Ugodna korisna masaža za hipertoniju u novorođenčadi i dojenčadi

Zasnivanje

Hipertenzija kod djece često se događa, a roditelji, suočeni s takvom dijagnozom, trebaju informacije o tome što je i kako ispraviti situaciju. Novorođenčad su krhka stvorenja, mrvice ne trebaju samo kvalitetnu prehranu i njegu, nego i pravilno rukovanje tijelom.

Zapravo, hipertonija je prekomjerno povećanje mišića, što se uočava kod većine beba pri rođenju. To je zbog poza u kojoj je dijete u majčinoj utrobi - fetalnom položaju. Karakteriziraju ga noge koje su naliježe na prsa i ruke nagnute na koljena. Noge su u obliku polumjeseca, a ruke su stisnute šake, brada je također pritisnuta na prsa.

U dojenčadi u dobi od jednog mjeseca povećana je jačina tonusa mišića s većom napetosti u ekstenzorskim mišićima. U razdoblju od jednog do tri mjeseca mišićni ton obično je oslabljen, ali ako se simptomi nastave nakon šest mjeseci - to je razlog da se obratite specijalistima.

Pomoć u uklanjanju hipertonije

Uz povećanu tonus mišića u bebama, opuštajuća masaža je prvi liječnički recept. Uz pomoć manipulacija koje svaki roditelj može lako svladati, moguće je i nužno provoditi masažu čak i kod kuće.

Prednosti opuštajuće masaže:

 • Uklanjanje povećane napetosti u mišićima djeteta.
 • Postoji smanjenje intenziteta (sve do potpune nestanke) odabira tremor i udova u novorođenčadi.
 • Razina anksioznosti se smanjuje, kao posljedica zaprepaštenja s oštrim zvukovima postaje manje izražena.
 • Digestion se poboljšava, broj regurgitacije se smanjuje.
 • Proces zaspavanja postaje bolji, san postaje mirniji i duži.

Prednosti i nedostaci

Razgovarajte o prednostima i nedostacima masaže za smanjenje napona nakon što se odredi funkcionalnost ovog postupka.

Glavne prednosti masaže s povećanim tonusom mišića u novorođenčadi:

 • sveobuhvatan blagotvoran učinak na sve sustave i organe djeteta;
 • praktički nema nikakvih kontraindikacija.

Opuštajuća masaža cijelog tijela ili zasebnih dijelova nema negativne strane u odsutnosti kontraindikacija. Ako se masaža izvodi pogrešno, mogu se pojaviti negativni momenti, na primjer, u slučaju neodgovarajuće tehnologije, dijete ne može dobiti opuštajuću, već toniknu masažu i kao rezultat prekomjerne stimulacije.

Ponekad se samo masaža ne može nositi s nekim bolestima i potrebno je primijeniti niz dodatnih fizioterapeutskih postupaka, au teškim slučajevima i medicinski tretman. Općenito, opuštajuća masaža koju obavlja majka ili specijalista praktički nema manjkavosti, ako isključimo moguće kontraindikacije. Potonji su određeni od strane liječnika i čisto su pojedinačni.

Opća pravila za

Usklađenost s potrebnim uvjetima masaže založiti svoj pozitivni učinak. Za provođenje sesije ne trebate samo voditi tehniku, već i pripremiti mjesto i potrebnu opremu:

 • pokrivač za pokrivanje površine stola;
 • par čistih, mekanih pelena;
 • odjeću za bebu.

Uvjeti masaže za hiperton za dojenčad:

 1. Potrebno je izdržati 40 minuta nakon hranjenja.
 2. Bolje je provesti sesiju prije spavanja.
 3. Odabir doba dana za opuštajuću masažu potrebno je individualno.
 4. Obično, kako bi se postigao stabilan rezultat, propisuje se 10 do 12 postupaka u intervalima od 1-2 dana, ako je potrebno, tečaj se ponavlja nakon 2-6 mjeseci.
 5. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti udobna - od 20 do 25 stupnjeva.
 6. Pre-sobu treba provjetravati.
 7. Pripremite mjesto za masažu: posebni stol, stol za presvlačenje ili uobičajena prekrivena pelena, deka i maziva.
 8. Ruke bi trebale biti suhe i tople, bez ukrasa.
 9. Trajanje postupka je samo 5 minuta za djecu do 3 mjeseca i 7-10 za stariju djecu.

Kako napraviti novorođenčad i bebe?

Izliječenje mišića

milovati

Masaža s povećanim tonusom mišića kod beba započinje milovati. Ova tehnika omogućuje mišićima da se učinkovitije opuštaju napete mišiće, ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi.

trenje

 1. Za izvođenje ove tehnike morate položiti dijete na leđima.
 2. Stavite ručku / nogu između dlanova.
 3. Utrljajte udove u različitim smjerovima.

crimper

 1. Za izvođenje krimova pokreta treba položiti dijete na leđa.
 2. Nakon što ste uhvatili djetetovu ručku ili nogu, izvršite ritmično prešanje srednjeg intenziteta.

pomjeriti

Ova tehnika je vrlo učinkovita, unatoč svojoj jednostavnosti:

 1. Potrebno je staviti palac u dlan djeteta, a ostatak da se zglob.
 2. Izbjegavajući nagle kretnje glatko, lagano pomaknite ručke.
 3. Proizvodimo lagano trese; Ova tehnika je kontraindicirana u slučaju jakog izraženog hipertona.

Vježbe za disanje

 1. Dijete bi trebalo biti smješteno na stražnjoj strani nogu kod masažnog terapeuta.
 2. Palma miluje prednju i stranu prsa, oblique, zaobilazeći zonu hrskavice.
 3. Zatim morate staviti dijete na trbuh i izvesti milovanje i trljanje trapeznog mišića.

Mash ruke i noge

 1. Kako bi se oslobodio napetost iz ruke novorođenčeta, potrebno je staviti bebu na leđa.
 2. Zatim, da biste manipulirali lijevom rukom, trebate staviti palac desne ruke na lijevu dlan i s lijevom rukom da biste pričvrstili zglob ručnog zgloba.
 3. Zatim, trebali biste se kretati kroz mišiće - ekstenzor koji ide do ramena.
 4. S desne strane ponovite istu stvar, a istodobno držite lijevu ručku u polu-savijenom stanju.
 5. Nakon deset postupaka, možete se nanijeti trljanjem ručke djeteta.

Masaža stopala je sljedeća:

 1. Potrebno je staviti bebu na leđa i okrenuti noge na masažu terapeuta.
 2. Jednom rukom treba držati ispruženu nogu na težini, u polu savijenom stanju, a drugo da udare udicu na unutarnjoj i vanjskoj strani stopala od stopala do bedra.

Ostali dijelovi tijela

Toraktični odjel

Izvodi se u dva položaja - leži na leđima i leži na trbuhu. Potrebno je lagano kretati, bez napora pritisak prstima.

 1. Prvo, pomicanje pokreta treba držati međusobni prostor od strijca do strane.
 2. Zatim okrenite bebu na trbuh i ponovite manipulacije na leđima.
 3. Ponovite 2-4 puta.

trbuh

Svjetlosna pokretna pokreta dlanova proizvodi milovanje trbuha. Da biste to učinili, stavite obje ruke na trbuh i lagano ga udaljite u smjeru kazaljke na satu s desne strane odozgo prema dolje, a lijevu ruku odozdo prema gore. Broj ponavljanja 6-8 puta.

Leđa

U početku je potrebno položiti dijete na trbuh i laganim pokretima ruku držati dlanove od vrata do stražnjice i stražnjice, naprotiv, od stražnjice do glave. Ponovite potrebu 6 - 8 puta.

Što se ne može učiniti?

 • Od trenutka posljednjeg hranjenja potrebno je pričekati oko 40 minuta, masaža se ne smije davati odmah nakon jela, a također i hraniti bebu odmah nakon postupka.
 • Koristite ovlaživač, vazelina ili prah koji ne vrijedi, začepljuju pore.
 • Masaža se ne provodi ako je dijete u uzbuđenoj, nemirnoj državi.
 • Provesti masažu na nacrtu ili na hladnoj površini.

Masaža u hipertonskim mišićima kod djece je glavna metoda izloženosti. To ima blagotvoran učinak na sve sustave i organe djeteta, ali zato što se roditelji često preporučuju da svladaju najjednostavnije tehnike kako bi ih obavile kod kuće. Za imenovanje postupaka potrebno je konzultirati liječnika i slijediti njegove preporuke.

Povezani videozapisi

Tada možete vidjeti kako se masaža izvodi s hipertonijom:

Masaža i dječja gimnastika za mišićnu distoniju

Stanje mišićne distonije karakteristično je za gotovo sve bebe do šest mjeseci. Za neke, to i dalje traje. Za ispravak stanja mišića mrvica propisano je konzervativno liječenje, koje se tradicionalno temelji na masaži i gimnastici. U ovom ćete članku naučiti kako provoditi nastavu s djecom od rođenja do jedne godine kod kuće.

O patologiji

Koncept "mišićne distonije" je prilično opsežan. Ovime se podrazumijeva svako kršenje mišićnog tonusa. U novorođenčadi ton je obično povišen, promatra se hipertonija. Takvo stanje tijekom prvih mjeseci može se smatrati fiziološkim, jer je u posljednjim mjesecima trudnoće u maternici bio usko povezan. Ruke i noge u slučaju hipertonije je teško savijati, ponekad dijete čak drži kamere čvrsto zatvorene u snu.

Druga manifestacija mišićne distonije je hipotonija. Ovo je stanje u kojem je ton mišića nedovoljan za normalnu motornu aktivnost. Ovo stanje se prilično često primjećuje u preranoj bebi, kod djece niske težine i vrlo slabe. Isto tako, hypotonus može doći u smjenu hipertona nakon pola godine života djeteta, ako u prvih šest mjeseci njegove mišiće nisu imale potrebne opterećenje za normalan razvoj ili je dijete bilo dugo bolesno i slabo.

Osim toga, pojam "mišićna distonija" uključuje uvjete u kojima se mišići djeteta nekontrolirano ugovore. To može biti uzrokovano objema kongenitalnim patologijama središnjeg živčanog sustava i ozljedama kod rađanja. Dakle, distonija u dojenčadi može imati i fiziološki razvojni mehanizam i patogeni (zbog bolesti).

Tonus ili hipotonija mogu se manifestirati kao u zasebnoj skupini mišića ili mišića, i generalizirani. Ako neurolog i pedijatar tvrde da dijete ima distoniju, trebali bi otkriti njegov uzrok, jer patološka mišićna distonija zahtijeva malo drugačiji pristup liječenju. Iako u oba slučaja, temelj će i dalje biti gimnastika, efekti masaže i fizioterapija.

U 95% slučajeva, detekcija mišićne distonije u novorođenčadi je fiziološka. Nakon šest mjeseci, patologija se rijetko dijagnosticira po prvi put, ali ako se to dogodi, tada su njegovi uzroci obično patološki.

Prednosti zapošljavanja

Masaža i gimnastika u složenoj akciji najpoželjnija su. U toj vježbi uvijek počinje izvršavati tehnike masaže, a tek tada bi se trebale premjestiti na gimnastičke vježbe. Ovisno o tipu distonije (hipertoničnost ili hipotonija), propisana je opuštajuća ili tonicna i tonikska masaža za djecu te odgovarajući set vježbi iz arsenala fizikalne terapije.

Razredi s djetetom mogu ukloniti povećani ton mišića u hipertoničnosti, opustiti mišićno tkivo. Opuštajući učinak neće biti samo mišićav, već i općenit, koji će pogodno utjecati na opće blagostanje djeteta - spavanje, apetit će se poboljšati, beba će postati mirnija. U slučaju mišićne distonije, prema vrsti smanjenog tonusa, cirkulacija mišića poboljšava se, mišićno tkivo postaje sve jači, a metabolički procesi se ubrzavaju.

Gimnastika pomaže u konsolidaciji ispravnog stanja mišićnog tonusa na razini neuronske memorije - mišići djetetovih nogu i ruku, leđima, trbuhu i području vrata "sjetiti" ispravnu poziciju na odmoru i aktivnostima.

Da biste uklonili povišeni ton ili poboljšali smanjeni ton, vrlo je važan što je prije moguće. Djeca s mišićnom distonijom se fizički razvijaju sporije, nove su vještine teže za njima - kasne se učenje puzeći, sjediti, stojeći i nezavisni koraci. Kašnjenje u tjelesnom razvoju može dovesti do odgođenog mentalnog i emocionalnog razvoja.

Indikacije i kontraindikacije

Budući da se kod svih novorođenčadi nalazi hipertonija, masaža je u osnovi nužna za svakoga, iako poznati liječnik Komarovsky vjeruje da je moguće bez njega jer fiziološka (ne uzrokovana neurološkim bolestima) mišićni ton prolazi sam po sebi, a to se obično događa za 4-5 mjeseci djetetov život. Ali želja roditelja da pomognu djetetu da se nosi sa znakovima distonije je sasvim razumljiva i stoga vrijedna poštovanja i pomoći.

S hipotonom za masažu postoji više razloga, jer slabost mišićnog tkiva je alarmantan simptom. Bez uključenosti roditelja, mišići postupno "nadoknađuju", ali proces može biti vrlo dug.

Ako liječnik tvrdi da dijete ima patološku distoniju, onda bi trebao glasiti određenu dijagnozu, čiji je simptom zapravo bila ta distonija. Ako je to paraliza, cerebralna paraliza, pareza, tada se masaža dodjeljuje profesionalnoj, terapeutskoj, koja majkama treba obučiti ovjereni maser. Nepravilna izloženost može pogoršati dobrobit djeteta i pogoršati problem. Za zdrave bebe masaže se obavljaju općim, profilaktičkim, a ne zahtijevaju sudjelovanje profesionalnog masažnog terapeuta. Mama može sama stvoriti dijete.

Hipertonija mišića u djece do jedne godine: simptomi, učinci i liječenje, masaža s hipertonijom

Hypertonus je kršenje mišićnog tonusa tijela, što se izražava u prekomjernom tjelovježbi mišića. Gotovo sva djeca su rođena s naglašenom mišićnom hipertonom. Doista, tijekom vremena unutar maternice beba je stalno u položaju fetusa. Udovi i brada u ovom položaju usko su pritisnuti na tijelo, a mišići ploda stalno su napeti.

Otprilike pola godine živčani sustav mrvica "uči" da radi u uvjetima koji nisu intrauterini. Dijete se postupno razvija i polako počinje kontrolirati kretanje mišića i kostura. U mjesec dana staroj bebi, hiperton je vrlo izražen. To je prikazano u stegnutim krakovima i savijenim nogama u nagibanju glave. Ton ekstenzorskih mišića u mjesec dana staroj dojenčadi veći je od fleksije.

U slučaju fiziološkog hiper-tonusa, noge djeteta se razdvajaju samo po 45 0. Prilikom kretanja nogu osjetio je izraženu otpornost na kretanje. Do tri mjeseca, hipertoničnost mišića u djetetu bez patologija praktički nestaje. Ako nakon djeteta stigne pola godine, napetost mišića i dalje postoji hitna potreba da se posavjetujte s liječnikom.

Simptomi hipertonije

video:

Komplikacije tijekom trudnoće, traume rođenja, Rh-sukob, nepodudarnost krvi roditelja, prebivalište s lošim uvjetima okoline i mnogi drugi čimbenici uzrokovat će pojavu hipertire. Potrebno je pažljivo razmotriti simptome hipertonije, jer to može biti izraz ozbiljne neurološke bolesti.

Znakovi teškog hiperunusa:

 1. Nemirni i kratki san.
 2. U sklonoj poziciji, glava se baci natrag, a ruke i noge su zategnuti.
 3. Kada pokušate širiti noge ili ruke bebe, osjeća se snažna otpornost. Dijete plače. Sekundarno razrjeđivanje povećava otpornost na mišiće.
 4. Okomito, na tvrdom podu, dijete pokušava stajati na prednjoj strani stopala, tj. Stoji na prsima (Informacije: ako dijete krene na prste).
 5. Kada plakati, dijete baca glavu natrag, lukova i istovremeno mu se mišići brade drhtimo (Vidi član trešnje trešnje).
 6. Česta regurgitacija.
 7. Bolna reakcija na razne podražaje: svjetlo, zvuk.
 8. Od rođenja, beba "drži" glavu zbog stalne napetosti vratnih mišića.

Važno je utvrditi što je prije moguće da dijete ima hipertoniju. Otkrivanje barem jednog od gore navedenih simptoma u bebi je dobar razlog da se obratite pedijatrijskom neurologu. Dijagnoza "hipertonije" bit će izvedena ako je fleksibilni ton veći nego što bi trebao biti u ovom dobu.

Odredite hipertoničnost mišića nekoliko refleksnih testova:

 • Sjedeći za oružje: nemoguće je podići dječje ruke daleko od prsa.
 • Refleksni korak. U uspravnom položaju, dijete pokušava napraviti korak. Spremljeno nakon dva mjeseca.
 • Refleksna podrška: stojeće dijete počiva na nožnim prstima stopala.
 • Očuvanje nakon tri mjeseca asimetričnih i simetričnih refleksa. Kada dijete sklizne prema prsima dok leži na leđima, ruke su savijene i noge su nepotrebne. Kada okrenete glavu ulijevo u istom položaju, lijeva ruka je povučena prema naprijed, lijeva noga je nepristupačna, a desna noga zavoja. Kada se naginje desno, sve se ponavlja u zrcalnoj slici.
 • Nakon tri mjeseca, sačuvani su tonikski refleksi: ležeći na leđima, dijete izravnava udove i naginje ih na trbuhu.

Ako u određenoj dobi ti refleksi ne oslabe, a onda ne nestanu, onda dijete izgovara hipertoničnost mišića. Stoga je potrebno konzultirati liječnika.

Posljedice i opasnost

Što je toliko opasno hipertonije, ako je njezina pojava zbog položaja fetusa? Fiziološka hipertonija prolazi nakon tri mjeseca bez traga. Patološki hipertonus uzrokuje oštećenje tkiva mozga, koje su odgovorne za stanje mišića. Takvi poremećaji javljaju se s povećanim intrakranijskim tlakom, perinatalnom encefalopatijom, povećanom ekscitabilnošću i drugim patologijama.

Ako nakon tri mjeseca, hipertonija kod djece i dalje postoji, posljedice, ako se ne liječe, su grozne. Nedostatak regulacije mišićnog tonusa utjecat će na daljnji razvoj djeteta:

 • Kršenje koordinacije pokreta;
 • Nastajanje nepravilnog hoda;
 • Neodgovarajuća tvorba držanja;
 • Zakašnjenja u razvoju, osobito motoričke vještine;
 • Oštećenje govora.

Hipertoničnost nogu

Posebno je opasno ako dijete ima jak hipertus nogu. To utječe na brzinu razvoja motoričke aktivnosti. Bebe s takvim dijagnozama kasnije počinju puzati i hodati. Za djecu s hipertoničnosti nogu, uporaba hodalica i skakača posebno je kontraindicirana. Ovi uređaji poboljšavaju stanje napetosti mišića nogu i kralježnice zbog neravnomjerne raspodjele gravitacije. Opterećenje se povećava na mišiće zdjelice i kralježnice.

Ruke hipertonija

Hipertoničnost ruku izražava se u rezistenciji mišića tijekom povlačenja ruku iz prsa, snažno stisnutih šaka. Ovo stanje se najčešće opaža s fiziološkom hipertonom. Međutim, dugotrajno održavanje napetosti u mišićima treba brinuti o roditeljima djeteta.

Pogledajte videozapis:

liječenje

Pravilno i pravodobno liječenje hipertonije obavlja isključivo specijalistički liječnik - dječji neuropatolog. Svi postupci propisuju samo liječnik. Početni tretman započinje, pojavit će se bolji i brži pozitivni rezultati.

Postoji nekoliko tehnika i smjera u medicini koja omogućuje uklanjanje hipertonije:

 1. Opuštajuća masaža.
 2. Terapeutska vježba.
 3. Elektroforeza.
 4. Parafinske kupke (termoterapija).
 5. Plivanje.
 6. Liječenje lijekovima.

Kao što se može vidjeti s popisa za uklanjanje hipertoničnih lijekova koji se koriste u posljednjem redu. To su lijekovi koji opuštaju mišiće, smanjuju njihov ton i diuretike kako bi smanjili razinu tekućine mozga. Uz masažu mogu se propisati i vitamini Dibazol i B.

masaža

Masaža s hipertonije može se izvoditi samostalno kod kuće od dobi od dva tjedna. Naravno, prvo se morate posavjetovati s dječjim specijalistom masaže i dobiti njegove upute i preporuke za masažu. Održava se ukupno deset sjednica, što je najbolje ponoviti za šest mjeseci.

Masaža se sastoji od tri vrste metoda izloženosti: milovanje, trljanje i ljuljanje:

 1. Stražnjica ruke stroking površine ruke, noge i leđa. Možete izmijeniti površinu stroking prstiju s hvataljka milovati cijeli četkom.
 2. Kružna koža trljanje. Bebe se stavljaju na trbuščić i prstima čine kružnim trljanje sa isprekidanim pokretima odozdo prema gore. Zatim učinite isto s udovima, okrećući dijete na leđima.
 3. Uzmite bebu za ruku i lagano ga protresite. U tom slučaju, ruka mora biti držana u podlaktici. Obavite postupak s obje ruke i noge.
 4. Uzmite dijete rukama iznad zgloba i ritmično se rukuje u različitim smjerovima.
 5. Zamotajte bebe noge za noge i tresti.
 6. Završite masažu glatkim stroking rukama i nogama.

Uz hipertoniju, duboko gnječenje mišića, tehnike pljeskanja i rezanja ne bi se trebale koristiti. Svi pokreti trebaju biti glatka i opuštena, ali ritmična.

Video: kako napraviti masažu s hipertonom

kupka

Odlično sredstvo za uklanjanje hipertonije su biljne kupke. Sama voda ima opuštajuće svojstvo, au kombinaciji s biljkama postaje izvrstan alat za hipertoniju. Zauzvrat, četiri dana provode tople kupke s valerijanskim korijenom, listom maslina, matičnjakom i kadulom. Jedan dan je pauza, ponovite postupak i tako 10 dana. Obodne kupke imaju izvrstan opuštajući učinak.

Masaža kod djece s hipertonijom

Dijete se rodilo s fiziološkim povišenim tonusom mišića. Stoga, u prvih tjedana, podiže intrauterini položaj, savijanje udova i njihovo odvijanje u tijelo. Ovo stanje, naravno, ne uzrokuje neugodnosti djetetu i postepeno prolazi.

Ali tako se događa da mišići novorođenčadi stalno pretjerano napete, a to se odražava u dobrobiti i ponašanju djeteta. Ovo stanje se zove hipertonija. To se najčešće otkriva tijekom rutinskog pregleda od strane pedijatara ili neurologa. Obično propisani lijekovi i masaža za novorođenče s hipertonom, često dopunjena fizioterapijom.

Uzroci i manifestacije hipertonije

Patologija u djeteta može biti posljedica različitih stanja:

 • učinci intrauterine hipoksije (nedostatak kisika) na pozadini bolesti majke ili patološke trudnoće;
 • intrauterine infekcije;
 • posljedice kroničnog trovanja fetusom prilikom pušenja ili alkoholiziranja trudnice, uzimanje određenih lijekova od strane nje;
 • patološka žutica novorođenčadi - na primjer, u hemolitičkoj bolesti nakon Rh-konfliktne trudnoće;
 • posljedice ozljeda kod rođenja tijekom prirodnog porođaja ili carskog dijela.

Hiperton je neurološka patologija. Može biti jednostrano i bilateralno, biti simptom problema na vratnoj razini ili u mozgu.

Dijete s mišićnim hipertonije obično je nemirno, lako uzbuđeno, a pjevanje, brada i prstima na rukama mogu drhtati. Mama može primijetiti da joj je teško širiti njezine dječje noge kada mijenja pelenu, teško je izravnati škare za nokte. Asimetričnim se tonom vidi drugačiji raspon pokreta u udovima, može doći do skretanja glave u jednom smjeru. U položaju sklona djeca bacaju glavu natrag. I kada se testira s refleksnim hodanjem, on se oslanja na čarape, a ne na cijelu nogu.

Dijete s hipertonom obično voli roditelje svojim ranijim postignućima. Počeo je držati glavu pred svojim vršnjacima, već u prvom mjesecu života, koji bi se slučajno prevrnuo s trbuha na njegovu stranu, s kaotičnim kretnjama ponekad čak i puzeći kratkom udaljenost uz stol za presvlačenje.

Kod prepoznavanja znakova hipertonije, liječnik će davati preporuke, nužno uključujući i opuštajuću masažu.

Priprema masaže

Medicinska masaža za novorođenče s hipertonom obično izvodi nekoliko tečajeva iskusnog masažnog terapeuta. No majka može svakodnevno i neovisno raditi jednostavnu masažu, postupno poboljšavajući stanje djeteta.

Ključ uspjeha opuštajuće masaže kod kuće je mirno stanje djeteta. Uostalom, kada se plačući mišići napeti, pa stoga, o bilo kakvom opuštanju nema pitanja. Stoga, masaža treba provesti kada dijete bude pun, samozadovoljno i ne želi spavati.

Za masažu se mogu koristiti stol za mijenjanje, obični stol s pokrivačem ili druga ravna površina. Soba bi trebala biti ugodna temperatura. Ako se masaža izvodi glazbi, bolje je ne koristiti radio, kako ne biste prestrašili dijete ako se glasnoća odjednom promijeni ili se oglašavanje uključi. Snimat će ugodne melodije, zvukove prirode.

Prije masaže, odrasla osoba treba oprati i zagrijati ruke, ukloniti prstene i narukvice. Možete podmazati ruke s malom količinom sterilnog ulja ili krema za bebe, ali to nije obvezno.

Tehnika masaže

Masaža za novorođenčad s hipertonom uključuje opći opuštajući učinak i metode za ublažavanje napetosti pojedinih mišića mišića. Pokreti za masažu sastoje se od poteza, trljanja klipova, nabiranja, tresti. Ne uzrokuju nelagodu djetetu i istodobno pomažu smanjiti ton. Ne možete dodirnuti, vibrirajući, pljeskati i trljati trgajući piljenje.

 1. Započnite sesiju, stavljajući dijete na leđa. Na početku masaže vršit će se gladak zagrijavanje uz ruke, noge i tijelo. Takvi pokreti nisu nagli, usmjereni duž osi tijela, odjednom zatvaraju nekoliko područja i podsjećaju na postupke trljanja kozmetike.
 2. Postupno povećavajući tlak, moguće je dodati dijagonalne pokrete na kukovima i ramenima. To će omogućiti bolje zagrijavanje velikih mišićnih skupina. Istodobno je nemoguće utjecati na prednju i stranu vrata, na ingvinalne nabore i na unutarnji dio bedara, pazuha, poplitealnog fossa i patella.
 3. Prebacivanje bebe na trbuh, potrebno je udariti leđa. Samo stručnjak može masažu mišića vrata, ne biste to trebali učiniti sami!
 4. Nakon toga možete započeti vježbe "rocker" i "cradle". Stavljajući ruke naizmjence ispod leđa ili ispod zdjelice, majka nježno trese bebu, kao u kolijevci. A za "valjak" potrebno je čvrsto držati djetetu ispod pazuha i tresti se s jedne na drugu stranu. To su opće opuštajuće metode.
 5. Sljedeći korak je masaža udova. Obično počinju s olovkama. Šake su nepovezane, svaki prst se lupa prema dlanu, kao da se nosite rukavice. Dlan i baza palca su gumirane u kružnim pokretima.
 6. Podlakticu se može masažirati klipnim pokretima, držeći držač kao u prstenu i kreirajući naprijed i natrag. Mogu se izmjenjivati ​​s crimpingom, pri čemu oni čine umjerenu kružnu kompresiju udova. Također nježno savijte i odmotajte sve spojeve. U tom slučaju ne možete napraviti oštre ili snažne pokrete.
 7. Završite masažu nježnim potezima i trese. Da biste to učinili, podignite ručicu dlanom i, držeći područje zapešća, lagano tresti. Nemoguće je omogućiti oštre kretnje u zglobovima, amplituda potresanja bi trebala biti mala.

Isti plan koristi se za masažu nogu, dižući se od stopala do bedara. Na podu, kao što je bilo, nacrtajte lik osam, dobro trljanje vanjskog luk nogu i prstiju. Za drmanje, držite nogu za petom, nježno učvršćujući gležanj.

Na kraju, svakako lagano udarite cijelo tijelo djeteta.

Dnevna masaža novorođenčeta s hipertonom pomaže smanjiti nelagodu tijekom napetosti mišića, smiruje bebu. Vrlo je važno pravilnost postupaka, mirna atmosfera i ispravnost masaže bez poticajnih učinaka. Ponekad, na preporuku liječnika, masaža može biti nadopunjena toplinskim postupcima, kupeljima i fizioterapiji, što će omogućiti brže rješavanje hiper-tonusa.

Autor: Obukhova Alina Sergeevna, obiteljski liječnik

Korištenje masaže za hipertoniju u novorođenčadi

Sadržaj članka:

Mnogi roditelji novorođenčadi s mišićnom hipertonom, liječnici propisuju masažu i gimnastiku. Ali kako obavljati ove postupke dijete kod kuće? U članku smo pokušali reći o svim potrebnim preporukama i stvorili detaljnu instrukciju o masaži i gimnastici za dijete.

Uvjeti masažnih postupaka za dojenčad s hipertonom

Osobitost masažnih postupaka s povećanim tonusom mišića je prisutnost velikog broja manipulacija, čija je osnova milost.

Tijekom postupka morate se pridržavati određenih zahtjeva.

 1. Temperatura zraka treba biti udobna za dijete i biti 20-25 stupnjeva.
 2. Prozračite sobu prije postupka.
 3. Postupak se ne provodi odmah nakon hranjenja mrvica.
 4. Ne možete odmah hraniti dijete nakon masaže.
 5. Sve pokrete ruku moraju biti nježne i glatke. Masaža se izvodi u smjeru protoka krvi u krvne žile.
 6. U hipertoničnosti nogu i ruku, postupci masaže ne smiju se izvoditi neposredno nakon što se dijete probudi.
 7. Masaža se provodi samo pod uvjetom da beba ponaša mirno i nije kapriciozna.

Postupci masaže za hiperton čine dva dijela. To jest, to su javni i privatni opuštajući domjenci.

Postupak tehnika masaže za hipertoniju mišića u novorođenčadi

Postupak počinje općim opuštanjem djetetovog tijela. Da biste to učinili, podignite mrvicu pazuha i lagano njišite. Zatim, stavljajući dijete na masažu ili stol za presvlačenje, morate staviti pod glavu i stražnju stranu ruke, lagano podignite dijete i tresti u različitim smjerovima.

Tijekom masaže koriste se pomicanje i trljanje, postupak se provodi u određenom slijedu.

 • Ručna masaža započinje svjetlom milovanja i gnječenja prstiju bebe, dok dijete leži na leđima. Zatim, jednom rukom držite djetetovu dlan, a drugom, udahnite mišiće odgovorni za proširenje savijanja, krećući se od prstiju do ramena. Tjedan dana kasnije dodajte tehnike trljanja.
 • Masaža stopala. Dijete leži na leđima, noge su usmjerene prema masažnom terapeutu. Držeći stopalo djeteta, malo podiže nogu i savijen. Stroking provodi od prstiju do zgloba kuka. Nakon nekoliko dana, obično nastaju postupci trljanja.
 • Masaža beba stopala. Palac lagano pritisnite na potplat, od prstiju do peta. U ovom slučaju dijete proširuje prste.
 • Tumija masaža se obavlja s dvije ruke u smjeru kazaljke na satu rotacije. Desni dlan pomicao je lijevu stranu trbuha od vrha prema dnu, a lijeva desna strana odozdo prema gore.
 • Masaža prsima izvodi se laganim pokretima bez pritiska. Masirajte međukontinentalne prostore dojke sa sredine prema stranama.
 • Natrag masaža je napravljena od vrata djeteta, držeći dlanove obje ruke na stražnjicu. U suprotnom smjeru kretanja izvršite drugu stranu ruke.

Gimnastika za novorođenčad s hipertoničnom mišićom

  • Dijete je smješteno na boku. Podupirući ga jednom rukom, drugi se izvodi duž kralježnice. Dječak instinktivno luka natrag (talent refleks).
  • Ispod glave i ramena djeteta, ležeći na leđima, stavite dlanove, lagano podignite ga tako da su mu noge zakopane u majčinom trbuhu. To jača trbušne mišiće djeteta.
  • Stavljajući dijete na trbuh, širio je noge u različitim smjerovima. Podupirući dijete, mi odmičemo jednu od njegovih ruku na noge. Dijete ravne noge, a zatim refleks djeluje.
  • Mi uzimamo djetetovu nogu po šašu, palcem s pritiskom koji držimo na prstima, dok će mrvica pokušati iscijediti. Vodimo prstom uz potplat od pete do malog prsta, klinac instinktivno širi prste.
  • Kad dijete leži na leđima, uzmi ga istovremeno za noge i ruke. Držeći glavu, podignite mrvice i protresite se s jedne na drugu stranu.
  • U položaju "ležeći na leđima", širite savijenu nogu u zglobu kuka uz lagane kretnje. Učinite vježbu ne više od 4 puta u jednoj sesiji gimnastike.

Kako napraviti masažu i gimnastiku na video

Kako napraviti opuštajuću masažu za dojenčad s hipertonom

Često se mladi roditelji suočavaju s nerazumljivim problemom za njih.

Unatoč činjenici da je njihova beba hranjena i okružena skrbi i pažnjom, puno plače, nestašan i jasno nije u najboljem raspoloženju.

Uzrok takvog ponašanja može biti hipertoničnost mišića. Pretjerana napetost mišića i stvaranje nelagode. Poznavajući simptome ovog poremećaja, lako je odrediti.

Priprema za postupak

Da biste to učinili, samo trebate pažljivo pratiti dijete neko vrijeme i napraviti neke jednostavne manipulacije.

Možda glavni znakovi koji ukazuju na hipertoničnost su nemirni ponašanje i nervoza, a kada dijete plače, brada treperi. Simptomi povećane tonusa mišića također su:

 • Periodična intenzivna regurgitacija.
 • Nemirno i kratko spavanje, dijete se budi s najneucljom bukom.
 • Karakteristične posture koje djeca uzimaju kad spavaju - glava je odbijena, noge i ruke se spajaju. Ako pokušavate rastopiti udove, beba će se oduprijeti hipertoniji, može se probuditi i plakati.
 • Dijete baca glavu i savije cijelo tijelo kad plače.

Možete lagano uzeti dijete pod rukama, spustiti noge do poda i lagano naginjati torzo.

Dijete dobro raspoloženo stavit će cijelu nogu na pod, a s hipertonskim mišićima dotaknuti će pod s čarapom.

Slične reakcije mogu se pojaviti kod savršeno zdrave djece, a samo pedijatrijski neurolog može konačno dijagnosticirati hiperton.

Stručnjaci upućuju na nekoliko mogućih uzroka napetosti mišića: hemolitička bolest bebe, nekompatibilnost krvnih skupina ili Rh faktora, kvar živčanog sustava bebe.

Patologije živčanog sustava, zauzvrat, mogu biti uzrokovane:

 1. Kronično trovanja žena tijekom trudnoće zbog bolesti.
 2. Stalna napetost mišića maternice tijekom trudnoće.
 3. U slučaju kada se trudnoća dogodila istovremeno s liječenjem akutnih zaraznih bolesti.
 4. Prijetnja pobačaja, teška trudnoća.
 5. Prevelika ili prebrza isporuka.
 6. Intenzivna toksikoza u prvoj ili posljednjoj fazi trudnoće.
 7. Otrovanje fetusa kao rezultat pušenja i pijenja alkohola trudnica.
 8. Hipoksija djetetovog mozga tijekom poroda ili tijekom trudnoće.
 9. Kronična bolest majke.
 10. Neispravno izrezivanje na carski rez.

Uvjeti masaže

Masaža treba obaviti nakon imenovanja liječnika u udobnom kućnom okruženju. Temperatura u sobi mora biti najmanje 25 stupnjeva, vlažnost mora biti normalna.

Da bi dijete bilo ugodno, možete kupiti posebno ulje za masažu. Nemojte zaboraviti smanjiti nokte, vrlo je važno da vam ruke budu tople i suhe.

Masaža dijete u godini, integralni postupak, čini važne vještine djeteta.

Terapijska masaža za hipertoniju

Hipertenzija je obično dijagnosticirana kod djece od jednog mjeseca. Samo u najtežim slučajevima, liječnici propisuju lijekove, najčešće su fizioterapija, terapeutska masaža i fizioterapija.

Krajnji cilj svih postupaka je olakšati napetost mišića i potpuno mišićno opuštanje. Prvi terapeutski masaža se provodi uz sudjelovanje stručnjaka (ili barem pod njihovim nadzorom).

Masaža stopala

 • Počinje lijevom nogom djeteta. Koristite lijevu ruku za držanje zgloba gležnja, stavljajući ga između indeksa i srednjih prstiju.
 • U ovom trenutku mi s masažom izvodimo desnu ruku, počevši od milja od nogu. Postupno se podižemo na sjenku, masiranjem strane, zatim prednjem dijelu bedara. Masiranje bokova za dvije ili tri minute, masaža je prepone. Onda ponovno krenemo od pete. Ponovite stroking beba noge 7-10 puta.
 • Nakon milovanja, nastavite trljati ista područja. Trljanjem prstiju, s spiralnim i ravnim pokretima odozdo prema gore i obrnuto.
 • Zatim istim područjem lagano zamijesite pritiskom.
 • Masiranje stopala, milovanje i pomicanje od prstiju do peta. Nježno pritisnite područje podnožja ispod srednjeg prsta indeksnom prstom i povucite uzduž vanjskog luka. Obično se prsti djeteta poravnavaju, ova vježba treba ponoviti 5-7 puta.
 • Obrati stopalo djeteta s palcem, crtež "osam".
 • Mijesite stopalo laganim palcem.
 • Udarimo s srednjim i indeksnim prstom vanjsku stranu stopala od prstiju do gležnja.
 • Ista površina je uzgojen različitim pokretima: pravocrtno, spiralno, itd.

Nakon što dovršite skup vježbi, uzmite djetetovu nogu s desne strane. U tom slučaju, palac bi trebao biti na unutarnjoj strani nogu (ispod prstiju), a ostatak na vanjskoj strani.

Upotrijebite lijevu ruku kako biste popravili koljeno djeteta i savinuli se i savinuli djetetovu nogu 5-6 puta, tako da zglob koljena i kuka radi. Djeca imaju problema sa zglobovima kuka, kako se nositi s displasijom uz pomoć masaže i gimnastike.

Na isti način se izvodi masaža desne noge djeteta. Nakon što ste završili s masažom nogu, morate ih više puta saviti, držeći koljena i malo pritisnete na trbuh.

Tada se koljena moraju pomicati na stranu., Dok stopala moraju ostati zajedno. Izrađujemo nekoliko glatkih pokreta, trljamo stopala djeteta jedni protiv drugih.

Glupan i natrag masaža

Nakon vježbanja masaže na nogama počnemo mazati leđa. Obraćamo dijete na trbuh.

Izbojite i gnječite kožu laganim pokretima prstiju. Onda mi udari leđa počevši od vrata i silazimo do struka.

Preporuča se udaranje i gnječenje glutealnih mišića, lagani pritisak i trnci. Vrlo pažljivo, bez povrede djeteta.

Masaža dojki

Opet, okrenite dijete na leđima i udarajte trbuh laganim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Zatim potegnuti prsa, od strijca do pazuha, lagano trljanje prstiju. Vrlo je lako dodirnuti prste na rebra.

Masažne olovke

Počnimo masažu trljanjem, zagrijavanjem i milovati vanjski dio djetetove lijeve ruke. Upotrijebite lijevu ruku kako biste popravili lijevu ručku djeteta tako da se palcem pričvrsti u djetetovom šakom.

Desna ruka daje milovanje djeteta od vrha do dna i istodobno ga utrlja, stvarajući glatke višegranične pokrete prstima.

I unutarnji mišići (savitljivi), naprotiv, su napete i trebaju biti opušteni što je više moguće, koristeći poteze i lagane trljanje pokreta u krugu. Ponovite isto za desnu ruku.

Tada počinjemo s radom slijedeće vježbe:

 1. Širili smo djetetove ruke na strane, a zatim ih prešli na prsima.
 2. Alternativno podignite ručku prema gore. Zatim podignite obje ruke u isto vrijeme.
 3. Tresti ručke zasebno i zajedno.
 4. Zakrenite svaku ručku naprijed-nazad u odnosu na pojas ramena.

Sve ove vježbe treba ponoviti 5-7 puta. Masaža bi trebala potrajati oko pola sata.

To bi trebalo biti učinjeno jednom dnevno ili nekoliko puta dnevno, ali manje intenzivno (7-10 minuta).

Zatim, preporučujemo da gledate videozapis o tome kako masirati dijete s hipertoničnosti mišića.

Gimnastika s hipertonijom u dojenčadi

Uz povećanu napetost mišića, sanacijska gimnastika je jednako potrebna kao i masaža i ne manje učinkovita. Neke vježbe:

 • Wiggle. Ova vježba se može obaviti tako da dijete drži na težini pod rukama i nježno ga gurne. Izvršenje je moguće iu vertikalnom i horizontalnom položaju. Preporuča se raditi u vodi kada se beba opere u kadi.
 • Na loptu. Stavljajući trbuh na loptu na loptu i držeći ga za noge i leđa, nježno ga zavijati u različitim smjerovima. Pokret bi trebao biti vrlo glatki. Kada se dijete navikne na ovu vježbu, pokušajte malo povucite ruke.
 • Fleksija i proširenje ruku. Ove vježbe moraju biti učinjene na svim mogućim pozicijama - stavljanje djeteta na trbuh ili na bok (savijene ručke pomiču se lijevo i desno, naprijed i nazad) ili na leđima (izravnati ruku su odvojeni na strane, križani, podignuti, napravljeni rotacijski pokreti).
 • Puzeći. Dijete sam ne zna kako se još puzati, ali stavljajući ga na trbuh i pomažući mu da pomakne ruke i noge, na taj način izvršavate učinkovitu gimnastičku vježbu.
 • Uzgajaju noge na stranu. Najvjerojatnije ćete se susresti s otporom djeteta, tako da se ova vježba treba obaviti vrlo pažljivo, bez nepotrebne ustrajnosti.

Gimnastika će imati koristi i apsolutno zdravo dijete.

Kašalj masaža za djecu kao učinkovitu metodu iscjedka iscjedak.

Sve o tehnici i prednostima vibratornog kašlja masaže za djecu pročitajte ovdje: http://vsetelo.com/dt-bolezni/kashel/vibracionnyj-massazh.html

Dječja opća opuštajuća masaža

Kako bi se bebin ton mišića vratio u normalu i da pomogne prirodnom razvoju cijelog mišićno-koštanog sustava, svakodnevno bi trebala biti opuštajuća masaža.

Prvo mi masažemo noge djeteta, milujući i krećući se od pete do prstiju.

Obratimo se milovati noge djeteta; od nogu namočimo do kuka, masaža kose s glatkim kružnim pokretima prstiju. Na isti način masiramo drugu djetetu bebe.

Sljedeća faza je masaža ramena i prsa. S laganim pokretima mišenja, mi masimo ramena, a zatim naše grudi, spuštamo se na našu lijevu ruku, a mi ga masimo. Onda u pravu.

Nakon što smo opušteni mišići na rukama, masimo želudac: mi ga udari laganim pritiskom, kretanjem u smjeru kazaljke na satu oko pupka.

Zatim napravite laganu akupresivnu masku lica. Prstom pokažite kožu na licu od sredine čela do uglova usana.

zaključak

Zaključavamo s opuštajućom masažom, opuštajući mišiće leđa i stražnjice. Za ovo dijete, okrenite se na trbuh i blago povucite leđa, počevši od vrha. S istim pokretima mi smo masirati područje stražnjice i nogu.

Pravovremena dijagnoza, redovita masaža i gimnastika omogućit će vam trajno spasiti vaše dijete od neugodnih senzacija izazvanih hipertonom.

Masaža za djecu s hipertonijom

Gimnastiku i masažu s hipertonijom aktivno izvodi dijete u prvim danima tijekom 3 mjeseca, koja razvija ekstenzore mišića i opušta mišiće.

Masaža za djecu s hipertonijom

Tijekom sljedeća 3 mjeseca, ekstenzori mišića obratiti pozornost na preostale hipertoničke pojave.

Nakon rođenja, dojenčad se i dalje nalazi u položaju fetusa s savijenim rukama i nogama u obliku polumjeseca. Dijete drži kamere na prsima, savijanje nogu i lagano se širi na strane, malo naginje glavu. To ukazuje na oštar hiper ton fleksiora gornjih i donjih ekstremiteta.

Masaža s hipertonijom u dojenčadi

Počevši od 3 mjeseca, hipertoničnost udova balansira antagonistički mišići (hipotoni) na rukama i nogama. Od prvih dana nakon rođenja potrebno je izvoditi gimnastiku i masažu za dojenčad s hipertonom, potičući djetetove nezavisne pokrete povezane s produljenjem i upotrebom urođenih refleksa djece:

 • hrana - sisanje, gutanje i sline;
 • zaštitni i obrambeni - okretanje ili podizanje glave u položaju na abdomenu;
 • reflekse vaskularne ravnoteže (cervikalna i labirintna);
 • stopala - fenomen puzanja.

Nadraženost ovih refleksa je kontakt s kožom - masaža s hipertonije ekstenzora kod djeteta. Kao odgovor, beba će ugovoriti odgovarajuće mišiće. Uz pojavu puzanja, uključeni su ekstenzori mišića, dok su s Galantovim refleksom kralježnice uključeni ekstenzori kralježnice. Za 3-6 mjeseci koriste se refleksi povezani s produženim efektom, a masaža se izvodi uz hiper tonove nogu, ruku i leđa, tako da ne povećavaju fleksori, jer njihov ton trenutno prevladava.

S abnormalnostima u dojenčadi, hipertonija može trajati dulje vrijeme. U tim je slučajevima dječak pregledavao živčani sustav pomoću općeg pregleda ili neurosonografije - ultrazvuka mozga glave.

U općem pregledu hipertonija ukazuju na sljedeće karakteristične simptome:

 • dodirivanjem stola jednim nožem ili prekriženim nogama kada podiže bebinu pazuha i naginje se naprijed. Zdravo dijete će se osloniti na cijelu nogu;
 • plave usne i nokti, brada drhteći i plače bez razloga;
 • s jaki hiper ton, dijete baca natrag svoju glavu, okuplja svoje ruke u šaku s palcem unutra.

Patološka hipertonija - uzroci

Produljeni mišićni hipertoni javljaju se zbog:

 • nedostatak kisika tijekom razvoja fetusa (fetalna hipoksija);
 • povećan ton maternice kod trudnica;
 • jaka toksikoza trudnica u prvom tromjesečju tijekom formiranja svih tijela sustava fetusa;
 • anemija i prehlada i zaraznih (gripe) bolesti trudnica.
Masaža s hipertonijom u dojenčadi

Tehnika za obavljanje masaže s hipertonskim flexorom

Masažne ručke, noge, stopala, prsa, trbuh i naslon za leđa izvode 1-3 minute lagane mašine (površinski, ravni, glačalo i rabljeni).

Ručna masaža

Ručnu masažu treba obaviti u položaju djeteta na leđima. Kada je lijeva ruka masaža bebu, stavi prst desne ruke na dlan masera bebe i lijevoj držanje i premjestiti ručni zglob ruka Flexor prema ramenu.

Masaža desne ruke također je učinjena s desne strane, a lijevom je potrebno poduprijeti lijevu ručku bebe na polu-savijeni položaj. Nakon 10 dana, dodavanje mišića (piljenje i sjenčanje).

Masaža stopala

Masaža stopala s djetetom obavlja se u položaju na stražnjoj strani stopala do masažnog terapeuta. S jednom rukom je potrebno držati i podignuti suprotnu nogu za stopalo. Istovremeno bi trebalo ležati na dlanu u blago savijenom položaju. Nalazite drugu ruku na površinu nogu prema van i unazad u smjeru od stopala do područja prepona. Nakon 10 dana dodajte tehnike udaranja.

Masaža stopala

Masaža stopala bi trebala biti učinjena s čunkom palca, s tlakom sve do prstiju do pete. U tom slučaju, nožni prsti stopala će se reflektiraju.

Trbušna masaža

Abdominalna masaža treba biti učinjeno u smjeru kazaljke na satu s dvije ruke: dlan desne ruke obavlja milovati kretanja lijevoj polovici abdomena od vrha prema dolje, dlan lijeve ruke - milovati desnoj polovici trbuha odozdo prema gore. Ponovite 6-8 puta.

Masaža dojki

Masaža grudi se izvodi bez pritiskanja prstiju! Potrebno je lagano pomicanje masaža u međusobnim prostorima od strijca do strane. Ponovite 2-4 puta. Preokrenite dijete na trbuh i obavite natrag masažu.

Natrag masaža

Natrag masaža počinje ga stroking od vrata do stražnjice s dlanovima obje ruke. Zatim s natrag četkom - od stražnjice do glave, ponavljajući 4-8 puta u svakom smjeru.

Masaža s hipertonijom

Masaža disanja za hipertonskih fleksora

Dijete bi trebalo ležati na stražnjoj strani nogu kod masažnog terapeuta:

 • putem dlana površini četkice udara anterolateralnim površine prsa, obliques zaobilaženjem hrskavičnih zonu;
 • proizvode milovanje međukostalnih prostora mišića kosih i rectus abdominisa, mišića duž debelog crijeva. Primanja se izmjenjuju 2-3 puta;
 • stavite dijete na trbuh i počnite udarati i protrljati trapeziformnim mišićima;
 • stavite dijete na leđa i izvodite milovanje grudi i kosih trbušnih mišića.

Dišni opuštajuća masaža izmjenjuju s gimnastiku - pasivne fleksije i ekstenzije ruku i nogu, refleks ravnanje kralježnice u bočni položaj (lijeva i desna), refleks stop motion kada kliknete na vrhovima prstiju do peta, refleks kretanje glave i puzanja u ležećem položaju,

Beba masaža u dobi od 3 mjeseca

Dječji masaža u dobi od 3 mjeseca kod ostatne hipertonije treba obaviti proceduru iznad i pritisnite prstom na podnožju falangi do fleksije refleksa i moždanog udara od prstiju do peta na vanjskoj strani stopala.

 • udarite djetetove stražnjice 6-8 puta dlanom, držeći donju nogu ili bedro drugom rukom;
 • savijte leđa;
 • podignite 2-4 puta, postavite jednu ruku ispod prsa, a drugu - da biste obje noge zaplijenile u području gležnja. U isto vrijeme, leđa djeteta će se reflektično presavijati.

Beba masaža u dobi od 4 mjeseca

Masaža beba u dobi od 4 mjeseca uz prisustvo preostalih hipertonija izvodi milovanje i trljanje pokreta. Jednom rukom držite dijete, drugom rukom izvodite spiralnu masažu (4-6 puta):

 • na ramenu, vanjskoj površini;
 • u stopama i od stopala gore do bedra i bedra.

Masaža se kombinira s podizanjem nogu: hvataju noge u tjelesne mišiće, naizmjence podižu i spuštaju ravne noge.

Masiranje trbuha je izvedeno prema gore opisanom postupku.

Natrag se može utrljati iz kralježnice kroz međukontalne prostore do strane, ponavljajući 4-8 puta.

Glatke su gumirane u spiralu, držeći djetetove noge jednom rukom. Zatim pomažite dijete da se okrene na trbuh, pijuckajući ruku na stranu. U tom slučaju, dijete će pokušati zategnuti glavu i baciti nogu na stranu za okretanje. Osim toga, možete jednostavno udariti prst na bočnu površinu prsnog koša i vanjsku površinu bedara (drugu ruku) da biste bebu uključili na trbuh.

Beba masaža na 5 mjeseci

Masaža beba u trajanju od 5 mjeseci s preostalim hipertonskim pojavama nadopunjuje se masaža dorsuma stopala s vrha prstiju prema gležnju. Zatim trljanje prsten od gležnja do koljena i kuka, gnječenje stopala u situaciji djeteta na leđa i kombinacija masaže s naizmjeničnim nogama savijanje: noge držati nogu i naizmjence ih savijati u svim zglobovima, izravnati i napraviti „bicikl”.

Masaža beba na 6 mjeseci

Masaža beba kod 6 mjeseci s patološkim hipertonskim ili preostalim hipertonom nadopunjuje se gnječenjem ručica. Dijete uhvati prst jedne od ruku masera. Druga ruka, 4-8 puta, izvodi otpuštanje mišića unutarnje površine podlaktice i ramena. Gnječenje stopala izvodi se u položaju djeteta na leđima i abdomenu. Zatim mišite stražnjicu prstima obje ruke i udarite mišiće leđa. Korištenjem prstiju lagano dodirujući razmak između rebra od kralježnice do strane, ponavljajući 8-12 puta.