Težina tijekom trudnoće

Hrana

Većina trudnica veseli trenutak kada se trbuh počinje pojavljivati. No, uz to, buduće majke su pomalo uznemirene promjenom u vlastitim dimenzijama, jer su i drugi dijelovi tijela zaokruženi trbuhom. A ovo ne zadovoljava svaku ženu.

Dobitak težine tijekom trudnoće neizbježan je fenomen. Svaka normalna trudnoća treba biti popraćena povećanjem. Ali ona "nema pravo" prijeći utvrđene granice, koje u svakom pojedinom slučaju mogu biti različite.

Što određuje dobitak težine?

Dakle, ako se trudnoća nastavi sigurno, onda se, kako se razvija ženska težina, težina žene neizbježno povećava. Količina tekućine u tijelu raste, maternica, fetus i posteljica raste, dojka se priprema za hranjenje, a sitne rezerve masti se talože kako bi djetetu dale sve što je potrebno. Naravno, sva ta povećanja postaju vidljiva čak i bez vage. Međutim, buduće majke ne postaju sve bolje.

Broj pounds dobivenih tijekom trudnoće ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega, od početne težine. Što više nije dostigao normu, brže će uskrsnuti. Proces će ići brže ako imate tendenciju da budete pretili, ali prije toga ste bili suzdržani od umjerene prehrane i fizičkog napora. Visoke žene također će dobiti više nego niske.

Ako se očekuje velika beba, očito će posteljica biti veća i teža, a zajedno s njom ukupna težina. Sklonost edemu također utječe na ovaj pokazatelj: što je više tekućine zadržano u tijelu, to se strelica skala odstupa.

Važno je napomenuti da smanjenje težine u ranoj fazi zbog jakog toksikoza može kasnije uzrokovati njezino brzo povećanje: tijelo je uhvatilo gore na ono što je izgubljeno, pokušavajući se oporaviti.

Osim toga, gotovo sve trudnice na određenim razdobljima povećanog apetita, što je povezano s povećanjem razine estrogena. A ako ga žena ne može kontrolirati, onda prejedanje također dovodi do dodatnog, a u ovom slučaju neželjenih kilograma.

Zadržavanje tekućine u tkivima (zbog toga što se pojavio edem) također je naznačeno viškom broja na ljestvici. Više neovlaštenih kilograma formiranih u polihidramnima. Naravno, s višestrukom trudnoćom, očekivana majka će težiti više nego ako je trudna s jednim djetetom.

Ne bismo trebali zaboraviti na dob: tijekom godina, tendencija da se pretežak i dobiti više kilograma povećava.

Stopa povećanja

Podgrupa ili pretežak tijekom trudnoće prijeti različitim komplikacijama. Dakle, previše povećanja može biti popraćeno edemom, što se smatra kršenjem. Prekomjerna tjelesna težina postaje prepreka za vrijeme poroda, komplicirajući pojavu djeteta u svijet. Također je veliko opterećenje srca i mišićno-koštanog sustava žena, rizik od tromboflebitisa i pojava različitih boli. Premalo povećanje može biti znak slabog razvoja fetusa.

Liječnici ne bez razloga prate težinu trudnice tijekom cijelog razdoblja, a posebno - u drugoj polovici trudnoće. Da bi se procijenio ovaj pokazatelj stvoreni su uvjetni "koridori", u koje bi se očekivana majka trebala normalno uklopiti. Naravno, te norme su prosječne i mogu se prilagoditi ovisno o pojedinačnim karakteristikama. Ali, općenito, mogu se izraziti u sljedećoj tablici:

Stope dobitka težine tijekom trudnoće

Stopa dobitka na težini tijekom trudnoće. Odakle dolaze oni dodatni kilograma?

Od prvih tjedana nakon oplodnje jaja, žensko tijelo tjelesne majke započinje aktivnu pripremu za nadolazeći fetus i porod.

Prvi je povećanje razine tzv hormon trudnoće - progesterona, potiče zadebljanje unutarnjeg sloja maternice, nakupljanje tekućine i hranjive tvari u tijelu, rast mliječne žlijezde.

Brza akumulacija hranjivih tvari i tekućina, kao i rast samog fetusa, naravno, dovodi do povećanja težine tijekom trudnoće.

Kako se distribuiraju dobiveni kilograma?

Tijekom 9 mjeseci trudnoće, prosječna žena dobiva od 6 do 18 kg. Masa novorođenčeta iznosi približno 2 do 4 kg.

Preostali kilogrami povećavaju količinu krvi i amnionske tekućine, rast placente, povećanje maternice, prsa i nakupljanje tvari korisnih za bebu.

S unesenim u trudnoći 3.5 kilograma voća težine, do 1 kg tjelesne težine - amnionske tekućine, oko 0,7 kg - i posteljice težina 1.3kg - masu dodatne krvi, od kojih je dio se konzumira tijekom isporuke.

Stoga, u procesu pojavljivanja bebe, žena izgubi oko 6,5 kg, dok se drugi kilogrami gube nakon porođaja i tijekom dojenja.

Tijekom trudnoće, dojke masa se povećava za oko 0,4 kg, težine maternice - 1 kg tjelesne težine izvanstanične tekućine - od 1,5 do 4,5 kg, mase u obliku masti nutrijenata žena s normalnom tjelesne težine samo povećala na neznatno 3,5 kg.

To je zato što zdrava žena, tijekom trudnoće koja održava istinsku težinu u normalnom rasponu, samo nekoliko tjedana nakon porođaja lako vraća oblik i dođe do njezine stare težine.

Trebam li kontrolirati težinu?

Od koliko dodatnih kilograma buduća majka će pokupiti tijekom prenatalnog razvoja njezine bebe, njezino zdravlje i zdravlje bebe, kao i uspješan ishod poroda, izravno ovise.

Stoga se kontrola težine mora održavati od prvih tjedana trudnoće do isporuke.

Uobičajeno je da trudnica s normalnom tjelesnom težinom u prvom tromjesečju bude oko 300 g mjesečno, na 4-5 mjeseci trudnoće - 400 g, 6-8 mjeseci - oko 500 g mjesečno, a samo u posljednjem mjesecu trudnoće povećanje unutar 600 g zbog ubrzanog rasta razine tekućine u pripremi za porođaj.

Žene s malom tjelesnom težinom tijekom trudnoće mogu malo "dobiti mast", što se javlja kao posljedica nadopunjavanja rezervi hranjivih tvari u obliku naslaga masnog tkiva. Stoga, za vitke žene, stopa mjesečnog povećanja težine može biti malo precijenjena.

Mršave žene, naprotiv, trebaju dobiti manje dodatne tijekom trudnoće, troše svoje hranjive tvari na dječju hranu.

Ako brzo dobije težinu

Tjelesna težina trudnice počinje se ustati gotovo iz same oplodnje jaja.

Dramatično raste razina progesterona stimulira rast maternice, povećanje grudi, razvoj masnog tkiva, općenito, potiče razvoj tkiva uključenih u rast i razvoj fetusa, a počinje se aktivno priprema za porođaj.

Ako tijekom trudnoće težina je mali - to ukazuje na normalan razvoj trudnoće.

Brzo i veliko povećanje težine tijekom trudnoće može ukazivati ​​na mnoge različite poremećaje u radu majčinog tijela, što može dovesti do neugodnih posljedica za dijete.

Stoga je važno pokušati ne prekoračiti normalne stope povećanja, što će uvelike pojednostaviti postupak dijagnosticiranja mogućih kršenja.

Svaki organizam je jedinstven i stoga svaka trudnica dobiva drugačiju težinu. U prvom tromjesečju neki ljudi ne promatraju povećanje, već naprotiv, smanjenje težine i potpuno normalnu prehranu. Drugi, naprotiv, naglo se povećavaju, počevši od prvog tjedna trudnoće.

Pojedinačni indikatori dobitka na težini mogu varirati, ali s dobrim testovima i dobro zdravlje nije tako važno.

Prehrana trudnice trebala bi biti raznovrsna, pa u potpunosti isključiti iz izbornika pojedinačni proizvodi koji navodno doprinose povećanju težine, čak i ne premašuju normalne vrijednosti.

Kada je prekomjerna tjelesna težina i brzina, preporučljivo je ograničiti količinu hrane koju jede, a ne u njegovoj kvaliteti, a ograničenja treba postupno uvesti.

Ni u kojem slučaju budući majka ne jede "za dvoje", idite na dijete ili idite gladni.

Često konzumiranje raznih namirnica u malim količinama, dovoljna količina tekućine koja se konzumira i umjerena tjelovježba tijekom trudnoće glavni su sastojci normalanog načina života, zdravlja trudnice i djeteta.

Ako se težina smanjuje

Uobičajeno, tjelesna težina trudnice stalno raste, a dobici su unutar prihvatljivih granica. Međutim, ovo je idealno.

Najčešće se težina stječe neravnomjerno, nepravilno, au nekim trudnicama može se čak smanjiti. Je li to normalno?

Žena bi trebala težiti za "idealnom" težinom posebno za nju, međutim, nemoguće je slijediti strogu prehranu, dobro jesti prema režimu, i jesti dio do gram.

Osim toga, postoje blagdani, praznici i mnogi drugi događaji koji krše mjereni tijek trudnoće. Zbog toga, kako bi se težina zadržala tijekom trudnoće, izbjegavanje skupova skoka ili gubitka težine gotovo je nemoguće.

Stalni gubitak težine u bilo kojem razdoblju trudnoće može doći uslijed spaljivanja vlastitih masnih naslaga, tj. Nehotičnog gubitka težine. Za mnoge žene, ovo je norma, jer je tijelo spremno za porođaj i osloboditi se svega nepotrebnog.

Težina se može smanjiti do ljeta s prijelazom na svježe povrće, bobice i voće, zbog čega tijelo prima samo korisne ugljikohidrate, proteine ​​i masti, koji su savršeno probavljeni i koji nisu deponirani u tijelu u obliku masnih naslaga.

U posljednjem mjesecu trudnoće, mnogi također imaju smanjenje težine umjesto povećanja. To se također ne može nazvati abnormalno, jer se tijelo prilagođava za nadolazeće djelo, pohranjuje energiju i pokušava smanjiti svoje izdatke za funkcioniranje organa i tkiva koja ne sudjeluju u radu.

Fetalna težina tijekom trudnoće

Masa bebi u trbuhu i ubrzano raste, a ako u prvih 20-25 tjedana trudnoće, ona ne može imati utjecaj na debljanje majke, od sredine drugog tromjesečja, tjedni porast težine bebe već se uzimaju u obzir prilikom izračuna težinu normama svog budućeg majke.

Na primjer, u 20. tjednu trudnoće, fetus teži oko 300 g, tijekom sljedećih 4 tjedna njezina težina udvostručuje, trostruko nakon još tri tjedna.

Tako, počevši od oko 26-28 tjedana, težina fetusa povećava se tjedno za 150, zatim 200, pa čak i 300 g, a tek nakon četrdesetog tjedna smanjuje se stopa porasta tjelesne težine.

Dakle, do trenutka rođenja težina prosječnog djeteta može doseći oko 3-3,5 kg. Međutim, težina novorođenčeta može varirati ovisno o individualnim karakteristikama svog razvoja.

Malo težine tijekom trudnoće

U kojim slučajevima je potrebno konzultirati liječnika o pitanju dobitka na težini tijekom trudnoće?

Najbolje od svega, ako je vaša težina unutar normalnih granica i nema oštrih skokova gore i dolje. Obratite se svom liječniku ako:

 • niste se oporavili tijekom dva tjedna trudnoće ili unutar 4-8 tjedana od trudnoće, u drugom tromjesečju ili više od 1 kg tjedno ste dodali više od 1,5 kg - u trećem tromjesečju;
 • ne dobivate težinu u dva tjedna;
 • Vaša stvarna težina je znatno drugačija od planiranog.

Važno je!

Slike koje su ovdje navedene nisu apsolutni pokazatelji i ne predstavljaju strogo pravilo koje valja pratiti prilikom ocjenjivanja dobitaka na težini tijekom trudnoće. Samo liječnik kojeg pratite pomoći će vam kontrolirati vašu težinu, odrediti što je normalno za vas i razumjeti kako brzo ili polako steći težinu.

Treba li trudnica jesti za dvoje?

Tijekom trudnoće treba povećati broj kalorija koje konzumirate, ali to ne znači da trebate jesti "za dvoje". U prva tri mjeseca trudnoće trebate dodatnih 100 kalorija dnevno. U sljedećih šest mjeseci trudnoće, pored normalne prehrane, potreba za energijom povećava se do 300 kalorija dnevno.

Hoće li biti lakše vratiti se izvornoj težini ako dobijete manje od kilograma tijekom trudnoće?

Ne. Nedavne studije su pokazale da nakon trudnoće, kod žena s preporučenim povećanjem i onih koji su stekli manje od potrebnih, nema razlike u količini dodatne težine preostale u odnosu na početnu tjelesnu težinu prije trudnoće. Poznato je da žene koje dojče svoje bebe lakše gube na težini tijekom trudnoće.

Što određuje veličinu trbuha tijekom trudnoće?

Visina trbuha, odnosno visina dna maternice, normalno odgovara gestacijskoj dobi. Na primjer, u 32. tjednu trudnoće, ona bi trebala biti jednaka 32-33 cm, ali "punina" trbuha ovisi o individualnim karakteristikama žene. Ponekad je pod utjecajem anatomske strukture: u minijaturnim ženama s uskim zdjelicama, želudac je mnogo vidljiviji nego kod visokih žena s bujnim kukovima. Ali najveći dio abdomena je povezan s ukupnom težinom trudnoće. I to je upravo ono što žena treba stalno obratiti pažnju. Što može biti uzrokovano prebrznom težinom tijekom trudnoće? Ponekad amater koji voli jesti puno težine brzo dobiva na težini. Međutim, umjerenost u hrani ne jamči normalnu težinu. Neke žene imaju previše tekućine u tijelu - na primjer, kada bubrezi ne rade dobro. Stoga, ako trudnica prebrzo dobije težinu, trebala bi provjeriti količinu potrošene tekućine i izlučivati ​​dnevno. Zdrava žena ima više tekućine nego što troši. Zadržavanje tekućine u tijelu dovodi do povećanja težine. Zatim ne bubre samo vanjski, ali i unutarnji organi. Placentalni edem je osobito opasno: poremeti normalni razvoj fetusa.

Kako trudnica može riješiti edem?

Buduća majka treba pažljivo razmotriti preporuke za prehranu koju će dati liječniku. Stručnjaci u pravilu savjetuju svim trudnicama da ograniče njihov unos soli, kao i začinjeno, pržene, masne hrane. Činjenica je da doprinose zadržavanju tekućine u tijelu i dovode do pojave edema. Preporuča se jednom svakih 10 dana da drže dane u postu. Naravno, to ne znači da bi trudnica trebala gladovati.

Glad je apsolutno kontraindiciran za trudnu majku.

U danima posta, trudnica bi se trebala ograničiti na neke proizvode, na primjer, jabuke, sir, kefir, meso u strogo definiranim količinama. Osim toga, kako bi zadovoljili ostatak kreveta - poboljšava izlučivanje tekućine iz tijela. Dobra pomoć i diuretik. No, oštro ograničite količinu tekućine koju pijete, ne vrijedi. Morao bi biti najmanje 1,2-1,5 litara dnevno.

Dobitak težine tijekom trudnoće ovisi o radu bubrega.

Na primjer, težina se brzo povećava s urolitijazom, kroničnim pijelonefritisom. Ponekad se pijelonefritis pojavljuje već tijekom trudnoće. Doista, u ovom trenutku, hormonalne promjene. Tijelo počinje proizvoditi više hormona koji potiče širenje mokraćnog trakta. I kroz ove otvorene vrata, različite infekcije lako prodiru u bubrege. Zato sve trudnice trebaju provoditi bakteriološko ispitivanje vaginalnog pražnjenja, stalno pratiti test urina.

Što učiniti ako trudnica ima veći fetus i to objašnjava prekomjernu težinu?

To može ukazivati ​​na još jedan problem. Vrlo često se pojavljuje veliki plod kod žena s dijabetesom. Ako je sama žena rođena velika, tada treba provjeriti razinu šećera u krvi i urinu, jer se dijabetes može pojaviti u latentnom obliku. Ponekad se dijabetes pojavljuje tijekom trudnoće zbog hormonalnih promjena. Takve trudnice pada u rizičnu skupinu - čak i ako se povišena razina šećera pojavila samo u jednom od nekoliko testova. Oni se prate u Centru za endokrinologiju u Moskvi Klinici br. 1. Ovi pacijenti dobivaju mjerač glukoze u krvi, test trake i samostalno prate sadržaj šećera u mokraći i krvi. Oni rađaju u porodničkoj bolnici u istoj bolnici, a njihove bebe se odmah stavljaju na rekord "za dijabetes". Usput, prekomjerno povećanje težine tijekom trudnoće često uzrokuje opstetričare da obavljaju carski rez.

Na koje datume je oštra težina osobito nepoželjna?

Prekomjerno povećanje težine posebno je opasno u drugoj polovici trudnoće, točnije od dvadesetog tjedna. To dovodi do kasne toksikoze. Što prije počnu takve komplikacije, to je veći ishod trudnoće. Zato se ženama savjetuje redovito pratiti tjelesnu težinu, mjeriti krvni tlak u obje ruke i napraviti analizu urina. U kasnijoj toksici, tlak se obično povećava, a protein se pojavljuje u urinu. Ako se odmah otkrije sva tri simptoma - edem, hipertenzija i bjelančevina u mokraći - žena je odmah hospitalizirana.

Je li moguće nekako "regulirati" veličinu fetusa?

Da biste to učinili, potrebna vam je uravnotežena ishrana, uključujući hranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima životinja i povrća. Obavezno uzmite vitaminske pripravke: "Materna", "Za trudnice i dojenje", "Prenatal", "Pregnagit".

Imaju li unos tekućine količinu amnionske tekućine?

Ne. Razlozi višak amnionske tekućine ili polihidramnija potpuno su različiti: dijabetes melitus, abnormalnosti fetusa, rhesus sukob, zarazne komplikacije. Malovodiya se često pojavljuje kod produljenja trudnoće.

Što je bolje mali trbuh ili veliki?

Nedostatak tjelesne težine često dovodi do poremećaja razvoja fetusa, rađanja vrlo mladog djeteta, preranog rođenja, a ponekad i smrti novorođenčeta. Trudnice moraju težiti "zlatnom sredini". Usput, američki znanstvenici primijetili su da su žene s optimističnim izgledom na život manje vjerojatno da imaju djecu s malom težinom. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da su optimisti bolje pratiti svoje zdravlje: redovito vježbaju gimnastiku i jedu u potpunosti.

Postoji li izravna veza između emocionalnog stanja trudnice i dodatnih kilograma?

Neke žene u stresnoj situaciji počinju snažno isprazniti hladnjak. Ovdje imate prekomjernu težinu. S druge strane, naprotiv, možemo reći: "Tuga, čežnja za što jede". Zato je za buduću majku i njezine rođake toliko važno brinuti se za njeno, mirno emocionalno raspoloženje. Čekaonice trebaju znati: sve što jedete tijekom trudnoće trebalo bi biti korisno za vas i vaše bebe. Vaša prehrana treba sadržavati: svježu, prirodnu hranu - ribu, umjerenu količinu mršavog mesa i mnogo različitih cjelovitih žitarica, voća i povrća. Ako ste dosad jeli krivu dijetu, sada je vrijeme da promijenite svoje navike. Slušajte svoje tijelo: ako pravilno jedete, osjećat ćete se dobro. Nepravilna prehrana - višak žetona, hamburgera i slatkiša - očit će osjećaj umora, iscrpljenosti, letargije i ovisnosti o vremenskim promjenama. Ako je moguće, kupite organsku hranu ili barem operite povrće i voće ispravno. Neki čak i uklanjaju kožu kako bi uklonili što više štetnih kemikalija, ali vrijedne hranjive tvari također se bacaju. U svakom slučaju, kemikalije koje se ne mogu isprati, vjerojatno i sadržane u voćnoj pulpi.

Koliko će se vremena trebati vratiti na prethodne obrasce?

Ovisi o mnogim čimbenicima:

 1. koliko kilograma ste stekli prije rođenja;
 2. kako je vaš metabolizam raspoređen;
 3. Jeste li predisponirani punini?
 4. koliko aktivan je vaš stil života kao majka.

Ako se u prosjeku povećava težina žene tijekom trudnoće za 12-16 kg, 6-7 kg se izgubi tijekom poroda, a 6-10 kg se troši 6-8 mjeseci, uzimajući u obzir da tijekom prva tri mjeseca težina ne bi trebala biti uvelike se razlikuju. Ako je težina povećana za više od 16 kg, ukloniti svaku dodatnu 3 kg za jedan mjesec. Ali ne shvaćaju ove figure preblizu srcu, samo pokazuju da se gubitak težine treba postupno provesti. Ali mi smo svi pojedinci - i put do svoje težine svaki mi prolazimo duž svojega puta. Glavna stvar je ne zaboraviti na kalorijski sadržaj vašeg jelovnika, nutritivnu ravnotežu.

Vidi također:

 • Mala težina u trudnoći

Smetnje zdrave hrane i uravnotežena ishrana pomažu vašem djetetu da dobije potrebne tvari kako bi odrasla zdravlja. Stoga, trudna majka treba prihvatiti činjenicu da je dobitak težine tijekom trudnoće apsolutno normalan i može varirati u veličini od 8 do 20 kg. Štoviše, povećanje tjelesne mase pri stalnoj stopi unutar preporučenih granica smanjuje šanse za dobivanje hemoroida, varikoznih vena, strija, bolova u leđima, umora, slabo varenje i kratkoće daha.

Povratak na sadržaj

Prekomjerna tjelesna težina u trudnica

Do kraja trudnoće, žena može težiti 10,5-11 kg više nego obično. Ovo je prosječna dobitak na težini koja je pogođena:

 • težina djeteta - kod rođenja, varira u veličini od 2,5 kg do 4,2 kg;
 • posteljica, koja hrani i štiti bebu, teži nešto više od 0,6 kg;
 • tijekom trudnoće, mišići uterusa dramatično povećavaju i dodaju dodatnih 0,9 kg;
 • povećanje volumena krvi do 1,1 kg i masa dojke do 0,4 kg;
 • izgled tekućine u majčinom tijelu i amnionska tekućina iznosi 2,6 ekstra kg.

Ukratko, može se tvrditi da u vrijeme rođenja svaka trudnica ima prilično veliko opterećenje.

Povratak na sadržaj

Preporučene granice dobivanja težine za trudnice

Bez obzira na težinu žene prije trudnoće, važno je pratiti uravnoteženu prehranu s puno ugljikohidrata, bjelančevina i svježeg povrća i voća. Trudnoća nije pravi trenutak za gubitak težine, a ne izgovor za "jesti za dvoje"! Preporučena dobitak težine tijekom tjedna trudnoće izgleda kao povećanje linije i ovisi o stanju tijela prije nego što dijete dobiva:

 1. 1. Žene s normalnom težinom prije trudnoće trebaju ukupno iznositi od 11 do 16 kg, au prvom tromjesečju - oko 1,6 kg, au drugom i trećem tromjesečju ta će brojka iznositi oko 0,4 kilograma svaki tjedan.
 2. 2. Dobitak težine za trudnice s malom tjelesnom težinom trebao bi biti od 12,5 kg do 18 kg; u prvom tromjesečju - oko 2,3 kg, a zatim - pola kilograma tjedno.
 3. 3. Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu masu prije trudnoće za 9 mjeseci se potiču da biranje s 7 na 11.9; u prvom tromjesečju - oko 1,1 kg, u drugom i trećem - ne više od 0,3 kg svaki tjedan.

Dobitak težine mora biti ravnomjerna i stabilna, jer buduća beba zahtijeva dnevni unos hranjivih tvari koje prima od majke. To je normalno kada se težina malo razlikuje od tjedna do tjedna. Međutim, ako žena brzo dobiva na težini, onda morate konzultirati liječnika. Takav patološki dobitak težine tijekom trudnoće može uzrokovati pogoršanje kroničnih bolesti ili problema s razvojem fetusa.

Povratak na sadržaj

Prekomjerna tjelesna težina u trudnica

Treba napomenuti da je porođaj u pretilih trudnica povezan s češćim perinatalnim komplikacijama, a treći dio takvih majki preporučuje se napraviti carski rez. Također se povećava duljina boravka majke u bolnici, učestalost infekcije, razlike u šavovima i rizik od poremećaja nakon poroda.

Patološko povećanje težine majke tijekom trudnoće opasno je za nerođeno dijete, prijeti:

 • pogrešno mjesto fetusa;
 • razvoj kongenitalnih abnormalnosti;
 • makrosomija i visoka težina fetusa;

U slučaju prekomjerne težine tijekom trudnoće preporuča se savjetovati se s liječnikom koji će isključiti pojavu ozbiljnih bolesti ili višestrukih trudnoća. Ako je sve u redu sa ženskim tijelom, trebate smanjiti sadržaj masti i slatkiša u prehrani, smanjiti veličinu posluživanja, dodati svježe povrće i vježbati.

Povratak na sadržaj

Mala težina u trudnoći

Nedostatak tjelesne težine tijekom trudnoće ima negativne posljedice za majku i dijete. Prati trudnica s niskom težinom:

 • preuranjeno odjeljivanje posteljice iz stjenke maternice;
 • slab razvoj placente;
 • abnormalnosti maternice: prerana ruptura membrana; visoki rizik od prijevremene dostave.

Nedostatak majčine težine prijeti djetetu s ozbiljnijim problemima, uključujući:

 • povećani rizik od prirođenih razvojnih patologija;
 • nerazvijenost mnogih organa i sustava;
 • anemija nakon poroda;
 • promjene u udjelu tijela;
 • metaboličke bolesti u kasnijem životu, uključujući dislipidemiju, aterosklerozu i hipertenziju.

U slučaju niske tjelesne težine u trudnica, prehrana i kvaliteta hrane se revidiraju, količina masti i količina unosa hrane se povećavaju, hormoni štitnjače se ispituju, a tjelesna aktivnost je ograničena.

Treba još jednom naglasiti da se debljanje tijekom trudnoće mora postupno i redovito provoditi. Stoga, kako biste osigurali pravilan razvoj budućeg djeteta, ponekad je potrebno promijeniti svoj stil života prije začeća, kada namjeravate postati roditelji.

Težina tijekom trudnoće

Većina trudnica veseli trenutak kada se trbuh počinje pojavljivati. No, uz to, buduće majke su pomalo uznemirene promjenom u vlastitim dimenzijama, jer su i drugi dijelovi tijela zaokruženi trbuhom. A ovo ne zadovoljava svaku ženu.

Dobitak težine tijekom trudnoće neizbježan je fenomen. Svaka normalna trudnoća treba biti popraćena povećanjem. Ali ona "nema pravo" prijeći utvrđene granice, koje u svakom pojedinom slučaju mogu biti različite.

Što određuje dobitak težine?

Dakle, ako se trudnoća nastavi sigurno, onda se, kako se razvija ženska težina, težina žene neizbježno povećava. Količina tekućine u tijelu raste, maternica, fetus i posteljica raste, dojka se priprema za hranjenje, a sitne rezerve masti se talože kako bi djetetu dale sve što je potrebno. Naravno, sva ta povećanja postaju vidljiva čak i bez vage. Međutim, buduće majke ne postaju sve bolje.

Broj pounds dobivenih tijekom trudnoće ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega, od početne težine. Što više nije dostigao normu, brže će uskrsnuti. Proces će ići brže ako imate tendenciju da budete pretili, ali prije toga ste bili suzdržani od umjerene prehrane i fizičkog napora. Visoke žene također će dobiti više nego niske.

Ako se očekuje velika beba, očito će posteljica biti veća i teža, a zajedno s njom ukupna težina. Sklonost edemu također utječe na ovaj pokazatelj: što je više tekućine zadržano u tijelu, to se strelica skala odstupa.

Važno je napomenuti da smanjenje težine u ranoj fazi zbog jakog toksikoza može kasnije uzrokovati njezino brzo povećanje: tijelo je uhvatilo gore na ono što je izgubljeno, pokušavajući se oporaviti.

Osim toga, gotovo sve trudnice na određenim razdobljima povećanog apetita, što je povezano s povećanjem razine estrogena. A ako ga žena ne može kontrolirati, onda prejedanje također dovodi do dodatnog, a u ovom slučaju neželjenih kilograma.

Zadržavanje tekućine u tkivima (zbog toga što se pojavio edem) također je naznačeno viškom broja na ljestvici. Više neovlaštenih kilograma formiranih u polihidramnima. Naravno, s višestrukom trudnoćom, očekivana majka će težiti više nego ako je trudna s jednim djetetom.

Ne bismo trebali zaboraviti na dob: tijekom godina, tendencija da se pretežak i dobiti više kilograma povećava.

Stopa povećanja

Podgrupa ili pretežak tijekom trudnoće prijeti različitim komplikacijama. Dakle, previše povećanja može biti popraćeno edemom, što se smatra kršenjem. Prekomjerna tjelesna težina postaje prepreka za vrijeme poroda, komplicirajući pojavu djeteta u svijet. Također je veliko opterećenje srca i mišićno-koštanog sustava žena, rizik od tromboflebitisa i pojava različitih boli. Premalo povećanje može biti znak slabog razvoja fetusa.

Liječnici ne bez razloga prate težinu trudnice tijekom cijelog razdoblja, a posebno - u drugoj polovici trudnoće. Da bi se procijenio ovaj pokazatelj stvoreni su uvjetni "koridori", u koje bi se očekivana majka trebala normalno uklopiti. Naravno, te norme su prosječne i mogu se prilagoditi ovisno o pojedinačnim karakteristikama. Ali, općenito, mogu se izraziti u sljedećoj tablici:

Stope dobitka težine tijekom trudnoće

Dobitak težine tjedno trudnoće

Tijekom godina je definiran određeni raspored za optimalno povećanje tjelesne mase buduće mame. To ne znači da upisivanjem 50 grama više, trudnica pada u zonu rizika. Izračun tjednog povećanja je individualan i trebao bi se temeljiti na karakteristikama izgradnje, stanju zdravlja trudnice. No neki prosječni brojevi i dalje postoje. Ali prije nego što se prebacujete na brojke koje odražavaju težinu tjedana trudnoće, potrebno je procijeniti indeks tjelesne mase (BMI) žene. Formula je jednostavna i ne smije uzrokovati poteškoće.

BMI = tjelesna težina trudnoće / (visina žene u metrima) 2. To jest, težina u kilogramima podijeljena je kvadratom visine, uzet u metrima.

Na primjer: Visina = 1,6 m, težina = 64 kg. BMI = 64 / 1,62 = 64 / 2,56 = 25

Provodimo analizu rezultata. Ako izračunani broj pada na površinu od 26,0 - višak tjelesne težine.

U većini slučajeva, u prvom tromjesečju, buduća mama počinje dobivati ​​na težini, počevši od trećeg mjeseca. To utječe i na ranu toksikozu i ovisnost tijela o novom statusu. U prosjeku je to jedan do dva kilograma (s izuzetkom fer spolnog odnosa, koji se prethodno pridržava stroge prehrane).

Intenzitet skupa u drugom tromjesečju počinje se povećavati i preporučuje se u rasponu od 250 do 300 g tjedno. Na primjer, 23 tjedna trudnoće može dovesti ženu do 8 kg (od početka trudnoće), a težina fetusa je oko 480 grama.

Normalna dopuštena težina od inicijalne vrijednosti za tjedan 29 je između osam i deset kilograma.

Početna kontrola težine potrebna je od trenutka kada je žena saznala za njezinu "zanimljivu poziciju" - to će biti početna točka u mjerenjima. Liječnik-ginekolog koji promatra trudnoću preporučuje svojim "odjelima" da dobiju bilježnicu ili bilježnicu, gdje će trudnica snimiti svoje pokazatelje.

Tijekom čitavog trajanja nošenja bebe, buduća mama ne treba dobiti više od 10 do 12 kilograma.

Stopa dobitka na težini tijekom trudnoće

U prvih deset tjedana obično nema povećanja u budućoj mami u količinama. Ovo je razdoblje kada je žensko tijelo "svladano" novim statusom. Postoje česti slučajevi rane toksikoze, čija je vjerojatnost da će raditi na padu nego na skupu kilograma. I tek kasnije, trudnica dobiva na težini. Približna stopa porasta tjelesne mase tijekom trudnoće tijekom prvog tromjesečja iznosi jedan do dva kilograma. Maksimalni rast u budućnosti mama dolazi u drugom i trećem trimestru. Preko njihove dužine, vage pokazuju svaki tjedan lik od 250-300 g više od prethodnih sedam dana.

Posebno opstetričarska promatranja trudnoće - ginekolog je zainteresiran za posljednje tromjesečje. Vjerojatno je liječnik odredio tjednu stopu porasta ženske težine iz izračuna: svaka 10 cm visine - 22 grama dodataka. Na primjer, visina žene iznosi 160 cm. Stupanj dodavanja nije veći od 352 grama, s visinom od 185 cm - 400 grama.

Svaka žena je individualna pa stoga, kako bi "držala prst na pulsu", masa trudne žene prati se svakim posjetom liječniku i upisuje se na njezinu mjenjačku karticu. Neće biti suvišno ako kontrolira vlastitu težinu kod kuće. Za mjerenje čistoće treba dobiti na vagu ujutro, na prazan želudac i na istoj odjeći.

Ovaj parametar utječe na dob žena rada: stariji je, to je veća vjerojatnost dobivanja više. Prva masa trudne žene, njezin genetski konstitucija također je važna: tendencija mršavljenja ili punine. Paradoksalno, tanja je bila prije začeća, što je više uspjela podići trudnoću, tijelo je izgledalo da ispunjava "deficit" kilograma. Utjecaj na konačni broj i broj voća koje trudnice nose: blizanci, tripleti, odnosno, dodaju svoje gramove na kilograme moje majke.

Opći porast tjelesne mase tijekom trudnoće

Promjene brojeva na skali svake žene su čisto individualne. Ipak, normativni ukupni prirast težine tijekom trudnoće pada u rasponu od 7 do 16 kg. Ako žena, prema njezinu ustavu, pripada asthenicima (tanke), tada može cijelu trudnoću prilično dodati od 12 do 16 kg, a ona i njezina beba će se osjećati sjajno. U slučaju sklonosti za bujne oblike (hipersenske), stopa povećanja pada u rasponu od 7 do 10 kg. Ako trudnica pripada normostenikami - njezina težina, idealno, može postati više za cijelo razdoblje nošenja bebe za 10-14 kg.

Kilograma se raspoređuju otprilike ovako:

 • Dijete sama je oko 3 kg 500 g.
 • Placenta približno 0,7 kg
 • Amnionska tekućina - nešto manje od kilograma (? 0,9 kg).
 • Maternica? 1 kg
 • Povećanje volumena mliječnih žlijezda - 400 - 500 gr.
 • Rast krvne plazme - 1,2 - 1,5 litre.
 • Povećanje volumena stanične tekućine - 1,4 - 2,7 litre.
 • Rast masnog tkiva - 2,2 - 3 kg.

Naravno, to su prosječne vrijednosti i mogu se mijenjati unutar dopuštenih granica. Sposobnost izračuna potrebne vrijednosti povećanja je velika prilika za trudnicu da samostalno prati njezinu težinu i sposobnost, ako je potrebno, prilagoditi ga (prehrana, umjerena tjelesna aktivnost, dnevni režim).

Nije neophodno pojasniti da je to težina koju izražavaju propisi koji će biti najlakše izgubiti nakon isporuke. Dosta s pravilnom prehranom i fitness gimnastikom kompleksa.

Nenormalan dobitak težine tijekom trudnoće

Zašto opstetrički opstetričar-ginekolog pridaje takvu važnost za dobivanje težine? Čak i sada možete čuti savjet mame, bake i djevojke da kada ste trudni - to znači da sada trebate jesti za dvoje (ili tri - ako imate blizanke). Liječnici se jako ne slažu. To su ti kilogrami i najteža stvar za izgubiti ženu koja rade nakon rođenja bebe u svijet. No, nije nužno ići u drugi kraj, kada, kako bi se sačuvao lik, žena jednostavno pati od neishranjenosti. Patološka debljanje tijekom trudnoće u bilo kojoj od njegovih manifestacija neprihvatljivo je.

Ako trudnica na maniju kontrolira strelicu ljestvice, ograničavajući se u prehrani, onda njezina beba također ne dobiva vitamine i mikronutrijente. Opći slom buduće mame izaziva nedostatak kisika u tijelu fetusa, što može dovesti do hipoksije, odstranjivanja placente i pobačaja (prerano rođenje). U najboljem slučaju, dijete će se roditi slabo, lagano.

U slučaju povećane patološke debljanja tijekom trudnoće, žena riskira stjecanje diabetes mellitusa, dok se opterećenje na kralježnici i zglobovima pretjerano povećava, često se opaža varikozne vene, bol se pojavljuje u donjem abdomenu i području sakrale, što također ne dodaje zdravlje. Prekomjerna tjelesna težina može govoriti o nezdravom stanju tijela tjelesne mame i biti pokazatelj moguće kasne toksikoze.

Trudnice koje su se oporavile u roku od razloga, puno je lakše tolerirati razdoblje gestacije dijete, lakše prolazi i opstetricije. Postotak mrtvorođene djece i pobačaja za takve mumije znatno je niži nego u ostalim kategorijama.

Veliki porast tjelesne mase tijekom trudnoće

Patologija težine je prilično opasan problem u svakoj situaciji. U slučaju nošenja djeteta, to se odnosi ne samo na majku, već i na nerođeno dijete. Veliki porast tjelesne mase tijekom trudnoće može biti signal kasne toksikoze, koji je pun preranog rođenja ili pobačaja, a zdravlje i život žene također su ugroženi.

Neki bacaju ovaj problem na štetu visoke vode ili natezanja, velika prekomjerna težina može poslužiti kao poticaj za početnu fazu dijabetesa melitusa, dok postoje problemi s mišićnom aktivnošću, počinje nedostatak zraka i osjeća se nedostatak zraka. Edem obuhvaća ne samo donje udove, već i ruke, donji dio trbuha, škrto. Postoje i drugi problemi:

Mala težina tijekom trudnoće

Glavna tema koja se javlja tijekom trudnoće temu je težine. Uostalom, to je do zdravlja nerođenog djeteta. I mala težina tijekom trudnoće jednako je nepoželjna kao njezin višak.

Tijekom trudnoće, kada neki predstavnici lijepe polovice čovječanstva zaboravljaju na sva ograničenja, drugi još uvijek pokušavaju zadržati svoj oblik. To je strogo zabranjeno, jer mala težina tijekom trudnoće može dovesti do negativnih posljedica: stalna neishranjenost doprinosi riziku pobačaja, budući da se razina estrogena smanjuje. Takve žene imaju maleno dijete manje od dva i pol kilograma. I već od prvih dana života, dijete može doživjeti probleme ne samo fizički nego i psihološki.

Na početku trudnoće mnoge žene razvijaju toksikozu. U tom razdoblju, buduća majka ne samo da ne dobiva na težini već i gubi. Iskusiti ne vrijedi. Ništa se ne događa s bebom, njegova je potreba za hranjivim tvarima mala. Problem može nastati ako vam se u posljednjem tromjesečju trudnoće prati stalna manjak težine.

Da ništa ne prijeti ni vama niti vašem budućem djetetu, trebali biste stalno vježbati kontrolu težine tijekom trudnoće. Takvu kontrolu treba provoditi ne samo u zdravstvenim ustanovama, već i sami morate stalno to raditi.

Kako bismo se na neki način mogli kretati, pokazat ćemo da je optimalna težina tijekom trudnoće sljedeća:

 • za žene s normalnom težinom od 12 do 16 kilograma;
 • s nedostatkom težine od 13-18 kilograma;
 • ako je žena prekomjerna tjelesna težina, tada bi tijekom trudnoće trebala dobiti više od 11 kilograma.

Smatra se normalnim da dobije tjelesnu težinu ne više od 0,5 kg tjedno. U devetom mjesecu trudnoće ta se brojka mijenja prema gore.

Da biste uvijek bili svjesni svojih poslova, morat ćete zadržati tablicu težine tijekom trudnoće. Izmjerite po mogućnosti ujutro na prazan želudac. Za svaku ženu ima svoju figuru težine. Kao što smo već rekli, to ovisi o tjelesnoj težini prije trudnoće ili, znanstveno, o indeksu tjelesne mase. Prvo, napravite stol, a potom na temelju nje, izgradite svoj raspored težine tijekom trudnoće. Zahvaljujući njemu, uvijek ćete vidjeti kako se vi i vaša beba rastu.

Postoji pojedinačni način za izračunavanje dobitaka na težini tijekom trudnoće. Svakih 10 centimetara vaše visine dopuštena je dobitak od 22 grama. Najbolja opcija ako tjelesna težina ne izaziva nagle skokove gore ili dolje i nalazi se unutar normalnog raspona. Njegova stalna nagla promjena može dovesti do povećanja pritiska.

Mala težina tijekom trudnoće može učiniti mnogo veću štetu nego višak, kao što smo već razgovarali. Ako ne dobivate više od dva tjedna, ili je težina znatno niža od očekivanog, odmah se obratite svom liječniku. Samo u ovom slučaju izbjeći ćete mnoge probleme.

Da bi vaše dijete rodilo zdravo, morate kontrolirati svoju prehranu i ne zaboraviti na tjelesnu aktivnost. Nemojte se bojati da se bolje, nakon poroda sve će ići u "vašu rutu". Tijekom trudnoće, glavno zdravlje nerođenog djeteta. Sjeti se da dijete uzima hranjive tvari iz krvi majke. Dakle, morate jesti tako da su hranjive tvari dovoljne za dvoje, ali nije bilo prekomjernog.

Zašto ne povećati težinu tijekom trudnoće

Ne povećavam tjelesnu težinu tijekom trudnoće

Za stanje trudnice moguće je opravdati da ponekad zdrava budnost i kontrola nečijeg stanja, na primjer, težina, ponekad pretvaraju u nezdravu sumnjičavost. Dobitak težine tijekom trudnoće je najočitiji proces, ali može i treba biti pod kontrolom, pa čak i prilagođen.

Majka koja nije stekla normalnu tjelesnu težinu tijekom trudnoće ima opasnost od dojenja s težinom ispod težine, manje od 2500 grama, osim što je pogođena tjelesnim ili neurološkim bolestima, što može rezultirati metaboličkim poremećajima i drugim razvojnim poremećajima. Ekstremna neishranjenost tijekom trudnoće ima loš učinak na razinu estrogena u tijelu, a to je ispunjeno najglašljivijim posljedicama, uključujući pobačaj.

Naravno, prejedanje tijekom trudnoće je vrlo nepoželjno novozmozhny štete od toga manje od otnedostatochnogo unosa hrane.

Normalna težina tijekom trudnoće

Ali kako ne biste postali žrtva sumnje, odredite svoju normalnu težinu indeksom tjelesne mase. Za ovu matematičku operaciju dovoljno je podijeliti težinu u kilogramima po visini u kvadratu u metrima. Na primjer, visina je -170 cm (1,7 m). Rast u kvadratu = 1,7h1,7 = 2,89. Vaša težina, na primjer, 55 kg. Tada će indeks mase biti: 55. 2,89 = 19.

Provjerite kod stola: ako je indeks manji od 18,5, manje nego što je normalno, jer norma je ot18,5 na 25,0. U skladu s tim, na indeksom od 25 do 30 imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a više od trideset - žale pretilosti.

Optimalno povećanje težine tijekom trudnoće ovisi o težini prije trudnoće:

 • ako ste imali težinu ispod norme, dobitak težine trebao bi biti -12.5 -18 kg
 • s normalnom težinom od -11,5 do 16 kg
 • s viškom od -7 do 11,5 kg
 • s pretilosti - do 6 kg, no ovdje je vrlo važno sudjelovanje liječnika u imenovanju točnog ograničenja.

S dvostrukim ili trostrukim -16-21 kg, a to je neovisno o težini prije trudnoće.

Sada postoje približni podaci s kojima se može usporediti nešto. Međutim, stvar je komplicirana činjenicom da je gotovo nemoguće precizno naznačiti norme dobitka na težini u svakom mjesecu, budući da je stopa strogo individualna. Oba ubrzana i odgođena dobitka težine potpuno su normalna.

Što učiniti kad ne dobijem težinu tijekom trudnoće

Kontrolirajte samo granice optimalne debljine za trimestru. Tako su u prvom tromjesečju žene s normalnom težinom trebale doći do 1,5 kg. (s nedovoljnom težinom od -800 grama i s viškom težine, dva). Stopa dobitka povećava se u drugom i trećem tromjesečju, a između 14 i 28 tjedana tjedno povećanje može doseći 300 grama.

Naravno, s takvim dvosmislenim tumačenjem, nemoguće je napraviti takve izračune bez liječnika koji uzima u obzir rezultate mnogih drugih studija.

Koji su uzroci gubitka tjelesne težine

Uzrok loše prehrane i gubitka tjelesne mase može biti teška toksično djelovanje. Ali ne biste trebali odbiti jesti čak ni s njim, jer prazni želudac ne u potpunosti ispravlja situaciju.

To će pomoći u prevladavanju nelagode čestih obroka u malim dijelovima.

Na svakom sastanku liječnik kontrolira vašu težinu, ali ponekad je potreban dnevni nadzor. Nabavite ljestvicu i vagajte se svakodnevno, po mogućnosti u jutro nakon buđenja.

Sve probleme i sumnje, uključujući one koji se odnose na težinu, trudnica treba riješiti kod liječnika.

Ovdje sjedim na dijeti - i postat ću zdrava i mlada! Znaš li ovo? Pretplatite se na sve o dijetama!

Najzanimljivije vijesti

Ne povećavam tjelesnu težinu tijekom trudnoće

Ne povećavam tjelesnu težinu tijekom trudnoće

Dobar dan! Sad sam u sedmom mjesecu trudnoće, ali zbunjen sam da uopće ne dobivam težinu. 5., naglo sam dobila 3,3 kg, a više ne dobivam. Ne sjedim na dijeti, jedem sve što želim, osobito voće i povrće. Osjećam se dobro, ali je li normalno? Je li netko to imao? Može li biti zato što je ljeto vruće?

Povećanje težine tijekom trudnoće za svaku ženu je individualno. Kontinuirano se prati razvoj djeteta (mjerenje trbušne trbuha, visina dna maternice, puls djeteta, ultrazvuk). Ako su svi pokazatelji normalni - nema razloga za zabrinutost.

Ako je plod dobar, nemojte se brinuti. Registrirao sam 68 kg (s visinom od 174), normalno sam jesti, ja ću roditi. Imala sam kg. Dijete je rođeno 3600. Došla sam iz bolnice oko 62 kg. Dakle, sve je individualno. I želudac je bio mali, rekao je liječnik, fetus ne raste kako bi me trajno uzrujao, ali je rodio zdravu bebu, a ne malu težinu!

Sedmi mjesec nije pokazatelj. Pričekajte 31-32 n. kada započne najintenzivnija težina. Mnogi tada dobiju kilogram tjedno. Također ćete se sjećati svog 7. mjeseca i uzdah

Čini mi se da je pitanje trudnoće općenito slabo shvaćeno. Zapravo, koliko trudnoća, toliko mogućnosti. Na primjer, imam više od 14 kg u prvoj trudnoći - pokušao sam se nasloniti na hranu, jer sam se bojao da beba možda nešto nedostaje. Kao rezultat, do 7. mjeseca sam već dobio 11 kg, dok su se liječnici čak zaklinjali.

Drugi put sam bio pametniji - obratio sam pozornost na količinu hrane, ali na njegovu kvalitetu. Pokušao sam napraviti hranu što je više moguće zdrava, ali ne previsoka kalorija. Kao rezultat toga, u drugoj trudnoći stekao sam čak i manje od 9 kg, a do 7. mjeseca, koliko se sjećam, povećanje je bilo oko 4 kg, tj. Otprilike isto kao i vaša.

No, najzanimljiviji je rezultat. Drugo je dijete rođeno čak i s većom težinom od prve (4.100 i 3.400). Iz tog razloga vjerujem da vrijedi posvetiti se samo zdravlju majke i djeteta. Ako je test u redu, ne treba se brinuti.

Osim toga, s malom dobitkom u težini, mnogo je lakše nastaviti trudnoću i imati dijete - vjerujte mojem iskustvu.

Dobitak težine za sve je individualan. Na primjer, na početku trudnoće, uopće sam izgubio 1,5 kg, iako nije bilo jake toksikoze. No, sve je počelo polako početi pisati.

Tijekom prve trudnoće dugo nisam stekao težinu, a onda nekako skočim nekoliko kilograma odjednom. I u drugoj, imala sam takvu toksikozu da sam tijekom cijelog razdoblja stekla pet ili šest kilograma, ja sam izgubio težinu, a dijete je rođeno više od četiri kilograma težine. Dakle, ako je sve u redu, brinite o težini i posebno nije vrijedno tipkati.

Zašto ne povećavati težinu tijekom trudnoće?

Najvažniji problem tijekom njege je težina. Uostalom, to utječe na zdravlje djeteta. U ovom slučaju, mala težina je također nepoželjna, kao i velika težina. Mala težina Neke žene tijekom trudnoće promatraju svoju težinu, tako da ne dobivaju. Oni se ograničavaju na mnoge načine i zadržavaju svoj oblik. Iako to ne može biti učinjeno, jer je mala težina vrlo loša za dijete.

Mala težina može dovesti do rizika od pobačaja. Štoviše, ove žene imaju dijete rođeno vrlo malo. To dovodi do problema po prvi put, dijete ima problema fizičke i psihološke prirode.

Upravljanje težinom

Trudnoća nije dobitak na težini, može biti teško. Često mala težina ukazuje na prisutnost toksikoze. Kao rezultat toga, žena ne samo da ne dobiva, već gubi puno težine u ovom vremenskom razdoblju.

U početku ne biste trebali brinuti, postat će problem u posljednjem mjesecu trudnoće. Budući da mala težina u posljednjem terminu može ugroziti bebu. Stoga, trebali biste sami pokušati kontrolirati svoju težinu.

Tako, na primjer, u ranijem razdoblju težina bi se trebala povećati za 0,5 kilograma tjedno. U posljednjem terminu lik će se povećati na dva kilograma.

Potrebno je pridržavati se normi, pokušavajući ne dobiti puno tjelesne težine, dok trudnice moraju biti u pravilnim kilogramima. Uostalom, zdravlje djeteta ovisi o tome. Važno je da je dobio puno vitamina i hranjivih tvari.

Mala težina tijekom trudnoće vrlo je loša za bebu. Stoga, kako bi se dijete rodilo zdravo, trebate kontrolirati svoju prehranu. Također je važno ne zaboraviti na vježbu.

Čekanje djeteta za mnoge žene je radost. Stoga su spremni učiniti sve kako bi dijete sigurno razvijalo, primajući sve potrebne hranjive tvari. Istina, možete se suočiti s takvim problemom kao malom ili velikom težinom tijekom trudnoće. To je u oba slučaja nepoželjno. U takvim situacijama vrijedi zatražiti pomoć liječnika.

Prekomjerna tjelesna težina tijekom trudnoće: kako ne biste stekli, norme, popise korisnih i štetnih proizvoda

Samo 20% žena se vraća na svoj bivši oblik tijekom prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta. Velika većina novoosnovanih majki prisiljena je ažurirati svoj ormar kako bi odražavala nove dimenzije, što je ispunjeno ne samo dodatnim financijskim troškovima, već i novim razočaranjima i depresijama. Sve to možete izbjeći ako pratite dobitak težine tijekom trudnoće.

Stope dobitka težine tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće žena mora imati 8 do 12 kg težine. Normalan raspon je od 6 do 15 kg. Takav razvoj je posljedica izgradnje žene, veličine fetusa, rada bubrega i drugih čimbenika. Uz višestruke trudnoće stopa se povećava na 23 kg.

Kolika je zbroj:

 • amnionska tekućina (0,5-0,6 kg);
 • maternica (1 kg);
 • fetus (2.5-4 kg);
 • povećanje grudi (0,5 kg);
 • povećanje cirkulirajuće krvi (do 1,5 kg);
 • placente (0,4-0,6 kg).

Oko približne težine navedeno je u zagradama. Osim toga, žena dobiva 3-4 kg masti, koja služi kao skladište energije nakon rođenja djeteta. Ako je povećanje duže od 15 kg, liječnici počinju zazivati ​​alarm. Do 20 tjedana trudnoće, dobitak težine ne bi smio biti veći od 40%, a preostalih 60% u drugoj polovici razdoblja.

Način rada s napajanjem: djelomičan, spor, razumljiv

Optimalan broj obroka za trudnicu je 5 do 7 puta dnevno, uključujući zalogaje. Moguće je navečer, ali ne kasnije od 2 sata prije spavanja. U prvom tromjesečju, mali dijelovi, učestali, umjereni unos hrane pomoći će smanjiti neugodne manifestacije toksemije, smanjiti vjerojatnost jakog osjećaja gladi, što znači da možete prejedati.

Mali dijelovi sprečavaju nagle skokove u razinama glukoze u krvi. Da bi se zasitili s malim dijelovima i olakšali rad probavnog sustava, hranu treba polako jesti, temeljito žvakati komade i jesti u opuštenoj atmosferi.

Opći savjeti o tome kako ne povećati težinu:

 1. Potreban doručak. Sprječava snažan osjećaj gladi tijekom dana. Kada se preporuča toksikoza jesti crouton ili keksa, ležeći u krevetu. Nakon nekog vremena možete ići na puni doručak.
 2. Hrana kod kuće. Putovanja kafićima, restoranima, kantinama često završavaju prejedanjem, jedući visoko kaloričnu, štetna jela koja će povećati težinu tijekom trudnoće.
 3. Lagana večera. Nemojte preopteretiti probavni sustav s teškim jelima noću, bolje je davati prednost mliječnim proizvodima i žitaricama. Također će pomoći da ne dobijete prekomjernu težinu.

Savjet! 20 minuta prije jela, preporučljivo je popiti čašu čiste vode. Zimi, može biti toplo. Tekućina će započeti rad probavnog sustava, napuniti želudac, neće vam previše jesti.

Opasne i štetne proizvode, od kojih postoji prekomjerna težina

Pravilna prehrana je optimalni sustav za održavanje normalne težine tijekom trudnoće. Kada zdrava hrana ne treba brojati kalorije ili smanjiti veličinu servira. Da bi sve bilo stvarno jednostavno, a sustav je radio, morate izuzeti iz prehrane niz proizvoda. Hrana koja ne može biti trudna, što dovodi do povećanja tjelesne težine, malo se razlikuje od onoga što je nepoželjno svakome:

 • čips, krekeri;
 • dimljena, slana hrana;
 • kobasica;
 • gazirana pića;
 • konzervirana hrana;
 • brze hrane, brze hrane.

Osim toga, postoje proizvodi koji su posebno opasni tijekom trudnoće. Oni mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije, trovanje, proljev i infekciju kelomi ako se konzumiraju sirovi. Ovi proizvodi uključuju jaja, ribu, uključujući sushi, meso, perad.

Prije korištenja bilo kojeg proizvoda industrijske proizvodnje potrebno je obratiti pažnju na rok trajanja. Posebno su opasne kolače s kremama, konzervama, jogurta, sir. Poremećaji u probavnom traktu, proljev i oteklina dramatično povećavaju ton maternice, što dovodi do pobačaja.

Upozorenje! Kupus, rotkvica, rotkvica također može povećati stvaranje plina. Da biste ih koristili trebate u ograničenim količinama. Kupus se može kuhati ili zamijeniti s cvjetača.

Video: Proizvodi prijeteći trudnoći

Pravi proizvodi: dolje s dodatnom težinom

Temelj dijete trudnice trebao bi biti samo zdrava hrana. Pri odabiru pažljivo proučene kompozicije, bolje je kupiti sirovu hranu za samostalno pripremanje. Osnova prehrane tijekom trudnoće su:

 • kompleksni ugljikohidrati: žitarice, žitarice, povrće i voće;
 • morske i riječne ribe (prije kuhanja je potrebno dobro zamrzavati);
 • toplo obrađeno meso, po mogućnosti crveno;
 • ptica;
 • orasi, sjemenke;
 • mliječni proizvodi srednje masti.

Dopušteno je koristiti maslac do 10 g dnevno. Pri odabiru mesa i ribe, poželjno je dati prednost sorti niske masti ili odrezati komadiće slanine. Poželjno je ukloniti kožu od piletine i purice.

Napomena: Mrkva bez masnoća savršeno je meso za trudnicu. Uz redovitu uporabu, održat će količinu hemoglobina u krvi na pravoj razini.

Značajke toplinske obrade

Prženje u ulju je najštetniji način kuhanja, što može povećati kalorijski sadržaj više od dva puta. Pri korištenju takvih posuda ne može se izbjeći velika težina, tako da su kontraindicirane tijekom trudnoće.

Koje vrste toplinske obrade odabrati:

 1. Kuhanje (u vodi ili u pari).
 2. Gašenje. To se provodi uz dodatak vode, umaka, bućara, male količine ulja.
 3. Pečenje. Obično se izvodi u pećnici. Nemojte koristiti masne umake za poboljšanje okusa. Značajno povećava kalorijski sadržaj tvrdog sira.

Začinjeni začini su kontraindicirani tijekom trudnoće, pored toga povećavaju apetit. Da biste poboljšali okus tijekom toplinske obrade, možete dodati papriku, cimet, lovor na jela, sjemenke sezama i svježe zelje. Ograničenje soli do 5 g dnevno.

Zatvor je drugi uzrok prekomjerne težine.

Povrede u probavnom traktu, posebice konstipacija također dovode do porasta tjelesne težine. Zastoji su vrlo štetni za trudnicu, povećavaju ton maternice, mogu uzrokovati prijetnju pobačajem ili preranom rođenju. Crijeva se moraju redovito isprazniti. Hrana bogata vlaknima, šljiva i pripravci laktuloze mogu pomoći pri začepljenosti tijekom trudnoće.

Za produženu zatvor tijekom više od tri dana, supozitori glicerina mogu se koristiti za pražnjenje crijeva. Ali ovo nije rješenje. Potrebno je normalizirati hranu, ukloniti proizvode od brašna, što je teško ne dobiti dodatnu težinu.

Video: Super hrana za trudnice

Dani postanja za trudnice

Ako je dobitak težine ispred rasporeda, trudnice trebaju dogovoriti postove, oni su također prikazani za edem, zatvor, preeklampsiju. Tijekom dana upotrebljava se jedna ili više vrsta korisnih proizvoda s niskim udjelom kalorija. Izuzete su soli i šećer. U jednom danu možete izgubiti do 2 kg težine.

Vrste dana posta:

 • kefir (1,5 1);
 • jabuka (do 1,5 kg);
 • heljda (250 g suhih žitarica);
 • povrće (do 1,5 kg).

U zagradi su dnevna količina proizvoda. Podijeljen je na 5-6 dijelova jednake veličine, konzumiran svakih 1,5-2 sata, ne dopuštajući da se pojavi jak osjećaj gladi. Svakako koristite čistu vodu najmanje 1,5 litara dnevno.

Sport i trudnoća: kako ne biste dobili višak težine

Sve više možete upoznati trudnice koje su uključene u gimnastiku, jogu, pilates, vježbu na fitballu, posjeta bazenu. Tjelesna aktivnost je najbolja prevencija prekomjerne težine, uključujući i tijekom trudnoće. S pravim pristupom i pravilnom tehnikom pouke samo će imati koristi.

Osim prekomjernog tjelesne težine, ostat će problemi: jutarnja mučnina, zatvor, grčevi u nogama, bol u leđima. Tijekom nastave poboljšava se cirkulacija krvi, smanjuje se mentalni stres, poboljšava se cjelokupno zdravlje. Klase grupe doprinose nastanku novih poznanika, osvjetljavaju slobodu trudnice.

Kontraindikacije povećane aktivnosti:

 • krvarenja;
 • hipertenzija;
 • nedostatak vode;
 • višestruka trudnoća.

Bilo koja tjelesna aktivnost naznačena je samo tijekom normalne trudnoće i tek nakon savjetovanja s liječnikom. Ako imate zdravstvenih problema, trebali biste ograničiti hodanje na svježem zraku. Zabranjeno jahanje, veslanje, skakanje, vožnja bicikla i ostali traumatski sportovi.

Pravilna i zdrava prehrana neće vam pomoći da se dobije na težini, lako je vratiti tanak lik nakon trudnoće. Isključivanje slatkiša, slatkiša, čokolade, brze hrane pozitivno će utjecati ne samo na lik mladog majke, već i na zdravlje djeteta.