Masaža za bebe kod kuće

Rođenja

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Sve što trebate znati o kućnoj masaži novorođenčadi

Infant kontakt s roditeljima je vrlo važan za dojenčad. Majke udaraju i miluju djecu, igraju prstima i gnječe noge. Moguće je više i masaža, koja može ublažiti bol kod kolike i ublažiti napetost mišića. I u kombinaciji s gimnastikom, poboljšava razvoj motora djeteta.

Za samostalno obavljanje masaže za novorođenčad kod kuće, roditelji ne zahtijevaju posebno obrazovanje ili posebne uvjete. Nakon savjetovanja sa svojim liječnikom, možete odabrati željene vrste učinaka.

Sadrži kućnu masažu za djecu

Kuće se mogu izvesti nekoliko vrsta masaže:

 • tonik preventivno;
 • od kolike;
 • terapeutski za korekciju postojećih neuroloških poremećaja;
 • terapijska drenažna masaža, koja olakšava ispuštanje ispljuvka u slučaju bronhitisa i upale pluća.

Opća preventivna masaža najbolje je svakog poslijepodneva. Naravno, potrebno je uzeti u obzir dobrobit djeteta i njegovo zdravstveno stanje. Ako je beba hirovita i negativno reagira na manipulacije, nije potrebno provoditi nastavu uz pratnju bijesnog plača.

Terapijska masaža za korekciju patološkog tonusa provodi se svakih 2-3 mjeseca s tečajevima od 10 do 12 sesija, a takav učinak može se kombinirati s posebnom gimnastikom, termalnim postupcima u obliku parafinsko-ozokeritnih aplikacija. Korištenje terapijskih tehnika nužno je koordinirano s neurologom. Također je poželjno konzultirati iskusnog licenciranog masažnog terapeuta koji će pokazati osnovne tehnike i kontrolirati ispravnost njihove izvedbe.

Masaža iz kolike vrši se za ublažavanje napada boli u trbuhu, tj. Kada se pojavi kolika bolest. Također je poželjno redovito obavljati 2-3 puta dnevno, bez čekanja na razvoj akumulacije plina i grčenja crijevnog zida. Takve taktike imat će preventivni učinak. Prolazak hrane će se poboljšati, rezultirajući gaziki će se kretati prema izlazu, a intestinalna pokretljivost će biti uravnotežena. Pročitajte više o masaži iz kolike →

Tijekom masaže, dijete treba biti mirno i puno. Možete se baviti bebom 40 minuta nakon jela ili barem pola sata prije jela.

Za masiranje novorođenčadi kod kuće trebate svaku ravnu površinu. Vrlo je važno da nije prisiljena pod težinom djeteta. To može biti pokriveno stol za blagovanje, mijenjanje stolova, kauča ili roditeljskog kreveta koji nije previše mekan. Možete sjediti na podu, ako nema skica. Odvojene tehnike masaže mogu se provesti stavljanjem bebe na kukove. Na taj način možete mijenjati stopalo i ručke. No ipak, ova je situacija iznimka, a ne pravilo. Nemojte ga zlostavljati.

Gdje početi?

Masaža se obavlja s čistim toplim rukama bez satova, prstena i drugih ukrasa. Najbolje je da ne koristite kozmetiku. Ali ako dlanovi odrasle osobe nisu mekani i nježni, mogu se lagano namazati s kremom za bebe ili maslacem. Prikladni maslac za bebe, masažni kompleks ili biljno ulje sterilizirano u vodenoj kupelji.

Nanesite dječji prašak ili talk je nepoželjan. Oni mogu začepiti pore i sušiti kožu. Ako se ulje ili prašak još uvijek koriste, beba bi se trebala okupati u večernjim satima.

Preporučljivo je pročistiti sobu. Temperatura u sobi bi trebala biti takva da dijete nije skinuto. No, pretjerano zagrijavanje soba ne vrijedi, jer tijekom masaže povećava prijenos topline s površine tijela. Također je poželjno da se ne nalazite u blizini uređaja za grijanje. Bolje je koristiti pelenu, naizmjence otkrivajući prave dijelove tijela.

Potrebno je staviti niz igračaka, čekinja, jednostavnih slika, prvo ih skrivajući pod pelenama. Mogu se kasnije vratiti kako bi odvratili i smirili dijete.

Kada je sve spremno, možete početi masirajte novorođenče kod kuće. Neoprezno dijete treba staviti na leđa. Ako se provodi opća masaža, možete ostaviti jednokratnu pelenu. S anti-tonikom ekspozicije, bolje je ukloniti postavljanjem pelena za jednokratnu upotrebu ispod djetetovih stražnjica. Ako se dijete uzbuđuje, mora se uvjeriti u ovoj fazi, tako da se ne odupre i ne prihvaća dobro djelo odrasle osobe. Osmijeh, pjesme i trikovi, imenovanje dijelova tijela, pjesme - to će vam pomoći postaviti mrvice na željeni način.

Koje su pokreta i tehnike masaže

Sve tehnike koje se koriste mogu se podijeliti na smirivanje i poticanje. Njihov odabir ovisi o namjeni masaže i prirodi mišićnog tonusa u djeteta. Kada se to dogodi, utjecaj ne samo na mišiće i orgulje (s masažom abdomena), već i na cijeli živčani sustav. Živčani završetci (receptori) stimulirani su u koži i debljim mišićima. Impulsi se prenose u mozak, što dovodi do procesa inhibicije ili uzbude u njemu. Zato masaža ima ne samo lokalnu, nego i opći učinak na tijelo.

Pljesak, ugađanje, dodirivanje imaju aktivirajući učinak. Oni su nepoželjni za djecu s patološkom hipertonom. Čak i za zdrave bebe, one se ne održavaju u večernjim satima, tako da ne dovode do prekomjerne stimulacije središnjeg živčanog sustava, a ne da narušavaju noćni san.

Stroking, gnječenje i trljanje nježno se smiruju. Niz takvih kretanja nužno se provodi na početku i na kraju sjednice za masažu, čak i ako je namijenjena stimulaciji miotonskom hipotoničkom ili zatvorskom situacijom.

Kućna masaža za novorođenčad uvijek prethodi svjetlo, glatko milovanje cijelog tijela. Postupno povećavajući pritisak dovodi do širenja malih žila (kapilara) u koži i tkiva ispod njih. Koža postaje ružičasta, postaje elastičnija. U takvim uvjetima, poboljšava metabolizam, povećava učinkovitost masaže. Tek nakon takvog treninga možete nastaviti intenzivnije utjecaje.

Kada se trbušna masaža kreće glatko i odlazi u smjeru kazaljke na satu. Nemojte pritiskati točku i trljati. Svi udarci se provode s otvorenim dlanom, rubom polukružene šake ili dijelom podnožja ruke ispod zglobnog zgloba. Iznimka je masaža u prisustvu pupčane kile. U tom se slučaju oko pupčane prstene drže trnci i intenzivno trljanje s jastučićima od 2-3 prsta ili srednjom falangom savijenog prstiju.

Tijekom bilo koje masaže ekstremiteta, utjecaj na područja gdje prolaze veliki neurovaskularni snopovi i izbjegavaju se glavni limfni čvorovi. Na nogama oni zaobiđu područje ingvinalnih nabora, poplitealna fossa, unutarnja površina bedra i donje noge. U rukama ne utječu na pazuha i unutarnji dio ramena, rupe za lakat. Također, ne možete masirati velike zglobove - lakat, koljeno, ramena.

U prvim mjesecima beba života, masaža uključuje vrlo malo tehnika, uglavnom pomoću udaraca, meko trljanje stopala i dlanova, i masaža prednjeg abdomena zid. Kako dijete raste, arsenal pokreta se širi.

Masaža novorođenčadi kod kuće dobro je nadopunjena gimnastikom. Zahvaljujući tome, potiče razvoj motora djeteta, s kolikom i zatvorom, olakšava se ispuštanje plinova i odmrzavanje. Prilikom provođenja gimnastike koriste se urođeni refleksi bebe - automatsko hodanje, okretanje glave prilikom mijenjanja položaja tijela, hvatanje refleksa i povlačenje, opuštanje nogu kod postavljanja ruku. Polaganje na trbuh ne samo da pomaže kod kolike, već i razvija vještinu držanja i okretanja glave.

I nadopunjuju tečaj masaže na gimnastičkoj lopti (fitball) na napuhavanje.

Kada masaža ne vrijedi

Postoje neki uvjeti u kojima je nepoželjno napraviti kućnu masažu novorođenčadi.

Masaža treba privremeno odgoditi za akutne bolesti, osobito one koji se javljaju kod vrućice, ako koža ima alergijske ili infektivne lezije.

Kontraindikacije za masažu su:

 • jaka hipotrofija;
 • rakovi akutnog stadija;
 • srčane mane s znakovima kardijalne dekompenzacije;
 • upalne bolesti kostiju i zglobova;
 • aktivna tuberkuloza (uključujući oblik kostiju);
 • akutne i teške oštećenja bubrega i jetre;
 • hemofilija;
 • krhkost kostiju;
 • velike kile s prolapsom unutarnjih organa ili s tendencijom kršenja.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, trebate se obratiti liječniku ako se dijete može masirati.

Kod kuće, roditelji mogu napraviti vlastite masivne mrvice. To nije samo dobar način komuniciranja s djetetom, već i prilika za poboljšanje njegovog razvoja, ublažavanje njegovog stanja i, prema potrebi, dopunjavanje lijekova koje propisuje neurolog.

Autor: Obukhova Alina Sergeevna, obiteljski liječnik

Prava masaža za bebu u prva tri mjeseca života.

Sve novorođene bebe dolaze na ovaj svijet s savijenim rukama i nogama i čvrsto stisnutim šakama. Pokreti udova djeteta su neobični. Ovaj fenomen je posve normalan i naziva se "fiziološkim tonom". Zadatak roditelja je eliminirati ovaj ton i pomoći svom malenom da shvati znanost svjesnih pokreta. Ovo će vam pomoći u masaži.

Vrste masaže

Ovisno o cilju, masaža se dijeli na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • preventivno;
 • terapeutski i profilaktički.

Terapeutsku masažu treba obaviti stručnjak. Može se propisati za sljedeće bolesti identificirane u bebi:

 • hipertonija ili hipotonija;
 • displazija kuka;
 • kongenitalna dislokacija zgloba;
 • stečena ili kongenitalna čembala;
 • umbilikalna kila;
 • Bolesti CNS-a;
 • ravne noge;
 • deformacija nogu (X- ili O-oblik).

Za svaku bolest koriste se posebne tehnike masaže koje se, u pravilu, razlikuju jedna od druge.

Preventivna masaža preporučuje se za sve novorođenčad, ako nema kontraindikacija. Sjednice takve masaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi i apetit, normalizirati metabolizam i normalizirati disanje. Kod djece s povećanom ekscitabilnošću, ponašanje se stabilizira i normalno se spava. Ispada da masaža može smanjiti sadržaj tijela hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa, s povećanim sadržajem, uništavaju se imunološka obrana tijela. Stoga, pod utjecajem masaže i poboljšava imunitet djeteta.

Budući da je preventivna masaža u većini slučajeva izvedena od strane samih roditelja, njihova sjednica dodatan je način da beba kontaktira majku ili oca. Bez sumnje, ovo će poboljšati psihološko stanje mrvica.

Terapeutska i profilaktička masaža, kao i terapija, propisuje liječnik, a provode stručnjaci. To uključuje masiranje cijelog tijela, s posebnom pažnjom na problematična područja. Ova vrsta masaže može normalizirati cirkulaciju krvi, poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, ispraviti neispravno stanje kostiju i mišića i eliminirati crijevnu koliku. Također se preporučuje za bolesti dišnih, genitourinarnih i probavnih sustava. Terapijska i profilaktička masaža blagotvorno utječe na motoričke sposobnosti djeteta. Dijete brzo uči da se prevrće, sjede i puze.

Prednosti / prednosti masaže

Na našoj koži postoje mnogi receptori koji, kada su razdraženi, šalju signale u mozak. Ovako se stimulira rad i razvoj cijelog živčanog sustava osobe, a masaža ovdje vodi vodeće položaje. Uostalom, tijekom masaže je većina nervoznih receptora nadražena.

Kada masažu tijela, cirkulacija krvi je poboljšana, a to ima pozitivan učinak na stanje bilo kojeg unutarnjeg organa. Zato se preporučuju preventivne masaže za svu djecu prve godine života.

Masaža zamjenjuje dojenčad s gimnastikom. Osim toga, novorođenčadi su još uvijek nerazvijene u slušnim i vizualnim sposobnostima, cijeli svijet osjeća se kroz dodir. Stoga je masaža koja razvija emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pediatricians smatraju da je masaža pouzdano sredstvo za prevenciju raznih bolesti, kao i koordinirano djelovanje svih organa.

Već smo spomenuli blagotvorni učinak postupaka masaže na imunitet novorođenčeta. Dakle, kao rezultat tog utjecaja, dijete će biti manje vjerojatno da će "pokupiti" različite infekcije i prehlade.

Masaže su korisne za probavni sustav, uklanjaju crijevnu koliku i konstipaciju kod djece. Oni također imaju blagotvoran učinak na mišićno-koštani sustav, pomažući u formiranju ispravnog držanja tijela i po potrebi vraćaju tjelesnu kondiciju.

Kada trebate masažu

Masaža novorođenčadi obično je propisana za sljedeće bolesti:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • mišićni hiperton;
 • valgus i ravna valgus deformacija stopala;
 • preostali refleksi novorođenčeta;
 • tremor različitih dijelova tijela;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • Cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • klatna stopala, ravne noge, deformacija nogu;
 • skolioza;
 • deformacija prsa.

Tijek masaže također se može propisati kao dio liječenja bronhijalne astme, upale pluća, prijeloma ekstremiteta, itd. Također je naznačeno u slučajevima povećanog tonskog ekstremiteta i zatvora.

Međutim, ako dijete nije identificirano posebne indikacije za masažu, oni mogu i trebaju biti angažirani sami kod kuće. Naravno, promatrajući potrebne uvjete i, nakon savjetovanja s pedijatrom.

kontraindikacije

 • Bilo koja vrsta masaže neće donijeti bilo kakvu korist ako beba ima visoku tjelesnu temperaturu. Kontraindicirana je u slučaju različitih ozljeda ili kožnih bolesti (osobito pustularnog karaktera), povećane krhke kostiju, bolesti cirkulacijskog sustava, ARVI.
 • Preporučljivo je napustiti postupke masaže usred akutne faze bilo koje bolesti.
 • U prisustvu umbilikalne kile, masaža se obavlja pod strogim nadzorom liječnika, jer je u ovom slučaju potrebno isključiti mogućnost klicanja.
 • U djece s bolestima srca, dječji kardiolog treba pratiti masaže.
 • Ne preporučuje se masaža čak i uz povećanu nervozu bebe jer takvo stanje uzrokuje povećani ton mišića.

U svakom slučaju, tijek masaže treba propisati liječnik, "amaterski" je neprihvatljiv.

Osnovna pravila

Masaža se može početi obavljati ne prije nego što će mrvica "kucati" 20 dana. Kod djece mlađe od 3 mjeseca nemoguće je masaža površine fontana i ispod koljena, ulnarnog nabora, pazuha, unutarnjeg dijela bedara. Također je kontraindicirana za pritisak i šok pokreta, pljeskanje, tako da uzrokujete samo pretjeranu iritaciju receptora i povećanu nervoznu razdražljivost djeteta.

 1. Temperatura u sobi bi trebala biti između 18 i 23 stupnja. Najvažnije je temperatura u sobi. Nemojte zaboraviti da će beba neko vrijeme biti potpuno gola i može se zamrznuti. Nema potrebe da se uvjerite da se tijekom masaže tijelo zagrijava. Ovaj aksiom odnosi se na odraslu osobu. Za mrvice, krema za masažu su nježnija od one sile, pa je efekt zagrijavanja gotovo nula. Činjenica da je beba počela zujati i temperatura djeteta može vam reći da je beba hladno. Čitamo članke o najboljim pokazateljima temperature u sobi za novorođenče, a korisno je pročitati članak o postupku stvrdnjavanja, točnije, zračne kupke za dijete.
 2. Za masažu treba pripremiti stol za mijenjanje ili bilo koju ravnu površinu. Pokrijte ga tankim pokrivačem, platnom ili pelenama. Površina mora biti dovoljno široka, tako da slobodno možete uključiti bebu.
 3. Preporučljivo je opremiti mjesto za masažu unaprijed sa svim potrebnim. Pružite ono što vam može pomoći i osigurati da se ti alati nalaze u pristupačnoj blizini. Ne biste trebali biti omamljeni i ostavite mrvicu, pa čak stavite i mobilni telefon u blizini. Također je poželjno širenje apsorbirajuće reusable pelene, jer dijete još uvijek ne može kontrolirati proces mokrenja.
 4. Posebnu pozornost treba posvetiti njihovim rukama. Dugi nokti su nepoželjni ne samo za masažu, oni su suvišni i za svakodnevnu njegu djeteta. Ljepotu ruku i dobru manikuru moguće su s kratkim noktima, pa ih odsijecite dok je pijesak u nježnoj dobi. Također se preporučuje ukloniti sve nakit iz ruku. Višak mogućnosti ozljede je apsolutno beskoristan.
 5. Biti u stanju odabrati pravi trenutak za postupak. Možete približno izračunati kada dijete pita da jede i spava. Masaža je najbolja nakon pola do dva sata nakon hranjenja. Čak i uz malo nelagode na dijelu djeteta, proces neće dati pozitivne rezultate.
 6. Tijekom masaže, nemojte šutjeti, razgovarajte s djetetom. Bilo koja dječja pjesma i dječja pjesmica bit će korisna. Takve istodobne vježbe ne samo da postavljaju dijete za pozitivno, već i razvijaju slušne i govorne sposobnosti.
 7. Postupna komplikacija vježbanja i povećanje vremena tretmana masaže.
 8. Smjer pokreta masaže: strogo odozdo prema gore, od periferije do središta.
 9. Pokret bi trebao biti oprezan i ne dajte dijete nemir.
 10. Trajanje jedne sesije je 15-20 minuta.

Korak-po-korak tehnika

Odmah se sjetite da ne bi trebao biti nikakav pokret snage pri obavljanju masaže novorođenčadi. Samo lagani pomaknuti pokreti.

 • Uvijek počinjemo s mrvicama. Maskajemo svaki prst pojedinačno, šireći kamere i obraćamo pažnju na dlanove. Nježno nastavite do masaže ručnog zgloba i postepeno se podignite iznad. Podsuknje ne dodiruju.
 • Nježno idite na noge. Prvo masirati stopalo, ne zaboravite obratiti pažnju na svaki prst. Zatim, izvodite lagane masažne pokrete u smjeru od stopala do prepona. Pažljivo s koljenima, nikakav učinak na zglobove ne bi trebao biti. Nemojte dodirivati ​​područje pod koljenima.

Važno je! Tijekom postupka masaže ruke i noge novorođenčeta moraju biti polu-savijene!

 • Postupno se prebacite na trbuščić i povucite ga iz pupka u smjeru kazaljke na satu. Zatim zatvorite ruke na sredini trbuha i počnite raditi kliznim pokretima: jedna ruka se pomiče prema gore, a druga prema dolje. U isto vrijeme pokušavamo izbjeći izloženost genitalijama.
 • Počnimo masažu djetetovog prsa u smjeru od strijca do ramena, a zatim od strijele do strane. Zglobne žlijezde zaobiđu stranu.
 • Obratimo bebu na trbuhu i nježno masažu vratom. U onim trenucima kada beba pokušava podići ili okrenuti glavu, preporučuje se zaustavljanje svih pokreta.
 • Zatim vratite masažu natrag. Ovdje postoje dva smjera kretanja - od struka do ramena, a zatim od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira. Udariti magarca u smjeru od strane bedara do površine koccige.
 • Širimo mrvicu na lijevoj strani i lagano crtimo ruku duž paravertebralnih linija u smjeru od sakrale do glave. U tom slučaju, dijete mora biti malo zakrivljeno naprijed. Nemojte više od tri pokreta i ponoviti istu stvar u poziciji s desne strane.
 • Stavljamo dijete u početni položaj i masimo glavu izbjegavajući područje fontana (vjerojatno ne biste trebali objasniti zašto). Ne zaboravite na uši. Također im dajemo malo vremena i ljubavi.

Mi smo završili masažu pokretima koji se kreću cijelim tijelom.

Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca na slikama

Ovladavanje ovim "mudrošcu" nije tako teško kao što se čini na početku. Nadamo se da ćete uz našu pomoć postati profesionalni masažni terapeut za vašu mrvicu.

Vježbe za mjesečno dijete odabiru se na temelju njegovog općeg stanja, kao i osobnih karakteristika.

Osnovne tehnike masaže prema V. I. Vasichkin

 • Stroking - manipulacija u kojoj masažni terapeut, bez premještanja kože u nabore, klizi preko kože djeteta s različitim stupnjevima pritiska;
 • Trljanje - tehnika u kojoj ruka masera donosi zamjenu, istezanje temeljnih tkiva;
 • Mijesanje je tehnika u kojoj masaža masa obavlja tri faze: fiksiranje, cijeđenje ili cijeđenje, valjanje. Ova se tehnika rijetko koristi u beznoj masaži, po mogućnosti specijalistu.
 • Vibracija je manipulacija u kojoj masažni terapeut prenosi razne oscilirajuće pokrete djetetu. U dobi od mjesec dana obično je šamar.

kompleks

 1. Udaranje ruku - 8-10 puta.
 2. Stroking noge - 10 puta.
 3. Trljanje nogama - 10 puta.
 4. Fleksija i produžetak nožnih prstiju - 6 puta.
 5. Gurnite torzo lijevo i desno - do 8 puta.
 6. Stroking abdomen - 6 - 8 puta. Ovaj skup vježbi treba provesti počevši od jednog mjeseca. Zatim mu možete dodati jednu od sljedećih vježbi svaki tjedan:
 7. Stroking back - do 8 puta.
 8. Mijesanje stopala - 6 puta.
 9. Stražnjice lupkaju - do 10 puta.
 10. Penjanje - 2-3 puta.
Zagrijte ruke i nanesite nekoliko kapi ulja na njih. Možete koristiti ulje za bebe ili maslinovo ulje. Pokrenite masažu blagim masažama s prstima. Nježno, nježno, ali samouvjereno, pomičite prste od pete do prstiju. Zatim se kretamo po nogama djeteta. Kretanje od pete do koljena, gore i dolje uz milovanje pokreta. Za početak, stavite ruke na vješalice mrvica i učinite nježne poteze postupno krećući prema djetetovoj dojci. Sada trčimo rukama i pokrećemo ruke. Sada započnite kružnim pokretom da biste potegnuli trbuščić bebe. Ako je trbuh mekan, dijete je tek nedavno pojedeno, a zatim slušajte akcije djeteta, jer je trbuh vrlo osjetljiv. Ako primijetite da beba počinje brinuti o nečemu, idite na druge dijelove tijela. Prsti udaraju lice mrvica od sredine čela do hrama, a zatim do obraza. Ako nakon cijelog procesa dijete leži opušteno i mirno, onda ga prebaci na trbuh i udara leđa dugim pokretima, glatko, od glave do pete. Ako primijetite da se dijete vrti, ne sviđa se i ne opušta, ne nastavlja raditi masažu, bolje je zaustaviti. Možda je dijete zabrinuto zbog nečega. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/4/forum/post/2577/

Masaža za dijete u prvom mjesecu nužan je način reguliranja rada mišića flexora i ekstenzora, aktivnosti živčanog sustava i ukupnog skladnog razvoja novorođenčeta.

Na temu masaže i otvrdnjavanja:

 • Ako dijete često curi kolikom, ovdje je uputa o tome kako dobiti masažu za koliku bolest;
 • Osim masaže, vrlo je korisno primjenjivati ​​otvrdnjavanje novorođene djece, pogledati pravila i metode očvršćivanja;
 • Važno je voditi nastavu na fitballu s djetetom.

Masaža za mrvice kod kuće.

Masaža za novorođenčad od prvog dana života "daje" bebu dobro zdravlje, snagu i izdržljivost. Uz blagotvoran učinak na tijelo, dijete dobiva ugodne i nježne dodira majke. S tim se dodirima uspostavlja bliska veza između majke i djeteta.

"Uistinu mi se sviđa kad moja mama potrese moj trbuh..."

A tko, ako ne i naše mrvice, treba nježne, nježne dodira koje imaju pozitivan učinak na fizičku i psihološku razinu. Postupak pridonosi daljnjem razvoju djeteta. Provedite samo 15 minuta dnevno i zadivljujući rezultati neće dugo čekati.

Masaža za bebe omogućuje vam brzo navikavanje na dodir moje majke, otkriva mnogo djeteta interesantno i uzbudljivo. Mnogi su znanstvenici dokazali takvu izjavu da djeca koja redovito vježbaju tehnike masaže razvijaju se mnogo brže i bolje, aktivno učenje o svijetu oko sebe.

Zdrava djeca koja nisu identificirala nikakve abnormalnosti u mentalnom i fizičkom razvoju, možete izvoditi tehnike do tri puta dnevno. Sesija se može povjeriti stručnjaku na ovom području, to možete učiniti sami, znajući nekoliko značajki i tehnika, što ćemo vam detaljnije reći.

Značajke i skup vježbi

Značajna osobina je da se postupak provodi potpuno na cijelom tijelu djeteta, nježno djeluje na tijelo kroz dodir. Iako najmanji nisu sasvim dobro razvijeni slušni i vizualni analizatori, ali analizator kože je potpuno pripremljen. Na njemu ćemo imati utjecaj. Masaža za bebe stvorena posebno za potpuno razvijanje svih slušnih, govornih i vizualnih sposobnosti, kako bi se razvila percepcija kretanja. Osim toga, nježni dodir majčinih ruku razvija emocionalno raspoloženje djeteta.

Dijete od prvog dana života osjeća toplinu majčinih ruku

Kako masirati novorođenče

Masaža za dijete je vrlo ozbiljno i odgovorno poslovanje. Pročitajte preporuke kako biste lakše razumjeli kako pravilno masira novorođenče:

Kretanje vaših ruku mora biti potpuno mekano, nježno, svjetlo u prirodi, svi pokreti počinju od periferije do središta;

Ako masirate trbuh, pokušajte ne dodirivati ​​pravi hipokondrij i genitalije, usmjerite ga u smjeru kazaljke na satu;

Nema pritiska i trljanje pokreta;

Kada leđa masaža, bez šok i pljeskanje pokreti;

Također, ne zaboravite na olovke za masažu: lagano poravnajte šake i masažu dlanove;

Još jednom vas podsjećam da bi svi pokreti trebali biti milovati;

Tijek masaže za novorođenče trebao bi biti proveden ne više od 10 minuta;

Masaža se izvodi u sobi s temperaturom zraka od 22 do 24 stupnja topline;

Obavezno operite ruke;

Pripremite ulje (po izboru);

Obložite pelenu ravnom površinom;

Kompleksne vježbe za novorođenčad

Dakle, nastavljamo detaljniju analizu svake vježbe.

Masaža stopala

Dijete bi se trebalo staviti na leđa, okrećući mu noge prema njemu. Uzmi dijete lijevu nogu u lijevu ruku. Palac, indeksni prst i srednji prst trebaju biti pričvršćeni u stopalo: za to, postavite prst na stražnjoj strani donje noge, a veliki i srednji prst duž bočnih površina stopala. Noga je bila u nekoj vrsti "dvorca".

Pa fiksirajući nogu, nastavite pažljivim udarcem vanjske i stražnje noge, krećući se od stopala do kuka. Područje patule treba zaobići. Ponovite ovu tehniku ​​8-10 puta, a zatim nastavite na slično milovanje desne noge.

Treba napomenuti da je metoda ubiranja jedan od najtežih za izvođenje, morate biti vrlo pažljivi i paziti da ne povrijedite dijete. Također se preporučuje za djecu s neuropatijom.

Masaža stopala

Stroking masaža ruku

Dijete ostaje u svom izvornom položaju na leđima, a noge su se smjestile na vas. Stavite palac svoje ruke na dlan vašeg djeteta, dajući mu priliku da zgrabite držeći prst. Upotrijebite lijevu ruku kako biste lagano udarili ruku djeteta s ruke na rame, također pokušavajući ne dodirivati ​​zglob koljena, kao u masaži stopala.

Tehnika ruku masaža

Polaganje na trbuh

Nakon milovanja, stavite dijete na trbuh. Ruke bi trebale biti ispod prsnog koša, glava bi se trebala lagano okrenuti na stranu. Izvođenje vježbe "polaganje na trbuh", zaštitni refleks djeluje, dijete počinje podići glavu malo, a prisiljavajući leđa mišića na posao.

Kako staviti dijete na trbuh

Natrag masaža

Dijete ostaje u izvornom položaju, leži na trbuhu. Njegove ruke bi trebale ostati ispod prsa. Počnite stroking leđa sa stražnje strane obje dlanove, počinjući se preseliti iz stražnjice na glavu, a zatim obratno, s dlanove od glave do guza.

U dobi od 3 mjeseca dijete je teško održavati stabilnu poziciju na abdomenu. Stoga držite pritiske jednom rukom, a drugi držite noge.

Tehnika natrag masaže za novorođenče

Trbušna masaža

Masaža trbuha treba započeti s laganim milovanjem. Dijete bi trebalo leći na leđima, noge prema vama. Desnom rukom počnite milovati trbušun u smjeru kazaljke na satu. Stroking se treba odvijati bez pritiska, zaobići područje jetre i ne dodiruje genitalije kod dječaka.

Kružna masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu

Dalje morate ići na trljanje kosih i poprečnih mišića. Da biste to učinili, stavite dlanove ispod djetetovog donjeg dijela leđa i istodobno ih pomaknite prema vanjskim kosim trbušnim mišićima, počevši od strana do veze dlanova iznad pupka.

Trljanje kosim i poprečnim mišićima

Masaža stopala

Dijete leži na leđima, noge prema tebi. Upotrijebite lijevu ruku da biste uzeli djetetovu lijevu nogu tako da je sjenka između palca i kažiprta. Zatim, palcem desne ruke, počnite intenzivno trljati nogu u kružnom gibanju, a indeksom i srednjim prstom, koji su izvan nogu, probite leđa.

Refleksno proširenje kralježnice u položaju sa strane

Stavite bebu na desnu stranu, noge prema sebi. Upotrijebite lijevu ruku da držite djetetovu zdjelicu, a sa desne strane lagano krenite gore-dolje duž paravertebralnih linija. Za ovu akciju, dijete bi trebalo saviti kralježnicu naprijed. Sličan bi se pokret trebao provesti, stavljajući dijete na svoju lijevu stranu.

Treba napomenuti da se u dobi od 6 mjeseci ova vježba može provesti u sjedećem položaju. Prilikom izvođenja ove vježbe morate zapamtiti sljedeće:

ne biste trebali obavljati ovu tehniku ​​mnogo puta, kao što reflekti blijede;

ako je smanjena refleksna pobuđivost djeteta, vježba neće raditi;

ne iritiraju kožu na području spinosnih procesa - to boli. Samo u području paravertebralnih linija.

Refleksna kralješnica

Što je masaža novorođenčadi?

Općenito, masaža je korisna svakome: pomaže odrasloj osobi da se nosi s mnogim bolestima, a masaža za novorođenče izvrsna je preventivna metoda za mnoge bolesti u djetinjstvu.

Podrijetlo bebe masaže nastalo je tako davno da niti jedan stručnjak ne može točno navesti datum svog nastanka. Odnos između majke i djeteta uz pomoć masaže može učiniti mnogo: dajte bebu toplinu i nježnost ruku, uspostaviti osjetljiviji i bliski odnos između majke i djeteta, što je vrlo važno u ranom djetinjstvu.

Mnogi stručnjaci tvrde da je masaža praktički jedina metoda prevencije mnogih bolesti koje ne proturječe fiziologiji djetetovog tijela. Promovira koordinirani rad svih organa i organa sustava kao cjeline.

Plus masaža za novorođenčad

Novorođenčad s kojom redovito provode postupke masaže podložna je manjem morbiditetu zbog povećanja imunološke otpornosti tijela. Takva djeca su otpornija na SARS i druge upalne procese.

Također, masaža obrađuje i otklanja probleme mišićno-koštanog sustava, vraćajući tjelesnu kondiciju i držanje tijela.

Beba masaža ima pozitivan učinak na središnji živčani sustav, potičući rad cijelog organizma. Normalizacija spavanja, prehrane, govora - sve je to učinjeno kroz masažu.

Masaža doprinosi potpunom razvoju novorođenčadi

Općenito, beba masaža ima pozitivan učinak na cijelo tijelo, podižući raspoloženje bebe.

Tehnika masaže novorođenčadi od 0 mjeseci

U prvim mjesecima života postavljene su mnoge osnovne vještine, lik i psihički portret bebe, njegovo razumijevanje svijeta počinje se formirati. Uči reagirati na ono što se događa, kako bi izrazio emocije. Rast i razvoj djeteta ide brzo: svaki dan je jednak novo razvijenoj vještini, pokretu, reakciji, zvuku ili mirisu. Zadatak roditelja je podupirati bebu, naučiti ga da ispravno opaža svijet, pripremiti mišiće i ligamente, opustiti se i umiriti. Sve ove zadatke rješava pravilna i pravodobna masaža.

Zašto masaža u ovoj dobi

Liječnici nazivaju stanje novorođenčeta fiziološkog tona. Karakterizira ga stisnute šake, savijene ruke, a tijelo bebe često uzima položaj embrija. Kretanje ruku i nogu često je neuredan. Masaža novorođenčadi od 0 mjeseci ima za cilj eliminirati ton i stvoriti svjesno i kontrolirano kretanje.

Nježna masaža kože pomaže poboljšanju stanja unutarnjih organa, budi mišiće i potiče njihov razvoj, poboljšava cirkulaciju krvi. Kroz prve dodira dijete uči razumjeti svijet, prepoznati mamu i tatu, shvaća da je siguran. Kao rezultat redovitih postupaka:

 • Rizik od djeteta na razvoju i razvoju zaraznih bolesti se smanjuje;
 • Rizik od crijevne kolike, proljeva i zatvora se smanjuje;
 • Postoji stimulacija mišićno-koštanog sustava i njegov pravilan razvoj;
 • Formiranje ispravnog držanja;
 • Metabolizam je normaliziran;
 • Poboljšani apetit;
 • Pluća se razvijaju;
 • Normalan san.

Stroking pokreta tijekom masaže pomoći u smanjenju kortizola, hormona stresa. Ovaj hormon je odgovoran ne samo za emocije nego i za stanje imunološkog sustava. Što je manji, to će biti bolji imunitet djeteta.

U bebama sluha i vizija slabo su razvijeni, a sve što se događa oko nje se percipira kroz kožu i dotakne. Nježne i mirne poteze mogu umiriti dijete. Veliki broj živčanih impulsa poslanih u mozak u vrijeme masaže promiče pravilan fizički i mentalni razvoj.

Podijelite bebu masažu u tri vrste: preventivno, terapijsko i preventivno i ljekovito.

Medicinska masaža se provodi kod kuće ili u klinici od strane stručnjaka. Neophodno je masaža beba kada:

 • Kongenitalne napetosti i displazija;
 • Hipertonno mišićno tkivo;
 • Zakrivljenost nogu;
 • rahitis;
 • skolioza;
 • hipotonija;
 • pneumoniju;
 • astma;
 • kile;
 • Kršenje središnjeg živčanog sustava.

Preventivna masaža vrše roditelji i kod kuće bez ikakvih kontraindikacija. Liječenje i profilaktičko liječenje propisano je ako postoje problemi s plućima, gastrointestinalnim traktom i kardiovaskularnim sustavom.

Koliko često trebam masirati bebu?

Masaža počinje raditi najranije tri tjedna. Ako je propisana terapijska masaža, to se obavlja na tečajima od 10 sjednica svaka tri mjeseca. U rijetkim slučajevima - s pauzom od mjesec dana. Ovaj interval je zbog povećanog stresa na još uvijek slabim tijelima u prvom mjesecu života novorođenčeta.

Preventivna masaža kod kuće blaža. Uz normalnu reakciju na bebu, može se izvoditi dnevno ili čak nekoliko puta dnevno. Uvodne sesije traju ne više od 5 minuta. Vrijeme postupaka masaže se postepeno povećava. Do 3 mjeseca sjednica traje oko 20 minuta, a 6 do 35-40 minuta vježbi.

kontraindikacije

Ne provode masaže s groznicom i povišenom temperaturom, kožnim i hladnim poremećajima, povećanom ekscitacijom i bolesti krvožilnog sustava. Masaže za bebe s kvarom srca mogu se obavljati samo u dogovoru s pedijatrom i kardiologom. Ako postoji umbilikalna kila, onda kretanje ne utječe na pupak.

Inače, kila može biti stegnuta.

Osnovne tehnike izlaganja

Za bebe od 0 do 3 mjeseca, možete učiniti:

 • Stroking dlan za opuštanje, poboljšanje cirkulacije krvi, povećanje ton;
 • Mljevenja. Oni poboljšavaju prehranu mišićnog tkiva, smiruju živčani sustav, zagrijavaju mišiće. Tehnika se razlikuje od udaraca u jačini pokreta;
 • Miješenje. Izvršeno kao dublje trljanje. Držite srednji, prsten i indeks prstima u kružnim pokretima.

Tijekom masaže novorođenčadi do 3 mjeseca kod kuće zabranjeno je utjecati na područje fontana i lakta, ispod pazuha, na području prepona i ispod koljena.

Jaki pritisak, udaranje, valjanje su kontraindicirani za mrvice.

Priprema za postupak

Prije sesije trebali biste voditi brigu o ugodnoj temperaturi u vrtiću: trebao bi biti od +18 do +22 °. Soba mora biti prozračena i svi prozori moraju biti čvrsto zatvoreni. Potrebno je napraviti masažu na ravnoj i širokoj površini prekrivenoj mekom pelenama. Prilikom provođenja postupka kod kuće uklanjaju nakit s ruku. Duga manikura je također nepoželjna - nokti mogu ogrebotati nježnu kožu djeteta.

Ruke omamljene prirodnim uljem ili vrhnjem za djecu. Možete upotrijebiti ulje kokosovog ili lavande, argan, jojoba ili shi, ulje badema ili ulja čajevca, sandalovine.

Bilo koje sintetičko ulje za hranu i zagrijavanje nije pogodno za uporabu. Komponente sadržane u njima opasne su za dojenčad: mogu izazvati alergije i trovanje.

Sesije se provode u razdoblju od 60-90 minuta nakon jela. Preporuča se uključiti mirnu glazbu: dječja klasična glazba, oceanski zvuk i pjevanje ptica u kišnoj šumi, zvuk kiše ili meditativna melodija.

Kako napraviti masažu

Osnovna pravila masaže:

 • Pokreti za ruke moraju biti lagani, meki;
 • Svi kružni pokreti su u smjeru kazaljke na satu;
 • Masaža je zaustavljena ako beba spava, pokazuje nezadovoljstvo, nestašno.

Tijekom sesije s djetetom morate razgovarati na miran i tihi glas, preporučuje se i isključivanje telefona. Svaki dlakavi i glasni zvuk može zaplašiti dijete.

Prilikom izvođenja bilo koje metode koristite smjer kretanja odozdo prema gore ili od strane do središta. Masaža počinje raditi s rukama. Prvo, masirane su prste, a zatim dlanove i zglobove. Thumb staviti u dlan djeteta i dopustiti mu da shvati. Druga je ruka masaža područja od zgloba do ramena.

Stopala se masažu počevši od stopala i nožnih prstiju. Jedna ruka je omotana oko šine, a palcem drugom - trljanjem stopala i intenzivnim kružnim pokretima. Zatim nastavite da milovati donju nogu i bedra. Kada masirati noge, potrebno je ravnomjerno masirati sve mišiće, ali izbjegavajte područje koljena. Spojevi koljena novorođenčadi su slabi, pa ih svaki trening može oštetiti. Tijekom masaže ruke i noge ne mogu biti nepovezani - oni ostaju u svom prirodnom polu-savijenom stanju.

Trbuščić se pomakne iz pupka u kružnom gibanju. Ruke su prebačene na sredinu trbuha i nastavljaju klizanje dlanova preko kože s minimalnim pritiskom. Tada je utrljala koso i poprečno mišiće.

Dlanovi se prenose ispod donjeg dijela leđa i masiraju strane. Prsa se masažu od prednje do ramena, zatim prenose na strane, a područje mliječnih žlijezda se ne dodiruje.

Dijete se prebaci na trbuh i počinje raditi s leđima. Stroking leđa djeteta proizvode stražnji dio ruke i smjer kretanja - od stražnjice do vrata. Nakon nekoliko udaraca, smjer se mijenja. Kada beba počne podizati i držati glavu kao odgovor na kretanje ruku, masaža se zaustavlja.

Završi sesije okrećemo dijete s lijeve strane: držite li stranu, držite prste duž kralježnice od sakrale do vrata. Kada masirate mišiće vrata i leđa, pravilna reakcija djeteta bit će želja za savijanjem prema naprijed. Postupak se ponavlja tri puta, nakon čega se okreće desno.

Nakon masaže, možete ponuditi malo vode za bebu ili ga hraniti za vraćanje energije. No, većina djece zaspati odmah nakon sesije.