Masaža vrata i ogrlice za djecu, teoriju i video trening

Bol

Kada se masaža vrši na vrat i ovratnik, rezultati su zaista nevjerojatni. Uostalom, točno postoje receptori na kojima opće stanje organizma u velikoj mjeri ovisi. Utječući na njih ima pozitivan učinak na autonomne centre mozga. Također, imaju pozitivan učinak na endokrini sustav, hormoni, koji su tako važni za djecu tijekom puberteta, vratiti se u normalu. Glava i zona ovratnika izravno se odnose na interakciju sa srcem, plućima i želucem. Stoga, pod utjecajem masaže, povećava se količina krvi i kisika koja je iznimno potrebna za vitalne organe.

Masaža vrata i ogrlice za djecu

Glavne indikacije za masažu vratne i ovratničke zone su:

 • neuralgija
 • glavobolje
 • umor
 • poremećaj spavanja
 • skolioza
 • osteochondrosis

U načelu, u tehnici, koja je dizajnirana za ovu vrstu masaže, nema ništa komplicirano, ali ipak, kada je riječ o djetetu, još je bolje ako taj postupak izvodi posebno obučeni stručnjak. Prije nego što obavite prvi postupak, vrijedi provjeriti razinu svojih kvalifikacija, ne ustručavajte se pitati za preporuke i potvrde certifikata, ili odabrati masažnog terapeuta prema pozitivnim pregledima vaših prijatelja i poznanika. Ako ste prisutni tijekom sjednica i pogledajte koji pokreti radite Pozvani masažni terapeut je identičan onima opisanim u nastavku, pa možemo pretpostaviti da on sve dobro radi.

Masaža kod kuće

Kod kuće, pacijenta možete staviti na stolac ili klupu ispred komode ladica ili stolova na kojima će vam biti lakše saviti glavu. Pod glavom, možete staviti ruke i mali jastuk. Ako postoji kauč u sobi, pa pacijent stavite na trbuh, ispružite ruke na tijelu.

Počnite masažu vratu i ovratnik, kao i svaka druga, uz milovanje. Imajte na umu da bi trebali biti glatki i lagani i trčati u smjeru od mjesta gdje kose završava rastu, a zatim se vraćaju na zglobove ramena. Zapamtite da ovaj pokret mora svršiti svako sljedeće.

Sljedeća tehnika naziva se trljanje. Provodeći ovaj prijemni rub dlana, postići ćete najveći učinak crvenila kože. Premjestite leđa duž kralježnice, zatim od središta do vanjskog dijela i natrag na obje strane kralješka. Zatim idite na gnječenje mišića. Pri obavljanju tehnike potrebno je znati da pokreti izvode prstima od središta do vanjskog dijela tijela, u smjeru od kralježnice do ramena, zglobova ramena i vrata, a zatim natrag. Obratite pozornost na područje između lopatica ramena i postizanje razine rasta kose koja se vraća u početni položaj. Masiranje područja duž kralježnice, koristiti glatke pokrete, u svakom slučaju, nemojte ga gurati. Na kraju ove faze, obavezno zamotajte podlakticu.

Tresenje ili vibracije provode se, u pravilu, s rukama presavijenim u čamcu na cijeloj površini.

Ukupno vrijeme masaže je oko 20 minuta. Ovisno o prisutnosti određenog problema, stručnjak odlučuje koje tehnike treba dati više pažnje.

Nemojte sumnjati da ćete nakon nekoliko trenutaka primijetiti bolju promjenu u dobrobiti djeteta.

Masaža na vratu i ovratniku u djece

Sjedeći način života, koji izravno utječe na djecu školske dobi, potrebno je masaža vrat i vrat kako bi se spriječilo pojavu glavobolja, bolova u leđima i poboljšanje cirkulacije krvi u glavi.

Kada se dijete počinje žaliti na pojavu umora i glavobolja, roditelji trebaju obratiti pažnju na ove alarmantne simptome, jer s nedovoljnom pažnjom na ovaj problem, dijete može imati problema s držanjem i zakrivljenosti kralježnice.

Masaža zone vrata i ogrlice u djece ima pozitivan učinak na cirkulaciju krvi na ovom području, čime utječu na autonomne centre mozga, što može biti i profilaksa vegetativno-vaskularnih bolesti u djeteta u budućnosti. Također, masaža područja vrata ima pozitivan učinak na takve dijelove tijela i organa kao što su:

 • Mišiće leđa i vrata, opuštajući ih i uklanjajući moguće otekline;
 • Srce i pluća, povećavajući protok krvi i time povećava zasićenost hranjivih tvari;
 • Endokrini sustav, uz obnovu hormona i normalnu proizvodnju spolnih hormona.

Kako bi se naučili kako samostalno obavljati bebu masažu zglobova vrata maternice, potrebno je proučiti tehniku ​​njegove implementacije i postupno, bez primjene nepotrebnih napora, početi ga izvoditi djetetu kod kuće.

Tehnika obavljanja masaže vratne i ovratničke zone je kako slijedi:

 • Prije svega, potrebno je pravilno postaviti dijete za masažu, zbog toga mu možete dati položaj koji leži na trbuhu, raširenih ruku po tijelu ili sjedeći na rukama;
 • Pokretanje masaže je potrebno s potezima, koji imaju pozitivan opuštajući učinak na limfne čvorove. Oni se izvode na vratu s donjeg ruba rasta kose od vrha do dna i u lateralnom smjeru, dok se spuštaju do ramena, pomiče se duž ramena;
Tlak na koži tijekom masaže treba postupno povećavati, počevši od udaraca i prebacivanjem na prešanje i trljanje kože.
 • Tada se vrše izmjenični pokreti s obje ruke, s jednom rukom slijedeći drugu. Izvođenje masaže za masažu, u pravilu, izvodi se do 10 ponavljanja istih radnji;
 • Tijekom izvođenja masaže, važno je zapamtiti da se svi pokreti u vratu moraju izvoditi od vrha do dna, kao i da je pritisak na područja duž kralježnice djeteta zabranjen;
 • Pri obavljanju gnječenja vrata, u pravilu se na obje strane koristi samo nekoliko prstiju - to su indeks, palac i srednji prst. Treba imati na umu da kada gnječe trapezni mišić u djetetu, može se pojaviti bolna senzacija i, ako je potrebno, potrebno je smanjiti silu koja djeluje na mišiće ili je oslabiti što je više moguće;
 • Posljednji korak u obavljanju masaže za vaše dijete je trljanje i gnječenje vrata i gornjeg dijela leđa, a svaka strana dobiva posebnu pozornost;
 • Nakon završetka masaže morate završiti milovanje, smiriti dijete i dopustiti mu da se opusti.

Treba napomenuti da sa svojom vanjskom jednostavnošću izvršenja, masaža vratnog područja kod djece treba izvoditi s oprezom, jer kod vršenja masaže djeca imaju neke značajke:

 • Prije svega, to je dob, za novorođenčad, masaža je dozvoljena nakon postizanja dobi od 7-8 tjedana;
 • Također, prilikom izvođenja masaže, potrebno je zapamtiti da se obavljanje masaže u djeteta mora izvoditi s malo napora, jer je moguće izazvati bol kod djeteta;
 • Kada se zakrivljenost kralježnice nalazi kod djeteta, potrebno je konzultirati stručnjaka za propisivanje određene vrste masaže, kao i mogućeg liječenja.

S pravilnim izvođenjem masaže, već se prvi put može uvjeriti u svoj pozitivan učinak. Dijete će se osjećati puno bolje, a daljnjom provedbom takve terapije, dijete će manje vjerojatno imati skoliozu i probleme s držanjem.

Masaža vrata i vrata na dijete

Moderna djeca kreću mnogo manje od svojih vršnjaka prije 15-20 godina. Školovanje je povezano s produljenim statičkim položajem tijela u položaju za sjedenje, kod kuće dijete i dalje sjedi - na računalu ili ispred televizora. Malo je ljudi vole igrati na ulici uzbudljivu videoigru. Prije svega, vratna kralježnica pati od takvog načina života. U ovom materijalu ćemo vam reći kako pravilno masirajte područje vrata i vrata za dijete i koje probleme s kojima se može nositi.

Zašto je to nužno?

U školi i predškolskoj dobi, opterećenje na vratu je veliko. Zbog dugotrajnog sjedenja, a ne uvijek u pravilnom položaju, djetetov vrat postaje zanosan, memorija je uznemirena, sposobnost ucenja smanjuje se, a pojavljuju se neugodni simptomi. Masaža vratnog područja pomaže u ublažavanju glavobolje i oslobađanju djeteta od vrtoglavice. Vraća cirkulaciju krvi u mozak, ublažava bolove u leđima.

Pritužbe na umor djece ne treba smatrati znakom njegove lijenosti, sasvim je moguće da su to prvi simptomi poremećaja u vratnoj kralježnici. Masaža cervikalne zone omogućuje vam opuštanje mišića koji drže kralješnice u ispravnom položaju. Vertebrati postupno uzimaju ispravnu poziciju.

Masaža vratnog područja je dobra za zdravlje srca, pluća i endokrinog sustava. Točna i dobro provedena masaža poboljšava cirkulaciju krvi i prijenos živčanih impulsa na moždani korteks odgovorni za vid i sluh.

Masaža vrata za bebe korisna je za razvoj mišića na leđima, vratu i ramenima. Ojačava središnji živčani sustav, omogućava bebi da brzo svlada nove motoričke sposobnosti, uklanja hiper ton. Masaženje zglobova vrata maternice korisno je i za bebe starog jednog i pol godine, osobito onih koji imaju poteškoće s komunikacijom i govorom - sesije pomažu stimulirati govorni centar s utvrđenim RRR (odgođenim razvojem govora).

Indikacije za ovu vrstu masaže su osteokondroza, povećana tjelesna napetost, bol u leđima, skolioza i neurasthenija.

Tehnika masaže

Izvođenje dijete masira cervikalne i okovratne zone trebaju biti pažljivo, strogo slijedeći pravila i tehnike takve izloženosti. Tehnike masaže za različite dobne skupine djece, postoje različite. Razgovarajmo o njima detaljnije.

Dječja grudi

Mama bi trebala staviti bebu na ravnu tvrdu površinu na trbuhu. Noge djeteta trebale bi biti usmjerene prema majci. Ako je dijete još uvijek vrlo mlado, ne dulje od dva mjeseca, jednim rukom možete samo masirati vrat u ležećem položaju, druga majka treba podupirati noge malog djeteta. Vrlo masaža mrvica do dobi od dva mjeseca treba biti ograničena samo na površinske udarce.

Dječje tehnike masaže koriste se klasično, ništa egzotično ili pretjerano složeno u njima. Započnite sa sjednicom pomicanjem vrata i ramena, obavljajte ga mekom kružnom i lukom, bez pritiskanja. U drugoj fazi možete lagano povećati pritisak i trljati dlanove i ramena mrvica. Sljedeći korak je gnječenje. Omogućuje vam da poboljšate cirkulaciju krvi dubokih mišićnih vlakana. Dovršite masažu laganim pokretima udaranja koji se izvode s vrhovima prstiju.

Prilikom pomicanja ruku s glave na leđa, pokušajte dotaknuti dlanove i kad se krećete prema gore u suprotnom smjeru - sa stražnjim rukama. Kada trljajte, možete "ispisati" bilo geometrijske oblike s prstima, glavna stvar je da pokreti trebaju biti u jednom smjeru - od glave do leđa, a ne obratno.

Kada se gnječite, možete koristiti tehnike štipanja, samo trebate pažljivo pratiti ponašanje i dobrobit djeteta. Ako dijete počinje plakati ili se brinuti, smanjite intenzitet i snagu učinka, ako to ne pomogne, zaustavite masažu i vratite se na njega kad je dijete dobro raspoloženo.

Masaža samo s toplim rukama. Hladno dodir će biti neugodan za dijete. Koristite maslinovo ulje ili vrhnje, olakšat će klizanje ruku pri izvođenju tehnika i zaštitu osjetljive kože bebe iz mikrotrauma. Završite sesiju s nježnim potezima.

Masaža vrata za bebe ne bi trebala trajati dulje od 10 minuta. Započnite s 2-3 minute i postepeno dovodite sesiju u određeno vrijeme. Izbjegavajte pritisak i trljanje kralježnice.

Učenici i predškolski odgojitelji

Dijete je važno da se pravilno pozicionira u prostoru. Možete držati masažu za ležeće dijete, koje vuče ruke po tijelu, možete napraviti masažu u sjedećem položaju. Nije nužno odabrati stolice s leđima za drugu opciju, neće osigurati ispravno mjesto mišićnih skupina zglobova. Bolje je koristiti stolicu.

Prije nego što dijete sjedi, trebao bi biti stol takve visine da bi dijete moglo položiti glavu na njega u sjedeći položaj. Stavite mali jastuk pod glavu. Ako nema stolice, koristite stolicu s visokim naslonjačem s djetetom okrenutim prema natrag. Zatim može staviti ruke i glavu na nju, otvarajući dovoljno prostora za maser da djeluje.

Tehnike masaže, kao u slučaju dojenčadi, pripadaju klasičnom i izvode se prema istom uzorku: udaranje, trljanje, gnječenje i učinci vibracija. Važno je izbjegavati izravno maskiranje kralješaka, a svi se pokreti moraju provoditi strogo od vrha do dna - od vlasi do ramena. Pokušajte ne uhvatiti područje noža.

Smjernice kretanja su: od ruba rast kose duž kralježnice prema dolje, uz luk do ramena, mišiće ramena, zglobova ramena. Prilično je teško uvjeriti predškolsku djecu da se potpuno opustite, pa je stoga za djecu mlađu od 7 godina bolje napraviti masažu dok leže na trbuhu. Od 8-10 godina moguće je provoditi sjednice u sjedećem položaju.

Stroking u prvoj fazi bi trebao biti učinjeno s prstima i dlanom, kreće se od glave prema dolje i od glave do ramena. Trljanje stisnute šake. Mijesanje treba izvoditi prstima, nježno uhvativši mišiće vrata. Vibrovo kucanje na zadnjoj fazi masažne sesije nadopunjuje lagano "drmanje" zarobljenog mišića. Izbjegavajte prebrzo prijelaz s pozornice na pozornicu - "neiscrpni" mišići su lako ozlijeđeni.

Masaža vrata i ogrlice za djecu

Masaža vrata i ogrlice za djecu, kao i za odrasle korisna je i neophodna. Zubna zona, koja uključuje vrat, ramena i okcipitalnu regiju, jedna je od refleksogenih zona ljudskog tijela, gdje se većina receptora koncentrira. Masaža zglobova vrata maternice (video ispod objašnjava zašto je ovaj postupak tako koristan za novorođenče) pedijatri preporučuju pedijatri, počevši od vremena kada dijete počinje držati glavu. Za školsku djecu, ovaj postupak je također neophodan, jer nikome nije tajna da dijete koje dugo sjedi u školi vrlo brzo dobiva umor i često se razboljelo. Masaža vratnog područja omogućuje ublažavanje napetosti i poboljšanje dobrobiti, sprečavanje poremećaja u položaju i skolioza. Stoga stručnjaci redovito preporučuju periodično masažu zoni vrata maternice (video potvrđuje učinkovitost ovog postupka), što blagotvorno djeluje na krhko dijete.

Indikacije za masažu na području vrata

Masaža na vratnom ovratniku označena je za djecu koja su promatrala:

 • kompenzirana torticollis;
 • povišeni tlak;
 • česte glavobolje;
 • bol u vratu;
 • bronhitis;
 • bolesti nazofarinksa i ušiju;
 • proširene tonzile i submandibularne žlijezde;
 • Također je napravljen za sprječavanje skolioze, olakšanje stresa i jačanje mišića zglobova vrata maternice.

Značajke postupka za djecu

Masaža za djecu (u nastavku je prikazana tehnika izvođenja), posebno u dobi predškolskog i osnovnoškolskog odgoja, provodi se u prijateljskoj atmosferi. Dijete bi trebalo udobno sjediti na kauču ili sjediti na stolici i povjeriti stručnjaku. Masaža ovratnika za djecu (video će vam pomoći da se upoznate s procesom) traje oko 15-30 minuta i iznosi 10-20 sjednica, a preporučuje se ponoviti nakon nekoliko mjeseci kako bi se konsolidirali postignuti rezultat. U postupku masaže zglobova vrata maternice (video, gdje se djeca masira iskusni stručnjak, prikazana je dolje) koriste se klasične tehnike i metode.

Kako masirati vrat i ogrlicu

Tehnika masaže vratne i ovratnikove zone (videozapis za one koji žele svladati ovu tehniku ​​samostalno) sastoji se od nekoliko faza:

 • Sranje od donjeg ruba prsišta do pazuha, kreće se do vrata, ramena i zglobova.
 • Na stražnjoj se površini masira s obje ruke naizmjence.
 • Uzdužna trljanje leđa izvodi se s prstima za prste duž kralježnice do ramena, prvo s jedne strane, a zatim s druge strane. Trljanje oko 30 sekundi, a zatim ponovno udaranje. Ova tehnika se provodi na takav način da se koža pomakne zbog brzog kretanja.
 • Trljanje je učinjeno s rubovima dlanova i jastučića, možete kombinirati oboje. Potrebno je oko 20 sekundi, a ova faza završava milovanjem.
 • Od kralježnice do lopatica, preko ramena i na površini vrata, obavlja se spiralno oblikovanje prstima iz kralježnice i leđa. Ovaj prijem trajat će oko 1 minutu, a na kraju prijema - ponovno milovati.
 • Spiralno gnječenje se izvodi u paravertebralnoj zoni. Duge leđne mišiće treba lagano pritisnuti do kostiju kosti, nakon čega se oni raseljavaju. Interskapapularna regija zahtijeva posebnu pozornost, jer je u maloj djeci najugroženija. Recepcija se izvodi na obje strane kralježnice za 1 minutu.
 • Za 30 sekundi potrebno je gnječiti ramena. Na kraju sesije možete izvesti tresenje i lagano udaranje.

Poboljšanje stanja djeteta opaženo je već nakon prvih sjednica.

Je li potrebno masažu vratnog prostora za djecu?

Zračna zona je fiksna zona ljudskog tijela, pa se na tom mjestu često manifestiraju edemi i taloženje soli.

To dovodi do bolova u leđima, vratu i ramenima, te česte glavobolje.

Masaža vratnog područja omogućuje poboljšanje cirkulacije krvi i nutricionizam stanica na ovom području.

Zašto trebate masažu na vratu za djecu

Dugo sjedenje u sjedećem položaju (posebno za djecu školske dobi) dovodi do stagnacije zbog stalne napetosti vrata.

To je popraćeno umorom, glavoboljama, bolovima u leđima. S nedovoljnom pažnjom na ovaj problem od odraslih, dijete će imati kršenje položaja i skolioza će se početi razvijati. I kako ispravno masaža kod djece s skoliozom?

Masaža vratnog područja pomaže u sprečavanju razvoja posturalnih poremećaja kod djece.

Ovaj postupak ima pozitivan učinak na vegetativne centre djetetovog mozga, budući da u vratu postoje mnogi receptori.

Zbog toga je često propisano za vegetativno-vaskularnu distoniju, što je vrlo teško rukovati. Zračnica je povezana s srcem, plućima i želudacom.

Masaža određenih točaka omogućuje povećanje protoka krvi, hranjivih tvari, kisika na te organe.

Postupak masaže vratnog područja izvrstan je način utjecaja na endokrini sustav. Postoji normalizacija hormonskog podrijetla, vraćajući ravnotežu spolnih hormona. To se posebno odnosi na djecu u pubertetu.

Indikacije za masažu

Masaža je propisana za sljedeće probleme:

 • Umor umora nakon dugotrajnog napora.
 • Osjećaj nelagode i napetosti nakon vježbanja na području vrata ili ramena.
 • Mentalni umor.
 • Glavobolje.
 • Hipertenzija.
 • Neurasthenia (hipersenske, hiposteničke forme).
 • Stanje nakon moždanog udara.
 • Skolioza.
 • Osteokondroza, itd.

Prije nego što masaža za displaziju kuka, obratite se svom liječniku.

Tehnika postupanja kod djece

Prije početka sesije, pacijent mora biti pravilno postavljen. Ako se postupak izvodi kod kuće, dijete mora sjediti na stolici (stražnja strana stolice ometat će masažnu terapiju).

Tijekom kretanja masaža uvijek se treba izvoditi od vrha do dna i ne traži izravnu masažu kralješnice. To je strogo kontraindicirano.

Stol mora biti postavljen ispred stola. Na stolu se postavlja jastuk, na koji se spušta glava osobe koja se masira. Pacijent bi se trebao opustiti što je više moguće.

Masaža započinje s laganim ubacivanjem s površine vrata na stranama. Potrebno je kretati od vrha do dna kralješnice i u lateralnom smjeru. Tlak mora biti postupno povećan, pretvarajući se u trljanje i stiskanje.

Najbolje je napraviti proksimalne falange prstiju, koje su komprimirane u šaku. To omogućava maksimiziranje utjecaja na mišiće.

Nakon cijeđenja idite na gnječenje. Izvodi se s tri prsta obje ruke: indeks, srednji i veliki. Mijesiti uglavnom trapezius mišića.

Ova tehnika može donijeti bol kad napeti mišić. Važno je uzeti u obzir odgovor pacijenta. Ako osjeti snažnu bol u mišiću, onda je potrebno smanjiti snagu pritiska i pokušati ga opustiti što je više moguće.

Masaža se završava trljanje i gnječenja na gornjem leđima i zglobovima ramena. Trajanje jedne sesije je oko 15-25 minuta.

Ispod je koristan videozapis o tome kako spriječiti tortikulis u djece kako bi izbjegli ove i ozbiljnije bolesti u ovom području kralješnice u budućnosti.

Značajke masaže za djecu

Ova masaža se smatra jednostavnim postupkom koji čak i laik može podnijeti. Ova tvrdnja vrijedi samo za zdrave odrasle.

Beba masaža ima niz mogućnosti i zahtijeva posebnu pozornost i vještinu. Za svaku dobnu kategoriju djece potrebno je razmotriti svoje trenutke:

 1. Djeca do godinu dana starosti mogu se masira tek nakon navršene 7 tjedna. U prvom mjesecu života dopušteno je samo milovanje površine vrata, kao i ostatak tijela. Nakon šest mjeseci, osim milovanja, trljanje može biti učinjeno.
 2. Trapezni mišići moraju biti pomiješani odozgo prema dolje i izbjeći pritisak na kralježnicu.
  Djeca od dvije do šest godina kreću puno. Za masažu možete dodati gnječenje, vibracije. Ako dijete ima zakrivljenost, potrebno je konzultirati stručnjaka u svrhu liječenja.
 3. Djeca od sedam do petnaest godina provode dosta vremena na stolu i rade domaću zadaću u sjedećem položaju. U ovom dobu, ovratnik je posebno napet. Moguće je pojava natečenja, štipanje kralježaka, taloženje soli. Ti procesi često dovode do skolioze, osteohondroze i glavobolja. Masažite područje vrata kako biste spriječili te probleme.

Dakle, masaža područja vrata omogućuje vam izbjegavanje pojave skolioze u djece, osteokondroze i drugih zdravstvenih problema. Mnogo je lakše završiti tečaj masaže nego tretirati abnormalno držanje u budućnosti. Što još može pomoći izbjeći scoliosis u djece?

Masaža vratne površine za djecu

U školskoj dobi, dijete mora dugo sjediti kod kuće. Takav sjedeći način života nepovoljno utječe na zdravlje. Zračna zona je u stalnoj napetosti.

masaža vratnog prostora za djecu

To uzrokuje stagnaciju. Sve više, dijete se žali zbog umora, glavobolja. Ako ne obratite pažnju na ove alarmantne simptome, dijete može doživjeti slabiji držanje, što dovodi do razvoja skolioze. Masaža na vratu djece djeci uspješno bori ove simptome.

Kakva je masaža vratnog područja za djecu?

Zračna zona je refleksno polje, gdje se koncentrira veliki broj receptora. Utvrđeno je da masaža za djecu ima pozitivan učinak na autonomne centre mozga.
Utječući kožu i mišiće na područje vrata, odvija se tonicni učinak na mozak. Iz tog razloga, masaža je indicirana za vegetativno-vaskularnu distoniju - bolest koju mnogi ljudi neuspješno tretiraju dugi niz godina.

Također je poznato da masaža vratnog područja također utječe na endokrini sustav, normalizira hormone i uspostavlja ravnotežu spolnih hormona, što je vrlo važno za dijete tijekom puberteta.
Zraka i ovratnik međusobno su povezani sa srcem, plućima i želudacom. Masažom određenih točaka na ovom području povećavamo protok krvi, kisika i hranjivih tvari ovim organima.

Tehnika obavljanja masaže vratnog područja za djecu

Dijete leži na trbuhu, raširenih ruku na tijelu ili sjedi na stolici, naslonjeno na njegove ruke.

 1. Masaža započinje izvršavanjem općih poteza. Na leđima, milovanje se provodi s donjeg ruba prsne regije duž limfnog toka do aksilarnih limfnih čvorova. Vratni prijem vrši se od početka rasta kose niz leđa i bočnu površinu, a zatim na rameni breg na zglobove ramena. Prijem se može obaviti s jednom ili dvije ruke.
 2. Na leđima, s rukama možete izvoditi izmjenične pokrete kad jedna ruka slijedi drugu. U praksi klasične masaže svaka se tehnika izvodi 8-10 puta. No, ovisno o namjeni masaže, možete se usredotočiti na bilo koji prijem. Na primjer, obavljanje umirujuće masaže, milovanje i duboko mijesanje posvetiti više vremena.
 3. Recepcija uzdužnih jastučića za trljanje na leđima izvodi se duž kralježnice do ramena na jednoj strani. Iz kralježnice se kretamo prema vanjskoj granici regije i, nakon što stignemo do njega, vraćamo se ponovno u kralježnicu. S druge strane, recepcija je slična. Trljanje oko 20-30 sekundi, nakon čega se izvodi milovanje. Prijam treba provesti pomicanjem kože brzinom. Kada se pravilno izvodi na području vrata, koža postaje crvenila zbog povećanog protoka krvi.
 4. Kada se utrljava s rubovima dlanova, putanje pokreta ruku je isto kao u prethodnom prijemu. Možete izvesti kombiniranu trljanje: jedna ruka trljajte jastučiće prstiju, a drugi rub dlana. Prijem se može izvoditi od 10 do 20 sekundi. Završi milovati.
 5. Spiralni prstenje na leđima počinje s prsne regije i izvode utjecaj duž snopa trapezijskih mišića. Pokret od kralježnice do lopatica, ramena, ramena i prednje površine vrata. U obrnutom poretku, izvršavajući metodu, vraćamo se na početnu poziciju. Prijem se izvodi minutu, a zatim se izvodi milovanje. Ista tehnika izvodi se s druge strane.
 6. Tijekom dugih mišića leđa (paravertebralna zona) je spiralno gnječenje. Mišići su pritisnuti prema kostiju i premješteni. Pokret bi trebao biti glatki bez trzanja i jakog pritiska. Posebna se pozornost posvećuje mišićima međusapularnog područja. Ona je najranjivije u školskoj dobi. Po dolasku granice rast kose, vratimo se polaznoj poziciji obrnutim redoslijedom. Na prijemu se daje oko minutu. Slično tome, izvodite s druge strane kralježnice.
 7. Mijesanje trbušne crijeva izvodi se oko 30 sekundi na svakoj strani. Izloženost oslobađa napetost mišića tijekom produženog sjedenja.
 8. Iz vibracijskih tehnika nanizanih tresti. Ruka se kreće od vrha do dna, izvođenje pokreta s malom amplitudom. Možete primijeniti lagano kucanje.
 9. Sesija završava strokingom.

Nakon prvog postupka može doći do pozitivnih promjena. Dijete ima glavobolje, poboljšava se memorija, problemi sa spavanjem nestaju. Masaža vratnog područja može se provesti kao preventivni postupak.

Kolar masaža za djecu

Masaža ovratnika za djecu propisana je ako postoji stagnacija u cervikalnoj regiji, dijete često žali na glavobolju i umor. Redoviti, tehnički korektni postupak pomoći će u ublažavanju neugodnih simptoma umora i sprečava razvoj skolioze.

Gdje je područje ovratnika

Zračna zona je područje koje uključuje:

 • Područje cervikalnih kralješaka;
 • Natrag na vrat;
 • Gornji mišići ramena;
 • Bočna površina vrata;
 • Supraklavikularna fossa.

Glavni cilj tijekom masaže vratne i ovratničke zone je postići opuštanje svih mišića i djelovati na živčane točke određenog područja, koje su izravno povezane s različitim organima i plovilima. Kvalificirani učinak na receptore zglobne zone koristi se u liječenju mnogih bolesti, uključujući djecu.

Indikacije za

Masaža vrata i zglobova ima pozitivan učinak na živčani sustav, funkciju mozga, hormone.

Ovo je osobito važno za adolescente koji imaju problema zbog nestabilnosti hormona. Masaža se u ovom slučaju koristi kao pomoćna metoda za otklanjanje problema. Također kroz receptore područja ovratnika, može se utjecati na kardiovaskularni sustav, pluća i želudac.

Indikacije za masažu ovratnika u djece su:

Osim toga, masaža je učinjena za jačanje mišića, kao i za ublažavanje napetosti i prekomjernog rada. Postupak pozitivno utječe na zglobove vrata, leđa i ramena. Postoje pozitivni rezultati s dijagnozom mentalne retardacije. Sjednice masaža koljena pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi.

Kada ZRR

Odgođeni razvoj govora je bolest u kojoj dijete uči sposobnost da govori sporije.

Obično se takva dijagnoza odvija u 3-4 godine. To može biti zbog osobnih karakteristika razvoja, kao i zbog nekih problema u tjelesnom i duševnom zdravlju. Masaža vratnog područja tijekom FER-a pomaže aktivirati potrebne receptore mozga koji su izravno povezani s dječjim govorom. Postoji i pozitivan refleksni učinak na mišiće govornog aparata.

Krši držanje tijela

Kršeći položaj ovratnika masaža daje sljedeći rezultat:

 • Jača mišićni kostur, koji je odgovoran za držanje kralježnice u ispravnom položaju.
 • Normalizira mišićni tonus
 • Smanjuje umor i bol u mišićima nakon dugog vremena sjedećeg rada.

U slučaju kršenja položaja, liječnici preporučuju da masaža vratnog područja kod kuće ili u bolnici. Ovisi o težini i očitoj zakrivljenosti. Što je teže stanje, to je profesionalni postupak potreban.

Tehnika masaže

Tehnika masaže vratnog područja je jednostavna, ali istodobno je poželjno osigurati ovaj postupak stručnjaku.

Tijekom masaže dijete bi trebalo ležati na trbuhu na tvrdoj površini, protežući ruke po tijelu. Ako postoji kršenje položaja, glava treba biti okrenuta u smjeru suprotnom od zakrivljenosti.

Ispravna tehnika uključuje sljedeće korake:

 1. Slijedeći od donjeg dijela prsnog koša do pazuha, zatim prijelaz na vrat, ramena i zglobove.
 2. Natrag je masiran s dvije ruke.
 3. Pojavljuje se uzdužna trljanje. To je učinjeno s prstima na kralježnici na podlaktice. Utjecaj traje oko 30 sekundi, a potom se ponovi. Ako se kretanje provede ispravno, koža će se pomaknuti zbog ritma.
 4. Trljanje se vrši s rubovima dlanova i istodobno s vrhovima prstiju. Vrijeme takve izloženosti je 20 sekundi.
 5. Spiralni pokreti s prstima iz prsne regije i duž lokacije trapezijskih mišićnih snopova.
 6. Spiralno gnječenje u području paravertebralnih mišića leđa. Budite sigurni da utječu na mišiće intersekapularne regije. Ovo je od velike važnosti posebno za djecu školske dobi. No istodobno je potrebno paziti, jer je to ranjiva točka.
 7. Sljedeći korak je 30 sekundi za zagrijavanje podlaktica.
 8. Tresući se s malom amplitudom i eventualno udarcem.
 9. Završno milovanje.

Ako je majka sama odlučila napraviti ovu masažu djetetu kod kuće, onda je potrebno proučavati literaturu i gledati edukativne spotove o ovratniku masaže za djecu.

Značajke postupka

Postupak masaže vrata za djecu provodi se u mirnoj, prijateljskoj atmosferi i traje ne više od pola sata. Da biste postigli pozitivan rezultat, trebat će vam 20 postupaka. Nakon nekoliko mjeseci, masaža se može ponoviti kako bi se konsolidirala željeni rezultat.

Baby masaža je poseban postupak koji zahtijeva poseban pristup:

 • Djeca mlađa od jedne godine mogu imati masažu samo od 7 tjedana;
 • U dobi od manje od mjesec dana dopušteno je samo milovanje;
 • Zagrijavanje i vibracije dopušteni su tek nakon 2 godine starosti.

Da biste dobili očekivani učinak masaže, morate se obratiti ručnom terapeutu. Ovaj visoko kvalificirani stručnjak će moći učinkovito provoditi postupak i ispraviti položaj djeteta, kao i ukloniti simptome kroničnog umora.

kontraindikacije

Masaža vratnog područja ima brojne kontraindikacije:

 • Ozljede na vratu, otvorene rane;
 • Bakterijske i infektivne bolesti;
 • Stadij neoplazme 4 i više;
 • Upalni procesi u vratu i leđima.

U nazočnosti kontraindikacija masaža je zabranjena, jer može štetno utjecati na zdravlje djeteta i donijeti više zla nego dobro.

Masaža za djecu na vratu

Masaža ovratnika za djecu je od velike važnosti za zdravlje i, ne manje važno, mentalnu aktivnost. Ovaj postupak je važan u svim dobnim skupinama, ali je osobito korisno za djecu školske dobi, jer provode dosta vremena u sjedećem položaju, a gornji rameni pojas je u stalnoj napetosti što dovodi do glavobolja, poremećaja u položaju i drugih problema.

Dječja masaža zone ovratnika pomaže opuštanju mišića gornjeg ramena, poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u ispravljanju položaja. Uz redovite postupke, pomaže u poboljšanju mentalne aktivnosti koja utječe na učinkovitost škole i ubrzani razvoj. Uostalom, u ovoj je zoni plovila opskrbljuju mozak s hranom i kisikom, što je ključ njegovog pravilnog rada.

Masaža ove zone također pomaže stabilizirati hormone u djece, što je važno za zdravlje i razvoj. Također ima pozitivan učinak na rad mnogih vitalnih organa.

Utjecaj zone masaža vratnog ogrtača na djetetovo tijelo:

 • Opuštanje mišića.
 • Poboljšanje cirkulacije krvi.
 • Poboljšanje funkcionalnosti mozga.
 • Normalizacija hormonskog podrijetla.
 • Sprječavanje lošeg držanja tijela.

Kompleks dječje masaže vratnog područja

Da bi postupak bio uspješan, morate odabrati pravo mjesto. Dijete bi trebalo leći na trbuhu, ruke bi trebale biti smještene duž tijela, glava bi trebala biti spuštena licem prema dolje. Ako djeca sjede za masažom, sjedit će stolica na kojoj morate sjesti i odmoriti rukama.

 1. Prvi postupak je milovanje. Lagani pokreti rukom trebali bi se izvesti s donje strane kose prema dolje do vrata, u suprotnom smjeru od ramena
 2. Nadalje, u kompleksu se nanosi trljanje. Istodobno, morate lagano masirati područje s ruba prsne regije do glave s prstima, izbjegavajući područje kralježnice, izmjenjujući kretnje uz milovanje.
 3. Sljedeća tehnika je također trljanje, ali se izvodi rubom dlana. Trebate se kretati u istom smjeru, s brzim pokretima koji masiraju područje vrata djeci.
 4. Najdublja metoda u kompleksu je gnječenje. Djeluje izravno na mišiće, opušta i poboljšava stanje. Izvršite spiralne pokrete prijema, od prsnog koša i penjanja na mjesto mišića. Mijesanje se izmjenjuje s milovanjem.
 5. Kompleksni shvz svakako zavrąite milovanje. Opuštajuće kretnje se masiraju u istom smjeru kao na početku postupka.

Provodeći pravi kompleks masaže djeci, pozitivan će rezultat biti vidljiv nakon prvog postupka, a redovitim će se radom doći do poboljšanja s stabilnim rezultatom.

Masaža za bebu

Govor je sredstvo ljudskog intelektualnog razvoja, njegove uspješne prilagodbe i socijalizacije, pa je najvažniji aspekt mentalnog razvoja djece njihova govorna aktivnost [6, str. 78].

Do danas, jedan od glavnih problema u području govorne terapije i defektologije odgađa se razvoj govora (ERD). Prema statistikama, svako peto dijete pati od odgođenog razvoja govora. Odgoda govora u djeteta vrlo je alarmantna za roditelje i, ako vrijeme ne poduzme mjere za uklanjanje, može se pretvoriti u ogroman problem.

ZRR je kasnije u usporedbi s odgovarajućom dobnom normom za usvajanje usmenih govornih sposobnosti kod djece mlađe od tri godine. To stanje karakterizira kvalitativno i kvantitativno kršenje razvoja rječnika, neformiranog izražajnog govora, nedostatka fraze za dijete u dobi od dvije godine i koherentnog govora u dobi od tri godine [4, str. 42].

Prema mnogim domaćim psiholozima i nastavnicima, govor je sastavni dio procesa socijalizacije djeteta u modernom društvu. Osim toga, na temelju književnih izvora, može se sa sigurnošću reći da je govorna aktivnost vješti, suptilni psihološki proces, čije se formacije odvijaju u prvim godinama života djeteta. Sukladno tome, proces svladavanja govora tijekom ontogeneze ima specifične i pojedinačne karakteristike i ovisi o mnogim čimbenicima koji uključuju:

a) spol djeteta (kod dječaka ova bolest javlja se 4 puta češće nego kod djevojčica;

b) društveno okruženje;

c) obiteljski odnosi;

d) fizički i mentalni razvoj;

e) funkcioniranje živčanog sustava, itd.

Sada razmotrite detaljnije moguće uzroke koji dovode do ZRR-a. One se mogu podijeliti u dvije velike skupine: uzroke bioloških i uzroka društvene prirode. Čvrsta temelja koja je teže ispraviti je puna bioloških uzroka. Oni imaju organsku osnovu. Stručnjaci uključuju prenatalnu oštećenja mozga djeteta: minimalna disfunkcija mozga, fetusna hipoksija i zarazne bolesti. Povrh toga, povijest takve djece najčešće uključuje takve poremećaje kao što su asfiksija, ozljede kod porođaja, prijevremena ili postmortalnost, kraniocerebralne ozljede, slaba ishrana, česte bolesti. Također je potrebno uzeti u obzir funkcioniranje dječjeg slušnog analizatora: ako dijete ima oštećenje sluha, tada će se razvoj govorne funkcije odgađati i bit će podvrgnut nizu promjena. Važan čimbenik je genetska predispozicija za poremećaje govora: ako je roditelj govorio u vrlo kasnom dobu, onda je vjerojatno da je bolest prenesena djetetu [3, str. 100].

Društveni uzroci imaju drugačiji temelj i lakše su podložni korektivnoj intervenciji. Društveni i pedagoški preduvjeti leže u nepovoljnom okruženju unutar obitelji, što u pravilu dovodi do nedostatka verbalne komunikacije. Razlozi društvene prirode uključuju pedagoški zanemarivanje, hipo-ili prekomjerno skrb, "bolnički sindrom" zbog česte bolesti djeteta, putovanja ili zbog toga što je u disfunkcionalnoj obitelji; prisutnost dvojezičnosti u obitelji, nepovoljni govorni okoliš i stres [5].

Nemoguće je ignorirati činjenicu da veliki utjecaj na razvoj govora u ranoj dobi ima i nedostatak verbalne komunikacije i previše informiranog okruženja. Ovdje se dijete u pravilu suočava s viškom informacija koje mu nisu zanimljive i ne odgovaraju njegovoj dobi. Rezultat ove situacije je odbijanje djeteta da ga sasluša, kako bi se ukrali u ono što je rečeno; dijete odbija shvatiti i shvatiti značenje riječi i fraza. U budućnosti, dijete počinje koristiti u izrazima govornog obrasca koji nisu povezani s situacijom.

Treba također napomenuti da proces razvoja govora izravno ovisi o razvoju finih motoričkih sposobnosti djeteta. Iz tog razloga, od samog rođenja djeteta, ljudi oko njega trebaju poduzeti mjere koje će pomoći razviti tu potrebnu vještinu i osigurati daljnji razvoj govorne funkcije i, kao rezultat, uspješno učenje i socijalizaciju. Ove mjere uključuju masažu prstiju i dlanove bebe, kupnju igračaka i čekića s grubom i neujednačenom površinom i detaljima; daljnje igračke s iglom, Su-Jok loptice, prstenovi itd.

Odgođeni razvoj govora u početku se ne može nastaviti asimptomatski. U različitim fazama razvoja govora ova djeca pokazuju karakteristične znakove koji ukazuju na slabiji razvoj. Na primjer, tijekom razdoblja prije govora, dijete može iskusiti nisku aktivnost hodanja, plačanja, glasa bez govora, vokalizacija istog tipa. Najistaknutiji razlog je nedostatak zvukova govora, igračaka kod djeteta u dobi od 1 godine. Ovaj razlog treba ozbiljno upozoriti roditelje. Kasnije, ZRR se može očitovati u neaktivnim pokušajima ponoviti riječi ljudi oko s djetetom u dobi od 1,5 godina, nesposobnosti za jednostavnim verbalnim poučavanjem, primjetnim za uho, nedostatkom neovisnih riječi u aktivnom rječniku; korištenje ne-govornih sredstava komunikacijske komunikacije. Kao rezultat toga, u dobi od tri godine, dijete može doživjeti potpunu odsutnost neovisnog, situacijskog govora. Njegove sposobnosti govora bit će ograničene samo na uporabu u govoru memoriranih riječi, fraza [2, str. 151].

Eliminira kašnjenja razvoja govora - što je vrlo dugotrajan, složen, dugotrajan proces koji zahtijeva pažnju pedagoških stručnjaka, psihološke i medicinske defectological smjerovima. Dijete je imenovalo pedijatar za potpuni medicinski pregled, koji uključuje sljedeće postupke: EKG, EEG, MRI. Daljnje ispitivanje provodi otorinolaringolog i neurolog. Gotovo svaki dan, dječji psihijatar, psiholog, logoped i patolog će provoditi korektivne radnje s djetetom.

Roditelji trebaju razumjeti da samo govorna terapija pomaže u uklanjanju FFD u djetetu neće biti dovoljno. Potrebno je uzimati lijekove, primjenu različitih postupaka fizioterapije. No, terapija uporabom lijekova donijet će malo rezultata ako roditelji odustanu od pomoćnog pedagoškog utjecaja patologa i psihologa. Isto tako, bliski srodnici trebaju majstoriti terapiju govorne terapije i posebne vježbe koje će pomoći da se brže i produktivnije suočavaju s bolestima svog djeteta.

Naravno, onaj tko poznaje proces pregled, liječenje i popravni rad pomoću svoje alate i tehnike koje su samo u pozitivnom smjeru utjecati na mentalno, fizički i verbalno status djeteta. Prije svega, stručnjak s roditeljima raspravlja o potrebi stvaranja povoljnog i udobnog govornog okruženja u kojem je potrebna demonstracija ispravnog govora, koja bi trebala poslužiti kao "poticaj" u poticanju dječje govorne aktivnosti. Nadalje, govor djeteta korigira se u razredima govorne terapije.

Govorni terapeut u svom radu s djecom iz ZRR-a može primijeniti različite tehnike: tehnologiju igranja, rad s pjesmama, mnemotehnika, pješčanu terapiju, modeliranje, način projektnih aktivnosti, masaža. Tehnike masaže u ovom su slučaju podijeljene u dvije kategorije: masaža govorne terapije (lica, jezik, masaža obraza) i masaža vrata. Više bih želio ostati na poslu s ovratnikom.

Teško je precijeniti važnost i nužnost takvih lijekova za liječenje FRA-e, kao što je masaža vratnog i ovratnika. Mnogi medicinski stručnjaci proučavali su ovisnost govora i stanje cervikalne regije djeteta: vrlo često je došlo do stagnacije zbog stalne napetosti vratnog područja (pogrešna pozicija tijela tijekom spavanja, ozljede kod porođaja, dugo sjedenje u sjedećem položaju itd.). Nažalost, danas je ovo sredstvo za ispravljanje govornih patologija malo pozornosti. Zbog toga ćemo u nastavku otkriti potrebu upoznavanja ove tehnike u govornu terapiju.

Prema medicinskim izvorima, masažne tehnike odjel vrata maternice može dovesti u pravilan rad nije samo djetetovih govornih vještina, ali i funkcioniranje živčanog sustava kao cjeline. Najranjivije mjesto u segmentu tijela koje razmišljamo jest prva kralješka Atlasa, koja se nalazi na samoj bazi vrata. Statistika o kršenju strukture ove kralješnice šokantna je - više od 90% ljudi koji su raseljeni. Razlog za to je pogrešno porođaj, jer je tijekom poroda beba podložna vrlo jakom mehaničkom opterećenju. Situacija se pogoršava ako je rođenje neprirodno i uz pomoć opstetskih uređaja. Rezultat ove situacije je pomicanje ovog vitalnog dijela kralježnice.

Potrebno je uzeti u obzir da čak i minimalna oštećenja cervikalne kralješnice Atlas najčešće dovode do pomicanja. Rezultat ove štete je kršenje, smanjenje moždanog krvotoka zbog sužavanja ili stezanja arterija spinalnog kanala. Budući da je cirkulacija krvi u cijelom organizmu poremećena, njegova vitalna aktivnost počinje značajno trpjeti. To se očituje u problemima s ODA-om, smanjenim mentalnim sposobnostima i svjesnosti, bolesti organa i sustava, migrene, vrtoglavice, epilepsije, oštećenog funkcioniranja govornih zona (odbijanje govora moguće, nedostatak razumijevanja onoga što je rečeno), CRA i CPS; u teškim slučajevima, to se očituje u mentalnoj retardaciji, smanjenju stope rasta i fizičkom razvoju. Uz pomicanje Atlante, već postoje preduvjeti u tijelu, što dovodi do pojave išijasa, osteokondroze kralježnice vrata, stezanje živčanih procesa i bolesti povezanih s deformacijom ljudske kralježnice. Naravno, u ovoj situaciji, dijete će se razviti nepotpuno. Pored gore navedenog, abnormalno locirana kralješka kralježnice ima značajan pritisak na kralježničnu moždinu. Signali tijela dospijevaju u živčani sustav kasni, što smanjuje sposobnost mozga da obradi informacije, utječe na vrijeme i točnost, adekvatnost reakcije.

Budući da raseljena Atlant pritišće krvne arterije koje hrane mozak, dijete počinje zaostajati u razvoju, smanjuje se njegov interes za govor, pažnju, jasnoću uma, svijesti i pamćenja. Dijete ne želi probiti u govor ljudi oko sebe, ne može izvesti osnovne upute; on je imao oblik ili znatno zaostaju zvukove rane ontogeneze govora i ostalih komponenti, razvija kasnije: vokabular, gramatičke složeni i koherentnu govor.

Na temelju gore navedenog, može se tvrditi da logopedar u radu s djetetom s RDD-om treba koristiti ne samo tehnike koje razvijaju govorne vještine već i tehnike masaže odjela za vrata maternice potrebne za obnovu normalne fiziološke baze djetetovog tijela. Masaža područja vrata u djece pridonosi povećanju protoka krvi u mozgu (osobito, govorna zona se bolje opskrbljuje krvlju), hranjivim tvarima i kisikom. Zatim, detaljno razmotrite metodu masaže za ZRR.

Da bi se koristila tehnika cervikalne masaže u terapiji govorne terapije, specijalist treba podvrći medicinskim tečajevima, pribaviti osnovna osnovna medicinska znanja o anatomiji i fiziologiji djetetovog tijela, kako ne bi naštetili djetetu. U načinu korištenja masaže, prvi i najvažniji korak je očuvanje djeteta. Postupak bi trebao biti proveden u opuštenoj atmosferi, čak i ako logoped radi u medicinskom uredu. Soba bi trebala biti opremljena igračkama, kaučem, stolicom ili malom stolicom za postupak masaže. U prostoriji nikad ne smiju postojati predmeti koji mogu uplašiti dijete ili izazvati negativne reakcije - šprice, klice, termometri - sve to mora biti uklonjeno iz očiju. Tijekom masaže u pozadini, možete se uključiti opuštajuću klasičnu glazbu ili smiješne dječje pjesme. Prije postupka potrebno je pitati dijete kako se osjeća, kako je imao dan, ako ima bolove itd. Glavni cilj je maksimalno opuštanje djeteta [1, str. 52].

Ako dijete pohađa razrede za govorne terapije specijalistu (govorni terapeut, patolog-govorni patolog) koji mu daje masažu, lekcija se može graditi na sljedeći način: zagrijavanje govora, upoznavanje s temom lekcije, poticanje djeteta da razgovara pomoću različitih tehnika i vježbi, a čim dijete će se osjećati umorno, potrebno ga je prestati vježbati i masirati prema zahtjevima navedenim u nastavku. Tijekom izvođenja tehnike masaže potrebno je komunicirati s djetetom, kako bi se ponavljao prekriveni materijal.

Tijekom masaže pokreće se od vrha do dna, izbjegavajući područje kralježnice. Masaža počinje laganim udarcem, tlak se postupno povećava, kretanje se pretvara u "trljanje" i "stiskanje". Nakon "squeezing" idite na trljanje. Izvodi se s tri prsta: indeks, srednji i veliki; mijesiti, u pravilu, trapezijski mišić. Masaža završava trljanje i gnječenje na gornjem leđima i zglobovima ramena. Trajanje masaže je u početnim fazi od 15 minuta, kasnije - do 25 minuta. Treba napomenuti da je u prisustvu stolice u sobi za masažu ili sobu potrebno kupiti visoki stol. U tom će slučaju masaža biti izvedena na sljedeći način: stolica mora biti postavljena ispred stola. Na stolu se stavlja mekani, udobni jastuk (poželjno svijetlo dijete), na koji je dječja glava spuštena [1, str. 43].

Budući da masaža izvodi govorni terapeut, stručnjak nikada ne smije šutjeti tijekom procesa: svaki pokret prati govor u mirnom i nježnom tonu (time izazivamo dijete s FRA-om da progovori). Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da dijete može doživjeti bol prilikom izvođenja masažnih tehnika. U ovom slučaju, potrebno je smanjiti snagu pritiska i pokušati opustiti mišiće što je više moguće.

Općenito, beba masaža ima niz specifičnih značajki i zahtijeva povećanu pozornost stručnjaka i posebne opreme ureda. Osim toga, za svaku dobnu skupinu djece u medicini postoje određeni zahtjevi za stručnjaka: na primjer, djeca do jedne godine mogu se masažirati tek nakon što dosegnu sedam tjedana. Za takve pacijente dopušteno je samo ubacivanje ovratnika. Nakon što je dijete navršilo 6 mjeseci života, dopušteno je koristiti metodu trljanja vrata i ovratnika. Trapeziusove mišiće treba masirati od vrha do dna i nikako ne dopustiti pritisak na kralježnicu, budući da kosti i mišići djeteta još nisu jaki, a umjesto upotrebe možete uzrokovati nepovratne štete.

Treba napomenuti da pravilnom primjenom tehnike masaže, nakon prvog posjeta masažnoj sobi, može se provjeriti pozitivan učinak masaže zglobova. Ako je dijete bilo hiperaktivno, nemirno, a nakon postupka, dijete postaje spremnije za nastavu, može slušati dulje, cjelovite zadatke i verbalne upute. Dobrobit djeteta značajno se poboljšava, glavobolje i vrtoglavica nestaju. U nekim slučajevima, nakon posjeta pet postupaka, dijete je počelo manifestirati govorne funkcije, želju za komunikacijom s drugima, objasniti svoje želje uz pomoć riječi i fraza. Daljnja primjena takve terapije kod djeteta smanjuje vjerojatnost sekundarnih poremećaja u strukturi defekta govora, skolioze i problema s držanjem.

Tako možemo zaključiti da je masaža vratne i zubne zone vrlo korisna za djecu s odgodnim razvojem govora. Zračna zona, na koju se odnosi vrat, ramena, okcipit, jedna je od refleksogenih zona ljudskog tijela, bogata arterijama krvi koje opskrbljuju mozak krvlju, esencijalnim mikroelementima i kisikom. Ako se dijete dijagnosticira kao ZRR, trebali bi se obratiti liječniku koji će propisati ovaj postupak. Nakon nekoliko sesije masaže, opskrba krvlju mozga djeteta s ZRR i klasa govorne terapije u kombinaciji s tehnikom masaže cervikalnog ovratnika znatno se poboljšava, dajući izvrsne rezultate. Ubrzo će djetetove sposobnosti govora odgovarati razvojnoj stopi u svojoj dobnoj kategoriji [7, str. 41].