Kako ispravno masažu novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskoga?

Zasnivanje

Masaža novorođenčadi pomaže normalizaciji mišićnog tonusa i potiče razvoj pokretljivosti. Kandidat medicinskih znanosti, doktor Komarovsky, preporučuje dnevnu opću jačanje masaže dojenčadi.

Pediatricka savjetuje da se masaža provode od strane roditelja, bez potrebe za specijalističkim uslugama. Što se tiče dojenčadi, taktilni kontakt s roditeljima je iznimno važan. Jednostavna tehnika za svladavanje bilo koje osobe.

Opće preporuke

Masaža novorođenčadi počinje raditi čim umbilikalna rana iscjeljuje, tada možete početi svakodnevno kupati. Prema preporukama Komarovsvja, prije liječenja vodom treba obaviti wellness masažu s gimnastikom. Postupak se izvodi u dobro prozračenom prostoru, na ravnoj površini, prekrivena ručnikom ili tankim pokrivačem.

Temperatura u prostoriji u kojoj će se masaža održavati ne smije biti manja od 20 º. Prije masaže, dijete ne bi trebalo biti gladno, postupak bi trebao početi pola sata nakon hranjenja. Vrlo je važno stvoriti opuštajuću atmosferu, majke trebaju razgovarati s djetetom za vrijeme sesije ili biti u neposrednoj blizini djeteta, ako masažu izvodi netko drugi.

Tijekom postupka potrebno je pratiti djetetovu reakciju, ako dijete izražava nezadovoljstvo, pritisne noge, stisne šake, namršti, a još više plače, tada se masaža treba zaustaviti.

Dr. Komarovsky predlaže sljedeću sekvencu: masažu, nakon čega slijedi kupanje, zatim hranjenje i spavanje.

Masaža prema Komarsky metodi:

 1. Sastoji se od udaraca, gnječenja i jednostavne gimnastike.
 2. U budućnosti tehnika masaže može se pridružiti tresti, lagano udarajući prstima.
 3. Kretanja masaža trebala bi biti načinjena od periferije do središta, od stopala do prepona, od prstiju do ramena.
 4. Budite sigurni da kontrolirate silu kompresije i hvatanje ruku i stopala djeteta.
 5. Potrebno je pažljivo rukovati glavom i udovima novorođenčadi, kako ne bi oštetio aparat za ligature.

Tehnika korak-po-korak kod kuće

Ovisno o tome što se ciljevi traže, bit će drugačije i tehnike masaže.

Prije hranjenja

Ako je dijete zabrinuto zbog kolike, dr. Komarovsky preporučuje da masažu trbuh sat vremena prije hranjenja, osim noćnog hranjenja.

 1. Dijete je smješteno na stražnjoj strani, a toplim rukama udara trbuščić u smjeru kazaljke na satu.
 2. Zatim se obje dlanove stave na trbuh, šireći prste, pomaknu iz središta trbuha na strane, opisujući male krugove prstima.
 3. Nakon masaže, dijete se pretvori na trbuščić i neko vrijeme leži na toj poziciji.

Prije kupanja

Dijete je postavljeno na leđima, umirujući pokretima milovanja i pripremajući se za mišićnu masažu. Stroking je najvažniji element tehnike masaže Doktora Komarovskog. Mekani i nježni pokreti smiruju i opuštaju novorođenče.

tehnika:

 1. Podignite dječju ručku jednom rukom, a drugom, naizmjenično udarite unutarnju i vanjsku površinu ruku. Pokreti masaže izrađeni su od prstiju do ramena. Dakle, obje su ruke pomiješane nekoliko puta. Također možete držati istodobno hvataljka, u kojoj palac masira unutrašnjost ruke, a drugi prsti udaraju na vanjsku površinu.
 2. Zatim masirati noge. Položite nogu na dlan jedne ruke, a drugi počnite milovati, krećući se od stopala do bedara. Ubacivanje unutarnjeg i vanjskog dijela nogu, bez utjecaja na područje koljena. Kao i kod ručne masaže, može se primijeniti istodobna masaža omatanja.
 3. Trbuh se pomiluje prstima u smjeru kazaljke na satu, zaobilazeći pravi hipokondrij, gdje se nalazi jetra. Potom se izvode masažni pokreti protiv kolike.
 4. Dječja prsa su pomiješana s suprotnim kružnim pokretima. Ako se desna ruka pomjeri u smjeru kazaljke na satu, lijeva bi se trebala udariti u suprotnom smjeru.
 5. Dijete je uključeno na trbuhu i natopljeno. Slijetanje se šalje iz stražnjice duž kralježnice do ramena. Samo se kralježnica ne preporuča utjecati.

Nakon što ste završili s milovanjem, nastavite gnječiti mišiće:

 1. Lagano dodirujući vrhove prstiju, krećući se od stopala do donjeg dijela leđa, masirajući cijelu površinu nogu. Zatim se stopalo masira laganim pritiskom u kružnom gibanju palca, a stopalo se masira. Možete nacrtati prst osam, na dječju nogu.
 2. Alternativno, uzmite prstom na podnožju podnožja, lagano se počnite povlačiti. U tom slučaju, prsti jedne odrasle osobe trebali bi kliznuti dječjim prstima.
 3. Na isti način, oba prsta su masirani.
 4. Natrag se masira s vrhovima prstiju, čineći male kružne pokrete s laganim pritiskom. Pokreti masaža, bez dodirivanja kralježnice, usmjereni su od struka do stražnjeg dijela glave i dolje.
 5. Prsa se masirati postavljanjem obje dlanove u sredinu, a zatim malo pritisnuvši dolje, dlanovi se raširuju. Dlanovi opisuju krug na bočnoj strani djeteta i vraćaju se u centar.

Preporuča se zagrijavanje za završetak milovanja.

Tumija s kolikom

Kolik u novorođenčadi prepoznat je kao uobičajen. U majčinoj utrobi beba je hranila kroz pupak. Nakon rođenja, probavni trakt se prilagođava novim uvjetima, prilagodba u gotovo svim bebama popraćena je kolikom. Masiranje trbuha s kolikom olakšava stanje. Pokreti masaže se izvode na slijedeći način:

 1. baza dlana leži na pubis, palac ostaje stacionarna;
 2. četiri prsta čine meke pokrete oko pupka;
 3. dalje, cijeli stražnji dio ruke mora biti pomaknut trbuščić u smjeru kazaljke na satu;
 4. pritisnite koljena na trbuh, naizmjenično savijanje nogu.

Kako bi izbjegao koliku bolest, Dr. Komarovsky preporučuje da počnete hraniti prije nego što dijete postane jako gladno. U tom slučaju dijete neće trčati i progutati zrak tijekom hranjenja. Nakon hranjenja dijete treba držati uspravno. Zatim lagano povucite prema sebi, dajući bebu priliku da zapuše.

Dojenčad od 1 mjeseca

Kada masirate bebe koje su dosegle 1 mjesec, koriste se samo pokreta milovanja.

 1. Ručke se pomiču od prstiju do ramena, noge se također masirati, od pete do prepona.
 2. Počnite udariti stražnjom stranom kose, usmjeravajući se na stražnju stranu glave, možete i masažirati u kružnom gibanju, želudac se glačati u smjeru kazaljke na satu.

Pokret bi trebao biti mekan, bez pritiska.

Komarovsky savjetuje dopuniti masažu vježbama s embrijom.

 1. za to, jedna ruka uhvati bebe dlanove i noge;
 2. druga ruka je omotana oko glave;
 3. zatim nježno nagnite na trbuščić.

Poznati pozi kao i svi djeca.

Prve sesije masaže trebale bi trajati najviše pet minuta, a trajanje se može postepeno povećavati. Polazni masažni tretmani trebaju biti jednostavni pomaknuti pokret, omogućujući djetetu navikavanje na dodir. Nakon 2 tjedna liječenja masaža, vrijeme sjednice može biti 7 minuta.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža nije poželjna:

 • Ne biste trebali početi s masažom ako je dijete loše raspoloženje i on je nestašan. To bi trebalo odvratiti dijete, smiriti se i tek onda nastaviti s postupkom.
 • Postupci masaže se ne provode pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U akutnoj diatezi, masaža se ne preporučuje. Ako su osip kože manji, može se izvesti lagana masaža.
 • Pokreti za masažu ne bi trebali dirati samu kralježnicu.
 • Kada massaging abdomen, ne bi trebalo vršiti snažan pritisak na području jetre, samo je lagano površno milovanje dopušteno.
 • Kontraindikacije za masažu su akutne infektivne bolesti, pupčana kila, kongenitalna srčana bolest.
 • Ako dijete spava tijekom masaže, postupak se prekida, djeci koja spavaju ne dobivaju masažu.

Masaža, kao terapijska i zdravstvena tehnika, preporučuje se za svu djecu. Mjeriteljski postupci za novorođenčad Komarovskyja dobar su način jačanja mišićnog tonusa djeteta i poboljšanja procesa cirkulacije krvi. Masaža ima blagotvoran učinak na sveukupno stanje djeteta, poboljšava imunitet djeteta i pomaže u jačanju emocionalnog kontakta s roditeljima.

Organizacija postupka i priprema djeteta.

Prvo kupanje u velikoj kupki odvija se nakon ozdravljenja pupčane rane u dobi od 10-14 dana.

Kupanje treba obaviti svakodnevno!

Kakav god vam trud potreban. Vjerujte mi, bolje je provesti jedan sat na dan plivajući, a ne mjeseci lutanja kroz bolnice. Jasno je da vruća voda može nestati u kući, uopće nema vode - "mi jednostavno nećemo imati ništa" [1]. No, potrebno je jako, vrlo mnogo pokušati - donijeti, zagrijati, možda, a ne potpuno punu kupku, barem pola.

Posebno pitanje: kada (u koje doba dana) kupati? Treba napomenuti da su neke od djece - oni su malo (ne više od 10%) - nakon kupanja uzbuđeni ne želi spavati, hirovita, cviljenje, trzati noge, i tako dalje i tako dalje Kupajte ih trebate jutro ili popodne da nije odgovarala.... svoje koncerte noću. Srećom, postoji nekoliko takvih "umjetnika", i da budem iskren, uopće nema. Samo je voda, koju roditelji smatraju dobrim, toplo za dijete - odmarao se dok je kupao, opušten, a zatim počeo pjevati.

Idealno vrijeme za kupanje je prije posljednjeg hranjenja, odnosno od 23 do 24 sata. Ako sve dobro poduzmete, dijete će se jako umoriti, malo se zamrznuti, jako gladiti, nakon kupanja će jesti s apetitom i spavati bez buđenja (!) Za 5-6 sati, iako sam upoznao djecu koja su noću spavala 6-8 sati bez želje za komunikacijom s mamom.

Možete li zamisliti mamu koja prvih 5-8 sati zaredom spava noću? Ne mogu. Pa, postanite ovakvi... Moram li još jednom objasniti značenje dobrog sna za ženu koja doji?

Priprema bebe za kupanje sastoji se od obavljanja masaže i gimnastike. Jasno je da je kupanje opterećenje na tijelu [3]. I nije loše napraviti malo zagrijavanje. Odmah vas obavještavam da nije potrebno završiti tečaj masažnih terapeuta. Razumjeti principe i sve će biti u redu. A ako nešto izmiješate, to će koštati: nije dobra masaža bolja od nedostatka vrlo dobre masaže.

Do vremena masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Gurnimo dijete na leđa i započnemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje. Prvo, želimo. To jest, samo držite ruku na koži djeteta bez puno pritiska. Sekvenca je sljedeća: noge (stopala, stopica, bedro), ruke (ruka, podlaktica, ramena); okrenuo se na trbuh, zatim stražnjicu (stražnjicu), natrag; opet okrenuo trbuh, masaža trbuha, prsa, vrat, glavu. Nakon svih poteza, ponavljamo u istom slijedu, ali sada mi istezavamo mišiće.

Od posebne važnosti je masaža trbuha. Najvjerojatnije će nam to trebati ne samo prije kupanja, jer bebe koje nikad ne boluju od bolova u trbuhu ne postoje, a masaža u ovom slučaju vrlo brzo donosi olakšanje. četka baza staviti dijete na pubis, nakon čega se želudac se masira kružnim pokretima desne ruke četiri prsta (osim palca) u smjeru kazaljke na satu, tj. npr. duž debelog crijeva.

Nakon završetka masaže počinjemo gimnastiku. Njegova se suština sastoji u nenasilnim pokušajima savijanja svih onih zavoja.

Slijed odgovara gore navedenom, ali mi se uglavnom zanima zglobova. Jednom rukom uzmemo šin, a drugi - palac i malo po malo uvijamo, savijamo, zavojemo u različitim smjerovima. Završeno gležanjima (nemojte zaboraviti da ih ima dva), zauzimamo koljeno. Akcije su slični - s jedne strane uzeti bedro, drugi za potkoljenice i zavoja (twist, naravno, neće raditi), a zatim kukovi - s obje ruke na djetetovu nogu i počiniti fleksionog gibanje (istovremeni rad na koljena i kukova), pokret sličan jahanje na biciklu, kružno kretanje. I učini isto s rukama.

Nakon što su masaža i gimnastika završeni, nastavite s tekućim kupanjem. Nosimo bebu u kupaonicu, on je gol i kupka je, naravno, spremna.

Roditelji su obično podijeljena između dužnosti - dok je jedna priprema dijete (masaže i gimnastike), drugi se priprema kadu (pranje, zaliti vodom, dodati infuzija od sukcesije, mjeri temperaturu, stavljajući sat, stolica, priprema pelene namijenjen za brisanje) [4]. Nažalost, prisutnost oba roditelja nije uvijek moguća, ali s pravilnom organizacijom i jedna osoba može se dobro nositi. Prvo pripremamo kupelj - temperatura vode je jedan ili dva stupnja veća od planiranog (izmjena činjenice da se hladi za pola sata, što je potrebno za masažu i gimnastiku), nakon čega se dijete uzima.

[1] Izraz nije moj, ali M. M. Zhvanetsky.

[2] Naravno, mogu priznati da postoje ljudi koji uživaju noćnu komunikaciju s djetetom svakih pola sata. Lako je to postići: uključite grijač u sobi, stavite dva dječja kapa i dva prsluka, zamotajte u dvije pelene, prekrivajte pokrivač na vrhu. Voda s kuhanom vodom, a od mjesec dana imamo više voćnih sokova. U toploj vodi (37 ° C) ne ostavljajte više od 5 minuta. Njegova redovita noćna plač i jednako redovito noćno bdjenje su zajamčeni. Podsjećam vas da je, s medicinskog položaj, osoba koja uzrokuje patnju na sebe, naziva mazohista, i uzrokovati patnju drugih (vlastito dijete, na primjer) - sadist.

[3] Za djeda koji je pretrpio srčani udar, opterećenje može biti loše, ali za dijete to je vrlo dobro.

[4] I u ovom broju možemo vidjeti uvjerljivo i kasno kupanje - u 23-24 sata. Normalan otac, bez obzira koliko velik i odgovoran radnik, mora doći s posla do 23.00.

Kada trebate masažu novorođenče prije ili poslije kupanja

Mnogi roditelji se pitaju - kada je najbolje vrijeme za masažu novorođenčadi - prije ili poslije kupanja? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Može se izvoditi i prije i nakon tretmana vodom.

A stvar je da ova vrsta manipulativne akcije ima različite učinke na tijelo. Ovisno o svojoj svrsi, te tehnike se koriste prije ili poslije plivanja.

Za početak, analizirati glavni učinak masaže na dječje tijelo:

 • Opušta mišiće, ublažava hipertoniju.
 • Poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšava ton kože.
 • Smiruje i opušta.

Masaža prije kupanja novorođenčad

Glavni razlozi za izbor ovog vremena za manipulacijske učinke novorođenčadi:

 • Ako odlučite napraviti manipulacije novorođenčadi prije kupanja, tada će vam odgovarati vrsta postupka koji je usmjeren na duboke tehnike poput gnječenja.
 • Učinite terapeutsku masažu koja kombinira pokrete za poticanje određenih dijelova tijela.
 • Morate obavljati pokreti zagrijavanja i trljanja koji će malo razveseliti dijete.
 • Radite tehnike usmjerene na borbu protiv hipertonije mišića, što je vrlo česte kod dojenčadi.
 • Računate na određeno vrijeme koje je zakazano za postupak, a koji se ne kombinira s dodatnim spavanjem.

Razmislite o trenutku kada masaža prije kupanja novorođenčeta ni na koji način nije povezana izravno sa samim vodenim postupkom. Ali postoje slučajevi kada se međusobno nadopunjuju. Na primjer, topla kupka će biti odličan način za smanjenje hipertoničnosti i opuštanje mišića.

Masaža nakon kupanja novorođenčad

Kao što znate, beba nakon kupanja često nastoji spavati. Opuštajuća toplana voda i mame daju svoje umirujuće poslove. Ali ponekad to nije dovoljno i morate se pribjeći dodatnim sredstvima. Radnje manipulacije odabrane u ovo doba dana sastoje se od površinskih tehnika. To je uglavnom milovanje, vibracija i lagano trljanje.

Glavni razlozi korištenja masaže nakon tretmana vodom:

 • Potrebno je smiriti bebu, postići dobar i zdrav san. Za ovaj postupak preporuča se korištenje ulja lavande.
 • Želiš se riješiti hipertonije. Uz neke trikove možete postići veću opuštanje mišića.
 • Želite nanijeti kremu, losion ili higijenski proizvod na tijelo novorođenčeta. U kombinaciji s pokretima masaže, postupak će imati veći učinak.

Bez obzira na vrijeme postupka, manipulacija će imati pozitivan učinak na tijelo i blagotvoran učinak na zdravlje vaše bebe. Nemojte ga zanemarivati ​​i biti zdravi.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Masaža i gimnastika prije kupanja novorođenčad

Kupanje je jedan od glavnih čimbenika u njegovanju novorođenčeta. Ona nosi i higijenske i obrazovne trenutke, a također je od velike važnosti za pravilan fizički razvoj.

Čim beba liječi pupčanu ranu, vrijeme je za potpuno dnevno kupanje. A među potrebnim postupcima morate dodijeliti oko pola sata za pred-masažu i gimnastiku. Oni pružaju neophodan ton mišićima bebe, a također mu omogućuju dvostruku korist za uzimanje zračne kupelji što je iznimno važno za kožu.

To su postupci za koje je potrebna mijenjanje tablice ili posebno namješten dječji ormarić. Kao što pokazuje praksa, masaža (i prethodi gimnastici) može se izvesti čak i od onih koji to prije nisu radili. Nema specifičnosti, morate početi s milovati. Dječak je skinut i položen na leđa, nakon čega se lagano nosi preko nježne kože djeteta s rukama u sljedećem redu: prvo, noge su pomilovane, zatim se ručke okrenu, a stražnjice i leđa potiskuju, a trbuh, prsa, vrat i glava ponovno se okrenu.

Masaža također podrazumijeva takve manipulacije. Masaža postavlja dno dlana na dno djetetova trbuha, a sa svim svojim prstima, osim velikog, okreće kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu duž trbuha.

Što se tiče gimnastike, to je nježan i nježan zagrijavanje za zglobove bebe, savijanje nogu i ruku u zglobovima, istodobni rad više zglobova odjednom (na primjer koljena i kuka), "bicikl". Ako je moguće, oni također stvaraju rotacijske pokrete (ruke), kao da je odrasla osoba učinila jednostavno zagrijavanje. Svi pokreti moraju biti izvedeni s velikom pažnjom. Kao što je preporučio dr. E. Komarovsky, trajanje masaže i gimnastike treba varirati ovisno o tome donosi li dijete dojam i da ne bi trebalo biti nasilja. U novorođenčadi takvi postupci razvijaju mišićnu aktivnost, au starijoj djeci takva aktivnost je izraženija, a oni jednostavno nemaju dovoljno strpljenja za cijeli postupak.

Čim su svi postupci dovršeni, dijete se odmah mora odnijeti u kupaonicu: kupanje je osigurano bez prekida. Prema tome, sve mora biti spremno za njega.

Neki roditelji brinu o tome bi li bilo štetno ako se okupaju dijete, a ne grije dovoljno s masažom i gimnastikom. Postoji također mnogo pitanja o tome je li moguće kupati bebu u vodi čija je temperatura ispod standarda. No, ako je za novorođenčad temperatura vode vrlo kritična, a za stariju djecu, ako uživaju u kupanju u hladnijoj vodi (uključujući otvrdnjavanje), to je dopušteno i ugodno.

Konkretno, E. Komarovsky tvrdi kako: budući da kupanje od oko pet mjeseci u rezervoarima znači hladniju vodu nego što se kupanje, to znači da se smanjenje temperature ne može isključiti kod kuće.
Ako su roditelji zabrinuti zbog činjenice da nemaju iskustvo obavljanja masaže, to je "lažni alarm".

Glavna stvar nije učiniti nepotrebna nastojanja, ali masaža, kao što je gimnastika, nužna je za dijete, a bolje je pružiti ih barem u improviziranom obliku nego da ne mijesati, a ne uopce mazati. Blagosloviti!

Tjelesni razvoj

Nakon što je rođenje djeteta mijenja okoliš, kada je razvio prvih devet mjeseci u utrobi moje majke, bio je plutajući u amnionska tekućina, bez brige, a nakon što je rodio na svijet, sve se dramatično promijenio. Vrlo je teško prilagoditi se novim uvjetima, tako da odrasli trebamo pomoći mladima u njihovim nastojanjima. U pravilu, bebe obožavaju vodene postupke, lagana masaža prije kupanja čini postupak još korisnijim za daljnji razvoj.

Mnogo neiskusnih majki ne znaju kako ispravno provesti taj postupak, izostavljajući ovaj trenutak i uzalud. Zbunjenost je razumljiva, mali dijelovi tijela ponekad uplašuju odrasle osobe, često panično postavljaju pitanje: "Što s njom? Kako se okupati, prevlačiti, masaža učiniti?

Tako da ugodne trenutke ne zasjenjuje nesposobnost, pomoći ćemo vam da iznenadite sve trenutke novorođene masaže prije kupanja.

Masaža za malu karapuz

Masaža je opuštajući postupak koji omogućava svim malim organima i sustavima da rade ispravno. Zašto smo odrasli u svakoj prilici iskoristili takve prednosti, a naša djeca gube takve prednosti.

Ne, ni na koji način ne kažem da zaposlim profesionalnog masažnog terapeuta prije no što se kupanje bebe, s pravim pristupom, bilo koja majka ili tata to mogu učiniti.

Kakva je korist takve masaže?

Masaža prije kupanja pomaže bebama:

 • opustite mišiće;
 • poboljšava razvoj mišićno-koštanog sustava;
 • poboljšati cirkulaciju krvi, limfni protok;
 • poboljšava metabolizam i metabolizam;
 • jača imunološki sustav;
 • pomaže razvoju živčanog sustava i mentalnog stanja;
 • poboljšava gastrointestinalni trakt, ublažava mišićni spazam prednjeg trbušnog zida, čime se uklanja bol u crijevnoj kolici.

informacije
Masaža može započeti pri rođenju, ali pažljivo izvršite ovaj postupak. Ne možete utjecati na kralježnicu, područje jetre!

Spa pravila za bebu

 • Glavno i osnovno pravilo - masaža prije kupanja trebala bi biti dobro raspoložena, poput majke i djeteta.
 • Temperatura zraka u prostoriji mora biti + 22- + 23ºС. Sobu treba periodično provjetravati.
 • Masaža i kupanje trebaju se izvoditi najranije 30 minuta nakon hranjenja.
 • Kretanje ruku tijekom masaže treba provesti u smjeru posuda, bez pritiska i sile. Postupak ne smije uzrokovati negativne emocije u bebi.
 • Masaža prije kupanja mora imati smirujući učinak, a ne tonik.
 • Izvođenje masaže ne zahtijeva korištenje kozmetičkih proizvoda, oni samo začepljuju pore kože bebe i mogu dovesti do osipa kože.
 • Postupak masaže ne bi trajao više od 5-7 minuta.
 • Nakon završetka postupka masaže, beba se odmah može okupati, bez promatranja pauze.

Kada se suzdržavati

Općenito, masaža i vodeni tretmani nemaju nikakvih kontraindikacija, ali ima vremena kada ih ipak vrijedi privremeno napustiti. Ovi slučajevi uključuju:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • akutna razdoblja bolesti.

Tehnika masaže

Temelj masaže za prvih šest mjeseci je milovanje i gnječenje, budući da u prva tri mjeseca postoji fiziološki hiper ton fleksibilnih mišića udova.

Stage - Stroking

Počnimo s nogama postepeno ustati od nogu - do donje noge, do bedra. Masirajte ručke na isti način: ruka, podlaktica, ramena. Zatim okrenite bebu na trbuščić, masažite stražnjicu i lagano glačite leđa.

Nakon što je beba na leđima okrenuti kretnje, masaža trbuha, postupno kreće na prsima, vratu, glavi.

Masaža ruku i prstiju treba milovati u smjeru kazaljke na satu, pomaže u razvoju psihomotora. Stoga će dnevni postupci dati daljnje pozitivne rezultate.

To se odnosi ne samo na zdrave bebe, već i na djecu s neurološkim patologijama. Pozitivni napredak već je vidljiv u kratkom vremenu, to je zbog osobitosti sazrijevanja živčanog sustava, djece prve godine života.

Masaža trbuha također se treba provesti u smjeru kazaljke na satu, uz pomak pokreta. To će pomoći osloboditi grč i ukloniti bol zbog pretjeranog stvaranja plina, što se uočava u bebama u prva tri mjeseca.

Stage - gnječenje

Nakon prve faze, nastavljamo se gnječiti, mnogi će mi postaviti pitanje: "Što je to?" Na primjer, objasnit ću da svaka žena u svom životu zamijesila tijesto, pa i pokret za gnječenje izgleda samo mekši i nježniji. Nemojte gurati i ne gnjaviti puno, draga mama! Čvrsto ne znači učinkovito!

Slijed ove faze identičan je prethodnom u smjeru plovila. Prve noge, ruke, a zatim prtljažnik.

informacije
Tijekom gnječenja ne može utjecati na abdomen djeteta!

Dragi roditelji, želio bih vas savjetovati da tretmani vode i masaže pružaju samo ugodne senzacije, obavljaju ih samo u dobrom raspoloženju. Svi problemi ostavljaju vrata. Dakle, vaše dijete neće osjećati negativno, s vremenom ćete primijetiti da je jako voljen na večernju masažu i kupanje, a bez nježnih ruku njezine majke spavanje nije tako ugodno za njega. Nemojte biti lijeni, nemojte propustiti masažu, u prvih je dana primjetno dobro za bebu. Blagosloviti!

Masaža i gimnastika novorođenčadi prema tehnici dr. Komarovskog

Najvažniji postupak skrbi novorođenčeta je dnevna masaža.

To ima blagotvoran učinak na opću dobrobit bebe, a također oblikuje i jača svoj emocionalni kontakt s roditeljima.

Dr. Komarovsky je uvjeren da je masaža važna za zdravlje djeteta.

Tko je Komarovsky

Komarovsky Evgenij Olegovich - pedijatar vrhunske kategorije, doktorat u medicinskim znanostima, domaćin vlastitog televizijskog projekta "Škola doktora Komarovskog", kao i tvorac mreže "Klub Komarovsky".

Njegov rodni grad je Kharkov, Ukrajina. Otac i majka Jevgenija Olegovicha radili su cijeli svoj život kao inženjeri u tvornici, pa je njegova strast za lijekom bila iznenađenje svima.

Obrazovni je liječnik primio na Medicinskom institutu Kharkov, na pedijatrijskom fakultetu.

Komarovsky prakticira više od dvadeset godina. Objavio je mnoge znanstvene članke i knjige o zdravlju i obrazovanju djece.

Komarovski filmovi stekli su neusporediv autoritet među roditeljima. Oni su gledani, slušani su, pouzdani su.

Komarovsky je stekao ugled kao izvrstan stručnjak koji ima svu svoju originalnu točku gledišta.

Masaža za novorođenčad kod kuće je vrlo udobna procedura. S pravilnom pripremom i posjedovanjem potrebnih znanja lako je provesti postupak.

Tehnika masaže novorođenčeta prema Komarovskom

Liječnik preporučuje da započne dnevni postupak masaže s dva mjeseca života djeteta.

Komarovsky vjeruje da novorođenče treba masirati svaki dan. To jača imunitet djeteta, pozitivno utječe na stanje njegovog zdravlja.

Prije početka postupka masaže prema Komarovskom, potrebno je pravilno pripremiti dijete kako bi stvorili potrebne uvjete:

 • Soba u kojoj će se postupak provesti mora biti čist i dobro prozračen. Optimalna temperatura za masažu novorođenčeta je dvadeset i dva stupnja.
 • U zimskoj sezoni, novorođenčad tijekom postupka treba pokriti pokrivačem, može se otvoriti samo masažni dio tijela.
 • Feed beba trebao bi biti sat prije postupka. Dijete ne smije biti gladan.
  Da biste prilagodili mrvice na posao, trebate uspostaviti emocionalni kontakt s njim.
 • To će vam pomoći u ovoj igri, ljubaznom razgovoru ili taktilnoj komunikaciji.
 • Osigurajte da je novorođenče u dobrom raspoloženju. Ako je dijete nestašno i pokazuje nezadovoljstvo, masaža treba odgoditi.

Važno mjesto u liječničkom savjetu daje kombinaciji pripremnih vježbi. U tom slučaju masaža postaje učinkovitija.

Masaža novorođenčeta prema Komarovskom trebala bi početi postupno, bez iznenadnih pokreta. Prvi bi trebao biti vježbe za lagano udaranje.

Takve nježno dodirivanje ne iritira nježnu kožu djeteta i priprema je za energetskije djelovanje.

Da biste učinkovito dobili osloboditi od nadutosti, grčeva u želucu ili zatvoru, možete i trebate koristiti tehniku ​​trbušne masaže - ovo je vrlo koristan postupak.

Stroking poboljšava cirkulaciju krvi, smiruje središnji živčani sustav. Postupak se izvodi stražnjom rukom ili dlanom.

Zatim možete otići do vibracija i trljanja malog tijela od struka do vrata duž kralježnice, od prstiju na rukama do ramena, od stopala do stražnjice.

U ovom slučaju, roditelji moraju pratiti silu kompresije, kako ne bi naštetili krhkom zglobovima mrvica. Te radnje pomažu djetetu da se riješi hipertonije.

Što ne možete:

 • Nemoguće je izvršiti manipulacije na području jetre i kralježnice.
 • Tijekom masaže nije potrebno dodirnuti genitalije djeteta.
 • Nemojte prekoračiti preporučeno trajanje postupka. Prema metodi Komarovskoga, to je 7 minuta. Prva sesija traje pet minuta.
 • Strogo je zabranjeno masaža djeteta koje ima pogoršani oblik bolesti.
 • Sljedeće bolesti su također zabranjene: infekcija, umbilikalna kila, dispepsija (probavne smetnje), zatajenje srca, bolesti krvi.

Zatim možete pogledati uvodni videozapis o tome kako je učinjena masaža novorođenčadi od strane Komarovskog i kakve su značajke.

Gimnastika. Zagrijte

Najpopularnija vježba koju liječnik savjetuje za izvođenje je "Embrij".

Jedna ruka masera stezne istodobno noge i dlanove novorođenčeta, a druga ruka nježno zavlači glavu na prsa.

Djeca jako vole ovu vježbu, osjeća se kao da ih podsjeća na intrauterini položaj.

Klase s nogama čine mrvice noge jake i jake. Komarovsky tvrdi da vježbe na nogama ne bi trebale biti teške.

U jednoj ruci morate uzeti malu nogu i nježno nacrtati lik osam s drugom rukom. Osam osoba mora uhvatiti peta i prste na dnu djeteta. Ponovite vježbu 5 puta.

Kada beba ima dva mjeseca, treba nastaviti tečajeve masaže kako bi se opustili mišiće i smanjili rizik crijevne kolike.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Yevgeny O. u svojim lekcijama preporučuje roditeljima da zadrže novorođenčad prije masaže.

Trajanje ovog postupka traje pola sata. Kompleks zanimanja prije vodenih postupaka sastoji se od masaže i gimnastičkih elemenata. Održavaju se na posebnom stolu.

Kakva je masaža prije kupanja:

 1. Milovati. Stražnji dio četkice ili ruke lagano potiče kožu bebe.
 2. Miješenje. Trebao bi početi s nogama, nakon čega se prijelaz na gornje udove i trbuh. Konačna manipulacija će biti gnječenje stražnjice.
 3. Gimnastičke vježbe. Gimnastika pruža zglobove za gnječenje. Maser se u desnoj ruci nalazi djetetovu nogu, lijevu ruku - veliki nožni prst noge. Dalje, osjetljivi pokreti su savijeni zglobovima nogu, zakrivljeni u različitim smjerovima. Gimnastička olovka nalazi se u kuglu zglobova lakta.

Ispod je vizualni video za vas od liječnika o tome kako da kupaju bebe. Vrlo korisne informacije za mlade roditelje.

zaključak

Masaža novorođenčadi prema Komarovskvu zasluženo je primila ljubav tisuća roditelja, jer pomoću svoje pomoći možete ojačati mišiće bebe i vratiti cirkulaciju krvi.

Osim toga, to je najbolji način za uspostavljanje snažne emocionalne veze s djetetom koji treba pažnju i miluju.

To se posebno odnosi na prve mjesece života, kada se beba tek počinje upoznavati s vanjskim svijetom.

Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Kako se kupati bebom Kupanje nakon masaže

Kupanje savršeno dovršava masažu: kupka, koja odgovara dobi djeteta. Vaše pouzdane ruke, prirodni ovlaživači učinit će to pravi užitak.

U ovom ćete članku naučiti plivati ​​nakon masaže, kao i kako pravilno kupati bebu u kadi.

Kako se kupati bebom?

Kupka za kupanje za kupanje

Za kupanje, možete koristiti kupelj "Shentala", gdje dijete može protežu ili curl u fetalni položaj, što je uobičajeno prije rođenja i daje mu osjećaj sigurnosti. U prvim trenucima kada dijete još uvijek drži glavu slabo, bit ćete zabrinuti. No, postupno će sve djelovati. Zbog posebnog oblika ove kupke, dijete uvijek ima potporu, od glave do nogu, pa čak i ako se izbjegne kad se stavi u vodu, neće izvući iz vaših ruku i dobiti prilično ugodno i sigurno. Također će biti prikladno prati sve dijelove djetetova tijela.

Ako koristite klasičnu dječju kupelj za bebu, ne koristite kupaonicu koja daje varljivi osjećaj sigurnosti. Dijete će biti puno bolje i sigurnije u vašim rukama. Klasična kada je prikladnija za starije dijete, gdje mu se lakše kreće.

Gdje, kada i koliko dugo da se kupaju dijete?

Kupka "Shentale" može se staviti izravno na pod, tako da će vam biti prikladna i leđa neće biti povrijeđena. Ova kupka je lagana, ne zahtijeva mnogo vode, a možete ga uzeti sa sobom. Što se tiče masaže, pobrinite se da je soba topla i da nema pukotina.

Zatvorite vrata čvrsto, ako je hladno, koristite grijač. Od 5 minuta po prvi put do tri mjeseca možete produljiti kupanje na 10 minuta, ali ne i više, jer su troškovi energije previsoki. Pripremite grijani ručnik za uklanjanje djeteta iz kupelji i čistu odjeću.

U prvim tjednima je prikladnije kupati bebu u kadi zajedno, tako da ga drži i drugi sapuni. Vrlo je vjerojatno da beba dobiva glad nakon kupanja; izvadite ga iz kupelji ako vidite da on nije sretan: nakon svega, prije hranjenja, i dalje će trebati vremena da ga stavite! Poželjno je da se navečer okupate kako biste osigurali dubok noćni san.

Kupanje kao vrsta bebe masaže

Kupanje je sama masaža: toplina, nedostatak odjeće, voda - sve podsjeća na bebu da je u majčinom trbuhu. I to se ne smije zanemariti.

Ne trebate kupiti bebu odmah nakon rođenja po prvi put, pa čak iu rodilištu (ne kažete, ako dijete plače, unatoč dobroj namjeri medicinske sestre), to nije hitno. Tijekom kupanja, dijete gubi puno energije i topline. Neke tehnike, poput onih koje je razvila Laura Menarg, naglašavaju pažljivo promatranje novorođenčeta i stavljaju ga kada kupanje, što pomaže djetetu da se riješi stresa izazvanog teškim porođajem. Doista, potrebno je pažljivo procijeniti kako je dijete podnosilo porođaj, stavljajući je u njega, zagrlivši ga i nosio ga tako da može slobodno izraziti tjelesne osjećaje. Prvo kupanje ne smije biti neugodna memorija, stoga nemojte trčati i ne činite beskorisne pokušaje. Dosta i svakodnevni WC.

Kupanje nakon masaže

Prikladni uvjeti i temperatura za kupanje

Uvjeti za kupanje trebaju biti jednaki kao i za masažu, uzimajući u obzir činjenicu da se dijete ne bi trebalo okupati prije sat vremena nakon jela ili kada nije zdrav (osim ako je nužno donijeti temperaturu dolje, onda bi kupelj trebao biti hladnjak od 1 stupnja, nego temperatura djetetova tijela). Idealna temperatura za kupanje djeteta je 36-37 stupnjeva, mjeri se pomoću termometra ili lakta - ne biste trebali osjetiti dodir vode. Potrebno je uzeti u obzir dob djeteta i doba godine: u toplom vremenu kupka može biti nekoliko stupnjeva hladnija.

"Trljanje" dijete prije kupanja

Ne sapunite dijete prije stavljanja u vodu: to će biti neugodno i hladno, učinite to već u kadi. Možete čak i prije kupanja obrišite sve male zavjese mekanom, vlažnom krpom sapunom i isperite ih u kadu.

Ako niste ranije "izbrisali" dijete, to se može obaviti već u kadi. Najvažnija stvar je nabore: na vratu, na leđima glave, pazuha, iza ušiju, u pupak, pod stražnjicu, ispod koljena, ne zaboravite zapešća, gležnjevi, prsti i prsti, i praznine između njih. Sve ostalo je nevažno, dijete ne mora biti pročišćeno, bakterijska flora i zaštitni sloj trebaju ostati na koži, osim ako se ne znoji jako ili ako se prije kupanja ne masira.

Koji šampon oprati djetetovu glavu?

Kosa na djetetovoj glavi može se prati (rijetko) s posebnim šamponom za bebe (po mogućnosti bio), koji se prvo mora razrijediti vodom. Dosta jedna kapa. Nakon kupanja, kada je kosa suha i lagano očetkana mekom četkom ili šminkom, ponovo nanesite ulje na glavu.

Šampon uklanja prirodnu podmazivanje kose i osuši vlasište. Operite dječju kosu jednom tjedno dok se plivate, ako mlijeko stigne, ako ne, jednom svaka tri tjedna. Svakodnevno korištenje šampona iritira vlasište, prisiljavajući proizvodnju više masti, što stvara začarani krug. Prije adolescencije, obično je dovoljno da operite kosu jednom svaka dva tjedna (ako se dijete ne bavi aktivnim sportom); tako da će vaše dijete imati zdravu kožu, zdravu, dobro hidriranu i ne-masnu kosu.

Odmah nakon plivanja

Zamotajte bebu u toplom ručniku (slika 6), a ako ne treba hraniti, možete se pobrinuti za neka važna područja. Zatim ga stavite i možete ga zamotati.

Njega beba nakon kupanja

Kako bi se omekšala koža i kosa, obilno ulja masti, koju će koža brzo apsorbirati.

Koristite pamučni štapić s uljem za čišćenje košuljice i pamuka s uljem za kanal za uši kako biste očistili ovo ranjivo područje i ne oštetite ga. Vosak za uši također će se omekšati i otopiti.

Uvijte svaku nosnicu s pamučnim šupljinama uljem. To će očistiti i hidratizirati unutarnju površinu izljeva, zaštititi od iritacije.

Bez pritiskanja, obrišite pupak pamučnim obrisom i uljem. Možete ispustiti ulje na dječakovu prepuciju. Također možete lagano podmazati između stražnjice (naročito morske čaše). To će hidratizirati i zaštititi ovo područje, posebno osjetljivo u prvim mjesecima života.