Pomažemo ovisnicima
i njihove obitelji

Rođenja

U životu djeteta mogu postojati mnoge situacije u kojima žena treba liječenje. I oni su povezani ne samo sa zdravljem majke, već i sa stanjima fetusa i samom trudnoćom: često, medicinske obveze usmjerene su posebno na njegovo očuvanje.

Među mnogim lijekovima koji su najčešće propisane trudnicama, ne zadnje mjesto je magnezij. Štoviše, ako ste primljeni u bolnicu, gotovo je sigurno da bez uvođenja magnezijevog sulfata neće učiniti. Čini se da je trudna majka ispuštena ili prick magnezija za dovoljno dugo vremensko razdoblje, a sumnje u sigurnost takvog tretmana puzaju u željama i nevoljama.

Pitajte liječnika, to je opasno i da li je prikladno uvesti magnezij u trudnoći, barem, glupo, jer jednom kad ju je postavio, onda, naravno, nije slučajno. Slično je to što se o tome pitaju ne-liječnici, jer se mogu i trebaju tretirati jednako. Možete prikupiti samo dostupne informacije o imenovanju magnezije tijekom trudnoće i izvući neke zaključke. Ali ipak je puno bolje pronaći liječnika kojemu ćete sigurno imati povjerenja.

Zašto je propisana magnezija za trudnice?

Magnezija ili magnezijev sulfat ima niz specifičnih svojstava koja pomažu u liječenju određenih bolesti i stanja trudnice i sprečavanju razvoja komplikacija i pobačaja. Posebice, magnezija normalizira krvni tlak, opušta zidove krvnih žila, ubrzava uklanjanje tekućine iz tijela, opušta mišiće mišića. Tako, za vrijeme trudnoće magnezija propisan za eklampsija, eklampsija s nefropatija i konvulzije, edem, povišeni tlak (hipertenzija), sklonosti tromboflebitisa. Magnezij se također primjenjuje sa svojim akutnim nedostatkom u tijelu trudne žene i postojećom prijetnjom preranog rođenja.

Liječenje magnezija tijekom trudnoće

Trebali biste znati da je takav širi učinak magnezijevog sulfata moguće samo s intravenskom ili intramuskularnom primjenom. Ako uzmete u prašinu, osim laksativnog učinka, nećete ništa više osjetiti - magnezij praktički ne ulazi u krv iz crijevnog trakta.

Količina i koncentracija magnezije koja se daje trudnici ovisi o težini njezina stanja. Obično se dodjeljuje 25% magnezija s jednom dozom od 20 ml. S prvim stupnjem nefropatije, na primjer, dva puta dnevno, s drugim stupnjem - četiri puta.

Proces uvođenja magnezije također je važan - to je prilično neugodno i čak i bolno. Osim toga, nepravilna primjena može izazvati upalu i smrt tkiva na mjestu ubrizgavanja. Prije ubrizgavanja, zagrijava se tekuća magnezija i sigurno će se koristiti duga igla. Lijek se ubrizgava vrlo sporo, polako. Isto vrijedi i za intravenoznu primjenu - magnezija drips dovoljno dugo.

Koji su rizici?

A sada o tome je li magnezija opasna tijekom trudnoće. Neki liječnici protive takvom liječenju, vjerujući da je šteta od toga mnogo više nego dobra. No, u velikoj većini slučajeva, magnezija se propisuje gotovo svim trudnicama koje dolaze iz bolnice zbog nekog razloga. I premda nije učinjeno kliničko istraživanje učinka magnezije na fetus, prema zadanim postavkama smatramo da je dugogodišnje iskustvo u njegovoj uporabi dostatan argument u korist takvog tretmana. Osim toga, hipertonični maternica je opasniji od fetusa i trudnoće od same droge.

Međutim, postoji niz rizika povezanih s unosom magnezijevog sulfata u tijelu. Prije svega, to je više nuspojave: nalet krvi u lice, znojenje, glavobolja, slabost, anksioznost, pospanost, povraćanje, poremećaja govora, pada krvnog tlaka.

Također biste trebali biti svjesni da je s niskim krvnim tlakom uvođenje magnezije strogo zabranjeno. Smanjenje tlaka nakon uvođenja lijeka je razlog otkazivanja.

Također, nemoguće je kombinirati tretman s magnezijom s dodatkom kalcija i dodatkom biološke hrane.

Oprez treba provesti s doziranjem: u velikim količinama magnezijev sulfat djeluje kao lijek, osobito, respiratorni centar mozga može biti oštećen. Kratkoročna primjena lijeka smatra se apsolutno bezopasnom za majku i dijete u kasnijim razdobljima. Ali viška magnezija može izazvati respiratorni neuspjeh u fetusu.

Među ostalim kontraindikacijama uvođenju magnezijeve - prenatalne države. Magnezijev sulfat treba ukinuti odmah prije isporuke. Nakon uklanjanja iz krvi prestaje djelovanje lijeka i više ne sprječava otvaranje cerviksa.

Imajte na umu da se tijekom razdoblja trudnoće liječenje magnezijom provodi isključivo pod strogim nadzorom i nadzorom liječnika. I u prvom tromjesečju, on je kontraindiciran.

Magnesia tijekom trudnoće: recenzije

Kopiranje podataka bez pisane dozvole

Magnesia tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće često nastaju situacije koje zahtijevaju medicinsku intervenciju. Magnezija tijekom trudnoće često se propisuje kako bi se smanjio ton maternice i spriječio prerano rođenje. Razmotrite detaljnije što čini ovaj lijek.

Svojstva magnezije

Magnezija, ili magnezijev sulfat, ima izgled bijelog praha, od čega se dobije otopina za intramuskularnu ili intravenoznu primjenu ili oralnu suspenziju. Metoda uporabe ovog lijeka odabrana je ovisno o dokazima.

Oralna magnezija se uzima za kolecistitis, zatvor, jer ima laksativ i koleretički učinak; Koristi se za čišćenje crijeva prije dijagnostičkih postupaka, u slučaju trovanja s teškim metalnim solima.

Magnezij sulfat primjenjuje intravenski ili intramuskularno, ima svojstvo snižavanje krvnog tlaka, osiguravajući prošireni učinak na krvne žile, i diuretik (diuretik) djelovanje, poticanje izlučivanje tjelesne tekućine. U trudnica smanjuje ton mišića maternice.

Upozorenja za uporabu

Kapaljka s magnezijom tijekom trudnoće propisana je u sljedećim slučajevima:
• s hipertenzijom;
• s povećanim tonusom mišića maternice kako bi se spriječilo prijetnje pobačaja ili prijevremenog poroda;
• smanjiti oticanje;
• s preeklampsijom, popraćeno konvulzijama;
• s predispozicijom za tromboflebitis;
• s nedostatkom magnezija u tijelu;
• u svrhu sedativnog (sedativnog) učinka.

kontraindikacije

Kontraindikacije uporabe ovog lijeka su:
• hipotenzija (niskog krvnog tlaka);
• teška bradikardija (spor broj otkucaja srca);
• kronično zatajenje bubrega;
• individualna netrpeljivost;
• bolesti gastrointestinalnog trakta tijekom pogoršanja;
• prenatalno razdoblje.
Prema mnogim izvorima, magnezija u ranoj trudnoći (u prvom tromjesečju) ne primjenjuje se. Najvjerojatnije je to zbog činjenice da nisu provedene studije o sigurnosti utjecaja na razvoj embrija, što znači da je nemoguće sa sigurnošću reći da je potpuno sigurna. U praksi liječnici to priopćavaju pacijentima s hipertoničnosti maternice po vlastitom nahođenju, budući da magnezijev sulfat može biti jedini način da spriječi pobačaj.

Nuspojave

Obično liječnik upozorava pacijenta o mogućem pojavljivanju nekih nuspojava. Ako se pojavi bilo koji od sljedećih simptoma, odluka o nastavku liječenja uzima se pojedinačno u svakom slučaju.

Korištenje magnezije tijekom trudnoće može izazvati nuspojave kao što su:
• glavobolje;
• mučnina, povraćanje;
• opća slabost i umor;
• aritmija i bradikardija;
• depresija respiratornog centra;
• žeđ i pretjerano znojenje;
• smanjenje refleksnih napetosti;
• poremećaji govora;
• povećana anksioznost.

Uz oštar pad krvnog tlaka, kratkoća daha, smanjenje brzine otkucaja srca, liječenje magnezijevim sulfatom odmah treba zaustaviti.

Doziranje magnezija tijekom trudnoće i mogućnosti korištenja

Magnesia tijekom trudnoće intramuskularno rijetko, jer takve injekcije su vrlo bolne i ostavljaju "bumps". Obično se magnezijev sulfat daje intravenozno pomoću kapaljke, koristeći 25% -tnu otopinu lijeka s jednom dozom od 20 ml. Trajanje liječenja određuje se ovisno o stanju trudnice i stupnju komplikacija.

Prije upotrebe, lijek se zagrijava do tjelesne temperature i ubrizgava se u venu vrlo sporo, kapajući, koristeći dugu iglu. Brza primjena lijeka može uzrokovati oštro smanjenje tlaka, što zauzvrat dovodi do hipoksije (gladovanje kisika) fetusa.

Interakcija s drugim lijekovima

Ne preporučuje se kombiniranje magnezijevog sulfata s upotrebom dodataka prehrani (aditivi za hranu), kao i lijekova koji sadrže kalcij (kalcijev klorid, kalcijev glukonat). Kalcijev pripravci su antidot od magnezije, tj. Neutraliziraju njegovo djelovanje.

Magnezijeva sulfata u trudnoći smanjuje apsorpcije (apsorpcija) od tetraciklin skupine antibiotika i fluorokinolona, ​​smanjuje učinak tobramicin i streptomicina, nije kompatibilan s alkoholom. Međutim, sve te tvari, poput alkohola, zabranjene su tijekom trudnoće.

Učinak magnezije na fetus i tijekom porođaja

Temeljna klinička istraživanja učinka magnezitisa na trudnoću nisu provedena. Međutim, dugoročno iskustvo njegove uporabe smatra se težim argumentom u korist sigurnosti magnezitne terapije. Magnesia je dodijeljena gotovo svim trudnicama koje ulaze u bolnicu radi "očuvanja".

Kao i svaki drugi lijek, magnezijev sulfat se koristi kada očekivani terapeutski učinak premašuje mogući rizik za fetus. Hipertenzija maternice se smatra većom opasnošću od nuspojava lijeka. U nekim slučajevima, kapljica magnezija je jedini način da ostane trudna.
Kratkotrajna primjena magnezitne kiseline u kasnijim razdobljima smatra se apsolutno bezopasnom. No, s dugim tijekovima liječenja, ljekovita tvar može se akumulirati u tijelu, što može uzrokovati hipoksiju i zatajenje dišnog sustava kod djeteta. Također, dugotrajna upotreba magnezije ispire kalcij iz fetalnog koštanog tkiva, što je ispunjeno lomovima tijekom porođaja. Prema američkom istraživanju na temelju slučajeva dokumentiranih u medicinskoj literaturi, žene koje su primile magnezija oko 10 tjedana, djeca su rođena s abnormalnosti skeleta, slomljena rebra i nedostatak kalcija i fosfora u krvi. Na temelju toga je utvrđeno da je optimalno vrijeme za liječenje magnezijemom 3-5 dana, a maksimum je 7 dana.
Neposredno prije rođenja, uvođenje magnezije se poništava. Ovaj lijek izlučuje se iz tijela u roku od nekoliko sati, nakon čega prestaje njezin učinak i ne može imati negativan učinak na radnu aktivnost i otkrivanje cerviksa.

Kako uzeti Magnesiju s uterus ton?

Stanje trudnoće je mješavina pozitivnih emocija s osjećajima. Često, anksioznost u vezi s budućim djetetom nije povezana samo s hormonskim valom, što prisiljava buduću majku da uvijek bude na živcima. Često su iskustva vrlo razumna. Na primjer, stanje tonusa maternice. Žena se osjeća kao da je trbuh zgrozen, postao teškim i pritiskom na donjem dijelu leđa. Zajedno s ovim početi nagging bolove. Te osjećaje ne biste trebali otpisati samo na "zanimljivom položaju". Ovo je ozbiljan fenomen koji može dovesti do ozbiljnih posljedica. Na primjer:

 • Gubitak djeteta;
 • Kršenje zdravlja djeteta;
 • Prerano rođenje.

Što učiniti? Liječnici propisuju lijekove za ublažavanje tonusa maternice. Ovaj članak će raspravljati o jednoj od njih, naime o magneziji.

Mogu li uzeti magneziju s tonusom maternice?

Magnezija je magnezijev sulfat ili magnezijeva sol. U povijesti ovog alata možete naći takvo ime kao engleska sol. U 17. stoljeću je dobiveno iz mineralnog izvora u Engleskoj. Od tada se aktivno koristi u medicini, industriji, poljoprivredi. U ljekarni se prodaje u obliku praha ili gotove otopine.

Za trudnice, ovaj lijek ima blagotvoran učinak. Propisan je za uklanjanje sljedećih odstupanja:

 • Vaskularna mreža;
 • Niska moždana cirkulacija;
 • bubri;
 • konvulzije;
 • Spazam mišića, uključujući ton maternice.

U europskim zemljama, kao iu domaćoj medicini, magnezijev oksidi se pripisuju trudnicama s takvim fenomenima:

 • preeklampsija;
 • Povećana oteklina;
 • Protein u mokraći;
 • Preeklampsija.

Osim toga, magnezija ima laksativni, koleretički i sedativni učinak. Također ima pozitivan učinak na fetus, jer ga štiti od razvoja cerebralne paralize i drugih abnormalnosti.

Magnezija za oslobađanje iz tonusa maternice propisana je samo u kasnoj trudnoći. U prvom tromjesečju recepcija je neprikladna jer izražava učinak na mišiće maternice samo tijekom kontrakcija. Osim toga. U ranim fazama, magnezija ima negativan učinak na fetus. Tako se magnezija tijekom trudnoće može uzimati, ali tek nakon prvog tromjesečja.

Indikacije i kontraindikacije

Magnezija se ne pripisuje samo trudnicama. Ovo rješenje je dizajnirano da utječe na organe cijelog tijela. Sljedeće su indikacije za različita područja zdravlja.

 • epilepsije;
 • encefalopatija;
 • Ispiranje mozga;
 • Prekomjerno proširenje;
 • Konvulzije.
 • tahikardija;
 • hipokalijemija;
 • Gipomagnemiya;
 • Želučana aritmija.
 • Trovanje teškim metalima;
 • rana;
 • astma;
 • bradavice;
 • Znojenje.
 • Produženi zatvor;
 • kolecistitis;
 • Opstrukcija žučnog trakta.

Droppers s magnezijem također se propisuju s povišenim krvnim tlakom i vegetativno-vaskularnom distonijom.

Ovaj lijek ima brojne kontraindikacije za suzdržavanje od uzimanja ovog lijeka.

 • Upala slijepog crijeva akutna i kronična;
 • Organska dehidracija;
 • Intestinalna opstrukcija;
 • Rektalni krvarenje nejasne prirode;
 • Prenatalno stanje;
 • hipotenzija;
 • Zatajenje bubrega i jetre;
 • bradikardija;
 • Neuspjeh prolazne impulse u ventrikulama iz atrija.

Magnesia nije kompatibilna s ovim lijekovima:

 • Mišićni relaksanti;
 • nifedipin;
 • ciprofloksacin;
 • tetraciklin;
 • Soli arsena;
 • novokain;
 • hidrokortizon;
 • antibiotike;

Ako se pojavi predoziranje, glukonat ili kalcijev klorid se koriste kao protuotrov.

Nuspojave

Unatoč činjenici da unos ove otopine u tijelo trudne žene ne utječe na zdravlje bebe, još uvijek ima niz nuspojava. Ako pronađete barem jedan od njih, vrijedi razgovarati sa svojim ginekologom o tome hoće li otkazati ovo rješenje. Koje se neugodne senzacije mogu pojaviti?

 • vrtoglavica;
 • Bol u glavi;
 • Mišićni spazmi;
 • Stalni zamor;
 • Anksiozni poremećaj;
 • depresija;
 • nesanica;
 • Crvenilo lica;
 • Pulsni problemi;
 • Snižavanje temperature krvi;
 • znojenje;
 • dispepsija;
 • poliurije;
 • Stalna žeđ.

Ponekad, kako bi takva pojava prolazila, potrebno je samo čekati nekoliko dana. U drugim će slučajevima Magnesia biti otkazana.

Dakle, injekcije ovog lijeka čine odličan posao trudnicama - smanjuju ton maternice. Važno je zapamtiti da se trudnoća uzima s iznimnim oprezom na lijekove. Stoga nemojte se baviti samom imenovanju i samom otkazivanju lijeka.

Magnezija u trudnoći: opasnosti i koristi

Magnezija tijekom trudnoće široko se koristi diljem svijeta za liječenje, prije svega, preeklampsije, eklampsije, prijevremenog poroda i sličnih simptoma. Preeklampsija, poznata i kao kasna toksikoza, preeklampsija ili arterijska hipertenzija kod trudnica, karakterizira opasno povećanje krvnog tlaka, proteina u mokraći i edem. U teškim slučajevima, stanje također dovodi do oslabljenog vida, zatajenja bubrega, krvarenja u jetri i crijevima, odvajanja placente i odgođenog razvoja fetusa. Preeklampsija se može razviti u eklampsiju kada dođe do gubitka svijesti i konvulzija, kao i do patološke promjene u sastavu krvi koja je fatalno opasna za žene i djecu.

Dugoročni empirijski i klinički podaci potvrđuju učinkovitost magnezijevog sulfata, međutim ostaju pitanja o svojoj sigurnosti i mehanizmu djelovanja.

U domaćoj opstetrici, magnezija se koristi u najmanjoj sumnji na preeklampsiju, s povećanim tlakom i edemom, a da ne spominjem pojavu proteina u mokraći, liječnici sugeriraju da trudnice odlaze u bolnicu radi očuvanja i prolaze liječenje lijekom.

No, zapadnjačke studije tvrde da preeklampsija utječe samo na 2-8% svih trudnoća, odnosno mnoge su žene propisane lijekom neopravdano. Pa zašto bi magnezija trudna i zašto se preporučuje za skoro svaku drugu trudnu majku?

Magnesia - što je to

Magnezija je magnezijev sulfat heptahidrat ili magnezijeva sol sumporne kiseline formule MgS04 * 7H20. Tvar ima još jedno ime - engleska sol, jer je dobivena krajem XVII stoljeća od vode mineralnog izvora u gradu Epsom i bila je naširoko korištena u medicini, poljoprivredi i industriji. Od 1906. godine koristi se za liječenje napadaja. Danas se ovaj prirodni mineral može naći u bilo kojoj ljekarni u obliku bijelog praha ili otopine.

Što je magnezija tijekom trudnoće?

Magnezija tijekom trudnoće propisuje se kao multifaktorsko sredstvo sa širokim spektrom djelovanja:

 • vazodilatni učinak usmjeren je na perifernu vaskularnu mrežu i cerebralnu cirkulaciju;
 • zaštita krvno-moždane barijere;
 • diuretsko djelovanje i zaštita od edema;
 • Antiepileptici.

U Sjedinjenim Državama i Europi propisuje se kapaljke s magnezijom tijekom trudnoće za prevenciju i liječenje preeklampsije i najčešće se propisuju u trećem tromjesečju.

U Rusiji su indikacije za uporabu magnezija puno šire:

 • tijekom edema trudnica kao diuretika;
 • s simptomima preeklampsije: povišeni tlak, bjelančevina u urinu, edem i konvulzije u teškim slučajevima;
 • kao tocolytic - za opuštanje glatkih mišića maternice i uklanjanje tonusa;
 • kao sedativ;
 • s nedostatkom magnezija;
 • kao profilaksa za zgrušavanje krvi;
 • u složenoj terapiji odstranjivanja placente i sindroma retardacije rasta fetusa.

Što se drugo koristi za magneziju tijekom trudnoće? Također, magnezija ima laksativne, antiaritmijska, koleretska svojstva. Ima zaštitni učinak na živčana tkiva djeteta, štiti od cerebralne paralize i ima pozitivan učinak na metabolizam, sprečavajući nisku tjelesnu težinu kod novorođenčadi.

U Rusiji je magnezija propisana čak i u ranom trudnoći kao tocolytic lijek za uterus ton, ali u 1. i 2. trimesters, korištenje droga za tu svrhu je beskoristan, jer djeluje na glatke mišiće samo tijekom kontrakcije, to jest, tijekom kontrakcije. Magnezijev sulfat prodire u posteljicu pa je upotreba magnezije tijekom trudnoće u prvom tromjesečju ne samo nepraktična, već i neusporediva s rizikom razvoja fetusa.

Također, pojavljivanje elektroforeze magnezija tijekom trudnoće često se javlja. S jedne strane to omogućuje da se tvar isporuči izravno u maternicu, ali s druge strane, kasni toksikoza i konvulzije su naznačeni kao kontraindikacija za postupak. Dakle, elektroforeza se može koristiti isključivo kao sredstvo za profilaksu pri visokom riziku od preeklampsije, ali ne s izravnim liječenjem.

Oblici otpuštanja

Magnezijev sulfat proizvode različite farmaceutske tvrtke, ali postoje samo dva oblika doziranja:

 • prašak za pripravu suspenzija, koji se uzimaju oralno;
 • 25% -tna otopina za intramuskularnu i intravenoznu primjenu u obliku ampula od 5 ili 10 ml.

Značajke liječenja i doziranja

Postoje tri načina primjene magnezija u tijelo tijekom trudnoće - intravenozno, intramuskularno i usmeno:

 1. Unutra 25% -tna otopina se uzima kao laksativ i koleretički agens.
 2. Injekcije magnezije tijekom trudnoće rijetko se koriste, jer su vrlo bolne, a lijek zahtijeva sporo ubrizgavanje - prva 3 ml za tri minute. Trudnice s intramuskularnom ubrizgavanjem magnezije uglavnom su liječnici hitne pomoći s opasno visokim krvnim tlakom, za koje miješaju lijek s anestetikom.
 3. Intravenska otopina se polagano ubrizgava, 5-20 ml do 2 puta dnevno, jer prebrzo gutanje magnezije u tijelu može izazvati jaku hipotenziju i gladovanje kisika fetusa. Točna doza i trajanje liječenja magnezijem tijekom trudnoće propisano je individualno ovisno o stanju bolesnika, ali najčešće je tjedni tečaj.

Red između terapeutskih i otrovnih doza magnezijevog sulfata vrlo je tanak. Više droga se primjenjuje, veća vjerojatnost ozbiljnih nuspojava, tako da kada se koristi magnezija, potrebno je pratiti stanje pacijenta: srčanu i plućnu aktivnost, ravnotežu elektrolita pomoću urina i krvnih testova.

Magnezijev sulfat se uzima isključivo na recept i uzima u obzir njezinu interakciju s drugim lijekovima. Magnezija je antagonist kalcija, stoga kalcijev glukonat ili kalcijev klorid uklanjaju učinak lijeka koji se koristi u predoziranju, a preparati kalcija i magnezija se ubrizgavaju u različite vene.

Diuretici mogu uzrokovati hipo- ili hypermagnemiju. Morate se pobrinuti za vrijeme uzimanja lijekova koji smanjuju središnji živčani sustav. Magnezija se koristi s posebnom pažnjom u slučaju bubrežne bolesti i doza je ograničena na 20 mg u roku od 48 sati.

Nuspojave

Magnezijev sulfat je klasificiran kao kategorija lijekova D. Postoji dokaz rizika za fetus, ali potencijalne prednosti korištenja lijeka u trudnicama u određenim situacijama mogu nadvladati rizike.

Moguće komplikacije za dijete:

 1. Novorođenčad može pokazati znakove trovanja magnezijem (poteškoće s disanjem ili neuromuskularna depresija), ako je majci tijekom trudnoće dobilo kapaljke za intravenozno davanje lijeka neposredno prije isporuke.
 2. Neke studije pokazuju da je uporaba magnezija povezana s smanjenjem protoka krvi kroz moždano tkivo u preuranjenim bebama. Ipak, magnezijev sulfat ne dovodi do značajnog smanjenja apgarnih rezultata kod novorođenčadi, čak i uz značajno povećanje magnezija u krvi.
 3. Produljena intravenozna primjena, na primjer, tijekom tocolize, može dovesti do trajne hipokalcemije i prirođenih rakova u fetusu.
 4. Kombinacija utero-stečenog magnezij sulfata i antibiotika gentamicin (primijenjena nakon isporuke, prodire u majčino mlijeko) može dovesti do respiratorne depresije kod novorođenčadi.

Zapravo, magnezija je više otrovna za majku nego bebu u maternici.

Prema uputama, nuspojave magnezija tijekom trudnoće mogu uključivati:

 • smanjenje srčanog udara, znojenje, depresija srčanog djelovanja, provođenje živaca i mišića;
 • glavobolja;
 • anksioznost;
 • slabost;
 • vrtoglavica;
 • mučnina i povraćanje, pojačano stvaranje urina (prebrzom intravenskom / intramuskularnom primjenom ili gutanjem);
 • nadutost, grčevi u trbuhu, žeđ (gutanje);
 • najopasnije su komplikacije respiratorni neuspjeh i plućni edem.

Magnezija je djelotvorna opcija za liječenje i sprječavanje eklampsije i njegovog popratnog edema, visokog krvnog tlaka. Također se koristi kao sedativni, tocolytic agent, i kada se uzima oralno - kao laksativ. Mehanizam njegovog djelovanja obuhvaća i vaskularne i neurološke sustave, uklanjanje opasnih simptoma preeklampsije i smanjenje anksioznosti. Droga prodire kroz posteljicu i utječe na fetus, ali kada je propisana iz pravih razloga, njezine prednosti nadilaze mogući rizik.

Autor: Evgenia Limonov,
posebno za Mama66.ru

Magnezija se koristi za liječenje patologija trudnoće isključivo u bolnici. Kratkoročno i strogo dozirano korištenje magnezija se smatra sigurnom u kasnoj fazi trudnoće kako za trudnicu tako i za dijete. To jest, u ranoj fazi ovog lijeka je kontraindicirana. Čak i ako postoji opasnost od pobačaja u prvom tromjesečju, preporučuje se trudnoću držati druge lijekove. To je objašnjeno činjenicom da istraživanja o učincima magnezije na fetus nisu provedena u cijelosti, a na početku bilo koje trudnoće, kada je polaganje i formiranje svih sustava i organa fetusa, bilo koji lijek treba ograničiti što je više moguće.

Što je magnezija za trudnoću? Proučavamo dokaze

Jedan od lijekova koji se naširoko koristi tijekom trudnoće je magnezija.

Najveću učinkovitost dano je uvođenjem ovog lijeka intravenozno, malo manje - putem intramuskularne primjene.

Kada se uzima interno, lijek ima koleretski i laksativni učinak, jer se praktički ne apsorbira pri prolasku kroz probavni trakt.

Informacije o drogama

Sastav lijeka i indikacije za uporabu

Magnezija se uglavnom koristi za:

 • prijetnja ranog rada povezana s hipertoničnosti maternice;
 • razvoj gestoze tijekom trudnoće, što uzrokuje razvoj gladovanja kisika fetusa;
 • akutni nedostatak magnezija u ženskom tijelu, koji je popraćen vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže, grčevima u mišićima;
 • potreba za uklanjanjem viška tekućine iz tijela, koja se manifestira u obliku edema;
 • hipertenzivna kriza, koja je popraćena visokim krvnim tlakom;
 • epileptički napadaji uzrokovani oboljenjima mozga;
 • eklampsia (vrlo visok krvni tlak) trudnica;
 • encefalopatija (oštećenje mozga);
 • stagnaciju urina kao rezultat smanjenja intenziteta bubrega, osobito u kasnoj trudnoći;
 • uklanjanje soli nekih teških metala (olovo, živa, arsen).

Pozitivni učinci na tijelo

Kada se koristi magnezija u obliku intravenoznih injekcija, ovaj lijek ima vrlo različit blagotvoran učinak na cijelo tijelo.

Magnezija ima blagi sedativni učinak. Također, ovaj lijek ima određeni diuretski učinak, što dodatno uzrokuje smanjenje krvnog tlaka.

Korištenje magnezije dovodi do uklanjanja napetosti mišića tijekom konvulzija, a također opušta zidove krvnih žila. Lijek pomaže u normalizaciji srčanog ritma i ublažavanju grčeva.

Je li opasno često u prsima tijekom trudnoće? S čime se može povezati? Pronađite odgovore na pitanja u ovom članku.

Pročitajte o tome mogu li se antibiotici koristiti tijekom trudnoće u ovom članku.

Što je opasno (i opasno?) Lijek za trudnice?

To je popraćeno brojnim lomovima udova djeteta pri njegovom rođenju.

kontraindikacije

Glavne kontraindikacije za uporabu magnezija su:

 • kombinirana upotreba magnezijeva i dodataka kalcija, budući da magnezij ometa dobru apsorpciju kalcija;
 • niski krvni tlak, bilo prije uvođenja magnezije, ili poslije.

Osim toga, trebate biti vrlo pažljivi oko doza magnezije koja se koristi.

U slučaju prekomjernog davanja ovog lijeka mogu poremetiti aktivnost i funkcioniranje mozga. U predoziranju magnezije tijekom trudnoće može se opaziti respiratorni neuspjeh u fetusu.

Korištenje magnezije zabranjeno je u prenatalnom stanju zbog njenog utjecaja na kontrakciju mišića. Nakon potpunog uklanjanja lijeka iz krvi, to ne utječe na proces otvaranja vrata maternice prije porođaja.

Nuspojave

Nuspojave kod upotrebe magnezija uključuju:

 • oštar crvenilo lica zbog dilatacije krvnih žila i krvarenja u mozak;
 • migrene glavobolja;
 • snažno smanjenje krvnog tlaka;
 • povraćanje;
 • nejasan i nedjeljiv govor;
 • pospanost;
 • anksioznost;
 • opća slabost;
 • znojenje.

Slične nuspojave su također zabilježene s povećanom razinom magnezija u krvi. Utvrditi ovu činjenicu pomoći će testu krvi za sadržaj ovog elementa.

Doziranje i trajanje lijeka

U trudnoći, magnezija se propisuje u obliku intravenoznih injekcija.

Ulazak u otopinu magnezije mora biti vrlo sporo. Optimalna doza za postizanje pozitivnog rezultata tijekom trudnoće iznosi 5-20 ml dnevne otopine od 20% ili 25%.

Potrebno je zapamtiti zbog nedopuštenosti dugotrajne uporabe magnezije tijekom trudnoće.

O korištenju folne kiseline tijekom trudnoće može se naći u ovom članku.

Značajke aplikacije

Prvo tromjesečje

Korištenje magnezije tijekom prvog tromjesečja trudnoće strogo je zabranjeno!

U drugom i trećem tromjesečju

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, glavna svrha uzimanja magnezija je ukloniti ton maternice.

Potrebno je zapamtiti potrebu za zaustavljanjem uporabe magnezijeve u neposrednoj blizini porođaja (3-4 sata prije procijenjenog vremena).

Učinkoviti analozi

Najčešći analogni sastojci magnezije su lijekovi Cormagnezin i Magnesium sulfate.

Lijek Cormagnesin se proizvodi u obliku otopine za intravensku i intramuskularnu primjenu.

Korištenje ovog lijeka ima sedativni, diuretski, antiaritmički, antikonvulzivni, antispazmatični, opojni i hipnotički učinak. Korištenje Cormagnesina smanjuje krvni tlak.

Ovaj lijek propisan je ako postoji opasnost od prijevremenog rada, konvulzije tijekom gestoze u trudnica, nedostatak magnezija u tijelu, encefalopatija, eklampsia, epilepsija, zadržavanje mokraće i trovanje teškim metalima.

Za kontraindikacije za upotrebu Cormagnesin uključuje individualnu preosjetljivost na lijek, niskog krvnog tlaka, tešku bradikardiju, depresiju i poremećaj respiratornog centra, akutne upalne procese u probavnom traktu, prenatalni period i ranu trudnoću.

Lijek Magnezij sulfat je dostupan u praškastom obliku za pripravu suspenzija, koji se koriste unutar, kao i u obliku 25% -tne otopine za injekcije.

Uvođenjem ovog lijeka u obliku injekcija ima antikonvulzivni, diuretski, sedativni, antispazmatični, antiarritmički učinak.

Pri korištenju velikih doza, ima opojni i hipnotički učinak, onemogućuje funkcioniranje respiratornog centra.

Značajke upotrebe i kontraindikacije ovog lijeka vrlo su slične onima lijekova Cormagnezin.

Dakle, medicinska upotreba magnezije ima sveobuhvatan učinak na tijelo trudne žene.

Neophodno je imati na umu nedopustivost uporabe ovog lijeka već duže od 7 dana, u prvom tromjesečju trudnoće iu prenatalnom razdoblju (3-4 sata prije rođenja).

U svakom slučaju, imenovanje magnezije tijekom trudnoće treba napraviti samo liječnik.

Ljudi često pitaju: što bi trebao biti ispravan način dana trudnoće? Saznajte upravo sada!

Na liječenje fetalne hipotrofije tijekom trudnoće, naš članak će reći.

Magnezija u tonusu maternice

Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.44
© Eva.ru 2002-2018

Mi smo u društvenim mrežama
Kontaktirajte nas

Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje performansi i poboljšanje učinkovitosti web mjesta. Onemogućavanje kolačića može uzrokovati probleme s web lokacijom. Ako nastavite koristiti web stranicu, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Magnezija u tonusu maternice

Što je korisno magnezij tijekom trudnoće

Nažalost, trudnoća ne ide uvijek glatko, a trudna majka je prisiljena ostati u bolnici. U bolnicama se magnesom (magnezij sulfat) često koristi intravenski tijekom trudnoće kako bi se spriječio pobačaj. O tome zašto je to potrebno i kakve nuspojave su moguće, raspravljat ćemo u ovom članku.

Magnezija, ili magnezijev sulfat, široko se koristi u modernoj medicini. Postoji u obliku suspenzija i injekcija, koji su napravljeni od praha. Kada je trudnoća propisana injekcija magnezitne kiseline i kapaljka s magnezijom. Istovremeno, intravenozna primjena lijeka je poželjnija jer su injekcije vrlo bolne i na mjestu ubrizgavanja ostaju obilježene "bumps". Najčešće, magnezija se daje trudnim majkama s tonusom maternice, kada postoji rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja. Jednako je korisno kao intramuskularna i intravenska primjena lijeka.

Pokušajmo shvatiti zašto se magnezija injektira tijekom trudnoće. Popis medicinskih indikacija je vrlo širok:

 • uterus ton,
 • teška gestoza,
 • razvoj eklampsije,
 • ozbiljno oticanje,
 • nedostatak magnezija u tijelu
 • konvulzivni sindrom
 • hipertenzija u budućnosti majke.

Magnezija ima vazodilatatorski učinak, opušta tonus mišića, smanjuje krvni tlak i diuretsko djelovanje, što vam omogućuje uklanjanje višak tekućine iz tijela.

Prilikom propisivanja ovog lijeka trebali biste znati neke od značajki: oni polagano ubrizgavaju magneziju, nakon što je otopina zagrijala na tjelesnu temperaturu. Uz uvođenje magnezija tijekom trudnoće intramuskularno, doza se odabire strogo pojedinačno, koristeći dugu tanku iglu. Kada se intravenski primjenjuje, kapaljka se također stavlja na duže vrijeme, jer mlazna injekcija lijeka je opasna. Osim toga, elektroforeza je propisana magnezijom tijekom trudnoće. U ovom slučaju, lijek se daje apsolutno bezbolno i učinkovito.

Magnezija u ranoj trudnoći

Čekaonice bi trebale znati da je magnezija kontraindicirana u prvom tromjesečju trudnoće!

To je zbog činjenice da se studije o učinku magnezije na fetus nisu namjerno provodile. Poznato je da su u prvom tromjesečju položeni svi najvažniji organi i sustavi fetusa što znači da svaki lijek može nepovoljno utjecati na razvoj djeteta, što dovodi do različitih odstupanja.

Obično u napomenama na droge navodi se da se tijekom trudnoće mogu uzimati lijekovi ako se očekivana korist majci nadmaša od mogućeg rizika za fetus. Uz prijetnju trudnoće u prvom tromjesečju koriste se i drugi učinkoviti lijekovi, pa je uvođenje magnezije jako nepoželjno.

Magnezija u kasnoj trudnoći

U drugom i trećem tromjesečju, kada su svi sustavi i organi bebe već formirani, upotreba magnezije je dopuštena. Dugogodišnje iskustvo u korištenju ovog lijeka dokazuje da je pravilnom primjenom i doziranjem učinak magnezijevog sulfata na tijelo samo pozitivan.

Tako se u kasnijim fazama magnezija najčešće upotrebljava za tešku gestozu i razvoj preeklampsije i eklampsije. Ovaj lijek ima antikonvulzivni i vazodilatni učinak, zbog čega se krvni tlak vrlo brzo smanjuje. Osim toga, ima i diuretski učinak - uklanja tekućinu iz tijela, uklanjajući natečenost.

Sve to može značajno smanjiti mogućnost razvoja preeklampsije i eklampsije. Obje ove bolesti su iznimno opasne za trudnicu i dijete, a u teškoj fazi mogu čak dovesti do smrti. Slijedom toga, magnezitna trudna majka s tim bolestima ima koristi samo.

Upotreba lijeka prije porođaja podiže mnoga pitanja. Vjeruje se da će neposredno prije rođenja magnezija ometati normalno proširenje cerviksa i tako smanjiti radnu aktivnost. Međutim, dokazano je da će, nakon uvođenja lijeka, njegovo djelovanje prestati nakon dva sata. Stoga je vrijedno otkazivanja magnezije dva sata prije rođenja, a neće imati negativan utjecaj na radnu aktivnost.

Postoji i obrnuta situacija kada se magnezija primjenjuje prije rođenja kako bi produžila gestacijsku dob i privremeno zaustavila radnu aktivnost. To je neophodno za kratkotrajno preuranjeno radno vrijeme ili, na primjer, kada trebate dovesti ženu u bolnicu i trebat će vam vremena.

Magnezija tijekom trudnoće: nuspojave

Nuspojave magnezije tijekom trudnoće su prilično opsežne:

 • glavobolja,
 • mučninu i povraćanje
 • oštar pad krvnog tlaka,
 • povećanje dnevne mokraće,
 • pretjerano znojenje
 • problemi s govorom i usporeni refleksi trudnice,
 • slabost i umor,
 • teško disanje.

Ako osjetite bilo kakve simptome, trebali biste ih odmah prijaviti svom liječniku. Ovisno o težini nuspojava, liječenje se nastavlja ili odmah zaustavlja.

Osim toga, magnezija ima nuspojave u odnosu na fetus. Oni se pojavljuju samo uz produljeno korištenje ovog lijeka. Dakle, dijete može doživjeti hipoksiju i kratkoću daha. Dugotrajna uporaba magnezije pridonosi ispiranju kalcija iz majke i fetusa, koja je puna nerazvijenosti aparata kosti i prijeloma tijekom porođaja. U prosjeku, magnezija se upotrebljava 3 do 5 dana, maksimalno tjedno. Uz ove uvjete, ovaj lijek nema patogeni učinak na djetetovo tijelo.

Magnezija tijekom trudnoće: kontraindikacije

Djelomično smo već odgovorili na pitanje je li magnezija štetna za vrijeme trudnoće iu kojim slučajevima. Sada bismo trebali govoriti o kontraindicijama na uporabu ovog lijeka, jer ih najprije morate pogledati.

 1. Prvo trudnoće trudnoće.
 2. Nizak krvni tlak.
 3. Alergija na magneziju tijekom trudnoće s individualnom netolerancijom na komponente lijeka.
 4. Kronično zatajenje bubrega.
 5. Bolesti probavnog sustava u akutnoj fazi.
 6. Početak radne aktivnosti.
 7. Usporavanje brzine otkucaja srca na 55 otkucaja u minuti.
 8. Paralelni unos kalcija ili dodataka prehrani.

Ako tijekom trudnoće imate "stečenu" toksikozu, uzmite u obzir 6 načina za borbu protiv ove bolesti. Štoviše, u toplini njegova prijenosa mnogo teže.
8

Tijekom prve trudnoće, djevojke mogu pokazivati ​​proširene vene. I nakon svakog kasnijeg rizika od bolesti se povećava. Je li moguće izbjeći proširene vene tijekom trudnoće?
4

Buduća dijete provodi sve 9 mjeseci trudnoće u vrlo ugodnim uvjetima. Okružen je toplom tekućinom, temperatura je konstantna - 37 stupnjeva. Dijete čuje zvuk majčine srce, a svi ostali zvukovi duboko su prigušeni.
22

Elena, potpuno solsticija. Nikada ne nosim pelene kod kuće. Dvije starije djece od 1 g i 6 mjeseci. idite u lonac u 100% slučajeva. Najmlađa kći je sada 11 mjeseci i vrlo dobro sletimo na potty

Elena Afonina, dobro sam vas razumjela, moje prvo dijete bilo je ukupno osam mjeseci, a danju i noću bez pelene. drugi je sada godinu dana i dan od sedam mjeseci bez pelene. ali sada i noću nismo spavali u pelene. Šetnje, bez pelena. osobito sada ljeto. Zamislite kako u vrućini pampers nositi djecu. osobito godišnjice i stariji, trebaju se naviknuti na pisanje u loncu. Mnoge djevojke na igralištu izvode djecu u pelene i žale se za to. da se ne mogu priviknuti na lonac. a onda kažu da čak i tijekom dana dvogodišnja djeca u pelenama se stavljaju u krevet. Pa, što mogu reći.

Možda me mumije ne razumiju. Moja beba ima 7 mjeseci i već aktivno koristimo lonac. Pelene su dobra stvar, ali smatram da ih je bolje koristiti u razumnim granicama. Danas su mame samo lijene. Moja prva dvoja djeca gotovo nikada nije pisala u hlačama. A sada dijete nije napisano za šetnju (samo ponekad). A ako mi, mumije, nismo lijeni, onda rijetko koristimo pelene.

Sada sve škole imaju pripremne tečajeve, bili smo subotom. Ali otišli smo u drugi centar, 3 puta tjedno. Budući da nisam radio, mogao bih voziti. Ali za školu je bolje da idete k njima. No, oni su nas "uvrijedili" i nisu uzeli "najinteligentniju" interdisciplinarnu klasu treninga. Uzeli su još jednu klasa Zankova gimnazije.

Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.071

magnezij nije samo u obliku tableta, probavljivost se razlikuje u različitim oblicima, injekcije magnezije nisu čudne, ali ne i najviši, to je samo da je jeftino. A magnezij u višku dovodi do otvaranja vrata maternice, tako da uz rizik od ICN-a s njim morate biti oprezni, sjetite se samog pritiska.
To je samo hipertonija - ta je situacija gotovo konstantna, ako se zgrabite i otpuštaju, to nije hipertonija, već jednostavno kontrakcija mišića maternice karakterističnih za sve mišiće u tijelu, ne morate se boriti, tako da počinje činiti čitanje o tonu 10 puta dnevno, da autor i ne pucati ništa. U svakom slučaju, autor treba ići liječniku, a ne na forumu, a ne manje da se probudi.

Anonimno je napisao (a): >> I magnezij u višku vodi do otvaranja vrata maternice, pa s rizikom od ICN-a morate biti oprezni s tim, sjetite se sebe zbog pritiska.

Da? Koliko treba prebrojati? Posljednji B, kad sam imala skraćen CMM na 2,5 cm u 22. tjednu, zbog toga mi je liječnik propisao pijenje magnezija, pio 36-38 tjedana, rodila 42 godine. Dugo sam rođen nakon što je voda ostala 28 sati, CMM nije želio otvoriti i Nisu postojale stalne prepreke, tako da očigledno nije uvijek magnezija utječe na otvaranje CMM.
Ne znam kako će to biti s CMM ovom prilikom, ali ako imate veze za čitanje o temi "štetu" magnezije za CMM, čitali biste sa zanimanjem.

I ja sam u bolnicama od 22 tjedna uz ton i bol (šavovi). Stalno pada magnezija. U 32 tjedna ležao na spasiti. magnezija je kapala, tiho ležala pod kapljicom, a tada je voda nestala. Rođena je u jednom danu. Magnesia je kriva ili što? Veliko pitanje

Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.071

Mi smo u društvenim mrežama

Magnezija u trudnoći: opasnosti i koristi

17. kolovoza 2016 0 23250

Magnezija tijekom trudnoće široko se koristi diljem svijeta za liječenje, prije svega, preeklampsije, eklampsije, prijevremenog poroda i sličnih simptoma. Preeklampsija, poznata i kao kasna toksikoza, preeklampsija ili arterijska hipertenzija kod trudnica, karakterizira opasno povećanje krvnog tlaka, proteina u mokraći i edem. U teškim slučajevima, stanje također dovodi do oslabljenog vida, zatajenja bubrega, krvarenja u jetri i crijevima, odvajanja placente i odgođenog razvoja fetusa. Preeklampsija se može razviti u eklampsiju kada dođe do gubitka svijesti i konvulzija, kao i do patološke promjene u sastavu krvi koja je fatalno opasna za žene i djecu.

Dugoročni empirijski i klinički podaci potvrđuju učinkovitost magnezijevog sulfata, međutim ostaju pitanja o svojoj sigurnosti i mehanizmu djelovanja. U domaćoj opstetrici, magnezija se koristi u najmanjoj sumnji na preeklampsiju. s povećanim pritiskom i oticanje. Da ne spominjemo pojavu proteina u mokraći, liječnici sugeriraju da trudnice odlaze u bolnicu radi očuvanja i prolaze kroz terapijski tretman. No, zapadnjačke studije tvrde da preeklampsija utječe samo na 2-8% svih trudnoća, odnosno mnoge su žene propisane lijekom neopravdano. Pa zašto bi magnezija trudna i zašto se preporučuje za skoro svaku drugu trudnu majku?

Magnesia - što je to

Magnezija je magnezijev sulfat heptahidrat ili magnezijeva sol sumporne kiseline formule MgS04 * 7H20. Tvar ima još jedno ime - engleska sol, jer je dobivena krajem XVII stoljeća od vode mineralnog izvora u gradu Epsom i bila je naširoko korištena u medicini, poljoprivredi i industriji. Od 1906. godine koristi se za liječenje napadaja. Danas se ovaj prirodni mineral može naći u bilo kojoj ljekarni u obliku bijelog praha ili otopine.

Što je magnezija tijekom trudnoće?

Magnezija tijekom trudnoće propisuje se kao multifaktorsko sredstvo sa širokim spektrom djelovanja:

 • vazodilatni učinak usmjeren je na perifernu vaskularnu mrežu i cerebralnu cirkulaciju;
 • zaštita krvno-moždane barijere;
 • diuretsko djelovanje i zaštita od edema;
 • Antiepileptici.

U Sjedinjenim Državama i Europi propisuje se kapaljke s magnezijom tijekom trudnoće za prevenciju i liječenje preeklampsije i najčešće se propisuju u trećem tromjesečju.

U Rusiji su indikacije za uporabu magnezija puno šire:

 • tijekom edema trudnica kao diuretika;
 • s simptomima preeklampsije: povišeni tlak, bjelančevina u urinu, edem i konvulzije u teškim slučajevima;
 • kao tocolytic - za opuštanje glatkih mišića maternice i uklanjanje tonusa;
 • kao sedativ;
 • s nedostatkom magnezija;
 • kao profilaksa za zgrušavanje krvi;
 • u složenoj terapiji odstranjivanja placente i sindroma retardacije rasta fetusa.

Što se drugo koristi za magneziju tijekom trudnoće? Također, magnezija ima laksativne, antiaritmijska, koleretska svojstva. Ima zaštitni učinak na živčana tkiva djeteta, štiti od cerebralne paralize i ima pozitivan učinak na metabolizam, sprečavajući nisku tjelesnu težinu kod novorođenčadi.

U Rusiji, magnezit je propisana čak iu ranoj trudnoći kao tocolytic agent za uterine ton. no u 1 i 2 trimestru, upotreba lijeka u tu svrhu je beskorisna jer djeluje na glatke mišiće samo tijekom kontrakcije, tj. tijekom kontrakcija. Magnezijev sulfat prodire u posteljicu pa je upotreba magnezije tijekom trudnoće u prvom tromjesečju ne samo nepraktična, već i neusporediva s rizikom razvoja fetusa.

Također, pojavljivanje elektroforeze magnezija tijekom trudnoće često se javlja. S jedne strane to omogućuje da se tvar isporuči izravno u maternicu, ali s druge strane, kasni toksikoza i konvulzije su naznačeni kao kontraindikacija za postupak. Dakle, elektroforeza se može koristiti isključivo kao sredstvo za profilaksu pri visokom riziku od preeklampsije, ali ne s izravnim liječenjem.

Oblici otpuštanja

Magnezijev sulfat proizvode različite farmaceutske tvrtke, ali postoje samo dva oblika doziranja:

 • prašak za pripravu suspenzija, koji se uzimaju oralno;
 • 25% -tna otopina za intramuskularnu i intravenoznu primjenu u obliku ampula od 5 ili 10 ml.

Značajke liječenja i doziranja

Postoje tri načina primjene magnezija u tijelo tijekom trudnoće - intravenozno, intramuskularno i usmeno:

 1. Unutra 25% -tna otopina se uzima kao laksativ i koleretički agens.
 2. Injekcije magnezije tijekom trudnoće rijetko se koriste, jer su vrlo bolne, a lijek zahtijeva sporo ubrizgavanje - prva 3 ml za tri minute. Trudnice s intramuskularnom ubrizgavanjem magnezije uglavnom su liječnici hitne pomoći s opasno visokim krvnim tlakom, za koje miješaju lijek s anestetikom.
 3. Intravenska otopina se polagano ubrizgava, 5-20 ml do 2 puta dnevno, jer prebrzo gutanje magnezije u tijelu može izazvati jaku hipotenziju i gladovanje kisika fetusa. Točna doza i trajanje liječenja magnezijem tijekom trudnoće propisano je individualno ovisno o stanju bolesnika, ali najčešće je tjedni tečaj.

Red između terapeutskih i otrovnih doza magnezijevog sulfata vrlo je tanak. Više droga se primjenjuje, veća vjerojatnost ozbiljnih nuspojava, tako da kada se koristi magnezija, potrebno je pratiti stanje pacijenta: srčanu i plućnu aktivnost, ravnotežu elektrolita pomoću urina i krvnih testova.

Magnezijev sulfat se uzima isključivo na recept i uzima u obzir njezinu interakciju s drugim lijekovima. Magnezija je antagonist kalcija, stoga kalcijev glukonat ili kalcijev klorid uklanjaju učinak lijeka koji se koristi u predoziranju, a preparati kalcija i magnezija se ubrizgavaju u različite vene. Diuretici mogu uzrokovati hipo- ili hypermagnemiju. Morate se pobrinuti za vrijeme uzimanja lijekova koji smanjuju središnji živčani sustav. Magnezija se koristi s posebnom pažnjom u slučaju bubrežne bolesti i doza je ograničena na 20 mg u roku od 48 sati.

Nuspojave

Magnezijev sulfat je klasificiran kao kategorija lijekova D. Postoji dokaz rizika za fetus, ali potencijalne prednosti korištenja lijeka u trudnicama u određenim situacijama mogu nadvladati rizike.

Moguće komplikacije za dijete:

 1. Novorođenčad može pokazati znakove trovanja magnezijem (poteškoće s disanjem ili neuromuskularna depresija), ako je majci tijekom trudnoće dobilo kapaljke za intravenozno davanje lijeka neposredno prije isporuke.
 2. Neke studije pokazuju da je uporaba magnezija povezana s smanjenjem protoka krvi kroz moždano tkivo u preuranjenim bebama. Ipak, magnezijev sulfat ne dovodi do značajnog smanjenja apgarnih rezultata kod novorođenčadi, čak i uz značajno povećanje magnezija u krvi.
 3. Produljena intravenozna primjena, na primjer, tijekom tocolize, može dovesti do trajne hipokalcemije i prirođenih rakova u fetusu.
 4. Kombinacija utero-stečenog magnezij sulfata i antibiotika gentamicin (primijenjena nakon isporuke, prodire u majčino mlijeko) može dovesti do respiratorne depresije kod novorođenčadi.

Zapravo, magnezija je više otrovna za majku nego bebu u maternici.

Prema uputama, nuspojave magnezija tijekom trudnoće mogu uključivati:

 • smanjenje srčanog udara, znojenje, depresija srčanog djelovanja, provođenje živaca i mišića;
 • glavobolja;
 • anksioznost;
 • slabost;
 • vrtoglavica;
 • mučnina i povraćanje, pojačano stvaranje urina (prebrzom intravenskom / intramuskularnom primjenom ili gutanjem);
 • nadutost, grčevi u trbuhu, žeđ (gutanje);
 • najopasnije su komplikacije respiratorni neuspjeh i plućni edem.

Magnezija je djelotvorna opcija za liječenje i sprječavanje eklampsije i njegovog popratnog edema, visokog krvnog tlaka. Također se koristi kao sedativni, tocolytic agent, i kada se uzima oralno - kao laksativ. Mehanizam njegovog djelovanja obuhvaća i vaskularne i neurološke sustave, uklanjanje opasnih simptoma preeklampsije i smanjenje anksioznosti. Droga prodire kroz posteljicu i utječe na fetus, ali kada je propisana iz pravih razloga, njezine prednosti nadilaze mogući rizik.

Autor: Evgenia Limonov,
posebno za Mama66.ru

Magnezija se koristi za liječenje patologija trudnoće isključivo u bolnici. Kratkoročno i strogo dozirano korištenje magnezija se smatra sigurnom u kasnoj fazi trudnoće kako za trudnicu tako i za dijete. To jest, u ranoj fazi ovog lijeka je kontraindicirana. Čak i ako postoji opasnost od pobačaja u prvom tromjesečju, preporučuje se trudnoću držati druge lijekove. To je objašnjeno činjenicom da istraživanja o učincima magnezije na fetus nisu provedena u cijelosti, a na početku bilo koje trudnoće, kada je polaganje i formiranje svih sustava i organa fetusa, bilo koji lijek treba ograničiti što je više moguće.