Razvoj za malu djecu - masaža za bebu od 3 mjeseca

Zasnivanje

Gledajući novorođenče - na malim nogama, rukama i prstima - svaka osoba je prožeta osjećajem emocija, tako da izgledaju krhko i bespomoćno. Čudno je napraviti masažu za beba od tri mjeseca! Međutim, pedijatri čvrsto preporučuju roditeljima da počnu provoditi tečajeve masaže za dijete gotovo od prvih dana života.

Vrste masaže za novorođenčad

Beba masaža može se podijeliti u dvije vrste: tonik i iscjeljivanje. Prvi tip je učinjen za bebe od 0 do 3 mjeseca i sastoji se od različitih udaraca. Elementi postaju složeniji kada dijete sazrijeva. Terapeutska masaža propisuje liječnik i obavlja ga stručnjak.

Obnavljanu masažu mogu obavljati roditelji djeteta nezavisno. Sprječava pojavu poremećaja mišićno-koštanog sustava, pozitivan učinak na razvoj živčanog sustava i rast bebe. Također, opća masaža pomaže u rješavanju problema s probavom, poboljšava san. U ranoj dobi mozak djeteta se aktivno razvija. Nastajanje cerebralnog korteksa usko je povezano s motilitetom, tako da opći tijek masaže pomaže djetetu da se razvije ne samo fizički nego i psihički.

Terapeutska masaža djetetu može propisati stručnjaci već u dobi od jednog do dva mjeseca. U pravilu, imenuje ga neurolog ili ortopedist za sljedeće naznake:

 • tortikolis;
 • rahitis;
 • Dysplasia zglobova kuka;
 • skolioza;
 • Ravne noge;
 • Klinikularna kila;
 • clubfoot;
 • Inguinalna kila;
 • Kašnjenje u fizičkom ili motornom razvoju.

Terapeutska masaža obavlja isključivo stručna osoba. Obično se u dječjim klinikama besplatno šalju na terapeutsku masažu u sobi za masažu. Taj problem možete riješiti s masažnim terapeutom o provođenju postupka kod kuće, što je udobnije za bebu i majku, ali ta se usluga plaća.

Priprema za tonicnu masažu

Restorativna masaža može se obavljati na dojenčadi iz prvih mjeseci života. Da bi beba donio samo radost i ne izaziva nelagodu, trebali biste biti pravilno pripremljeni za to. Tablica na kojoj će se masaža izvoditi mora biti stabilna, površina mora biti ravnomjerna. Za mekoću možete postaviti tanki pokrivač, pokriti ga pelenama. Također ćete trebati krema za bebe (beba ulje ili tekući parafin).

Mala djeca su osjetljivija na hladnoću i zamrzavaju se brže od odraslih pa se postupak mora provesti u toploj sobi. Prozori i otvori trebaju biti zatvoreni, sprečavajući skice. Optimalna temperatura je + 25 ° C (minimalna temperatura nije manja od + 22 ° C).

Masaža se provodi pola sata prije hranjenja ili ne prije 40 minuta nakon toga. Za ovaj postupak, bolje je odabrati jutarnje sate kada je dijete u dobrom, mirnom raspoloženju. Emocionalno stanje majke igra važnu ulogu. Masaža se treba izvoditi samo u uravnoteženom stanju.

provođenje masaža

Strip beba i stavite ga natrag na stol za masažu. Počnite milovati noge. Napadi se izvode odozdo prema gore, tj. Kretanje počinje od stopala i završava u području prepona. Ponovite 5 puta.

Podignite dno dijete u lijevu ruku i nacrtajte lik osam na desnoj ruci. Ponovite 5 puta. Broje prste od malog prsta do velikih. Pratite svoje pokrete s mahune ili pjesme.

Masirajte djetetove ruke i odozdo prema gore, to jest, od ruke do ramena. Udarajte unutarnju i vanjsku površinu ruku 7 puta.

Prsa su tri puta pomilovala preko ramena na ramenima.

Tumija beba je masirana strogo u smjeru kazaljke na satu 5 puta. Zatim se pokorni mišići pomiluju i istodobno kreću s obje ruke s bočnih površina tijela na područje iznad pupka. Da biste olakšali povlačenje plinova, možete povući djetetove savijene noge na trbuh nekoliko puta. Završava masažu trbušnih udaraca u smjeru kazaljke na satu.

Stavite dijete na trbuh. To je korisno kao samostalna vježba koja se savjetuje da se provede prije hranjenja. Štoviše, kad se dijete okrene naopako, nastoji podići glavu, što jača mišiće ramena. Udarite dijete gore i dolje izmjenično između unutarnje i stražnje strane dlanova 5 puta.

Masaža bi trebala uzrokovati samo pozitivne emocije u djeteta. Pratite ga mirnom glazbom, ljubaznim riječima, žurbama, vicama (kao i mogućim pjesmama u izvedbi moje majke). Otvoreni majčin osmijeh, ljubazne riječi i nježne ruke učinit će sjednici jedno od omiljenih aktivnosti bebe, pridonoseći jačanju njegovog zdravlja.

Preporuke i pravila za masažu novorođenčadi od 0 do 3 mjeseca

Masaža je koristan postupak ne samo za odrasle, već i za djecu. I početi raditi je potrebno od prvih dana života.

To će pomoći u jačanju mišića, kao i spriječiti probleme s mišićno-koštanog sustava u budućnosti. Razmotrite što je masaža za novorođenče kod kuće od 0 do 3 mjeseca. Članak će naučiti osnovna pravila i preporuke za njegovu implementaciju, kao i korak-po-korak upute.

Opća pravila i koliko bi trebalo trajati

Da biste pravilno provodili postupak kod kuće, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti oko 22-23 stupnja. Dijete će neko vrijeme ostati gole. Stoga, treba paziti da se ne zamrzne. Masaža u novorođenčadi ne utječe na zagrijavanje.
 2. Pripremite stol za promjenu ili drugu ravnu površinu. Pokrijte ga s podmornicom, pelenama i toplim pokrivačem. Također biste trebali provjeriti je li površina bila prilično opsežna. To će vam pomoći da slobodno uključite dijete.
 3. Pazi na svoje ruke. Nail treba skratiti, to bi trebalo zaštititi bebu od mogućih ozljeda. Također tijekom masaže mama mora ukloniti prstene, narukvice i ostali nakit na rukama.
 4. Pripremite mjesto za postupak. Mama ne bi trebala otići daleko od djeteta. Stoga, stvari poput mobilnog telefona, maslaca ili vrhnja treba staviti u neposrednu blizinu.
 5. Odaberite najudobniji trenutak. U vrijeme manipuliranja masažom dijete ne bi trebalo spavati. Također biste trebali paziti da beba nije gladna. U tom slučaju masaža se mora provesti barem 30-40 minuta nakon obroka.
 6. Tijekom vježbi s bebom treba razgovarati. Trebao bi imati pozitivne emocije. Možete recitirati pjesme ili pjevati dječje pjesme.
 7. Postupno povećavajte trajanje postupka. Prvo, njihovo trajanje ne bi trebalo biti više od 5-7 minuta. Potrebno je povećati vrijeme na 15-20 minuta.
 8. Smjer pokreta masaže treba biti od vrha do dna.

Indikacije i kontraindikacije

Obično se masaža provodi kao preventivna mjera, jer se u dojenčadi od 0 do 3 mjeseca opaža hipertonični mišić. Postupci pomažu da ih opustite. Pored toga, indikacije za vježbe masaže su:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • valgus deformacija stopala;
 • tremor gornjih ili donjih ekstremiteta;
 • oštećenja središnjeg živčanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • ravne noge, klupske noge i druge patologije stopala;
 • skolioza;
 • patološke promjene prsa.

Također, masaže u ovoj dobi propisuju se za:

 • redovita zatvor;
 • zarazne bolesti gornjeg dišnog trakta;
 • frakture na rukama ili nogama.

Što se tiče kontraindikacija za održavanje masaže, to su:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • neispravnost kardiovaskularnog sustava;
 • povećana krhkost kostiju;
 • čireve, pustule i druge ozljede kože;
 • pogoršanje bilo koje bolesti;
 • bolesti srca. U tom slučaju, masaža treba provesti pod strogim nadzorom stručnjaka;
 • povećana nervoza.

U takvim situacijama treba zahtijevati postupak za koordinaciju s vašim liječnikom. To će pomoći u izbjegavanju opasnih posljedica u budućnosti.

Korak po korak

Manipulacije koje je potrebno učiniti ovise o dobi djeteta. Razmotrite ih detaljnije.

U ovom dobu, postupci masaže usmjereni su na normalizaciju tonusa mišića, aktivnog povećanja težine, povećanja pokretljivosti zglobova. Oni također pomažu u održavanju emocionalnog stanja novorođenčeta. Vježba tehnike:

 1. Prsa i leđa. Lagane poteze između rebara od središta do strana. Zatim je beba stavljena na trbuh, stvarajući milovanje pokreta od vrata do stražnjice i natrag.
 2. Glava. Na glavi je neophodno provesti nježne pomake s jastučićima prstiju, izbjegavajući površinu fontana. Lice treba lagano pritisnuti uz čelo na hramove. Nacrtajte zamišljeni znak beskonačnosti iz središta nosnog mosta oko očiju. Masiranje obraza je milovanje polukruga.
 3. Gornji udovi. Nekoliko minuta, pomaknuti pokreti su napravljeni uz ručke. Tada majka daje lijevu palcu djetetovu desnu ruku, nakon čega se slobodni dio pomiče prema zglobu ramena. Ponovljena manipulacija s drugim rukama.
 4. Donji udovi. Masaža noge kod kuće u 1 mjesecu, treba biti učinjeno na položaju djeteta na leđima. U tom slučaju udica mora biti savijen na koljenima, stopala leži na dlanu majke. Druga vježba pomaže ojačati refleksno savijanje leđa. Da bi to učinili, majka drži zglobove zglobova s ​​jednom rukom i stavlja drugu ispod rebra. Noge moraju biti pažljivo podignute i spuštene.
 5. Stopala. Kako biste spriječili ravne noge i druge vrste nogu deformacije, potrebno je kružnim pokretima uzduž noge napraviti palcem.

2 mjeseca

Ako se do jednog mjeseca izvode samo manipulacije, tada se u 2 mjeseca treba dodati trljanje i vibrirajuće vježbe za dojenčad. Stroking bi trebao početi i završiti tonikom masaže za dojenčad u trajanju od 2 mjeseca. Primjer instrukcije:

 1. Noge. Pokreti pokriva se dodavanjem pokreta milovanja. Pomažu poboljšanju cirkulacije krvi, kao i jačanju mišićnog tkiva.
 2. Ručke. Dijete bi trebalo držati majčin palac u ruci. S ostatkom prstiju, majka pokriva ruke, razdire ih, čini lagane vibrirajuće pokrete. Ako beba voli, onda će hipertoni uskoro nestati.
 3. Spina. Kod 2 mjeseca kod kuće, dijete bi trebalo učiniti spinalno produženje, na temelju refleksne funkcije. Zbog toga je potrebno položiti dijete na svoju stranu, kako bi prstima vodila uz kralježnicu. U ovom trenutku, mrvica će se savijati i odvojiti. Istu vježbu treba obaviti stavljanjem bebe na drugu stranu.
 4. Stavite dijete na trbuščić. U dobi od dva mjeseca treba držati glavu okomito oko 15 sekundi.
 5. Želudac. Kako bi se spriječila kružna kila, pomicanje pokreta trebalo bi biti učinjeno duž savijenih mišića.
 6. Ribni kavez Potrebno je kružno kretanje po prsima u smjeru kazaljke na satu. Zatim dodajte manipulaciju vibracijama.
 7. Puzeći. Ova se vježba temelji i na refleksima. Dijete treba staviti na trbuh, razmaknute noge. Trebao bi biti u poziciji žaba. Stavite dlanove na noge tako da dijete može odgurati od njih. On će to učiniti refleksno, kretanje naprijed.

3 mjeseca

U ovom dobu, dijete počinje držati glavu više pouzdano, za razliku od bebe od 1 mjeseca od rođenja, njegov mišić ton smanjuje, a glavni zadatak za novorođenčad od 3 mjeseca je da nauče kako se valjati neovisno. Za ovu i druge svrhe, ovakav kompleks općih vježbanja za opću masažu obavlja se za:

 1. Ruke. Dijete počinje masažirati 3 mjeseca kod kuće s potezima, dodavanjem trljanja i trese. Također ne biste trebali postići da obraćate pažnju na trljanje prstiju. To doprinosi razvoju finih motoričkih vještina, što blagotvorno utječe na razvoj govora i mentalnih sposobnosti u budućnosti.
 2. Prebacivanje ruku. Potrebno je razrijediti ručke i smanjiti ih unakrsno, naizmjenično od desnih i lijevih udova. Ako dijete još uvijek ima hipertonije, posebnu pozornost treba posvetiti manipulacijama trljanja.
 3. Trbuh. U tom je slučaju milovanje u trbuhu u smjeru kazaljke na satu. Također, kao preventivna mjera za zatvor, savijati i odvojiti noge, pritiskom na trbuh.
 4. Noge. To bi trebalo biti utrljano od milovanja donjih ekstremiteta od pete do stražnjice. Posebnu pozornost treba posvetiti stopalima i gležnjevima.
 5. Podizanje ručki. Kad dijete dohvati ručke na majčinim palcem, polako ga podignite, kao da sjedite. Ova vježba pomaže ojačati mišiće vrata i leđa.

U 3 mjeseca dijete počinje pokazivati ​​zanimanje za svijetle igračke. Treba ih postaviti blizu bebe. Pokušat će ih doći do njih. Koliko dugo masaža bebe traje 3 mjeseca? U ovom dobu, trajanje postupka može biti od 10 do 15 minuta.

Ključne preporuke i upozorenja kod provođenja postupka kod kuće

Kako bi te postupke bile sigurne i korisne za dojenčad, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Dati šansu djetetu da upozna svijet: nositi ga na svojim rukama u raznim pozama, češće provoditi urođene reflekse, mijenjati poze.
 2. Duljimo do dva mjeseca koristite samo pomicanje pokreta, kao i savijanje i savijanje zglobova.
 3. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom o uvođenju novih vježbi i tehnika.

Najbolja opcija za novu majku je uzeti tečajeve baby masaže ili studija video uputa. To će vam pomoći osigurati najsigurnije i učinkovitije tretmane masaže.

Korisni videozapis

Pogledajte video o masaži za dijete 1-3 mjeseca:

zaključak

Masaža za dijete prva tri mjeseca nužan je događaj za kasniji razvoj i fizički razvoj. Također pomaže poboljšati funkcioniranje živčanog sustava. Stoga roditelji ne bi smjeli zanemariti ovu vrstu utjecaja na dijete.

Kako napraviti bebu opću masažu na mjesec dana starog djeteta i bebe u 3 mjeseca: video masaže bebe na 3 mjeseca (Dr. Komarovsky)

U ovom članku, naučit ćete kako masažu beba 3 mjeseca (video). Dr. Komarovsky će vam detaljnije reći o općoj bebi masaži za mjesec dana staru bebu, bebu u 3 mjeseca. i stariji.

Indikacije za masažu 3 mjeseca starog djeteta

Masaža ima mnoge dodatne prednosti za dojenčad, posebno prije dobi od 1,3 mjeseca, uključujući:

Može pomoći 3 mjeseca bebe:

 • razvijati mentalno, društveno i fizički;
 • Ostanite opušteni i ne uzrujavajte se;
 • sve manje i manje plačući;
 • bolje spavati.

Istraživanja su također pokazala da može pomoći dojenčadi, prije nego što navršavaju 3 mjeseca, da se brže oporave od žutice.

Tehnike masaže novorođenčadi u dobi 1-3 mjeseca

Masaža beba u dojenčadi od 1-3 mjeseca najčešće se sastoji od blagog, ali dinamičnog milovanja tijela djeteta s rukama roditelja. Može se koristiti hipoalergenska ulja ili hidratantna sredstva kako bi vam ruke glatko klizile preko kože.

To je osobito korisno za prerane bebe kao dio posebne pomoći. To stimulira ključni živac, nazvan vagus, koji povezuje mozak s vitalnim organima, uključujući i želudac. Masaža može pomoći u održavanju učestalosti srčanih udara preranog beba stabilnom.

Preventivna masaža za bebe u 3 mjeseca

Kao dio uobičajene masaže, u roku od 3 mjeseca dopušteno je lagano manipulirati gležanjima djeteta, zapešća i prstiju. Može se napraviti u formatu igre, a zatim kao i beba od 3 mjeseca.

Miran, izmjereni razgovor s bebom ili pjevanje roditelja olakšat će proces koji će mirno i uravnotežiti bebu.

Umirujuće ručne poteze osmišljene su da stimuliraju blagostanje zahvaljujući oslobađanju hormona oksitocina.

Biljna ulja za postupak s visokim sadržajem linoleinske kiseline, kao što je suncokret, prikladniji su za kožu dojenčadi nego ulja s visokim udjelom oleinske kiseline, kao što je maslinovo ulje.

Terapijska masaža za učvršćivanje novorođenčadi

Učinkovit dodatak postupcima iz hipertona (s tonusom, povećanim mišićima), au slučajevima gdje je dijagnosticirana tortikuloza, gimnastika na fitballu će biti za dojenčad osim aktivnosti koje uključuju skup posebnih vježbi.

Nema sumnje da li je potrebna masaža, osobito ako je tonik, za roditelje čije djece dijagnosticira PPCNS (karakteristično za perinatalnu oštećenja organa koja tvori središnji živčani sustav).

Unutar prvih nekoliko puta, ruke s djetetom možete jednostavno masaža djetetovih stopala s krema ili uljem s vlasi dok ne dobije osjećaje. Noge su prikladne za početak manipulacije, jer je dijete naviklo da se dotakne na noge tijekom promjene pelene.

Sva se vremena trebate usredotočiti na reakciju bebe. Ako je tiho možete nastaviti. Ako ste zabrinuti, vrijedi promijeniti način na koji se manipulacija izvodi. Ako beba plače, sesija treba završiti.

Kako napraviti općenitu baby masažu bebe

Potrebno je kretati se nogama, lagano cijepite područje tele i bedra. Onda biste trebali uzeti jednu nogu u rukama i lagano ga okrenuti nekoliko puta u svakom smjeru, a zatim ga malo prste prstima u smjeru od gležnja do prstiju. Zatim morate promijeniti nogu i ponoviti.

Potrebno je koristiti prste kako biste opisali krugove na petama i nogama svake noge.

Zatim morate uzeti svaki prst na nozi za bazu i nježno ga povucite kako bi vam prsti bili skliznuti kao rezultat.

Analogno s nogama, olovke se također masiraju.

Ako ne znate kako čistiti nos novorođenčeta iz štipa, da to učinite, idite na http://helsbaby.ru/kak-pochistit-nos-novorozhdennomu-ot-soplejj.html, jer pravilno čišćenje nosa neće dovesti do loših posljedica za vaše beba.

U zoni djetetova prsa i trbuha, trebali biste pažljivo staviti obje dlanove (u ravnom stanju) u sredinu i polako ih razdvojiti. Istodobno s prstima potrebno je opisati male krugove usmjerene prema van.

Nakon što je beba uključena na trbuščić, prati ga prstima, opisujući sićušne krugove, kako bi se s lijeve strane kralježnice premjestio s vrata na stražnjicu.
Posebna pozornost treba biti usmjerena na vrat djeteta.

Kontraindikacije za masažu

Neke kontraindikacije čine opću masažu nesigurnom za djecu u dobi od 0 godina u određenim situacijama.

Kada bebe 3 mjeseca. bolesna, neprihvatljivo je masaža njihovih specifičnih dijelova tijela.

Na primjer, želudac može biti preosjetljiva u preranom dojenčadi do 3 mjeseca. Njihovi unutarnji organi mogu biti previše tanki i mogu se pojaviti modrice ako se primjenjuje preveliki pritisak.

Osim toga, dječji kosturi su također tanki, a kosti se lako mogu slomiti ako se na krivom mjestu nanese prevelik pritisak, naročito na leđima.

Iako se radi o tečaju (dnevno, restorativno ili drugo), ona će biti kontraindicirana za novorođenčad od 3 mjeseca ako su prisutne infekcije ili iritacije kože.

Ako vam je teško izgubiti težinu nakon porođaja, preporučujemo Chocolate Slim, za gubljenje težine, to je ono što vam je potrebno, a povratne informacije ljudi o tome nevjerojatno su.

Dr. Komarovsky o raznim vrstama masaže (video)

Da bi se znalo kako razviti masažu djetetu kod kuće, ima smisla preuzeti video i kućne masaže na kojima se detaljno opisuju. Njihov je autor dr. Komarovsky.

Naravno, mnogo će više roditelja djeteta biti upoznato s tehnikama kako napraviti bebu masažu, usmjerenu na razvijanje novorođenčadi, a ne putem videa, već u materijalima na slikama.

Dr. Komarovsky je uvjeren da će biti korisno odabrati trenutak za sjednicu između segmenata hranjenja (na primjer, nakon kupanja, prije hranjenja i spavanja). Tada se beba neće spavati i opterećivati ​​hranom. Također je bolje da ga ne započnete prije spavanja.

U videu dr. Komarovskog rečeno je da prije početka mora biti siguran da je soba topla (oko 24 ° C), staviti bebu na ručnik, može biti potpuno gola ili odjevena u nešto tanko.

Obavezno završite svaku sesiju uz zagrljaj. Masaža je sjajna prilika da se osjećate kao da se brinete za roditelje i da se približite svom voljenom djetetu.

Gledanje videa dr. Komarovskog u nastavku, naučit ćete mnogo novih i korisnih.

O sredstvima za povećanje člana Titan Gel koji se ovdje čita, Titan gel za muškarce je popularan.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Kako napraviti masažu za bebe od 3 do 6 mjeseci i može

Masaža za dojenčad je neophodna za razvoj motoričkih sposobnosti i formiranje mišićnog tonusa. Ovo je sjajan način uspostavljanja kontakta s djetetom i komunikacije. Ako svakodnevno izvodite niz vježbi, to će vam pomoći u jačanju zdravlja bebe i sprječavanju raznih bolesti.

Važan i koristan postupak

Masaža beba najbolje je obaviti u doba kada je dijete dobro raspoloženo, nije gladno i ne želi spavati. Nije preporučljivo koristiti razne kozmetičke proizvode (kreme, ulja, losione). Prije nego što masaža dijete, soba mora biti ventilacija. Oprati ruke sapunom i toplo. Temperatura zraka treba biti udobna (+21 stupnjeva).

Značajka masaže, koja se obavlja djetetu od 3 do 6 mjeseci, je širenje broja vrsta pokreta rukom. Tečaj uključuje ne samo milovanje pokreta, trljanje i gnječenje su dodani.

Kada se radi o masaži, svi pokreti su popraćeni računom, dječak se može reći dječjim glasom. Koliko dugo traje tonik masaža? Postupak ne smije biti dulji od 30 minuta. Kada je masaža gotova, dijete mora biti toplo odjeveno. Koliko dana trebam masažu? Tečaj je obično dizajniran za 10 dana.

Obavljamo opću masažu za dojenčad od 3 do 6 mjeseci s ciljem da se formiraju normalni tonovi nogu i nogu, učeći kako promijeniti položaj tijela (okretanje, neovisno sjedenje), priprema mišiće ruke za sposobnost držanja i držanja igračke, poticanje govorne aktivnosti.

Tijek masaže za dijete od 3 mjeseca može se obaviti u medicinske svrhe, na primjer, u slučaju bronhijalne astme, upale pluća, hipertonije ili konstipacije.

Tijek masaže, koji izvodi dijete od 3 do 6 mjeseci, ima svoje kontraindikacije:

 • pustularne lezije kože;
 • bolesti cirkulacijskog sustava;
 • akutna faza bilo koje bolesti;
 • patološke promjene u radu i strukturi srca;
 • s povećanom nervozom bebe;
 • kada ima visoku tjelesnu temperaturu.

Jaki pritisak i šok udaraca, pljesak su kontraindicirani. To uzrokuje prekomjernu ekscitaciju nervnog sustava i iritaciju receptora.

Tehnika masaže na različitim dijelovima tijela.

noge

 • Masaža stopala s dojenčadi počinje s potezima.
 • Zatim od pete do prstiju provode stražnju i vanjsku stranu ruke nekoliko puta.
 • Thumb je napravio valovita gibanja.
 • Oguljeni vanjski i vanjski dio pete.
 • Zatim nastavite s laganim dodirivanjem vrhovima prstiju. Dovoljno je za 8 lakih poteza na svakoj nozi.
 • Nakon toga možete savijati i odmotati stopalo.
 • Lagano milovanje nogu počinje s nogama i pomiče se do kukova. U nekoliko pokreta - na svakoj od nogu, počevši od dna prema gore.
 • Zatim se prebacite da trljate prste u prsten. Noga je omotana oko palca i kažiprst obiju ruku. Torzije svakog dlana trebaju biti učinjene ritmičkim pokretima na koljenima. Ne možete dodirnuti šupljinu, koja se nalazi ispod koljena. Kada se pojavi blagi crvenilo, vježba završava. Vanjski dio bedra je gumiran prstima prstiju.
 • S 4 mjeseca pridružuje se gnječenju mišića nogu. Vježba "Felting". Noga je omotana oko dlanova tako da dlan jedne ruke bude na unutarnjoj strani donje noge, a drugi van. Pomicanje djetetove noge, morate se pomicati prema gore. Kompletna masaža stopala s pokretima milovanja.
 • Savijanje i razrjeđivanje nogu (razvijanje kuka).
 • Mišići nogu mogu biti ojačani sljedećim vježbama. Nakon što je rukom uhvatio nogu, najprije se mora izravnati, a zatim savijati na koljeno. Stavite stopalo na površinu i gurnite ga. Ako je teško vježbati noge, trebate ga odgoditi za kasnije razdoblje. U međuvremenu možete jednostavno udariti dječju nogu na tvrdu površinu.

trbuh

 • Počnite s laganim kružnim potezima u smjeru kazaljke na satu.
 • Učinite istodobne poteze s dvije ruke u suprotnim smjerovima.
 • Dlanove obje ruke usmjerene su jedna prema drugoj.
 • Trljanjem jastučića prstiju. Možete učiniti u bilo kojem smjeru: u smjeru kazaljke na satu, dijagonalno, u obliku spirale.

Ribni kavez

 • Jednostavno milovanje površine strijca.
 • Trljanjem jastučića prstiju od sredine do pazuha.
 • Zatim u sredini dna gore i prema ramenima.
 • Može se dodati tempo. Pritiskom prstiju pomičući se od sredine do bočne površine.
 • Završite masažu pokretima milovanja.
 • Započnite ručnu masažu rukama. Da biste to učinili, ruka jedne ruke je fiksirana dlanom i čini kružne kretnje.
 • Nakon toga svaki se prst masira od baze do vrha.
 • Slijede masirane rampe. Oni su pomilovani od ruke do ramena. Tada možete napraviti prsten trljanje.
 • Gimnastika za ruke će ojačati mišiće i hvatanje vještina. Palac se umetne u djetetov dlan. Nakon toga, ruke postupno rastu i padaju.
 • Ruke djeteta odvajaju se od strane, a zatim se pridruže i križaju na prsima.
 • Izvucite ručice za bebu naprijed. Zatim, savijte jednu ručku i istodobno zavoja drugu.

Leđa

 • Nalaz i trljanje počinju s donjeg dijela leđa. Trljanje može biti u smjeru kazaljke na satu, a može se raditi u različitim smjerovima od kralježnice s obje ruke.
 • Kada dijete ima 4 mjeseca, možete poduzeti pokret "piljenje". Dlanovi su postavljeni na stražnjoj strani bebe na kratkoj udaljenosti jedni od drugih. Pokret se provodi u suprotnim smjerovima.

Tečaj masaže traje 10 dana. Ne možemo zaboraviti na pjesmice, pjesme i jednostavnu komunikaciju.

Toniranje ili opuštanje

Toniranje masaže, što čini malo dijete, traje mnogo manje od normalne. Koliko dugo traje? Željeni učinak masaže je gotovo odmah zamjetljiv. Trajanje masaže nije duže od 15 minuta. Sve vježbe temelje se na vibrirajućem kretanju. Tu su i gnječenje, milovanje, dodirivanje. Počnite prvo obrađivati ​​mišiće leđa, glatko se krećući do mišića ruku i nogu.

 • Masaža započinje s mišicom i trljanjem. Ova faza je nužna za zagrijavanje tijela i prijelaz na druge vježbe.
 • Miješenje. Jača krvotok i podiže vitalnost.
 • Popping i tapkanje poboljšavaju funkciju unutarnjih organa.
 • Vibracije popravljaju i nadopunjuju sve druge manipulacije.

Tijek masaže za dijete do 6 mjeseci pomaže poboljšanju metabolizma, povećava aktivnost, pospanost se uklanja, normalizira kardiovaskularnu i mentalnu aktivnost.

Ako trebate dijete od 3 mjeseca, naprotiv, možete se opustiti, opuštajuća masaža će vam pomoći. Ima smisla napraviti tečaj masaže prije spavanja. Poželjno je da su takve vježbe učinjene u isto vrijeme. Koliko traje ova masaža? To bi trebalo biti učinjeno ne duže od 15 minuta.

Opuštajuća masaža uključuje lagano udaranje, dodirivanje, trljanje. To može učiniti bilo koji član obitelji. Najbolje je napraviti opuštajuću teretanu nakon plivanja.

Opuštajuća masaža mora početi s lice. Slijedeći pokreti od čela do jagodice i brade. Morate lagano dodirivati ​​prstima prstiju. Svi se pokreti rade polako. Možete ostati na ušima i masažirati ih.

Onda su djetetove ruke zaplijenjene i rastavljene na strane, a zatim prešle na prsa. Ova vježba je korisna za mišiće strijca. Idite natrag. Ruka stroking leđa od vrha do dna, bez utjecaja na kralježnicu. Trbuščić se masira u kružnom kretanju u smjeru kazaljke na satu.

Udaranje vašeg tijela pomoći će osloboditi napetosti. Dijete je podignuto pod pazuhom i uspravilo se, držeći glavu.

Opuštajuću masažu treba pratiti razgovor s djetetom, reći pjesme, pjevati pjesme, možete uključiti mirnu tihu glazbu. Pravilno izvedena opuštajuća masaža postavit će dijete 3-6 mjeseci za dobar i zdrav san, kao i pružiti dobar apetit.

Opuštajući broj tečaja masaže 10 radi se ne samo s ciljem postavljanja djeteta na spavanje. Kada hipertonija (pretjerana napetost mišića) pokazuje sličnu vrstu masaže. Kao rezultat toga, mišići se brzo vraćaju na normalu.

Opća masaža dopuštena je kod kuće. Ali prvo morate raspravljati o svim vježbama s pedijatrijskim pedijatrom.

Opća masaža i gimnastika za dijete na 3 mjeseca

Često roditelji sumnjaju da li je vrijedno napraviti masažu zdravom novorođenom djetetu, budući da su sigurni da se takve manipulacije provode samo za bolesti. Međutim, dječji liječnici preporučuju održavanje masaže od prvog dana beba života.

Masaža djetetu na 3 mjeseca pomaže smanjenju hipertonije mišića, jača fizičko stanje djeteta, ispravlja znakove tortikulije.

Pri rođenju, sve bebe su fiksirane stisnute šake, savijeni udovi, spontani slučajni pokreti. Opustite mišiće, eliminirajte fiziološki ton, prilagodite tijelo svjesnim pokretima - sve ove zadatke uspješno se rješavaju uz pomoć gimnastičkih vježbi i masaže.

Važnost masaže

Postupci masaže korisni su ne samo za odrasle, njihova je vrijednost za fizički i intelektualni razvoj djeteta neprocjenjiva.

Razvoj u novorođenčeta živčanog sustava i poticanje njenog djelovanja, u većoj mjeri, javlja se kada je veliki broj receptora, živčanih završetaka smještenih na ljudskoj koži, razdražen. Primanje signala, ovi receptori šalju informacije mozgu, što dovodi do razvoja živčanog sustava.

 • Bolja cirkulacija krvi.
 • Taktični osjećaji razvijaju se: kroz dodir, dijete počinje učiti o svijetu.
 • Psihoemocionalno stanje djeteta poboljšava se, uzbudljivost i hipertoničnost mišića smanjuju.
 • Ojačava se imunitet djeteta.
 • Pomaže u borbi protiv kolike.
 • Masaža blagotvorno utječe na razvoj mišićno-koštanog sustava. Formira se normalno držanje, ispravlja se tortikuloza, ispravlja se klopot, kao i deformacija donjih ekstremiteta. Postoji formacija i obnova optimalnog fizičkog oblika.
 • Preventivni rad je učinjen kako bi se spriječilo nastanak različitih bolesti.

No, masaža može nanijeti štetu djetetu, ako neke od njegovih vrsta, na primjer, ozdravljenja, ne provodi profesionalna osoba, ili se same postupke provode s temperaturom. Kompetentno provedena masaža i gimnastika, za malog djeteta 3 mjeseca koristit će samo tijelo.

Vrste masaže, indikacije za njegovu upotrebu

Opće je prihvaćeno da razmotre vrste masaže ovisno o svrsi i svrsi.

 • Preventivna. Cilj mu je sprečavanje pojave bolesti, normalizira san, smanjuje povećanu razdražljivost, poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam. Ova vrsta podijeljena je na tonik i opuštajuću masažu. Preporučuje se svima, u nedostatku kontraindikacija. Roditelji mogu obavljati kod kuće: nije potrebno posebno znanje, no preporučljivo je konzultirati stručnjaka.
 • Terapeutski i profilaktički. Obavlja funkciju jačanja tijela, a također je terapeutska. To je indicirano za kolike, respiratorne, probavne i urogenitalne bolesti. Kardiovaskularni sustav tijela i cirkulacija krvi normalizirani su i poboljšani te pomažu u rješavanju displazije kuka. Imenuje pedijatar. Za provođenje sesija trebao bi biti profesionalac.
 • Terapija. Naznačeno je za određene bolesti.

Pedijatar propisuje medicinske postupke za sljedeće naznake:

 • CNS bolest;
 • dijagnosticirana hipertonija ili hipotonija kod djeteta;
 • displazija kuka;
 • kongenitalna dislokacija zgloba;
 • tortikolis;
 • umbilikalna kila;
 • rahitis;
 • kongenitalno kao i stečeno klupko;
 • deformacija nogu, ravnih stopala.

kontraindikacije

 • U prisutnosti akutne virusne infekcije, visoke temperature, kožnih bolesti, problema s cirkulacijskim sustavom bebe, oštećuju vanjsku kožu tijela.
 • Ako je dijete nestašno, nervozno, plače i oslobađa se od ruku.
 • Za bilo koju bolest u akutnoj fazi.
 • S umbilikalnom kili. Pedijatar treba napraviti promatranje tako da tijekom masaže neće doći do štipanja.
 • S bolestima srca (sve se sjednice provode samo pod nadzorom kardiologa).

Uz masažu koja se odvija 3 mjeseca kod djeteta kod kuće, postoje neke kontraindikacije.

 • Zabranjeno je štrajk, pritisnite tijekom postupaka.
 • Ne možete udarati na kožu djeteta.
 • Zabranjeno je masaža površine popločenog fontana.
 • Područje unutrašnjeg dijela bedara, savijenog lakta i pazuha ne preporučuje se masaža, također se ne smije dotaknuti područje pod koljenima dojenčadi.

Stvaranje uvjeta

Prije nego što počnete masažu za bebu staru 3 mjeseca, trebate stvoriti ugodno okruženje za njega.

 • Obvezno pridržavanje temperature. Minimalna temperatura može biti 18 - 19 stupnjeva, maksimalno - ne više od 23 stupnja.
 • Za postupak bi trebao biti pripremljen za promjenu tablice ili prilično široko, ravno mjesto. Pokriti s debelim pokrivačem, možete koristiti gustu pelenu, širiti podmazivač ili upijajući pelud reusable akciju. Pored njega stavite ulje za masažu (normalno biljno ulje je dobro, umirujuće dječje kreme) kako ne biste ometali proces.
 • Mama mora ukloniti prstene, lance, narukvice, satove na rukama. Nailovi na rukama trebaju biti kratki, bez ikakvih neravnina, kako ne bi ozlijedili nježnu kožu djeteta.
 • Postupak se izvodi za sat i pol nakon što dijete jede.
 • Kretanje ruku je oprezno, nježno, miluje, ne iritira i ne uzrokuje osjećaj nelagode kod bebe.
 • Svi pokreti počinju odozdo prema gore.
 • Trajanje sesije u početnoj fazi nije više od 10 do 15 minuta. Ako je dijete počelo plakati, pobjeći, postupak bi trebao biti zaustavljen.
 • Komplikacija pokreta, povećanje trajanja sesije treba postupno postati.
 • Tijekom zasjedanja morat ćete razgovarati s mrvicama, pjevati rituali, izgovoriti sve radnje. Masaža za 3 mjeseca za dijete kod kuće pomaže uspostaviti posebnu intimnu vezu između mame i djeteta.

Tehnika postupaka

Kako masažu dijete u roku od 3 mjeseca, roditelje će vas potaknuti stručnjak, ali uvijek slijedite sljedeća pravila.

 • Masažne olovke: nježno klizni kamere, udari dlanove. Svaki prst se naizmjence komprimira i nestaje, masirajući pojedinačno. Lagano udahnite zapešća na ručku. Podsvjesne se ne mogu dotaknuti.
 • Noge. Masažom stopala, milujući ga, svakako isprobajte svaki prst. Nježno izvucite čarape nekoliko puta. Iz podnožja se diže: lagani pokreti, ne smeta bebu, obavljaju manipulaciju. Ne dodirujemo prepone i mjesta ispod koljena.
 • Udarajte trbušus u smjeru kazaljke na satu, bez utjecaja na pupak.
 • Vrat. Da biste to učinili, stavite dijete na trbuh. Ako se mrvica počela okretati ili se pokušavala prevrnuti, manipulacija mora biti zaustavljena.
 • Leđa. Postupci se odvijaju u 2 faze. Prvo, s donjeg dijela leđa, pokreti idu na ramenu, a zatim iz kralježnice prema stranama. Nemojte dirati kralježnicu. Magarca bebe masira se u smjeru od kukova do tailbonea.
 • Masaža glava posljednja, bez utjecaja na područje otvorenog fontanel.

Tehnika odvodnje

U slučaju bronhitisa, upale pluća ili kada se kašlja, posebna se drenažna masaža provodi kako bi se riješila kašalj i izbjegla promjene u plućima.

Masaža za bebu od tri mjeseca

Treći mjesec života djeteta jedno je od najvažnijih razdoblja za njegov puni razvoj. Liječnici preporučuju provođenje masaže u tom razdoblju. Je li beba potrebna masaža i koja je njegova korist?

Vrste masaže za bebe

Pediatri preporučuju održavanje sjedenja za masažu gotovo od rođenja.

Masaža za novorođenčad je podijeljena u dvije vrste:

Restorativna masaža bebama obavlja se jednostavnim vježbama. To se može učiniti samostalno kod kuće. To će poboljšati mentalni i fizički razvoj bebe, aktivira pokretljivost, sprječava mnoge bolesti.

Terapeutska masaža obavlja profesionalni masažni terapeut za djecu od 3 mjeseca.

Ona se provodi u identifikaciji indikacija kao što su:

 • Dijete mu slabo drži glavu, pogotovo kad leži na trbuhu.
 • Kongenitalna torticollis i njezini tipovi.
 • Umbilikalna kila (kolik olakšana).
 • Hiper ton mišića ekstremiteta.
 • Postpartum ozljeda.
 • Cerebralna paraliza.
 • Kongenitalne oštećenja kralježnice i stopala.
 • Obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

Zašto masaža u ovoj dobi

Restorativna masaža za djecu od 3 mjeseca provodi se za uravnoteženje mišićnog tonusa, razvoj zglobova, kao i za podučavanje djeteta da kontrolira svoje tijelo. Koordinacija rada svih organa ovisi o njegovoj pravilnoj formaciji.

U ovom dobu dijete se čvrsto nasloni na ruke, podigne glavu, prelazi s leđa u trbuh. U djece od tri mjeseca starosti, vid i sluh se poboljšavaju. Oni reagiraju na buku, okreću glavu u smjeru interesa. Masaža će to pomoći vrlo dobro. Mišići na rukama, leđima, vratu, trbuhu će postati jači. Posebno, potrebno je za prerane bebe i one koji se ne dobivaju na težini.

Prema znanstvenicima, masaža aktivira razvoj dojenčadi:

 • Stvorena je ispravna emocionalna raspoloženja koja vam omogućuje brzu prilagodbu svijetu oko vas.
 • Rad organa i sustava postaje sve bolji.
 • Intestinalna kolika, zatvor ne prestaje, apetit se poboljšava.
 • Dijete postaje mirnije, bolje spava.
 • Dobro razvijen mišićno-kožni sustav.

Učinkovitije je provoditi sesiju u obliku igre. Djeca od tri mjeseca teško je razumjeti govor. Važno je za njih da miluju dodir majčinih ruku.

Masaža potiče dojenčad na pozitivne emocije: počinju se osmjehnuti, "urlati".

Kada majka čini nježne poteze, dijete brže spava. Pokret s patom, vibracije daju poticajni učinak za poticanje aktivnih djelovanja. Za 3 mjeseca korisno je masaža abdominalnih masa. Lagani udarci, pokreti za gnječenje oslobađaju crijeva iz nakupljenih plinova.

Restorativna masaža za dojenčad obvezna je svakodnevna procedura.

Koliko često beba treba biti masirana?

U tri mjeseca praksa masaže ima svoje osobine. Potrebno je povremeno staviti dijete na trbuh i razviti mišiće abdomena, ruku, leđa i vrata. Izaberite vježbe za jačanje mišića, umjesto olakšavanja napetosti. Postupno povećavajte opterećenje na dorzalnim, cervikalnim i abdominalnim mišićima. Započnite i završite masažne udare koji opušta živčani sustav djeteta. Svaki put masno masaža. Uporaba gimnastičkih rekvizita (šarene kugle napuhavanja) je dobrodošla.

Trajanje masaže je 15-20 minuta, kako ne bi prenijela bebu, a ne pogoršavala njegovo raspoloženje.

Vrijeme masaže se povećava ako beba bude zdrava i podnosi skup vježbi. Ako se dogodi negativna reakcija na određene vježbe, preporučljivo je da ih ne koristite neko vrijeme.

Priprema masaže

Za postupak morate odabrati pravo mjesto i vrijeme. Mijenjati stol ili druga stabilna ravna površina bila bi dobra opcija - pokriti ga pokrivačem ili pelenama. Temperatura prostorije nije manja od +22 °, bez skica. Mama mora oprati ruke i podmazati ih s krema za bebe.

Izvršite masažu prije jela ili 1-2 sata nakon jela. Preporučljivo je planirati ujutro kada beba spava i dobro raspoložena. Korisno je obaviti postupak prije kupanja. Emocionalno stanje treba biti pozitivno ne samo za bebu, već i za majku.

Osnovne tehnike izlaganja

Masaža za bebe sastoji se od sljedećih tehnika:

 • Stroking - smiruje živčani sustav, poboljšava prehranu kože, elastičnost, jača mišićni sustav, aktivira limfni protok i metabolizam, povećava apetit djeteta.
 • Brusenje - povećava protok krvi u mišićima i tkivima, jača mišićno-koštani sustav. Izvedite u kružnim pokretima s prstima.
 • Gnječenje se koristi za aktiviranje dubokih tkiva s nedovoljnim razvojem mišićno-koštanog sustava, rakova. Kruženje krvi će se povećati, ton mišića i njihova sposobnost ugovaranja poboljšat će se.
 • Vibracija - prijem energije (potresanje temeljnih tkiva). To se ne koristi uvijek za dojenčad, samo kada ojačati kralježnicu i prekomjernu težinu.
 • Jednostavno pritiskanje prsta.

Aktivno, nemirno dijete treba više milovati i trljati - dijete će se opustiti, smiriti, zaspati brže. Koža bebe je nježna i osjetljiva, pa se sve tehnike masaže trebaju izvoditi nježno, nježno i glatko.

Smjer pokreta masaže

U postupku masaže važno je pravilno upravljati pokretima ruku:

 • Prsa - od središta do ramena i od središta prema stranama.
 • Glatke - od zgloba kuka do anusa.
 • Olovke - od prstiju do pazuha.
 • Natrag - od kralježnice do strane i od struka do ramena.
 • Noge - od stopala u smjeru prepona, lagano savijanje u koljenu i bedra, tako da nema plina i kolike. Masirajte gležanj, zaobilazeći koljeno i bedro.

Patela i unutarnji bedreni se ne masiraju. Nemojte utjecati na genitalije, nemojte pljeskati na mjestu bubrega.

Kako napraviti masažu

Opća masaža za novorođenče sastoji se od jednostavnih masažnih akcija i gimnastičkih vježbi.

Ručna masaža

Počnite milovati svaku ruku s prsta dlana na rame. Prsti mijesaju pokrete svjetlosnih toèki od jastuèa do dlana. Izradite bazu svakog prsta. Postupno povećavajte stupanj pritiska. Zatim, napregnite i završite rukama. Kada masaža dlanovima, kao rezultat, to dovodi do razvoja unutarnjih organa i aktivacije bioloških točaka. Masiranje prstiju, potiče razvoj mozga i govora.

Nakon masaže, naizmjence savijte ruke u koljena i odvojite. Vježbajte glatko, nježno, bez napora.

prijelaz

Ruke se rastopiti i križaju na prsima. Svaki put lijeva i desna ruka izmjenjuju se odozgo. Ako ton gornjih udova nije dovršen, neće biti lako napraviti vježbu.

Tumija masaža

To je učinjeno u kružnim pokretima za milovanje u smjeru kazaljke na satu za prevenciju i liječenje kardijalne kile i zatvora.

Zatim oko pupka (unutar radijusa od 2-3 cm) kako bi se svjetlo trnci kako bi se zapečatio pupčani ringlet. I opet - mekani kružni potezi.

Ne masirajte mliječne žlijezde, jetru. Vježba opušta mišiće, tako da masaža treba biti nježna.

Masaža grudi

Slijedeći od središta do ramena i strana, bez dodirivanja dojki.

Prvo izvodite milovanje, a zatim trljanje i puknuće. Nemojte dirati mliječne žlijezde. Jačanje mišića prsnog koša.

Noga vježbe

Naizmjence primjenjujte nekoliko vježbi:

 • Noge u koljenima savijene i pritisak na trbuh.
 • Podignite ravne noge u glavu i povucite ih iza ušiju.
 • Kružne kretnje nogu u zglobu kuka. Savijte noge na koljena i rastopite na strane, stvarajući kružnu rotaciju u zglobovima kuka, spojite ih, prešavajte na trbuh.

Trbušni mišići su ojačani, zatvor, oteklina, crijevna kolika su spriječeni.

Masaža stopala

Stavite dijete na trbuh. Pažljivo gnječite prste kružnim pokretima. Na dnu svakog prsta pritisnite točku.

Lagano milovati, zamotati svaku nogu, uključujući i njegovu stranu. Učinite to nekoliko puta, zatim masažite nogu s osam oblika pokreta. Pritisnite na točki koja se nalazi ispod drugog i trećeg prsta. Kada dijete zavoji prstima, nacrtajte liniju do pete, dopuštajući djeci da ih izravnaju. Ponovite nekoliko puta.

Masažu bedra, rade samo s vanjskim dijelom. Ne dirajte unutra! Također masirajte drugu nogu.

Natrag masaža, vrat

Dijete leži na trbuhu: nježno u kružnom pokretu kako bi se stroking na leđima. Ručke se povlače i trljaju ramena i vrat. I još jednom milovati leđa.

Tri mjeseca je razdoblje kada mrvica počinje držati glavu. Mišići vrata trebaju biti ojačani. Za jačanje vrata, nježno ležanje na trbuhu, okrenite glavu na jednu stranu i drugu. Ispružite uši.

Lagano uzmite mrvicu za ramena, lagano ih podignite i spustite, a koljena ostaju na mjestu.

Završetak masaže

Izbjegavajte trljanje od pete do prepona i lagano tresti. Masiranje stopala, aktiviranje biološki aktivnih točaka za jačanje tijela. Probijte stražnji dio stražnje strane ruke (od stražnjice do vrata), lagano dodirujući vrhove prstiju na leđima. Završite laganim pomicanjem. Postavite dijete na svoju stranu i naučite ga da se prevrće.

Na kraju masaže je korisno primijeniti fitball - dječje klizanje na loptu. To jača vestibularni aparat, leđne mišiće i trbušne mišiće.

Kompleks se sastoji od jednostavnih vježbi, roditelji to mogu učiniti sami. Preporučljivo je pratiti masažu pjesmama, pite. Sustavne vježbe će tonirati mišiće djeteta. Vrijeme sjednice u početnoj fazi iznosi 15 minuta, potrebno je postupno povećavati.

kontraindikacije

Masaža za bebu nije uvijek dopuštena, postoje i kontraindikacije:

 • Bolesti krvi, kože;
 • Povećana tjelesna temperatura;
 • Akutne bolesti (cistitis, pielonefritis, itd.);
 • hepatitis;
 • Rakovi u teškom obliku;
 • krvarenja;
 • Traume na koži, udovi;
 • Tuberkuloza kože;
 • Nervoznost djeteta, jer su mišići u visokom tonu.

Kombinacija masaže s dječjom gimnastikom u mnogim slučajevima može zamijeniti druge metode liječenja. Nemojte ih zanemarivati, već ih koristiti kao preventivnu metodu protiv mnogih bolesti.