liječnik propisuje lijekove pojedinačno.

  Prevencija razvoja placentalne insuficijencije

  Da ne bi bilo dugotrajno liječenje patologije, bolje je poduzeti sve mjere kako bi se spriječilo.

  Budući da preventivne mjere uključuju sljedeće:

  • Trudnoća treba biti planirana, ali nažalost, većina parova ovo savjetuje lagano.
  • Prije trudnoće, žena treba podvrgnuti potpunom ispitivanju kako bi se utvrdila prisutnost čimbenika rizika i postojeće kronične patologije.
  • Eliminirati učinke čimbenika kao što su pušenje, zlouporabu alkohola.
  • Nemojte uzimati nikakve lijekove bez preporuke specijalista.
  • Ako je moguće, spriječite zarazne bolesti.
  • Da biste prilagodili prehranu, trebalo bi uključiti veliku količinu voća i povrća.
  • Nemojte dopustiti prekovremeni rad, često stres.
  • Osigurajte tijelu pravi odmor.
  • Ako trudnoća nastavi s komplikacijama, tada je za prevenciju HFPN potrebno stalno pratiti liječnik.

  Placentna insuficijencija ozbiljan je problem, ali sa svim preporukama liječnika i odgovornim pristupom rođenju djeteta, možete smanjiti rizik i roditi zdravlje.

 • Zanimljive Činjenice O Trudnoći