Što zagrijava prerano dijete? Vrste i redoslijed

Hrana

Novorođenčad, koja se pojavila puno prije pojma namjeravanog rođenja, uznemiruje i za novorođene roditelje i medicinsko osoblje. Takvo dijete zahtijeva maksimalnu pažnju, au procesu njegovanja, nažalost, često postoje poteškoće. To se posebno odnosi na prerane bebe (težine manje od 1,5 kg) i izuzetno preuranjene (težina manja od 1 kg).

Odgovarajući temperaturni režim jedan je od najvažnijih čimbenika koji doprinose opstanku djeteta i uspješnom razvoju životnog sustava njegovog tijela.

Kada i za što je to potrebno?

Sposobnost prirodne termoregulacije kod prijevremenih dojenčadi uglavnom je nerazvijena. To je prvenstveno zbog nesavršenog funkcioniranja mehanizama cirkulacije topline, za koje je odgovoran središnji živčani sustav.

Anatomska obilježja djece rođena prije 37 tjedana trudnoće također doprinose povećanom prijenosu topline. To uključuje, prije svega, slabo određeni masni sloj i veliku površinu kože u odnosu na tjelesnu težinu.

Za gestacijski nestasno novorođenče, od prvih sekundi svog života, pojavljuju se mnoge opasne situacije povezane s gubitkom topline. Tako se, na primjer, toplinska energija brzo troši odmah nakon porođaja. U vrlo kratkom vremenu kada se dijete odvoji od puerperala sve dok se ne stavlja na grijanu tablicu, tjelesna temperatura novorođenčeta može se značajno smanjiti.

Sve najjednostavnije manipulacije s malim brojem mrtvih, primjerice promjena odjeće ili pelene, povezane su s ogromnim gubitkom topline, što zauzvrat uzrokuje hladni stres koji negativno utječe na sazrijevanje unutarnjih organa bebe.

Čak i najhitnije postupke reanimacije s preuranjenim bebama također treba provesti pod uvjetima strogog pridržavanja temperaturnih uvjeta.

Trošak toplinskog otpada od strane nezrelog djeteta iznimno je visok - sljedeće patološke promjene bez sumnje će pratiti super-hlađenje:

 • Kritični pad razine kisika u krvi.
 • Povećanje neizravnog bilirubina.
 • Povećane šanse za razvoj hipoglikemije.
 • Smrt djeteta zbog hladne neonatalne ozljede (osobito kod djece mase manje od 850 grama).

kontraindikacije

Unatoč apsolutnoj važnosti dodatnog zagrijavanja za prerane bebe, postoji niz upozorenja vezanih za organizaciju toplinskog režima. To se događa:

 1. Ako postoji pristup inkubatorima, ne preporuča se zagrijavanje novorođenčadi drugim sredstvima (grijaći jastučići, termo madraci, termalni filmovi) zbog opasnosti od opeklina i drugih ozljeda kože.
 2. Prekomjerno zagrijavanje s grijačem je kontraindicirano u prisutnosti akutnih upalnih procesa u tijelu, tumora različite prirode, krvarenja.
 3. Strogo je zabranjeno primjenjivati ​​grijaće jastučiće na prsima i abdomenu djeteta kako bi se izbjegli respiratorni zahvati.
 4. Kada dijete dosegne tjelesnu težinu od 2,5 kg, prekomjerno zagrijavanje u zdravstvenoj ustanovi i kod kuće nije poželjno - održavanje optimalnih parametara za temperaturu i vlažnost, a korištenje dodatnih 1-2 sloja odjeće bit će dovoljne mjere.

metode

Održavanje optimalne temperature od prvih sekundi djetetova života može se postići na nekoliko načina, o čemu se raspravlja niže.

Njega u couveu

Maternice i perinatalni centri obično su opremljeni potrebnim uređajima za smještaj preranog beba.

Najjednostavnija cipela obično nalikuje kupelji s debelim dvostrukim zidovima, koje se grije vrućom vodom. Moderni inkubatori mogu imati niz dodatnih funkcija:

 • ugrađena web kamera;
 • unutarnje vage;
 • veo;
 • štiti od gubitka topline kada otvara vrata;
 • grijanje vode sa strujom;
 • automatizirana opskrba kisikom.

Najinovativniji do danas je transformator koji omogućuje, ako je potrebno, da provede reanimaciju. Teška metoda prerane bebe za njegu smatra se najučinkovitijim, jer je u stanju održavati optimalne parametre mikroklime, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djetetova zdravlja.

Trajanje boravka u inkubatoru je stvar koji se odnosi isključivo na nadležnost liječnika neonatologa. Prisutnost bebe u inkubatoru izravno ovisi o njegovoj tjelesnoj masi pri rođenju i prisustvu patološke nerazvijenosti određenih unutarnjih organa.

Termo madrac

Kako bi se spriječila hipotermija u novorođenčadi, posebni madraci se također koriste za održavanje potrebne temperature. Ovi uređaji imaju kompaktnost i mobilnost, što im omogućuje da ih koriste u dvorani, u redovitom krevetu kod kuće, kao i kod prenošenja djeteta.

Korištenje termo-madraca podrazumijeva strogo pridržavanje pravila njegova rada:

 1. Uvjerite se da ne postoji kršenje integriteta dizajna madraca.
 2. Provesti temeljitu dezinfekciju površine uređaja, kao i dezinficirati ruke.
 3. Provjerite stupanj zagrijavanja madraca prije postavljanja djeteta.
 4. Pokriti madrac sterilnom pamučnom krpom.
 5. Postaviti dijete na uređaj strogo prema propisanom liječniku.
 6. Provoditi kontinuirano praćenje tjelesne temperature.

Termalni film

Termalni film, kao i druge metode zagrijavanja prerane bebe, treba koristiti strogo prema svjedočanstvu neonatologa. Nakon što je film tretiran antibakterijskom otopinom, mora biti umotan u čistu, prirodnu tkaninu i grijati pomoću posebnog reflektora topline. Pokazalo se da pokriva dijete strogo od pazuha do stopala u vrijeme koje je propisao liječnik.

Algoritam postupka koji koristi grijače

Da bi se održala tjelesna temperatura novorođenčeta dopuštena je upotreba posebnih pločica za grijanje. Poželjno je da su manipulacije s njima provedene pod nadzorom medicinske sestre.

Pripremni stupanj korištenja grijača:

 1. Sanitize ruke.
 2. Napunite uređaj tekućinom čija temperatura ne smije prijeći 60 stupnjeva Celzijusa, za 3/4 ukupnog kapaciteta.
 3. Riješite se višak zraka pritiskom na.
 4. Osigurajte nepropusnost poklopca.
 5. Uklonite višak vlage s površine grijača.
 6. Zamotajte medij za zagrijavanje u sterilnoj pelenama.

Tehnika postupka zagrijavanja:

 1. Stavite uređaje na vrh pokrivača najmanje 10 cm od djeteta.
 2. Jedan od grijača je smješten pod noge djeteta, a druga dva - s obje strane tele.
 3. Zamijenite grijače kako se tekućina hladi samo naizmjenično kako bi se izbjeglo oštar temperaturni pad.
 4. Na kraju postupka, grijaće podloge tretirati antiseptikom.
 5. Zapišite postupak.
 6. Strogo poštujte određeno trajanje manipulacije.

Preuranjene bebe često imaju gubitak osjetljivosti kože, što može uzrokovati opekline. Strogo je zabranjeno staviti podno grijanje u neposrednu blizinu djeteta - trebalo bi biti umotano u nekoliko slojeva pelena i deka.

Savjeti za toplom vodom

Moderna industrija nudi izbor nekoliko vrsta beba toplih, koji se mogu primijeniti uključujući i za prerane bebe.

To uključuje:

 • Grijači soli, načelo djelovanja, koje se temelji na kemijskim reakcijama kristalizacije. Mehanizam samog zagrijavanja uređaja ne prelazi dopuštenu temperaturu indikatora, koja štiti bebu od mogućih oštećenja kože.
 • Električni grijalice opremljene termostatom omogućuju jednostavno odabir temperature zagrijavanja u svakom pojedinom slučaju.
 • Gel grijači, radeći na načelu slično sličnim solnim uređajima, - kada pritisnete gumb, samotalno zagrijavanje počinje do 60 stupnjeva Celzijusa.
 • Grijači vode gume, dugo se koriste u zdravstvenim ustanovama i kućnim uvjetima. Temperatura vode u njima mora se ručno podesiti uz pomoć termometara. Brzina hlađenja je također prilično visoka, što uzrokuje neke neugodnosti u njihovu radu.

Svaki od gore navedenih vrsta grijača, u pravilu, ima posebne modele dizajnirane posebno za bebe rođene prerano.

Tako, uz pomoć suvremene tehnologije, čovječanstvo ima priliku pružiti skrb za najsitnije i najobraznije prerane bebe. Unatoč preuranjenom rođenju, s pravilnim zagrijavanjem, takve bebe imaju priliku rasti, poput ostalih beba rođenih u punoljetnim bebama, kao i da se s njima uhvate u svim pokazateljima mentalnog i tjelesnog razvoja.

Zagrijavanje preranog djeteta

Indikacije: Održavajte tjelesnu temperaturu (36,5 - 37 ° C)

Oprema:

ü KANMED BABY sustav Snažna toplinska svjetiljka Inkubator (couvez) Grijani krevetić

ü Kontejneri s antiseptičkim i dezinficijenskim rješenjem za dezinfekciju ruku i površina.

Obvezni uvjeti:

ü Dodatno zagrijavanje provodi se prema receptu liječnika koji određuje način grijanja.

ü Boce s toplom vodom se koriste kada nije moguće koristiti druge metode.

TEHNIKA TOPLINSKOG DJEVOJKA.

Indikacije za zagrijavanje preuranjenih beba u inkubatoru: stvarajući optimalno okruženje za prerane ili bolesne novorođenče.

-napunite sustav isparavanja vode

-spojite se na mrežu

-podešavanje t i vlage

2. Konstanta t u poklopcu je 32-36 ° C.

3. Relativna vlažnost zraka 85-95%

4. Kisik se isporučuje u smjesi s atmosferskim zrakom, koncentracija nije veća od 40%

5. Dezinfekcija i promjena inkubatora provodi se za 2-3 dana

Indikacije za zagrijavanje preuranjenih beba

Zagrijavanje bolesnih i preranih beba, resorpcija upalnog fokusa, bol spastične prirode u kroničnim bolestima probavnog sustava.

kontraindikacije:

Akutni upalni procesi u trbušnoj šupljini, natečeni, krvarenje, vrućica.

Grijači tehnike zagrijavanja:

1. Pripremite: gumene grijače, vodu 40-45 ° C, pelene, fantomsku lutku, termometar za mjerenje tjelesne temperature i temperature vode.

2. Operite i osušite ruke.

3. Isušite zrak pritiskanjem grijaćeg jastuka dok voda ne izađe iz vrata.

4. Vijakapajte, provjerite nepropusnost (spustite bocu za grijanje niz vrat).

5. Zamotajte jastučić za grijanje u pelene i pričvrstite ga na dijete.

6. Za zagrijavanje djeteta koristite 3 podloška za grijanje, koje se nalaze na vrhu pokrivača, jedna podloga za grijanje - na stopalima djeteta, dva - duž tijela s obje strane.

7. Voda u bocama s toplom vodom mijenja se naizmjenično, u satu, u smjeru kazaljke na satu.

Temperatura ispod pokrivača ne bi trebala prelaziti 26-30 ° C.

Upotreba gel grijača

Pripremni stupanj manipulacije.

Zagrijati gel toplije u vruću (40-50 ° C) vode. Provjerite temperaturu grijaće podloge - stavite ga na unutarnju površinu podlaktice. Pričvrstite podno grijanje na određeno područje. Trebala bi samo dotaknuti tijelo djeteta. Tijekom postupka provjerite stanje kože na mjestima na kojima se dodiruje podloga za grijanje, posebno pažljivo svakih 5 minuta tijekom 30 minuta od početka grijanja.

Završna faza provedbe petljanja. Nakon postupka skinite podlogu za grijanje, isperite je sapunom, isperite i obrišite vanjsku površinu otopinom za dezinfekciju. Operite i osušite.

Označite vrijeme zagrijavanja djeteta u promatranom listu.

Pohranjivanje ploče za zagrijavanje u plastičnoj vrećici ili kutiji. Svakih tri dana spremnik za obradu dezinfekcijskih otopina. U pakiranju stavite etiketu koja označava datum, vrijeme obrade, potpis medicinske sestre koja je izvršila obradbu.

Primjena termalnog filma

Zamotajte toplinski film u pamučnoj pelenama kao u pokrivaču. Zagrijati ga reflektorom

Glavna faza manipulacije .Postavite dijete. Pokrijte novorođenče s termalnim filmom. Njegov gornji rub bi trebao biti na razini aksilarne regije, a donji bi trebao pokriti stopala.

Posljednja faza manipulacije . Nakon završetka postupka uklonite toplinski film od djeteta.

Označite vrijeme grijanja na popisu promatranja. Obradite površinu vatrootpornog filma i vrećicu za njegovo skladištenje dezinficirajućom otopinom.

Stavite film, kao i oznaku s datumom, vrijeme obrade, potpis medicinske sestre u paketu za pohranu.

Upotreba termomatike.

Pripremni stupanj manipulacije. Provjerite ima li oštećenja poklopca madraca.

Dezinficirajte njegovu površinu. Operite i osušite.

Stavite madrac u krevetić i uključite ga. Zagrijava se do 37-38 ° C.

Stanje grijanja se provjerava dodirom unutrašnjosti podlaktice.

Stavite toplu pelenu na pelene.

Glavna faza manipulacije. Postavite dijete na zagrijanu površinu. Trajanje grijanja trebalo bi biti propisano od strane liječnika. Potrebna kontrola temperature tijela.

Posljednja faza manipulacije. Nakon završetka termo madrac s mreže, izvadite je iz kreveta i obradite njegovu radnu površinu. rješenje. Operite i osušite.

Označite vrijeme grijanja na popisu promatranja.

Što zagrijava prerano dijete? Vrste i redoslijed

Novorođenčad, koja se pojavila puno prije pojma namjeravanog rođenja, uznemiruje i za novorođene roditelje i medicinsko osoblje. Takvo dijete zahtijeva maksimalnu pažnju, au procesu njegovanja, nažalost, često postoje poteškoće. To se posebno odnosi na prerane bebe (težine manje od 1,5 kg) i izuzetno preuranjene (težina manja od 1 kg).

Odgovarajući temperaturni režim jedan je od najvažnijih čimbenika koji doprinose opstanku djeteta i uspješnom razvoju životnog sustava njegovog tijela.

Kada i za što je to potrebno?

Sposobnost prirodne termoregulacije kod prijevremenih dojenčadi uglavnom je nerazvijena. To je prvenstveno zbog nesavršenog funkcioniranja mehanizama cirkulacije topline, za koje je odgovoran središnji živčani sustav.

Anatomska obilježja djece rođena prije 37 tjedana trudnoće također doprinose povećanom prijenosu topline. To uključuje, prije svega, slabo određeni masni sloj i veliku površinu kože u odnosu na tjelesnu težinu.

Za gestacijski nestasno novorođenče, od prvih sekundi svog života, pojavljuju se mnoge opasne situacije povezane s gubitkom topline. Tako se, na primjer, toplinska energija brzo troši odmah nakon porođaja. U vrlo kratkom vremenu kada se dijete odvoji od puerperala sve dok se ne stavlja na grijanu tablicu, tjelesna temperatura novorođenčeta može se značajno smanjiti.

Upozorenje! Vrlo je važno da u medicinskoj ustanovi postoji poseban rodblock, gdje bi bilo moguće hitno podići temperaturu do 30 stupnjeva Celzijusa.

Sve najjednostavnije manipulacije s malim brojem mrtvih, primjerice promjena odjeće ili pelene, povezane su s ogromnim gubitkom topline, što zauzvrat uzrokuje hladni stres koji negativno utječe na sazrijevanje unutarnjih organa bebe.

Čak i najhitnije postupke reanimacije s preuranjenim bebama također treba provesti pod uvjetima strogog pridržavanja temperaturnih uvjeta.

Trošak toplinskog otpada od strane nezrelog djeteta iznimno je visok - sljedeće patološke promjene bez sumnje će pratiti super-hlađenje:

 • Kritični pad razine kisika u krvi.
 • Povećanje neizravnog bilirubina.
 • Povećane šanse za razvoj hipoglikemije.
 • Smrt djeteta zbog hladne neonatalne ozljede (osobito kod djece mase manje od 850 grama).

kontraindikacije

Unatoč apsolutnoj važnosti dodatnog zagrijavanja za prerane bebe, postoji niz upozorenja vezanih za organizaciju toplinskog režima. To se događa:

 1. Ako postoji pristup inkubatorima, ne preporuča se zagrijavanje novorođenčadi drugim sredstvima (grijaći jastučići, termo madraci, termalni filmovi) zbog opasnosti od opeklina i drugih ozljeda kože.
 2. Prekomjerno zagrijavanje s grijačem je kontraindicirano u prisutnosti akutnih upalnih procesa u tijelu, tumora različite prirode, krvarenja.
 3. Strogo je zabranjeno primjenjivati ​​grijaće jastučiće na prsima i abdomenu djeteta kako bi se izbjegli respiratorni zahvati.
 4. Kada dijete dosegne tjelesnu težinu od 2,5 kg, prekomjerno zagrijavanje u zdravstvenoj ustanovi i kod kuće nije poželjno - održavanje optimalnih parametara za temperaturu i vlažnost, a korištenje dodatnih 1-2 sloja odjeće bit će dovoljne mjere.

metode

Održavanje optimalne temperature od prvih sekundi djetetova života može se postići na nekoliko načina, o čemu se raspravlja niže.

Njega u couveu

Upozorenje! Kako bi održala temperaturu u rasponu od 34 do 36,5 stupnja Celzija, dijete se stavlja u poseban inkubator, koji nužno treba biti prikazan svim novorođenčadi mase manje od 1,5 kg.

Maternice i perinatalni centri obično su opremljeni potrebnim uređajima za smještaj preranog beba.

Najjednostavnija cipela obično nalikuje kupelji s debelim dvostrukim zidovima, koje se grije vrućom vodom. Moderni inkubatori mogu imati niz dodatnih funkcija:

 • ugrađena web kamera;
 • unutarnje vage;
 • veo;
 • štiti od gubitka topline kada otvara vrata;
 • grijanje vode sa strujom;
 • automatizirana opskrba kisikom.

Najinovativniji do danas je transformator koji omogućuje, ako je potrebno, da provede reanimaciju. Teška metoda prerane bebe za njegu smatra se najučinkovitijim, jer je u stanju održavati optimalne parametre mikroklime, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djetetova zdravlja.

Trajanje boravka u inkubatoru je stvar koji se odnosi isključivo na nadležnost liječnika neonatologa. Prisutnost bebe u inkubatoru izravno ovisi o njegovoj tjelesnoj masi pri rođenju i prisustvu patološke nerazvijenosti određenih unutarnjih organa.

Važno je! Može se pokazati da prilično preuranjene bebe ostaju u inkubatoru do dva tjedna, dok bebe s malo stupnja zaostajanja od gestacijskog razvoja mogu provesti od nekoliko sati do 4 dana.

Termo madrac

Kako bi se spriječila hipotermija u novorođenčadi, posebni madraci se također koriste za održavanje potrebne temperature. Ovi uređaji imaju kompaktnost i mobilnost, što im omogućuje da ih koriste u dvorani, u redovitom krevetu kod kuće, kao i kod prenošenja djeteta.

Korištenje termo-madraca podrazumijeva strogo pridržavanje pravila njegova rada:

 1. Uvjerite se da ne postoji kršenje integriteta dizajna madraca.
 2. Provesti temeljitu dezinfekciju površine uređaja, kao i dezinficirati ruke.
 3. Provjerite stupanj zagrijavanja madraca prije postavljanja djeteta.
 4. Pokriti madrac sterilnom pamučnom krpom.
 5. Postaviti dijete na uređaj strogo prema propisanom liječniku.
 6. Provoditi kontinuirano praćenje tjelesne temperature.

Termalni film

Termalni film, kao i druge metode zagrijavanja prerane bebe, treba koristiti strogo prema svjedočanstvu neonatologa. Nakon što je film tretiran antibakterijskom otopinom, mora biti umotan u čistu, prirodnu tkaninu i grijati pomoću posebnog reflektora topline. Pokazalo se da pokriva dijete strogo od pazuha do stopala u vrijeme koje je propisao liječnik.

Algoritam postupka koji koristi grijače

Da bi se održala tjelesna temperatura novorođenčeta dopuštena je upotreba posebnih pločica za grijanje. Poželjno je da su manipulacije s njima provedene pod nadzorom medicinske sestre.

Pripremni stupanj korištenja grijača:

 1. Sanitize ruke.
 2. Napunite uređaj tekućinom čija temperatura ne smije prijeći 60 stupnjeva Celzijusa, za 3/4 ukupnog kapaciteta.
 3. Riješite se višak zraka pritiskom na.
 4. Osigurajte nepropusnost poklopca.
 5. Uklonite višak vlage s površine grijača.
 6. Zamotajte medij za zagrijavanje u sterilnoj pelenama.

Upozorenje! Uz pomoć takvih manipulacija, potrebno je pripremiti za korištenje još 2 grijača. Pri ruci bi također trebali biti termometri za praćenje temperature vode i tijela.

Tehnika postupka zagrijavanja:

 1. Stavite uređaje na vrh pokrivača najmanje 10 cm od djeteta.
 2. Jedan od grijača je smješten pod noge djeteta, a druga dva - s obje strane tele.
 3. Zamijenite grijače kako se tekućina hladi samo naizmjenično kako bi se izbjeglo oštar temperaturni pad.
 4. Na kraju postupka, grijaće podloge tretirati antiseptikom.
 5. Zapišite postupak.
 6. Strogo poštujte određeno trajanje manipulacije.

Preuranjene bebe često imaju gubitak osjetljivosti kože, što može uzrokovati opekline. Strogo je zabranjeno staviti podno grijanje u neposrednu blizinu djeteta - trebalo bi biti umotano u nekoliko slojeva pelena i deka.

Savjeti za toplom vodom

Moderna industrija nudi izbor nekoliko vrsta beba toplih, koji se mogu primijeniti uključujući i za prerane bebe.

To uključuje:

 • Grijači soli, načelo djelovanja, koje se temelji na kemijskim reakcijama kristalizacije. Mehanizam samog zagrijavanja uređaja ne prelazi dopuštenu temperaturu indikatora, koja štiti bebu od mogućih oštećenja kože.
 • Električni grijalice opremljene termostatom omogućuju jednostavno odabir temperature zagrijavanja u svakom pojedinom slučaju.
 • Gel grijači, radeći na načelu slično sličnim solnim uređajima, - kada pritisnete gumb, samotalno zagrijavanje počinje do 60 stupnjeva Celzijusa.
 • Grijači vode gume, dugo se koriste u zdravstvenim ustanovama i kućnim uvjetima. Temperatura vode u njima mora se ručno podesiti uz pomoć termometara. Brzina hlađenja je također prilično visoka, što uzrokuje neke neugodnosti u njihovu radu.

Svaki od gore navedenih vrsta grijača, u pravilu, ima posebne modele dizajnirane posebno za bebe rođene prerano.

Tako, uz pomoć suvremene tehnologije, čovječanstvo ima priliku pružiti skrb za najsitnije i najobraznije prerane bebe. Unatoč preuranjenom rođenju, s pravilnim zagrijavanjem, takve bebe imaju priliku rasti, poput ostalih beba rođenih u punoljetnim bebama, kao i da se s njima uhvate u svim pokazateljima mentalnog i tjelesnog razvoja.

Metode zagrijavanja preranih beba

Radiantna toplina.

Dijete je lako dostupno. Učinkovito, moćno. Moguća brza promjena intenziteta zagrijavanja.

Veliki neprimjetan gubitak tekućine. Nacrt strujanja zraka u komori može ohladiti dijete. Uklanjanje, pada od temperaturnog senzora može dovesti do gubitka topline ili pregrijavanja.

Beba je lako gledati. Pristup i vidljivost su sačuvani.

Pristup djetetu se smanjuje. Manje učinkovite od drugih metoda.

Konvekcija. Inkubator s regulacijom zraka.

Zadržana je stalna temperatura okoline. Jednostavno, sigurno. Davanje je vlage. Termonutralno stanje se održava pri nižoj temperaturi okoline.

Ovlaživači potiču rast bakterija. Potrebe djeteta nisu regulirane. Temperatura zraka varira tijekom dječje skrbi.

Inkubator s kontrolom kože (senzor kože).

Očuvanje zadane temperature kože. Davanje vlage. Jednostavno, pristupačno.

Premještanje (pad off) senzora može uzrokovati promjene u temperaturi. Pri odlasku, promjene u temperaturi zraka. Ovlaživači potiču rast bakterija.

Može biti nezgodno za medicinsko osoblje i roditelje.

Toplinska vodljivost. Grijani madrac.

Brzo. Koristite tijekom prijevoza.

Može biti zapaljenja. Može se koristiti samo u kombinaciji s drugim metodama.

Pregrijana rublje.

Oprema za grijanje može biti nezgrapan. Dugo (puno vremena).

Hranjenje preranih beba. Prvo hranjenje ovisi o gestacijskoj dobi, težini rođenja i zdravlju djeteta. Ranije unošenje mlijeka pomaže smanjiti učestalost infekcija, sazrijevanje gastrointestinalnog trakta, skratiti razdoblje parenteralnog hranjenja, smanjiti učestalost kolestaza i poboljšati metabolizam kalcija.

Prilikom dodjeljivanja hrane preuranjenoj bebi, razmotrite sljedeće:

izbor metode hranjenja (enteralno, parenteralno, kombinirano) određuje se ozbiljnošću djetetova stanja, težinom rođenja u gestacijskoj dobi;

Bez obzira na odabranu metodu, preporučljivo je početi hraniti ranije: u prva 2-3 sata nakon rođenja djeteta i najkasnije 6-8 sati;

s punom parenteralnom prehranom, potrebno je imati "minimalnu" enteričku prehranu;

poželjno što je više moguće enterički hranjenje;

prehrane vrlo preuranjenih beba koje dobivaju majčino mlijeko trebaju se obogatiti na kraju ranog neonatalnog razdoblja: za to su namijenjeni pojačivači dojki ili se mješovito hranjenje provodi pomoću specijaliziranih proteina ili smjesa za prerane bebe;

Za umjetno hranjenje koriste se samo specijalizirane mliječne formule za prerane bebe, a u slučaju netolerancije, smjese se dodjeljuju smjesama na bazi visoko hidroliziranih proteina.

Hranjenje preranih beba nakon izbijanja iz bolnice

Idealna hrana za većinu novorođenčadi s malom težinom je majčino mlijeko. Ako dojenje nije moguće izravno, bolje je hraniti bebu s izraženim mlijekom. U slučajevima gdje nedostaje majčino mlijeko ili djetetu treba dodatnu prehranu, smjesa je spremna ispuniti specifične potrebe djece s malom težinom.

ALPREM je nadomjestak mlijeka namijenjen prehrani malodobnih i preranih beba dok ne dosegnu težinu od 5 kg.

Frisopre Blend je posebno dizajniran da zadovolji posebne potrebe preuranjenih i malih rođendanskih beba. Sastav proizvoda uzima u obzir nezrelost metabolizma preranih beba i sadrži esencijalne hranjive tvari u lako probavljivom obliku.

Prenutrilon (Prenutrilon) je posebna visoko kvalitetna dječja formula za prehranu preranih beba i djece rođene s niskom težinom rođenja. Omogućuje nakupljanje hranjivih tvari u istoj mjeri kao u trećem tromjesečju trudnoće. Ona ima minimalno opterećenje na nezrelim metaboličkim sustavima djeteta.

3.6. Načini održavanja ravnoteže topline u novorođenčadi

3.6. Načini održavanja ravnoteže topline u novorođenčadi

U kliničkoj praksi koriste se različite metode zagrijavanja novorođenčadi. Naravno, za određeno dijete treba odabrati metodu grijanja strogo pojedinačno, uzimajući u obzir gestacijsku dob, tjelesnu težinu, nosološku formu, dob, itd. Dakle, djeca koja pate od posthypoksih sindroma, SDR-a ili sepsa trebaju toplu okolinu više od djece. iste težine, ali bez ikakvih problema. Temperatura u djece iz visokorizičnih skupina za razvoj hipotermije treba izmjeriti unutar 30 minuta nakon rođenja, mjereno svakim satom i održavano na 36.5-37.0 ° C.

Smatramo potrebnim paziti da djeca koja su u inkubatoru mogu izgubiti do 50% gubitka topline zračenjem, jer stupanj prijenosa topline na hladne zidove inkubatora ovisi o temperaturi u sobi. Ako je sobna temperatura manja od 18 ° C, gotovo je nemoguće nadoknaditi gubitak topline povećanjem temperature unutar inkubatora. Ako je temperatura okoline manja od 15 ° C, inkubator se ne može upotrijebiti, jer je postizanje načina rada inkubatora gotovo nemoguće.

Kako bi se izbjeglo pregrijavanje djeteta, temperatura površine na kojoj se nalazi ne smije biti veća od 39 ° C.

Stoga, različite metode zagrijavanja djeteta imaju ne samo prednosti, već i nedostatke (tab. 17).

Trenutno, u kliničkoj praksi, slijedeće metode se koriste za održavanje ravnoteže topline u novorođenčadi:

• korištenje grijanih kreveta, zračenja izvora topline, inkubatora s dvostrukim zidom;

• korištenje "zaslona" - dodatne izolacijske plastične folije crne boje ili metalizirane (folije), kape na glavi, suho platno;

• ovlaživanje i zagrijavanje zraka okoline (u nekim klinikama koristi se dodatni tok vlažnog i zagrijanog zraka pod plastičnom dekom);

• zagrijavanje i navlaživanje udahnutog zraka;

Metode grijanja beba s vrlo niskom težinom rođenja

(N.P. Shabalov, 2009, s promjenama)

• zagrijavanje ubrizganih otopina na tjelesnu temperaturu;

• predgrijavanje rublja;

• korištenje grijane madrace;

• zagrijavanje komore s kontrolom mikroklime odjeljka.

Kao što se može vidjeti iz podataka navedenih u tablici 17, glavni nedostatak većine metoda grijanja je mogućnost dječjeg pregrijavanja. Želio bih napomenuti da je ta činjenica poznata i oko 100 godina. Tako je po prvi put u svijetu već spomenuta knjiga Salge W. (1912.) "Uvod u moderne pedijatrije" upućuje na važnost održavanja "termoneutralne zone": "Treba također napomenuti da kada se dijete zagrijava, uključujući inkubator ili pomoću termofora, treba paziti da ne prelazi poznato ograničenje. Ako se dijete održava na previsokoj temperaturi, postoji stagnacija vrućine koja se očituje u značajnom povećanju tjelesne temperature, u gastrointestinalnim poremećajima, u konvulzijama koje mogu dovesti do smrti, konačno, u teškom smanjenju aktivnosti srca i teškim gubitkom težine. Posebno mlade neiskusne medicinske sestre, zbog straha da djeca nisu dovoljno topla, često ih uzrokuju stagnaciju topline, zaboravljajući da se regulacija događa vrlo nesavršeno čak i na visokim temperaturama. " Stoga je za liječenje novorođenčadi važno stvoriti takozvani "neutralni temperaturni režim".

"Neutralni temperaturni režim" dizajniran je za održavanje tjelesne temperature u dobrom stanju uz minimalne troškove metabolizma, smanjenu potrošnju kisika i smanjenu potrošnju tekućine i topline (vlažnost prvog dana - 90%, ostali dani do 60%). Naravno, parametri postavljeni u inkubatoru ovise o tjelesnoj težini djeteta. U nedostatku servo kontrole inkubatora, koji se, na žalost, i dalje susreće, moguće je usredotočiti na podatke temperature i vlažnosti, prikazane u tablicama 18 i 19.

Treba naglasiti da su podaci prikazani u tablicama 18 i 19 su donekle prilično „uvjetna” prirode, jer thermoneutral zona u novorođenčadi ne ovisi samo o težini i dobi djeteta, ali i stanje mikrocirkulacije, a time i bolesti, što je bolesno dijete, Posebne poteškoće u tom pogledu su djeca s ekstremno malom brojem rođenja jer, kao što smo već rekli, za njih nema standardnih podataka. Prema nekim istraživačima, kako bi se postigla "termoneutralna zona" u ovoj skupini djece, temperatura u inkubatoru može doseći 39 ° C s vlažnosti više od 80%. Posljednjih godina, istraživanja provedena u skrbi o djeci s izrazito niskom tjelesnom masom dovela su do stvaranja novog koncepta. Vjeruje se (Khazanov A.P., 2009) da kod djece s ENMT-om nije "termo-neutralna zona" koja bi se trebala postići, nego "temperatura ili zona udobnosti". Ovom se temperaturom podrazumijeva da se skrb djece s EBMT-om treba izvoditi na temperaturi blizu fetalnog, približavajući se 38-38,5 ° C.

Tablica 18. Preporučena temperatura okolnog zraka u inkubatoru (° C) ovisno o tjelesnoj težini

Tablica 19 Preporučena vlažnost (%) okolnog zraka u inkubatoru

Napominjemo da su studije provedene posljednjih godina (Lewis D. A. et al., 2011) otkrile da je samo jedna metoda (metoda) za grijanje djeteta rijetko dovoljna. U pravilu, to traje kombinaciju tih metoda za potpunu zatopljenja bebe, pogotovo prerano, na primjer, povećanje temperature u sobi za izdavanje i korištenje grijanog madrac, i tako dalje. N. Iako je svibanj biti prihvatljivo u kliničkoj praksi je kombinacija ne sve metode grijanja, posebno u izuzetno nedonoščadi, Dakle, McCarthy L.K., O'Donnell S.R. (2011), ispitali su 43 djece rođene u gestacijskom razdoblju manje od 31 tjedna i zagrijane na različite načine. 15 novorođenčadi su smještene u plastične vrećice, a 28 - kombinacijom metoda grijanja - bile su smještene u vrećice i postavljene na grijani madrac. Prati temperaturu tijela. Pokazalo se da se djeca koja su smještena u vrećicu i postavljena na madrac češće javljaju kao toplinska neravnoteža (hipotermija i hipertermija). Strogo govoreći, naravno, vrećica se ne može smatrati metodom grijanja, nego kao način sprečavanja gubitka topline, ali činjenica je zanimljiva.

Neki znanstvenici vjeruju (Simon P. i sur., 2011) da su izotermalni madraci poželjniji za zagrijavanje preuranjenih beba od plastičnih vrećica.

Želio bih privući pažnju domaćih ljubavnika doktorske medicine (iako naizgled prigušeni navijači dobivaju manje iz godine u godinu, posebno u intenzivnoj medicini, što je dobra vijest) na sljedeće činjenice. Za 2011. godinu u Cochrane knjižnici postoje naznake samo 5 studija o temperaturnoj zaštiti punoljetnih novorođenčadi (s izuzetkom metode "klokan", dolje) i ispunjavanju zahtjeva medicine na temelju dokaza. Ove su studije uključivale samo 304 bebe. 4 studija posvećuje se problemima smanjenja gubitka topline u dojenčadi (3 - pomoću plastičnih vrećica i 1 inkubatora) i jedne studije - metode grijanja (koristeći grijani madrac). Analizom podataka istraživanja, knjižnični stručnjaci dolaze do zaključka da su sve metode koje dovode do smanjenja gubitaka učinkovite samo kod djece rođene tijekom trudnoće manje od 28 tjedana. Isto tako svjedoče i podaci dobiveni od strane drugih istraživača (Trevisanuto D. i sur., 2010).

U 2011. godini Rohana J. i sur. pokazalo je da je kod djece s gestacijskim razdobljem manjim od 34 tjedna upotreba plastičnih vrećica učinkovita metoda sprečavanja gubitka topline.

Nema dovoljno argumenata da gore navedene metode smanjuju smrtnost, učestalost CNS lezija, trajanje terapije kisikom i prosječni dan kreveta. Sve korištene metode grijanja smanjuju samo učestalost hipotermije nakon ulaska u bolnicu. Malo više istraživanja na svijetu, odnosno 13, posvećeno je mogućnostima zaštite temperature u ranijoj dobi (McCall E.M., et al., 2010).

S obzirom na postupak za „klokan”, a zatim, prema stručnjacima (. Conde-Agudelo A. et al, 2011), obavljaju 16 studije koje uključuju 2518 nedonoščadi (11 djela posvećena „na mahove” korištenje metoda, 5 - kontinuirani). Korištenje ove metode pokazalo je smanjenje smrti, učestalost hipotermije, nozokomijalne infekcije (sepsa) i duljina boravka djeteta u bolnici. Nažalost, sve studije ne procjenjuju dugoročne neurološke rezultate, kao i troškove liječenja. Zanimljivo je da postoje radovi (Gouchon S, et al., 2010), koji pokazuju da je ova metoda također učinkovita nakon cezariannog dijela. Jasno je da je tehniku ​​teško koristiti ovu metodu nakon operacije. Naravno, ova se metoda može koristiti samo u djece koja nisu u kritičnom stanju.

Prema našem mišljenju, gore spomenuto, usuđujemo koristiti tu riječ (znanstvenih) činjenice mogu govoriti samo o jednoj stvari: Hipotermija je najčešće sama po sebi nije uzrok patološkog stanja novorođenčeta, ali čini značajan doprinos razvoju i tijeku konkretnih oblika. Činjenica prisutnosti hipotermije najčešće ukazuje na prisutnost opće patologije, stupanj ozbiljnosti ove neizvjesne ili već definirane patologije, stupanj dekompenzacije vitalnih funkcija. Prema tome, preporuke nekih autora o novorođenčadi i preranoj bebi da im je potrebna samo toplina i prehrana nisu dovoljni. Da, podijelimo mišljenje da "novorođenčad, a posebno prerane bebe ne treba liječiti, nego treba biti zbrinut", nego "skrb" uključuje vrlo širok raspon medicinskih tehnika, postupaka i manipulacija, uključujući toplinu i prehranu u mnogim slučajevima su samo određeni, ponekad vrlo važni.

Rezultati follow-up studije pokazuju da istu činjenicu: da je moguće izbjeći hipotermija, pothranjenost, hipotenzija, itd, ali budući da oni nisu uzrok teškom stanju, onda je ishod daljinskom upravljaču, a ne najbliže opstanak i dug invalidnosti, u pravilu, nije.. će utjecati. Često se događa da je stanje težini razloga ne osniva se i dalje pojavljuje u modernom bolnici, često uzrok ne može eliminirati, čak ni u teoriji (na primjer, genetski poremećaj), odnosno, samo analizu buduće kvalitete života će biti kriterij ispravnosti terapijskih pristupa koji postoje u kliničkoj praksi sada,

To se također odnosi i na hipotermiju. Na primjer, dajemo samo jednu činjenicu. Poznato je da je hipotermija jedan od najranijih znakova septičkog procesa. Dakle, Shitaye D. i sur. (2010) pokazali su da je hipotermija najčešći klinički znak razvijanja neonatalne sepse. Zabilježeno je u 84,8% djece. U skladu s tim, sve terapijske mjere usmjerene na liječenje infektivnog procesa i njegovih komplikacija, na ovaj ili onaj način, utjecat će na ravnotežu topline (energetski metabolizam). Ali nastaju sljedeća važna pitanja: ako dijete ima posljedice koje smanjuju njegovu "kvalitetu života" u postnormalnom razdoblju - je li to posljedica temeljne bolesti ili poremećaja u toplinskoj ravnoteži? I kako razdvojiti doprinos određenih nepovoljnih čimbenika koji se javljaju tijekom bolesti i njegove terapije od učinaka temeljne bolesti?

Resurs za roditelje preranih beba

Glavni dijelovi

Na našem forumu

 • Manege Noony Prijatelji (1)
  MamaVikaa (18.08.28 21:52)
 • LOGBUZ DKB (Oleg Vitalevich Diskalenko) (1136)
  Marinka07 (27.8.18 10:11)
 • Dječja pjena za kupanje prije odlaska u krevet (3)
  Demeya (24.08.18 13:34)
 • Rast i težina starijih djeteta. Deficitni hormon rasta. (495)
  MamaFiona (23.08.2011 18:51)
 • Koliko dugo su kisik (maska, lijevak), kao odsječeni? (1)
  Marika (18/20/20 21:57)

statistika

Toplinski način i racionalno hranjenje ključni su za uspješnu njegu preuranjenih beba. Posebnu pažnju posvećuje se temperaturi okoline pri skrbi djeteta s iznimno niskom tjelesnom masom, počevši od trenutka njegova rođenja i do trenutka kada će moći obavljati neovisnu termoregulaciju. Jednostavni postupci, kao što su praćenje vitalnih funkcija ili mijenjanje pelene, u vrlo niskom natalnom djetetu povezani su s rizikom od gubitka topline. S druge strane, vrlo česte ili produžene epizode gubitka topline u vrlo nezrelom djetetu, u kojem su i proizvodnja topline i očuvanje svojih resursa ograničeni, dovode do hladnog stresa. Poznato je da hladni stres podrazumijeva promjene u fiziološkim procesima, što povećava rizik od bolesti ili otežava dijete da se oporavi. Održavanje normalnog toplinskog režima je kritično za brigu o gestacijalno nezrelim dojenčadi s vrlo niskom težinom rođenja.

Pozadina. Natrag u 1907, Pierre Budin primijetio važan klinički značaj pravilnog termalnog režima u skrbi novorođenčadi (vidi Poglavlje I). Nažalost, njegova primjedba nije bila dovoljno cijenjena u prvih 50 godina 20. stoljeća. Te su godine intenzivno riješene složene tehničke probleme respiratorne podrške. Uvjerljivo je dokazati značajnu ulogu toplinskog režima i relativne vlage u inkubatoru V. Silvermana, čiji su rezultati objavljeni 1957. godine. Među djecom smještene u inkubatoru s visokom vlagom, bilo je niže smrtnosti. U naknadnoj studiji, pokazalo se da je povećanjem temperature u inkubatoru samo 1,5 ° C (od 28 do 29,5 ° C) stopa preživljavanja povećana za 15% (od 61 do 83%), a posebno se ova razlika u opstanku očituje u djeca s vrlo niskom i ekstremno malom tjelesnom težinom.

Kisika i termostat. Tijekom ovih godina zapaženo je da je kod djece koja su nakratko udahnula smjesu zraka sa smanjenim sadržajem kisika, tjelesna temperatura pala. Tako je uspostavljen odnos između potrošnje kisika i tjelesne temperature i njihove ovisnosti o temperaturi okoline. Dijete je ohlađeno, ali dovoljno kisika, povećanjem potrošnje kisika i iskorištavanjem energije, stvara dodatnu količinu topline. Takvi homeotermni mehanizmi omogućuju održavanje tjelesne temperature na više ili manje konstantnoj razini, usprkos neočekivanim promjenama temperature okoline.

Djeca s gestacijskom dobi od 24 do 27 tjedana ponašaju se više kao poikilotermni organizmi i trebaju temperaturu okoline jednaku ili čak višoj od temperature kože i tijela kako bi se zagrijale.

Oporavak energije za proizvodnju topline povećava potrošnju kisika. U novorođenčadi, koja je dovoljno oksidirana, formiraju se 38 molekula ATP iz jedne molekule glukoze. Ako je dijete u stanju hipoksije, samo molekule ATP generiraju se iz molekule glukoze. Bez podupiranja kisika kod djece u hipoksičnom stanju ili nakon asfiksije, sposobnost stvaranja topline smanjuje se.

Postoji takozvana toplinska zona (mjerena apsorpcijom kisika) - takozvana termoneutralna zona u kojoj tijelo troši minimalnu količinu energije kako bi održala središnju temperaturu tijela unutar normalnog raspona. Značajka djece s izrazito niskom tjelesnom težinom je da je ova zona (raspon fluktuacija temperature okoline) za njih samo 0,5 ° C.

Stoga je povećanje stope preživljavanja preranih beba s povećanjem temperature okoline promatralo P. Budin i V. Silverman rezultat smanjenja potražnje za kisikom i energijom u uvjetima blizu termoneutralne zone.

Najučestalija djeca s minimalnom sposobnošću transporta kisika i uklanjanja ugljičnog dioksida trebaju biti postavljena u uvjetima koji zahtijevaju minimalnu potrošnju kisika i nisku razinu metabolizma kako bi se spriječila hipoksija i razvoj acidoze. Tablica 1 se može koristiti za početno reguliranje temperature okolnog zraka u inkubatoru ovisno o tjelesnoj masi i dobi.

Tablica 1. Preporučena temperatura okolnog zraka u inkubatoru (termoneutralna zona) za prerane bebe ovisno o tjelesnoj masi i dobi.

Dob i tjelesna težina

temperatura

Dob i tjelesna težina

temperatura

0-6 sati

72-96 sati

6-12 sati

4-12 dana

12-24 sata

Proizvodnja topline. Zagrijte tijelo - nusprodukt metaboličkih procesa, iznos mora odgovarati topline gubi kao površine kože i za zagrijavanje izdahnutom zraku.

Proizvodnja topline se događa na tri načina:

 1. dobrovoljna mišićna aktivnost
 2. nenamjerno toničko ili ritmičko mišićno djelovanje (visoki intenzitet tzv. tremor koji se manifestira vidljivim tremorom)
 3. "Ne-mišić" termogeneza. Posljednji put je hladno izazvano povećanje potrošnje kisika i proizvodnja topline koju ne blokira kure, tvar koja sprječava aktivnost mišića.

Ako je kod odraslih osoba "tremor u mišićima" značajan mehanizam za regulaciju topline, onda je u novorođenčadi treći put termogeneze najvažniji. Kod novorođenčadi nastaje najveći postotak ne-mišićne topline kada se dogodi razgradnja zaliha smeđe masti. Dobio je to ime zbog obilne vaskularizacije. U novorođenčadi, smeđa masnoća je više nego u odrasloj dobi, i kreće se od 6 do 8% tjelesne težine. U preuranjenim bebama, to je manje jer se javlja u posljednjim tjednima trudnoće. Na primjer, kod djece s ENMT, smeđa masnoća je 1% tjelesne težine. Dionice ovog jedinstvenog tkiva mogu se naći u vratu, između lopatica, u medijastinom, a također okružuju bubrege i nadbubrežne žlijezde. Smeđa mast razlikuje se i morfološki i metabolizam od uobičajene bijele masti. Stanice su bogate mitohondrijima i brojnim masnim vakuumima (u usporedbi s jednim vakuolima u bijeloj masti). Njihov metabolizam stimulira noradrenalin putem simpatičke inervacije, što rezultira hidrolizom triglicerida u slobodne masne kiseline i glicerol, koji su važni izvori energije u neonatalnom razdoblju.

Gubitak topline i sprečavanje tih gubitaka. Hipotermija je i dalje jedan od najvažnijih problema novorođenčadi, a za njih je od vitalnog značaja i prevencija hladnog naprezanja u skupini djece s niskom težinom. Kao što se može vidjeti iz tablice 3, u preuranjenom djetetu s hladnim naporima troškovi energije mogu premašiti trošak glavne razmjene.

Tablica 3. Pokazatelji potrošnje energije u preranoj bebi.

Vitalni izdaci

Rast naknade

Dvije faze gubitka topline od strane tijela u okoliš su podijeljene:

 1. od unutarnjih struktura (unutarnja, nuklearna toplina) do površine tijela (unutarnji gradijent)
 2. od površine tijela - u okolni prostor (vanjski gradijent)

Danas se može smatrati treći dio toplote izgubljene u dodatno kisikovoj djeci - to je prijenos topline od tijela do mogućeg protoka hladnog plina uz pomoć ventilacije respiratorom ili kada se hlađenje kisika isporučuje kroz lijevak.

Fiziološki mehanizmi kontrole djeteta mogu promijeniti unutarnji gradijent temperature uslijed promjena u mikrokrižbi u koži (vazomotorni mehanizmi). U usporedbi s odraslim osobama, u novorođenčadi povećava se unutarnji povrat topline uslijed smanjene količine potkožnog masnog sloja i većeg omjera površine tijela i njegove mase (tablica 4).

Tablica 4. Omjer površine tijela i njegove mase.

Veličina tijela, m²

Izuzetno lagana djeca

U vrlo maloj djeci, osim toga, ne postoji izolacijski masni sloj u vaskularnom zidu, koji također olakšava oslobađanje topline.

Vanjski gradijent topline - čisto fizička priroda. Gubici topline s površine tijela prema okolišu provode se na četiri načina: zračenje, provođenje topline, konvekcija i isparavanje. Ovi gubici su složeni, a doprinos svake komponente ovisi o temperaturi okolnog zraka i zidova, brzini strujanja zraka i vlage.

Zračenje. Gubitak topline zračenjem od toplijeg objekta do hladnijeg (bez izravnog kontakta) često se događa tijekom skrbi za prerano dijete. Takvi gubitci topline su veliki na hladnoj vanjskoj površini zidova inkubatora koji su postavljeni blizu prozora ili u nacrtu. Da biste spriječili ove gubitke, koristite dvoslojne inkubatore, dodatni sklonište za dijete u inkubatoru, kao i zagrijavanje vanjskih zidova inkubatora s izvorima topline. Gubitak topline zračenjem više ovisi o temperaturi okolnih površina nego o temperaturi zraka. To se mora zapamtiti kada inkubator ulazi u hladnu okolinu, na primjer, kada se prevoze, zidovi inkubatora se brzo ohlade. Kada se brine za novorođenčad, taj se problem može lako riješiti: ako je moguće, omotajte bebu i pokrijte inkubator s poklopcem osmišljenom za to.

Upotreba dodatne plastične prevlake nad djetetom u inkubatoru podrazumijeva smanjenje gubitaka zračenja u jednom zidu inkubatora. Plastični premaz važan je tijekom prijevoza. Osim toga, ako je preuranjen pokriven malim plastičnim polu-cilindrom, također se smanjuje i neprimjetan gubitak tekućine (za oko 30%).

Konvekcija je prijenos topline u okolni zrak, stoga takvi gubici ovise o brzini strujanja zraka i površini dječje otvorene površine. Gubitak topline konvekcijom se javlja kroz dišni sustav, jer dijete izlazi iz toplog zraka, zbog čega je grijanje mješavine plina u koju inhalira tako važno.

U sobi za dostavu, prerano novorođenče može izgubiti veliku količinu topline prije nego što se stavi na grijani stol. U perinatalnom središtu potrebno je imati posebnu dvoranu za primanje beba s vrlo niskom tjelesnom masom u kojoj možete brzo podići temperaturu zraka na 28-30 ° C. Naknadno kretanje djeteta iz grijanog stola u transportnu komoru povećat će izlaganje hladnom zraku, što dovodi do gubitka topline. Prijenos preranog djeteta u rukama, čak i kad je umotan u deku, iz dvorane na mjesto intenzivne njege, opet ga dovodi u opasnost od gubitka topline, pa stoga nikada ne smije dopustiti. U rodilištu je potrebno imati transportni inkubator za to.

Grijanje djeteta u suvremenim inkubatorima provodi se konvekcijskom metodom. Gubitak topline isparavanjem bit će minimalan uz održavanje vlage u rasponu od 50-80%. Također se koristi, kao što je gore spomenuto, dodatni plastični premaz nad djetetom, upotrebljavaju kape, pružaju djetetu fleksibilnu pozu, vježbaju posebni oblik. Negativna točka korištenja inkubatora je moguća reprodukcija u ovlaživačima patogena koji su opasni za oslabljeno dijete. Redovita sanitacija, promjena vode za navlaživanje svakih 24 sata smanjuje rizik od infekcije.

Toplinska vodljivost je prijenos topline iz jednog objekta u drugi putem njihovog izravnog kontakta. Dijete može dati toplinu iz unutarnjih organa na površinu kože i od kože do te hlađene površine kojom se ona kontaktira. Za preuranjeno s vrlo niskom tjelesnom težinom postoje mnoge "prikladne situacije" kada gubi toplinu koju mu tijelo treba pomoću ovog mehanizma: odmah nakon rođenja, može se postaviti na površinu koja nije prethodno zagrijana. Da bi se spriječio gubitak topline iz provođenja topline, ljestvica ili tablica za oživljavanje treba biti prekrivena prethodno zagrijanim pranje rublja prije postavljanja bebe na nju. Gubitak topline može se nastaviti nakon što je beba postavljena u predgrijani inkubator. To će se dogoditi ako se stavlja na hladnu X-ray kazetu, na primjer, ili pelene se mijenjaju bez prethodnog grijanja.

Rastu se toplinska vodljivost kao mehanizam grijanja za novorođenčad. Topla površina sprječava gubitak topline, ali nije učinkovit kao izvor topline. Ako se iz nekog razloga koristi toplina s toplinskom provodljivošću, treba ga koristiti s djecom s vrlo niskom masom, budući da njihova mršava, osjetljiva koža može toplinski izgorjeti na relativno niskim temperaturama izvora grijanja. Temperatura površine grijanja ne smije prijeći 39 ° C. U literaturi se opisuje uporaba monitora za crvenilo kože u takvim situacijama.

Isparavanje. Slika 1 prikazuje ovisnost gubitka topline isparavanjem na tjelesnu težinu kod rođenja u preuranjenim bebama u dobi od 3 dana.

Slika 1. ovisnost gubitka topline s isparavanjem trećeg dana života na tjelesnoj težini djeteta pri rođenju (Okken A., 1976)

Povećanje gubitka topline isparavanjem paralelno sa smanjenjem tjelesne mase kod rođenja može biti posljedica veće propusnosti kože. Postoje naznake da se oko 25% ukupne razine proizvodnje topline troši s neprimjetnim gubitkom tekućine s površine kože. Naravno, ta je vrijednost jako ovisna o gestacijskoj dobi, tjelesnoj masi i načinu na koji se dijete zagrijava. U prisutnosti čimbenika kao što je povećana motorička aktivnost i plač, čija pozornost često nije dovoljna, može u nekom trenutku povećati vidljiv gubitak tekućine za 70%, a time i povećati razinu metabolizma što dovodi do oštećene termoregulacije. Gestacijska dob značajno utječe na neprimjetan gubitak tekućine, a postoji i izravan proporcionalni odnos: što kraće gestacijsko doba, veći gubitak tekućine, a time i gubitak. Gubitak isparavanja kada dijete pod izvorom topline može biti 30% više nego u inkubatoru.

Stoga prerano novorođenče ne bi trebalo ostati bez toplinske zaštite u trenutku uklanjanja iz inkubatora za manipulaciju ili pregled, jer to uzrokuje gubitak topline na sva četiri načina, a dijete značajno gubi svoj energetski potencijal.

Tu je i utjecaj temperature djeteta na proizvodnju topline (apsorpcija kisika) u tijelu. Pod uvjetom da je temperatura okolnog zraka unutar termo-neutralne zone, apsorpcija kisika za proizvodnju topline je minimalna, a potrošnja energije tijela je stoga minimalna - 10 kcal / kg. Kako se temperatura okoline smanjuje, potrošnja kisika raste. Dijete i dalje održava tjelesnu temperaturu pri normalnim vrijednostima, tj. kada se mjeri njezina tjelesna temperatura, ova vrijednost će biti normalna, ali sada troši značajan energetski potencijal na proizvodnju topline (do 70 kcal / kg), koji bi, ako bi to stvorio ispravnu temperaturu okoline, koristio za rast i razvoj.

Postoji ograničenje za snižavanje temperature okoline na koju dijete još uvijek može održavati temperaturu tijela zbog značajnog povećanja troškova energije, takozvane kontrolirane granice temperaturnog oscilacija. Ograničen je u novorođenčadi nego kod odraslih zbog manjeg izolacijskog sloja. Uz neprekidno hlađenje, temperatura tijela pada na tako kritičnu razinu, koja je popraćena hladnom paralizom termostatskog centra, kontrola nad proizvodnjom topline postaje nemoguća, a apsorpcija kisika se također smanjuje. U takvim uvjetima, smrt prerane bebe iz hipotermije (neonatalna hladnoća) je moguća.

Slični procesi nastaju tijekom pregrijavanja djeteta. Dakle, beba sustav za kontrolu temperature, iako ograničen, ali može uravnotežiti proizvodnju topline, stupanj protoka krvi u kožu i dišni stopa, tako da se tjelesna temperatura ostaje konstantna u određenom kontroliranim području od sobne temperature, ali to dovodi do znatnih troškova energije, uz veću potrošnju kisika, što ga čini teškim i / ili čini oporavak nemogućim.

Cijena gubitka topline:

 • kod djece mase 850g i niže, gubitak topline često dovodi do smrti
 • smanjenje razine kisika u krvi
 • razvoj hipoglikemije
 • povećanje razine neizravnog bilirubina
 • razvoj metaboličke acidoze
 • povećana lipoliza
 • ako se hlađenje nastavi, to može dovesti do "zatvaranja začaranog kruga" teške hipoksije, pa čak i smrti od hipotermije (slika 2)

Slika 2. Patogeneza hipoksije s prekomjernim gubitkom topline u preuranjenoj bebi.

U sobi za dostavu, prerano bebe nakon poroda treba odmah pažljivo osušiti toplim pelenama i smjestiti odmah u inkubator. Temperatura reakcije odmah nakon rođenja može biti nastavak stanja koje je dijete patilo tijekom porođaja. U teškim hipoksijama, regulacija temperature tijela je "isključena" i temperatura tijela se često ne održava na odgovarajućoj razini. Kada se radi o reanimaciji, posebnu pozornost treba posvetiti toplinskoj kontroli.

Hranjenje i temperatura. Budući da postoji odnos između metaboličke brzine i tjelesne temperature, procesi termoregulacije usko su povezani s uvođenjem tekućine i hranjivih tvari potrebnih za rast djeteta. To je osobito važno uzeti u obzir pri skrbi o preranoj maloj djeci s malom brojem rođenja, s obzirom da je njihov dopunski unos kalorija ograničen zbog različitih razloga. Ako se takva djeca nalaze u termoneutralnoj zoni, tada se kalorije koje se unose mogu učinkovitije iskoristiti.

25% ukupne razine proizvodnje topline troši se s neprimjetnim gubitkom vode s površine kože novorođenčeta, što odgovara razini metabolizma i ovisi o tjelesnoj težini djeteta. Tako, u nedonoščadi težine 800 g gubitak tekućine neosjetljiva s otvorene površine kože u prvim danima života 2.8 ml / cm2 / h, dok se kod djece težine 1800 g pod istim uvjetima, te gubitak tekućine su 0, 8 ml / cm2 / h. To mora imati na umu kada opravdava volumen ubrizgane tekućine na prerane bebe. Prema tome, povećanje razine metabolizma za proizvodnju topline dovodi do povećanog gubitka tekućine i, prema tome, povećanih potreba njegove primjene. Na primjer, relativni volumen zahtjeva fiziološke tekućine djeteta na reanimacijskoj tablici pod izvorom zračenja topline je veći od djeteta u inkubatoru (druga stvar je jednaka).

Termonutralno okruženje omogućuje vam da smanjite količinu hrane i kalorija za rast djeteta. Usporedba je provedena na dvije skupine zdravih novorođenčadi s težinom od 1000 do 2000 g u dobi od tjedan dana. U djece prve skupine temperatura kože na trbušnom području održavana je na 36,5 ° C, a kod djece druge skupine - 35 ° C. Sva djeca (prva i druga skupina) primila su 120 kcal / kg / dan. Novorođenčad prve skupine pokazalo je znatno brži porast mase i duljine tijela. Za identičan rast djece u drugoj skupini, potrebne su dodatne kalorijske injekcije.

Metode zagrijavanja preranog djeteta. Grijanje novorođenčeta vrši se istim mehanizmima koji uzrokuju gubitak topline, osim isparavanja. Tablica 5 prikazuje prednosti i nedostatke različitih metoda grijanja.

Tablica 5. Metode grijanja djece s vrlo niskom težinom porođaja.