Odabiremo kuglu za masažu novorođenčadi

Rođenja

Nemojte podcjenjivati ​​važnost gimnastike za novorođenčad. Najlakši način za pravilno i učinkovito sudjelovanje s dojenčadi je vježba fitilja. Čak i neiskusna majka će se nositi s ovom vrstom gimnastike. Kakva je upotreba fitballa za bebe? Što su gimnastičke lopte i kako odabrati pravi?

Zašto trebate gimnastiku?

Bilo kakva vježba je vrlo važna za novorođenče. Daju mu priliku da osjete njegovo tijelo, kako bi se prilagodili novom staništu.

Najčešći problem za bebe je hiperton. Ovo je normalan fenomen, jer je prije rođenja djetinjstvo bilo dugo u "krivoj" državi, ruke i noge bile su savijene i čvrsto pritisnute tijelu. Ovo stanje stvara nelagodu djetetu, a ponekad je popraćeno i bolnim senzacijama. Tijekom vremena, hipertoni će nestati sami, ali gimnastika i masaža pomažu eliminirati ga mnogo brže.

Vježba je vrlo blagotvoran učinak na mentalni razvoj djeteta. Činjenica je da se djeca do godine skladno razvijaju, tj. Njihov fizički i mentalni razvoj neodvojivi su jedan od drugoga, pomažu jedni drugima. Što se prije počnete baviti djetetom, to će biti učinkovitiji i bolji razvoj mozga, uspostavljanje neuronskih veza.

Zašto odabrati kuglu teretane?

Fitball za novorođenče je vrlo korisno. U takvoj teretani postoje mnoge prednosti nad drugim vrstama tjelesnog razvoja.

 • Mekane i glatke prigušnice na ovoj kugli podsjećaju novorođenčad svog intrauterinalnog života. Zahvaljujući tome, on mirno izdržava vježbe, dobro spava i dobro spava.
 • Gimnastika na lopti za bebe dobro pomaže ukloniti hipertoniju i savršeno ojačati mrvice mišića korzetu.
 • Vježbe s gimnastičkom loptom savršeno razvijaju respiratorne organe i potiču cirkulaciju krvi djeteta.
 • Fitball je prikladan ne samo za gimnastičke vježbe, već i za masažu.
 • Vibracije koje fitball prenosi djetetu, pogodno utječu na unutarnje organe, stvarajući neku vrstu masaže koja potiče njihov rad. Osim toga, vibracije imaju blagi anestetički učinak.
 • Masaža na lopti je lakše raditi, jer se dijete ponaša mirnije i percipira manipulacije kao zabavnu igru.
 • Ako vježbate u "ležanju na trbuhu", onda ima blagotvoran učinak na probavu, uvelike ublažava koliku bolest, potiče ispuštanje plina i izvrsna je prevencija zatvora kod dojenčadi.
 • Polazni sati na fitballu mogu biti gotovo od rođenja, ne trebaju pričekati dok dijete ne odraste i ojačati. Optimalno vrijeme za početak gimnastike je dan kada se umbilikalna rana iscjeljuje.
 • Vježbe za fitball za bebe pomažu u jačanju mišićno-koštanog sustava, postiže se odličan ortopedski učinak, dijete počinje držati glavu ranije, pokušavajući sjesti, puzati i hodati brže.
 • Okupacije na kugli omogućuju dobro razvijanje vestibularnog aparata djeteta.
 • Zabavna zabava na fitball nije samo korisna za zdravlje djeteta, već i pridonosi njegovoj psihoemotskoj udobnosti, izaziva zanimanje i radost.
 • Starija djeca u obitelji također će cijeniti takvu korisnu kupnju kao teretanu. Igranje s njim zabavno je i nagrađeno. Čak i jednostavan skok na njega ima blagotvoran učinak na sve organe i sustave tijela.
 • Vježbe za kuglu također će biti korisne za majke koje njeguju, pomoći će oblikovati lik i razviti fleksibilnost.

Vrste gimnastičkih kuglica. Kako odabrati fitball za bebe

Danas u trgovinama možete pronaći sve vrste gimnastičkih kuglica. Nisu svi prikladni za dojenčad, tako da morate odabrati inteligencijom i poznavanjem teme.

1. Classic fitball

Promjer takvih kuglica varira od 45 do 85 cm. Takva lopta je univerzalna i pogodna je za vježbe s djecom. Osim toga, odrasli će se također moći baviti time. Za gimnastiku s bebama postavit će se kugla promjera 60 cm s glatkom, ali ne skliskom površinom. Bolje je odmah kupiti proizvod velike promjere, a zatim ga koristiti za tjelesni odgoj sa starijim djetetom.

2. Dječja igra s ručkom ili rogama

Takvi kuglasti jastuci imaju relativno mali promjer, jer su namijenjeni vlasnicima kratkog stasa. Odrasli ne smiju koristiti ovu opremu. Lopta je dizajnirana za težinu korisnika do 50-60 kg. Za dojenčad, možete odabrati ovu vrstu kugle, sve vježbe možete izvesti na isti način kao i na klasičnoj fitball. Ali morate osigurati da površina nije previše skliska.

Ako je kugla kupljena za starija djeca, trebate obratiti pažnju na činjenicu da su ručke nepovezane, čvrsto pričvršćene za proizvod i imaju valovit oblik - to će osigurati sigurnost djeteta prilikom igranja.

3. Fitball masaža

Ova je lopta korisnija za odrasle, jer vam omogućuje kombiniranje fizičkih vježbi s laganom masažom. Za bebe za kupnju ove opcije ne vrijedi. Bubuljice na površini proizvoda mogu uzrokovati neugodu u mrvicama. Ako je takva oprema već prisutna kod kuće, možete ga pokušati koristiti za gimnastiku s djetetom, ali tek nakon šest mjeseci. Na najnižem nezadovoljstvu beba treba odmah zaustaviti lekciju.

4. Ovalni fitball

Ovalne fitilice pojavile su se relativno nedavno, ali su postale popularne među korisnicima. Ova gimnastička oprema pruža dobru stabilnost prilikom izvođenja vježbi, zbog čega uvelike proširuje mogućnosti. Ovalne fitilice variraju u obliku, veličini i teksturi. Oni su u obliku "kikirikija" ili elipsoida. Površina može biti glatka ili "neravan". Veličina loptice je također drugačija.

Ova vrsta fitball može se uspješno koristiti za djecu. Gimnastika na takvim loptama za bebe koristi se u rehabilitacijskim centrima, dječjim bolnicama, sobama za vježbanje. Takva oprema će povjeriti neiskusnim mumijama zbog svoje stabilnosti.

Koja je lopta za bebe bolja?

Trgovine mogu ponuditi ogroman niz sličnih proizvoda. Da ne biste izgubili, morate se sjetiti nekoliko važnih točaka.

Glavni kriteriji odabira su sljedeći:

 • Fitball može biti okrugli i ovalni. Možete kupiti loptu s ručkama: ona će odgovarati i starijoj djeci i bebama.
 • Fitball veličina za dojenčad - od 60 cm i više (ortopedisti se savjetuju da kupuju kuglu promjera najmanje 75 cm). Takav promjer lopte omogućit će mu korištenje svim članovima obitelji. Najlakši način da odaberete pravu veličinu je sjesti na loptu. Kut između bedara i donje noge trebao bi biti približno 90 °.
 • Obavezno provjerite je li lopta označena kraticom ABS. To znači da neće eksplodirati tijekom uporabe. Ista svojstva proizvoda mogu se označiti BRQ oznakom.
 • Kada se napuhne, kugla bi trebala biti elastična, tj. Pritiskom na površinu ne bi trebalo ostati otvore, a pod dlanom dolazi elastična reakcija opruge.
 • Zidovi ne smiju biti previše tanki. Proizvod mora biti od trajnog, netoksičnog, hypoallergenic materijala.
 • Površina proizvoda treba biti topla i ne ljepljiva na dodir - to će pružiti priliku za vježbanje bez odjeće i dodataka u obliku pelene.
 • Što je veće dopušteno maksimalno opterećenje na proizvodu, to bolje. Najkvalitetniji modeli izdržavaju težinu do 300 kg ili više. Takvo opterećenje omogućava sigurnu angažiranost svih članova obitelji.
 • Na dobrom fitballu za bebu ne smije se osjetiti grube šavove. Površina je bolje odabrati glatku bez "pimples".
 • Štoviše, površina je glatka, ne smije biti skliska. Najbolje je odabrati kuglice izrađene od poroznog materijala koji ne sklizne (termoplastični polivinil klorid). To će osigurati veću sigurnost djeteta prilikom vježbanja.
 • Potrebno je pitati je li materijal iz kojeg je napravljena lopta antistatički. To je neophodno, tako da smeće, prašina, kosa za kućne ljubimce ne drže loptu: to može izazvati alergijske reakcije kod djeteta. Osim toga, zabravljivanje odjeće čini mnoge vježbe teško, a dijete može biti pogođeno pražnjenjem statičke struje.
 • Kvalitetni fitball nema nikakvih kemijskih mirisa. U idealnom slučaju, on ne miriše na ništa.
 • Bradavica za napuhivanje fitballa treba se utopiti unutar proizvoda kako ne bi slučajno ozlijedio dijete.
 • Boja kugle može biti bilo koja. Proizvodi s kvalitetom marke često imaju prirodne umirujuće nijanse, a kineske krivotvorine imaju kiselinske neprirodne boje. Ova se činjenica može uzeti u obzir pri kupnji.
 • Vrlo je važno obratiti pažnju na proizvođača. Danas najbolje fitile proizvode tvrtke - TOGU (Njemačka), Mondo (Italija), Ludi (Francuska), Reebok (SAD). Ovi proizvodi mogu se kupiti bez straha, imaju higijenske potvrde i pogodni su za trudnice i razrede s bebama.

Bolje je kupiti sportsku opremu u pouzdanim trgovinama, gdje mogu pružiti sveobuhvatne informacije o proizvodu i ponudit će se upoznavanje s certifikatima kvalitete koji potvrđuju sigurnost lopte i mogućnost korištenja vježbanja kod bebe.

Kupi fitball bolje prije rođenja djeteta. To će savršeno služiti tijekom trudnoće, ublažavajući napetost od leđnih mišića i poboljšavajući cirkulaciju krvi u zdjeličnim organima. I nakon rođenja djeteta, on će biti neophodan pomoćnik pri gimnastici s bebom. Kako se pripremiti za vježbe i koja je točna tehnika gimnastike detaljno je opisana u ovom članku.

Preporuke o odabiru lopte za masažu za dojenčad i bebe. Tehnika vježbanja

Poznata činjenica da novorođenčad treba razviti od prvih dana života. Da bi tijelo ispravno funkcioniralo, mnogi su uređaji izumljeni, a posebno masaža (fitball) pogodna je za fizički razvoj.

Njegov glavni zadatak je gimnastička i zagrijavajuća vježba s bebom prije masaže. Budući da je masaža koja može pružiti bebu pun i sveobuhvatan razvoj, i fizički i mentalni, vrijedi razmišljati o kupnji fitballa od prvog tjedna novorođenčadi.

Što je to i njene vrste?

Kugla za masažu ima nekoliko oblika i sorti, može se nadopuniti mnoštvom funkcionalnih elemenata ili može biti najjednostavnija kugla. Postoji nekoliko kriterija kojima su loptice podijeljene.

Dostupnost dodataka

Nisu sve kuglice za masažu savršeno ravne. Neki sadrže praktične dodatke:

 1. uobičajeno (idealno glatko, bez crteža, olovaka, elemenata);
 2. s ručkom (u obliku slova U, pomaže bebi da se drži na lopti);
 3. s rogovima (par meko izraslih koji izgledaju kao rogovi, oni su razmaknuti po 5 cm udaljenosti).

tekstura

 1. glatka (bez hrapavosti, izbočina, pruga i kovrča - namijenjena djeci od 3 mjeseca);
 2. pimply (opremljen s malim kuglama po cijeloj površini - izvrsno za masiranje novorođenčadi).

Prednosti postupaka za dojenčad

Fitball masaža je nevjerojatno korisna za krhko dječje tijelo. To savršeno utječe na mentalni i fizički razvoj karapusa. Vježbe na lopti izvode puno korisnih funkcija tijela:

 • smanjiti mišićni hiperton;
 • ojačati vestibularni aparat;
 • normalizirati probavni sustav;
 • promicati otpadne plinove iz crijeva;
 • normalizirati funkciju jetre i bubrega;
 • riješiti ortopedske probleme;
 • prikazana s neuralgijom;
 • stabilizirati živčani sustav;
 • aktivirati pozornost djeteta;
 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • ojačati trbušne mišiće i leđa;
 • uzrokuje nevjerojatan užitak.

Veliki broj prednosti na fitballu ukazuje na potrebu da se ovo dogodi u vašem domu.

Indikacije i kontraindikacije

Nastava na kugli prikazana je djeci od jednog mjeseca. Indikacije su kako slijedi:

 • povećan ton mišića;
 • nerazvijeni vestibularni aparat;
 • oštećena funkcija mišića;
 • prisutnost kolike;
 • hiperaktivnost;
 • poremećaj probavnog sustava i metabolizma;
 • poremećaji živčanog sustava;
 • za opće jačanje organizma i mišićni korzet.

Bez obzira kakvi ugodni učinci fitball može imati, ima nekoliko kontraindikacija:

 • dobi do mjesec dana;
 • prisutnost ozbiljnih bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • hidrocefalus;
 • patologija intervertebralnih diskova;
 • pelenskog osipa, rana i čireva;
 • patologije unutarnjih organa;
 • bolesti srca.

Tehnika vježbanja korak-po-korak za fitball

Prve klase se ne preporučuje dulje od nekoliko minuta. Poželjno je ujutro napraviti masažu na loptu, a beba je aktivna, ima rezervu snage, energije i dobrog raspoloženja. Prije samog vježbanja postavlja se nepropusna pelena na fitball. Tehnika masaže novorođenčadi i novorođenčadi nešto je drugačija zbog starosti, tako da za djecu od mjesec dana do 3 godine slijedeće vježbe:

 1. Dijete je stavilo trbuh na fitball, nježno ga držite jednom rukom na nogama. i drugi - za leđa. Lagano zamahnite dijete naprijed-nazad i lijevo i desno. Ponovite nekoliko puta. Ova manipulacija ima blagotvoran učinak na koordinaciju pokreta i razvoj mišića udova, leđa i vrata.
 2. Zatim ostavite dijete u istom položaju, uzmite ga rukama obje ruke i izvodite kružne pokrete na površini lopte. Napravite 2-3 ponavljanja.
 3. Bez mijenjanja položaja djeteta, držite ga s dvije ruke iza leđa i okrenite ga u svim smjerovima. Izvršite vrlo pažljivo, ne dopuštajući pad.
 4. Sljedeće vježbe su gotovo identične, zahtijevaju samo alternativnu fleksiju i proširenje dječjih nogu i ruku.

Zatim, niz vježbi za bebe od 3 mjeseca:

 1. Obratite dijete na bočnu loptu, držite se leđa i trbuščić, okrenite u smjeru kazaljke na satu, a zatim - protiv.
 2. Zakrenite bebu na trbuh, gurnite ga mekanim pritiskom prema leđima, kao da ga izbacuje na loptu.
 3. Stavite dijete na loptu u lotus položaj, podupire njegove pazuha, lepršavši s pokretima opruge za 30-40 sekundi. Savršeno razvija vestibularni aparat.
 4. Postavite dijete na leđa, naizmjence se savijte i izravnajte udove, naizmjence uz ljuljanje natrag i naprijed.
 5. Bez mijenjanja položaja nogu da bi napravio "bicikl", 10 sekundi za svaki je dovoljno.

Provodeći svakodnevne razrede, možete vidjeti da se dijete fizički brzo razvija, počinje samouvjereno držati glavu, preokrenuti se i protezati.

Kada sumnjate u njihove sposobnosti i sposobnosti da provodite gimnastiku, vrijedi uputiti na video lekcije.

Ovaj videozapis prikazuje vježbe za djecu različitih dobnih skupina:

Preporuke za odabir lopte

Treba pristupiti procesu odabira gimnastičke kugle s posebnom skrupuloznošću, jer je dječji organizam mnogo osjetljiviji od odrasle osobe. Kupnja fitballa treba obratiti pažnju na sljedeće parametre:

 • Veličina (promjer do 75 cm). Pogodan je ne samo za bebu, već i za majku, za korekciju lika u postpartum periodu.
 • Boja (svijetla boja palete - crvena, plava, zelena, žuta, ljubičasta, narančasta, tirkizna i dr.). Razvija razliku boja, percepcija lijepe, izaziva ugodne emocije.
 • Materijal (elastičan na dodir, izrađen od netoksične gume, izdržati opterećenje od najmanje 200 kg). Ugodan plus bit će prisutnost protu-eksplozivne naprave, tako da u slučaju deflacije nemojte uplašiti dijete.
 • Tekstura (nedostatak hrapavosti, grube vanjske šavove, skliska površina također je neprihvatljiva).
 • Miris (neutralan, bez posebne arome gume).
 • Bradavica (mora biti unutar lopte kako bi se izbjegle ozljede i oštećenja).
 • Potvrda o kvaliteti (obvezni uvjet). Morate navesti zemlju podrijetla, materijal i sve dodatke.

U slučaju sukladnosti s tim jednostavnim pravilima, moguće je odabrati kvalitetan siguran proizvod.

Pravila za njegu

Nakon kupnje kugle za masažu, potrebno je provesti preliminarnu obradu i pripreme za njegov rad. Koraci do nemoguće su jednostavni:

 1. temeljito oprati površinu sapunom, temeljito isprati i osušiti;
 2. ispunite zrakom pomoću pumpe (napunite do mekog elastičnog stanja);
 3. kada se pojave sumnjivi nedostaci, nepravilnosti, hrapavosti i praznine, vraćaju se u trgovinu;
 4. Isperite vlažnom, čistom krpom nakon svakog seta vježbi tako da se prašina ne nakuplja.

Nakon što ste obavili manipulacije, možete sigurno uživati ​​u razredu s djetetom.

zaključak

Ako su roditelji zabrinuti za zdravlje i razvoj svojih potomaka i imaju sredstva, potrebno je kupiti kvalitetnu kuglu za masažu za bebe. Slijedeći jednostavna pravila za odabir, upravljanje i skrb za fitball, poslužit će već dugi niz godina i postat će omiljena i beba i roditelji.

Taktilni osjećaji tijekom masaže savršeno pridonose emocionalnom približavanju majke i djeteta. Uostalom, vrijeme provedeno zajedno za zabavu za zabavu je neprocjenjivo.

Balon za masažu djetetu - sve suptilnosti i nijanse izbora

Proces pravilnog sveobuhvatnog razvoja djece mora se posvetiti velikom pažnjom od prvih tjedana rođenja. Da biste to učinili, postoji mnogo uspješnih pomoćnih uređaja, od kojih je jedna lopta za masiranje djeteta. Njegova nedvojbena korist dokazuju stručnjaci koji provode istraživanja na području zdravlja i razvoja djece. Uređaj preporučuje pedijatri, donosi vrlo dobre rezultate uz redovite treninge.

Kada mogu početi koristiti loptu za masiranje djece?

Fitball za djecu može početi primjenjivati ​​od drugog mjeseca djetinjstva. Prvo, izvode se najjednostavniji pokreti - mrvica je jednostavno položena na loptu za vrlo kratko vrijeme (samo nekoliko sekundi). To inicijalnu masažu možete napraviti prije tri četvrtine sata nakon hranjenja.

Sljedećih nekoliko dana malo povećava vrijeme. To je učinjeno tako da se dijete ne boji inventara.

Nakon što se dijete navikne na uređaj, možete početi izvoditi pravu masažu novorođenčeta na loptu. Postoji mnogo različitih vježbi koje ovise o individualnim karakteristikama i potrebama mrvica.

Pedijatar će vam reći koje vam je elemente potrebno učiniti s djetetom. O tome možete naučiti i na raznim tečajevima, koji se čitaju u literaturi. Međutim, informacije dobivene iz dodatnih izvora moraju biti usklađene s vašim liječnikom. Samo nakon dopuštenja liječnika neki elementi mogu biti uključeni u nastavu.

Kugla za masažu za djecu: koja je korist za mrvice tijela?

Vježbe uz pomoć lopte imaju vrlo blagotvoran učinak na fizički i mentalni razvoj grčeva. Pomažu pri postizanju sljedećih rezultata tijekom masaže:

 • Ojačati vestibularni aparat djeteta.
 • Smanjite povećani mišićni ton djeteta.
 • Poboljšajte probavni sustav.
 • Pridonijeti otpadnom plinu.
 • Pomaže u rješavanju ortopedskih i neuroloških problema.
 • Normalizirajte funkcioniranje bubrega, jetre, nadbubrežne žlijezde.
 • Lopta za masažu pomaže stabilizirati živčani sustav živčanih i nestašnih beba.
 • Pomaže u poboljšanju rada krvnih žila.
 • Aktivira pozornost bebe.
 • Uzroci pozitivne emocije kod djeteta i roditelja.

Jednostavan uređaj može pomoći u postizanju svih tih rezultata, no njegovo stjecanje ima neke nijanse i trikove.

Koja lopta za bebu masažu za kupnju: preporuke za odabir

Ako su roditelji odlučili kupiti gimnastičku kuglu za svoju djecu, onda su, naravno, donijeli pravu odluku. No, postupak kupnje mora se poduzeti sa svima odgovornim. Prilikom odabira uređaja za vježbanje s bebom, potrebno je uzeti u obzir sljedeće parametre:

 • Boji. Stručnjaci preporučuju odabir bebenske kugle za pasivne bebe za masažu u svijetlom raskošnom rasponu (plava, crvena, ružičasta, žuta, tirkizna, zelena narančasta itd.). Prekomjerna aktivnost, naprotiv, će odgovarati kuglicama neutralnih nijansi (bež, pastelnim nijansama). Ni u kojem slučaju ne trebate kupiti kugle za masažu djece tamnih sumornih cvjetova. Oni mogu izazvati djetetu iznimno negativne emocije koje utječu na emocionalno stanje i rezultirat će plakanjem, vrištanjem i nervozom.
 • Veličina. Kugla za vježbe trebaju idealno imati promjer od 65-75 cm. Ova veličina uređaja je vrlo pogodna jer majke mogu raditi s njom, prilagođavajući oblik nakon porođaja. Možete kupiti kuglu za bebu masažu, prije svega manju veličinu, promjera oko 45 cm, a onda, kada dijete odraste, kupite veći inventar.
 • Tekstura. Glavni zahtjevi za površinu balona za bebe su: nemogućnost ranjavanja bebe i nepostojanje nelagode u kontaktu s tijelom. Kugla za masažu novorođenčadi ne bi trebala biti skliska, to je jedan od čimbenika rizika, međutim, prekomjerna hrapavost, puna oštećenja kože, također je neprihvatljiva. Nakon napuhavanja lopte, morate osigurati da je njegova površina gotova. Ako primijetite bilo kakvu štetu, trebali biste odbiti kupnju ili promjenu proizvoda.
 • Materijal. Glavni uvjet za ispravan izbor fitballa za dijete trebao bi biti siguran u njegovu pouzdanost i sigurnost. Dobra, kvalitetna masaža za bebe nije lako kupiti. Uostalom, istodobno mora ispuniti nekoliko zahtjeva: poželjno je izdržati težinu do 300 kg (svakako ne manje od 200), biti elastična, izdržljiva, izrađena od netoksičnih ekološki prihvatljivih materijala. Najbolja bi opcija bila gimnastička pomagala za masažu, opremljena anti-eksplozivnim uređajima. U slučaju mogućeg oštećenja lopte, oni će spriječiti glasan zvuk koji može uplašiti dijete.
 • Bradavica. Vrlo je važno obratiti pozornost na položaj tog elementa gimnastičkog uređaja kroz koji se puni protok zraka. Da biste izbjegli ozljede, ovaj dio mora biti unutar lopte.

Ako proizvod u potpunosti odgovara svim gore opisanim zahtjevima, možete ga sigurno kupiti i nositi kući.

Kako pravilno pripremiti za korištenje lopte za bebnu masažu?

Nakon stjecanja fitballa za vježbanje s mrvicama, potrebno je napraviti određeni pripremni rad s loptom prije korištenja. Za to se izvršavaju sljedeće radnje:

 1. Kugla za masažu ispunjena je zrakom (idealno s pumpom, ali to možete učiniti sami). Kada napuhavanje ne treba previše gorljiv. Lopta mora biti elastična i meka, ne tvrda i spremna za pucanje u bilo kojem trenutku. Bolje ga je zatim pumpati, nego skupljati u komadiće.
 2. Ako se na površini inventara pojave sumnjivi nedostaci, nemoguće je raditi s njom jer može prsnuti i uplašiti dijete.
 3. Ako je lopta za novorođenče cjelovita i neozlijeđena za masažu, tada je potrebno prati toplom vodom. To bi trebalo biti učinjeno svakodnevno. U slučaju teške kontaminacije, dopušteno je brisanje uređaja s dječjim šamponom ili sapunom. Nakon toga morate temeljito isprati inventar tako da alat ne ostane na površini.

Nakon takve jednostavne pripreme, možete započeti nastavu s djetetom.

Tehnika obavljanja svih vježbi s mrvicama na fitballu mora biti dogovorena s liječnikom. Iz sigurnosnih razloga nije potrebno odabrati kompleks masaže na savjet djevojaka ili susjeda, to može biti optimalno za jedno dijete, a ne stane na drugu. U slučaju da slijedite preporuke pedijatara, možete biti sigurni u apsolutnu učinkovitost klasa, koja će, uz prednosti, također donijeti mnogo pozitivnih emocija i za bebu i za majku.

Fitball vježba s novorođenim djetetom (+ puno video uputa)

Srećom, vremena su već završena kada se vjeruje da bi do 4-6 mjeseci dijete trebalo ležati nepomično u tijesnoj pelenama većinu dana. Moderni liječnici drže mišljenje da, za skladan fizički razvoj, dijete ne treba samo slobodu kretanja od rođenja, već i posebne vježbe. Osim standardnog programa obuke, koje sve majke dobivaju u "Healthy Child's Cabinet", neće biti suvišno vježbati se na posebnoj kugli - fitball za dojenčad.

Kakva je upotreba fitballa

U kući gdje se dijete pojavilo, fitball je korisno i za zdravlje i zabavu. Odrasli djeca vole skočiti na nju kao džemper, a možete i napraviti gimnastiku s fitballom za novorođenčad. Fitball vježba nije korisna samo za djecu s neurološkim problemima, kao što majke često misle. Za zdravu djecu, ova vježba je nužna iz mnogih razloga.

 1. Doprinosi uklanjanju mišićne hipertonije karakteristične za novorođenčad.
 2. Jača i razvija mišiće udova, leđa, trbušnih mišića.
 3. Ima učinak masaže i potiče rad unutarnjih organa.
 4. Poboljšava probavu i sprečava koliku bolest.
 5. Pomaže učiti koordinirati pokrete i razvija vestibularni aparat.

U pravu

Gimnastika na fitballu ima takve brojne prednosti i toliko je djelotvorna da jednostavno neće biti razborito zanemariti. Kako bi vježbe donijele radost majci i djetetu, trebate ispuniti određene uvjete.

 • U jutarnjim satima je najbolje napraviti gimnastiku, a beba je na vrhuncu aktivnosti i dobrom raspoloženju.
 • Prije početka vježbi pazite da beba bude mirna i ništa ga ne uzrokuje nelagodu.
 • Od trenutka hranjenja do vježbi morate se zaustaviti najmanje 1,5 sata.
 • Ako je dijete nestašno i otporno - ne inzistirajte. Nisu sva djeca odmah oduševljena vježbama fitballa. Neka se dijete navikne i navikne na to.
 • Prvo treniranje trebalo bi biti kratko, 4-5 minuta, a zatim se trening postepeno povećava.

Postoje osnovne vježbe za fitbol za novorođenčad. Upravljanje naplatom na čudnoj kugli je bolje početi s njima, a zatim možete slobodno umiriti svoje tijelo i izvući različite načine vježbanja na fitballu sa svojim djetetom.

Fitball vježba za djecu

Dakle, mi pokriti fitball s mekim pelene, tako da je beba će biti drago da ga dodirivati ​​svojim golim rukama, nogama ili obrazu i nastavite.

Vježba 1. Swing na trbuhu

Stavili smo bebu na fitball trbuh. Stavili smo jednu ruku na njegovo leđa, a drugi držite obje noge i počnite lagano viknuti naprijed-natrag, lijevo i desno.

Vježba 2. Swing na leđima

U svojoj jezgri ova vježba ponavlja prethodnu, samo dijete leži na leđima. Prilikom izvođenja ove vježbe, morate se pobrinuti da glava bebe ne padne.

Vježba 3. Proljeće

Stavili smo dijete na trbuščić i, pritiskom na trbuščić ili magarca, prisilimo fitball da proljeće pod tijelom mrvica. Tijekom ove vježbe važno je držati noge. Po analogiji s ljuljanje, beba može opustiti ne samo licem prema dolje, već i okretanjem na leđima.

Vježba 4. Guranje

Dijete leži na leđima kauča ili stola. Stavljamo fitball na noge i malo pritisnite. Dijete instinktivno počinje gurnuti loptu nogama.

Vježba 5. Skakanje

Sjedeći na podu, pritisnemo fitball između nogu tako da se ne može okretati. Stavili smo dijete na fitball, i, držeći ga s leđa, pokazati kako možete proljeti i skočiti. Obično ova vježba uzrokuje puno smijeha i radosti.

Vježba 6. We roll kolica

Dječak je postavio na fitball trbuh dolje tako da je odmarao ručke na loptu. Djetetu uzimamo za noge kao da kotrljamo kolica i lagano se tresti naprijed-natrag.

Vježba 7. Dobivamo igračku

Dijete leži na trbuhu. Držeći noge, naginjamo dijete naprijed da ruke stigne do poda. Ova vježba postaje mnogo zanimljivija ako postavljate igračke na podu ispred mrvica koje možete lako uhvatiti s olovkom.

Vježba 9. Preuzimanje tiska

Dječak je stavio na leđa. Držite podlakticu, podignite dijete na sjedeći položaj, a zatim ga spustite natrag.

Vježba 10. Naučite stajati

Dobar način da se vježbate uspravno hodanje za djecu koja već znaju stajati na podršci. Zapravo, bit vježbe je dati djetetu da stoji uz potporu na fitball, uvijek ga podržava.

Za dječje tijelo, fitball je dva u jednom: dinamični trener i opuštajuća masaža. Iste vježbe izvedene s različitim intenzitetom, mogu se intenzivirati ili uvjeriti. Mnoge majke imaju umirujuće djelovanje čak i za ljuljanje bebe prije spavanja.

Koje fitball izabrati

Fitball se može kupiti u trgovini s dječjim dobrima iu posebnom sportskom odjelu. Da biste odlučili koji je fitball najbolje odabrati, morate razumjeti kako se razlikuju.

Prve fitballice imaju različite veličine od 45 do 75 cm u promjeru. Kuglica od 75 cm je najsvestrana, jer ga mogu koristiti i djeca i odrasli. Ako odrasli nemaju planove za gimnastiku, možete odabrati manju kuglu. Za djecu postoji dobar izbor gimnastičke lopte s rogama ili ručkom.

Površina fitballa može biti glatka i može biti prekrivena šiljcima. Za vježbe s novorođenčadi sigurno je potrebna glatka površina bez olakšanja.

fitball s rogovima

Pokazatelj fitball kvalitete - prisutnost anti-burst funkcije. Možete saznati o tome da lopta ima tu funkciju označavanjem ABS (Anti-Burst System) ili BRQ (Burst Resistant Quality).

Znajući kako odabrati fitball, nećete se izgubiti ispred polica u trgovini. Dobar bonus za loptu je pumpa, pogotovo ako je fitball velik. Gotovo uvijek je uključen, ali ako nije tu, bolje je pronaći priliku da ga kupi. To će znatno smanjiti vrijeme napuhavanja lopte, a crpka djeluje učinkovitije.

Trošak fitball uglavnom ovisi o marki proizvođača i veličini. Lopta je najpopularnija veličina od 75 cm. Cijena se kreće od 490r. do 1000r. Kupite fitball bolje u specijaliziranoj trgovini. Manje su šanse za izlazak u lošu kvalitetu.

Fitball vježba za bebe, djeca do godinu dana. Vježbe za displaziju, mišićnu distoniju. Kako odabrati loptu, savjeti Komarovsky

Fitball vježba je prilika za fizički razvoj dojenčadi od ranog doba. Također se može koristiti za vježbanje od strane ostatka obitelji.

Što je korisno fitball

Fitball je i projektil za vježbanje i igračku. Pedijatri preporučuju od samih prvih mjeseci života da ga koriste ne samo za bolesti pluća, već i za gimnastiku.

Za novorođenčad i djecu do godinu dana, fitball je koristan kako slijedi:

 • omogućuje vam da razvijete veliki vestibularni aparat;
 • poboljšava koordinaciju kretanja i orijentacije u prostoru;
 • pomaže u liječenju hipertonije;
 • ublažava simptome kolike, opuštajući trbušne mišiće, poboljšava se probava;
 • poboljšava mišiće leđa, pomaže u formiranju ispravnog držanja tijela;
 • smiruje, jer pokreti na kugli su slični u intenzitetu i amplitudu kretanju djeteta u majčinom trbuhu.

Fitball za dojenčad: indikacije i kontraindikacije

Fitilne vježbe za skladan fizički razvoj pedijatri preporučuju uporabu većine dojenčadi.

Postoje neke medicinske indikacije za korištenje lopte:

 • hipertoničnost bilo kojeg mišića;
 • zaostajanje u tjelesnom razvoju;
 • displazija;
 • mišićna distrofija;
 • probavni poremećaji;
 • jaka kolika;
 • česti čudovi, poremećaji spavanja.

Fitball nije uvijek dobro za bebe.

Klase su kontraindicirane u sljedećim slučajevima:

 • dijete ne voli, tijekom vježbi počinje djelovati, ispasti;
 • dijete ima groznicu, kašalj, curi nos;
 • umbilikalna rana ne iscjeljuje dobro.

Kako odabrati loptu

Korisnost klasa na fitballu za dojenčad ovisi o kvaliteti lopte.

Prilikom kupnje morate se pridržavati sljedećih parametara:

 1. Volumen. Za cijelu obitelj preporučuje se kupiti fitball s promjerom od 75 cm. Ako samo dijete treba gimnastičku kuglu, proizvod će stati na 45 cm.
 2. Materijal. Preporuča se koristiti kugle od materijala koji nije elektrificiran i nema neugodan miris.
 3. Elastičnost. To ovisi o prednostima vježbanja na fitballu. U materijalu za pohranu može se provjeriti lagano stiskanje lopte. Nosite se vrlo brzo. Elastičnost se može provjeriti na drugi način: snažno pritiskom dlana na površinu lopte. Što je to teže, to je bolji proizvod.
 4. Boji. Prema statističkim podacima, pastelne, sive i meke boje su bolje i ugodnije za oči. Previše otrovnih nijansi se često nalaze među varalicama.
 5. Zaštita od eksplozije. Fitball mora imati naljepnicu ili oznaku koja ukazuje na prisutnost protueksplozijske zaštite, najčešće je kratica ABS. Takve kugle mogu izdržati opterećenje od 300 kg, ako su oštećene, ne eksplodiraju, već se ispuštaju.
 6. Površinu. Glatka, topla površina bez zglobnih spojeva znak su kvalitete proizvoda. Bradavica kugle mora biti lemljenja iznutra.
 7. Prisutnost dodatnih elemenata. Fitballovi mogu biti apsolutno okrugli ili imati "rogove". Za novorođenčad, potonji su beskorisni, jer mogu ometati vježbe. Kuglice s "rogovima" preporučuju se djeci koja se pouzdaju ili nauče hodati. Uz njihovu pomoć dijete će moći kontrolirati njegovu ravnotežu.

Kako i koliko vježbati na fitballu

Vježba za bebe preporučuje se svakodnevno. Iz medicinskih razloga, vježbe se izvode nekoliko puta dnevno. Nedostaju novorođene bebe nekoliko minuta, u pola godine ovaj put se postupno povećava na 10 minuta. U budućnosti se možete usredotočiti na dijete: ako mu se sviđa, trajanje gimnastike može se povećati na pola sata.

Vrijeme okupacije se odabire pojedinačno, na temelju načina dana bebe. Važno je da dijete nije pospan i nakon posljednjeg korištenja hrane prošlo je barem jedan sat. U jutarnjim satima bebe su posebno aktivne pa pedijatri preporučuju korištenje vremena između jutarnjeg hranjenja i dnevnog sna.

Svakodnevna fitballska vježba za bebe popraćena je tihom, laganom glazbom, možete koristiti razne igre i vrhove dječjih pjesama.

Nastava za djecu 1-2 mjeseca

Glavni zadatak gimnastike na fitballu u razdoblju od 1-2 mjeseca je poboljšanje probave i prevencije kolike.

Kompleks vježbi na fitballu za bebe na slikama

Trenutačno se izvode sljedeće vježbe:

 1. Dijete je stavilo trbuh na loptu. Odrasla osoba treba s jednom rukom podupirati ramena i glavu, a druge noge i kukove. Izvođenje 5-6 natrag i naprijed ljuljačke.
 2. Dječak je prevrnut, održan na sličan način, ali već je na leđima. Izvedeno 5-6 ljuljanje. Za 2 mjeseca možete dodati kretanje u krug, lijevo-desno.
 3. Dijete je smješteno na krevetu ili kauču tako da njegove noge padnu s koljena. Nježno ga drži, mama pomiče fitball. Instinktivno, dijete gura loptu. Vježba se ponavlja 5-6 puta.

Vježbe za bebe od 2 mjeseca

U ovom dobu djeca su sposobna držati glavu, tako da vježbe mogu biti komplicirane, dodati gimnastiku za jačanje mišićnog okvira.

 1. Dijete se nalazi na trbuhu. Jedna ruka je neophodna za držanje njegovih stražnjica, prstiju drugog da bi uhvatio gležanj. Potrebno je osigurati da beba rukama prihvati loptu. Tijekom vježbi, dijete se trese naprijed-natrag. Broj pogubljenja - 10.
 2. Dječak se na leđima stavi na fitball. Jedna ruka popravlja prsa i ramena, ostale kukove i noge. Potrebno je izvoditi ljuljanje, lagano pritisak na loptu. Izvršeno 10-12 ljuljanje. Svakom kasnijom potrebno je ubrzati tempo.
 3. Dijete je položeno na svoju stranu. Jednom rukom drži ruku i ramena, a drugu - noge. Izrađuju se lagani opružni pokreti, 10 ponavljanja. Vježba se ponavlja na drugoj strani, na trbuhu i leđima.
 4. Dijete se stavlja na trbuh, držeći leđa. Noge i ruke bebe trebale bi zamotati fitball. Polako se okreće natrag i naprijed do svoje maksimalne duljine. Ova se vježba preporučuje za dovršavanje gimnastike.

Vježbe od 4 mjeseca

U 4 mjeseca, dijete drži glavu savršeno, kontrolira ruke i počinje usmjeravati u svemiru. Fitball postaje velika igračka za njega. Dječak ga pokušava gurnuti, stisnuti, kušati. Sljedeće se vježbe preporučuju u ovom trenutku:

 1. Dijete leži na leđima na podu. Odrasla osoba treba okrenuti loptu na noge i zamoliti ga da ga odgurne. Izvršeno je 15-20 ponavljanja.
 2. Dječak leži na trbuhu. Odrasla osoba, držeći pazuha, pomiče dijete naprijed-natrag. Na kraju amplitude kretanja, morate ostati 5-6 sekundi. Pomaže da razbije i rastegne mišiće oko kralježnice. Izvedeno u 5 pokreta.
 3. Fibol je tik pored zida ili kauča. Dijete diže trbuh na loptu, dodirujući noge zida. Dok držite dijete, trebate ga uvijati na tvrdu površinu, tako da su vaše noge savijene na koljenima, a zatim pustite da vam peta napusti. Tijekom vježbe, mišići teladi, bokova i leđa su obučeni, tijelo je spremno za hodanje. Broj pristupa: 5-6 puta.
 4. Dijete leži na trbuhu na fitballu. Morate staviti svijetlu igračku u blizini lopte. Držeći bebu nogama, odrasla osoba naginje fitball u smjeru igračke dok dijete ne dohvati. Treba imati na umu da je nemoguće dugo ostati u tom položaju. Ponavlja se 3-4 puta.
 5. Vježba se izvodi slično kao i prethodna, ali igračka je malo udaljena od fitball. Da bi to postiglo, dijete mora okrenuti glavu na stranu i pružiti mu ruke. To savršeno trenira vestibularni aparat i orijentaciju u prostoru.

Vježbe za djecu od 6 mjeseci do godinu dana

U ovom dobu, mnoga djeca pokušavaju sjediti i hodati. Njihovi mišići i kosti zahtijevaju intenzivniju obuku kako bi se dobro ojačali. Trenutačno fitball pomaže u ubrzavanju fizičkog razvoja i poboljšanju koordinacije u prostoru.

 1. Odrasla osoba sjedi na podu i učvršćuje fitball između nogu. Dijete mora biti zasađeno ili stavljeno na loptu. Izvode se opružni čučnjevi ili skokovi. Djeca doista vole ovu vježbu, tako da ga možete izvesti 5 minuta s prekidima od 10-15 sekundi. Dnevna gimnastika s skokovima na loptu savršeno trenira vestibularni aparat.
 2. Vježba se izvodi s djecom koja dobro sjedaju i drže leđa. Dijete je stavljeno na fitball. Odrasla osoba s jednom rukom drži dijete za struk, a druga - ispruženim rukama. Zadatak bebe je zadržati ravnotežu. Vježba se izvodi 25-30 sekundi. Nakon nekog vremena to može biti komplicirano: držite dijete samo rukama.
 3. Dječje trbušne fiksne ruke obujmljuju loptu. Odrasla osoba diže stopala bebe na razini njegova tijela i gura loptu naprijed-nazad, oponašajući rad s kolicima. Dosta 10-15 pokreta.
 4. Dijete leži na leđima, noge se mogu lagano držati rukama. Odrasla osoba odvaja dječje ruke s položaja sklona na sjedeći položaj. Preporuča se reći "ustaj" i "sjesti". Vježba je korisna djeci koja ne stanuju sami. Izvedeno je 5-6 pristupa.
 5. Dijete stoji na nogama, odrasla osoba drži ruke oko struka. Fitball služi kao podrška, koja se, kada se pritisne, pomiče na stranu. To potiče bebu da poduzme korake. Vježba se izvodi 4-5 minuta. Pogodna je samo za one djece koja su sposobna stajati na podršci. Potrebno je osigurati bebu, držeći ga za struk, čak i ako dijete već pješice neovisno.

Složene klase za displaziju

Dysplasia je zajednička deformacija koja, ako se ne liječi, može uzrokovati upalu i nestabilnost u budućnosti. Patologija se uspješno liječi posebnom odjećom, masažom i gimnastikom. Za pozitivan učinak, vježbe se trebaju provoditi svakodnevno.

 1. Dijete je na leđima. Odrasla osoba s jednom rukom popravlja želudac, tako da je zdjelica fiksna, a druga naizmjence izvodi kružne kretnje donjih udova. Broj pristupa: 4-5.
 2. Dijete i dalje leži na leđima. Odrasla osoba utvrđuje bebu s jednom rukom, a druga izvodi vježbu koja simulira vožnju biciklom. Na svakoj se nozi može izvesti zasebno 4-5 puta.
 3. Djeca premještaju trbuh, a ruke se preklapaju. Odrasla osoba naizmjence saviti noge na području zglobova koljena i kuka, oponašajući žablji položaj. Za 5-6 sekundi, držanje je fiksno, zatim je lopta okrenuta unatrag, a noge su ispravljene. Provedena su osam pristupa.
 4. Mjesto na trbuhu. Po tehnici, okupacija je slična onoj prethodnoj. Tijekom izvršavanja koljena su maksimalno razvedena, a pete dotiču. Fitball se kreće natrag i naprijed, složene pete se kreću nekoliko sekundi na stražnjicu, a zatim se noge poravnavaju. Izvršeno je 4-5 pristupa.

Kompleksno treniranje mišićne distonije

Mišićna distonija je bolest u kojoj je ton smanjen ili povišen. Za tretman koristite masažu, klase u bazenu i fitball.

 1. Dijete je stavilo trbuh na fitball. Noge bi trebale biti savijene na koljenima i pritisnute na loptu. Jedan roditelj drži dijete za ruke, a drugi drži noge. Tijekom vježbe, dijete je skliznuto naprijed-natrag. Broj kretnji nije veći od 10.
 2. Dječak trbuh na loptu. Noge se drže rukama odrasle osobe. Fitball polako naginje naprijed dok dijete ne dodirne poda rukama. Tada se vježba izvodi na sličan način, ali već drži ruke. Može se izvoditi u dobi od 6 i više godina. Broj pristupa: 3-4 puta.
 3. Dijete je stavilo leđa na fitball. Podupiranje trbuha potrebno je 5-6 elastičnih pokreta s glatkim valjanjem naprijed i natrag, lijevo i desno. Nastava se održava za djecu od 2 do 6 mjeseci.

Savjeti dr. Komarovskog: što ne raditi tijekom nastave

Poznati dječji liječnik Komarovsky vjeruje da su klase fitballa korisne samo ako se provode ispravno.

Morate se pridržavati sljedećih savjeta:

 • strogo je zabranjeno vježbati gimnastičke vježbe, ako dijete osjeća dobro, ima curenje nosa ili groznicu;
 • bolju fitball za dojenčad da odgodi ako je beba nestašna ili želi spavati;
 • ne možete staviti dijete na "golu" fitball: prvo, guma je hladno i neugodno za tijelo, drugo, može se držati i ozlijediti kožu;
 • Fitball se ne može upotrijebiti odmah nakon rođenja: muskuloskeletni okvir djeteta bit će spreman za prve vježbe vikanja tek 2-3 tjedna nakon izbacivanja iz bolnice;
 • Točnost je važan element klasa: nemoguće je intenzivno vježbati vježbe, osobito u prvim mjesecima, snažna prešanja i ljuljanje mogu dovesti do ozljeda mišića;
 • ne možete zanemariti glavu i vrat bebe do 5 mjeseci, čak i ako dobro drži glavu, nedostatak podrške može izazvati dislokaciju vrata.

Fitball vježba za majke i bebe može se kombinirati. Postoji niz vježbi koje ne samo da ojačavaju zdravlje djeteta, nego i pomažu majci da brzo postane u formi nakon rođenja.

Video o vježbama na fitballu za bebe

Vježba za fitball za dojenčad od 3 mjeseca:

Vježba za fitball za dojenčad od 1 mjeseca: