Planiranje trudnoće: koje testove trebate prenijeti ljudima i gdje se to može učiniti?

Hrana

Uspješna koncepcija i daljnji zdravi razvoj djeteta ovisi ne samo o zdravstvenom stanju majke. Čovjek se preporučuje podvrgnuti opsežnom liječničkom pregledu prije zamišljanja djeteta. Na temelju primljenih informacija, liječnik adekvatno procjenjuje stanje budućeg očinskog tijela.

Ako postoje problemi, stručnjak će propisati odgovarajuću terapiju. Pa kakvi se testovi daju za koncipiranje djeteta i gdje se to treba učiniti? Odgovori dalje.

Svrha promjene je uklanjanje rizika

Potrebno je provesti puno medicinsko ispitivanje kako bi prolazili ne samo mamac, već i supružnik. Neispravan rad organskih sustava sprječava dijete za koncepcijom. Prisutnost upalnih procesa ili spolno prenosivih infektivnih sredstava povećava rizik od razvoja bolesti fetusa različite težine.

Prepoznavanje i uklanjanje negativnih efekata pomoći će pravovremeno posjetiti urolog. Liječnik će provesti vanjski pregled i zakazati test. Studijski program uključuje posjet terapeutu koji na temelju pozitivnih rezultata ispitivanja i obiteljske povijesti može uputiti čovjeka na usko fokusirane stručnjake. Nakon odgovarajućeg liječenja, rizik od prirođenih bolesti bit će značajno smanjen.

vrijednost

Preporuča se proći testove i proći kroz istraživanja 3-4 mjeseca prije začeća. Pojam analiza djelovanja na krvi i spermi (sve vrste istraživanja, uključujući identifikaciju infektivnim agensima) je 90 dana od dana dostave.

PCR testovi vrijede od 3 do 6 mjeseci. Ubod od uretre za održavanje STI vrijedi od 10 do 30 dana.

Fluorogram - 6 mjeseci.

Uvod u temeljna istraživanja

Čovjek može biti nositelj skrivenih infekcija. Kada seksualnog prijenosa u ženskom tijelu za vrijeme oplodnje patogena koje mogu izazvati štetu na plod. Smrt u fetusu ili anomalije u razvoju.

Terapeut se bavi općim pregledom tijela. Liječnik određuje skrivene infekcije i propisuje odgovarajući tretman. Opći pregled u kombinaciji s brojnim studijama osigurava da nema simptoma ozbiljnih bolesti.

trening

Prije davanja krvi za laboratorijske testove, preporuča se ne jesti hranu 12 sati. U jutro je potrebno donirati krv za biokemijsku analizu, dok za opću analizu postoji vrijeme tijekom dana. 3-4 dana prije istraživanja potrebno je prestati konzumirati alkohol i poželjno pušiti. Osim toga, uoči ispitivanja, ne preporuča se jesti prženu, začinjenu i začinjenu hranu.

Popis potrebnih

Studije su podijeljene na dodatne i obvezne (glavne). Potonji su potrebni kako bi se dobile primarne informacije o upalnim i infektivnim procesima u tijelu. Na temelju nalaza, liječnik donosi kliničku dijagnozu i propisuje liječenje. Obvezne analize uključuju:

 • Opći test krvi. Istraživanje se provodi na temelju stanja krvi uzete iz prsta ili vene. Stručnjaci u laboratoriju izračunavaju krvne elemente - crvene krvne stanice, trombocite, leukocite. Broj potonjih ukazuje na prisutnost infektivnih i upalnih bolesti uzrokovanih patogenim mikroorganizmima.

Stanje eritrocita i hemoglobina omogućuju dijagnozu anemije, dok broj krvnih pločica povećava ili smanjuje zgrušavanje krvi. Uz odstupanja tih pokazatelja od norme, čovjek se šalje za dodatne studije.

 • Krvna biokemija. Za obavljanje biokemijske analize potrebno je donirati krv iz vena. Provjera brojnih pokazatelja kemijskih elemenata u krvnoj plazmi odražava rad organa i sustava. Analiza otkriva latentne kronične bolesti i dijagnosticira bolest u početnim fazama razvoja. Liječnik procjenjuje stanje endokrinog, kardiovaskularnog, mokraćnog, imunološkog sustava.
 • Prisutnost infekcija. Ova analiza potvrđuje ili opovrgava sadržaj tijela HIV, hepatitis B, C, RW (sifilis). Ako postoje pozitivni rezultati, preporučuje se otkazivanje planiranja trudnoće. Postoji visoki rizik prijenosa infektivnog sredstva na embrij i seksualni partner. Ako supružnici inzistiraju na začeću, trudnoća prolazi pod nadzorom stručnjaka.
 • Hemostasiogram ili koagulogram. Studija identificira različite pokazatelje zgrušavanja krvi. Muški pokazatelji ne utječu na trudnoću i fetus, ali mogu uzrokovati značajnu štetu zdravlju muškaraca uz značajna odstupanja od norme. Stoga je ova analiza obično uključena u standardni plan istraživanja.
 • Fluorografski. Rendgenski snimak prsnog koša otkriva prisutnost tuberkuloze, koja zahtijeva hitno liječenje drugih plućnih bolesti. Rok valjanosti je 12 mjeseci od trenutka izlaganja.
 • Analiza mokraće. Studija daje pregled stanja muškog urinarnog sustava. Povećani broj bijelih krvnih stanica i crvenih krvnih stanica ukazuje na aktivni upalni proces, praćen krvarenjem u organe mokraćnog sustava.

  Sadržaj soli ukazuje na predispoziciju za formiranje bubrežnih kamenaca. U slučaju odstupanja od norme, čovjek treba primiti pregled i liječenje od nefrologa i / ili urologa. Ako postoji infekcija, koja se može prenositi putem spolnog odnosa, postoji rizik da pronađete problema s začeća i naknadne trudnoće.

 • Krvni tip i Rh faktor. Ovo je popis standardnih analiza. Najvažniji pokazatelj je osi rhesus, jer se može razlikovati od majčine rhesus, a ta razlika može utjecati na tijek trudnoće. Na temelju rezultata laboratorijskih istraživanja, liječnik prepoznaje mogućnost razvoja sukoba između majke i fetusa tijekom trudnoće.
 • Popis dodatnih provjera

  Čovjek podliježe dodatnim istraživanjima s negativnim pokazateljima osnovnih testova. U nedostatku pozitivne reakcije na prisutnost upalnih i zaraznih procesa, oni otkrivaju razlog nemogućnosti začeća tijekom aktivnih pokušaja.

  TORCH

  Takve studije uključuju krv za TORCH infekciju. TORCH je zbirka bolesti koje predstavljaju rizik za embrionalni razvoj tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Bolesti uključuju toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirus, herpes.

  Svrha istraživanja je otkrivanje prisutnosti ili odsutnosti antitijela kao što su IgG i IgM u krvi supružnika i njihovog titra. Potpuni nedostatak od njih kaže da je čovjek zdrav, a nije susret s infekcijom, prisutnost IgG ukazuje na to da je tijelo već u kontaktu s virusom, drugim riječima, bio bolestan, a prisutnost IgM tipa protutijela - akutne faze infekcije, za koju planiranje trudnoća se odgađa strogo do potpunog oporavka.

  Prisutnost spolno prenosivih infekcija

  Prisutnost u tijelu čovjeka izaziva upalu bolesti koja može utjecati na vjerojatnost i tijek trudnoće. Najčešća i najpreciznija metoda za otkrivanje infekcije je lančana reakcija polimeraze (PCR). Detekcija patogena je moguća kroz proučavanje razmazivanja sluznice muškog uretre.

  Metoda omogućava da se detektira prisutnost bakterija Mycoplasma (, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia, gardnerellas, Trichomonas, Ureaplasma) i virusa (Herpes simplex, Epstein-Barr virus, citomegalovirus, humanog papilomavirusa). Također vam omogućuje prepoznavanje toksoplazme.

  Sadržaj bilo kojeg uzročnika genitalnih infekcija u testnom materijalu ukazuje na razvoj odgovarajuće bolesti. Potrebno je odmah liječiti i privremeno otkazati planiranje trudnoće.

  sjeme

  Ako se trudnoća nije dogodila tijekom duljeg razdoblja dok aktivni pokušaji oba partnera, onda se provodi čovjek kako bi se identificirali problemi s mogućnošću začeća od strane čovjeka. Metoda je studija spermija pod mikroskopom. Omogućuje određivanje statusa spermija:

  1. količina;
  2. koncentracija;
  3. morfološka struktura;
  4. mobilnost i brzina kretanja.

  Studija također daje ideju o stanju testisa, funkcioniranju prostate, genitalnih žlijezda male veličine. Dobivene informacije omogućuju izvući zaključke o sposobnosti muškog sperma da oplodi jaje. U slučaju dijagnoze neplodnosti, liječnik određuje taktiku liječenja i daje daljnju prognozu o učinkovitosti terapije.

  Potrebno je započeti pripremu za ovaj postupak 3-4 dana prije testa. Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

  • potrošnja alkoholnih pića i energetskih napitaka je kontraindicirana;
  • uporaba opojnih droga strogo je zabranjena;
  • nemojte jesti začinjene, začinjene i ukiseljene hrane;
  • radijacija je kontraindicirana;
  • izbjegavati prekomjerno hlađenje i pregrijavanje;
  • treba se suzdržati od seksualnog kontakta;
  • ukidanje tableta za spavanje, lijekova protiv bolova;
  • izbjegavajte stresne situacije.

  Materijal za ispitivanje - sjeme koje se oslobađa tijekom masturbacije. Između primitka materijala i laboratorijskih manipulacija trebalo bi trajati najviše 3 sata.

  Istraživanje tajne prostate

  U slučaju razdoblju urologu inspekcije u odstupanjima u morfološkoj strukturi prostate ili s znakovima prostate neispravnog rada (bol u međice, učestalo mokrenje, bol u raspodjeli uretre) dodjeljuje čovjeku niz studija prostate sekreta.

  Tajna se oslobađa iz uretre tijekom postupka masaže, nakon čega se skuplja u epruveti. Materijal se isporučuje u laboratorij. Metoda mikroskopije određena je prisutnošću upalnih procesa, kao i funkcioniranjem prostate.

  Laboratorijski tehničar obavlja sjetvu, što vam omogućuje prepoznavanje bakterijske okoline koja uzrokuje upalu. Na temelju dobivenih podataka liječnik bira adekvatnu i učinkovitu metodu liječenja.

  Genetske studije

  Imenovan muškarcima starijim od 35 godina, ili s nasljednim bolestima, deformacijama djece, mrtvorođenju, neplodnosti u povijesti. Odluku o imenovanju analiza donosi genetičar, a njegovo savjetovanje donosi vodeći liječnik u planiranju.

  Gdje prijeći na dijete?

  Raspon medicinskih ustanova za ispitivanje je vrlo širok.

  Pravovremeno pripremanje i testiranje prije trudnoće omogućuje izbjegavanje negativnih posljedica. Istraživanje i testiranje traju duže - 2-4 mjeseca. U nekim slučajevima, više ili manje, kao dodatni tretman je potrebno ili ništa nije potrebno jer je osoba zdrava. Međutim, planiranje trudnoće ne zahtijeva žurbu. Ozbiljni stav i kompetentna priprema pridonose rađanju zdravog djeteta.

  Kakvu vrstu pregleda trebate proći prije trudnoće - testove za trudnice i očeve

  Planiranje trudnoće pomaže roditeljima koji se očekuju da se pravilno pripremaju za razdoblje trudnoće i porođaja. Liječnici preporučuju početak planiranja 3-4 mjeseca prije zamišljanja djeteta ili čak godinu dana. Tijekom tog vremena, žena priprema svoje tijelo za razvoj novog života, a čovjek radi sve kako bi oplodnja bila uspješna.

  Glavna faza planiranja djeteta je anketa. U braku bi trebao proći zajedno kako bi provjerili zdravlje oba partnera. Kakve preglede trebate proslijediti budućem roditelju? U našem novom članku dobit ćete detaljan odgovor na ovo pitanje.

  Značajke planiranja trudnoće

  Planiranje trudnoće najvažnije je u životu djevojke koja namjerava proizvoditi zdravu potomstvo. Potpuni pregled prije zamišljanja djeteta mora se prenijeti na sve pacijente.

  Posebnu pozornost treba posvetiti medicinskim mjerama za žene s kroničnom bolesti ili onima koji su imali prethodni neuspjeh trudnoće (propušteni pobačaj, ektopični ili pobačaj). Priprema za oplodnju pomoći će zaštiti trudnice od mogućih problema tijekom trudnoće.

  Kada je par odlučio imati dijete, prvo što treba učiniti jest da posjetite ginekolog i da mu kažete o svim seksualnim problemima, zdravstvenim pritužbama i neuspjesima u smislu začeća, ako ih ima. Liječnik će sastaviti algoritam za ispitivanje i reći pacijentu kada i kojem liječniku će morati proći.

  I žene i muškarci trebaju se pripremiti za trudnoću. U oko polovici slučajeva oplodnje, to nije zbog muških faktora.

  Stoga je savjetovanje ginekologu najbolje doći do dva partnera. Promatrajući sve preporuke i prolazeći sve testove, par će moći napraviti i roditi zdravo dijete.

  Gdje položiti prethodni ispit? U općinskim klinikama prema OMS politici ili privatnim medicinskim ustanovama kao dio plaćenog programa pripreme trudnoće.

  Ispitivanje prije planiranja trudnoće

  Za muškarca i ženu sastavlja se pojedinačni popis događaja koji se moraju položiti kao dio liječničkog pregleda.

  Pokušajmo detaljnije ispitati koji su postupci uključeni u ovaj popis.

  Za muškarce

  Unatoč činjenici da će beba imati djevojku, pola djetetovih gena bit će od oca. Stoga, on također mora posjetiti liječnike. Istina, čovjek će morati proći ne toliko mnogo postupaka kao djevojka.

  Budući otac mora proći:

  1. Opća analiza i urina (pomaže u određivanju postojanja zaraznih ili upalnih procesa u tijelu, pokazuje opće zdravstveno stanje tijela).
  2. Test krvi za grupu i Rh faktor (potrebno je utvrditi postoje li rizici Rh-sukoba s djevojkom i djetetom).
  3. Test krvi za definiciju spolno prenosivih bolesti (ako postoje bilo kakve patologije, oni moraju biti izliječeni prije oplodnje).

  Ako je potrebno, liječnik propisuje niz dodatnih studija:

  • hormonalni test krvi;
  • sjeme;
  • test prostate.

  Ako su rezultati studije normalni, ali djevojka ne uspije zatrudnjeti, seksualnim partnerima dodjeljuje se test kompatibilnosti.

  Za žene

  Prva stvar koju žena treba učiniti prije trudnoće je posjetiti ginekologiju.

  Na recepciji u klinici, pacijentu treba obavijestiti je li imala bilo kakvih problema s njezinim zdravljem ili prethodnom trudnoćom. I također pokazati svoju medicinsku evidenciju kako liječnik može vidjeti cijelu sliku zdravlja budućih majki. Nakon ginekološkog pregleda i pregleda medicinske evidencije, liječnik sastavlja ispitni program.

  Majku koja očekuje da prođe sljedeće liječnike:

  1. Ginekolog. Ovo je liječnik koji će pratiti djevojku tijekom trudnoće i nakon poroda, pa je potrebno posjetiti.
  2. Zubar. Ispitivanje usne šupljine i pravodobno liječenje zubi zuba minimizira rizik od razvoja zaraznih bolesti tijekom porođaja.
  3. Otorinolaringolog. Kronične i infektivne bolesti organa sluha, vida i disanja mogu nepovoljno utjecati na razvoj fetusa.
  4. Kardiolog. Bolesti kardiovaskularnog sustava mogu negativno utjecati na trudnoću i porođaj. Stoga, prije planiranja djeteta, važno je saznati postoji li kakva opasnost i ono što opterećuje srce može izdržati.
  5. Alergije. Dok nosi bebu, kronične bolesti mogu biti pogoršane. Liječnik će vam pomoći da saznate je li djevojka alergična i što točno. Ti podaci još uvijek trebaju ginekologa da znaju koji lijekovi i proizvodi mogu dodijeliti djevojčicu.

  Popis ženskih anketa uključuje:

  • ginekološki test;
  • opća analiza krvi i urina;
  • biokemijski test krvi;
  • uzimanje uzorka iz cerviksa za PCR studije;
  • isporuka hormonalnih analiza;
  • ultrazvuk;
  • test za prisutnost u tijelu virusnih stanica herpesa, rubeole, papiloma virusa;
  • test za HIV, AIDS, sifilis, tuberkulozu;
  • test za E. coli;
  • dijagnostika zgrušavanja krvi;
  • hepatitis test;
  • kolposkopija.

  Svi testovi se uzimaju na određeni dan menstruacijskog ciklusa. Prilikom davanja smjernica za dijagnozu liječnik treba savjetovati pacijenta kada treba poduzeti ovo ili onaj test.

  Ako postoji neka netočnost u prikupljenoj povijesti, onda se bračni par šalje genetici. Genetska istraživanja će otkriti postoje li bolesti i rizik od razvoja patologija u fetusu.

  Dodatne metode ankete za žene

  Kada prema rezultatima dijagnoze postoje bilo kakve abnormalnosti, liječnik propisuje dodatne studije za točnu dijagnozu i dodjeljuje ispravan tretman.

  Pogledajmo što je uključeno u kompleks dodatnih dijagnostičkih metoda.

  Ako postoje problemi s vratom cerviksa i vaginom

  Ako je pacijentu identificiran upalni procesi u vagini, tada je propisana bakterijska kultura za mikroflore. Test određuje osjetljivost na antibakterijske lijekove, otkriva je li žena trichominia ili gonoreja.

  Kada su pečata vidljiva na cerviksu, izvodi se kolposkopija. Tijekom postupka, liječnik uz pomoć posebnog uređaja s povećalom pregledava zidove maternice i otkrije koji je problem.

  Kada se promjene u analizi detektiraju

  Ako su testovi krvi ili urina otkriveni abnormalnosti ili prisutnosti antitijela, potencijalni roditelji upućuju se na terapeuta. Na temelju rezultata dijagnoze, terapeut gleda na koji stručnjak treba poslati roditelje.

  Ovisno o rezultatima, pacijenti se mogu upućivati ​​na:

  1. Hematolog.
  2. Zarazne bolesti
  3. Hepatologist.
  4. Endokrinolog.
  5. Veneremologu.

  Specijalist će provesti ponovno ispitivanje, a ako je dijagnoza potvrđena, propisati odgovarajući tretman za problem.

  Pri otkrivanju patologije s ultrazvukom

  Ako postoje problemi s reproduktivnim organima ili maternicom, operacija može biti neophodna. Ako je uzrok lošeg zdravlja leži u niskoj aktivnosti štitne žlijezde, onda se žena šalje da donira krv kako bi odredila razine hormona. Ovdje to neće učiniti bez savjetovanja s endokrinologom. Može zahtijevati hormonsku terapiju.

  Neki bolesnici su uplašeni velikim popisom medicinskih događaja. Uostalom, oni će proći više od mjesec dana. Ali nemojte se bojati unaprijed. Ako je djevojka mlada i zdrava, dijagnoza će proći brzo i bez problema.

  U slučaju odstupanja, bolje je započeti složeni tretman. To će pomoći u izbjegavanju mogućih komplikacija i povećati šanse za podnošenje i dojenje zdravom i snažnom djetetu.

  Kako poboljšati rezultate ankete

  Kako bi poboljšali rezultate ankete, stručnjaci preporučuju parovima da odreknu loših navika (pušenje, alkohol) za 1-2 mjeseca i svjesno uzmu svoje zdravlje. Najbolje je pregledati prehranu i dnevni režim.

  Na primjer, preporuča se da se trudna majka uključi u prehranu više zelenila, voća, povrća, žitarica i mesa. Nemojte piti soda, koktela i alkohola, ali sokovi, smoothije, čaj, voćni napitci. Količina kofeina također treba smanjiti.

  Svježi zrak će zasititi tijelo kisikom, pomoći opustiti i odmotati. Bit će dobro ako budući roditelji provode više vremena na ulici.

  Ginekolozi također preporučuju, nakon konzultacija, da počnu uzimati posebne vitamine za jačanje tijela i pripremu za novu poziciju. Najčešće, pacijenti su propisana folna kiselina za poboljšanje reproduktivnog sustava.

  Čovjek se također mora brinuti za svoje zdravlje, tako da je koncepcija uspješna, a dijete se rodilo snažno i snažno. Preporuča se da se ogradite od stresa, uzbuđenja, eksplozija emocija. Bolje je da budući otac igra sportove, ali važno je zapamtiti da tjelesna aktivnost treba donijeti užitak i energiju, a ne iscrpiti tijelo.

  Seksualno djelovanje prije dijagnoze bolje je smanjiti. Nakon što su svi testovi završeni i liječnik kaže da je zdravlje budućih roditelja normalno, imat ćete vremena za spolni odnos kako biste zamislili bebu.

  Algoritam akcija pri planiranju trudnoće objašnjava ginekologa.

  zaključak

  Trudnoća je poseban period u životu svakog roditelja. Da bi to moglo biti uspješno, a kod nošenja bebe nije bilo problema, par treba pravilno planirati ovo razdoblje.

  Prije nego što zatrudnite, trebali biste podvrgnuti opsežnom liječničkom pregledu kako biste bili sigurni da vam stanje zdravlja omogućuje da imate dijete i da nema rizika od pobačaja. Nema ništa strašno o dijagnostici, naprotiv, to je civilizirani i učinkovit način za brigu o vašem zdravlju i zdravlju budućnosti djece.

  Vjerujem da je planiranje trudnoće izuzetno važno za buduće zdravlje djeteta. Mnogi parovi ne obraćaju pozornost na to, pa čak i ako je planirana trudnoća, nema preliminarnih studija. Analize prije buduće trudnoće znatno pomažu smanjiti rizik od intrauterine infekcije, čak i ako majka ima jednu. Kao što kažu, prethodno je zabilježeno. Previše je bolesti skriveno, bez vidljivih znakova. No, djeca, koja su posebno osjetljiva na različite bolesti zbog neformiranog imuniteta, mogu oštro reagirati na infekcije koje majka prelazi u fetus. Potrebno je preuzeti odgovorni pristup budućoj trudnoći kako bi uklonili sve moguće rizike. Sve zdrave djece!

  Pa, ako se prije planiranja trudnoće šalje na testiranje. U našoj gradskoj klinici uzeli su samo mrlju i citologiju od mene, liječnik opće prakse napisao je opće testove. To je sve. Dobio sam sljedeći odgovor: "Ostali testovi ne bi trebali biti besplatni, baš kao što zatrudni. Ako želiš - predajem naknadu u centrima. " Samo jedna analiza zatražila je da prođe obveznu naknadu - STI.
  Iako nakon dvije trudnoće mogu reći da ako prepoznate problem u žena prije trudnoće, to se može izliječiti, uključujući antibiotike. Budući da inače (ako postoje neke bolesti), trudnoća može proći komplikacija, a ne sve bolesti mogu biti tretirane tijekom trudnoće.

  Dobro napisano. Vjerujem da bez izuzetka žene koje planiraju trudnoću moraju nužno biti ispitivane. Kad sam odlučila roditi svoje treće dijete, nisam znao da sam se nekako pripremio za to ili bih trebao biti pregledan jer imam dvije zdrave djevojke koje sam izdržala i rodila bez problema. Ali u devetom tjednu sve je završilo u zamrznutoj trudnoći. Razlozi tada nisu pronašli. I godinu dana kasnije odlučio sam pokušati ponovno. Ali prije nego što ste zatrudnili, prošli ste kroz niz pregleda: ultrazvuk genitalija i unutarnjih organa, krv za spolne hormone i hormone štitnjače, krv za intrauterine infekcije, RW, HIV, hepatitis, izliječili sve zube, potrošili na multivitamine i folnu kiselinu. Svi su testovi bili normalni, a sada, pun snage i optimizma, ponovno sam zatrudnjela. Istina, zabrinuta je da njezin suprug nije prošao nikakve ispite (odbacio se). Trudnoća je normalno napredovala, dječak je rođen težak 3730 g. Najvažnije, nemojte biti lijeni proći kroz sve ispite, jer to može vam dati povjerenje, kao i ja, i sve će biti super!

  Sve žene, bez izuzetka, koje planiraju trudnoću, prvo moraju biti pregledane. Kad sam prvi put planirao zatrudnjeti, kôd je prošao sve ispite. Muž također nije ostao ravnodušan i također je ispitan. Kao rezultat toga, već imamo dvije lijepe djece, u kojima duše nisu čaj. Zato što u svijetu nema bližih i dragijih ljudi.

  Trudnoća je vrlo važno razdoblje iu životu žene iu životu čovjeka. I zdravlje i očekivane majke i bebe ovisi o tome kako se par priprema za ovo razdoblje. U životu sam često upoznao ljude koji su već imali jedan ili drugi zdravstveni problem tijekom trudnoće i na kraju je sve završilo neuspjehom. Zato, kako bismo izbjegli negativne posljedice, trebamo istraživanje budućih roditelja. U našoj zemlji, anketa neposredno prije začeća nije jako popularna, ali ipak se nadam da se u skoroj budućnosti situacija može preokrenuti u pozitivnom smjeru. Zdrava generacija je zdrava nacija!

  Analize prije planiranja trudnoće su jako puno. Ona plaši, ali uzalud. Vrlo mi je žao što se unaprijed nisam pregledao u svoje vrijeme. Ono što ne mogu zatrudnjeti, okrivljavam na "muški faktor" (muškarac kojeg je volio imao je problema s alkoholom i on je bio kodiran, a kodiranje neizbježno dovodi do problema u krevetu). Smatrala sam se sasvim zdravo. Uopće nije bilo problema s menstruacijom ili blagostanjem. Došla je do ginekologa kada je započeo novi odnos, a trebalo je nekoliko mjeseci kako bi zamislili bebu, što je rezultiralo ničim.
  Otišao sam u ginekolog da samo uvjerim da je sve u redu sa mnom. Na prvi ultrazvuk pronađen je endometrijski polip. Nemam pojma koliko je dugo ovo sranje bilo u meni! Djeluje kao prirodni kontraceptiv - sprječava prenošenje embrija. Vjerojatnost trudnoće u ovom slučaju je vrlo mala.
  Predao sam i druge testove. Srećom, nema infekcija i drugih neugodnih stvari, pa sam bio propisan samo histeroskopijom. Učinite to na početku ciklusa, oko desetog dana. Čini se da je sve dobro prošlo. Barem se taj ciklus oporavio od mene. Sad pijem hormone, vrlo skupo. To je neophodno tako da se ne ponavlja endometrioza. Istodobno, dok pijem, jajnici se mogu odmarati. Ginekolog kaže da je to korisno. Nakon toga povećava se vjerojatnost trudnoće odmah nakon ukidanja hormonske terapije. Pa, istovremeno više tablete koje pijem sada jačaju uterus, što je također važno.
  Nadam se da će se nakon tretmana moje tijelo u potpunosti oporaviti i moći ću zatrudnjeti, medvjed i roditi zdravu bebu. U mom iskustvu želim savjetovati, ne odgoditi putovanje liječniku i poduzeti sve testove ako planirate bebu. Ovo je zapravo vrlo važno.

  7 koraka koje treba zamisliti: kako planirati trudnoću

  Kako se pripremiti za trudnoću? Potrebne analize i ispiti

  Čini se tako lako zamisliti dijete, bilo bi želja. A ako tijelo nije spremno? Bolje je saznati nekoliko mjeseci prije navodne koncepcije. U svakom slučaju, par će imati vremena za vraćanje zdravlja i rađanje zdravog djeteta.

  Korak # 1. Istraživanje prije začeća

  Iscrpan dijagnostički pregled jedan je od najvažnijih zadataka s kojima se suočavaju budući roditelji. Gdje početi? Posjet ginekologu. Pa, ako je par pripremljen unaprijed za prvi prijem. Moramo se sjetiti naših kroničnih i nasljednih bolesti, približno trajanje menstrualnog ciklusa, i zaplijeniti medicinsku karticu za prijem, budući da neke bolesti koje su prenesene čak iu djetinjstvu mogu negativno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Detaljne informacije pomoći će liječniku da daju najpotpuniju sliku o budućem pregledu i identificiraju probleme.

  Tijekom recepcije, ginekolog će ispitati i uzeti mrlje, napisati upute za testove i opća klinička istraživanja: kompletan test krvi i urina, krvni test za HIV, hepatitis, ultrazvučnu dijagnostiku zdjeličnih organa (jajnici i maternica).

  Glavna stvar prije trudnoće je uklanjanje svih mogućih unutarnjih izvora infekcije. Stoga se buduća majka šalje za dubinsko proučavanje svih tijela sustava.

  Korak # 2. Testovi za infekciju: rubeola, toksoplazma, citomegalovirus i drugi

  Većina infekcija je opasna tijekom početne infekcije tijekom trudnoće. Stoga je napravljena analiza zaraze kako bi se utvrdilo jeste li imali neku bolest prije. A ako ne, onda tijekom trudnoće treba biti posebno oprezni. Kratica ToRCH pojavila se od prvih slova najopasnijih infekcija za fetus: Toxoplasma (infekcija toksoplazmom) - Rubela (rubeola) - Citomegalovirus (citomegalovirus) - Herpes (herpes).

  Kada znate da ste imali rubeola u djetinjstvu, možete preskočiti ovu stavku. U slučaju nesigurnosti, morate proći test za protutijela - IgG i IgM. Ako se otkrije IgM, to znači da ste se prvo zarazili virusom (ova je situacija prilično rijetka). Trudnoća se ne može planirati za 3 mjeseca. Ali IgG, naprotiv, treba biti - njihova prisutnost ukazuje na prethodnu bolest i stjecanje imuniteta protiv rubeole. Ako i IgM i IgG nedostaju, morate cijepiti tako da ne biste zaraženi tijekom trudnoće. Možete planirati trudnoću tri mjeseca nakon cijepljenja.

  Toxoplazma je test antitijela za toksoplazmu, čija se infekcija javlja kod kućnih životinja, najčešće iz mačaka. Oko 15% žena reproduktivne dobi doživjelo je ovu infekciju, tj. 75% žena može postati zaraženo toksoplazmom tijekom trudnoće. Ako tijekom analize ne postoji IgG i IgM, postoji opasnost od dobivanja bolesti tijekom trudnoće. Preporuča se ograničiti komunikaciju s psima i mačkama, temeljito kuhati ili peći, svakako oprati i čistiti povrće i voće prije jela, ne čistiti mačji WC bez jednokratnih rukavica, operirati ruke nakon bilo kakve manipulacije mesom i plodovima mora.

  Cytomegalovirus infekcija tijekom trudnoće ugrožava razvojne patologije i fetalne intrauterine infekcije. Infekcija se obično prenosi kapljicama u zraku. Ako se tijekom pripreme za trudnoću pronađe visoka razina citomegalovirusa u krvi, potrebno je podvrgnuti tijeku antivirusne terapije i tek onda planirati za začeće. U slučaju negativnog rezultata potrebno je poštovati mjere opreza: pranje ruku prije jela, ne ljubite malu djecu na usnama i preporučljivo je ograničiti komunikaciju s njima, pogotovo ako radite u vrtiću.

  Herpes virus je u tijelu za život. Svako liječenje ima za cilj samo smanjenje njegove aktivnosti. Potpuno se riješiti toga neće uspjeti. Stoga se poduzimaju testovi kako bi se procijenio rizik primarne infekcije tijekom trudnoće.

  U slučaju da je nešto uznemirujuće (svrbež, gori, teški iscjedak), bilo je neuspješnih trudnoća, ili se žena priprema za IVF, potrebno je analizirati spolno prenosive infekcije (klamidija, myco-ureaplasma, gardnerella). Ako je herpes ili klamidija pronađena u trudnici, suprug mora biti testiran i za ove infekcije.

  Korak broj 3. Hormonska pozadina

  Procjena ženske hormonske pozadine, određivanje koncentracije hormona u krvi, uzimajući u obzir fazu menstrualnog ciklusa, važan je kriterij za ispitivanje. Hormoni su glavna veza u izgradnji funkcije plodnosti žena i muškaraca, čija uspješna implementacija ovisi o radu hipotalamus-hipofiza-jajnika. Kada jedna od komponenti ne uspije, cijeli se rad reproduktivnog sustava mijenja, a time i sposobnost zamišljanja smanjuje. Kada je ciklus uznemiren kod žene, uočena je povećana dlakavost, akne, pretilost, trudnoća s lošim ishodom (regresija, pobačaj), liječnik nužno šalje studiju. On određuje popis hormona za koje je potrebno proći testove. Svaki slučaj je individualan.

  Korak # 4. Krvni tip

  Tijekom razdoblja planiranja trudnoće, par se preporučuje za određivanje krvne grupe i rhesus, radi analize antitijela na Rh faktor. Pozitivni rhesus faktor u žena i negativan kod muškaraca ne predstavljaju nikakav razlog za zabrinutost. Ako žena ima Rh-negativnu krv, a njezin muž ima Rh-pozitivnu krv, onda se Rhesus može razviti tijekom trudnoće. Buduća majka, koja je podvrgnuta operaciji (uključujući pobačaj), transfuzija krvi ili trudnoća nije prva, vjerojatno će proizvesti specifična protutijela u krvi. U Rh-negativnim majkama s Rh-pozitivnim bebama moguće su imunološke komplikacije (hemolitička bolest novorođenčadi, itd.), Što se uglavnom očituje iz druge i kasnije trudnoće.

  Manje uobičajena je sukob u krvi. Vjerojatnost sukoba povećava se u sljedećim kombinacijama: žena ima krvni tip I, čovjek ima bilo koji drugi; žena ima grupu II, a muškarac ima III ili IV; žena ima krvni tip III, a muškarac ima II ili IV. S takvim kombinacijama preporučuje se testiranje krvi za antitijela na grupne antigene, ako planirana trudnoća nije prva. Kada je prvi - potrebno je provesti istraživanje o grupnim antitijelima od 8. tjedna trudnoće.

  Korak broj 5. Ultrazvuk

  U fazi planiranja trudnoće, ultrazvuk se provodi u prvoj fazi ciklusa. Otkrivene su razne bolesti zdjeličnih organa, kod kojih je sposobnost začeća oštećena. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija: mioma - benigni tumor maternice, cista ili tumor jajnika, polip u sluznici maternice. Ultrazvučni pregled pomoći će eliminirati prisutnost patoloških procesa u genitalijama i osigurati mirni tijek trudnoće i uspješno rođenje djeteta.

  Korak broj 6. Klinički pregled prije nego što dijete dobiva dijete

  Obvezni program za budućnost majke također uključuje posjet ENT stručnjaku, zubaru i liječniku opće prakse. Za koga?

  Zubar. Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da tijekom trudnoće zubi nužno "ulijevaju". Prije trudnoće treba liječiti zube, a tijekom nje treba paziti da dovoljno kalcija. Tada neće trpjeti zub tijekom trudnoće.

  Liječnik ENT. Ovo savjetovanje je vrlo važno, jer je potrebno utvrditi imate li kronične bolesti uha, nosa i grla. Svaka trudnoća prati slabljenje imunološke zaštite. To znači da ćete uhvatiti sve infekcije koje lebde u autobusu, podzemnoj željeznici i preko radnog mjesta, mnogo češće nego prije trudnoće. Ne možemo dopustiti da prođemo placentarnu barijeru kako bi došli do bebe. SARS, gripa, mama teško prebačena, može uzrokovati poremećaje u razvoju živčanog sustava mrvica.

  Terapeut. S općim testovima krvi i urina trebate posjetiti terapeuta koji će na temelju podataka istraživanja i pregleda dati mišljenje o vašem zdravstvenom stanju. Ako je potrebno, liječnik će propisati detaljniju dijagnozu. Nakon toga, prema potrebi, odredite odgovarajući tretman.

  U određenim slučajevima bit će potrebno posjetiti endokrinolog, genetičar i druge stručnjake.

  Korak 7. Priprema za začeće

  Ako se sve pokazalo u redu, možete početi pripremati za začeće. Očekuju se roditelji da ne piju bilo kakve lijekove 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom. Ne pušite, nemojte piti alkohol, nemojte zlostavljati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite u kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti, početi uzimati vitamine folnom kiselinom. Pazite na svoje zdravlje - i ništa neće pokvariti dugo očekivani sastanak s bebom!

  Stručnjak: Nina Ulyanova, načelnica fiziološkog odjela opstetrije Klinike za opstetričare i ginekologiju. Dr. Sc. VF Snegireva, doktor medicine visoke medicine

  Ispitivanje žene prije začeća

  Još 10 članaka na temu: Priprema za začeće

  Ispitivanje žene prije začeća

  Puni medicinski pregled žene koja planira trudnoću pomoći će identificirati moguće bolesti koje mogu otežati začeće, komplicirati tijek trudnoće i nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta. Plan pregleda obično uključuje konzultacije s terapeutom i ginekologom, ultrazvukom zdjeličnih organa i mliječnih žlijezda, kolposkopijom i cervikalnom citologijom i nizom testova. Ako je potrebno, proučavanje hormonskog podrijetla, ultrazvuk štitnjače, savjetovanje oftalmologa, ENT-a i stomatologa.

  Koje testove liječnik može propisati?

  To su obično klinička i biokemijska krvna ispitivanja, kao i test krvi za AIDS (HIV), RW (sifilis), hepatitis B i C, tip krvi i Rh faktor (kako bi se unaprijed odredilo stupanj rizika od sukoba mišića i ritu) na TORCH infekcije (herpes, citomegalovirus, toksoplazmoza, rubeola) - tijekom trudnoće opasne su za fetus. Sljedeći testovi također mogu biti uključeni u plan istraživanja: krv za antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide, lupus antikoagulant i koagulogram (test zgrušavanja krvi).

  Zašto nam je potreban STD test (spolno prenosive bolesti)?

  Seksualno prenosive infekcije mogu spriječiti trudnoću, uzrokovati pobačaj i nepovoljno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta, jer oslabljuju imunološki sustav i izazivaju upalne procese. Oba partnera treba testirati na gonoreju, klamidiju, mikoplazmozu, ureaplasmozu, gonokok, herpes simplex virus, ljudski papiloma virus, gardnerella, citomegalovirus. Kod žena se premaz za genitalne infekcije uzima iz vagine. Ako se otkriju, treba ih liječiti pod strogim nadzorom liječnika.

  Zašto trebam test hormonskog krvi?

  Smanjenje ili povećanje učinkovitosti pojedinih hormona u krvi može biti simptom raznih bolesti koje mogu uzrokovati neplodnost ili propušteni pobačaj.

  Je li potrebno napraviti histerosalpingografiju?

  Ako se utvrde problemi s koncepcijom, određuje se histerosalipografija jajovoda, i treba odrediti njihov uzrok.

  Stručnjak - Armen Ter-Hovakimyan, opstetričar-ginekolog

  Cijevni faktor neplodnosti dijagnosticira se posebnim postupkom - histerosalpingografijom. Provedeno je na ginekološkoj stolici, kako u prvoj tako iu drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Pomoću posebnog katetera, kontrastni agens se ubrizgava u šupljinu maternice. S ultrazvukom, to može biti otopina soli ili glukoze, s radiografijom pomoću urografina, verografina, urostrasta. Zatim se uzima ultrazvuk ili x-zrake, pomoću kojih liječnici mogu procijeniti stanje maternice i jajovoda. Ovaj postupak se izvodi bez anestezije.

  Moram li napraviti ultrazvuk?

  Ultrazvuk zdjeličnih organa za 5-7 dana menstruacijskog ciklusa omogućuje liječniku da identificira moguće patologije ili upalne procese u maternici, jajnicima i jajovodu kako bi procijenio vjerojatnost trudnoće. Studija, provedena u dinamici, pomoći će procijeniti stupanj sazrijevanja folikula, debljinu endometrija i odrediti povoljan period za začeće.

  Kakva bi ispitivanja trebala biti učinjena prije nego što se dijete dobije

  Kad supružnici odluče da je vrijeme za njih da imaju dijete, to znači da su morali spremni za ovaj ključni korak. No, osim moralne strane izdanja, tu je i fiziološka. Da bi dijete rodilo zdravo, majka i otac bi također trebali biti zdravi. To je glavna svrha sveobuhvatnog istraživanja prije nego što je dijete zaslijepljeno. Ako potencijalna mama ima bilo kakvu patologiju, onda je potrebno izliječiti, a tek onda planira rođenje djeteta. Samo takav ozbiljan pristup može jamčiti normalni tijek trudnoće i rođenje zdravog potomstva.

  U kojoj dobi je bolje planirati trudnoću

  Stručnjaci su proveli mnogo istraživanja, tijekom kojih je bilo moguće utvrditi da je optimalno i povoljno razdoblje za začeće 21-26 godina. U ženama ove dobne skupine, zrelost je u potpunosti formirana, hormonska pozadina je gotovo savršena, a tijelo je mlada, jaka i zdrava za nošenje. U ovom dobu, većina žena i dalje nedostaje ozbiljnih kroničnih patologija, zglobovi i ligamentous tkiva su prilično elastična, što je samo dobro za nositi i sigurne isporuke.

  No, u praksi, što dokazuju statistički podaci, dob djevojaka s prvom trudnoćom nešto je stariji. Uostalom, moderne žene prije svega nastoje dobiti pristojno obrazovanje, penjati se na ljestvici karijere, dobiti vlastito stanovanje i dovoljne materijalne koristi. Sve to traje, stoga dolazi trudnoću samo trideset, ili kasnije. Taj pristup materinstva je dvosmislen i ima pozitivne i negativne strane.

  • Dobro je da djevojka u odrasloj dobi odgovorno i svjesno približi planiranju koncepcije - ona već ima određenu financijsku neovisnost, pristojan posao i vlastito stanovanje, ima dovoljno materijalnih sredstava i emocionalnih i psiholoških načela.
  • Nedostatak kasnih trudnoća je činjenica da se tijekom godina vjerojatnost začeća nakon 26 godina počinje naglo smanjivati, pa je trudnoća u tom dobu mnogo teža. Štoviše, s dobi, ženke se pojavljuju sve genetske promjene u jajašcu, pogoršavajući opće zdravstvene pokazatelje, što samo povećava rizik od kongenitalnih anomalija u budućim bebama.

  U žena nakon 30 godina, kada se provode, različite su komplikacije otkrivene češće, a kronične patologije su pogoršane. Nakon 30-35 godina, žena više nije psiho-emocionalna stabilna, a posljedice preopterećenja u radu, itd.

  Preporuke stručnjaka

  Trudnoća je super, ali pristup takvom pitanju nužno je što je moguće odgovorno. Suvremena statistika je razočaravajuća, jer se zdrave bebe rađaju manje i manje čak iu relativno zdravim roditeljima. Da, a reproduktivnim problemima stručnjacima sve više i više supružnika. Kako bi izbjegli kongenitalne fetalne patologije i komplikacije trudnoće, stručnjaci inzistiraju na potrebi za sveobuhvatnim pregledom prije začeća.

  Nekoliko mjeseci prije začeća, potrebno je riješiti se svih nezdravih navika i početi uzimati komplekse vitamina kako bi se tijelo očistilo od toksina i stekla opskrbu mineralnih i vitaminskih tvari koje će beba imati za puni rast i razvoj fetusa. Prije svega, djevojka bi trebala ići na sastanak s terapeutom i detaljno razgovarati s njim o odluci o trudnoći. Liječnik će pregledati roditeljsku povijest i propisati potrebne studije. U ovoj fazi, žena će biti dovoljna preporuka ovog stručnjaka za provjeru općeg zdravlja i podvrgnut potrebnom liječenju.

  Sveobuhvatni pregled prije začeća

  Priprema za nadolazeće nošenje obično počinje sa ženom. Potpuni i ispravni pregled budućih majki pomoći će u dijagnosticiranju postojećih patologija koje mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnih procesa i budućeg zdravlja budućih mrvica. Popis dijagnostičkih postupaka obično uključuje konzultacije stručnjaka poput ginekologa i terapeuta, ultrazvučnih pregleda organa s minimalnim organima i mliječnim žlijezdama, brojnim laboratorijskim testovima.

  Ako je potrebno, provode se histologija cervikalnog kanala, kolposkopijski pregled, stomatološka konzultacija i dodatna posjeta otolaringologa i oculista. U nekim slučajevima bolesnik je propisao temeljitu studiju hormonskog podrijetla i ultrazvučne dijagnoze štitnjače, prijem od endokrinologa i genetike. Svaka od imenovanja i preporuke specijalističkoj konzultaciji stručnjaka ponekad izaziva pitanja, zbunjenost ili čak zastrašivanje pacijenata, stoga zahtijeva detaljnije razmatranje. Dakle, kakve ćete provjere morati proći prije predstojećeg nošenja.

  Idemo na terapeuta

  Kao što je gore spomenuto, prvi stručnjak kojeg treba posjetiti žena koja je odlučila postati trudna, trebala bi biti terapeut.

  • Posjet ovom liječniku je neophodan čak i za djevojke koje ne osjećaju nikakve zdravstvene probleme.
  • Terapeut ima ambulantnu karticu koja pokazuje sve infekcije djece koje ste imali u prošlosti, sva cijepljenja i bolesti koje ste imali u razdoblju odrasle dobi.
  • Ti podaci su izuzetno važni za nadolazeće trudnoće.
  • Terapeut će napisati upute pravim stručnjacima i propisati opće laboratorijske testove krvi i urina.

  Ako djevojka već ima bilo kakve kronične patologije, tada je potrebno konzultirati liječnika o tome kako bi saznali postoje li kontraindikacije za začeće ili ne. Možda će vam trebati tijek preventivne terapije kako bi se smanjila vjerojatnost pogoršanja kronične patologije tijekom trudnoće.

  Istraživanje Rh faktora

  Važnost krvnog testiranja Rh faktora. Ako se pronađe sukob roditeljskih Rh faktora, vjerojatnost problema u bebi je visoka. Koji je razlog? Ako oba supružnika imaju rhesus negativnu ili pozitivnu, onda nema prijetnji. Također, nema zabrinutosti i prisutnosti pozitivnog rezuma u majci s negativnim u ocu.

  Pojava rhesus konflikta nastaje ako dijete nasljeđuje od oca pozitivan rhesus, a majka će imati negativni pokazatelj rhesus faktora. Takva klinička situacija može izazvati patološke stanja kod djeteta kao što su cerebralne lezije, žutica, abnormalno povećana jetra ili srce, bubrežni organi, kao i razvoj anemije. Kako bi se spriječile takve komplikacije, serumu antirhesusa se daje ženi, što uzrokuje majčin organizam da percipira fetalne crvene krvne stanice kao svoje, a ne kao stranu.

  Probiranje za STD i TORCH infekcije

  Stručnjaci prepoznaju popis infekcija, posebno opasnih za fetus, ako postanu trudni ili je njihov otac bolestan u trenutku začeća. Takve infekcije uključuju cytomegalovirus i rubelu, toksoplazmozu i herpes. Može se odrediti pomoću posebne TORCH studije. Kao rezultat ove analize, možete saznati je li žena imuna na te patologije. Takva studija određuje odsutnost ili prisutnost u krvotoku specifičnih antitijela imunoglobulina M i G.

  Ako se tijekom dijagnoze detektira prisutnost imunoglobulina IgG, to ukazuje na to da je djevojčica ranije imala ovu infekciju i već je uspjela razviti imunitet prema njoj. Kada se lmM antitijela detektiraju u krvi, trenutno se dijagnosticira akutna progresija infekcije. Ako nema imunoglobulina obje skupine, to znači da djevojka nije prethodno patila od tih infekcija i nema imunološku obranu za njih, što je vrlo opasno. Ako bilo koja od ovih infekcija pogađa pacijenta tijekom trudnoće, rezultat može imati vrlo tragične posljedice.

  Ne manje važno je ispitivanje spolno prenosivih patologija kao što su mikoplazmoza, gonoreja, infekcija ljudske papiloma virusa ili klamidija itd. Takve infekcije mogu biti asimptomatske i dovesti do neplodnosti. Da biste ih identificirali, morate donirati krv. Kada se otkriva STI, liječenje je propisano za oba supružnika, a moguće je zatrudnjeti samo šest mjeseci nakon liječenja.

  Hormonske studije

  Određena pozornost pri planiranju koncepcije i zahtijeva hormone buduće mame. Nije uvijek žena može osjećati nikakve probleme s hormonskom ravnotežom, jer mogu imati skriveni karakter. Uravnoteženi sadržaj određenih hormonalnih supstanci iznimno je važan za punu plodnost i zdravo nošenje. Sljedeće hormonske tvari smatraju se odlučujućim za plodnost i reproduktivne funkcije:

  1. FSH. Hipofizički hormon koji stimulira folikuće osigurava ispravni i zdravi rast folikula od kojih zreo jaja izlaze mjesečno. Obično se preporučuje da doniraju krv za taj hormon 3-4 dana ciklusa.
  2. LH. Hipofizni luteinizirajući hormon kontrolira proizvodnju estrogena i aktivnost jajnika. Maksimalne razine LH dosežu u ovulacijskom razdoblju. Nevjerojatno je važno za oplodnju i uspješnu implantaciju. Analiza je provedena na LH oko 3-5 dana ciklusa.
  3. Hormoni koje proizvodi štitnjača. Također, prije začeća, djevojčice se savjetuje da provjeravaju sadržaj T3, T4 i TSH. T3 i T4 reguliraju razmjenu materijala i metaboličke procese koji utječu na djelovanje svih organskih struktura, uključujući reproduktivne funkcije. Identificirani problemi s tim hormonskim supstancama moraju se riješiti i prije začeća.
  4. Progesteron. Ovo je najvažniji hormon trudnoće, proizveden žućkastom žlijezdom, koji se stvara neposredno nakon ovulacije iz ljuske rupturiranog folikula, iz kojeg je došlo zrelo jaje. Progesteron regulira tijek trudnih procesa, tako da odmah nakon začeća njena razina značajno raste. Donirajte krv kako bi odredili razinu progesterona i prije i poslije začeća. Ako se ustanovi da je njegov sadržaj smanjen, preporučljivo je uzeti Utrozhestan da spasi trudnoću.
  5. Testosteron. Iako je ovaj hormon čista muška hormonska supstanca, određena je količina također prisutna u ženskom tijelu. Testosteron proizvodi jajnici i nadbubrežne strukture. Ako je taj hormon previše, koncepcija može biti teška.

  Definicija hormonskog podrijetla vrlo je važna za nošenje, tako da ne biste trebali zanemariti takve obveze.

  Ginekološki pregled

  Prije planiranog začeća žena mora otići na ginekologa. Specijalist ovog profila može točno odrediti da je tijelo pacijenta spremno za majčinstvo. Ako se otkrije bilo koja ginekološka patologija, propisuje odgovarajuću terapiju.

  Tijekom pregleda, ginekolog procjenjuje stanje pacijentovog genitalnog sustava, uzme razmaz od vagine da provjeri skrivene infekcije, šalje pacijenta na ultrazvučni pregled minimalnih organa. Ultrazvuk pomaže u procjeni stanja jajovoda, jajnika, endometrija i unutarnjeg obloga tijela maternice.

  Ako postoji sumnja na opstrukciju tubusa, žena se upućuje na histerosalpingografiju. Ovaj postupak ne zahtijeva posebnu obuku i provodi se u ginekološkoj sobi za liječenje bez anestezije. Kontrast se unosi u šupljinu maternice, a zatim se izvodi radiografsko ili ultrazvučno skeniranje.

  Trebam li genetsko savjetovanje?

  Većina beba rođena je bez ikakvih genetskih poremećaja, ali 1-2% još uvijek ima kongenitalne abnormalnosti fetusa i anomalije. Ako majka ili otac budućeg djeteta ima bilo kakve nasljedne patologije ili netko u obitelji ima ozbiljne genetske bolesti, onda je genetska konzultacija obavezna stavka na popisu pregleda prije zamišljanja.

  Također, pomoć genetike parovima koji su već imali trudnoće koje završavaju u pobačaju, blijedi ili fetalnoj smrti fetusa neće se miješati. Pomoći će pri procjeni stupnja rizika i savjetovati se kako se pripremiti za trudnoću.

  Ostali stručnjaci

  Među ostalim liječnicima, koje djevojka također ne boli posjetiti prije nadolazeće njege, možete nazvati otorinolaringologa i stomatologa, oftalmologa itd. Tijekom trudnoće beba će uzeti potrebne elemente u tragovima od majke, uključujući kalcij. Njegov akutni nedostatak će negativno utjecati na stanje čak i zdravih zuba, a ako mama već ima prljave zube, to može uzrokovati puno problema, jer se ne preporučuje da se bave stomatološkim tretmanom prilikom izvođenja.

  Oculist će pomoći ako žena već ima problema s vidom, jer tijekom trudnoće ove žene imaju još lošiji vidni poremećaj. Ponekad, na temelju preporuka oculista, ženi je zabranjeno sam roditi, propisana je carski.

  Što učiniti kako bi zatrudnio zdravo dijete

  Kako bi se povećala šanse za zdravom bebom, preporučljivo je izračunati najpoželjnije vrijeme za začeće, kao i stvoriti uvjete koji najčešće pogoduju oplodnji. Da bi to učinili, u oko 3-4 mjeseca žena treba prestati uzimati kontracepcijske lijekove i odrediti vrijeme početka ovulacije. Također morate ukloniti utjecaj loših navika i oba roditelja.

  Žena također treba voditi brigu o psiho-emocionalnoj strani života, stoga je potrebno isključiti svako iskustvo, stresne situacije i još više depresivne stanja. Dovoljno se odmorite, promijenite štetne i napornog rada na sigurniju i lakšu aktivnost, provedite više vremena izvan grada na svježem zraku.

  Priprema i pregled prije začeća oslobodit će supružnicima mnogih problema, olakšati tijek nadolazeće trudnoće i osigurati rođenje bebe s odličnim zdravljem.