Uterus nakon porođaja

Zdravlje

Žensko tijelo ne vraća se u normalu nakon rođenja odmah: rad svih sustava i organa obnavlja se postupno tijekom nekoliko mjeseci. Većina "dobiva" maternicu koja "raste" zajedno s djetetom (taj organ može rasti više od 500 puta), stoga je najviše ozlijeđen. Vraćanje maternice nakon porođaja zahtijeva pravu skrb, vrijeme i kontrolu ginekologa.

Maternica počinje postupno stupiti u dodir nakon rođenja djeteta, a taj proces je jedinstven za svaku ženu, budući da svaki organizam treba "svoje" vrijeme za oporavak.

Što je uterus nakon porođaja?

Iz unutrašnjosti maternica nakon rođenja slična je ogromnoj rani koja je najčešće oštećena na mjestu vezanja posteljice. Osim toga, krvni ugrušci i ostaci fetalne membrane ostaju na svojoj unutarnjoj površini. Maternica treba normalno očistiti tijekom prva 3 dana nakon isporuke.

Uterus se nakon poroda proteže i povećava volumen. Iz nje se ističe lochia, krvavi u prvim danima, upaljač do četvrtog dana, do kraja trećeg postnatalnog tjedna postaju sve više tekućine i svjetlosti i potpuno prolaze 6. tjedan.

Može se govoriti o obnovi unutarnje podstava maternice nakon poroda prije 3. tjedna, te o mjestu vezanja posteljice - na kraju poslijeporođajnog razdoblja.

Dno maternice nakon rođenja nalazi se ispod pupka za 4-5 cm i, kao i njezin gornji dio, ima najveću debljinu.

Koliko dugo traje maternica nakon rađanja?

Tipično, ovaj proces traje 1.5-2.5 mjeseci, a najaktivnija tijekom prvog dana nakon poroda. Na primjer, promjer usnice maternice neposredno nakon porođaja je oko 12 cm, zbog čega ginekolog može umetnuti ruku u maternicu radi uklanjanja ostataka potomstva. No, do kraja prva dva dana, ovaj "ulaz" se postupno sužava, zbog čega se mogu utisnuti samo 2 prsta u maternicu i 1 - trećeg dana.

Kompletno zatvaranje vanjske maternice maternice događa se oko 3. tjedna.

Težina maternice nakon poroda je 1 kg. Sedam dana, već težak oko 500 grama, 21. dana težak 350 grama, a bliže kraju postpartum razdoblja, maternica se vraća na svoju prenatalnu veličinu (približna težina 50 grama).

U procesu kontrakcije maternice nakon porođaja, žene osjećaju malu bol u grčevima u donjem dijelu trbuha, što je intenzivnije i izraženo nakon ponovljenog poroda. Ako su ti redukcije popraćene teškom boli, prije svega trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom, nakon čega će on moći napisati potrebne antispazmike ili anestetike kako bi smanjili bol. Ali ako je moguće, bolje je izdržati i bez lijekova.

Atonia i hipotonija maternice nakon poroda

Nažalost, nisu sve majke koje rade, uterus nakon porođaja je smanjen. Ovo se stanje naziva atonium maternice (drugim riječima, to je izravna posljedica umora mišića), zbog čega se ne smanjuje i dolazi do krvarenja maternice. Atonija je najčešća kod žena koje se umnožavaju, također pri rođenju velikog fetusa, u prisutnosti polihidramnija ili u višestrukim fetusima.

Ponavljanje udova nakon porođaja

Nakon rođenja djeteta u ženskom tijelu pojavljuju se procesi oporavka. Svi organi reproduktivnog sustava prolaze kroz promjene. Maternica nakon poroda je vrlo ozlijeđena.

Maternica je poput obrnute kruške. To je šuplji organ koji se sastoji od glatkih mišića. To je rastegnut zbog isprepletanja mišićnih vlakana i djelovanja hormona tijekom trudnoće.

Stanje maternice u postpartum periodu

Šuplji organ sastoji se od tijela, što je oko 5 cm u prenatalnom stanju, a cerviks veličine 2,5 cm. Kada se dijete rodi, tkiva se protežu i rastu s fetusom.

Obnova ženskih organa nakon porođaja prirodni je proces. Ako je isporuka bila prirodna, maternica se vraća i smanjuje unutar 2 mjeseca.

Postpartum razdoblje je:

 1. rano - 2 sata nakon rođenja poroda;
 2. kasno - do 8 tjedana nakon isporuke.

Ožiljci na maternici nakon poroda su normalni. Teška šteta je u području vezanja posteljice. U ovoj zoni nalaze se većina žila koje su tromboze.

Krvni ugrušci u maternici nakon porođaja i ostaci placente bit će pušteni iz tijela u roku od tri dana. Ove se sekrete nazivaju Lochia.

Epithelizacija (popravak endometrijskog tkiva) javlja se 10-12 dana nakon isporuke. Ožiljak na mjestu pričvršćivanja posteljice liječi do kraja prvog mjeseca.

Maternica nakon rođenja je sterilni organ. Procesi kao što su fagocitoza i proteoliza odvijaju se u šupljoj organi 3-4 dana. Tijekom njih, bakterije u šupljini maternice se otopi uz pomoć fagocita i proteolitičkih enzima.

Prvih dana nakon rođenja djeteta, šuplji organ je previše pokretan zbog napetosti i nedovoljnog tonusa ligamenta. To je vidljivo s ispunjenim mjehura ili rektumom. Ton se stječe za mjesec dana.

Koliko dugo uterus unosi nakon isporuke?

Kontrakcije uterinske šupljine osjeća se kao kontrakcije. Prvog dana nakon isporuke, oni ne cviluju.

Izlučivanje hormona oksitocina kada dojenje dijete uzrokuje mišićne grčeve. Tijekom kontrakcije mišićnog tkiva, krvne žile i limfne žile su komprimirane, a neke su sužene i uništene.

Stanice tkiva koje su se pojavile tijekom trudnoće, umiru i otapaju, a ostatak se smanjuje u volumenu. To doprinosi obnovi maternice nakon poroda.

Promjena tjelesne težine:

 • nakon poroda - 1 kg;
 • nakon 7 dana - 500 - 525 grama;
 • nakon 14 dana - 325 - 330 grama;
 • na kraju postpartum razdoblja - 50 - 65 grama.

Kako bi ubrzali rezove, odmah u sobi za dostavu, nakon rođenja poroda, led ili hladna glava za grijanje stavljaju se na trbuh.

Postpartum parametri maternice:

 • duljina organa je 15-20 cm;
 • njegova poprečna veličina je 12-13 cm;

Dno šupljeg organa nakon procesa porođaja naglo padne, ne dosežući pupak 2,5 cm, a tijelo tijesno dodiruje trbušni zid. Maternica ima gustu strukturu i često pomiče udesno.

Zbog kontrakcija padne za 1 cm dnevno, a na kraju prvog tjedna dno doseže udaljenost između pupka i stidne zone. Već 10. dana maternica je ispod pubisa.

Cervik se oporavlja polako: 12 sati nakon rođenja, njegov promjer će biti 5-6 cm. Sredinom drugog tjedna, unutarnji ždrijelo se zatvara, a vanjski se oblikuje krajem drugog mjeseca nakon rođenja.

Ždrijelo se ne vraća u prvobitni izgled, jer su vlakna tkanine previše rastezljiva. Na temelju toga, ginekolog može odrediti je li žena rodila ili ne.

U početku, usta imaju okrugli otvor. Nakon rođenja, ostaje poprečno presavijeni. Oblik cerviksa varira: ako je ranije izgledalo kao konus, sada je to cilindar. Postupno se svi organi vraćaju na normalu.

Oporavak nakon carskog reza

Budući da operativna dostava uključuje kršenje integriteta maternice, ona se oporavlja sporije. Infekcije i komplikacije mogu usporiti kontrakciju. Oporavak maternice nakon porođaja može biti spor zbog velikog gubitka krvi.

Atoniju i hipotenziju

Šuplje tijelo treba oporavak nakon poroda, maternica ne može uvijek samostalno ugovoriti. Neke žene imaju tu situaciju.

U tim slučajevima nije potrebna medicinska intervencija. Ovo se stanje zove uterinska atonija. Ako su kontrakcije vrlo slabe - hipotenzija.

Najčešći uzroci atonije su:

 • drugo rođenje;
 • prva trudnoća;
 • višestruka trudnoća; Pročitajte više o višestrukoj trudnoći →
 • velika težina i veličina djeteta;
 • razne komplikacije;
 • visoki protok vode;
 • trauma na kanale ili dodatke.

Zavoj maternice nakon porođaja ili patologija njegovog razvoja može pridonijeti nedostatku kontrakcija.

Kako ubrzati kontrakciju maternice nakon poroda?

Stopa oporavka ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • hormone;
 • dob žena;
 • dječji parametri;
 • broj prošlih trudnoća;
 • vrsta radne aktivnosti;
 • visoki protok vode;
 • upala genitalija.

Priroda je mislila preko ženskog tijela na najmanji detalj. Obnova šupljeg tijela javlja se u normativnoj veličini od 1-2 cm dnevno. No, ako se počnu primjećivati ​​manja odstupanja od norme, može se pribjeći ubrzavanju procesa kontrakcije.

Obnova maternice nakon poroda uključuje sljedeće radnje:

 • Ako je maternica mekana, maternica će polako spavati. Učinkovita metoda je masaža vanjske površine trbušne stijenke.
 • Da biste smanjili tijelo nakon porođaja, nanesite hladnu podlogu ili led u želudac. Može se upotrijebiti spazmički stimulans.
 • Pridržavajte se higijene genitalija. Prodor infekcija i raznih komplikacija utječu na sposobnost ugovaranja.
 • Aktivno hodanje.
 • Nemojte dopustiti punjenje mokraćnog mjehura i rektuma.
 • Dojenje. Kod dojenja oksitocin se izlučuje, uzrokujući kontrakcije maternice. Njegovatelj majke brzo vraća maternicu.
 • Postpartum gimnastika, potičući kontrakciju mišića maternice.

Restauracija maternice treba provesti pod strogim medicinskim nadzorom. Svako odstupanje od norme je patologija i zahtijeva kiruršku intervenciju.

Postpartum iscjedak

Krv u maternici nakon poroda nastaje zbog rana na površini. Ispuštanje se zove lochia. Tajna od 3-4 dana je crvena. U ovom trenutku, loci imaju slatki miris krvi.

Kod 20% se sastoji od tekućine iz maternice, a ostatak je nepromijenjena krv. Obnova sluznica maternice počinje odmah nakon isporuke.

Nadalje, lochia postaje blijeda, nalik na ichor. Nakon 20 dana ispuštanje postaje svijetlo u boji i ima tekuću konzistenciju. Normalno lochia izlazi 6 tjedana. Nakon toga prestanu.

Ako ispuštanje traje duže od navedenog razdoblja ili ima neugodan miris - svakako se posavjetujte s liječnikom.

To se može dogoditi iz sljedećih razloga:

 • cerviksna zavoja;
 • u uterusu slabe kontrakcije;
 • okluzija ždrijela s krvnim ugrušcima.

Ovo stanje je opasno jer može ukazivati ​​na upalni proces. Ako je lochia završila peti tjedan ili dulje od devete, trebate kontaktirati ginekologa.

Tijek procesa bez odstupanja:

 1. Pločice su raspršene u šupljini, zbog čega krvarenje od 2-3 dana ima svijetlu crvenu boju.
 2. Tijekom prvih 7 dana nalaze se ostaci placente i atrofirajući endometrij - pražnjenje s ugrušcima.
 3. Nakon 7 dana tekući Lochia ima ružičastu boju.
 4. Postupno izlazi sluz - rezultat aktivnosti fetusa unutar maternice. Tijekom tjedna oni se zaustavljaju.
 5. Nakon mjesec i pol, lochia nestaje i pojavljuje se mrlje.

Koje komplikacije mogu nastati

Nakon rođenja mogu se pojaviti razne komplikacije.

Postkrvarenje krvarenja

Može se početi odmah nakon isporuke. Krvarenje nije popraćeno boli, a može biti jako snažno. Ženin život bez operacije može biti u opasnosti.

Uzroci krvarenja:

 • bilo je nepravilnosti u odvajanju placente i membrana;
 • trauma tijekom porođaja;
 • poremećena kontrakcija maternice.

Za liječenje lijekova i krvi donora. Zbog rizika od krvarenja, žena je uvijek ostavljena nekoliko sati u dvorani.

Podvodnost maternice

Kao rezultat odgađanja nakon poroda, orgulje se znatno smanjuje. Često se ta bolest pojavljuje 6-7. Dana: ugrušci u maternici nakon porođaja ili dio membrane pokrivaju cervikalni kanal.

endometritis

Upala maternice naziva se endometritis. Izgleda zbog zaraze šupljine.

Pojava može biti posljedica sljedećih čimbenika:

 • tvrdi generički proces;
 • posteljica dobro odvojena tijekom isporuke;
 • genitalne bolesti tijekom trudnoće;
 • abortus;
 • smanjen imunitet.

Simptomi endometritisa:

 • visoka vrućica;
 • nakon poroda, uterus boli;
 • truli miris poslijepora.

Radi pravilne dijagnoze, ultrazvuk maternice izvodi se nakon poroda. Kada se ukloni endometritis, šupljina se ispire ili kopči od sadržaja. Nakon operacije, propisani su antibiotici. Pročitajte više: postpartum endometritis →

prolaps

Može se dogoditi da je nakon porođaja uterus spustio. To se događa kao posljedica ozljede mišićnog tkiva dna zdjelice. Ova komplikacija često je podložna ženama koje nose drugo dijete.

Normalno, maternica nakon porođaja na izlasku iz poroda nalazi se u pupku. Dno pada za 1-2 cm dnevno.

Svaka abnormalnost se smatra patologijom. U teškim oblicima može doći do propadanja maternice nakon poroda u rodnici i izaći van.

Neophodno je pravilno liječiti prolaps kako ne bi bili izloženi riziku od infekcije, izostavljanjem unutarnjih organa mokraćnog sustava. Izostavljanjem maternice zabranjuje se seksualni život.

Da biste identificirali moguće patologije 6-9 tjedana nakon poroda, preporučljivo je posjetiti ginekologa. Čak i ako je zdravstveno stanje dobro, nema boli i nelagode.

Ponavljanje udova nakon porođaja

Sve žene zanima kako maternica izgleda nakon porođaja. Šupljina se smanjuje od 40 do 20 cm, a obnovljena je 1-2 cm dnevno. Kako bi rezovi bili normalni, potrebno je povremeno pregledati ginekologa. Postoji mnogo načina za vraćanje maternice.

Tradicionalna medicina

Kopriva ima dobar učinak na kontrakciju maternice. Tri žlice biljke inzistiraju na 0,5 litara. kipuće vode. Dopustite da stoji i ohladi. Pijte 1/2 šalicu 3 puta dnevno.

Ljekarna se može kupiti tinktura vodene paprike. Također pomaže smanjiti maternicu.

Cvjetovi i trava bijelog pepela koriste se u dekocije i pridonose restauraciji šupljeg organa. Brod ne uzrokuje povećanje pritiska. Može se piti s hipertenzijom.

Kada dobro krvari, pomaže da se stavi "pastirska torba". Po danu, možete koristiti zavarivanje 3-4 žlice. žlice trave na 400 ml kipuće vode.

Također, s teškom krvavom Lochia pomaže crvenom gerijanu. Pijte hladni čaj od 2 žličice suhe biljke za dvije šalice kipuće vode. Tekućina mora stajati preko noći. Pijte u malim obrocima tijekom dana.

Postnatalno čišćenje pomaže ubrzati lišće lišća. Tri žlice listova se pere u 600 ml kipuće vode. Dodajte prstohvat soda i piti 200 ml 3 puta svaki dan. Alat je na snazi ​​od 12 dana nakon rođenja.

Metode fizičkog oporavka

Hranjenje bebe oslobađa oksitocin, što utječe na kontrakcije maternice.

Od prvog dana možete napraviti laganu vježbu - postpartum restorativnu gimnastiku. Punjenje treba provoditi na dobro prozračenom području pri optimalnoj temperaturi od 18 do 20 stupnjeva.

Ako osjećate bol, vježbanje bi trebalo zaustaviti ili sami odabrati drugi set vježbi.

Sve složene mjere usmjerene na obnavljanje ženskog tijela trebale bi se provesti u roku od 10-12 tjedana. Prije treninga preporučuje se da odete u WC. Za liječenje punog mjehura, ginekolozi ne savjetuju. Također, treba vježbati nakon dojenja.

Ako postoje komplikacije, kirurgija ili porođaj nakon rupture maternice, vježbe bi se trebale uskladiti s ginekologom.

Kako biste izbjegli komplikacije tijekom poroda, redovito posjećujete ginekolog tijekom trudnoće. Razdoblje oporavka za svaku ženu ide drugačije, ali ako postoje odstupanja od norme - trebate se posavjetovati s liječnikom.

Autor: Khatuna Gabelia, pedijatar
posebno za Mama66.ru

Kontrakcija maternice nakon isporuke: kako ubrzati proces?

Tijekom trudnoće, žensko tijelo se mijenja, a nakon poroda, njegovo oporavak traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a neke značajke ostaju za život. Najvažnija promjena koja je vidljiva svima oko njih je veliki, zaobljeni trb u budućoj majci. Koža, mišići i maternica rastegnuti su kako bi beba bila udobnija unutra. Rođenje djeteta veliki je stres za majčino tijelo. Važna komponenta općeg oporavka je normalna kontrakcija maternice nakon porođaja.

Nažalost, ne uvijek ovo razdoblje prolazi bez komplikacija. U prva dva mjeseca nakon rođenja, potreban je medicinski nadzor kako bi se procjenjivao proces smanjenja i stimulirao u slučaju komplikacija.

Kako se maternica ugovara?

Maternica nakon rođenja djeteta se povećava i rasteže. Očisti se, au isto vrijeme postoji krvavi iscjedak - lochia. Gornji dio maternice je tek ispod pupka, glavni - u trbušnoj šupljini. Zbog istezanja i smanjenog tkiva tkiva ostaje pokretljiv.

Nakon isporuke, dok maternica ugovori, krvne žile i limfne kompresiraju se. Djelomično se osuše, a krvarenje postupno prolazi. Povećana u vezi s rastom fetusnog mišićnog tkiva je smanjena u veličini, a neke stanice umiru i rastopljene.

Unutarnji sloj maternice nakon rođenja djeteta jedna je velika krvarenja. Većina oštećenja na području vezanja placente, postoji mnogo posuda, koje su postupno formirane krvne ugruške. Cijela unutarnja površina sastoji se od krvnih ugrušaka i ostataka fetalne membrane. Bol je uzrokovana kontrakcijom maternice - prirodnim i normalnim procesom.

Kada postporođaj prođe bez komplikacija, utorna šupljina je sterilna 3-4 dana nakon poroda. Pročišćavanje se odvija kroz fagocitozu - proces kojim leukociti apsorbiraju i otapaju bakterije. Važnu ulogu igraju proteolitički enzimi dobiveni iz razgradnih produkata krvnih stanica.

Koliko vremena je potrebno?

Mnoge mlade majke često imaju zabrinutost koliko dugo maternica ugovara nakon rođenja. Ako nema komplikacija, to će trajati oko 6 tjedana. Tijekom tog perioda, težina maternice se smanjuje od 1000 do 60 grama, najintenzivnije promjene se odvijaju u prvih 6-10 dana.

Usporena maternica se oporavlja oko cerviksa. Postupak smanjenja traje tijekom cijelog razdoblja nakon poroda. Promjer unutarnjeg ždrijela maternice nakon djetetova lišća iznosi 10-12 cm, što vam omogućuje ručno uklanjanje dijelova potomstva. Nakon jednog dana, značajno se smanjuje, postaje prohodan za 2 prsta, nakon 3 dana za 1. Nakon tri tjedna potpuno se zatvori.

Koliko vremena uterus će ugovoriti nakon porođaja ovisi o karakteristikama trudnoće i porođaja. U prosjeku traje 1,5-2 mjeseca, ali se može završiti u trajanju od 4 ili 10 tjedana. Takvi pojmovi su varijanta norme.

Razlozi za ne kontrakciju maternice

Vrijeme utroška kontrakcije nakon porođaja može se povećati iz nekoliko razloga:

Svi ti čimbenici se uzimaju u obzir prilikom promatranja liječnika za proces oporavka. Dakle, s višestrukim trudnoćama, normalno trajanje oporavka maternice povećava se za nekoliko tjedana. U takvim situacijama može se propisati medicinska pomoć.

U nekim slučajevima maternica se uopće ne ugovara. Ova komplikacija može obiluje trudnoće, savijati maternicu, upala prsni organi, mioma, benignih tumora i ozbiljnih ozljeda rodnica i povrede zgrušavanja krvi.

Što ako maternica ugovara loše?

Što učiniti tako da maternica ugovara nakon poroda? Odmah nakon isporuke, žena stavlja bocu s toplom vodom s ledom na trbuh. Smanjenje temperature sužava krvne žile, pomaže u smanjenju krvarenja i ubrzava kontrakciju maternice.

U sljedećih nekoliko dana, dok je mlađa majka u porodničkoj bolnici, liječnik svakodnevno provjerava kako se proces oporavka odvija. Ako se na pregledu ustanovi da se dno maternice polako spušta i ostaje meka, tada se zaključuje da je smanjena sposobnost ugovaranja. Prema odlukama liječnika, mogu se uvesti posebni lijekovi koji stimuliraju taj proces (oksitocin, prostaglandini), kao i tijekom masaže kroz trbušni zid.

U mnogim bolnicama za majčinstvo, posebna pažnja posvećuje se poboljšanju dojenja: kada dijete usisava dojku, hormoni se izlučuju u ženskom tijelu kako bi se smanjila maternica.

Ispuštanje iz bolnice obavlja se nakon što liječnik osigura da je proces kontrakcije maternice normalan. U narednih 1,5-2 mjeseca, trebat ćete redovito dolaziti na ginekolog na ambulantnoj osnovi. Ako se tijekom pregleda otkrije da je ždrijelo blokirano krvnim ugrušcima, ili ličja ili dio placente ostaju u maternici, bit će naznačeno čišćenje.

Kako bi to bilo normalno?

Da bi se utvrdilo da li je maternica teško smanjena nakon poroda ili normalne, moguće je nekoliko simptoma.

Ako razdoblje oporavka prolazi bez komplikacija, žena ima:

 • neke nježnosti u mliječnim žlijezdama;
 • u donjem dijelu trbuha - nemir;
 • krvavi, a nakon nekog vremena žućkasto vaginalni iscjedak;
 • bol u perineumu;
 • proljev unutar 1-4 dana nakon poroda.

Maternica se najintenzivnije smanjuje tijekom prvih 10 dana nakon poroda, a tijekom tog razdoblja simptomi se izražavaju. Na kraju 6 tjedana gotovo se prolaze.

Najčešće, poremećaj nakon poroda je podnošljiv, ali u nekim je ženama prag osjetljivosti smanjen i potrebne su joj lijekove. Da biste smanjili bol koji prati kontrakciju maternice, možete uzeti No-shpu, Ibuprofen, Naproxen, upotrijebite čepiće diklofenaka.

Što učiniti tako da maternica ugovara brže?

Svaka žena će biti korisna znati kako ubrzati smanjenje maternice nakon poroda.

Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

 1. Dojiti. Ako su bradavice nadražene tijekom tog razdoblja, dolazi do proizvodnje hormona, uključujući prolaktin, što pridonosi kontrakciji maternice. Što prije započne hranjenje, to bolje.
 2. Nemojte se prebaciti na krevet za odmor i kretati što je više moguće: hodati, raditi domaću zadaću, brinuti se o bebi. Međutim, ako je isporuka bila komplicirana, tada bi se trebala raspraviti s liječnikom o mogućnosti tjelesne aktivnosti.
 3. Spavajte na trbuhu, osobito tijekom dana.
 4. Za praćenje higijene genitalnih organa: operite nekoliko puta dnevno (i prvi put - nakon svakog posjeta toaletu), za liječenje rana.
 5. Pražnjenje mjehura u prvom pokušaju, čak i ako donosi nelagodu. Češće - što je brže uterus će se ugovoriti.
 6. Gimnastika nakon porođaja za kontrakciju maternice temelji se na kontrakciji trbušnih mišića, perineuma, vagine i kretanja dijafragme uz pomoć disanja.

Postoje slučajevi kada sve te metode ne pomažu, budući da maternici nije dopušteno smanjiti ostatke lochia ili posteljice nakon poroda, možete samo pomoći pri postupku čišćenja. Izvodi se pod općom anestezijom uz pomoć posebnog alata, slično žlici s rupom. Nemojte se bojati tih manipulacija, bez njih neizbježni razvoj upale maternice i organa koji se nalaze u blizini.

Kontrakcija maternice nakon rođenja temelj je za oporavak cijelog organizma. Taj se proces treba odvijati neovisno, u roku od 1,5 do 2 mjeseca. Ali s komplikacijama koje prate trudnoću i porođaj, kao i sa slabijim ženskim zdravljem, uterus dugo ostaje rastegnut, proširen. U tim slučajevima potrebna je medicinska njega. Moguće je ubrzati oporavak prilagodbom dojenja, poštujući pravila higijene i obavljajući sve moguće tjelesne napore, uključujući i posebnu gimnastiku.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Kontrakcija maternice nakon poroda. Što tražiti

Porod - to je uvijek veliki stres za tijelo zhenschiny.I nije odmah dođe u normu.Postepenno radnih tijela natrag u prenatalnom sostoyaniyu.Osobenno za sve trudnoće maternica prolazi kroz promjene. Uostalom, to je oko 500 puta veće, a za njezino oporavak, to traje ne dan ili dva, ali puno više vremena, uz pravilnu njegu i promatranje ginekologa.

Postpartum razdoblje (6-8 tjedana nakon isporuke) je vrlo težak trenutak, postoji fizička i emocionalna prilagodba.

Svi organi i sustavi podliježu obrnutom oporavka i postoje znakovi koji se ne žene da uzimaju rozhavshey.Naprimer os maternice može se razlikovati od poroda prorez kao što su, a žena koja ne rađa sve. Nakon poroda, maternica je rastegnuta, a njezin se volumen povećava, također se smanjuje i ostaje od njega lochii, nakon poroda. Koji su u prvim danima vrlo slični mjesečnom, a zatim se osvjetljavaju i njihov se broj postupno smanjuje.

Koliko brzo maternica ugovara?

Za povratak maternice u uobičajenu veličinu potrebno je 1-1,5 mjeseci. Najčešće se smanjuje u prvim danima nakon rođenja, izgubivši otprilike polovicu težine u tjednu.

Neposredno nakon poroda, promjer cervikalne ždrijelice iznosi 10-12 cm, što vam omogućuje da obavite ručni pregled i uklonite ostatke potomstva. Na kraju prvog dana možete unijeti 2 prsta, a treći dan samo jedan. Nakon porođaja, približna težina iznosi 1 kg, duljina 15-20 cm, poprečna veličina je 12-13 cm. Stopa oporavka maternice ovisi o određenom tijeku rada i trudnoći.

Zašto maternica nije ugovaranje?

Liječnici prepoznaju nekoliko uzroka koji utječu na kontrakciju maternice u postpartum periodu.

 • značajke trudnoće i porođaja
 • koliko plodova
 • mjesto placente
 • težinu bebe
 • žensko stanje zdravlja

Na primjer, ako žena ima više trudnoća komplicira preeklampsije i niske pričvršćivanje posteljice, uz činjenicu žena slaba i beba rođena u neposrednoj blizini, kontrakcije maternice će biti vrlo slab i treba više vremena da se oporavi.

Također, maternica se uopće neće ugovoriti nakon porođaja, ako je to:

 • mokra trudnoće
 • zavoj maternice
 • liječenih ili postojećih upalnih procesa zdjeličnih organa
 • fibroma uterusa, benignih tumora, čvorova
 • poremećaj krvarenja
 • ozljede rodnog kanala.

Proces kontrakcije maternice provjerava se u rodilištu. Neposredno nakon poroda, žena se stavlja na hladan želudac kako bi zaustavio krvarenje, kako bi se ubrzao smanjenje. Ako se maternica sama ne ugovara, žena dodatno propisuje lijekove koji će ubrzati ovaj proces (na primjer, oksitocin), također možete masažu dnu maternice.

Ako su rezovi vrlo bolni, koriste se bolni ubojice ili antispazmodici. Važnu ulogu u ranim danima igra higijena genitalnih organa (pranje, šivanje), koja će spriječiti pojavu infekcije u maternici, koja je nakon rođenja vrlo osjetljiva na njih.

Vrlo je važno prilagoditi laktaciju, hraniti na zahtjev, ležati na trbuhu i kretati se puno - to poboljšava kontraktilnu aktivnost maternice. Ako se uterus jako smanji, a postnatalne sekrecije, ostatke posteljice, kasni u njegovoj šupljini, to će dovesti do upalnog procesa, što zauzvrat može rezultirati čišćenjem. Ponekad čak i zahtijeva operaciju ili čak uklanjanje maternice.

U svakom slučaju, ako primijetite da je izbijanje postalo oštro bogato, pojavio se neugodan miris, ili se naglo zaustavio, kontaktirajte ginekologa koga vjerujete.

Koliko se uterus smanjuje nakon isporuke?

Tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena u ženskom tijelu: mliječne žlijezde oteklinaju, hormonske promjene postaju osjetljive, i naravno, dijete raste, a uterus se također povećava.

Ovaj organ je jedinstven u svojstvima, jer tijekom trudnoće maternica povećava volumen za više od 500 puta. Pa, nakon rođenja djeteta, postupno se smanjuje.

Kako se maternica ugovara?

Nakon isporuke iznutra, maternica je ogromna rana, a najčešće je oštećena na području gdje je postala placenta, gdje se nalazi velik broj začepljenih posuda. Osim toga, na unutarnjoj površini maternice ostaci su membrana i krvni ugrušci.

Normalno, maternica treba očistiti tijekom prvih 3 dana. U tom procesu značajna je uloga dodijeljena fagocitozi (fagociti - leukociti, koji su sposobni za otapanje bakterija) i ekstracelularnu proteolizu (otapanje bakterija upotrebom proteolitičkih enzima).

Štoviše, ako govorimo o obnovi epitela maternice (unutrašnje obloge), onda se javlja nakon otprilike 3 tjedna, mjesto vezanja posteljice se vraća bliže kraju postporođajnog razdoblja.

Ovdje ćete saznati koje su indikacije za carski rez: vid, itd.

I ovaj članak govori o zapetljanju pupčane vrpce oko vrata.

Koliko će trajati?

Obično, kontrakcija maternice traje prosječno jedan i pol do dva i pol mjeseca. U tom slučaju, najaktivnije smanjenje volumena maternice događa se u prvim danima nakon rođenja.

Dakle, odmah nakon rođenja, veličina maternice u promjeru je oko 12 cm i to omogućava, ako je potrebno, umetanje ruke u maternicu radi uklanjanja ostataka posteljice.

Međutim, već nakon prvog dana ulaza u cervikalni kanal se sužava do točke da je mogu ući samo dva prsta, trećeg dana. Potpuno vanjska ždrijela maternice zatvorit će otprilike trećeg tjedna.

Vrijedno je uzeti u obzir da se proces kontracepcije maternice prati mala bol u grčevima u donjem dijelu trbuha, a oni su najizraženiji i intenzivniji nakon ponovljenih isporuka.

Ako su ove posjekotine vrlo bolne, a nakon savjetovanja s liječnikom, možete koristiti određene lijekove protiv bolova ili antispazmodike kako biste smanjili bol, no bolje je bez njih.

Međutim, događa se da neke majke ne udovoljavaju maternici nakon poroda (atonija) ili ugovora, ali vrlo sporo (hipotenzija).

Obje su opcije opasne za zdravlje žena, jer mogu prouzročiti poremećaj nakon poroda ili brojne druge komplikacije.

Maternica ne dolazi u obzir: što je razlog?

Od najčešćih čimbenika koji utječu na usporavanje kontrakcije maternice nakon porođaja, ginekolozi razlikuju:

 • broj plodova koje nosi žena;
 • mjesto placente;
 • poteškoće tijekom trudnoće ili porođaja;
 • velika težina djeteta;
 • zdravstveno stanje žena itd.

Tako, na primjer, kontrakcija maternice dolazi sporije kod žena čija je trudnoća:

 • višestruko ili komplicirano (hipertenzija, nefropatija, itd.);
 • ako postoji slaba veza placente;
 • plod je bio prilično velik;
 • tijelo žene bila je ozbiljno iscrpljena;
 • radna aktivnost bila je slaba;
 • nakon poroda, žena se ponašala vrlo pasivno i praktički se nije pomakla.

Uopće nije moguće smanjiti uterus u slučaju:

 • njezina zavoja;
 • ozljede rodnog kanala;
 • nerazvijenost;
 • upalni procesi u dodacima i sam uterus (uključujući i prošlost);
 • fibroide (benigni tumor);
 • polihidramnios tijekom trudnoće;
 • poremećaja krvarenja, itd.

I ovaj je članak o rodnom rođenju.

Ako maternica polako spora

Neposredno nakon rođenja djeteta, na trbuh novoizgrađene mame nanosi se hladno grijanje, što pomaže u zaustavljanju krvarenja i ubrzavanju kontrakcije maternice.

Nekoliko dana da će žena biti u rodilištu, liječnici će stalno provjeravati stanje maternice i razinu smanjenja.

A žena se ne smije otpuštati iz bolnice sve dok liječnik ne uvjeri u to da se maternica uobičajeno povlači.

Ako ginekolog vidi da maternica ne može samostalno ugovoriti, on propisuje posebne pripravke za ženu koja povećava kontraktilnu aktivnost (prostaglandini ili oksitocin), kao i, ako je potrebno, vanjsku masažu maternice koja se izvodi kroz prednji trbušni zid.

Dojenje je glavni impuls za ubrzavanje kontrakcije maternice, stoga vam savjetujemo da što prije počnete dojiti bebu.

Također se preporučuje puno kretanja (ako je moguće) i često ležati na trbuhu, ili čak i bolje, spavati na njemu. Nemojte zanemarivati ​​pravila osobne higijene, naime, redovito oprati, liječiti rane, itd.

Značajan utjecaj na razinu kontrakcije maternice ima redovito pražnjenje mokraćnog mjehura. Žene često ne daju ovu činjenicu zbog pozornosti, pogotovo jer ako su rodile unutarnje šavove nakon rođenja, onda mokrenje donosi puno boli. Međutim, unatoč boli, trebali biste pokušati otići na zahod što je češće moguće.

Ako sve gore navedene metode nemaju željeni učinak, a uterus se ionako ne udaljava, čišćenje može biti izlaz. Činjenica je da lochia (postpartum iscjedak) ili dio posteljice može ostati u maternici, ili se žgaravica maternice može blokirati nastalim krvnim ugrušcima.

Bez čišćenja, sve to će vas neizbježno dovesti do razvoja upalnog procesa, a možda ne samo u samom maternici, nego i izvan nje. Ako to ne pomogne, nažalost, posljedice za ženu postaju još ozbiljnije: morate imati operaciju ili, u najgorem slučaju, čak ukloniti uterus.

Ali, srećom, zdrave žene koje slijede sve preporuke liječnika, u pravilu, nemaju ozbiljnih problema s kontrakcijom maternice nakon porođaja. Stoga se brinite za sebe i budite zdravi!

Odlazi li čepnik kada roditi? Ovdje potražite odgovor na ovo pitanje.

I ovaj je članak o kontrakcijama treninga tijekom trudnoće.

Ovaj odjeljak http://puziko.online/planirovanie-beremennosti ima mnogo korisnih informacija o planiranju trudnoće.

Stručni komentar

Ovdje saznajte više o našim stručnjacima.

Najbrže smanjenje organa događa se odmah nakon rođenja djeteta. Prosječna duljina voća je 40-50 centimetara. U utrobi je dijete u presavijenom stanju: noge su pritisnute na tijelo. Duljina maternice prije poroda je 35-38 centimetara, a nakon poroda odmah se skraćuje. Umjesto dvije trećine rasta fetusa veličina maternice postaje usporediva s glavom novorođenčeta.

Hormonska pozadina žene se mijenja. Proizvodnja hormona rasta prestaje. Umjesto toga sintetiziraju tvari namijenjene vraćanju tijela.

Ljudsko tijelo nesumnjivo je jedinstveno. Ali u odnosu na druge sisavce. Glavni procesi su tipične reakcije, a postpartum razdoblje nije iznimka.

Kontrakcija maternice je pokazatelj tijeka postpartum procesa. Samo se veličina maternice može procijeniti na općem stanju puerperala. Kad maternica ugovori normalno, onda sve ide kako treba. Ako postoji kašnjenje u kontrakciji maternice, nije potrebno napraviti skupe testove kako bi se shvatilo da dolazi do ozbiljnih kvarova. I imunološki i hormonski.

Nakon isporuke cezarskog dijela, kontraktilnost maternice je znatno niža nego nakon rođenja kroz rodni kanal.

Dinamika kontrakcije maternice u normalnom postpartum periodu

Nakon lišenja placente, visina dna maternice određuje se na razini pupka. Svaki slijedeći dan nakon poroda, dno maternice se smanjuje za 1,5-2 cm. U trenutku izbacivanja iz rodilišta, šestog dana, visina dna maternice ne smije biti veća od 4-5 cm od utrobe.

Odstupanje kontrakcije maternice najmanje jedan dan smatra se patologijom.

Uzroci subinvolucije maternice

Uzroci usporene kontrakcije maternice mogu biti hormonalni poremećaji, anatomski defekti, infektivni agensi.

Hormonski poremećaji

Nedostatak prolaktina - hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka. Čak iu dojilje ženama, početni pokazatelji prolaktina - glavni roditeljski hormon - ostaju na prilično visokoj razini u prvim danima porodnog razdoblja.

Proizvodnja prolaktina podrazumijeva neposredno oslobađanje oksitocina, hormona koji smanjuje mišiće maternice. Prolaktin je proizveden refleksno, s iritacijom bradavica. Stoga, kod žena s dojenjem, kontrakcija maternice događa se mnogo brže.

Nedostatak prolaktina dovodi do smanjenja kontraktilnosti maternice. Od velike važnosti je središnja regulacija moždanog korteksa. S željenim djetetom proizvodnja prolaktina je znatno veća.

Anatomski uzroci

Ostaci placente, pričvršćeni na zid uterusa, sprečavaju njegovo smanjenje. Baš kao što osoba ne može pomaknuti svoju ruku u bacanje, tako da maternica ne potpuno se smanjiti, vezan priloženim placente režnja.

Okluzija vanjske osme cerviksa, zavoja maternice i druge mudrosti više se odnose na teoriju. Kod normalne kontraktilnosti ti su čimbenici nevažni. Čovjek s istim uspjehom izdišuje zrak, bez obzira na to ima li čeljust ili lažan. Sadržaj maternice slobodno ostavlja šupljinu kontrakcijom mišića.

infekcija

Postpartum infekcija često je nastavak procesa koji je započeo tijekom trudnoće. Infekcija pod sterilnim uvjetima je nemoguća.

Postpartum endometritis razvija se nakon što pate od koronitisa - upale fetalnih membrana. Upalna unutrašnja površina maternice ne reagira na stimulaciju oksitocinom. Maternica postaje slaba, smanjuje - letargično.

Proces kontracepcije maternice nakon poroda - kako to ide i koliko dugo traje

U procesu nošenja fetusa cijelo žensko tijelo, devet mjeseci, potpuno se mijenja. Glavne promjene prolaze kroz maternicu, jer ovaj organ raste u veličini s djetetom. Postupno nakon rođenja, vraća se u izvornu veličinu, tj. Smanjuje se. Koliko dugo kontrakcija maternice odvija nakon porođaja ovisi o individualnim karakteristikama djevojke.

Kako se to događa?

Neposredno nakon generičke aktivnosti maternica je slična većoj otvorenoj rani, posebno u području gdje je placenta pričvršćena, jer postoji veliki broj kapilara. Nakon isporuke, nakupljaju se krvni ugrušci, sluz, čestice epitela u maternici. Tri dana, organ se čisti kada izlazi krv. Kada se to dogodi, fiziološki proces nastaje kada leukociti i razni enzimi otape patogene mikroorganizme.

Tijekom prvog mjeseca i pol mlada majka opaža protok krvi iz vagine. Oni se zovu lochia u medicini i ukazuju na normalnu kontrakciju maternice nakon porođaja i obnavljanje organa reprodukcije. Nakon rođenja djeteta, tijelo dramatično postaje manje od dva puta, a njegova veličina svakodnevno se smanjuje za nekoliko centimetara. Ako tijekom uterusa težina maternice doseže jedan kilogram, do kraja mjeseca njegova težina je samo 50 g.

Važno je! Mnogo sporije treba smanjiti vrat tijela, u usporedbi s tijelom. Potpuno ovaj dio nikada neće oporaviti, nakon prvog rođenja maternica maternice izgleda kao cilindrični oblik.

Mnoge se žene pitaju koliko se utroba smanjuje nakon poroda. Na ovo pitanje ne može se jednoznačno odgovoriti. Prosječno razdoblje oporavka traje dva mjeseca.

Trajanje postupka

Kontrakcija maternice nakon rođenja traje neko vrijeme, što ovisi o mnogim čimbenicima, kako unutarnjim tako i vanjskim. Najbrži proces oporavka odvija se u prvim danima nakon rođenja. Pokazatelji smanjenja mišića su prilično dobri, težina tijela je smanjena za pola, baš kao i vanjski, padne nekoliko centimetara odjednom i postaje nešto više od pupka na mjestu.

Koliko dugo cervix smanjuje? Vrata su potpuno zatvorena tek krajem mjeseca, oko trećeg tjedna. U tom razdoblju osobito je opasno da se uključe u nezaštićeni seks. Važno je napomenuti da proces redukcije uvijek prati neudobnost:

 • bol u leđima;
 • donja bol u trbuhu;
 • opća slabost.

Koliko dugo uterus unosi nakon isporuke? Liječnici nazivaju prosječno razdoblje tijekom kojeg je tijelo smanjeno - jedan i pol - dva mjeseca. Međutim, sve je čisto individualno, ponekad je proces puno brži, au ostalim slučajevima dolazi do problema.

Trajanje procesa kontrakcije maternice je čisto individualno.

Razlozi za bez ikakvih smanjenja

Neki čimbenici utječu na proces usporavanja.

 1. Višestruka trudnoća. Budući da se maternica širi dva puta više, razdoblje oporavka traje duže.
 2. Niska vezanost posteljice.
 3. Veliki voće. Isti slučaj kao i kod višestrukih trudnoća.
 4. Slaba generička aktivnost.
 5. Iscrpljenje tijela prije porođaja.
 6. Infleksije.
 7. Ozljede ramenog kanala.
 8. Maternica je nerazvijena.
 9. Upala u reproduktivne organe.
 10. Neoplazme u organu.
 11. Mnogo vode.
 12. Krv ne ugrozi.

Već u bolnici, liječnici pomažu ženi u oporavku maternice. Bolesnici stavljaju led na želudac, kada placenta odlazi, ubrizgavaju oksitocin. U budućnosti, sama žena kontrolira proces. Ako genitalni organ ne smanjuje, iako su poduzete razne metode koje bi mogle utjecati pozitivno o situaciji, ona se dodjeljuje za čišćenje šupljine ili uklanjanje maternice, ako postoje upalni procesi.

U nekim slučajevima kontrakcija maternice se ne opaža nakon poroda.

Mogući problemi

Nisu sve majke koje su rodile mame vratile svoje organe bez problema. Koje komplikacije nastaju kod ženskog tijela u postpartum periodu?

 1. Loša kontrakcija maternice nakon drugog rođenja, pa čak i prva.
 2. Endometritis i druge infekcije.
 3. Krvarenje.

Često su ove faze međusobno povezane. Na primjer, uzrok krvarenja je polagano ugovorio uterus. Kako bi se spriječile pojave komplikacija, potrebno je osigurati preventivne mjere, pažljivo pratiti higijenu i osobno zdravlje, te redovito posjećivati ​​ginekologa. Ako postoje problemi, liječnik će preporučiti injekcije oksitocina ili antibiotika, ovisno o prirodi bolesti.

Kako ubrzati?

Prvi način da se maternica brže učvrsti je primjena leda na podlogu. To obično rade primalje u porodničkoj bolnici nakon poroda, ako liječnik dostavi takav nalog. Dakle, nakon što se proces ispuštanja placente zaustavi od krvarenja, maternica se brzo može riješiti krvnih ugrušaka.

U pravilu, sa zida rodilišta, liječnici odlaze mumije s normalnom dinamikom u obnovi reproduktivnog organa. Inače se propisuje hormonska terapija ili masaža. U tom razdoblju osobito je važno dojiti dijete, jer tijekom hranjenja hormoni se proizvode u pravoj količini, što ima pozitivan učinak na kontrakciju maternice.

Važnu ulogu igraju redoviti posjeti toaletu. Često pražnjenje mokraćnog mjehura je preduvjet za brzu kontrakciju organa, pozitivna se dinamika pojavljuje za samo nekoliko dana. Čak i ako su šavovi nametnuti tako da prvi put dovode bol tijekom mokrenja, ne biste trebali zanemariti želju vlastitog tijela. Isto je slučaj s crijevima, koji također treba stalno i pravodobno očistiti tako da maternica ugovara brzo.

Važno je! Pokret je život. Za mišiće brzo ugovoriti, ne morate cijelo vrijeme leži u krevetu. Redovite šetnje s djetetom na svježem zraku, jednostavne vježbe ujutro ne samo da će dati naplatu vitalnosti, već i pridonose brzom oporavku maternice.

Što je duže reproduktivni organ obnovljen, veća je vjerojatnost da žena očisti šupljinu krvnih ugrušaka koji ne mogu sami izaći. Ako to nije učinjeno, tada može započeti upala, tada žene u radu potpuno gube maternicu kao rezultat kirurške intervencije kako bi spasili život pacijenta. Definitivno se može reći da su to ekstremne mjere, a prije nego što provede takvu operaciju, liječnici analiziraju sve rizike i nedostatke ove odluke.

Tjelesna aktivnost će ubrzati kontrakciju maternice.

Što ovisi kontrakcija maternice?

Postoje situacije koje prirodno utječu na razdoblje tijekom kojeg se reproduktivni organ mora oporaviti.

 1. Umjetno rođenje. Ponekad se dogodi da je kašnjenje potrebno prekidati. U tom se slučaju tijelo može zbuniti, a maternica se smanjuje za tri tjedna.
 2. Ponovljena isporuka. Rođenje drugog i sljedećeg djeteta također utječe na dugo trajanje maternice. Osim toga, pojačavaju se i neugodni osjećaji u donjem dijelu trbuha, a nova se pojavila majka koja je zabrinuta zbog glavobolja, ponekad i vrtoglavice. Često liječnici preporučuju uzimanje tableta protiv bolova.
 3. Rođenje blizanaca ili blizanaca. Takva trudnoća - povećan stres za tijelo. Mišić se proteže još više nego obično, stoga se treba smanjiti dulje nego obično. Tijekom poroda, postoji veliki gubitak krvi, stoga morate proći kroz naravno.
 4. Carski rez. Često, nakon operativnog rada, liječnici odmah imenuju mame kako bi prošli niz tableta koji bi ubrzali proces oporavka maternice. To je zato što glavni napor koji tijelo troši na činjenicu da je velika rana zacjeljivana što je prije moguće. Možemo razgovarati o potpunom oporavku samo dva mjeseca kasnije, ali ne ranije.

Treba imati na umu da žensko tijelo dolazi do života nakon trudnoće, a isporuka nije uvijek uobičajena, mnogo ovisi o načinu života i zdravlju mame.

Nakon rođenja blizanaca, tijelo treba više vremena da se oporavi

normalno,

Do dana kada se žena iz rada napusti iz bolnice, njezina maternica bi trebala biti na razini koja nije viša od pet centimetara, iznad maternice. Ako postoje drugi pokazatelji, onda se radi o patološkom procesu.

Normalno, uterus se brzo smanjuje, za oko dva centimetra po danu. Dojenje također utječe na to, tijekom kojeg se proizvodi tvari kao što je prolaktin, ima pozitivan učinak na kontrakciju organa. Važno je da se posteljica potpuno odmakne, a ostatci izlaze u prva tri dana nakon što se mrvice pojavljuju u svjetlost.

Ako se tijekom trudnoće zamislio neku vrstu infekcije, a onda u takvom opasnom razdoblju ona će početi njegov razvoj, pa ako povijest bavila upale, iskusni liječnik mora uzeti tu činjenicu u obzir i početi hitno liječenje.

Prva pomoć za oporavak maternice je u rodilištu, ako liječnici za nekoliko dana ne mogu pozitivno utjecati na ovaj proces, to je dodatno tretirati žene već u bolnici.

Kontrakcija maternice i smanjenje njezine veličine do izvornika, koje su bile prije trudnoće, javlja se u postpartum razdoblju, što je rano i kasno. Rano traje dva sata nakon isporuke, a potonji traje gotovo dva do dva i pol mjeseca. Krvavi ugrušci dolaze u obliku iscjedka (lohii), ukazuju na to da se tijelo normalno sklapa. Rana na maternici, gdje je placenta pričvršćena, liječi u roku od dva tjedna nakon rođenja. Kako bi se ubrzao proces oporavka mišića, potrebno je na vrijeme posjetiti toalet i dojiti novorođenče.

Koliko uterus ugovara nakon poroda i kako ubrzati oporavak

Maternica - glavni organ poroda - podliježe značajnim promjenama tijekom trudnoće, porođaja i nakon njih. To i ne čudi, jer ga drži žensku energiju i daje snagu za rađanje u novi život, pouzdanu zaštitu i udoban utočište za nerođeno dijete. Nakon što se dijete rodi, maternica se postupno smanjuje, vraća se na prethodno, pregenerativno stanje, kao i cijelo tijelo mlade majke. Kako i koliko dugo ovaj proces traje?

Zašto uterus ugovara

Maternica - žensko tijelo, koje se sastoji od tijela i vrata, koja ima jedinstvenu sposobnost da se pruži zbog svoje strukture (mišića i vezivnih vlakana, isprepliću jedni s drugima), dobru opskrbu krvlju i utjecajem hormona.

Oblik maternice nalikuje obrnutoj kruškari

Kada je žena trudna, maternica raste s djetetom. Nakon rođenja djeteta, ona je u rastegnutom stanju, dok je vrlo pokretna, ton tkiva je smanjen. Pored bebe, sadržavao je placentu i amnionsku tekućinu koja je zauzeta velikim prostorom. Postupno, maternica je obnovljena, tj. Izbrisana (sve nepotrebno ide s lochia - krvarenje) i smanjuje se. To je zbog učinka hormona oksitocina, koji se proizvodi tijekom dojenja. Maternica postaje manja zbog resorpcije i smrti stanica koje su se pojavile tijekom trudnoće. I premda neće postati iste veličine, u odsutnosti patoloških procesa, u prosjeku će se u razdoblju od 1,5 do 2 mjeseca smanjiti na stalne parametre koji se neće mijenjati do sljedeće trudnoće. Budući da ovisi o individualnim karakteristikama žene, vrijeme oporavka varira od 4 do 10 tjedana.

Značajke obnavljanja

Vraćanje maternice na svoj prvobitni položaj (u području zdjelice), kontrakcija do normalne veličine naziva se involucija. Žena koja je samo rodila ima sljedeće karakteristike:

 • linearne dimenzije su 38 cm i 24 cm, preko - 25 cm;
 • vrat promjera oko 10-14 cm;
 • težina veća od kilograma;
 • volumen je oko 5000 ml;
 • mjesto gornjeg dijela - samo ispod pupka i dna - u trbušnoj šupljini;
 • stanje unutar otvorene rane, osobito krvarenje gdje je postala placenta, prisutnost ostataka membrana i zgusnuta krv.

Glasnoća maternice do kraja trudnoće povećana je 500 puta.

U normalnom stanju maternice je mali: dužina tijela od oko 5 cm, vrat - malo više od 2 cm u prvim danima nakon isporuke ubrzano smanjuje, a zatim postupno usporiti te procese..

Neposredno nakon poroda, maternica je 2 cm iznad razine pupka. Ponekad se malo pomakne na jednu stranu. Postupno to ide od pupka do stidne području, dnevni prosjek 1 cm. Nakon 5-7 dana, to se već kreće u malom bazenu, a na 10. vratio u prvobitno mjesto.

Proces oporavka cerviksa je duži. 12 sati nakon poroda, promjer je 5-6 cm, a nakon jednoga dana jako se smanjuje, prolazi dva prsta, nakon tri dana - jedan, potpuno se zatvori nakon tri tjedna.

Cerviks kao univerzalni vojnik obavlja različite funkcije ovisno o potrebama ženskog tijela. Obično odgovornost uključuje zaštitu maternice od ulaska stranih mikroorganizama, vode, tampona i drugih problema. Pod povoljnim uvjetima, vrat je da se sperma kreće u potrazi za jajnim stanicama. Tijekom trudnoće ona štiti bebu, dopuštajući mu da ostane u maternici. Tijekom poroda, njegova je vrijednost također teško predvidjeti.

Nakon 6-8 tjedana formira se vanjski uterus maternice. Nakon prirodnog porođaja i carski rez, vidljivo je drugačiji, jer su tkiva organa uvelike rastegnuta. Ako za žene koje nisu rodile, ždrijelo ima okruglo rupu, a nakon poroda je razlomljena, a oblik promijeni - od konusnog do valjkastog.

Ginekolozi mogu odrediti je li žena rodila ili ne po izgledu cerviksa.

Liječenje unutarnje površine (endometrija) dovršeno je za 10-12 dana, a mjesto vezanja posteljice obnavlja se do kraja 3. tjedna nakon rođenja.

Uz veličinu mijenja se i masa tijela. Ako maternica uterusa ima težinu od 50 g, a odmah nakon poroda, teži 1 kg. Tjedan dana nakon pojave beba rođena ovaj parametar iznosi 500 g, za dva tjedna - malo više od 300 Krajem postnatalnom težine razdoblje maternice je oko 60 g (u pravilu, malo više nego prije rođenja).

U prosjeku, nakon mjesec i pol, maternica je potpuno obnovljena

Sve brojke su proizvoljne, jer brzina oporavka organa ovisi o različitim čimbenicima:

 • hormonska pozadina žene;
 • njezino doba;
 • značajke tijeka rada.

Dakle, nakon češkog dijela, maternica se vraća normalno duže zbog kršenja njegovog integriteta. Ako se operacija planira, prirodni mehanizmi kontraktilne aktivnosti uterusa nisu pokrenuti. Da bi ih izazvao, žena je uvedena u tijelo umjetni hormon oksitocin.

Sljedeći čimbenici mogu usporiti oporavak:

 • visoki protok vode;
 • višestruka trudnoća;
 • velika težina i veličina djeteta;
 • komplikacije trudnoće i porođaja;
 • upalni procesi u tijelu;
 • trauma na rodni kanal ili dodatke;
 • zavoja maternice i drugih patologija organa.

Znakovi normalne kontrakcije

Ako se oporavak odvija bez patologija, žena ima sljedeće uvjete:

 • nelagoda na mjestu uterusa;
 • bolna senzacija u donjem dijelu trbuha, slična kontrakcijama, osobito kada se hrani dijete (u ovom trenutku intenzivno proizvodi oksitocin, uzrokujući kontrakcije maternice);
 • nelagoda u području genitalija;
 • uočavanje, koje na kraju postaje žućkasto ili prozirno - lochia.

Ti su simptomi najizraženiji u prvom tjednu nakon rođenja, a zatim se postepeno nestaju. Trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom ako su prisutni sljedeći simptomi:

 • nelagoda se ne smanjuje nakon dva tjedna;
 • bolovi nisu grčevi, ali stalni, bolni;
 • postoji porast temperature.

Kako pomoći ako su kontrakcije bolne

Involucija maternice - prirodni proces, ali često bolan, sličan kontrakcijama. Najčešće to možete podnijeti. Ako žena osjeća jaku bol koja ometa normalan život, pribježi posebnim sredstvima, na primjer, trebate:

 1. Održavajte pozitivan stav. Bilo koja je bol privremena, proći će. Štoviše, najteži i neugodniji - porođaj - je gotov.
 2. Gledajte svoj dah. Bit će to što je bilo korisno tijekom borbi.
 3. Pruža toplinu i pritisak na trbuh. Za to možete koristiti grijaću podlogu. Laganje na trbuhu također će pomoći.
 4. Brzo ispraznite mjehur, inače sprečava maternicu da se ugovara i vrati na svoje mjesto.
 5. Za masažu trbuha. To ne zahtijeva posebne vještine, pogodne poteze u smjeru kazaljke na satu.
 6. Uzmite lijek protiv bolova za tešku bol. Ako to možete podnijeti, ne preporuča se piti lijekove jer mogu prodrijeti u majčino mlijeko.
Prihvaćanje boli protiv bolova opravdano je samo u slučaju teške slabosti

Popularni lijekovi za ublažavanje boli kontrakcija maternice nakon poroda:

 1. Ne-spa ili Drotaverine. Lijek uklanja grčeve, smanjuje oticanje i upale mišića, poboljšavajući opskrbu krvlju organa. To ima brz učinak. Smanjuje osjetljivost maternice na oksitocin, opuštajući ga. Dostupan u obliku tableta i otopina za intramuskularnu i intravenoznu primjenu. Prijem u obliku tableta dovodi do postizanja maksimalnog učinka nakon 45 - 60 minuta nakon primjene, uvođenje otopine omogućuje vam da učinak osjetite maksimalno za pola sata. Potpuno izlučuje 72 sata. Budući da nema kliničkih podataka o učinku lijeka na dojenčad, moguće je koristiti lijek tijekom dojenja samo kako to propisuje liječnik. Trošak od šest tableta - od 50 rubalja, 25 ampula - od 450 rubalja. No-shpa je izvrstan antispasmodic
 2. Naproksen. Lijek ima protuupalni i analgetski učinak. Naproxen doseže maksimalnu koncentraciju krvi nakon 2-3 sata nakon ingestije, a nakon 15 sati eliminira se iz tijela. Mlade majke mogu ga koristiti u obliku tableta, suspenzija, supozitorija (svijeće). Budući da ulazi u majčino mlijeko u malim količinama, koristi se s oprezom tijekom dojenja. Vrijedi lijek od 180 rubalja za 30 tableta.
 3. Ibuprofen. Lijek se koristi za slabu bol, ima protuupalni učinak. Vrijedi za 15-20 minuta. Maksimalni učinak postiže se unutar 1-2 sata nakon primjene i traje nekoliko sati. Kada je uporaba dojenja dopuštena u ograničenim količinama. Ibuprofen se proizvodi u obliku tableta, koji košta 50 rubalja za 20 komada. Ibuprofen neće se nositi s teškom boli
 4. Ketonal. Lijek ima analgetski, protuupalni, antipiretički učinak, vrlo učinkovit. Može se koristiti u obliku tableta, kapsula, supozitorija, otopine za intramuskularnu i intravenoznu primjenu. Često je propisano ženama koje su rodile, iako ne postoje klinički podaci o njegovom učinku na laktaciju, stoga se treba koristiti s oprezom. Tablete koštaju od 200 rubalja za 20 komada, svijeće - od 240 za 12 komada, kapsule za oralnu primjenu - oko 110 rubalja za 25 komada, 10 ampula otopine - od 250 rubalja.
 5. Homeopatski lijekovi (Kaulofillum, Sepia i drugi). Sve su u posljednje vrijeme sve popularniji, budući da djeluju lagano, bez uzimanja velikih doza. Njihova uporaba je moguća samo pod nadzorom stručnjaka.

Točna doza, učestalost i trajanje lijeka određuje liječnik, uzimajući u obzir ozbiljnost različitih simptoma.

Kako ubrzati proces oporavka

Neposredno nakon poroda, na ženinu trbuhu stavlja se hladna glava za grijanje, koja suzbija krvne žile, smanjuje krvarenje, ubrzava kontrakcije maternice. U budućnosti, pod utjecajem oksitocina, maternica se mora ugovoriti. U bolnici redovito se prate ovaj proces od strane stručnjaka. Ponekad je potrebno samo vrijeme da se oporavi maternica, ali i izvan pomoći. Sljedeće preporuke bit će na snazi:

 • obavlja vanjsku masažu površine abdominalnog zida;
 • stavite hladnu vodu ili led u želudac; Hladno doprinosi kontrakciji maternice nakon poroda
 • slijedite pravila osobne higijene kako biste spriječili prodiranje infekcije u tijelo, komplikacije nakon poroda;
 • izbjegavajte puno punjenje mokraćnog mjehura i rektuma, na vrijeme da odete u zahod;
 • hodati, kretati se više;
 • dojiti kako bi stimulirala proizvodnju oksitocina;
 • spavati na trbuhu.
Spavanje na želucu pridonosi brzom oporavku maternice nakon porođaja

Folk lijekovi za smanjenje maternice

Postoje folklorni lijekovi koji mogu olakšati tijek perioda oporavka i ubrzati njezin tijek:

 1. Infuzije biljaka. Najučinkovitije su koprive, pastirska torbica, bijela tkanina, polje, svibnja i brežuljci od malina. Kako bi se pripremila ljekovita infuzija, 6-7 žlica biljke izlijeva se s litrom kipuće vode i ostavlja se da se ulijeva nekoliko sati. Pijte ovaj lijek pola stakla tri puta dnevno.
 2. Tinktura vodene paprike. Prodajemo u apoteku i doprinosi smanjenju maternice. Budući da je sastav ove tinkture etilni alkohol, koristi se tijekom dojenja s oprezom u malim količinama. Potrebna je konzultacija s specijalistom.
 3. Svježi sok od viburnuma. Dnevna doza ove prirodne medicine je tri žlice. Viburnum sok - savršen lijek za ubrzavanje oporavka maternice

Međutim, važno je pratiti reakciju djeteta na takva sredstva. Ako dijete ima bilo koji osip kože, tjeskoba i probleme s probavnim traktom, lijek treba zaustaviti. Prije liječenja obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Neke žene preporučuju upotrebu rakije za brzi oporavak. Međutim, kod dojenja takav lijek je kontraindiciran.

lijekovi

Lijekovi za rano utiskivanje maternice sadrže umjetni hormon oksitocin. Ovo je:

 1. Gifototsin. Lijek je biljnog podrijetla, stimulira aktivnost mišića i sprječava prekomjerno uništavanje krvnih žila.
 2. Demoksitotsin. Osim poticanja kontrakcija maternice, lakktaza se spriječi.
 3. Pituitrin. Sastoji se od vazopresina, jača krvne žile. Pituitrin je dostupan u ampulama za injektiranje.
 4. Ergotal. Sadrži biljne sastojke.

Također se može uspješno koristiti i homeopatski lijekovi (Millefolium, Sekale, Hamamelis, Sabina), stvoreni na osnovi komponenata biljnog podrijetla. Imaju blaži učinak na tijelo.

tjelovježba

Od prvog dana nakon rođenja, ako se osjećate dobro, možete napraviti posebne vježbe za vraćanje tijela. Takva gimnastika se provodi u dobro prozračenom prostoru na ugodnoj temperaturi.

Vježbe se trebaju redovito provoditi dva mjeseca, postupno povećavajući opterećenje. Kada bolni osjećaji ne bi trebali biti izvedeni. Također je zabranjeno nakon operacije, rupture maternice. Preporučuju se sljedeće vježbe:

 • sporo savijanje i ravnanje nogu povezanih; Možete početi vježbe za smanjenje maternice gotovo odmah nakon rođenja
 • izmjenična napetost i opuštanje stopala;
 • duboko disanje koje dolazi iz trbuha;
 • ljuljanje u različitim smjerovima na teretanu; Vježbe na gimnastičkoj igri pomoći će ne samo da brzo vratiti tkivo maternice, već i zadržati ton svih mišića
 • stiskanje i opuštanje mišića perineuma (Kegelova gimnastika).

Tehnika za provedbu potonjeg je kako slijedi:

 1. Lezi, stavi ruke na trbuh. Dok izdišete, iscijedite mišiće perineuma, napete, kao da želite zaustaviti mokrenje. Ostanite na tom položaju, polako broje do pet. Onda se oko pet godina postupno opusti. Ponovite do deset puta.
 2. Brzo stisnite i opustite mišiće perineuma, donoseći broj ponavljanja do 15 puta.

Postoje i druge opcije za izvođenje ovih vježbi. Nakon prakticiranja, to se može učiniti svaki put, čim se pojavi slobodno vrijeme (sjedi u transportu ili stoji u redu) jer su potpuno nevidljivi drugima.

Video: sve o Kegelovim vježbama


Ako maternica pregovara prebrzo

Ponekad se dogodi da se maternica ugovara vrlo brzo, pogotovo kada se suočavaju s multiparativnim ženama. Proces je popraćen teškim krvarenjem, bolom. S ovim se možete nositi slijedeći iste preporuke kao i za olakšanje boli:

 • motorna aktivnost;
 • hodanje na svježem zraku;
 • česte izlete na zahod;
 • stroking trbuh u krug.

Smanjenje patologije nakon porođaja

U rijetkim slučajevima dolazi do patoloških stanja. Najčešće komplikacije su savijanje cerviksa i zatvaranje ždrijela s krvnim ugrušcima.

Cervix zavoj

Zavoj cerviksa u većini slučajeva je kongenitalna anomalija, ali najčešće se pojavljuje u postpartum periodu. Maternica rastezljiva nakon trudnoće može se vrlo brzo vratiti na prethodnu poziciju, ali se ne uklapa ispravno. Uzrok patologije ponekad postaje:

 • infekcija malih zdjelica iz genitalnog trakta ili od ozljeda;
 • bolest debelog crijeva ili mjehura;
 • prisutnost unutarnjeg tumora.

Nakon pregleda ginekologa ili tijekom ultrazvučnog pregleda detektira se pomicanje maternice u odnosu na cerviks i malu zdjelicu. Za liječenje ove patologije propisuje složene lijekove, fizioterapiju, posebnu gimnastiku.

Zavoj cerviksa može dovesti do poteškoća sa začećem i nelagodom tijekom intimnog kontakta

Zatvaranje grla krvnim ugrušcima

Nagli gubitak iscjedka u ranom razdoblju nakon porođaja treba upozoriti na ženu, jer to može ukazivati ​​na blokadu krvnih ugrušaka u zgradi. Istodobno se opaža bol u donjem dijelu trbuha i groznica. A alarmantan simptom je i dugo debelo pražnjenje koje se tijekom vremena ne razvija. Mogu biti s mukom i neugodni mirisi. Ovo stanje zahtijeva hitan tretman, a liječnik će odabrati shemu.

Glavni kriterij za oporavak žene nakon porođaja je stanje maternice. U roku od 1,5-2 mjeseca, vraća se u svoj izvorni obrazac. U pravilu, to je prirodni proces koji ne zahtijeva vanjsku intervenciju. Mobilni stil života, dobro utemeljena dojenja, osobna higijena pomoći će prevladati teško razdoblje bez posljedica. Međutim, u nekim slučajevima, tijelo treba pomoć. Nakon što se obratio liječniku na vrijeme, moguće je riješiti sve složene zadatke koji su se pojavili u postpartum periodu.