Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Zasnivanje

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Prava masaža za bebu u prva tri mjeseca života.

Sve novorođene bebe dolaze na ovaj svijet s savijenim rukama i nogama i čvrsto stisnutim šakama. Pokreti udova djeteta su neobični. Ovaj fenomen je posve normalan i naziva se "fiziološkim tonom". Zadatak roditelja je eliminirati ovaj ton i pomoći svom malenom da shvati znanost svjesnih pokreta. Ovo će vam pomoći u masaži.

Vrste masaže

Ovisno o cilju, masaža se dijeli na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • preventivno;
 • terapeutski i profilaktički.

Terapeutsku masažu treba obaviti stručnjak. Može se propisati za sljedeće bolesti identificirane u bebi:

 • hipertonija ili hipotonija;
 • displazija kuka;
 • kongenitalna dislokacija zgloba;
 • stečena ili kongenitalna čembala;
 • umbilikalna kila;
 • Bolesti CNS-a;
 • ravne noge;
 • deformacija nogu (X- ili O-oblik).

Za svaku bolest koriste se posebne tehnike masaže koje se, u pravilu, razlikuju jedna od druge.

Preventivna masaža preporučuje se za sve novorođenčad, ako nema kontraindikacija. Sjednice takve masaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi i apetit, normalizirati metabolizam i normalizirati disanje. Kod djece s povećanom ekscitabilnošću, ponašanje se stabilizira i normalno se spava. Ispada da masaža može smanjiti sadržaj tijela hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa, s povećanim sadržajem, uništavaju se imunološka obrana tijela. Stoga, pod utjecajem masaže i poboljšava imunitet djeteta.

Budući da je preventivna masaža u većini slučajeva izvedena od strane samih roditelja, njihova sjednica dodatan je način da beba kontaktira majku ili oca. Bez sumnje, ovo će poboljšati psihološko stanje mrvica.

Terapeutska i profilaktička masaža, kao i terapija, propisuje liječnik, a provode stručnjaci. To uključuje masiranje cijelog tijela, s posebnom pažnjom na problematična područja. Ova vrsta masaže može normalizirati cirkulaciju krvi, poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, ispraviti neispravno stanje kostiju i mišića i eliminirati crijevnu koliku. Također se preporučuje za bolesti dišnih, genitourinarnih i probavnih sustava. Terapijska i profilaktička masaža blagotvorno utječe na motoričke sposobnosti djeteta. Dijete brzo uči da se prevrće, sjede i puze.

Prednosti / prednosti masaže

Na našoj koži postoje mnogi receptori koji, kada su razdraženi, šalju signale u mozak. Ovako se stimulira rad i razvoj cijelog živčanog sustava osobe, a masaža ovdje vodi vodeće položaje. Uostalom, tijekom masaže je većina nervoznih receptora nadražena.

Kada masažu tijela, cirkulacija krvi je poboljšana, a to ima pozitivan učinak na stanje bilo kojeg unutarnjeg organa. Zato se preporučuju preventivne masaže za svu djecu prve godine života.

Masaža zamjenjuje dojenčad s gimnastikom. Osim toga, novorođenčadi su još uvijek nerazvijene u slušnim i vizualnim sposobnostima, cijeli svijet osjeća se kroz dodir. Stoga je masaža koja razvija emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pediatricians smatraju da je masaža pouzdano sredstvo za prevenciju raznih bolesti, kao i koordinirano djelovanje svih organa.

Već smo spomenuli blagotvorni učinak postupaka masaže na imunitet novorođenčeta. Dakle, kao rezultat tog utjecaja, dijete će biti manje vjerojatno da će "pokupiti" različite infekcije i prehlade.

Masaže su korisne za probavni sustav, uklanjaju crijevnu koliku i konstipaciju kod djece. Oni također imaju blagotvoran učinak na mišićno-koštani sustav, pomažući u formiranju ispravnog držanja tijela i po potrebi vraćaju tjelesnu kondiciju.

Kada trebate masažu

Masaža novorođenčadi obično je propisana za sljedeće bolesti:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • mišićni hiperton;
 • valgus i ravna valgus deformacija stopala;
 • preostali refleksi novorođenčeta;
 • tremor različitih dijelova tijela;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • Cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • klatna stopala, ravne noge, deformacija nogu;
 • skolioza;
 • deformacija prsa.

Tijek masaže također se može propisati kao dio liječenja bronhijalne astme, upale pluća, prijeloma ekstremiteta, itd. Također je naznačeno u slučajevima povećanog tonskog ekstremiteta i zatvora.

Međutim, ako dijete nije identificirano posebne indikacije za masažu, oni mogu i trebaju biti angažirani sami kod kuće. Naravno, promatrajući potrebne uvjete i, nakon savjetovanja s pedijatrom.

kontraindikacije

 • Bilo koja vrsta masaže neće donijeti bilo kakvu korist ako beba ima visoku tjelesnu temperaturu. Kontraindicirana je u slučaju različitih ozljeda ili kožnih bolesti (osobito pustularnog karaktera), povećane krhke kostiju, bolesti cirkulacijskog sustava, ARVI.
 • Preporučljivo je napustiti postupke masaže usred akutne faze bilo koje bolesti.
 • U prisustvu umbilikalne kile, masaža se obavlja pod strogim nadzorom liječnika, jer je u ovom slučaju potrebno isključiti mogućnost klicanja.
 • U djece s bolestima srca, dječji kardiolog treba pratiti masaže.
 • Ne preporučuje se masaža čak i uz povećanu nervozu bebe jer takvo stanje uzrokuje povećani ton mišića.

U svakom slučaju, tijek masaže treba propisati liječnik, "amaterski" je neprihvatljiv.

Osnovna pravila

Masaža se može početi obavljati ne prije nego što će mrvica "kucati" 20 dana. Kod djece mlađe od 3 mjeseca nemoguće je masaža površine fontana i ispod koljena, ulnarnog nabora, pazuha, unutarnjeg dijela bedara. Također je kontraindicirana za pritisak i šok pokreta, pljeskanje, tako da uzrokujete samo pretjeranu iritaciju receptora i povećanu nervoznu razdražljivost djeteta.

 1. Temperatura u sobi bi trebala biti između 18 i 23 stupnja. Najvažnije je temperatura u sobi. Nemojte zaboraviti da će beba neko vrijeme biti potpuno gola i može se zamrznuti. Nema potrebe da se uvjerite da se tijekom masaže tijelo zagrijava. Ovaj aksiom odnosi se na odraslu osobu. Za mrvice, krema za masažu su nježnija od one sile, pa je efekt zagrijavanja gotovo nula. Činjenica da je beba počela zujati i temperatura djeteta može vam reći da je beba hladno. Čitamo članke o najboljim pokazateljima temperature u sobi za novorođenče, a korisno je pročitati članak o postupku stvrdnjavanja, točnije, zračne kupke za dijete.
 2. Za masažu treba pripremiti stol za mijenjanje ili bilo koju ravnu površinu. Pokrijte ga tankim pokrivačem, platnom ili pelenama. Površina mora biti dovoljno široka, tako da slobodno možete uključiti bebu.
 3. Preporučljivo je opremiti mjesto za masažu unaprijed sa svim potrebnim. Pružite ono što vam može pomoći i osigurati da se ti alati nalaze u pristupačnoj blizini. Ne biste trebali biti omamljeni i ostavite mrvicu, pa čak stavite i mobilni telefon u blizini. Također je poželjno širenje apsorbirajuće reusable pelene, jer dijete još uvijek ne može kontrolirati proces mokrenja.
 4. Posebnu pozornost treba posvetiti njihovim rukama. Dugi nokti su nepoželjni ne samo za masažu, oni su suvišni i za svakodnevnu njegu djeteta. Ljepotu ruku i dobru manikuru moguće su s kratkim noktima, pa ih odsijecite dok je pijesak u nježnoj dobi. Također se preporučuje ukloniti sve nakit iz ruku. Višak mogućnosti ozljede je apsolutno beskoristan.
 5. Biti u stanju odabrati pravi trenutak za postupak. Možete približno izračunati kada dijete pita da jede i spava. Masaža je najbolja nakon pola do dva sata nakon hranjenja. Čak i uz malo nelagode na dijelu djeteta, proces neće dati pozitivne rezultate.
 6. Tijekom masaže, nemojte šutjeti, razgovarajte s djetetom. Bilo koja dječja pjesma i dječja pjesmica bit će korisna. Takve istodobne vježbe ne samo da postavljaju dijete za pozitivno, već i razvijaju slušne i govorne sposobnosti.
 7. Postupna komplikacija vježbanja i povećanje vremena tretmana masaže.
 8. Smjer pokreta masaže: strogo odozdo prema gore, od periferije do središta.
 9. Pokret bi trebao biti oprezan i ne dajte dijete nemir.
 10. Trajanje jedne sesije je 15-20 minuta.

Korak-po-korak tehnika

Odmah se sjetite da ne bi trebao biti nikakav pokret snage pri obavljanju masaže novorođenčadi. Samo lagani pomaknuti pokreti.

 • Uvijek počinjemo s mrvicama. Maskajemo svaki prst pojedinačno, šireći kamere i obraćamo pažnju na dlanove. Nježno nastavite do masaže ručnog zgloba i postepeno se podignite iznad. Podsuknje ne dodiruju.
 • Nježno idite na noge. Prvo masirati stopalo, ne zaboravite obratiti pažnju na svaki prst. Zatim, izvodite lagane masažne pokrete u smjeru od stopala do prepona. Pažljivo s koljenima, nikakav učinak na zglobove ne bi trebao biti. Nemojte dodirivati ​​područje pod koljenima.

Važno je! Tijekom postupka masaže ruke i noge novorođenčeta moraju biti polu-savijene!

 • Postupno se prebacite na trbuščić i povucite ga iz pupka u smjeru kazaljke na satu. Zatim zatvorite ruke na sredini trbuha i počnite raditi kliznim pokretima: jedna ruka se pomiče prema gore, a druga prema dolje. U isto vrijeme pokušavamo izbjeći izloženost genitalijama.
 • Počnimo masažu djetetovog prsa u smjeru od strijca do ramena, a zatim od strijele do strane. Zglobne žlijezde zaobiđu stranu.
 • Obratimo bebu na trbuhu i nježno masažu vratom. U onim trenucima kada beba pokušava podići ili okrenuti glavu, preporučuje se zaustavljanje svih pokreta.
 • Zatim vratite masažu natrag. Ovdje postoje dva smjera kretanja - od struka do ramena, a zatim od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira. Udariti magarca u smjeru od strane bedara do površine koccige.
 • Širimo mrvicu na lijevoj strani i lagano crtimo ruku duž paravertebralnih linija u smjeru od sakrale do glave. U tom slučaju, dijete mora biti malo zakrivljeno naprijed. Nemojte više od tri pokreta i ponoviti istu stvar u poziciji s desne strane.
 • Stavljamo dijete u početni položaj i masimo glavu izbjegavajući područje fontana (vjerojatno ne biste trebali objasniti zašto). Ne zaboravite na uši. Također im dajemo malo vremena i ljubavi.

Mi smo završili masažu pokretima koji se kreću cijelim tijelom.

Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca na slikama

Ovladavanje ovim "mudrošcu" nije tako teško kao što se čini na početku. Nadamo se da ćete uz našu pomoć postati profesionalni masažni terapeut za vašu mrvicu.

Vježbe za mjesečno dijete odabiru se na temelju njegovog općeg stanja, kao i osobnih karakteristika.

Osnovne tehnike masaže prema V. I. Vasichkin

 • Stroking - manipulacija u kojoj masažni terapeut, bez premještanja kože u nabore, klizi preko kože djeteta s različitim stupnjevima pritiska;
 • Trljanje - tehnika u kojoj ruka masera donosi zamjenu, istezanje temeljnih tkiva;
 • Mijesanje je tehnika u kojoj masaža masa obavlja tri faze: fiksiranje, cijeđenje ili cijeđenje, valjanje. Ova se tehnika rijetko koristi u beznoj masaži, po mogućnosti specijalistu.
 • Vibracija je manipulacija u kojoj masažni terapeut prenosi razne oscilirajuće pokrete djetetu. U dobi od mjesec dana obično je šamar.

kompleks

 1. Udaranje ruku - 8-10 puta.
 2. Stroking noge - 10 puta.
 3. Trljanje nogama - 10 puta.
 4. Fleksija i produžetak nožnih prstiju - 6 puta.
 5. Gurnite torzo lijevo i desno - do 8 puta.
 6. Stroking abdomen - 6 - 8 puta. Ovaj skup vježbi treba provesti počevši od jednog mjeseca. Zatim mu možete dodati jednu od sljedećih vježbi svaki tjedan:
 7. Stroking back - do 8 puta.
 8. Mijesanje stopala - 6 puta.
 9. Stražnjice lupkaju - do 10 puta.
 10. Penjanje - 2-3 puta.
Zagrijte ruke i nanesite nekoliko kapi ulja na njih. Možete koristiti ulje za bebe ili maslinovo ulje. Pokrenite masažu blagim masažama s prstima. Nježno, nježno, ali samouvjereno, pomičite prste od pete do prstiju. Zatim se kretamo po nogama djeteta. Kretanje od pete do koljena, gore i dolje uz milovanje pokreta. Za početak, stavite ruke na vješalice mrvica i učinite nježne poteze postupno krećući prema djetetovoj dojci. Sada trčimo rukama i pokrećemo ruke. Sada započnite kružnim pokretom da biste potegnuli trbuščić bebe. Ako je trbuh mekan, dijete je tek nedavno pojedeno, a zatim slušajte akcije djeteta, jer je trbuh vrlo osjetljiv. Ako primijetite da beba počinje brinuti o nečemu, idite na druge dijelove tijela. Prsti udaraju lice mrvica od sredine čela do hrama, a zatim do obraza. Ako nakon cijelog procesa dijete leži opušteno i mirno, onda ga prebaci na trbuh i udara leđa dugim pokretima, glatko, od glave do pete. Ako primijetite da se dijete vrti, ne sviđa se i ne opušta, ne nastavlja raditi masažu, bolje je zaustaviti. Možda je dijete zabrinuto zbog nečega. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/4/forum/post/2577/

Masaža za dijete u prvom mjesecu nužan je način reguliranja rada mišića flexora i ekstenzora, aktivnosti živčanog sustava i ukupnog skladnog razvoja novorođenčeta.

Na temu masaže i otvrdnjavanja:

 • Ako dijete često curi kolikom, ovdje je uputa o tome kako dobiti masažu za koliku bolest;
 • Osim masaže, vrlo je korisno primjenjivati ​​otvrdnjavanje novorođene djece, pogledati pravila i metode očvršćivanja;
 • Važno je voditi nastavu na fitballu s djetetom.

Masaža beba u 1 mjesecu života

Masaža novorođenčeta od 0 do 3 mjeseca - savjeti masažnih terapeuta

Neonatalno razdoblje i do tri mjeseca potpuno je jedinstveno u razvoju djeteta. U ovom kratkom razdoblju prilagođava se potpuno novom okruženju za njega, uči vitalne vještine, na primjer, održava tjelesnu temperaturu, kreće se od nejasne slike do jasnog.

Najvažniji zadatak ovog razdoblja je naučiti držati glavu. Kao rezultat toga, nastaje prva prirodna zakrivljenost kralježnice, lordoze. Prvo, dijete uči da podigne glavu iz sklona položaja i, do trećeg mjeseca života, drži ga vertikalno u naručju odrasle osobe.

Mnoge mumije pohvaljuju da beba još uvijek drži glavu u bolnici. Ova vještina je zbog povećanog ukupnog tonusa mišića, uključujući vrata maternice. Najčešći razlog za imenovanje tečaja za masažu novorođenčadi od 1 do 3 mjeseca samo je povećani mišićni ton ili hiper ton.

U idealnom slučaju, povećani ton odlazi sam po sebi do kraja prvog mjeseca života. No, stres tijekom trudnoće, loši uvjeti okoline i mnogi drugi čimbenici dovode do činjenice da gotovo svaki dijete neurolog, nakon pregleda mjeseca, propisuje tijek masaže.

Dodijelite i preporučite wellness masažu za dojenčad od 1 mjeseca. Do ove dobi, povišeni ton mišića u djetetu fiziološka je norma. Masaža novorođenčadi do 1 mjeseca obavlja se samo na posebnim oznakama i specijalistu.

Ton može biti asimetričan na lijevoj i desnoj strani tijela ili izraženiji u gornjim udovima ili nižim. Bez obzira hoćete li se sami nositi s ovim problemom ili planirate pozvati profesionalnog masažnog terapeuta, svakako pitajte liječnika pažljivo gdje i kako se izražava hipertonija. Bolje je ako je jasno i jasno zabilježeno.

Kako se manifestira hipertonija? Kako roditelji to mogu prepoznati? To su stisnute brave, savijene napete ruke ili noge. Čak iu snu. U dobi od oko dva mjeseca, dijete bi trebalo pokazati zanimanje za ispruženu igračku, pokušati ga zgrabiti. Ako vidite da postoji interes, ali on ga dosegne šakom, to je također manifestacija povećanog mišićnog tonusa. U tom slučaju masirajte novorođenče od 0 do 3 mjeseca kod kuće.

Opća pravila za bebu masažu od 0 do 3 mjeseca

Kako masirati bebu u mjesec dana? Postoje opća pravila za dnevnu masažu od 1 do 3 mjeseca.

Uvijek nije moguće provoditi masažu istodobno, budući da dijete nije podmirilo dnevni režim, promjena raspoloženja i dobrobiti ovisi o mnogim čimbenicima. Glavna stvar da je somatski zdrav.

Pokušaj da je mrvica bila pospana i nije gladna. Istodobno, preporuča se pokretanje masaže za mjesec dana staru bebu ne prije 40 minuta nakon hranjenja.

Soba treba biti prozračena, a ne vruća, ne više od 25, a po mogućnosti 22 stupnja. Tijekom same sesije, prozori ne bi trebali biti otvoreni čak i ako je ljeto vani. Princip je odsutnost ili zaustavljanje uređaja za hlađenje i grijanje (klima uređaj, grijač).

Masaža se izvodi na tvrdu površinu. U nedostatku kauča, za takve mrvice stane bilo koji stol. Stol je pokriven dekom ili debelim ručnikom. Na vrhu se stavlja list ili jednostavna pelena, ispod njega se može staviti podstavak. Dijete bi trebalo biti bez odjeće, uključujući bez pelene. Kako biste izbjegli nezgode, možete staviti drugu pelenu između nogu.

Tijekom postupka nema kozmetike, uključujući posebna dječja i prirodna ulja. Čista suha koža je fiziološka. Maslinovo ulje se koristi u masaži odraslih kako bi se poboljšali učinci ruku masažnih tereta na tijelo. Dovoljno će biti nježan telećer dva ili tri mjeseca za bebe vaših ruku.

Naravno, rukama masažnog terapeuta treba oprati odmah prije masaže.

Masaža i wellness gimnastika

Dakle, kako masirati mjesec dana staru bebu? Gdje početi?

Kompleks wellness masaže uključuje izravnu masažu i wellness gimnastiku za bebu.

Masaža počinje za mjesec dana staru bebu s prednje strane tijela, kako bi se uspostavio kontakt s djetetom. Nemojte se žuriti i ne pretjerati u manifestu prijateljskih emocija. Govorite mirno, jasno, u uobičajenom glasu. Stavljanjem kontakt očima, možete reći djetetu što ćete sada učiniti.

Masaža utječe na sljedeće dijelove tijela iu ovom slijedu:

Masaža donjih udova i trbuha

Kada masirate donje udove, stopalo se mora držati jednom rukom na peti. Jednostavno se podiže i drži.

Postavite drugu dlanu okomito na nogu i udarajte po unutrašnjoj strani stopala do ingutinalnog limfnog čvora. Pokušajte zadržati cijeli dlan, dobro zauzete nogu. Nakon toga, povucite unutrašnjost noge od Ahilove tetive do ingutinalnog limfnog čvora. Svi pokreti su napravljeni u jednom smjeru, od ruba do središta (odozdo prema gore za noge).

Sljedeća faza je udaranje prstima u području bedra i treseći cijelu nogu s lijeve i desne strane.

Masaža donjih ekstremiteta završimo radeći s nogama. Thumb držite pod nožnim prstima, na vanjskom rubu i na petama; Ispada da cure sedam. Na isti način privlačimo lik na stopalo. Koristimo refleksnu fleksiju i proširenje prstiju (Babinski reflex), za to morate pritisnuti nogu pod prstima - oni se zavoju, na peti - ispravljaju.

Udaranje dvaju dlanova u smjeru kazaljke na satu bit će dovoljno opterećenje za trbušne mišiće.

Masaža gornjih ekstremiteta

Ručku namjestimo zahvaljujući hvatanju refleksa - ako dijete stavlja nešto u dlan, na primjer prst, on će ga iscijediti. Uz vašu ruku, koja se nalazi okomito, iz ruke izvlače cijelu ručicu djeteta iz ruke do aksilarnog limfnog čvora izvana. Prstima dodirnemo ramena i trznimo dršku.

Odmah možete i trebate provjeriti prisutnost reflektora Babkin. Kliknite na dno palca na obje dlanove i beba će otvoriti usta. Ovo nije samo refleksno ispitivanje, već i vježba koja se uključuje tijekom masaže za bebe 1-3 mjeseca.

Završavamo poravnavanjem falange prstiju.

Masaža leđa i stražnjice

Dijete mora okrenuti trbuh. Ako još ne drži glavu, postavit će ga s jedne strane. Ovo je također jedan od zaštitnih refleksa novorođenčeta.

Početak Masaža sa stražnje strane ruke milovati izvana sakralnim i 4 konvencionalnih linija: do ušća, u aksilarne limfne čvorove na kosim trbušnim mišićima, usred glutealnu mišića. Slično ubacivanje unutrašnjosti četke.

Udarimo bobice s našim dlanovima, nacrtajmo srce i ispružimo ih s palcem.

Nemojte se bojati da se pokrećete sve do laganog crvenila kože. U tom razdoblju samo tehnike masaže koriste se samo udarci i udaranje, a vi vjerojatno nećete povrijediti vašeg sina ili kćer.

Pasivna gimnastika

Važna promjena u prva tri mjeseca djetetovog života gotovo je potpuna prigušenja urođenih bezuvjetnih refleksa. Njihova prisutnost ne samo da omogućuje određivanje stupnja zrelosti živčanog sustava, nego i pomaže u vježbama pasivne gimnastike.

Po završetku prvog mjeseca masaža bebe provjeravamo prisutnost tih refleksa:

 1. Refleksno puzeći. Stavljajući dlan na noge djeteta. Mora se gurati i puzati po trbuhu.
 2. Reflex Landau. Stavite dijete na trbuh i podesite noge. Prolazio je leđima i podigao gornji dio tijela, naslonivši se na ruke. Ovaj refleks formiran je za 3-4 mjeseca, neće biti mjesec dana star.
 3. Reflex auto šetnja. Podizanje djeteta pod rukama i povlačenje, vidjet ćete kako pokušava hodati. Vježbe za pasivne gimnastike obavljaju vas i uključuju sljedeće vježbe:
 • uzdignuće niže izravnane udove;
 • podizanje donjih udova savijenih na koljenima;
 • smanjenje i razrjeđivanje kukova (ne kružna rotacija, tj. prema unutra i prema van)
 • dijagonalna veza ruke s nogama;
 • podizanje gornjih udova;
 • kružni pokreti ruku;
 • prelazeći četke ispod brade;
 • kretnje boksača;
 • wiggling beba u položaju fetusa.

Pokazatelj kakvoće masažnog terapeuta je poboljšanje turgora kože i opuštanje stezanih dijelova tijela nakon prvih nekoliko sesija. Masaža za djecu može se obaviti svaka 3-4 tjedna, od jednog mjeseca do najmanje jedne godine. Tako možete osigurati dobro zdravlje i pravilan razvoj bebe.

Više srodnih članaka:

Kako masirati bebu

Beba rođena u obitelji je velika radost i velika odgovornost. Tijekom vremena, brigu o njemu postaje teže. I masaža za novorođenče prvi je korak na putu do zdravog djeteta. Svaka majka to čini, a ponekad i snimanje videozapisa. Čak i ne znajući kako masaža novorođenčadi, kako ta masaža pomaže bebama, kako to utječe na stanice i tkiva, opće zdravlje i dobrobit, svaka žena razumije da će ljubav i milovanje, uz malo tjelesne aktivnosti, biti nevjerojatno korisni za djecu od prvog mjeseca života.

Mnoge mame ne znaju koliko starim možete početi mazati dijete. Pedijatar savjetuje svaku majku da masaža dijete, počevši od najmlađe dobi, od 2-3 tjedna. Iako je beba još uvijek prilično mala, treba mu pomoći da se razvije. Čak i jednostavni potezi čine veliki doprinos ovom poslu. Ako ne razumijete što treba učiniti, provjerite kod svog pedijatara ili pogledajte nekoliko videozapisa na internetu. Također možete zatražiti savjet majki koje već dulje daju majkama dojam kako pravilno masiraju novorođenče, rado će vam sve reći svojim primjerom.

Prednosti

Naravno, svaka masaža je velika korist za djecu u prvim mjesecima života. Bez obzira na to kakva je masaža grudi ponekad manje korisna od trljanja ili noći. Sve to ima velike prednosti:

 • Nakon periodičnog ponavljanja postupka beba će brzo početi puzati, sjesti, ustati na noge, ranije će i čak i trčati. Tijelo mrvica će se razviti puno brže kada primaju redovnu masažu.
 • Probava se poboljšava, crijeva i cijeli probavni trakt rade.
 • Poboljšanje osjetila i kontakta sa svijetom. Očiju, sluh, koordinacija, dodir, govor i govor brzo se poboljšavaju.
 • Bolest se poboljšava cirkulacijom krvi, osobito s masažom na prsima.
 • Dobar imunitet. Mrkva je manje osjetljiva na različite vrste izloženosti okoliša. Više otporni na virusne bolesti, koji su aktivno izloženi u prvom mjesecu života i koji obično bez straha zastrašuju roditelje.
 • Poboljšano držanje djece.
 • Bliski kontakt i komunikacija s majkom pomaže stvoriti posebnu vezu. Na primjer, možete primijetiti na videozapisu sličnog postupka kako su beba tako i njegova majka sretni i sretni.
 • Za novorođenče je lakše poznavati svijet.

Djelujući kroz vanjski receptorski sloj i stanice tkiva, masaža utječe na cijelo tijelo kao cjelinu, djelujući i fizički i psihički. Na primjer, mnoge se majke večeras bave ovim postupkom, ne samo radi oporavka djeteta, već i da ih smiruju - lakše je staviti djecu u krevet.

pravila

Budući da je masaža postupak ne samo za užitak, već ponekad i za liječenje, ovdje postoje pravila. Moraju se strogo pridržavati kako ne bi naštetili, stvarajući masažu novorođenčadi. Stoga, pazite da pogledate videozapis, kako napraviti masažu kod kuće.

Svakako napravite lagane, nježne i nježne poteze. Masaža za odrasle nije kako masaža beba u prvim mjesecima života. Nagli i jaki pokreti su opasni, mogu naštetiti djetetu. Na primjer, guranje previše teško na tijelu, možete dobiti frakturu prsnog koša. Slažem se, ovo nije rezultat koji ste čekali. Dr. Komarovsky savjetuje da počnu masiraju bebe s laganim i jednostavnim vježbama, trljanje, stroking, postupno povećanje opterećenja.

Izvođenje masaže, počnite s rukama i nogama, nježno utrljati prste. Zatim idite na noge, trbuščić i leđa. Kao što Komarovsky savjetuje, bolje je ostaviti prsa sama (sjetite se mogućih kršenja prsa), ako niste potpuno sigurni. Ponekad se može kombinirati s raznovrsnom gimnastikom i zračnim ili vodenim kupkama. Tipično, te ideje mogu biti prikupljene iz masaže za novorođenčad u video, od kojih vrlo na internetu. Na primjer, prvi dio masaže i gimnastike za novorođenče.

Nemojte dojiti dijete dulje od 10-15 minuta. To može biti opasno za novorođenče s vrlo osjetljivom kožom. Standardno vrijeme za masažu je jednom dnevno, po mogućnosti u prvoj polovici dana i prije jela. Obavezno se osmjehujte kod djeteta kad masaža, tako da osjeća vašu ljubav i njegu. Razgovarajte s njim, šalite.

zabrane

Malo je toga shvatilo da je to prilično složen proces, postoji kamo da pođe krivo. Čak i ako ste sami uvjereni da jako dobro znate kako masažu bebu, pazite da se posavjetujte s pedijatrom i specijalistom za masažu. Postoje mnoge kontraindikacije:

 • febrilna bolest;
 • tuberkuloze;
 • jaka hipotrofija;
 • ako su zahvaćene kože, tkiva, kostiju i mišićnih stanica;
 • krhke kosti;
 • rahitis;
 • kongenitalne bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti;
 • prijevremenost.

A ovo je samo mali dio. Štoviše, vrlo često majke slučajno nanose traumu na dijete, vrlo nehotice. Na primjer, ni u kojem slučaju ne biste trebali pritisnuti djecu fizički ili moralno. Ako dijete u prvim mjesecima života plače kad mu dajte masažu, onda se bolje zaustavite. I nije ni slučaj da boli ili je neugodno. Masaža bebi kod kuće je osjetljiva stvar i zahtijeva preciznost i određeno znanje kako ne bi naštetili djeci.

Ako shvatite da je za novorođenče, zapravo, neki pokret neudoban, ne morate je ponoviti u budućnosti. Ni u kojem slučaju nemojte činiti da vaša djeca osjećaju bol, čak i kad vam se čini da je korisno. Ova masaža treba donijeti dijete samo radost.

Također, zapamtite nekoliko mjesta koja nikada ne biste trebali pritisnuti tijekom izvođenja masaže:

Naravno, za drugačiju djecu trebat će drugačija masaža. Postoji općeniti tonik koji se može učiniti svima. Ovaj se može početi trenirati odmah. Međutim, terapeutska masaža je mnogo češća. To je propisano ovisno o individualnoj državi i blagostanju djece u prvim mjesecima života. Razmotrite neke od svojih vrsta:

 • Opća masaža abdomena koristi se za probleme s probavom. Obično, postupak se odvija samo na trbušnom području, bez ulaska u prsima.
 • Masaža za koliku djecu. Mora početi raditi od prvih dana života. Masaža tijekom kolike u novorođenčadi pomaže organizirati rad gastrointestinalnog trakta, koji je u djece daleko od savršenstva. Zato možete jednostavno uspostaviti zdravo stanje tumora djeteta.
 • Masaža suženog kanala u novorođenčadi provodi se s akcorocititima. Masaža novorođenčadi s akcorocistitom vrši se vrlo pažljivo, unaprijed, majka vrlo brzo uklanja pod korijen noktiju, temeljito pere ruke i razmazuje prste s posebnim krema ili mastima. Preporuča se masaža kanalizirati sa stručnjakom ili nakon višekratnog gledanja odgovarajućeg videa. Ako naiđete i znate što je djecja maternica, masaža je nužna, složit ćete se. I bolje je da ga ne odgađete, kako ne biste pogoršali stanje oka.
 • Za zatvor. Masaža za zatvore u novorođenčadi nije zarazna i značajno poboljšava perestiptiku. Ovo je učinkovit i jednostavan način da se riješite konstipacije. Tumijska masaža za zatvora može se izvesti dva ili tri puta dnevno. Poboljšava kuglu za masažu probave za fitball. Nastava na njemu korisna su za djecu.
 • Za borbu protiv pupčane kile.
 • Masaža vrata s iskrivljenjem u novorođenčadi.
 • Masaža za displaziju zglobova kuka. Česta pojava je dislokacija zglobova kuka u djece tijekom prvih mjeseci života. To je zbog nerazvijenosti zglobova kuka. U displasiji, dijete je lako liječljivo, unatoč teškoj dijagnozi. U većini slučajeva, masaža i gimnastika pomoći će kod displazije kuka. Prvi znakovi displasije kod djeteta: neravnomjerna duljina nogu, asimetrični nabori na stražnjici i noge, nepotpuni razrjeđivanje nogu, klik na razrjeđivanje nogu. Točna dijagnoza displase kuka određena je ultrazvukom prije dobi od 3 mjeseca. Nakon tri mjeseca, kako bi se utvrdila displazija zglobova kuka u bebi, treba uzeti rendgensku snimku. Obvezno liječenje displase je masaža koju propisuje pedijatar. Svrha ove masaže: postići stabilizaciju zglobova.
 • Pažljiva masaža prsa. Tehnike masaže prsa se ne razlikuju od masiranja drugih dijelova tijela. Obično se masaža grudi izvodi u kombinaciji s trbušnom masažom. Prednosti masaže grudi leže u poboljšanju dišnog sustava, pomažu u smanjenju mišićnog tonusa, povećanju elastičnosti mišića, fleksibilnosti zglobova prsnog koša. Masaža vam omogućuje da poboljšate rad srca. Polazna pozicija za masažu prsa - leži na leđima. Morate stalno pratiti reakciju djeteta, budući da se masaža grudi izvodi na jednoj od najosjetljivijih dijelova tijela djeteta. Budući da takva masaža poboljšava stanje djeteta, to vam omogućuje da brzo izađete iz bolesti (hladnoće), ali to ne znači da morate masirati grudi samo za vrijeme bolesti. Može se provoditi kao profilaksa.
 • Lopta je vrlo korisna za masiranje novorođenčadi. Da biste to učinili, koristite veliku lopticu. Isprva je dovoljno staviti dijete na loptu nekoliko puta dnevno. Prve klase mogu se održati već 2-3 tjedna života. Kao što dijete dobiva koristi, lopta se može koristiti češće i duže u masaži. Lopta vam omogućuje da se protežu dječje noge. Osim toga, lopta trenira vestibularni aparat, lopta je dobra preventivna mjera za bolesti mišićno-koštanog sustava. Kugla za masažu opušta abdominalne mišiće i istodobno poboljšava probavu. Ova lopta opušta mišiće i umiruje živčani sustav. Masaža, gdje se koristi gimnastička kugla, održava se svakodnevno 10-15 minuta. Poželjno je da je liječnik pokazao kako ispravno koristiti loptu za masažu bebe, tako da majka nije slučajno naškodila zdravlju djeteta.

Ove i mnoge druge vrste čine dijete malo zdravijim. Poželjno je da je izradio stručnjak, čak i ako ste gledali stotine videozapisa i čitali tisuće knjiga. Kada u takvom slučaju postoji iskustvo - to je dobro, jer glavna stvar nije uvrijediti novorođenče, a ne mu naštetiti. Važno je biti oprezan, ali nastaviti zračiti radost i toplinu.

Mjerimo bebu - osnovne tehnike, pravila, preporuke

Prvi mjeseci življenja djece posebno su važni trenuci za svakog roditelja. U tom razdoblju postoje mnoge promjene, i fizički i emocionalno. Volimo naše mrvice, oni su s nama, provodimo svo vrijeme s njima, neumorno se brinemo za njihovo zdravlje. To je glavni aspekt na kojem opće stanje dojenčadi ovisi, a njegov sadržaj ne uključuje samo mogućnost ograničavanja djeteta od virusa i raznih bolesti, već i održavanje njegovog mišićnog sustava u normalnim uvjetima.

Tajna zdravlja djeteta je svakodnevna briga o roditeljima.

Kakva je upotreba masaže za djecu?

Prekoračeno dvomjesečno obilježavanje, novorođenče počinje hitno potrebiti jačanje rada mišića, koja bi se trebala pripremiti za "motoričke" iz prvih dana. Masaža je najučinkovitiji alat u svako doba, to je zbog složenog utjecaja na cijelo tijelo, ublažava ga napetosti, opušta i općenito pomaže u sprečavanju mnogih negativnih pojava.

- Opuštam se u potpunosti!

 • Masaža za dojenčad 3 mjeseca na prvom mjestu je vrsta borbe s takozvanim periodom fiziološke hipertonije. Uostalom, svih 9 mjeseci, budući da je puzozhitel, beba je cijelo vrijeme proveo u nama praktički u neaktivnosti, gdje su mišići bili u visokoj napetosti. Ali sada vanjsko okruženje čini da se probudi u njemu motorička aktivnost, koja s posebnim poteškoćama zamjenjuje. Stoga je nemoguće bez pomoći gimnastike ovdje, njegove će tehnike pomoći da se oslobode napetosti mišićnog sustava u djetetu (toniranje) i doprinose normalnom razvoju cijelog sustava mišićnih skupina i motoričkih sposobnosti. Potaknite dijete na aktivniji način života.
 • Sve mlade majke koje još uvijek u bolnici upozoravaju pedijatri o mogućoj anksioznosti djece iz probavnog sustava, a posebno je kolika bolest. Ovaj simptom je također fiziološko stanje adaptacije gastrointestinalnog trakta na novu hranu (majčino mlijeko ili formula). Redovita i postupna masaža trbuha pomoći će ublažavanju boli i ublažavanju kolike. Napominjem da jednostavne manipulacije također pogodno sprječavaju nastanak pupčane kile. Colic brzo odlazi uz put.
 • Kapriciozna i uznemirena država u pravilu je karakteristični uvjet za svako dijete koje brine i plaši mnoge mame. Unatoč činjenici da situacija izgleda da pripada kategoriji običnih, vrijedno je pribjeći opuštajućoj svjetlosnoj masaži. To je nježni dodir majčinih ruku koje imaju iscjeliteljski učinak, koji ne samo da može umiriti, već i staviti dijete na spavanje.

Opća masaža, mnogi stručnjaci imenuju u dobi od 2 mjeseca. Budući da je drugi mjesec djetetovog života zahtijeva dodatnu pomoć treće strane za puni razvoj, poglavito motorički sustav.

Puni tečaj blagotvorno će utjecati na cjelokupno stanje tijela.

Odmah ću napomenuti da imenovanje posebnog tečaja za masažu može biti napravljeno samo prema posebnim uputama pedijatara ili drugog dječjeg specijalista (neurolog, ortopedist). Ne bismo trebali priuštiti suvremeni stereotip, koji diktira praksu pozivanja privatnog masera u kuću. Prvo, to je skup užitak koji ne garantira dolazak visokog stručnjaka; drugo, možete se samostalno baviti fizičkom vježbom s djetetom, ako slijedite sve preporuke poznatih i iskusnih ljudi.

Vjerujte mi, mnoga djeca apsolutno ne trebaju profesionalno opterećenje specijaliziranog tečaja, a samo su neke vježbe koje mama ili tata mogu učiniti. Naravno, ne može se raditi bez nekoliko lekcija i praktičnih savjeta, a za par dana opremu će se naučiti udarcem!

Pedijatrijski liječnici razlikuju nekoliko osnovnih pokreta masaže, od kojih se cijeli tečaj mora sastaviti:

 1. Stroking - meke, jednolike klizne pokrete s dlanom nježne kože bebe koje se mogu izvesti od rođenja;
 2. Trljanje - pokret kao kod milovanja, ali već intenzivniji i pojačani, smjer utjecaja na kožu je u različitim smjerovima; Intenzivni brušenje je odličan početak dana.
 3. Mijesanje - dublje motoričke aktivnosti koje su izravno na mišićima, tijekom kojih se ritmički zagrijavaju palpacijom;
 4. Vibracijski pokreti su lagani ritmički udar s dlanom ili prstima, kao i trese i trese.

Dodatna pravila i savjeti

 • Restorativna masaža se provodi u razdoblju aktivne budnosti - nakon buđenja i obavljanja higijenskih postupaka u jutarnjim satima. I opuštajući stručnjaci preporučuju da radite, naprotiv, prije noćnog sna prije hranjenja i kupanja. Budući da uglavnom ima blagotvoran učinak na živčani sustav bebe.
Duboki san, ispunjen živahnim snovima, zajamčen je nakon opuštajuće masaže.
 • Prostor prije masaže treba pripremiti unaprijed: u hladnoj sezoni - u zrak, u toploj sezoni prozori se mogu širiti.
 • Uz hipertoniju, masaža se intenzivnije provodi, a odmori se za najviše 2 dana. Ako je postupak normalan način, vikend za bebu nije potreban.
Neki razbijanje između masaže potrebni su kod hipertonije kod bebe.
 • Kretanje masaže uvijek se provodi u skladu s lancem: "milovanje - trljanje - milovanje - gnječenje - milovanje - vibracija - milovanje". Najvažnije je zapamtiti da masaža počinje i završava svjetlosnim potezima cijelog tijela.
 • Mnogi stručnjaci za praktičnost koriste razna ulja ili prah - to je neželjena akcija. Dakle, začepljuju pore nježne bebe kože, a učinak postupka će biti minimalan.
 • Djetetu je prilično teško tolerirati početne razrede, nakon čega mišići iz navike mogu poremetiti dijete, posebno u prvih 2-3 dana. Stoga, kao anesteziju mišićnog sustava i pružanje opuštajućeg učinka, korisno je smanjiti dijete u kadu.
Preporučuje se parna kupelj nakon masaže.
 • Stalno pratite raspoloženje i dobrobit djeteta, razgovarajte s njim, uključite ugodnu glazbu. Sve se zapravo događa pojedinačno, a nije potrebno slijediti jasan plan, glavna stvar je da masaža daje zadovoljstvo svakom sudioniku akcije.

Svaki od nas zna naše dijete bolje, stoga samo možemo otkriti praznine u svom fizičkom razvoju i eliminirati ih. U nastavku sam navela glavne tehnike masaže i sferu utjecaja na djetetovo tijelo, koje će svakome od njih pomoći da svoj vlastiti način liječenja prikažu na pojedinačne karakteristike.

 • Stroking je glavni smjer opuštajuće masaže, čiji terapeutski učinak postiže aktiviranjem cirkulacije krvi, poboljšavanjem prehrane tkiva i organa, opuštajući živčani sustav.
 • Trljanje je energičnija metoda utjecaja, koja se izvodi prema pravilu: od periferije do središta. Na primjer, od ruke do ramena, od stopala do sjenica. Dobar učinak postiže se opuštanjem mišića i suzbijanjem pretjerane ekscitabilnosti živčanog sustava. Počnite trljati po udovima.
 • Gnječenje je progresivna i kružna tehnika kretanja intenzivne prirode, a sila koja se trudi biti mekana i nježna. Ovaj postupak ima pozitivan učinak na cervikalnu regiju, radi stabilnosti držanja glave.
 • Tresenje i udaranje je najbolja gimnastika aktivnosti pokreta udova, koja potiskuje njihov mišićni ton.

Kako masirati dijete?

Prvo, postupak bi trebao početi milovati noge i ruke, a oni bi trebali biti malo savijena. Drugo, važno je zapamtiti sljedeće točke:

 • Ne preporuča se masaža kapljica koljena i prepone;
 • pokreti vibracija su nepoželjni na području bubrega; Nemojte pretjerati tijekom prvog dana masaža.
 • Ne biste se trebali pribjeći na punopravni tečaj od prvog dana kako biste izbjegli stres na mišićnom sustavu djeteta.
 • trbuščić se masira kretnjama dlana u smjeru kazaljke na satu;
 • na prsima treba djelovati naizmjenično, prolazeći od sredine do ramena, zatim od sredine do strane; Glatke se treba masirati na određeni način.
 • glutealni dio se masaže u smjeru izvana prema unutra;
 • olovke - počnite od ruku i pazuha;
 • noge - od stopala do unutrašnjosti bedara;
 • Povratni dio - od kralježnice idu na strane, od donjeg dijela (donjeg dijela leđa) diže se na vrh (ramena); Prolazimo duž kralježnice.
 • glava treba pomilovati s blagim pokretima, izbjegavajući fontanel područje.

Kontraindikacije za masažu:

 • grozničavo stanje djeteta raznih etiologija;
 • povećana osjetljivost kože;
 • formacija kila; Ako dijete ima kila, masaža se ne preporučuje.
 • bolesti unutarnjih organa (pielonefritis, tuberkuloza i drugi);
 • nedostatak snage kostiju i zidova posuda;
 • kapricioznost, nemir.

U svakom slučaju, ako vidite da dijete nije konfigurirano za postupak i ima reakciju, bolje je odgoditi masiranje. Nije potrebno izlagati bebu masažu protiv svoje volje, u najgorem slučaju, učinak će biti minimalan, a emocionalno stanje je slomljeno.

Recenzije mame

Lucien, majka Arseny, dob 2 godine 3 mjeseca:

"Dali su našem malom djetetu masažu od oko 1,5 mjeseca, maser je pozvan u kuću. Svaki put, kao i prvi put, mi se ponovno koristimo, očito zato što mišići imaju vremena za opuštanje ili nešto. Prema mojim košuljama, 2. dan je najteže i bolno za dijete. Tako je odrasla osoba bolesna od intenzivnog treninga u teretani. Stoga, za anesteziju, prvih dana kada mi je savjetovao umetanje svijeća Nurofen, općenito, sve je bilo više ili manje mirno. "

Elena, majka Glasha, dob 1 godina 4 mjeseca.

"Kroz cijelo vrijeme, moja je kći izdržala 3 tečajeve masaže u svrhu neurologa - hipertona nogu i ruku. Isprva su to učinili na savjet svojih poznanika - pozvali su specijaliste u kuću, ali malena joj se nije svidjela. Budući da je vrištala kao ozlijeđena osoba, drugi pokušaj bio je besplatna masaža u našoj klinici. Ponašala se mirno, praktički nije reagirala, jer je bilo teško nazvati masažu, po mom mišljenju, neustrašivo milovanje i trljanje. Na 5. sjednici sam pljunuo i odlučio sam to učiniti, i, znate, vrlo zadovoljni rezultatom. Ispada da je mama najbolji maser za svoje dijete! Zato je ovo pitanje s masažom čisto individualno za svako dijete. "

Irina je Sashaina mama, dob 2 godine i 9 mjeseci.

"Naravno, ako naučite kako napraviti samu masažu, to je sjajno. Ali ako je imenovanje neurologa više nego ozbiljno, onda ne može biti bez iskusnog stručnjaka. Jedno mjesto treba biti opušteno, a drugo, naprotiv, trebalo bi intenzivno utrljati, mnogo nijansi, a samo kvalificirani masažni terapeut moći će ispravno normalizirati rad dječjih mišića. Posebno doba od 2-3 mjeseca, kada je beba bila ograničena, a onda mora biti spreman za akciju. Pa, ako je, na primjer, u materijalnom smislu, to je teško, nazovite stručnjaka za 3-4 sesije, pažljivo se sjetite, pa čak možete sami uzeti bilješke i nastaviti dalje. Zdravlje svojoj djeci.

Natalya Ivanchuk, pedijatar

Jeste li voljeli članak? Pretplatite se na našu web stranicu ažuriranja i primit ćete ih e-poštom. Možete se pridružiti i našim grupama u društvenim mrežama: VKontakte, Facebook, Odnoklassniki, Google+ i Twitter.

Pa, i nemojte zaboraviti da vam se sviđamo, klikom na gumbe s lijeve strane. :)

Masaža za novorođenčad kod kuće

Novorođenče je malo čudo, neiscrpni izvor radosti i emocija za novopridočene roditelje. Istodobno, dijete je velika odgovornost, a često i njegovo zdravlje i daljnja sudbina ovise o odraslima. To se posebno odnosi na živote dojenčadi. Uostalom, s dolaskom svijeta, tijelo djeteta mora se prilagoditi nepoznatom okolišu i pripremiti se za nove faze njegovog razvoja. Čini se, kako, osim redovite i pravilne prehrane, mogu li mrvice pomoći da postanu i rastu? Postoji jedan vrlo jednostavan način dostupan svima, uvijek i gotovo svugdje - to je masaža.

Vrijednost masaže za novorođenče

Nitko nije tajna da dječji osjećaji organa ne rade u punom smislu. Dijete prima temeljne informacije o svijetu kroz taktilnu percepciju. Ne postoji ništa ugodnije za bebu nego nježni dodir majčinih ruku. U prvom mjesecu beba života, masaža nosi funkciju komuniciranja između majke i djeteta, a također ima pozitivan učinak na njegovo opće stanje:

 • pomaže u borbi s problemima hipertonije ili hipotonije, koji se često javljaju kod novorođenčadi;
 • poboljšava crijevnu funkciju, sprečava koliku bolest;
 • potiče cirkulaciju krvi u koži, što pozitivno utječe na njegovo stanje;
 • razvija taktilne senzacije.

Prve masaže mogu se napraviti mrvice odmah nakon povratka kući iz bolnice. Masaže za bebe su jednostavne poteze, koje se trebaju izvoditi odozdo prema gore, od periferije do središta. Tu je i lagano drhtanje udova.

Mala djeca trebaju izbjegavati masiranje unutarnje strane bedara, koljena i zglobova kuka.

Za dijete prvog mjeseca života, masaža se ne smije izvoditi duže od 5-7 minuta. Ali čak i za takav kratki postupak treba biti pripremljen, tako da će u budućnosti izazvati samo ugodne udruge. Prvo, trebate provjetravati sobu, a temperatura u sobi bi trebala biti 20 do 22 stupnja, tako da dijete osjeća ugodno. Drugo, trebate pripremiti majku - bolje je napraviti masažu čistim i toplim rukama. Treće, trebate mentalno pripremiti dijete, odabrati trenutak kada je aktivan i ništa mu ne smeta. Ako masaža uzrokuje negativnu reakciju, treba ga zaustaviti.

U početku je masaža bebe dodatni dodirni kontakt između majke i djeteta. Uostalom, s takvom mrvom nećete igrati mnogo, ali blage poteze mogu biti popraćene poteshkami, rima ili samo nježnim riječima. Sve to će imati pozitivan učinak na psiho-emocionalno stanje djeteta, ubrzati razvoj govora, sluh i pozornost.

Možda jedna ljubavna mama ne razmišlja o utjecaju njezina dodira na dijete, ali rezultat je još uvijek golem. Čini se da manji utjecaj na određenu mišićnu skupinu ubrzava razvoj djeteta, uklanja zdravstvene probleme. U prvom mjesecu i polu života, bebe se preporučuju da masažu majke kako bi se vratili bliži kontakt s bebom, pa čak i da bi se izbjegla postpartumna depresija. Za mrvice, lagano milovanje leđa, ruke, noge pomoći će ojačati mišiće, ublažiti hipertoniju, masirati trbuščić u kružnom gibanju u smjeru kazaljke na satu pomaže u uspostavi probave i riješite se kolike.

Vrste masaže za novorođenčad

Postoji nekoliko vrsta masaže za dojenčad, ovisno o njegovoj svrsi.

 1. Masaža za jačanje kralježnice i formiranje držanja je da lagano udara leđa s dvije ruke od kralježnice do ramena, a zatim od vrata do stražnjice. Za bolji razvoj mišića leđa možete upotrijebiti urođeni kožu-dorzalni refleks djeteta: kad dijete leži na svojoj strani, izvucite prste duž svoje kralježnice odozdo prema gore i savit će leđa. Kasnije, pokreti masaže mogu se provesti uz lagani pritisak, uz pomoć tresenja i trnjenja radi poboljšanja protoka krvi. Masažu leđa, ne zaboravite na područje stražnjice. Natrag masaža pomoći će beba naučiti držati glavu, au budućnosti - sjediti, puzati i hodati.
 2. Da biste ojačali pojas ramena, glačajte ramena i ruke bebe. Dajte bebu ruku, a kada ju je uhvatio, drugu ruku povucite pored ruke od zgloba do ramena, zaobilazeći zglob koljena. Otvorite djetetovu dlan i nježno ubrizgajte svaki prst, ova masaža će utjecati na rani razvoj djeteta. Masažom ručke, ne možete koristiti oštre trese i vibracije. Masaža se može nastaviti u obliku gimnastičkih vježbi za djecu - pokrivanje krakova na prsima, alternativno podizanje i spuštanje ruku, rotacijski pokreti s desne ili lijeve ruke.
 3. Masiranje stopala bebe će imati pozitivan učinak na razvoj cijelog tijela i pomoći će u jačanju nogu. Masažemo noge na putu od velikog prsta do pete, čime crtimo broj 7. "Nacrtaj" na nozi je figura 8. Ove vježbe su jednostavne, ali vrlo važne, jer na nozi postoje točke povezane s cijelim tijelom, aktivirajući ih stimuliraju sve mrvice tijela. Masaža stopala može se obavljati bezbroj puta dnevno i u bilo kojoj dobi.
 4. Za opuštanje svih mišića djeteta, uklanjanje hipertonije, možete izvršiti sljedeće vježbe: nježno raskopčajte ruke i noge djeteta vlastitim rukama, stavljajući je u položaj embrija, i pomičite se s jedne strane na drugu stranu. Takve vježbe savršeno oslobađaju napetost od cjelokupne mišićne skupine, a također i masažu trbuščićem i leđima, vježbaju vestibularni aparat.
 5. Kako bi se uklonili dječji kolik i normalizirao crijevni rad, trbuh se masira: udaranje laganim tlakom u smjeru kazaljke na satu, protuokretanje ruku s periferije u središte trbuha, protuokretanje s dvije ruke na desnoj i lijevoj strani pupka. Treba napomenuti da ne morate masirajte trbuščić bebe tijekom grčeva i bolnih osjeta, najprije morate ukloniti bol, na primjer, primjenom tople pelene u trbuh. Masaža trbuha nije samo borba protiv dječje kolike, već i neka vrsta prevencije formiranja pupkovine kila.
 6. Obavezna masaža prsnog koša - lagani pokreti odozdo prema gore uzduž rebara, zaobilazeći mliječne žlijezde.

Masaža za dijete u 3 mjeseca

Tri mjeseca djeteta zamjetno se mijenja - i vanjski i emocionalno. Njegov pogled i pokreti postaju svjesniji. Zbog poboljšane koordinacije pokreta, mrvica počinje igrati čekiće, upravljati radom njihovih nogu. Ako odrasla osoba daje takvog dijete svoje ruke, pokušat će se podići. Neka djeca u roku od tri mjeseca mogu se okretati od leđa do trbuha. Aktivnosti mrvica se povećavaju pa nemojte ostavljati bez nadzora. Potrebno je poticati i pomagati mu želju da se razvije dijete.

Masaza u ovom slučaju će biti dobrodošla. U ovoj fazi važno je ojačati leđa mišića kako bi se pripremila za puzanje i sjedenje. Za tri mjeseca, trljanje i gnječenje također bi trebali biti dodani pokretima milovanja.

Stroking pomaže u smirivanju živčanog sustava, ima blagotvoran učinak na kožu, jača mišiće, poboljšava protok limfe, što zauzvrat potiče metabolizam. Slijedom toga, dijete se brže razvija i bolje dobiva na težini. Trljanje i gnječenje povećavaju protok krvi u mišićima i poboljšavaju njihov ton. Ove tehnike, za razliku od milovanja, djeluju uzbudljivo na živčani sustav djeteta.

U dobi od tri mjeseca, dijete se može masira uz gimnastičke vježbe, kao što su razrjeđivanje i miješanje, savijanje i rastezanje ruku i nogu, te akcije za poticanje bebe da puzi. Treba napomenuti da se masaža i vježbe trebaju izvoditi glatko, bez iznenadnih pokreta. U nekim slučajevima izvrsno je koristiti lopte - fitball ili masažne kugle sa šiljcima. Fitball pomaže djetetu da se opusti sve mišiće i ukloni hipertoniju. Kugla za masažu, zahvaljujući šiljcima, ima veliki učinak na živčane završetke i cirkulaciju krvi, posebno je pogodna za masažu dlana i stopala.

Masaža za dijete u 6 mjeseci

Šestomjesečno beba ima mnogo postignuća. U pravilu, u ovo doba, dijete se može odvaliti od leđa do trbuha i leđa, aktivno igranje sa svojim igračkama. Dolazi nova faza u životu majke i djeteta - dijete počinje sjesti bez podrške. Neke vrlo aktivne djece nauče puzavne vještine (čak i ako svatko to čini na svoj način), ima onih koji imaju tendenciju da stoje, držeći se na podršci. Svaki dan svog života, mrvica troši sve više vremena u uspravnom položaju.

Masaža u ovom dobu ima iste funkcije kao i prije. Također treba kombinirati s vježbanjem, možete dodati vježbe masaže s fitballom.

Broj ponavljanja tjelesnih vježbi iznosi do 8. Ovdje je primjer dnevne masaže u kombinaciji s vježbama za šestomjesečnu mrvicu:

 • miluje ruke od ramena do ramena, obratite pozornost na svaki prst;
 • smanjenje-razrjeđivanje ruku, za ovu vježbu, možete koristiti prstenove;
 • trbušne masaže u obliku kružnih pokreta s lijeva na desno;
 • milovanje prsa od središta do ramena;
 • milovati noge;
 • proširenje nogu i fleksibilnost;
 • masaža stopala koja blagotvorno djeluje na razvoj svih sustava djetetovog tijela;
 • okreće dijete lijevo i desno, držeći koljeno i lakat kako bi ravnomjerno opterećivao kralježnicu;
 • stroking leđa od dna gore, od kralježnice do strane;
 • stavljajući dijete na trbuh, zamjenjujući dlan kao podlogu pod nogama, kako bi izazvalo puzanje;
 • Masažu možete završiti na fitballu nježno trese bebu u lažnom položaju na trbuhu, a zatim na leđima.

Masaža za dijete u 9 mjeseci

U devet mjeseci dijete postaje vrlo znatiželjno - želi istražiti sve. Mama ruku nije tako zanimljiva kao u neovisnom pokretu. Ovo je razdoblje puzanja, u nekim slučajevima, brzina kretanja beba na taj način vrlo je iznenađujuća. Penjanje je prirodna priprema leđa za uspravno hodanje, tako da bi roditelji trebali biti ohrabreni na svaki način kako bi se osigurala želja malo nemirnih da puze. Ali ako odjednom beba ne puze, ne biste trebali paničariti, neka djeca jednostavno zaobiđu ovu pozornicu. Ima onih koji odmah stoje na svojim nogama, držeći se nekom vrstom podrške i kretali se na isti način.

Masaža devetomjesečnog djeteta treba biti učinjena prije svega s ciljem razvijanja mišićno-koštanog sustava. Već možete masirati ruke i noge na uobičajeni način - milovati, trljati, gnječiti. U tom slučaju, možete izazvati bebu da izvodi neke vježbe. Naravno, svakako držite sve na zabavan način. Na primjer, predložiti da dođete do igračke s olovkom ili nogom.

Vježba za noge "bicikla" može se izvesti stihom ili pjesmom. Općenito, dobro je ako majka zna puno savjeta, kratkih bajki i pjesmica, onda će i masaža i vježbe imati blagotvoran učinak ne samo na fizički razvoj djeteta, već i na njegovu pamćenju, pažnju i emocionalno stanje malog djeteta. O leđima, također, nemojte zaboraviti, milovati i trljati, možete dodati "piljenje" na stražnjoj strani ruke.

Jako masaža dijete ne treba, koža bi trebala biti malo ružičasta. Nemojte pritiskati kralježnicu i područje bubrega.

Umjesto zaključka

Majčinska masaža ima opću funkciju jačanja, ova masaža se naziva i opća ili profilaktička. Ali ako dijete ima zdravstvene probleme, masažu izvode kvalificirani stručnjaci i imaju ljekovitu funkciju. Naravno, pod vodstvom medicinskog osoblja, roditelji mogu naučiti terapijsku masažu, ako okolnosti to zahtijevaju. Ali čak i potpuno zdravo dijete još uvijek treba dnevnu masažu. Masaža bebe ne traži previše vremena, ali to će jamčiti zdravlje i mir uma vašeg djeteta.

Masaža mjesecima do godine dana.

Pozdrav dragi roditelji!

Kako možemo stimulirati tjelesni razvoj djeteta u prvoj godini života? Pomagat ćemo svakodnevnu masažu i malu gimnastiku, koja će pripremiti dijete za neovisnu tranziciju iz jedne države u drugu.

Svakoj majci može naučiti najjednostavniji wellness tečaj masaže i gimnastike, a dnevno se izvoditi u preventivne svrhe kod kuće.

Ono što je važno znati

 1. Nastava treba održavati u dobro prozračenom prostoru. Preporučeno 45 minuta nakon jela. Preporučljivo je voditi nastavu ujutro. Od djeteta u ovom trenutku više snage i energije.
 2. Nastava se najbolje održava na ravnoj čvrstoj površini, kod kuće to može biti redoviti stol ili stol za presvlačenje. Pediatri preporučuju vježbanje s golotinjama, tako da dijete zajedno s masažom će biti malo kaljeno. Tvoje ruke trebaju biti čiste i uvijek tople, zagrijati ih toplom vodom ili protrljati dlanove zajedno. I obratite pažnju na manikuru i nakit koji mogu ogrebotati ili oštetiti dijete. Koristite krema za bebe ili maslac za bebe.
 3. Trajanje sesije ovisi o pacijentu. Prve klase, ako dijete ne smeta za više od 5 minuta, onda postupno uvode nove vježbe i vrijeme sjednice se povećava u skladu s tim.
 4. Pripremite sve što vam je potrebno u blizini: čistite pitku vodu u boci, zamjenjive pelene ili pelene.
 5. Preporučuje se započeti masažu prije 20 dana djetetova boravka kod kuće.
 6. Dijete mora biti zdravo i dobro raspoloženo. Bolje je ne prisiljavati kapriciozan dijete, ionako, neće imati koristi od takve aktivnosti.
 7. Nemojte trčati dijete da se ove ili druge pokrete ispred vremena. Sva djeca razvijaju se vlastitim tempom, a vaša nije iznimka. Ako dijete nema abnormalnosti, on će sjesti, puzati i krenuti. Vaš zadatak je da ga malo stimulirate i učvrstite mišićni korzeti, ali ne prijeđite na lokomotivu. Prekomjerna žurba može dovesti do raznih poremećaja kako u položaju tako iu formiranju kostiju i kostura.
 8. Ako dijete rasprsne u suze, odmah zaustavite nastavu.
 9. Tijekom gimnastike razgovarajte s djetetom, zujati, pročitajte ritual, razgovarajte s njim.
 10. Koristite igračke za odvlačenje manevara i stimulaciju.
 11. Gledajte bebu, njegovo raspoloženje i stanje.

Fiziološka sekvencija u razvoju kretanja djeteta treba biti sljedeća:

 1. podizanje i držanje glave
 2. okreće tijelo, udara iz jednog položaja na drugo i natrag
 3. sjedalo
 4. nezavisna promjena položaja: sjedenje - laganje i obratno
 5. puzati
 6. stojeći s podrškom, a zatim bez nje
 7. hodanje s podrškom
 8. hodanje bez podrške.

Ponekad djeca mogu preskočiti neke faze, ne smatra se odstupanjem od norme fizičkog razvoja.

Prednosti

Svi pedijatri će vam reći da su djeca, koja su svakodnevno vježbali gimnastiku i masažu, fizički mnogo brže razvijala, imali više izdržljivosti i snage, manje su podložni stresu i kataračkim bolestima.

Ako dijete dobije masažu dok promatra sve preporuke koje su gore navedene, beba će bez sumnje imati koristi od vježbi, i to:

 1. Poticanje kože. Touches pomažu razvoju motoričkih i senzorskih dijelova mozga odgovorni za kretanje.
 2. Razvija mišićno-koštani i kardiovaskularni sustav
 3. Jačanje mišića korzet.
 4. Djeca su jača i duže spavaju.
 5. Poboljšava apetit, probavu, normalizaciju stolice.
 6. Kolik se smanjuje

kontraindikacije

Djelomično je kontraindicirano držati masažu djetetom ako:

 1. groznica, curenje nosa, proljev, povraćanje
 2. s osipa i crvenilo, svrbež kože
 3. ako se dijete ne želi baviti, nestaje, plače
 4. Djeca mlađa od 3 mjeseca ne bi trebala mazati površinu fontana na glavi, ispod koljena, laktova, pazuha i unutarnjih bedara. Također je kontraindicirana gušenje i pulsirajuće, pokretne pokreta, koji je povezan s velikim mišićnim tonovima, tako da ga samo pogoršavate.

Masaža mjesecima

Uvijek počnite s ručkama i pomaknite se do ramena, a zatim ići dolje. Pripremne vježbe trebale bi se izvršiti prije vježbi, bez obzira na dob:

 1. Udarni ručice kreću se od prstiju (svaki prst) do vješalice
 2. Udarajte noge poput ručki.
 3. Udarite trbuščić oko pupka s dlanom u smjeru kazaljke na satu. Pomaže u normalizaciji probave.
 4. Udaramo leđima od lumbalne do ramena, i natrag od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira.

1 - 3 mjeseca

U ovom dobu, masaža je vrlo kratka i spušta se na pripremne vježbe. Važno je uzeti u obzir da kada masirate olovke, ne morate pritisnuti na dlanu, jer postoji hvataljka.

Dijete prvog mjeseca života ima snažan ton nogu i ruke, a to je svrha masaže, kako bi što više opustila mišićni sustav. I svaki dan ćete primijetiti kako dijete otkriva svoje male dlanove.

Širite bebu na trbuščić i rukama stvorite potporu za guranje nogu. Ova pozicija doprinosi ispuštanju plinova i podizanju, držeći glavu nekoliko sekundi.

 1. Trbuščić za masažu u smjeru kazaljke na satu
 2. Masaža stopala i refleksna vježba stopala

3. Refleksno puzanje

3 - 5 mjeseca

Masaža u ovom dobu ima za cilj jačanje mišića vježbi grlića maternice i općenito jačanja. Ponavljamo stare vježbe i dodamo nove. Hypertonus je gotovo prošao, a vrijeme nastave može se produžiti do 20 minuta ako se dijete ponaša dobro.

 1. Pomažemo djetetu da podigne i zadrži glavu, polaganjem na trbuščić i ispred djeteta postavlja svijetlu ili atraktivnu igračku.
 2. Izvucite ruku i prekrižite ih na prsima.
 3. Ručke dolje i gore, zajedno i naizmjenično
 4. Savijanje i savijanje nogu zajedno i naizmjenično

5 - 7 mjeseca

U toj dobnoj skupini djeca sama stanuju i mogu promijeniti položaj: ležanje i obratno. Ojačati abdominalne i lumbalne. Pripremite bebu da puzi.

 1. Sve pripremne vježbe sada se mogu izvoditi u načinu pappinga. Slažite lagano dlanovima.
 2. Okreće se od leđa prema trbuhu, lijevo i desno
 3. Polaganje na trbuh s potporom na koljenu i držanje glave dok pokušava puzati
 4. Kružni krakovi krakova, savijanje oružja u zavojima
 5. Noge bicikla, savijanje - savijanje nogu zajedno i naizmjenično
 6. Podignite majčinim prstima od laganja da sjedite

7-9 mjeseci

Beba je pretražila ili pokušavala to učiniti. Mi nastavljamo jačati donji dio kralježnice i nogu. Dijete se pokušava ustajati na potporu. Trebamo i jake ruke kako bismo se zadržali na podlozi kada pada. Probeći hodanje.

 1. Kružni pokreti ruku
 2. Prekršajna noga slijeva lijevo i desno
 3. Stisnute noge
 4. Podignite noge pod kutom od 90 stupnjeva
 5. Kružna kretnja nogu u zglobovima kuka
 6. Širili smo olovke na strane u ležećem položaju
 7. Hodajući na sva četiri, držite lumbar. Loina ne bi trebala pasti
 8. Držite dijete pod rukama i prošetajte nogama na stolu
 9. Skrenite s jedne strane na drugu i natrag. Od leđa do trbuha u oba smjera.

9 - 12 mjeseci

Složite vježbe i unesite prstenove. Sve prethodno korištene vježbe se ponavljaju i uvodimo nove. Sve grupe mišića rade. Dijete se priprema za neovisno hodanje.

 1. Stavljamo olovke na strane i križemo. Dijete je držeći na prstenima.
 2. Podignite dijete za ručice iz sklona položaja na trbuhu. Dijete drži prstene
 3. padine

Nakon razreda, dijete može rasprsnuti u suze, pustiti ga i pritisnuti srcu, vrlo je umoran. Preporuča se hraniti ne prije 20-30 minuta nakon masaže.