Dijete 3 mjeseca

Zdravlje

Starost od 3 mjeseca ponekad se zove "zlatno razdoblje". U to doba obično kolik i osip, koji se pojavljuju u prvim tjednima djetetovog života, opadaju ili potpuno nestaju, a problemi i srodni problemi daleko su. Osim toga, u ovoj dobi djeca postaju aktivnija i društvena.

Dijete 3 mjeseca: razvoj

Do 3 mjeseca u dojenčadi povećava se ton mišića koji obično nestaje. To dovodi do činjenice da su ruke stisnute u kamere su unclenched, i kretanja nogu i ručke postaju aktivniji. Dok se održava hipertonija, vrijedi savjetovati s pedijatrom i proći kroz poseban tečaj masaže. U ovom dobu vratni mišići postaju mnogo jači i dobro drže vrat u vertikalnom i vodoravnom položaju, što olakšava hodanje s djetetom.

Broj odmrzavanja se svodi na 5 puta dnevno, a za umjetne namirnice ovaj broj je još niži.

Težina djeteta u 3 mjeseca i dalje raste vrlo brzo. Za djevojčice ta brojka može iznositi od 4,2 do 7 kg, a za dječake 4,5 do 7,5 kg. Rast dojenčadi u 3 mjeseca raste čak i brže od težine. Djevojčice u to doba mogu narasti do 55,5 do 64 cm, a dječaci - do 57 - 66 cm.

Razvoj dojenčadi 3 mjeseca, uz fizičke parametre, uključuje razvoj novih vještina. Obično djeca ove dobi mogu:

 • dobro je podići glavu u položaj na trbuhu, mnoge bebe pokušavaju gledati okolo u takvoj pozi;
 • osmijeh i smijeh, a često djeca od 3 mjeseca počinju guliti i urlati;
 • prepoznati mamu i prosvjedovati na njenom odlasku;
 • prevrtati od ležanja na trbuhu s jedne strane;
 • stići do sjajne igračke i zgrabite ga;
 • povucite olovke i oteti igračke u usta.

Dojenčad 3 mjeseca aktivno učite o svijetu i naučite komunicirati s voljenima. Stoga djeca u ovom dobu vole da ih se nose u svojim rukama i razgovaraju s njima. Djeca već znaju kako okrenuti glavu po volji i usredotočiti svoju viziju na objekte koji se kreću. U tom razdoblju djeca pokazuju zanimanje za glazbu i glazbene igračke. Mnoga djeca znaju svoje ime i reagiraju na nju.

Ako je tri mjeseca beba dobro raspoložena, može se smijati i smijati. Zvukovi koje dijete izražavaju postaju jasnije, pogotovo ako razgovaraju puno s njim, pjevaju pjesme i uključe glazbu.

Nastava s bebom 3 mjeseca

Dijete u ovom dobu postaje mobilno i vrlo aktivno. Već se može okrenuti, igrati, premjestiti noge i ruke. Uz bebu na 3 mjeseca, možete početi vježbati i igrati. Sljedeće klase su prikladne za njega:

 1. Igre sa svijetlim igraćim vješanjem. U krevetiću, igralištu ili kolicima, gdje leži dijete, možete objesiti nekoliko zveckanja ili životinja. Toddlers obično početi doprijeti do njih, koji razvija svoje mišiće. Umjesto toga, možete koristiti posebne dječje sagove.
 2. Gimnastika. Najbolje od svega, za svoje jutarnje sate prikladni su. Vježbe za bebe 3 mjeseca usmjerene na razvoj ligamenta i mišića te razvoj novih vještina. U tom slučaju treba uzeti u obzir težinu djeteta, budući da se s značajnim odstupanjima od normalnih pokazatelja zahtijeva posebna vježba i specijalne vježbe.
 3. Masaža. Roditelji mogu provoditi dnevnu masažu svjetla kod kuće. Obično djeca vole ovaj postupak.
 4. Hodanje na svježem zraku. U roku od 3 mjeseca, dijete ne samo da može nositi kolica, nego i izlaziti iz nje na ulici i držati se na ruci. Dijete s velikim zanimanjem gledat će uokolo gledajući strojeve, životinje, biljke i druge stvari.
 5. Vježbe na posebnoj lopti. Fitball dobro pomaže nositi se s crijevnom kolikom, koja je uobičajena za djecu u prvim mjesecima života. Osim toga, klase na njemu razvijaju koordinaciju i mišiće djeteta.

Razredi s dojenčadi 3 mjeseca mogu uključivati ​​igre u domaćim igračkama koje su izrađene od materijala različitih krutosti i teksture. Za razvoj motoričkih vještina korisno je davati razne predmete za olovke za djecu, naravno, pazeći da su sigurne za dijete. U ovom dobu beba može kupiti mekane kocke, razne zvukove.

Jasno je da se tročlana djeca još ne igraju s drugim bebama, ali su sretni što ih gledaju. Djeca ove dobi vole gledati njihov odraz, za to možete staviti malo ogledalo u njegovu arenu (važno je da je sigurno). U razdoblju kada je dijete budno, možete uključiti različite pjesme ili zabavnu ritmičku glazbu. Pod njom možete plesati s bebom u vašim rukama ili plakati rukama na vrijeme s glazbom. Prije nego stavite bebu na spavanje, možete uključiti mirnu izmjerenu glazbu. Ako to učinite redovito, dijete će uhvatiti vezu između glazbe i djelovanja roditelja i lakše će zaspati.

Dnevni režim dojenčadi 3 mjeseca

Dnevni režim dojenčadi 3 mjeseca nešto se razlikuje. Trajanje sna postaje znatno manje. U ovom dobu dovoljno je da beba spava oko 14-15 sati dnevno, ali neka djeca imaju manje vremena. U ovo doba obično se određuje način dana i spavanje djeteta. U većini slučajeva beba spava bez prekida oko 8 sati noću, a također 2 puta dnevno za 1-2 sata i 1 put - do 3 sata. Ovo je posljednje razdoblje sna najprikladnije za hodanje. U nedostatku teških mrazeva, jakih kiša i vrućine, potrebno je svakodnevno hodati s djetetom ove dobi najmanje 5 sati.

Osim masaže, gimnastike i redovitog kupanja, za 3 mjeseca možete dodati i zračne kupke. Kao u ranijoj dobi, djetetov jutarnji i večernji toalet nužno se održava svaki dan, uključujući pranje, čišćenje ušiju i nos, pranje šava. Preporučljivo je kupati dijete svaki dan prije odlaska u krevet noću. U kadi možete dodati niz infuzije ili izgaranja kamilice, pomoći će se nositi se s mogućim osipom, peludom i drugim osipima.

Gimnastika za bebe 3 mjeseca

Za obavljanje gimnastike za bebe 3 mjeseca, možete koristiti dodatne predmete, kao što su teretana, reljef i ostalo. Svako beba postignuće treba biti pozdravljena sa pohvale.

Glavne vježbe za novorođenčad 3 mjeseca su sljedeće:

 1. Puzeći. Crvi se položi na trbuh i noge su savijene tako da se koljena razilaze u različitim smjerovima. Tada je stopala bebe držana na dlanu odrasle osobe. Djeca ga guraju i kreću prema naprijed. Ova vježba treba provoditi samo tamo gdje ima dovoljno prostora i vidjeti da dijete ne pada.
 2. Embrij. Dijete se nalazi na stražnjoj strani, a ruke su prekrižene unakrsno na prsima, noge s razvedenim koljenima su pritisnute na trbuščić, a glava je malo nagnuta na prsa.
 3. Pješačka. Dijete se drži čvrsto ispod pazuha i spušta kako bi se s nogama približio ravnoj vodoravnoj površini, a zatim nagne naprijed. Dijete reagira na ovo s neobičnim koracima. U tom slučaju, morate se pobrinuti da dijete ne naginje jako na nogama i ne stoji na čarapama.
 4. Suho kupanje Dijete se stavlja na trbuh tako da mu je prsa na ruci odrasle osobe, a dječja stopala drže se na drugom mjestu. Nakon toga, dijete je malo podignuto iznad stola, podižući noge samo iznad njegove glave. U tom položaju beba može provesti nekoliko sekundi.
 5. Udara. Dijete je položeno na leđima, prstom prstom u ruci, držeći djetetovu ruku s drugim prstima, drugu ruku bi trebala držati djetetove noge. Pažljivo vršite revoluciju s leđa, prvo na svojoj strani, a potom na trbuhu. Možete izvesti vježbu i obrnutim redoslijedom, okrećući dijete iz trbuha prema natrag.
 6. Klizanja. Uništene mrvice. Ruke uzeti noge na dnu. Zatim je polako poravnala jednu nogu djeteta, dok je klizila stopalo na površinu stola. Nakon toga, ponovite vježbu za drugu nogu.

Pored uobičajenih i poznatih gimnastičkih vježbi, postoje i druge mogućnosti za gimnastiku. Jedna od njih je dinamična gimnastika, koja uključuje različite vježbe koje se provode u zraku. Mnogi se roditelji, osobito bake, boji takve gimnastike na prvi pogled. Preporučljivo je učiti takve vježbe u skupinama.

Masaža za bebe 3 mjeseca

Stručnjaci dijele masažu za bebe 3 mjeseca u dvije skupine: liječenje i tonik. Prvi od njih mora propisati liječnik, a provodi ga kvalificirani stručnjak, jer u suprotnom to može dovesti do negativnih posljedica. Uz pravilnu uporabu masaže pomoći će se nositi se s raznim bolestima i abnormalnostima u razvoju djeteta.

Restauratorsku masažu dopušteno je provoditi kod kuće samostalno. Doprinosi pravilnom razvoju mišića i ligamenta, ima pozitivan učinak na sve organe i sustave djeteta.

Provođenje takve masaže dobro je povezano sa zračnim kupeljima koje jačaju imunitet djeteta. Važno je da je raspoloženje bebe bilo dobro. Prvo, dijete treba biti oduzeto i smješteno na stalak za promjenu ili drugu ravnu tvrdu površinu. Masažu vrše laganim pomicanjem pokreta koji se kreću prema gore od stopala do prepona. Posebnu pažnju treba posvetiti stopalima bebe, milovati i prebrojavati svaki prst. Zatim idite na masažne olovke, krećući se od ruku do ramena. Nakon toga, masaža prsa od centra do ručke. Masaža trbuha ga miluje u smjeru kazaljke na satu, pridonosi boljem ispuštanju plina i smanjuje pojavu kolike.

Zatim, trebate obratiti bebu na trbuščić. Između ostalog, ležanje na ovom mjestu pomaže uklanjanju viška zraka iz probavnih organa, kao i jačanje mišića ramena i vrata.

Masaža beba može biti samo kada je u dobrom raspoloženju. U isto vrijeme trebate razgovarati s djetetom, pjevati pjesme, reći pjesme i šale i smijati se. Ova masaža zadovoljit će i majku i bebu.

Dijete 3 mjeseca: hranjenje

Jedna od najkontroverznijih pitanja koja su razgovarali stručnjaci i roditelji bebe je rana komplementarna hrana. Štoviše, na ovom području postoje dva dijametralno suprotna mišljenja. Neki ljudi vjeruju da je rano hranjenje korisno i daje djetetu potrebne elemente, dok su drugi sigurni da beba u ovoj dobi ima dovoljno majčino mlijeko.

Razumijevanje tko je u pravu, vrijedno je napomenuti da su sva djeca različita, a njihove potrebe također znatno variraju. Naravno, beba 3 mjeseca mamac nije potrebna, ali postoje i situacije gdje je jednostavno potrebno. To uključuje nedostatak majčinog mlijeka, preuranjenost, dobitak na težini i još mnogo toga. Hrana u ovom dobu može se sastojati od sokova od povrća, pire krumpira ili kaše. Prvo uvođenje neobične hrane ne smije prelaziti četvrtinu male žlice. Zatim postepeno povećavajte ovaj dio, dovodeći do dopuštenih dobnih normi. Istodobno, potrebno je pažljivo pratiti reakciju bebe novom proizvodu, jer to može dovesti do poremećaja probavnog trakta ili alergijskih reakcija.

Za ispravno uvođenje komplementarne hrane morate slijediti nekoliko preporuka:

 1. Hranjenje počinje s hranjenjem, a zatim se djetetu daje dojka.
 2. Prvi dijelovi novog proizvoda trebali bi biti minimalni.
 3. Nakon uvođenja jednog proizvoda, sljedeći se može unijeti ne prije tjedan dana.
 4. Kada se pojavi bilo kakva reakcija na mamac, ona se odmah otkazuje.
 5. Na dan možete dati dijete samo jednu vrstu komplementarne hrane.

Dopunsko hranjenje za dojenčad 3 mjeseca ne samo je izborno, već i nepoželjno. Za bebe ovog doba majčino mlijeko je najbolja hrana. Stoga, u nedostatku razloga za uvođenje rane komplementarne hrane, bolje je napustiti ga sve dok dijete ne ostane 5-6 mjeseci.

Kriza od 3 mjeseca u dojenčadi

Nisu svi roditelji znaju da u 3 mjeseca mnoge bebe imaju krizu koja također nosi ime "laktativno". Vrlo je važno pravilno prevladati jer inače dijete može napustiti dojku, zaustavljajući prirodno hranjenje. Prvi znakovi 3-mjesečne krize su sljedeće manifestacije:

 • beba odbija dojku. Možda postoje varijacije: beba ne smije uzimati grudi, može sisati loše, može baciti prsa 1-2 minute nakon početka sisanja i sl.;
 • dojenčad je često gladan, gura gladna tantruma, plače, ali tvrdoglavo odbija dojku;
 • beba ne spava dobro, često se probudi;
 • dijete može izgubiti težinu.

Točno razdoblje krize laktacije ne može se utvrditi. Počinje u svakom djetetu u različito vrijeme, ali u većini slučajeva dolazi do krize u 2,5-4 mjeseca. Nisu svi djeca doživljavaju laktacijsku krizu. Prevladavanje ove krize nije baš teško, ali za to morate priložiti određene akcije. Dječji stručnjaci savjetuju:

 1. Ni u kom slučaju ne bacajte prirodno hranjenje, stavljajući dijete u smjesu. Davanje bebe prsa u ovom trenutku je potrebno u bilo koje vrijeme prema njegovoj želji. Dijeta u budućnosti brzo se oporavlja od prevladavanja krize, jer će prije ili kasnije glad pobijediti i beba će ponovno početi sisati.
 2. Svi hiši i tantrumi djeteta koje trebate izdržati. Još je premalen, tako da neće razumjeti uzvike i uvjeravanje. Bolje je ponašati se mirno, milovati dijete i ljubiti ga. Možete pjevati bebe umirujuće pjesme koje će ga smiriti.
 3. U kriznim vremenima dijete zahtijeva više pažnje. Trebao bi ga češće uzeti, igrati s njim i zabavljati se.
 4. Možete pokušati hraniti dijete u drugom neobičnom položaju za njega. Možda je to ono što će mu pomoći da pobjegne i vrati se na pravilnu prehranu.

Ne smijemo zaboraviti na majčinu prehranu. Tijekom krize trebate revidirati prehranu, uklanjajući sve masne, gorke, začinjene i pržene hrane. Neki proizvodi mogu mlijeko davati neugodan okus i miris, također moraju biti napušteni.

Razvoj za malu djecu - masaža za bebu od 3 mjeseca

Gledajući novorođenče - na malim nogama, rukama i prstima - svaka osoba je prožeta osjećajem emocija, tako da izgledaju krhko i bespomoćno. Čudno je napraviti masažu za beba od tri mjeseca! Međutim, pedijatri čvrsto preporučuju roditeljima da počnu provoditi tečajeve masaže za dijete gotovo od prvih dana života.

Vrste masaže za novorođenčad

Beba masaža može se podijeliti u dvije vrste: tonik i iscjeljivanje. Prvi tip je učinjen za bebe od 0 do 3 mjeseca i sastoji se od različitih udaraca. Elementi postaju složeniji kada dijete sazrijeva. Terapeutska masaža propisuje liječnik i obavlja ga stručnjak.

Obnavljanu masažu mogu obavljati roditelji djeteta nezavisno. Sprječava pojavu poremećaja mišićno-koštanog sustava, pozitivan učinak na razvoj živčanog sustava i rast bebe. Također, opća masaža pomaže u rješavanju problema s probavom, poboljšava san. U ranoj dobi mozak djeteta se aktivno razvija. Nastajanje cerebralnog korteksa usko je povezano s motilitetom, tako da opći tijek masaže pomaže djetetu da se razvije ne samo fizički nego i psihički.

Terapeutska masaža djetetu može propisati stručnjaci već u dobi od jednog do dva mjeseca. U pravilu, imenuje ga neurolog ili ortopedist za sljedeće naznake:

 • tortikolis;
 • rahitis;
 • Dysplasia zglobova kuka;
 • skolioza;
 • Ravne noge;
 • Klinikularna kila;
 • clubfoot;
 • Inguinalna kila;
 • Kašnjenje u fizičkom ili motornom razvoju.

Terapeutska masaža obavlja isključivo stručna osoba. Obično se u dječjim klinikama besplatno šalju na terapeutsku masažu u sobi za masažu. Taj problem možete riješiti s masažnim terapeutom o provođenju postupka kod kuće, što je udobnije za bebu i majku, ali ta se usluga plaća.

Priprema za tonicnu masažu

Restorativna masaža može se obavljati na dojenčadi iz prvih mjeseci života. Da bi beba donio samo radost i ne izaziva nelagodu, trebali biste biti pravilno pripremljeni za to. Tablica na kojoj će se masaža izvoditi mora biti stabilna, površina mora biti ravnomjerna. Za mekoću možete postaviti tanki pokrivač, pokriti ga pelenama. Također ćete trebati krema za bebe (beba ulje ili tekući parafin).

Mala djeca su osjetljivija na hladnoću i zamrzavaju se brže od odraslih pa se postupak mora provesti u toploj sobi. Prozori i otvori trebaju biti zatvoreni, sprečavajući skice. Optimalna temperatura je + 25 ° C (minimalna temperatura nije manja od + 22 ° C).

Masaža se provodi pola sata prije hranjenja ili ne prije 40 minuta nakon toga. Za ovaj postupak, bolje je odabrati jutarnje sate kada je dijete u dobrom, mirnom raspoloženju. Emocionalno stanje majke igra važnu ulogu. Masaža se treba izvoditi samo u uravnoteženom stanju.

provođenje masaža

Strip beba i stavite ga natrag na stol za masažu. Počnite milovati noge. Napadi se izvode odozdo prema gore, tj. Kretanje počinje od stopala i završava u području prepona. Ponovite 5 puta.

Podignite dno dijete u lijevu ruku i nacrtajte lik osam na desnoj ruci. Ponovite 5 puta. Broje prste od malog prsta do velikih. Pratite svoje pokrete s mahune ili pjesme.

Masirajte djetetove ruke i odozdo prema gore, to jest, od ruke do ramena. Udarajte unutarnju i vanjsku površinu ruku 7 puta.

Prsa su tri puta pomilovala preko ramena na ramenima.

Tumija beba je masirana strogo u smjeru kazaljke na satu 5 puta. Zatim se pokorni mišići pomiluju i istodobno kreću s obje ruke s bočnih površina tijela na područje iznad pupka. Da biste olakšali povlačenje plinova, možete povući djetetove savijene noge na trbuh nekoliko puta. Završava masažu trbušnih udaraca u smjeru kazaljke na satu.

Stavite dijete na trbuh. To je korisno kao samostalna vježba koja se savjetuje da se provede prije hranjenja. Štoviše, kad se dijete okrene naopako, nastoji podići glavu, što jača mišiće ramena. Udarite dijete gore i dolje izmjenično između unutarnje i stražnje strane dlanova 5 puta.

Masaža bi trebala uzrokovati samo pozitivne emocije u djeteta. Pratite ga mirnom glazbom, ljubaznim riječima, žurbama, vicama (kao i mogućim pjesmama u izvedbi moje majke). Otvoreni majčin osmijeh, ljubazne riječi i nježne ruke učinit će sjednici jedno od omiljenih aktivnosti bebe, pridonoseći jačanju njegovog zdravlja.

Kako napraviti bebu opću masažu na mjesec dana starog djeteta i bebe u 3 mjeseca: video masaže bebe na 3 mjeseca (Dr. Komarovsky)

U ovom članku, naučit ćete kako masažu beba 3 mjeseca (video). Dr. Komarovsky će vam detaljnije reći o općoj bebi masaži za mjesec dana staru bebu, bebu u 3 mjeseca. i stariji.

Indikacije za masažu 3 mjeseca starog djeteta

Masaža ima mnoge dodatne prednosti za dojenčad, posebno prije dobi od 1,3 mjeseca, uključujući:

Može pomoći 3 mjeseca bebe:

 • razvijati mentalno, društveno i fizički;
 • Ostanite opušteni i ne uzrujavajte se;
 • sve manje i manje plačući;
 • bolje spavati.

Istraživanja su također pokazala da može pomoći dojenčadi, prije nego što navršavaju 3 mjeseca, da se brže oporave od žutice.

Tehnike masaže novorođenčadi u dobi 1-3 mjeseca

Masaža beba u dojenčadi od 1-3 mjeseca najčešće se sastoji od blagog, ali dinamičnog milovanja tijela djeteta s rukama roditelja. Može se koristiti hipoalergenska ulja ili hidratantna sredstva kako bi vam ruke glatko klizile preko kože.

To je osobito korisno za prerane bebe kao dio posebne pomoći. To stimulira ključni živac, nazvan vagus, koji povezuje mozak s vitalnim organima, uključujući i želudac. Masaža može pomoći u održavanju učestalosti srčanih udara preranog beba stabilnom.

Preventivna masaža za bebe u 3 mjeseca

Kao dio uobičajene masaže, u roku od 3 mjeseca dopušteno je lagano manipulirati gležanjima djeteta, zapešća i prstiju. Može se napraviti u formatu igre, a zatim kao i beba od 3 mjeseca.

Miran, izmjereni razgovor s bebom ili pjevanje roditelja olakšat će proces koji će mirno i uravnotežiti bebu.

Umirujuće ručne poteze osmišljene su da stimuliraju blagostanje zahvaljujući oslobađanju hormona oksitocina.

Biljna ulja za postupak s visokim sadržajem linoleinske kiseline, kao što je suncokret, prikladniji su za kožu dojenčadi nego ulja s visokim udjelom oleinske kiseline, kao što je maslinovo ulje.

Terapijska masaža za učvršćivanje novorođenčadi

Učinkovit dodatak postupcima iz hipertona (s tonusom, povećanim mišićima), au slučajevima gdje je dijagnosticirana tortikuloza, gimnastika na fitballu će biti za dojenčad osim aktivnosti koje uključuju skup posebnih vježbi.

Nema sumnje da li je potrebna masaža, osobito ako je tonik, za roditelje čije djece dijagnosticira PPCNS (karakteristično za perinatalnu oštećenja organa koja tvori središnji živčani sustav).

Unutar prvih nekoliko puta, ruke s djetetom možete jednostavno masaža djetetovih stopala s krema ili uljem s vlasi dok ne dobije osjećaje. Noge su prikladne za početak manipulacije, jer je dijete naviklo da se dotakne na noge tijekom promjene pelene.

Sva se vremena trebate usredotočiti na reakciju bebe. Ako je tiho možete nastaviti. Ako ste zabrinuti, vrijedi promijeniti način na koji se manipulacija izvodi. Ako beba plače, sesija treba završiti.

Kako napraviti općenitu baby masažu bebe

Potrebno je kretati se nogama, lagano cijepite područje tele i bedra. Onda biste trebali uzeti jednu nogu u rukama i lagano ga okrenuti nekoliko puta u svakom smjeru, a zatim ga malo prste prstima u smjeru od gležnja do prstiju. Zatim morate promijeniti nogu i ponoviti.

Potrebno je koristiti prste kako biste opisali krugove na petama i nogama svake noge.

Zatim morate uzeti svaki prst na nozi za bazu i nježno ga povucite kako bi vam prsti bili skliznuti kao rezultat.

Analogno s nogama, olovke se također masiraju.

Ako ne znate kako čistiti nos novorođenčeta iz štipa, da to učinite, idite na http://helsbaby.ru/kak-pochistit-nos-novorozhdennomu-ot-soplejj.html, jer pravilno čišćenje nosa neće dovesti do loših posljedica za vaše beba.

U zoni djetetova prsa i trbuha, trebali biste pažljivo staviti obje dlanove (u ravnom stanju) u sredinu i polako ih razdvojiti. Istodobno s prstima potrebno je opisati male krugove usmjerene prema van.

Nakon što je beba uključena na trbuščić, prati ga prstima, opisujući sićušne krugove, kako bi se s lijeve strane kralježnice premjestio s vrata na stražnjicu.
Posebna pozornost treba biti usmjerena na vrat djeteta.

Kontraindikacije za masažu

Neke kontraindikacije čine opću masažu nesigurnom za djecu u dobi od 0 godina u određenim situacijama.

Kada bebe 3 mjeseca. bolesna, neprihvatljivo je masaža njihovih specifičnih dijelova tijela.

Na primjer, želudac može biti preosjetljiva u preranom dojenčadi do 3 mjeseca. Njihovi unutarnji organi mogu biti previše tanki i mogu se pojaviti modrice ako se primjenjuje preveliki pritisak.

Osim toga, dječji kosturi su također tanki, a kosti se lako mogu slomiti ako se na krivom mjestu nanese prevelik pritisak, naročito na leđima.

Iako se radi o tečaju (dnevno, restorativno ili drugo), ona će biti kontraindicirana za novorođenčad od 3 mjeseca ako su prisutne infekcije ili iritacije kože.

Ako vam je teško izgubiti težinu nakon porođaja, preporučujemo Chocolate Slim, za gubljenje težine, to je ono što vam je potrebno, a povratne informacije ljudi o tome nevjerojatno su.

Dr. Komarovsky o raznim vrstama masaže (video)

Da bi se znalo kako razviti masažu djetetu kod kuće, ima smisla preuzeti video i kućne masaže na kojima se detaljno opisuju. Njihov je autor dr. Komarovsky.

Naravno, mnogo će više roditelja djeteta biti upoznato s tehnikama kako napraviti bebu masažu, usmjerenu na razvijanje novorođenčadi, a ne putem videa, već u materijalima na slikama.

Dr. Komarovsky je uvjeren da će biti korisno odabrati trenutak za sjednicu između segmenata hranjenja (na primjer, nakon kupanja, prije hranjenja i spavanja). Tada se beba neće spavati i opterećivati ​​hranom. Također je bolje da ga ne započnete prije spavanja.

U videu dr. Komarovskog rečeno je da prije početka mora biti siguran da je soba topla (oko 24 ° C), staviti bebu na ručnik, može biti potpuno gola ili odjevena u nešto tanko.

Obavezno završite svaku sesiju uz zagrljaj. Masaža je sjajna prilika da se osjećate kao da se brinete za roditelje i da se približite svom voljenom djetetu.

Gledanje videa dr. Komarovskog u nastavku, naučit ćete mnogo novih i korisnih.

O sredstvima za povećanje člana Titan Gel koji se ovdje čita, Titan gel za muškarce je popularan.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Kako napraviti masažu za bebe od 3 do 6 mjeseci i može

Masaža za dojenčad je neophodna za razvoj motoričkih sposobnosti i formiranje mišićnog tonusa. Ovo je sjajan način uspostavljanja kontakta s djetetom i komunikacije. Ako svakodnevno izvodite niz vježbi, to će vam pomoći u jačanju zdravlja bebe i sprječavanju raznih bolesti.

Važan i koristan postupak

Masaža beba najbolje je obaviti u doba kada je dijete dobro raspoloženo, nije gladno i ne želi spavati. Nije preporučljivo koristiti razne kozmetičke proizvode (kreme, ulja, losione). Prije nego što masaža dijete, soba mora biti ventilacija. Oprati ruke sapunom i toplo. Temperatura zraka treba biti udobna (+21 stupnjeva).

Značajka masaže, koja se obavlja djetetu od 3 do 6 mjeseci, je širenje broja vrsta pokreta rukom. Tečaj uključuje ne samo milovanje pokreta, trljanje i gnječenje su dodani.

Kada se radi o masaži, svi pokreti su popraćeni računom, dječak se može reći dječjim glasom. Koliko dugo traje tonik masaža? Postupak ne smije biti dulji od 30 minuta. Kada je masaža gotova, dijete mora biti toplo odjeveno. Koliko dana trebam masažu? Tečaj je obično dizajniran za 10 dana.

Obavljamo opću masažu za dojenčad od 3 do 6 mjeseci s ciljem da se formiraju normalni tonovi nogu i nogu, učeći kako promijeniti položaj tijela (okretanje, neovisno sjedenje), priprema mišiće ruke za sposobnost držanja i držanja igračke, poticanje govorne aktivnosti.

Tijek masaže za dijete od 3 mjeseca može se obaviti u medicinske svrhe, na primjer, u slučaju bronhijalne astme, upale pluća, hipertonije ili konstipacije.

Tijek masaže, koji izvodi dijete od 3 do 6 mjeseci, ima svoje kontraindikacije:

 • pustularne lezije kože;
 • bolesti cirkulacijskog sustava;
 • akutna faza bilo koje bolesti;
 • patološke promjene u radu i strukturi srca;
 • s povećanom nervozom bebe;
 • kada ima visoku tjelesnu temperaturu.

Jaki pritisak i šok udaraca, pljesak su kontraindicirani. To uzrokuje prekomjernu ekscitaciju nervnog sustava i iritaciju receptora.

Tehnika masaže na različitim dijelovima tijela.

noge

 • Masaža stopala s dojenčadi počinje s potezima.
 • Zatim od pete do prstiju provode stražnju i vanjsku stranu ruke nekoliko puta.
 • Thumb je napravio valovita gibanja.
 • Oguljeni vanjski i vanjski dio pete.
 • Zatim nastavite s laganim dodirivanjem vrhovima prstiju. Dovoljno je za 8 lakih poteza na svakoj nozi.
 • Nakon toga možete savijati i odmotati stopalo.
 • Lagano milovanje nogu počinje s nogama i pomiče se do kukova. U nekoliko pokreta - na svakoj od nogu, počevši od dna prema gore.
 • Zatim se prebacite da trljate prste u prsten. Noga je omotana oko palca i kažiprst obiju ruku. Torzije svakog dlana trebaju biti učinjene ritmičkim pokretima na koljenima. Ne možete dodirnuti šupljinu, koja se nalazi ispod koljena. Kada se pojavi blagi crvenilo, vježba završava. Vanjski dio bedra je gumiran prstima prstiju.
 • S 4 mjeseca pridružuje se gnječenju mišića nogu. Vježba "Felting". Noga je omotana oko dlanova tako da dlan jedne ruke bude na unutarnjoj strani donje noge, a drugi van. Pomicanje djetetove noge, morate se pomicati prema gore. Kompletna masaža stopala s pokretima milovanja.
 • Savijanje i razrjeđivanje nogu (razvijanje kuka).
 • Mišići nogu mogu biti ojačani sljedećim vježbama. Nakon što je rukom uhvatio nogu, najprije se mora izravnati, a zatim savijati na koljeno. Stavite stopalo na površinu i gurnite ga. Ako je teško vježbati noge, trebate ga odgoditi za kasnije razdoblje. U međuvremenu možete jednostavno udariti dječju nogu na tvrdu površinu.

trbuh

 • Počnite s laganim kružnim potezima u smjeru kazaljke na satu.
 • Učinite istodobne poteze s dvije ruke u suprotnim smjerovima.
 • Dlanove obje ruke usmjerene su jedna prema drugoj.
 • Trljanjem jastučića prstiju. Možete učiniti u bilo kojem smjeru: u smjeru kazaljke na satu, dijagonalno, u obliku spirale.

Ribni kavez

 • Jednostavno milovanje površine strijca.
 • Trljanjem jastučića prstiju od sredine do pazuha.
 • Zatim u sredini dna gore i prema ramenima.
 • Može se dodati tempo. Pritiskom prstiju pomičući se od sredine do bočne površine.
 • Završite masažu pokretima milovanja.
 • Započnite ručnu masažu rukama. Da biste to učinili, ruka jedne ruke je fiksirana dlanom i čini kružne kretnje.
 • Nakon toga svaki se prst masira od baze do vrha.
 • Slijede masirane rampe. Oni su pomilovani od ruke do ramena. Tada možete napraviti prsten trljanje.
 • Gimnastika za ruke će ojačati mišiće i hvatanje vještina. Palac se umetne u djetetov dlan. Nakon toga, ruke postupno rastu i padaju.
 • Ruke djeteta odvajaju se od strane, a zatim se pridruže i križaju na prsima.
 • Izvucite ručice za bebu naprijed. Zatim, savijte jednu ručku i istodobno zavoja drugu.

Leđa

 • Nalaz i trljanje počinju s donjeg dijela leđa. Trljanje može biti u smjeru kazaljke na satu, a može se raditi u različitim smjerovima od kralježnice s obje ruke.
 • Kada dijete ima 4 mjeseca, možete poduzeti pokret "piljenje". Dlanovi su postavljeni na stražnjoj strani bebe na kratkoj udaljenosti jedni od drugih. Pokret se provodi u suprotnim smjerovima.

Tečaj masaže traje 10 dana. Ne možemo zaboraviti na pjesmice, pjesme i jednostavnu komunikaciju.

Toniranje ili opuštanje

Toniranje masaže, što čini malo dijete, traje mnogo manje od normalne. Koliko dugo traje? Željeni učinak masaže je gotovo odmah zamjetljiv. Trajanje masaže nije duže od 15 minuta. Sve vježbe temelje se na vibrirajućem kretanju. Tu su i gnječenje, milovanje, dodirivanje. Počnite prvo obrađivati ​​mišiće leđa, glatko se krećući do mišića ruku i nogu.

 • Masaža započinje s mišicom i trljanjem. Ova faza je nužna za zagrijavanje tijela i prijelaz na druge vježbe.
 • Miješenje. Jača krvotok i podiže vitalnost.
 • Popping i tapkanje poboljšavaju funkciju unutarnjih organa.
 • Vibracije popravljaju i nadopunjuju sve druge manipulacije.

Tijek masaže za dijete do 6 mjeseci pomaže poboljšanju metabolizma, povećava aktivnost, pospanost se uklanja, normalizira kardiovaskularnu i mentalnu aktivnost.

Ako trebate dijete od 3 mjeseca, naprotiv, možete se opustiti, opuštajuća masaža će vam pomoći. Ima smisla napraviti tečaj masaže prije spavanja. Poželjno je da su takve vježbe učinjene u isto vrijeme. Koliko traje ova masaža? To bi trebalo biti učinjeno ne duže od 15 minuta.

Opuštajuća masaža uključuje lagano udaranje, dodirivanje, trljanje. To može učiniti bilo koji član obitelji. Najbolje je napraviti opuštajuću teretanu nakon plivanja.

Opuštajuća masaža mora početi s lice. Slijedeći pokreti od čela do jagodice i brade. Morate lagano dodirivati ​​prstima prstiju. Svi se pokreti rade polako. Možete ostati na ušima i masažirati ih.

Onda su djetetove ruke zaplijenjene i rastavljene na strane, a zatim prešle na prsa. Ova vježba je korisna za mišiće strijca. Idite natrag. Ruka stroking leđa od vrha do dna, bez utjecaja na kralježnicu. Trbuščić se masira u kružnom kretanju u smjeru kazaljke na satu.

Udaranje vašeg tijela pomoći će osloboditi napetosti. Dijete je podignuto pod pazuhom i uspravilo se, držeći glavu.

Opuštajuću masažu treba pratiti razgovor s djetetom, reći pjesme, pjevati pjesme, možete uključiti mirnu tihu glazbu. Pravilno izvedena opuštajuća masaža postavit će dijete 3-6 mjeseci za dobar i zdrav san, kao i pružiti dobar apetit.

Opuštajući broj tečaja masaže 10 radi se ne samo s ciljem postavljanja djeteta na spavanje. Kada hipertonija (pretjerana napetost mišića) pokazuje sličnu vrstu masaže. Kao rezultat toga, mišići se brzo vraćaju na normalu.

Opća masaža dopuštena je kod kuće. Ali prvo morate raspravljati o svim vježbama s pedijatrijskim pedijatrom.

Opća masaža i gimnastika za dijete na 3 mjeseca

Još mjesec dana iza. Dijete i dalje raste brzo i nauče nove vještine. U tri mjeseca beba se probudi pet do šest sati dnevno. Roditelji koji njeguju ovaj put već su izveli vlastitu formulu za treniranje s djetetom.

Neki ljudi vole masažu ujutro kad beba dobro raspoložena. Drugi opuštaju dijete prije kupanja, dajući mu trenutke užitka.

uvod

Tromjesečno dijete mirno drži glavu u uspravnom položaju. A ako ga stavite na trbuh, onda dijete podiže prsa, naslanjajući se na ručke. Hiperton, koji je poremetio mrvicu tijekom prva dva mjeseca, postupno prolazi.

I sve to nije bez pomoći dnevne terapijske masaže i gimnastike. Masaže u dobi od tri mjeseca vrlo su važne za prerane bebe i djecu s slabim vratnim mišićima, koje još uvijek teško održavati glavama.

Postupak jača mišićni okvir, razvija funkciju mišićno-koštane srži i motoričke sposobnosti ruku, potiče mrvice da pokuša promijeniti položaj tijela u prostoru.

Terapijska masaža u ovom dobu bori se s skoliozom, displasijom zgloba, različitim tipovima ravne nogu, kolikom, kao i ostatkom hipertonije. Konkretno, dlanove djeteta treba otvoriti i prsti se poravnati.

Značajke ove dobne procedure

Glavni zadatak tromjesečne mrvice je naučiti kako se valjati od leđa do trbuha. On će to naučiti u sljedećih nekoliko tjedana, a njegovi roditelji moraju mu pomoći na svaki mogući način.

Glavne preporuke i značajke postupka:

 • Iz stola za promjenu, bolje je da se preselite na kauč, jer je u tri mjeseca beba postala mnogo agilnija nego prije.
 • Puder i krema su čisti na stranu. Postupak se obavlja suhim, toplim rukama.
 • Pokrenite postupak u dobrom raspoloženju. Sakrij od tri mjeseca mrvica razdražljivosti ili loše zdravlje neće uspjeti. Obratite pažnju na raspoloženje djeteta.
 • Započnite s gimnastikom postavljanjem jarke zvijeri na nekoj udaljenosti od djeteta. Pokušat će je doći do nje. Kupite zvuk pogodan, s dugom ovalnom ručkom.
 • Prvi i konačni pokreti u kompleksu uvijek su milovati. Oni smiruju živčani sustav i imaju blagotvoran učinak na tonus mišića.
 • Nastavite komunicirati s djetetom tijekom sesije, nasmijavajte se, ispričajte kratke kvartine. Vježbajte pamćenje vaše bebe kombiniranjem bilo kojeg kretanja s određenim zvukom. Zatim će poznati zvuk biti povezan s tom kombinacijom.
 • Dijete je odraslo, tako da je trajanje nastave gotovo utrostručeno. Masaža za beba od tri mjeseca traje petnaest do dvadeset minuta.
 • Također povezati vježbe na fitballu i plivanju.

Tehnika masaže

Opća masaža za dijete na 3 mjeseca je kako slijedi:

ručke

Počinjemo prema već poznatom uzorku: milovanje, trljanje, vibracije, tresti. Nadalje, uvedeni su novi pokreti - ovo je pljesak i tapkanje. Oni se provode s prstima, bez uporabe sile.

Nemojte propustiti ni jedan prst na ruci, na njima se nalaze bodovi odgovorni za razvoj govora, rad unutarnjih sustava i organa.

Omatanje ruku s djetetovim rukama izvodite zamjensko miješanje i razrjeđivanje ručki. Ova vježba uklanja ton iz mišića fleksiora.

trbuščić

Tehnika trbušne masaže nije se promijenila: to su kružni pokreti u smjeru kazaljke na satu i milovanje kosih mišića. Tako je i prevencija crijevne kolike i pupčane kile. Masaža za umbilikalnu kila u novorođenčadi pomaže da se oslobode bolesti zauvijek.

Podignite noge, savijte ih na koljenima i pritisnite na trbuščić. Zatim naizmjence podignite desnu i lijevu nogu na prsa. Ove vježbe pomoći će vam da izbjegnete probleme s stolicom.

noge

Masirajte noge od stopala do bedra. Pažljivo rade, bez iznenadnih pokreta, u smjeru od pete do prstiju.

Prstom nacrtajte figuru 8, utrljajte prste, iznutra i izvan nogu.

Dovršite masažu stopala laganim udarcima. Masaža stopala nadopunjuje trljanje prstena. Koljena se ne mogu trljati.

U tri mjeseca dodaju se vježbe "klizne noge": dijete je na poziciji na leđima, masažni terapeut zauzima nogu po donjoj nozi, a noga počinje kliziti duž površine u smjeru suprotnom od stražnjice. Ponovite pet puta za svaku nogu.

natrag

Stražnja masaža također nije promijenjena: prvi udarci odozdo gore, a zatim odozgo prema dnu.

Nakon toga slijedi brušenje od stražnjice do ramena. Nemojte dirati samu kralježnicu.

Stražnjice se zagrijavaju s točnim pokretima stezanja. Posljednji element bit će povratni reflex flexion kada dijete leži na svojoj strani i pomiluje na leđima.

Što je dacryocystitis u djece, simptomi, uzroci bolesti i metode liječenja.

Gimnastičke komplekse

Razvoj i masaža djeteta u roku od 3 mjeseca trebao bi biti proveden zajedno s igrama.

Uz pomoć gimnastičkih elemenata možete provjeriti reflekse mrvica.

Uzmite dijete s obje ruke na dojci i podignite ga iznad glave tako da je tijelo u vodoravnoj ravnini.

Na težini bebe treba saviti, podignite glavu i noge.

Laganje na leđima djeteta, uzmi koljeno i povucite ga u suprotnom smjeru (desni koljeno s lijevom cijevi i obratno).

Tijekom vremena, dijete treba slijediti cijelo tijelo za nogu i lako se prevrtati na trbuhu.

Ako je teško svladati taj element iz položaja na stražnjoj strani djeteta, počnite od mjesta na bočnoj strani.

Stavite dijete na pod, dok držite svoju težinu na prsima. Dijete će se početi gurati nogama s površine, čineći fleksibilne pokrete sa svojim nogama.

Dijete leži na leđima. Dopustite mu da rukama uhvatite palce. Zatim povucite na sebe. Dijete se kreće naprijed cijelim tijelom, pokušavajući sjesti.

Ovo je vrlo učinkovita vježba za jačanje vratne kralježnice. Osim toga, mrvica nauči da drži glavu.

Zatim, preporučujemo da gledate videozapis o tome kako masirati bebu na 3 mjeseca na fitballu.

zaključak

U tri mjeseca, masaža je jedan od načina na koji roditelji komuniciraju s bebom.

Svako dijete je individualno, dakle, da uživa i koristi od postupka, prilagodi se i razmotri raspoloženje. Ako je mrvica nestašna ili su zubi prerezani, onda je bolje malo pričekati s masažom.