Masaža kod djece s hipertonijom

Liječenje

Dijete se rodilo s fiziološkim povišenim tonusom mišića. Stoga, u prvih tjedana, podiže intrauterini položaj, savijanje udova i njihovo odvijanje u tijelo. Ovo stanje, naravno, ne uzrokuje neugodnosti djetetu i postepeno prolazi.

Ali tako se događa da mišići novorođenčadi stalno pretjerano napete, a to se odražava u dobrobiti i ponašanju djeteta. Ovo stanje se zove hipertonija. To se najčešće otkriva tijekom rutinskog pregleda od strane pedijatara ili neurologa. Obično propisani lijekovi i masaža za novorođenče s hipertonom, često dopunjena fizioterapijom.

Uzroci i manifestacije hipertonije

Patologija u djeteta može biti posljedica različitih stanja:

 • učinci intrauterine hipoksije (nedostatak kisika) na pozadini bolesti majke ili patološke trudnoće;
 • intrauterine infekcije;
 • posljedice kroničnog trovanja fetusom prilikom pušenja ili alkoholiziranja trudnice, uzimanje određenih lijekova od strane nje;
 • patološka žutica novorođenčadi - na primjer, u hemolitičkoj bolesti nakon Rh-konfliktne trudnoće;
 • posljedice ozljeda kod rođenja tijekom prirodnog porođaja ili carskog dijela.

Hiperton je neurološka patologija. Može biti jednostrano i bilateralno, biti simptom problema na vratnoj razini ili u mozgu.

Dijete s mišićnim hipertonije obično je nemirno, lako uzbuđeno, a pjevanje, brada i prstima na rukama mogu drhtati. Mama može primijetiti da joj je teško širiti njezine dječje noge kada mijenja pelenu, teško je izravnati škare za nokte. Asimetričnim se tonom vidi drugačiji raspon pokreta u udovima, može doći do skretanja glave u jednom smjeru. U položaju sklona djeca bacaju glavu natrag. I kada se testira s refleksnim hodanjem, on se oslanja na čarape, a ne na cijelu nogu.

Dijete s hipertonom obično voli roditelje svojim ranijim postignućima. Počeo je držati glavu pred svojim vršnjacima, već u prvom mjesecu života, koji bi se slučajno prevrnuo s trbuha na njegovu stranu, s kaotičnim kretnjama ponekad čak i puzeći kratkom udaljenost uz stol za presvlačenje.

Kod prepoznavanja znakova hipertonije, liječnik će davati preporuke, nužno uključujući i opuštajuću masažu.

Priprema masaže

Medicinska masaža za novorođenče s hipertonom obično izvodi nekoliko tečajeva iskusnog masažnog terapeuta. No majka može svakodnevno i neovisno raditi jednostavnu masažu, postupno poboljšavajući stanje djeteta.

Ključ uspjeha opuštajuće masaže kod kuće je mirno stanje djeteta. Uostalom, kada se plačući mišići napeti, pa stoga, o bilo kakvom opuštanju nema pitanja. Stoga, masaža treba provesti kada dijete bude pun, samozadovoljno i ne želi spavati.

Za masažu se mogu koristiti stol za mijenjanje, obični stol s pokrivačem ili druga ravna površina. Soba bi trebala biti ugodna temperatura. Ako se masaža izvodi glazbi, bolje je ne koristiti radio, kako ne biste prestrašili dijete ako se glasnoća odjednom promijeni ili se oglašavanje uključi. Snimat će ugodne melodije, zvukove prirode.

Prije masaže, odrasla osoba treba oprati i zagrijati ruke, ukloniti prstene i narukvice. Možete podmazati ruke s malom količinom sterilnog ulja ili krema za bebe, ali to nije obvezno.

Tehnika masaže

Masaža za novorođenčad s hipertonom uključuje opći opuštajući učinak i metode za ublažavanje napetosti pojedinih mišića mišića. Pokreti za masažu sastoje se od poteza, trljanja klipova, nabiranja, tresti. Ne uzrokuju nelagodu djetetu i istodobno pomažu smanjiti ton. Ne možete dodirnuti, vibrirajući, pljeskati i trljati trgajući piljenje.

 1. Započnite sesiju, stavljajući dijete na leđa. Na početku masaže vršit će se gladak zagrijavanje uz ruke, noge i tijelo. Takvi pokreti nisu nagli, usmjereni duž osi tijela, odjednom zatvaraju nekoliko područja i podsjećaju na postupke trljanja kozmetike.
 2. Postupno povećavajući tlak, moguće je dodati dijagonalne pokrete na kukovima i ramenima. To će omogućiti bolje zagrijavanje velikih mišićnih skupina. Istodobno je nemoguće utjecati na prednju i stranu vrata, na ingvinalne nabore i na unutarnji dio bedara, pazuha, poplitealnog fossa i patella.
 3. Prebacivanje bebe na trbuh, potrebno je udariti leđa. Samo stručnjak može masažu mišića vrata, ne biste to trebali učiniti sami!
 4. Nakon toga možete započeti vježbe "rocker" i "cradle". Stavljajući ruke naizmjence ispod leđa ili ispod zdjelice, majka nježno trese bebu, kao u kolijevci. A za "valjak" potrebno je čvrsto držati djetetu ispod pazuha i tresti se s jedne na drugu stranu. To su opće opuštajuće metode.
 5. Sljedeći korak je masaža udova. Obično počinju s olovkama. Šake su nepovezane, svaki prst se lupa prema dlanu, kao da se nosite rukavice. Dlan i baza palca su gumirane u kružnim pokretima.
 6. Podlakticu se može masažirati klipnim pokretima, držeći držač kao u prstenu i kreirajući naprijed i natrag. Mogu se izmjenjivati ​​s crimpingom, pri čemu oni čine umjerenu kružnu kompresiju udova. Također nježno savijte i odmotajte sve spojeve. U tom slučaju ne možete napraviti oštre ili snažne pokrete.
 7. Završite masažu nježnim potezima i trese. Da biste to učinili, podignite ručicu dlanom i, držeći područje zapešća, lagano tresti. Nemoguće je omogućiti oštre kretnje u zglobovima, amplituda potresanja bi trebala biti mala.

Isti plan koristi se za masažu nogu, dižući se od stopala do bedara. Na podu, kao što je bilo, nacrtajte lik osam, dobro trljanje vanjskog luk nogu i prstiju. Za drmanje, držite nogu za petom, nježno učvršćujući gležanj.

Na kraju, svakako lagano udarite cijelo tijelo djeteta.

Dnevna masaža novorođenčeta s hipertonom pomaže smanjiti nelagodu tijekom napetosti mišića, smiruje bebu. Vrlo je važno pravilnost postupaka, mirna atmosfera i ispravnost masaže bez poticajnih učinaka. Ponekad, na preporuku liječnika, masaža može biti nadopunjena toplinskim postupcima, kupeljima i fizioterapiji, što će omogućiti brže rješavanje hiper-tonusa.

Autor: Obukhova Alina Sergeevna, obiteljski liječnik

Metode terapijske masaže u tonusu nogu u djeteta

Znakovi tonusa

Postoji takva šala među dječjim liječnicima: "Ako za bebu nije pronađeno da ima povećan ili smanjen ton prije godine, roditelji su jednostavno zaboravili pokazati liječniku." Zvuči nimalo zabavno, ali u potpunosti ilustrira prevalenciju takvih pojava kao što su hipertonija (povišena) i hipotonija (smanjena) koja se javljaju u svakom prvom djetetu do godine dana.

I premda je za točnu dijagnozu potrebno pokazati djetetu liječniku, prilično je lako odrediti ton nogu u djeteta od 3-4 mjeseca, čak i pomoću vizualnih znakova:

 • napetosti i krutih udova. Kada je tonirana, dijete stalno pokušava pritisnuti noge ispod njega;
 • nemirni intermittentni san, tijekom kojeg beba pokušava usvojiti poziciju embrija - glava je odbijena, ruke i noge su zategnuti. Ako pokušate širiti noge ili ruke, susrest ćete se s opipljivim otporom, a kad se oduprijete, beba može plakati;
 • kada su noge tonirane, dijete može previše oštro reagirati na neke vanjske podražaje - na primjer, glasne zvukove ili jakom svjetlu;
 • Također, s zakrivljenosti tonusa, dijete može imati previše regurgitations;
 • kako bi se sigurno utvrdilo da li dijete ima ton nogu do godine dana, moguće je napraviti mali brzi eksperiment. Morate uzeti dijete za ručke i pustiti ga "hodati" na čvrstu vodoravnu površinu. Ako dijete, umjesto da stoji na cijeloj nozi, pokušava hodati na vrh prstiju, onda je ton definitivno povišen, a postoji težak razlog da se obratite neurologa. Također možete pokušati staviti dijete držeći ruke. Ako niste uspjeli udaljiti udove od prsa, to se također može nazvati znakom povećanog tonusa.

Kada se zakrivljenost tonusa očuva nakon 3-4 mjeseca života, razvoj djeteta može biti ozbiljno pogođen: poremećena je koordinacija pokreta, nastaju nepravilni hod i držanje tijela, govor se također može poremetiti. Zato je tako važno konzultirati neurologa na vrijeme.

Liječnik može propisati uobičajenu terapiju tonusom - posebnu fizioterapiju, nekoliko mjeseci posjete bazenu, i najvažnije - masaža. U najčešćim slučajevima, koji nisu patološki, masaža beba stopala može se izvoditi samostalno kod kuće.

Da biste to učinili, samo gledajte nekoliko videoisječaka za učenje i posavjetujte se s liječnikom o značajkama tehnike kada dijete ima tonus od nekoliko mjeseci ili godinu dana.

Noge i ručke tehnike masaže

Masaža s tonusom je poželjna za obavljanje u određenim ugodnim uvjetima. Temperatura sobe bi trebala biti 20-25 stupnjeva, zrak u sobi je svjež, a površina, koja djeluje kao stol za masažu, nije previše mekan, ali ne i vrlo težak. Za postupak se ne preporuča korištenje praha, kreme ili ulja, tako da koža dojenčadi može normalno disati. Potrebno je izabrati određeno vrijeme, tako da dijete bude u mirnom i mirnom stanju, za koje je bolje ne dogovoriti postupak odmah nakon spavanja ili hranjenja.

 • do 3 mjeseca masaža u dojenčadi s tonom bi trebala trajati oko 5 minuta. Za djecu do godinu dana - 7-10 minuta. Općenito, tehnika je podijeljena u dvije vrste: opće tehnike opuštanja i privatno opuštanje. Prvi su usmjereni na poticanje i opuštanje svih mišića tijela. Na primjer, takva tehnika kao "ljuljanje", kada se dječak podigne u rukama pod pazuhom i lagano nagne. Također, dijete može biti potreseno u ležećem položaju, podupirući glavu i leđa. Nakon 10 ponavljanja, možete ići na akupresuru;
 • olovke. Djetetu se polaže do godine dana, nakon čega se ručke umetnu u ruke masera i izvode glatke poteze. Potrebno je angažirati i unutarnji i vanjski dio ruke - 5-10 pristupa za svaki;
 • noge. Postupak se obavlja na sličan način: dijete leži na leđima, jedna noga podiže s jednom rukom, a druga glatko udara sa stražnjom rukom. Morate početi s nogom i premjestiti se na bedro. Mijesanje pete je također neophodno - masiraju se s vrhovima prstiju, tocno, preko cijele površine. Ponavljanje se izvodi oko 10 puta. Pokušajte potpuno izbjeći pljeskanje, kao i kretnje, kako mogu povećati napetost.

Općenito, s tonovima za dojenčad potreban je standardni tijek od 10 sesija. Ako je potrebno, liječnik može propisati još 10-15 postupaka u nekoliko mjeseci ili tijekom cijele godine.

Neki roditelji apsolutno ništa ne zanemaruju terapiju od hipertonije, vjerujući da ako se taj fenomen događa kod svih djece oko jedne godine, tada je poseban tretman opcionalan. Međutim, nitko neće sigurno znati hoće li povećani ton izazvati bilo kakve patologije ili će proći sam po sebi, pa je bolje biti siguran.

Video "Beba masaža s tonovima"

Da biste znali provesti potrebne postupke masaže za hiper- ili hipotoničnu, savjetuje se da biste vidjeli ovu lekciju za video.

Ugodna korisna masaža za hipertoniju u novorođenčadi i dojenčadi

Hipertenzija kod djece često se događa, a roditelji, suočeni s takvom dijagnozom, trebaju informacije o tome što je i kako ispraviti situaciju. Novorođenčad su krhka stvorenja, mrvice ne trebaju samo kvalitetnu prehranu i njegu, nego i pravilno rukovanje tijelom.

Zapravo, hipertonija je prekomjerno povećanje mišića, što se uočava kod većine beba pri rođenju. To je zbog poza u kojoj je dijete u majčinoj utrobi - fetalnom položaju. Karakteriziraju ga noge koje su naliježe na prsa i ruke nagnute na koljena. Noge su u obliku polumjeseca, a ruke su stisnute šake, brada je također pritisnuta na prsa.

U dojenčadi u dobi od jednog mjeseca povećana je jačina tonusa mišića s većom napetosti u ekstenzorskim mišićima. U razdoblju od jednog do tri mjeseca mišićni ton obično je oslabljen, ali ako se simptomi nastave nakon šest mjeseci - to je razlog da se obratite specijalistima.

Pomoć u uklanjanju hipertonije

Uz povećanu tonus mišića u bebama, opuštajuća masaža je prvi liječnički recept. Uz pomoć manipulacija koje svaki roditelj može lako svladati, moguće je i nužno provoditi masažu čak i kod kuće.

Prednosti opuštajuće masaže:

 • Uklanjanje povećane napetosti u mišićima djeteta.
 • Postoji smanjenje intenziteta (sve do potpune nestanke) odabira tremor i udova u novorođenčadi.
 • Razina anksioznosti se smanjuje, kao posljedica zaprepaštenja s oštrim zvukovima postaje manje izražena.
 • Digestion se poboljšava, broj regurgitacije se smanjuje.
 • Proces zaspavanja postaje bolji, san postaje mirniji i duži.

Prednosti i nedostaci

Razgovarajte o prednostima i nedostacima masaže za smanjenje napona nakon što se odredi funkcionalnost ovog postupka.

Glavne prednosti masaže s povećanim tonusom mišića u novorođenčadi:

 • sveobuhvatan blagotvoran učinak na sve sustave i organe djeteta;
 • praktički nema nikakvih kontraindikacija.

Opuštajuća masaža cijelog tijela ili zasebnih dijelova nema negativne strane u odsutnosti kontraindikacija. Ako se masaža izvodi pogrešno, mogu se pojaviti negativni momenti, na primjer, u slučaju neodgovarajuće tehnologije, dijete ne može dobiti opuštajuću, već toniknu masažu i kao rezultat prekomjerne stimulacije.

Ponekad se samo masaža ne može nositi s nekim bolestima i potrebno je primijeniti niz dodatnih fizioterapeutskih postupaka, au teškim slučajevima i medicinski tretman. Općenito, opuštajuća masaža koju obavlja majka ili specijalista praktički nema manjkavosti, ako isključimo moguće kontraindikacije. Potonji su određeni od strane liječnika i čisto su pojedinačni.

Opća pravila za

Usklađenost s potrebnim uvjetima masaže založiti svoj pozitivni učinak. Za provođenje sesije ne trebate samo voditi tehniku, već i pripremiti mjesto i potrebnu opremu:

 • pokrivač za pokrivanje površine stola;
 • par čistih, mekanih pelena;
 • odjeću za bebu.

Uvjeti masaže za hiperton za dojenčad:

 1. Potrebno je izdržati 40 minuta nakon hranjenja.
 2. Bolje je provesti sesiju prije spavanja.
 3. Odabir doba dana za opuštajuću masažu potrebno je individualno.
 4. Obično, kako bi se postigao stabilan rezultat, propisuje se 10 do 12 postupaka u intervalima od 1-2 dana, ako je potrebno, tečaj se ponavlja nakon 2-6 mjeseci.
 5. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti udobna - od 20 do 25 stupnjeva.
 6. Pre-sobu treba provjetravati.
 7. Pripremite mjesto za masažu: posebni stol, stol za presvlačenje ili uobičajena prekrivena pelena, deka i maziva.
 8. Ruke bi trebale biti suhe i tople, bez ukrasa.
 9. Trajanje postupka je samo 5 minuta za djecu do 3 mjeseca i 7-10 za stariju djecu.

Kako napraviti novorođenčad i bebe?

Izliječenje mišića

milovati

Masaža s povećanim tonusom mišića kod beba započinje milovati. Ova tehnika omogućuje mišićima da se učinkovitije opuštaju napete mišiće, ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi.

trenje

 1. Za izvođenje ove tehnike morate položiti dijete na leđima.
 2. Stavite ručku / nogu između dlanova.
 3. Utrljajte udove u različitim smjerovima.

crimper

 1. Za izvođenje krimova pokreta treba položiti dijete na leđa.
 2. Nakon što ste uhvatili djetetovu ručku ili nogu, izvršite ritmično prešanje srednjeg intenziteta.

pomjeriti

Ova tehnika je vrlo učinkovita, unatoč svojoj jednostavnosti:

 1. Potrebno je staviti palac u dlan djeteta, a ostatak da se zglob.
 2. Izbjegavajući nagle kretnje glatko, lagano pomaknite ručke.
 3. Proizvodimo lagano trese; Ova tehnika je kontraindicirana u slučaju jakog izraženog hipertona.

Vježbe za disanje

 1. Dijete bi trebalo biti smješteno na stražnjoj strani nogu kod masažnog terapeuta.
 2. Palma miluje prednju i stranu prsa, oblique, zaobilazeći zonu hrskavice.
 3. Zatim morate staviti dijete na trbuh i izvesti milovanje i trljanje trapeznog mišića.

Mash ruke i noge

 1. Kako bi se oslobodio napetost iz ruke novorođenčeta, potrebno je staviti bebu na leđa.
 2. Zatim, da biste manipulirali lijevom rukom, trebate staviti palac desne ruke na lijevu dlan i s lijevom rukom da biste pričvrstili zglob ručnog zgloba.
 3. Zatim, trebali biste se kretati kroz mišiće - ekstenzor koji ide do ramena.
 4. S desne strane ponovite istu stvar, a istodobno držite lijevu ručku u polu-savijenom stanju.
 5. Nakon deset postupaka, možete se nanijeti trljanjem ručke djeteta.

Masaža stopala je sljedeća:

 1. Potrebno je staviti bebu na leđa i okrenuti noge na masažu terapeuta.
 2. Jednom rukom treba držati ispruženu nogu na težini, u polu savijenom stanju, a drugo da udare udicu na unutarnjoj i vanjskoj strani stopala od stopala do bedra.

Ostali dijelovi tijela

Toraktični odjel

Izvodi se u dva položaja - leži na leđima i leži na trbuhu. Potrebno je lagano kretati, bez napora pritisak prstima.

 1. Prvo, pomicanje pokreta treba držati međusobni prostor od strijca do strane.
 2. Zatim okrenite bebu na trbuh i ponovite manipulacije na leđima.
 3. Ponovite 2-4 puta.

trbuh

Svjetlosna pokretna pokreta dlanova proizvodi milovanje trbuha. Da biste to učinili, stavite obje ruke na trbuh i lagano ga udaljite u smjeru kazaljke na satu s desne strane odozgo prema dolje, a lijevu ruku odozdo prema gore. Broj ponavljanja 6-8 puta.

Leđa

U početku je potrebno položiti dijete na trbuh i laganim pokretima ruku držati dlanove od vrata do stražnjice i stražnjice, naprotiv, od stražnjice do glave. Ponovite potrebu 6 - 8 puta.

Što se ne može učiniti?

 • Od trenutka posljednjeg hranjenja potrebno je pričekati oko 40 minuta, masaža se ne smije davati odmah nakon jela, a također i hraniti bebu odmah nakon postupka.
 • Koristite ovlaživač, vazelina ili prah koji ne vrijedi, začepljuju pore.
 • Masaža se ne provodi ako je dijete u uzbuđenoj, nemirnoj državi.
 • Provesti masažu na nacrtu ili na hladnoj površini.

Masaža u hipertonskim mišićima kod djece je glavna metoda izloženosti. To ima blagotvoran učinak na sve sustave i organe djeteta, ali zato što se roditelji često preporučuju da svladaju najjednostavnije tehnike kako bi ih obavile kod kuće. Za imenovanje postupaka potrebno je konzultirati liječnika i slijediti njegove preporuke.

Povezani videozapisi

Tada možete vidjeti kako se masaža izvodi s hipertonijom:

Hipertonija mišića u djece do jedne godine: simptomi, učinci i liječenje, masaža s hipertonijom

Hypertonus je kršenje mišićnog tonusa tijela, što se izražava u prekomjernom tjelovježbi mišića. Gotovo sva djeca su rođena s naglašenom mišićnom hipertonom. Doista, tijekom vremena unutar maternice beba je stalno u položaju fetusa. Udovi i brada u ovom položaju usko su pritisnuti na tijelo, a mišići ploda stalno su napeti.

Otprilike pola godine živčani sustav mrvica "uči" da radi u uvjetima koji nisu intrauterini. Dijete se postupno razvija i polako počinje kontrolirati kretanje mišića i kostura. U mjesec dana staroj bebi, hiperton je vrlo izražen. To je prikazano u stegnutim krakovima i savijenim nogama u nagibanju glave. Ton ekstenzorskih mišića u mjesec dana staroj dojenčadi veći je od fleksije.

U slučaju fiziološkog hiper-tonusa, noge djeteta se razdvajaju samo po 45 0. Prilikom kretanja nogu osjetio je izraženu otpornost na kretanje. Do tri mjeseca, hipertoničnost mišića u djetetu bez patologija praktički nestaje. Ako nakon djeteta stigne pola godine, napetost mišića i dalje postoji hitna potreba da se posavjetujte s liječnikom.

Simptomi hipertonije

video:

Komplikacije tijekom trudnoće, traume rođenja, Rh-sukob, nepodudarnost krvi roditelja, prebivalište s lošim uvjetima okoline i mnogi drugi čimbenici uzrokovat će pojavu hipertire. Potrebno je pažljivo razmotriti simptome hipertonije, jer to može biti izraz ozbiljne neurološke bolesti.

Znakovi teškog hiperunusa:

 1. Nemirni i kratki san.
 2. U sklonoj poziciji, glava se baci natrag, a ruke i noge su zategnuti.
 3. Kada pokušate širiti noge ili ruke bebe, osjeća se snažna otpornost. Dijete plače. Sekundarno razrjeđivanje povećava otpornost na mišiće.
 4. Okomito, na tvrdom podu, dijete pokušava stajati na prednjoj strani stopala, tj. Stoji na prsima (Informacije: ako dijete krene na prste).
 5. Kada plakati, dijete baca glavu natrag, lukova i istovremeno mu se mišići brade drhtimo (Vidi član trešnje trešnje).
 6. Česta regurgitacija.
 7. Bolna reakcija na razne podražaje: svjetlo, zvuk.
 8. Od rođenja, beba "drži" glavu zbog stalne napetosti vratnih mišića.

Važno je utvrditi što je prije moguće da dijete ima hipertoniju. Otkrivanje barem jednog od gore navedenih simptoma u bebi je dobar razlog da se obratite pedijatrijskom neurologu. Dijagnoza "hipertonije" bit će izvedena ako je fleksibilni ton veći nego što bi trebao biti u ovom dobu.

Odredite hipertoničnost mišića nekoliko refleksnih testova:

 • Sjedeći za oružje: nemoguće je podići dječje ruke daleko od prsa.
 • Refleksni korak. U uspravnom položaju, dijete pokušava napraviti korak. Spremljeno nakon dva mjeseca.
 • Refleksna podrška: stojeće dijete počiva na nožnim prstima stopala.
 • Očuvanje nakon tri mjeseca asimetričnih i simetričnih refleksa. Kada dijete sklizne prema prsima dok leži na leđima, ruke su savijene i noge su nepotrebne. Kada okrenete glavu ulijevo u istom položaju, lijeva ruka je povučena prema naprijed, lijeva noga je nepristupačna, a desna noga zavoja. Kada se naginje desno, sve se ponavlja u zrcalnoj slici.
 • Nakon tri mjeseca, sačuvani su tonikski refleksi: ležeći na leđima, dijete izravnava udove i naginje ih na trbuhu.

Ako u određenoj dobi ti refleksi ne oslabe, a onda ne nestanu, onda dijete izgovara hipertoničnost mišića. Stoga je potrebno konzultirati liječnika.

Posljedice i opasnost

Što je toliko opasno hipertonije, ako je njezina pojava zbog položaja fetusa? Fiziološka hipertonija prolazi nakon tri mjeseca bez traga. Patološki hipertonus uzrokuje oštećenje tkiva mozga, koje su odgovorne za stanje mišića. Takvi poremećaji javljaju se s povećanim intrakranijskim tlakom, perinatalnom encefalopatijom, povećanom ekscitabilnošću i drugim patologijama.

Ako nakon tri mjeseca, hipertonija kod djece i dalje postoji, posljedice, ako se ne liječe, su grozne. Nedostatak regulacije mišićnog tonusa utjecat će na daljnji razvoj djeteta:

 • Kršenje koordinacije pokreta;
 • Nastajanje nepravilnog hoda;
 • Neodgovarajuća tvorba držanja;
 • Zakašnjenja u razvoju, osobito motoričke vještine;
 • Oštećenje govora.

Hipertoničnost nogu

Posebno je opasno ako dijete ima jak hipertus nogu. To utječe na brzinu razvoja motoričke aktivnosti. Bebe s takvim dijagnozama kasnije počinju puzati i hodati. Za djecu s hipertoničnosti nogu, uporaba hodalica i skakača posebno je kontraindicirana. Ovi uređaji poboljšavaju stanje napetosti mišića nogu i kralježnice zbog neravnomjerne raspodjele gravitacije. Opterećenje se povećava na mišiće zdjelice i kralježnice.

Ruke hipertonija

Hipertoničnost ruku izražava se u rezistenciji mišića tijekom povlačenja ruku iz prsa, snažno stisnutih šaka. Ovo stanje se najčešće opaža s fiziološkom hipertonom. Međutim, dugotrajno održavanje napetosti u mišićima treba brinuti o roditeljima djeteta.

Pogledajte videozapis:

liječenje

Pravilno i pravodobno liječenje hipertonije obavlja isključivo specijalistički liječnik - dječji neuropatolog. Svi postupci propisuju samo liječnik. Početni tretman započinje, pojavit će se bolji i brži pozitivni rezultati.

Postoji nekoliko tehnika i smjera u medicini koja omogućuje uklanjanje hipertonije:

 1. Opuštajuća masaža.
 2. Terapeutska vježba.
 3. Elektroforeza.
 4. Parafinske kupke (termoterapija).
 5. Plivanje.
 6. Liječenje lijekovima.

Kao što se može vidjeti s popisa za uklanjanje hipertoničnih lijekova koji se koriste u posljednjem redu. To su lijekovi koji opuštaju mišiće, smanjuju njihov ton i diuretike kako bi smanjili razinu tekućine mozga. Uz masažu mogu se propisati i vitamini Dibazol i B.

masaža

Masaža s hipertonije može se izvoditi samostalno kod kuće od dobi od dva tjedna. Naravno, prvo se morate posavjetovati s dječjim specijalistom masaže i dobiti njegove upute i preporuke za masažu. Održava se ukupno deset sjednica, što je najbolje ponoviti za šest mjeseci.

Masaža se sastoji od tri vrste metoda izloženosti: milovanje, trljanje i ljuljanje:

 1. Stražnjica ruke stroking površine ruke, noge i leđa. Možete izmijeniti površinu stroking prstiju s hvataljka milovati cijeli četkom.
 2. Kružna koža trljanje. Bebe se stavljaju na trbuščić i prstima čine kružnim trljanje sa isprekidanim pokretima odozdo prema gore. Zatim učinite isto s udovima, okrećući dijete na leđima.
 3. Uzmite bebu za ruku i lagano ga protresite. U tom slučaju, ruka mora biti držana u podlaktici. Obavite postupak s obje ruke i noge.
 4. Uzmite dijete rukama iznad zgloba i ritmično se rukuje u različitim smjerovima.
 5. Zamotajte bebe noge za noge i tresti.
 6. Završite masažu glatkim stroking rukama i nogama.

Uz hipertoniju, duboko gnječenje mišića, tehnike pljeskanja i rezanja ne bi se trebale koristiti. Svi pokreti trebaju biti glatka i opuštena, ali ritmična.

Video: kako napraviti masažu s hipertonom

kupka

Odlično sredstvo za uklanjanje hipertonije su biljne kupke. Sama voda ima opuštajuće svojstvo, au kombinaciji s biljkama postaje izvrstan alat za hipertoniju. Zauzvrat, četiri dana provode tople kupke s valerijanskim korijenom, listom maslina, matičnjakom i kadulom. Jedan dan je pauza, ponovite postupak i tako 10 dana. Obodne kupke imaju izvrstan opuštajući učinak.

Hipertenzija, hipotonija, distonija dječjih mišića

Gotovo sva djeca su rođena s fiziološki povišenim tonovima. To je objašnjeno činjenicom da u fetalnom položaju, s udovima i bradom čvrsto pritisnutih prema tijelu, mišići fetusa su u velikoj napetosti. U ekstenzorima mišića glave i vrata, ton je veći nego kod flexora, pa je glava novorođenčeta blago nagnuta.

Tonus je povišen u mišićima bedara, a kada pokušavate pomicati noge na strane, postoji otpor prema ovom pokretu. U zdravom djetetu možete širiti noge oko 90 stupnjeva - 45 s obje strane. Fiziološki ton traje do 3-3,5 mjeseci, a zatim se postupno smanjuje. Uobičajeno, ton se podiže simetrično i održava se do razdoblja dobrovoljnih pokreta, tj. Do 3-3,5 mjeseci. Od 3 do 6 mjeseci smanjuje se ton u mišićima fleksibilnih grupa, a ton u ekstenzorskim mišićima je poravnat. Ako se hipertoniraju nakon šest mjeseci, to je razlog kontaktiranja neurologa.

Razne komplikacije tijekom trudnoće, posebice placentalna insuficijencija, traume urođenika, loša ekologija i mnogi vanjski čimbenici dovode do narušenog mišićnog tonusa. Ako se ne prilagodi, dijete počinje zaostajati u razvoju motora, ima problema s držanjem i hodom. Zato je zadatak roditelja na vrijeme da obratite pažnju na znakove oslabljenog tonusa.

Moguće je odrediti stanje mišićnog tonusa ne samo tijekom pregleda djeteta pri imenovanju liječnika, već i promatranjem držanja u kojem leži, pokreta koje obavlja. Tonovi mišića u novorođenčadi nisu samo osnova pokreti, već i pokazatelj stanja živčanog sustava, opće stanje djeteta. Aktivni ton mišića oblikuje položaj djeteta, pasivno - određuje se pri provjeravanju pokretljivosti udova i torza u zglobovima. Ispravan položaj glave, torza i udova ukazuje na normalan ton mišića. Aktivni ton mišića novorođenčeta procjenjuje se držeći dijete licem prema dolje u zraku, dok mu je glava poravnata s tijelom, ruke su blago savijene, noge se produžuju.

Postoje tri vrste kršenja:

Hiperton - povećan ton

Djeca s hipertonom (visoki tonovi), u pravilu, nemirna su, često plaču, loše spavaju, reagiraju na bilo koji zvuk, jarko svjetlo, kada plaču bradu trepavaju i neprestano se regurgitirati. Uz hipertoniju, dijete od rođenja dobro drži glavu: njegovi okcipitalni mišići su napeti. Noge i ručke skliznuti su i donijeli jedni drugima. Ako ih pokušate rastaviti, odmah ćete osjetiti otpor. Kako bi se razlikovalo fiziološko savijanje od onoga što se javlja u patologiji središnjeg živčanog sustava, potrebno je napraviti drugo razrjeđivanje udova. Ako drugi put otpor povećava - ovo je znak povećanog tonusa. Dodatno, to je tipično za hiperton: potpora na vršnom prstu i prstima. U starijoj dobi, uz održavanje spastičnosti, karakterističan je "skijaški hod", obično takva djeca brzo troše čarape.

. Uostalom, s rezanjem od 13 cm uklanja se glava s promjerom od 36 cm! Kakav snažan stres koje dijete doživljava istodobno, a kakvu nepravilnu štetu ponekad uzrokuje kralježničnu moždinu. Ili prirodno porođaj, kada primalja napravi nasilan krug glave i vuče novorođenče. Kao rezultat toga, ligamenti, intervertebralni diskovi su ozlijeđeni i mišići pokušavaju zaštititi oštećene segmente.

Postoji hipertonija zbog pojačane aktivnosti moždanih struktura koje utječu na ton, to se događa kada se moždano tkivo ošteti tijekom trudnoće ili tijekom porođaja. ponekad je razlog povećanje intrakranijskog tlaka ili jednostavno povećana ekscitacija djeteta. To je također znak perinatalne encefalopatije, skraćeno PEP (povećani ili smanjeni tonovi nogu ili ruke, povećana nervozna razdražljivost, tremor trešnje, itd.). Dijagnoza hipertonije se provodi ako se žaruljični ton prevagnosi snažnije nego u određenoj dobi, a najčešće je povezan s oštećenjem tijekom isporuke ili nošenja djeteta, virusa itd. Sam po sebi, ton za dijete nije opasno i do 6. mjeseca fiziološki je.

Izvana se manifestira hipertonija: drhtanje brade kada plače, ručke se stiskuju u kamere, slabo odmažu ručke, stoje na prstima. Dijete je obično nemirno, često plače. Jasni znak je držanje u snu: dječja glava je odbijena, ruke i noge čvrsto su pritisnute jedna na drugu. Ako ih pokušate rastaviti, osjetit ćete otpor.

Liječenje hipertonije

Ako primijetite znakove hipertona, nemojte ih zanemarivati. Vrijedno je konzultirati liječnika. Ako je dijagnoza napravljena, onda je vrijedno vratiti normalno funkcioniranje živčanog sustava. U pravilu, stanje hipo-i hipertonije znak perinatalne encefalopatije, a ako neophodno liječenje nije izvršeno na vrijeme, to može kasnije dovesti do poremećaja govora i koordinacije pokreta, te slabe funkcije ekstremiteta.

Vaš neurolog će odabrati pravilan tretman za vas. Ovo je obično terapijska masaža (opuštanje). Provođenje 10 sesija, nakon 6 mjeseci, ponavljanje, opuštajuće vježbe, plivanje, fizioterapija (elektroforeza). Što prije počnete liječenje i što je dijete manje, to će se brže izliječiti. U teškim slučajevima, liječnik propisuje lijekove djetetu kako bi se smanjio tonus mišića. Oni mogu propisati diuretike za smanjenje tekućine u mozgu, ponekad mogu propisati dibazol prije masaže, ublažiti grč i proširiti krvne žile. click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn3Z * f35KnLpnmR7V9nNzAB9r0CKk5uYf5CSMJuYTo1-cM8cD40jyl8D0h0TFsb-he4T4pniawdtwCPN * U2hy7qZME9SexLIgZeZ5N5Ybt9TGSDJym4ng5xWXOLxHJDwyER7U-Qk9ubClibjTxBPWX7gzT5MlBj-G8zpusCx59 * ZKlrM-uCso2J6zgOLwzLwFPpEMQx5t9ZyFPH16DB7h8jdTxiSMhuNoxjl9wXwLG1yhOCnETu-gBbGDxpo72eYp * B * * 5YvRrupwJWzcUVpA1L2bxEZvVA-SpW5KpSHye397vjLaH4R3e11vdNx9Qe0DVb9bURAQ4gD4t1CqXlVf2zDZhxDK1ibwsEWv5fZIuphycwDlnqtYVpVIJAnacRsbR4YIKZ42lKNQNJtI8VeCBvbtRdMV 9AJvEY5 * 5b13NNXggpZfZ9XOmlweurl% 5B% 5D = J1DQnwcGBwbJm7GJA8fZ3h3YIjILGzM * V1aJFprYd9xWQOmW » href = «* click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn3Z f35KnLpnmR7V9nNzAB9r0CKk5uYf5CSMJuYTo1-cM8cD40jyl8D0h0TFsb-he4T4pniawdtwCPN * U2hy7qZME9SexLIgZeZ5N5Ybt9TGSDJym4ng5xWXOLxHJDwyER7U-Qk9ubClibjTxBPWX7gzT5MlBj-G8zpusCx59 * ZKlrM-uCso2J6zgOLwzLwFPpEMQx5t9ZyFPH16DB7h8jdTxiSMhuNoxjl9wXwLG1yhOCnETu-gBbGDxpo72eYp * B * * 5YvRrupwJWzcUVpA1L2bxEZvVA-SpW5KpSHye397vjLaH4R3e11vdNx9Qe0DVb9bURAQ4gD4t1CqXlVf2zDZhxDK1ibwsEWv5fZIuphycwDlnqtYVpVIJAnacRsbR4YIKZ42lKNQNJtI8VeCBvbtRdMV 9AJvEY5 * 5b13NNXggpZfZ9XOmlweurl% 5B% 5D = J1DQnwcGBwbJm7GJA8fZ3h3YIjILGzM * V1aJFprYd9xWQOmW "class =" begun_hyper_link "target =" _ "Vitamini

Skupina B: B6, B12, Mydocalm tablete (liječenje povećane tonusa mišića). Kupke s valerijem, kaduljom, matičnjakom, lišćem od listića. Kupke se izmjenjuju na 4. danu. Možete se obratiti homeopati pediatrician.

Kako bi se uklonio hiperton, prijeko je potrebno ukloniti prekomjeran stres. U ovom slučaju, dijete je propisano opuštajuću kupku, najčešće morskom ili borovom iglom, te nježnom masažom. Mjeru možete sami izvesti, naravno nakon savjetovanja s liječnikom i primanja preporuka za njegovu provedbu. Započnite s povišenim tonovima uz milostivim rukama, nogama, leđima i leđima dlanove nekoliko zatvorenih prstiju. Možete izmjenjivati ​​ravninu (površinu prstiju) i hvatajući (cijelom četkom) milovati. Nakon milovanja, koža se utrlja u kružnom gibanju. Stavite bebu na trbuh, a dlan na leđima djeteta. Bez uklanjanja ruke s leđa, nježno pomaknite kožu gore, dolje, lijevo i desno u pomaknutom pokretu. Kao da ručno prosijavate pijesak kroz sito. Zatim stavite dijete na leđa, odnesite ga četkom i nježno ga protresite, držeći dijete za podlakticu. Na taj način masaža obje ruke i noge nekoliko puta. Sada se možete kretati. Uhvatite dijete rukama neposredno iznad zgloba i nježno, ali brzo se krećite i rukuje od jedne do druge strane. Vaši pokreti trebaju biti brzi i ritmični, ali ne i oštri. Učinite isto s nogama, uhvatite dijete za noge. Za završetak masaže, kao i za početak, trebao bi biti glatka milovanja.

Uz hipertoniju, treba izbjegavati udaranje i rezanje pokreti tijekom masaže, gnječenje mišića. Nemojte stavljati dijete u hodalice i skakače, osim činjenice da stavljaju previše naprezanja na zdjelicu i kralježnicu, pogrešna raspodjela gravitacije u šetačima ne podučava dijete da stoji na cijeloj nozi, mišići nogu postanu napeti, povećava se hiper ton. Ako stvarno trebate staviti bebu u hodalicu - nosite udobne cipele s tvrdim potplatima bebe, a ne klizače, čarape ili čizme.

Ako ne primijetite bilo kakav napredak nakon tečaja, obratite se liječniku ako postoji potreba za jačanjem liječenja i trebate li provesti dodatna istraživanja o tijelu djeteta.

Hipotonija - smanjeni ton

Dijete sa spuštenim tonom gotovo ne daje roditeljima nikakve probleme: on je apsolutno miran, spava puno i rijetko plače. Ali to je zamišljeno blagostanje. Pogledajte pažljivo kako je dijete u krevetiću. Opušteni položaj, ruke i noge pružene u različitim smjerovima pokazuju da se ton muških mišića smanjuje. U djece s umanjenim tonovima, noge i ruke odvojite od zglobova za više od 180 stupnjeva. Pored toga, zbog slabosti mišića, usisavanje i gutanje su poremećeni, a često dolazi do odgađanja brzine razvoja motora: takve bebe kasnije počinju držati glavu, prevrnuti se, sjediti i stajati.

S reduciranim tonusom, provodi se stimulirajuća masaža koja aktivira dijete. To uključuje veliki broj "sjeckanja", pokreta za umakanje. Nakon tradicionalnog milovanja, lagano trljati noge, ruke i leđa djeteta s rubom dlana. Zatim stavite dijete na trbuh i zakačite rukama po leđima, dnu, nogama i rukama. Zatim okrenite leđa i zakačite rukama preko trbuha, ruku i nogu. Vaši pokreti moraju biti aktivni i dovoljno jaki. Pomaknite se s periferije u središte, počevši od udova: od ruke do ramena, od stopala do prepona.

Dystonia - neujednačeni ton

Kada dijete ima neke mišiće previše opušteno, dok drugi, naprotiv, su previše napeti, oni govore o neujednačenom tonu - distonija. U ovoj varijanti, dijete ima znakove hipo i hipertonije. Asimetrija tona lako se otkriva neravnomjerno raspoređivanjem nabora kože. To je osobito vidljivo kada dijete leži na trbuhu na tvrdi, ravnoj površini. U tom položaju novorođenčad s distonijom će se srušiti na jednoj strani, na onom gdje se ton poboljšava. Glava i zdjelica djeteta će se okrenuti u smjeru zategnutih mišića, torzo se zavoja u luku.

S neravnim tonovima, trebali biste napraviti opuštajuću masažu sa napora na strani na kojoj je ton niži. Dobar učinak imaju klase na kugli na napuhavanje. Stavite djetetov trbuh na loptu, noge savijene (poput žabe) i pritisnute na površinu lopte. Tata ili jedno od kućanstva moraju držati dječja nogavice na tom položaju. Uzmi dijete za ručke i povuče ga prema sebi. Zatim se vratite u početnu poziciju. Sada pokupite mrvicu po sjenicama i povucite ih prema sebi sve dok dijete lice ne bude na vrhu lopte, a noge dodiruju pod. Zatim glatko vratite dijete na svoj izvorni položaj. Obrišite dijete naprijed - od vas, tako da dlanovima dopire do poda. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta naprijed-nazad. Zatim stavite bebu na napuhanu lopticu bočno. Lagano zamahnite loptu. Dnevno ponovite ove vježbe 10-15 puta.

Opća shema mjera koje se poduzimaju u slučaju distonije je približno sljedeća: stručnjak bilježi centre napetih mišića i koristi ih samo opuštajućim tehnikama masaže. Nakon masaže, napravite posebne vježbe s ciljem istezanja napetih mišića. Proteže se treba izvoditi polako i nježno, da je to bila ujedno i masaže i click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn21gYWD9ZDKwTskCIaSk18jV1vQ87-2imRT-e5cBWdi3KxVjiJaFfc8ZUWAy1T1-KrUto8t5sIIgahiRcL5dzsJJoOLd9uN7StdCxuRTiA1KDYDRDUZAgxPtETy38apUbxq0ts5FkOykCv2Tb3zAoTJbcxuyeWmA7VfSgxYul3Dt90KlZTGYEa4BonT62VFTHn9ogVZxlkt * 02O2knPZ6cSKtH3FbXNo3rwz0W1sr5SuRWSlGGlwvLZWr35RwAyljw86oPsaAg3qokZwe590XNV7YgllErALWvfY9aKynho3S9khAAn6XJSNqZSpdBkxG5x6n2Vu48Ym0uivUCZUG ** 40DRjcykYkWZpT5zil1quc9P * bFnWCoaL-fV2JGuRLFh8ri3g3o20ffv068y92ICueTOPOLL9ekiyoRJwd6Angew3AyNp9xWlws9LUwp5D-jBZN4th2MqEuD1dE4w0tN9vJfAhcssKe7Bn5bqARq3LdwBIPNHCyr3Y-dYpLuOL2UI- hIJYz6 * BCMAw5QSCtIa5Bms-OAddz-ih0dQLfQ8HMGqXNT7MRoeurl% 5B% 5D = J1DQnwIDAgNca1USmFxCRYZDuanBolt5ivCtR3R6EcdmrLgG »href =«click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn21gYWD9ZDKwTskCIaSk18jV1vQ87-2imRT-e5cBWdi3KxVjiJaFfc8ZUWAy1T1-KrUto8t5sIIgahiRcL5dzsJJoOLd9uN7StdCxuRTiA1KDYDRDUZ AgxPtETy38apUbxq0ts5FkOykCv2Tb3zAoTJbcxuyeWmA7VfSgxYul3Dt90KlZTGYEa4BonT62VFTHn9ogVZxlkt * 02O2knPZ6cSKtH3FbXNo3rwz0W1sr5SuRWSlGGlwvLZWr35RwAyljw86oPsaAg3qokZwe590XNV7YgllErALWvfY9aKynho3S9khAAn6XJSNqZSpdBkxG5x6n2Vu48Ym0uivUCZUG ** 40DRjcykYkWZpT5zil1quc9P * bFnWCoaL-fV2JGuRLFh8ri3g3o20ffv068y92ICueTOPOLL9ekiyoRJwd6Angew3AyNp9xWlws9LUwp5D-jBZN4th2MqEuD1dE4w0tN9vJfAhcssKe7Bn5bqARq3LdwBIPNHCyr3Y-dYpLuOL2UI-hIJYz6 * BCMAw5QSCtIa5Bms-OAddz-ih0dQLfQ8HMGqXNT7MRoeurl% 5B% 5D = J1DQnwIDAgNca1USmFxCRYZDuanBolt5ivCtR3R6EcdmrLgG »class =«begun_hyper_link»target = "_ blank"> Istezanje

napete mišiće. Dodatno se preporuča postupak zagrijavanja: ostatci azoksirita: aniirit (parafin + smola).

Ton mišića je varijabilan. Moguće je osigurati normalnu uporabu pomoću pozotonskih, jednostavnijih, rezidualnih refleksa. Možete ih sami provjeriti.

Kako odrediti hiperton, hipotoniju i distoniju.

Sjedi ruke

Naslonite dijete na leđa, na čvrstu, ravnu površinu, odnijeti ga zglobovima i nježno povući prema njemu, kao da sjedi. Trebali biste se osjećati umjerenim otporom kada proširite laktove. Ako su djetetovi oružja nepovezani bez otpora, a u sjedećem položaju trbuh je snažno stršio naprijed, leđa je "kotača", glava nagnuta unatrag ili spuštena - to su znakovi smanjenog tonusa. Ako ne možete uzeti djetetove ruke daleko od prsa i poravnati ih - to upravo suprotno pokazuje hipertoniju. Kako odrastaju kao odgovor na žice, dijete će pokušati podići i sjesti.

Refleksni korak i refleks podrške

Podignite dijete pod rukama, stavite ga na stalak za mijenjanje i lagano nagnite naprijed, prisiljavajući je na korak. Normalno, dijete bi trebalo stajati, naslonjeno na punu stopu s prstima ispravljenim. A kad se naginješ naprijed, novorođenče oponaša hodanje. Ako beba prelazi noge i oslanja se samo na prste - to je znak povećanog tonusa. Ovaj refleks postupno nestaje i za 1,5-2 mjeseci gotovo nestaje. Ako dijete starije od dva mjeseca ostaje refleksni korak - to je dokaz hipertonije. Umjesto da stoji, nosi se novorođenče, korača snažno savijenim nogama ili odbije hodati uopće? To sugerira smanjeni ton. Ako dijete stoji na jednom nožnom prstu s jednom nogom, a druga pleše, kakva je to, to je distonija.

Simetrični i asimetrični refleksi

Stavite dijete na leđa, a ruku pod vrat i lagano nagnite djetetovu glavu do prsa. Trebao bi savijati ruke i poravnati noge. Zatim stavite dijete na leđa i polako, bez napora, okrenite glavu na lijevu ramenu. Dijete će usvojiti takozvani pozornik vješanja: produžite ruku prema naprijed, poravnajte lijevu nogu i savijte desnu nogu. Zatim okrenite dječje lice desno - on mora ponoviti tu poziciju, samo u svojoj "ogledalnoj" inačici: on će ispružiti desnu ruku naprijed, izravnati desnu nogu i saviti ga s lijeve strane. Asimetrični i simetrični refleks postupno nestaju za 2-3 mjeseca. Prisutnost tih refleksa u tro-mjesečnom djetetu ukazuje na povećani ton, a njihova odsutnost u prva dva mjeseca života naprotiv je znak smanjenog tonusa.

Tonski refleks

Stavite dijete na leđa, na tvrdu površinu. U tom položaju novorođenče podiže ekstenzorski ton, pokušava izravnati udove i čini se da je otkriven. Zatim okrenite dijete na trbuh, i "zatvori", podiže savijene ruke i noge (povećava se žgaravica na trbuhu). Normalno, tonikski refleks postupno nestaje za 2-2,5 mjeseci. Ako je odsutno u novorođenčadi, to označava smanjeni ton. A ako tonik reflex ne prođe za tri mjeseca, to je znak hipertonije.

Refleksije Moro i Babinski

Reflex Moro je raspršujući ručke u ruci kada je prekomjerno ispušten. A Babinski refleks se izražava u refleksnom neosjetljivosti nožnih prstiju kada iritira, škljocuvši nogom. Obično bi oba refleksa trebala nestati do kraja 4. mjeseca života.

Ukočenost ekstremiteta

Ovaj simptom javlja se i kod patologije mišićno-koštanog sustava i kod neurogene patologije. I također u cerebralnoj paralizi. Cerebralna paraliza najčešće je povezana s oštećenjem mozga, rjeđe s kičmena moždina. Mišićna hipertenzija popraćena je ne samo povećanjem refleksa tetive, pojavom patoloških znakova, već i pretjeranim pokretima. Teška hipertenzija mišića od prvog dana života događa se s kongenitalnim destruktivnim lezijama mozga. U tim slučajevima, mišićni ton je puno veći od fiziološkog, postoji opća krutost, ponekad kontraktura u velikim zglobovima, ograničenje spontanih pokreta. Razlog nastanka mišićnog hipertusa: prijenos intrauterinskih infekcija tijekom trudnoće, hipoksije fetusa, grupna nekompatibilnost krvi roditelja, rhesus-sukob. Hipertonije mišića također se nalaze kod djece rođenih od asfiksije, traumatskog rada i starijih godina s odgađanjem psihološkog razvoja.

Ako ton mišića i njegovi refleksi nisu podvrgnuti promjenama koje su prikladne za dob djeteta, to je razlog za odlazak na ortopedskog kirurga i neuropatologa. Prvo, ako roditelji sumnjaju da nešto nije u redu, odmah se posavjetujte s liječnikom. Drugo, na posebnoj opremi za izradu globalne elektromiografije.

Kako napraviti opuštajuću masažu za dojenčad s hipertonom

Često se mladi roditelji suočavaju s nerazumljivim problemom za njih.

Unatoč činjenici da je njihova beba hranjena i okružena skrbi i pažnjom, puno plače, nestašan i jasno nije u najboljem raspoloženju.

Uzrok takvog ponašanja može biti hipertoničnost mišića. Pretjerana napetost mišića i stvaranje nelagode. Poznavajući simptome ovog poremećaja, lako je odrediti.

Priprema za postupak

Da biste to učinili, samo trebate pažljivo pratiti dijete neko vrijeme i napraviti neke jednostavne manipulacije.

Možda glavni znakovi koji ukazuju na hipertoničnost su nemirni ponašanje i nervoza, a kada dijete plače, brada treperi. Simptomi povećane tonusa mišića također su:

 • Periodična intenzivna regurgitacija.
 • Nemirno i kratko spavanje, dijete se budi s najneucljom bukom.
 • Karakteristične posture koje djeca uzimaju kad spavaju - glava je odbijena, noge i ruke se spajaju. Ako pokušavate rastopiti udove, beba će se oduprijeti hipertoniji, može se probuditi i plakati.
 • Dijete baca glavu i savije cijelo tijelo kad plače.

Možete lagano uzeti dijete pod rukama, spustiti noge do poda i lagano naginjati torzo.

Dijete dobro raspoloženo stavit će cijelu nogu na pod, a s hipertonskim mišićima dotaknuti će pod s čarapom.

Slične reakcije mogu se pojaviti kod savršeno zdrave djece, a samo pedijatrijski neurolog može konačno dijagnosticirati hiperton.

Stručnjaci upućuju na nekoliko mogućih uzroka napetosti mišića: hemolitička bolest bebe, nekompatibilnost krvnih skupina ili Rh faktora, kvar živčanog sustava bebe.

Patologije živčanog sustava, zauzvrat, mogu biti uzrokovane:

 1. Kronično trovanja žena tijekom trudnoće zbog bolesti.
 2. Stalna napetost mišića maternice tijekom trudnoće.
 3. U slučaju kada se trudnoća dogodila istovremeno s liječenjem akutnih zaraznih bolesti.
 4. Prijetnja pobačaja, teška trudnoća.
 5. Prevelika ili prebrza isporuka.
 6. Intenzivna toksikoza u prvoj ili posljednjoj fazi trudnoće.
 7. Otrovanje fetusa kao rezultat pušenja i pijenja alkohola trudnica.
 8. Hipoksija djetetovog mozga tijekom poroda ili tijekom trudnoće.
 9. Kronična bolest majke.
 10. Neispravno izrezivanje na carski rez.

Uvjeti masaže

Masaža treba obaviti nakon imenovanja liječnika u udobnom kućnom okruženju. Temperatura u sobi mora biti najmanje 25 stupnjeva, vlažnost mora biti normalna.

Da bi dijete bilo ugodno, možete kupiti posebno ulje za masažu. Nemojte zaboraviti smanjiti nokte, vrlo je važno da vam ruke budu tople i suhe.

Masaža dijete u godini, integralni postupak, čini važne vještine djeteta.

Terapijska masaža za hipertoniju

Hipertenzija je obično dijagnosticirana kod djece od jednog mjeseca. Samo u najtežim slučajevima, liječnici propisuju lijekove, najčešće su fizioterapija, terapeutska masaža i fizioterapija.

Krajnji cilj svih postupaka je olakšati napetost mišića i potpuno mišićno opuštanje. Prvi terapeutski masaža se provodi uz sudjelovanje stručnjaka (ili barem pod njihovim nadzorom).

Masaža stopala

 • Počinje lijevom nogom djeteta. Koristite lijevu ruku za držanje zgloba gležnja, stavljajući ga između indeksa i srednjih prstiju.
 • U ovom trenutku mi s masažom izvodimo desnu ruku, počevši od milja od nogu. Postupno se podižemo na sjenku, masiranjem strane, zatim prednjem dijelu bedara. Masiranje bokova za dvije ili tri minute, masaža je prepone. Onda ponovno krenemo od pete. Ponovite stroking beba noge 7-10 puta.
 • Nakon milovanja, nastavite trljati ista područja. Trljanjem prstiju, s spiralnim i ravnim pokretima odozdo prema gore i obrnuto.
 • Zatim istim područjem lagano zamijesite pritiskom.
 • Masiranje stopala, milovanje i pomicanje od prstiju do peta. Nježno pritisnite područje podnožja ispod srednjeg prsta indeksnom prstom i povucite uzduž vanjskog luka. Obično se prsti djeteta poravnavaju, ova vježba treba ponoviti 5-7 puta.
 • Obrati stopalo djeteta s palcem, crtež "osam".
 • Mijesite stopalo laganim palcem.
 • Udarimo s srednjim i indeksnim prstom vanjsku stranu stopala od prstiju do gležnja.
 • Ista površina je uzgojen različitim pokretima: pravocrtno, spiralno, itd.

Nakon što dovršite skup vježbi, uzmite djetetovu nogu s desne strane. U tom slučaju, palac bi trebao biti na unutarnjoj strani nogu (ispod prstiju), a ostatak na vanjskoj strani.

Upotrijebite lijevu ruku kako biste popravili koljeno djeteta i savinuli se i savinuli djetetovu nogu 5-6 puta, tako da zglob koljena i kuka radi. Djeca imaju problema sa zglobovima kuka, kako se nositi s displasijom uz pomoć masaže i gimnastike.

Na isti način se izvodi masaža desne noge djeteta. Nakon što ste završili s masažom nogu, morate ih više puta saviti, držeći koljena i malo pritisnete na trbuh.

Tada se koljena moraju pomicati na stranu., Dok stopala moraju ostati zajedno. Izrađujemo nekoliko glatkih pokreta, trljamo stopala djeteta jedni protiv drugih.

Glupan i natrag masaža

Nakon vježbanja masaže na nogama počnemo mazati leđa. Obraćamo dijete na trbuh.

Izbojite i gnječite kožu laganim pokretima prstiju. Onda mi udari leđa počevši od vrata i silazimo do struka.

Preporuča se udaranje i gnječenje glutealnih mišića, lagani pritisak i trnci. Vrlo pažljivo, bez povrede djeteta.

Masaža dojki

Opet, okrenite dijete na leđima i udarajte trbuh laganim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Zatim potegnuti prsa, od strijca do pazuha, lagano trljanje prstiju. Vrlo je lako dodirnuti prste na rebra.

Masažne olovke

Počnimo masažu trljanjem, zagrijavanjem i milovati vanjski dio djetetove lijeve ruke. Upotrijebite lijevu ruku kako biste popravili lijevu ručku djeteta tako da se palcem pričvrsti u djetetovom šakom.

Desna ruka daje milovanje djeteta od vrha do dna i istodobno ga utrlja, stvarajući glatke višegranične pokrete prstima.

I unutarnji mišići (savitljivi), naprotiv, su napete i trebaju biti opušteni što je više moguće, koristeći poteze i lagane trljanje pokreta u krugu. Ponovite isto za desnu ruku.

Tada počinjemo s radom slijedeće vježbe:

 1. Širili smo djetetove ruke na strane, a zatim ih prešli na prsima.
 2. Alternativno podignite ručku prema gore. Zatim podignite obje ruke u isto vrijeme.
 3. Tresti ručke zasebno i zajedno.
 4. Zakrenite svaku ručku naprijed-nazad u odnosu na pojas ramena.

Sve ove vježbe treba ponoviti 5-7 puta. Masaža bi trebala potrajati oko pola sata.

To bi trebalo biti učinjeno jednom dnevno ili nekoliko puta dnevno, ali manje intenzivno (7-10 minuta).

Zatim, preporučujemo da gledate videozapis o tome kako masirati dijete s hipertoničnosti mišića.

Gimnastika s hipertonijom u dojenčadi

Uz povećanu napetost mišića, sanacijska gimnastika je jednako potrebna kao i masaža i ne manje učinkovita. Neke vježbe:

 • Wiggle. Ova vježba se može obaviti tako da dijete drži na težini pod rukama i nježno ga gurne. Izvršenje je moguće iu vertikalnom i horizontalnom položaju. Preporuča se raditi u vodi kada se beba opere u kadi.
 • Na loptu. Stavljajući trbuh na loptu na loptu i držeći ga za noge i leđa, nježno ga zavijati u različitim smjerovima. Pokret bi trebao biti vrlo glatki. Kada se dijete navikne na ovu vježbu, pokušajte malo povucite ruke.
 • Fleksija i proširenje ruku. Ove vježbe moraju biti učinjene na svim mogućim pozicijama - stavljanje djeteta na trbuh ili na bok (savijene ručke pomiču se lijevo i desno, naprijed i nazad) ili na leđima (izravnati ruku su odvojeni na strane, križani, podignuti, napravljeni rotacijski pokreti).
 • Puzeći. Dijete sam ne zna kako se još puzati, ali stavljajući ga na trbuh i pomažući mu da pomakne ruke i noge, na taj način izvršavate učinkovitu gimnastičku vježbu.
 • Uzgajaju noge na stranu. Najvjerojatnije ćete se susresti s otporom djeteta, tako da se ova vježba treba obaviti vrlo pažljivo, bez nepotrebne ustrajnosti.

Gimnastika će imati koristi i apsolutno zdravo dijete.

Kašalj masaža za djecu kao učinkovitu metodu iscjedka iscjedak.

Sve o tehnici i prednostima vibratornog kašlja masaže za djecu pročitajte ovdje: http://vsetelo.com/dt-bolezni/kashel/vibracionnyj-massazh.html

Dječja opća opuštajuća masaža

Kako bi se bebin ton mišića vratio u normalu i da pomogne prirodnom razvoju cijelog mišićno-koštanog sustava, svakodnevno bi trebala biti opuštajuća masaža.

Prvo mi masažemo noge djeteta, milujući i krećući se od pete do prstiju.

Obratimo se milovati noge djeteta; od nogu namočimo do kuka, masaža kose s glatkim kružnim pokretima prstiju. Na isti način masiramo drugu djetetu bebe.

Sljedeća faza je masaža ramena i prsa. S laganim pokretima mišenja, mi masimo ramena, a zatim naše grudi, spuštamo se na našu lijevu ruku, a mi ga masimo. Onda u pravu.

Nakon što smo opušteni mišići na rukama, masimo želudac: mi ga udari laganim pritiskom, kretanjem u smjeru kazaljke na satu oko pupka.

Zatim napravite laganu akupresivnu masku lica. Prstom pokažite kožu na licu od sredine čela do uglova usana.

zaključak

Zaključavamo s opuštajućom masažom, opuštajući mišiće leđa i stražnjice. Za ovo dijete, okrenite se na trbuh i blago povucite leđa, počevši od vrha. S istim pokretima mi smo masirati područje stražnjice i nogu.

Pravovremena dijagnoza, redovita masaža i gimnastika omogućit će vam trajno spasiti vaše dijete od neugodnih senzacija izazvanih hipertonom.