Fitball za novorođenčad

Bol

Nemojte podcjenjivati ​​važnost gimnastike za novorođenčad. Najlakši način za pravilno i učinkovito sudjelovanje s dojenčadi je vježba fitilja. Čak i neiskusna majka će se nositi s ovom vrstom gimnastike. Kakva je upotreba fitballa za bebe? Što su gimnastičke lopte i kako odabrati pravi?

Zašto trebate gimnastiku?

Bilo kakva vježba je vrlo važna za novorođenče. Daju mu priliku da osjete njegovo tijelo, kako bi se prilagodili novom staništu.

Najčešći problem za bebe je hiperton. Ovo je normalan fenomen, jer je prije rođenja djetinjstvo bilo dugo u "krivoj" državi, ruke i noge bile su savijene i čvrsto pritisnute tijelu. Ovo stanje stvara nelagodu djetetu, a ponekad je popraćeno i bolnim senzacijama. Tijekom vremena, hipertoni će nestati sami, ali gimnastika i masaža pomažu eliminirati ga mnogo brže.

Vježba je vrlo blagotvoran učinak na mentalni razvoj djeteta. Činjenica je da se djeca do godine skladno razvijaju, tj. Njihov fizički i mentalni razvoj neodvojivi su jedan od drugoga, pomažu jedni drugima. Što se prije počnete baviti djetetom, to će biti učinkovitiji i bolji razvoj mozga, uspostavljanje neuronskih veza.

Zašto odabrati kuglu teretane?

Fitball za novorođenče je vrlo korisno. U takvoj teretani postoje mnoge prednosti nad drugim vrstama tjelesnog razvoja.

 • Mekane i glatke prigušnice na ovoj kugli podsjećaju novorođenčad svog intrauterinalnog života. Zahvaljujući tome, on mirno izdržava vježbe, dobro spava i dobro spava.
 • Gimnastika na lopti za bebe dobro pomaže ukloniti hipertoniju i savršeno ojačati mrvice mišića korzetu.
 • Vježbe s gimnastičkom loptom savršeno razvijaju respiratorne organe i potiču cirkulaciju krvi djeteta.
 • Fitball je prikladan ne samo za gimnastičke vježbe, već i za masažu.
 • Vibracije koje fitball prenosi djetetu, pogodno utječu na unutarnje organe, stvarajući neku vrstu masaže koja potiče njihov rad. Osim toga, vibracije imaju blagi anestetički učinak.
 • Masaža na lopti je lakše raditi, jer se dijete ponaša mirnije i percipira manipulacije kao zabavnu igru.
 • Ako vježbate u "ležanju na trbuhu", onda ima blagotvoran učinak na probavu, uvelike ublažava koliku bolest, potiče ispuštanje plina i izvrsna je prevencija zatvora kod dojenčadi.
 • Polazni sati na fitballu mogu biti gotovo od rođenja, ne trebaju pričekati dok dijete ne odraste i ojačati. Optimalno vrijeme za početak gimnastike je dan kada se umbilikalna rana iscjeljuje.
 • Vježbe za fitball za bebe pomažu u jačanju mišićno-koštanog sustava, postiže se odličan ortopedski učinak, dijete počinje držati glavu ranije, pokušavajući sjesti, puzati i hodati brže.
 • Okupacije na kugli omogućuju dobro razvijanje vestibularnog aparata djeteta.
 • Zabavna zabava na fitball nije samo korisna za zdravlje djeteta, već i pridonosi njegovoj psihoemotskoj udobnosti, izaziva zanimanje i radost.
 • Starija djeca u obitelji također će cijeniti takvu korisnu kupnju kao teretanu. Igranje s njim zabavno je i nagrađeno. Čak i jednostavan skok na njega ima blagotvoran učinak na sve organe i sustave tijela.
 • Vježbe za kuglu također će biti korisne za majke koje njeguju, pomoći će oblikovati lik i razviti fleksibilnost.

Vrste gimnastičkih kuglica. Kako odabrati fitball za bebe

Danas u trgovinama možete pronaći sve vrste gimnastičkih kuglica. Nisu svi prikladni za dojenčad, tako da morate odabrati inteligencijom i poznavanjem teme.

1. Classic fitball

Promjer takvih kuglica varira od 45 do 85 cm. Takva lopta je univerzalna i pogodna je za vježbe s djecom. Osim toga, odrasli će se također moći baviti time. Za gimnastiku s bebama postavit će se kugla promjera 60 cm s glatkom, ali ne skliskom površinom. Bolje je odmah kupiti proizvod velike promjere, a zatim ga koristiti za tjelesni odgoj sa starijim djetetom.

2. Dječja igra s ručkom ili rogama

Takvi kuglasti jastuci imaju relativno mali promjer, jer su namijenjeni vlasnicima kratkog stasa. Odrasli ne smiju koristiti ovu opremu. Lopta je dizajnirana za težinu korisnika do 50-60 kg. Za dojenčad, možete odabrati ovu vrstu kugle, sve vježbe možete izvesti na isti način kao i na klasičnoj fitball. Ali morate osigurati da površina nije previše skliska.

Ako je kugla kupljena za starija djeca, trebate obratiti pažnju na činjenicu da su ručke nepovezane, čvrsto pričvršćene za proizvod i imaju valovit oblik - to će osigurati sigurnost djeteta prilikom igranja.

3. Fitball masaža

Ova je lopta korisnija za odrasle, jer vam omogućuje kombiniranje fizičkih vježbi s laganom masažom. Za bebe za kupnju ove opcije ne vrijedi. Bubuljice na površini proizvoda mogu uzrokovati neugodu u mrvicama. Ako je takva oprema već prisutna kod kuće, možete ga pokušati koristiti za gimnastiku s djetetom, ali tek nakon šest mjeseci. Na najnižem nezadovoljstvu beba treba odmah zaustaviti lekciju.

4. Ovalni fitball

Ovalne fitilice pojavile su se relativno nedavno, ali su postale popularne među korisnicima. Ova gimnastička oprema pruža dobru stabilnost prilikom izvođenja vježbi, zbog čega uvelike proširuje mogućnosti. Ovalne fitilice variraju u obliku, veličini i teksturi. Oni su u obliku "kikirikija" ili elipsoida. Površina može biti glatka ili "neravan". Veličina loptice je također drugačija.

Ova vrsta fitball može se uspješno koristiti za djecu. Gimnastika na takvim loptama za bebe koristi se u rehabilitacijskim centrima, dječjim bolnicama, sobama za vježbanje. Takva oprema će povjeriti neiskusnim mumijama zbog svoje stabilnosti.

Koja je lopta za bebe bolja?

Trgovine mogu ponuditi ogroman niz sličnih proizvoda. Da ne biste izgubili, morate se sjetiti nekoliko važnih točaka.

Glavni kriteriji odabira su sljedeći:

 • Fitball može biti okrugli i ovalni. Možete kupiti loptu s ručkama: ona će odgovarati i starijoj djeci i bebama.
 • Fitball veličina za dojenčad - od 60 cm i više (ortopedisti se savjetuju da kupuju kuglu promjera najmanje 75 cm). Takav promjer lopte omogućit će mu korištenje svim članovima obitelji. Najlakši način da odaberete pravu veličinu je sjesti na loptu. Kut između bedara i donje noge trebao bi biti približno 90 °.
 • Obavezno provjerite je li lopta označena kraticom ABS. To znači da neće eksplodirati tijekom uporabe. Ista svojstva proizvoda mogu se označiti BRQ oznakom.
 • Kada se napuhne, kugla bi trebala biti elastična, tj. Pritiskom na površinu ne bi trebalo ostati otvore, a pod dlanom dolazi elastična reakcija opruge.
 • Zidovi ne smiju biti previše tanki. Proizvod mora biti od trajnog, netoksičnog, hypoallergenic materijala.
 • Površina proizvoda treba biti topla i ne ljepljiva na dodir - to će pružiti priliku za vježbanje bez odjeće i dodataka u obliku pelene.
 • Što je veće dopušteno maksimalno opterećenje na proizvodu, to bolje. Najkvalitetniji modeli izdržavaju težinu do 300 kg ili više. Takvo opterećenje omogućava sigurnu angažiranost svih članova obitelji.
 • Na dobrom fitballu za bebu ne smije se osjetiti grube šavove. Površina je bolje odabrati glatku bez "pimples".
 • Štoviše, površina je glatka, ne smije biti skliska. Najbolje je odabrati kuglice izrađene od poroznog materijala koji ne sklizne (termoplastični polivinil klorid). To će osigurati veću sigurnost djeteta prilikom vježbanja.
 • Potrebno je pitati je li materijal iz kojeg je napravljena lopta antistatički. To je neophodno, tako da smeće, prašina, kosa za kućne ljubimce ne drže loptu: to može izazvati alergijske reakcije kod djeteta. Osim toga, zabravljivanje odjeće čini mnoge vježbe teško, a dijete može biti pogođeno pražnjenjem statičke struje.
 • Kvalitetni fitball nema nikakvih kemijskih mirisa. U idealnom slučaju, on ne miriše na ništa.
 • Bradavica za napuhivanje fitballa treba se utopiti unutar proizvoda kako ne bi slučajno ozlijedio dijete.
 • Boja kugle može biti bilo koja. Proizvodi s kvalitetom marke često imaju prirodne umirujuće nijanse, a kineske krivotvorine imaju kiselinske neprirodne boje. Ova se činjenica može uzeti u obzir pri kupnji.
 • Vrlo je važno obratiti pažnju na proizvođača. Danas najbolje fitile proizvode tvrtke - TOGU (Njemačka), Mondo (Italija), Ludi (Francuska), Reebok (SAD). Ovi proizvodi mogu se kupiti bez straha, imaju higijenske potvrde i pogodni su za trudnice i razrede s bebama.

Bolje je kupiti sportsku opremu u pouzdanim trgovinama, gdje mogu pružiti sveobuhvatne informacije o proizvodu i ponudit će se upoznavanje s certifikatima kvalitete koji potvrđuju sigurnost lopte i mogućnost korištenja vježbanja kod bebe.

Kupi fitball bolje prije rođenja djeteta. To će savršeno služiti tijekom trudnoće, ublažavajući napetost od leđnih mišića i poboljšavajući cirkulaciju krvi u zdjeličnim organima. I nakon rođenja djeteta, on će biti neophodan pomoćnik pri gimnastici s bebom. Kako se pripremiti za vježbe i koja je točna tehnika gimnastike detaljno je opisana u ovom članku.

Preporuke o odabiru lopte za masažu za dojenčad i bebe. Tehnika vježbanja

Poznata činjenica da novorođenčad treba razviti od prvih dana života. Da bi tijelo ispravno funkcioniralo, mnogi su uređaji izumljeni, a posebno masaža (fitball) pogodna je za fizički razvoj.

Njegov glavni zadatak je gimnastička i zagrijavajuća vježba s bebom prije masaže. Budući da je masaža koja može pružiti bebu pun i sveobuhvatan razvoj, i fizički i mentalni, vrijedi razmišljati o kupnji fitballa od prvog tjedna novorođenčadi.

Što je to i njene vrste?

Kugla za masažu ima nekoliko oblika i sorti, može se nadopuniti mnoštvom funkcionalnih elemenata ili može biti najjednostavnija kugla. Postoji nekoliko kriterija kojima su loptice podijeljene.

Dostupnost dodataka

Nisu sve kuglice za masažu savršeno ravne. Neki sadrže praktične dodatke:

 1. uobičajeno (idealno glatko, bez crteža, olovaka, elemenata);
 2. s ručkom (u obliku slova U, pomaže bebi da se drži na lopti);
 3. s rogovima (par meko izraslih koji izgledaju kao rogovi, oni su razmaknuti po 5 cm udaljenosti).

tekstura

 1. glatka (bez hrapavosti, izbočina, pruga i kovrča - namijenjena djeci od 3 mjeseca);
 2. pimply (opremljen s malim kuglama po cijeloj površini - izvrsno za masiranje novorođenčadi).

Prednosti postupaka za dojenčad

Fitball masaža je nevjerojatno korisna za krhko dječje tijelo. To savršeno utječe na mentalni i fizički razvoj karapusa. Vježbe na lopti izvode puno korisnih funkcija tijela:

 • smanjiti mišićni hiperton;
 • ojačati vestibularni aparat;
 • normalizirati probavni sustav;
 • promicati otpadne plinove iz crijeva;
 • normalizirati funkciju jetre i bubrega;
 • riješiti ortopedske probleme;
 • prikazana s neuralgijom;
 • stabilizirati živčani sustav;
 • aktivirati pozornost djeteta;
 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • ojačati trbušne mišiće i leđa;
 • uzrokuje nevjerojatan užitak.

Veliki broj prednosti na fitballu ukazuje na potrebu da se ovo dogodi u vašem domu.

Indikacije i kontraindikacije

Nastava na kugli prikazana je djeci od jednog mjeseca. Indikacije su kako slijedi:

 • povećan ton mišića;
 • nerazvijeni vestibularni aparat;
 • oštećena funkcija mišića;
 • prisutnost kolike;
 • hiperaktivnost;
 • poremećaj probavnog sustava i metabolizma;
 • poremećaji živčanog sustava;
 • za opće jačanje organizma i mišićni korzet.

Bez obzira kakvi ugodni učinci fitball može imati, ima nekoliko kontraindikacija:

 • dobi do mjesec dana;
 • prisutnost ozbiljnih bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • hidrocefalus;
 • patologija intervertebralnih diskova;
 • pelenskog osipa, rana i čireva;
 • patologije unutarnjih organa;
 • bolesti srca.

Tehnika vježbanja korak-po-korak za fitball

Prve klase se ne preporučuje dulje od nekoliko minuta. Poželjno je ujutro napraviti masažu na loptu, a beba je aktivna, ima rezervu snage, energije i dobrog raspoloženja. Prije samog vježbanja postavlja se nepropusna pelena na fitball. Tehnika masaže novorođenčadi i novorođenčadi nešto je drugačija zbog starosti, tako da za djecu od mjesec dana do 3 godine slijedeće vježbe:

 1. Dijete je stavilo trbuh na fitball, nježno ga držite jednom rukom na nogama. i drugi - za leđa. Lagano zamahnite dijete naprijed-nazad i lijevo i desno. Ponovite nekoliko puta. Ova manipulacija ima blagotvoran učinak na koordinaciju pokreta i razvoj mišića udova, leđa i vrata.
 2. Zatim ostavite dijete u istom položaju, uzmite ga rukama obje ruke i izvodite kružne pokrete na površini lopte. Napravite 2-3 ponavljanja.
 3. Bez mijenjanja položaja djeteta, držite ga s dvije ruke iza leđa i okrenite ga u svim smjerovima. Izvršite vrlo pažljivo, ne dopuštajući pad.
 4. Sljedeće vježbe su gotovo identične, zahtijevaju samo alternativnu fleksiju i proširenje dječjih nogu i ruku.

Zatim, niz vježbi za bebe od 3 mjeseca:

 1. Obratite dijete na bočnu loptu, držite se leđa i trbuščić, okrenite u smjeru kazaljke na satu, a zatim - protiv.
 2. Zakrenite bebu na trbuh, gurnite ga mekanim pritiskom prema leđima, kao da ga izbacuje na loptu.
 3. Stavite dijete na loptu u lotus položaj, podupire njegove pazuha, lepršavši s pokretima opruge za 30-40 sekundi. Savršeno razvija vestibularni aparat.
 4. Postavite dijete na leđa, naizmjence se savijte i izravnajte udove, naizmjence uz ljuljanje natrag i naprijed.
 5. Bez mijenjanja položaja nogu da bi napravio "bicikl", 10 sekundi za svaki je dovoljno.

Provodeći svakodnevne razrede, možete vidjeti da se dijete fizički brzo razvija, počinje samouvjereno držati glavu, preokrenuti se i protezati.

Kada sumnjate u njihove sposobnosti i sposobnosti da provodite gimnastiku, vrijedi uputiti na video lekcije.

Ovaj videozapis prikazuje vježbe za djecu različitih dobnih skupina:

Preporuke za odabir lopte

Treba pristupiti procesu odabira gimnastičke kugle s posebnom skrupuloznošću, jer je dječji organizam mnogo osjetljiviji od odrasle osobe. Kupnja fitballa treba obratiti pažnju na sljedeće parametre:

 • Veličina (promjer do 75 cm). Pogodan je ne samo za bebu, već i za majku, za korekciju lika u postpartum periodu.
 • Boja (svijetla boja palete - crvena, plava, zelena, žuta, ljubičasta, narančasta, tirkizna i dr.). Razvija razliku boja, percepcija lijepe, izaziva ugodne emocije.
 • Materijal (elastičan na dodir, izrađen od netoksične gume, izdržati opterećenje od najmanje 200 kg). Ugodan plus bit će prisutnost protu-eksplozivne naprave, tako da u slučaju deflacije nemojte uplašiti dijete.
 • Tekstura (nedostatak hrapavosti, grube vanjske šavove, skliska površina također je neprihvatljiva).
 • Miris (neutralan, bez posebne arome gume).
 • Bradavica (mora biti unutar lopte kako bi se izbjegle ozljede i oštećenja).
 • Potvrda o kvaliteti (obvezni uvjet). Morate navesti zemlju podrijetla, materijal i sve dodatke.

U slučaju sukladnosti s tim jednostavnim pravilima, moguće je odabrati kvalitetan siguran proizvod.

Pravila za njegu

Nakon kupnje kugle za masažu, potrebno je provesti preliminarnu obradu i pripreme za njegov rad. Koraci do nemoguće su jednostavni:

 1. temeljito oprati površinu sapunom, temeljito isprati i osušiti;
 2. ispunite zrakom pomoću pumpe (napunite do mekog elastičnog stanja);
 3. kada se pojave sumnjivi nedostaci, nepravilnosti, hrapavosti i praznine, vraćaju se u trgovinu;
 4. Isperite vlažnom, čistom krpom nakon svakog seta vježbi tako da se prašina ne nakuplja.

Nakon što ste obavili manipulacije, možete sigurno uživati ​​u razredu s djetetom.

zaključak

Ako su roditelji zabrinuti za zdravlje i razvoj svojih potomaka i imaju sredstva, potrebno je kupiti kvalitetnu kuglu za masažu za bebe. Slijedeći jednostavna pravila za odabir, upravljanje i skrb za fitball, poslužit će već dugi niz godina i postat će omiljena i beba i roditelji.

Taktilni osjećaji tijekom masaže savršeno pridonose emocionalnom približavanju majke i djeteta. Uostalom, vrijeme provedeno zajedno za zabavu za zabavu je neprocjenjivo.

Balon za masažu djetetu - sve suptilnosti i nijanse izbora

Proces pravilnog sveobuhvatnog razvoja djece mora se posvetiti velikom pažnjom od prvih tjedana rođenja. Da biste to učinili, postoji mnogo uspješnih pomoćnih uređaja, od kojih je jedna lopta za masiranje djeteta. Njegova nedvojbena korist dokazuju stručnjaci koji provode istraživanja na području zdravlja i razvoja djece. Uređaj preporučuje pedijatri, donosi vrlo dobre rezultate uz redovite treninge.

Kada mogu početi koristiti loptu za masiranje djece?

Fitball za djecu može početi primjenjivati ​​od drugog mjeseca djetinjstva. Prvo, izvode se najjednostavniji pokreti - mrvica je jednostavno položena na loptu za vrlo kratko vrijeme (samo nekoliko sekundi). To inicijalnu masažu možete napraviti prije tri četvrtine sata nakon hranjenja.

Sljedećih nekoliko dana malo povećava vrijeme. To je učinjeno tako da se dijete ne boji inventara.

Nakon što se dijete navikne na uređaj, možete početi izvoditi pravu masažu novorođenčeta na loptu. Postoji mnogo različitih vježbi koje ovise o individualnim karakteristikama i potrebama mrvica.

Pedijatar će vam reći koje vam je elemente potrebno učiniti s djetetom. O tome možete naučiti i na raznim tečajevima, koji se čitaju u literaturi. Međutim, informacije dobivene iz dodatnih izvora moraju biti usklađene s vašim liječnikom. Samo nakon dopuštenja liječnika neki elementi mogu biti uključeni u nastavu.

Kugla za masažu za djecu: koja je korist za mrvice tijela?

Vježbe uz pomoć lopte imaju vrlo blagotvoran učinak na fizički i mentalni razvoj grčeva. Pomažu pri postizanju sljedećih rezultata tijekom masaže:

 • Ojačati vestibularni aparat djeteta.
 • Smanjite povećani mišićni ton djeteta.
 • Poboljšajte probavni sustav.
 • Pridonijeti otpadnom plinu.
 • Pomaže u rješavanju ortopedskih i neuroloških problema.
 • Normalizirajte funkcioniranje bubrega, jetre, nadbubrežne žlijezde.
 • Lopta za masažu pomaže stabilizirati živčani sustav živčanih i nestašnih beba.
 • Pomaže u poboljšanju rada krvnih žila.
 • Aktivira pozornost bebe.
 • Uzroci pozitivne emocije kod djeteta i roditelja.

Jednostavan uređaj može pomoći u postizanju svih tih rezultata, no njegovo stjecanje ima neke nijanse i trikove.

Koja lopta za bebu masažu za kupnju: preporuke za odabir

Ako su roditelji odlučili kupiti gimnastičku kuglu za svoju djecu, onda su, naravno, donijeli pravu odluku. No, postupak kupnje mora se poduzeti sa svima odgovornim. Prilikom odabira uređaja za vježbanje s bebom, potrebno je uzeti u obzir sljedeće parametre:

 • Boji. Stručnjaci preporučuju odabir bebenske kugle za pasivne bebe za masažu u svijetlom raskošnom rasponu (plava, crvena, ružičasta, žuta, tirkizna, zelena narančasta itd.). Prekomjerna aktivnost, naprotiv, će odgovarati kuglicama neutralnih nijansi (bež, pastelnim nijansama). Ni u kojem slučaju ne trebate kupiti kugle za masažu djece tamnih sumornih cvjetova. Oni mogu izazvati djetetu iznimno negativne emocije koje utječu na emocionalno stanje i rezultirat će plakanjem, vrištanjem i nervozom.
 • Veličina. Kugla za vježbe trebaju idealno imati promjer od 65-75 cm. Ova veličina uređaja je vrlo pogodna jer majke mogu raditi s njom, prilagođavajući oblik nakon porođaja. Možete kupiti kuglu za bebu masažu, prije svega manju veličinu, promjera oko 45 cm, a onda, kada dijete odraste, kupite veći inventar.
 • Tekstura. Glavni zahtjevi za površinu balona za bebe su: nemogućnost ranjavanja bebe i nepostojanje nelagode u kontaktu s tijelom. Kugla za masažu novorođenčadi ne bi trebala biti skliska, to je jedan od čimbenika rizika, međutim, prekomjerna hrapavost, puna oštećenja kože, također je neprihvatljiva. Nakon napuhavanja lopte, morate osigurati da je njegova površina gotova. Ako primijetite bilo kakvu štetu, trebali biste odbiti kupnju ili promjenu proizvoda.
 • Materijal. Glavni uvjet za ispravan izbor fitballa za dijete trebao bi biti siguran u njegovu pouzdanost i sigurnost. Dobra, kvalitetna masaža za bebe nije lako kupiti. Uostalom, istodobno mora ispuniti nekoliko zahtjeva: poželjno je izdržati težinu do 300 kg (svakako ne manje od 200), biti elastična, izdržljiva, izrađena od netoksičnih ekološki prihvatljivih materijala. Najbolja bi opcija bila gimnastička pomagala za masažu, opremljena anti-eksplozivnim uređajima. U slučaju mogućeg oštećenja lopte, oni će spriječiti glasan zvuk koji može uplašiti dijete.
 • Bradavica. Vrlo je važno obratiti pozornost na položaj tog elementa gimnastičkog uređaja kroz koji se puni protok zraka. Da biste izbjegli ozljede, ovaj dio mora biti unutar lopte.

Ako proizvod u potpunosti odgovara svim gore opisanim zahtjevima, možete ga sigurno kupiti i nositi kući.

Kako pravilno pripremiti za korištenje lopte za bebnu masažu?

Nakon stjecanja fitballa za vježbanje s mrvicama, potrebno je napraviti određeni pripremni rad s loptom prije korištenja. Za to se izvršavaju sljedeće radnje:

 1. Kugla za masažu ispunjena je zrakom (idealno s pumpom, ali to možete učiniti sami). Kada napuhavanje ne treba previše gorljiv. Lopta mora biti elastična i meka, ne tvrda i spremna za pucanje u bilo kojem trenutku. Bolje ga je zatim pumpati, nego skupljati u komadiće.
 2. Ako se na površini inventara pojave sumnjivi nedostaci, nemoguće je raditi s njom jer može prsnuti i uplašiti dijete.
 3. Ako je lopta za novorođenče cjelovita i neozlijeđena za masažu, tada je potrebno prati toplom vodom. To bi trebalo biti učinjeno svakodnevno. U slučaju teške kontaminacije, dopušteno je brisanje uređaja s dječjim šamponom ili sapunom. Nakon toga morate temeljito isprati inventar tako da alat ne ostane na površini.

Nakon takve jednostavne pripreme, možete započeti nastavu s djetetom.

Tehnika obavljanja svih vježbi s mrvicama na fitballu mora biti dogovorena s liječnikom. Iz sigurnosnih razloga nije potrebno odabrati kompleks masaže na savjet djevojaka ili susjeda, to može biti optimalno za jedno dijete, a ne stane na drugu. U slučaju da slijedite preporuke pedijatara, možete biti sigurni u apsolutnu učinkovitost klasa, koja će, uz prednosti, također donijeti mnogo pozitivnih emocija i za bebu i za majku.

Fitball vježba s novorođenim djetetom (+ puno video uputa)

Srećom, vremena su već završena kada se vjeruje da bi do 4-6 mjeseci dijete trebalo ležati nepomično u tijesnoj pelenama većinu dana. Moderni liječnici drže mišljenje da, za skladan fizički razvoj, dijete ne treba samo slobodu kretanja od rođenja, već i posebne vježbe. Osim standardnog programa obuke, koje sve majke dobivaju u "Healthy Child's Cabinet", neće biti suvišno vježbati se na posebnoj kugli - fitball za dojenčad.

Kakva je upotreba fitballa

U kući gdje se dijete pojavilo, fitball je korisno i za zdravlje i zabavu. Odrasli djeca vole skočiti na nju kao džemper, a možete i napraviti gimnastiku s fitballom za novorođenčad. Fitball vježba nije korisna samo za djecu s neurološkim problemima, kao što majke često misle. Za zdravu djecu, ova vježba je nužna iz mnogih razloga.

 1. Doprinosi uklanjanju mišićne hipertonije karakteristične za novorođenčad.
 2. Jača i razvija mišiće udova, leđa, trbušnih mišića.
 3. Ima učinak masaže i potiče rad unutarnjih organa.
 4. Poboljšava probavu i sprečava koliku bolest.
 5. Pomaže učiti koordinirati pokrete i razvija vestibularni aparat.

U pravu

Gimnastika na fitballu ima takve brojne prednosti i toliko je djelotvorna da jednostavno neće biti razborito zanemariti. Kako bi vježbe donijele radost majci i djetetu, trebate ispuniti određene uvjete.

 • U jutarnjim satima je najbolje napraviti gimnastiku, a beba je na vrhuncu aktivnosti i dobrom raspoloženju.
 • Prije početka vježbi pazite da beba bude mirna i ništa ga ne uzrokuje nelagodu.
 • Od trenutka hranjenja do vježbi morate se zaustaviti najmanje 1,5 sata.
 • Ako je dijete nestašno i otporno - ne inzistirajte. Nisu sva djeca odmah oduševljena vježbama fitballa. Neka se dijete navikne i navikne na to.
 • Prvo treniranje trebalo bi biti kratko, 4-5 minuta, a zatim se trening postepeno povećava.

Postoje osnovne vježbe za fitbol za novorođenčad. Upravljanje naplatom na čudnoj kugli je bolje početi s njima, a zatim možete slobodno umiriti svoje tijelo i izvući različite načine vježbanja na fitballu sa svojim djetetom.

Fitball vježba za djecu

Dakle, mi pokriti fitball s mekim pelene, tako da je beba će biti drago da ga dodirivati ​​svojim golim rukama, nogama ili obrazu i nastavite.

Vježba 1. Swing na trbuhu

Stavili smo bebu na fitball trbuh. Stavili smo jednu ruku na njegovo leđa, a drugi držite obje noge i počnite lagano viknuti naprijed-natrag, lijevo i desno.

Vježba 2. Swing na leđima

U svojoj jezgri ova vježba ponavlja prethodnu, samo dijete leži na leđima. Prilikom izvođenja ove vježbe, morate se pobrinuti da glava bebe ne padne.

Vježba 3. Proljeće

Stavili smo dijete na trbuščić i, pritiskom na trbuščić ili magarca, prisilimo fitball da proljeće pod tijelom mrvica. Tijekom ove vježbe važno je držati noge. Po analogiji s ljuljanje, beba može opustiti ne samo licem prema dolje, već i okretanjem na leđima.

Vježba 4. Guranje

Dijete leži na leđima kauča ili stola. Stavljamo fitball na noge i malo pritisnite. Dijete instinktivno počinje gurnuti loptu nogama.

Vježba 5. Skakanje

Sjedeći na podu, pritisnemo fitball između nogu tako da se ne može okretati. Stavili smo dijete na fitball, i, držeći ga s leđa, pokazati kako možete proljeti i skočiti. Obično ova vježba uzrokuje puno smijeha i radosti.

Vježba 6. We roll kolica

Dječak je postavio na fitball trbuh dolje tako da je odmarao ručke na loptu. Djetetu uzimamo za noge kao da kotrljamo kolica i lagano se tresti naprijed-natrag.

Vježba 7. Dobivamo igračku

Dijete leži na trbuhu. Držeći noge, naginjamo dijete naprijed da ruke stigne do poda. Ova vježba postaje mnogo zanimljivija ako postavljate igračke na podu ispred mrvica koje možete lako uhvatiti s olovkom.

Vježba 9. Preuzimanje tiska

Dječak je stavio na leđa. Držite podlakticu, podignite dijete na sjedeći položaj, a zatim ga spustite natrag.

Vježba 10. Naučite stajati

Dobar način da se vježbate uspravno hodanje za djecu koja već znaju stajati na podršci. Zapravo, bit vježbe je dati djetetu da stoji uz potporu na fitball, uvijek ga podržava.

Za dječje tijelo, fitball je dva u jednom: dinamični trener i opuštajuća masaža. Iste vježbe izvedene s različitim intenzitetom, mogu se intenzivirati ili uvjeriti. Mnoge majke imaju umirujuće djelovanje čak i za ljuljanje bebe prije spavanja.

Koje fitball izabrati

Fitball se može kupiti u trgovini s dječjim dobrima iu posebnom sportskom odjelu. Da biste odlučili koji je fitball najbolje odabrati, morate razumjeti kako se razlikuju.

Prve fitballice imaju različite veličine od 45 do 75 cm u promjeru. Kuglica od 75 cm je najsvestrana, jer ga mogu koristiti i djeca i odrasli. Ako odrasli nemaju planove za gimnastiku, možete odabrati manju kuglu. Za djecu postoji dobar izbor gimnastičke lopte s rogama ili ručkom.

Površina fitballa može biti glatka i može biti prekrivena šiljcima. Za vježbe s novorođenčadi sigurno je potrebna glatka površina bez olakšanja.

fitball s rogovima

Pokazatelj fitball kvalitete - prisutnost anti-burst funkcije. Možete saznati o tome da lopta ima tu funkciju označavanjem ABS (Anti-Burst System) ili BRQ (Burst Resistant Quality).

Znajući kako odabrati fitball, nećete se izgubiti ispred polica u trgovini. Dobar bonus za loptu je pumpa, pogotovo ako je fitball velik. Gotovo uvijek je uključen, ali ako nije tu, bolje je pronaći priliku da ga kupi. To će znatno smanjiti vrijeme napuhavanja lopte, a crpka djeluje učinkovitije.

Trošak fitball uglavnom ovisi o marki proizvođača i veličini. Lopta je najpopularnija veličina od 75 cm. Cijena se kreće od 490r. do 1000r. Kupite fitball bolje u specijaliziranoj trgovini. Manje su šanse za izlazak u lošu kvalitetu.

Što je fitball bolje za bebe

Fitball za novorođenčad

Nemojte podcjenjivati ​​važnost gimnastike za novorođenčad. Najlakši način za pravilno i učinkovito sudjelovanje s dojenčadi je vježba fitilja. Čak i neiskusna majka će se nositi s ovom vrstom gimnastike. Kakva je upotreba fitballa za bebe? Što su gimnastičke lopte i kako odabrati pravi?

Zašto trebate gimnastiku?

Bilo kakva vježba je vrlo važna za novorođenče. Daju mu priliku da osjete njegovo tijelo, kako bi se prilagodili novom staništu.

Najčešći problem za bebe je hiperton. Ovo je normalan fenomen, jer je prije rođenja djetinjstvo bilo dugo u "krivoj" državi, ruke i noge bile su savijene i čvrsto pritisnute tijelu. Ovo stanje stvara nelagodu djetetu, a ponekad je popraćeno i bolnim senzacijama. Tijekom vremena, hipertoni će nestati sami, ali gimnastika i masaža pomažu eliminirati ga mnogo brže.

Vježba je vrlo blagotvoran učinak na mentalni razvoj djeteta. Činjenica je da se djeca do godine skladno razvijaju, tj. Njihov fizički i mentalni razvoj neodvojivi su jedan od drugoga, pomažu jedni drugima. Što se prije počnete baviti djetetom, to će biti učinkovitiji i bolji razvoj mozga, uspostavljanje neuronskih veza.

Zašto odabrati kuglu teretane?

Fitball za novorođenče je vrlo korisno. U takvoj teretani postoje mnoge prednosti nad drugim vrstama tjelesnog razvoja.

 • Mekane i glatke prigušnice na ovoj kugli podsjećaju novorođenčad svog intrauterinalnog života. Zahvaljujući tome, on mirno izdržava vježbe, dobro spava i dobro spava.
 • Gimnastika na lopti za bebe dobro pomaže ukloniti hipertoniju i savršeno ojačati mrvice mišića korzetu.
 • Vježbe s gimnastičkom loptom savršeno razvijaju respiratorne organe i potiču cirkulaciju krvi djeteta.
 • Fitball je prikladan ne samo za gimnastičke vježbe, već i za masažu.
 • Vibracije koje fitball prenosi djetetu, pogodno utječu na unutarnje organe, stvarajući neku vrstu masaže koja potiče njihov rad. Osim toga, vibracije imaju blagi anestetički učinak.
 • Masaža na lopti je lakše raditi, jer se dijete ponaša mirnije i percipira manipulacije kao zabavnu igru.
 • Ako vježbate u "ležanju na trbuhu", onda ima blagotvoran učinak na probavu, uvelike ublažava koliku bolest, potiče ispuštanje plina i izvrsna je prevencija zatvora kod dojenčadi.
 • Polazni sati na fitballu mogu biti gotovo od rođenja, ne trebaju pričekati dok dijete ne odraste i ojačati. Optimalno vrijeme za početak gimnastike je dan kada se umbilikalna rana iscjeljuje.
 • Vježbe za fitball za bebe pomažu u jačanju mišićno-koštanog sustava, postiže se odličan ortopedski učinak, dijete počinje držati glavu ranije, pokušavajući sjesti, puzati i hodati brže.
 • Okupacije na kugli omogućuju dobro razvijanje vestibularnog aparata djeteta.
 • Zabavna zabava na fitball nije samo korisna za zdravlje djeteta, već i pridonosi njegovoj psihoemotskoj udobnosti, izaziva zanimanje i radost.
 • Starija djeca u obitelji također će cijeniti takvu korisnu kupnju kao teretanu. Igranje s njim zabavno je i nagrađeno. Čak i jednostavan skok na njega ima blagotvoran učinak na sve organe i sustave tijela.
 • Vježbe za kuglu također će biti korisne za majke koje njeguju, pomoći će oblikovati lik i razviti fleksibilnost.

Vrste gimnastičkih kuglica. Kako odabrati fitball za bebe

Danas u trgovinama možete pronaći sve vrste gimnastičkih kuglica. Nisu svi prikladni za dojenčad, tako da morate odabrati inteligencijom i poznavanjem teme.

1. Classic fitball

Promjer takvih kuglica varira od 45 do 85 cm. Takva lopta je univerzalna i pogodna je za vježbe s djecom. Osim toga, odrasli će se također moći baviti time. Za gimnastiku s bebama postavit će se kugla promjera 60 cm s glatkom, ali ne skliskom površinom. Bolje je odmah kupiti proizvod velike promjere, a zatim ga koristiti za tjelesni odgoj sa starijim djetetom.


Najčešći tip gimnastičke lopte, s kojim su mnogi upoznati

2. Dječja igra s ručkom ili rogama

Takvi kuglasti jastuci imaju relativno mali promjer, jer su namijenjeni vlasnicima kratkog stasa. Odrasli ne smiju koristiti ovu opremu. Lopta je dizajnirana za težinu korisnika do 50-60 kg. Za dojenčad, možete odabrati ovu vrstu kugle, sve vježbe možete izvesti na isti način kao i na klasičnoj fitball. Ali morate osigurati da površina nije previše skliska.

Ako je kugla kupljena za starija djeca, trebate obratiti pažnju na činjenicu da su ručke nepovezane, čvrsto pričvršćene za proizvod i imaju valovit oblik - to će osigurati sigurnost djeteta prilikom igranja.

Ova vrsta lopte pogodna je samo za djecu. Ručka ili rogovi pomažu da ga drže tijekom igre, tako da je prikladnije skočiti na njega i ne skliznuti s poda

3. Fitball masaža

Ova je lopta korisnija za odrasle, jer vam omogućuje kombiniranje fizičkih vježbi s laganom masažom. Za bebe za kupnju ove opcije ne vrijedi. Bubuljice na površini proizvoda mogu uzrokovati neugodu u mrvicama. Ako je takva oprema već prisutna kod kuće, možete ga pokušati koristiti za gimnastiku s djetetom, ali tek nakon šest mjeseci. Na najnižem nezadovoljstvu beba treba odmah zaustaviti lekciju.


Ova vrsta gimnastičkih kuglica karakterizira prisutnost "udaraca" na cijeloj površini.

4. Ovalni fitball

Ovalne fitilice pojavile su se relativno nedavno, ali su postale popularne među korisnicima. Ova gimnastička oprema pruža dobru stabilnost prilikom izvođenja vježbi, zbog čega uvelike proširuje mogućnosti. Ovalne fitilice variraju u obliku, veličini i teksturi. Oni su u obliku "kikirikija" ili elipsoida. Površina može biti glatka ili "neravan". Veličina loptice je također drugačija.


Najnoviji tip gimnastičke lopte, koji sve više raste.

Ova vrsta fitball može se uspješno koristiti za djecu. Gimnastika na takvim loptama za bebe koristi se u rehabilitacijskim centrima, dječjim bolnicama, sobama za vježbanje. Takva oprema će povjeriti neiskusnim mumijama zbog svoje stabilnosti.

Koja je lopta za bebe bolja?

Trgovine mogu ponuditi ogroman niz sličnih proizvoda. Da ne biste izgubili, morate se sjetiti nekoliko važnih točaka.

Glavni kriteriji odabira su sljedeći:

Savjetujemo vam da pročitate: Gimnastika za dojenčad

 • Fitball može biti okrugli i ovalni. Možete kupiti loptu s ručkama: ona će odgovarati i starijoj djeci i bebama.
 • Fitball veličina za dojenčad - od 60 cm i više (ortopedisti se savjetuju da kupuju kuglu promjera najmanje 75 cm). Takav promjer lopte omogućit će mu korištenje svim članovima obitelji. Najlakši način da odaberete pravu veličinu je sjesti na loptu. Kut između bedara i donje noge trebao bi biti približno 90 °.
 • Obavezno provjerite je li lopta označena kraticom ABS. To znači da neće eksplodirati tijekom uporabe. Ista svojstva proizvoda mogu se označiti BRQ oznakom.
 • Kada se napuhne, kugla bi trebala biti elastična, tj. Pritiskom na površinu ne bi trebalo ostati otvore, a pod dlanom dolazi elastična reakcija opruge.
 • Zidovi ne smiju biti previše tanki. Proizvod mora biti od trajnog, netoksičnog, hypoallergenic materijala.
 • Površina proizvoda treba biti topla i ne ljepljiva na dodir - to će pružiti priliku za vježbanje bez odjeće i dodataka u obliku pelene.
 • Što je veće dopušteno maksimalno opterećenje na proizvodu, to bolje. Najkvalitetniji modeli izdržavaju težinu do 300 kg ili više. Takvo opterećenje omogućava sigurnu angažiranost svih članova obitelji.
 • Na dobrom fitballu za bebu ne smije se osjetiti grube šavove. Površina je bolje odabrati glatku bez "pimples".
 • Štoviše, površina je glatka, ne smije biti skliska. Najbolje je odabrati kuglice izrađene od poroznog materijala koji ne sklizne (termoplastični polivinil klorid). To će osigurati veću sigurnost djeteta prilikom vježbanja.
 • Potrebno je pitati je li materijal iz kojeg je napravljena lopta antistatički. To je neophodno, tako da smeće, prašina, kosa za kućne ljubimce ne drže loptu: to može izazvati alergijske reakcije kod djeteta. Osim toga, zabravljivanje odjeće čini mnoge vježbe teško, a dijete može biti pogođeno pražnjenjem statičke struje.
 • Kvalitetni fitball nema nikakvih kemijskih mirisa. U idealnom slučaju, on ne miriše na ništa.
 • Bradavica za napuhivanje fitballa treba se utopiti unutar proizvoda kako ne bi slučajno ozlijedio dijete.
 • Boja kugle može biti bilo koja. Proizvodi s kvalitetom marke često imaju prirodne umirujuće nijanse, a kineske krivotvorine imaju kiselinske neprirodne boje. Ova se činjenica može uzeti u obzir pri kupnji.
 • Vrlo je važno obratiti pažnju na proizvođača. Danas najbolje fitile proizvode tvrtke - TOGU (Njemačka), Mondo (Italija), Ludi (Francuska), Reebok (SAD). Ovi proizvodi mogu se kupiti bez straha, imaju higijenske potvrde i pogodni su za trudnice i razrede s bebama.

Bolje je kupiti sportsku opremu u pouzdanim trgovinama, gdje mogu pružiti sveobuhvatne informacije o proizvodu i ponudit će se upoznavanje s certifikatima kvalitete koji potvrđuju sigurnost lopte i mogućnost korištenja vježbanja kod bebe.

Kupi fitball bolje prije rođenja djeteta. To će savršeno služiti tijekom trudnoće, ublažavajući napetost od leđnih mišića i poboljšavajući cirkulaciju krvi u zdjeličnim organima. I nakon rođenja djeteta, on će biti neophodan pomoćnik pri gimnastici s bebom. Kako se pripremiti za vježbe i koja je točna tehnika gimnastike detaljno je opisana u ovom članku.

Fitball za bebe

12. travnja 2013. 13:55

Tjelesna aktivnost potrebna je osobi u bilo kojoj dobi jer svi znamo savršeno da je pokret život. Da biste započeli s produljenjem ljubavi prema sportu i snažnoj tjelesnoj aktivnosti, uopće nije potrebno čekati dijete da se podigne i čvrsto stavi na noge. Moguće je započeti gimnastika doslovno od prvih tjedana života, a fitbol za dojenčad pomoći će u tome - čudotvornu kuglu i jedinstveni simulator u jednoj bocu, koja će morbidima i roditeljima pružiti puno užitka i koristi. Uz pelene, pelene, trikove i igračke, fitball će biti izvrstan dar za nove majke i tate, pogotovo jer će pomoći ne samo bebi, već i majci da se u formi nakon rođenja. Fitball se zove najzabavniji, humani i mudri trener za djecu, a tu je i svaki razlog za takav počasni naslov.

Što je korisno fitball za djecu u prvoj godini života?

fitball - velika kugla u boji, koju je šezdesetih godina prošlog stoljeća izumio švicarski fiziolog Susan Kleinfogelb za ​​rehabilitacijsku gimnastiku za bolesnike s poremećajima središnjeg živčanog sustava i ozljedama kralježnice. Međutim, stvar nije završila samo s funkcijom rehabilitacije, a nakon nekoliko godina čudotvorna kugla zauzela je časno mjesto među najboljim simulatorima u dvoranama. I koje pogodnosti fitball može donijeti novorođenčadi?
Fitball vježbe pomažu smanjiti hipertoničnost mišića, koja se javlja kod gotovo svih novorođenčadi.
Wiggling doprinosi razvoju koordinacije pokreta i vestibularnog aparata bebe.
Pritisak na trbuščić, zajedno s wigglingom opušta abdominalne mišiće i poboljšava probavu. Fitball vježba je izvrsna prevencija kolike.
Fitball doprinosi skladnom razvoju cijelog mišićno-koštanog sustava, jačanju svih mišićnih skupina, posebice mišićnih mišića. Osim toga, to je izvrsna prevencija kršenja položaja.
Fitball vježbe poboljšavaju rad kardiovaskularnih i respiratornih sustava, normaliziraju metabolizam i intenzitet probavnih procesa, povećavaju izdržljivost i ojačavaju tijelo kao cjelinu.
Novorođeno dijete, koja se njišući na fitballu, čini "pasivno" plivanje, kojemu se uspio naviknuti na majčinu trbušinu, zbog čega mu je vježbanje s čudesnom lopticom tako velik užitak.

Kako odabrati fitball za nastavu s novorođenčadi

Za klase s dojenčadi najoptimalniji je promjer kugle 75 centimetara. Prvo, prikladno je da beba bude smještena na njega, a drugo, ostatak obitelji će također moći koristiti takvu kuglu. Materijal iz kojeg je napravljena lopta mora biti gusta i ujednačena, bez vidljivih šavova. Lopta mora izdržati najmanje 150 kilograma. Bradavica mora nužno biti lemljenje iznutra kako ne bi ometala nastavu. Da biste radili s djecom, preporučljivo je odabrati loptu s protueksplozijskim sustavom (ABS-Anti-Burst System). I općenito, ne biste trebali spasiti kvalitetu gimnastičke lopte, stoga bi prednost trebalo dati poznatim proizvođačima i nabaviti lopte samo u specijaliziranim sportskim trgovinama.

Vježbe za fitball za dojenčad

Za početak prve klase na gimnastici, možete početi s dva ili tri tjedna starosti. kada beba ima umbilikalnu ranu, kad se prilagođava kod kuće i način prehrane, spavanje i buđenje je utvrđeno. Provesti nastavu ne smije biti ranije od sat vremena nakon hranjenja. Dijete mora biti dobro raspoloženo. Da bi lekcije bile uzbudljivije, možete igrati ritmičku glazbu za starije djece, a mirne klasične kompozicije savršene su za bebe. Izvrstan je ako vježbate ispred zrcala: djeca vole gledati njihov odraz. Prve klase trebaju biti kratke. Dajte sebe i bebu vrijeme da se naviknete na loptu. Sjedimo na kauč ili stolicu, stavimo loptu ispred nas, prekrivamo ga pelenama i nježno usredotočimo loptu i stavimo bebu na trbuh. Tijekom vježbe na lopti, bebe nikada ne smiju biti prebačene na ruke i noge - postoji velika vjerojatnost ozljede, jer zglobovi zgloba i gležnja nisu dovoljno jaki.

Fitball vježba s djecom od 2-3 tjedna do 6 mjeseci

Vježba 1: Trzaj na trbuhu

Ova jednostavna vježba savršeno trenira vestibularni aparat bebe, a također pomaže u borbi s maloljetnicima. Stavak bebe stavljamo na fitball tako da su glava, prsa, bedra i trbuh omotani oko lopte. Stavili smo ruke na leđima i, držeći dijete, ljulja ga s loptom s jedne na drugu, naprijed-natrag, a zatim u krug.

Vježba 2: Zavirite na poleđini

Nakon što završite vježbu na trbuhu, okrenite bebu i stavite ga na leđa, dok će pritisnuti tiskaru i pokušati ustati. Držeći dječji trbuh i prsa, okrećući ga na fitballu u različitim smjerovima. To doprinosi opuštanju mišića leđa i sprečavanju mikroskopskih kralježnice.

Vježba 3: "Proljeće"

Dijete leži na loptu s trbuščićem dolje, a majka ili tata, pritišćući dolje i magarca s dlanovima, čine jerky, mekan, elastičan pokreti gore i dolje. U ovoj vježbi važno je pravilno prianjanje djetetovih nogu: mi pričvrstimo gležanj između srednjeg i indeksnog prsta, a palcem zatvorimo prsten oko nogu. Možete izvesti "proljeće" ne samo na trbuhu, već i na leđima.

Vježba 4: "Pushing"

Stavili smo dijete na leđa na krevetu ili kauču, a mi nogom stavljamo fitball, koji se instinktivno počinje gurati. Prati akcijske pjesme i pjesme.

Fitball vježba s djecom od 6 mjeseci i više

Nakon 6 mjeseci, osnovne vježbe mogu se nadopuniti složenijima, čineći klase raznolikiji i doprinose aktivnom razvoju djeteta.

Vježba 5: Skakanje na loptu

Stavljamo loptu blizu zida, čvrsto ga pričvršćemo za noge. Držanje djeteta po tijelu s leđa, stavili smo ga na loptu, pokazali smo kako proljeti loptu i skočiti. Krokham takva zanimanja daje puno zabave! Čitajući ritmove i pjesme u ritmu odskakanja, također možete razviti osjećaj ritma u svom djetetu.

Dijete leži na trbuhu fitball i počiva na lopti s ručkama. Podignite noge djeteta kao da u našim rukama vozimo.

Vježba 7: "Ručke-noge"

Ova vježba se izvodi zajedno s drugom odraslom osobom. Dijete je stavilo trbuh na fitil. Jedna odrasla osoba uzima dijete za noge (ne samo noge, već kukovima ili nogama), a drugu za ruke na podlaktici. Sada lagano gurnemo dijete na prednji dio (tako da samo noge dodiruju loptu) i natrag (tako da na rukama ostaju samo ručke i prsa). Ova vježba pomaže ojačati mišiće leđa i čini kralježnicu jaku.

Vježba 8: "Grab a Bunny"

Možete započeti vježbu kada dijete uči da zgrabite igračku. Razmaknemo nekoliko malih igračaka na podu ispred lopte bez oštrih kutova. Stavili smo dijete na fitball s trbuščićem, držati ga za kukove i kotrljati loptu naprijed, pružajući bebu da zgrabite zec, mačku, patku, itd. Vidjet ćete kako će, pokušavajući uzeti igračku, prvo srušiti jednu, a onda obje ruke iz lopte i cijela će se akcija pretvoriti u zabavnu igru.

Vježba 9: jahač

Stavite dijete natrag na loptu, a zatim, držeći podlakticu, podignite ga na sjedeći položaj. Balansiranje na loptu, držite ga u ovom položaju nekoliko sekundi i ponovno položite na loptu.

Vježba 10: "vojnik"

Preporuča se započeti obavljanje ove vježbe bliže osmom ili devetom mjesecu. Dijete stoji ispred fitball na podu i drži ruke na loptu. U početku, mama ga može poduprijeti, postupno pružajući mu priliku da se na nekoliko sekundi odmara i oslanja na loptu.

Fitball se može sigurno koristiti kao obična igračka: kotrljati na podu ili na tlu, bacati jedni druge. Ova čudotvorna lopta ne samo da pomaže da beba bude jača i aktivnija, poboljšava san i apetit, nego jednostavno daje cijeloj obitelji mnogo pozitivnih emocija, radosti i zabave.

Gimnastička lopta za bebe

Aktivnost motora jedan je od čimbenika dugog i zdravog ljudskog života. To znači da se navikavanje na pokret zahtijeva od kolijevke. Za masažu i razvoj motoričkih sposobnosti djeteta savršena je gimnastička lopta. Koje su prednosti treninga u tako ranoj dobi i kako odabrati fitball za dojenčad, detaljno ćemo razgovarati u ovom članku.

Fitball za djecu omogućuje provođenje tjelesne aktivnosti od prvog mjeseca života. Ovo je velika lopta koja se koristi kao simulator. Fitball se smatra dobrim načinom usađivanja u motoričkim sposobnostima djece i brzom fizičkom oporavku mlade majke. Klase na takvoj kugi mogu imati koristi od zdravlja ne samo djeteta, već i cijele obitelji. Gimnastičku kuglu predložio je fiziolog iz Švicarske, Susan Kleinfogelbach, za prakticiranje djeteta i predškolskog djeteta. Inicijalni fitball dizajniran je za obnovu pacijenata nakon ozbiljnih ozljeda kralježnice i mišićno-koštanog sustava.

Iskoristite fitball za djecu

Funkcionalnost fitballa toliko se proširila da roditelji koriste barem deset problema u zdravlju djeteta.

 1. Uz pomoć lopte, takvi problemi male djece kao nadutosti, kolik u crijevima su riješeni. Dovoljno je voziti trbuščić za bebu na loptu, tako da je bol spazmatične etiologije zbog opuštanja abdominalnih mišića i glatkih mišića gastrointestinalnog trakta. Crijevna peristaltika također se poboljšava.
 2. Tijekom zanosa djeteta na lopti u različitim smjerovima obučeni su objekti odgovorni za koordinaciju i ravnotežu u tijelu.
 3. Uz povećani ton mišića u dojenčadi, koji se često nalazi u ovom dobu, fitball za djecu pomoći će smanjiti hipereksibilnost mišića.
 4. Kad se njišu i vibracije na fitballu, moguće je smanjiti intenzitet boli, njegova koncentracija postaje niža. Neke majke drže kolijevke za bebe na fitballu, kasnije odvlače dijete od stalnog vješanja u naručju.
 5. Korištenje fitballa omogućuje vam upisivanje jamstva ispravnog stvaranja djetetovog držanja i jačanja mišića oko kralježnice.
 6. Wiggling i pasivno kretanje djeteta odmah nakon rođenja na fitballu oponaša njegov boravak u majčinom tijelu.
 7. Svako fizičko djelovanje prati poboljšanje u radu kardiovaskularnih i mišićno-koštanih sustava.
 8. Vježbe na fitballu mogu se poboljšati u skladu s dobi djeteta.
 9. Velika loptica svijetle boje, na kojoj dijete može kretati kako želi, povećava svoj pozitivan psiho-emocionalni stav.
 10. Majka djeteta također može pokazati vježbe i vježbati na fitballu kako bi se brzo riješilo prekomjerne tjelesne težine i donijelo mišiće na normalan ton.

Odabir fitball za bebe

Na prodaji možete vidjeti mnogo gimnastičkih kuglica različitih veličina, boja, oblika površine itd. Kako odabrati fitball za bebe? Optimalna veličina kugle u promjeru je 75 cm. Ova veličina pogodna je za nastavu s novorođenčadi, djecom predškolske dobi i čak s odraslim osobama. Ako fitball ima površinu s prištićima, to stvara dodatni efekt masaže za bebu i odraslu osobu. U tom slučaju potrebno je utvrditi jesu li udarci ne uzrokuju oštećenje osjetljive kože djeteta. Ako su takve posljedice moguće, mogu se spriječiti nošenjem pamučne odjeće tijekom lekcije.

Proizvod je bolje odabrati ručkama, a beba se može prianjati na njih i smanjiti se manje tijekom vježbanja. Morate provjeriti bradavicu koju treba postaviti unutar lopte. Pri odabiru fitballa, bolje je koristiti specijalizirane sportske trgovine, gdje će se isporučiti kugle dobre kvalitete.

Ostala jamstva visoke kvalitete fitball će biti sljedeća:

 • Sposobnost za rad s težinom do 150 kg je prvi faktor sigurnosti kugle;
 • proizvođači marki proizvoda - TOGU (njemačka proizvodnja), REEBOK i LEDRAPLASTIC (talijanske tvrtke) opremljeni su posebnim protueksplozijskim sustavom;
 • kugla mora biti napuhana na takav način da se za vrijeme trzanja ruka ne potone i ne odskoči;
 • kvalitetu proizvoda može se provjeriti ako ste u dodiru s površinom, dok se oporavlja, materijal ne smije imati bore ili bore;
 • kada se radi vježbi na fitballu, ne bi trebao dobiti otpad na podu, tj. materijal mora imati antistatičke aditive;
 • materijal ne smije uzrokovati alergije kod bebe i svih članova obitelji;
 • krivotvorine su često napravljene u kiselim bojama, gimnastičke kuglice proizvođača imaju mekše nijanse.

Ako planirate vježbati ili ljuljanje na fitballu, hranite dijete treba biti sat vremena prije namjeravanog postavljanja na loptu.

Čim beba počne odlaziti u vrtić, morat će završiti program vježbanja za mlađu i stariju predškolsku djecu. Wiggling, skakanje na fitball, elastične i kaotične pokrete, igranje u timovima i parovima - popis vježbi za predškolsku djecu u praksi korištenja lopti samo raste.