Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

Hrana

Primijetili smo da se mnoge trudnice podsjećaju na to kako odrediti trajanje trudnoće, jer ih liječnici smatraju tjedno trudnoće, u raznim člancima o majčinstvu koje najčešće pišu o trudnoći trudnoće, navikli smo na brojanje po mjesecima, jer se upravo sjećamo kako trudnoća traje devet mjeseci.

Kako se ne bi zbunili u svim tim trimestrima trudnoće, mjesecima i tjednima trudnoće? Naš stol će vam pomoći da shvatite i ne izgubite računati.

Tablica korespondencije tjedana i mjeseci trudnoće

* Brojenje tjedana počinje od datuma prvog dana posljednjeg menstruacije.

Mjesečna trudnoća

Kratka obavijest o 10 mjeseci trudnoće

Trudnoća ne traje 9 mjeseci, kao što većina prosječnih ljudi misle, ali 10... Ali ne kalendarske dane od 30-31 dan, ali lunarni - 28 dana svaki. U prosjeku, trudnoća traje točno 280 dana. I svaki od deset mjeseci nosi nešto vrlo važno. Dolje navedene informacije, dane u obliku kratkog mjesečnog kalendara, bit će vrlo korisne svim trudnim majkama bez iznimke!

Prvi mjesec trudnoće obuhvaća 1-4 porodna tjedna. Mjesečni ciklus žene u čijem se središtu pojavljuje koncepcija djeteta. Ali mama još ne zna o tako značajnom događaju. Najranije kada možete saznati o trudnoći je 5-6 dana prije odgode menstruacije. Dok je u maternici malo oplođeno jaje koje se ne vidi na ultrazvuku.

2. mjesec trudnoće, 5-8 tjedana, je značajan za pojavu svojih znakova. U budućim mama, postoji kašnjenje menstruacije, toksemija, hiperaktivnost i pospanost, nježnost grudi i česti mokrenje. Neke žene također se žale na bolove u donjem dijelu trbuha i laganom povećanju tjelesne temperature. Ovo je normalna varijanta, ako bol nije česta i ne teška, temperatura nije viša od 37,5 stupnjeva i lako se smanjuje bez antipiretskih lijekova u odsustvu bilo kakvih bolnih simptoma.
U 5 tjedana ultrazvuk pokazuje fetusno jaje. U 6 tjedana - embrij u njemu. Već već sedam tjedana, a njegov otkucaj srca lako se određuje ultrazvukom. Ovaj je mjesec kritičan za dijete. Ako nešto pođe krivo, pojavit će se spontani pobačaj.

U trećem mjesecu, odnosno u 9-12 tjedana, neke mame primjećuju povećanje trbuha. Je li dijete tako brzo? Nipošto. Ta vizualna obmana uzrokovana je povećanim stvaranjem plina i relaksacijom abdominalne stijenke zbog djelovanja hormonskog progesterona. Svi znakovi trudnoće ostaju. Toksikoza je još uvijek valjana. No, krajem ovog mjeseca fetus (dijete je već zvan na taj način) gotovo je u potpunosti formiran, iako je još uvijek malen u veličini. Do prvog planiranog pregleda, u 12 tjedana, duljine 5-6 cm.

Sljedeći mjesec trudnoće, 13-16 tjedana, za buduće mame jedan od najugodnijih. Manifestacije toksikoze nestaju, dolazi do vala snage. U slučaju heterogenih žena, trbuščić počinje rasti u stvarnosti (to više nisu plinovi), a neki od njih čak i osjećaju prvo bojažljivo kretanje beba. Usput, oni do kraja četvrtog mjeseca težak oko 80 grama. Njihovu veličinu može se usporediti s avokadima.

5. mjesec trudnoće započinje u 17 tjedana i završava 20. listopada. Mame kupuju odjeću za trudnice jer se više ne uklapaju u normalni trbuh. Da, a težina je dodana, odjeća postaje mala. U prvoj polovici trudnoće, oni se oporavljaju za prosječno 4-5 kilograma. Žene koje pate od teške toksemije mogu dobiti manje, a neke čak i izgubiti težinu.
Do 20. tjedna trudnoće, gotovo sve mame čuju kretanje svojih beba i... čak i vidjeti. U tom se razdoblju izvodi drugi planirani ultrazvuk radi isključivanja malformacija fetusa i cervikalne insuficijencije (najčešći uzrok pobačaja tijekom dugih razdoblja i preranog rođenja).

Šesti mjesec trudnoće pada na 21-24 tjedna. Do kraja ovog razdoblja, težina beba može doseći 600 grama, plus vodu, posteljicu, masne naslage na trbuhu, a to rezultira čvrstim opterećenjem na donjem dijelu leđa. Osjećate nelagodu? Vrijeme je da nosi zavoj. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome.

Sljedeći mjesec trudnoće je zanimljiv jer djeca rođena tijekom tog razdoblja, odnosno 25-28 tjedana, dužna su liječnicima da spašavaju i medicinske sestre. To su duboko prerane bebe koje se dugo trebaju razvijati u posebnim uvjetima i sami se sanirati. Ali neki od njih prilično zdrave djece. Vaša je zadaća pažljivo pratiti vašu dobrobit i odmah obavijestiti liječnika o neosjetljivosti, ako jest. Opasni simptom - bol u maternici, bol u grčevima. To se događa kada je prijetnja prijevremenog poroda.

Osmi mjesec trudnoće, 29-32 tjedna - ovo je vrijeme odmora za mamu. U 30 tjedana mamice idu na porodni dopust. Njihovi su tumuli već jasno vidljivi drugima. Djeca rastu brzo i aktivno se kreću. Usput, pokreti se lako određuju i tate, ako stavljaju majčinu ruku na trbuh.
Fetalna težina određena je na trećem rasporedu ultrazvuka u 32 tjedna. I to je prosječno 2 kg. Do rođenja može udvostručiti.

U devetom mjesecu, žena osjeća cijeli niz bolesti - to je žgaravica, bol u leđima, nesanica i grčeve u nogu noću. Pa, moraš biti strpljiv, nema mnogo. 33-36 tjedana - vrijeme kada mama posebno treba potporu voljenima. Ako miša za dijete još nije kupljena, vrijeme je da to učinite. Sljedećeg mjeseca najvjerojatnije će se roditi!

Konačno, deseti mjesec gestacije. 37-40. Tjedan opstetriranja. Svaka žena, promatrana od strane liječnika, stavlja procijenjeni datum isporuke. Ali se rijetko podudara sa istinom. Rođenja počinju kada je dijete potpuno sazrelo. Za neke to je 38 tjedana, a za nekoga, 40 ili čak 41 tjedan. Preostali su posljednji dani trudnoće. Uživajte u svom položaju, fotografirajte se na fotografiji i videozapisu. Bit će nešto što se treba sjetiti kasnije!

Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

kako izračunati gestacijsku dob u mjesecima. Članak.

Prvo morate shvatiti što polazište znači početak trudnoće. Koncepcija obično događa usred ciklusa, 14-16 dana nakon početka menstruacije. Možete saznati o kašnjenju u roku od 2-3 tjedna, a prema logici, ovo razdoblje treba odgovarati dvostrukom do tri tjedna trudnoće ili polovici prvog mjeseca. A trudna majka, koja dolazi tjedan dana odgode, često je zapanjena izrazom koji joj govori ginekolog: 5 tjedana.

Činjenica je da je drugačija shema prikladnija za liječnike u antenatalnim klinikama i rodilištima. Nije poznato kada je jajnik izašao iz vašeg jajnika i došlo je do koncepcije. U nekim ženama, oplodnja se može dogoditi ne 14. dana, već u prvim danima nakon menstruacije ili 17-20 dana ciklusa. Niti svaka žena ne može nazvati broj u kojem je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa.

Stoga, ginekolozi širom svijeta razmatraju početak trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije. Tako trudnoća traje 280 dana ili 40 tjedana.

Što se tiče izračuna trudnoće po mjesecima, zbog dodataka 2 dodatna tjedna u razdoblje opstruktivnog razdoblja, ispada da je prvi "mjesec" trudnoće najtajnovitiji jer se sastoji od 6 tjedana! Ostali mjeseci ostaju uobičajeni kalendar: 7-11 tjedana - 2. mjeseca, 12-15 tjedana - trećeg mjeseca, 16-19 tjedana - četvrtog mjeseca, 20-24 tjedana - petog mjeseca, 25-28 tjedana - šesti mjesec, 28 31. tjedan je sedmi mjesec, 32-35 tjedan je osmi mjesec, 36-40 tjedan je deveti mjesec.

Pa ipak, to je ispravnije uzeti u obzir razdoblje trudnoće u tjednim odrasloj dobi - i manje konfuzije, te će biti prikladnije pratiti rast bebe. Doista, u časopisima za mame, medicinske izvore i mjenjačke kartice dulje vrijeme koristili su svjetsku prihvatljivu shemu izračuna.

Djevojke često pitaju koliko mjeseci, na primjer, tijekom nekoliko tjedana trudnoće.

7 mjeseci - koliko tjedana trudna, što se događa s majkom i djetetom?

7 mjeseci trudnoće padaju na početku trećeg tromjesečja. U tom razdoblju, očekivana majka ide na rodiljni dopust. Njezin trbuh postaje impresivan u veličini, beba aktivno gura, stalno se podsjeća na sebe i uskoro će se roditi. Tijekom tog razdoblja dolazi do velikih promjena kod žene i njezinog fetusa, koji su jasno vidljivi na ultrazvuku.

Sedam mjeseci - koliko tjedana trudno?

U razdoblju od 32 tjedna žena već može primiti rodiljni dopust.

Sedmi mjesec trudnoće zove se razdoblje "gniježđenja". Buduće mame u ovom trenutku osjećaju hitnu potrebu za "izgradnjom gnijezda": razotkrivaju vrtić, dobiju miraz za bebu i šeću satima kupujući igračke, pelene i kape u očekivanju bliskog rođenja njihovih mrvica.

Što trbuh izgleda u ovom trenutku?

U 28 tjedana trbuh je značajno zaobljen. Visina maternice iznad maternice je oko 30 cm, zauzima veliki dio trbušne šupljine, prateći i stiskajući druge organe. Dijete aktivno dobiva težinu, što postaje teško za uterus izdržati. Zbog toga se u donjem dijelu trbuha mogu pojaviti osjećaji tjeskobe i bolne boli. Osloboditi ovu državu pomoći će nositi zavoj za trudnice.

Tijekom tog razdoblja, fetus je tako povećan da postaje gužva. Neprestano se gura, prisiljavajući maternicu da uđe u ton. Osjećaji tvrdog trbuha u ovom trenutku su apsolutna norma.

Želuca se također mijenja u izgledu. Tamna pruga prolazi središte od pubisa do prsa. Često na trbuhu buduće majke u sedmom mjesecu postoje strija, spolni hormoni smatraju se krivima.

Ponekad na 28-30 tjedana trbuh postaje manji. Ono što bi trebao biti, samo liječnik zna, stoga brinuti o tome još jednom ne vrijedi. Njegovatelj tijekom inspekcije učinit će mjerenja, ako je potrebno, imenovati dodatni ultrazvuk, kako bi se osiguralo da beba razvija normalno. Ponekad je razlog smanjenja veličine trbuha nedostatak vode. U ovom slučaju, majka je obično stavljena na spašavanje u bolnici. Ne biste trebali odbiti: nedostatak vode može imati vrlo neugodne posljedice.

Što se događa s fetusom?

Glavne promjene pojavljuju se u svim tijelima sustava:

 1. Pluća su gotovo spremna za rad. Nedovoljno formirana u sedmomjesečnom fetusu je samo sustav ventilacije.
 2. Dijete ima sposobnost da čuje, već može razlikovati glasove različitih ljudi i čak reagirati na govor svoje majke ili oca.
 3. Na glavi mrvica pojavljuje se svjetlost dolje - klica buduće kose.
 4. Potpuno formirana genitalije.
 5. Gruba već može vidjeti, čuti, razlikovati mirise i okuse.
 6. Dijete se može aktivno kretati unutar maternice.

Ako fotografirate fetus od 30 tjedana u utrobi, vidjet ćete da izgleda gotovo kao punopravno dijete. Međutim, bez obzira koliko sedam mjeseci stari fetus teži, u tom se razdoblju i dalje smatra preuranjenom, pa bi majka trebala pokušati učiniti sve tako da još nije rođen i čekati barem do 37 porodnih tjedana.

Osjećam mamu

Trudnice u sedmom mjesecu često se uspoređuju s konjom: postaju nespretne, tromo. Hormon relaxin se oslobađa u tijelo buduće majke, opuštajući ligamente i zglobove, tako da može imati bol u leđima. Započnite u ovom trenutku i drugim neugodnostima:

 1. Varikozne vene. Mišiće vene tijekom razdoblja od sedam do osam mjeseci opuštaju se, a normalna cirkulacija krvi zbog poremećaja maternice je uznemirena. Kako bi se smanjili učinci ovih promjena, trudnice nakon 8 mjeseci savjetuje se da nose kompresijski zavoj na nogama.
 2. Žgaravica. Želuca se diže iznad normalnog položaja, tako da nakon što jede njezin sadržaj može pasti u jednjak. Da biste dobili osloboditi od neugodnih simptoma, pomoći će frakcijska dijeta. Dobar prirodni lijek za žgaravicu u trudnica je ulje bundeve.
 3. Izvrsno miješanje. Pomrčinu u sedmom mjesecu postaje velika, a podrhtavanje ponekad može donijeti mama u neugodnosti, čineći trudnoću bolno.
 4. Mučnina. Ponekad buduća mama u kasnijim fazama počinje osjećati simptome karakteristične za toksikozu: ona postaje bolesna, često ima glavobolju i opću slabost. Kratka toksikoza nije samo neugodna, već i opasna, tako da o tome obavijestite svog liječnika.

U trajanju od 28 do 32 tjedna opstetrije, trudnice sve više razmišljaju o svom djetetu, gotovo u potpunosti gube interes za okolni svijet. Zabrinuti su za mnoštvo pitanja vezanih uz porođaj i brigu o novorođenčadi. Vlastita nespretnost i različita kretanja djeteta u želucu čine mumiju s velikim nestrpljenjem gledajući prema naprijed. Međutim, ni u kojem slučaju ne bi trebala žuriti. Kada je beba rođena malena i preuranjena, njegov je život u opasnosti.

Istaknite 7 mjeseci

U trećem tromjesečju žena izgleda tako obilato iscjedak, što nije imala tijekom trudnoće. Ako u vjeri nema nikakve pjene, niti krvave nečistoće, niti bijele grudice, njihova obilje neće štetiti trudnici. Potrebno je konzultirati liječnika ako se iznenada pojavljujete u bijelom:

 1. Plemenite nečistoće žute ili zelene. Takva se izlučivanja javljaju kod infekcija.
 2. Ružičaste nečistoće. To ponekad sugerira da je trudna majka curila amnionsku tekućinu. Ako zanemarite problem, fetus može patiti.
 3. Krvave pruge. Ako se krvne pruge vide u tajnosti, neophodno je konzultirati liječnika: ovo stanje je opasno zbog vjerojatnosti krvarenja ili pojave prijevremenog poroda.

Bojenje vaginalnih sekreta u smeđem je simptom patologije u fetusu, koji se ne može zanemariti. U tom slučaju, morate napraviti dodatni ultrazvuk. Anksioznost u trudnica također bi trebala uzrokovati leukorhoe s neugodnim mirisom.

U trećem tromjesečju, trudnica također ima iscjedak iz bradavica. To ukazuje na spremnost dojke za hranjenje.

Bol za 7 mjeseci

Čini se da ženi koja je počela roditi, ali ako je bol beznačajan i kratak, nije bio popraćen krvarenjem, ne biste trebali brinuti.

Neke žene u zanimljivom položaju doživljavaju bol u središnjem dijelu trbuha, blizu pupka. Ovaj simptom ukazuje na veliko opterećenje na trbušnim mišićima. U pravilu, nakon rođenja, sve se vraća na normalu.

Prehrana trudnice

U trećem tromjesečju vrlo je važno jesti pravilno i potpuno. Pounds dobiveni tijekom trudnoće mogu imati negativan utjecaj na majčinu opću dobrobit i na proces rada. U pretilih žena u ovom trenutku često razvijaju različite komplikacije zbog težine: oticanje, shortness daha, hipertenzija, itd. Prejedanje je loše za fetus. Ako je mrvica prekomjerna težina, teško je roditi. Preporučljivo je jesti umjereno, djelomično.

Dijeta od majki na 7-8 mjeseci treba biti uravnotežena. Potrebno je uključiti namirnice bogate proteinima - ribom, morskim plodovima, mliječnim proizvodima, jajašima, piletinom, puretinom, teletinom itd. Također je važno osigurati rastući dio djeteta s mineralima i vitaminima. Za to, buduća majka je bolje jesti heljde, ječam, ječam, zobene pahuljice, kašuti, salate od povrća uz dodatak maslinovog ulja ili lanenog ulja, voće.

Budući da se mjesto u trbuhu trudnice u trećem tromjesečju trudnoće smanjuje, treba smanjiti jednokratne količine. Tada neće imati problema s probavom i asimilacijom zdravih sastojaka jela.

Što se tiče režima za piće, mora biti racionalno. Nemojte piti previše tekućine: to će uzrokovati oticanje. Nedovoljna količina vode također će imati loš učinak na način na koji žena izgleda i osjeća.

Kasne trudnice često pitaju koliko vode trebaju piti dnevno. Liječnici preporučuju dnevnu dozu od 1,5 do 2 litre tekućine. Da biste izbjegli edem, korisno je piti zeleni čaj i bujon bokova. Ne zaboravite na prednosti čiste vode za buduće zdravlje majke.

Intimni život

Liječnici kažu da tijekom normalnog tijeka trudnoće ne mogu biti ograničenja seksualnog života žene u zadnjim mjesecima trudnoće. Intimni odnosi nisu apsolutno opasni za fetus. Dječak često reagira na orgazam majke, koji počinje aktivno krenuti ili, naprotiv, smiriti se.

U slučaju da postoje poteškoće s zdravljem trudnice, o tome je potrebno raspraviti s liječnikom o mogućnosti spolnog života. Strogo kontraindicirani spol s placentom previa, povećani ton maternice, infekcija od nekoga od partnera i druge uvjete koji mogu dovesti do početka preranog rođenja.

Rođenja u 7 mjeseci

Kada se trudnica pojavi u razdoblju od 28 tjedana za znakove nastupa rada, liječnici obično pokušavaju prestati raditi ako vide kako mogu spasiti trudnoću još 7-8 tjedana. Često se događa da sve ovo vrijeme, trudnica mora biti u bolnici pod stalnim nadzorom liječnika.

Ako je zaustavljanje rada nemoguće, opstetričari se isporučuju. Kada se rodi 7-mjesečno dijete, sve se događa na isti način kao kada se rodi punopravno dijete. Težina je u činjenici da cerviks u ovom trenutku nema vremena za dozrijevanje, zbog čega su češće razbijanje takvih "naglih" majki. Često krvariti. Prerane bebe tijekom porođaja također su u opasnosti.

Postoji mišljenje da je bolje roditi dijete u sedam mjeseci nego u osam. To je zbog razvoja respiratornog sustava fetusa: u sedmom mjesecu tvar se koncentrira u plućima, što im pomaže otvoriti odmah nakon rođenja. Nakon 32. tjedna, koncentracija ove tvari se smanjuje, stoga djeca osam mjeseci imaju veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom prijevremenog rada.

Međutim, u stvarnosti, kako u sedmom tako i osmom mjesecu, bolje je ne rađati, jer nezrelo dijete može ozbiljno ozlijediti. Buduća majka bi trebala pokušati izbjeći prijevremeni rad sa svim silama kako bi zaštitio dijete od mogućih komplikacija.

Naravno, trebate čekati još malo prije kraja trudnoće. Ništa nije u redu s tim. Ovo vrijeme čekanja može se provesti i uz veliku korist. Mnoge majke za svoje bebe u utrobi, pjevaju pjesme, recitiraju pjesme, pričaju priče. Takva razonoda donosi puno radosti ženi i mnogim prednostima djetetu: znanstvenici kažu da rani razvoj djece mora započeti u maternici. Sedmi mjesec je savršeno vrijeme za to.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

Tablica (kalendar) i gestacijska dob Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Trudnoća tjedno, tromjesečno i mjesec dana. Detaljna tablica (kalendar) trudnoće

Obično se smatra da trudnoća traje samo devet mjeseci. No, svaka žena koja odluči postati mama, brzo otkriva da liječnici mjere tjedna gestacijska dob. Normalna trudnoća traje od 38 do 42 punih tjedana.
Trudnoća po mjesecu, tromjesečju i tjednu

Ciklus počinje, javlja se menstruacijsko krvarenje.

Zapravo, ovo još nije još trudnoća, jer imate još jedno menstrualno krvarenje. No tijelo je već počelo pripremati za vjerojatnu majčinu.

U većini slučajeva žene postaju trudne 14. dana ciklusa, negdje u sredini.

Nekoliko dana nakon oplodnje, embrij-morula je pričvršćena na unutarnju stijenku maternice (endometrija). Sada se možete smatrati potpuno trudnima! U tom razdoblju nastaju živčani sustav i mozak djeteta. Prvo kuca maleno beba srca.

Možete koristiti kućni test za CG u mokraći, ali ovaj potonji nije vrlo pouzdan jer je trajanje trudnoće još uvijek vrlo mala. Formiranje kralježnice i mišića. Oblikovane su oči, uši, ruke i noge. Duljina voća je oko 1,5 - 2,5 mm.

Vaša prva sumnja da ste trudni - budući da ne dobivate menstruaciju - javlja se nakon začeća u razdoblju od 2-3 tjedna.

Za većinu žena, trudnoća samo znači slabost i mučninu. Ali u prvim tjednima trudnoće, nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Ultrazvuk pokazuje kretanje bebe. Djetetovo srce već premlaćuje na frekvenciji od 140-150 otkucaja u minuti, što je dvostruko brže od njegove majke.

Pet tjedana kasnije, nakon začeća, oplođeno jaje je pričvršćeno na zid uterusa. Cerviks se najčešće opušta, ali u tom razdoblju liječnik ne gleda trudnicu na stolici. Počinju se manifestiraju napadi na mučnina i druge vrste toksikoze. Visina djeteta je oko 7 - 9 mm. Počinje se oblikovati dječje lice, usta, oči i mali nos.

Maternica počinje rasti, ali je potpuno nezapaženo. Počinje stvaranje i razvoj mliječnih zubi. Potpuno oblikovani zglobovi lakta. Beba počinje poboljšavati svoje sposobnosti kretanja. Dojka je obnovljena za ulogu medicinske sestre. Visina vaše bebe iznosi 22-30 mm. Težina oko 4 grama.

Taj je lik i dalje neprimjetan da ste trudni. Razina humanog korionskog hormona u krvi još uvijek nije najveći, ali promjene koje već osjećaju, koža postaje glatka i ravna, ali postoji svibanj biti akne. Fetus na prstima fetusa već razlikuje uzorak kože. Vaša beba može već saviti prste.

Maternica povećava veličinu za 2 puta. Mood i dobrobit se mijenjaju iz visokih razina hormona. Promjene raspoloženja nisu isključene, postoji povećana pobudnost. Tijekom ovog perioda, počnete steći težinu, desni postaju labav, štitnjača se malo povećava. Dijete dobiva snagu i veličinu koja će, nakon dodirivanja maternice, moći odgurnuti se od nje. Ali sudeći prema težini i visini (27 - 35 mm, visini i 4 grama težine) nećete osjećati i neće znati o njegovom postignuću.

Spaljivanje kalorija povećava se nego prije trudnoće: metabolizam se povećava za 25%. Cirkulirajuća krv povećava volumen. U pratnji osjećaj unutarnje topline, jer pijte puno tekućine i znoj puno. "Voće" je točno definicija vašeg djeteta od strane liječnika u ovoj fazi. Oblikovanje svih organa je dovršeno. Studije o znanosti o fetusu pokazale su da dijete u 11. tjednu može reagirati na svjetlost, toplinu, buku, osjećaj boli i dodir.

maternice povećava se širina oko 10 cm. Osjeća svoju stezanje u hip području, što olakšava njegovu daljnju napredak u trbušnu šupljinu. S ultrazvukom kod liječnika, veličina fetusa može preciznije naznačiti trajanje vašeg rođenja. Na rukama i nogama djeteta formiraju marigoldi. Već sisanje refleks se pojavljuje, počinje sisati veliki prst. Vi ste njegovo središte svemira, njegov dom i obrana, njegova igra.

Vaša krv već je puna različitih hormona odgovornih za trudnoću. Bit ćete manje razdražljivi i prestat ćete mučiti jutarnju mučninu. Prolazit će osjećaj rizika od pobačaja. Potrebno je kontrolirati pitanje prevencije virusnih bolesti. I dalje raste placenta, koja štiti zdravlje djeteta. Njegova težina iznosi oko 28 grama. Osnovali su 20 mliječnih zubi.

Počinje razdoblje drugog trimestra, najbolje vrijeme trudnoće. Sada će energija biti više nego obično, iako se veličina maternice povećava svaki tjedan. To će biti vidljivo kada je želudac počinje postupno rasti: od ranih fundusa (gornji dio) je iznad stidne području, onda sada - više od zonoyu pupka. Počinje razvoj inzulina kod bebinog pankreasa. Započnite stvaranje genitalija. Njegovo srce tijekom tog perioda dnevno pumpa 24 litre krvi. U veličini je poput dlana majke.

Osjećaj nježno trbuh, osjećate da je dno maternice (gornji rub maternice) smješten oko 7,5 cm ispod pupka. Hormoni koji se aktivno otpuštaju voće mogu utjecati na vaše tijelo, uzrokujući tako značajan gubitak kose. Kosa počinje rasti na glavi djeteta. Težina je oko 50 grama, a visina oko 13 cm.

Za pravi prostor raste u fetusu posteljice, uterus se povećava. Amnionska tekućina je oko 250 ml. Dijete može prikazivati ​​različite grimase, otvoriti usta. Morate se brinuti što je manje moguće - on osjeća i također će biti uzrujan kada se osjećate loše.

Placenta i dalje raste, zajedno s njim i fetusom. Početku, prvih nekoliko tjedana - tanka ljuska s korionski resica i kraja pojam - je gusta (debljina negdje 2.5 cm), masa, koja teži oko 480 grama. Počnite osjećati kretanje djeteta.

Za one koji imaju ovu prvu trudnoću ovo je posebno uzbudljivo razdoblje, osjećate da dijete kreće. Neke buduće majke osjećaju kretanje djeteta na 19.-20. Tjednu, najčešće u slučajevima gdje oni dobivaju težinu. Težina djeteta je oko 200 grama, a duljina 20,5 cm.

Rast mozgova je glavna prednost ovog tjedna. Znak važne uloge koju mozak igra u razvoju djeteta je njegova nerazmjerno velika glava kao embrij.

Želuca i, prema tome, trudnoća već su jasno vidljivi. Žuta je izgubljena i više joj nije moguće nazvati njezin struk, a trbuh izgleda kao okrugla lopta. Gornji dio ruba maternice nalazi se ispod pupka.

Bijele krvne stanice se proizvode u krvi vaše bebe, koje su odgovorne za suzbijanje infekcija. Na jeziku, dijete ima okus nepce, a kad pije amnionsku tekućinu, ubacuje usne.

Dodirujući ruke i lice, dijete se proučava. Kao i prije, povećava se količina krvi, uglavnom zbog plazme. Plazma je sastavnica krvi koja može otopiti krvne stanice. Stoga su u trudnica fiziološka anemija. Potrebno je prilagoditi hranu, obraćajući pažnju na potrošnju hrane obogaćene željezo.

Dijete izgleda naborano i crveno, iako se na brzinu počinje povećavati masnoće. To se događa jer se masni naslage formiraju duže od vanjske kože, jer koža izgleda saggy. Težina je oko 510 grama. Postoji anksioznost zbog prekomjerne aktivnosti bebe. Pokušajte prošetati, razgovarati u takvom razdoblju jer treba promjenu krajolika i vašu pažnju.

Dobitak težine podsjeća na sebe. Zato što postoje glavobolje, problemi s mjehura, težina u nogama i opća slabost. Dječja masa je oko 600 grama, visina - 30 cm. Znoj i masne žlijezde počele su funkcionirati. Lice se formira i vidjet ćete ga na isti način pri rođenju. Cilia, kosa i dalje raste.

Sada je veličina maternice jednaka nogometnoj lopti, koja vrši pritisak na dijafragmu, potkoljenicu, trbušne smjene. Težina djeteta je oko 700 grama. Squeezes i pomiče prste, razvija pokrete. Palmi svijetle ružičaste boje i nježnosti nadmašili su latice ruže. Formirajući prioritet lijeve ili desne strane tijela.

Pokreti su toliko primjetni da i drugi rođaci i prijatelji mogu to osjetiti. Vaše raspoloženje prenosi se na mrvice kao nikada prije. Otvara oči, koje su sada plave ili nebo boje. U budućnosti se boja može promijeniti.

U slučaju preranog rođenja, šanse za preživljavanje iznose 85%. Održivost je viša nego ikad. Prije punog nošenja trebate još 13 punih tjedana. Težina je oko 900 grama.

Početak trećeg trimestra. Rođenje djeteta u tom razdoblju legalno prepoznaje njegova ljudska osobnost, koja mora biti registrirana. Neke konvulzije mozga potpuno su razvijene, mozak i dalje povećava masu. Kosa raste dulje. Malo više od 1 kg. Kolostrum ili kolostrum akumulira se u prsima. Tijelo počinje osjećati i priprema se upoznati dijete. Ona pruža budućnost svojim hranjivim mlijekom.

Dijete započinje svoju pripremu za rođenje i život izvan maternice majke. Regulira temperaturu vašeg tijela. Koža bebe postaje gušća, počinje akumulirati masnoću.

Vaša se beba počinje upoznati sa sobom u kojoj se nalazite. Pokušajte mu pokazati velike predmete, na primjer igračku - može biti sretan. Počinje učiti prepoznavati glasove svih članova obitelji. Zbog porasta težine, pokreti postaju sporiji i nespretni. Sjetite se svog položaja dok ste hodali ili sjedili. Izlazak iz kreveta, prvo se okreće na svojoj strani. Zbog ozbiljnog opterećenja na leđima osjećaju se bolovi u leđima.

Težina djeteta je oko 1,5 kg. On može pokušati povećati svoj prostor okrećući glavu prema dolje i, s nogama gore, pritisnite na donjem dijelu. Osjećaj za mama nije ugodno.

Rast djeteta je oko 40 cm. U posljednjim tjednima trudnoće dijete čuje sve što se događa oko sebe. Poznato je majčin glas. Ne zaboravite razgovarati s njim, pjevati mu uspavanku.

Oblikovana supstanca površine - omogućit će dijete da samostalno diše nakon rođenja. Dolazi glava od djetinjstva pa se priprema za rođenje. Vaš liječnik ili babica detaljno će vam reći o položaju vašeg fetusa u vezi s rotirajućim kanalom.

Dječak dobiva ukusne jela posuđa koju koristite. Dobro razvijen osjećaj okusa. Kontrakcije Braxton Hicks postaju češće. To su bolna senzacija, u obliku kontrakcija koje se formiraju u gornjem dijelu maternice, a zatim se raspoređuju prema dolje i konačno se povuku.

Nailovi djeteta su rasli i stigli do ruba prstiju. Tijekom rođenja djeteta može imati dugačke nokte, a na licu mogu biti ogrebotine, još uvijek u utrobi. U maternici je već neudoban i tjeskoban. Dijete iznosi oko 2 kg 200 grama.

Glatki i glatki - to je bio njegovo lice, stvorili su se debeli obrazi. Obrazi u bebama nastaju zbog potkožnog masnog tkiva, kao i zbog palca koji se sisa u maternici tijekom nekoliko mjeseci, a ovo je velika obuka mišića koja su odgovorna za usisavanje refleksa!

Ovisno o tome da ovo nije prva trudnoća, sada ili kasnije, pojavljuju se harbingeri porođaja. To jest, glava djeteta (u slučaju glavobolje) ide dublje u zdjelicu. Dakle, olakšanje je moguće smanjenjem pritiska na unutarnje organe se smanjuje. Sada se trudnoća može smatrati "punim radnim vremenom". Zbog činjenice da dijete pada niže i niže, možemo reći da "sjedi na kovčegu". Ne možete se žuriti. Da bi se pokreti dišnih putova već podlegli. Težina bebe iznosi oko 2 kg 400 g.

Tijekom zadnjih tjedana beba je nakupila u crijevima crnu i zelenu tvar zvanu meconium, koji se sastojao od krvnih stanica koje su propadale, stanice intestinalnih stanica koje su umrle, kao i pilinga stanica kože, klica germe koju je progutao amnionska tekućina i druge komponente,

Postoji skraćivanje i proširenje cerviksa, a pritisak na mjehur je najjači za cijelo razdoblje trudnoće. Uoči uskog rođenja, neke trudnice će imati malo nervoze. Dobitak težine bebe je u prosjeku oko 28-30 grama dnevno.

Pokušajte ostati mirni, čekajući nadolazeću isporuku. Tijekom ovih perioda, vaši najmiliji koji su blizu vas trebali bi biti svjesni vaših želja o tome kako i gdje rađati. Tijekom borbi valja upamtiti potrebne tehnike opuštanja i pravilnog disanja.

Dijete se još uvijek nalazi u maternici, tijekom tog perioda jednostavno povećava svoju težinu i, vjerojatno, zabrinjava da je "ostao". No, ako je dijete rođeno, tada je osjećaj iznenađenja toliko velik, jer novo stanište i život su vrlo različiti od stare, unutar majčine utrobe.

Prema statistikama, 10% trudnica "nosi" do 42. tjedna. Ne brinite ako ulaze u ovu kategoriju trudnih majki. Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom o metodama indukcije radne snage.

Ovaj tjedan, trudnoća se već zove - odgođeno.

Približan rok isporuke.

Devet mjeseci, četrdeset tjedana, dvjesto osamdeset dana do sreće - ili koliko dugo traje trudnoća?

Nakon saznanja o svojoj trudnoći, svaka žena počinje izračunavati dane i tjedne kako bi utvrdila mogući datum rođenja. Liječnik koji vodi trudnoću pomaže joj u tome.

Naravno, nitko ne može jamčiti da će se dijete roditi na ovaj ili onaj dan, jer čak i ako s apsolutnom točnošću znate vrijeme koncepcije bebe, potpuno je nepoznato kako i koliko će se rasti i razviti u majčinom trbuhu prije nego se odluči da se pojavi na svjetlo.

Procijenjeni datum isporuke (DA) ovisi o mnogim različitim čimbenicima, au svakom je slučaju njegov izračun vrlo individualan.

Koliko tjedana trudnoća traje od dana začeća: zašto postoji razlika u terminima?

Trudnoća, kao što znate, traje devet mjeseci. Međutim, ako usporedimo ovo razdoblje s PDR-om već tjednima, onda je sasvim očito da su različiti, jer devet mjeseci je samo trideset šest tjedana, a ne četrdeset i četrdeset dvije, kao što vjeruju doktori. Kako se ova razlika može objasniti?

Postoji koncept "zlatnog stomatološkog standarda" ili ginekološkog staža u odrasloj dobi. Određuje se na temelju trajanja menstrualnog ciklusa i ovulacije.

Prosječno trajanje ciklusa uzima se u obzir - dvadeset osam dana s dozreljem jaja ili ovulacije u sredini (usput, mjesec mučenja također traje dvadeset osam dana, za razliku od kalendara koji traje trideset ili trideset jedan dan).

Uvjetni broj dana od začeća do poroaja, prema ovoj metodi izračuna, bit će dvjesto osamdeset, tj. Puna četrdeset tjedana.

Liječnici govore o konvencionalnosti ovih brojeva, jer je gotovo nemoguće predvidjeti, čak iu točno vrijeme ovulacije, kada su spermatozoidi postigli svoj cilj, a kada se dogodila oplodnja jaja. Nemojte zaboraviti da brzina napredovanja već oplođenog jaja kroz jajovode prije implantacije u zid uterusa također može biti drugačija.

Kako izračunati trajanje trudnoće: glavne metode za određivanje

Postoji nekoliko načina za izračunavanje trajanja trudnoće i utvrđivanje očekivanog datuma rođenja.

Najčešći je opstetrički.

Glavni lik iz kojeg se odbrojava je datum početka vaših posljednjih menstrualnih perioda. Za to se upotrebljava formula Negele, prema kojoj se dodaju devet punih mjeseci i tjedan dana datuma posljednjeg menstruacije.

Još jednostavniji izračun može biti ako uzmemo tri punog mjeseca od tog datuma i dodamo još jedan tjedan.

Tako se izračunava dob trudnoće, ali ne i začeća, jer u vrijeme početka mjesečne trudnoće još nije bilo, tj. S kalendarom od 40 tjedana, stvarna koncepcija pojavljuje se samo u trećem tjednu (nakon svega, ovulacija se u prosjeku može pojaviti četrnaestoga ili petnaestoga dana nakon menstruacija je završena), što znači da će gestacijska dob djeteta biti otprilike dva do tri tjedna manje.

Ako ne znate samo dan i vrijeme začeća, nego i dan i vrijeme sazrijevanja jaja, možete koristiti embrionalnu metodu izračuna datuma rođenja i određivanje trajanja trudnoće.

U pravilu, prosječni broj će biti oko dvjesto šestdeset šest dana ili trideset i osam tjedana. No, ova metoda gotovo da nema koristi, jer malo budućih mama će moći obavijestiti liječnika o tim podacima.

Stoga, ako patite od nepravilnih mjesečnih razdoblja, kvarova u ciklusu ili traje više ili manje od dvadeset i osam dana, morat ćete uzeti u obzir sve te nijanse (ako je vaš ciklus duži, dodajte potrebni broj dana predloženom proračunu, a ako je manje, oduzmite),

Nadalje, kasnije, utvrđuje se i predviđeni datum isporuke:

Vjeruje se da ako žena nosi prvo dijete, a do datuma kada je osjetila njegov prvi pokret u abdomenu, potrebno je dodati pet mjeseci (potpuni opstetri), a ako trudnoća nije prva, onda pet i pol, jer se prva pokreti obično mogu osjetiti u dvadeset i dvadeset drugom tjednu, au drugoj - negdje u osamnaestom.

Tako dobivate približno trajanje trudnoće i datum budućeg rođenja. Međutim, ti brojevi će biti vrlo relativni, jer mnoge žene ne prepoznaju odmah pokrete djeteta, zbunjuju ih s kontrakcijama ili pokretljivosti crijeva, štoviše, sve je vrlo individualno.

 • Već od drugog tromjesečja (četrnaest do šesnaest tjedana) liječnik će moći dati približne datume, na temelju uobičajenog pregleda, veličine trbuha i visine dna maternice (za svaki određeni period trudnoće postoje posebne fiksne stope).
 • Ultrazvučna dijagnostika također pomaže u izračunima - oslanjajući se na jasne parametre kao što su CTE, cirkulacija glave i trbuha, dužine kosti i druge, liječnik može odrediti ne samo gestacijsku dob, već i gestacijsku dob djeteta s točnošću od tri dana.

Međutim, sve to je prilično pomoćno i dodatne opcije, uz dvije glavne.

Trajanje trudnoće i norma - ne više ni manje

Naravno, očekivani datum rođenja naziva se očekivano, jer dijete ne može i ne bi smjelo biti rođeno točno po satu u broj koji ste izračunali.

Normalno vaginalno rođenje obično se događa između trideset i osam i četrdeset dva tjedna. Trenutačno se trudnoća smatra punim radnim vremenom, jer su svi glavni organi i sustavi djeteta razvijeni i sazreli kako bi postao spreman za rođenje. Danas, međutim, razdoblje se proširilo od trideset sedam do četrdeset tri tjedna.

Takvo stanje nije manje opasno od preranog rođenja, jer nakon četrdeset dva tjedna placenta počinje zatrudnjeti, što može dovesti do ozbiljnih problema s prehranom i disanjem bebe, a drugi procesi također su uznemireni.

Mnogo je razloga za to:

 • ponekad su hormoni krivac;
 • ponekad nasljedstvo ili metabolizam;
 • također je moguć i spor razvoj djeteta;
 • određene bolesti ginekološke ili endokrinske prirode žene;
 • psihološku nespremnost za porod i druge čimbenike.

Ali pod nadzorom liječnika kontrolirat ćete situaciju.

Situacija je mnogo teža s prijevremenim porođajem ili preuranjenom trudnoćom. To određuje pojavu bebe prije rođenja trideset sedam tjedana. U pravilu, u prijevremenim bebama svi parametri (visina, težina, razvojne norme) bit će niži od potrebnih, stoga trebaju ili posebni nadzor, skrb ili hitna medicinska njega, ovisno o razdoblju.

Prerano rođenje može se pojaviti iz raznih razloga:

 • u slučaju hormonskih poremećaja;
 • za ozljede, pada, tjelesne povrede;
 • s emocionalnim stresom, jaki nervni šok;
 • u upalnim procesima u vagini ili cerviksu;
 • ako je cerviks slab i ne može držati fetus itd.

Nije bez razloga mudra priroda odredila određeno razdoblje koje je potrebno da dijete u potpunosti raste i razvije se u maternici, a ako je gestacija bila manje ili više nego što bi trebala biti, to bi stvorilo određene rizike i postalo opasno za bebu i za majku.

Koji čimbenici mogu utjecati na trajanje trudnoće?

Mnogi različiti čimbenici i nijanse utječu na trajanje djetetova rođenja.

Tvrdio je da prva trudnoća može biti najduža, a kasnije - kraća od prethodne. Također se vjeruje da žene koje rađaju svoje prvo dijete imaju veliku vjerojatnost ponovnog sjetve. Naravno, to je moguće s psihološkom nezadovoljstvom same majke.

Što se tiče povezivanja broja trudnoća s njihovim trajanjem, liječnici opovrgavaju ovo mišljenje, ostavljajući mogućnost ranijih drugoga rođenja samo ako se druga trudnoća dogodila neposredno nakon prethodne (djece). Uostalom, kada prođe nekoliko godina, vaše će tijelo ponovno primijetiti trudnoću kao prvi.

Ako imate višestruku trudnoću (blizance, trojke), onda, u pravilu, porod može početi jedan ili dva tjedna ranije nego u slučaju trudnoće singletona.

Većina blizanaca rođena je trideset sedmog tjedna ili ispred vremena, a prosječno trajanje trudnoća troenja je samo trideset četiri do trideset pet tjedana.

Još jedno mišljenje koje tvrdi da na trajanje trudnoće utječu oni koji očekujete - dječak ili djevojčica. Netko misli da djevojke vole kasati, dok su drugi, naprotiv, sigurni da dječaci ne žele biti rođeni. Međutim, liječnici uvjeravaju da spol djeteta zapravo ne utječe na trajanje vaše trudnoće.

U prisustvu određenih bolesti ili patologija moguća su i pretjecanja i produljenje trudnoće, među njima snažni hormonski poremećaji i upalne, infektivne ili druge bolesti akutne i kronične prirode i poremećaji u glavnim sustavima (CNS, kardiovaskularni, endokrini) i placenta previa, i cervikalna insuficijencija, i mnogi drugi.

Neobičan orijentir za referentnu točku. Kao što je već opisano, s prosječnim menstruacijskim ciklusom koji traje dvadeset osam dana, trajanje trudnoće trebalo bi trajati oko četrdeset tjedana.

A ako je vaš ciklus duži, na primjer, trideset i pet dana? Zatim će se ovulacija pojaviti oko sedamnaestog ili osamnaestog dana. Ako je ciklus kraći, ovulacija će biti ranija (u dvadeset dana - desetina). Stoga, za izračunavanje procijenjenog datuma rođenja, liječnik će u prvom slučaju dodati razliku u danima do datuma referencije, au drugom slučaju, odnijeti je.

Bilo kakve loše navike (alkohol, pušenje, droge) vrlo negativno utječu na fetalni razvoj djeteta i samu trudnoću. Može uzrokovati preuranjeno rođenje i prekomjerno uzbuđenje, stres, anksioznost, negativne emocije. Previše amorfan način života - naprotiv, uzrokovat će pomak.

Pothranjenost, nedostatak vitamina i korisnih elemenata, nedostatak tjelesne aktivnosti, nepridržavanje režima i mnogi drugi čimbenici - sve to također ima određen utjecaj na trajanje rođenja.

zaključak

Statistike kažu da samo pet posto žena rodi na bebama na točan datum. U svim ostalim slučajevima, stvarni datum rođenja ne podudara se s procijenjenim procjenama, odnosno djeci sami odlučuju kada je bolje da se rodi.

Redovito pratite liječnika, slijedite sve preporuke kako bi vaša trudnoća bila lagana i ugodna, a vaš porod dolazi točno kada vam je potrebna.