Masaža 15 Što je to

Liječenje

Ja sam rehab terapeut. Specijaliziran sam u problemima mišićno-koštanog sustava i sindroma boli u leđima. Imam visoku školu, diplomirao na RGUFK-u, branio magisterij. Imam višegodišnje iskustvo u području rehabilitacije, vježbanja i treniranja. Dugi niz godina igrala je za rusku reprezentaciju, gospodara sporta, višestrukog prvaka i dobitnika prvenstva Rusije, sporta i atletskih natjecanja, sveučilišta, utakmica zemalja i Europe. Radila je u ruskom nacionalnom timu i nacionalnim timovima drugih zemalja svijeta, nastavljam razmjenjivati ​​iskustva s vodećim stručnjacima na području rehabilitacije.

Tehnika masaže 15

Shema opće sesije masaže. Isprva, osoba koja se masira preuzima položaj koji leži na trbuhu, ruke na tijelu, jastuk se nalazi ispod gležanjskih zglobova. Redoslijed masaže u ovom položaju je sljedeći: leđa i lumbalna regija, mišići vrata i trapezija, stražnjice i zglobovi kukova, kukovi, noge, tetive pete i potplati. Treba imati na umu da se prva jedna površina ekstremiteta masira potpuno, a tek nakon toga druga. Ovaj je zahtjev očuvan masirajući prednju površinu donjih ekstremiteta, kao i ruku. Na primjer, takav postupak masaže bit će pogrešan: bedra jedne noge, zatim bedra druge, zatim šindra jednoga, a zatim štapa druge. Treba napomenuti da se tijekom masaže ekstremiteta, opći učinak prvo provodi milujući, a zatim se pojedina područja masiraju. Tada se masaža prebaci na stražnji dio, valjak se izvadi ispod nogu i može se postaviti ispod zglobova koljena. Masaža se vrši u sljedećem redoslijedu: noge, gležnjevi, šilovi i koljena, kukovi, zatim prsa, ramena i ramena, laktovi i podlaktice, zglobovi zglobova i ruke zajedno s prstima. Opća sjednica završava masažom abdomena.

Kada provodite opću masažu, također možete koristiti drugu shemu sesije, koja se također temelji na principu usisavanja lika, tj. Masažu na početku proksimalne, a zatim udaljene dijelove tijela. Prema ovoj shemi, nakon masaže leđa, vrata i deltoidnih mišića, gornji udovi (ramena, laktovi, podlaktice, zglobovi zglobova i ruke) se masirati u masiranom položaju leži na trbuhu, a zatim prodrijeti, a zatim palpating ruku, a zatim lumbalna regija, stražnjica, itd. kao što je gore opisano. Masaža nakon što je prednja površina donjih ekstremiteta završava prsima i trbuhu. Ako je potrebno, gornji udovi se ponovno masiraju.

U literaturi, naročito u sportu, ponekad se preporučuje masaža ekstremiteta od distalnih do proksimalnih dijelova (na primjer, u nizu: stopalo, trbuščić, bedro). Što se tiče takvih masažnih shema već 1966. godine, A.F. Verbov je napisao: "Pokrenite masažu iz distalnog segmenta. - to znači pokušati izliti tekućinu iz zaprljane boce.

Smjernice za opću masažu:

1. Opće sesije najbolje je napraviti ujutro nakon laganog doručka.

2. Učestalost korištenja - ne više od 2 puta tjedno.

3. Intenzitet tehnika i njihovo trajanje se povećavaju postupno - od 20-25 do 50-60 minuta.

4. Potrebno je uzeti u obzir osobitosti kliničkih oblika bolesti i izvršiti posebne učinke na relevantna područja.

5. Kada se stanje zdravlja pogorša i druge neugodne senzacije, vrijeme masaže se smanjuje ili masaža privremeno otkazuje.

6. Svi pokreti masaže se provode duž limfnog toka do najbližih limfnih čvorova.

7. Kada masirate ekstremitete, koristite tehniku ​​usisne masaže.

8. Prilikom masiranja udova na početku i kraju sjednice, ukupni učinak se izvodi ubacivanjem cijelog kraja od distalno do proksimalnog.

9. Nakon masaže preporuča se odmor za 15-30 minuta.

10. Kliničko iskustvo i zapažanja upućuju na to da nema potrebe za širokim indikacijama za imenovanje opće masaže. Prikladnija i djelotvornija je upotreba masaže odvojenih dijelova tijela propisana s obzirom na kliničke oblike lezije u kombinaciji s drugim potrebnim terapeutskim metodama.

Lokalna (ili privatna) masaža je masaža u kojoj se neki dio tijela, poput leđa ili donjih ekstremiteta, masira odvojeno. Lokalna masaža traje u prosjeku od 10 do 30 minuta, ovisno o tome koji je dio tijela masiran i koja vrsta masaže je potrebna.

Kod provođenja lokalne masaže preporuča se pridržavanje istog slijeda područja tijela, što je gore navedeno. S lokalnom masažom udova, najprije morate masirati natrag. Masaža velikog receptorskog polja na leđima, uključujući receptore područja vrata prema A. E. Scherbaku i stražnji korijeni kičmene moždine, koji reguliraju trofizam ekstremiteta, priprema tijelo za dubinsku privatnu masažu određenog područja.

Učinkovitost opće i lokalne masaže povećava se prema sljedećim principima:

1. Rano imenovanje i korištenje masaže, ovisno o kliničkim oblicima bolesti i općem stanju pacijenta.

2. Slijed područja masiranja tijela u skladu s metodom usisnog karaktera

3. Svaka masaža započinje masažom natrag.

4. Pažljiva masaža odgovarajućih refleksnih zona na stražnjoj površini.

5. Kombinacija masaže s fizioterapeutskim postupcima, koji se, ovisno o indikacijama, mogu primijeniti prije ili poslije masaže.

6. Kombinacija masaže s kompleksom terapeutske fizičke kulture koja odgovara bolesti. Dio vježbi gimnastike može se koristiti tijekom postupka masaže.

7. Kombinacija masaže s medicinskim pomastima, kremama, tekućinama, gelovima.

Što je masaža broj 10 i kako ga izvesti za bebe?

Masaža je neophodan element u skrbi o djetetu, jer pridonosi pravilnoj formiranju svojih organa, a također ima vrlo pozitivan učinak na fizički razvoj djeteta.

U ovom slučaju, jedan od najčešćih je masaza broj 10, koji će biti detaljno opisan u ovom članku. Također ćemo vam reći kako masaža utječe na bebino tijelo.

Što je to i zašto to trebate učiniti?

Masa broj 10 je univerzalna tehnika zagrijavanja za dojenčad koja nema kontraindikacije i pogodna je za gotovo sve novorođenčadi. Broj "10" znači standardni broj sesija, koji su uključeni u 1 sat masaže.

Treba napomenuti da je prva godina bebe života kognitivna za njega. U tom razdoblju dijete uči držati glavu, zgrabiti igračku, sjesti, stajati na nogama, puzati, poduzeti prve korake, izgovoriti prve nejasne riječi. U tom smislu, vrlo je važno podupirati dijete i pomoći u svladavanju svih vještina.

Ova vrsta masaže pridonosi skladnom i zdravom razvoju bebe, što ima blagotvoran učinak na fizički razvoj djeteta i stanje živčanog sustava.

Iz kojeg se doba pokazuje, može li se izvršiti za 3 mjeseca i ranije?

Obično se ova masaža dodjeljuje svakom novorođenčadi. Štoviše, to se provodi ili u medicinske svrhe ili za profilaksu.

U pravilu, mnogi pedijatri preporučuju pokretanje bebe masaže na 3, 6, 9 i 12 mjeseci. Međutim, masaža je dopuštena u ranijoj dobi (2-3 tjedna), pod uvjetom da je dijete zdravo i dobro raspoloženo.

Prije početka primjene masaže broj 10 preporučuje se savjetovanje s pedijatrom, ortopedom i neuropatologom. Stručnjaci bi trebali pregledati bebu i pronaći odgovarajuće vježbe.

Korak po korak vodič

Uobičajeno je da se cijeli proces opće masaže može prikazati u obliku 3 koraka.

trening

Ova faza uključuje stvaranje ugodnih uvjeta za masažu. Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

 1. Masaža treba obaviti pola sata prije jela, ili pola sata nakon što je dijete jede.
 2. Dijete i majka trebaju biti mirni i opušteni.
 3. Temperatura u sobi ne smije biti ispod 23-25 ​​stupnjeva, jer će beba biti potpuno gola.

izvršenje

Prije nastavka s masažom ruke moraju biti podmazane s kremom za bebe i utrljane zajedno. Tako će postati topli i mekši, što će umiriti dijete i opustiti se.

Masaža broj 10 treba obaviti, počevši od glave i kretanjem do prstiju, promatrajući sljedeći redoslijed:

 • glava i lice;
 • vrata;
 • ramena i ruku;
 • prsnog koša;
 • trbuhu
 • noge.

Svi dodira trebaju biti toliko nježni i lagani što je više moguće. Beba ne bi trebala osjetiti nelagodu. Mala područja tijela trebaju biti masirane prstima prstiju. Ako je područje velik, možete napraviti masažu dlana.

glava

 1. Prvo, lagano masira područje, počevši od krune i završava na granici zone rasta kose.
 2. Nadalje, isti pokreti se koriste za masažu čelo, hramove, obrve i kapke, nos, obraze, područje oko usta, ušiju, kao i područja koja se nalaze uz njih.

Pokret bi trebao oponašati proces sapunice glave šamponom. Ukupno vrijeme trajanja izvedbe svih tehnika iznosi 2-3 minute.

Ova vrsta masaže treba biti vrlo pažljivo. U tom slučaju, masaža glave najbolje je povjeriti nadležnog stručnjaka.

 1. Ruke moraju biti pažljivo stavljene na vrat.
 2. Lagani dodir masira prednji dio vrata.
 3. Zatim se vrat vratne masaže u smjeru od glave do ramena.
 4. Dalje, ruke bi trebale biti spuštene na ramena djeteta i pomilovane u smjeru od vrata do prsa.

Sve tehnike treba ponoviti 3-4 puta.

 1. Beba treba uzeti četku i lagano ih protresiti. Ovo će se riješiti hipertonije.
 2. Dalje, trebate udariti rukama, savijati ih i ispraviti.
 3. Zatim maskirajte svaki prst na ruku.
 4. "Crtanje" prstima na dlanu djeteta.
 5. Nagnite jastučiće na prstima.

Svaka se metoda ponavlja 3-4 puta.

trbuh

 1. Dijete treba staviti na leđa.
 2. Dalje, dlanovi se stavljaju na trbuščić.
 3. Zatim se kružnim pokretima vrti oko pupka u smjeru kazaljke na satu.
 4. Također možete izvesti milovanje u obliku slova P ".

Masaža trbuha treba biti učinjeno 2-3 minute.

 1. Dijete je stavilo na leđa.
 2. Potrebno je početi s prstima stopala, malo ih stiskujući.
 3. Nadalje, lagani kružni pokreti, masažu noge u smjeru od vrha do dna.
 4. Dalje, noge trebaju biti blago savijene na koljenima i lagano pritisnute do trbuha (ova vježba pomaže da se riješi kolike).

Cijela kombinacija tehnika ponovljena je 3-4 puta.

završetak

Završite masažu treba biti lagano milovanje baby, počevši od glave i kreće na noge.

Idealna je opcija svakodnevno provođenje masaže broj 10. U nekim slučajevima ovaj se postupak izvodi nekoliko puta dnevno (samo ako to propisuje liječnik).

Korisni videozapis

Dalje, vizualni video o tome kako napraviti bebu opću masažu:

Kako to utječe na tijelo?

Prednosti održavanja masaže broj 10 su neporecive. To utječe na tijelo djeteta kako slijedi:

 • Pomaže u uklanjanju orbitalnih i živčanih poremećaja koji se javljaju kod bebe (na primjer, hipertonija mišića, klatna stopala itd.).
 • Uklanja "preostale reflekse" ("Moro reflexes", "Babinski refleksi").
 • Poboljšava limfni sustav novorođenčeta.
 • Promiče razvoj mišićno-koštanog sustava.
 • Povoljno utječe na živčani sustav djeteta.
 • Razvija sve mišićne skupine, zbog onoga što dijete brzo uči zadržati glavu, sjesti, poduzeti prve korake.

Preporuke i upozorenja

Unatoč ogromnim prednostima opće tonikove masaže, postoji niz upozorenja koja se ne smiju zanemariti:

 1. Za početak tečaja treba biti tek nakon savjetovanja s liječnikom.
 2. Nemojte masirajte novorođenče prije spavanja, jer to može dovesti do prekomjerne primjene.
 3. Svako kretanje treba obaviti s posebnom pažnjom, jer pogrešna tehnika može imati negativan utjecaj na zdravlje djeteta.

Poželjno je da u početku nadležni stručnjak treba pokazati majci kako ispravno izvršiti svaku vježbu. Štoviše, ako je masaža propisana u medicinske svrhe, tada je bolje postupati s profesionalnim dječjim maserom.

Također, prilikom obavljanja masaže broj 10, trebali biste se pridržavati sljedećih preporuka:

 • Masaža je najbolja u jutro, a istovremeno. To će omogućiti formiranje dnevne rutine.
 • Soba u kojoj će se masaža izvoditi mora biti lagana i prozračna.
 • Za masažu, trebate odabrati trenutak kada je dijete dobro raspoloženo (inače će imati malo koristi).
 • Tijekom vježbe možete koristiti svoje omiljene igračke za bebe.

Ukratko, valja napomenuti da masaža broj 10 igra veliku ulogu u razvoju i rastu djeteta, što ima blagotvoran učinak na njegovo zdravlje. Važno je da slijedite sve preporuke, nakon savjetovanja s nadležnim stručnjakom.

Masaža br. 15 i njegove osobine

Postoji ogromna količina tehnika masaže. Neki su dizajnirani za opuštanje, drugi djeluju na mišićno-koštani sustav, drugi pružaju iscjeljenje za unutarnje bolesti. No, postoje složeni sustavi, živi primjer je masaža №15. To uključuje tehnike čija provedba poboljšava rad cijelog organizma.

Povijest

Prvi put je u drevnoj Kini nastala ideja o kombinaciji nekoliko kompleksa, no budući da nije bilo moguće provesti kliničke studije, ideja nije ukorijenjena. Kasnije je pokušaj ponoviti nekoliko puta, ali rezultat je ostao isti.

Triumph su postigli su sovjetski stručnjaci, zahvaljujući marljivoj praksi, uspjeli su izvući niz tehnika koje omogućuju razradu svih problematičnih dijelova tijela u jednoj sjednici. Tijekom proteklih desetljeća poboljšani su, a sada su poznati i kao masaža 15.

Sam naziv dolazi od broja točaka koje su pogođene tijekom terapije. Glavna su mjesta:

 • cervikalni kralješci;
 • područje oko lopatica;
 • područje blizu bubrega;
 • zglobni zglobovi;
 • vremenski režanj.

Kada se to primjenjuje

Masni broj 15 je klasificiran kao terapeutski. Primijenite ga kao prevenciju, kao i za borbu protiv različitih bolesti. Na primjer:

1. Za vraćanje normalnog rada mišićno-koštanog sustava. Gotovo sva problematična područja u kralješničkoj i ramenoj oštrici mogu se liječiti tijekom ove terapije.

2. Ako tijelo pati od točkaste boli, tada će se male promjene u tehnici masaže riješiti. To je istina da je takav tretman dostupan samo specijalistu jer zahtijeva puno iskustva.

3. Kao i većina masaža, može normalizirati protok krvi u stanice. To će učiniti kožu elastičnijom, a njegova će boja postati zdrava. Osim toga, on je u stanju raspršiti naslage soli, što je iznimno važno za ljude iz ljetne dobi.

4. Još jedna pozitivna značajka masaže 15 je njegova sposobnost djelovanja na zglobove i tetive. Preporučujem ga za ozljede, napetosti i male dislokacije kako bi spriječili mišiće od atrofije.

Metodologija

Nemoguće je svladati tehniku ​​masaže 15, jer se neki pokreti mogu naučiti samo pod strogim vodstvom majstora. Također, nemojte se oslanjati na vještine početnika i amatera, i odmah se obratite kozmetičkom salonu ili bolnici. Ako želja za gospodarom masaže i dalje ne odlazi, onda se možete sjetiti barem osnova.

Prije masaže pazite da ruke nisu previše hladno, jer će inače biti teško napustiti tijelo da se opusti. Na koži nanesite kremu ili poseban sastav.

Za početak, proći kroz leđa sa slabim pokretima ruke, tako da ga zagrijavanje. Kada koža postane malo ružičasta, možete dodati snagu. Svi se dodiruju vršcima prsta, tako da se najveći dio napora usmjerava preko jastučića.

Prvo proći kroz ramena, a zatim područje bubrega. Daljnji točkasti pokreti trebali bi protezati svaki disk u kralježnici. Kada se leđa snažno okreće crveno, trebali biste otići do zglobova lakta, istovremeno pričvrstiti biceps i triceps. Sesija završava zagrijavanjem kneecapsova.

Ako gnjavite s čestim glavoboljama, možete provesti nekoliko minuta na maloj masaži vremenskog režnja.

Koliko često trebate masažu

Masažni tretmani imaju mnogo koristi. Oni se provode kako bi se opustili i oslobodili umora, povećali ton mišića, za terapeutske i kozmetičke svrhe. Vrste se razlikuju ne samo u načinu razrade, već iu korištenju dodatnih pribora, posebnih ulja i intenziteta. Učinkovitost ovisi ne samo o sposobnosti majstora da obavlja postupak, već i na točnom smjeru, učestalosti i trajanju sjednica.

Ono što određuje trajanje sesije

Trajanje masaže utječe:

 • Svrha i vrsta postupka;
 • Lokalna ili opća studija;
 • Pojedinačna tolerancija;
 • Stanje i dob pacijenta;

Prisutnost posebnih znakova ili preporuka liječnika, kozmetologa, fizioterapeuta. Bilo koja vrsta masaže usmjerena je na postizanje relaksacije, poboljšanja cirkulacije krvi, vraćanja snage, smanjenja volumena tijela, poboljšanja mišićnog tonusa i poboljšanja ljudskog zdravlja.

Sjednica pruža priliku za kontrolu stanja cirkulacijskog sustava, rada unutarnjih organa, emocionalne i hormonske pozadine.

Prednosti postupaka su:

 • Proširenje krvnih žila i kapilara, što dovodi do slobodnog protoka krvi i normalizacije tlaka;
 • Opuštanje mišića na vratu, leđima, nogama, rukama;
 • Opuštanje unutarnjih organa;
 • Unapređenje limfnog sustava;

Povećana mobilnost zglobova. Masaža će pomoći održati fleksibilnost kralježnice, povećati elastičnost ligamenta.

Redovite sesije potiču brži oporavak od bolesti koštanog sustava i pomažu u borbi protiv stresa, kroničnog umora i depresije.

kontraindikacije

Postoje mnoge naznake postupaka - to su promjene u koži povezane s godinama, strija, celulit i bolesti krvi i srca itd. Ali postoje i kontraindikacije za koje su zabranjene sesije. To uključuje:

 • onkologija;
 • Dijabetes melitus;
 • Hipertenzija 3 stupnja;
 • Bolesti krvi, koje su karakterizirane slabim zgrušavanjem;
 • Tromboflebitis, itd.

Postoje i privremene kontraindikacije ili ograničenja - to je privremena bolest ili stanje klijenta, tijekom kojeg je nemoguće masaža. To može biti trudnoća, alkoholna intoksikacija, zarazna bolest, kronične bolesti u akutnoj fazi ili povišena tjelesna temperatura. Druga skupina ograničenja - lokalne kontraindikacije: psorijaza, prisutnost bradavica ili kožnih lezija na području proučavanja, prošireni limfni čvorovi.

Vrste masaže

Svi su postupci podijeljeni u nekoliko kategorija ovisno o svrsi. Prva je terapija. Oni olakšavaju liječenje kroničnih bolesti, ublažavaju bol, mišićne grčeve, vraćaju pokretljivost zglobova, ligamenta. U kombinaciji s terapijskim postupcima. Liječenje se zakazuje tijekom razdoblja rehabilitacije i nadzire ga liječnici.

Druga kategorija je higijenska ili profilaktička masaža. Njegov je cilj održavanje zdravlja i dobrog stanja tijela, povećanje ukupnog tonusa, jačanje imunološkog sustava. Liječnici preporučuju kombiniranje tečajeva higijenske masaže i prehrane, sportskih opterećenja, kontrastnog tuširanja.

Treća skupina - kozmetički postupci. Oni su usmjereni na poboljšanje stanja kože, smanjujući volumen tijela, smanjujući bore. Anti-celulitni kompleks također pripada kozmetičkim masažama.

Četvrta skupina uključuje sportsku masažu koja se koristi prije treninga i nakon njih, tijekom natjecanja, za vraćanje mišića nakon ozljeda. Razlikuje se od drugih vrsta dubljim proučavanjem mišićnog tkiva. Sportska masaža je restorativni izgled. Propisan je da se oporavi od ozljeda i operacija, da se ublaži umor, da se opusti.

Peta kategorija uključuje tehnike točkastih masaža. Tijekom zasjedanja odvija se proučavanje određenih točaka na tijelu, koje su odgovorne za funkcioniranje unutarnjih organa i sustava. Nakon masaže, opaženo je poboljšanje općeg raspoloženja i dobrobiti, jačanje imunološkog sustava i oporavak snage.

Frekvencija sesije

Trajanje bilo kojeg postupka nužno uzima u obzir stanje zdravlja pacijenta i trajanje patologije s kojom se rad provodi.

Preventivna masaža preporučuje se 1-2 puta u 10 dana, kako ne bi uzrokovala ovisnost. Trajanje pune sesije varira od 45 do 120 minuta.

Koliko puta možete napraviti terapijsku masažu odlučuje liječnik ovisno o rezultatima testova, o sindromu boli ili njegovoj odsutnosti, o toleranciji postupaka. S bolnim i blagom boli, sesije se provode dnevno ili 2 puta dnevno. U drugim slučajevima, masaža se preporučuje ne više od jednom svaka 3-4 dana. Trajanje ovisi o području studija:

 • Maser masaža donji dio leđa oko 7-10 minuta;
 • Prostor rebra razrađen je oko 15-20 minuta;
 • Cijeli leđa treba masirati najmanje 60 minuta;
 • Stopala i ruke - od 25 do 45 minuta.

Kada osteokondroza cervikalnog rađanja ne traje više od 10 minuta.

Anti-celulitne sesije u njihovom trajanju ovise o tehnici: u slučaju da maser radi samo s 1 tehnikom - postupak se ponavlja nakon 24 sata. Ako su tehnike različite, možete svakodnevno provoditi sesije.

Pravilnost sportske masaže ovisi o odredištu. Obuka se obavlja svakodnevno ili svaka 2 dana, a trajanje se prilagođava težini osobe. Obično, vrijeme obrade je 35-70 minuta. Kada se provodi sesija u kadi ili sauni, vrijeme masaže se smanjuje na 20-30 minuta. Potrebni broj restaurativnih ili pre-masažnih postupaka određuju stručnjaci na ovom području, na temelju stanja mišićnog tkiva, razine stresa, prehrane i težine sportaša.

Koliko dugo traje kozmetička masaža ovisi o području studija. Područje oko očiju masira se ne više od 3 minute, a cijelo područje lica, vrata i dekoltea - do 65 minuta. Učinak je kumulativan i održava se tijekom 10-15 sesija. Profesionalni tečajevi kozmetičkih masaža preporučuju se ponoviti ne više od dva puta godišnje. Kućni tretmani za održavanje zdrave kože mogu se obavljati svakodnevno.

Dojilje za dojenčad počnu raditi za mjesec ili dva.

Koliko vremena masaža:

 • Prva sesija - do 5 minuta;
 • Mjesec dana nakon početka sjednice - 15 minuta;
 • Nakon 6 mjeseci - 25 minuta.

Trajanje postupaka za djecu s gimnastikom ne smije biti duže od 45 minuta.

Trajanje tečaja

Koliko dugo trajanje masaže ovisi o vrsti i namjeni postupka, imenovanjima, indikacijama i prenosivosti. Trajanje liječenja propisano je ovisno o vrsti bolesti, a prosječan broj postupaka u jednom tečaju iznosi od 10 do 25. Tijekom treninga, masažni terapeut pogađa samo problematiku.

Intenzivna terapeutska terapija provodi se kroz dan i tečajeve, s ponavljanjem svakih 2-3 tjedna dok se ne postigne pozitivan trend. Tečaj intenzivne ili zdravstvene masaže obično se sastoji od 15-20 sesija, između kojih se preporučuje provoditi jedinstvene postupke za održavanje učinka.

Koliko masaža treba učiniti za gubitak težine - ovisi o količini prekomjerne tjelesne težine i stanju kože. Anti-celulitna masaža obično se sastoji od 10-15 sesija, a između tečajeva se odmara od 10-14 dana. Kozmetička masaža, koja se izvodi s preventivnom svrhom, može se obavljati svakodnevno. Intenzivna terapija protiv starenja sastoji se od 7-15 postupaka koji se provode svakih 1-4 dana. U slučaju da terapeut primjenjuje različite postupke, učestalost sesija mijenja se.

Orijentalne i akupunkturne masaže izvedene za oporavak, opuštanje i prevenciju mogu se posjetiti što je više moguće i želje. Ako su sesije potrebne za uklanjanje bolesti, poboljšanje stanja kože i zdravlja, preporučujemo tečaj od 10 do 15 postupaka. Periodičnost odabire majstor i ovisi o individualnom svjedočenju.

Masaža je sveobuhvatna studija usmjerena na poboljšanje tjelesnog i emocionalnog zdravlja.

Koliko puta možete napraviti masažu dnevno ili tjedno ovisi o mnogim čimbenicima: vrsti tehnike masaže i liječničkom svjedočenju, stanju zdravlja, osjetljivosti i osjetljivosti kože. Tijekom sjednica, majstor fokusira na senzacije: prvo, zagrijavaju kožu i mišićno tkivo. U sredini sjednice, pokreti bi trebali biti intenzivniji, a konačno - meke i duboke.

Pomoću masaže možete riješiti zdravstvene probleme, smanjiti težinu, poboljšati stanje vaše kože i kose. Propisani su postupci za prevenciju i liječenje bolesti zgloba i srca, za poboljšanje vodljivosti živaca, za oporavak nakon operacija i ozljeda, za stvaranje novih reljefnih mišića i konture lica. Sjednice pomažu u borbi protiv neplodnosti - glavna stvar je pridržavati se propisanog tečaja i preporučene periodičnosti postupaka.

15. Oblici masaže

Koriste se sljedeći oblici masaže:

 1. Opća masaža.
 2. Lokalna masaža.
 3. Samo masaža.
 4. Parna masaža.
 5. Uzajamna masaža.

Masaža u kojoj se masaža cijeloj površini tijela naziva općenito.

Vrijeme opće masaže ovisi o vrsti, kao i masovnoj masuri, dobi, spolu i drugim osobinama.

Izvođenje opće masaže mora biti u skladu s nizom tehnika masaže. Prvo, trebali biste raditi milovanje, stiskanje, trljanje, zatim gnječenje i tehnike vibracija. Završna masaža zahtijeva stroking tehnike.

Obično masaža počinje s velikim dijelovima tijela i velikim mišićima, pa je najbolje početi obavljati opću masažu sa stražnje strane. Zatim idite na vrat i ruke. Pogodnije je svaku stranu leđa i vrata posebno odvagnuti, krećući se s jedne strane na drugu stranu. Lijevu i desnu ruku također treba odvojeno masažirati. Zatim morate obaviti masažu zdjelice, stražnjice i bedra.

Nakon toga, trebali biste početi masaža koljena, tjelesnog mišića, Ahilove tetive, pete, planarne površine stopala.

Sljedeća faza masaže masaža je nožnih prstiju, zglobova i donjih nogu (masažom treba uzeti ležajnu poziciju). Zatim morate masirati zglobove koljena i kukove.

Tada biste trebali masirati dalju stranu prsa i nastaviti s masažom bliske ruke. Nakon što ste završili s masažom bliske ruke, potrebno je prebaciti na drugu stranu i masirati suprotnu stranu prsa, a nakon toga - onaj najbliži vama. Posljednja faza masaže je trbušna masaža.

LOKALNA (PRIVATNA, LOKALNA) MASAŽA

Kod lokalne masaže, zaseban dio tijela se masira, na primjer, vrat, leđa, nogu, itd. Ako je potrebno, pojedinačni mišići, zglobovi, ligamenti itd. Masažu se uz pomoć lokalne masaže.

Vrijeme lokalne masaže ovisi o tome koji je dio tijela podvrgnut masaži. Tipično, lokalna masaža traje najmanje 3 minute, ali ne više od 25 minuta.

Sve trikove korištene tijekom privatne masaže,

Lokalna masaža treba početi s nadsvjetovnih područja, na primjer, masaža ruku počinje s ramena (prvo iz unutarnje površine ramena, a zatim izvana). Nakon toga, morate početi masažu koljena, podlakticu, ruku i napokon prstima.

Lokalna masaža ruke bi trebala početi s podlakticom, tj. Napraviti masažu za usisavanje 1 minutu. Tek nakon toga možete početi masirajte četkicu.

Najčešće se masaža izvodi od strane jednog masera, ali se može koristiti par masaža, križna masaža i samousmasna masaža.

SAMO MASAŽA

Samo-masaža je oblik masaže u kojem se osoba masira. Samo-masaža se najčešće koristi nakon jutarnjih vježbi, u kadi, s modricama i bolesti, u sportu, ako ne možete koristiti usluge profesionalnog masažnog terapeuta.

Tehnike i tehnike samoupravljanja opisane su u odjeljku "Higijenska masaža".

PAIR MASAŽA

Parna masaža se primjenjuje nakon jutarnje gimnastike, u sauni, prije i poslije sportskih natjecanja, kao i prije i poslije sportske obuke.

Nije preporučljivo koristiti uparenu masažu za neke bolesti i ozljede: za ozljede kralješnice, lumbosakralni radikulitis, paralizu udova, astmu, kroničnu pneumoniju i druge plućne bolesti, za gastritis, kolitis, kolecistitis itd.

Ovaj oblik masaže se izvodi kako bi se smanjilo vrijeme tijekom masažne sesije. Parnu masažu obavljaju dva masera. Najčešće, uparena masaža se ne izvodi manuelnom metodom, već uz pomoć aparata vakuuma ili vibracija.

Dok jedan masažni terapeut masira leđa, drugi izvodi masažu na stražnjem dijelu donjih udova. Kada prvi maser masaže dojke i gornje udove, drugi masaže prednju površinu donjih udova u ovom trenutku. Nakon toga, prvi maser,

Trajanje parne masaže ovisi o spolu, dobi, težini i funkcionalnom stanju masaže. Obično je trajanje masaže 5-8 minuta.

MUTUALNA MASAŽA

Uzajamna masaža se koristi u sauni, pješačenju, kod kuće, na poslu, itd. To je recipročna masaža koja se masaža međusobno izmjenjuju pomoću osnovnih tehnika masaže.

Uzajamna masaža može biti priručnik i hardver, opći i lokalni.

Tijekom lokalne masaže, umirujuće mišiće i dijelove tijela se masiraju. Nakon znatne vježbe, također možete izvesti opću regenerativnu masažu. Trajanje uzajamne masaže trebalo bi biti oko 10-15 minuta. Takve tehnike povremenih vibracija, kao što su udaranje, udaranje, sjeckanje, mogu uzrokovati povećanje venskog tlaka i tonus mišića pa ih se ne preporuča pri obavljanju međusobne terapijske masaže.

Masaža za bebe

Masaža je jedinstven način utjecaja na cijelo tijelo djeteta, čiji su analizatori kože vrlo spremni za to. U životu novorođenčadi, masaža je važan modalni trenutak. Trebate ga potrošiti svaki dan. Kako napraviti masažu reći će pedijatru ili medicinskoj sestri iz dječje klinike.

Načela masaže za bebe kod kuće

Masaža doprinosi govoru i fizičkom razvoju djeteta, čini pokrete savršenijima i jača emocionalnu vezu između majke i djeteta. Masaža je terapeutska i opća. Posljednja majka to može sama, bez napuštanja doma. Za opću masažu morate pripremiti sobu, stol, posebna sredstva i zapamtiti brojne manipulacije s djetetom.

Terapeutska masaža može obaviti samo pedijatar, neurolog, ortopedist ili kirurg. Tijekom postupaka majka mora biti blizu. Prvo, to će biti tiho za dijete, i neće plakati. Drugo, majka će moći vidjeti kako ispravno raditi ove ili druge vježbe. Ako se terapeutska masaža vrši nakon što ga je propisao liječnik, onda se general može obaviti od drugog ili trećeg tjedna djetetovog života, bez obzira na njegov razvoj i bilo kakva imenovanja.

Načela masaže za bebe kod kuće. Pokret bi trebao biti izveden s periferije u središte, duž linija masaže. Brzina kretanja treba odgovarati brzini limfnog toka, to jest ne više od dva centimetra u sekundi. Mora se zaobići područje srca, jetre, kralježnice i limfnih čvorova. S velikim oprezom potrebno je masažu vratu. Udariti trbuščić laganim pokretima bez pritiska u smjeru kazaljke na satu. Abdominalna masaža poboljšava probavu i normalizira stolice.

Tijekom postupaka možete uključiti klasičnu ili opuštenu glazbu, a vaš će pjevanje učiniti. Do jednog i pol mjeseca, masaža se mora sastojati od jednostavnih poteza, zatim trljanje, udaranje, elementi gimnastike i gnječenja.

Ako dijete ima hiper ton, možete početi vježbati na fitballu - veliku masažnu kuglu. Dijete je stavljeno na loptu s trbuhom dolje i okreće se s jedne na drugu stranu. Na taj način možete se riješiti plinova.

Opća masaža za bebe

U prvoj godini života dijete uči držati glavu, puzati, sjesti, ustati i poduzeti prve korake. Da bi on to učinio bolje i brže, potrebno je da njegovi roditelji znaju kako da mu pomognu u ovom teškom poslu. Dnevna gimnastika i masaža se provode radi jačanja mišićne mase, uklanjanja probavnih problema i općeg razvoja.

Opća masaža za bebe počinje s uobičajenim potezima. Ako željeznite želudac satnom rukom, možete se riješiti plina i zatvora - dva problema koja sprječavaju dijete da zna svijet oko sebe.

Što je manja beba, to je nježnija masaža. Vježbe moraju biti primjerene dobi. Prije i poslije masaže, dijete treba biti postavljeno na trbuh - to ima pozitivan učinak na probavu. Ali sve se vježbe izvode u ležećem položaju. Počinje s milovanjem. Nakon četiri mjeseca, ne možete samo glačati ruke, već i umiriti mišiće. Nakon što ruke moraju udariti nogama. Dalje, noge se savijati i odvajaju. Onda je dijete uključeno na trbuh i malo odmora. Za vrijeme odmora leđa se pomiluje.

Masaža stopala se provodi kada dijete leži na trbuhu. Potrebno je izazvati refleksne pokrete, tako da dijete ne samo da neprigušuje i savije prste, već i pokušava puzati.

Medicinska masaža se obavlja samo iz medicinskih razloga, a provodi samo stručnjak. Da biste ga provodili, morate pozvati masera da otiđe kući ili ga posjetite u klinici.

Opuštajuća masaža za bebe

Opuštajuća masaža obično se obavlja od četiri mjeseca do godine dana. Tijekom tog razdoblja dišni, probavni i kardiovaskularni sustavi aktivno se razvijaju, masaža doprinosi njihovom najboljem razvoju. Opuštajuća masaža za bebe jača moždani korteks, jer povećava protok kisika.

Prije početka postupka temeljito operite ruke toplom vodom i sapunom. Nail treba skinuti kratko i ispod njih ne bi trebalo biti prljavštine. Masaža se vrši na tvrdu površinu: stol, krevet ili kauč. Kako bi dijete moglo biti udobno, soba treba biti prozračena, ali topla, bez skica. Ne možete masažu nakon obroka kada beba želi spavati ili je loše raspoloženje. Postupak bi trebao donijeti zadovoljstvo majci i djetetu.

Vrijeme masaže se postepeno povećava. Prvi postupak ne smije biti duži od pet minuta. Postupno, sjednica doseže dvadeset minuta. Ako majka vidi da je dijete umorno, ne bi trebala dovršiti masažu. Možete nastaviti kasnije, kada će mrvica biti u najboljem raspoloženju.

Pedijatri preporučuju opuštajuću masažu nakon kupanja. U ovom trenutku dijete često ima dobro raspoloženje, majka se ne žuri i potpuno se posvećuje djetetu. Tijekom masaže s djetetom morate razgovarati, osmijeh mu. Samo na taj način postupak će mu dati pozitivne emocije.

Masaža se najbolje postiže kremama ili uljima koja ne uzrokuju alergiju kod dojenčadi.

Masaža za bebe №10

Potpuno zdravo dijete je rijetkost. Prema statistikama, samo četvero djece od stotinu rađa se zdravo. Ne očajavaj se. Da bi razvoj bio skladan, trebate redovito posjetiti pedijatra i pratiti zdravlje djeteta.

Na prvi pogled izgleda da masaža nije povezana s radom unutarnjih organa. Zapravo, nije. Kroz receptore kože, zglobova i mišića, signali ulaze u moždani korteks, koji se širi na susjedna područja odgovorna za različite funkcije tijela. Ako izravno razgovaramo o koži, masaža stimulira obnavljanje epitela, poboljšava cirkulaciju i metabolizam krvi.

Gimnastika razvija mišiće i zglobove, čini pokreti jasnim i ispravnim. U prvim mjesecima dijete ima prilično monoton život, masažu i gimnastiku čine ga zanimljivijima i neobičnim. Tijekom gimnastike dijete se stvrdne i uzima zračne kupke.

Ako je liječnik rekao da morate napraviti masažu, a njegovi roditelji propustili njegove riječi, nakon nekog vremena oni će ga jako požaliti. Ako se hipertonično vrijeme ne ukloni, razvoj motornih vještina bit će usporen. U budućnosti, dijete će biti nespretno, neugodno, njegov položaj i hod bit će poremećeni. Budući da je takva djeca rijetko prihvaćena u igre, razvit će se kompleks inferiornosti, a mentalni će se dodati u fizičku nerazvijenost.

Ako se dijete razvije slabo fizički, njegov intelekt također pati. Ako beba nije naučila sjesti za šest mjeseci, uvijek mora gledati strop. A ovo nije jako zanimljivo i informativno.

Masaža za bebe broj 10 kako bi kod kuće nije lako. Za masažu je bolje imati medicinsko obrazovanje. Međutim, ako se dijete ne može odvesti specijalistu ili ga pozvati u svoj dom, a ako dijete vrisne cijelu sesiju, bolje je učiniti sve napore i naučiti kako sami izvršiti masažu.

Masaža se treba obaviti od dva tjedna do šest mjeseci, nakon šest mjeseci naglasak je na gimnastici s elementima masaže. Ako se dijete osjeća dobro ili jednostavno nije važno, ne biste trebali imati masažu. Još uvijek neće dati željeni učinak, već samo gnušanje u praksi.

Masaža stopala za bebe

Noge sadrže veliki broj aktivnih točaka pa je masaža stopala koristan i ugodan postupak. Masaža stopala, majka ima blagotvoran učinak na fizički razvoj djeteta. Masaža stopala za bebe poboljšava cirkulaciju krvi, jača mišićno-koštani sustav, poboljšava mišićni ton i smanjuje eventualne oštećenja na nogama.

Djeca do dva mjeseca samo trebaju udariti nogom. Kako je to ispravno? Lijeva ruka drži šindra, a desna ruka - osam figura se izvlači na nogu. Postupak ne smije biti odgođen. Trajanje vježbe je jedna minuta. Od četiri mjeseca dodavanje mišića dodiruje trljanje i dodirivanje prstiju. Od osam mjeseci možete dodati masažu prsta na gore navedene postupke. U ovom dobu postupak traje oko sedam minuta.

Obično djeca vole masažu, ako je dijete pokazalo nezadovoljstvo, potrebno je zaustaviti postupak i pokušati ponovo kasnije, ili odvlačiti mrvice igračkama.

Profesionalna masaža za bebe

Ljudsko tijelo je tanak i osjetljiv sustav, tako da utjecaj na nju mora biti oprezan i oprezan. Profesionalna masaža za bebe trebala bi se izvršiti pravodobno i uz određenu frekvenciju. Tečaj, čak i uobičajena utvrđivačka masaža nije jeftina, što možemo reći o specijaliziranoj terapeutskoj masaži. Stoga, prije nego što odvesti dijete specijalistu, morate pitati koliko je profesionalni maser. Zahvaljujući internetu lako je to učiniti.

Masaža nije samo mehanička manipulacija već i psihološki kontakt između masera i djeteta. Postupci neće biti korisni ako dijete plače i iskuse negativne emocije.

Najbolje doba dana za masažu je razdoblje kada je dijete puno, ne želi spavati i dobro raspoloženje. Ruke masera moraju biti tople, meke i čiste, na prstima ne bi trebale biti prstena, nokti trebaju biti kratki. Prije masaže nanosi se ulje ili dječja krema na kožu. Dijete je položeno na trbuh i potisnuto. Koža se malo zagrijava.

Danas na internetu možete naći veliki broj video tečajeva na baby masažu. Ako se dijete odbija mirno ponašati sa specijalistom, a majka nema odgovarajuće obrazovanje, nemojte očajavati, sigurno možete započeti nezavisnu studiju o masaži.

Masaža vezivnog tkiva 15 poglavlje

Trakcijsko liječenje (istezanje) je učinak na
receptori oboljelih mišića i ligamenata kralježnice
ka. Kao i drugi efekti ove vrste (vježbe, usmjerene
istezanje, neke tehnike masaže, itd.), istezanje
Neizbježno utječu na receptore i središnje uređaje
promjena refleksnih odnosa. Kada dođe to opuštanje
mišiće zahvaćene spinalne segmente, pa reflektor
ny komponenta - sastavni dio dekompresivnog mehanizma
vučenje (povećanje intervertebralnog prostora, promjer
intervertebralni foramen).

Stoga je potrebno uključiti LH fizičke vježbe s ciljem "istezanja" zahvaćene kralježnice:

a) samo-istezanje kralježnice uz potporu ruku na krilima ispod
kosti pete;

b) samo-povlačenje leđne moždine s odbijanjem kugle
Rodkom (ip - leži na trbuhu);

c) samoupravljanje na nagnutoj ravnini. Paralelno
srednja i vlažna terapija <рис. 8.17).

• Skupina korektivnih vježbi uključuje fizički
vježbe za ispravljanje deformacija kralježnice
nadimak (zbog izbora vježbi) i želje za mišićima
lažnog smjera kvarova. Korektivne vježbe (sim
metrički i asimetrični) održavaju se u početnoj poziciji,
u kojoj je kralježnica u najmanjoj statici
napetost (na primjer, leži na leđima, na trbuhu). Posebno mjesto
istodobno bi trebali poduzeti vježbe za ilio-lumbar
mišiće mišića; oni se izvode na višenamjenskoj petlji
kompleks (slika 8.18)

Ograničenja mobilnosti u pogođenim PDS sps
ke je jedna od kliničkih manifestacija naknade, dakle
vrijednost vježbi s ciljem povećanja mobilnosti
kralježnice, moguće je samo uz prethodni razvoj
dovoljna izdržljivost mišića tijela i aktivna
stabilizacija. Prvo, to je opravdano činjenicom da disk utječe
degenerativni proces, manje podložne deformacijskim silama
učinak aksijalnog opterećenja. Osim toga, celulozna jezgra gubi
njegova hidrostatička svojstva, a unutarnji pritisak se smanjuje
postoji kao rezultat toga, opterećenje na vlaknastom prstenu se povećava
(slika 8.19). Drugo, aktivna funkcija mišića leđa je prekinuta
nakon naginjanja torza za 15-20 ° u i.p. ustajati; s daljnjim
naginjanje se javlja istezanje mišića i vlaknastih tkiva
koji se manifestiraju boli i napetosti mišića

Izometrička napetost mišića ramena i
interkostalne pukotine mišića (pri obavljanju vježbi disanja
razhneny) daju "krutost" prsa, što je takvo
odmah uzima dio pritiska koji pada na hrpe
Noa kralježnice. Kao rezultat toga, djeluju pritisak sile
na prsištu kralježnice, smanjen za 50%. kao
put kroz trbušnu šupljinu (zbog dijafragme i trbušnih mišića)
opterećuje lumbalnu kralježnicu. Ovaj mehanizam je sposoban
smanjiti pritisak na intervertebralni disk L-Sb
za oko 30%.

U budućnosti, program rehabilitacijskog tretmana pruža, s jedne strane, nastavak smanjenja opterećenja koja djeluju na donje intervertebralne diskove, as druge, promjena u prirodi tih opterećenja. To se postiže osposobljavanjem određenih mišićnih skupina i razvijanjem vještina za održavanje ispravnog držanja tijekom rada i odmora.

Na prvom mjestu u liječenju lumbalne boli su trening i jačanje trbušnih mišića, kao i mišići na leđima, stražnjici i ekstenzornim mišićima bedra (slika 8.20).

Povećana snaga i ton trbušne mišiće povećava učinkovitost mehanizma prijenosa mehaničkih opterećenja sa skeletnim mišićnog sustava (povišenim tonusom i snagu trbušne mišiće dovodi do povećanja unutar trbušne pritisak, tako da je dio sile koje djeluju na nižim veznih pločica se prenosi karlice i dijafragmu). Druga posljedica povećane snage trbušnih mišića je stabilizacija kralježnice (koja sama po sebi nije stabilna struktura). U lumbalnom dijelu kralježnice se održava iza ispravljača torzo u perednebo-kovom odjel - na psoas, a ispred - abdominalnog tlaka pod djelovanjem trbušne mišiće napetosti <рис. 8.21). Чем они сильнее, тем больше силы, стабилизирующие поясничный отдел позвоночника (эти мышцы управляют также всеми движени­ями позвоночника). Укрепление мышц живота должно осуществ­ляться главным образом путем изометрического напряжения. Изо­тонические сокращения допускаются только в и.п. лежа на спине.

Preporučene fizičke vježbe u vodenom okolišu, s gimnastičkim predmetima i gimnastičkom opremom. Masaža leđnih mišića i prsnog pojasa pomaže normaliziranju tonusa leđnih mišića i poboljšava opskrbu krvlju paravertebralnim tkivima. Kada se radikularni sindrom masira i zahvaćeni ud.

Sposobnost sprječavanja lumbalne boli ovisi o sljedećim uvjetima:

Pratite ispravno držanje tijela, izbjegavajući oštre
savijanje i produženje, kao i rotacije torza.

Izbjegavajte takozvani "umoran stav"
biološke zakrivljenosti); trbušne mišiće ravnanje tijela
Bedra i glutealni mišići uvijek treba imati potrebne
tonusa kako bi se stabilizirala i iskrcala dovoljno dobro
kralježnice.

U sjedećim i stojećim položajima kralježnica mora držati
u vertikalnoj ravnini, s silom gravitacije koja prolazi
sljemenjak od kralježaka i međustaničnih diskova, a ne s
što je negativna smicanja.

Supinirani položaj također bi trebao biti u suprotnom položaju.
u neutralnom položaju i imaju lumbalni potporanj
isključili bi negativna opterećenja na međustoničnim diskovima.

Prilikom kretanja i fizičkog stresa
zvono treba biti pod kontinuiranom kontrolom
Rons mišića, osiguravajući stabilizaciju.

Redovita vježba; plivanje
elemente sporta (klizanje na ledu, skijanje itd.).
Brzo, trzav pokreti, vibracije, skok
tijekom vježbanja, hipotermije.

Ručna terapija zauzima važno mjesto u kompleksnom liječenju kičmene osteohondroze i njegovih neuroloških manifestacija. Vrši mehanički učinak na intervertebralnog diska i faceta zglobova, eliminirajući ih Subluxation stiskanja meniskoidov i kapsule zgloba, kao i snažan utjecaj na tkanini refleksa, inervacije povezana s segmentu. U kombiniranim učincima MT i raznih LFK sredstva se oslobađaju iz kompresiju spinalnih živaca i njihovih korijena i drugih objekata, što dovodi do smanjenja ili uklanjanja grč mišića, normalizaciju krvnih žila, trofizmu, postupno otklanjanje boli i neuroloških poremećaja (shema 8.2).

Rehabilitacija bolesnika s bolestima mišićno-koštanog sustava

Uz fizičke vježbe i ručnu terapiju, pacijenti su propisani tečaj terapijske masaže. U slučaju snažnog sindroma boli, cilj je opuštanje spastičnih mišića: postupak koristi tehnike strokiranja, plitko gnječenje i brušenje. Kako se bol bliži i mišići pogođenog područja opuštaju, tehnike masaže postaju sve intenzivnije (tehnika tonike). Tijek masaže osigurava 12-15 postupaka.

9.1. Otežano držanje tijela

Pozicija se naziva uobičajena pozicija slobodno stojeće osobe, koju on uzima bez pretjerane mišićne napetosti.

Čimbenici koji određuju položaj osobe: oblik kralježnice i prsa, položaj glave, pojas gornjih i donjih ekstremiteta, kut nagiba zdjelice. Važnu ulogu ima stupanj razvoja mišića, ali ne toliko zbog njegove maksimalne snage, kao i odjednom raspodjelom tonusa mišića tijela. Osobine držanja određene su mjere pod utjecajem elastičnih svojstava kapsularno-ligamentnih i hrskavičnih struktura zglobova kralježnice, zdjelice, donjih i gornjih ekstremiteta.

Fiziološki krivulje kralježnice (vratne i lumbalne lordoze, torakalni i sakralna kifoza), elastična intervertebral diskovi s izvorima pružaju funkcije kralježnice koje štite mozak i leđnu moždinu, unutarnje organe od nepotrebnih šokova, povećavaju elastičnost i pokretljivost tijela. Fiziološki krivulje kralježnice nastaju u procesu razvoja djeteta motoričkih sposobnosti i odrediti prirodom svojih mišića ton promjena i njihova težina ovisi o zdjelice kut nagiba. Sa svojim povećanjem, kralježnica je savijena kako bi održala vertikalni položaj tijela, odnosno, lumbalna lordoza povećava i, nadoknađujući, zavoja koji se nalaze iznad. Prilikom smanjivanja kuta nagiba zdjelice, zavoji kralježnice se u skladu s time smanjuju.

Sličan se mehanizam odvija također s promjenama u položaju kralježnice na frontalnoj ravnini, ali istodobno svaki zavoj u kralježnici ima prirodu patološkog stanja.

Normalan položaj karakterizira simetrično raspored dijelova tijela u odnosu na kralježnicu. Znakovi normalnog držanja (slika 9.1):

prosječna pozicija linije spinosnih procesa;

torzo i glavne osi smještene na istoj okomici
okomito na područje ležaja;

normalna fiziološka zakrivljenost kralježnice;

ravnom položaju glave i istim kutovima
strana vrata i ramena;

kutovi noža se nalaze na istoj vodoravnoj liniji,
sami lopatice - na istoj udaljenosti od kralježnice, sa
pritisnuta na tijelo;

simetrija triangleta struka (razmak između
bočne površine tijela i unutarnje površine slobodno
dolje);

prsa su simetrična oko središnje linije,
kada se gleda s prednjeg i stražnje strane nema povlačenja ili izbočenja;
u pravilu, mliječne žlijezde djevojčica i bradavica mladića
su na istoj razini.

trbuh je simetričan, trbušni zid je vertikalan, pupak
nalazi se na prednjoj sredini.

kut podnožja zdjelice u rasponu od 35-55 ° (za muškarce to je manje);

noge su ravne, zglobovi kuka i koljena su savijeni.

Nedostaci stav. Odstupanja od uobičajenog položaja nazivaju se kršenja ili nedostatke, držanje tijela. Abnormalnosti u posture nisu bolest.

Uzroci nedostataka u položaju. Poremećaji u položaju povezani su s funkcionalnim promjenama u mišićno-koštanom sustavu. U većini slučajeva, oni su uzrokovani abnormalnim radnim položajem, lošim fizičkim razvojem, kongenitalnom patologijom ODE, itd. Bolesti koje su pretrpjele u ranom djetinjstvu imaju određeno značenje. Često se stvaraju abnormalnosti držanja tijekom prvog razdoblja rasta u predškolskoj dobi, a osobito tijekom adolescentskog rasta u adolescenata. U starijoj dobi, promjene položaja zbog distrofnih procesa u zglobovima tijela, intervertebralnih diskova, uz neurološke sindrome, uključujući bolno, progresivno slabljenje mišića.

Meki defekti mozga, praćeni čak i blago smanjenjem inteligencije, vrlo su često kombinirani s oštećenim položajem. Sljedeći psihološki čimbenik također može imati značajan utjecaj na karakter držanja tijela: u obiteljima djece s poremećenim položajem autoritarni stil ponašanja često je dio roditelja.

Vrste grešaka u položaju

Kršenje položaja u sagitalnoj ravnini može biti uzrokovano povećanjem i smanjenjem fizioloških krivulja kralježnice.

Abnormalnosti u položaju s povećanjem fizioloških krivulja kralježnice

Slučajnost - povećanje prsne kyfoze s vrhom u gornjem dijelu torakalne regije, u kombinaciji s smanjenjem lumbalne lordoze ili čak odsutnosti.

Okrugli leđima (ukupna kyphosis) - povećanje prsne kyfoze tijekom cijele prsne regije s gotovo bez lumbalne lordoze. Odstupanje središta gravitacije od sredine nadoknađuje polu-savijeni položaj zglobova koljena.

Kada se spušta, posebno okrugla, leđa prsa padne, vrat i glava nagnuti naprijed, spinozni proces kralježnice kralježnice VII lako se određuje. Želuca stoji, glutealni mišići su spljošteni. Zbog skraćivanja prsnih mišića, ramena su presavijena naprijed, a rotacijski puni amplituda kretanja u ramenu je teško; scapulae pterygoid.

Okrugli unazad (kypolordotic držanje) - sve krivulje kralježnice su ojačane, kut zdjelice je povećan (60 ° ili više). Glava, vrat, ramena su savijeni naprijed, trbuh naliježe. Koljena su maksimalno proširena, ponekad čak i povučena, kako bi se gravitacijski centar zadržao unutar granica podloge. Mišići stražnjice i stražnje strane bedara, koji su pričvršćeni na ischial tuberculus, rastegnuti su u usporedbi s mišićima prednje površine. S nedovoljnim razvojem mišićnog sustava, zabilježene su pterygoidne lopatice. Zbog slabosti i slabosti trbušnih mišića moguće je prolaps unutarnjih organa.

Kršenje položaja uz smanjenje fizioloških krivulja kralježnice

Ravna leđna toraksa je slabo izražena, smanjena je zdjelica, ravnanje lumbalne lordoze. Kavez rebra je spljošten, ramena i glava pomaknuta su naprijed i spuštena, a pterygoid lopatice. Donji dio trbuha će stajati zbog smanjenog tonusa mišića i slabost, obično pokriva cijelu mišiće, što doprinosi nastanku i progresiji pogrešnog držanja i u frontalnom ravnini. Smanjenje proljeće funkciju kralježnice na kršenje držanje dovodi do trajne mikro mozga i leđne moždine, cerebrospinalne dinamikom fluida promjene u njima, i kao rezultat - na stalan osjećaj umora, glavobolje i druge manifestacije astenodepressivnyh sindroma.

Ravna leđa - smanjenje torakalne kyfoze s neznatno povećanom lumbalnom lordozom uslijed značajnog nagiba zdjelice, što je popraćeno naglašenim odstranjivanjem stražnjice. Prsa su uska, trbušni mišići (kao i cijelo tijelo) oslabljeni su.

Na frontalnoj ravnini postoji jedna verzija kršenja položaja - asimetrična. Spinovi procesa kralježaka uspravne osobe stvaraju kontinuirani luk bočne zakrivljenosti. Istodobno postoji asimetrija većeg ili manjeg stupnja manifestacije između desne i lijeve polovice tijela, neujednačenosti trokutova struka, ispuštanja jednog ramena i lopatice. Postoji ravnanje mišića na jednoj strani vrata i prsa.

U asimetričnom položaju, niti torzija kralješaka nije otkrivena klinički ili radiološki, stoga, ovo kršenje nije skolioza. Krivulja je u potpunosti ispravljena kada se iskrcaju mišići u sklonom položaju ili u rukama na gimnastickom zidu. Prilikom savijanja prema naprijed, nema karakteristike rebra rektalne skolioze.

Poremećaji u položaju pored nedostatka u ODE mijenjaju topografiju trbušne šupljine i prsnog koša, umanjujući funkcionalne i adaptivne sposobnosti respiratornog, kardiovaskularnog, probavnog i središnjeg živčanog sustava. To stvara uvjete za preopterećenje u svim strukturama ODE (uključujući kralježnicu), napredovanje deformacija, daljnji poremećaj aktivnosti unutarnjih organa.

9.1.1. Terapija vježbanja u liječenju nedostataka držanja

Za ispravljanje posturalnih nedostatke potrebno je poduzeti mjere kako bi se poboljšali opći tjelesni razvoj, uključujući hranu, dnevne rutine, poštivanje zaštite na radu i učenju, kao i ciljano korištenje fizikalne terapije.

Ciljevi fizikalne terapije u liječenju grešaka u položaju:

jačanje i liječenje cijelog tijela;

poboljšanje funkcije kardiorespiratornog sustava (obuka općeg uklanjanja
livosti);

poboljšanje tjelesnog razvoja; normalizacija psiho
emocionalni ton pacijenta; otvrdnjavanje tijela;

povećanje izdržljivosti mišića cijelog tijela, naročito
pojačanje "mišićnog korzeta";

istovar kralježnice i povećanje njegove pokretljivosti;

ispravak postojećeg nedostatka položaja, tj. korekcija
kut nagiba zdjelice, poremećaji fiziološke zakrivljenosti kralježnice
nadimak, položaj prsa, trbuha, lopatica i glave;

to se obično daje diferencijalnim učinkom na mišiće (ugovoreno ili rastegnut) u zonama zakrivljenosti;

ispravljanje povezanih deformacija;

razvoj mišićno-zglobnog osjećaja i na temelju toga
formiranje i konsolidacija odgovarajućih vještina držanja;

sposobnosti i osjećaja koordinacije treninga
ravnoteža.

Kako bi riješili ove zadatke, koriste se cijeli arsenal alata za vježbanje: fizičke vježbe - opće jačanje i posebna, sportska i respiratorna igra, mehanoterapija. Aktivno koristite prirodne čimbenike prirode i masaže.

Ciljevi vježbi općih jačanja koji su prikladni za starost pacijenta i tjelesnu kondiciju: poboljšanje općeg fizičkog stanja, povećanje opće izdržljivosti, jačanje ODE, uključujući stvaranje "mišićnog korzeta", razvijanje koordinacije i osjećaj ravnoteže.

U procesu rješavanja problema utvrđivanja plana unose se posebne vježbe. U liječenju posturalnih nedostataka uglavnom korektivne vježbe u kojima je kretanje udova, trupa, usmjerene na ispravljanje različitih deformiteta: Promjena kut zdjelice, normalizacija fiziološke krivulja kralježnice, pružajući simetričan položaj ramena i zdjeličnog pojasa, glave, jačanje trbušne mišiće i leđa. To je izuzetno važno za izbor izvornih odredbi, definiranje strogo lokalizirane učinke vježbanja, maksimalnog istovara kralježnice na osi, optimalnu kombinaciju izometričke napetosti i rastezanje.

Učinkoviti lijek za posturalne poremećaje je terapijsko kupanje preporučljivo za sve pacijente, bez obzira na težinu deformacije, tijek bolesti i vrstu liječenja. Upotreba određenog stila (na primjer, leptir s krilnim krilima) pretvara se u plivanje u posebnu vježbu.

Važan element terapije je stvaranje odgovarajućih vještina držanja tijela. Prvo, metodolog vježbeničke terapije govori o svojstvima normalnog držanja tijela, pokazuje je na pacijentu, a zatim nastavi stvoriti novi stereotip mišićno-zglobnih senzacija i prostorne orijentacije. To se pomaže obučavanjem ispred ogledala s vizualnom samokontrolu, uzajamnom kontrolom pacijenata i periodičkim praćenjem položaja tijela na zid.

Osiguravanje pravilnog držanja vještine nastavlja tijekom različitih vježbi - opći razvojni, koordinacije i ravnoteže, u kojem je potrebno očuvanje pravilan položaj zdjelice, prsa, glava, ramenog obruča. Igre su naširoko koristi, čija pravila propisuju poštivanje dobrog stava (igre s kontinuiranim ispravnim zadržavanjem tijela, prihvaćanje ispravnog držanja signala ili zadatka).

Značajke metode vježbe terapije za nedostatke u položaju

Ispravljanje različitih poremećaja u položaju je dug proces. Nastava se treba održavati najmanje tri puta tjedno u gimnastičkoj dvorani u klinici. Kod kuće je obavezna dnevna izvedba kompleksa korektivnih vježbi.

U gimnastičkim sobama, klase opće razvojne i korektivne gimnastike obično se provode u skupinama od 10-15 ljudi.. Lekcija oko 1 sat u početnim fazama liječenja vježbanja obavlja se uglavnom u ležećem položaju, trbuh, s jedne strane, stoji u dodiru na sve četiri, što omogućava sjednice održavati pravilan položaj svih segmenata tijela, u daljnjem tekstu - u stojećem položaju i kad hodate.

U početnom razdoblju takvih razreda (trajanje od 1 do 5 mjeseci), pacijenti su odabrani individualizirani kompleksi specijalnih i općih razvojnih vježbi, razvijaju ideju pravilnog držanja, zdravlja na radu i higijene studija.

U glavnom razdoblju (2-3 mjeseca) riješen je cijeli kompleks terapeutskih zadataka. U završnoj fazi (1-1,5 mjeseci) usredotočiti na učenje pacijenata samoispunjenje vježbanje kod kuće (na nedostatke stav bi trebali učiniti gotovo cijeli svoj život), i samo-masaža.

Pored vježbi koje su zajedničke za sva kršenja položaja, u svakom slučaju, potrebne su specifične vježbe za ispravljanje određenog kvarova.

Poboljšanje mobilnosti kralježnice na mjestu najviše
izražena mana (na primjer, u prsnom području s nagibom
ili okrugli unatrag). Razvijaju se svi pokreti (prvo
la u položaju aksijalnog istovara), svojstvena kralježnici
s naglaskom na vježbe usmjerene na produženje (proširenje
onnye) i vuče, kao i bočne sklonosti i rotacije. naglasak
mobilizacija ide na vrh kyphosis. Jedan od učinkovitih
vježbe s ciljem mobilizacije kralježnice -
puzeći na Clappu. Ova metoda omogućuje kombiniranje istovremeno
iskrcaj, lordozing i mobilizacija, uzimajući u obzir vrh ki
Phosal®. Prilikom pronalaženja vrha kyfoze u regiji od I do IV
kralježaka učinkovito duboko puze (sa značajnim
nagnite tijelo naprijed na sva četiri); od v do
VII kralješka - polu-duboka. Stajanje stanja (u okomici
položaj) u ovom slučaju ne daje spinalnu iscjedak
ka, a nužan je lordozing u lumbalnom i donjem dijelu
ne-dojke.

Povećanje zdjelice povećava se
Jedem veliku grupu mišića: iliopsoas, ravno
glave mišićnih mišića četverostrukih mišića bedra, pocrnjelih, kruškoliki,
ekstenzori lumbalne kralježnice - i istezanje kratko
napeti mišići (biceps femoris, triceps
tibija mišića).

• Ispravljanje kyfoze osigurava odstupanje kyfoze
uzimajući u obzir vrh zakrivljenosti u izvornom koljenu dlanova
položaj, u vise i laganje (stoji i sjedi su isključeni).
Kao što je gore navedeno, položaj na sva četiri prema Clapp -
jedan od najprikladnijih za ispravljanje aktivne kyfoze:
ovo kombinira spinalni iscjedak s njegovom lordozom
i aktivno djelovanje ekstenzorskih mišića vrata i leđa. Važno je to
istovar kralježnice povećava mobilnost u većini
njegov kruti dio je prsa. U teškim koptskim de
Prikazuju se formacije uz fizičke vježbe
ispravak položaja na ploči sklon
ispod dojke. Određena vrijednost u korekciji kyfoze ima
prsni mišići.

Ispravljanje povezanih deformacija

Pterygoid lopatice: jačanje mišića koji popravljaju

i povlačenjem lopatica (trapezoidni, romboidni, prednji zupci itd.). Vježba dinamično i statičko opterećenje: dodjele ruke natrag s različitim amortizerima i utega (gumene zavoje, ekspanderi, bučica), push-up, itd Specifična vrijednost za korekciju krugu natrag jačanje vratnih mišića i leđa extensors: potrebno je za pravilnu, stabilnom položaju kralježnice.

Mišićnih grčeva veći prsni mišić anteriorno i redukcija s izostavljanjem ramenima: izdužuje prsni mišić glavne pasivne metode putem istezanja i / ili tehnike opuštanja postisometric pojačava elastičnost. Vježbe za snagu za razvoj intersekapularnih mišića također omogućuju opuštanje mišića prsnog koša na principu uzajamne inhibicije. To pridonosi postavljanju prsa, njegovom najboljem izletu, čime se povećava kardiorespiratorni kapacitet tijela.

Trbuh je ispravljen vježbama za trbušne mišiće, uglavnom iz početne pozicije koja leži na leđima. Jačanje trbušnih mišića je neophodno za sve vrste kršenja položaja jer stabiliziraju kralježnicu tijekom vježbanja, pružajući osnovu za jačanje mišića leđa.

Poboljšanje mobilnosti kralježnice (rješavanje problema,
povezane s mobilizacijom u kyphosed kralježnici
ka, pogledajte u dijelu "Okrugli leđa"). Poboljšanje mobilnosti u lorine
mjerena doza koju osigurava razvoj kretanja
u frontalnoj ravnini i rotirajući, ali u manjim dozama
nego za kyphosis dio kralježnice, izbjegavajući lordozu
pokreti, tj. usmjereni na produžetak (proširenje
onny vježbe). Smanjenje kuta nagiba zdjelice - glavni zadatak u korekciji okruglog zavoja. Njegovo rješenje zahtijeva jačanje
oslabljena i rastegnuta mišića (ekstenzori prtljažnika prsnog i intersapapularnog mišića

- donji stabilizator oštrice perednesheynyh duboke mišiće, izravne i kose trbušne mišiće, stražnjični mišić maximus i stražnji nosači srednji stražnjični mišić, biceps femoris) i istezanje skraćene i čvrsti mišići metode pasivnog istezanja i PIR (dugo mišiće leđa - extensor prtljažnik, lumbalne i cervikalne odjeljenja, gornji dio trapezijskog mišića, pektoralni glavni mišić, mišići iliopsoasus, rectus femoris, triceps mišića tele).

Ispravljanje kyphosis (vidi odlomak "Okrugli leđa").

Ispravljanje povezanih deformacija (rješavanje problema,
odnose se na korekciju povezane deformacije: lopatice u obliku krila, mišićne kontrakcije prsni mišić glavni anteriorno informacije i opuštene ramena, trbuh vystoyanie - vidi.
u odjeljku "Okrugli leđa").

• Jačanje mišića cijelog tijela. Ukupna slabost mišića
Noa sustav - osnova pojave ove povrede držanja.
Naglasak je na mišićima koji pružaju "mišićni korzet",
na leđima mišića uključenih u rad ramena i zdjelice
pojas, bokovi i sjenila. Međutim, prilikom ispravljanja ravnog leđa,
izvedbu snaga određenih mišića nužno
moraju se kombinirati sa svojim strijama. Na primjer, rectus mišić
kukovi zbog svoje slabosti ne stvaraju potrebnu zdjelicu
i lordozu lumbalne kralježnice. ipak
s tim nedostatkom u položaju, ona je u napetom stanju
što zauzvrat ne dopušta učinkovito povećanje
snage koje pružaju pravu razinu vuče
za spuštanje prednje polovice zdjelice dolje. Osim nastave
preporučuje se aktivna fizikalna terapija u teretani
Sport i primijenjene vježbe: skijanje, plivanje, veslanje
i druge sportove koji, uz opću, snagu, zahtijevaju
izdržljivost.

Povišeni kut zdjelice (vidi "Okrugla
natrag ").

Poboljšanje mobilnosti kralježnice. Kada stanu
natrag, ovaj zadatak je manje važan nego s kyfozom, stoga,
ovdje iskorišteni na svim ravninama gibanja usmjereni su ne toliko
mobilizirati kralježnicu, koliko će ojačati svoje male
mišića i poboljšati cirkulaciju limfe i krvi u zglobovima ligamenta
uređaj ovog područja.

Korištenje vježbi koje uzrokuju lordizaciju u prsnoj kralježnici, tj. Vježbe produženja i korištenje dubokog, polu-dubokog i horizontalnog puzanja duž Klappa, ograničeno je, osobito u prvim koracima korekcije.

Ispravljanje povezanih deformacija. Kada je ravna leđa su najčešći mišićni kontraktura u veliki prsni mišić s podacima ispred i opuštene ramena, trbuh vystoyanie i hyperlordosis vratne kralježnice, uz slide glave prema naprijed. Jačanje mišića vrata, ramena i ekstenzora gornjeg dijela stražnjeg dijela leđa je neophodno za njihovu ispravku koja osigurava ispravnu i stabilnu poziciju glave. Trening snage kombinira se istezanjem mišića, osobito trapezom, podizanjem lopatice i potkožnim mišićima vrata. Prednost se daje statičnim vježbama s malom amplitudom pokreta i umjerenom napetosti mišića.

Jačanje mišića cijelog tijela (vidi "Stan
leđa ") s naglaskom na mišiće prednjeg trbušnog zida, nepokolebljivo
lumbalnu kralježnicu, intersekapularne mišiće i mišiće
okcipitalna regija.

Smanjenje kuta nagiba zdjelice (vidi "Krug
konkavna leđa ").

Poboljšanje mobilnosti kralježnice (vidi str
"Stan natrag"). Značajno ograničena vježbe,
s ciljem proširenja, uključujući lumbalnu
kralježnice. Kao iu vježbama koje razvijaju snagu mišića
natrag ("Riba", "progutati" itd.), hiperlordizacija je
patogeni element, ograničen na statički stres
jesti mišiće s ravnom kralježnicom.

Ispravljanje povezanih deformacija. Najveći
pozornost zahtijeva kontrakciju mišića velikih mišića pectoralis
s informacijama prema naprijed i spuštanju ramena, vystoyanie stomak, hiper
lordozu vratne kralježnice.

Za asimetričnog ispravljanje držanja obično koriste simetrične vježbe kao što su „Riba” na izometrička stres na mišiće leđa (ako je ova vježba je nepoželjna pretjerana hyperextension). Temelji se na načelu minimalnih biomehaničkih učinaka na zakrivljenost kralježnice. Tijekom izvođenja vježbi potrebnih očuvanje medijana položaju tijela, pri čemu su oslabljena mišića na strani rada kralješnice savijanja s većim opterećenjem nego napetih mišića na udubljenom luka zakrivljenosti, gdje je umjereni istezanje mišića i ligamenata. Dakle, fiziološki raspodjelom opterećenja simetrične vježbe učinkovito izjednačiti snage leđne mišiće i ukloniti asimetriju u tonusa mišića, čime se smanjuje abnormalni zakrivljenost kralježnice u frontalnoj ravnini. Te vježbe su jednostavne i ne zahtijevaju razmatranje složenih biomehaničkih uvjeta deformiranog mišićno-koštanog sustava, što smanjuje rizik od pogrešnih