Liječenje polihidramnage tijekom trudnoće

Hrana

Kada je riječ o liječenju, trudnica, u pravilu, bez takvog entuzijazma uzima takvu perspektivu. Mnogi od nas radije bez ikakvog lijeka tijekom razdoblja nošenja djeteta. Ali, nažalost, to nije uvijek moguće. Ako je žena razvila polihidramnoze, onda ona ne može bez pomoći liječnika.

Zašto se voda za vrijeme trudnoće mora liječiti?

Amnionska tekućina okružuje dijete tijekom cijelog perioda intrauterinog razvoja. Ne samo da služi kao stanište za nerođeno dijete, već i pruža slobodu kretanja, štiti ga od mogućih mehaničkih oštećenja izvana i općenito održava maleno tijelo u normi. Znanstvenici kažu da amnionska tekućina miris gotovo poput majčinog mlijeka: zato je anđeo koji je upravo rođen, a još uvijek potpuno bespomoćan, točno određuje prisutnost mame.

Tijekom trudnoće količina amnionske tekućine se stalno mijenja. Isprva, oni brzo povećavaju volumen, a naprotiv, tekućina postaje sve manja u odnosu na dijete. Ali uvijek postoji pravilo koje liječnici vode prilikom ispitivanja trudne žene.

Odstupanje od ove norme je niska voda i visoka voda. Potonje nije tako uobičajeno, ali je ispunjeno mnogim opasnostima. Budući da je u velikim količinama amnionske tekućine, dijete je aktivnije u kasnijim fazama, kada bi mu pokreti trebali biti već ograničeni smanjenjem okolnog prostora. U tome nema ničeg dobrog, jer, slobodno padanje, mrvica može uvijati pupčanu vrpcu i više puta.

Preuranjeni fetalni mjehur sprječava lomljenje prerano, što je napunjeno početkom preranog rada. Isporuka tijekom mokre trudnoće je teška, generička aktivnost je slaba, maternica se može pretjerano protezati, što uzrokuje teške krvarenje tijekom porođaja. Postoji rizik od preeklampsije, prijevremenog odjeljivanja posteljice i razvoja placentalne insuficijencije, a postpartum se također javlja kod komplikacija.

Dijete također pati: komplikacije tijekom porođaja otežavaju lako rođenje, posebice, postoji rizik od gušenja u djeteta, inhibicije njenog središnjeg živčanog sustava i gastrointestinalnog trakta. Čak iu razdoblju prenatalnog razvoja, polihidramniji mogu uzrokovati razvoj određenih patologija, kažu liječnici.

Kako se liječi polihidramnage tijekom trudnoće?

Uzroci polhidramnija tijekom trudnoće nisu dovoljno dobro proučeni, ali među vjerojatnim uzrocima liječnici razlikuju dijabetes melitus, rhesus konflikt, nefritis, bolesti kardiovaskularnog sustava, intrauterine infekcije i druge.

Prije početka liječenja polihidramnija tijekom trudnoće, koji je uglavnom bolnički, liječnik mora utvrditi razlog zbog kojeg je razvio. Da bi to učinili, trudnica se šalje na više pregleda (ultrazvuk s dopplerom, CTG, krvni test i premaz za infekciju, au slučaju Rh sukoba - za protutijela).

Zapravo, daljnje taktike ovisit će o uzroku. U slučaju Rhesusovog sukoba, majka i dijete možda trebaju davati imunoglobulin, a intrauterine infekcije liječene su antibioticima. Međutim, valja prepoznati da u gotovo trećini slučajeva uzroci patologije ostaju nejasni. Stoga je tijekom godina razvio "univerzalni" tretman za polihidramnozu tijekom trudnoće. Tipično, kompleks od esencijalnih kod primjene visokih doza uključuje multivitamine (nužno vitamini B, E i C), magnezijev lijek, diuretike, antibiotik širokog spektra, dijetna hrana.

Općenito, liječenje trudnoće s visokom vodom usmjereno je izravno na smanjenje količine amnionske tekućine, kao i na poboljšanje i stabilizaciju stanja bebe. U tom procesu, stanje žene i djeteta treba stalno pratiti stručnjaci.

Gotovo uvijek, liječnici pokušavaju zadržati i produžiti trudnoću u visokoj vodi što je moguće bliže očekivanom datumu rođenja. Ako se, uz poštivanje potrebnih mjera, nema tendencije za poboljšanjem, tada se donosi odluka o ranoj dostavi. U slučajevima gdje nije moguće (na primjer, u ranoj trudnoći), liječnici pribjegavaju uklanjanju određene količine amnionske tekućine probijanjem membrana amnionske tekućine (amniocenteza). Ali to rijetko dolazi do toga.

Određivanje važnosti u liječenju polihydramnage tijekom trudnoće je pravodobno žalbu za pomoć. Stoga ne odgađajte posjet liječniku ako uočite vjerodostojne znakove polihidramaike u sebi: u pozadini opće slabosti, slabosti, kratkog daha i povećanog pulsa, žena primjećuje da se u trbušnom području broj steznih maraka ubrzano povećava, a kad mijenja položaj, osjeća guranje i valjanje vode. Također, ima otekline nogu, postoji bol i težina u abdomenu. Ako primijetite da se količine trbuha povećavaju neposredno pred vašim očima (tijekom dana ili čak sati), uterus se ukrućuje, a prednji abdominalni zid bubri, a zatim govorimo o akutnim polihidramnima, u koje biste trebali odmah otići u bolnicu, a da ne trošite vrijeme dolazak ambulante. Ali u životu takvi se slučajevi rijetko susreću. Budite oprezni, ipak! I neka beba bude dobro!

Kako postupati s visokom vodom tijekom trudnoće

Taktika daljnjeg liječenja ovisi o identificiranom uzroku polihidramnija, ali u trećini slučajeva točan uzrok ostaje neobjašnjiv. U tom slučaju koristite usmjereno poboljšanje djetetova stanja i smanjenje količine amnionske tekućine:

 1. (nužno s vitaminima skupine B, C i E.
 2. uz korištenje širokog spektra lijekova (eritromicin, rotavitsin, dzhozamitsin).
 3. Pripravci za poboljšanje uteroplacentalnog protoka krvi (Curantil, Actovegin).
 4. Pripreme za poboljšanje stanja posteljice.
 5. Terapijska i dijagnostička amniocenteza (usporena izlučivanje do 200 ml amnionske tekućine).

Tijekom liječenja potrebno je stanje žene, fetusa i volumena amnionske tekućine:

 1. Praćenje dnevnog tlaka i krvnog tlaka
 2. Dnevna kardiografija fetusa.
 3. Ultrazvuk, Doppler ultrazvuk svakih 5-7 dana.

Uz smanjenje amnionske tekućine i stabilizaciju fetusa, trudnoća se produžuje do 37-38 tjedana.

Važno Ako tijekom liječenja polihidramnija nema tendencije poboljšanja ili stanje, naprotiv, pogoršava se prikazivanje hitne dostave bez obzira na gestacijsku dob. U većini slučajeva, u odsutnosti drugih kontraindikacija, rad se provodi kroz rodni kanal.

komplikacije

Polihidracija je ozbiljna patologija i može uzrokovati brojne komplikacije tijekom trudnoće i poroda:

 1. Kasno ispuštanje amnionske tekućine, što dovodi do prijevremenog prekida trudnoće.
 2. .
 3. Nepravilna prezentacija i položaj fetusa.
 4. Placentna insuficijencija i hipoksija fetusa, što može dovesti do njegove smrti.
 5. (u slučaju da je visoka voda uzrokovana zaraznim procesom).
 6. tijekom trudnoće, porođaja i postpartum razdoblja.
 7. Prerano odstranjivanje posteljice.
 8. u prvoj i drugoj fazi rada.
 9. (ruke, noge) ili tijekom porođaja.

Trudnoća: kada puno ne znači - dobro

Razvojom suvremene tehnologije liječnici imaju priliku prepoznati i liječiti razne bolesti. To se posebno odnosi na žene koje žele postati majke. Prije brzog razvoja tehničkog napretka, porođaj, poput same trudnoće, bio je nešto od ruskog ruleta: sretan - nije sreća.

Stoga je umro velik broj trudnica i beba. Jedna od najčešćih bolesti tijekom trudnoće smatra se polihidramnozima. Do danas, taj sindrom prijeti četvrtini budućih majki. Stoga je stalni nadzor ginekologa vrlo poželjan.

Poligonizam u trudnica

Što je ovo? Formulacija dijagnoze polihidramina zvuči kao: "ekstremno patološko stanje na pozadini prekomjerne nakupljanja amnionske tekućine". Amnionska tekućina je u stalnom kretanju i redovito ažurira. Uz uobičajeni razvoj trudnoće, njezin volumen do kraja razdoblja ne smije biti veći od 1500 ml. Međutim, u ranoj fazi, može se pojaviti znatan višak volumena amnionske tekućine.

Za izračunavanje norme amnionske tekućine, uobičajeno je koristiti tablicu:

Vrste i opasnosti od polihidrama tijekom trudnoće

Ponavljanje tijekom trudnoće može dovesti do poremećaja placente, zaraze rodnog kanala, razvojnih poteškoća. Prekomjerno nakupljanje tekućine dovodi do stalne napetosti maternice, što može uzrokovati pobačaj. Također, visoka voda u trudnica sprečava ispravno mjesto fetusa.

Rana dijagnoza akutnog oblika bolesti. Ovo je oštar porast amnionske tekućine, što se smatra iznimno opasnim. Razvoj ovog oblika polihidramnija nastaje u roku od nekoliko dana ili čak sati. Vanjski znak patologije iznenadno je prekomjerno povećanje volumena trbuha.

Također, trudnica počinje osjećati bol ili nelagodu u području lumbalne i prepone. Zglob trbuha znatno se proguta. Očekujuća majka ima teške nedostatka daha. Slušanje srčanog ritma fetusa je teško. Takav brzi razvoj bolesti može biti popraćen raskidom tkiva maternice.

Drugi oblik polihidramnija u trudnica naziva se kroničnim. Kada povećava volumen amnionske tekućine je umjereniji. U osnovi, ovaj obrazac se pojavljuje u kasnim terminima i nema tako izražene znakove. Često su trudnice već navikle na osjećaj nelagode povezane s njihovim položajem. Dakle, dijagnoza kroničnih polihidramina može biti teška. Ipak, ovaj oblik bolesti također može izazvati negativne posljedice.

Prije svega, ova bolest ukazuje na abnormalnosti u tijelu. Kronični oblik polihidramnija obično se razvija na pozadini virusnih bolesti, genitalnih infekcija, upalnih procesa u bubrezima ili prilijepima, kardiovaskularnih bolesti, dijabetes melitusa.

Ponekad s ovim oblikom može se dijagnosticirati umjereno visoka voda. Obično se stavlja u odsutnost bilo kakvih opipljivih promjena i pritužbi. Također, to može značiti da je odstupanje u količini amnionske tekućine beznačajno, a tekućina dolazi postupno. Često s umjerenim polihidramnima postoje velike šanse za punopravno i samostalno rađanje. No bolest će sigurno utjecati na fetus.

Dječji živčani sustav najviše je u opasnosti. To je posljedica promjene cirkulacije krvi u posteljici. Kao rezultat toga, cirkulacija kisika u mozgu djeteta je poremećena. Kako bi se smanjile posljedice i mogućnost razvoja polihidrama tijekom trudnoće, trebate biti osjetljivi na najmanju devijaciju u svom općem stanju. Edem, bol i težina u želucu već su dobar razlog da posjetite liječnika.

Simptomi Polyhydramnios u trudnica

Mnogi od simptoma koji su navikli na žene da smatraju prihvatljivu normu, u stvari, mogu signalizirati ovu patologiju.

Doista, raspon simptoma polihidramnija je vrlo širok:

 • prisutnost težine, nelagode i česte bolove u trbuhu;
 • gotovo kontinuirano djelovanje slabosti;
 • kratkoća daha uz minimalno fizičko naprezanje. Može biti zbog pretjerano visokog stanja dijafragme;
 • naglo povećanje brzine otkucaja srca;
 • stanje u kojem abdomen na razini pupka u obujmu postaje više od 100 cm;
 • izgled mnogih grubih strija;
 • česti različiti squelch u abdomenu (fluktuacija);
 • povećanje utrobe nerazmjeran pojam.

Rehidracija u posljednjoj fazi trudnoće obično prati konstantna napetost u maternici, prekomjerno odstupanje njegove veličine od norme i povećana anksioznost fetusa. Također se opaža povećanje visine maternice ispod maternice.

Zbog prekomjerne slobode fetusa unutar majčine utrobe postoji opasnost od zapetljivanja pupkovine.

Ako imate sve ili više od ovih simptoma, trebali biste kontaktirati svog ginekologa što je prije moguće. Najvjerojatnije će se dodijeliti ultrazvuk. Za dijagnozu polihidramnija u trudnica postoji koncept "amnionskog indeksa". A ako ste pronašli polihidramnije, nemoguće je odgoditi liječenje.

Poligon: Uzroci

Dakle, otkrili smo da dijagnosticiranje ove bolesti nije tako teško. Sada nije neophodno odrediti uzroke polihidrama tijekom trudnoće Nažalost, liječnici s apsolutnom sigurnošću ne mogu nazvati specifične preduvjete za polihidramnoze. Usput, oko trećina slučajeva ostaje bez razjašnjavanja razloga. Pa ipak postoji određena kategorija žena s povećanom tendencijom prema polihidramnima. To je takozvana skupina rizika, u kojoj se ta patologija zapravo promatra češće nego u drugim.

Prije svega, pacijenti s dijabetesom trebaju biti čuvani. To su njegovi liječnici koji su prvi na popisu rizika polihidramnija. Sljedeće dolaze do infekcija, bolesti bubrega, bolesti srca, bilo kakvih vaskularnih bolesti. Također, većina slučajeva polihidramina otkrivena tijekom Rh-sukoba trudnoće.

Zanimljiva slika može se opaziti u slučaju višestrukih trudnoća: visoka dostupnost vode u jednom fetusu često se kombinira s oštrom niskom vodom u drugom. Prevelik voće također može uzrokovati to odstupanje. Na popisu razloga za polihidramnoze pojavljuju se kršenja funkcije izlučivanja i stvarna patologija samog fetusa.

Potonje uključuju:

 • Što prijeti polihidramnima za fetus?

Što je polihidramnija kod trudnica?

Polihidracija tijekom trudnoće je povećana količina amnionske tekućine (amnionske tekućine) koja okružuje dijete. Do danas su utvrđene određene norme za količinu amnionske tekućine koja treba promatrati tijekom cijelog prenatalnog razdoblja.

Dakle, oko desetog i jedanaestog tjedna trudnoće, njezina količina treba iznositi oko 30-35 ml, do četrnaestog tjedna - ne manje od 100-120 ml, a do trećeg trimestra broj se povećava od 1100 do 1600 ml. Slijedom toga, u trudnica se uočavaju polihidramniosi u slučajevima kad je količina amnionske tekućine iznad navedenih normi.

Danas, medicina zna nekoliko tipova polihidramina, naime, umjerene, akutne i kronične, koje se razlikuju prema težini. Na primjer, ako je količina amnionske tekućine neznatno povećana, možemo pretpostaviti da je umjerena visoka voda tijekom trudnoće, ako količina amnionske tekućine znatno premašuje normu, tada liječnik najvjerojatnije pronalazi tešku visoku vodu.

Uzroci i tretman blage razloge

Umjereni polihidramniosi tijekom trudnoće, čije liječenje nije uvijek neophodno, najčešće se javlja postupno i u većini slučajeva potpuno se ne primjećuje na ženu. Ova vrsta polihidrama rijetko ometa pravodobnu isporuku, ali u ovom slučaju, u 47% slučajeva, dijete je rođeno s poremećajem u razvoju organa. Njegov središnji živčani sustav najčešće pati u ovom slučaju, jer kada umjerena hidracija nastaje u trudnica, fetalni mozak nema kisika, a placentna cirkulacija je uznemirena.

Uzroci polihidramnija u trudnoći u ovom slučaju predstavljaju kršenje stanja posteljice, infekcije fetusa ili nerazvijenog gastrointestinalnog trakta, odnosno nesposobnost progutati potpuno amnionsku tekućinu koju on, zapravo, radi od osamnaestog tjedna.

Liječenje polihidramnage tijekom trudnoće u ovom slučaju može biti i ambulantno i pacijentica. Sve ovisi o tome što je glavni razlog za njegovu pojavu. U pravilu, liječnik obavlja dijagnozu, nakon čega, ukoliko se ne treba primijetiti u bolnici, obvezno je propisati uporabu lijeka koji poboljšava mikrocirkulaciju u posteljici i povećava isporuku kisika u fetus, kao i, ako je potrebno, svjetlosnu terapiju. U nekim slučajevima potrebna je obvezna hospitalizacija, komplicirana terapija i stalni nadzor liječnika.

Liječenje bolesti tijekom trudnoće

Što je opasno u akutnoj akutnoj vodi?

Akutni polihidramniosi u trudnica, čiji su simptomi oštar porast veličine trbuha tijekom dana i napetost zidova maternice, uz zamjetljiv oticanje prednjeg abdominalnog zida, razvija se vrlo rijetko. Najčešće se primjećuje u ranoj fazi trudnoće, točnije od 15 do 22 tjedna. I razvija se vrlo brzo, u samo nekoliko sati ili dana. U 70% slučajeva, akutni polihidramniosi u trudnica, čiji su uzroci najčešće šećerna bolest, infekcija ili višestruke trudnoće, popraćene su vrlo bolnim osjećajima u prepone i donjeg dijela leđa, nedostatka zraka i slabog osluškivanja srčanog ritma fetusa.

U slučajevima kada se opaža povećana količina amnionske tekućine zbog šećerne bolesti ili infekcije, liječnik nakon detaljne dijagnoze nužno propisuje liječenje (najčešće u bolnici), budući da akutni polihidramniosi često često imaju ozbiljan učinak na razvoj fetusa. U nekim slučajevima, trudnoća završava s prerano rođenjem s mrtvim fetusom ili s fetusom koji ima značajne malformacije.

Ako je tijekom trudnoće velika voda, blizanci, to nije tako loše. U tom slučaju liječnik detaljno ispituje stanje oba djeteta, stavlja trudnu ženu pod posebnu kontrolu i, kao profilaksa, kao u slučaju umjerene visoke vode, propisuje lijek koji poboljšava mikrocirkulaciju u posteljici i povećava isporuku kisika u oba fetusa.

Je li polihidramnija opasna u kroničnom obliku?

Kronični oblik polihidramnija u 90% slučajeva promatra se na kraju prenatalnog razdoblja. Zapravo, polihidramniosi na kraju trudnoće ne predstavljaju posebnu opasnost. To praktički nije obilježeno simptomima, maternica u trudnica postupno raste, što joj omogućuje da se prilagodi toj državi bez osjećaja nelagode.

Ne treba zaboraviti da pojava polihidriranja jasno ukazuje na prisutnost ili pojavu bilo kojeg patološkog procesa koji se javlja u ženskom tijelu. Posljedično, kronična pothranjenost u trudnica, čiji tretman je, ako je to moguće, također je neophodan, može signalizirati bakterijske ili virusne infekcije, pijelonefritis, upalu dodataka ili urogenitalne i genitalne infekcije.

Simptomi polihidramnage tijekom trudnoće

Simptomi tijekom visoke vode, koji se mogu osjećati trudni, u pravilu, vrlo različiti. Naravno, najosnovniji je simptom oštar porast trbuha, koji se opaža nekoliko sati ili dana. Ali, ako je polihidramnija umjerena ili kronična, ne dolazi do oštrog porasta abdomenu. Pored toga, rast trbuha gotovo uvijek prati uterusni tonus, ponekad s akutnim bolovima u donjem dijelu leđa i perinealnom području. U 47% slučajeva žene su imale povišeni krvni tlak, kratkoća daha i slab otkucaji srca.

Liječenje polihidramnage tijekom trudnoće

Liječenje polihidramnija u trudnica je gotovo uvijek neophodno, ali kako bi bio što učinkovitiji, prije pažljivog pregleda potrebno je utvrditi točan uzrok povećanja amnionske tekućine koja uključuje:

 1. Ultrazvuk i dopplerografija, koji vam omogućuju istraživanje krvnih žila, pupčane vrpce i maternice, te određivanje stanja fetusa i protoka krvi u posteljici.
 2. Fetalna kardiotokografija (CTG), što omogućuje procjenu općeg stanja.
 3. Ispitivanje krvi za otkrivanje ili potvrđivanje odsutnosti intrauterine infekcije.
 4. Smear na infekcije koje su seksualno prenosive (mycoplasma, ureaplasma, klamidija).
 5. Test krvi za antitijela, koji se daju ako trudnica ima negativni Rh faktor.

Nakon primitka svih rezultata, liječnik propisuje odgovarajući tretman. Dakle, s umjerenim polihidramnima liječenje je ambulantno i akutno i kronično liječenje samo u bolnici pod nadzorom liječnika. U većini slučajeva, žene dobivaju antibiotike, diuretike (diuretike) i vitamine.

Kasnije, ako visoka voda teče u teškom stupnju i postoji opasnost za život fetusa, najčešće liječnik odlučuje o ranoj dostavi. Da bi signalizirao početak radne aktivnosti, koriste se posebni stimulansi.

Također, postoje slučajevi u kojima prijevremena dostava nije moguća u ranoj fazi, propisuje se oslobađanje amnionske tekućine. Postupak se vrši s najvećom pažnjom, tako da pupčana vrpca ne ispadne.

Što prijeti polihidramnima za žene?

 • U 29% trudnica s polihidramnozima, osobito u ranom razdoblju, dolazi do prijevremenog prestanka trudnoće.
 • U 35% žena, polihidramid je praćen stalnim, nezaustavljivim obilnim povraćanjem, što je iznimno neugodno i puno je dehidrirano.
 • U 37% trudnica s mnogovodiima postoji manja i ponekad teška krvarenja koja su prepuna preranog rođenja i preuranjenosti djeteta.
 • U 28% žena, znak za carski rez je polihidramnios. To je zato što prostor unutar maternice postaje veći i fetus kasnije, kada to već nije predviđeno, počinje mijenjati položaj na pogrešnu (koso, prsni ili poprečno).
 • U 36% žena zbog jakog rastezanja maternice, radna aktivnost je oslabljena, zbog čega je proces rada vrlo težak, što može uzrokovati komplikacije.

Što prijeti polihidramnima za fetus?

 • U 37% slučajeva, zbog polihidramnija, fetusna placentna insuficijencija može se pojaviti u fetusu, što zauzvrat izaziva kroničnu hipoksiju.
 • U 19% slučajeva, zbog polihidramnija, fetus ima malformacije u razvoju cijelog središnjeg živčanog sustava i gastrointestinalnog trakta.
 • U 7% slučajeva zbog polihidramina, koji je razvijen zbog infekcije, infekcija fetusa je moguća.
 • U 12% slučajeva, zbog polihidramnija, fetus ima i druge nedostatke u njegovom razvoju. Ono što točno ovisi o tome kako je cijela trudnoća nastavila, prije pojave polihidramina, i što je to uzrokovalo.
Pročitajte isto:
 • Pojava dubokih strija na abdomenu;
 • Česti kvržica u abdomenu;
 • Pretjerano povećanje veličine maternice.

U posljednjim fazama trudnoće, polihidramniosi uzrokuju konstantnu napetost maternice i pojačanu anksioznost fetusa. Prekomjerna sloboda u utrobi može dovesti do zadebljanja djeteta pomoću pupčane vrpce.

Moguće komplikacije

Neke trudnice ne pridaju veliku važnost onome što se tretira visoku vodu tijekom trudnoće. Nije svatko zna i predstavlja koliko je opasno ovaj sindrom. Placentalni abrupcija, infekcija porođajnog kanala i abnormalnosti u razvoju djeteta nisu potpuni popis mogućih opasnosti. Velike količine amnionske tekućine uzrokuju stres na maternici, što zauzvrat može dovesti do pobačaja. Osim toga, može ometati normalni položaj fetusa u maternici.

liječenje

Od trenutka kada se dijagnosticira, trudnica bi trebala povjeriti rješenje pitanja kako postupati s visokom vodom tijekom trudnoće kvalificiranom stručnjaku. U pravilu, u takvim slučajevima žena je smještena u bolnicu radi stalne kontrole nad njezinim stanjem. S blagim i umjerenim stupnjevima polihidramina, obično se koristi antibakterijska terapija.

U takvoj situaciji, liječnici obično propisuju širok spektar lijekova - rovamicin, eritromicin ili josamycin. Glavni cilj takvog liječenja je uspostavljanje uteroplacentalnog protoka krvi i metaboličkih procesa. Kako liječiti polihidramnije tijekom trudnoće? Osim antibiotika, mogu se propisati sljedeće skupine lijekova:

 • diuretici;
 • Lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi (zvončići i actovegin);
 • Vitamin i mineralni kompleks (obvezni vitamini B, C i E).

Kako bi se izbjegli problemi, kako liječiti visoku vodu tijekom trudnoće, cijeli medicinski postupak treba provoditi pod stalnim nadzorom liječnika. Promatrajući stanje bolesti, stručnjak provodi niz dnevnih mjera:

 • Mjerenje težine i krvnog tlaka trudnice;
 • Kardiografija fetusa;
 • Ultrazvuk i Doppler (1 puta tjedno).

U nekim slučajevima, ako postoje naznake za postupak amniocenteze, liječnici pribjegavaju sporom uklanjanju amnionske tekućine iz tijela trudne žene. Nakon uklanjanja polihidramina i stabilizacije fetusa, trudnoća se produžuje na 37-38 tjedana.

Saznajte više o temi.

 • Kako se tretira niska voda tijekom trudnoće. Amnionska tekućina ima važnu ulogu u formiranju i razvoju fetusa. U nekim slučajevima mogu nastati problemi s njima. Kako liječiti...
 • Kako liječiti gripe tijekom trudnoće Većina žena tijekom trudnoće pati od prehlade i zaraznih bolesti. I to ne čudi, s obzirom na slabost imuniteta tijekom trudnoće...
 • Kako liječiti zube s bermnesom Zdravlje nerođenog djeteta ovisi o stanju ženskog tijela. A stvar se odnosi ne samo na zdravlje unutarnjih organa, već i na šupljinu...
 • Kako liječiti akutne respiratorne virusne infekcije tijekom trudnoće S početkom hladnog vremena, mnogi od nas razvijaju prehlade. Infekcija ne zaobiđe stranu i trudne djevojke. Ne uvijek tradicionalne metode,...
 • Kako liječiti traheitis tijekom trudnoće Tijelo trudnice je podložnije virusima i infekcijama izvana. Trahealna upala je jedna od najčešćih promatranih pojava u ovom...
Sekcije
 • Povećana ili nagla pojava strija na abdomenu.
 • Kada promijenite položaj tijela osjetio valjanje vode iznutra.
 • Opseg abdomena na razini pupka 100-120 cm ili više.
 • Kod pritiska i otpuštanja trbuha s jedne strane, vibracije se osjećaju s druge strane (kao u balonu napunjenom vodom).
 • Donja bol u trbuhu, natrag.
 • Edem (vidljiv čak i vizualno) prednjeg trbušnog zida.
 • Uz kontrolu mjerenja visine dna maternice i abdominalnog opsega, jasno je da dimenzije premašuju normu za ovo razdoblje.
 • Teško je da liječnik čuje fetalna otkucaja srca, a ona je "zaglavljena" slojem tekućine.

Kako odrediti (dijagnosticirati) polihidramnije

U pravilu, žena osjeća gore opisane simptome i vidi liječnika. Čak i ako se ženi ne smeta ništa, doktor pregledava sljedeće simptome:

 • Maternica je napeta, teško je osjetiti dijelove fetusa;
 • Fetalna otkucaja srca je teško preplavljena, utopi gurgling zvukove;
 • Kada pritisnete jednu stranu trbuha, vibracije se osjete na drugoj strani;
 • Kontrolna mjerenja visine dna maternice i volumena abdomena iznad norme;

Ako liječnik promatra takve manifestacije, šalje ženu da provjeri ultrazvuk. Ultrazvučni stručnjak mjeri količinu tekućine u četiri područja oko bebe (najveća slobodna područja između maternice i fetusa) kako bi utvrdila vaš indeks amnionske tekućine (IAG). Ako je IAG indeks viši od 24 cm ili više od 8 cm, prema drugoj metodi izračuna, to znači da imate puno vode. Što je veći IAG, to je teže stanje.

Uz ultrazvuk, ginekolog može provesti vaginalni pregled. Ova studija je učinjeno kako bi se utvrdilo stres fetalnog mjehura.

Uzroci polhidramnija

Potpuno se ovi razlozi nisu proučavali. Oko 30% slučajeva visokih incidenata vode su "nejasno podrijetlo". Dajemo glavne uzroke patologije.

Upozorenje! U nastavku su navedeni čimbenici za koje postoji povećani rizik od polihidramina. No, prisutnost tih čimbenika ne znači da se visoka voda nužno javlja.

 • Pojava polihidrama ne ovisi o tome koliko trudnica napije tekućine.
 • Dijabetes u trudnoj ženi.
 • U slučaju zaraznih bolesti trudnice (rubeola, citomegalovirus, toksoplazmoza, mikoplazmoza, ureaplazmoza, klamidija, ARVI, itd.). To, usput, prema statistikama, uzrokuje 60% slučajeva polihidramina.
 • U slučaju disfunkcije fetalnih membrana (u pravilu, to je posljedica izloženosti infekcijama opisanim u prethodnom odlomku).
 • Kada bolest bubrega u trudnoći.
 • U kardiovaskularnim bolestima u trudnica.
 • U nazočnosti Rh-sukoba u majci i djetetu.
 • Uz više trudnoća (osobito s istim blizancima).
 • Ako je voće preveliko.
 • Kršeći funkciju izlučivanja fetusa.
 • Kršeći funkciju gutanja fetusa.
 • Kada su nepravilnosti fetusa (problemi sa središnjim živčanim sustavom, srcem ili bubrezima).

Kako postupati s visokom vodom tijekom trudnoće

U slučaju akutnih polihidramnija (brzo se razvija, u roku od nekoliko sati), morate odmah otići u bolnicu. Ovo stanje je vrlo opasno i morate biti pod nadzorom liječnika što je prije moguće.

 • Ako nema izraženih promjena u cirkulaciji i disanju žene, tada liječnici (uzimajući u obzir rezultate ultrazvuka skeniranja) nastojat će nastaviti (održavati) trudnoću do normalnog datuma dostave. Ako stanje trudne žene predstavlja prijetnju svom životu, postoji potreba za ranom dostavu (ubrzana isporuka, pobačaj).
 • Ako se donese odluka o očuvanju trudnoće, provodi se traženje uzroka polihidrimatike (kako bi se odabrao pravi način liječenja). Nemoguće je izliječiti polihidrame, budući da to stanje dovodi do posljedica opisanih gore i gotovo uvijek dovodi do gladovanja kisika fetusa. Kako bi se utvrdio uzrok, trudnica se može poslati na ultrazvučni pregled s dopplerom, CTG-om, testom krvi i naljepnicom za infekcije, za rhesus sukob, za test antitijela.
 • Stoga je uzrok polihidramike određen do maksimuma (kao što smo gore napisali, u 30% slučajeva uzrok nikada nije pronađen). Ispada da je izazvalo ovo stanje.
 • Ako je problem u dijabetesu trudnice, tada ćete biti upućeni stručnjaku koji će pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, a to će dovesti do smanjenja količine amnionske tekućine. Ako ne znate imate li dijabetes ili ne, bit ćete propisani test koji podnosi glukozu (GTT) (standard je dodijeljen grupi rizika odmah nakon liječenja i 24-28 tjedana trudnoće) kako bi se utvrdile razine šećera u krvi.
 • Ako je polihidramnios potaknut bilo kojom bolesti (bubrega, srca itd.), Tada će liječnici zaustaviti ovu bolest do maksimuma.
 • Ako je problem u infekciji, bit ćete poslani na dodatna ispitivanja, a liječenje će se provesti s širokim spektrom antibiotika.
 • Ako se problem nalazi u konfliktu Rhesusa, propisane su imunoglobulinske pripravke.
 • Ako je stanje uzrokovalo sam fetus, onda nekoliko opcija. Prema rezultatima ultrazvuka liječnici razmatraju kakve su defekte u razvoju fetusa. Ako postoje nedostatci CNS-a, liječnici će vas savjetovati da prekinete trudnoću. U slučaju grešaka u probavnom sustavu, također su savjetovali da prekinu trudnoću, sada ne postoji, jer se novorođenčadi s tom patologijom pomaže odmah nakon rođenja i mogu se potpuno razviti. Općenito, ako se malformacije mogu ispraviti pri rođenju, od vas će biti zatraženo da zadržite trudnoću do normalnog datuma isporuke i terapije lijekom za ovo očuvanje.
 • Ako se dijagnosticira polihidramnij i uzrok nije identificiran, liječnik može propisati lijekove koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, maternicu krvotok i metaboličke procese. To su, u pravilu, vitamini, preparati magnezija, diuretici, ponekad širok spektar antibiotika.
 • Liječenje polihidramnija, u pravilu, ima za cilj poboljšanje stanja fetusa (za sprečavanje hipoksije) i smanjenje količine amnionske tekućine. Alternativno, postupak amniocenteze može se koristiti za smanjenje količine amnionske tekućine. Ovo je postupak uklanjanja određene količine amnionske tekućine probijanjem membrana fetusa. Ali ovaj se postupak rijetko koristi.

Gotovo uvijek, doktori pokušavaju produljiti trudnoću znakovima polihidramnija što je duže moguće (bliže datumu očekivanog porođaja). I samo u slučajevima pogoršanja, pribjegavali su se ranoj isporukama.

Kako se osloboditi stanja s mnogovodii

Ako je oblik polihidramnija blaga (liječnik će vam to reći), a vi možda ste kod kuće, a zatim pokušajte ublažiti simptome polihidramina (oni se ne razlikuju mnogo od uobičajenih simptoma trudnoće).

 • Ako imate kratak dah, odmarajte više, izbjegavajte dizanje. Nemojte "trčati", kretati se glatko.
 • Ako imate otekline, pogledajte članak Gestosis i preporuke u članku Nutricionizam tijekom trudnoće. Sastav proizvoda

Rehidracija tijekom trudnoće je ozbiljna patologija koja zahtijeva liječenje

Amnionska tekućina je jedan od jamaca uobičajenog razvoja i života djeteta u maternici. To je zaštita od vanjskih utjecaja, to je ugodno okruženje za slobodu kretanja embrija, jedan je od sudionika u metabolizmu, dio je mehanizma za zaštitu pupčane vrpce od preopterećenja. Stupanj amnionske tekućine u svakom je pojasu drugačija, ali ako za 37-38 tjedana prelazi granicu od 1,5 litara, dolazi do dijagnoze polihidramnoziteta.

Uzroci bolesti

Točni uzroci polihidramnija nisu identificirani do sada. No postoje kategorije žena koje najviše pogođuju ova bolest. To ne znači da će nužno nastati, ali rizik je još uvijek visok za sljedeću skupinu trudnica:

 • žene s bubrezima
 • žene s dijabetesom
 • žene s bolestima kardiovaskularnog sustava
 • trudna s infektivnim bolestima
 • trudnice s rhesus sukobima majke i bebe
 • trudni blizanci (više fetusa)
 • trudna s velikim fetusom

Kao i uzroci polihidramnija mogu biti:

 • fetalne malformacije
 • smanjena funkcija izlučivanja fetusa
 • smanjena funkcija gutanja u fetusu

Definicija trudnoće s natrijom: u ovom članku postoji nekoliko načina.

Simptomi bolesti

Simptomi ovise o vrsti polihidramnija.

U akutnim polihidramnima (što je rijetko), trudnica doživljava snažnu bol u perineumu i donjem dijelu leđa. U tom slučaju, žena može povećati krvni tlak. Količina vode se brzo povećava, tako da trudna majka osjeća tjeskobu u abdomenu i nelagodu i primjećuje brzo povećanje veličine trbuha.

U kroničnim polihidramnozima, simptomi nisu tako vidljivi: trbuh se povećava postupno, a žena se prilagođava nekim bolestima, bez da im daje veliku važnost. No, polihidramniosi su znak patologije u ženskom tijelu, zahtijeva obavezno liječenje.

Znakovi bolesti

Ipak, izdvajamo nekoliko znakova polihidramnija, koji gotovo uvijek ukazuju na prisutnost bolesti:

 • Leg edem
 • Slabost i slabost
 • Pomanjkanje daha
 • Pojačani trbuh pokrivanje sa strijama
 • Bol i težina u želucu
 • Rapid puls
 • Očistite gutljaj u abdomenu

Vrste bolesti

Postoje akutni i kronični polihidramniosi.

Akutni oblik bolesti karakterizira oštar porast amnionske tekućine i to je stvarno opasno. Ovaj oblik polihidramnija može se razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Ako se volumen trbuha uvelike povećava, to ukazuje na razvoj akutnog oblika polihidramnija.

Kronični oblik polihidramnoze karakterizira umjereno povećanje amnionske tekućine (amnionska tekućina). Znakovi ovog oblika bolesti nisu tako očiti, stoga je često problematično dijagnosticirati bolest. Trudnice smatraju neku nelagodu kao normu, pa bi bilo vrijedno reći o bolestima liječniku tako da je liječenje pravodobno.

Ovaj članak sadrži popis stvari za novorođenče u jesen. Što je potrebno i što se može učiniti bez njega?

"Duphalac" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena. U ovom članku.

Što je opasno polihidramnije tijekom trudnoće?

Za mamu
Za žensko tijelo, polihidramniosi su ispunjeni:

 • najjača toksikoza
 • dehidracija
 • krvarenje
 • kasna gestoza

Za bebu
Bolest može uzrokovati:

 • prsni / poprečni previa dijete
 • razvoj placentne insuficijencije (beba nema kisika i hranjivih tvari iz majčine placente)
 • retardacija rasta djece
 • oštećenje živčanog sustava
 • smanjenje imuniteta fetusa

Dijagnoza bolesti

Potrebne analize i ispiti
Proučavanje maternice omogućuje vam dijagnosticiranje polihidrama: maternica povećana tijekom vremena, elastična i napeta govori o bolesti. Osjećajući se, liječnik opazi svoj oblik zaobljenog ili bačvastog oblika.

Također, u slučaju puno vode, fetus je vrlo pokretan - stalno mijenja položaj.

Pomoću ultrazvučne dijagnoze potvrđuje se CTG nužno radi procjene stanja djeteta.

Također se provodi krvni test za otkrivanje intrauterine infekcije.

Liječenje i prevencija polihidramnage tijekom trudnoće

Za blagu polivodoterapiju propisano je liječenje, koje se provodi na izvanbolničkoj osnovi.

U slučaju umjerene dijareje, trudnica je hospitalizirana, pod liječničkim nadzorom u bolnici, uzima određene uređaje (antibiotike, vitamine, diuretike). U pravilu, u ovom slučaju, trudnoća se dovodi do logičnog kraja - porođaj ne stimulira.

S teškim stupnjem polihidramnija, liječnik donosi odluku o hitnoj dostavi, jer su zdravlje i život majke i djeteta ozbiljno ugroženi. Ako termin i dalje ne dopušta rađanje, trudnica je propisana puštanje amnionske tekućine (postupak koji zahtijeva veliku pažnju).

Preventivne mjere koje mogu znatno smanjiti rizik pojave polihidramina su jednostavne, općenito stvari:

 • strogo pridržavanje svih recepata, pravovremeni završetak svih ispita
 • planinarenje na svježem zraku
 • pravilnu prehranu i unos tekućine
 • otići liječniku ako postoje sumnjivi simptomi

Što znači gubitak težine tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Na rupture perineuma tijekom porođaja može se naći u ovom članku.

Značajke trudnoće i porođaja u slučaju polihidramnija

Ako je liječnik prepoznao polihidramnije u trudnica, bit će dodijeljena dodatnim studijama koje će isključiti nepravilnosti fetusa. Morat ćete obići liječnika češće, kao i na ultrazvuku, kao i češće ćete morati proći određene testove.

Često se zahtijeva bolničko liječenje, često trudni moraju biti u bolnici do rođenja. Ali sve su to razumne mjere opreza jer patologija nije nimalo bezopasna.

Komplikacije porođaja s polihidramnima, nažalost, također nisu tako rijetke. Razdoblje oporavka također može trajati dulje. U 22% slučajeva kod trudnica s visokom vodom postoji slaba radna aktivnost. Masivno krvarenje je još jedna prijetnja uzrokovana tom patologijom.

No, ne biste trebali raditi na najgore - liječnici će učiniti sve što je moguće kako bi se smanjili rizici. Disciplinirana trudnica, koja ima za cilj najveći doprinos, ima visoku šansu za dobivanje.

Umjesto zaključka

Dakle, polihidramnija je ozbiljna patologija trudnoće. 5 teza o ovoj bolesti:

1. Postoje dvije vrste polihidramina: akutni i kronični. Prva je najopasnija komplikacija, u većini slučajeva završava s hitnim isporukama.

2. Liječnici nisu identificirali prave uzroke polihidramnija, ali postoje žene koje su najosjetljivije na ovu bolest.

3. Čak i neka nelagoda (bol u donjem dijelu leđa, u perineumu), slabost, kratkoća daha i brz puls trebaju biti razlog za izvanredan tretman liječniku.

4. Blaga voda se tretira na izvanbolničkoj osnovi, od umjerene težine - stacionarni, akutni polihidramniosi zahtijevaju kardinalne mjere (porođaj, oslobađanje amnionske tekućine).

5. Što se prije otkrije polihidramid, to je lakše kontrolirati i liječiti.

Što bi trebalo biti debljanje tijekom trudnoće? Ovdje su preporuke liječnika.

O prevenciji ruptura tijekom rada može se naći u ovom članku.

Što prijeti polihidramnozima u različitim fazama trudnoće, liječenju patologije

Patologija amnionske (amnionske) vode, od kojih je najčešća visoka voda - to je stvarni, još nedovoljno proučavan problem u porodici. Što to znači i što je opasno u trudnoći?

To je stanje karakterizirano prisutnošću viška količine tekućine u amnionskoj šupljini. To se smatra volumenom više od 1,5 litara do kraja pune trajne trudnoće i sukladno višestrukim stranim monografijama - više od 2 litre. Učestalost ove patologije u broju svih rodova kreće se od 0,3 do 1,2%. Tipično se pojavljuju klinički simptomi s volumenom tekućine većom od 3 litre.

Uloga amnionske tekućine i njezinog izvora

Amnionska sredina igra veliku ulogu u osiguravanju normalnog rasta i razvoja fetusa, i tijekom fiziološke trudnoće i pod nepovoljnim uvjetima - komplikacija trudnoće ili majčinske bolesti. Amnionske vode daju rastući fetus s potrebnim slobodnim prostorom, mehaničkim i zaštitom od buke, sudjeluju u održavanju ravnoteže temperature, izmjeni plina, prehrani i uklanjanju metaboličkih proizvoda, u formiranju imuniteta i hormonskom stanju.

Osim toga, u posljednjim tjednima trudnoće i tijekom porođaja, amnionska tekućina je uključena u pripremu rodnog kanala za prolazak fetusa, štiti pupčanu vrpcu od suženja i sprečava propadanje krvi u njemu.

Izvor formiranja amnionske tekućine u ranoj trudnoći nije dobro poznat. Pretpostavlja se da je nastala kao posljedica "znojenja" (transudata) majčine plazme kroz karitarnu i amnionsku membranu ili fetalnu plazmu kroz njegove propusne kožne integracije.

Proces održavanja ravnoteže između proizvodnje amnionske tekućine i njegove resorpcije (reverzno usisavanje) u drugom tromjesečju proučavan je nešto više. Glavni izvor je sam fetus - alveolarna tekućina koja lučuje pluća do 400 ml tijekom dana i urin, čija je dnevna količina do kraja trudnoće već 400 ml do 1,2 l.

Smanjenje tekućine javlja se dijelom zbog smanjenja njegove proizvodnje pluća kao rezultat njihove pripreme za vanjsko disanje, gutanja (tijekom 18. tjedna - 200 ml) i daljnje resorpcije kroz epitel pluća u limfne žile zbog razlike u osmotskom tlaku između fetalne plazme i alveolarne tekućine, Intenzitet gutanja tekućine postupno se povećava do volumena od 500 ml u 40 tjedana.

Smanjenje proizvodnje tekućine kod alveola pluća također se javlja pod utjecajem otpuštanja određenih hormona i biološki aktivnih tvari kod fetusa, na primjer, vazopresina i kateholamina. Osim toga, višak je djelomično uklonjen zbog razlike u osmotskom tlaku u plazmi majke i djeteta.

Što prijeti polihidramnima?

To je opasnost, kako za fetus, sama trudnoća, tako i za majku. Često se u ranoj fazi prati rana toksikoza u obliku "povraćanja trudnica" (u 36%), placentalne insuficijencije, spontanih pobačaja, pothranjenosti fetusa i kronične hipoksije, moguća intrauterinska retardacija rasta.

Kasnije hidratacija također pridonosi intrauterini usporenju rasta. Kao posljedica prekomjerne pokretljivosti, zagušenja s pupčanim vrpcom, razvoja kronične asfiksije, stvaranje abnormalnog položaja u uterusu (oko 6%) u obliku glutealnog zatiljnog ili poprečnog položaja moguće je. Moguće je preuranjeno prestanak trudnoće, prerano odjeljivanje posteljice koja prijeti ne samo smrću fetusa već i masivnim krvarenjem.

Ponovno tijekom posljednjih faza trudnoće i tijekom porođaja može dovesti do kasne gestoze (5-20%), preranog rođenja, ranog ili preranog pražnjenja vode s pupkovinom, ručkom ili nogom fetusa. Također, dugotrajni rad kao rezultat razvoja slabosti rada i odsutnosti kontrakcija uslijed smanjenja kontraktilnosti maternice ili njegove atonije i izostanka pokušaja zbog prekomjernog povećanja mišića abdominalnog zida nisu isključeni. Često se pojavljuju lica ili stražnjica i hipoksija, prerano odstranjivanje posteljice i drugih komplikacija.

Moguće posljedice za dijete, osim asfiksije i smrti (učestalost mrtvorođenih u visokoj vodi prosječno 10%) - to je intrauterinska infekcija sa septičkim komplikacijama, odgađanje tjelesnog razvoja, smanjena imunosna zaštita, osjetljivost na respiratorne bolesti.

U postpartum razdoblju, oporavak žena je duži. Opasnost su gnojne i septičke komplikacije zbog dugotrajnog rada i potrebe za dobivanjem predrasuda ili kirurških intervencija, mogućnost ponovnog krvarenja.

Uzroci patologije

Kršenje gore navedenih postupaka može dovesti do višak amnionske tekućine. Poliuretana se mogu pojaviti uglavnom u sljedećim slučajevima:

 1. Intrauterin infekcija i razvoj sindroma infekcije amnionske tekućine. Ovaj je razlog najčešći. Štoviše, većina infekcija je spolno prenosive infekcije (klamidija, citomegalovirus, ureaplazma, herpes simplex virus, sifilis, itd.). Patogeni također mogu biti mycoplasma, respiratorne virusne infekcije, infekcije s upalnim bolestima urogenitalnog sustava (coksitis, adnexitis, pyelonephritis, cistitis, itd.).
 2. Dijabetes melitus (prosječno 12%).
 3. Nespojivost majke i fetusa za Rh faktor i razvoj hemolitičke bolesti.
 4. Mnogo rjeđe, polihidramniosi se javljaju tijekom trudnoće s blizancima, kada se može razviti fetalni fetalni fetalni sindrom, s abnormalnim razvojem fetusa, osobito abnormalnim razvojem probavnih organa ili živčanog sustava, s nasljednim bolestima, krvnim bolestima, patologijom posteljice.

Udio patologije s neobjašnjivim uzrocima iznosi više od 60%. Kako odrediti polihidramnios?

Znakovi polihidramnija tijekom trudnoće

Ovisno o prirodi protoka, ta se patologija razlikuje kao:

 1. Akutni, koji se javlja obično u trudnica s kratkim razdobljima - u drugom tromjesečju (u rasponu od 16 do 20 tjedana).
 2. Kronični, koji se u pravilu javlja u trećem tromjesečju.

Oštra voda

U usporedbi s kroničnim, karakterizira naročito nepovoljan tečaj. Njegovi simptomi se vrlo brzo povećavaju - za nekoliko dana ili čak nekoliko sati. Trudnica se žali na brzom povećanju volumena trbuha, teškoj težini u donjim dijelovima i perinealnoj regiji, ponekad ozbiljnom boli u lumbalnom području i perinealnoj regiji i povećanju krvnog tlaka. U općem pregledu, prednji zid abdomen je natečen i glatki sa strijama, a tu je i uska utroba. Uz auskultaciju fetusa - srčani su tonovi gluhi i s poteškoćama.

Smrt fetusa ili njegovo rođenje s nedostacima u razvoju vrlo je vjerojatno. U vezi s akutnom placentalnom insuficijencijom i preuranjenom placentalnom abrupcijom moguć je spontani pobačaj, ženska životno ugrožena intrauterinska krvarenja (41%), ruptura maternice ili prijetnja rupture.

Kronični Polyhydramnios

Kronični polihidramniosi u trećem tromjesečju trudnoće karakteriziraju postupno povećanje volumena amnionskih voda i spor razvoj. Prognoza ovisi o jačini patologije i brzini povećanja volumena tekućine. Ponekad s vrlo sporim povećanjem broja, teško je prepoznati patologiju bez instrumentalnog pregleda.

U kroničnom tijeku, simptomi polihidramnija tijekom trudnoće su manje živopisni nego u akutnim slučajevima. Bol je odsutan ili je stupanj intenziteta boli neznatan. Dijagnoza se vrši na temelju subjektivnih pritužbi, općeg pregleda i instrumentalnog istraživanja.

Žena se može žaliti:

 • prekomjerna fetalna aktivnost;
 • kratkoća daha čak i uz malo napora;
 • umjerena težina, a ponekad i bol u abdomenu;
 • žgaravica i belching, osobito nakon uzimanja čak i male količine hrane;
 • napada palpitacije i slabosti;
 • trajno oticanje nogu;
 • formiranje strijeva na koži trbuha;

U općem pregledu otkriveno:

 1. Povećana gustoća i ton maternice tijekom palpacije.
 2. Fluktuacija u abdomenu (fluktuacije fluida).
 3. Prekomjerna aktivnost fetusa, kao i prekomjerna pokretljivost i nestabilna pozicija tijekom palpacije.
 4. Poteškoća u određivanju malih fetalnih dijelova.
 5. Prigušeno ili gluho otkucaj srca fetusa.
 6. Odstupanje (višak) mjerenja opsega trbuha i udaljenost od srca do dna maternice (visina stanja maternice) s obzirom na razdoblje trudnoće.
 7. Oticanje nogu i varikoznih vena.
 8. Kada vaginalni pregled u porodu - intenzivan fetalni mjehur, bez obzira na prisutnost ili odsutnost rada.

Strogost patologije i njezina dijagnoza

Ovisno o volumenu amnionske tekućine, uobičajeno je razlikovati tri ozbiljne patologije:

 • Stupanj I - 3 000 ml;
 • Stupanj II - od 3 000 do 5 000 ml;
 • Grade III - više od 5 000 ml.

Od posebne važnosti dijagnostičke važnosti je ultrazvuk. Uz pomoć, od 16 tjedana izračunava se indeks polihidramina tijekom trudnoće, što se naziva indeks amnionske tekućine (IAG).

Metoda se sastoji od mentalne podjele abdomena u 4 zone pomoću dvije međusobno okomite linije koje se presijecaju u pupku. Zatim, tijekom ultrazvučnog ispitivanja u svakoj zoni, odabire se i mjeri najveći vertikalni džep s tekućinom. Zbroj dobivenih rezultata je brojčana vrijednost IAI, izražena u milimetrima.

Od 16. tjedna trudnoće, njegova se prosječna vrijednost postupno povećava i postaje maksimalno za tjedan 27 - 156 mm (donja granica norme 85 mm, gornja je 245 mm), nakon čega prosječna vrijednost smanjuje svaki tjedan. Na primjer, u 32. tjednu prosječni IAG iznosi 144 mm (76-269 mm), 33. tjedan je 143 mm (74-274 mm), a za 35 tjedana 140 mm (70-279 mm).

IAH vrijednosti na gornjoj granici norme ili nešto iznad njega znače umjerenu ili relativnu visoku razinu vode, pri čemu ne postoji opasnost od fetusa. Ovaj je pokazatelj najznačajniji u smislu karakteristika njegove funkcionalne države i razvoja. Kontinuirano praćenje IAG-a omogućuje spriječiti razvoj patoloških komplikacija u fetusu.

Korištenje ultrazvuka također određuje stanje placentne strukture i pravovremenost njegova sazrijevanja. Nadalje, provođenjem kardiotokografije provjerava se opće stanje fetusa, propisane su dodatne studije za identifikaciju nedostataka i abnormalnosti razvoja fetusa. Kako liječiti dijagnozu patologije?

Liječenje Liječenje

Kada se dogodi dijagnoza, žena mora biti hospitalizirana u odjelu patologije trudnica kako bi razjasnila dijagnozu, utvrdila uzrok patologije i izradila plan liječenja. Taktike liječenja ovise o razdoblju razvoja patološkog stanja, uzroka i stupnja njegove ozbiljnosti. Prisutnost abnormalnosti razvoja fetusa je znak za pobačaj.

U kroničnim hidramnion I i II opsegu koji se razvijaju u trećem tromjesečju obično izvodi u liječenju ambulantne podešavanja na fiziološki očuvanje trudnoće i isporuke. Kada neizraženo akutni oblik III i opseg bolesti u smislu nakon 28 tjedana tretmana, potrebno je vršiti sve simptome fetalnog zrelosti (učinkovitost je oko 71%). Akutni oblik patologije koji se razvio prije određenog razdoblja znak je za pobačaj.

Liječenje uključuje uobičajenu hranu koja ograničava konzumaciju stolne soli, začina, začinjena i ukiseljena hrana, ekstraktna jela. Od lijekova se dodjeljuju diuretik lijekova s ​​kalija i magnezija, antivirusna, antibakterijska i antibiotika (nužno) širokog spektra djelovanja, kao i sredstva doprinose poboljšanju mikrocirkulacije (Curantil, Aktovegin) i vitamina kompleksa.

U akutnom obliku patologije ili prisutnosti vrlo velikog volumena tekućine, ponekad se naznačuje ponavljana amniocenteza. Rast kliničke slike povećanja volumena amnionske tekućine tijekom terapije je znak za ranu dostavu.

Isplativost korištenja tradicionalne medicine

Liječenje polihidramnija s tradicionalnom medicinom ne prepoznaje se kao tradicionalna medicina jer sadrže sirove komponente koje mogu uzrokovati nuspojave kod majke i posebno kod fetusa. Osim toga, oni nemaju selektivni učinak i dovoljan stupanj učinkovitosti, što doprinosi gubitku vremena potrebnog za liječenje. Moguće je samo korištenje sredstava s diuretskim učinkom i vitaminskih dodataka biljnog podrijetla, i to samo po preporuci liječnika.

država prevencija

Kako izbjeći puno vode? Prevencija je dodatno ispitivanje žene koja planira trudnoću, s ciljem identificiranja i liječenja kronične infekcije i dijabetesa.

U trudnica se konzultirati s prisutnošću RH-negativne krvi, dijabetes, povijest fetalnih anomalija, plodnost, amnionskog patologije i kronične upalne bolesti spolnih organa u riziku su dodijeljene.