Organizacija postupka i priprema djeteta.

Hrana

Prvo kupanje u velikoj kupki odvija se nakon ozdravljenja pupčane rane u dobi od 10-14 dana.

Kupanje treba obaviti svakodnevno!

Kakav god vam trud potreban. Vjerujte mi, bolje je provesti jedan sat na dan plivajući, a ne mjeseci lutanja kroz bolnice. Jasno je da vruća voda može nestati u kući, uopće nema vode - "mi jednostavno nećemo imati ništa" [1]. No, potrebno je jako, vrlo mnogo pokušati - donijeti, zagrijati, možda, a ne potpuno punu kupku, barem pola.

Posebno pitanje: kada (u koje doba dana) kupati? Treba napomenuti da su neke od djece - oni su malo (ne više od 10%) - nakon kupanja uzbuđeni ne želi spavati, hirovita, cviljenje, trzati noge, i tako dalje i tako dalje Kupajte ih trebate jutro ili popodne da nije odgovarala.... svoje koncerte noću. Srećom, postoji nekoliko takvih "umjetnika", i da budem iskren, uopće nema. Samo je voda, koju roditelji smatraju dobrim, toplo za dijete - odmarao se dok je kupao, opušten, a zatim počeo pjevati.

Idealno vrijeme za kupanje je prije posljednjeg hranjenja, odnosno od 23 do 24 sata. Ako sve dobro poduzmete, dijete će se jako umoriti, malo se zamrznuti, jako gladiti, nakon kupanja će jesti s apetitom i spavati bez buđenja (!) Za 5-6 sati, iako sam upoznao djecu koja su noću spavala 6-8 sati bez želje za komunikacijom s mamom.

Možete li zamisliti mamu koja prvih 5-8 sati zaredom spava noću? Ne mogu. Pa, postanite ovakvi... Moram li još jednom objasniti značenje dobrog sna za ženu koja doji?

Priprema bebe za kupanje sastoji se od obavljanja masaže i gimnastike. Jasno je da je kupanje opterećenje na tijelu [3]. I nije loše napraviti malo zagrijavanje. Odmah vas obavještavam da nije potrebno završiti tečaj masažnih terapeuta. Razumjeti principe i sve će biti u redu. A ako nešto izmiješate, to će koštati: nije dobra masaža bolja od nedostatka vrlo dobre masaže.

Do vremena masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Gurnimo dijete na leđa i započnemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje. Prvo, želimo. To jest, samo držite ruku na koži djeteta bez puno pritiska. Sekvenca je sljedeća: noge (stopala, stopica, bedro), ruke (ruka, podlaktica, ramena); okrenuo se na trbuh, zatim stražnjicu (stražnjicu), natrag; opet okrenuo trbuh, masaža trbuha, prsa, vrat, glavu. Nakon svih poteza, ponavljamo u istom slijedu, ali sada mi istezavamo mišiće.

Od posebne važnosti je masaža trbuha. Najvjerojatnije će nam to trebati ne samo prije kupanja, jer bebe koje nikad ne boluju od bolova u trbuhu ne postoje, a masaža u ovom slučaju vrlo brzo donosi olakšanje. četka baza staviti dijete na pubis, nakon čega se želudac se masira kružnim pokretima desne ruke četiri prsta (osim palca) u smjeru kazaljke na satu, tj. npr. duž debelog crijeva.

Nakon završetka masaže počinjemo gimnastiku. Njegova se suština sastoji u nenasilnim pokušajima savijanja svih onih zavoja.

Slijed odgovara gore navedenom, ali mi se uglavnom zanima zglobova. Jednom rukom uzmemo šin, a drugi - palac i malo po malo uvijamo, savijamo, zavojemo u različitim smjerovima. Završeno gležanjima (nemojte zaboraviti da ih ima dva), zauzimamo koljeno. Akcije su slični - s jedne strane uzeti bedro, drugi za potkoljenice i zavoja (twist, naravno, neće raditi), a zatim kukovi - s obje ruke na djetetovu nogu i počiniti fleksionog gibanje (istovremeni rad na koljena i kukova), pokret sličan jahanje na biciklu, kružno kretanje. I učini isto s rukama.

Nakon što su masaža i gimnastika završeni, nastavite s tekućim kupanjem. Nosimo bebu u kupaonicu, on je gol i kupka je, naravno, spremna.

Roditelji su obično podijeljena između dužnosti - dok je jedna priprema dijete (masaže i gimnastike), drugi se priprema kadu (pranje, zaliti vodom, dodati infuzija od sukcesije, mjeri temperaturu, stavljajući sat, stolica, priprema pelene namijenjen za brisanje) [4]. Nažalost, prisutnost oba roditelja nije uvijek moguća, ali s pravilnom organizacijom i jedna osoba može se dobro nositi. Prvo pripremamo kupelj - temperatura vode je jedan ili dva stupnja veća od planiranog (izmjena činjenice da se hladi za pola sata, što je potrebno za masažu i gimnastiku), nakon čega se dijete uzima.

[1] Izraz nije moj, ali M. M. Zhvanetsky.

[2] Naravno, mogu priznati da postoje ljudi koji uživaju noćnu komunikaciju s djetetom svakih pola sata. Lako je to postići: uključite grijač u sobi, stavite dva dječja kapa i dva prsluka, zamotajte u dvije pelene, prekrivajte pokrivač na vrhu. Voda s kuhanom vodom, a od mjesec dana imamo više voćnih sokova. U toploj vodi (37 ° C) ne ostavljajte više od 5 minuta. Njegova redovita noćna plač i jednako redovito noćno bdjenje su zajamčeni. Podsjećam vas da je, s medicinskog položaj, osoba koja uzrokuje patnju na sebe, naziva mazohista, i uzrokovati patnju drugih (vlastito dijete, na primjer) - sadist.

[3] Za djeda koji je pretrpio srčani udar, opterećenje može biti loše, ali za dijete to je vrlo dobro.

[4] I u ovom broju možemo vidjeti uvjerljivo i kasno kupanje - u 23-24 sata. Normalan otac, bez obzira koliko velik i odgovoran radnik, mora doći s posla do 23.00.

Kako ispravno masažu novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskoga?

Masaža novorođenčadi pomaže normalizaciji mišićnog tonusa i potiče razvoj pokretljivosti. Kandidat medicinskih znanosti, doktor Komarovsky, preporučuje dnevnu opću jačanje masaže dojenčadi.

Pediatricka savjetuje da se masaža provode od strane roditelja, bez potrebe za specijalističkim uslugama. Što se tiče dojenčadi, taktilni kontakt s roditeljima je iznimno važan. Jednostavna tehnika za svladavanje bilo koje osobe.

Opće preporuke

Masaža novorođenčadi počinje raditi čim umbilikalna rana iscjeljuje, tada možete početi svakodnevno kupati. Prema preporukama Komarovsvja, prije liječenja vodom treba obaviti wellness masažu s gimnastikom. Postupak se izvodi u dobro prozračenom prostoru, na ravnoj površini, prekrivena ručnikom ili tankim pokrivačem.

Temperatura u prostoriji u kojoj će se masaža održavati ne smije biti manja od 20 º. Prije masaže, dijete ne bi trebalo biti gladno, postupak bi trebao početi pola sata nakon hranjenja. Vrlo je važno stvoriti opuštajuću atmosferu, majke trebaju razgovarati s djetetom za vrijeme sesije ili biti u neposrednoj blizini djeteta, ako masažu izvodi netko drugi.

Tijekom postupka potrebno je pratiti djetetovu reakciju, ako dijete izražava nezadovoljstvo, pritisne noge, stisne šake, namršti, a još više plače, tada se masaža treba zaustaviti.

Dr. Komarovsky predlaže sljedeću sekvencu: masažu, nakon čega slijedi kupanje, zatim hranjenje i spavanje.

Masaža prema Komarsky metodi:

 1. Sastoji se od udaraca, gnječenja i jednostavne gimnastike.
 2. U budućnosti tehnika masaže može se pridružiti tresti, lagano udarajući prstima.
 3. Kretanja masaža trebala bi biti načinjena od periferije do središta, od stopala do prepona, od prstiju do ramena.
 4. Budite sigurni da kontrolirate silu kompresije i hvatanje ruku i stopala djeteta.
 5. Potrebno je pažljivo rukovati glavom i udovima novorođenčadi, kako ne bi oštetio aparat za ligature.

Tehnika korak-po-korak kod kuće

Ovisno o tome što se ciljevi traže, bit će drugačije i tehnike masaže.

Prije hranjenja

Ako je dijete zabrinuto zbog kolike, dr. Komarovsky preporučuje da masažu trbuh sat vremena prije hranjenja, osim noćnog hranjenja.

 1. Dijete je smješteno na stražnjoj strani, a toplim rukama udara trbuščić u smjeru kazaljke na satu.
 2. Zatim se obje dlanove stave na trbuh, šireći prste, pomaknu iz središta trbuha na strane, opisujući male krugove prstima.
 3. Nakon masaže, dijete se pretvori na trbuščić i neko vrijeme leži na toj poziciji.

Prije kupanja

Dijete je postavljeno na leđima, umirujući pokretima milovanja i pripremajući se za mišićnu masažu. Stroking je najvažniji element tehnike masaže Doktora Komarovskog. Mekani i nježni pokreti smiruju i opuštaju novorođenče.

tehnika:

 1. Podignite dječju ručku jednom rukom, a drugom, naizmjenično udarite unutarnju i vanjsku površinu ruku. Pokreti masaže izrađeni su od prstiju do ramena. Dakle, obje su ruke pomiješane nekoliko puta. Također možete držati istodobno hvataljka, u kojoj palac masira unutrašnjost ruke, a drugi prsti udaraju na vanjsku površinu.
 2. Zatim masirati noge. Položite nogu na dlan jedne ruke, a drugi počnite milovati, krećući se od stopala do bedara. Ubacivanje unutarnjeg i vanjskog dijela nogu, bez utjecaja na područje koljena. Kao i kod ručne masaže, može se primijeniti istodobna masaža omatanja.
 3. Trbuh se pomiluje prstima u smjeru kazaljke na satu, zaobilazeći pravi hipokondrij, gdje se nalazi jetra. Potom se izvode masažni pokreti protiv kolike.
 4. Dječja prsa su pomiješana s suprotnim kružnim pokretima. Ako se desna ruka pomjeri u smjeru kazaljke na satu, lijeva bi se trebala udariti u suprotnom smjeru.
 5. Dijete je uključeno na trbuhu i natopljeno. Slijetanje se šalje iz stražnjice duž kralježnice do ramena. Samo se kralježnica ne preporuča utjecati.

Nakon što ste završili s milovanjem, nastavite gnječiti mišiće:

 1. Lagano dodirujući vrhove prstiju, krećući se od stopala do donjeg dijela leđa, masirajući cijelu površinu nogu. Zatim se stopalo masira laganim pritiskom u kružnom gibanju palca, a stopalo se masira. Možete nacrtati prst osam, na dječju nogu.
 2. Alternativno, uzmite prstom na podnožju podnožja, lagano se počnite povlačiti. U tom slučaju, prsti jedne odrasle osobe trebali bi kliznuti dječjim prstima.
 3. Na isti način, oba prsta su masirani.
 4. Natrag se masira s vrhovima prstiju, čineći male kružne pokrete s laganim pritiskom. Pokreti masaža, bez dodirivanja kralježnice, usmjereni su od struka do stražnjeg dijela glave i dolje.
 5. Prsa se masirati postavljanjem obje dlanove u sredinu, a zatim malo pritisnuvši dolje, dlanovi se raširuju. Dlanovi opisuju krug na bočnoj strani djeteta i vraćaju se u centar.

Preporuča se zagrijavanje za završetak milovanja.

Tumija s kolikom

Kolik u novorođenčadi prepoznat je kao uobičajen. U majčinoj utrobi beba je hranila kroz pupak. Nakon rođenja, probavni trakt se prilagođava novim uvjetima, prilagodba u gotovo svim bebama popraćena je kolikom. Masiranje trbuha s kolikom olakšava stanje. Pokreti masaže se izvode na slijedeći način:

 1. baza dlana leži na pubis, palac ostaje stacionarna;
 2. četiri prsta čine meke pokrete oko pupka;
 3. dalje, cijeli stražnji dio ruke mora biti pomaknut trbuščić u smjeru kazaljke na satu;
 4. pritisnite koljena na trbuh, naizmjenično savijanje nogu.

Kako bi izbjegao koliku bolest, Dr. Komarovsky preporučuje da počnete hraniti prije nego što dijete postane jako gladno. U tom slučaju dijete neće trčati i progutati zrak tijekom hranjenja. Nakon hranjenja dijete treba držati uspravno. Zatim lagano povucite prema sebi, dajući bebu priliku da zapuše.

Dojenčad od 1 mjeseca

Kada masirate bebe koje su dosegle 1 mjesec, koriste se samo pokreta milovanja.

 1. Ručke se pomiču od prstiju do ramena, noge se također masirati, od pete do prepona.
 2. Počnite udariti stražnjom stranom kose, usmjeravajući se na stražnju stranu glave, možete i masažirati u kružnom gibanju, želudac se glačati u smjeru kazaljke na satu.

Pokret bi trebao biti mekan, bez pritiska.

Komarovsky savjetuje dopuniti masažu vježbama s embrijom.

 1. za to, jedna ruka uhvati bebe dlanove i noge;
 2. druga ruka je omotana oko glave;
 3. zatim nježno nagnite na trbuščić.

Poznati pozi kao i svi djeca.

Prve sesije masaže trebale bi trajati najviše pet minuta, a trajanje se može postepeno povećavati. Polazni masažni tretmani trebaju biti jednostavni pomaknuti pokret, omogućujući djetetu navikavanje na dodir. Nakon 2 tjedna liječenja masaža, vrijeme sjednice može biti 7 minuta.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža nije poželjna:

 • Ne biste trebali početi s masažom ako je dijete loše raspoloženje i on je nestašan. To bi trebalo odvratiti dijete, smiriti se i tek onda nastaviti s postupkom.
 • Postupci masaže se ne provode pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U akutnoj diatezi, masaža se ne preporučuje. Ako su osip kože manji, može se izvesti lagana masaža.
 • Pokreti za masažu ne bi trebali dirati samu kralježnicu.
 • Kada massaging abdomen, ne bi trebalo vršiti snažan pritisak na području jetre, samo je lagano površno milovanje dopušteno.
 • Kontraindikacije za masažu su akutne infektivne bolesti, pupčana kila, kongenitalna srčana bolest.
 • Ako dijete spava tijekom masaže, postupak se prekida, djeci koja spavaju ne dobivaju masažu.

Masaža, kao terapijska i zdravstvena tehnika, preporučuje se za svu djecu. Mjeriteljski postupci za novorođenčad Komarovskyja dobar su način jačanja mišićnog tonusa djeteta i poboljšanja procesa cirkulacije krvi. Masaža ima blagotvoran učinak na sveukupno stanje djeteta, poboljšava imunitet djeteta i pomaže u jačanju emocionalnog kontakta s roditeljima.

Masaža i gimnastika bebe. Osnovna pravila. Popis vježbi za Komarovsky.

Počeli smo raditi masažu, čim se počnemo okupati, a za oko 2 tjedna smo dodali vježbe gimnastike i fitil. Ispod je niz vježbi koje sam učinio sa svojom kćerkom, a sada to radim sa svojim sinom. Nadam se da će netko biti korisno.

Masaža i gimnastika

Masaža i gimnastika vrlo su popularni načini oporavka i razvoj ranog djeteta. Naravno, to se ne radi o "odrasloj" masaži i gimnastickim vježbama, nego o posebnim sustavima za djecu prve godine života. Kombinacija masaže i gimnastike opravdava činjenica da u oba slučaja dijete ne obavlja aktivne svjesne pokrete, on je pasivan; sve manipulacije (dodirivanje, stroking, savijanje-nepokolebljivi udovi, itd.) dolaze od odrasle osobe.

Što se razvija uz pomoć masaže i gimnastike?

Muskuloskeletni sustav. Kao rezultat sustavne masaže i gimnastike, dječji mišići postaju snažni i elastični: kada se mišići ugovore na mjestima vezanosti, javlja se iritacija periostuma, koja stimulira rast kostiju, postaju gušći, širi i jači.

Cirkulacijski sustav. Radni mišić troši sedam puta više kisika i tri puta više hranjivih tvari nego u praznom hodu. To znači da se tijekom vježbanja mišićno tkivo obilno isporučuje s krvlju; povećava se količina krvi koju srce gura u posudama; također je poboljšana plućna ventilacija, tj. zasićenje kisikom u krvi.

Limfni sustav. Masaža izravno utječe na limfni sustav, smješten blizu kože. Limfni tok se ubrzava, čime se olakšava oslobađanje tkiva od metaboličkih proizvoda. Normalizirano za metaboličke procese u tijelu.

Živčani sustav Tijekom mišićnog opterećenja, procesi uzbude i inhibicije normaliziraju. Osim toga, dodir majčinih ruku tijekom masaže i gimnastike pomaže stvoriti atmosferu emocionalnog blagostanja u djeteta.

Probavni sustav. S bolestima kolike i abdomena, masaža donosi značajno olakšanje djetetu, otpušta plin i dopušta bebi da isprazni crijeva.

Kako to učiniti?

Možete početi s masažom i gimnastikom u prvim tjednima nakon rođenja. Potrebno je pridržavati se načela postupnosti, krećući se od najjednostavnijih vježbi do više

Gdje i s kim treba obaviti masažu i gimnastiku?

U ovom slučaju postoje dva suprotna gledišta. Neki liječnici i roditelji vjeruju da samo trenirani stručnjaci koji su završili strukovne tečajeve koji poznaju strukturu dječjeg tijela, smjer krvne i limfne i druge suptilnosti mogu napraviti masažu i gimnastiku s djetetom prve godine života. Zagovornici ovog stajališta vole pozvati masazne terapeute u kuću ili ih posjetiti u dječjim klinikama, zdravstvenim centrima. Obično, tijekom prve godine života, dijete dobiva 4-5 tečajeva masaže i gimnastike za 10-12 sesija. Tečajevi se održavaju jednom svaka 2-3 mjeseca, svaka sesija traje 30-40 minuta.

Drugi doktori i roditelji vjeruju da nitko ne osjeća majku bolji od tijela djeteta, a sama masaža nije tako složena znanost koju obična žena ne može svladati. Pored toga, komunikacija s neznancem jeste snažan emocionalni stres za malu djecu. Zagovornici ovog pristupa sami se bave masažom i gimnastikom s djetetom, obično dva puta dnevno - ujutro (umjesto "odrasle" punjenja) i navečer, prije kupanja.

Kako se pripremiti za masažu i gimnastiku?

Pripremite tablicu (pogledajte preporuke u nastavku), osigurajte svjež zrak (na primjer, otvoreni prozori). U toploj sezoni moguće je provoditi nastavu na otvorenom. Dijete bi trebalo biti ogoljelo. Ruke klasa koje provode odrasle trebaju biti čiste, suhe, meke i tople, s kratkim obrezanim noktima. Sati, prstenovi u vrijeme klase treba ukloniti. Neki stručnjaci savjetuju prije masaže da podmazuju ruke odrasle osobe i tijelo djeteta s uljem - za mekoću. Međutim, postoje i prigovori protiv toga: ulja i kreme povećavaju klizanje, a talk i prašci trebaju se koristiti samo uz prekomjerno znojenje ruku.

Kako napraviti masažu i gimnastiku?

Osnovna pravila za masažu i gimnastiku.

1. Masaža i gimnastika ne smiju se provoditi ako je dijete gladno, samo je pojelo ili se samo probudio.

2. Vježbe bi trebale pružiti zadovoljstvo djeteta. Biti se s bebom plače neprihvatljivo.

3. Potrebno je izmijeniti vježbe za različite skupine mišića, poštujući princip

4. Strog slijed držanja - prva masaža, a zatim gimnastika.

Preporučuje se izvršiti gimnastičke vježbe s određenom površinom tijela odmah nakon što se masaža ovog područja dovrši.

5. Obično, oba postupka traju 20-30 minuta: 10-15 minuta traje masažu i isti iznos - gimnastika.

Opcije za ogromnu masažu. Mi ćemo opisati dvije opcije dostupne svima - najjednostavnije i malo složenije. Najvažnije je razumjeti osnovna načela i staviti ih u praksu.

Priprema bebe za kupanje sastoji se od obavljanja masaže i gimnastike. Jasno je da je kupanje teret na tijelu. I nije loše napraviti malo zagrijavanje. Odmah vas obavještavam da nije potrebno završiti tijek masažnih terapeuta. Razumjeti principe i sve će biti u redu. A ako nešto izmiješate, to će koštati: nije dobra masaža bolja od nedostatka vrlo dobre masaže.

Do vremena masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Gurnimo dijete na leđa i započnemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje.

Masaža i gimnastika E. Komarovskog

Stroking - najjednostavnija akcija: odrasla osoba drži ruku na koži djeteta bez velikog pritiska. Sekvenca: dijete leži na leđima - odrasla osoba potiče noge (stopalo, stopalo, bedro), ruke (ruka, podlaktica, ramena). Dijete je okrenuto na trbuh, milujući stražnjicu, natrag. Tada se dijete opet vraća - trčeći trbuh, prsa, vrat, glavu.

Nakon završetka stroking faze u istom slijedu, odrasla osoba klemama mišića, to jest, drži svoju ruku i malo pritisne na tijelo djeteta. Kada masirate trbuh, bazu ruke stavlja se na pubis djeteta, nakon čega se četiri prsta desne ruke (osim velikih) masiraju trbuh u smjeru kazaljke na satu.

Nakon završetka masaže održava se gimnastika čija je suština savijanje udova.

Jednom rukom držite dijete za trbuščić ili bedro, a drugi s velikim prstom. Twist, savijati, savijati zglob gležanj u različitim smjerovima. Ponovite isto s drugom nogom.

Jednom rukom držite dijete za kuk, a drugu za gležanj ili šindru. Savijte u različitim smjerovima. Ponovite isto s drugom nogom.

Uz obje ruke, uzmite dijete s obje noge i izvodite fleksibilne pokrete slične vožnji biciklom, kao i kružnim pokretima. Istodobno su uključeni i zglobovi koljena i kuka.

Jednom rukom zgrabite ruku djeteta neposredno ispod lakta, a druga - prstima. Obratite se, savijte, savijte ruku oko zapešća. Ponovite isto s drugom rukom.

Stavite palac svoje ruke u dlan djeteta, uhvatite njegov zglob. Obujmljujte njegovu ruku u lakat.

Objema rukama držite dijete objema rukama, stavljajući palac u ruku i uhvatite druge prste zglobom. Sa rukama izvodite savijanje i kružne pokrete. Prekrižite ruke na trbuh i ponovno rastrgnite prema stranama.

Masaža i gimnastika novorođenčadi prema tehnici dr. Komarovskog

Najvažniji postupak skrbi novorođenčeta je dnevna masaža.

To ima blagotvoran učinak na opću dobrobit bebe, a također oblikuje i jača svoj emocionalni kontakt s roditeljima.

Dr. Komarovsky je uvjeren da je masaža važna za zdravlje djeteta.

Tko je Komarovsky

Komarovsky Evgenij Olegovich - pedijatar vrhunske kategorije, doktorat u medicinskim znanostima, domaćin vlastitog televizijskog projekta "Škola doktora Komarovskog", kao i tvorac mreže "Klub Komarovsky".

Njegov rodni grad je Kharkov, Ukrajina. Otac i majka Jevgenija Olegovicha radili su cijeli svoj život kao inženjeri u tvornici, pa je njegova strast za lijekom bila iznenađenje svima.

Obrazovni je liječnik primio na Medicinskom institutu Kharkov, na pedijatrijskom fakultetu.

Komarovsky prakticira više od dvadeset godina. Objavio je mnoge znanstvene članke i knjige o zdravlju i obrazovanju djece.

Komarovski filmovi stekli su neusporediv autoritet među roditeljima. Oni su gledani, slušani su, pouzdani su.

Komarovsky je stekao ugled kao izvrstan stručnjak koji ima svu svoju originalnu točku gledišta.

Masaža za novorođenčad kod kuće je vrlo udobna procedura. S pravilnom pripremom i posjedovanjem potrebnih znanja lako je provesti postupak.

Tehnika masaže novorođenčeta prema Komarovskom

Liječnik preporučuje da započne dnevni postupak masaže s dva mjeseca života djeteta.

Komarovsky vjeruje da novorođenče treba masirati svaki dan. To jača imunitet djeteta, pozitivno utječe na stanje njegovog zdravlja.

Prije početka postupka masaže prema Komarovskom, potrebno je pravilno pripremiti dijete kako bi stvorili potrebne uvjete:

 • Soba u kojoj će se postupak provesti mora biti čist i dobro prozračen. Optimalna temperatura za masažu novorođenčeta je dvadeset i dva stupnja.
 • U zimskoj sezoni, novorođenčad tijekom postupka treba pokriti pokrivačem, može se otvoriti samo masažni dio tijela.
 • Feed beba trebao bi biti sat prije postupka. Dijete ne smije biti gladan.
  Da biste prilagodili mrvice na posao, trebate uspostaviti emocionalni kontakt s njim.
 • To će vam pomoći u ovoj igri, ljubaznom razgovoru ili taktilnoj komunikaciji.
 • Osigurajte da je novorođenče u dobrom raspoloženju. Ako je dijete nestašno i pokazuje nezadovoljstvo, masaža treba odgoditi.

Važno mjesto u liječničkom savjetu daje kombinaciji pripremnih vježbi. U tom slučaju masaža postaje učinkovitija.

Masaža novorođenčeta prema Komarovskom trebala bi početi postupno, bez iznenadnih pokreta. Prvi bi trebao biti vježbe za lagano udaranje.

Takve nježno dodirivanje ne iritira nježnu kožu djeteta i priprema je za energetskije djelovanje.

Da biste učinkovito dobili osloboditi od nadutosti, grčeva u želucu ili zatvoru, možete i trebate koristiti tehniku ​​trbušne masaže - ovo je vrlo koristan postupak.

Stroking poboljšava cirkulaciju krvi, smiruje središnji živčani sustav. Postupak se izvodi stražnjom rukom ili dlanom.

Zatim možete otići do vibracija i trljanja malog tijela od struka do vrata duž kralježnice, od prstiju na rukama do ramena, od stopala do stražnjice.

U ovom slučaju, roditelji moraju pratiti silu kompresije, kako ne bi naštetili krhkom zglobovima mrvica. Te radnje pomažu djetetu da se riješi hipertonije.

Što ne možete:

 • Nemoguće je izvršiti manipulacije na području jetre i kralježnice.
 • Tijekom masaže nije potrebno dodirnuti genitalije djeteta.
 • Nemojte prekoračiti preporučeno trajanje postupka. Prema metodi Komarovskoga, to je 7 minuta. Prva sesija traje pet minuta.
 • Strogo je zabranjeno masaža djeteta koje ima pogoršani oblik bolesti.
 • Sljedeće bolesti su također zabranjene: infekcija, umbilikalna kila, dispepsija (probavne smetnje), zatajenje srca, bolesti krvi.

Zatim možete pogledati uvodni videozapis o tome kako je učinjena masaža novorođenčadi od strane Komarovskog i kakve su značajke.

Gimnastika. Zagrijte

Najpopularnija vježba koju liječnik savjetuje za izvođenje je "Embrij".

Jedna ruka masera stezne istodobno noge i dlanove novorođenčeta, a druga ruka nježno zavlači glavu na prsa.

Djeca jako vole ovu vježbu, osjeća se kao da ih podsjeća na intrauterini položaj.

Klase s nogama čine mrvice noge jake i jake. Komarovsky tvrdi da vježbe na nogama ne bi trebale biti teške.

U jednoj ruci morate uzeti malu nogu i nježno nacrtati lik osam s drugom rukom. Osam osoba mora uhvatiti peta i prste na dnu djeteta. Ponovite vježbu 5 puta.

Kada beba ima dva mjeseca, treba nastaviti tečajeve masaže kako bi se opustili mišiće i smanjili rizik crijevne kolike.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Yevgeny O. u svojim lekcijama preporučuje roditeljima da zadrže novorođenčad prije masaže.

Trajanje ovog postupka traje pola sata. Kompleks zanimanja prije vodenih postupaka sastoji se od masaže i gimnastičkih elemenata. Održavaju se na posebnom stolu.

Kakva je masaža prije kupanja:

 1. Milovati. Stražnji dio četkice ili ruke lagano potiče kožu bebe.
 2. Miješenje. Trebao bi početi s nogama, nakon čega se prijelaz na gornje udove i trbuh. Konačna manipulacija će biti gnječenje stražnjice.
 3. Gimnastičke vježbe. Gimnastika pruža zglobove za gnječenje. Maser se u desnoj ruci nalazi djetetovu nogu, lijevu ruku - veliki nožni prst noge. Dalje, osjetljivi pokreti su savijeni zglobovima nogu, zakrivljeni u različitim smjerovima. Gimnastička olovka nalazi se u kuglu zglobova lakta.

Ispod je vizualni video za vas od liječnika o tome kako da kupaju bebe. Vrlo korisne informacije za mlade roditelje.

zaključak

Masaža novorođenčadi prema Komarovskvu zasluženo je primila ljubav tisuća roditelja, jer pomoću svoje pomoći možete ojačati mišiće bebe i vratiti cirkulaciju krvi.

Osim toga, to je najbolji način za uspostavljanje snažne emocionalne veze s djetetom koji treba pažnju i miluju.

To se posebno odnosi na prve mjesece života, kada se beba tek počinje upoznavati s vanjskim svijetom.

Dr. Komarovsky o masaži

Većina roditelja vjeruje da su sva djeca, bez izuzetka, korisna i trebaju masažu. Ali što i kada - samo malo zna. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori o tome koje vrste masaže su dostupne, zašto i kako su učinili, i da li je to moguće nositi se s tim zadatkom

Što je to?

Masaža je liječenje i terapeutski postupak osmišljen za aktiviranje fizioloških procesa u tkivima i mišićima, poboljšanje opskrbe krvlju. Ovu metodu liječenja opisali su drevni liječnici Avicenna i Hipokrat. I danas je teško zamisliti sveobuhvatan tretman bez preporuka liječnika da se izvrši masaža. Ovo je osobito korisno i ugodno postupanje prikazano djeci. Za različite bolesti kod bebe koriste se različite vrste masaže.

Vrste masaže

Masaža, ovisno o razlozima zbog kojih je imenovan, drugačija je:

 • preventivno;
 • kozmetički;
 • terapija;
 • intenzivno liječenje;
 • Opuštanje.

Svi tipovi masaže, prema Dr. Komarovsky, temelje se na tri metode izloženosti - udaranje (trenje), pritisak, vibracije.

Kada se masaža ozlijedila?

Yevgeny Komarovsky prima tisuće pisama u kojima roditelji pišu da je njihov odgojni pedijatar snažno preporučio masažu za dijete do godinu dana starosti, pa čak i savjetovao određenu masazu. Mame i tate se ne žale zbog činjenice da su usluge takve maserice vrlo skupe, već zbog činjenice da dijete cijeli masaža vrišti svaki dan. Naravno, malo će koristi od takvih "wellness" postupaka, kaže Yevgeny Komarovsky.

Dijete plače jer mu je dojam nekog autsajdera neugodan za njega, možda ga donose ne samo psihičku nelagodu nego i prilično opipljivu bol. Hoće li se takva masaža dodatno poduzeti ili ne, roditelji su, ali zdrav razum nalaže da nema potrebe nastaviti mučenje.

Ako pedijatar propisuje masažu, a morate otići do klinike u njemu, sjediti u redu s djetetom, staviti ga u opasnost od ugovaranja virusnih i drugih infekcija - također je bolje odbiti takvu masažu. Cijeli zdravstveni učinak postupaka otkazat će prva akutna respiratorna virusna infekcija.

Najbolja masaža je postupak koji majka izvodi vlastitim rukama. Dodirni kontakt s majkom vrlo je važan za dijete prve godine života, posebno ako je dijete na umjetnom hranjenju. Stoga je važno da roditelji nauče kako napraviti vlastite zdravstvene postupke (gimnastika, masaža).

Od infantilne kolike

Prema riječima dr. Komarovskog, ovo je vrlo učinkovit način za ublažavanje djetetovog stanja s colikom u vrlo ranoj dobi. Masaža trbuščić bebe treba biti striktno u smjeru kazaljke na satu, bez jakog tlaka, uglavnom laganim potezima oko pupka.

Nakon masaže, preporuča se postavljanje bebe na trbuhu nekoliko minuta kako bi se olakšalo ekstrakciju plina. Masaža treba biti topla ruka. Broj sesija dnevno nije ograničen, to možete učiniti prije svakog hranjenja.

Kada kašlja

Uz mokro kašalj, kao i na posljednjoj fazi bolesti povezane s pojavom kašlja, kada je važno da dijete brzo oslobodi grlo, Yevgeny Komarovsky preporučuje vibrirajuću masažu. Temelji se na udaraljkama - udarcima. Trbuščić za bebu stavlja se na ruku jedne odrasle osobe, a savjeti prstiju druge ruke nježno kucaju leđa oko bronha, a zatim ponovite iste pokrete na prsima.

Starije dijete treba staviti na koljena, licem prema dolje, tako da je glava jedna razina niža od svećenika. Najprije prstima dodirnite prstima prstima, a zatim prsa. Nakon toga dijete se traži da se uspravi i kašlja.

Masaža odvodnje nije učinjena u akutnom razdoblju bolesti, a dijete ima groznicu. Komarovsky preporučuje da napravi udarnu masažu najranije petog dana nakon nastupa bolesti.

Tonic za dobar san

Evgeny Komarovsky preporučuje pokretanje takve bebe masaže odmah nakon povratka iz bolnice. Temelji se na potezima. Dijete je lijepo i korisno. Počevši od 2-3 mjeseca, moždani udar može dodati mišiće mišića na rukama, nogama i leđima, a za 4 mjeseca djetetu treba primati punu masažu svaki dan prije kupanja, u kojem će se kombinirati sva tri tipa učinaka. Ako majka nije lijena i provest će takav postupak svaki dan 15-25 minuta, dijete će moći dobro spavati, imati će manje problema s njegovim apetitom i raspoloženjem.

Za smanjenje hipertonije mišića

Takva masaža često je propisana, najmanje 9 od 10 djece, nakon obaveznog pregleda neurologa od 3 mjeseca, dobije takvu preporuku. Yevgeny Komarovsky kaže da je hipertus nogu i ruku neobično za svu djecu, bez iznimke, obično prolazi bez ikakvih posebnih manipulacija za 4-5 mjeseci. Stoga, da masaža ili ne - pitanje koje ostaje na diskreciju roditelja. Potrebno je to učiniti hipertonično samo kada liječnik nije samo rekao da dijete ima povećani ton, već je nazvao i određenu neurološku dijagnozu. Sam ton nije takva dijagnoza.

Uz cerebralnu paralizu i druge slične bolesti, majke bi svakako trebale naučiti tehnike terapijske masaže. Oni su različiti, a ovisno o dijagnozi (torticollis, cerebralna paraliza, ravnih stopala i drugih stopala), liječnik će propisati različite tehnike i različite trajanje postupaka.

S opstrukcijom suzni kanal

Uz ovu prilično čestu bolest kod djece (dacryocystitis), masaža je glavna metoda konzervativnog liječenja. Da bi to učinili, majka treba svojim indeksnim prstima potapati tuberobu između mosta nosa i oka. Lagano pritisnite dolje na lacrimal sac (tubercle) i spustiti prst dolje na nos s vibrirajućim gibanjem. Takva drenažna masaža doprinosi odvajanju tekućine suznih tekućina i postupnom potpunom oporavku djeteta.

Savjet

Izmjerite snagu pritiska, nemojte povrijediti dijete. Komarovsky savjetuje da testirate svoju snagu na vrlo jednostavan način - stavite prst na vlastitu očne jabučice i počnite gurati. Kako postaje bolno - to je krajnja snaga pritiska na kožu bebe.

Suho trljanje, ako se ulje ili krema za bebe ne koriste tijekom manipulacije, mogu postati zasebni uzrok plačanja djeteta tijekom postupka. Komarovsky savjetuje nužno korištenje posebnih alata koji će utjecaj na kožu bebe učiniti ugodnim. Važno je da ulje za djecu do jedne godine starosti bude jestivo i bez mirisa. Maslinovo ulje i breskve ulje su najprikladnija za tu svrhu.

Ako dijete izlazi, pokuša prevrnuti, plače ili zaspe uopće tijekom masaže, postupak treba zaustaviti.

Ako želite koristiti usluge profesionalnog masera, važno je da ne padnete u ruke scammera.

Ako vam je potrebna medicinska pomoć, dijete ima određenu dijagnozu, svakako se obratite stručnjaku koji će vas naučiti pravilno izvršiti sve trikove.

Ako je potrebna masaža za opće jačanje, Komarovsky savjetuje da se ne obraćaju maserima za oglas, budući da je svaka majka sama sposobna za takve manipulacije.

Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije? Sva ta pitanja će odgovoriti Dr. Komarovsky u video ispod.

Kako masirati dijete 4-5 mjeseci?

Četverogodišnje dijete već je jako znatiželjno. Poznaje svijet zainteresiranim, a kako bi mu pomogao u tome, zadaća je ljubavi i brige roditelja. Jedan od načina razvijanja, jačanja i stimulacije dojenčadi u dobi od 4-5 mjeseci je home-restorativna masaža. Kako to učiniti da biste dobili najviše koristi od postupka, raspravljat ćemo u ovom članku.

Dobne značajke

U 4 mjeseca djeca postaju aktivnija. Danas spavaju mnogo manje, a ukupno vrijeme budnosti može doseći 5-6 sati dnevno. Fizički razvoj mrvice skoči naprijed - do četiri mjeseca starosti bebe lijepo drži glavu iz ležećeg položaja pa čak i pokušavajući je podići, ležeći na leđima, ali ti pokušaji su teška za dijete.

Većina beba u trajanju od 4-5 mjeseci može se savršeno oslanjati na ispružene ruke u položaju na trbuhu. Neki su čak i naučili prebaciti trbuh i leđa.

Hipertoničnost mišića, koja je registrirana u 9 novorođenčadi od 10 beba, po ovom razdoblju postala je znatno manja, a uz to i neki urođeni reflekti također odlaze. Pokreti djeteta postaju svjesniji, okreće glavu na stranu gdje dolaze zvukovi ili igračku interesa.

Sve te vještine djeteta mogu i trebaju se koristiti tijekom svakodnevnih sati, uključujući masažu.

Preporučeni prikaz

Budući da mišićni hipertoni nisu potpuno nestali, dijete bi sigurno trebalo imati opuštajuću i toniknu masažu. Opuštanje je potrebno za ublažavanje mišića "stezaljke" i skladniji fizički razvoj bebe. Opuštajuća masaža omogućuje vam da poboljšate spavanje i apetit, što je pozitivan učinak na živčani sustav bebe.

Potrebna je učvršćiva masaža za poticanje mišićnog tkiva, za jačanje mišića. To je neophodno kako bi se osiguralo da se kasnije vještine lakše daju mrvicama, bez preopterećenja općenito podržavajućeg sustava i posebno kralježnice. Poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšava i jača imunološki sustav djeteta.

Budući da je beba postala manje spava, vrijeme njegove budnosti mora biti ispunjeno najzanimljivijim i najkorisnijim vježbama. Home masaža, koju će mama sama raditi, sjajan je način komuniciranja, taktilnog i emocionalnog kontakta. To je u ovom odrastao dijete treba sada ne manje nego u neonatalnom razdoblju.

Masaža se preporučuje za provođenje sveobuhvatne, u kojoj je pasivna vježba izvodi majke za dijete od 4-5 mjeseci, kad je mrvica je, u kombinaciji s aktivnim vježbama u kojima je mrvica je potrebno osobno i izravno uključeni. Stoga, masaža se kombinira s vježbanjem, gimnastikom. To vam omogućuje postizanje više vidljivih pozitivnih rezultata iz manipulacija.

trening

Za sesiju ćete trebati:

 • mjesto za manipulaciju (ravna površina, umjereno tvrda, koja ne prelazi proljetni stol, toplog poda, prekriven posebnom prostirkom);
 • maslinovo ulje ili krema za bebe;
 • vlažne maramice;
 • čista pelena;
 • par zvukova ili drugih igračaka, na koje beba pokazuje najveći interes.

Ako je moguće, možete kupiti dječju gimnastičku loptu - fitball, ako to nije učinjeno prije. Vježbe na njemu bit će izvrsna dopuna kompleksu vježbi.

Mama bi trebala masaža čistim i toplim rukama, bez manikura, prstiju na prstima i narukvicama na zglobu.

Sve što je potrebno tijekom sjednice, bolje je staviti pored mjesta za masažu - dijete može pasti i biti ozlijeđeno, dok se majka okreće za kremu ili salvete.

Ako je ranije samo masaža nije učinjeno, trebali biste se konzultirati s pedijatrom o mogućnosti prakticiranja kod kuće, kao i da se upoznaju s popisom kontraindikacija, u kojem je opći standard za masažu kod kuće djeca rade je zabranjeno.

Kada je sesija kontraindicirana?

Neovisna beba masaža nije potrebna tijekom razdoblja bolesti djeteta. Ako se zubi izreže ili se temperatura povisi, manipulacije strogo su zabranjene. Povećanje cirkulacije krvi nakon sesije može izazvati višu temperaturu.

Ne masaža i djeca s velikom kila - inguinalna ili pupčana. Kontrakcija mišića može dovesti do štipaljivanja hernije vrećice. Masaža kod kuće nije dopuštena djeci sklona konvulzijama, djeci s hidrocefalusom, epilepsijom. Čak i oprezne majčinske akcije mogu izazvati napad.

Masaža se ne učini ako je koža na području masiranja oštećena - ima osip, abrazije, vrućina, alergije, opekline ili rane. Također, nemojte obavljati kućne manipulacije za kongenitalne defekte srca kod djeteta.

Djeca s poremećajima mišićno-koštanog sustava, kao i patologije središnjeg ili perifernog živčanog sustava, ne preporučuju se samostalna masaža. Najčešće se propisuju medicinski postupci koje provode profesionalni maser.

Privremena pogoršanja zdravlja - dijareja, mučnina, povraćanje, nedostatak raspoloženja, raspoloženja, također je kontraindikacija.

Masaža treba provoditi samo kada je dijete zdravo, kad je dobro spavao, odmarao i ne prije pola sata nakon jela, inače je vjerojatno da će se u velikoj mjeri oporaviti.

tehnika izvedba

Osnovne tehnike su klasične. Majke koje su bebe mogle masažu iu ranijoj dobi obično su dobro upoznate. No, klasične tehnike za djecu od 4-5 mjeseci nadopunjuju nove tehnike koje se tingling, filc.

Početna masaža trebala bi biti općeniti stroking. Prije svega, udovi su masirani. Masaža ruku i nogu počinje s prstima i postepeno se podiže. Prvo trebate udariti ručicu, a zatim ga intenzivnije trljati. Kada koža postaje ružičasta i koža je topla, nastavite s grickanjem svakog prsta, dlana, zgloba i podlaktice. Završite laganim trncima, tresti djetetovu ruku, držeći je u tvom.

Noge su masirane slično, s posebnom pažnjom na noge, gležanj i stražnji dio bedara. Kada massaging ekstremiteta, bilo koji utjecaj na popliteal šupljine i pazuha treba izbjegavati.

Masaža prsa i trbuha obavlja se u položaju djeteta koje leži na leđima. Učinite to s laganim kružnim pokretima s otvorenom rukom. S vrhovima prstiju možete držati mali trnci oko pupka, samo pazite da vaše dijete ne dobije bol.

Natrag masaža se izvodi u skloni položaj. Ubrzavanje, gnječenje i trljanje, kao i trnci u željenom slijedu, lako se obavljaju, prisjećajući se dječjih pjesmica o "tračnicama, pragovima i pragovima". Izbjegavajte pritisak na kralješak, masirajte područje vrata laganim udarcem na vrat i ramena, tehnike šoka i pucanja ne smiju se koristiti u lumbalnom području djeteta. Ali prstohvat - molim te! Ovo će imati koristi bebu.

Dovršite masažu ponavljanjem strasti i umirujućih tehnika. Dijete mora "udahnuti" kako bi majka mogla otići do drugog dijela kombinirane lekcije - u gimnastiku.

Vježba za gimnastiku

Evo nekoliko učinkovitih vježbi koje se preporučuju dodati masaži djeteta 4-5 mjeseci:

„Biciklist”. Alternativno, savijte i odvojite noge djeteta dok se biciklisti obično pomiču. Premjestite savijenu nogu na trbuh. To će ukloniti ton mišića donjih ekstremiteta i pripremiti noge za puzanje i naknadno hodanje. Osim toga, sinkroni i alternativni donosi noge pridonosi jačanju trbušnih mišića.

 • "Dovedi se za igračke." Stavite dijete na trbuh i stavite zanimljivu igračku malo dalje od njega. Potaknuti u smjeru igračke. Ako se dijete već počelo kotrljati na stranu ili je pokušavalo to učiniti, potaknite ga pomažući da zbroje suprotnu nogu - takvi obrasci potiču ne samo motivaciju snažne volje (da bi dobili igračku), već i oblique i duge ravne mišiće leđa.
 • "Swallow". Stavite dijete na trbuščić. Jednom rukom uzmite ručice, drugu nogu i pažljivo podignite udove. Dijete bi trebalo samo ležati na trbuhu, savijanje leđa i podignuti glavu nekoliko sekundi. Nakon toga, vratite djetetove udove na mjesto, odmorite se i ponovite vježbu.
 • "Na loptu." Ako postoji fitball, zamahnite dijete na loptu gore i dolje, i desno i lijevo u dva mjesta - leži na leđima na lopti i leži na trbuhu na fitball. To nije samo vježba za mišiće, nego i izvrsna obuka vestibularnog aparata i koordinacija pokreta.

Korisni savjeti

Svaka lekcija se pretvara u zanimljivu igru. Uključite glazbu, idite i pročitajte stihove. Beba bi trebala biti zanimljiva.

Uzmite si vremena, povećajte opterećenje i trajanje sjednica postupno - od 5 do 15 minuta (za napredne majke). Nemojte pokušavati podučavati svoje dijete puškom, puzanje ili sjedenje, ako nije u mirovanju u stanju spremnosti za obavljanje takvih pokreta. Činjenica da dobro šestomjesečno dijete može ozlijediti mrvice u 4 mjeseca.

Nemojte sjesti i ne stavljati dijete punom potporom na noge - prerana vertikalizacija može dovesti do problema s kralježnicom.

Pobrinite se da su uvjeti u prostoriji gdje se održava lekcija optimalni - temperatura zraka ne smije biti viša od 21 stupnja Celzijusa, a vlažnost zraka treba biti 50-70%.

Ako je dijete počelo djelovati, nemojte pokušavati poduzeti bilo kakve troškove za nastavak masaže i gimnastike. Prekinite lekciju, vratite se na njega kad je mrvica u dobrom raspoloženju.

Umirujuća masaža najbolje je napraviti večer prije kupanja, sat prije spavanja. Konstruktivne manipulacije provode ujutro, kako ne bi imale problema s apetitom i zaspanjem.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky tvrdi da je masaža potrebna za dijete u dobi od 4-5 mjeseci, ali samo kao pomoćni postupak za imunitet i opći razvoj, zajedno s šetnjama i otvrdnjavanjem. Ako dijete ima patologiju ili bolest, profesionalci bi trebali liječiti ga masažom. Kao posljednje sredstvo, majke, ali tek nakon što profesionalni masažni terapeut uči roditelje o terapijskim učincima.

Za zdravog djeteta, masažni terapeut nije potreban. Treba mama. Zato Komarovsky savjetuje roditeljima da samostalno vrše masažu. Krhotina potpuno prevladava majku, ne osjeća se u opasnosti u njezinim rukama. To je zbog prijetnje vlastitoj sigurnosti da bebe plaču tako gorko u rukama profesionalnih masažnih terapeuta.

Home masaža, prema Komarovsky, spasiti će dijete i majku puno živaca, a tata će pomoći spasiti obiteljski proračun, jer su usluge masažnog terapeuta skupi.

Evangel Olegovich preporuča izbjegavanje akupresure, prevelikog i snažnog pritiska pri kućnoj masaži i gimnastici. Beba bi trebala biti zadovoljna, a ne povrijediti. Da bi izmjerio udarnu silu, pedijatar savjetuje majku da zatvori oči i pritisne palac na očne jabučice. Čim postane bolno - to je granica dječjeg strpljenja. Masirajte malo lakše.

Da biste saznali kako pravilno napraviti wellness masažu za dijete 4-5 mjeseci, pogledajte sljedeći videozapis.

Masaža za djecu prema metodi Dr. Komarovskog

Dr. Komarovsky je poznat po svom nestandardnom, ali ipak pravom pristupu skrbi djece od prvog dana svog života. Ovaj stručnjak ima svoju utvrđenu masažu za bebe, koje roditelji mogu koristiti kod kuće.

Komarovsky masaža za novorođenče priprema za postupak

Prije korištenja tehnike Komarovsky, treba znati pravilno pripremiti i pripremiti novorođenče za ovaj postupak. Morate početi s prozračivanjem sobe. Dijete u ovom trenutku treba izvaditi iz sobe u kojoj će prozor biti otvoren. Nakon toga trebate pričekati da temperatura prostorije bude optimalna. Dr. Komarovsky vjeruje da to ne bi trebalo biti više niti dvadeset i dva stupnja. Dijete prije sjednice mora biti hranjeno. Moguće je započeti sesiju za četrdeset minuta nakon što je mrvica jede.

Prije masaže prema Komarovskoj metodi trebalo bi uspostaviti kontakt s novorođenim djetetom. Igrajte se s novorođenim djetetom, držite ga u naručju, nježno razgovarajte. Zapamtite da se ovaj postupak može obaviti samo ako je novorođenče dobro raspoloženo. Ako je dijete nestašno i izbjegava se na stolu tijekom sesije, trebalo bi odmah zaustaviti i pričekati dok mrvica prestane nestajati.

Liječnik Komarovsky masaža za novorođenčad glavne smjernice

Prva i najvažnija stvar koju roditelji trebaju znati jest da masaža prema Komarovskoj tehnici izvodi u smjeru krvnih žila. Preporučuje pokretanje manipulacija s laganim potezima. Takvi dodiri su ugodni za sva novorođenčad i pomažu pripremiti delikatno tijelo za dinamičniji učinak. Tek tada možemo nastaviti do vibrirajućih pokreta i trljanja. Oni bi trebali biti izrađeni u sljedećim pravcima: od struka do vrata duž kralježnice, od ruku na rukama do pazuha i od stopala do prepona.

Komarovsky preporučuje da se posebna pažnja posveti vježbi, koju naziva "embrij". Lako je to učiniti. Da biste to učinili, podignite dlanove i stopala novorođenčadi u jednoj ruci, a druga blago pričvrstite djetetovu glavu, koju treba postupno naginjati na trbuh. Većina djece voli ovaj postupak jer je njihova mišićna memorija u prvim mjesecima života puna sjećanja na situaciju u kojoj su bile u maternici.

Masaža za djecu Komarovsky: što se ne može učiniti tijekom sjednica

U metodi Komarovsky postoji niz pravila koja zabranjuju određene manipulacije djetetovim tijelom:

 1. Nemoguće je utjecati na kralježnicu i trbuščić bebe na mjestu gdje je jetra.
 2. Njega treba dati masažu novorođenčadi u slučaju da njihovo tijelo ima osip (dijazu, dermatitis, alergijske osipe).
 3. Postupak masaže ne bi trajao više od sedam minuta. Za prve sesije, dovoljno je izdvojiti samo pet minuta vremena, postupno povećavajući time u sljedećim postupcima.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Dr. Komarovsky preporučuje roditeljima davanje novorođenčadi masažu prije kupanja. Ovaj postupak, izveden po svojoj metodi, sastoji se od nekoliko dijelova.

Prva uključuje trljanje i milovanje. Te manipulacije bi trebale početi od donjih ekstremiteta, a zatim se prebaciti na ruke, a zatim paziti na područje abdomena. Poželjno je završiti sjednicu trljanjem i milovanje vanjske površine bedara i stražnjice.

Drugi dio masaže prije kupanja prema Komarovskoj metodi je provođenje gimnastičkih vježbi. Potrebno ih je pokrenuti od donjih ekstremiteta, savijanje djetetova djeteta na trbuh i uzimanje naizmjenično svakog od njih palcem i poplitealnom regijom i savijanje na jedan ili drugi način. Gornji udovi također trebaju protežu, savijanje na koljena i podizanje gore-dolje.

Masaža novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskog je odličan način jačanja mišića djeteta i normalizacije cirkulacije krvi. Pa ipak, ona predstavlja izvrsnu priliku za uspostavljanje kontakta s mrvicama, kojima je potrebna briga i nježnost.