Što prijeti polihidramnozima u različitim fazama trudnoće, liječenju patologije

Liječenje

Patologija amnionske (amnionske) vode, od kojih je najčešća visoka voda - to je stvarni, još nedovoljno proučavan problem u porodici. Što to znači i što je opasno u trudnoći?

To je stanje karakterizirano prisutnošću viška količine tekućine u amnionskoj šupljini. To se smatra volumenom više od 1,5 litara do kraja pune trajne trudnoće i sukladno višestrukim stranim monografijama - više od 2 litre. Učestalost ove patologije u broju svih rodova kreće se od 0,3 do 1,2%. Tipično se pojavljuju klinički simptomi s volumenom tekućine većom od 3 litre.

Uloga amnionske tekućine i njezinog izvora

Amnionska sredina igra veliku ulogu u osiguravanju normalnog rasta i razvoja fetusa, i tijekom fiziološke trudnoće i pod nepovoljnim uvjetima - komplikacija trudnoće ili majčinske bolesti. Amnionske vode daju rastući fetus s potrebnim slobodnim prostorom, mehaničkim i zaštitom od buke, sudjeluju u održavanju ravnoteže temperature, izmjeni plina, prehrani i uklanjanju metaboličkih proizvoda, u formiranju imuniteta i hormonskom stanju.

Osim toga, u posljednjim tjednima trudnoće i tijekom porođaja, amnionska tekućina je uključena u pripremu rodnog kanala za prolazak fetusa, štiti pupčanu vrpcu od suženja i sprečava propadanje krvi u njemu.

Izvor formiranja amnionske tekućine u ranoj trudnoći nije dobro poznat. Pretpostavlja se da je nastala kao posljedica "znojenja" (transudata) majčine plazme kroz karitarnu i amnionsku membranu ili fetalnu plazmu kroz njegove propusne kožne integracije.

Proces održavanja ravnoteže između proizvodnje amnionske tekućine i njegove resorpcije (reverzno usisavanje) u drugom tromjesečju proučavan je nešto više. Glavni izvor je sam fetus - alveolarna tekućina koja lučuje pluća do 400 ml tijekom dana i urin, čija je dnevna količina do kraja trudnoće već 400 ml do 1,2 l.

Smanjenje tekućine javlja se dijelom zbog smanjenja njegove proizvodnje pluća kao rezultat njihove pripreme za vanjsko disanje, gutanja (tijekom 18. tjedna - 200 ml) i daljnje resorpcije kroz epitel pluća u limfne žile zbog razlike u osmotskom tlaku između fetalne plazme i alveolarne tekućine, Intenzitet gutanja tekućine postupno se povećava do volumena od 500 ml u 40 tjedana.

Smanjenje proizvodnje tekućine kod alveola pluća također se javlja pod utjecajem otpuštanja određenih hormona i biološki aktivnih tvari kod fetusa, na primjer, vazopresina i kateholamina. Osim toga, višak je djelomično uklonjen zbog razlike u osmotskom tlaku u plazmi majke i djeteta.

Što prijeti polihidramnima?

To je opasnost, kako za fetus, sama trudnoća, tako i za majku. Često se u ranoj fazi prati rana toksikoza u obliku "povraćanja trudnica" (u 36%), placentalne insuficijencije, spontanih pobačaja, pothranjenosti fetusa i kronične hipoksije, moguća intrauterinska retardacija rasta.

Kasnije hidratacija također pridonosi intrauterini usporenju rasta. Kao posljedica prekomjerne pokretljivosti, zagušenja s pupčanim vrpcom, razvoja kronične asfiksije, stvaranje abnormalnog položaja u uterusu (oko 6%) u obliku glutealnog zatiljnog ili poprečnog položaja moguće je. Moguće je preuranjeno prestanak trudnoće, prerano odjeljivanje posteljice koja prijeti ne samo smrću fetusa već i masivnim krvarenjem.

Ponovno tijekom posljednjih faza trudnoće i tijekom porođaja može dovesti do kasne gestoze (5-20%), preranog rođenja, ranog ili preranog pražnjenja vode s pupkovinom, ručkom ili nogom fetusa. Također, dugotrajni rad kao rezultat razvoja slabosti rada i odsutnosti kontrakcija uslijed smanjenja kontraktilnosti maternice ili njegove atonije i izostanka pokušaja zbog prekomjernog povećanja mišića abdominalnog zida nisu isključeni. Često se pojavljuju lica ili stražnjica i hipoksija, prerano odstranjivanje posteljice i drugih komplikacija.

Moguće posljedice za dijete, osim asfiksije i smrti (učestalost mrtvorođenih u visokoj vodi prosječno 10%) - to je intrauterinska infekcija sa septičkim komplikacijama, odgađanje tjelesnog razvoja, smanjena imunosna zaštita, osjetljivost na respiratorne bolesti.

U postpartum razdoblju, oporavak žena je duži. Opasnost su gnojne i septičke komplikacije zbog dugotrajnog rada i potrebe za dobivanjem predrasuda ili kirurških intervencija, mogućnost ponovnog krvarenja.

Uzroci patologije

Kršenje gore navedenih postupaka može dovesti do višak amnionske tekućine. Poliuretana se mogu pojaviti uglavnom u sljedećim slučajevima:

 1. Intrauterin infekcija i razvoj sindroma infekcije amnionske tekućine. Ovaj je razlog najčešći. Štoviše, većina infekcija je spolno prenosive infekcije (klamidija, citomegalovirus, ureaplazma, herpes simplex virus, sifilis, itd.). Patogeni također mogu biti mycoplasma, respiratorne virusne infekcije, infekcije s upalnim bolestima urogenitalnog sustava (coksitis, adnexitis, pyelonephritis, cistitis, itd.).
 2. Dijabetes melitus (prosječno 12%).
 3. Nespojivost majke i fetusa za Rh faktor i razvoj hemolitičke bolesti.
 4. Mnogo rjeđe, polihidramniosi se javljaju tijekom trudnoće s blizancima, kada se može razviti fetalni fetalni fetalni sindrom, s abnormalnim razvojem fetusa, osobito abnormalnim razvojem probavnih organa ili živčanog sustava, s nasljednim bolestima, krvnim bolestima, patologijom posteljice.

Udio patologije s neobjašnjivim uzrocima iznosi više od 60%. Kako odrediti polihidramnios?

Znakovi polihidramnija tijekom trudnoće

Ovisno o prirodi protoka, ta se patologija razlikuje kao:

 1. Akutni, koji se javlja obično u trudnica s kratkim razdobljima - u drugom tromjesečju (u rasponu od 16 do 20 tjedana).
 2. Kronični, koji se u pravilu javlja u trećem tromjesečju.

Oštra voda

U usporedbi s kroničnim, karakterizira naročito nepovoljan tečaj. Njegovi simptomi se vrlo brzo povećavaju - za nekoliko dana ili čak nekoliko sati. Trudnica se žali na brzom povećanju volumena trbuha, teškoj težini u donjim dijelovima i perinealnoj regiji, ponekad ozbiljnom boli u lumbalnom području i perinealnoj regiji i povećanju krvnog tlaka. U općem pregledu, prednji zid abdomen je natečen i glatki sa strijama, a tu je i uska utroba. Uz auskultaciju fetusa - srčani su tonovi gluhi i s poteškoćama.

Smrt fetusa ili njegovo rođenje s nedostacima u razvoju vrlo je vjerojatno. U vezi s akutnom placentalnom insuficijencijom i preuranjenom placentalnom abrupcijom moguć je spontani pobačaj, ženska životno ugrožena intrauterinska krvarenja (41%), ruptura maternice ili prijetnja rupture.

Kronični Polyhydramnios

Kronični polihidramniosi u trećem tromjesečju trudnoće karakteriziraju postupno povećanje volumena amnionskih voda i spor razvoj. Prognoza ovisi o jačini patologije i brzini povećanja volumena tekućine. Ponekad s vrlo sporim povećanjem broja, teško je prepoznati patologiju bez instrumentalnog pregleda.

U kroničnom tijeku, simptomi polihidramnija tijekom trudnoće su manje živopisni nego u akutnim slučajevima. Bol je odsutan ili je stupanj intenziteta boli neznatan. Dijagnoza se vrši na temelju subjektivnih pritužbi, općeg pregleda i instrumentalnog istraživanja.

Žena se može žaliti:

 • prekomjerna fetalna aktivnost;
 • kratkoća daha čak i uz malo napora;
 • umjerena težina, a ponekad i bol u abdomenu;
 • žgaravica i belching, osobito nakon uzimanja čak i male količine hrane;
 • napada palpitacije i slabosti;
 • trajno oticanje nogu;
 • formiranje strijeva na koži trbuha;

U općem pregledu otkriveno:

 1. Povećana gustoća i ton maternice tijekom palpacije.
 2. Fluktuacija u abdomenu (fluktuacije fluida).
 3. Prekomjerna aktivnost fetusa, kao i prekomjerna pokretljivost i nestabilna pozicija tijekom palpacije.
 4. Poteškoća u određivanju malih fetalnih dijelova.
 5. Prigušeno ili gluho otkucaj srca fetusa.
 6. Odstupanje (višak) mjerenja opsega trbuha i udaljenost od srca do dna maternice (visina stanja maternice) s obzirom na razdoblje trudnoće.
 7. Oticanje nogu i varikoznih vena.
 8. Kada vaginalni pregled u porodu - intenzivan fetalni mjehur, bez obzira na prisutnost ili odsutnost rada.

Strogost patologije i njezina dijagnoza

Ovisno o volumenu amnionske tekućine, uobičajeno je razlikovati tri ozbiljne patologije:

 • Stupanj I - 3 000 ml;
 • Stupanj II - od 3 000 do 5 000 ml;
 • Grade III - više od 5 000 ml.

Od posebne važnosti dijagnostičke važnosti je ultrazvuk. Uz pomoć, od 16 tjedana izračunava se indeks polihidramina tijekom trudnoće, što se naziva indeks amnionske tekućine (IAG).

Metoda se sastoji od mentalne podjele abdomena u 4 zone pomoću dvije međusobno okomite linije koje se presijecaju u pupku. Zatim, tijekom ultrazvučnog ispitivanja u svakoj zoni, odabire se i mjeri najveći vertikalni džep s tekućinom. Zbroj dobivenih rezultata je brojčana vrijednost IAI, izražena u milimetrima.

Od 16. tjedna trudnoće, njegova se prosječna vrijednost postupno povećava i postaje maksimalno za tjedan 27 - 156 mm (donja granica norme 85 mm, gornja je 245 mm), nakon čega prosječna vrijednost smanjuje svaki tjedan. Na primjer, u 32. tjednu prosječni IAG iznosi 144 mm (76-269 mm), 33. tjedan je 143 mm (74-274 mm), a za 35 tjedana 140 mm (70-279 mm).

IAH vrijednosti na gornjoj granici norme ili nešto iznad njega znače umjerenu ili relativnu visoku razinu vode, pri čemu ne postoji opasnost od fetusa. Ovaj je pokazatelj najznačajniji u smislu karakteristika njegove funkcionalne države i razvoja. Kontinuirano praćenje IAG-a omogućuje spriječiti razvoj patoloških komplikacija u fetusu.

Korištenje ultrazvuka također određuje stanje placentne strukture i pravovremenost njegova sazrijevanja. Nadalje, provođenjem kardiotokografije provjerava se opće stanje fetusa, propisane su dodatne studije za identifikaciju nedostataka i abnormalnosti razvoja fetusa. Kako liječiti dijagnozu patologije?

Liječenje Liječenje

Kada se dogodi dijagnoza, žena mora biti hospitalizirana u odjelu patologije trudnica kako bi razjasnila dijagnozu, utvrdila uzrok patologije i izradila plan liječenja. Taktike liječenja ovise o razdoblju razvoja patološkog stanja, uzroka i stupnja njegove ozbiljnosti. Prisutnost abnormalnosti razvoja fetusa je znak za pobačaj.

U kroničnim hidramnion I i II opsegu koji se razvijaju u trećem tromjesečju obično izvodi u liječenju ambulantne podešavanja na fiziološki očuvanje trudnoće i isporuke. Kada neizraženo akutni oblik III i opseg bolesti u smislu nakon 28 tjedana tretmana, potrebno je vršiti sve simptome fetalnog zrelosti (učinkovitost je oko 71%). Akutni oblik patologije koji se razvio prije određenog razdoblja znak je za pobačaj.

Liječenje uključuje uobičajenu hranu koja ograničava konzumaciju stolne soli, začina, začinjena i ukiseljena hrana, ekstraktna jela. Od lijekova se dodjeljuju diuretik lijekova s ​​kalija i magnezija, antivirusna, antibakterijska i antibiotika (nužno) širokog spektra djelovanja, kao i sredstva doprinose poboljšanju mikrocirkulacije (Curantil, Aktovegin) i vitamina kompleksa.

U akutnom obliku patologije ili prisutnosti vrlo velikog volumena tekućine, ponekad se naznačuje ponavljana amniocenteza. Rast kliničke slike povećanja volumena amnionske tekućine tijekom terapije je znak za ranu dostavu.

Isplativost korištenja tradicionalne medicine

Liječenje polihidramnija s tradicionalnom medicinom ne prepoznaje se kao tradicionalna medicina jer sadrže sirove komponente koje mogu uzrokovati nuspojave kod majke i posebno kod fetusa. Osim toga, oni nemaju selektivni učinak i dovoljan stupanj učinkovitosti, što doprinosi gubitku vremena potrebnog za liječenje. Moguće je samo korištenje sredstava s diuretskim učinkom i vitaminskih dodataka biljnog podrijetla, i to samo po preporuci liječnika.

država prevencija

Kako izbjeći puno vode? Prevencija je dodatno ispitivanje žene koja planira trudnoću, s ciljem identificiranja i liječenja kronične infekcije i dijabetesa.

U trudnica se konzultirati s prisutnošću RH-negativne krvi, dijabetes, povijest fetalnih anomalija, plodnost, amnionskog patologije i kronične upalne bolesti spolnih organa u riziku su dodijeljene.

Uloga amnionske tekućine: zašto im je potrebna mama i nerođeno dijete

Ljudi su stvorenja koja žive na kopnu, stoga ne mogu dugo biti u tekućini bez zraka. Zašto, dakle, djeca u razdoblju trudnoće žive u vodi? Odgovor je jasan: u početnoj fazi života, tekućina je medij najprikladniji za potrebe djeteta u razvoju.

Buduća beba razvija se u amnionskoj tekućini koja se nalazi u embrionalnom mjehuru zvanom amnion. Od trenutka rođenja novog života, on stvara uvjete za intrauterno postojanje djeteta. Svrha fetalnog mjehura je stvaranje otopine koje se zove amnionska (amnionska). Ispunjava šupljinu amniona.

Teško je u potpunosti otkriti vrijednost amnionske tekućine.

Polazeći od trenutka začeća, ostvaruju niz funkcija vitalnih za buduće bebe:

 • zaštititi od vanjskih utjecaja (pritisak, udari i šokovi koji dolaze izvan bučnih zvukova);
 • održavati konstantnu temperaturu (37 °), čime se štite voće od pregrijavanja i zamrzavanja;
 • dopustiti djetetu slobodno kretanje;
 • reguliraju metaboličke procese: hranjive tvari potrebne za vitalnu aktivnost dolaze iz amnionske tekućine;
 • služe kao zaštita od prekomjerne napetosti pupkovine;
 • zaštiti od infekcija, što je moguće zbog uske embrionalne mokraćnog mjehura i prisutnosti imunoglobulina u vodama;
 • zaštiti stijenke maternice od istezanja;
 • dali neprocjenjivu pomoć tijekom rada i same isporuke (bebe glava pritisne na vratu maternice i time majčine maternice, olakšava otkrivanje, pritisak vode slabi i proširuje slobodnije).

Tijelo trudne žene je iznenađujuće, a tekućina idealno udovoljava potrebama djeteta u razvoju. Amnionska tekućina redovito se ažurira (svaka 3 sata), njegova veličina se postepeno povećava. Kad su brojke iznad norme, postavlja se dijagnoza - polihidramni.

Polimer: koja je patologija i koja je njegova opasnost

Polyhydramnios tijekom trudnoće smatra se patologijom koja se sastoji od pretjerane nakupljanja amnionske tekućine u embrijskom mjehuru.
Patologija trudnoće često dovodi do ozbiljnih posljedica, osobito u odsutnosti rane dijagnoze i prikladnog liječenja.

Postoje dva oblika ove patologije:

 1. Akutni oblik karakterizira brzo i brzo povećanje volumena vode. Veličina trbuha u samo nekoliko dana (ponekad sati) dramatično se povećava, bol se javlja u prepona, u području lumbalne regije. Ovaj je obrazac inherentan za rane uvjete.
 2. Kronični oblik nije tako opasno, stanje zdravlja trudnice je stabilnije, količina amnionske tekućine je iznad norme, ali postupno raste.

Opskrba vodom je puna sljedećih komplikacija:

 • pobačaj zbog ranog ispuštanja vode, preranog rođenja;
 • krvarenje maternice;
 • kršenje funkcija posteljice;
 • kasna toksikoza, što predstavlja rizik za život majke;
 • prekomjerna aktivnost fetusa može dovesti do pogrešnog položaja: umjesto poprečne - zdjelice;
 • komplikacija rada zbog prekomjernog istezanja maternice.

Ništa manje opasno je suprotna patologija - nedostatak vode u prvom i trećem tromjesečju.

Ono što je uzrokovalo polihidramnoze tijekom razdoblja nošenja

Razlozi koji dovode do polihidramnija nisu dobro razumjeli. Među mogućim uzrocima povećane akumulacije vode, postoji nekoliko čimbenika:

Činitelji majke:

 1. Dijabetes melitus, kronična bolest bubrega, poremećaji kardiovaskularnog sustava.
 2. Infekcije, uključujući citomegalovirus, toksoplazmoza, herpes, rubeola.
 3. Ginekološka patologija, bolesti reproduktivnog sustava.

Patologije koje se javljaju tijekom trudnoće: prisutnost Rh-sukoba, preeklampsije, niski hemoglobin.

Čimbenici koji proizlaze iz abnormalnosti fetusa: kromosomske bolesti, kongenitalne anomalije

Simptomi bolesti

Kada polihidramnios trudna žena doživljava česte bolesti, opće slabosti. Uočeno je česte oticanje nogu, redovita bol u trbuhu, osjećaj slabosti, česte promjene u položaju fetusa, visoki krvni tlak. Volumen abdomen je 100-120 cm ili više. Istodobno, na abdomenu pojavljuju se duboke stezne oznake.

Zbog povećanja maternice, koja se zbog visokog pritiska na dijafragmu pojavljuje kratkoća daha, oštar puls se ubrzava. U ležećem položaju (na leđima) mogu se vidjeti u budućnosti majci: zujanje u ušima, osjećaj vrtoglavice, leti pred očima, čula mljackanje u želucu dok hodaju.

Specifičnost rada u polihidramnima - je li potreban carski rez, postoji li rizik prijevremenog isporuke?

Vjerojatnost komplikacija u porodu s visokom vodom je velika, ali ne biste trebali previše brinuti - liječnici će poduzeti sve moguće mjere kako bi spriječile komplikacije ili ih minimizirale. Trudnica koja slijedi preporuke liječnika i ima pozitivan stav će izbjeći mnoge probleme vezane uz visoku hidrataciju.

U slučaju kada polihidramnion dobije ozbiljnu formu, liječnik koristi preuranjeno stimuliranje rada, u prisutnosti kongenitalnih anomalija - pobačaja.
Liječnik odluči izvršiti carski rez 2-3 tromjesečju ako je rizik od komplikacija značajan. Prirodni porođaj s viškom amnionske tekućine popunjen je komplikacijama.

Oni provode iskusni opstetričari u određenom uzorku:

 1. Umjetna disekcija fetalnog mjehura (lateralna punkcija). U tom slučaju liječnik kontrolira brzinu vode. Kako bi zaštitili majku i dijete od gubitka pupčane vrpce i drugih dijelova tijela potonjeg.
 2. Uz hitnu potrebu za poticanjem rada, pričekajte 2 sata od trenutka ispuštanja amnionske tekućine (kako bi se spriječio abrupcija placente zbog lijekova).
 3. Tijekom rada, lijekovi se koriste za poboljšanje kontraktilne sposobnosti maternice.

Djeca rođena na takvom rođenju pod nadzorom su neonatologa (jedinica intenzivne skrbi).

Liječenje za polihidramnoze

Učinkovitost liječenja izravno ovisi o točnosti određivanja uzroka razvoja anomalije i njihova uklanjanja.

Kako bi se utvrdili uzroci, liječnik propisuje preglede:

 • za prisutnost intrauterine infekcije (test krvi);
 • za spolno prenosive infekcije: mikoplazma, klamidija, ureaplazma (test krvi, test za infekcije);
 • kardiotokografija za procjenu općeg stanja djeteta
 • istraživanje krvnih žila, stanje maternice, pupak (ultrazvuk i doppler sonografija)
 • u testu krvi za antitijela Rhesus-conflict
 • na razini šećera (krvni test)

U nedostatku abnormalnosti u razvoju fetusa, liječenje ovisi o trajanju trudnoće, uzroku pretjerane nakupljanja amnionske tekućine, količini. Blaga ili umjerena polihidraemija omogućuju produljenje trudnoće u fiziološke uvjete. Istodobno, trudnica s patologijom treba stalno promatranje, što je moguće u bolnici.

Medicinski stručnjaci obavljaju CTG, krvni tlak i kontrolu tjelesne težine (dnevno), ultrazvuk i Dopplerova sonografija (tjedno). U slučaju teške patologije potrebno je prerano raditi zbog povećane srčane pulmonalne insuficijencije.

U slučaju majke i bebe Rh inkompatibilnosti, daje injekciju imunoglobulina (oko 28 tjedana). Ako postoji amniocenteza (injekcija u embrionalnu membranu) ili slične postupke, primjenjuje se injekcija anti-rhesus imunoglobulina (7. mjesec). Sekundarni imunoglobulinski pricks u roku od tri dana nakon rođenja, kada utvrđivanje krvi novorođenče kao Rh-pozitivne. Svrha injekcije anti-rhesus imunoglobulina je spriječiti stvaranje antitijela na Rh faktor, što će rezultirati da neće biti komplikacija tijekom sljedećih trudnoća.

Terapeutski učinak ne utječe na sve intrauterine infekcije. Liječenje antibioticima propisano je u izuzetnim slučajevima. Da bi se povećala imunosna otpornost patogena, imunoglobulini se mogu propisati. Metode liječenja se biraju ovisno o vrsti patogena i pojmu.

U liječenju intrauterinih infekcija koristite:

 • imunoterapija (ubrizgavanje polivalentnih imunoglobulina, imunomodulatora);
 • antivirusna terapija (aciklovir);
 • antibakterijska terapija (širok spektar antibiotika: aminoglikozidi, cefalosporini, karbapenemi);
 • posindromnuyu terapiju za obustavljanje tijeka hepatitisa, hemoragijskog sindroma, miokarditisa, upale pluća.

U slučaju kada su uzroci hidramnion nejasan praksi „univerzalni skup”: multi-vitamina (posebno vitamina grupe B, C, E), diuretici, priprema normalizaciji maternice-posteljice i fetusa protok krvi (tokoliza - Magne-B6 ginipral, Partusisten, Aktovegin ), magnezijevim pripravcima, posebnom prehrambenom hranom.
Terapeutski tečaj za polihidramnoze usmjeren je na smanjenje volumena amnionske tekućine.

Kao rezultat toga, očekuje se maksimalno poboljšanje stanja djeteta i majke. Ako je moguće smanjiti volumen amnionske tekućine i stabilizirati stanje fetusa, trudnoća se produžuje do 37-38 tjedana. Ako se ne promatra trend prema poboljšanju, žena je spremna za ranu isporuku.

Utjecaj polihidramnija na stanje majke i bebe

Zbog višak tekućine moguće je brojne komplikacije:

 1. Hipoksija (nedostatak kisika). Postoji opasnost za život bebe.
 2. Pogrešno mjesto. U 6-6,5% žena, fetus skreće poprečno ili koso.
 3. Ubacivanje pupčane vrpce oko fetusa. Opasno je gušiti dijete tijekom porođaja.
 4. Fetalna infekcija.
 5. Oštećenje središnjeg živčanog sustava i gastrointestinalnog trakta. Dijete će se roditi, ali može imati ozbiljne probleme s važnim organima i sustavima. Moguće su teške malformacije.
 6. Gubitak dijelova djeteta tijekom poroda (ručke, noge, pupak).

U žena s mokrom trudnoćom moguća su sljedeća komplikacija:

 • spontani pobačaj;
 • preeklampsija (kasna toksikoza) uzrokuje nedostatak vode u tijelu i hipoksija fetusa;
 • krvarenje maternice;
 • abnormalno opskrba krvlju fetusu, povezana s patologijom posteljice (placentalna insuficijencija).

Rezultat je hipoksija fetusa, koja prvenstveno utječe na mozak djeteta. Na pozadini razvoja neuroloških bolesti (cerebralna paraliza, oligophrenija i dr.).

Ako ne vidite liječnika i na vrijeme ne primijetite polihidramnije, ozbiljne posljedice su neizbježne.

Komentari stručnjaka u ovom videozapisu:

Sprječavanje polihidramina

Polyhydramnios je ozbiljna patologija uzrokovana abnormalnostima tijekom trudnoće.

Kako bi se spriječile anomalije, potrebno je poduzeti preventivne mjere: podvrgavati se svim potrebnim pregledima kako bi se vremenom identificirali uzroci koji pridonose razvoju polihidramina.

Osim toga, preporuča se slijediti određenu prehranu, koristiti potrebnu količinu vode, potrošiti dovoljno vremena na svježem zraku, hodati pješice.

A najvažnija stvar je ne prekršiti preporuke liječnika koji promatraju trudnoću, uzimaju propisane lijekove, dijagnosticiraju se na vrijeme. Patologija pronađena u početnoj fazi tretira se lakšim, učinkovitije, bez štete zdravlju majke i djeteta.

Najbolja prevencija polihidramnija je planirana trudnoća. Ankete provedene prije nego što ostanu trudne, pomažu otkriti abnormalnosti, čimbenike rizika, provoditi odgovarajuću terapiju. Tijekom cijelog razdoblja žena treba redovito prisustvovati medicinskim pregledima, prijaviti sve promjene u svom zdravstvenom stanju i provesti sve planirane preglede.

Važno je održavati zdrav stil života, pravilnu prehranu, hodati na svježem zraku, uravnotežiti opterećenje. Prije uporabe lijekova trebate se posavjetovati s liječnikom.

zaključak

Nemoguće je osigurati sebe za 100% polihidramnija kod nošenja djeteta. Međutim, kako bi se izbjegla pretjerana akumulacija, poželjno je pripremiti se za predviđanje bebe unaprijed. Prije planirane trudnoće potrebno je provesti studije koje preporučuje liječnik, identificirati čimbenike rizika i provesti odgovarajuće liječenje.

Tijekom trudnoće potrebno je sustavno pratiti liječnik, izvijestiti o različitim promjenama u dobrobiti, pravodobno podvrgnuti zakazanim pregledima. Posebno vrijedno za ovo razdoblje je uravnotežena prehrana, ispravan stil života, boravak na svježem zraku, pametan red rad i odmor.

Je li to stvarno opasno tijekom trudnoće

Patologija u ginekologiji naziva se patologija koja se javlja u trudnoj ženi na pozadini prekomjerne akumulacije amnionske tekućine. U Rusiji je ta dijagnoza nastala kad količina amnionske tekućine premašuje 1500 ml, au stranim zemljama volumen iznad 2000 ml smatra kritičnim. Opasnost od ove patologije u kasnoj trudnoći je rizik od prijevremenog poroaja i krvarenja tijekom rada.

Pročitajte u ovom članku.

Uzroci polihidramnija tijekom trudnoće

Amnionska tekućina ima značajnu ulogu u pružanju udobne životne sredine za nerođeno dijete. Zahvaljujući amnionskoj tekućini, fetus prima potrebni prostor za kretanje, nije ometan vanjskim šumom, promjenama temperature i zaštićen od opasnosti od mehaničkog udara.

Osim toga, ova tekućina je uključena u proces prehrane i razmjene plina u nerođenog djeteta, kao i za održavanje normalnih hormonskih razina i stvaranje tjelesnih obrana.

Posebno važna amnionska tekućina stječe se tijekom razdoblja neposredne pripreme za porođaj u posljednjim tjednima trudnoće, jer oni pružaju normalni protok krvi u pupčanu vrpcu, čime se štiti od kompresije tijekom povećanja opterećenja.

Unatoč nedvojbenoj važnosti amnionske tekućine za normalni razvoj fetusa, njihova prekomjerna količina obiluje značajnim rizikom za majku i nerođeno dijete. Polihydramnios se može dijagnosticirati u bilo kojoj gestacijskoj dobi, ali predstavlja najveću opasnost posljednjih mjeseci. Obično se takvo stanje javlja u pozadini postojećih zdravstvenih problema u trudnici i zahtijeva posebnu pažnju medicinske struke.

Glavni uzroci pretjerane formiranja amnionske tekućine su:

 • problemi s kardiovaskularnim sustavom;
 • bolesti bubrega i drugih organa urogenitalnog sustava, na primjer, pijelonefritis, cistitis, kolitis i drugi;
 • Patologije endokrinog sustava, posebice, dijabetes melitus je jedan od prvih u smislu učestalosti izazivanja razvoja polihidramnija u kasnim razdobljima;
 • upalne bolesti različitih organa infektivne etiologije, a to mogu biti ne samo bolesti urogenitalnog sustava, već i virusne infekcije respiratornog trakta ili bakterijske štete gastrointestinalnog trakta;
 • trudnoća, u kojoj postoji Rh-sukob između majke i djeteta i nastupa hemolitička bolest;
 • gestacije blizanaca ili vrlo velikog fetusa, razvoj sindroma fetofelskih transfuzija krvi;
 • problemi u razvoju djeteta, na primjer, s ekskretornim sustavom ili refleksom za gutanje, kao i fetalnim hidrocefalusom, cijepanje gornje usnice ili nepca.

Unatoč takvoj opsežnoj listi čimbenika koji su dokazani razlog za stvaranje polihidramina, u više od polovice slučajeva, priroda procesa pojavljivanja višak amnionske tekućine ostaje neobjašnjena.

Višestruka voda zahtijeva prisilno liječenje, a najčešće se provodi u bolnici.

I ovdje više o hematoma u maternici tijekom trudnoće.

Vrste polihidramina

U medicini postoji nekoliko klasifikacija ove patologije trudnoće: može se razlikovati u težini, prirodi tečaja, uzrocima pojavljivanja i utjecaju na zdravstvene pokazatelje žene. Najprikladnija je podjela polihidramike u akutne, kronične i umjerene faze.

akutan

Ovu vrstu bolesti karakterizira oštra pojava i brzo povećanje količine amnionske tekućine. Ovaj oblik patologije je vrlo opasan i za majku i za fetus, jer može dovesti do prijevremenog porođaja i uzrokovati teške kongenitalne bolesti u djeteta. U najtežim slučajevima, akutni polihidramniosi mogu dovesti do smrti fetusa.

kroničan

Ovaj oblik polihidramnija obično se javlja sredinom trećeg trimestra trudnoće i nastavlja bez izraženih simptoma. Kronični polihidramniosi su najpovoljnija opcija za tijek bolesti, budući da je rizik od prijevremenog porođaja u ovom slučaju malo vjerojatan, a uz pravilnu medicinsku pomoć, žena ima svaku mogućnost da rodi pravodobno.

Kronični polihidramniosi ne uzrokuju nikakve pritužbe ženi i najčešće se slučajno dijagnosticira tijekom rutinskog pregleda ultrazvuka.

umjeren

Ova vrsta polihidramnija često se javlja i ne smatra se patologijom, jer nije rezultat bilo kakvih zdravstvenih problema u budućoj majci.

Simptomi patologije u kasnijim fazama

Kliničke manifestacije akutnih i kroničnih polihidramnija značajno se razlikuju.

Akutni polihidramniosi su vrlo rijetki u medicinskoj praksi. Razvoj patologije može se dogoditi doslovce u roku od nekoliko sati, a njezini se simptomi očituju prvenstveno oštrim povećanjem veličine trbuha. Na pregledu liječnik može otkriti visoki ton zidova maternice i brzo rastuću amnionsku tekućinu.

Žena se žali na oštrim bolovima reznog karaktera u abdomenu, prepona koja zrači na lumbalnu regiju. Trudnica ima teške kratkoće daha, a to određuje oticanje prednjeg zida peritoneuma. Prilikom slušanja fetalnog otkucaja srca, ginekolog dijagnosticira skoro potpunu odsutnost srčanog ritma, budući da ga prigušuje velika količina tekućine. Također postaje teško odrediti oblik fetusa.

Simptomi kroničnih polihidramina potpuno su različiti:

 • količina amnionske tekućine se postepeno povećava tijekom cijelog razdoblja rasne dobi;
 • prvi se simptomi pojavljuju najčešće samo u posljednjim tjednima trudnoće;
 • opseg abdomena znatno premašuje normu;
 • na koži trbuha pojavljuju se brojni strija;
 • ginekološki pregled otkriva nekonzistentnu visinu stanja maternice;
 • žena žali na bol u lumbalnoj regiji, koju pogoršava kretanje fetusa;
 • maternica je stalno u dobrom stanju;
 • opća slabost tijela, umor, aritmija, tahikardija, kratkoća daha;
 • česte mokrenje i pokret crijeva;
 • varikozne vene donjih ekstremiteta;
 • lagano prigušeno otkucaje srca fetusa.

Često je klinički simbol polihidramnija inverzija fetusa i njegovo prihvaćanje abnormalnog fiziološkog položaja, na primjer, stražnjicu.

Posljedice, što je opasno za majku i dijete

Hidramnion u kasnoj trudnoći, a posebno se javlja u akutnom obliku, to je izravna prijetnja za zdravlje i život nerođenog djeteta, jer ovo stanje može izazvati prijevremeni porod i izazvati razvoj fetusa fetalnih patologija, često nespojive sa životom.

Kroničnim tijekom patologije, rizik za zdravlje majke i nerođenog djeteta nije tako značajan, ali u nekim se slučajevima mogu pojaviti sljedeće komplikacije kod žena:

 • prijevremena dostava;
 • dehidracija zbog produljenog povraćanja;
 • repozicioniranje fetusa;
 • nedovoljna opskrba kisikom fetusu;
 • patološki razvoj unutarnjih organa fetusa;
 • placenta previa i nerazlučivanje nakon porođaja;
 • teški krvarenje tijekom poroda;
 • razvoj ženskog srca i plućne insuficijencije;
 • slabost rada.

Kako bi se izbjegle opasne posljedice kronične visoke vode, žena u posljednjim tjednima trudnoće treba biti pod stalnim medicinskim nadzorom i strogo slijediti sve preporuke.

Pogledajte video o opasnostima trudnoće:

Stanje dijagnostike

Ako sumnjate na polihidramnije, liječnik mora propisati ultrazvuk kako bi odredio amnionski indeks, koji je 77-278 ml tekućine u posljednjem tromjesečju trudnoće. Ako je žena u posljednjim tjednima ovog pokazatelja iznad gornje granične vrijednosti, ona se prikazuje bolničko liječenje čak i ako nema pritužbi zbog lošeg zdravlja.

Također, uz pomoć ultrazvuka, provodi se mjerenje najvećeg džepa amnionske tekućine, s pokazateljem većim od 8 cm, napravljena je dijagnoza polihidramnacije.

Da bi se precizna dijagnoza i određivanje režima liječenja potrebno je provesti sljedeće studije:

 • test probiranja kako bi se utvrdilo koliko dobro tijelo apsorbira glukozu kako bi se uklonilo ili potvrdilo gestacijski dijabetes;
 • napredni biokemijski test krvi za otkrivanje prisutnosti upalnog procesa infektivne etiologije;
 • amniocentezu, radi utvrđivanja statusa fetusa iz otpadnih proizvoda nerođenog djeteta na temelju rezultata analize amnionske tekućine;
 • mapiranje tipkanja kako bi se utvrdile moguće genetske abnormalnosti u fetusu.

U nekim slučajevima je propisana kardiotokografija kako bi se razjasnila dijagnoza.

Liječenje polihidramnija u kasnim razdobljima

Terapija bi trebala biti provedena u bolnici, jer u posebno teškim slučajevima žena može biti hitno prestanak trudnoće putem carskog reza.

Ako je moguće spremiti trudnoću do propisanih vremena, propisana je složena obrada ovisno o uzrocima patologije, stupnju polihidramina i općem zdravlju žene.

U najčešćim slučajevima terapijske mjere se svode na imenovanje sljedećih lijekova:

 • B vitamina, tokoferola i vitamina C;
 • diuretici, na primjer, furosemid ili Veroshpiron;
 • antibakterijska sredstva nakon detekcije patogena, obično se propisuju antibiotici širokog spektra, kao što je rovamicin;
 • Da bi se poboljšao protok krvotoka, propisuje se takva sredstva kao što su Curantil, Trental ili magnezijevi pripravci.

Ako liječnici sumnjaju na rizik od rupture maternice, provodi se postupak amniocenteze, u kojem se malom količinom amnionske tekućine izvuče iz fetalnog mjehura pomoću posebne igle. Takvu operaciju može se primijeniti samo u ekstremnim slučajevima, budući da je povezana s rizikom od ozbiljnih komplikacija.

Kako su rođenja

S polihidramnozima posljednjih tjedana trudnoće žena bi trebala provesti u bolnici. Mora biti spremna za činjenicu da se u svakom trenutku može pojaviti ruptura membrane fetusa i započinje prijevremeni rad. U ovom slučaju, amnionska tekućina se izlijeva vrlo naglo, što može uzrokovati ispuštanje pupčane vrpce ili ručke ili noge djeteta. Posljedica oštrog izlijevanja amnionske tekućine može biti slaba radna aktivnost ili potpuno odsutnost kontrakcija.

Komplikacija porođaja s polihidramnozima može biti placentalna abrupcija, koja može nastati uslijed jakog istezanja maternice. Ovo stanje obično prati teška krvarenja. Druga komplikacija može biti stražnjica ili poprečna pozicija fetusa, koja se uvelike utezi tijekom porođaja.

Da bi se spriječio oštar izlijevanje amnionske tekućine, u nekim slučajevima se pokazalo da bučenje fetalnog mjehura stimulira rad. Nakon amniotomije, tekućina izlazi u tanku struju, a maternica počinje s kontrakcijom.

I ovdje više o edemu tijekom trudnoće u kasnijim razdobljima.

Zaključno, treba reći da ako žena ima bolesti u visokorizičnoj skupini tijekom razdoblja pripreme za začeće, mora se podvrgnuti potpunom pregledu i liječenju svih postojećih bolesti.

Važan čimbenik u prevenciji polihidramnija u kasnim razdobljima je zdrav stil života koji sprečava razvoj dijabetesa i drugih endokrine patologije. Također morate pažljivo pratiti vašu težinu tijekom trudnoće i podvrgnuti redovitim pregledima sa svojim liječnikom.

Rehidracija tijekom trudnoće je ozbiljna patologija koja zahtijeva liječenje

Amnionska tekućina je jedan od jamaca uobičajenog razvoja i života djeteta u maternici. To je zaštita od vanjskih utjecaja, to je ugodno okruženje za slobodu kretanja embrija, jedan je od sudionika u metabolizmu, dio je mehanizma za zaštitu pupčane vrpce od preopterećenja. Stupanj amnionske tekućine u svakom je pojasu drugačija, ali ako za 37-38 tjedana prelazi granicu od 1,5 litara, dolazi do dijagnoze polihidramnoziteta.

Uzroci bolesti

Točni uzroci polihidramnija nisu identificirani do sada. No postoje kategorije žena koje najviše pogođuju ova bolest. To ne znači da će nužno nastati, ali rizik je još uvijek visok za sljedeću skupinu trudnica:

 • žene s bubrezima
 • žene s dijabetesom
 • žene s bolestima kardiovaskularnog sustava
 • trudna s infektivnim bolestima
 • trudnice s rhesus sukobima majke i bebe
 • trudni blizanci (više fetusa)
 • trudna s velikim fetusom

Kao i uzroci polihidramnija mogu biti:

 • fetalne malformacije
 • smanjena funkcija izlučivanja fetusa
 • smanjena funkcija gutanja u fetusu

Definicija trudnoće s natrijom: u ovom članku postoji nekoliko načina.

Simptomi bolesti

Simptomi ovise o vrsti polihidramnija.

U akutnim polihidramnima (što je rijetko), trudnica doživljava snažnu bol u perineumu i donjem dijelu leđa. U tom slučaju, žena može povećati krvni tlak. Količina vode se brzo povećava, tako da trudna majka osjeća tjeskobu u abdomenu i nelagodu i primjećuje brzo povećanje veličine trbuha.

U kroničnim polihidramnozima, simptomi nisu tako vidljivi: trbuh se povećava postupno, a žena se prilagođava nekim bolestima, bez da im daje veliku važnost. No, polihidramniosi su znak patologije u ženskom tijelu, zahtijeva obavezno liječenje.

Znakovi bolesti

Ipak, izdvajamo nekoliko znakova polihidramnija, koji gotovo uvijek ukazuju na prisutnost bolesti:

 • Leg edem
 • Slabost i slabost
 • Pomanjkanje daha
 • Pojačani trbuh pokrivanje sa strijama
 • Bol i težina u želucu
 • Rapid puls
 • Očistite gutljaj u abdomenu

Vrste bolesti

Postoje akutni i kronični polihidramniosi.

Akutni oblik bolesti karakterizira oštar porast amnionske tekućine i to je stvarno opasno. Ovaj oblik polihidramnija može se razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Ako se volumen trbuha uvelike povećava, to ukazuje na razvoj akutnog oblika polihidramnija.

Kronični oblik polihidramnoze karakterizira umjereno povećanje amnionske tekućine (amnionska tekućina). Znakovi ovog oblika bolesti nisu tako očiti, stoga je često problematično dijagnosticirati bolest. Trudnice smatraju neku nelagodu kao normu, pa bi bilo vrijedno reći o bolestima liječniku tako da je liječenje pravodobno.

Ovaj članak sadrži popis stvari za novorođenče u jesen. Što je potrebno i što se može učiniti bez njega?

"Duphalac" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena. U ovom članku.

Što je opasno polihidramnije tijekom trudnoće?

Za mamu
Za žensko tijelo, polihidramniosi su ispunjeni:

 • najjača toksikoza
 • dehidracija
 • krvarenje
 • kasna gestoza

Za bebu
Bolest može uzrokovati:

 • prsni / poprečni previa dijete
 • razvoj placentne insuficijencije (beba nema kisika i hranjivih tvari iz majčine placente)
 • retardacija rasta djece
 • oštećenje živčanog sustava
 • smanjenje imuniteta fetusa

Dijagnoza bolesti

Potrebne analize i ispiti
Proučavanje maternice omogućuje vam dijagnosticiranje polihidrama: maternica povećana tijekom vremena, elastična i napeta govori o bolesti. Osjećajući se, liječnik opazi svoj oblik zaobljenog ili bačvastog oblika.

Također, u slučaju puno vode, fetus je vrlo pokretan - stalno mijenja položaj.

Pomoću ultrazvučne dijagnoze potvrđuje se CTG nužno radi procjene stanja djeteta.

Također se provodi krvni test za otkrivanje intrauterine infekcije.

Liječenje i prevencija polihidramnage tijekom trudnoće

Za blagu polivodoterapiju propisano je liječenje, koje se provodi na izvanbolničkoj osnovi.

U slučaju umjerene dijareje, trudnica je hospitalizirana, pod liječničkim nadzorom u bolnici, uzima određene uređaje (antibiotike, vitamine, diuretike). U pravilu, u ovom slučaju, trudnoća se dovodi do logičnog kraja - porođaj ne stimulira.

S teškim stupnjem polihidramnija, liječnik donosi odluku o hitnoj dostavi, jer su zdravlje i život majke i djeteta ozbiljno ugroženi. Ako termin i dalje ne dopušta rađanje, trudnica je propisana puštanje amnionske tekućine (postupak koji zahtijeva veliku pažnju).

Preventivne mjere koje mogu znatno smanjiti rizik pojave polihidramina su jednostavne, općenito stvari:

 • strogo pridržavanje svih recepata, pravovremeni završetak svih ispita
 • planinarenje na svježem zraku
 • pravilnu prehranu i unos tekućine
 • otići liječniku ako postoje sumnjivi simptomi

Što znači gubitak težine tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Na rupture perineuma tijekom porođaja može se naći u ovom članku.

Značajke trudnoće i porođaja u slučaju polihidramnija

Ako je liječnik prepoznao polihidramnije u trudnica, bit će dodijeljena dodatnim studijama koje će isključiti nepravilnosti fetusa. Morat ćete obići liječnika češće, kao i na ultrazvuku, kao i češće ćete morati proći određene testove.

Često se zahtijeva bolničko liječenje, često trudni moraju biti u bolnici do rođenja. Ali sve su to razumne mjere opreza jer patologija nije nimalo bezopasna.

Komplikacije porođaja s polihidramnima, nažalost, također nisu tako rijetke. Razdoblje oporavka također može trajati dulje. U 22% slučajeva kod trudnica s visokom vodom postoji slaba radna aktivnost. Masivno krvarenje je još jedna prijetnja uzrokovana tom patologijom.

No, ne biste trebali raditi na najgore - liječnici će učiniti sve što je moguće kako bi se smanjili rizici. Disciplinirana trudnica, koja ima za cilj najveći doprinos, ima visoku šansu za dobivanje.

Umjesto zaključka

Dakle, polihidramnija je ozbiljna patologija trudnoće. 5 teza o ovoj bolesti:

1. Postoje dvije vrste polihidramina: akutni i kronični. Prva je najopasnija komplikacija, u većini slučajeva završava s hitnim isporukama.

2. Liječnici nisu identificirali prave uzroke polihidramnija, ali postoje žene koje su najosjetljivije na ovu bolest.

3. Čak i neka nelagoda (bol u donjem dijelu leđa, u perineumu), slabost, kratkoća daha i brz puls trebaju biti razlog za izvanredan tretman liječniku.

4. Blaga voda se tretira na izvanbolničkoj osnovi, od umjerene težine - stacionarni, akutni polihidramniosi zahtijevaju kardinalne mjere (porođaj, oslobađanje amnionske tekućine).

5. Što se prije otkrije polihidramid, to je lakše kontrolirati i liječiti.

Što bi trebalo biti debljanje tijekom trudnoće? Ovdje su preporuke liječnika.

O prevenciji ruptura tijekom rada može se naći u ovom članku.

hidramnion

Autor članka je AV Sozinova, praktični opstetričar-ginekolog. Profesionalno iskustvo od 2001.

Fetus je okružen amnionskom tekućinom, čiji volumen varira tijekom trudnoće (što je duže razdoblje trudnoće, to više postaje amnionska tekućina).

Patologija amnionske tekućine, u kojoj postoji višak, pa čak i pretjerano, naziva se više vrsta. Dakle, do kraja trudnoće (37-38 tjedana) količina vode ne smije biti veća od 1,5 litara.

razlozi

Razlozi koji dovode do polihidramnija nisu dobro razumjeli. Konvencionalno, one se mogu podijeliti u nekoliko skupina:

Maternalni uzroci

Prije svega, ta skupina uključuje kronične bolesti neke žene.

Dijabetes u 25% slučajeva uzrokuje visoku hidrataciju tijekom trudnoće. Također uključuje kronične bolesti kardiovaskularnih i urinarnih sustava (glomerulonefritis i pijelonefritis, hipertenzija, oštećenja srca).

Kronične ili akutne infekcije igraju važnu ulogu u razvoju polihidramnija. Posebno oni koji su u skupini TORCH infekcija (rubeola, herpes, citomegalovirus, toksoplazmoza).

Osim toga, bolesti uzroka genitalija (fibroids maternice, endometrioza, kronična upala maternice i dodavanja) također služe kao uzrok povećanja volumena amnionske tekućine.

Uzroci abnormalnosti fetusa

Prije svega, to su kongenitalne anomalije razvoja i kromosomske bolesti (anencefalija, patologija leđne moždine i urinarnog sustava, neoplastični procesi i drugi).

Također, polihidramniosi se razvijaju tijekom višestrukih trudnoća ili velikih veličina fetusa.

Čimbenici zbog patologije trudnoće

Ova skupina uključuje: različite patologije posteljice (tumori pedijatrijskog mjesta), preeklampsiju (oštećenje zidova krvnih žila i povećanje njihove propusnosti), smanjeni hemoglobin, Rh-konfliktna trudnoća.

Također su pronađeni idiopatski polihidramni, čiji se uzrok nije mogao utvrditi.

dijagnostika

Dijagnoza polihidramnija uključuje fizički pregled i dodatne metode istraživanja:

Fizički pregled

Prilikom mjerenja opsega trbuha i visine dna maternice određena je njihova značajna veličina, veća od karakteristika karakterističnih za ovu gestacijsku dob. To je osobito vidljivo s redovitim promatranjem trudnice. Palpacija maternice otkriva svoju napetost i prekomjernu pokretljivost embrija.

Tablica: visina stanja dna maternice i opsega abdomena tjedno trudnoće

Prilikom slušanja otkucaja srca fetusa, određeni su prigušeni ili gluhi zvukovi srca.

U slučaju vaginalnog ispitivanja žene u radu, intenzivan fetalni mjehur može se otkriti čak i izvan kontrakcije.

Instrumentalno ispitivanje

"Zlatni standard" za određivanje količine amnionske tekućine je izračun indeksa amnionske tekućine (IAG) tijekom ultrazvuka.

Polihydramnios je dijagnosticiran s povećanjem IAG i veličinom najvećeg džepa amnionske tekućine 8 cm i više. Međutim, ultrazvuk bi trebao biti proveden u dinamici (više puta).

Tjedno amniotski indeks fluida

 • 16 tjedana - 73-201mm (121 mm u prosjeku);
 • 17 tjedana - 77-211 mm (prosječno 127 mm);
 • 18 tjedana - 80-220 mm (prosječno 133 mm);
 • 19 tjedana - 83-230mm (137mm u prosjeku);
 • 20 tjedana - 86-230 mm (u prosjeku 141 mm);
 • 21 tjedan - 88-233 mm (u prosjeku 143 mm);
 • 22 tjedna - 89-235 mm (prosječno 145 mm);
 • 23 tjedna - 90-237mm (prosječno 146 mm);
 • 24 tjedna - 90-238 mm (prosječno 147 mm);
 • 25 tjedana - 89-240 mm (prosječno 147 mm);
 • 26 tjedana - 89-242 mm (prosječno 147 mm);
 • 27 tjedana - 85-245 mm (prosječno 156 mm);
 • 28 tjedana - 86-249 mm (prosječno 146 mm);
 • 29 tjedana - 84-254 mm (145 mm u prosjeku);
 • 30 tjedana - 82-258 mm (145 mm u prosjeku);
 • Tjedan 31 - 79-263 mm (prosječno 144 mm);
 • 32 tjedna - 77-269 mm (prosječno 144 mm);
 • 33 tjedna - 74-274 mm (143 mm u prosjeku);
 • 34 tjedna - 72-278 mm (142 mm u prosjeku);
 • 35 tjedana - 70-279 mm (u prosjeku 140 mm);
 • 36 tjedana - 68-279 mm (prosječno 138 mm);
 • 37 tjedana - 66-275 mm (u prosjeku 135 mm);
 • 38 tjedana - 65-269 mm (prosječno 132 mm);
 • 39 tjedana - 64-255 mm (prosječno 127 mm);
 • 40 tjedana - 63-240 mm (123 mm u prosjeku);
 • Tjedan 41 - 63-216 mm (116 mm u prosjeku);
 • 42 tjedna - 63-192mm (110mm u prosjeku).

Laboratorijska ispitivanja

Dodatno se dodjeljuju laboratorijske metode istraživanja

 • krv za Rh i protutijela
 • krv za šećer (isključiti gestacijski dijabetes melitus),
 • PCR za identifikaciju patogena TORCH infekcija.

Kardiotokografija (CTG) i dopplerometrija

Radi procjene stanja fetusa, provodi se kardiotokografija (instrumentalno slušanje fetalnog srčanog ritma) i dopplerometrija (proučavanje protoka krvi u fetalnoj, pupčani i maternici).

Liječenje Liječenje

Liječenje višak amnionske tekućine usmjereno je na otklanjanje uzroka. U slučaju otkrivanja hiperglikemije (visoki šećer u krvi), liječenje je usmjereno na normalizaciju njegove razine. U slučaju otkrivanja Rhesus senzibilizacije trudna, provodi se odgovarajuća terapija (liječenje ili sprječavanje hemolitičke bolesti fetusa).

Kada se u fetusu otkrije intrauterine malformacije, koje su dovele do razvoja polihidramina i koje nisu kompatibilne sa životom djeteta, trudnoća se prekida zbog medicinskih razloga.

Umjereni stupanj polihidramnija otkriven u trećem trimetru je indikacija za daljnje produljenje tijekom liječenja placentalne insuficijencije (poboljšanje uteroplacentalnog protoka krvi).

Kada su propisani umjereni polihidramniosi:

 • tocolytics (dilatiranje maternice i smanjenje tonusa maternice): partusisten, gynipral;
 • antispasmodici: papaverin, ne-spa, magnezija;
 • antiplateletni agensi (poboljšavaju reologiju ili fluidnost krvi): trental, zvonjenja;
 • vitamini (askorbinska kiselina, B skupine, tokoferol kao antioksidans);
 • Actovegin (poboljšava apsorpciju glukoze i kisika).

Kada se otkrije intrauterinska infekcija, propisuje se etiotropna terapija (lijekovi koji su štetni za patogene infekcije): makrolidni antibiotici (eritromicin, josamicin), antivirusni ili anti-candidiasis.

Ako se nakon 28. tjedna trudnoće dijagnosticiraju akutni polihidramniosi ili teški stupanj polihidramnija, liječenje se provodi sve dok se ne pojave znakovi sazrijevanja pluća pluća (u ovom slučaju propisani su glukokortikoidi i tenzidi), nakon čega slijedi ranija dostava.

Pokazatelj pobačaja je razdoblje trudnoće manje od 28 tjedana i akutni polihidramniosi.

U nekim slučajevima terapijska amniocenteza je moguća, iako je njegova učinkovitost prilično niska.

Prilikom rođenja, rano otvaranje membrane fetalnog mjehura i pažljivo (pod kontrolom ruke), pokazalo se da njihovo sporo pražnjenje sprječava ispad pupčane petlje. Završetak druge i treće faze rada se primjenjuje intravenozno s uterotonicima (oksitocinom).

Tijek rada i utjecaj polihidramnija na fetus

Polimer ima negativan utjecaj na tijek trudnoće i porođaja.

Često postoji prerana ruptura vode koja uzrokuje prerano rođenje ili prestanak trudnoće u kasnim razdobljima.

Također, polihidramniosi pogoršavaju tijek preeklampsije ili služe kao početna točka u svom razvoju.

U porođaju, zbog pretjeranog izlječenja maternice, slabosti radne snage, rane ili prenatalne rupture vode, hipotonična krvarenja u porodnom i ranom poslije porođajnom razdoblju često se javljaju.

Također je moguće preuranjeno odjeljivanje posteljice, kako tijekom trudnoće tako i poroda.

Za postpartum razdoblje karakterizira subinvolucija (odgođena kontrakcija maternice).

Višestruka voda dovodi do pogrešnog položaja i prezentacije fetusa uslijed povećane motoričke aktivnosti, ekstenzorskog umetanja glave fetusa tijekom poroda.

Također, porođaj može biti kompliciran gubitkom petlje pupkovine i malim dijelovima djeteta. Povećana fetalna aktivnost u prekomjernom uterusu doprinosi zapetljanju kabela, što može dovesti do oštećenja fetoplaznog krvotoka, hipoksije fetusa, pa čak i smrti u porođaju.

Utjecaj polihidramnija na fetus

Višak amnionske tekućine može dovesti do sljedećih posljedica za fetus:

 • smrt fetusa tijekom trudnoće ili porođaja (intrauterinska hipoksija, abortus, gušenja pupčane vrpce);
 • razvoj pneumopatije (neinfektivna plućna bolest) uslijed aspiracijskog sindroma ili intrauterinske infekcije;
 • niska količina rođenja (hypotrophy) zbog intrauterine retardacije rasta;
 • velika veličina fetusa (4 kg ili više) kao rezultat identificirane hiperglikemije.

Neke studije tijekom trudnoće