Uzorak dijete djeteta u roku od 5 mjeseci za različite vrste hranjenja

Zasnivanje

Pet mjeseci je nova etapa u razvoju djeteta. Ponašanje djeteta se mijenja, promjene se javljaju u unutarnjim organima.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: natulrich.

Saliva je počela aktivno razvijati nedavno, ali dijete ga još uvijek ne može progutati. Petominutni trbuh nije kao odrasla osoba, ali dobro se proteže, a do godine će sadržavati 200 do 250 grama hrane. Digestivni enzimi sazrijevaju za 4 mjeseca. Gubitak refleksa postupno se razvija.

Da li ove promjene u fizičkom razvoju djeteta od pet mjeseci znače prijelaz na novi izbornik? Nema definitivnog odgovora. Postoje najmanje dva mišljenja o ovoj temi: službena pedijatrija (ili tzv. Stara škola) i mišljenje dr. E. O. Komarovskog. Pokušajmo to shvatiti.

Stara škola

Službena pedijatrija vjeruje da je u dobi od pet mjeseci vrijedno uvesti hranjivu hranu, uključujući dodatne doze vitamina i mikroelemenata, u prehranu djeteta. Protagonisti ove teorije izjavljuju glasno:

Komponente majčinog mlijeka ne mogu zadovoljiti rastuće potrebe djeteta. Stoga, dodatke treba započeti strogo u 5 mjeseci, a možete ranije, ali ne kasnije od 6.

Tradicionalne opcije izbornika

Dijete dijete u pet mjeseci ima svoje osobine. Ukupna količina hrane je oko 900 ml dnevno. Od toga:

 • majčinog mlijeka ili formule - 700 ml;
 • sokovi i voćni kaše - oko 40 ml;
 • pire od povrća - od 10 g do 100 g na umjetnu prehranu i od 15 g do 150 g tijekom dojenja;
 • zobena kaša - od 10 do 50 ml;
 • maslac (dodaje se kaši i kaša) - od 1 do 4 g dnevno; Samo nemojte zaboraviti: ovo je pravi rustikalni proizvod, a ne surogat s kojim se popunjavaju polica supermarketa.

Lure se uvede u prehranu postupno, počevši od nekoliko kapi za sokove i čajne žličice za kašu i pire krumpir.

Nemojte miješati žitarice u kaša za hranu. Masa bi trebala biti homogena i tekućina. Šećer ne treba ništa. Neki stručnjaci preporučuju dodavanje majčinog mlijeka ili prilagođenu smjesu koja se ne može prethodno kuhati.

Artificialists se savjetuje da uvode dodatke s još većom oprezom, budući da su skloni alergijama na nove komponente prehrane.

Za umjetno hranjenje preporučuje se davanje hranom ranije nego kod dojenja. No korijeni ove preporuke sežu u daleku prošlost, kada nije bilo utvrđenih prilagođenih smjesa s kojima dijete danas prima potrebne elemente za razvoj i rast.

Doktor Komarovsky: Mišljenje

Nadležni liječnik, čije mišljenje mnogi ljudi slušaju, preporučuje da ne počnete hraniti se prije 6 mjeseci. Prije nego što dijete dosegne ovo doba, obitelj bi trebala hraniti majku zdravo, ukusno i raznoliko. Ako je beba na umjetnom hranjenju, roditelji ga pokušavaju kupiti najkvalitetnijom prilagođenom smjesom.

Ako ne postoji jedinstvena gledišta o dobi komplementarne hrane, onda su stručnjaci jednoglasni u pogledu proizvoda s kojima je poželjno započeti. To su kikosti, fermentirani mliječni proizvodi i povrće.

Za prvo poznanstvo djeteta s novom hranom Komarovsky preporučuje mliječne proizvode jer su u sastavu najbliži uobičajenoj mliječnoj prehrani. Osim toga, kefir smanjuje opterećenje na jetri i poboljšava probavu, bori se protiv štetnih mikroba.

Nakon 4-5 dana možete postupno dodavati svježi sir u kefir. Nakon otprilike 10 dana, jedno hranjenje će biti potpuno zamijenjeno komplementarnom hranom. Ostatak hrane je još uvijek mlijeko ili mješavina.

Ovako se hrane oko mjesec dana, nakon čega započinje zamjena posljednjeg hranidbe žitarica. Nisu pripremljeni na kravljem mlijeku, već na smjesama za djecu od 6 mjeseci.

Recepti za djecu

Najprikladniji proizvodi za hranjenje djeteta u dobi od 5 mjeseci su:

Mješan kašica

Za dječju hranu od heljde ili zobene kaše, kuhana kaša u vodi. Kada se jelo ohladi, dodajte smjesu, ali samo polovicu preporučenog omjera na kutiji.

Možete kupiti posebnu brašnu ili žitarice za dojenčad spremnu za jelo za odgovarajuću dob, ili možete mljeti žitarice u kućnom mlinu za kavu. U isto vrijeme, Komarovsky savjetuje da uključi šećer.

Riža kaša

 1. Operite rižu, suhom, mljevene do stanja brašna. Umjesto riže, možete koristiti heljde ili zobene pahuljice.
 2. Kuhajte 100 ml vode.
 3. Dodajte nepotpunu žlicu rižinog brašna uz miješanje.
 4. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.
 5. Lagano ohladite, promiješajte smjesu ili majčino mlijeko, oko četvrtine šalice.
 6. Ponudite bebu samo u obliku topline.

Pire od voća

jabuka

 1. Izrežite jabuku na kriške, istiskujući jezgru.
 2. Stavite kriške u tavu, prekrivajte vodom tako da prekriva jabuke.
 3. Kuhajte je.
 4. Pobijedite plod mješalicom.
 5. Hlađenje. Također možete dodati smjesu ili majčino mlijeko.

banana

 1. Operite bananu s malim smeđim točkama na oguliti (znak zrelosti).
 2. Peel i prolazi kroz miješalica ili kombinirati.
 3. Unesite mliječnu komponentu.

kruška

 1. Kruška se izrezati na pola i ukloniti jezgru.
 2. Stavite u dvostruki kotao 10 minuta.
 3. Prolazite kroz miješalicu.
 4. Ostavite malo ohladiti, ulijte smjesu ili majčino mlijeko.

Na isti način možete kuhati breskve i šljive, kupus brokule i mlade tikvice.

Ovi domaći recepti pogodni su za djecu od 5 mjeseci, ali oni mogu ostati u prehrani djeteta dulje vrijeme bez obzira na to je li dojen, umjetno ili mješovito hranjen.

Mama i tata moraju odabrati ispravnu taktiku hranjenja svoga petomjesečnog djeteta i odlučiti koja će teorija o uvođenju komplementarne hrane vjerovati i slijediti.

Dijeta od 5 mjeseci starije bebe na umjetno hranjenje

U većini slučajeva, na umjetnoj hrani izbornik 5-mjesečnog beba već se razlikuje po nekoj vrsti, budući da je aktivno uveden komplementarne hrane. Bebe na prirodnoj hrani primaju dodatnu hranu za oko 6 mjeseci, a optimalna dob prvog hranjenja za bebe u prilagođenim formulama je 4 mjeseca.

Mnogo je razloga zašto bebe moraju biti prenesene na hranu za boce. Novootkrivena majka trebala bi se, do posljednjeg trenutka, boriti za priliku da hrani mlijeko, budući da je idealno u sastavu za novorođenče. Međutim, ženske bolesti, nedostatak mlijeka, a ponekad i patologija same djece sprečavaju adekvatno dojenje, pa morate mlijeko zamijeniti umjetnim smjesama.

Osnove umjetnog hranjenja

Bez obzira na razlog dojenja, žena se najprije treba konzultirati s pedijatrom kako bi pronašla odgovarajuću prilagođenu dječju formulu. Ni u kojem slučaju ne smijete hraniti bebu cijelim kravljim ili kozjim mlijekom, budući da njezina sastava ne mora ni slična majčinom mlijeku i samo će oštetiti dijete.

Za hranjenje 5-mjesečnog djeteta odabiru se mješavine mlijeka, kiselo-mlijeka, hipoallergenih ili bez laktoze. Broj hranjenja u ovom razdoblju razvoja bebe je oko 5-6 puta dnevno. U nedostatku komplementarne hrane, prosječna količina jednog obroka je 200 mililitara. U nekim slučajevima majke mogu djelomično sačuvati laktaciju, a zatim beba najprije prazni prsima, a volumen mješavine izračunava se na temelju približne količine mlijeka koji se jede.

Značajke hranjenja u 5 mjeseci

Kada dijete radi na umjetnom hranjenju, već za 4 mjeseca nedostaje hranjivih tvari, stoga mu je dijeta razrijeđena hranom u obliku kaše ili povrća. Do 5 mjeseci beba već aktivno jede nekoliko vrsta povrća i žitarica. U ovom dobu, njegova hrana, osim smjese, mogu biti sljedeći proizvodi:

 • tikvice;
 • krumpira;
 • brokula;
 • cvjetača;
 • prazne;
 • riža kaša;
 • heljda;
 • strnadica.

Ako majka nije imala vremena dati djetetu sve navedene proizvode, ona ih nastavlja uvoditi u petom mjesecu života. Tijekom obogaćivanja prehrane dojenčadi, žena ne smije zaboraviti na oprez. Bilo koji proizvod se uvodi samo s hranom kojoj je beba navikla. Istodobno, tijekom dana, majka promatra djetetovu reakciju na neobičnu hranu, uočavajući promjenu stolice, pojavu grčeva ili bolova u trbuhu, snažnu regurgitaciju, osip na koži i sluznici. U nedostatku patoloških manifestacija, proizvod je fiksiran u izborniku i njegova se količina postepeno povećava u jednom hranjenju.

Ponekad, iz raznih razloga, beba će primiti hranu za umjetno hranjenje samo za 5 mjeseci. Zatim se uzimaju u obzir i dodatni pokazatelji: zdravlje djeteta, propisivanje cijepljenja, težina. Uz nedovoljnu dobitku težine, prije svega bebe dobivaju visoke kalorijske i energetski bogate žitarice. Kada težina odgovara dobnim normama norme, prvo se uvode povrće, koja sadrži veliku količinu korisnih elemenata u tragovima, vitamina i drugih sastojaka. Prehrana djeteta tijekom 5 mjeseci s umjetnom hranom može se raznolikiti s kupljenim sokovima (jabuka, bobica), koji ne sadrže konzervanse, kemijske aditive i šećer.

Približan dječji prehrambeni uzorak u 5 mjeseci

Ako je dijete počeo primati komplementarnu hranu na 4 mjeseca, tada bi mu 5 mjeseca mogla izgledati ovako:

 • 00 - prilagođena smjesa je dana u volumenu od 200 mililitara ili iste količine kefira;
 • 00 - dijete jede oko 150 grama kaše (heljde ili zobene pahuljice), nakon čega jede nekoliko žličica svježeg sira i završava s voćnim kašom (nekoliko žlica);
 • 00 - dijete se hrani s prilagođenom smjesom (200 mililitara) ili kefirom i dodajte nekoliko žlica voćnog kaše;
 • 00 - pire od povrća jednog od ispitivanih proizvoda (150 grama) s polovicom žumanjka i nekoliko žlica voćnog soka;
 • 00 - prije spavanja se daje isključivo prilagođena umjetna smjesa.

U toplom vremenu možete dodati vodu na sve gore navedene ili povećati broj tekućih jela. Nije preporučljivo zlorabiti voćne sokove koji nepovoljno utječu na želudac i crijeva, uzrokuju alergijsku reakciju i bol u abdomenu. U prehrani od 5 mjeseci, možete početi uključivati ​​malo mršavih mesa kako biste provjerili rad probavnog trakta. U nedostatku problema, jela od mesa također su u potpunosti uključena u prehranu.

Zajedničke pogreške roditelja

Mlade majke često se oslanjaju na savjete svojih prijatelja ili starije generacije, pa čine pogreške u provođenju svoje prve godine života. Ponekad pogrešne akcije žene završavaju s privremenim manjim problemima, ali mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Glavne pogreške u skrbi o djeci 5 mjeseci na umjetnoj hrani:

 • Hranjenje običnog mlijeka. Dijete će ne samo dobiti pravu količinu esencijalnih hranjivih tvari, nego će i probavni trakt negativno reagirati na takav teški proizvod i uzrokovati privremene kvarove.
 • Prisilno hranjenje bebe. Kada dijete odbija jesti, možete ustrajati, ali ne prisiliti ga da jede. Posljedica takvog ponašanja može biti potpuno odbacivanje komplementarne hrane i drugih novih jela. Sam dijete zna kada treba dodatne tvari.
 • Prvi mamac u obliku voćnog kaše. S jedne strane, dijete je malo vjerojatno da će odustati od slatkog jela, ali će je gotovo nemoguće prevesti u povrće.
 • Dodavanje začina za dječju hranu. Sol i šećer zabranjeni su u djetetovom jelovniku do godinu dana, kao i svi drugi začini. Za gastrointestinalni trakt djeteta, oni su previše snažni podražaji.
 • Brzo hranjenje osim svih. Mame su obično vrlo zauzete i ne ostavljaju dovoljno vremena za čin jesti, preferirajući brzo hranjenje bebe od svih. Dijete bi trebalo jesti na zajedničkom stolu koliko god želi. Tako će oblikovati ponašanje u jelu i interes za novim jelima.

Izbornik bebe od 5 mjeseci na umjetno hranjenje već je vrlo raznolik za kombinaciju, tako da majka treba pomno pratiti proizvode koje koristi za kuhanje. Multikomponentno hranjenje moguće je samo ako su svi proizvodi u posudi već testirani na bebi.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Savjeti za mlade majke: prehrana i dijete za 5 mjeseci na umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje djeteta potpuno je odbijanje majčinog mlijeka i zamjena mliječnim proizvodima. Razlozi za prijelaz su različiti, od ponovljene trudnoće tijekom dojenja, do nedostatka ili potpune odsutnosti majčino mlijeka. U svakom slučaju, nova mama ne smije biti uzrujana, hranjenje mrvica s mješavinom nije gora. U ovom ćemo članku govoriti o pravilnom prehrambenom režimu za djecu i mogućoj prehrani za hranjenje 5-mjesečnog beba s hranom za bocu, kao i kako hraniti bebu s nekom vrstom jelovnika.

Pravila za hranjenje novorođenčeta u IV

Način i shema hranjenja

Hranjenje na zahtjev, tako popularno među modernim roditeljima, preporučuje se samo kod dojenja. Jao, ali ako se hranite s mješavinom, morate sve brojeći gotovo po minuti.

Međutim, svako dijete je pojedinac, a vrijeme može varirati na manjoj ili većoj strani. Ali u slučaju da vaša maca pita da jede vrlo često, konzultirajte se o režimu hranjenja vašeg lokalnog pedijatara.

Važni uvjeti

Uz hranjenje mješavine, 5 mjeseci je idealno vrijeme da djetetu daju baby bebe. "Hote!" Mame će uzviknuti: "Barem neka raznolikost!" Ali sve nije tako jednostavno, pa čak i ovdje ima nekih pravila.

Ako ih kuhate kod kuće, a ne da ih hranite kupljenima, provjerite jeste li temeljito oprali ruke, voće i sve pribor za kuhanje koji su vam potrebni pri kuhanju. Hranu treba dati u obliku topline prije hranjenja, koristeći bebu žlicu s mekim vrhom, kako ne bi slučajno ogrebali desni i nepce.

Bilo koja hrana koju dajete trebala bi biti dovoljno tekuća konzistencija, bez grudica, tako da dijete ne guši nehotice. A ipak biste željeli napraviti hrpu staklenika u rezervat, možete napraviti samo pire krumpir svježe pripremljen.

Feed ponovno ne vrijedi. Čini vam se da je stajala u hladnjaku "samo nekoliko minuta", ali sva korisna svojstva već su nestala. I zašto tvoji beba igraju s lutkom?

Koliko treba beba jesti?

Novorođene mumije mogu se pitati koliko dijete mora biti dano kako bi se dosta dovelo, a istodobno ne da ga preopteretiti? Vrlo je važno odrediti količinu koju jede. U dobi od pet mjeseci, broj prilagođene dojenčadi na dan trebao bi biti sedamsto težine djeteta.

Na primjer, ako beba teži 7 kg, trebala bi jesti 1000 ml smjese. Pod uvjetom da je 6 hranjenja dnevno, istovremeno - oko 170 ml. (7000: 7 = 1000; 1000: 6 = 166,6).

Dijeta od pet mjeseci malog djeteta

Što mu se može dati jesti?

Svi mi još znamo od naših majki, pa čak i baka da moramo početi hraniti točno 6 mjeseci. U šest mjeseci, a ne dan kasnije ili ranije! Međutim, ako dijete bude hranjeno u boci, prvi se dodatak pomiče već dva mjeseca ranije.

Izbornik od 5 mjeseci starog beba trebao bi sadržavati povrće (osobito ako mrvice imaju problema sa začepljenjem) ili voćnih purea (nakon što su kušali slatko, postoji opasnost da dijete odustane od povrća, a ipak, plodovi su tako slatki i ugodni za okus, za razliku od bez maštovitog povrća), ili kaša, koji se uvode u prvu malu djecu. Stoga, ako imate bebu - bucmast, odgoditi uvođenje žitarica.

Možete piti sokove, razrjeđujući vodom 50/50, ali se ne preporučuje jer sadrže beznačajnu količinu tvari važnih za zdravlje mrvica, u stvari, oni ne nose sok.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Svaki novi proizvod preporučuje se da daju vrlo male dijelove, prvog dana - oko 5 grama. Neka netko kaže, "ovo dijete jede?". Nemojte se kotrljati, jer ono što znate možete nastaviti hraniti ili ne. I u prvoj polovici dana, kako bi se pratila moguća reakcija bebe tijekom dana. Ne želiš umjesto dobro hranjenog i sretnog ožiljavanja, problema s trbuščićem i ostalim problemima?

Roditelji su često zainteresirani za ono što još uvijek možete dati dijete bez straha od alergija. Vrijedno je početi s hipoalergenskim proizvodima. Na primjer, tikvice, brokula ili cvjetača su idealni. I obrnuto, vrijedi malo pričekati s bundevom i mrkvom, jer povrće svijetle boje može uzrokovati sve vrste reakcija, a ja bih to izbjegao.

Što se tiče žitarica, preporučujemo da počnete od heljde ili riže. Kuhajte ih samo na vodi. Nema mlijeka u dobi od pet mjeseci!

Bilo koja bića za bebe trebala bi biti izrađena bez dodavanja soli i šećera ili bilo kojeg drugog aditiva koji se može pročitati na ambalaži. I neka to izgleda neukusno i neugodno za roditelje, a netko će čak i uzviknuti: "Kako to možeš jesti?", Vjerujte mi, to možete, jer dijete ne treba začine.

Tablica jela za tjedan

Novorođeni roditelji žele hraniti svoje dijete ukusno i zadovoljavajuće, tako da on ne treba nikakve vitamine i minerale. I pitaju se kako raznovrsiti jelovnik kako ne bi pomiješali mrvice istim tikvicama? Zapravo, unatoč činjenici da nisu dostupni svi proizvodi za djecu u ovoj dobi, njihovi jelovnici mogu biti vrlo zanimljivi i ukusni.

Izbornik petomjesečnog djeteta na umjetnom hranjenju

Izbornik petominutog djeteta

Izbornik petomjesečnog djeteta koja je dojena je majčino mlijeko. Međutim, situacija dramatično mijenja ako je mrvica umjetno hranjena ili ne dobiva na težini dobro dok je dojeno.

U tom slučaju, pedijatri savjetuju pored smjese da uđu u dijetu bebe i druge namirnice.

Pokušajmo danas da shvatimo što hranimo mrvicu koja je već 5 mjeseci.

Izbornik petominutog djeteta. Kada uvesti mamac

Prema mjerodavnom mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, bebe od rođenja do 6 mjeseci ne bi trebale primiti ništa osim majčino mlijeka.

Međutim, čak i iz ovog pravila postoje iznimke. Tako, na primjer, kao što je gore spomenuto, ako dijete u 5 mjeseci jasno zaostaje u težini, onda je to razlog za početak uvođenja djeteta s novim proizvodima za njega.

Što se tiče bebe na umjetnoj hrani, smjesa više ne može pružiti mrvicu sa svim potrebnim vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Zato je vrijeme za uvođenje mamaca. Međutim, u prvom i drugom slučaju, mama se mora posavjetovati s pedijatrom i odlučiti o uvođenju komplementarne hrane samo s njim.

Izbornik petominutog djeteta za jedan dan

U 5 mjeseci dijete jede 5 puta dnevno. Međutim, to se preporučuje isključivo od klasične prehrane pedijatara.

Ako dijete samo doji, a majka stavlja dijete na prsa kad želi, a ne na vrijeme, onda, naravno, to se događa mnogo češće.

Isto se događa i kod djece koja se hrane hranom - dobivaju hranu na zahtjev. Ali još se uvijek držimo klasičnog uzorka hrane za bebe u 5 mjeseci.

U intervalima između hranjenja, dijete mora primiti vodu i sok. Međutim, to uopće ne znači da bi svaka mama petomjesečnog djeteta već danas trebala prenijeti sina ili kćer na ovaj izbornik i biti strogo vođena prema određenom vremenu.

Ponavljam da je to samo klasična verzija koju treba imati na umu, ali je potrebno hraniti bebu, ovisno o njegovim željama i potrebama.

Izbornik za petominutno dijete. Ono što trebaš zapamtiti

Petominutni jelovnik s dojilicom ili dojenje s gore opisanim dodatkom sadrži povrće, voće i žumanjak.

Mama treba zapamtiti da se svi ovi proizvodi moraju postupno uvesti, počevši od samo nekoliko kapi.

Vrlo je važno pratiti kako je mrvica reagirala na uvođenje novog proizvoda.

Roditelji trebaju pomno pratiti svoje stanje, a ako dijete ima prve znakove alergijske reakcije - osip, svrbež, crvene mrlje na obrazima ili po cijelom tijelu, trebate se posavjetovati s liječnikom. Treba također pomno pratiti promjenu stolca.

Dnevnik hrane

Sve je to prikladno napisati u takozvanom "dnevniku hrane". Možete ga izvući iz obične bilježnice samo ispunjavanjem komada papira u nekoliko stupaca.

 • Prvi stupac je datum i vrijeme obroka.
 • Drugi stupac je prehrambeni proizvod kojeg je dijete prvi put pokušalo. Ovdje bi rekord trebao sadržavati što je moguće više informacija. Ako je pire iz staklenke, svakako navedite sastav i proizvođača, kao i puno ime. Ako se kuha domaće pire krumpir, majka bi također trebala naznačiti cijeli sastav, na primjer, je li dodana sol ili šećer.
 • Treći stupac je količina proizvoda. Najbolje je koristiti ljuske.
 • Četvrti stupac je reakcija organizma. Ovdje je najbolje napraviti nekoliko pod-stupaca i temeljito snimiti reakciju svakog sustava, na primjer gastrointestinalnog trakta, a to može biti regurgitacija ili povraćanje, labav stolice ili kolika. Također su potrebne kolone poput kože i sluznice, respiratornih organa i općeg stanja.
 • Peti stup je bilješke.
Osnovna pravila za hranjenje

Prvo što treba zapamtiti je da svaki novi proizvod treba postupno uvesti s minimalnim dozama. Osim toga, od uvođenja jedne vrste komplementarne hrane do uvođenja drugog trebao bi trajati najmanje jedan do dva tjedna.

Najbolje je odabrati monokomponentne puree, tj. One koje u svom sastavu sadrže jedno povrće ili voće. I poželjno je započeti prvu lutnju s povrćem.

Ako počnete s slađim plodovima, kasnije mrvica jednostavno ne želi jesti tako slatko kao kruške i jabuke, tikvice ili bundeve.

Osim povrća i voćnih purea, dijete mora dobiti žumance. Da biste to učinili, kuhajte jaje barem pola sata, zatim odvojite bijelo od žumanjka, protrljajte žumance, pomiješajte ga s mlijekom ili mješavinom i hranite bebu žlicom.

Što se tiče bjelančevina, u izborniku petomjesečnog djeteta dojenog ili hranjenog takvim proizvodom jednostavno ne bi trebao biti, jer je protein od jajašaca pile jedan od najjačih alergena.

Preporuča se davati proizvod djetetu samo nakon što su mrvice stare jednu godinu.

Izbornik petomjesečnog djeteta na tjedan dana. Dopušteni proizvodi

Izbornik petomjesečnog djeteta bi trebao biti sastavljen od proizvoda koje dijete može jesti u ovoj dobi. To uključuje:

 • Tikvice.
 • Bundeva.
 • Brokula.
 • Cvjetača.
 • Krumpir.
 • Jabuka.
 • Kruška.
 • Žumanjka jajeta.

S vremenom će se taj popis proširiti. Što se tiče žitarica, situacija nije tako jednostavna.

Porin se uvodi u prehranu petomjesečnog djeteta samo ako dijete ima nedostatak težine. Ako je sve normalno s težinom, a beba svakog mjeseca dodaje svoj pravi gram, tada nije potrebno dodati mrvice žitarice na hranu. Zašto?

To može dovesti do činjenice da će dijete puno brže dobiti težinu i bit će iznad norme.

No, voće i povrće, bogati vitaminima i mineralima i sadržavati minimalne kalorije, u ovom će slučaju biti pravi pomagači za pravilan i pravodoban razvoj petominutnih mrvica.

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Za petomjesečnu bebu, majčino mlijeko je glavna hrana, ali došlo je vrijeme za uvođenje prve komplementarne hrane. Spremnost bebe da mamac je čisto individualna, ali ako dijete ne jede dovoljno, ima prvu zubicu izrezanu, ne gura žlicu, već ga lezi, onda je sasvim moguće pokušati dati nove proizvode.

Što je uvedeno mamac

 • beba susreće gustu hranu;
 • vitamine, elemente u tragovima itd.;
 • postupni prijelaz na novi "odrasli" izbornik;
 • razvija se vještina za žvakanje koja je već počela oblikovati ovaj put.

Značajke uvođenja komplementarne hrane

 • djetetu mora najprije pregledati pedijatar koji će dozvoliti korištenje nove hrane na jelovniku;
 • od zadnjeg cijepljenja do dana primitka prvog dijela komplementarne hrane trebalo bi trajati najmanje tjedan dana;
 • Za početak se nudi jednokomponentna voćna kaša, obično majke počinju s jabukom;
 • prvi dio je pola čajne žličice pire krumpira prije hranjenja, ako beba u cijelosti jede ovaj dio, a zatim za nekoliko dana, u odsustvu alergija i probavne smetnje (proljev ili zatvor), možete udvostručiti dio da bi se do 150 g;
 • ako dijete ne želi jesti novu hranu, nemoguće ga je prisiliti, tada tijelo još nije spremno za takve promjene u izborniku;
 • nakon nekoliko tjedana možete unijeti sljedeći proizvod, ako se prvo dobro percipira.

Ako beba bude dojena, ne biste trebali prisiliti previše događaja, počevši malo po malo s voćnim sokovima, ali za prehranu koja se dijete prehranjuje prehrana je raznovrsnija.

Proizvodi preporučeni za petogodišnju dojenčad

 • voćni sokovi i pire krumpir;
 • pire od povrća;
 • mlijeko i mliječni proizvodi;
 • ribani sir;
 • mlijeko;
 • biljno ulje.

Proizvodi za bebu pet mjeseci na umjetno hranjenje

 • njegove uobičajene mješavine suhog mlijeka koje se razrjeđuju vodom;
 • voćni sokovi;
 • krumpir povrća i voća;
 • sladoleda na vodi i mlijeku;
 • sir;
 • mlijeko;
 • krekeri i kekse;
 • biljno ulje.

Redoslijed uvođenja prehrambenih proizvoda obavlja pedijatar.

Preporučeni voćni sokovi se izmjenjuju u prehranu.

 1. jabuka;
 2. sok od krušaka, bresaka, aprica, šljiva, ali prevalencija u sastavu je još uvijek sok od jabuka;
 3. trešnja i crni ribiz;
 4. Pažljivo, kako bi se uklonili alergije, do kraja petog mjeseca uvedeni su sokovi od citrusa, kao i one od jagoda i rajčice.

Povrće, za uvod u izbornik

 1. krumpir i tikvice;
 2. mrkva, cvjetača i bundeve.

Kako bi dijete probavnog sustava normalno funkcioniralo, neophodno je promatrati ne samo prehranu već i prehranu preporučenu od pedijatara.

Dijeta od pet mjeseci bebe

 1. Doručak: od 6 do 7 sati - mliječna mlijeka ili majčino mlijeko;
 2. Drugi doručak: 10 sati: mlijeko kašu (50 g), dvije žličice kravljeg sira, 6 žličica. voćni sok.
 3. Ručak: 14:00 sati: majčino mlijeko ili formula, voćni kašica (50 g).
 4. Večera: pire od povrća (150 g s nekoliko kapi biljnog ulja), 3 stol. Plod kave plodova.
 5. Za noć - mješavina ili majčino mlijeko.

Tijekom dana trebate dati bebu vodu, decoctions od bilja (strogo na preporuku od pedijatara) i sušeno voće komposta. Ako je dijete mirno, spava dobro i ne plače bez razloga, onda je ta količina hrane sasvim dovoljna za njega, inače morate razgovarati o ovom pitanju s pedijatrom.

Kuhanje žitarica i upoznavanje s jelovnikom

Najlakši način za kupnju gotove kaše je suha mješavina koju trebate popuniti samo vodom. Ali mnogo korisnija kaša kuhana na vlastitu. Da biste to učinili, trebate heljde, mljevenje riže dobre kvalitete u mlinu za kavu u brašno, od ovog proizvoda već možete kuhati kašu. Kashi su mliječni i bez mliječnih proizvoda. Postupno se upisuju u izbornik. U malim dijelovima, dijete se hrani mješavinom ili majčinim mlijekom, ali već je dovoljna količina kaše zamijeniti jedan obrok. Preporuča se davati kašu u večernjim satima, jer je njihova konzistencija deblja od mlijeka ili mješavine, a dječja hridi i tiho spava do jutra. Prvo, trebate kuhati žitarice bez mlijeka, tj. Na vodi, razrjeđivati ​​ih nakon mlijeka (dojke ili krave), smjesu kojoj je dijete naviklo. Ovaj proizvod lakše probavlja probavni sustav djeteta. Bliže do šest mjeseci, postupno možete ući u kašu i mlijeko, ali iz iste žitarice, koja je prethodno bila pripremljena žitarica bez mlijeka.

Za hranjenje djeteta u roku od 5 mjeseci nije preporučljivo koristiti krupicu, pšenicu i biserno ječam.

Povrće i voće u prehrani petomjesečnog djeteta

Biljna hrana za uključivanje u izbornik bebe pet mjeseci odabrana je zelena ili blijedo žuta, jer svjetlija hrana može uzrokovati alergije. Svježe jabuke, trešnje, mrkvi se uvode malo kasnije, ali ne kao zasebno jelo, ali kada se pomiješaju s zelenim voćem i povrćem. Tijekom toplog razdoblja, pire krumpir su od svježeg povrća i voća. Zimi je teže s tim proizvodima, stoga ih preporučamo da ih ljeti zamrznu u zamrzivač u posebnim posudama. Svaki izbornik jela pripremljen je u jednom trenutku, ali ne i za budućnost.

Najbolje je hraniti bebu žlicom, ali ne uvijek petomjesečno dijete, odmah uzima žlicu, jer se kaša može razrjeđivati ​​i bocu hraniti kroz bradavicu.

 • Dijete prehrana u 9 mjeseci
 • Dnevni režim od 7 mjeseci

Što hraniti bebu za 5 mjeseci

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka je i dalje mlijeko. Tijelo se brzo razvija, tako da ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka. Vrijeme je za diverzificiranje izbornika djeteta u roku od 5 mjeseci s povrćem i voćnim sirom, žitaricama. Ovaj put je optimalan, jer tijelo najbolje percipira gastronomske inovacije.

Kada mogu početi predstavljati dodatke?

Do 4-5 mjeseci dijete jede isključivo mlijeko. Petominutni muškarac je potpuno spreman da percipira i probavlja deblji obrok. Štoviše, pedijatri preporučuju da se ne odgađaju uvođenjem novih delicija, jer već šest mjeseci tijelo ima nedostatak vitamina, minerala i drugih sastojaka.

Dok dijete ima šest mjeseci, mora naučiti žvakati, inače postoji kašnjenje u razvoju vještina žvakanja. Mamac razvija vještine žvakanja bebe.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehrani:

 1. Budući da proces započinje s minimalnom količinom neobične delicije, treba ga ponuditi malom djetetu prije hranjenja s mlijekom. Postupno će se potpuno zamijeniti predložena poslastica.
 2. Poznanstvo počinje s otprilike 0,5-1 tsp. Svakodnevno se povećava doza. Za 7 do 10 dana potrebno je unijeti količinu delikatesa koja se ubrizgava u preporučenu količinu za određeno doba - 200 ml. Škola za nepoznate proizvode koji pripadaju istoj grupi provodi se 5-7 dana. tj ako dijete već jede povrće, a zatim dodavanje druge sorte može biti brže, ovo se načelo odnosi na žitarice i voće.
 3. Ovisno o nepoznatoj hrani izrađena je od jednokomponentnih jela.
 4. Budući da je reakcija na novost nepovoljna, dijete ima alergiju ili uzrujan stolicu, nudi jutarnju nadopunjujuću hranu, tako da možete izvući zaključke i poduzeti akciju tijekom dana.
 5. Ne možete mijenjati snagu malog djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i poslije cijepljenja.
 6. Važno je da je hrana pripremljena od ekološki prihvatljivih sastojaka. Stoga je sigurnije korištenje industrijskih proizvoda. Pogledajte informacije navedene na paketu, odaberite izbor prema dobi djeteta. U ovom slučaju, postoji jamstvo da je hrana bezopasna, ima potrebnu kompoziciju i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petominutni beba.

Što se tiče krumpira povrća, najcjelovitije u smislu raznih hranjivih tvari su mješavine tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek počinje s monokomponentnim jelima. Stoga, za početak, ponudite djetetu pire jednog povrća. Mnogi roditelji počinju s tikvicama, lako se probavljaju, ne uzrokuju alergije. Nakon 7-10 dana, dodajte malo kupusa u pire od tikvica. Neka beba navikne na dvokomponentni obrok za još 7 dana. Zatim dodajte slijedeće povrće u smjesu. Dovesti posluživanje komplementarne hrane na 200 ml.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Roditelji koji njeguju brinu se o pitanju onoga što dijete može jesti.

Povrće - najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što ih je dijete već upoznalo, vrijeme je da se tijelo pripremi na gustu hranu - kašu. Biljna hrana se uvodi u prvu djecu, koja imaju tendenciju za zatvori ili ima ubrzanog povećanja težine.

Prvo jelo može biti pap. Vrijedno je ponuditi bebu koja je razvila anemiju, ima nestabilnu stolicu, ne dobiva dovoljno težine. Žitarice iz zobene pahuljice proizvedene od mikronutrijenata nadoknađuju nedostatak potrebnih tvari. Dulje vrijeme od povrća i voćnih jela, zasiti dijete, daju snop energije za aktivnu fazu.

Voće sirovi također su pogodni za širenje izbornika 5-mjesečnog djeteta. Ali odrasli u ovom slučaju često susreću činjenicu da je okusio slatkoću plodova, dijete ih traži i nevoljko jede ostatak.

Upozorenje! Kada proširujete izbornik, stolica za bebe mijenja boju, može imati narančaste, zelenkaste ili smeđe boje. Ako u sadržaju nema sluzi, a to je normalne konzistencije, nema razloga za zabrinutost.

Popis dopuštenih proizvoda:

 1. Povrće: tikvice, brokule i cvjetača, krumpir, mrkva, bundeva.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kashi: heljde, riža, kukuruzni zob, itd.

Počnite s žitaricama koje ne sadrže gluten i mlijeko. Industrijski proizvedeni dijelovi razrijeđeni vodom. Dopušteno je dodati majčino mlijeko, juhu od povrća, smjesu za umjetne tvari. Mliječni derali sadrže mlijeko u prahu ili mješavinu mlijeka, pa su prikladniji za umjetne tvari. Ovo se jelo može pripremiti sami, sve dok se hrana nasjeckana, na primjer, pomoću miješalice.

Izbornik petomjesečnog muškarca može uključivati ​​sokove. Dobro su apsorbirani i kao djeca. Ali treba imati na umu da u njemu postoji malo vitamina i minerala pa pedijatri preporučuju davanje ove delicije djetetu nakon svih ostalih proizvoda, uključujući meso. Sokovi koji čine raznolikost u hrani karapuz, naučiti ga jesti slatkiše, što je nepoželjan. Kao piće, možete ponuditi mrvice, svježe voće ili komadiće sušenog voća, slab čaj. Ne sipajte tekućine u bočicu, već u čašu, što je vrijeme da se naučite koristiti.

Upozorenje! Potrebno je strpljivo i pažljivo hraniti dijete žlicom. Prisilno hranjenje nije dopušteno! Nabavite plastičnu ili silikonsku žlicu koja ne može ozlijediti osjetljive desni djeteta.

U dobi od pet mjeseci, prosječna količina jednog obroka je 200 ml. Izbornik uzorka:

 • Broj doručka 1: majčino mlijeko ili dojenčad.
 • Doručak br. 2: kaša bez mlijeka 150 ml, nadopunjeno mlijekom.
 • Ručak: sušeno povrće - 150 ml s dodatkom mlijeka ili 200 ml bez dodataka.
 • Ručak: voćni kaša - 60 ml, majčino mlijeko ili mješavina.
 • Večera: majčino mlijeko ili mješavina.

Djeca bi trebala dobiti samo svježe pripremljenu hranu!

Zapamtite, mnoge namirnice su alergične pa pažljivo pratite zdravlje djeteta. Ako dođe do neželjenih reakcija, sastojak koji je uzrokuje privremeno je isključen.

Kefir je kontroverzni sastojak za petominutni beba zbog prisutnosti kalcija i nezrelosti crijevne mikroflore djeteta. Možete dodati maslac i biljno ulje u prehranu - ne više od 1 tsp. po danu.

Osobitosti dodatnog hranjenja djece u dojci i umjetnoj hrani

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe hranjene bebe, preporučljivo je u 6 mjeseci uvesti nove sastojke u prehranu. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova mogućnost dobra ako je dijete rođeno na vrijeme, sasvim zdravo i normalno se razvija. Istodobno, majka bi također trebala biti zdrava, dobiti dobru prehranu i vitaminske i mineralne dodatke. Inače, za 5 mjeseci raste tijelo nedostaje hranjivih tvari, anemija i ostala deficijentna stanja mogu se razviti. Stoga se pitanje prikorm treba riješiti pojedinačno.

U ovom dobu dijete i dalje zna samo svijet. Novo posuđe možda nije u njegovu ukusu. Ali roditelji bi trebali biti strpljivi i diverzificirati prehranu djece, iako je ponekad teško učiniti. Dogodilo se da traje 15 ili više dana kako bi se naviknuli na nove osjećaje okusa. Važno je ispravno oblikovati navike ukusa, jer samo s raznolikom prehranom može rastući organizam dobiti tvari koje treba.

Dječja hrana za 5 mjeseci

5 mjeseci - 5 obroka dnevno. Takav režim treba sačuvati do dobi od jedne. Izbornik petomjesečnog djeteta trebao bi se sastojati od tri dojenja i dvije komplementarne hrane. A ako je beba umjetni umjetnik, dojenje se zamjenjuje mješavinom.

Petomjesečno beba može jesti kašu. Možete kuhati heljde i možete rižu ili zobene pahuljice. Kuhajte kašu na vodi, a zatim ga pomiješajte u miješalicu na stanje pire krumpira. Bolje kuhati kašu u vodi, u kojoj su prethodno kuhani povrće (na primjer, za pripremu krumpira od povrća), tada će u samu kašu dodati vitamine i elemente u tragovima.

Pažljivo unesite sok i pire u izborniku za dijete. Tražimo izbjegavanje alergija i slično. Uzimamo krumpir, jabuke, brokule, šljive ili kruške, tikvice ili bundeve. Kuhanje ili soka ili povrće ili voće koje vam se sviđa.

Možete kuhati sami, ili možete kupiti gotove puree i sokove u trgovinama. Usput, zimi, kada nismo sigurni da je voće visoke kvalitete i ne sadrži kemikalije, bolje je kupiti posudu od odjela za dječju hranu.

Izbornik za bebu 5 mjeseci:

1. Dojenje (prilagođena mješavina) 2. Kashka + pure plodova 3. Dojenje (smjesa) 4. Sok + povrća

5. Dojenje (smjesa)

Uzorak izbornika djeteta 5 mjeseci života:

9.00 - doručak s kašom, koji je najviše poput vašeg djeteta. Možete dodati kaša zgužvanu bananu ili zdrobljenu jabuku.

13.00 - ručkamo kašu od povrća, u kojoj dodamo pola žlice biljnog ulja (bolje od maslinovog ulja). Ispada 140 grama.

17.00 - za poslijepodnevni zalogaj jedemo 50 g pire od voća i iste graške svježeg sira.

Ovdje i za ostatak vremena dojimo bebu na zahtjev.

Hvala vam što koristite gumbe:

Kada staviti meso na bebu? - Možete početi s 7-8 mjeseci. √ Mesna jela u prehrani djeteta mogu zadovoljiti vašu svakodnevnu potrebu.

Novorođenče -450-700 ml Mjesečno -540-820 ml Dva mjeseca -612-850 ml Tromjesečno -682-957 ml Ovo je vrsta vožnje.

Psiho-emocionalni razvoj djeteta počinje upravo kada dojenje, kada je dijete formirano kao osobnost. Hranjenje usklađuje odnos mame i bebe.

Dijete prehrana u 5 mjeseci: dijeta

Svaka majka želi da dijete odrasta zdravo, snažno i normalno se razvija. Pet mjeseci je osobit prekretnica kada se prvo dopunsko hranjenje uvodi djetetu, pa mnogi mladi roditelji žele znati što bi trebalo biti prehrana djeteta u ovom dobu. Osim toga, vrlo je važno podučiti tijelo malog čovjeka da jede samo u određeno vrijeme, što će pomoći normalnom funkcioniranju njegovih crijeva.

Razvoj djeteta na 5 mjeseci

Svako doba djeteta ima svoje osobine. Konkretno, kada dijete ima 5 mjeseci, više ne želi leći na leđima i samostalno preuzima različite udobne posture. Do tog vremena, obično težina djeteta (u usporedbi s onim što je bila kod rođenja), visina se povećava za 13-14 cm, a mišići se razvijaju, što omogućuje maloj osobi da izvodi više različitih pokreta. Takva značajno povećana motorička aktivnost djeteta zahtijeva uvođenje određenih promjena u svojoj prehrani i prehrani. Treba imati na umu da je u svim pitanjima koja se odnose na dojenčad potreban pojedinačni pristup.

Što bi trebalo biti prehrana djeteta u roku od 5 mjeseci

Bilo koji pedijatar će se složiti da bi za dijete ovog doba osnovu prehrane trebalo biti majčino mlijeko. Istovremeno, više nije u stanju pružiti djetetu sve hranjive tvari koje mu treba. Posebice, u ovom razdoblju malena glava počinje osjećati manjak željeza, jer već ima vremena za korištenje svih zaliha primljenih u majčinoj utrobi. Stoga, bebe koje su prebačene u umjetno hranjenje trebale bi dobiti malu količinu željeza, a one koji jedu majčino mlijeko treba postupno uvesti u obliku žitarica koje sadrže željezo. Dakle, prehrana djeteta u 5 mjeseci postaje raznovrsnija, a njegovo tijelo spremno je prebaciti iz tekuće hrane na čvrstu hranu koja se treba žvakati u budućnosti.

Dječja prehrana

Učestalost hranjenja bebe u petom mjesecu života ne može ostati ista kao u ranijoj dobi. Činjenica je da je dijete već odraslo, i ima smisla ga hraniti rjeđe, ali dati veće dijelove tijekom svakog hranjenja. To će također povećati razinu budnosti, što je neophodno kako bi dijete potrošilo dovoljno vremena za učenje o svijetu i stoga se razvija intelektualno.

Kako uvesti mamac

Bilo koja nova hrana trebala bi biti postupno uključena u dijetama mrvica. Vjeruje se da je uvođenje komplementarne hrane bolje u drugom hranjenju. U početku, djetetu se nudi najviše dvije žlice novog proizvoda i hranjen je zasićenjem majčinim mlijekom (smjesom). Ako dijete odbija jesti, onda ga ne biste trebali prisiliti. Bolje je pričekati nekoliko dana i pokušati ponovno.

Zatim je potrebno pratiti reakciju djeteta na komplementarnu hranu. Ako se ne opaža osip ili promjena stolice, sljedećeg će dana u istom obroku biti dodana nova posuda u dvostrukom volumenu. Tako se postupno povećava na 150-200 g. Ispada da u prosjeku traje između sedam i deset dana da zamijeni jedno dojenje (ili smjesu boca) za komplementarnu hranu.

Jeste li zainteresirani za pitanje kako hraniti dijete od 5 mjeseci? Preporučljivo je da se počnete upoznati sa odraslom hranom s sokom ili povrćem. U potonjem slučaju, preporučuje se odabrati povrće kao što su cvjetača, tikvice i brokula, a kada se beba navikne na njih, možete dodati i bundeve, mrkve i krumpir. Ako odlučite sami kuhati pire od krumpira i ne hraniti bebu s konzervama, povrće treba temeljito kuhati i temeljito obrisati.

Za vitke bebe, kao prvi obrok, preporučljivo je u male količine uvesti u dijetnu hranu tekućine (heljde, rižu i kukuruz). Prvo kuhanje kaša treba biti bez mliječnih proizvoda. Pedijatri preporučuju da ih zamijenite s posljednjom večernjom hranom.

Lure možete započeti s fermentiranim mliječnim proizvodima. Prednost treba dati kefir, koji se može kupiti u dječjim mliječnim kuhinjama, jer mrvice obično dobro percipiraju takva hrana.

Kako jesti u 5 mjeseci djeteta koja je dojena

Danas sve više i više mladih majki vole dojiti svoje bebe do godine dana. Ispod je jedna od mogućnosti za organiziranje prehrane za bebe u roku od 5 mjeseci, ako još postoji majčino mlijeko u prehrani.

 • u 6 sati beba je dojena;
 • u 10:00 dobiva 150 g povrće kvasca s 1 žličicom. ulje (povrće), polovica žumanjka i 3 žlice. l. bilo koji plod ploda;
 • u 14: 00h se provodi dojenje, a zatim se dijete hrani s dvije žličice. sir i 6 tsp. sok;
 • u 18 sati dijete se ponovno hrani majčinskim mlijekom i daje 6 čajne žličice soka;
 • u 22:00 je zadnji privitak na prsa.

Pročitajte više o bebama

Ova djeca trebaju imati malo drugačiju prehranu, budući da počnu upoznati s odraslom hranom za 4 mjeseca, a na 5 ih uvode drugi dopuniti. Istodobno, broj hranjenja treba biti isti kao kod beba koje dobivaju majčino mlijeko. Evo primjera sheme pomoću koje možete organizirati prehranu djeteta u roku od 5 mjeseci:

 • u 6:00 dobiva se formula ili 200 g kefira;
 • u 10 sati ujutro, dijete se hrani kašuljom (150 g), dvije žličice svježeg sira i tri žlice voćnog kaše (možete dati jabučicu);
 • u 14:00 dijete se nudi boca s 200 g kefir ili mliječne mješavine i 6 tsp. sok;
 • u 18:00 hranjen je 150 grama bilo kojeg pire od povrća od 1 žličice. maslac (samo povrće), polovica žumanjka i šest žličica soka;
 • u 22:00, dijete dobiva 200 g mliječne formule (kefir).

Bez obzira na to kako organizirate prehranu svoje bebe, vrlo je važno pratiti stanje njegovog zdravlja. Na prvim znakovima intestinalnog uzrujanja ili bilo kakvim alergijskim reakcijama potrebno je prestati s hranjenjem novim proizvodima, prebaciti se samo na dojenje (ili uobičajene smjese) i kontaktirati pedijatra. Pa ipak: nema potrebe žuriti se i pokušati brzo naviknuti mrvice na hranu za odrasle. Vjerujte mi, to neće dovesti do ničeg dobrog.

Dodajte komentar

U osnovi, hranjenje djeteta u 5 mjeseci nije bitno drukčije od uobičajene prehrane, a samo bliže šestomjesečnom razdoblju dijete treba razviti pravilan režim kada različite vrste komplementarne hrane i glavna hrana mlijeka ili mješavine - alternativno. U nekim slučajevima, kada je dijete slabo ili je hranjeno u bocama, već može probati nove proizvode u dobi od pet mjeseci, nužno u dogovoru s liječnikom.

Uvećavamo dodatke za 5 mjeseci

Dakle, kao što je gore spomenuto, bebe koje su navršile pet mjeseci spremne su za uvođenje novih proizvoda. Kako bi bebino poznanstvo s prvim jelima u svom životu prolazilo na pozitivan način, potrebno ih je pripremiti praktički tekućom konzistencijom, malo debljom od hrane koja mu je poznata. Onda dijete neće imati problema s gutanjem i voljet će novi proizvod.

Bebe s normalnim i prekomjernom težinom kao prve proizvode najbolje se prilagode tikvicama i krumpirom. Ali nije vrijedno početi s voćnim namirnicama jer postoji rizik da dijete više uživa u slatkom okusu jabuke i ne želi jesti povrće. Po prvi put će biti dovoljno pola žličice.

Kada uvodimo laktaciju u 5 mjeseci djetetu koje ne dobiva na težini, bolje je ako postane hranjiva kaša. Možete ga kuhati sami ili kupiti u specijaliziranim dječjim odjelima.

Za početak, možete probati bez glutena riža, kukuruz i heljda kašu. Kao u slučaju povrća, morate započeti s pola žličice po uzorku, a do kraja mjeseca unesite jedan dio na 150 grama, odnosno jedno hranjenje je potpuno zamijenjeno kašom ili povrćem.

Uzorak dijete djeteta u roku od 5 mjeseci

Dijete od 5 mjeseci nije previše drukčije od njegovog uobičajenog rasporeda, jer se obroci obroka unose samo u jutarnjim ili popodnevnim satima, a sva druga dojenja ili hrana za hranu ne mijenjaju se.

 1. 5.00 - 6.00 mlijeko / mješavina.
 2. 9.00 - pap ili jednokomponentni pire od povrća + mlijeko / mješavina.
 3. 12.00 - mlijeko / mješavina.
 4. 15.00 - mlijeko / mješavina.
 5. 18.00 - mlijeko / mješavina.
 6. 21.00 - 22.00 - mlijeko / mješavina

Postupno, tijekom razdoblja od 2-3 tjedna, počevši od pola žličice, dnevno trebate povećati dio djeteta. Ako dijete oprašta nakon hranjenja dojke ili boca, onda ga ne bi trebao odbiti, ali pokušajte zadržati hranu uravnoteženu.

Dojenje u trajanju od 5 mjeseci traje 90% svih hranjenja i dalje je glavna komponenta prehrane djeteta, ali postupno, tijekom sljedećih 6 mjeseci, svako hranjenje zamjenjuje se novim obrocima komplementarne hrane, a beba diže grudi samo noću.

Što hraniti dijete u roku od 5 mjeseci?

Mlade majke nije lako za vrijeme uvođenja komplementarne hrane, jer prvi put prolaze kroz ovu fazu, pa će im pomoći receptima za djecu od 5 mjeseci, koja su vrlo jednostavna i dostupna svima. Nakon što se beba upoznala s okusom krumpira, mrkve, tikvice i cvjetača, moguće je pripremiti i mono i višekomponentna jela.

Pire od mrkve s brokulom

Ako dijete nema alergije na hranu, sigurno može ponuditi vrlo korisne povrće - mrkva u kombinaciji s nježnom brokulom.

 • mrkva - 1 kom;
 • brokule ili cvjetače - 2 cvjetnice.

Peel mala mrkva i izrezati u male kocke ili kriške. Kupus se rastavlja u cvjetove, a za dijete nam je potrebno samo 2 od njih, koje treba temeljito isprati pod tekućom vodom. Zatim mrkvi kuhaju dok se ne napuni polovica 20 minuta, nakon čega se doda kupus i kuha još 10 minuta. Nakon toga, povrće treba ukloniti iz vode, ostaviti da se ohladi i pire s miješalicom.

Za bebe umjetne hrane, dobro je kuhati mliječnu juhu s povrćem, što je i hranjivo i vitamina, što znači da je vrlo korisno za dijete.

 • krumpir - 1 kom;
 • mrkva - 1 kom;
 • mlijeko na pola s vodom - 200 ml.

U vodi, kuhajte sitno sjeckano povrće, dodavajući prstohvat soli. Nakon što su krumpir i mrkva spremni, isušite vodu, zamijesite ih vilicom i dodajte mlijeko razrijeđeno vodom, jer dijete ne može biti cjelovito. Donesite smjesu na kuhanje i juha je spremna! Prema istom receptu možete kuhati juhu od bilo kojeg povrća, a ako dijete ne podnese mlijeko, juha u kojoj se kuhalo povrće nije isušena.

Temeljito namazajte rižu u mljevenju za kavu, dodajte vodu i kuhajte dok ne budete spremni u zatvorenom loncu za kuhanje zbog niske topline. Kada se tekućina gotovo isparila, dodajte mlijeko i kuhajte još 5 minuta.