Masaža kod djece s hipertonijom

Liječenje

Dijete se rodilo s fiziološkim povišenim tonusom mišića. Stoga, u prvih tjedana, podiže intrauterini položaj, savijanje udova i njihovo odvijanje u tijelo. Ovo stanje, naravno, ne uzrokuje neugodnosti djetetu i postepeno prolazi.

Ali tako se događa da mišići novorođenčadi stalno pretjerano napete, a to se odražava u dobrobiti i ponašanju djeteta. Ovo stanje se zove hipertonija. To se najčešće otkriva tijekom rutinskog pregleda od strane pedijatara ili neurologa. Obično propisani lijekovi i masaža za novorođenče s hipertonom, često dopunjena fizioterapijom.

Uzroci i manifestacije hipertonije

Patologija u djeteta može biti posljedica različitih stanja:

 • učinci intrauterine hipoksije (nedostatak kisika) na pozadini bolesti majke ili patološke trudnoće;
 • intrauterine infekcije;
 • posljedice kroničnog trovanja fetusom prilikom pušenja ili alkoholiziranja trudnice, uzimanje određenih lijekova od strane nje;
 • patološka žutica novorođenčadi - na primjer, u hemolitičkoj bolesti nakon Rh-konfliktne trudnoće;
 • posljedice ozljeda kod rođenja tijekom prirodnog porođaja ili carskog dijela.

Hiperton je neurološka patologija. Može biti jednostrano i bilateralno, biti simptom problema na vratnoj razini ili u mozgu.

Dijete s mišićnim hipertonije obično je nemirno, lako uzbuđeno, a pjevanje, brada i prstima na rukama mogu drhtati. Mama može primijetiti da joj je teško širiti njezine dječje noge kada mijenja pelenu, teško je izravnati škare za nokte. Asimetričnim se tonom vidi drugačiji raspon pokreta u udovima, može doći do skretanja glave u jednom smjeru. U položaju sklona djeca bacaju glavu natrag. I kada se testira s refleksnim hodanjem, on se oslanja na čarape, a ne na cijelu nogu.

Dijete s hipertonom obično voli roditelje svojim ranijim postignućima. Počeo je držati glavu pred svojim vršnjacima, već u prvom mjesecu života, koji bi se slučajno prevrnuo s trbuha na njegovu stranu, s kaotičnim kretnjama ponekad čak i puzeći kratkom udaljenost uz stol za presvlačenje.

Kod prepoznavanja znakova hipertonije, liječnik će davati preporuke, nužno uključujući i opuštajuću masažu.

Priprema masaže

Medicinska masaža za novorođenče s hipertonom obično izvodi nekoliko tečajeva iskusnog masažnog terapeuta. No majka može svakodnevno i neovisno raditi jednostavnu masažu, postupno poboljšavajući stanje djeteta.

Ključ uspjeha opuštajuće masaže kod kuće je mirno stanje djeteta. Uostalom, kada se plačući mišići napeti, pa stoga, o bilo kakvom opuštanju nema pitanja. Stoga, masaža treba provesti kada dijete bude pun, samozadovoljno i ne želi spavati.

Za masažu se mogu koristiti stol za mijenjanje, obični stol s pokrivačem ili druga ravna površina. Soba bi trebala biti ugodna temperatura. Ako se masaža izvodi glazbi, bolje je ne koristiti radio, kako ne biste prestrašili dijete ako se glasnoća odjednom promijeni ili se oglašavanje uključi. Snimat će ugodne melodije, zvukove prirode.

Prije masaže, odrasla osoba treba oprati i zagrijati ruke, ukloniti prstene i narukvice. Možete podmazati ruke s malom količinom sterilnog ulja ili krema za bebe, ali to nije obvezno.

Tehnika masaže

Masaža za novorođenčad s hipertonom uključuje opći opuštajući učinak i metode za ublažavanje napetosti pojedinih mišića mišića. Pokreti za masažu sastoje se od poteza, trljanja klipova, nabiranja, tresti. Ne uzrokuju nelagodu djetetu i istodobno pomažu smanjiti ton. Ne možete dodirnuti, vibrirajući, pljeskati i trljati trgajući piljenje.

 1. Započnite sesiju, stavljajući dijete na leđa. Na početku masaže vršit će se gladak zagrijavanje uz ruke, noge i tijelo. Takvi pokreti nisu nagli, usmjereni duž osi tijela, odjednom zatvaraju nekoliko područja i podsjećaju na postupke trljanja kozmetike.
 2. Postupno povećavajući tlak, moguće je dodati dijagonalne pokrete na kukovima i ramenima. To će omogućiti bolje zagrijavanje velikih mišićnih skupina. Istodobno je nemoguće utjecati na prednju i stranu vrata, na ingvinalne nabore i na unutarnji dio bedara, pazuha, poplitealnog fossa i patella.
 3. Prebacivanje bebe na trbuh, potrebno je udariti leđa. Samo stručnjak može masažu mišića vrata, ne biste to trebali učiniti sami!
 4. Nakon toga možete započeti vježbe "rocker" i "cradle". Stavljajući ruke naizmjence ispod leđa ili ispod zdjelice, majka nježno trese bebu, kao u kolijevci. A za "valjak" potrebno je čvrsto držati djetetu ispod pazuha i tresti se s jedne na drugu stranu. To su opće opuštajuće metode.
 5. Sljedeći korak je masaža udova. Obično počinju s olovkama. Šake su nepovezane, svaki prst se lupa prema dlanu, kao da se nosite rukavice. Dlan i baza palca su gumirane u kružnim pokretima.
 6. Podlakticu se može masažirati klipnim pokretima, držeći držač kao u prstenu i kreirajući naprijed i natrag. Mogu se izmjenjivati ​​s crimpingom, pri čemu oni čine umjerenu kružnu kompresiju udova. Također nježno savijte i odmotajte sve spojeve. U tom slučaju ne možete napraviti oštre ili snažne pokrete.
 7. Završite masažu nježnim potezima i trese. Da biste to učinili, podignite ručicu dlanom i, držeći područje zapešća, lagano tresti. Nemoguće je omogućiti oštre kretnje u zglobovima, amplituda potresanja bi trebala biti mala.

Isti plan koristi se za masažu nogu, dižući se od stopala do bedara. Na podu, kao što je bilo, nacrtajte lik osam, dobro trljanje vanjskog luk nogu i prstiju. Za drmanje, držite nogu za petom, nježno učvršćujući gležanj.

Na kraju, svakako lagano udarite cijelo tijelo djeteta.

Dnevna masaža novorođenčeta s hipertonom pomaže smanjiti nelagodu tijekom napetosti mišića, smiruje bebu. Vrlo je važno pravilnost postupaka, mirna atmosfera i ispravnost masaže bez poticajnih učinaka. Ponekad, na preporuku liječnika, masaža može biti nadopunjena toplinskim postupcima, kupeljima i fizioterapiji, što će omogućiti brže rješavanje hiper-tonusa.

Autor: Obukhova Alina Sergeevna, obiteljski liječnik

Ugodna korisna masaža za hipertoniju u novorođenčadi i dojenčadi

Hipertenzija kod djece često se događa, a roditelji, suočeni s takvom dijagnozom, trebaju informacije o tome što je i kako ispraviti situaciju. Novorođenčad su krhka stvorenja, mrvice ne trebaju samo kvalitetnu prehranu i njegu, nego i pravilno rukovanje tijelom.

Zapravo, hipertonija je prekomjerno povećanje mišića, što se uočava kod većine beba pri rođenju. To je zbog poza u kojoj je dijete u majčinoj utrobi - fetalnom položaju. Karakteriziraju ga noge koje su naliježe na prsa i ruke nagnute na koljena. Noge su u obliku polumjeseca, a ruke su stisnute šake, brada je također pritisnuta na prsa.

U dojenčadi u dobi od jednog mjeseca povećana je jačina tonusa mišića s većom napetosti u ekstenzorskim mišićima. U razdoblju od jednog do tri mjeseca mišićni ton obično je oslabljen, ali ako se simptomi nastave nakon šest mjeseci - to je razlog da se obratite specijalistima.

Pomoć u uklanjanju hipertonije

Uz povećanu tonus mišića u bebama, opuštajuća masaža je prvi liječnički recept. Uz pomoć manipulacija koje svaki roditelj može lako svladati, moguće je i nužno provoditi masažu čak i kod kuće.

Prednosti opuštajuće masaže:

 • Uklanjanje povećane napetosti u mišićima djeteta.
 • Postoji smanjenje intenziteta (sve do potpune nestanke) odabira tremor i udova u novorođenčadi.
 • Razina anksioznosti se smanjuje, kao posljedica zaprepaštenja s oštrim zvukovima postaje manje izražena.
 • Digestion se poboljšava, broj regurgitacije se smanjuje.
 • Proces zaspavanja postaje bolji, san postaje mirniji i duži.

Prednosti i nedostaci

Razgovarajte o prednostima i nedostacima masaže za smanjenje napona nakon što se odredi funkcionalnost ovog postupka.

Glavne prednosti masaže s povećanim tonusom mišića u novorođenčadi:

 • sveobuhvatan blagotvoran učinak na sve sustave i organe djeteta;
 • praktički nema nikakvih kontraindikacija.

Opuštajuća masaža cijelog tijela ili zasebnih dijelova nema negativne strane u odsutnosti kontraindikacija. Ako se masaža izvodi pogrešno, mogu se pojaviti negativni momenti, na primjer, u slučaju neodgovarajuće tehnologije, dijete ne može dobiti opuštajuću, već toniknu masažu i kao rezultat prekomjerne stimulacije.

Ponekad se samo masaža ne može nositi s nekim bolestima i potrebno je primijeniti niz dodatnih fizioterapeutskih postupaka, au teškim slučajevima i medicinski tretman. Općenito, opuštajuća masaža koju obavlja majka ili specijalista praktički nema manjkavosti, ako isključimo moguće kontraindikacije. Potonji su određeni od strane liječnika i čisto su pojedinačni.

Opća pravila za

Usklađenost s potrebnim uvjetima masaže založiti svoj pozitivni učinak. Za provođenje sesije ne trebate samo voditi tehniku, već i pripremiti mjesto i potrebnu opremu:

 • pokrivač za pokrivanje površine stola;
 • par čistih, mekanih pelena;
 • odjeću za bebu.

Uvjeti masaže za hiperton za dojenčad:

 1. Potrebno je izdržati 40 minuta nakon hranjenja.
 2. Bolje je provesti sesiju prije spavanja.
 3. Odabir doba dana za opuštajuću masažu potrebno je individualno.
 4. Obično, kako bi se postigao stabilan rezultat, propisuje se 10 do 12 postupaka u intervalima od 1-2 dana, ako je potrebno, tečaj se ponavlja nakon 2-6 mjeseci.
 5. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti udobna - od 20 do 25 stupnjeva.
 6. Pre-sobu treba provjetravati.
 7. Pripremite mjesto za masažu: posebni stol, stol za presvlačenje ili uobičajena prekrivena pelena, deka i maziva.
 8. Ruke bi trebale biti suhe i tople, bez ukrasa.
 9. Trajanje postupka je samo 5 minuta za djecu do 3 mjeseca i 7-10 za stariju djecu.

Kako napraviti novorođenčad i bebe?

Izliječenje mišića

milovati

Masaža s povećanim tonusom mišića kod beba započinje milovati. Ova tehnika omogućuje mišićima da se učinkovitije opuštaju napete mišiće, ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi.

trenje

 1. Za izvođenje ove tehnike morate položiti dijete na leđima.
 2. Stavite ručku / nogu između dlanova.
 3. Utrljajte udove u različitim smjerovima.

crimper

 1. Za izvođenje krimova pokreta treba položiti dijete na leđa.
 2. Nakon što ste uhvatili djetetovu ručku ili nogu, izvršite ritmično prešanje srednjeg intenziteta.

pomjeriti

Ova tehnika je vrlo učinkovita, unatoč svojoj jednostavnosti:

 1. Potrebno je staviti palac u dlan djeteta, a ostatak da se zglob.
 2. Izbjegavajući nagle kretnje glatko, lagano pomaknite ručke.
 3. Proizvodimo lagano trese; Ova tehnika je kontraindicirana u slučaju jakog izraženog hipertona.

Vježbe za disanje

 1. Dijete bi trebalo biti smješteno na stražnjoj strani nogu kod masažnog terapeuta.
 2. Palma miluje prednju i stranu prsa, oblique, zaobilazeći zonu hrskavice.
 3. Zatim morate staviti dijete na trbuh i izvesti milovanje i trljanje trapeznog mišića.

Mash ruke i noge

 1. Kako bi se oslobodio napetost iz ruke novorođenčeta, potrebno je staviti bebu na leđa.
 2. Zatim, da biste manipulirali lijevom rukom, trebate staviti palac desne ruke na lijevu dlan i s lijevom rukom da biste pričvrstili zglob ručnog zgloba.
 3. Zatim, trebali biste se kretati kroz mišiće - ekstenzor koji ide do ramena.
 4. S desne strane ponovite istu stvar, a istodobno držite lijevu ručku u polu-savijenom stanju.
 5. Nakon deset postupaka, možete se nanijeti trljanjem ručke djeteta.

Masaža stopala je sljedeća:

 1. Potrebno je staviti bebu na leđa i okrenuti noge na masažu terapeuta.
 2. Jednom rukom treba držati ispruženu nogu na težini, u polu savijenom stanju, a drugo da udare udicu na unutarnjoj i vanjskoj strani stopala od stopala do bedra.

Ostali dijelovi tijela

Toraktični odjel

Izvodi se u dva položaja - leži na leđima i leži na trbuhu. Potrebno je lagano kretati, bez napora pritisak prstima.

 1. Prvo, pomicanje pokreta treba držati međusobni prostor od strijca do strane.
 2. Zatim okrenite bebu na trbuh i ponovite manipulacije na leđima.
 3. Ponovite 2-4 puta.

trbuh

Svjetlosna pokretna pokreta dlanova proizvodi milovanje trbuha. Da biste to učinili, stavite obje ruke na trbuh i lagano ga udaljite u smjeru kazaljke na satu s desne strane odozgo prema dolje, a lijevu ruku odozdo prema gore. Broj ponavljanja 6-8 puta.

Leđa

U početku je potrebno položiti dijete na trbuh i laganim pokretima ruku držati dlanove od vrata do stražnjice i stražnjice, naprotiv, od stražnjice do glave. Ponovite potrebu 6 - 8 puta.

Što se ne može učiniti?

 • Od trenutka posljednjeg hranjenja potrebno je pričekati oko 40 minuta, masaža se ne smije davati odmah nakon jela, a također i hraniti bebu odmah nakon postupka.
 • Koristite ovlaživač, vazelina ili prah koji ne vrijedi, začepljuju pore.
 • Masaža se ne provodi ako je dijete u uzbuđenoj, nemirnoj državi.
 • Provesti masažu na nacrtu ili na hladnoj površini.

Masaža u hipertonskim mišićima kod djece je glavna metoda izloženosti. To ima blagotvoran učinak na sve sustave i organe djeteta, ali zato što se roditelji često preporučuju da svladaju najjednostavnije tehnike kako bi ih obavile kod kuće. Za imenovanje postupaka potrebno je konzultirati liječnika i slijediti njegove preporuke.

Povezani videozapisi

Tada možete vidjeti kako se masaža izvodi s hipertonijom:

Tehnika opuštajuće masaže novorođenčadi i dojenčadi s mišićnom hipertonom

Masaža s hipertonom često se propisuje pedijatru u novorođenčadi. U kombinaciji s drugim tipovima liječenja, daje izvrsne rezultate i omogućuje uklanjanje tog simptoma u prilično kratkom vremenu.

Što je hiperton?

Hipertonija mišića je stanje u kojem se u novorođenčadi nalazi povećana napetost mišićnog tonusa pojedinih mišićnih skupina ili cijelog organizma. Slična se pojava događa vrlo često i javlja se odmah nakon rođenja. Razlozi njegovog razvoja su:

 • fetalna hipoksija;
 • bolesti koje majka pati tijekom trudnoće;
 • brz ili, naprotiv, produženi rad;
 • rhesus sukoba

Hipertusi se manifestiraju u činjenici da su u djetetu starije od 3 mjeseca mišići na rukama i nogama ograničeni, suzni, nemirni, slabo jedu, često pada. Osim toga, s izraženim hiper tonom u bebi, brada treperi kada plače.

Dječak prignječuje kamere i naginje glavu natrag. Postoji jednostavan test: kada je dijete postavljeno na ravnu površinu i malo pomaknuto naprijed, trebao bi ga dotaknuti nogama, kao da hoda. Ovo je jedan od reflekti novorođenčadi. Ako se to ne dogodi, ovaj fenomen govori o hipertoničnosti kod dojenčadi.

U blagom obliku, ovo stanje može ostati bez liječenja, samo je potrebno da dijete bude pod stalnim medicinskim nadzorom. U mnogim dojenčadi prolazi sama po sebi, bez puno liječenja. Međutim, ako je takav fenomen izrazito snažan, liječenje je neophodno. Uostalom, hipertoni mogu negativno utjecati na razvoj novorođenčeta kao cjeline. Liječenje je opuštajuća gimnastika i masaža, ponekad vam je potrebna medicinska terapija.

Masaža s povećanim tonusom mišića

Posebna opuštajuća masaža pomoći će riješiti manifestacije hipertonije.

Njegov cilj - normalizirati mišićni ton, poboljšava njihovu opskrbu krvlju. Većina državnih dječjih konzultacija nudi usluge kvalificiranih masažnih terapeuta. Međutim, kako bi se postigli dobri rezultati u najkraćem mogućem roku, potrebno je napraviti takve postupke kod kuće.

Za obavljanje masaže za dojenčad s hipertonom važno je ispuniti niz uvjeta:

 1. Dijete mora biti hranjeno. Gladno dijete neće moći sigurno postupati s ovim postupkom.
 2. Dobro je provesti takav postupak nakon spavanja, kada beba ima vremena za aktivnost
 3. Važno je zadržati pozitivan stav - razgovarati s djetetom, pjevati mu tihu pjesmu ili uključiti opuštajuću glazbu. Uostalom, ako dijete plakati i bude nervozno, masaža ga neće opustiti i neće mu donijeti nikakvu korist.
 4. Bolje je ako takvu masažu vrše oba roditelja. Dok mama gnječi napete mišiće djeteta, tata može oduzeti pozornost svijetlom igračkom.

Sjednica takve masaže s hipertoničnosti mišića trebala bi trajati oko 15-20 minuta, a može se izvoditi na tečajevima do 15 sesija. Štoviše, to je propisano ne samo novorođenčadi. Postoje slučajevi kada je takav tretman potreban za bebe sedam mjeseci.

Za početak, dječja krema ili ulje za masažu nanosi se na djetetovo tijelo. Zatim počinju masirati sve mišićne skupine. Uz hipertoničnost nogu, masaža počinje od nožnih prstiju nogu - masažu svaki prst, izvući na noge noge, prenijeti na mišiće i masažu, a zatim se prebaciti na mišiće leđa, trbuha, ruku.

Čvrste pokrete i rukovanje i stopala bebe također su učinkovite. Kliješte trljanje (djetetova ručka ili noga je smještena između dlanova i trlja gore-dolje) također ublažava napetost mišića savršeno.

Na kraju masaže možete izvoditi vježbe koje opuštaju cijelo tijelo djeteta, poput ljuljačke. Dijete bi trebalo uzeti pazuha i lagano ljulja s jedne na drugu stranu.

Kretanje ruku tijekom masaže protiv hipertonije mora biti glatka i opuštena. Glavna stvar - nemojte pretjerivati, kako ne bi izazvali nelagodu djetetu. Ako je masaža ispravno izvedena, nakon nekoliko trenutaka trebao bi biti vidljiv poboljšanje motoričke aktivnosti i normalizacija općeg stanja djeteta.

Ostali tretmani

Iako su takvi postupci poput masaže i gimnastike najučinkovitiji, u pitanju pobjede nad povišenim tonusom mišića morate ih primijeniti u kombinaciji s drugim sredstvima:

 1. Pješačka. Boravak na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete, ima vrlo pozitivan učinak na opće stanje djeteta. Potrebno je da dijete ostane na ulici što je duže moguće, barem 2-3 sata dnevno. Naravno, treba paziti da se šetnje odvijaju tamo gdje je zrak čist i svjež - u parkovima, javnim vrtovima.
 2. Pomaže u opuštanju mišića beba vrlo dobro. U kombinaciji s masažom i gimnastikom, daje izvrsne rezultate i omogućuje brzi uklanjanje mišićnog tonusa.
 3. Potrebno je razviti dijete, kako bi stimuliralo njegovo motoričko i mentalno djelovanje. Pjevajte pjesme, pričajte priče, pjesme, pokažite igračke - sve to će imati blagotvoran učinak na razvoj djeteta.

Naravno, bolje je da pojam "hipertonije" ne utječe na vaše dijete. A za to morate uzeti vrlo odgovorni stav prema planiranju trudnoće, kako biste izliječili sve zarazne bolesti sve do trenutka kad odlučite imati djecu. Vrlo je važno pravilno jesti tijekom trudnoće, koristiti vitamine, upisati se u antenatalnu kliniku i strogo pridržavati se svih uputa liječnika. Nakon 9 mjeseci, buduća majka i dijete - jedan organizam. I tada je prevencija uvijek bolja od liječenja bolesti.

Ako se dogodilo da je bebi s dijagnozom hipertonije, nemojte očajavati. Beba masaža s hipertoničnom pomoći će riješiti ovaj problem.

Simptomi hipertoničnosti mišića u novorođenčadi do godine dana: uklanjanje povišenog tonusa uz pomoć masaže i vježbanja

Pokreti našeg tijela javljaju se zbog rada mišića. Napetost mišića, ton regulira središnji živčani sustav, ljudski mozak. Održavanje normalnog tona je neophodno za kretanje u prostoru, uspravno hodanje i bilo koje druge fizičke akcije. Tonovi mišića u novorođenčadi igraju veliku ulogu u razvoju. Smanjeni ton sprječava tjelesnu aktivnost, a povećani ton stvara osjećaj nelagode, sprečava djetetu da razvije potrebne motoričke sposobnosti.

Pokazivač mišićnog tonusa bebe vrlo je važan za njegov fizički razvoj u djetinjstvu i izvan nje

Ton mišića u dojenčadi

Konstantna prekomjerna napetost mišića zove se hipertonija. Hypertonus je najčešće asimetričan. Razlog za val je u djelovanju središnjeg živčanog sustava. Bent ruke i noge zdrave bebe, prsti stisnuti u šaku lako se oslobađaju. Ako, međutim, nije moguće izravnati udove, maksimalni kut otvorenja nije više od 45, to signalizira patologiju. Dječak, koji ima nedostatke u razvoju CNS-a, u pravilu je neaktivan - zadržava fetalnu poziciju, refleksi su poremećeni. Često, takvo dijete iz prvih dana života može zadržati glavu na težini, ali to nije znak naprednog razvoja, već posljedica hiper tonusa.

Uzroci hipertonije

Povećani ton se može pojaviti zbog potpuno nevinih uzroka, ali može biti i znak ozbiljne bolesti. Da bi se bolest prepoznala u vremenu, ne bi trebalo biti ravnodušno prema tom fenomenu.

Glavni razlozi koji mogu uzrokovati preopterećenje mišića kod djece su:

 1. Fiziologija dojenčadi. U novorođenčadi može se primijetiti takozvani fiziološki hiperton, što je povezano s činjenicom da je u maternici dijete bilo u karakterističnoj "grupiranoj" pozi - fetalnom položaju. Nakon rođenja, potrebno je neko vrijeme da se mišići opustite i počnete normalno funkcionirati. Nakošene noge s neznatno razvedenim koljenima, prešane na trbuh, savijene ruke, brada pritisnuta prsima može se održavati u šestomjesečnom bebu i godinu dana. Trajanje fiziološkog hipertona široko se procjenjuje, prema različitim stručnjacima, ali dani vremenski rokovi smatraju se unutar normalnog raspona.
 2. Hipertenzija u novorođenčadi također se može objasniti individualnim karakteristikama. Tonovi mišića u različitoj djeci razlikuju se od prirode, za nekoga tko je veći, za nekoga tko je niži, ali to ne utječe na njihovo zdravlje. Nemoguće je samostalno razlikovati pojedinačnu razinu mišićne napetosti od patološkog stanja pa stoga, ako se pojave sumnje, treba se posavjetovati s liječnikom i podvrgnuti potpunom pregledu.
 3. Povećani tonovi mišića također mogu biti posljedica traume rađanja. Dugi teški rad, asfiksija fetusa, povećani intrakranijski pritisak i krvarenje mogu dovesti do takvih posljedica.
 4. Patologija intrauterinog razvoja, kongenitalni poremećaji središnjeg živčanog sustava, koji su povezani i sa zdravljem tjelesne mame i s uvjetima njezina života i ponašanja, mogu također biti uzroci hipertonije novorođenčeta. Posebno opasno za živčani sustav bebe kada trudnica koristi nikotin i alkohol.
Mnoge bebe odlaze na istu fetalnu poziciju neko vrijeme nakon rođenja - njihovo je tijelo mnogo mjeseci naviklo na to. Taj fenomen može biti znak hipertonije.

Kako utvrditi da je ton povišen?

Brojni simptomi upućuju na to da je dojenčad muskulatura u hipertoniji. Ako pronađete barem neke od simptoma s popisa u nastavku, trebate se posavjetovati s liječnikom. Za čuvanje roditelja treba:

 1. Nemirni, često prekinuti san, plakati u trenutku buđenja. Poteškoće s zaspanjem, kao i karakteristično držanje tijekom spavanja: glava je odbijena, ruke i noge su pritisnute na tijelo.
 2. Česti plač s bradom drhtajući, glava u isto vrijeme baciti leđa (preporučujemo da pročitate: brada drhtanje u novorođenče: simptomi i liječenje).
 3. Oštra negativna reakcija na svjetlost i zvuk, čak i uz lagani utjecaj.
 4. Sposobnost održavanja glave na težini od prvog dana života.
 5. Snažna regurgitacija, grčevi u želucu.
 6. Teškoće, snažna otpornost pri pokušaju širenja ručica djeteta ili nogu na strane.
 7. Dijete ne stoji na nogama, "plesa" na prstima.

Prisutnost nekolicine ovih znakova trebala bi roditelje prenijeti djetetu liječniku. Kako bi se razjasnili simptomi hipertonije, liječnik će provjeriti određene reflekse:

 1. Stepper. Dijete dulje od 2 mjeseca, u rukama odraslih osoba u uspravnom položaju, zauzima korak.
 2. Reference. Ravno dijete treba podnijeti u najvećoj mjeri.
 3. Simetrija i asimetrija. Dijete koje leži na leđima će saviti ruke i poravnati noge ako mu se glava podigne i nagnula na prsa. Kada je glava nagnuta desno ili lijevo, odgovarajući nosač i noga će se ispraviti, a suprotno će se savijati. Refleks se nestaje u 3-mjesečnoj bebi.
 4. Tonik. Polaganje na leđa djeteta izravnava udove, i ako ga prebacite na trbuh, oni će se zavoja. Refleks prolazi nakon 3 mjeseca.

Refleksi koji ne nedostaju u dobi zahtijevaju razvoj bolesti. U tom se slučaju dijagnosticira hipertonija, pri čemu liječenje treba obaviti neuropatolog.

Ako je dijete počelo držati glavu vrlo rano (ili čak od rođenja), trebate ga provjeriti zbog prisutnosti hipertire

Ciljevi i metode liječenja hipertonije kod dojenčadi

Bolesti povezane s nastankom hipertona liječene su od neuropatologa i ortopeda. Glavni ciljevi liječenja su:

 • bol reljef;
 • uklanjanje grčeva;
 • opuštanje.

Vrste masaže koja se koristi u hipertoniji

Imenovanje svih pokreta za masažu koji se koriste u liječenju hipertonije - uklanjanje grčenja i opuštanje napetih mišića. Da biste poboljšali stanje djeteta, masaža pomoću Phelps tehnike, masaža pomoću Semenova tehnike, utječe na određene aktivne točke tijela, kao i niz drugih tehnika. Bilo kakve akcije masaže primijenjene na novorođenče trebaju biti vrlo pažljive, nježne. Dopušteno milovanje i trljanje - po mogućnosti otvoreni dlan, akupresura bez boli. Postupak se može povjeriti samo kvalificiranom tehničaru.

Najbolje je povjeriti masažu hipertoničnom medicinskom pedijatru - moći će i roditeljima pokazati potrebne pokrete.

Tijek masaže obično se sastoji od 10-15 postupaka. Nakon mjesec dana, ako je potrebno, ciklus se može ponoviti. Profesionalno izvršena masaža je vrlo učinkovit lijek. Roditelji mogu naučiti izvoditi osnovne pokrete:

 • milovanje prstiju, slično pokretima pri stavljanju rukavica;
 • miluje ruke od ramena do dlanova, preskačući koljeno;
 • milovanje noge od prepona do stopala, preskakanje zglobova, ali nastavak pomicanja na nogu;
 • milovati noge od peta do nožnih prstiju;
 • prsti na nogama masirani su na isti način kao i na rukama;
 • trljanje (samo nakon milovanja) na rukama, nogama, leđima i trbuhu u kružnom smjeru u smjeru kazaljke na satu;
 • trljanje nogu: polazeći od podnožja prstiju, nacrtajte osam s raskrižjem linija u sredini stopala, dno osam pada na pete.

Gletanje u beznoj masaži, naročito kod hipertonije, nije proizvedeno. Zabranjeno pljeskanje i udaranje, ne možete pritisnuti napete čvorove.

Masaža, osobito profesionalna, može izazvati emocionalnu reakciju kod djeteta. Crying tijekom masaže pripisuje se neudobnosti od postupka i boli. Teško je odrediti uzrok plakanja, a brojni stručnjaci izražavaju mišljenje da tijekom masaže beba ne bi trebala plakati zbog boli (za detalje pogledajte članak: Zašto novorođenče često plače?).

Gimnastika kod kuće

Kod kuće možete izvesti niz gimnastičkih vježbi. Gimnastika potiče opuštanje mišića, povećava tjelesnu aktivnost. Nekoliko vježbi koje će pomoći vašem djetetu:

 1. Priprema. Dijete bi trebalo leći na leđima, a odrasla osoba proizvodi miluje ruke s ramena na ruke i noge od kukova do stopala, tako da dijete opušta.
 2. Pažljivo produženje. Naizmjence je potrebno naizmjenično odvojiti djetetove ruke i noge bez puno truda, bez iznenadnih pokreta.
 3. Tresti. Uzimajući ručicu ili nogu prstima, lagano ga protresite 4-7 puta, a zatim ponovite postupak s ostalim udovima.
 4. Savijanje. Dijete dobiva položaj embrija. Ruke i noge se zavlače, glava naslanja prema prsima. Ova vježba je korisna za zamjenu s prethodnim. Sve su radnje vrlo pažljivo, bez ikakvog dodatnog napora.
 5. Korake. Dijete treba podići i staviti na stol tako da cijela noga dotakne površinu. Možete malo podići dijete tako da će se na trenutak nasloniti na svoje potplati. To pomaže pravilno oblikovati stopalo.
 6. Vježba s nogama. Svjetlosne zavoje i okretaji - ako beba voli, povući će prste lica na lice, pokušati ih gurnuti u usta.
 7. Vikati na loptu. Dijete se stavlja na trbuh na velikoj lopti, koja bi trebala biti potresena, držeći dijete za noge i ruke.

Terapeutska gimnastika daje dobre rezultate, ali treba biti redovito, po mogućnosti nekoliko puta dnevno. Dijete bi trebalo voljeti te aktivnosti, nemojte se osjećati nelagodno.

Fizički postupci terapija

Najčešći postupci za liječenje hipertona su elektroforeza i parafinske oblozi. Toplinski tretmani su naznačeni da opuštaju napete mišiće. Elektroforeza vam omogućuje ulazak u tijelo određenih terapijskih lijekova. Parafinske oblozi najčešće se izrađuju na dječjim nogama.

 • liječenje obično započinje s 10 minuta;
 • postupno trajanje postupka povećava se na 20 minuta;
 • Ciklus postupaka sastoji se od 10 sesija.

Obrada vode

Voda postupci (akoterapija) također doprinose opuštanju napetosti mišića. Plivanje poboljšava koordinaciju pokreta, ravnomjerno opterećuje mišiće cijelog tijela. Vrlo je važno zapamtiti da hladna voda potiče rad mišića, povećava mišićni ton. Topla voda ima opuštajući učinak.

Dijete s hipertonskim mišićima ne pokazuje ronjenje, ali plivanje i podvodna gimnastika pomoći će u ublažavanju grčeva (vidi također: odgovarajuću gimnastiku za bebe u trajanju od 2 mjeseca i tematski videozapis). Nastava se ponajprije provode u obliku igre. Brojne biljke povećavaju učinak tretmana vodom, a to su: kadulja, valerijanac, matičnjak, iglice, listovi breskve. Vodene procedure treba provoditi u vrijeme spavanja i alternativnih biljaka.

Osteopatski učinak

Ovaj pravilan smjer u medicini uključuje liječenje cijelog organizma kao cjeline. Manipulacije su usmjerene na poboljšanje cirkulacije tekućina u tijelu, proizvedene u obliku blagog učinka na koštano tkivo.

Vrlo učinkovita metoda alternativne medicine može se koristiti samo i isključivo kvalificiranom dječjom osteopatu. Sjednice osteopatije mogu pomoći kod neuroloških poremećaja uzrokovanih traumom rađanja, disfunkcija mozga, pa čak i kongenitalnih nedostataka strukture kostura. Dovođenje kosti u ispravnu fiziološku poziciju dovodi do uklanjanja mišićnih grčeva, uklanjanja patoloških refleksa.

Usput, osteopati preporučuju da se suzdrže od korištenja šetača i sličnih sredstava koja mogu pogoršati problem. Njihova uporaba može dovesti do nepravilnog postavljanja stopala, poremećaja funkcioniranja mišića donjih ekstremiteta. Također biste trebali obratiti pažnju na cipele djeteta, posebno onog koji je hodao. Trebao bi biti s peta, na tvrdom podnožju i s peta prikladnom za dob. Sve su daske i ostale meke cipele uklonjene.

Osteopatija nudi kompleksan učinak na tijelo, koji se provodi pod vodstvom iskusnog stručnjaka u ovom području alternativne medicine.

Lijekovi za hipertoniju

Lijekovi su propisani dojenčadi u slučaju da svi gore opisani postupci ne daju željeni rezultat. Lijek se propisuje kada bebin ton mišića ne vrati u normalu nakon što dijete dosegne 6 mjeseci starosti.

Lijekovi koje propisuje neuropatolog pripadaju jednoj od sljedećih skupina:

 • mišićni relaksanti se koriste za ublažavanje mišićnih grčeva;
 • neuroprotektori se koriste za poboljšanje cirkulacije krvi, obnavljanje funkcija mozga;
 • Diuretici se koriste za smanjenje intrakranijalnog tlaka i stimulaciju aktivnosti mozga.

Najčešće propisane su Mydocalm, Semax, Baclofen, Pantokalcin i Cortexin, kao i vitamini B. U teškim slučajevima može se propisati Cerebrolysin. Svi lijekovi daju se djetetu injekcijom.

Poznat i popularan u našim danima, pedijatar Komarovsky vjeruje da ni u kojem slučaju ne može povećati ton mišića bez nadzora. To može signalizirati ozbiljnu bolest, ali u ovom slučaju će biti prisutni i drugi simptomi. Neophodno je podvrgnuti dijagnostičkom pregledu kako bi se osigurala da je hipertoni fiziološke prirode. Video s lekcijama dr. Komarovskog pomoći će roditeljima da bolje razumiju problem.

Kako napraviti masažu s hipertonom u dojenčadi?

Anksioznost djeteta, kratkotrajni i loši san, iritacija, česti krikovi, redovita regurgitacija nakon jela, padanje glave i savijanje kažu o hipertoniji kod djeteta. Masaža djeteta da se smanji ton je neophodna za ove znakove ponašanja.

Znakovi hipertonije kod djece

Dijete plače tijekom masaže. Vrlo često, masaža za ublažavanje mišićnog tonusa u dojenčadi prati plač i vrištanje.

Zašto se dijete ponaša ovako? Povećani mišićni ton je grč, bilo koji krivi dodir donosi neuobičajene osjete ili bol djetetu. Trebali biste izvršiti posebne vježbe za ovaj problem. Masaža za bebe u trajanju od 2 do 3 mjeseca korisna je ne samo kao sredstvo liječenja bilo koje bolesti, već je također potrebna u svrhu prevencije.

Dijete plače nakon masaže. Masaža s hipertonom u dojenčadi je gotova, a dijete plače.

Može biti nekoliko razloga:

 • dijete osjeća bol nakon masaže;
 • jako uznemiren;
 • osjeća se umorno;
 • gladan;
 • treba puno kisika;
 • želi spavati.

Da biste smirili bebu, trebate:

 • uzeti ruke i nježno razgovarati s djetetom;
 • kupanje u kadi uz dodatak lavande, valerijskih i borovih iglica - voda opušta mišiće;
 • hraniti;
 • staviti u krevet

Dijete plače tijekom masaže. Masaža u hipertonskim mišićima u dojenčadi može biti popraćena plakanjem iz dva razloga - dijete je nestašno ili bolno.

Zdrava djeca mogu se masirati kako bi ojačali mišiće. U prvom sesiju beba može biti hirovita.

 • nove emocije: stranac i okoliš;
 • neobične senzacije, manipulacije s djetetom i opterećenje na tijelu.

Nakon nekoliko sesija, dijete se koristi i nakon toga će se mirno ponašati. Da biste izbjegli plakanje, trebate odvratiti dijete igračkama, pjesmama, razgovoru ili uključiti opuštajuću melodiju. Ako plakanje nastavi, onda je vrijedno mijenjati maser, jer je maser mogao pogriješiti, ili da kontakt između djeteta i masera nije uspostavljen.

Ako se masaža u hipertoničnoj dojenčadi vrši u medicinske svrhe, onda će plakati: njegovi mišići su stegnuti i izvršene manipulacije uzrokuju bol. Ponašanje takvog djeteta je moralno pripremiti unaprijed. Rezultat je važan. U nedostatku plakanja, masaža se ne provodi uz visoku kvalitetu, a rezultat će biti negativan.

Masaža s hipertonijom u dojenčadi

Za uklanjanje lijekova za hipertonije imenovan je posljednji. S pravodobnim otkrivanjem bolesti masaža će biti dovoljna. Trebalo bi započeti s petominutnom procedurom i donijeti do 10 minuta. S jakim otporom dijete mora prestati masirati, jer se napetost mišića povećava. U kompleksu s masažom dodajte: elektroforezu, plivanje, medicinsku gimnastiku i toplinsku obradu - parafinske čizme.

Masaža s hipertonom stopala u dojenčadi. Uz hipertoničnost nogu, inhibicija je razvoja motoričke aktivnosti. Masaža s tonusom mišića stopala u dojenčadi treba povjeriti specijalistu. No, sami možete samostalno obavljati prve manipulacije pod nadzorom liječnika.

Masaža stopala za dojenčad s tonusom uključuje sljedeće radnje:

 1. stavite dijete na tvrdu površinu. Pre-pokriti ga dekom i pelene;
 2. počnite masažu potezima. Prvo, noge, a zatim više do bedra. Noga je masirana s leđa i sa strane. Koljeno se ne masira. Napravite vježbu 7 puta;
 3. stisnite nogu rukama i protrljajte ga u različitim smjerovima;
 4. pritisnite ruke (ne mnogo);
 5. savijati naizmjenično i istovremeno noge;
 6. lagani pritisak za masažu prstiju;
 7. nogom od pete do prstiju.

Masaža za dojenčad s povećanim tonom stopala je učinjena na slijedeći način - na slici se nacrta figura 8 s palcem. Vježba se izvodi od prstiju do pete preko cijelog područja stopala.

U slučaju slabih grčeva ili u ranim stadijima problema, možete izvesti sparing vježbu kod kuće za noge i ruke djeteta.

Masaža s tonovima nogu u dojenčadi. Masaža dok toniranje u dojenčadi opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava bol. Usporenost i glatkoća - glavni uvjeti za vježbe masaže.

 • vrijeme držanja - u intervalima između jela;
 • trajanje masaže;
 • Koliko puta dnevno: 1 ili 2 - propisuje liječnik;
 • potrošiti u isto vrijeme;
 • koristite maslac ili masažu za bebe.

Masaža s tonusom ruku djeteta. Napetost u mišićima ruku može se identificirati jakim stisnutim prstima i otpornošću na mišiće, ako odvojite ručke na strane. Za ublažavanje napetosti propisujte tijek masaže.

Djeca se ne vole masirajući u ljekovite svrhe. Stoga, kada dijete krikne tijekom masaže ruku, ne izražava samo svoj prosvjed, već i na taj način govori o njegovoj boli. Ignoriranje hipertonije može dovesti do katastrofalnih posljedica. Masaža s hipertonom u dojenčadi na ručkama vrši se u sljedećem slijedu.

 1. stavite dijete na tvrdu površinu. Pre-pokriti ga dekom i pelene;
 2. stavite djetetovu ruku na dlan i iscijedujte ga mekim pokretima. Započnite iznutra dlan i ustati na rame, a zatim se pomaknite prema van ruke i ponovite manipulaciju. Alternativno, udari prste;
 3. Ne dirajte laktove. Masaža svaka ruka 7 puta;
 4. kopčom, držeći palac u njemu. Nalako se rastopi u ručnoj olovci. Lagano protresite i pritisnite na prsa;
 5. stisnite ručku prstima i lagano pritisnite;
 6. trljajte dlanove u različitim smjerovima;
 7. zakrenite ručke na kraju postupka.

Masaža djeteta s mišićnom hipertonom

Rođenje djeteta potpuno mijenja život žene. Mali čovjek postaje središte svemira i najvažniji član obitelji.

Prvih nekoliko mjeseci najteže i krajnje presudno razdoblje kada trebate biti vrlo oprezni da ne propustite prve znakove bolesti ili abnormalnosti u razvoju djeteta.

Vrlo uobičajen problem u ranom djetinjstvu je hipertenzija kod novorođenčadi.

Kako prepoznati?

Jednostavno rečeno, to je povećani ton mišića. Vrlo je lako otkriti, čak i bez stručnjaka.

Karakteristične manifestacije hipertonije su:

 • anksioznost djeteta, česte krik;
 • povećana reakcija na zvukove;
 • konstantna regurgitacija nakon hranjenja;
 • sposobnost da dobro držite glavu od rođenja (zbog napetosti okcipitalnih mišića);
 • česte opuštanje glave kad plače i lutaju;
 • gurajući noge i ruke;
 • udovi pritišću jedni drugima, kada ih pokušavamo uzgajati, vidljivo je otpor.

Jedan od najučinkovitijih načina za uklanjanje ovog stanja je masaža beba s hipertonom. Posebna tehnika pokreta masaže omogućuje znatno opuštanje mišića.

Uvjeti masaže

Kako bi masaža s povećanim tonovima u novorođenčadi donijela maksimalnu korist, nužno je ne samo upravljati tehnikom, već i osigurati neophodne uvjete za postupak.

 • Masaža dojenčadi s hipertonom treba provesti na ugodnoj temperaturi od 20 do 25 stupnjeva.
 • Soba mora biti unaprijed prozračena.
 • U nedostatku tablice za masažu, možete koristiti stol za presvlačenje ili redovitu stolicu, pokrivajući ga dekom, dječjim podmazivačem i pelenama.
 • Masaža beba s hipertonom može se obaviti samo čistim rukama, nakon uklanjanja narukvica i prstenova od njih.
 • Postupak se ne može provesti neposredno nakon hranjenja djeteta: potrebno je najmanje 40 minuta.
 • Ne možete hraniti bebu odmah nakon sesije.
 • Masaža u hipertoničnosti nogu i ruku ne preporučuje se nakon buđenja.
 • Za sjednicu se ne preporuča koristiti prašak, vazelina ili hidratantna kremasta jer začepljuju pore.
 • Kada masažu ruke, svi pokreti trebaju biti izvedeni od prstiju do ramena.
 • Opuštajuća masaža stopala za hipertoniju izvodi se od stopala do prepona na unutarnjim bedrima.
 • Svi pokreti su mekani i nježni, napravljeni u smjeru krvnih žila.
 • Masaža dojenčadi s hipertonom može se izvoditi samo pod uvjetom da je dijete mirno.
 • Masaža s povećanim tonovima u novorođenčadi do 3 mjeseca ne bi trebala trajati više od 5 minuta. Za stariju djecu može se produžiti na 7-10 minuta.

Tehnika masaže za hiperton

Masaža dojenčadi s hipertonijom uključuje dvije vrste tehnika:

 • Općenito opuštajuće - dizajniran za opuštanje svih mišića tijela;
 • privatna relaksacija - takve tehnike oslobađaju hipertoniju nogu, ruku.

Općenito tehnike opuštanja

Prvi tip uključuje tehnike sa smiješnim imenima "rocker" i "cradle".

Masaža beba s hipertonskim "rockerom" izvodi se na sljedeći način: dijete je podignuto, držeći pazuha rukama i počinju glatko kretnje od jedne do druge strane.

Vježba "kolijevka" izvodi se u dvije verzije:

 • Prva - tzv. "Gornja kolijevka" - pomaže osloboditi napetost gornje polovice tijela. Takva masaža s povišenim tonovima provodi se na sljedeći način: dijete se stavlja na masažu ili stol za mijenjanje, ruke su smještene pod glavu i leđa, podiže i okreće ljuljanje na desnoj i lijevoj strani u smjeru gore i dolje.
 • Drugi, "dno kolijevka", radi se na sljedeći način: ruke su smještene ispod donjeg dijela djetetovog leđa, a pokreće se slično onima opisanim.

Privatni trikovi za opuštanje

milovati

Privatna opuštajuća masaža za bebe s hipertonom počinje s primanjem "milovanja", što omogućuje postizanje opuštanja napetih mišića, uklanjanje boli i poboljšanje cirkulacije krvi.

Svi pokreti trebaju biti glatki, neugodni i lagano masirati.

Ručna masaža

 • Dijete se položi na leđa i stoji na nogama.
 • Stavite ruku djeteta na dlan i izvodite mekana pokreta, prvo s unutarnjom stranom slobodne ruke, a zatim s leđima.
 • Alternativno, trebate udariti unutar ruke, a zatim van.
 • Slična masaža koju treba držati s drugom bebom.

Postupak se ponavlja 7 puta za svaku ruku.

Masaža stopala

 • Stavite dijete na leđa.
 • Podignite jednu nogu i stavite je na dlan.
 • S druge strane, napravite glatke mekane poteze na početku unutarnje, a zatim sa stražnjom rukom.

Postupak se izvodi od stopala prema bedru. Prvo, masaža je stražnja površina, zatim bočna površina. Kada masirate, izbjegavajte dodirivanje patule. Broj ponavljanja može se postupno povećavati na 7 za svaku nogu.

Trljanje klipova

Masaža s povećanim tonovima u novorođenčadi obuhvaća primanje pokreta klipa za mljevenje udova. Oni se provode kako slijedi:

 • Stavite dijete na leđa.
 • Postavite nogu ili ručku između dvaju dlanova.
 • Izvodite pokrete u jednom smjeru, zatim u drugom smjeru.

Zamijeni kretnju

Masaža dojenčadi s hipertoničnošću mora nužno uključivati ​​primanje kompresijskih pokreta. Mora se provesti u sljedećem redoslijedu:

 • Postavite novorođenče na leđa.
 • Ruke kopaju nogu ili ručku.
 • Izvođenje ritmičkih pokreta tlaka srednjeg intenziteta.

pomjeriti

Učinkovita masaža za hipertoničnost nogu i ruku može se provesti kroz najjednostavniji mogući način trese udove. Jer bi to trebalo biti:

 • Stisnite palac u dječjoj bradi i držite ostatak palca.
 • Bez iznenadnih pokreta, polako i glatko razrijedite dječje ručke.
 • Lagano ih protresite.
 • Završi sesiju milujući.

Uz izražen hiperton, mogu se pojaviti problemi s izvedbom ove tehnike. U tom slučaju treba privremeno napustiti, ograničenu na druge pokrete masaže.

Što ne bi trebalo učiniti?

U masaži bebe s hipertonom, ne smije se uključivati ​​pljesak i rezanje pokreta, jer povećavaju stupanj napetosti.

Značajke masaže stopala za jednu godinu staru bebu

Kako masirati jednogodišnje dijete s toniranim nogama? U starijoj djeci, kosti i mišići već su postali znatno jači, a opisani postupci mogu se provesti malo snažnije.

Preporučljivo je dodati sljedeće trikove:

 • Rastati djetetove noge malo na stranu i početi djelovati na potplati istodobnim trese noge i savijanje ih naprijed. Ta se tehnika može izvesti intenzivnije od drugih. Zatim, pomlađivanjem, trljanje i gnječenja, prednje površine stopala i nogu se masiraju.
 • Savijte donji udovi djeteta tako da su noge na kutu od 90 stupnjeva prema površini stola. Nježno vibrirajuće pokrete pritišću na nogama, dok lagano pijuckaju Ahilovu tetivu. Kada je ravnanje djetetovih stopala, noge bi trebale biti na stolu.

Hipertenzija, hipotonija, distonija dječjih mišića

Gotovo sva djeca su rođena s fiziološki povišenim tonovima. To je objašnjeno činjenicom da u fetalnom položaju, s udovima i bradom čvrsto pritisnutih prema tijelu, mišići fetusa su u velikoj napetosti. U ekstenzorima mišića glave i vrata, ton je veći nego kod flexora, pa je glava novorođenčeta blago nagnuta.

Tonus je povišen u mišićima bedara, a kada pokušavate pomicati noge na strane, postoji otpor prema ovom pokretu. U zdravom djetetu možete širiti noge oko 90 stupnjeva - 45 s obje strane. Fiziološki ton traje do 3-3,5 mjeseci, a zatim se postupno smanjuje. Uobičajeno, ton se podiže simetrično i održava se do razdoblja dobrovoljnih pokreta, tj. Do 3-3,5 mjeseci. Od 3 do 6 mjeseci smanjuje se ton u mišićima fleksibilnih grupa, a ton u ekstenzorskim mišićima je poravnat. Ako se hipertoniraju nakon šest mjeseci, to je razlog kontaktiranja neurologa.

Razne komplikacije tijekom trudnoće, posebice placentalna insuficijencija, traume urođenika, loša ekologija i mnogi vanjski čimbenici dovode do narušenog mišićnog tonusa. Ako se ne prilagodi, dijete počinje zaostajati u razvoju motora, ima problema s držanjem i hodom. Zato je zadatak roditelja na vrijeme da obratite pažnju na znakove oslabljenog tonusa.

Moguće je odrediti stanje mišićnog tonusa ne samo tijekom pregleda djeteta pri imenovanju liječnika, već i promatranjem držanja u kojem leži, pokreta koje obavlja. Tonovi mišića u novorođenčadi nisu samo osnova pokreti, već i pokazatelj stanja živčanog sustava, opće stanje djeteta. Aktivni ton mišića oblikuje položaj djeteta, pasivno - određuje se pri provjeravanju pokretljivosti udova i torza u zglobovima. Ispravan položaj glave, torza i udova ukazuje na normalan ton mišića. Aktivni ton mišića novorođenčeta procjenjuje se držeći dijete licem prema dolje u zraku, dok mu je glava poravnata s tijelom, ruke su blago savijene, noge se produžuju.

Postoje tri vrste kršenja:

Hiperton - povećan ton

Djeca s hipertonom (visoki tonovi), u pravilu, nemirna su, često plaču, loše spavaju, reagiraju na bilo koji zvuk, jarko svjetlo, kada plaču bradu trepavaju i neprestano se regurgitirati. Uz hipertoniju, dijete od rođenja dobro drži glavu: njegovi okcipitalni mišići su napeti. Noge i ručke skliznuti su i donijeli jedni drugima. Ako ih pokušate rastaviti, odmah ćete osjetiti otpor. Kako bi se razlikovalo fiziološko savijanje od onoga što se javlja u patologiji središnjeg živčanog sustava, potrebno je napraviti drugo razrjeđivanje udova. Ako drugi put otpor povećava - ovo je znak povećanog tonusa. Dodatno, to je tipično za hiperton: potpora na vršnom prstu i prstima. U starijoj dobi, uz održavanje spastičnosti, karakterističan je "skijaški hod", obično takva djeca brzo troše čarape.

. Uostalom, s rezanjem od 13 cm uklanja se glava s promjerom od 36 cm! Kakav snažan stres koje dijete doživljava istodobno, a kakvu nepravilnu štetu ponekad uzrokuje kralježničnu moždinu. Ili prirodno porođaj, kada primalja napravi nasilan krug glave i vuče novorođenče. Kao rezultat toga, ligamenti, intervertebralni diskovi su ozlijeđeni i mišići pokušavaju zaštititi oštećene segmente.

Postoji hipertonija zbog pojačane aktivnosti moždanih struktura koje utječu na ton, to se događa kada se moždano tkivo ošteti tijekom trudnoće ili tijekom porođaja. ponekad je razlog povećanje intrakranijskog tlaka ili jednostavno povećana ekscitacija djeteta. To je također znak perinatalne encefalopatije, skraćeno PEP (povećani ili smanjeni tonovi nogu ili ruke, povećana nervozna razdražljivost, tremor trešnje, itd.). Dijagnoza hipertonije se provodi ako se žaruljični ton prevagnosi snažnije nego u određenoj dobi, a najčešće je povezan s oštećenjem tijekom isporuke ili nošenja djeteta, virusa itd. Sam po sebi, ton za dijete nije opasno i do 6. mjeseca fiziološki je.

Izvana se manifestira hipertonija: drhtanje brade kada plače, ručke se stiskuju u kamere, slabo odmažu ručke, stoje na prstima. Dijete je obično nemirno, često plače. Jasni znak je držanje u snu: dječja glava je odbijena, ruke i noge čvrsto su pritisnute jedna na drugu. Ako ih pokušate rastaviti, osjetit ćete otpor.

Liječenje hipertonije

Ako primijetite znakove hipertona, nemojte ih zanemarivati. Vrijedno je konzultirati liječnika. Ako je dijagnoza napravljena, onda je vrijedno vratiti normalno funkcioniranje živčanog sustava. U pravilu, stanje hipo-i hipertonije znak perinatalne encefalopatije, a ako neophodno liječenje nije izvršeno na vrijeme, to može kasnije dovesti do poremećaja govora i koordinacije pokreta, te slabe funkcije ekstremiteta.

Vaš neurolog će odabrati pravilan tretman za vas. Ovo je obično terapijska masaža (opuštanje). Provođenje 10 sesija, nakon 6 mjeseci, ponavljanje, opuštajuće vježbe, plivanje, fizioterapija (elektroforeza). Što prije počnete liječenje i što je dijete manje, to će se brže izliječiti. U teškim slučajevima, liječnik propisuje lijekove djetetu kako bi se smanjio tonus mišića. Oni mogu propisati diuretike za smanjenje tekućine u mozgu, ponekad mogu propisati dibazol prije masaže, ublažiti grč i proširiti krvne žile. click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn3Z * f35KnLpnmR7V9nNzAB9r0CKk5uYf5CSMJuYTo1-cM8cD40jyl8D0h0TFsb-he4T4pniawdtwCPN * U2hy7qZME9SexLIgZeZ5N5Ybt9TGSDJym4ng5xWXOLxHJDwyER7U-Qk9ubClibjTxBPWX7gzT5MlBj-G8zpusCx59 * ZKlrM-uCso2J6zgOLwzLwFPpEMQx5t9ZyFPH16DB7h8jdTxiSMhuNoxjl9wXwLG1yhOCnETu-gBbGDxpo72eYp * B * * 5YvRrupwJWzcUVpA1L2bxEZvVA-SpW5KpSHye397vjLaH4R3e11vdNx9Qe0DVb9bURAQ4gD4t1CqXlVf2zDZhxDK1ibwsEWv5fZIuphycwDlnqtYVpVIJAnacRsbR4YIKZ42lKNQNJtI8VeCBvbtRdMV 9AJvEY5 * 5b13NNXggpZfZ9XOmlweurl% 5B% 5D = J1DQnwcGBwbJm7GJA8fZ3h3YIjILGzM * V1aJFprYd9xWQOmW » href = «* click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn3Z f35KnLpnmR7V9nNzAB9r0CKk5uYf5CSMJuYTo1-cM8cD40jyl8D0h0TFsb-he4T4pniawdtwCPN * U2hy7qZME9SexLIgZeZ5N5Ybt9TGSDJym4ng5xWXOLxHJDwyER7U-Qk9ubClibjTxBPWX7gzT5MlBj-G8zpusCx59 * ZKlrM-uCso2J6zgOLwzLwFPpEMQx5t9ZyFPH16DB7h8jdTxiSMhuNoxjl9wXwLG1yhOCnETu-gBbGDxpo72eYp * B * * 5YvRrupwJWzcUVpA1L2bxEZvVA-SpW5KpSHye397vjLaH4R3e11vdNx9Qe0DVb9bURAQ4gD4t1CqXlVf2zDZhxDK1ibwsEWv5fZIuphycwDlnqtYVpVIJAnacRsbR4YIKZ42lKNQNJtI8VeCBvbtRdMV 9AJvEY5 * 5b13NNXggpZfZ9XOmlweurl% 5B% 5D = J1DQnwcGBwbJm7GJA8fZ3h3YIjILGzM * V1aJFprYd9xWQOmW "class =" begun_hyper_link "target =" _ "Vitamini

Skupina B: B6, B12, Mydocalm tablete (liječenje povećane tonusa mišića). Kupke s valerijem, kaduljom, matičnjakom, lišćem od listića. Kupke se izmjenjuju na 4. danu. Možete se obratiti homeopati pediatrician.

Kako bi se uklonio hiperton, prijeko je potrebno ukloniti prekomjeran stres. U ovom slučaju, dijete je propisano opuštajuću kupku, najčešće morskom ili borovom iglom, te nježnom masažom. Mjeru možete sami izvesti, naravno nakon savjetovanja s liječnikom i primanja preporuka za njegovu provedbu. Započnite s povišenim tonovima uz milostivim rukama, nogama, leđima i leđima dlanove nekoliko zatvorenih prstiju. Možete izmjenjivati ​​ravninu (površinu prstiju) i hvatajući (cijelom četkom) milovati. Nakon milovanja, koža se utrlja u kružnom gibanju. Stavite bebu na trbuh, a dlan na leđima djeteta. Bez uklanjanja ruke s leđa, nježno pomaknite kožu gore, dolje, lijevo i desno u pomaknutom pokretu. Kao da ručno prosijavate pijesak kroz sito. Zatim stavite dijete na leđa, odnesite ga četkom i nježno ga protresite, držeći dijete za podlakticu. Na taj način masaža obje ruke i noge nekoliko puta. Sada se možete kretati. Uhvatite dijete rukama neposredno iznad zgloba i nježno, ali brzo se krećite i rukuje od jedne do druge strane. Vaši pokreti trebaju biti brzi i ritmični, ali ne i oštri. Učinite isto s nogama, uhvatite dijete za noge. Za završetak masaže, kao i za početak, trebao bi biti glatka milovanja.

Uz hipertoniju, treba izbjegavati udaranje i rezanje pokreti tijekom masaže, gnječenje mišića. Nemojte stavljati dijete u hodalice i skakače, osim činjenice da stavljaju previše naprezanja na zdjelicu i kralježnicu, pogrešna raspodjela gravitacije u šetačima ne podučava dijete da stoji na cijeloj nozi, mišići nogu postanu napeti, povećava se hiper ton. Ako stvarno trebate staviti bebu u hodalicu - nosite udobne cipele s tvrdim potplatima bebe, a ne klizače, čarape ili čizme.

Ako ne primijetite bilo kakav napredak nakon tečaja, obratite se liječniku ako postoji potreba za jačanjem liječenja i trebate li provesti dodatna istraživanja o tijelu djeteta.

Hipotonija - smanjeni ton

Dijete sa spuštenim tonom gotovo ne daje roditeljima nikakve probleme: on je apsolutno miran, spava puno i rijetko plače. Ali to je zamišljeno blagostanje. Pogledajte pažljivo kako je dijete u krevetiću. Opušteni položaj, ruke i noge pružene u različitim smjerovima pokazuju da se ton muških mišića smanjuje. U djece s umanjenim tonovima, noge i ruke odvojite od zglobova za više od 180 stupnjeva. Pored toga, zbog slabosti mišića, usisavanje i gutanje su poremećeni, a često dolazi do odgađanja brzine razvoja motora: takve bebe kasnije počinju držati glavu, prevrnuti se, sjediti i stajati.

S reduciranim tonusom, provodi se stimulirajuća masaža koja aktivira dijete. To uključuje veliki broj "sjeckanja", pokreta za umakanje. Nakon tradicionalnog milovanja, lagano trljati noge, ruke i leđa djeteta s rubom dlana. Zatim stavite dijete na trbuh i zakačite rukama po leđima, dnu, nogama i rukama. Zatim okrenite leđa i zakačite rukama preko trbuha, ruku i nogu. Vaši pokreti moraju biti aktivni i dovoljno jaki. Pomaknite se s periferije u središte, počevši od udova: od ruke do ramena, od stopala do prepona.

Dystonia - neujednačeni ton

Kada dijete ima neke mišiće previše opušteno, dok drugi, naprotiv, su previše napeti, oni govore o neujednačenom tonu - distonija. U ovoj varijanti, dijete ima znakove hipo i hipertonije. Asimetrija tona lako se otkriva neravnomjerno raspoređivanjem nabora kože. To je osobito vidljivo kada dijete leži na trbuhu na tvrdi, ravnoj površini. U tom položaju novorođenčad s distonijom će se srušiti na jednoj strani, na onom gdje se ton poboljšava. Glava i zdjelica djeteta će se okrenuti u smjeru zategnutih mišića, torzo se zavoja u luku.

S neravnim tonovima, trebali biste napraviti opuštajuću masažu sa napora na strani na kojoj je ton niži. Dobar učinak imaju klase na kugli na napuhavanje. Stavite djetetov trbuh na loptu, noge savijene (poput žabe) i pritisnute na površinu lopte. Tata ili jedno od kućanstva moraju držati dječja nogavice na tom položaju. Uzmi dijete za ručke i povuče ga prema sebi. Zatim se vratite u početnu poziciju. Sada pokupite mrvicu po sjenicama i povucite ih prema sebi sve dok dijete lice ne bude na vrhu lopte, a noge dodiruju pod. Zatim glatko vratite dijete na svoj izvorni položaj. Obrišite dijete naprijed - od vas, tako da dlanovima dopire do poda. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta naprijed-nazad. Zatim stavite bebu na napuhanu lopticu bočno. Lagano zamahnite loptu. Dnevno ponovite ove vježbe 10-15 puta.

Opća shema mjera koje se poduzimaju u slučaju distonije je približno sljedeća: stručnjak bilježi centre napetih mišića i koristi ih samo opuštajućim tehnikama masaže. Nakon masaže, napravite posebne vježbe s ciljem istezanja napetih mišića. Proteže se treba izvoditi polako i nježno, da je to bila ujedno i masaže i click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn21gYWD9ZDKwTskCIaSk18jV1vQ87-2imRT-e5cBWdi3KxVjiJaFfc8ZUWAy1T1-KrUto8t5sIIgahiRcL5dzsJJoOLd9uN7StdCxuRTiA1KDYDRDUZAgxPtETy38apUbxq0ts5FkOykCv2Tb3zAoTJbcxuyeWmA7VfSgxYul3Dt90KlZTGYEa4BonT62VFTHn9ogVZxlkt * 02O2knPZ6cSKtH3FbXNo3rwz0W1sr5SuRWSlGGlwvLZWr35RwAyljw86oPsaAg3qokZwe590XNV7YgllErALWvfY9aKynho3S9khAAn6XJSNqZSpdBkxG5x6n2Vu48Ym0uivUCZUG ** 40DRjcykYkWZpT5zil1quc9P * bFnWCoaL-fV2JGuRLFh8ri3g3o20ffv068y92ICueTOPOLL9ekiyoRJwd6Angew3AyNp9xWlws9LUwp5D-jBZN4th2MqEuD1dE4w0tN9vJfAhcssKe7Bn5bqARq3LdwBIPNHCyr3Y-dYpLuOL2UI- hIJYz6 * BCMAw5QSCtIa5Bms-OAddz-ih0dQLfQ8HMGqXNT7MRoeurl% 5B% 5D = J1DQnwIDAgNca1USmFxCRYZDuanBolt5ivCtR3R6EcdmrLgG »href =«click02.begun.ru/click.jsp?url=J1DQn21gYWD9ZDKwTskCIaSk18jV1vQ87-2imRT-e5cBWdi3KxVjiJaFfc8ZUWAy1T1-KrUto8t5sIIgahiRcL5dzsJJoOLd9uN7StdCxuRTiA1KDYDRDUZ AgxPtETy38apUbxq0ts5FkOykCv2Tb3zAoTJbcxuyeWmA7VfSgxYul3Dt90KlZTGYEa4BonT62VFTHn9ogVZxlkt * 02O2knPZ6cSKtH3FbXNo3rwz0W1sr5SuRWSlGGlwvLZWr35RwAyljw86oPsaAg3qokZwe590XNV7YgllErALWvfY9aKynho3S9khAAn6XJSNqZSpdBkxG5x6n2Vu48Ym0uivUCZUG ** 40DRjcykYkWZpT5zil1quc9P * bFnWCoaL-fV2JGuRLFh8ri3g3o20ffv068y92ICueTOPOLL9ekiyoRJwd6Angew3AyNp9xWlws9LUwp5D-jBZN4th2MqEuD1dE4w0tN9vJfAhcssKe7Bn5bqARq3LdwBIPNHCyr3Y-dYpLuOL2UI-hIJYz6 * BCMAw5QSCtIa5Bms-OAddz-ih0dQLfQ8HMGqXNT7MRoeurl% 5B% 5D = J1DQnwIDAgNca1USmFxCRYZDuanBolt5ivCtR3R6EcdmrLgG »class =«begun_hyper_link»target = "_ blank"> Istezanje

napete mišiće. Dodatno se preporuča postupak zagrijavanja: ostatci azoksirita: aniirit (parafin + smola).

Ton mišića je varijabilan. Moguće je osigurati normalnu uporabu pomoću pozotonskih, jednostavnijih, rezidualnih refleksa. Možete ih sami provjeriti.

Kako odrediti hiperton, hipotoniju i distoniju.

Sjedi ruke

Naslonite dijete na leđa, na čvrstu, ravnu površinu, odnijeti ga zglobovima i nježno povući prema njemu, kao da sjedi. Trebali biste se osjećati umjerenim otporom kada proširite laktove. Ako su djetetovi oružja nepovezani bez otpora, a u sjedećem položaju trbuh je snažno stršio naprijed, leđa je "kotača", glava nagnuta unatrag ili spuštena - to su znakovi smanjenog tonusa. Ako ne možete uzeti djetetove ruke daleko od prsa i poravnati ih - to upravo suprotno pokazuje hipertoniju. Kako odrastaju kao odgovor na žice, dijete će pokušati podići i sjesti.

Refleksni korak i refleks podrške

Podignite dijete pod rukama, stavite ga na stalak za mijenjanje i lagano nagnite naprijed, prisiljavajući je na korak. Normalno, dijete bi trebalo stajati, naslonjeno na punu stopu s prstima ispravljenim. A kad se naginješ naprijed, novorođenče oponaša hodanje. Ako beba prelazi noge i oslanja se samo na prste - to je znak povećanog tonusa. Ovaj refleks postupno nestaje i za 1,5-2 mjeseci gotovo nestaje. Ako dijete starije od dva mjeseca ostaje refleksni korak - to je dokaz hipertonije. Umjesto da stoji, nosi se novorođenče, korača snažno savijenim nogama ili odbije hodati uopće? To sugerira smanjeni ton. Ako dijete stoji na jednom nožnom prstu s jednom nogom, a druga pleše, kakva je to, to je distonija.

Simetrični i asimetrični refleksi

Stavite dijete na leđa, a ruku pod vrat i lagano nagnite djetetovu glavu do prsa. Trebao bi savijati ruke i poravnati noge. Zatim stavite dijete na leđa i polako, bez napora, okrenite glavu na lijevu ramenu. Dijete će usvojiti takozvani pozornik vješanja: produžite ruku prema naprijed, poravnajte lijevu nogu i savijte desnu nogu. Zatim okrenite dječje lice desno - on mora ponoviti tu poziciju, samo u svojoj "ogledalnoj" inačici: on će ispružiti desnu ruku naprijed, izravnati desnu nogu i saviti ga s lijeve strane. Asimetrični i simetrični refleks postupno nestaju za 2-3 mjeseca. Prisutnost tih refleksa u tro-mjesečnom djetetu ukazuje na povećani ton, a njihova odsutnost u prva dva mjeseca života naprotiv je znak smanjenog tonusa.

Tonski refleks

Stavite dijete na leđa, na tvrdu površinu. U tom položaju novorođenče podiže ekstenzorski ton, pokušava izravnati udove i čini se da je otkriven. Zatim okrenite dijete na trbuh, i "zatvori", podiže savijene ruke i noge (povećava se žgaravica na trbuhu). Normalno, tonikski refleks postupno nestaje za 2-2,5 mjeseci. Ako je odsutno u novorođenčadi, to označava smanjeni ton. A ako tonik reflex ne prođe za tri mjeseca, to je znak hipertonije.

Refleksije Moro i Babinski

Reflex Moro je raspršujući ručke u ruci kada je prekomjerno ispušten. A Babinski refleks se izražava u refleksnom neosjetljivosti nožnih prstiju kada iritira, škljocuvši nogom. Obično bi oba refleksa trebala nestati do kraja 4. mjeseca života.

Ukočenost ekstremiteta

Ovaj simptom javlja se i kod patologije mišićno-koštanog sustava i kod neurogene patologije. I također u cerebralnoj paralizi. Cerebralna paraliza najčešće je povezana s oštećenjem mozga, rjeđe s kičmena moždina. Mišićna hipertenzija popraćena je ne samo povećanjem refleksa tetive, pojavom patoloških znakova, već i pretjeranim pokretima. Teška hipertenzija mišića od prvog dana života događa se s kongenitalnim destruktivnim lezijama mozga. U tim slučajevima, mišićni ton je puno veći od fiziološkog, postoji opća krutost, ponekad kontraktura u velikim zglobovima, ograničenje spontanih pokreta. Razlog nastanka mišićnog hipertusa: prijenos intrauterinskih infekcija tijekom trudnoće, hipoksije fetusa, grupna nekompatibilnost krvi roditelja, rhesus-sukob. Hipertonije mišića također se nalaze kod djece rođenih od asfiksije, traumatskog rada i starijih godina s odgađanjem psihološkog razvoja.

Ako ton mišića i njegovi refleksi nisu podvrgnuti promjenama koje su prikladne za dob djeteta, to je razlog za odlazak na ortopedskog kirurga i neuropatologa. Prvo, ako roditelji sumnjaju da nešto nije u redu, odmah se posavjetujte s liječnikom. Drugo, na posebnoj opremi za izradu globalne elektromiografije.