Zašto maternica nije smanjena nakon poroda?

Liječenje

Dugo očekivana trudnoća, naknade za miraz za bebu uvijek su ključni trenutak u životu žene. Da bi sve bilo glatko potrebno, unaprijed je potrebno dobiti odgovore na mnoga pitanja. Jedan od njih je koliko brzo dolazi do upada maternice i zašto maternica u nekim slučajevima nije ugovor nakon rođenja?

Tijekom trudnoće, cijelo tijelo žene prolazi kroz promjene. Prije svega, oni se odnose na organe genitalne sfere: mliječne žlijezde i maternicu, čiji se porast povećava oko 50 puta. U postpartum razdoblju, ona se vraća u svoje prvobitno stanje. Ali se događa da se maternica ne smanji nakon porođaja. Koji je uzrok razvoja patološkog stanja? Što učiniti Pokušajmo to shvatiti.

Uterus nakon porođaja

U generičkom procesu postoje 3 razdoblja:

 1. razdoblje otkrivanja;
 2. razdoblje protjerivanja fetusa;
 3. praćenje razdoblja.

Uobičajeno, prvo razdoblje rada traje od 12 do 14 sati, a za neplodne i 6-8 sati za višestruke. Drugo razdoblje traje od 15 do 45 minuta. Treće razdoblje traje do 30 minuta bez krvarenja. Ako posljednje razdoblje prati krvarenje, mjere za zaustavljanje odmah se uzimaju, bez čekanja pola sata.

U potomstvu, odvajanje placente ili dječjeg sjedala, čija je veličina u prosjeku 20-25 cm u promjeru. Na mjestu odvojenog odraslog dijela nastaje rana površina.

Postpartum razdoblje karakterizira oslobađanje sluzi i krvnih ugrušaka iz maternice. U pravilu, čišćenje se odvija 72 sata nakon rođenja. Fagociti i proteolitički enzimi koji cijepaju postpartumne ostatke igraju važnu ulogu u čišćenju šupljine maternice.

Lochia u prva tri dana krvava, a zatim postaje sero-succinic. Do kraja 3. tjedna, oni se razvede, a nakon 6 tjedana nestaju. Više o Lochia nakon porođaja →

Obnova endometrija javlja se u 21 dan, a na mjestu umetanja placente - za 6 tjedana.

Koliko dana se maternica ugovara nakon isporuke?

Potpuno involucija (povratak na izvornu veličinu) tijela javlja se u 6-8 tjedana. Najaktivnija maternica je smanjena u veličini u prvim danima nakon poroda.

Cerviks nakon isporuke ima otkriće od 10-12 cm, a nakon 24 sata ova veličina iznosi 3-4 cm nakon 72 sata - 1-2 cm. Potpuno zatvaranje ždrijela događa se 21 dan nakon isporuke.

U uterus prolazi najveće promjene u postpartum razdoblju. Težina maternice odmah nakon rođenja je oko 1000 grama. Nakon tjedan dana, tijelo će se prepoloviti, a nakon 8 tjedana vratit će se na svoju izvornu vrijednost (50 grama), smanjujući još 20 puta.

S razvojem patološkog stanja maternice nakon poroda se ne smanjuje ili se njezino smanjenje događa vrlo sporo. To je opasno zbog komplikacija nakon poroda, koja, ako nije osigurana pravodobna medicinska pomoć, može biti smrtonosna zbog velikog gubitka krvi.

Maternica ne dolazi u obzir: što je razlog?

Postoji nekoliko razloga koji mogu dovesti do razvoja patološkog stanja:

 • višestruka trudnoća;
 • niska vezanost ili placenta previa;
 • veliki voće;
 • trudnoća komplicirana komorbiditetima;
 • slaba radna snaga;
 • imobilizacija žena u ranoj postpartum periodu;
 • anatomske osobine, kao što su njezina zavoja ili nerazvijenost;
 • trauma do rodnog kanala;
 • upalnih bolesti maternice ili jajnika u povijesti;
 • fibroida;
 • visoki protok vode;
 • bolesti krvi, uključujući smanjenu sposobnost zgrušavanja.

Dinamika kontrakcije maternice u normalnom postpartum periodu

U praćenju, pregled maternice se nalazi na razini pupka. Svaki dan pada unutar 1,5-2 cm. Do 6. dana dno je 4-5 cm iznad maternice.

Ako kontrakcija maternice zaostaje za normom za 24 sata ili više, to je patologija i zahtijeva medicinsku intervenciju.

Ako maternica polako spora

U tom se slučaju provodi ručno ispitivanje organske šupljine radi uklanjanja preostalih membrana i krvnih ugrušaka. Osim toga, propisani su uterotonični lijekovi kao što su oksitocin, metilergobrevin.

Trećeg dana nakon porođaja, na ženi se obavlja ultrazvuk zdjeličnih organa, koji može pokazati ekspanziju šupljine zbog:

 • nakupljanje krvnih ugrušaka u njemu;
 • ostaci fetalnih membrana ili placente;
 • rano zatvaranje grla maternice.

Kao tretman morate izvesti curettage maternice. U slučaju kada se smanjenje tijela ne može postići, posvetite se operaciji.

Ako se uterus polako spori, možete slijediti jednostavne smjernice:

 • dojenje (tijekom dojenja, oksitocin se proizvodi kako bi se smanjila maternica);
 • tjelesna aktivnost;
 • pravodobno pražnjenje mjehura;
 • higijena, što smanjuje rizik povezivanja infekcije;
 • leći i spavati na trbuhu.

Uzroci subinvolucije maternice

Subinvolucija maternice je smanjenje sposobnosti mišićnog sloja tijela da se ugovara.

Među razlozima koji mogu dovesti do patološkog stanja, emitiraju:

 1. Hormonski poremećaji.
 2. Anatomski razlozi.
 3. Infektivni agensi.

Hormonski poremećaji

Među hormonalnim uzrocima koji dovode do subinvolucije, glavni je nedostatak prolaktina.

Prolaktin - hormon koji određuje proizvodnju mlijeka ženskim žlijezdama. Normalne razine hormona dovode do proizvodnje oksitocina, koji je odgovoran za kontraktilnost maternice. Pokazalo je da je proizvodnja prolaktina veća kod žena za koje se želi trudnoća i dijete.

Ako prolaktin nije dovoljno proizveden, onda se razina oksitocina smanjuje, a maternica se smanjuje nakon lošeg porođaja.

Anatomski uzroci

Za anatomske razloge, subinvolucija može doći zbog:

 • prisutnost ostataka fetalnih membrana ili režnjeva placente;
 • zavoj uterusa;
 • zatvaranje vanjskog ždrijela;
 • prijevremeno zatvaranje cerviksa.

Ako postoje ostatci posteljice ili fetalne membrane u maternici, oni ometaju normalnu kontrakciju organa zbog nedostatka tromboze žila.

Zavoj maternice pomaže odgoditi otpuštanje krvnih ugrušaka i sluzi zbog njihove akumulacije na mjestu zavoja.

Ako se zatvaranje vanjskog ždrijela dogodilo prerano, iscjedak maternice, ne može se isprazniti, nakuplja i proteže zidove organa.

infekcija

Prva varijanta infektivne lezije je infekcija tijekom poroda ili dodavanje infekcije u ranoj postpartum periodu u odsutnosti sterilnosti. Najčešće infektivni uzroci subinvolucionosti maternice su povezani s prisutnošću bolesti tijekom trudnoće.

Postpartum endometritis je nastavak koronitisa, ili upale u fetalnim membranama. Zaraženi maternica je mlohav orgulje koji ne reagira na primjenu uterotonskih lijekova. Pročitajte više o postpartum endometritis →

Bilo koja infekcija zahtijeva dijagnozu i antibakterijsko liječenje, ovisno o uzročniku u bolnici pod medicinskim nadzorom.

Što ako maternica ne postane nakon porođaja? Glavna stvar nije da paničem. Rođenja u stacionarnim uvjetima smanjuju rizik od komplikacija nakon poroda.

Razlozi koji mogu dovesti do subinvolucije su različiti. U svakom slučaju, kad maternica polako spori, žena je pod liječničkim nadzorom sve do trenutka kada je završena prijetnja komplikacija.

Autor: Irina Kuleshova, opstetričar-ginekologica,
posebno za Mama66.ru

Što učiniti tako da se uterus smanjuje nakon poroda?

Tijekom trudnoće, žensko tijelo se mijenja, a nakon poroda, njegovo oporavak traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a neke značajke ostaju za život. Najvažnija promjena koja je vidljiva svima oko njih je veliki, zaobljeni trb u budućoj majci. Koža, mišići i maternica rastegnuti su kako bi beba bila udobnija unutra. Rođenje djeteta veliki je stres za majčino tijelo. Važna komponenta općeg oporavka je normalna kontrakcija maternice nakon porođaja.

Nažalost, ne uvijek ovo razdoblje prolazi bez komplikacija. U prva dva mjeseca nakon rođenja, potreban je medicinski nadzor kako bi se procjenjivao proces smanjenja i stimulirao u slučaju komplikacija.

Kako se maternica ugovara?

Maternica nakon rođenja djeteta se povećava i rasteže. Očisti se, au isto vrijeme postoji krvavi iscjedak - lochia. Gornji dio maternice je tek ispod pupka, glavni - u trbušnoj šupljini. Zbog istezanja i smanjenog tkiva tkiva ostaje pokretljiv.

Nakon isporuke, dok maternica ugovori, krvne žile i limfne kompresiraju se. Djelomično se osuše, a krvarenje postupno prolazi. Povećana u vezi s rastom fetusnog mišićnog tkiva je smanjena u veličini, a neke stanice umiru i rastopljene.

Unutarnji sloj maternice nakon rođenja djeteta jedna je velika krvarenja. Većina oštećenja na području vezanja placente, postoji mnogo posuda, koje su postupno formirane krvne ugruške. Cijela unutarnja površina sastoji se od krvnih ugrušaka i ostataka fetalne membrane. Bol je uzrokovana kontrakcijom maternice - prirodnim i normalnim procesom.

Kada postporođaj prođe bez komplikacija, utorna šupljina je sterilna 3-4 dana nakon poroda. Pročišćavanje se odvija kroz fagocitozu - proces kojim leukociti apsorbiraju i otapaju bakterije. Važnu ulogu igraju proteolitički enzimi dobiveni iz razgradnih produkata krvnih stanica.

Koliko vremena je potrebno?

Mnoge mlade majke često imaju zabrinutost koliko dugo maternica ugovara nakon rođenja. Ako nema komplikacija, to će trajati oko 6 tjedana. Tijekom tog perioda, težina maternice se smanjuje od 1000 do 60 grama, najintenzivnije promjene se odvijaju u prvih 6-10 dana.

Usporena maternica se oporavlja oko cerviksa. Postupak smanjenja traje tijekom cijelog razdoblja nakon poroda. Promjer unutarnjeg ždrijela maternice nakon djetetova lišća iznosi 10-12 cm, što vam omogućuje ručno uklanjanje dijelova potomstva. Nakon jednog dana, značajno se smanjuje, postaje prohodan za 2 prsta, nakon 3 dana za 1. Nakon tri tjedna potpuno se zatvori.

Koliko vremena uterus će ugovoriti nakon porođaja ovisi o karakteristikama trudnoće i porođaja. U prosjeku traje 1,5-2 mjeseca, ali se može završiti u trajanju od 4 ili 10 tjedana. Takvi pojmovi su varijanta norme.

Razlozi za ne kontrakciju maternice

Vrijeme utroška kontrakcije nakon porođaja može se povećati iz nekoliko razloga:

 • trudnoće i porođaj s komplikacijama (preeklampsija, rupture, niska mjesta placente, itd.);
 • velika plinska težina;
 • blizanci ili tripleti;
 • obilježja ženskog tijela, komorbiditeti;
 • cezariannog dijela (urez uterusa). Pročitajte više o obnovi uterusa nakon cezariannog dijela →

Svi ti čimbenici se uzimaju u obzir prilikom promatranja liječnika za proces oporavka. Dakle, s višestrukim trudnoćama, normalno trajanje oporavka maternice povećava se za nekoliko tjedana. U takvim situacijama može se propisati medicinska pomoć.

U nekim slučajevima maternica se uopće ne ugovara. Ova komplikacija može obiluje trudnoće, savijati maternicu, upala prsni organi, mioma, benignih tumora i ozbiljnih ozljeda rodnica i povrede zgrušavanja krvi.

Što ako maternica ugovara loše?

Što učiniti tako da maternica ugovara nakon poroda? Odmah nakon isporuke, žena stavlja bocu s toplom vodom s ledom na trbuh. Smanjenje temperature sužava krvne žile, pomaže u smanjenju krvarenja i ubrzava kontrakciju maternice.

U sljedećih nekoliko dana, dok je mlađa majka u porodničkoj bolnici, liječnik svakodnevno provjerava kako se proces oporavka odvija. Ako se na pregledu ustanovi da se dno maternice polako spušta i ostaje meka, tada se zaključuje da je smanjena sposobnost ugovaranja. Prema odlukama liječnika, mogu se uvesti posebni lijekovi koji stimuliraju taj proces (oksitocin, prostaglandini), kao i tijekom masaže kroz trbušni zid.

U mnogim bolnicama za majčinstvo, posebna pažnja posvećuje se poboljšanju dojenja: kada dijete usisava dojku, hormoni se izlučuju u ženskom tijelu kako bi se smanjila maternica.

Ispuštanje iz bolnice obavlja se nakon što liječnik osigura da je proces kontrakcije maternice normalan. U narednih 1,5-2 mjeseca, trebat ćete redovito dolaziti na ginekolog na ambulantnoj osnovi. Ako se tijekom pregleda otkrije da je ždrijelo blokirano krvnim ugrušcima, ili ličja ili dio placente ostaju u maternici, bit će naznačeno čišćenje.

Kako bi to bilo normalno?

Da bi se utvrdilo da li je maternica teško smanjena nakon poroda ili normalne, moguće je nekoliko simptoma.

Ako razdoblje oporavka prolazi bez komplikacija, žena ima:

 • neke nježnosti u mliječnim žlijezdama;
 • u donjem dijelu trbuha - nemir;
 • krvavi, a nakon nekog vremena žućkasto vaginalni iscjedak;
 • bol u perineumu;
 • proljev unutar 1-4 dana nakon poroda.

Maternica se najintenzivnije smanjuje tijekom prvih 10 dana nakon poroda, a tijekom tog razdoblja simptomi se izražavaju. Na kraju 6 tjedana gotovo se prolaze.

Najčešće, poremećaj nakon poroda je podnošljiv, ali u nekim je ženama prag osjetljivosti smanjen i potrebne su joj lijekove. Da biste smanjili bol koji prati kontrakciju maternice, možete uzeti No-shpu, Ibuprofen, Naproxen, upotrijebite čepiće diklofenaka.

Što učiniti tako da maternica ugovara brže?

Svaka žena će biti korisna znati kako ubrzati smanjenje maternice nakon poroda.

Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

 1. Dojiti. Ako su bradavice nadražene tijekom tog razdoblja, dolazi do proizvodnje hormona, uključujući prolaktin, što pridonosi kontrakciji maternice. Što prije započne hranjenje, to bolje.
 2. Nemojte se prebaciti na krevet za odmor i kretati što je više moguće: hodati, raditi domaću zadaću, brinuti se o bebi. Međutim, ako je isporuka bila komplicirana, tada bi se trebala raspraviti s liječnikom o mogućnosti tjelesne aktivnosti.
 3. Spavajte na trbuhu, osobito tijekom dana.
 4. Za praćenje higijene genitalnih organa: operite nekoliko puta dnevno (i prvi put - nakon svakog posjeta toaletu), za liječenje rana.
 5. Pražnjenje mjehura u prvom pokušaju, čak i ako donosi nelagodu. Češće - što je brže uterus će se ugovoriti.
 6. Gimnastika nakon porođaja za kontrakciju maternice temelji se na kontrakciji trbušnih mišića, perineuma, vagine i kretanja dijafragme uz pomoć disanja.

Postoje slučajevi kada sve te metode ne pomažu, budući da maternici nije dopušteno smanjiti ostatke lochia ili posteljice nakon poroda, možete samo pomoći pri postupku čišćenja. Izvodi se pod općom anestezijom uz pomoć posebnog alata, slično žlici s rupom. Nemojte se bojati tih manipulacija, bez njih neizbježni razvoj upale maternice i organa koji se nalaze u blizini.

Kontrakcija maternice nakon rođenja temelj je za oporavak cijelog organizma. Taj se proces treba odvijati neovisno, u roku od 1,5 do 2 mjeseca. Ali s komplikacijama koje prate trudnoću i porođaj, kao i sa slabijim ženskim zdravljem, uterus dugo ostaje rastegnut, proširen. U tim slučajevima potrebna je medicinska njega. Moguće je ubrzati oporavak prilagodbom dojenja, poštujući pravila higijene i obavljajući sve moguće tjelesne napore, uključujući i posebnu gimnastiku.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Korisni video o tome što se događa ženi nakon poroda

Početna zdravlje Trudnoća Kontrakcija maternice nakon poroda

Trudnoća i rođenje djeteta uvijek je dugo očekivano i odgovorno vrijeme u životu bilo koje žene. A što se događa s tijelom mlade majke nakon rođenja, koliko će se maternica vratiti u prenatalnu državu? Razmotrimo ovo pitanje.

Koliko se maternica smanjuje

Tijekom poroda postoje 3 stanja maternice - ovo je razdoblje otkrivanja, istjerivanja fetusa i postpartum. Potonji obično traje ne više od pola sata. Tijekom tog vremena odvaja se odrasli, na mjestu gdje se formira rana. Zatim, sluz i krvni ugrušci, koji se nazivaju Lochia, prvo su krvi, a zatim postaju sero-succinic. Potpuno iscjedak završava nakon 6 tjedana. Tijekom tog vremena, endometrija je potpuno obnovljena.

Tijekom istih 6 tjedana, maternica se u potpunosti vraća na svoju prenatalnu veličinu i oblik. Najaktivniji oporavak je prvih nekoliko dana nakon rođenja djeteta. Tijekom tog perioda vrata maternice su zatvorena i smanjena je težina, smanjujući se za 20 puta.

Ako se razvije neka vrsta patologije, proces kontrakcije organa ide vrlo sporo, ili čak i potpuno zaustavlja. Ovo stanje je vrlo opasno za ženski život i može dovesti do smrti ako medicinska njega nije osigurana na vrijeme.

Zašto se uterus jako smanjuje nakon poroda

Proces povratka maternice u prenatalnu državu utječe mnogi uzroci. To uključuje:

 • Moguće komplikacije tijekom trudnoće. Primjerice, trudnica je imala hipertenziju ili nefropatiju.
 • Višestruka trudnoća.
 • Premalo vezanje beba prostora unutar maternice.
 • Dijete je bilo vrlo veliko.
 • Jako iscrpljenje majčinog tijela.
 • Kontrakcije rada nisu bile dovoljno aktivne.

Na mnoge načine, proces redukcije utječe ponašanje mlade majke nakon poroda. Ako cijelo vrijeme provodite u krevetu i budete neaktivni, tijelo će lagano ugovoriti.

U nekim slučajevima, smanjenje se uopće ne pojavljuje. Razne patologije koje se javljaju tijekom trudnoće i porođaja dovode do toga. Na primjer, upala, savijanje maternice, suze i pukotine rodnog kanala, polihidramnios, prisutnost tumora benigne prirode ili slaba zgrušavanja krvi.

Što učiniti tako da maternica ugovara

Mlada majka mora više puta pregledati liječnik nakon završetka rada kako bi utvrdio koliko dobro uterus ugovara. Praćenje se provodi redovito tijekom vremena kada žena leži u rodilištu. Ako se otkrije nedovoljna kontrakcija organa, žena će morati ostati duže. U tom će slučaju poduzeti sve mjere kako bi se uterus smanjio.

Kako bi poboljšali proces, žene su propisane lijekove kako bi se olakšao ovaj proces. Na primjer, primjenjuje se oksitocin. S istom svrhom propisana masaža maternice, koja se izvodi vani.

Vrlo je važno za dobru kontrakciju organa kako bi često hranili bebu, a zatim se oksitocin prirodno formira u ženskom tijelu i ubrzava proces vraćanja maternice u prvobitno stanje. Također je važno pratiti osobnu higijenu. Potrebno je oprati i tretirati šavove na vrijeme, ako ih se nanese. Maternica odmah nakon poroda je otvorena rana i vrlo je osjetljiva na infekcije.

U nekim slučajevima loša koja ostaje u orguljskoj šupljini zbog lošeg udara može začepiti usta maternice. Kao rezultat toga, razvija se infekcija čija je prisutnost naznačena karakterističnim mirisom iscjedka. U ovom slučaju, za zdravlje mlade majke mora očistiti uterus. Ako, unatoč najboljim naporima medicinske struke, ne dođe do kontrakcije maternice, tada će se donijeti odluka o kirurškoj intervenciji. U posebno teškim slučajevima, organ je čak uklonjen.

Vježbe za smanjenje maternice nakon poroda

Kako bi se ubrzao proces vraćanja tonusa maternice preporučuje se posebna gimnastika.

 1. Vježbanje dišnog sustava bolje je izvesti laganje na podu. U položaju na poleđini lagano savijte koljena. Sada, udahnite duboko i polako nosom, a trebate imati oticanje želuca. Izdahnite kao polako, ali kroz usta. Učinite isto, ali kada udahnete prsa trebate ustati. Izvođenje 5 pokreta disanja na prsima i trbuhu.
 2. Sljedeća vježba je poznata vježba Kegel. Naizmjence se potrebno komprimirati i odmotati vaginalni mišići. Ova vježba je korisna ne samo za involuciju maternice, već i za rodnicu. Sa svojom pomoći, moguće je značajno smanjiti širinu ovog organa i općenito vratiti rodnicu u prenatalno stanje. Kegelova vježba je također dobra jer to možete učiniti bilo gdje, bilo kada, a nitko oko vas neće primijetiti.
 3. Posljednja vježba je usmjerena na tisak. Naravno, ova vježba ne može biti izvedena u cijelosti, ali je nužno započeti trening. Izvodi se iz suprotnog položaja. Uzdah, diži se i naslonite se na savijene ruke. Uz izdisaj, vratite se na izvorni položaj. Ova se vježba mora ponoviti 5 puta.

Porod - to je uvijek veliki stres za tijelo zhenschiny.I nije odmah dođe u normu.Postepenno radnih tijela natrag u prenatalnom sostoyaniyu.Osobenno za sve trudnoće maternica prolazi kroz promjene. Uostalom, to je oko 500 puta veće, a za njezino oporavak, to traje ne dan ili dva, ali puno više vremena, uz pravilnu njegu i promatranje ginekologa.

Postpartum razdoblje (6-8 tjedana nakon isporuke) je vrlo težak trenutak, postoji fizička i emocionalna prilagodba.

Svi organi i sustavi podliježu obrnutom oporavka i postoje znakovi koji se ne žene da uzimaju rozhavshey.Naprimer os maternice može se razlikovati od poroda prorez kao što su, a žena koja ne rađa sve. Nakon poroda, maternica je rastegnuta, a njezin se volumen povećava, također se smanjuje i ostaje od njega lochii, nakon poroda. Koji su u prvim danima vrlo slični mjesečnom, a zatim se osvjetljavaju i njihov se broj postupno smanjuje.

Koliko brzo maternica ugovara?

Za povratak maternice u uobičajenu veličinu potrebno je 1-1,5 mjeseci. Najčešće se smanjuje u prvim danima nakon rođenja, izgubivši otprilike polovicu težine u tjednu.

Neposredno nakon poroda, promjer cervikalne ždrijelice iznosi 10-12 cm, što vam omogućuje da obavite ručni pregled i uklonite ostatke potomstva. Na kraju prvog dana možete unijeti 2 prsta, a treći dan samo jedan. Nakon porođaja, približna težina iznosi 1 kg, duljina 15-20 cm, poprečna veličina je 12-13 cm. Stopa oporavka maternice ovisi o određenom tijeku rada i trudnoći.

Zašto maternica nije ugovaranje?

Liječnici prepoznaju nekoliko uzroka koji utječu na kontrakciju maternice u postpartum periodu.

 • značajke trudnoće i porođaja
 • koliko plodova
 • mjesto placente
 • težinu bebe
 • žensko stanje zdravlja

Na primjer, ako žena ima više trudnoća komplicira preeklampsije i niske pričvršćivanje posteljice, uz činjenicu žena slaba i beba rođena u neposrednoj blizini, kontrakcije maternice će biti vrlo slab i treba više vremena da se oporavi.

Također, maternica se uopće neće ugovoriti nakon porođaja, ako je to:

 • mokra trudnoće
 • zavoj maternice
 • liječenih ili postojećih upalnih procesa zdjeličnih organa
 • fibroma uterusa, benignih tumora, čvorova
 • poremećaj krvarenja
 • ozljede rodnog kanala.

Proces kontrakcije maternice provjerava se u rodilištu. Neposredno nakon poroda, žena se stavlja na hladan želudac kako bi zaustavio krvarenje, kako bi se ubrzao smanjenje. Ako se maternica sama ne ugovara, žena dodatno propisuje lijekove koji će ubrzati ovaj proces (na primjer, oksitocin), također možete masažu dnu maternice.

Ako su rezovi vrlo bolni, koriste se bolni ubojice ili antispazmodici. Važnu ulogu u ranim danima igra higijena genitalnih organa (pranje, šivanje), koja će spriječiti pojavu infekcije u maternici, koja je nakon rođenja vrlo osjetljiva na njih.

Vrlo je važno prilagoditi laktaciju, hraniti na zahtjev, ležati na trbuhu i kretati se puno - to poboljšava kontraktilnu aktivnost maternice. Ako se uterus jako smanji, a postnatalne sekrecije, ostatke posteljice, kasni u njegovoj šupljini, to će dovesti do upalnog procesa, što zauzvrat može rezultirati čišćenjem. Ponekad čak i zahtijeva operaciju ili čak uklanjanje maternice.

U svakom slučaju, ako primijetite da je izbijanje postalo oštro bogato, pojavio se neugodan miris, ili se naglo zaustavio, kontaktirajte ginekologa koga vjerujete.

U prvih nekoliko sati nakon rođenja, žena u radu je krvarenje, što je posljedica izlaska bebe. Pod utjecajem maternice, trebali bi izaći svi višak, što normalizira proces oporavka ženskog tijela.

Radi se o kontraktilnoj aktivnosti maternice koju doktori prate do izbacivanja iz bolnice. A ako postoji kršenje, žena može biti hospitalizirana za daljnje liječenje.

Zašto je potpuna kontrakcija maternice tako važna?

Ako žena ima slabu kontrakciju maternice ili potpunu odsutnost, onda to može ukazivati ​​na patologiju. U roku od nekoliko dana nakon isporuke, svi placente i krvni ugrušci moraju izaći tako da maternica može vratiti svoju izvornu veličinu. Slabe kontraktilne akcije su stanje koje ugrožava zdravlje žene - preostali dijelovi djeteta mogu dovesti do upalnog procesa ili razvoja infekcije.

Razlozi za nedostatak kontrakcije maternice

 • Hipotenzija. Oštar pad tonusa maternice i slabe kontraktilne akcije zovu se hipotenzija. Ova bolest je lako liječljiva. Da bi se to postiglo, ženama se dobivaju posebni lijekovi na osnovi oksitocina, koji, djelujući na maternicu, uzrokuju aktivnu kontrakciju.
 • Atonija. Kod atonije maternice opažena je slaba kontraktilna aktivnost i teška krvarenja. Mišićni sustav tijela je u stanju paralize. Lijekovi nemaju učinka, a žena je prikazana operacija. Srećom, ova bolest je izuzetno rijetka, a liječnici su naučili kako se nositi s njom lojalnim ženskim metodama tijela.

Atoničko i hipotonično stanje maternice uzrokuje nekoliko čimbenika:

 • Komplikirano porođaj, što je dovelo do potpune iscrpljenosti tijela. Imunološki sustav i organi počinju raditi na oporavku, ostavljajući uterus da se odmori u stanju odmora.
 • Hipertenzija prije i tijekom trudnoće, jaka preeklampsija.
 • Ubrzani ili produljeni rad, koji je zahtijevao uporabu oksitocina.
 • Prepozicija, odjeljivanje posteljice ili njene niske lokacije.
 • Overdistension uterusa zbog visoke vode ili višestruke trudnoće.
 • Patologija razvoja maternice, prisutnost ožiljaka nakon pobačaja, uklanjanje fibroida i drugih struktura.

Ovi su razlozi odgovorni za kontraktilnu aktivnost maternice nakon porođaja, i ako postoji kompleksnost patologija, tada postoji i potpuni nedostatak kontrakcije čak i kod davanja lijekova.

Simptomi nedostatka kontraktilne aktivnosti

Kao što je ranije spomenuto, u prva četiri sata nakon porođaja, žena doživljava prilično teška krvarenja. U tom razdoblju mlada majka može izgubiti do 500 ml krvi. Neposredno nakon pojave djeteta, na trbuh žene stavlja se bočica s toplom vodom s hladnom vodom koja doprinosi ne samo suženju plovila da se zaustavi krvarenje, već i na kontrakciju maternice.

Sljedećih nekoliko dana maternica se nastavlja smanjivati, vraćajući se na veličinu prije isporuke. Ako se to ne dogodi, počinje teški krvarenje, što uzrokuje anemiju, pa čak i šok. U ovoj fazi, žena treba neposrednu pomoć stručnjaka kako bi spriječila teški gubitak krvi.

Kontrakcija maternice tijekom prvih nekoliko dana posebno se osjeća tijekom dojenja. Istovremeno, dolazi do oslobađanja krvnih ugrušaka, što je norma.

Intenzitet kontrakcija maternice u bolnici prati liječnik. Nakon odlaska kući, žena treba promatrati nekoliko važnih pravila koja će spriječiti komplikacije koje počinju krvarenjem.

 1. Nemojte dizati utege i pokušati se odmarati više tijekom prva dva tjedna. Naravno, s malim djetetom ovo je prilično problematično, ali vrijedno je povjeriti svoje kućanstvo odgovornosti vašem supružniku ili drugim pomoćnicima.
 2. Provesti redovitu temeljitu higijenu genitalija. Ako infekcija uđe u maternicu, koja se odmah nakon rođenja sliči krvavoj rani, onda je moguće smanjenje kontrakcije. Sile tijela bit će usmjerene na suzbijanje fokusa bolesti, a ne na kraju ostataka dječjeg mjesta.
 3. Potrebno je mijenjati sanitarne jastučiće svaka tri sata, a trebaju biti s prirodnom osnovi. To vrijedi i za donje rublje. Nošenje sintetičkih gaćica, što može izazvati ozbiljnu komplikaciju nakon porođaja, neprihvatljivo je.
 4. Obavezno obrađuj šavove prema uputama stručnjaka.
 5. Dugo je vrijeme za dojenje. Dojenje pridonosi smanjenju maternice, tako da mora trajati najmanje dva mjeseca.

Poticanje narodnih lijekova

Ako govorimo o liječenju, liječnici preporučuju uzimanje kukova. Ima protuupalno svojstvo i pomaže normalizirati kontraktilnu aktivnost maternice. Sljedeći dekocije i tinkture također će raditi:

 • Tinktura alkohola vodenog papra savršeno stimulira kontraktilnu aktivnost maternice.
 • Izgulje sušenog bilja
 • Brod od vrećice pastirice.
 • Brod od gluhe koprive.

Ti folklorni lijekovi se preporučuju ako maternica ne djeluje nakon porođaja, ali iscjedak ostaje unutar normalnog raspona. Preporuča se konzultacija s specijalistom, ali gore navedena bilja praktički nema kontraindikacije i propisuje ginekolog da ubrza otpuštanje ostataka posteljice.

Kao profilaksa za žene, možete napraviti posebnu gimnastiku, koja ubrzava proces oporavka i poboljšava ukupnu dobrobit. Ali prije početka nastave morate se upoznati s važnim pravilima:

 1. Vježbe bi trebale početi drugi dan nakon isporuke i nastaviti do 12 tjedana. Neće biti suvišno nastaviti nastavu za povećanje imuniteta.
 2. Soba bi trebala biti super. Preporuča se unaprijed prozračivanje prostorije, tako da se ne začepi.
 3. Trebate vježbati redovito, svaki dan, sat vremena nakon jela.
 4. Nosite samo odijelo koje ne smije zaustaviti kretanje.
 5. Prethodno hranite dijete tako da ne traži jesti tijekom nastave, a žena ne ometa natečene grudi.

Vježbe su različite. No, većina je potreba za nošenjem trbuha, što pridonosi smanjenju maternice. U tom slučaju morate polako podizati noge, a zatim torzo. Ne možete napraviti vježbe za tisak - osim što povećano krvarenje ne postiže ništa.

Velika vježba za poboljšanje kontraktilnosti maternice je hodanje. Morate se popeti do pune noge.

Kada vam treba medicinska pomoć

Ako žena ima slabu kontrakciju maternice, onda je indicirano liječenje lijekom. Često je potrebno čišćenje za mehaničko uklanjanje ostataka placente i krvnih ugrušaka. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom i gotovo ga ne osjeća žena. Nakon 2-3 sata, smije se vratiti kući.

Nakon čišćenja, mlada majka se može vratiti u puni život. Naravno, ne biste se odmah trebali boriti s poremećajem. Potrebno je provesti nekoliko dana na počinak, tako da se tijelo može odmoriti od sljedećeg prenijetog stresa.

Povećajte kontrakciju maternice s posebnim preparatima koji sadrže veliku dozu oksitocina. Oni nisu kontraindicirani tijekom dojenja i nemaju negativan utjecaj na dijete. Lijekovi se daju intramuskularno sve dok maternica nije potpuno obnovljena.

Nije teško odrediti da je pomoć stručnjaka potrebna. Ako žena promatra ozbiljno krvarenje, u kojem su jastučići nestali jedan sat, onda bi odmah trebala nazvati hitnu pomoć. Majka će biti odvedena u bolnicu, gdje će obaviti ultrazvuk, testirati i provesti vizualni pregled.

Prva pomoć je usmjerena na zaustavljanje krvarenja. Ako je gubitak krvi jak, potrebna je transfuzija krvi za spašavanje života žene. Daljnji tretman ovisi o uzrocima postpartumne komplikacije, i ima za cilj obnavljanje kontraktilne aktivnosti. U pravilu, žena provodi oko 10 dana u bolnici, nakon čega se terapija lijekom naziva kod kuće.

Kontrakcija maternice je važan proces koji mora pratiti svaku ženu u radnoj snazi. Ako u tijelu postoje abnormalnosti, žena je prijetila komplikacija. Pravodobno savjetovanje s specijalistom i opažanje ginekologa tijekom prva dva tjedna nakon poroda će spriječiti vrlo neugodne posljedice za tijelo.

Korisni video o kontrakciji maternice nakon porođaja

Savjetujemo vam da pročitate: Kako možete vratiti lijepu figuru i vratiti tijelo nakon rođenja

Razdoblje trudnoće i postpartum razdoblje vrlo je teško u životu žene. Žensko tijelo prolazi kardinalnim promjenama, zahtijeva posebnu pozornost na sebe i maksimalnu akumulaciju sila za oporavak. Što reći o maternici, koji tijekom trudnoće raste deseterostruko.

Evo, žena je rodila i oporavak tijela počinje, to je balansiranje težine i hormonalnih promjena, a kontrakcija maternice nakon porođaja. Pojavljuju se pitanja, što se događa s maternicom, kakve poteškoće mogu nastati. Što ako se maternica ne ugovara? Ili je bilo prolapsaj utrobe. Kako pomoći da se brže oporavim. Pokušajmo to shvatiti zajedno i pronaći odgovore na svoja pitanja.

sadržaj

1. Promjena maternice nakon poroda. Kontrakcija maternice. Koliko se maternica smanjuje nakon poroda

2. Prolaps maternice nakon porođaja. Uzroci problema i kako to riješiti

3. Što trebam učiniti ako maternica ne postane spojena nakon rođenja?

Uterus nakon porođaja, video

Promjena maternice nakon porođaja. Kontrakcija maternice. Koliko se maternica smanjuje nakon poroda

Postpartum razdoblje je oko 1,5-2,5 mjeseci. U tom se razdoblju, uključujući i maternicu, vraća. Maternica je organ u kojem se nalazi embrij i fetus nosi, tako da ne čudi da je vrlo rastegnut. Nakon rođenja maternica se intenzivno smanjuje. Kontrakcija maternice nakon porođaja najčešće se javlja u prvom tjednu nakon poroda. U tom će razdoblju izgubiti otprilike polovicu njezine težine, u iznosu od oko 1 kg. Kontrakcija maternice popraćena je sekretima, koje se zovu lochia.

U prvim danima nakon rođenja, oni se podsjećaju na menstruaciju, ali se postupno osvjetljavaju i postaju vodeni. Također se smanjuje njihov volumen. Maternica nakon porođaja ima sasvim drugačiju sliku od nečistoće. Dakle, u prvom slučaju, prolivena maternica je u obliku proreza, u drugom krugu. Koliko uterus postiže nakon isporuke? Postupak vraćanja maternice u svoje uobičajeno stanje je čisto pojedinačna stvar, ovisno o stanju zdravlja žene, tijekom trudnoće i porođaja, ali općenito iznosi od 1 do 1,5 mjeseci. Poklopac šupljine maternice obnavlja se do kraja poslijeporođajnog razdoblja.

Izostavljanje maternice nakon porođaja. Uzroci problema i kako to riješiti

Jedan od najčešćih problema s postpartumom je prolaps maternice nakon isporuke. Za ispravno mjesto i zadržavanje maternice, jajnika, vagine, itd. ispunjavaju mišiće zdjelice. Dakle, kada su ti mišići rastegnuti ili oštećeni, uterus se prebacuje s prirodnog (normalnog, prirodnog) položaja prema genitalnom prorezu.

Ovaj se problem može očitovati i odmah nakon poroda i godina. Mogući uzroci prolapsa maternice: - izravna ozljeda mišića. Tijekom trudnoće, mišići su podvrgnuti povećanom opterećenju, uključujući i zbog velikog fetusa, polihidramina. Također u teškom porođaju, uz upotrebu medicinskih pinceta i drugih stvari.

Takve ozljede i uzrokuju prolaps maternice nakon poroda;

- težinu. Nošenje gravitacije za ženu strogo je zabranjeno. To vrijedi i za majke i za druge žene. Podizanje teške težine povećava rizik od pada maternice, a u mnogim je slučajevima uzrok;

- zatvor. Vrlo je važno održavati pravilnu prehranu i koristiti dovoljnu količinu vode kako bi se izbjegla konstipacija koja utječe na funkcioniranje mišića zdjelice i može uzrokovati da se uterus spusti;

- nasljedstvo. Kao i svaka bolest, prolapseni maternici mogu biti posljedica slabe nasljednosti.

Ovisno o tome koliko je maternica smanjena, moguće je boriti se s ovom bolešću uz pomoć prevencije zatvora, preventivne i terapeutske gimnastike, posebnih pomasti, kao i kirurške intervencije. U svakom slučaju, odluka o načinu prevencije i liječenja treba obaviti tek nakon savjetovanja s ginekologom.

Što ako se maternica nakon porođaja ne smanji?

Također se događa da uterus nakon porođaja nije smanjen, ili se polako smanjuje. To može biti posljedica individualnog rada tijela, tijekom trudnoće i porođaja. Što treba zapamtiti? Post-partum osobna higijena je vrlo važna jer je maternica vrlo osjetljiva na infekcije tijekom tog razdoblja. Obavezno čišćenje nakon svakog posjeta toaletu, liječenje šavova i praćenje lochia. Bilo koje nagle promjene (povećanje volumena pražnjenja, njihov prestanak, povratak u hladu koja je već prošla) - razlog za oprez i pregled liječnika!

S lošom kontracepcijom maternice, neki "stručnjaci" savjetuju primjenu hladnoće na donji trbuh. S druge strane, mnogi stručnjaci zabranjuju korištenje ove metode, jer može stimulirati bolesti zdjeličnih organa.

I tako, kako bi se povećala kontraktilna aktivnost maternice, može se učiniti:

1. Masira maternicu. Izvodi se izvana, masažu trbuha od sredine do dna u području maternice. Pokret bi trebao biti nježan i mekan, bez napora.

2. Dojenje. U ovom slučaju, priroda se pobrinula za sve. Dobro utemeljena laktacija, koja utječe na zahtjev bebe vrlo dobro utječe na smanjenje maternice nakon porođaja.

3. Kada se odmara, poželjno je ležati na trbuhu, što pridonosi kontraktilnoj aktivnosti maternice.

4. Čim to postane moguće, u postpartum period, trebali biste se kretati što je više moguće. Aktivnost, minimalna briga oko kuće samo će imati koristi.

5. Medicinska pomoć. Ako jednostavne metode ne pomažu i maternica se ne ugovara nakon poroda, liječnik odluči pomoći ženi s posebnim lijekovima koji stimuliraju kontrakciju maternice.

Pozornost prema sebi i njegu, pravodobno praćenje stručnjaka pomoći će vam da budete zdravi. Bez obzira koliko je bilo teško u postpartum razdoblju, zapamtite, ovaj put će proći i prekrasna radost majčinstva će ostati.

Koliko se uterus smanjuje nakon isporuke?

Tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena u ženskom tijelu: mliječne žlijezde oteklinaju, hormonske promjene postaju osjetljive, i naravno, dijete raste, a uterus se također povećava.

Ovaj organ je jedinstven u svojstvima, jer tijekom trudnoće maternica povećava volumen za više od 500 puta. Pa, nakon rođenja djeteta, postupno se smanjuje.

Kako se maternica ugovara?

Nakon isporuke iznutra, maternica je ogromna rana, a najčešće je oštećena na području gdje je postala placenta, gdje se nalazi velik broj začepljenih posuda. Osim toga, na unutarnjoj površini maternice ostaci su membrana i krvni ugrušci.

Normalno, maternica treba očistiti tijekom prvih 3 dana. U tom procesu značajna je uloga dodijeljena fagocitozi (fagociti - leukociti, koji su sposobni za otapanje bakterija) i ekstracelularnu proteolizu (otapanje bakterija upotrebom proteolitičkih enzima).

Štoviše, ako govorimo o obnovi epitela maternice (unutrašnje obloge), onda se javlja nakon otprilike 3 tjedna, mjesto vezanja posteljice se vraća bliže kraju postporođajnog razdoblja.

Ovdje ćete saznati koje su indikacije za carski rez: vid, itd.

I ovaj članak govori o zapetljanju pupčane vrpce oko vrata.

Koliko će trajati?

Obično, kontrakcija maternice traje prosječno jedan i pol do dva i pol mjeseca. U tom slučaju, najaktivnije smanjenje volumena maternice događa se u prvim danima nakon rođenja.

Dakle, odmah nakon rođenja, veličina maternice u promjeru je oko 12 cm i to omogućava, ako je potrebno, umetanje ruke u maternicu radi uklanjanja ostataka posteljice.

Međutim, već nakon prvog dana ulaza u cervikalni kanal se sužava do točke da je mogu ući samo dva prsta, trećeg dana. Potpuno vanjska ždrijela maternice zatvorit će otprilike trećeg tjedna.

Vrijedno je uzeti u obzir da se proces kontracepcije maternice prati mala bol u grčevima u donjem dijelu trbuha, a oni su najizraženiji i intenzivniji nakon ponovljenih isporuka.

Ako su ove posjekotine vrlo bolne, a nakon savjetovanja s liječnikom, možete koristiti određene lijekove protiv bolova ili antispazmodike kako biste smanjili bol, no bolje je bez njih.

Međutim, događa se da neke majke ne udovoljavaju maternici nakon poroda (atonija) ili ugovora, ali vrlo sporo (hipotenzija).

Obje su opcije opasne za zdravlje žena, jer mogu prouzročiti poremećaj nakon poroda ili brojne druge komplikacije.

Maternica ne dolazi u obzir: što je razlog?

Od najčešćih čimbenika koji utječu na usporavanje kontrakcije maternice nakon porođaja, ginekolozi razlikuju:

 • broj plodova koje nosi žena;
 • mjesto placente;
 • poteškoće tijekom trudnoće ili porođaja;
 • velika težina djeteta;
 • zdravstveno stanje žena itd.

Tako, na primjer, kontrakcija maternice dolazi sporije kod žena čija je trudnoća:

 • višestruko ili komplicirano (hipertenzija, nefropatija, itd.);
 • ako postoji slaba veza placente;
 • plod je bio prilično velik;
 • tijelo žene bila je ozbiljno iscrpljena;
 • radna aktivnost bila je slaba;
 • nakon poroda, žena se ponašala vrlo pasivno i praktički se nije pomakla.

Uopće nije moguće smanjiti uterus u slučaju:

 • njezina zavoja;
 • ozljede rodnog kanala;
 • nerazvijenost;
 • upalni procesi u dodacima i sam uterus (uključujući i prošlost);
 • fibroide (benigni tumor);
 • polihidramnios tijekom trudnoće;
 • poremećaja krvarenja, itd.

I ovaj je članak o rodnom rođenju.

Ako maternica polako spora

Neposredno nakon rođenja djeteta, na trbuh novoizgrađene mame nanosi se hladno grijanje, što pomaže u zaustavljanju krvarenja i ubrzavanju kontrakcije maternice.

Nekoliko dana da će žena biti u rodilištu, liječnici će stalno provjeravati stanje maternice i razinu smanjenja.

A žena se ne smije otpuštati iz bolnice sve dok liječnik ne uvjeri u to da se maternica uobičajeno povlači.

Ako ginekolog vidi da maternica ne može samostalno ugovoriti, on propisuje posebne pripravke za ženu koja povećava kontraktilnu aktivnost (prostaglandini ili oksitocin), kao i, ako je potrebno, vanjsku masažu maternice koja se izvodi kroz prednji trbušni zid.

Dojenje je glavni impuls za ubrzavanje kontrakcije maternice, stoga vam savjetujemo da što prije počnete dojiti bebu.

Također se preporučuje puno kretanja (ako je moguće) i često ležati na trbuhu, ili čak i bolje, spavati na njemu. Nemojte zanemarivati ​​pravila osobne higijene, naime, redovito oprati, liječiti rane, itd.

Značajan utjecaj na razinu kontrakcije maternice ima redovito pražnjenje mokraćnog mjehura. Žene često ne daju ovu činjenicu zbog pozornosti, pogotovo jer ako su rodile unutarnje šavove nakon rođenja, onda mokrenje donosi puno boli. Međutim, unatoč boli, trebali biste pokušati otići na zahod što je češće moguće.

Ako sve gore navedene metode nemaju željeni učinak, a uterus se ionako ne udaljava, čišćenje može biti izlaz. Činjenica je da lochia (postpartum iscjedak) ili dio posteljice može ostati u maternici, ili se žgaravica maternice može blokirati nastalim krvnim ugrušcima.

Bez čišćenja, sve to će vas neizbježno dovesti do razvoja upalnog procesa, a možda ne samo u samom maternici, nego i izvan nje. Ako to ne pomogne, nažalost, posljedice za ženu postaju još ozbiljnije: morate imati operaciju ili, u najgorem slučaju, čak ukloniti uterus.

Ali, srećom, zdrave žene koje slijede sve preporuke liječnika, u pravilu, nemaju ozbiljnih problema s kontrakcijom maternice nakon porođaja. Stoga se brinite za sebe i budite zdravi!

Odlazi li čepnik kada roditi? Ovdje potražite odgovor na ovo pitanje.

I ovaj je članak o kontrakcijama treninga tijekom trudnoće.

Ovaj odjeljak http://puziko.online/planirovanie-beremennosti ima mnogo korisnih informacija o planiranju trudnoće.

Stručni komentar

Ovdje saznajte više o našim stručnjacima.

Najbrže smanjenje organa događa se odmah nakon rođenja djeteta. Prosječna duljina voća je 40-50 centimetara. U utrobi je dijete u presavijenom stanju: noge su pritisnute na tijelo. Duljina maternice prije poroda je 35-38 centimetara, a nakon poroda odmah se skraćuje. Umjesto dvije trećine rasta fetusa veličina maternice postaje usporediva s glavom novorođenčeta.

Hormonska pozadina žene se mijenja. Proizvodnja hormona rasta prestaje. Umjesto toga sintetiziraju tvari namijenjene vraćanju tijela.

Ljudsko tijelo nesumnjivo je jedinstveno. Ali u odnosu na druge sisavce. Glavni procesi su tipične reakcije, a postpartum razdoblje nije iznimka.

Kontrakcija maternice je pokazatelj tijeka postpartum procesa. Samo se veličina maternice može procijeniti na općem stanju puerperala. Kad maternica ugovori normalno, onda sve ide kako treba. Ako postoji kašnjenje u kontrakciji maternice, nije potrebno napraviti skupe testove kako bi se shvatilo da dolazi do ozbiljnih kvarova. I imunološki i hormonski.

Nakon isporuke cezarskog dijela, kontraktilnost maternice je znatno niža nego nakon rođenja kroz rodni kanal.

Dinamika kontrakcije maternice u normalnom postpartum periodu

Nakon lišenja placente, visina dna maternice određuje se na razini pupka. Svaki slijedeći dan nakon poroda, dno maternice se smanjuje za 1,5-2 cm. U trenutku izbacivanja iz rodilišta, šestog dana, visina dna maternice ne smije biti veća od 4-5 cm od utrobe.

Odstupanje kontrakcije maternice najmanje jedan dan smatra se patologijom.

Uzroci subinvolucije maternice

Uzroci usporene kontrakcije maternice mogu biti hormonalni poremećaji, anatomski defekti, infektivni agensi.

Hormonski poremećaji

Nedostatak prolaktina - hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka. Čak iu dojilje ženama, početni pokazatelji prolaktina - glavni roditeljski hormon - ostaju na prilično visokoj razini u prvim danima porodnog razdoblja.

Proizvodnja prolaktina podrazumijeva neposredno oslobađanje oksitocina, hormona koji smanjuje mišiće maternice. Prolaktin je proizveden refleksno, s iritacijom bradavica. Stoga, kod žena s dojenjem, kontrakcija maternice događa se mnogo brže.

Nedostatak prolaktina dovodi do smanjenja kontraktilnosti maternice. Od velike važnosti je središnja regulacija moždanog korteksa. S željenim djetetom proizvodnja prolaktina je znatno veća.

Anatomski uzroci

Ostaci placente, pričvršćeni na zid uterusa, sprečavaju njegovo smanjenje. Baš kao što osoba ne može pomaknuti svoju ruku u bacanje, tako da maternica ne potpuno se smanjiti, vezan priloženim placente režnja.

Okluzija vanjske osme cerviksa, zavoja maternice i druge mudrosti više se odnose na teoriju. Kod normalne kontraktilnosti ti su čimbenici nevažni. Čovjek s istim uspjehom izdišuje zrak, bez obzira na to ima li čeljust ili lažan. Sadržaj maternice slobodno ostavlja šupljinu kontrakcijom mišića.

infekcija

Postpartum infekcija često je nastavak procesa koji je započeo tijekom trudnoće. Infekcija pod sterilnim uvjetima je nemoguća.

Postpartum endometritis razvija se nakon što pate od koronitisa - upale fetalnih membrana. Upalna unutrašnja površina maternice ne reagira na stimulaciju oksitocinom. Maternica postaje slaba, smanjuje - letargično.