Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca

Hrana

Za pravilan razvoj novorođenčadi, liječnici preporučuju da vam nužno obavite zdravu bebu masažu od jednog i pol mjeseca. Provedene u takvim ranoj dobi nastave uglavnom su usmjerene na balansiranje mišićnog tonusa udova djeteta.

Masaža za mjesečnu djecu obuhvaća ne samo pasivne nego i aktivne elemente. Temelji se na učincima na tijelo mrvica na takav način da uzrokuju urođenu refleksnu reakciju (progib, produžetak).

Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca: niz vježbi

Tijekom postupka morate stalno pratiti bebu. Svi pokreti moraju biti vrlo nježni, pažljivo. Dodirnite bebe mirno, polako. Od jednog elementa u drugu idi glatko. Mjesečnom masažom dijete traje 2-3 minute. Tijekom vremena, postupak postaje malo duži. Nakon nekoliko tjedana, lekcija može biti do 5 minuta (za 3-mjesečnu djecu). Svaki pokret se ponavlja u prosjeku 5 puta.

Masaža broj 10 za dijete od 1 do 3 mjeseca:

 • Novorođenče se nalazi na poleđini. Odrasla osoba stoji na nogama. Palac staviti u mrvice dlana, podignite ga. Druga ruka čini lagane poteze, usmjerene od ruke do ramena. Veliku pozornost tijekom masaže dijete do 1-3 mjeseca daje površini unutarnje strane ruku.
 • Ležeći na leđima novorođenčeta, stavite palce u obje ruke i povucite je malo. Gornji dio tijela kikirikija trebao bi ustati s površine za nekoliko centimetara. Čim se stiskanje mrvica počne slabiti ili se na licu pojavi nezadovoljan izraz, trebali biste ga spustiti. Nakon nekoliko tjedana beba će se moći povećati. Tijekom izvođenja ovog elementa masaže, beba 1, 2, 3 mjeseca mora biti pohvaljena.
 • Novorođenče mora biti odveden gležanjom. Trčite noge usmjerene od stopala do bedara. Kada je izložen, treba izbjegavati područje patule, posvećujući veću pozornost na stražnji vanjski dio udova.
 • Masaža djetetu u razdoblju od 1-3 mjeseca treba nastaviti postavljanjem na trbuščić. Ova stavka je aktivna. On dobro trenira vrat i mišiće kralježnice. Dojenčad u tom položaju mora se odmarati na podlakticama, podići glavu.
 • Novorođenče i dalje leži na trbuhu. Udarajte stražnje strane prstiju od svećenika do glave s vanjskim prstima i stražnjom stranom dlana u suprotnom smjeru. Djetetu od dva mjeseca, postupak se mora obaviti jednom rukom, dok se drugi mora držati. Starija djeca tretiraju se objema rukama.
 • Zakrenite mrvice na boku, držeći noge. Prsti lako držati od struka do vrata duž kralježnice. Takva tjelovježba uzrokuje urođeni refleks u djece - leđa je savijena. Takav aktivni element bebe masaže za 1-3 mjeseca staro dijete je vrlo korisno. Savršeno razvija mišiće kralježnice.
 • Karapuza se vrati. Stroking trbuščić u kružnom gibanju (samo u smjeru kazaljke na satu). U trenutku dodira, potrebno je izbjeći izloženost području jetre. Ovaj element masaže pomaže djeci 1-3 mjeseca da se riješe plina.
 • Obje ruke bi trebale biti smještene ispod tijela djeteta, prsti koji podupiru glavu. Noge mrvice trebaju se odmarati na trbuhu odrasle osobe. Vrlo sporo, dijete je podignuto gotovo u vertikalnom položaju, a zatim polako spušteno. Takva aktivna vježba, koja je uključena u 1, 2, 3 mjeseca novorođenče masaža kompleks, pomaže pripremi bebe za sjedenje.
 • Jednom rukom držite dojku djeteta, a palcem drugog udarca stopalo, nacrtajte lik osam. Idite na drugi dio.
 • Držeći nogu u prethodnom položaju, pritisnite prstom na potplatu mrvica. Uvođenje ovog elementa masaže za djecu od 1 do 3 mjeseca podrazumijeva da bi se kao odgovor na dijete trebalo reflektično saviti stopalo. Nakon toga, prstom držite prstom do pete uz rub potplata. Novorođenčad s takvim pokretom izravnava prste.
 • Sljedeća aktivna vježba koja treba biti uključena u masažu za dijete od jednog mjeseca je vrsta puzanja. Da bi to izvršio, treba staviti dijete na trbuh tako da su noge savijene, noge se spajaju, a koljena se razilaze. Dlanove obje ruke odrasle osobe donose se ispod vanjske površine stopala djeteta, a palci bi istovremeno trebali dodirivati ​​svoje potplati. Dječak kao odgovor na ovu vježbu aktivna masaža gura naprijed. Ovaj refleks ostaje u novorođenčadi samo do 3 mjeseca.
 • Stavite dijete natrag. Pet ga prsima. Smjer dodirivanja trebao bi od sredine tijela do rebara.
 • Lagano tresti mrvice.

Cijela masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca nije potrebna odmah. Kompleks se može podijeliti na dijelove i izvesti nekoliko elemenata tijekom dana. Najvažnije je da beba s radošću uzme nastavu.

Preporuke i pravila za masažu novorođenčadi od 0 do 3 mjeseca

Masaža je koristan postupak ne samo za odrasle, već i za djecu. I početi raditi je potrebno od prvih dana života.

To će pomoći u jačanju mišića, kao i spriječiti probleme s mišićno-koštanog sustava u budućnosti. Razmotrite što je masaža za novorođenče kod kuće od 0 do 3 mjeseca. Članak će naučiti osnovna pravila i preporuke za njegovu implementaciju, kao i korak-po-korak upute.

Opća pravila i koliko bi trebalo trajati

Da biste pravilno provodili postupak kod kuće, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti oko 22-23 stupnja. Dijete će neko vrijeme ostati gole. Stoga, treba paziti da se ne zamrzne. Masaža u novorođenčadi ne utječe na zagrijavanje.
 2. Pripremite stol za promjenu ili drugu ravnu površinu. Pokrijte ga s podmornicom, pelenama i toplim pokrivačem. Također biste trebali provjeriti je li površina bila prilično opsežna. To će vam pomoći da slobodno uključite dijete.
 3. Pazi na svoje ruke. Nail treba skratiti, to bi trebalo zaštititi bebu od mogućih ozljeda. Također tijekom masaže mama mora ukloniti prstene, narukvice i ostali nakit na rukama.
 4. Pripremite mjesto za postupak. Mama ne bi trebala otići daleko od djeteta. Stoga, stvari poput mobilnog telefona, maslaca ili vrhnja treba staviti u neposrednu blizinu.
 5. Odaberite najudobniji trenutak. U vrijeme manipuliranja masažom dijete ne bi trebalo spavati. Također biste trebali paziti da beba nije gladna. U tom slučaju masaža se mora provesti barem 30-40 minuta nakon obroka.
 6. Tijekom vježbi s bebom treba razgovarati. Trebao bi imati pozitivne emocije. Možete recitirati pjesme ili pjevati dječje pjesme.
 7. Postupno povećavajte trajanje postupka. Prvo, njihovo trajanje ne bi trebalo biti više od 5-7 minuta. Potrebno je povećati vrijeme na 15-20 minuta.
 8. Smjer pokreta masaže treba biti od vrha do dna.

Indikacije i kontraindikacije

Obično se masaža provodi kao preventivna mjera, jer se u dojenčadi od 0 do 3 mjeseca opaža hipertonični mišić. Postupci pomažu da ih opustite. Pored toga, indikacije za vježbe masaže su:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • valgus deformacija stopala;
 • tremor gornjih ili donjih ekstremiteta;
 • oštećenja središnjeg živčanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • ravne noge, klupske noge i druge patologije stopala;
 • skolioza;
 • patološke promjene prsa.

Također, masaže u ovoj dobi propisuju se za:

 • redovita zatvor;
 • zarazne bolesti gornjeg dišnog trakta;
 • frakture na rukama ili nogama.

Što se tiče kontraindikacija za održavanje masaže, to su:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • neispravnost kardiovaskularnog sustava;
 • povećana krhkost kostiju;
 • čireve, pustule i druge ozljede kože;
 • pogoršanje bilo koje bolesti;
 • bolesti srca. U tom slučaju, masaža treba provesti pod strogim nadzorom stručnjaka;
 • povećana nervoza.

U takvim situacijama treba zahtijevati postupak za koordinaciju s vašim liječnikom. To će pomoći u izbjegavanju opasnih posljedica u budućnosti.

Korak po korak

Manipulacije koje je potrebno učiniti ovise o dobi djeteta. Razmotrite ih detaljnije.

U ovom dobu, postupci masaže usmjereni su na normalizaciju tonusa mišića, aktivnog povećanja težine, povećanja pokretljivosti zglobova. Oni također pomažu u održavanju emocionalnog stanja novorođenčeta. Vježba tehnike:

 1. Prsa i leđa. Lagane poteze između rebara od središta do strana. Zatim je beba stavljena na trbuh, stvarajući milovanje pokreta od vrata do stražnjice i natrag.
 2. Glava. Na glavi je neophodno provesti nježne pomake s jastučićima prstiju, izbjegavajući površinu fontana. Lice treba lagano pritisnuti uz čelo na hramove. Nacrtajte zamišljeni znak beskonačnosti iz središta nosnog mosta oko očiju. Masiranje obraza je milovanje polukruga.
 3. Gornji udovi. Nekoliko minuta, pomaknuti pokreti su napravljeni uz ručke. Tada majka daje lijevu palcu djetetovu desnu ruku, nakon čega se slobodni dio pomiče prema zglobu ramena. Ponovljena manipulacija s drugim rukama.
 4. Donji udovi. Masaža noge kod kuće u 1 mjesecu, treba biti učinjeno na položaju djeteta na leđima. U tom slučaju udica mora biti savijen na koljenima, stopala leži na dlanu majke. Druga vježba pomaže ojačati refleksno savijanje leđa. Da bi to učinili, majka drži zglobove zglobova s ​​jednom rukom i stavlja drugu ispod rebra. Noge moraju biti pažljivo podignute i spuštene.
 5. Stopala. Kako biste spriječili ravne noge i druge vrste nogu deformacije, potrebno je kružnim pokretima uzduž noge napraviti palcem.

2 mjeseca

Ako se do jednog mjeseca izvode samo manipulacije, tada se u 2 mjeseca treba dodati trljanje i vibrirajuće vježbe za dojenčad. Stroking bi trebao početi i završiti tonikom masaže za dojenčad u trajanju od 2 mjeseca. Primjer instrukcije:

 1. Noge. Pokreti pokriva se dodavanjem pokreta milovanja. Pomažu poboljšanju cirkulacije krvi, kao i jačanju mišićnog tkiva.
 2. Ručke. Dijete bi trebalo držati majčin palac u ruci. S ostatkom prstiju, majka pokriva ruke, razdire ih, čini lagane vibrirajuće pokrete. Ako beba voli, onda će hipertoni uskoro nestati.
 3. Spina. Kod 2 mjeseca kod kuće, dijete bi trebalo učiniti spinalno produženje, na temelju refleksne funkcije. Zbog toga je potrebno položiti dijete na svoju stranu, kako bi prstima vodila uz kralježnicu. U ovom trenutku, mrvica će se savijati i odvojiti. Istu vježbu treba obaviti stavljanjem bebe na drugu stranu.
 4. Stavite dijete na trbuščić. U dobi od dva mjeseca treba držati glavu okomito oko 15 sekundi.
 5. Želudac. Kako bi se spriječila kružna kila, pomicanje pokreta trebalo bi biti učinjeno duž savijenih mišića.
 6. Ribni kavez Potrebno je kružno kretanje po prsima u smjeru kazaljke na satu. Zatim dodajte manipulaciju vibracijama.
 7. Puzeći. Ova se vježba temelji i na refleksima. Dijete treba staviti na trbuh, razmaknute noge. Trebao bi biti u poziciji žaba. Stavite dlanove na noge tako da dijete može odgurati od njih. On će to učiniti refleksno, kretanje naprijed.

3 mjeseca

U ovom dobu, dijete počinje držati glavu više pouzdano, za razliku od bebe od 1 mjeseca od rođenja, njegov mišić ton smanjuje, a glavni zadatak za novorođenčad od 3 mjeseca je da nauče kako se valjati neovisno. Za ovu i druge svrhe, ovakav kompleks općih vježbanja za opću masažu obavlja se za:

 1. Ruke. Dijete počinje masažirati 3 mjeseca kod kuće s potezima, dodavanjem trljanja i trese. Također ne biste trebali postići da obraćate pažnju na trljanje prstiju. To doprinosi razvoju finih motoričkih vještina, što blagotvorno utječe na razvoj govora i mentalnih sposobnosti u budućnosti.
 2. Prebacivanje ruku. Potrebno je razrijediti ručke i smanjiti ih unakrsno, naizmjenično od desnih i lijevih udova. Ako dijete još uvijek ima hipertonije, posebnu pozornost treba posvetiti manipulacijama trljanja.
 3. Trbuh. U tom je slučaju milovanje u trbuhu u smjeru kazaljke na satu. Također, kao preventivna mjera za zatvor, savijati i odvojiti noge, pritiskom na trbuh.
 4. Noge. To bi trebalo biti utrljano od milovanja donjih ekstremiteta od pete do stražnjice. Posebnu pozornost treba posvetiti stopalima i gležnjevima.
 5. Podizanje ručki. Kad dijete dohvati ručke na majčinim palcem, polako ga podignite, kao da sjedite. Ova vježba pomaže ojačati mišiće vrata i leđa.

U 3 mjeseca dijete počinje pokazivati ​​zanimanje za svijetle igračke. Treba ih postaviti blizu bebe. Pokušat će ih doći do njih. Koliko dugo masaža bebe traje 3 mjeseca? U ovom dobu, trajanje postupka može biti od 10 do 15 minuta.

Ključne preporuke i upozorenja kod provođenja postupka kod kuće

Kako bi te postupke bile sigurne i korisne za dojenčad, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Dati šansu djetetu da upozna svijet: nositi ga na svojim rukama u raznim pozama, češće provoditi urođene reflekse, mijenjati poze.
 2. Duljimo do dva mjeseca koristite samo pomicanje pokreta, kao i savijanje i savijanje zglobova.
 3. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom o uvođenju novih vježbi i tehnika.

Najbolja opcija za novu majku je uzeti tečajeve baby masaže ili studija video uputa. To će vam pomoći osigurati najsigurnije i učinkovitije tretmane masaže.

Korisni videozapis

Pogledajte video o masaži za dijete 1-3 mjeseca:

zaključak

Masaža za dijete prva tri mjeseca nužan je događaj za kasniji razvoj i fizički razvoj. Također pomaže poboljšati funkcioniranje živčanog sustava. Stoga roditelji ne bi smjeli zanemariti ovu vrstu utjecaja na dijete.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Kako napraviti bebu opću masažu na mjesec dana starog djeteta i bebe u 3 mjeseca: video masaže bebe na 3 mjeseca (Dr. Komarovsky)

U ovom članku, naučit ćete kako masažu beba 3 mjeseca (video). Dr. Komarovsky će vam detaljnije reći o općoj bebi masaži za mjesec dana staru bebu, bebu u 3 mjeseca. i stariji.

Indikacije za masažu 3 mjeseca starog djeteta

Masaža ima mnoge dodatne prednosti za dojenčad, posebno prije dobi od 1,3 mjeseca, uključujući:

Može pomoći 3 mjeseca bebe:

 • razvijati mentalno, društveno i fizički;
 • Ostanite opušteni i ne uzrujavajte se;
 • sve manje i manje plačući;
 • bolje spavati.

Istraživanja su također pokazala da može pomoći dojenčadi, prije nego što navršavaju 3 mjeseca, da se brže oporave od žutice.

Tehnike masaže novorođenčadi u dobi 1-3 mjeseca

Masaža beba u dojenčadi od 1-3 mjeseca najčešće se sastoji od blagog, ali dinamičnog milovanja tijela djeteta s rukama roditelja. Može se koristiti hipoalergenska ulja ili hidratantna sredstva kako bi vam ruke glatko klizile preko kože.

To je osobito korisno za prerane bebe kao dio posebne pomoći. To stimulira ključni živac, nazvan vagus, koji povezuje mozak s vitalnim organima, uključujući i želudac. Masaža može pomoći u održavanju učestalosti srčanih udara preranog beba stabilnom.

Preventivna masaža za bebe u 3 mjeseca

Kao dio uobičajene masaže, u roku od 3 mjeseca dopušteno je lagano manipulirati gležanjima djeteta, zapešća i prstiju. Može se napraviti u formatu igre, a zatim kao i beba od 3 mjeseca.

Miran, izmjereni razgovor s bebom ili pjevanje roditelja olakšat će proces koji će mirno i uravnotežiti bebu.

Umirujuće ručne poteze osmišljene su da stimuliraju blagostanje zahvaljujući oslobađanju hormona oksitocina.

Biljna ulja za postupak s visokim sadržajem linoleinske kiseline, kao što je suncokret, prikladniji su za kožu dojenčadi nego ulja s visokim udjelom oleinske kiseline, kao što je maslinovo ulje.

Terapijska masaža za učvršćivanje novorođenčadi

Učinkovit dodatak postupcima iz hipertona (s tonusom, povećanim mišićima), au slučajevima gdje je dijagnosticirana tortikuloza, gimnastika na fitballu će biti za dojenčad osim aktivnosti koje uključuju skup posebnih vježbi.

Nema sumnje da li je potrebna masaža, osobito ako je tonik, za roditelje čije djece dijagnosticira PPCNS (karakteristično za perinatalnu oštećenja organa koja tvori središnji živčani sustav).

Unutar prvih nekoliko puta, ruke s djetetom možete jednostavno masaža djetetovih stopala s krema ili uljem s vlasi dok ne dobije osjećaje. Noge su prikladne za početak manipulacije, jer je dijete naviklo da se dotakne na noge tijekom promjene pelene.

Sva se vremena trebate usredotočiti na reakciju bebe. Ako je tiho možete nastaviti. Ako ste zabrinuti, vrijedi promijeniti način na koji se manipulacija izvodi. Ako beba plače, sesija treba završiti.

Kako napraviti općenitu baby masažu bebe

Potrebno je kretati se nogama, lagano cijepite područje tele i bedra. Onda biste trebali uzeti jednu nogu u rukama i lagano ga okrenuti nekoliko puta u svakom smjeru, a zatim ga malo prste prstima u smjeru od gležnja do prstiju. Zatim morate promijeniti nogu i ponoviti.

Potrebno je koristiti prste kako biste opisali krugove na petama i nogama svake noge.

Zatim morate uzeti svaki prst na nozi za bazu i nježno ga povucite kako bi vam prsti bili skliznuti kao rezultat.

Analogno s nogama, olovke se također masiraju.

Ako ne znate kako čistiti nos novorođenčeta iz štipa, da to učinite, idite na http://helsbaby.ru/kak-pochistit-nos-novorozhdennomu-ot-soplejj.html, jer pravilno čišćenje nosa neće dovesti do loših posljedica za vaše beba.

U zoni djetetova prsa i trbuha, trebali biste pažljivo staviti obje dlanove (u ravnom stanju) u sredinu i polako ih razdvojiti. Istodobno s prstima potrebno je opisati male krugove usmjerene prema van.

Nakon što je beba uključena na trbuščić, prati ga prstima, opisujući sićušne krugove, kako bi se s lijeve strane kralježnice premjestio s vrata na stražnjicu.
Posebna pozornost treba biti usmjerena na vrat djeteta.

Kontraindikacije za masažu

Neke kontraindikacije čine opću masažu nesigurnom za djecu u dobi od 0 godina u određenim situacijama.

Kada bebe 3 mjeseca. bolesna, neprihvatljivo je masaža njihovih specifičnih dijelova tijela.

Na primjer, želudac može biti preosjetljiva u preranom dojenčadi do 3 mjeseca. Njihovi unutarnji organi mogu biti previše tanki i mogu se pojaviti modrice ako se primjenjuje preveliki pritisak.

Osim toga, dječji kosturi su također tanki, a kosti se lako mogu slomiti ako se na krivom mjestu nanese prevelik pritisak, naročito na leđima.

Iako se radi o tečaju (dnevno, restorativno ili drugo), ona će biti kontraindicirana za novorođenčad od 3 mjeseca ako su prisutne infekcije ili iritacije kože.

Ako vam je teško izgubiti težinu nakon porođaja, preporučujemo Chocolate Slim, za gubljenje težine, to je ono što vam je potrebno, a povratne informacije ljudi o tome nevjerojatno su.

Dr. Komarovsky o raznim vrstama masaže (video)

Da bi se znalo kako razviti masažu djetetu kod kuće, ima smisla preuzeti video i kućne masaže na kojima se detaljno opisuju. Njihov je autor dr. Komarovsky.

Naravno, mnogo će više roditelja djeteta biti upoznato s tehnikama kako napraviti bebu masažu, usmjerenu na razvijanje novorođenčadi, a ne putem videa, već u materijalima na slikama.

Dr. Komarovsky je uvjeren da će biti korisno odabrati trenutak za sjednicu između segmenata hranjenja (na primjer, nakon kupanja, prije hranjenja i spavanja). Tada se beba neće spavati i opterećivati ​​hranom. Također je bolje da ga ne započnete prije spavanja.

U videu dr. Komarovskog rečeno je da prije početka mora biti siguran da je soba topla (oko 24 ° C), staviti bebu na ručnik, može biti potpuno gola ili odjevena u nešto tanko.

Obavezno završite svaku sesiju uz zagrljaj. Masaža je sjajna prilika da se osjećate kao da se brinete za roditelje i da se približite svom voljenom djetetu.

Gledanje videa dr. Komarovskog u nastavku, naučit ćete mnogo novih i korisnih.

O sredstvima za povećanje člana Titan Gel koji se ovdje čita, Titan gel za muškarce je popularan.

Kako masirati dijete u 2-3 mjeseca?

Dob od 2-3 mjeseca je nevjerojatna, puna otkrića i novog iskustva za bebu i njegove roditelje. U ovom je dobu djetetu potrebno puno snage da prouči svijet oko sebe, da svlada nove pokrete i vještine. Naravno, mali treba pomoć odraslih. Jedan od načina da pomognete bebu je opća masaža. Kako ga napraviti dva mjeseca-tri mjeseca beba, ćemo reći u ovom članku.

Značajke dobi - fizički razvoj

Jučer je dijete mirno snuffled u jasle nakon hranjenja. No, sada je okrenuo 2-3 mjeseci - to je doba otkrića, beba je budna više nego u neonatalnog perioda, a ovaj put je aktivnost potrebno je koristiti za opće jačanje i ozdravljenje djeteta.

Fiziološka tonus mišića, karakterističan za sve novorođenčadi, još nije prošao, čak i ako su roditelji marljivo rade masažu mrvice od prvog mjeseca života. Učinci prenatalnog držanja i napetosti mišića povezani s njom, utjecat će na oko šest mjeseci.

No, dijete je naučio držati glavu, a najviše „brzo” već pokušava prevrnuti na bok ili na leđima ležećeg položaja. Beba savršeno uspijeva pratiti pokretnu igračku ili mamu, aktivno reagira na njezinu prisutnost, oživljava i osmjehuje.

U 2 mjeseca bebe obično izravnala joj ruke, oni više ne drže prste stalno stisnute u šake, ruke i noge su bolje ispraviti, 2-3 i 3-4 mjeseca dijete postupno počinje dizati rameni pojas i prsa kada leži na trbuhu. Sve to daje dodatne mogućnosti za planiranje postupaka masaže - svakako koristite nove sposobnosti i sposobnosti vašeg sina ili kćeri.

Kada je potrebna masaža?

Neki roditelji čvrsto vjeruju da zdravo dijete ne treba masažu. U njihovom razumijevanju, masaža je puno bolesne djece. Ovo uopće nije slučaj. Čak i zdravo dijete u ovom dobu treba pomoći u ublažavanju simptoma fiziološkog mišićnog tonusa, što mu daje više slobode kretanja, što znači da fizički razvoj bebe neće usporiti.

Masaža poboljšava zdravlje djeteta, ona aktivira cirkulaciju krvi, pozitivan učinak na živčani sustav, poboljšava apetit i poboljšava san. Utjecaj na mišiće, kožu, ligamente je važan kod hipertoničnosti, izobličenja, s povećanim intrakranijskim tlakom u dojenčadi.

Čak iu savršeno zdravih beba, pokreti masaže uzrokuju aktivaciju živčanih završetaka i receptora, zahvaljujući čemu se mozak razvija bolje, poboljšava se koordinacija pokreta. Sami po sebi, tehnike masaže razvijaju dijete percepcije svijeta kroz taktilne senzacije.

U pravilu, do 3 mjeseca, dijete još uvijek ne može prevladati tipičnu "nevolju" rane dobi - dječje kolike. I ovo pomaže masaži. Do dobi od tri mjeseca, urođeni materinski imunitet, kojeg dijete nasljeđuje nakon rođenja, zamjetno je oslabljeno. Masaža vam omogućuje učinkovito poboljšanje imuniteta vašeg djeteta, doprinosi njegovoj formiranju i razvoju.

Nije tajna da je od rođenja bebe puno fizioloških problema s mišićno-koštanog sustava: vrlo prirodan policajac je zajedničko svim bebama, clubfoot - 70% dojenčadi. Mjerodavna masaža u ovom dobu učinkovito ispravlja mnoge uvjete, uključujući fiziološke, koje će sami s vremenom nestati. Samo s masažom će ići mnogo brže.

Djeca s posebnim dijagnozama neurološkim, ortopedskim i drugim stručnjacima Plan za masažu moraju provoditi, jer to se zove terapeutska masaža i kao takav, u stvari, je. Za zdrave tate u 2-3 mjeseca, možete sami razviti i tonicnu masažu.

Masaža je drugačija. Uz liječenje, čiji je zadatak ispraviti postojeće poremećaje, bolesti, uvjete, postoji opća klasična masaža. Njegova je zadaća jačanje i promicanje razvoja djetetovog tijela. Opća masaža, zauzvrat, opušta i tonizira. Provedite opuštajući djeca hiperaktivna, ćudljivo, da loše spavaju i jedu, i toniranje preporučiti djecu koja, naprotiv, spavati puno, malo budan i općenito pokazuju malo entuzijazma naučiti nove vještine, uključujući i motor.

Toniku masaža preporučuje se za dijete od 2-3 mjeseca kod kuće. Također, moja majka može dobro naučiti akupresure od bebe curenje iz nosa, masaža stopala, vrat i područje vrata i masaža udaraljke (vibracija), koja pomaže kod bronhitisa, mokri kašalj.

Preventivna masaža može dobro držati mamu. Terapijske i profilaktičke - previše, ali pod nadzorom profesionalnog masera, ali masaža terapija - u isključivoj profesionalaca zbog svoje nesposoban ponašanja može pogoršati stanje djeteta, pogoršati bolest. Kod kuće, masaža za bebe, poželjno je kombinirati s gimnastikom, vježbama, igrama. Pored očitih fizičkih prednosti takvih vježbi donijet će mnogo prednosti za mentalni i emocionalni razvoj djeteta.

kontraindikacije

Zabranjeno je masaža djeteta kod kuće pod sljedećim uvjetima i tegobama:

 • groznica, groznica iz bilo kojeg razloga;
 • akutne virusne bolesti;
 • zarazne bolesti s osipa, apscesa, vezikula na koži;
 • alergijskog osipa, pelenskog osipa, žuljevite vrućine na području fizičke taktilne izloženosti;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • hidrocefalus;
 • predispozicija za konvulzije i epilepsiju;
 • ozbiljna oštećenja središnjeg živčanog sustava;
 • vaskularne i krvne bolesti;
 • velika kila, uključujući umbilikalnu kila.

Pri obavljanju postupaka masaže za djecu od 2-3 mjeseca, strogo zabranjeno djelovanje sile je - pljeskanje, tehnika šoka. Trebali biste izbjegavati masiranje otvorenih proljetnih, poplitealnih i aksilarnih udubina, prepona.

Ako dijete doživljava neki nemir, on je cut zub, trbuh boli, spavao je malo i jeli loše, masaža Također se ne preporučuje. Tek kada je pipsqueak potpuno zdravi, veseli i veseli, u raspoloženju za komunikaciju, treba nastaviti manipulirati.

Što trebate pripremiti?

Za tonik ili opuštajuću masažu kod kuće trebate pripremiti mjesto za masažu. Trebala bi biti tvrda i ravna površina koja je prekrivena pelenama i podlogu. Ako postoji stol za mijenjanje, to je dobro, to je sasvim prikladno za tu svrhu. Ako takav stol nije dostupan, upotrijebite uobičajenu tablicu, primjerice blagovaonicu, koja ga pokriva pelenama i podlogu.

Pored tablice u neposrednoj blizini, na udaljenosti majčine ruke, trebali biste organizirati maslinovo ulje ili krema za bebe, paket vlažnih maramica u slučaju da odmah trebate obrisati opisano dijete.

Sve bi trebalo biti blisko, jer se pokušaji majke da se okrene, kako bi doprli do nečega, može dovesti do toga da dijete pada sa stola i izaziva ozbiljne ozljede.

Ako se priprema tablica i svi potrebni alati, obratite pozornost na temperaturu zraka i njegovu vlažnost u prostoriji u kojoj treba biti manipulacija. Dijete oduzeto bit će udobno i divno ako majka pobrine da stan ne bude topliji od 22 stupnja i da je vlažnost zraka 50-70%. Ako je ovo stanje ispunjeno, vrijeme je da pripremiš radne alate masažerne ruke. Mama bi trebala kratko rezati nokte, ukloniti prstene, narukvice, satove, temeljito oprati sapunom i hidratizirati ih mazalicom za bebe ili krema za bebe.

Ruke moraju biti tople. Hladno dodirivanje plaši dijete, vjerojatno neće prihvatiti takvu masažu s užitkom. Ako su vam ruke prirodno hladne, trebate ih držati u toploj vodi nekoliko minuta. Tek tada se možete pripremiti za bebu masažu. Priprema se sastoji u odabiru pravih i razumnih vremena za postupak. Nakon obroka ili neposredno prije hranjenja, nema potrebe za masažom - dijete može podrhtavati svježe jedu ili djelovati od gladi. Najbolje je provesti postupak u 45-50 minuta nakon hranjenja ili sat vremena prije sljedećeg hranjenja. Ako se masaža opušta, trebalo bi to učiniti prije večernjeg kupanja. Ako je tonik ujutro, inače pretjerano uzbuđeno dijete neće moći dobro spavati.

Nakon svlačenja bebe ostavite ga golu u zraku nekoliko minuta kako bi se prilagodila temperaturi zraka. I tek tada nastavite s masažom.

Tehnika

Najčešća masaža u 2-3 mjeseca je tonik. Treba ga započeti nježnim i nježnim strokingom s dlanovima cijelog tijela bebe. Razmislite o sekvencijalnom postupku.

 • Masažne olovke - počinje dlanovima i prstima i završava s gornjim dijelom podlaktice. Uključuje alternativno milovanje udova, gnječenje prstiju, milovanje dlanova i zglobova. Pokušajte izbjeći intenzivno gnječenje mišića. Svi pokreti majčinih ruku slušaju jedno važno pravilo - smjer mora biti odozdo prema gore.
 • Masaža stopala - počinje prstima, nogama i peta. Jednostavno moždani udar i malo gnječiti mišiće nogu. Kneecap se ne može dotaknuti i masirati, kao i poplitealni prostor. Unutarnji bedro također nije vrijedan doticanja.
 • Masiranje abdomena - provodi se kružnim gibanjem oko pupka. Nemoguće je pritisnuti područje pupka i djelovati drugačije.
 • Masirajući vrat vrši se, okrećući dijete na trbuhu. Izbjegavajte dodirivanje drobljenja u području cervikalnih kralježaka. Manipulacije bi trebale biti ograničene na stroking fold fold.
 • Natrag se masira bez utjecaja na kralježnicu. Preporučljivo je lagano trljati i udarati ravnim i kosim mišićima s dlanovima i rebrima dlanova.
 • Stražnjice lagano vrhom prstiju.
 • Stražnji dio donje noge i bedara lagano je zaglađen bez gnječenja odozdo prema gore.
 • Masaža se dovršava stroking, okrećući dijete natrag. Nakon toga možete početi vježbati - neka dječak uhvatiti prste ručicama i lagano podići dijete, a zatim ga spustiti. Pomaknite noge u zavojima ("bicikl"), okrenite dijete na desnoj i lijevoj strani, potičući razvoj kosih trbušnih mišića.

Prava masaža za bebu u prva tri mjeseca života.

Sve novorođene bebe dolaze na ovaj svijet s savijenim rukama i nogama i čvrsto stisnutim šakama. Pokreti udova djeteta su neobični. Ovaj fenomen je posve normalan i naziva se "fiziološkim tonom". Zadatak roditelja je eliminirati ovaj ton i pomoći svom malenom da shvati znanost svjesnih pokreta. Ovo će vam pomoći u masaži.

Vrste masaže

Ovisno o cilju, masaža se dijeli na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • preventivno;
 • terapeutski i profilaktički.

Terapeutsku masažu treba obaviti stručnjak. Može se propisati za sljedeće bolesti identificirane u bebi:

 • hipertonija ili hipotonija;
 • displazija kuka;
 • kongenitalna dislokacija zgloba;
 • stečena ili kongenitalna čembala;
 • umbilikalna kila;
 • Bolesti CNS-a;
 • ravne noge;
 • deformacija nogu (X- ili O-oblik).

Za svaku bolest koriste se posebne tehnike masaže koje se, u pravilu, razlikuju jedna od druge.

Preventivna masaža preporučuje se za sve novorođenčad, ako nema kontraindikacija. Sjednice takve masaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi i apetit, normalizirati metabolizam i normalizirati disanje. Kod djece s povećanom ekscitabilnošću, ponašanje se stabilizira i normalno se spava. Ispada da masaža može smanjiti sadržaj tijela hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa, s povećanim sadržajem, uništavaju se imunološka obrana tijela. Stoga, pod utjecajem masaže i poboljšava imunitet djeteta.

Budući da je preventivna masaža u većini slučajeva izvedena od strane samih roditelja, njihova sjednica dodatan je način da beba kontaktira majku ili oca. Bez sumnje, ovo će poboljšati psihološko stanje mrvica.

Terapeutska i profilaktička masaža, kao i terapija, propisuje liječnik, a provode stručnjaci. To uključuje masiranje cijelog tijela, s posebnom pažnjom na problematična područja. Ova vrsta masaže može normalizirati cirkulaciju krvi, poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, ispraviti neispravno stanje kostiju i mišića i eliminirati crijevnu koliku. Također se preporučuje za bolesti dišnih, genitourinarnih i probavnih sustava. Terapijska i profilaktička masaža blagotvorno utječe na motoričke sposobnosti djeteta. Dijete brzo uči da se prevrće, sjede i puze.

Prednosti / prednosti masaže

Na našoj koži postoje mnogi receptori koji, kada su razdraženi, šalju signale u mozak. Ovako se stimulira rad i razvoj cijelog živčanog sustava osobe, a masaža ovdje vodi vodeće položaje. Uostalom, tijekom masaže je većina nervoznih receptora nadražena.

Kada masažu tijela, cirkulacija krvi je poboljšana, a to ima pozitivan učinak na stanje bilo kojeg unutarnjeg organa. Zato se preporučuju preventivne masaže za svu djecu prve godine života.

Masaža zamjenjuje dojenčad s gimnastikom. Osim toga, novorođenčadi su još uvijek nerazvijene u slušnim i vizualnim sposobnostima, cijeli svijet osjeća se kroz dodir. Stoga je masaža koja razvija emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pediatricians smatraju da je masaža pouzdano sredstvo za prevenciju raznih bolesti, kao i koordinirano djelovanje svih organa.

Već smo spomenuli blagotvorni učinak postupaka masaže na imunitet novorođenčeta. Dakle, kao rezultat tog utjecaja, dijete će biti manje vjerojatno da će "pokupiti" različite infekcije i prehlade.

Masaže su korisne za probavni sustav, uklanjaju crijevnu koliku i konstipaciju kod djece. Oni također imaju blagotvoran učinak na mišićno-koštani sustav, pomažući u formiranju ispravnog držanja tijela i po potrebi vraćaju tjelesnu kondiciju.

Kada trebate masažu

Masaža novorođenčadi obično je propisana za sljedeće bolesti:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • mišićni hiperton;
 • valgus i ravna valgus deformacija stopala;
 • preostali refleksi novorođenčeta;
 • tremor različitih dijelova tijela;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • Cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • klatna stopala, ravne noge, deformacija nogu;
 • skolioza;
 • deformacija prsa.

Tijek masaže također se može propisati kao dio liječenja bronhijalne astme, upale pluća, prijeloma ekstremiteta, itd. Također je naznačeno u slučajevima povećanog tonskog ekstremiteta i zatvora.

Međutim, ako dijete nije identificirano posebne indikacije za masažu, oni mogu i trebaju biti angažirani sami kod kuće. Naravno, promatrajući potrebne uvjete i, nakon savjetovanja s pedijatrom.

kontraindikacije

 • Bilo koja vrsta masaže neće donijeti bilo kakvu korist ako beba ima visoku tjelesnu temperaturu. Kontraindicirana je u slučaju različitih ozljeda ili kožnih bolesti (osobito pustularnog karaktera), povećane krhke kostiju, bolesti cirkulacijskog sustava, ARVI.
 • Preporučljivo je napustiti postupke masaže usred akutne faze bilo koje bolesti.
 • U prisustvu umbilikalne kile, masaža se obavlja pod strogim nadzorom liječnika, jer je u ovom slučaju potrebno isključiti mogućnost klicanja.
 • U djece s bolestima srca, dječji kardiolog treba pratiti masaže.
 • Ne preporučuje se masaža čak i uz povećanu nervozu bebe jer takvo stanje uzrokuje povećani ton mišića.

U svakom slučaju, tijek masaže treba propisati liječnik, "amaterski" je neprihvatljiv.

Osnovna pravila

Masaža se može početi obavljati ne prije nego što će mrvica "kucati" 20 dana. Kod djece mlađe od 3 mjeseca nemoguće je masaža površine fontana i ispod koljena, ulnarnog nabora, pazuha, unutarnjeg dijela bedara. Također je kontraindicirana za pritisak i šok pokreta, pljeskanje, tako da uzrokujete samo pretjeranu iritaciju receptora i povećanu nervoznu razdražljivost djeteta.

 1. Temperatura u sobi bi trebala biti između 18 i 23 stupnja. Najvažnije je temperatura u sobi. Nemojte zaboraviti da će beba neko vrijeme biti potpuno gola i može se zamrznuti. Nema potrebe da se uvjerite da se tijekom masaže tijelo zagrijava. Ovaj aksiom odnosi se na odraslu osobu. Za mrvice, krema za masažu su nježnija od one sile, pa je efekt zagrijavanja gotovo nula. Činjenica da je beba počela zujati i temperatura djeteta može vam reći da je beba hladno. Čitamo članke o najboljim pokazateljima temperature u sobi za novorođenče, a korisno je pročitati članak o postupku stvrdnjavanja, točnije, zračne kupke za dijete.
 2. Za masažu treba pripremiti stol za mijenjanje ili bilo koju ravnu površinu. Pokrijte ga tankim pokrivačem, platnom ili pelenama. Površina mora biti dovoljno široka, tako da slobodno možete uključiti bebu.
 3. Preporučljivo je opremiti mjesto za masažu unaprijed sa svim potrebnim. Pružite ono što vam može pomoći i osigurati da se ti alati nalaze u pristupačnoj blizini. Ne biste trebali biti omamljeni i ostavite mrvicu, pa čak stavite i mobilni telefon u blizini. Također je poželjno širenje apsorbirajuće reusable pelene, jer dijete još uvijek ne može kontrolirati proces mokrenja.
 4. Posebnu pozornost treba posvetiti njihovim rukama. Dugi nokti su nepoželjni ne samo za masažu, oni su suvišni i za svakodnevnu njegu djeteta. Ljepotu ruku i dobru manikuru moguće su s kratkim noktima, pa ih odsijecite dok je pijesak u nježnoj dobi. Također se preporučuje ukloniti sve nakit iz ruku. Višak mogućnosti ozljede je apsolutno beskoristan.
 5. Biti u stanju odabrati pravi trenutak za postupak. Možete približno izračunati kada dijete pita da jede i spava. Masaža je najbolja nakon pola do dva sata nakon hranjenja. Čak i uz malo nelagode na dijelu djeteta, proces neće dati pozitivne rezultate.
 6. Tijekom masaže, nemojte šutjeti, razgovarajte s djetetom. Bilo koja dječja pjesma i dječja pjesmica bit će korisna. Takve istodobne vježbe ne samo da postavljaju dijete za pozitivno, već i razvijaju slušne i govorne sposobnosti.
 7. Postupna komplikacija vježbanja i povećanje vremena tretmana masaže.
 8. Smjer pokreta masaže: strogo odozdo prema gore, od periferije do središta.
 9. Pokret bi trebao biti oprezan i ne dajte dijete nemir.
 10. Trajanje jedne sesije je 15-20 minuta.

Korak-po-korak tehnika

Odmah se sjetite da ne bi trebao biti nikakav pokret snage pri obavljanju masaže novorođenčadi. Samo lagani pomaknuti pokreti.

 • Uvijek počinjemo s mrvicama. Maskajemo svaki prst pojedinačno, šireći kamere i obraćamo pažnju na dlanove. Nježno nastavite do masaže ručnog zgloba i postepeno se podignite iznad. Podsuknje ne dodiruju.
 • Nježno idite na noge. Prvo masirati stopalo, ne zaboravite obratiti pažnju na svaki prst. Zatim, izvodite lagane masažne pokrete u smjeru od stopala do prepona. Pažljivo s koljenima, nikakav učinak na zglobove ne bi trebao biti. Nemojte dodirivati ​​područje pod koljenima.

Važno je! Tijekom postupka masaže ruke i noge novorođenčeta moraju biti polu-savijene!

 • Postupno se prebacite na trbuščić i povucite ga iz pupka u smjeru kazaljke na satu. Zatim zatvorite ruke na sredini trbuha i počnite raditi kliznim pokretima: jedna ruka se pomiče prema gore, a druga prema dolje. U isto vrijeme pokušavamo izbjeći izloženost genitalijama.
 • Počnimo masažu djetetovog prsa u smjeru od strijca do ramena, a zatim od strijele do strane. Zglobne žlijezde zaobiđu stranu.
 • Obratimo bebu na trbuhu i nježno masažu vratom. U onim trenucima kada beba pokušava podići ili okrenuti glavu, preporučuje se zaustavljanje svih pokreta.
 • Zatim vratite masažu natrag. Ovdje postoje dva smjera kretanja - od struka do ramena, a zatim od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira. Udariti magarca u smjeru od strane bedara do površine koccige.
 • Širimo mrvicu na lijevoj strani i lagano crtimo ruku duž paravertebralnih linija u smjeru od sakrale do glave. U tom slučaju, dijete mora biti malo zakrivljeno naprijed. Nemojte više od tri pokreta i ponoviti istu stvar u poziciji s desne strane.
 • Stavljamo dijete u početni položaj i masimo glavu izbjegavajući područje fontana (vjerojatno ne biste trebali objasniti zašto). Ne zaboravite na uši. Također im dajemo malo vremena i ljubavi.

Mi smo završili masažu pokretima koji se kreću cijelim tijelom.

Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca na slikama

Ovladavanje ovim "mudrošcu" nije tako teško kao što se čini na početku. Nadamo se da ćete uz našu pomoć postati profesionalni masažni terapeut za vašu mrvicu.

Vježbe za mjesečno dijete odabiru se na temelju njegovog općeg stanja, kao i osobnih karakteristika.

Osnovne tehnike masaže prema V. I. Vasichkin

 • Stroking - manipulacija u kojoj masažni terapeut, bez premještanja kože u nabore, klizi preko kože djeteta s različitim stupnjevima pritiska;
 • Trljanje - tehnika u kojoj ruka masera donosi zamjenu, istezanje temeljnih tkiva;
 • Mijesanje je tehnika u kojoj masaža masa obavlja tri faze: fiksiranje, cijeđenje ili cijeđenje, valjanje. Ova se tehnika rijetko koristi u beznoj masaži, po mogućnosti specijalistu.
 • Vibracija je manipulacija u kojoj masažni terapeut prenosi razne oscilirajuće pokrete djetetu. U dobi od mjesec dana obično je šamar.

kompleks

 1. Udaranje ruku - 8-10 puta.
 2. Stroking noge - 10 puta.
 3. Trljanje nogama - 10 puta.
 4. Fleksija i produžetak nožnih prstiju - 6 puta.
 5. Gurnite torzo lijevo i desno - do 8 puta.
 6. Stroking abdomen - 6 - 8 puta. Ovaj skup vježbi treba provesti počevši od jednog mjeseca. Zatim mu možete dodati jednu od sljedećih vježbi svaki tjedan:
 7. Stroking back - do 8 puta.
 8. Mijesanje stopala - 6 puta.
 9. Stražnjice lupkaju - do 10 puta.
 10. Penjanje - 2-3 puta.
Zagrijte ruke i nanesite nekoliko kapi ulja na njih. Možete koristiti ulje za bebe ili maslinovo ulje. Pokrenite masažu blagim masažama s prstima. Nježno, nježno, ali samouvjereno, pomičite prste od pete do prstiju. Zatim se kretamo po nogama djeteta. Kretanje od pete do koljena, gore i dolje uz milovanje pokreta. Za početak, stavite ruke na vješalice mrvica i učinite nježne poteze postupno krećući prema djetetovoj dojci. Sada trčimo rukama i pokrećemo ruke. Sada započnite kružnim pokretom da biste potegnuli trbuščić bebe. Ako je trbuh mekan, dijete je tek nedavno pojedeno, a zatim slušajte akcije djeteta, jer je trbuh vrlo osjetljiv. Ako primijetite da beba počinje brinuti o nečemu, idite na druge dijelove tijela. Prsti udaraju lice mrvica od sredine čela do hrama, a zatim do obraza. Ako nakon cijelog procesa dijete leži opušteno i mirno, onda ga prebaci na trbuh i udara leđa dugim pokretima, glatko, od glave do pete. Ako primijetite da se dijete vrti, ne sviđa se i ne opušta, ne nastavlja raditi masažu, bolje je zaustaviti. Možda je dijete zabrinuto zbog nečega. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/4/forum/post/2577/

Masaža za dijete u prvom mjesecu nužan je način reguliranja rada mišića flexora i ekstenzora, aktivnosti živčanog sustava i ukupnog skladnog razvoja novorođenčeta.

Na temu masaže i otvrdnjavanja:

 • Ako dijete često curi kolikom, ovdje je uputa o tome kako dobiti masažu za koliku bolest;
 • Osim masaže, vrlo je korisno primjenjivati ​​otvrdnjavanje novorođene djece, pogledati pravila i metode očvršćivanja;
 • Važno je voditi nastavu na fitballu s djetetom.