Pomažemo ovisnicima
i njihove obitelji

Bol

Prije propisivanja liječenja potrebno je utvrditi uzrok problema. Pitajte svog liječnika za jasnu dijagnozu.

Glavna načela rada ljekarni su pouzdanost, profesionalnost, osiguranje kvalitete lijekova i svih proizvoda, pristojan i brz servis.

I tako želim da vam svi poželite uspješnu donaciju i trudnoću!

19. tjedan. (trenutni) liječnik nije mogao u potpunosti ispitati fetus i rekao da zbog slabog trbušnog zida (žena ne igra sportske aktivnosti) fetus se "srušio" i potonuo malo, pa kažu, sve je u redu. Međutim, sljedećeg je dana moja supruga došla da dobije popis bolesnika, jer se nakon ultrazvuka žalila na lagani osjećaj vuče u donjem dijelu trbuha. Kada je ponovno pregledao liječnika pored toga, rekao je da maternica u tonu na leđima i prednjem zidu i dao smjernice za hospitalizaciju u bolnici, stavite prijetnju.

U rodilištu je izgledao, stavite ga 10 dana. Učinite samo injekcije magnezije. Rekli su da je vrat zatvoren i nema ništa kritično.

Recite mi (moj suprug), molim vas, kao osobu, osobito u ovim pitanjima koja ne razumiju što sada očekivati. Kakva je vjerojatnost gubitka djeteta u toj situaciji, a postoji li rizik od fetalnih malformacija? (Prema rezultatima ispitivanja u rodilištu, krv supruge je dobra, hemoglobin je normalan). Vrlo tražim odgovor ovlaštene osobe jer, nakon čitanja na internetu, više ne nalazim mjesto za sebe.

Ugoditi pomoć mene s takvim neugodnosti:

Prije nekoliko dana pronašao sam bijelce, prilično poprilično, što je izazvalo neku neudobnost, i malo prije. Što učiniti ?!

Trudna sam - 15 tjedan sam! A ako je ranije, kao profilaksa takvih slučajeva (drozd, na primjer), jednom svakih nekoliko mjeseci uzeo Difluse za svaku kapsulu, sada ne riskiramo jer sam je pročitao - to je kontraindicirano u trudnoći

Obavijestite još jedan siguran alat.

Magnezija na plitkoj vodi

Mamlife - aplikacija za moderne majke

Objasnite mi glupi, normalan, liječnik je propisao magneziju i papaverin za nisku vodu i ništa više.

U programu možete pregledati sve fotografije ovog unosa, kao i komentirati i čitati druge postove autora.

komentari

- Magnezija i papaverin. Zanimljivo je naravno

- Vrlo je čudno što je to od tonskog općenito, pio sam zvukove i actovegin)

- Sutra ću pitati liječnika zašto je to sve, ako ne odgovorim, napisat ću Ministarstvu zdravstva

- čudno... ti lijekovi opuštaju mišiće, ali ne podižite razinu vode u normalu.

- Čudno što taj liječnik. A niste joj pokušavali objasniti da je ono što ona propisuje iz tonusa, a ne iz niske vode?

- Jeste li u 8-ke na ispustu ili na dinamo?

- @sunya, na leđima, @ mariael je mladi liječnik, danas ću pokušati objasniti

- @ jul4uk, kako vam se sviđa situacija, osoblje?

- @ksunya, ne sviđa mi se ((nitko ne objašnjava ništa, i ako nešto pođe krivo, odmah plaču

- @ jul4uk, ne brinite najvažnije! S plitkom vodom, svi rađaju, ne idu nikamo! Danas ću vam pisati što će mi liječnik reći o ovome

- Julia, obećala sam vam da odjavite pretplatu otkako otkrijem od svog liječnika da će mi reći o niskoj vodi. Dakle, nisu me stavili u bolnicu, nisam trebala uzimati tablete. Samo dva tjedna kasnije na ultrazvuku, da zadrži kontrolu da će biti manje vode. Što vam je rekao liječnik?

U jutarnjim satima, liječnik u krugu na moje pitanje "kako mi magnezija i papaverin mogu pomoći u niskoj vodi?" naravno da nije rekao da to nije rekao, pogledala je na karti i rekla: "kad imate pritisak od 130/90, a ti liječimo magnezijem, a onda ako to ne radi", imao sam pritisak, uvijek i sada pritisak je 120/80 ili 120/70. Općenito, odlučio sam sutra otići pri primitku i tretirati preeklampsiju i malo vode.

- @ jul4uk, da, tko je siguran da imamo glupe liječnike! (

- marieel, općenito, mislim, bojim se i sada ću ispasti i učiniti bebu samo gori, možda sam dunduk i ne razumijem ništa ((((

- @ jul4uk, ako imate sumnje, nemojte se odjaviti i ležite u bolnici. Još je gore

- @ jul4uk Kako to radiš s niskom vodom? inače, jučer su me također stavili u patologiju s njim i također dodijelio magneziju i nifidrin (ne znam je li pravilno napisao ime) općenito i od tonusa. Šokiran sam (((((

- Malovodiye sam otišao. Moj liječnik rekao je sto nije jako zastrašujuće @ yulik89

- @ jul4uk hvala za odgovor) recite mi koliko često vam je ultrazvuk učinio da pratite vodu? i bio je propisan još jedan tretman? Što ste jeli i jeli?

- Da, napravio sam ultrazvuk, a onda sam radio jedno vrijeme i nisam ništa pratio.Oni su dodijelili zvona kako bi se obogatili kisikom i to je sve, samo se ne brinem, jer sam siguran da će sve biti u redu.

Preuzmite i chatajte s mama u blizini u Mamlifeu - aplikaciji za moderne mame

Malarija tijekom trudnoće: lako dijagnosticirana, uspješno liječena

Ako je budućoj majci dijagnosticirana "niska voda", to nije razlog za paniku.

Nestašica vode se može liječiti, a ako se pravodobno otkrije, ni na koji način se ne smatra jamstvom teških porođaja i zdravstvenih problema za bebu i majku.

Uzroci bolesti

Ni doba buduće majke niti broj rođenja ne utječu na pojavu bolesti.

Vrlo često, ova patologija izaziva hipertenziju, metaboličke poremećaje, bolesti mokraćnog sustava ili genitalne organe.

Često, oligohydramnios se dijagnosticira u višestrukim trudnoćama i ponovnom sjetvu.

Drugi mogući uzrok bolesti je nerazvijenost epitela, koji pokriva vodenu membranu ili smanjenu sekretornu funkciju ove membrane.

Nažalost, neke abnormalnosti u razvoju djeteta mogu uzrokovati nedostatak vode (na primjer, patologija razvoja bubrega ili lica).

Simptomi bolesti

Malovodu se mogu dijagnosticirati sljedeći simptomi:

 • veličina maternice ne odgovara razdoblju trudnoće
 • majka doživljava bol prilikom premještanja bebe
 • redovita bolna bol u abdomenu
 • slabost
 • suha usta i mučnina

Kako započeti liječenje ne-razvojne trudnoće? Preporuke liječnika u ovom članku.

Temperatura u prvih tjedana trudnoće: kako je sigurno smanjiti? Učimo iz ovog članka.

Što je opasna niska voda tijekom trudnoće?

Nedostatak vode - signal za činjenicu da postoji mjesto za neke patologije trudnoće, koje, na prvom mjestu, utječu na razvoj bebe.

Amnionska tekućina ne samo da ima zaštitnu funkciju: oni sudjeluju u metabolizmu između bebe i majke, a sadrže kisik, vitamine, soli, hormone i druge korisne tvari. Pomažu u zaštiti fetusa od opasnih infekcija i drugih nepovoljnih čimbenika.

Treba shvatiti da količina amnionske tekućine varira tijekom različitih razdoblja trudnoće. U trećem tromjesečju trebalo bi biti oko 1-1,5 litara. Ako su pokazatelji trudne žene ispod tih vrijednosti, moguće je govoriti o niskoj vodi.

Niska voda se događa:

 • umjeren (ne prenizak)
 • izražen (ozbiljno ispod normalnog)

U drugom slučaju, hospitalizacija trudnice na odjel patologije trudnoće je potrebna. To je zbog činjenice da bi medicinsko promatranje trudnice s sličnim problemom trebalo biti trajno i liječenje se ne može izbjeći.

Ostavljanje oligohydramnios (osobito izraženo) bez liječenja je da život djeteta bude pod velikim rizikom. Evo samo nekoliko opasnosti koje ta dijagnoza može značiti:

 • Malformacije djeteta
 • Rizik od kompresije pupkovine i kao posljedica smrti djeteta fetusa
 • Intrauterna infekcija fetusa

Dijagnoza bolesti

Potrebne analize i ispiti

Malovićie je detektiran na ultrazvuku. No čak i bez posebne opreme liječnik može napraviti tu dijagnozu.

Za to će otkriti da opseg trbuha i visina dna maternice trudne žene ne zadovoljavaju rok, a žene pritužbe na malu aktivnost fetusa samo pojačavaju dijagnozu. Osim toga, tijekom vaginalnog pregleda može se vidjeti ravni fetalni mjehur.

No liječnik se neće oslanjati samo na pregled: trudnica, u kojoj liječnik postavlja pitanje dijagnoze "niske vode", obavlja ultrazvuk i dopplerografiju.

CTG će pružiti informacije o srčanom ritmu djeteta, a mrlje i standardni testovi pomoći će identificirati sam uzrok niskoj vodi, koji treba prvo riješiti.

Samo opsežna dijagnoza, kao i postavljanje ozbiljnosti niske vode, mogu dati osnovu za odabir tijeka liječenja.

Kakvu glazbu tijekom trudnoće ima pozitivan učinak na budućnost bebe? Saznajte ovdje.

Zašto se trudnice ne mogu kupati? Pitali ste - mi odgovorimo.

Liječenje i prevencija trudnoće

liječenje

Sve ovisi o ozbiljnosti bolesti i razlozima za to. Na primjer, ako je nedostatak vode izazvao metabolički poremećaj u trudnoj ženi (pretilost), žena bi bila propisana za promjenu prehrane i prehrane.

S umjerenim polihidramnima obično trudnica tretira se izvanbolničko. Obavezna su redovita konzultacija s liječnikom, uzimanje posebnih lijekova, smanjenje fizičkog napora i tjelesne aktivnosti.

Često se stavlja "dvostruka" dijagnoza: starenje placente i oligohydramnios. To zahtijeva upotrebu određenih lijekova, jer se razvija opasna patologija trudnoće - placentalna insuficijencija. Najčešće propisani lijekovi su Curantil i Actovegin.

U slučaju akutne manjkavosti vode, obvezno je primati u bolničko liječenje. Ako je rizik od fetalnog života prilično visok, liječnik može propisati carski rez. Ako gestacijsko razdoblje dopušta, a dijagnoza ne podnosi druga rješenja, pribjegavaju ranoj dostavi.

prevencija

Nažalost, ne mogu postojati izravne preventivne mjere za nedostatak vode. Istina, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja smanjuju rizike ove patologije. Nije im teško pratiti gotovo svaku trudnicu:

 • Izbjegavajte ozbiljan fizički napor, nemojte dizati težine od samog početka trudnoće
 • Pratite vašu prehranu, pojedite razlomak, najmanje pet puta dnevno. Napustite brze hrane i druge "opasnosti", kako biste pratili dobitak težine
 • Provesti sve testove pravodobno, kako bi se ispunili svi doktorski propisi, tako da u slučaju opasnosti, postavite dijagnozu na vrijeme
 • Pješačenje na svježem zraku, opuštanje, pozitivne emocije, sposobnost opuštanja. Bez obzira koliko govorite o psihologiji trudne žene, važnost ovog aspekta neće se umanjiti. Nažalost, stalni stres i nemogućnost kontrole vlastitih osjećaja, na ovaj ili onaj način, utječu na tijek trudnoće. Stoga je od ove točke potrebno započeti cijeli proces pripreme za nošenje bebe.

Nemojte se bojati ove dijagnoze, teški nedostatak vode nije toliko uobičajen. No, ako se radi o dijagnozi, medicinska intervencija se ne može izbjeći.

Umjesto zaključivanja:

 • nedostatak vode je nedostatak amnionske tekućine koja utječe na metaboličke poremećaje između majke i bebe i može dovesti do ozbiljnih problema rasta i razvoja djeteta;
 • pravodobna dijagnoza i izvršenje svih medicinskih propisa za trudnice ukazuju na povoljnu prognozu ishoda trudnoće;
 • u niskoj vodi, uzrok ove patologije, koji zahtijeva korekciju, nužno je identificiran;
 • s umjerenim niskim protokom, trudnica tretira na ambulantnoj osnovi, teški oblik bolesti zahtijeva hospitalizaciju;
 • ako je dijagnoza izravna prijetnja za život djeteta, a razdoblje trudnoće hipotetički uključuje dostavu, vjerojatno će se stimulirati rad ili će se provesti carski rez;
 • pojava niske vode ne ovisi o dobi trudne žene, niti o broju rođenih;
 • čest uzrok izazivanja ove patologije je slab metabolizam, stoga žene s pretilosti preporučuju liječnici prije planiranja djeteta da ode na dijetu

Želite li naučiti kako napustiti trudnicu? Korisne preporuke u ovom članku.

Može li trudna "Bioparox"? Učimo iz ovog članka.

Hitno. Tko je imao plitku vodu! Što to prijeti?

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Imao sam umjerenu količinu vode, napisao sam svijeće, a na kontrolnom ultrazvuku sve je bilo vrhunski

u 32 tjedna, negdje u dva tjedna napravili su kontrolni ultrazvuk, a svijeće, ako memorija služi hexion

Hvala vam, Alexandra, malo mi se smiruje, nadam se, doista, to ne znači ništa strašno, u svakom slučaju, kao i mnogi ovdje kažu, otišli su u bolnicu, ne mogu sada, moja kći i ja smo sada sami, nema mjesta za to. Uznemirujuće što sam još uvijek u inozemstvu, ovdje se ultrazvuk vrši prema mojim normama i kriterijima, ali ih ne mogu sasvim razumjeti. Pa, na 21. tjednu u Rusiji, učinit ću normalan ultrazvuk, sigurno će sve reći.

Došlo je do nedostatka vode, dnevne bolnice, a zatim položili na kapaljke. Nitko nije govorio o pitkoj vodi, a bez toga pio je puno. 2 kontrolni ultrazvuk i gornju granicu normalne

Alya, slažem se s vama o liječenju, radije bih otišao ginekologu, kako živjeti do sutra, nadam se da me ne smiju staviti u bolnicu, nemam apsolutno mjesto za staviti svoju kćer, ne vjerujem svom savjetu oko tri litre, Ako pijem ove 3 litre i ne pucnem, onda će me pasti u trbuh, a ja ću grickati, a ja jedva povećavam količinu amnionske tekućine. S obzirom na činjenicu da je nedostatak vode u vašem rođenju otkrio: Već sam pročitao da se količina tekućine može promijeniti prije isporuke, tako da se to dogodilo vjerojatno i imam samo drugi trimestar.

+1)) Količina potrošene tekućine neće utjecati na količinu vode. noćna mora koju liječnik kaže takvu glupost (uzrok nedostatka vode trebao bi biti razjašnjen - krv treba donirati i za infekcije, možda, naravno, fiziološki nedostatak vode, imao sam blagu, dijagnozu su imali 32 tjedna, antibiotici su bili pricked

Patologija amnionske tekućine: visoka voda, niska voda, promjena boje

Dijete je tijekom trudnoće u tekućem mediju - amnionskoj tekućini koja mu omogućava slobodno kretanje i obavlja niz drugih jednako važnih funkcija. Postoje patologije amnionske tekućine, kao što su visoka voda i niska voda. Ovi uvjeti kompliciraju ne samo tijek trudnoće već i porođaj. Preciznije odrediti nedostatak vode i visoka voda tijekom trudnoće moguće je samo ultrazvukom.

Ažuriranje amnionske tekućine javlja se svakih 3 sata. Svakodnevno dijete apsorbira do 4 litre vode koja ulazi u tijelo kroz probavni kanal. Amnionske vode formiraju se kao posljedica lučenja amnionskog epitela (vodene membrane) i sadrže proteine, masti, ugljikohidrate, hormone, vitamine i druge biološki aktivne tvari. Osim toga, epiderme i dlake dlake fetusa, urina i ispuštanje lojnih žlijezda djeteta se miješaju s vodom.

Normalno, do kraja trudnoće, količina vode iznosi 600-1500 ml. S smanjenjem volumena amnionske tekućine do 500 ml ili manje, oni govore o niskoj vodi. Ako količina amnionske tekućine raste od 1,5 litara ili više - to je visoka voda.

Funkcije amnionske tekućine

Vrijednost amnionske tekućine nije ograničena na njihovu količinu i slobodno kretanje fetusa. Osim toga, uloga amnionske tekućine je:

 • zaštita fetusa od vanjskih utjecaja (ozljede, šokovi);
 • sprečavanje pupčane vrpce da se komprimira između zidova maternice i djetetova tijela;
 • sudjelovanje u otvaranju vrata maternice u prvoj fazi rada (fetalni mjehur djeluje kao hidraulički klin).

Malovodie i njegovi razlozi

Malovodie (oligohydramnion) manje je uobičajeno od polihidramnija. Smanjenje količine vode povezano je s nedovoljnim razvojem endometrijske obloge vodene membrane ili sa smanjenjem njegovog sekretornog kapaciteta.

Trenutno, uzroci niske vode nisu dobro razumjeli, iako su određeni neki obrasci:

 • abnormalni razvoj mokraćnog sustava fetusa;
 • majčinska hipertenzija;
 • ženske upalne bolesti (obje izvanbračne i genitalne bolesti);
 • kršenje metaboličkih procesa (pretilost);
 • nedostatak vode u jednom od identičnih blizanaca (zbog neravne preraspodjele između blizanaca koji cirkuliraju u zajedničkoj krvi placente);
 • perenashivanie;
 • placentalna insuficijencija.

Kliničke manifestacije oligohydramnios

U niskoj vodi, trudna žena bilježi bol u abdomenu, a fetalni pokret je bolan. Dimenzije maternice (visina dna maternice i opseg trbuha) ne odgovaraju gestacijskom dobu i, prema tome, smanjuju se. Pročitajte više o normama visine dna maternice tjednima tijekom trudnoće →

Zbog bliskog prianjanja zidova maternice na tijelo fetusa, ona je stisnuta i savijena. Kao rezultat toga dijete može doživjeti krivulju kralježnice i klupske noge.

Također je moguće stezanje pupkovine, što dovodi do intrauterine hipoksije, a ponekad i smrti fetusa. Ako žena ima malo amnionske tekućine tijekom trudnoće, nakon rođenja, dijete ima suhu i naboranu kožu, nedovoljnu duljinu i tjelesnu težinu.

Poligon i njegovi uzroci

Razvoj vode razvija se zbog povećane funkcije lučenja vodene membrane i njezini su uzroci vrlo različiti:

 • zarazne i virusne bolesti žena tijekom trudnoće;
 • dijabetes melitus;
 • bolesti bubrega i kardiovaskularnog sustava;
 • inkompatibilnost majke i fetalne krvi Rh faktorom;
 • višestruke trudnoće (u jednom zametku ima malo vode, au drugom ima visok protok vode);
 • bolesti placente (chorionamnionitis, placentitis).

Kliničke manifestacije polihidramina

Poligon može biti od dva oblika - akutna i kronična. Najteži akutni oblik polihidramnija, kada se količina amnionske tekućine brzo povećava tijekom nekoliko dana. Kao rezultat toga, moguće je smrti fetusa i / ili ruptura maternice.

Kronični oblik polihidramnoze karakterizira postupno povećanje količine amnionske tekućine (tijekom trudnoće), povećanje opsega maternice (100-120 cm ili više), napetost u maternici i pojava fluktuacije (kada kliknete na želudac, jasno ćete čuti gubljenje).

Žena se žali na težini i bolovima u trbuhu, nedostatku i pojavi edema nogu. Zbog povećane tvorbe vode maternica podiže membranu, čime se otežava disanje i cirkulacija krvi.

Kretanje fetusa postaje preaktivno, položaj je nestabilan, tijekom pregleda teško je palpacija malih dijelova fetusa i prigušeno srce. Zbog preopterećenosti trbušne kože s povećanim uterusom pojavljuju se strija (ožiljci trudnica) i pojavljuje se venski uzorak.

Obrada niske vode i visoke vode

Za liječenje niske vode pokušajte utvrditi njezin uzrok i ukloniti ga. Ako su to fetalne malformacije nespojive sa životom, potrebno je pobačaj. Pročitajte više o uzrocima i liječenju oligohydramnios →

Antibiotici se koriste u liječenju polihidramina, čak i ako nije identificirana infekcija. Također propisane lijekove koji poboljšavaju mikrocirkulaciju (Actovegin, Trental, Magnesia, Eufillin, Curantil) i vitamine (tokoferol i askorbinska kiselina). U teškim slučajevima polihidramnija probijaju amnionski mjehur, nježno oslobađajuću vodu.

U slučaju akutnih polihidramnija pribjegavaju ranoj dostavi. Istovremeno, provode terapiju za popratne bolesti žene.

Uzroci zamorne amnionske tekućine

Normalno, fetalne vode tijekom trudnoće trebaju biti transparentne. Bliže porodu, mogu dobiti maglovitu boju koja je povezana s ulazom čestica kože, kose i originalnog lubrikanta u njih. Ako se to dogodi, ne treba se brinuti, to je sasvim prirodan proces.

Muddy amnionska tekućina može se razmotriti tijekom ultrazvučnog pregleda. Ako se patologija detektira u ranom razdoblju trudnoće, na prvom mjestu to može značiti da fetus ima ogromne nedostatke u razvoju, genetskim bolestima. U ovom slučaju, liječnik obično preporučuje da žena prekine trudnoću.

Ako je oblačna amnionska tekućina tijekom trudnoće otkrivena od druge polovice pojma, ovo stanje često znači da fetus može patiti od različitih bolesti kao što su konjuktivitis, upala pluća itd. Također, voda može postati mutna zbog unosa nekih lijekova i razvoja zaraznih upalnih procesa u njenom tijelu.

vrsta

Boja amnionske tekućine važan je pokazatelj zdravlja fetusa. Uobičajeno je da su vode čiste i nemaju izražen miris. U prisutnosti čimbenika nevolje, boja amnionske tekućine može varirati od mutne do smeđe boje.

Ako se voda uklanja kod kuće, žena treba obratiti pozornost na pojavu amnionske tekućine. Po prijemu u bolnicu važno je obavijestiti liječnika o svojoj prirodi.

Ako je voda zelena

Zelena boja fetalnih voda znači da je izvorna izmet ili meconium prisutan u amnionskoj tekućini (ispada da je dijete došlo prije rođenja). Ova situacija proizlazi kao rezultat hipoksije fetusa i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Ako se zelena voda odmakne kod kuće, žena bi trebala stići u bolnicu što je brže moguće. U slučaju ispuštanja vode u bolnici, stručnjaci počinju odmah provoditi dodatne preglede fetusa ili hitno provoditi carski rez, kako bi im se beba što je prije mogla pomagati.

Ako je voda ružičasta

Ova situacija je rijetka, ali njegov izgled može biti znak ozbiljne prijetnje. Ružičasta boja može govoriti o krvarenju, kako bi saznala svoj uzrok, potrebno hitno pozvati hitnu pomoć i otići u bolnicu.

Ako se u amnionskoj tekućini nalaze samo krvne žile, ali ona ima normalnu svijetlo žutu boju, a opće blagostanje buduće majke nije uznemirena, nema se što brinuti. Mješavina krvi rezultat je otvaranja vrata maternice, to jest, ukazuje na to da će rad uskoro početi i da se treba prikupiti u maternici.

Ako je voda žuta

Žute vode ne nose nikakvu opasnost, oni su inačica norme. Sve što je potrebno za ženu nakon izbijanja žute vode je u bliskoj budućnosti doći do rodilišta.

Ako žute vode sadrže ružičaste pruge, ni za što se ne treba brinuti. Pokazuju da je maternica spremna za rođenje djeteta.

Meconium u amnionskoj tekućini

Stručnjaci vjeruju da je izgled meconija u amnionskoj tekućini zbog sljedećih razloga:

 1. Hipoksija fetusa. Dijete je refleksno ispraznilo crijeva zbog nedostatka kisika.
 2. Placenta starenja. Kad se trudnoća odgodi, placenta stari i prestane obavljati svoje funkcije, kao rezultat toga, fetus također pati od nedostatka kisika i hranjivih tvari, stoga otpušta izmet ispred vremena.
 3. Infekcije tijekom trudnoće, prenesene u buduću majku.
 4. Genetske bolesti djeteta.
 5. Ubacivanje ili gubitak pupkovine.
 6. Placentalna abrupcija ili akutno oštećenje protoka krvi u svojim tkivima.

Je li opasno?

Tijekom trudnoće fetus periodički gubi i udahne fetalnu vodu. Apsolutno nije opasno ako je amnionska tekućina jasna i prozirna. Ali meconium u amnionskoj tekućini može uzrokovati ozbiljne posljedice za bebu.

Gutanje vode meconijem može dovesti do inhibicije kardiovaskularnih i središnjih živčanih sustava fetusa, uzrokujući poremećaj respiratornog funkcioniranja, čak i asfiksiju. Jednom u pluća, mekonske čestice izazivaju lokalnu upalu ili upalu pluća. Zabilježeno je da djeca koja su podvrgnuta intrauterini aspiraciji meconiumom uhvaćaju hladnoću i imaju bolest bronho-pluća češće od njihovih vršnjaka.

Stručnjaci vjeruju da barem 30% djece zbog šoka na početku rada, emitiraju izvornu izmet u malim količinama u fetalne vode. Ova situacija je apsolutno normalna, ali zahtijeva ispravne postupke opstetričara u procesu porođaja i nakon pojave djeteta.

Bilo koja patologija amnionske tekućine, bilo da se radi o promjeni njihove boje ili količine, ne bi trebalo zanemariti. Stanje amnionske tekućine važan je kriterij za dobrobit djeteta u maternici.

Autor: Olga Rogozhkina, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Niska voda tijekom trudnoće

Malovodiya u trudnica - smanjenje broja amnionske tekućine tijekom trudnoće, što je rezultat nedovoljne izlučivanja amnionske tekućine endometrijom maternice ili njegovog neadekvatnog funkcioniranja. U amnionskoj tekućini sadrži mnogo hranjivih tvari koje hrane fetus.

U procesu njegove vitalne aktivnosti ispuštanje lojnih žlijezda, dlake i epiderme fetusa se oslobađa u amnionsku tekućinu. Brisanje okruženja prepreke potrebne za život djeteta je zadatak majčinog tijela, pa svaka tri sata ažurira amnionsku tekućinu.

Amnionska tekućina sprečava kompresiju pupkovine i pomaže otvoriti vrata maternice tijekom porođaja, igrajući ulogu nekog tipa hidrauličkog klinastog tijela koji je pritisnuo orgulje iznutra ispod mase fetusa.

Ovisno o trajanju trudnoće, količina amnionske tekućine varira. U trećem tromjesečju njihov sadržaj iznosi 1000-1500 ml. Ako tijekom ultrazvučnog volumena amnionske tekućine

Malarija u trudnica: postoji li lijek?

Malovodija u porodničkoj praksi zove se smanjenje količine amnionske tekućine. Još jedna varijanta naziva ove države je izraz "oligohydramnion".

Normalno, volumen amnionske tekućine povećava se s rastom fetusa, amnionske i maternice. Dakle, u prvom tromjesečju količina amnionske tekućine je ograničena na nekoliko žlica, dostižući pola stakla do kraja tromjesečja. I 38. tjedna, kada se fetus već smatra punim radnim vremenom - do pola litre fetalne vode može biti u utrobi.

1-2 tjedna prije rođenja, količina vode, u pravilu, donekle se smanjuje - to nije patologija i objašnjava činjenica da se majčino tijelo oslobađa od suvišne tekućine prije isporuke. Ovaj prirodni proces dehidracije omogućuje majčino tijelo da izgubi manje krvi s mogućim krvarenjem.

Neizravni (ne nedvosmisleni) znakovi niske vode tijekom trudnoće mogu biti:

 • bol tijekom intenzivnog kretanja fetusa u drugoj polovici trudnoće;
 • male veličine trbuha za određeno razdoblje trudnoće.

Konačna procjena prisutnosti ili odsutnosti oligohydramnios tijekom trudnoće od strane opstetričara temelji se na tzv. Indeksu amnionske tekućine (IAG), koji se određuje ultrazvukom. Amnionski indeks ima svoje normalne granice za različite periode trudnoće.

Amniotski indeks: Norm


Vrste niske vode tijekom trudnoće

Kako liječiti cistitis tijekom trudnoće?

Prva stvar koju treba naučiti, želeći izliječiti cistitis tijekom trudnoće, jest da samozavaravanje za trudnice može biti smrtonosno

Dijagnoza "neishranjenosti" može se dati u trudnici u prvoj i drugoj polovici trudnoće. Ovisno o gestacijskoj dobi, postoji rana i kasnije niska voda.

Prije toga, nedostatak vode (do 20 tjedana) najčešće je uzrokovan disfunkcijom amniona (fetalnog mjehura), budući da je amnionska površina koja obavlja funkciju nadopunjavanja amnionske tekućine u ranoj fazi trudnoće. Rani oblik oligohydramnios također se može odrediti ultrazvukom.

Malarija, dijagnosticirana nakon 26. tjedna, smatra se kasnim. Patološko smanjenje količine amnionske tekućine u ovom slučaju može biti uzrokovano nekoliko glavnih razloga:

 • patologija razvoja bubrega fetusa jer se u drugoj polovici trudnoće održava razina amnionske tekućine, uključujući i rad mokraćnog sustava bebe;
 • curenje amnionske tekućine zbog preranog oštećenja membrane;

Treba napomenuti da rani oligohydramnios, u slučaju očuvanja trudnoće, mogu se kasnije pretvoriti

Što je opasno u trudnoći?

S bilo kojim polihidramnozima postoji rizik od nedostataka u središnjem živčanom sustavu fetusa i organa gastrointestinalnog trakta.

Prema težini niske vode tijekom trudnoće može se podijeliti na umjerenu i tešku nisku vodu.

Umjereni oligohydramnios je vrlo uobičajen i često ne nosi ozbiljnu opasnost s odgovarajućim medicinskim nadzorom. U takvoj situaciji, indeks amnionske tekućine neznatno se razlikuje od norme i, u pravilu, ovo se stanje može ispraviti pomoću posebne prehrane i režima pijenja.

Žene s teškom plitkom vodom (uključujući one povezane s preeklampsijom ili dijabetesom) kako bi se izbjegle komplikacije zahtijevaju više pažnje od opstetričara i posebnog liječenja. Taktike liječenja u takvoj situaciji može odrediti samo stručnjak, uzimajući u obzir stanje i povezane bolesti buduće majke.

Što je opasna niska voda tijekom trudnoće?

Potvrđeni nedostatak vode u trudnica može biti ispunjen raznim komplikacijama za zdravlje majke i fetusa.

Ovisno o ozbiljnosti bolesti, nedostatak vode može dovesti do:

 • pobačaj u prvoj polovici trudnoće ili prijevremena isporuka kasnije;
 • gubitak pupkovine, prerano pucanje amnionske tekućine i infekcija fetusa;
 • slabost rada;
 • intrauterino usporavanje rasta;
 • patologija razvoja živčanog sustava fetusa;
 • suhu kožu fetusa;
 • perinatalna smrt.

Malarija u trudnica: postoji li lijek?

Trudnice s dijagnozom niske vode tijekom trudnoće pitaju se kako postupati s niskom vodom tijekom trudnoće (oligohydramnion)?

Kao što je već spomenuto, težina simptoma oligohydramniona izravno utječe na taktiku trudnoće, uz smanjenje broja amnionske tekućine. Ako ovo stanje nema izražen negativni učinak na rast i razvoj fetusa, trudnoća može biti sigurna za njegu.

Malarija u trudnica, čije liječenje određuje liječnik, mora uvijek biti sveobuhvatan i proći od načela racionalnosti. U pravilu, to uključuje mjere usmjerene na poboljšanje uteroplacentalnog protoka krvi, metabolizma u posteljici, obnovi zamjene plina u sustavu majke-placente-fetus. Potrebno je redovito procijeniti stanje fetusa pomoću ultrazvuka, CTG i Doppler.

Taktike isporuke tijekom plitke vode

Kada se plitki voditelji često primjenjuju na umjetno nadopunjavanje membrana sterilnosti s sterilnom otopinom soli. Takve mjere u nekim slučajevima omogućuju smanjenje rizika od komplikacija, osobito ozljeda pupkovine.

Kada se otkriju abnormalnosti u stanju nerođenog djeteta, prema rezultatima postupka kardiotokografije, kako bi se izbjegle daljnje komplikacije, liječnici mogu bez odlaganja odlučiti izvršiti carski rez.

Prevencija oligohydramnios

Za sprječavanje pojave niske vode treba općenito slijediti sljedeća opća pravila za sve žene koje nose djecu ženama:

 • ne dižite i nosite utege;
 • strogo kontrolirati težinu dobivenu tijekom trudnoće;
 • kontrolira krvni tlak;
 • prehrana budućih majki treba biti cjelovita i raznovrsna;
 • tijekom trudnoće, multivitamini treba uzimati samo prema vrijednosti liječnika (o opasnostima složenih vitamina za trudnice);
 • zadržati tjelesnu aktivnost, napraviti posebne vježbe za trudnice;
 • ne zanemariti planirane preglede koje propisuje opstetričar;
 • ako je moguće, ukloniti stres.

Malovodie - patologija amnionske tekućine

Kada je trudnoća rijetka, ali se događa da se količina amnionske tekućine smanji do te mjere da liječnici govore o oligohydramniosima. To jest, o stanju u kojoj je količina amnionske tekućine u punom trajanju manja od 0,5 l (normalno 0,5 - 1,5).

Amnionsku tekućinu proizvodi jedan od fetalnih membrana. Oni su također nadopunjeni tekućinom iz krvi trudnice i urinom fetusa.

Amnionska tekućina je bistra ili blago mutna tekućina koja sadrži proteine, ugljikohidrate, lipide, hormone i druge tvari. Vrijednost amnionske tekućine za fetus je velika: osiguravaju metabolizam i slobodno kretanje, štite ga od vanjskih utjecaja, ne dopuštaju da se pupčana vrpca između maternice i fetusa stisne. Općenito, amnionska tekućina doprinosi normalnom funkcioniranju fetusa.

Stoga, ako ih nema, prije svega pati od fetusa. Pored toga, moguće su i komplikacije porođaja (slab rad, bolni kontrakcije, sporo proširenje vrata maternice), česti su slučajevi preranog rođenja i pobačaja.

Trenutačno nema jasne predodžbe o uzrocima niske razine vode. Možda amnion nije dovoljno razvijen i predstavlja nedovoljnu količinu amnionske tekućine, ili ima povećanu sposobnost preokretanja njihove apsorpcije.

Međutim, primijećeno je da je oligohydramnios često povezan s malformacijama fetusa, što se uočava kod žena s kroničnim bolestima kardiovaskularnog sustava i bubrega, s preeklampsijom i patologijama posteljice, pretilosti od 2-3 stupnja i u nekim drugim slučajevima.

Tijekom plitke vode, žene često pate od bolova u trbuhu, što posebno pogoršava pokrete fetusa. Ginekolog također može predložiti nedostatak vode u odnosu na veličinu maternice i očekivano trajanje trudnoće. Konačna dijagnoza se obično vrši prema rezultatima ultrazvuka.

Otkrivanje oligohydramnios pomoću ultrazvuka može biti već u 16-20 tjedana trudnoće. Ovo je tzv. Rani nedostatak vode. Kasnije je plitka voda otkrivena nakon 26 tjedana trudnoće.

Nakon dijagnoze ove patologije poduzete kompleksne terapije. Utvrđeni su mogući uzroci niske vode, provodi se liječenje ili stabilizacija trudnog stanja. Osim toga, poduzimaju se mjere za normalizaciju cirkulacije krvi između majke - placente - fetusa, što je neophodno da se spriječi kršenje razvoja fetusa. Metilksantini, magnezija, glutaminska kiselina propisani su za ovu trudnu ženu.

Rezultati liječenja provjeravaju se ultrazvukom svakih 7-10 dana. I svaka tri dana provodi se dopplerska sonografija, koja omogućuje procjenu protoka krvi u plućima sustava majke-placente-fetus.

U slučaju snažno izraženog niskog toka, označena je isporuka carskim rezom. Ako se stanje fetusa procijeni normalnim i nedostatak vode je umjeren, moguće je prirodno porođaj. S ovim posljednjim, obavezno otvaranje membrana fetusa provodi se za poticanje rada.

Zašto se pojavljuje niska voda?

Dijagnoza oligohydramniosa čini 20% trudnica. Taj se fenomen izražava u nedostatku amnionske tekućine. Ovisno o složenosti protoka, to može biti vrlo opasno i u nekim slučajevima prijeti pobačajem.

Amnionska tekućina važna je komponenta za pravilan razvoj fetusa. Sadrže potrebni kisik, vitamine, druge hranjive tvari, soli i hormone. Osim toga, oni obavljaju zaštitnu funkciju, štiteći dijete od šoka i pritiska iz majčinih organa. I spriječiti prodor infekcija i drugih agresivnih pojava.

Liječenje niske vode tijekom trudnoće ovisi o stupnju njezinog tijeka, o utjecaju na fetus i o razlozima njezina izgleda. Dijagnoza se može provesti u bilo kojoj fazi trudnoće. Često se nalazi u drugom tromjesečju, ali nije neuobičajeno kada se otkriva u trećem.

Ako količina amnionske tekućine u proteklim tjednima varira unutar 1-1,5 litara, onda to ukazuje na njihovu nedostatnu količinu. U nekim se slučajevima sada pretvara u ozbiljne probleme.

Postoje dvije vrste nedostatka amnionske tekućine:

 • Umjerena. Obično je to uzrokovano pothranjenom prehranom, stoga je za ukidanje žene samo trebalo uspostaviti vlastitu prehranu i režim prehrane. Liječnici preporučuju da jedu više hrane s visokim sadržajem hranjivih tvari i vitamina. Uz prehranu, mora se povremeno pregledati kod nadzornog ginekologa;
 • Izraženo. Opasno je za fetus. Liječenje se provodi sveobuhvatno i uključuje uzimanje lijekova. Žena mora biti smještena u bolnicu radi očuvanja. Što je jači nedostatak vode, to su veći rizici za dijete, jer može dovesti do deformacije koštanog sustava fetusa, patologije razvoja udova i gušenja, što narušava živčani sustav i mozak.

Što prijeti ozbiljnom nedostatku vode tijekom trudnoće?

Žena obično ne primjećuje kršenja, ona se osjeća dobro, njezino stanje ne odstupa od norme. Može se reći da ova patologija nema izrazitih simptoma, što uvelike komplicira dijagnozu. Međutim, mnogi ljudi doživljavaju bolne senzacije tijekom fetalnih pokreta, pa se na neki način to može nazvati jednim od simptoma.

Otkriti nedostatak amnijske tekućine samo od strane liječnika.

Promatrajući ginekolog provodi rutinske pretrage i njihovi rezultati mogu utvrditi njegovu prisutnost:

 • Uterus zaostaje u rastu;
 • Nedosljedna visina dna maternice;
 • Veličina trbuha, neprimjerena trudnoća.

Liječnici su svjesni prijetnje oligohydramnios - rizici za nerođenog djeteta značajno su povećani. Osim toga, što je izraženiji, to su veće.

Kako bi se osiguralo da je njegova dijagnoza točna, liječnik će ženu uputiti na ultrazvučni pregled, čiji rezultati potvrđuju ili opovrgavaju zaključak liječnika. Paralelno, odredite količinu tekućine unutar placente i ozbiljnost kršenja, kao i njegov učinak na fetus.

Uzroci niske vode tijekom trudnoće

 • Visoki krvni tlak. Tijekom čitavog razdoblja djetinjstva, dijete ga pronalazi, ali su beznačajni i unutar normalnog raspona. Ali ako fluktuacije znatno premašuju dopuštene i često se promatraju, onda bi oni vjerojatno mogli biti uzrok nedostatka amnionske tekućine. Ozbiljna hipertenzija utječe na razvoj fetusa, usporava njegov rast i može čak dovesti do blažene trudnoće. Često se patologija uzrokovana tim razlogom nalazi približno 21 tjedna, ali tijekom čitavog prvog tromjesečja nije neuobičajeno;
 • Abnormalni razvoj embrija također može biti izazovni čimbenik. Može se otkriti tijekom prolaska drugog planiranog ultrazvuka;
 • Mala izlučivanje membrane i slab razvoj epitela koji ga prekriva;
 • Višestruka trudnoća. Uzrok je neravnomjeran protok krvi u posteljici. U ovom slučaju jedno dijete dobiva više hranjivih sastojaka i drugih elemenata od druge. To može dovesti do smrti slabijeg djeteta, pa se te žene promatraju u bolnici;
 • Bakterijske infekcije prije i tijekom trudnoće. Patogena mikroflora ponekad dobiva ne samo u rodnom kanalu, već iu amnionskoj tekućini. Isprva se ne manifestira, ali obično do 21. tjedna, pod utjecajem hormona, počinje se dramatično razvijati i nakon 10 tjedana niska razina vode postaje vrlo izražena;
 • Perenashivanie. Država u žena nakon 36 tjedana. Do tog datuma, dijete je potpuno spremno za rođenje i može se pojaviti u bilo kojem trenutku. U nekim slučajevima, žene nose dijete do 40 tjedana. Od oko 38. godine, količina vode se smanjuje zbog starenja posteljice. Već je ispunila svoje funkcije i postepeno iscrpljuje. Liječnici u ovom slučaju uzrokuju prijevremeni rad ili obavljaju carski rez;
 • Postoje slučajevi kada se oligohidramniosi razvijaju od samog začeća. U takvim okolnostima, otkriva se pri donošenju planiranog ultrazvuka u 12 ili 22 tjedna. Često se javlja na pozadini metaboličkih poremećaja i pretilosti trudnice. Liječnici procjenjuju stupanj ozbiljnosti i utjecaja na dijete. Ako nema ozbiljnih kršenja, postoji šansa da spasi fetus. Liječenje žene u toj državi bit će u bolnici prije rođenja. Djeca su u ovom slučaju rođena najviše 37 tjedana, jer placenta počinje ljuštiti prije vremena. Često rođenje djeteta provodi se carskim rezom.

dijagnostika

Prva stvar nakon dijagnoze, liječnik određuje uzrok, a zatim ozbiljnost ovog fenomena.

Stručnjaci za to koriste različite ankete i analize:

 • Dopplerografija, ultrazvuk. Oni pomažu odrediti količinu vode u fetalnom jajetu, kao i utvrditi da je dijete u razvoju. Osim toga, ove se metode koriste za procjenu protoka krvi u arterijama mozga fetusa, pupčanu vrpcu i maternicu;
 • Opći test krvi i urina, razmazivanje prisutnosti bolesti spolne sferi. Ove metode će eliminirati mogućnost infekcije bebe;
 • KGT omogućuje određivanje stanja i dobrobiti djeteta.

Kako liječiti umjerenu i tešku nisku razinu vode tijekom trudnoće

Ovisno o težini, uzrocima i stupnju utjecaja, koriste se različite metode. Na primjer, ako se nedostatak amnionske tekućine otkrije 27. tjedna, pretilost je propisana lijekovima koji poboljšavaju funkciju posteljice.

Od 31. tjedna provodi se sveobuhvatan pristup, uključujući i uzimanje lijekova za poticanje metabolizma u posteljici. Oni također propisuju vitamine i, naravno, sredstva za uklanjanje uzroka.

Postoje dvije metode liječenja: ambulantno i pacijentice. Prvi - koristi se s umjerenim protokom, drugi - s teškim.

U prvom slučaju, trudnica bi se trebala pridržavati blagog režima, smanjiti tjelesnu aktivnost, ne prekomjernu radnu snagu, uzimati lijekove koje je propisao liječnik i redovito posjećuju konzultacije. U osnovi, ova metoda je propisana u drugom tromjesečju.

U bolnici se pojavljuju u slučaju teških tijekova iu slučajevima kad umjereno nedostatak vode tijekom trudnoće, uz ton maternice. Obično je liječenje u medicinskom objektu potrebno za žene u kasnijim fazama.

Za praćenje stanja majke i djeteta imenovati tjedni ultrazvuk, Doppler, CTG. Ako postoje rizici koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje i život fetusa, tada se propisuje carski rez, a od 33 tjedna može prouzročiti prijevremenu isporuku.

U ranim fazama, osobito u prvom tromjesečju, ta povreda često izaziva pobačaja. Također utječe na sam porast, čineći kontrakcije i pokušaje slabim. U takvim slučajevima se izvodi carski rez ili se pretvara prerano rad.

Nedostatak vode

Malovodija je stanje u kojem volumen amnionske tekućine u punoj trajnoj gestacijskoj dobi ne prelazi 600 mililitara. To je vrlo rijetko, u oko 0,5-5% slučajeva trudnoće.

razlozi

Uzroci niske vode trenutno su nejasni. Vrlo često je povezano s oštećenim razvojem fetusa. Ali to vjerojatno nije nedostatak vode koji uzrokuje hipotrofiju fetusa, ali obratno: nedostatak funkcije nerazvijenih bubrega fetusa dovodi do smanjenja izlučivanja urina i smanjenja volumena amnionske tekućine.

Malarija se promatra u hipertenziji majke, pretilosti 2-3 stupnja, raznih infekcija.

Znakovi

U niskoj vodi, pokret fetusa je ograničen, au teškim slučajevima mogu se formirati adhezije između fetalnih membrana i kože fetusa.

Stanje trudnice, u pravilu, ne mijenja, povremeno se žene žale na bol tijekom pokreta fetusa.

Dijagnoza i posljedice

Oligohidramnion može otkriti prilikom ispitivanja trudna veličine maternice ne uklapa u trudnoći, kao i tijekom ultrazvuka.

Vrlo često, nedostatak vode prati pobačaj.

Rodjenje pri niskoj vodi, u pravilu, dugo je. To je zbog činjenice da membrane fetusa, čvrsto rastegnute na svoj dio koji predstavlja, ometaju svoj napredak kroz rodni kanal, kontraktilnost maternice je uznemirena i slabost radne aktivnosti razvija.

liječenje

Liječenje je sveobuhvatno. Prvo, potrebno je ukloniti stanje koje je uzrokovalo manjak vode: normalizirati majčinski krvni tlak, liječiti infekciju.

Drugo, potrebno je normalizirati protok krvi u sustavu majke-placente-fetus, kako bi se spriječilo usporavanje rasta intrauterine. U tu svrhu propisuju se magnezija, metilksantini, glutamat.

S značajnim nedostatkom vode, teška hipotrofija isporuke fetusa vrši se carskim rezom. S umjerenom niskom vodom i normalnim stanjima fetusa, prema kardiotokografiji (sinkroni snimci fetalnog srčanog ritma i kontrakcija maternice) moguće je fiziološko raditi.

U ovom slučaju, u prvoj fazi rada, fetalni mjehur je otvoren i membrane se šire. Ako se nakon 2 sata nakon otvaranja mokraćnog mjehura, rad ne povećava, tada se propisuje generička terapija.

Postoji rizik od hipotoničnog ili atonskog krvarenja u ranom poslijeporođajnom razdoblju. Kako bi se spriječila ova opasna komplikacija, potrebno je primijeniti oksitocin ili metilergometrin na kraju druge faze rada.