Prerane bebe

Hrana

Smatra prijevremenog novorođenče iz između 28. i 38. Nedolya fetusa s masom 1000 do 2500 g, dužine tijela od 35 do 45 cm i imgp znakova morfološke i funkcionalne zrelosti.

fetalni rođenja do 28 tjedana, bez obzira na to je pokazala znakove života ili nije pokazala smatra pobačaj, a djeca s porođajnom težinom ispod 1000 g (500-999 g) voća. Koncept "fetusa" traje do 7. dana života, nakon čega, bez obzira na tjelesnu težinu, novorođenče postaje dijete. Klasifikacija prijevremenog

Četiri razreda preranog djeteta podijeljene su prema gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju:
I stupanj odgovara 35-37 tjedana i tjelesnoj težini od 2001 do 2500 g;
Grade II odgovara 34-32 tjedna i tjelesnoj težini od 1501 do 2000 g;
Grade III odgovara 30-29 tjedana i tjelesnoj težini od 1001 do 1500 g;
IV stupanj odgovara 28 i nižim tjednima i tjelesnoj težini od 1000 g ili manje.

Dojenčad mase manje od 1500 g smatra se duboko prerano.

Postoje tri glavne skupine uzroka koji utječu na učestalost prijevremenosti:
1) socio-ekonomski i demografski (obiteljski dohodak i stambeni uvjeti, prehrana za trudnicu, priroda ženskog rada, obrazovanje, priroda medicinske skrbi, status majke braka, itd.);
2) socio-biološki (starost roditelja, redni broj trudnoće, interval između rođenja, ishod prethodne trudnoće, višestruke trudnoće, sezonski utjecaji itd.);
3) Klinički - infektivnog neinfektivnih bolesti majke toksikoza trudnoće, ozljeda maternice tijekom pobačaja, isoserological nekompatibilnost krvi između majke i fetusa, kongenitalne anomalije genitalijama, nyroendokrinnaya matične patologije, kromosomske anomalije dječjeg, pušenje, alkoholizam majke da određene lijekove.

Značajke preuranjenih beba
D. Morfološki znakovi preranog novorođenčeta:
1) nerazmjeran stas; donjih udova i kratkih vrata;
2) visina glave je 1/3 duljine tijela u prijevremenoj, dok je u punom trajanju samo 1/4;
3) prevlast lubanje preko lica:
4) meke, savitljive kosti lubanje, šavovi i mali fontani otvoreni nakon nestanka generičke konfiguracije;
5) nedovoljna konkavnost i mekoću čašice, nerazvijenost hrskavice;
6) na koži leđa, u ramenima, na čelu, obrazi i bedrima - obilni lanugo (embrion-fluff); gusti sloj sira masti; koža je tanka, jasno izražena eritemom

Disanje je karakterizirano labiliranjem, manjom dubinom i površnijim karakterom pokreta dišnih putova, neravnomjerom dubine, produljenjem pojedinih izdisaja i inhalacija te pojavom respiratornih zaustavljanja u disanju. U zdravih preuranjenih tijekom spavanja ili odmora moguće je disanje;

Biota (ispravna izmjena apnejskih razdoblja ", razdoblje respiratornih pokreta približno jednakih dubina), kao što je

Cheyne-Stokes (isprekidano disanje s pauzama i postupno povećanje, h zatim smanjenje amplitude respiratornih pokreta), konvulzivni respiratorni pokreti su karakteristični za one koji su punopravni. Stopa disanja podložna je značajnim fluktuacijama i iznosi 36-82 na 1 min, a korelira s stupnjem ". u ranoj dobi: 140-160 otkucaja u minuti, arterijski tlak niži je u prvih dana (75/20 mm Hg), zatim on; blago povećava (85/40 mm Hg);

Simptom Finkelshgeyna: u položaju sa strane. Postoji prolivena boja kozhig niža polu - ružičasta, gornja - bijela). Ovaj simptom uzrokuje nezrelost hipotalamusa, koja prati stanje kapilarnog tonusa kože. Slijetanje se smanjuje. Volumen želučanog soka je gotovo 3 puta manji od punoljetnih vršnjaka, pH želučanog soka je 4,4-6,6, razina slobodne klorovodične kiseline je 0,3; funkcija intestinalnog enzima ima nižu aktivnost. za laktazu, enterokinazu, alkalnu fosfatazu, itd.; Endokrine žlijezde, iako su do rođenja, strukturno su diferencirane, ali funkcionalnost je ograničena; Retikulo-endotelni sustav, koji ima vodeću ulogu u procesima imunogeneze, morfološki je i funkcionalno nerazvijen, dnevna diureza u prijevremenim bebama kreće se od 50 do 130 mm, učestalost mokrenja iznosi 8-13 puta dnevno, volumen svakog mokrenja iznosi 1,5 do 15 ml ;

Neonatalno razdoblje karakteriziraju takve funkcionalne značajke. Vrlo mala količina glomerularne filtracije (33,5 ml / mn po 1,73 m2), smanjena tubularnost. resorpcije vode (95,9 - 96,4%).
B. Značajke metaboličke prilagodbe prijevremenih dojenčadi

1. Razmjena vode u prerane dojenčadi karakterizira značajna labilnost i stres. To se očituje kod čestih pojava edema i sklonosti dehidriranju.

2. Razmjena elektrolita je nestabilna. Sadržaj egoma u serumu zdravlja - preuranjen je 3,4-6,5 mmol / l. Razina kalija "! u krvi iznad 7 mmol / l, smatra se hiperkalijemijom i može se pojaviti uz značajnu postnatalnu asfiksiju i hipoksiju, adrenalnu insuficijenciju, metzbolikosko '; acidoza, mljevena transfuzija krvi. Hiperkalemija potvrđuje visoka, oštra "manžeta"; t širenje kompleksa akutnih respiratornih infekcija i smanjenje P vala na EKG Kalija u krvi u obliku syvorogke ispod 3 mmol / l smatra se hipokalemijom. Često se pojavljuje s obilnim povraćanjem, crijevnim poremećajima, dugoročnom terapijom protiv korigikteroida, itd. I manifestacijom. letargija, mišićna hipotonija, abdominalna distenzija, povraćanje, ravnanje i širenje T vala i produljenje RT intervala na EKG.
Natrij u serumu zdravih novorođenčeta je 140-154 mmol // ravnoteža Patria kažnjen (gipornatriemiya) intrakranijalna ozljeda rođenja, hipertenzija dogidr.i.schii et al., Smanjenje sadržaja natrija u krvi.. klor prosjek u rasponu 94.6 NN do 107,3 ​​mmol / 1. Razlozi mogućeg
hipo- i hipo-organskog soo, chu, te s natrijevim fluktuacijama.
Kalcij u krvi bio je ozlijeđen 2,4-2,7 mmol / l, magnezij u rasponu od 0,89-0,96 mmol / l. Razine također ne variraju s različitim patologijama ranijih godina.

3. stanje kiselog bazi. Prosječni pH nakon rođenja prerano je 7,25. Normalizacija PH javlja se samo u 12 sati. Odstupanja od pg manje od 7,25 (acidoza) su česte i posljedica su progresivnog zatajenja respiratornog sustava itd.

4. Dušik homeostaza je određena novorođenče dostaskhi nischgpoyu proteina, smjer razmjenu proteina i luči funkcije bubrega, prva 3 dana, k. „1d, 1 novorođenče još uvijek ne dobiva dovoljno proteina, to przobladaet do proteina, a jedan bolizm u krvi Dušična hrana se povećava, posebno kod vrlo preranih beba.

5. Glikemija i homeostaza lipida. U prvih 3-4 dana života u prijevremenim niskim razinama šećera (1,1-1,6 mmol / l). Hipoglikemija pogoršava stanje acidozu i metabolizam mozga, je uzrok neuroloških poremećaja, kao i zbog nedostatka ugljikohidrata slomljena oksidacija masnih kiselina i ketonskih tijela nakupljaju u krvi, metabolička acidoza povećava.

6. hiper nastaje zbog povećanja posrednog bilirubina u krvi za vrijeme jakog hemoliza eritrocita i privremene nezreli jetre enzimski sustavi (nedostatak glukuronil transferaza).

7. Termoregulacija. U preuranjenim bebama postoji nezrelost termoregulacijskih struktura središnjeg živčanog sustava, zbog čega dijete može patiti ne samo od hlađenja, već i od pregrijavanja.

8. Imunost i reaktivnost prijevremenosti karakteriziraju nezrelost i nemogućnost. Posebno niske razine imunosti opažene su kod duboko preuranjenih beba, kod djece s povijesti komplikacija i kod bolesnika s teškim lezijama središnjeg živčanog sustava.

Organizacija njege i liječenja preranih beba.
Dostupni su dvofazni sustavi skrbi: Stadij 1 je specijalizirana maternistička bolnica koja prima rođenje prije roka i baza za opterećenje u svojoj bazi; Faza II - specijalizirana bolnica ili odjel za liječenje i njegu preuranjenih beba prebačenih iz rodilišnih bolnica.

U prvoj fazi: prerano beba se procjenjuje na Apgarovoj skali na kraju prvog minute (to određuje prirodu reanimacije), a zatim se procjena vrši nakon 10-15 minuta i nakon 2 sata. Na kraju prednosti i WC-a u dvorani za dostavu, dijete se prenosi u neonatalni odjel.

Generička mast uklanja se sterilnom vazelinom ili suncokretovim uljem. Prevencija gonoblenoreja uključuje dvostruko ubacivanje u oči (neposredno nakon rođenja i nakon 2 sata) s 30% -tnom otopinom natrijevog sulfacila, u genitalni prorez kod rođenja - jednom s 2% otopinom srebro nitrata.

Higijenska kupelj (temperatura 37˚ê) provodi se samo preteritornim stupnjem prvog stupnja sa svojim zadovoljavajućim uvjetima u trenutku rođenja. Rogovinov nosač postavljen je na pupčanu vrpcu s 1-11 stupnjeva preuranjenosti; se ligature odnose na duboko prerane bebe i djecu majki s Rh-negativnom krvožilom?
Sljedeći načini rada stvaraju se u odjelu preuranjenih beba: udobni uvjeti skrbi, prevencija infekcije, dojenje, korekcija onesposobljenih? Eostasis. Prekomjerni gubitak topline upozoriti zagrijana pomoću posteljinom i tablice na koju se dijete nosi pregled i manipulacije, uz održavanje temperature u komori (24-25 ° C) i preuranjenih boravak u zatvorenom i otvorenom inkubatoru (krevetić toplijem); u zapečaćene - podržana relativne vlažnosti (90-95%), a koncentracija kisika u rasponu od 25-28%: javnost - zona stvara toplu temperaturu zraka u djeteta okoline 28-29 ° C (postupno smanjuje do temperature zraka u komori 24 25 ° C).

Prijenos preranog na obični krevet izrađen je s tjelesnom težinom od 1800-1900. Komore se ciklički popunjavaju, tj., Svaka ne dulje od 2 dana. Svakodnevno se mokro čišćenje, zračenje i zračenje s germičnim svjetiljkama izvode. Prijenos preranih beba u drugu fazu skrbi određuje se dobi u danima, tjelesnoj težini, kliničkom stanju i provodi se najranije 3. dan života.

Samo zdrave preuranjene bebe s porođajnom težinom od 2000 podliježu iscrpljivanju.
Hranjenje preranih beba treba biti individualizirano, dosljedno bez prisiljavanja na njega i uzimajući u obzir dob, tjelesnu težinu i stanje djeteta

Prvo hranjenje. Prvo hranjenje ovisi o trajanju hessacije, tjelesnoj težini. zajednički uzrok. Djeca s gestacijskom dobi dulje od 34 tjedna i težine više od 2000 grama

Subarahnoidna i intraventrikularna krvarenja. SDR i označeni sindrom CNS depresije. Kateterizacija pupkovine ili velikih žila. Umjetno disanje putem intubacije. Zamijenjena transfuzija krvi.
Poroda izvan medicinske ustanove, opterećena anamnezom (relativna indikacija). U drugoj fazi, antibiotici su propisani (u odjelu za prerano) s:
prisutnost djeteta infekcije;

Ako se sumnja na zaraznu patologiju:
- izbrisani postupak infekcije nije klinički isključen;
- dugoročno korištenje kortikosteroida.
Najčešće korišteni nisko toksični, polusintetski penicilini s širokim spektrom djelovanja, a također možete koristiti lincomicin, benzilpencilin, ceporin, cefatreksil, claforan.
Tijek liječenja antibioticima - 5-7 dana. Ako je potrebno, promijenite antibiotik. U teškim infekcijama, indicirana je kombinacija dva antibiotika. Paralelno, propisati: etizol (podržava aktivnost respiratornog centra i ublažava respiratornu depresiju); dodatnu vitaminsku terapiju i spriječiti razvoj disbakterioze propisivanjem bifidumbakterina u 3 doze 2-3 puta na dan.

Glavni znakovi prerane bebe. Razlike od pojma rođene bebe

Nije neuobičajeno da beba rodi ne u četrdesetom tjednu trudnoće, ali ranije. Srećom, moderna medicina nije dugo razmatrala ovo ozbiljan problem, a stopa preživljavanja preranih beba raste svake godine. S medicinskog stajališta, prerano beba rođena je prije 37. tjedna trudnoće. Takvo dijete dolazi na svijet vrlo sitno, s malom težinom i visinom.

Kratak opis prijevremenosti

Rođena je prerano beba nesposobna za život izvan maternice majke. U pravilu, ne može disati, jesti, prilagoditi se promjeni temperature. Koliko brzo beba prilagođava novim uvjetima ovisi o trajanju prijevremene bolesti. Postoje dva stupnja preuranjenosti, o čemu ćemo raspravljati u nastavku.

Umjeren stupanj

Strukturne značajke unutarnjih organa i morfoloških svojstava s tim stupnjem prijevremenosti su kako slijedi:

 • Rok: 31-36 tjedana.
 • Težina: 1500-2500 grama.
 • Dijete je aktivno, sposobno je pomicati udove, ali njegov mišićni ton je niži od onog punog djeteta.
 • Na tijelu je još uvijek vidljiva kosa dolje.
 • Koža je ružičasta.
 • Glava u odnosu na tele ima proporcionalne parametre.
 • Dijete izgleda mršavo zbog nerazvijenog potkožnog masnog sloja.
 • Nailovi su još uvijek mekani, ali su već popeli do vrha prstiju.
 • Ženski spol malih usana praktično pokriva male usne.
 • U muškom seksu, testisi se mogu nalaziti na ulazu u skrotum, ili se jedan od testisa još nije spustio u njega.
 • Vizija. Sustav vizije je od 22 do 34 tjedna. Stoga, prerano beba najčešće je zatvorenih očiju.
 • Sluha. Od 28. tjedna dijete se drhti na oštrim zvukovima, a od 33. pretvara se u njihov izvor.
 • Dišni sustav. Dijete ima plitko i brzo disanje.
 • Endokrini sustav. Zbog nedovoljne proizvodnje hormonskog kortizola stanje djeteta može se pogoršati: pad tlaka i temperature, uriniranje se smanjuje. Također se privremeno smanjuje funkcija štitne žlijezde, zbog čega se metabolizam usporava.
 • Termoregulacija je nesavršena, stoga morate držati pod kontrolom temperaturu prostorije u kojoj je dijete.
 • Refleksi. Reflektirajuće sisanje se očituje oko 28 tjedana, ali jedva je vidljivo, pa obično hrane dijete kroz sondu. Refleks za pretraživanje u takvoj djeci, kao pravilo, nije uzrokovan.

Duboko stupanj

Ima sljedeće osobine:

 • Rok za isporuku: 26-30 tjedana.
 • Težina: do 1500 grama.
 • Dijete je letargično, teško se kreće, stalno spava.
 • Tijelo je gotovo potpuno prekriveno debelim pahuljicama.
 • Koža je crvena i naborana.
 • Bradavice su nerazvijene.
 • Navel je nizak.
 • Tijelo je nerazmjerno: glava je velika u usporedbi s tijelom, a ruke i noge su prilično kratke.
 • Aurikli su ravni.
 • U djevojčicama, labia majora još uvijek ne pokriva male usne.
 • Kod dječaka testisi su još uvijek na ulazu u skrotum.
 • Vizija. Vizualni sustav još nije razvijen, dijete je stalno s zatvorenim očima.
 • Sluha. Od 28. tjedna dijete se drhti na oštrim zvukovima, a od 33. pretvara se u njihov izvor.
 • Dišni sustav. Budući da je dijete rođeno s neadekvatnim dišnim sustavom, često se javljaju slučajevi apneje (zadržavanje ili zaustavljanje disanja). Dijete ima brzo i plitko disanje, često se koristi umjetno disanje, jer dijete ne može disati vlastito.
 • Endokrini sustav. Isti znakovi kao umjereni preuranjenost. I zbog nedovoljne proizvodnje gonada u djevojčica, mliječne žlijezde su uvećane, labički edem nabubri. Dječaci mogu imati oticanje skrotuma i penisa.
 • Termoregulacije. Zbog ranog porođaja postoji velika opasnost od brzog pregrijavanja ili hipotermije bebe.
 • Refleksi. Gotovo svi refleksi su odsutni.
 • Imunološki sustav gotovo je nerazvijen.
 • Sustav kostiju. U pravilu se formira u svakoj djeci, ali kosti su još meke zbog nepotpunog nakupljanja minerala i vitamina D. Dostupna je i zajednička displazija.

S umjerenim stupnjem, prognoze za preživljavanje su više pozitivne nego kod dubokih, budući da ta djeca imaju brojne malformacije, kao i nekoliko ozbiljnih bolesti. Dobivanje ovih beba je vrlo teško.

Tablica razlika s punoljetnom novorođenčeta

Postoji takva stvar kao zrelost fetusa. Pretpostavlja da je dijete unutar maternice već formirano dovoljno kako bi se osiguralo izvana. U donjoj tablici možete vidjeti kriterije pomoću kojih možete razumjeti razliku između bebe s punim radnim vremenom i preranog djeteta.

Prerane bebe

Nedonoščad - djeca rođena prije termina poroda funkcionalno nezrelih, s masom ispod 2500 gi dužine tijela manja od 45 cm klinički znakovi nezrelosti su neproporcionalno tijelo, otvorene su kranijalne šavovima i mali fontanelle, izbjegavanje potkožnog masnog sloja, crvenilo kože,. hipoplazije genitalnih organa, slabost ili nedostatak refleksa, slab plač, intenzivna i produljena žutica itd. Njega prerane bebe podrazumijeva organiziranje posebne njege - temperaturu, vlažnost, jednaka oksigenacija, hranjenje, ako je potrebno - obavljanje intenzivne njege.

Prerane bebe

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, imaju tjelesnu težinu od 1000-2500 g i duljinu tijela od 35-45 cm, smatraju se preuranjenima. Gravirana dob smatra se najstabilnijim kriterijem; antropometrijski pokazatelji, zbog njihove značajne varijabilnosti, uvjetni su kriteriji za preuranentnost. Svake godine, kao posljedica spontanog prijevremenog porođaja ili umjetno induciranog pobačaja u kasnim razdobljima, 5-10% djece iz ukupnog broja novorođenčadi rođeno je u prijevremeni porod.

Prema WHO (1974), smatra se da je održiv fetus kod trudnoće za više od 22 tjedana, tjelesne težine od 500 g, dužine tijela od 25 cm. Na domaćem neonatologiji i pedijatriji fetusa rođenja prije 28 tjedna trudnoće, nakon što je tjelesna težina manja od 1000 g, a Duljina manja od 35 cm smatra se kasnim pobačajem. Međutim, ako je takvo dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana nakon rođenja, zabilježeno je kao prerano. Neonatalna stopa smrtnosti među preuranjenim bebama mnogo je veća od onih kod punoljetnih beba i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti medicinske skrbi u prvim minutama i danima života djeteta.

Uzroci prijevremenosti

Svi razlozi koji dovode do rađanja preranih beba mogu se kombinirati u nekoliko skupina. Prva skupina uključuje društvene i biološke čimbenike, uključujući i vrlo mlade ili starije dobi roditelja (pod 18 i preko 40 godina), loše navike trudna, pothranjenost i loših životnih uvjeta, profesionalnih rizika, nepovoljno psiho-emocionalne pozadine, i drugi. Rizik od preranog poroda i poroda prerane bebe su veće kod žena koje nisu planirale trudnoću i koje zanemaruju medicinsku pratnju trudnoće.

Druga skupina uzroka je opterećena opstetrička i ginekološka povijest i patološki tijek ove trudnoće u budućoj majci. Ovdje najvažnije su pobačaji u povijesti, višestruka trudnoća, gestoza, hemolitička bolest fetusa i prerano odjeljivanje posteljice. Razlog rađanja preuranjenih beba može biti kratka (manje od 2 godine) intervala između rođenja. Često se rađaju preuranjene bebe kod žena koje se bave in vitro oplodnjom, ali to nije zbog činjenice da se koristi ART, nego na "žensku" faktor koji sprječava oplodnju na prirodan način. Negativno utječu na nošenje trudnoće ginekoloških bolesti i malformacija genitalijama: cervicitis, endometritis, oophoritis, fibrom, endometrioza, dva rogat sedlo maternice, maternice hipoplazija, i drugi.

Treća skupina uzroka koje krše normalno sazrijevanje fetusa i uzrokuju povećanu vjerojatnost prerane bebe uključuju različite izvanbračne bolesti majke: dijabetes, hipertenziju, srčane defekte, pijelonefritis, reumatizam itd. uvjeti gestacije.

Konačno, rođenje preranih beba može biti povezano s patologijom i abnormalnim razvojem samog fetusa: kromosomskim i genetskim bolestima, intrauterinim infekcijama, teškim malformacijama.

Klasifikacija prijevremenosti

Uzimajući u obzir gore navedene kriterije (gestacijska dob, masa i duljina tijela), postoje 4 stupnja prijevremenosti:

I stupanj prijevremenosti - isporuka se događa u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2500-2001 g, duljina - 45-41 cm.

II stupanj prijevremenosti - dostava se odvija tijekom razdoblja od 32-35 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2001-2500 g, duljina - 40-36 cm.

III stupanj prijevremenosti - isporuka se javlja tijekom razdoblja od 31 do 28 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1001 g, duljina - 35-30 cm.

IV stupanj prijevremenosti - dostava se pojavljuje prije 28 tjedana trudnoće; težina djeteta je manja od 1000 g, a duljina manja od 30 cm. Za ovu djecu koristi se pojam "prerano s ekstremno malom tjelesnom težinom".

Vanjski znakovi prijevremenosti

Za prerane bebe karakteristične su brojne kliničke znakove, čija težina korelira s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe s tjelesnom masom su hypotrophy II-II stupanj, djetetovo tijelo je nerazmjerno (glava je velika i oko 1/3 duljine tijela, udovi su relativno kratki). Abdomena je velika, ravnodušna s jasno vidljivim odstranjivanjem mišića rectus, pupak se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve fontane i šavovi lubanje su otvoreni, lubanje kostiju su fleksibilne, mozak lubanja prevladava nad lica. Nerazvijenost čašica, slab razvoj noktiju (ploče noktiju ne dospijevaju na vrh prstiju), slaba pigmentacija bradavica i krugova areola karakteristična su. Genitalni organi u preuranjenim dojenčadi su nerazvijeni: djevojke imaju otvoren genitalni razmak, dječaci imaju nenadmašene testise u skrotum (kriptorhizam).

Prerane bebe rođene u 33-34 tjednu trudnoće, a kasnije su zrele. Njihov izgled je drugačija ružičasta koža, nedostatak pištolja na licu i torzu, više proporcionalni tjelesni oblik (manja glava, veći položaj pupka, itd.). U preuranjenim bebama I-II stupnja, formiraju se zavoji od aurikula, izražava se pigmentacija bradavica i krugova areola. U djevojčicama, labia majora gotovo u potpunosti pokriva genitaličnu prorezu; kod dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum.

Anatomska i fiziološka obilježja preranih beba

Preuranjenost se ne određuje antropometrijskim indeksima nego morfofunkcionalnom nezrelosti vitalnih organa i tjelesnih sustava.

Karakteristične značajke dišnog sustava u preuranjenim bebama jesu približnost gornjeg dišnog trakta, visoki položaj dijafragme, fleksibilnost prsnog koša, okomito mjesto rebara u odnosu na sternum. Ove morfološke osobine preranog dojenčeta uzrokuju površinsko, česte, oslabljeno disanje (40-70 u minuti), tendenciju apneje u trajanju od 5-10 sekundi (apneja preuranjena). Zbog nerazvijenosti elastičnog plućnog tkiva, nezrelost alveola, smanjena razina tenzida u preuranjenim bebama, sindrom respiratornog distresa (kongestivna upala pluća, sindrom respiratornog distresa) lako se promatra.

Nezaposlenost kardiovaskularnog sustava karakterizirana je impulsnošću, tahikardijom 120-180 u minuti, prigušenim srčanim tonovima, arterijskom hipotenzijom (55-65 / 20-30 mm Hg). U prisutnosti kongenitalnih defekata srca (otvoreni Botallov kanal, otvoreni ovalni prozor) mogu se čuti zvukovi. Zbog povećane krhkosti i propusnosti vaskularnih zidova, lako se javljaju krvarenja (potkožna, u unutarnje organe, u mozak).

Morfološki znakovi nezrelosti CNS u preuranjenim bebama su slaba diferencijacija sive i bijele tvari, glatkoća bora mozga, nepotpuna mijelinizacija živčanih vlakana, iscrpljena vaskularizacija subkortikalnih zona. Tonovi mišića u preuranjenim bebama su slabi, smanjuju se fiziološki refleksi i motorna aktivnost, usporava se reakcija na podražaje, smanjena je termoregulacija, a postoji tendencija i hipo- i hipertermije. U prvih 2-3 tjedna u preuranjenoj bebi može doći do prijelaznog nistagusa i strabizma, tremor, gušenja i klonova stopala.

U preuranjenim bebama zabilježena je funkcionalna nezrelost svih dijelova gastrointestinalnog trakta i niska enzimska sekrecijska aktivnost. U tom smislu, prerane bebe su sklone recurgitaciji, razvoju nadutosti, disbiosis. Žutica u preuranjenim bebama je intenzivnija i traje dulje nego kod punoljetnih novorođenčadi. Zbog nezrelosti enzimskih sustava jetre, povećane propusnosti krvno-moždane barijere i brzog eritrocitnog sloma u preuranjenim bebama, encefalopatija bilirubina može se lako razviti.

Funkcionalna nezrelost bubrega u nedonoščadi rezultira promjenom ravnoteže elektrolita (hipokalcemija, hypomagnesemia, hipematrijemiju, HIPERKALIJEMIJA), dekompenziranom metaboličke acidoze, edem sklonost nastanku i brzom dehidracijom s neadekvatnim održavanjem.

Aktivnost endokrinog sustava karakterizira kašnjenje u formiranju cirkadijanskog ritma izlučivanja hormona, brzog iscrpljivanja žlijezda. U preuranjenim bebama sinteza kateholamina je niska, prolazna hipotireoza često se razvija, au prvim danima života rijetko se manifestira seksualna kriza (fiziološki mastitis, fiziološki vulvovaginitis kod djevojčica).

Prerane bebe razvijaju bržu anemiju brže nego u punoljetnim bebama, postoji povećani rizik od razvoja septikemije (sepsa) i septikopemije (purulentni meningitis, osteomijelitis i necrotizirajući enterokolitis).

Tijekom prve godine života, rast mase i duljine tijela u prerane bebe je vrlo intenzivan. Međutim, u smislu antropometrijskih pokazatelja, prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake rođene u roku od samo 2-3 godine (ponekad za 5-6 godina). Zastoj u razvoju psihomotora i govora u preuranjenim bebama ovisi o stupnju prijevremenosti i komorbidnosti. S povoljnim scenarijem za razvoj preranog beba, poravnanje se događa u drugoj godini života.

Daljnji tjelesni i psihomotorni razvoj preranog djeteta može ići na prvo mjesto s vršnjacima ili biti odgođen.

Od preuranjenih beba, neurološki poremećaji su češći nego kod punoljetnih vršnjaka: asteno-vegetativni sindrom, hidrocefalus, konvulzivni sindrom, vegetativno-vaskularna distonija, cerebralna paraliza, hiperaktivnost, funkcionalna dislalacija ili disartrija. Gotovo trećina preuranjenih beba ima patologiju organa vida - kratkovidnost i astigmatizam različitih ozbiljnosti, glaukoma, strabizma, retinalnog odstranjivanja i atrofije optičkog živca. Prerane bebe su sklone čestim rekurentnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama, srednjim otiscima, na pozadini gubitka sluha.

Žene rođene prerano u odrasloj dobi često pate od menstrualnih poremećaja, znakova seksualnog infantilizma; oni mogu biti prijetili spontanim pobačajima i preranom rođenju.

Značajke brige za prerane bebe

Bebe rođene prerano trebaju posebnu njegu. Njihovu faznu njegu provode stručnjaci neonatologa i pedijatara, prvo u maternici, zatim u dječjoj bolnici i klinici. Glavne komponente brige za prerane bebe su: osiguravanje optimalnih uvjeta temperature i vlažnosti, racionalne terapije kisikom i doza hranjenja. U preuranjenim bebama vrši se stalno praćenje kompozicije elektrolita i COS krvi, praćenje sastava plina u krvi, puls i krvni tlak.

Odmah prerane bebe smještene su odmah u rođenje u inkubator, gdje se, uzimajući u obzir stanje djeteta, zadržava konstantna temperatura (32-35 ° C), vlažnost (u prvim danima oko 90%, zatim 60-50%), razina oksigenacije (oko 30%). Prerano dojenčad I-II stupnja obično se stavlja u krevete s grijanjem ili u običnim krevetima u posebnim kutijama gdje se temperatura zraka održava na 24-25 ° C.

Prerane bebe koje mogu samostalno održavati normalnu tjelesnu temperaturu, dosegnu tjelesnu težinu od 2000 g, i imaju dobru epitelizaciju pupčane rane, mogu se otpustiti kod kuće. Druga faza sestrinstva u specijaliziranim odjelima dječje bolnice naznačena je prerano, ne dostižući tjelesnu težinu od 2000 g u prva dva tjedna, a djeca s perinatalnom patologijom.

Dojenje preranih beba treba početi u prvih sati života. Djeca s nestalim sisavcima i gutanjem reflektiraju kroz želučanu cijev; ako je refleks sisanja dovoljno izražen, ali tjelesna težina manja od 1800 g - dijete se hrani kroz bradavicu; Djeca koja imaju više od 1.800 g mogu biti pričvršćena na grudi. Mnoštvo hranjenja preuranjenih beba I-II stupanj 7-8 puta dnevno; III i IV stupnjeva - 10 puta dnevno. Izračun snage vrši se posebnim formulama.

Preuranjene bebe s fiziološkom žuticom trebaju dobiti fototerapiju (generalizirani NLO). U okviru rehabilitacije preuranjenih beba u drugoj fazi, korisna je komunikacija između djeteta i majke, kontakt kože i kože.

Kliničko ispitivanje preranih beba

Nakon iscjednje, djeca rođena prerana trebaju stalni nadzor pedijatara tijekom prve godine života. Ispitivanja i antropometrija provode se tjedno u prvom mjesecu, jednom svaka dva tjedna - u prvoj polovici, jednom mjesečno - u drugoj polovici. U prvom mjesecu života prerane bebe treba pregledati pedijatrijski kirurg, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski traumatolog-ortopedski kirurg, pedijatrijski kardiolog, pedijatrijski oftalmolog. U dobi od 1, djeca trebaju govorni terapeut i dijete psihijatrijske konzultacije.

Od dobi od 2 tjedna, prerane bebe trebaju spriječiti anemiju i racije debelog željeza. Profilaktička cijepljenja za prerane bebe obavljaju se na pojedinačnom rasporedu. U prvoj godini života preporuča se ponavljanje tečajeva bebe masaže, gimnastike, individualnih wellnessa i postupaka temperiranja.

Morfološki znakovi preranog novorođenčeta

Vanjski znak prijevremenog poremećaja gotovo je potpun odsutnost potkožnog masnog sloja. Za duboko prerane bebe, karakteristična je sjajna, naizgled prozirna, crvenkasto-crvena koža, okupljena na bore, bogato prekrivena debelim zubima (lanugo) na udovima, leđima, licu. Navel se nalazi nisko u donjoj trećini abdomena. Učenici su stegnuti, kao takvi, "venom" od nazočnosti pupilne membrane. Nailovi su tanki, ne dolaze uvijek do rubova noktiju. Porculanske hrskavice su mekane. Djevojke imaju široku otvorenu ljubičastu crvenu vulvu s istaknutim nimfama i klitorisom. U dječaka je prazan, vrlo crveni skrotum, bez testisa.

U zrelijih preranih beba izražava se nedostatnost potkožnog masnog sloja, naborana koža i senilna pojava lica, ali boja kože je manje crvena, prilično je blijeda ružičasta. Lanugo uglavnom pokriva ekstenzorske površine udova, leđa i u manjoj mjeri lice. Glavu kratku kosu. Nailovi su dugački, najčešće do kraja nokta, ali vrlo tanki. Navel se nalazi malo iznad simfize. U skrotumu je jedan ili oba testisa, ali nisu spušteni na dno i ležeći u njegovoj gornjoj polovici i lako se prostiru u ingvinalne prstene kada ih se pritisne.

Za prijevremeno je karakteristično dijeljenje tijela u položaju sa strane na dvije različite polovice boje (dno je ružičasto, vrh je bijelo) - simptom koji opisuje L. O. Finkelstein i R. A. Wilfand, također nazvan Harlequinov simptom. Duljina glave pri rođenju, ovisno o stupnju preuranjenosti, varira od 1/4 do 1/3 visine. Lubanja je zaokružena više od novorođenčeta s punim radnim vremenom. Šavovi i fountains su širom otvoreni. Kosti lubanje su tanji, često jedna iznad druge (konfiguracija kostiju lubanje). Jezgre luženja u epifizi dugih kostiju obično su odsutne.

Mliječne žlijezde slabo razvijene, u pravilu, ne emitiraju kolostrumu sličnu sekreciju. Preuranjene bebe su sklone edemu potkožnog tkiva, a scleradema može razviti ako postoje poremećaji u njezi.

Nijedan od ovih znakova, odvojeno, ne može služiti kao apsolutni kriterij za određivanje preuranjenosti, samo njihova cjelovitost dopušta suditi o preranom rođenju djeteta.

gabiya.ru

Mučiti list na Nursing od "GABIYA"

Glavni izbornik

Snimanje navigacije

Anatomska i fiziološka obilježja preranog novorođenčeta

Smatra se da je dijete rođeno trudnoće od 22 do 37 tjedana (154-259 dana od prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda) s tjelesnom težinom manjom od 2.500 g i duljinom manjom od 45 cm. bi jedan dah. Ovisno o tjelesnoj masi pri rođenju, postoji 4 stupnja prijevremenosti:
Stupanj I - 2001-2500 g;
Stupanj II - 1501-2000 g;
Grade III - 1001-1500 g;
Stupanj IV - 1000 g ili manje.
Tjelesna težina pri rođenju nije apsolutni pokazatelj prijevremenosti. Dakle, 1/3 novorođenčadi teži manje od 2.500 grama su pune pojam, a 4-5% od nedonoščad tjelesne težine veće od 2500 osnovni kriterij preuranjenu je gestacijska dob (razdoblje razvoja fetusa, gestatio - trudnoća nosi). Na temelju gestacijske dobi postoje 4 stupnja pretpostavke:
Ja stupanj - gestacijska dob 36-35 tjedna;
Grade II - gestacijska dob 34-32 tjedna;
Grade III - gestacijska dob 31-29 tjedana;
IV stupanj - gestacijska dob 28-22 tjedana.
Preuranentnost je koncept koji se odnosi isključivo na neonatalno razdoblje. Učestalost rađanja preranih beba u različitim dijelovima zemlje iznosi 5-12%. Smrtnost preranih beba je dvadeset puta veća od pojave beba.
Anatomska i fiziološka obilježja (AFO) prerane bebe
 Morfološki znakovi prijevremene bolesti: pojava prerane bebe ima brojne znakove koji su u izravnoj proporciji s gestacijskom dobi. Što je manje gestacijsko razdoblje djeteta, to su svjetlije i što su više. neki
znakovi se koriste za određivanje razdoblja trudnoće. To uključuje: kožu, uši, bradavice areole, brazde na nogama, seksualni znakovi.
U vrlo preranom djetetu, tanka naborana koža je tamno crvena boje, obilno prekrivena pupoljkom (lanugo). Aurikli su mekani na lubanji, s kratkim gestacijskim razdobljem lišeni su reljefa, bez oblika zbog nerazvijenosti hrskavice. Areola bradavice je nerazvijena, manje od 3 mm, s dubokim nošenjem ne može se utvrditi. Bresure na nogama su rijetke, kratke, plitke, pojavljuju se u 37. tjednu trudnoće, na 40. tjednu trudnoće, postaju brojne. Skrotum u dječaka je prazan, testisi su u ingvinalnim kanalima, ili u trbušnoj šupljini. Djevojčice karakteriziraju seksualni razlozi
pukotine - labia majora ne pokriva malu usne, jasno je vidljiva hipertrofirana klitoris.
Prerano beba ima malu veličinu, nerazmjernu tjelesnu građu. Omjer povećanja težine je 30-50. Relativno velika glava (1/3 tijela), kratka vrata i noge, pupak prsten smješten bliže grudi. Mozak lubanja prevladava nad lica. Šavovi lubanje i fontana su otvoreni. Subkutani sloj masti nije izražen. Nailovi ne dolaze do vrha prstiju.
 Funkcionalni znakovi prijevremenosti. Preuranjeno je obilježeno nezrelosti svih organa i sustava, čija težina ovisi o trajanju trudnoće. Neurološki znakovi ranijih bolesti su hipomotonija, smanjenje
fiziološki refleksi (usisavanje, gutanje, pokreće usisavanje inhibira disanje, uzrokuje respiratorne stanke, cijanozu) i motoričku aktivnost, nesavršena termoregulacija (smanjena proizvodnja topline i povećani prijenos topline), slab plak djeteta, smanjena aktivnost probavnih enzima. Djeca su ponekad nemirna, nestabilna tremor brade i udova, sklonost konvulzijama. Disanje je 40-90 respiratornih pokreta u minuti, neujednačeno u ritmu i dubini, prekinuto
grčevi uzdah i stanke (apneje) traju do 10-15 sekundi što se češće primjećuje kod izuzetno preuranjenih beba s hipoksičnim lezijama središnjeg živčanog sustava. Kada se više zaustaviti disanje može razviti asfiksije (gušenja) (nerazvijenost alveolarne kapilarne plućne mreže, smanjuje sadržaj površinski aktivne tvari, što dovodi do nedovoljne proširiti na očuvanje pluća fetusa atelektaza, razvoj hemodinamskih poremećaja u plućima, što uzrokuje naročito disanje. Stoga prijevremeni predstavljati veliki postotak novorođenčad koja razvija sindrom respiratornog distresa).
Kardiovaskularni sustav. Puls je labilna od 100 do 180 otkucaja u minuti. Svaki podražaj uzrokuje porast srca, povećanje zvučnosti tonova, povećanje krvnog tlaka (zbog prevladavajućeg utjecaja simpatičkog dijela). Krvni tlak ne prelazi 60-70 mm Hg. Termoregulacija u preranoj bebi je nesavršena. Djeca se brzo ohlade i brzo se pregrijavaju. Kod djece s niskom tjelesnom masom, gubici topline se povećavaju zbog relativno veće površine tijela, potkožnog sloja masti previše tanke i nezrelosti termoregulacijskih centara. Posebnost temperature reakcije očituje se u činjenici da tijekom pregrijavanja tjelesna temperatura može porasti do 40 stupnjeva, a kao odgovor na vanjske infekcije, prerane bebe ne reagiraju s porastom temperature.
Probavni sustav. Volumen trbuha u prvih 10 dana u preranom je 3 ml / kg
pomnožen s brojem dana. Proteini dobro probavljaju, ali su masti slabo probavljene. Propusnost crijevne stijenke značajno je povećana, a funkcija enzimske sekrecije crijeva se smanjuje. Jetra je funkcionalno još nezreo nego u punom trajanju. maleni volumen trbuha, smanjena sekrecija i aktivnost probavnih enzima, slab razvoj mišićnog zida crijeva, smanjeni imunoglobulin A doprinosi razvoju disbakterijusa.
Refleksi su sisati i gutati slabo razvijeni. Često postoji kršenje koordinacije sisanja i gutanja. Postoji tendencija povraćanja, povraćanja, nadutosti, zatvora. Nedostatak reflasa kašlja pridonosi težnji hrane.
Bubrega. Smanjena funkcija filtracije, povećana izlučivanje natrija u mokraći i slaba reapsorpcija vode, ograničena sposobnost uklanjanja višak vode iz tijela. Dnevna diureza do kraja prvog tjedna kreće se od 60 do 145 ml, učestalost mokrenja 8-15 puta dnevno.
Krvni sustav. Niže razine hemoglobina i crvenih krvnih stanica, fetalni hemoglobin dugo ostaju visoke. Gotovo svi preteri s gestacijskom dobi manjom od 30 tjedana imaju anemiju. Propusnost i krhkost krvnih žila (zbog nedostatka vitamina K) koji su obješeni doprinose nastanku poremećaja cerebralne cirkulacije i krvarenja.
Zbog nesavršenog imuniteta, prerane bebe su sklone zaraznim bolestima.
Granične fiziološke stanja su svojstvene u prerano dojenčadi: fiziološka eritema je izraženija i produljena, početna tjelesna težina smanjuje, a žutica je prisutna. Minorska žutica u težini može biti popraćena teškom bilirubinskom encefalopatijom. Genitalna kriza je mnogo rjeđa nego u punom roku, manje izražena. Primarna transfuzija leukocita nakon 7-15 dana. Prolazna groznica lako se javlja kad se ne slijedi režim pića i pregrijavanja. Rezidba pupčane vrpce nestaje kasnije nego u punom trajanju (5-7 dan života), umbilikalna rana liječi za 12-15 dana, s masom
manje od 1000 kg - 1-2 tjedna kasnije.

Značajke razvoja preranog beba
I. Fizički razvoj pretilosti
1. Karakterizira višim stopama povećanja tjelesne težine tijekom prve godine života u usporedbi s djecom koja su rođena na vrijeme. Iznimka je prvi mjesec života, kada postoji slaba dobitak težine zbog većeg od punog roka, gubitka početne mase. U prijevremenim bebama početni gubitak tjelesne težine je 9-14% tjelesne težine pri rođenju. Dvostruko veću tjelesnu težinu za 2-3,5 mjeseci, trostrukom za 4-6 mjeseci, a do godine njihova težina povećava se za 4-7 puta.
2. Mjesečno povećanje rasta prvih beba u prosjeku iznosi 2,5-3 cm Rast u prvoj godini povećava se za 27-38 cm Unatoč visokim stopama rasta i razvoja, u prvih 2-3 godine života prerane bebe u smislu tjelesne težine i rast je zaostajan za svojim kolegama, rođenim punim radnim vremenom. I samo u dobi od 3 godine, tjelesna težina i duljina ove djece blizu su odgovarajuće brojke u punom roku.
3. U djece s preranom razreda I-II, zubi izbacuju u 6-9 mjeseci, razred III-IV - 8-10 mjeseci.
4. Opseg glave kod porođaja je 3-4 cm veći od opsega dojke. Do 3-5 mjeseci
usporediti, u budućnosti, opseg prsa je veći od opsega glave.
5. U budućnosti, razdoblja 1. i 2. proteže u ranoj dobi pojaviti 1-2 godine kasnije nego u punom razdoblju.
II. Živčani razvoj preranih beba
Tijekom prvih godina života stopa psihomotornog razvoja djece bila je odgođena, razvoj vodećih linija neuropsihijskog razvoja pomaknut je na vrijeme u kasniju dobnu fazu. Ovo kašnjenje ovisi o stupnju prijevremenosti i izraženiji je kod djece s III-IV stupnjem prijevremenosti. U ovoj djeci, pojava psihomotornih vještina za 1-2 godina odgađa se za 2-3 mjeseca.
 u djece s II stupnjem prijevremenosti za 1-1,5 mjeseci
 Do kraja 1. godine života, većina djece s I stupnjem preuranentnosti u psihomotornom razvoju nadilazi svoje punoljetne vršnjake, a dobi od 2 godine uspoređuju se s vrlo preuranjenim. Kašnjenje u mentalnom razvoju preranog djeteta može biti posljedica disfunkcije osjetilnih organa. Dakle, patologija organa vida (miopatija, astigmatizam, strabizam) javlja se u 25%, gubitak sluha u različitim stupnjevima u 4% djece prerano rođene.
U prijevremenoj smrti (zbog nepovoljnih intrauterinih stanja, fetalne hipoksije itd.) Često
opaženi su psiho-neurološki poremećaji u obliku neuropatske psihopatske osobine ličnosti. Češće neurološke promjene: vegetativno-vaskularni poremećaji, hipertenzija-hidrocefalni sindrom, napadajni sindrom, cerebralna paraliza. Do dobi od 4-7 godina, manifestacija neuropsihijatrijskih simptoma može nestati ili ostati kao svjetlosni klinički znakovi oštećenja CNS-a: nestabilno mentalno stanje, reakcije negativnosti, anksioznosti, neumjerenosti, nesanice, anoreksije, poteškoća u jedenju krute hrane. Možda nepovoljni tečaj s formiranjem postojanih i složenih psihopatoloških sindroma. Međutim, većina preranih beba ima normalni mentalni razvoj. Među preranošću postoje mnogi poznati ljudi: Darwin, Newton, Voltaire, Hugo, Napoleon, Yesenin, Mironov, itd.

Organizacija medicinske skrbi za prerane bebe
Problem preuranjenog sestrinstva je iznimno teško jer djeca još nisu zrela za postojanje izvan maternog organizma. Da bi se održala održivost preranog djeteta, nužno je stvoriti posebne uvjete kako u vrijeme rođenja, tako i prilikom prilagodbe djeteta. U tu svrhu, prerana briga se pruža u fazama:
Faza I. - pružanje intenzivne njege i liječenja u rodilištu;
Faza II - skrb u specijaliziranom odjelu;
Promatranje sestrinskih i ambulantnih postaja u dječjoj klinici.
Glavni cilj prve faze je spasiti život djeteta. U prvim satima i danima nakon rođenja, ako je potrebno, provodi se intenzivna terapija, pažljiva skrb i promatranje. Posebna pozornost posvećuje se štovanju San-Epidrema. Početna bolnica otpada zdrava djeca koja imaju više od 2000 godina nakon rođenja, sve ostale preuranjene bebe prenose se u specijalizirani odjel za skrb u drugoj fazi.
Glavni fokus specijaliziranog odjela je liječenje i rehabilitacija. Terapeutske mjere su usmjerene na eliminaciju hipoksije, poremećaja cerebralne cirkulacije, žutice, pneumopatije, prevencije anemije, raka, hipotrofije.
Izlučivanjem iz II. Stupnja sestrinskog pristupa pojedinačno. Glavni kriteriji su:
- odsutnost bolesti;
- obnavljanje početne tjelesne težine i njegovo zadovoljavajuće povećanje;
- normalnu razinu hemoglobina;
- povoljan stambeni prostor.
Sve informacije o djetetu prenose se na dan otpreme u dječju kliniku.

Krasnoyarsk medicinski portal Krasgmu.net

Posljedice prijevremene i razvojne prognoze. Prognoza za život u preuranjenim bebama ovisi o mnogim čimbenicima. Uz pravilnu njegu i medicinsku kontrolu u budućnosti, djeca rođena u razdoblju od 28-30 tjedana uspješno preživjeti. Pravilno organiziranom skrbi, prerane bebe se dobro razvijaju od prvog dana života. Među preuranjenim bebama često se u razvoju često nalaze fizički i mentalno retardirane bebe.

Prijevremeni beba rođena mrtva ili očite znakove života između 28. i 38. tjedna fetalnog razvoja težine manje od 2500 g, a manje od 45 cm. Minimalna tjelesne težine za djecu je izvediv 500-600, ovisno o masi tijelo djeteta pri rođenju, uobičajeno je razlikovati četiri stupnja prijevremenosti:

1 stupanj - 2500-2001 g,

2 stupnja - 2000-1501 g,

Grade 3 - 1500-1001 g,

Grade 4 - 1000 g ili manje.

Prematurenost (praematuritas) je koncept koji se odnosi isključivo na kliniku djetinjstva, jer u razdoblju prenatalnog razvoja postoje značajne pojedinačne fluktuacije. Postoje slučajevi rađanja preranih beba, čija tjelesna težina prelazi 2500 g, a naprotiv, tjelesna težina u punom roku bebe može biti manja od 2500 g.

Preuranjeno dijete je manje zrelo od djeteta s punim radnim vremenom, pa je njezin prilagodljivi kapacitet niži od onih punoljetnih novorođenčadi. U tom smislu, smrtnost preranih beba ostaje vrlo visoka do danas - to je dvadeset puta veća od smrtnosti punoljetnih beba. Znakovi prijevremene bolesti mogu se podijeliti u morfološke i funkcionalne.

Morfološki (vanjski) znakovi prijevremene bolesti.

Morfološki znakovi prijevremene bolesti trebaju prvo uključivati ​​malu tjelesnu masu i malu duljinu djeteta do trenutka rođenja. Istodobno, nesrazmjer tijela izgrađuje se na sebe: kratki vrat, kratke donje udove, velika glava i nizak raspored čašica. Aurikli su mekani i čvrsto pritisnuti na glavu. Kosti lubanje su kobne. Otvoreni mali izvori i šavovi. Na koži leđa, na ramenima, na čelu, obrazima, bedrima je debela dolina (lanugo). Koža je tanka. Postoji nedostatak razvoja kožnih derivata: nokti često ne dođu do vrha prstiju, niske pozicije pupčane prstene.

Izražena fiziološka eritema. Subkutani sloj masti je slabo razvijen (Chulitskaya indeks masti je -5. + 2.5). Genitalni jaz kod djevojčica zastaje, kod dječaka se promatra kriptorhidizam. Međutim, niti jedan od tih morfoloških znakova zasebno se ne može smatrati apsolutnim simptomom ranosti. Ti se znakovi trebaju uzeti u obzir samo u skupini.

Funkcionalni znakovi prijevremenosti.

Funkcija organa razine i sustavi zbog svojih nedonoščadi značajan gubitak morfološka nezrelosti zbog određenog razdoblja fetalnog razvoja i sazrijevanja karakteriziraju značajke organizma u neprimjerenim uvjetima novog medija okoliša za njega (je roditelj organizam).

U prvih beba u prvim mjesecima života dolazi do brzog iscrpljivanja procesa uzbuđenja, nedovoljne interakcije između sustava tijela, sporosti procesa metabolizma i prilagodbe. Istovremeno, određeni organi i sustavi u prerano rođenoj djeci mogu funkcionirati od prvih dana nakon rođenja. Oni, na primjer, imaju dobro razvijene osjetilne organe, tvore gotovo sve reflekse prirodnog automatizma: sisanje, gutanje, potragu, plivanje, podršku, hodanje, Moro, Talent, Bauer reflekse. Usisavanje i gutanje refleksa odsutni su samo u vrlo preuranjenim bebama.

Rani postnatalni period kod preranih beba karakterizira nezrelost središnjeg živčanog sustava, osobito moždani korteks. U tom razdoblju imaju nesavršene generalizirane reakcije, čije se reguliranje provodi, naizgled, na razini subkortikalnih struktura. Manifestacije nezrelosti središnjeg živčanog sustava uključuju: smanjenje spontane motoričke aktivnosti, mišićna hipotonija, mali i nestalni tremor udova, brada itd.

Kod prvih beba u prvih dana nakon rođenja, postoji poremećaj u termoregulaciji u obliku smanjenja proizvodnje topline i povećanja prijenosa topline. Oni također imaju neke osobitosti disanja. Konkretno, vanjski podražaji uzrokuju različite bioelektrične aktivnosti mozga, a to je praćeno kašnjenjem ili usporavanjem disanja. Učestalost pokreta dišnih puteva je od 36 do N2 n I min. Korespondira se s stupnjem prijevremenosti: disanje se mnogo povećava kod djece s niskom tjelesnom masom.

Funkcionalne karakteristike kardiovaskularnog sustava u prerane bebe izražene su u prevladavanju simpatičke podjele; bilo koji podražaj uzrokuje povećanu brzinu otkucaja srca, povećanu zvučnost tonova, povišeni krvni tlak. Pulsna stopa malo ovisi o stupnju prijevremenosti i u prva tri mjeseca jednaka je 120-150 otkucaja. u 1 min Krvni tlak korelira s stupnjem preuranjeno-egi. 11a prvi mjesec života, prosječno je 65/24 mm Hg. Čl. Na EKG u preuranjenim bebama otkriva se nizak napon zuba i odstupanje električne osi je ispravno. Svi zubi su dobro definirani. Interval P-Q = 0,10 s, kompleks QPS = 0,04-0,06 s, interval Q-7 = 0,23-0,35 s.

Probavni sustav u preuranjenim bebama također ima niz mogućnosti. Enzimska aktivnost gastrointestinalnog trakta značajno je smanjena, pH želučanog soka na vrhuncu probave je 4.4. Resorpcija bjelančevina u ovoj djeci od prvog dana života dobro je izražena, ali masti su slabo apsorbirana. Propusnost crijevne stijenke značajno se povećava. Pozornost se usmjeruje na funkcionalnu nezrelost jetre. U prerano dojenčadi sazrijeva hepatocit i sustav glukoronil transferaze, koji provodi konjugaciju slobodnog bilirubina, kasni. Potonji se mogu akumulirati u lipidima bogatim živčanim stanicama mozga, narušavajući procese fosforilacije. To uzrokuje kašnjenje u sazrijevanju ATP-a, što dovodi do hipoksije mozga i razvoja njenog poraza.

Može doći do trovanja bilirubinom koja može rezultirati oštećenjem mozga uz relativno niski sadržaj serumskog bilirubina (pri 171-205 μmol / L). Pojava kernicterus u nedonoščadi doprinijeti hipoksije (rezultira u povećanom propusnost stanične membrane u bilirubin), gipoal- buminemiya (čime se smanjuje komunikacijski bilirubin proteina), dehidracija (povećava koncentraciju bilirubina) i hipoglikemija (glukoze potrebno za konjugaciju slobodnog bilirubin).

Funkcionalna nezrelost jetre kod preranih beba doprinosi smanjenju razine protrombina, koja, zajedno s nedovoljnom sintezom vitamina K u crijevu, uzrokuje razvoj hipoprotrombinemije teže nego u djece s punim radnim vremenom, a protiv toga se lako pojavljuje hemoragični sindrom. Ne smijemo zaboraviti da kod preranih beba zbog funkcionalne nezrelosti jetre, to nije samo protrombinska sinteza koja pati. Imaju smanjenje funkcije sinteze jetre jetre kao cjeline. To stvara uvjete za razvoj hipoproteinemije i hipoalbuminemije i doprinosi razvoju edematous sindroma. Pojava potonjeg je olakšana niskom sposobnošću bubrega na osmotsku koncentraciju, nisku filtraciju u glomerulu, ograničenom sposobnošću uklanjanja suvišne vode i gotovo potpunu reapsorpciju natrija.

Pokazivači prirodnog otpora tijela (dopunski titar, lizozim, fagocitna aktivnost leukocita) i sposobnost sinteze imunoglobulina u preranoj bebi se smanjuju. Postoji korelacija između sadržaja T-limfocita i stupnja prijevremenosti: oni su manje kod manje zrele djece. Smanjena je funkcionalna aktivnost T-limfocita u usporedbi s onima u punoljetnim dojenčadi. Koncentracija IgG u krvi kod rođenja je niža od one pune punog. U budućnosti, tijekom prva tri mjeseca života, postoji niža razina IgG u usporedbi s punim radnim vremenom. Odsutna je koncentracija IgM i IgA u krvi pupkovine preranih beba ili je njihov sadržaj vrlo nizak.

Fizički i neuropsihološki razvoj preranih beba.

Sve prerane bebe imaju nisku dobnu težinu u prvom mjesecu života zbog većeg gubitka početne tjelesne težine nego kod full-term babyova. U prijevremenim bebama, početni gubitak težine je 9-14% u odnosu na tjelesnu težinu pri rođenju. Kasnije, u prvoj godini života intenzitet dobitka težine u prerane bebe veći je nego u punopravnim (vidi tablicu 1). Mjesečno povećanje rasta u takvoj djeci u prosjeku iznosi 2,5-3 cm. Opseg glave u prva dva mjeseca života u prosjeku iznosi 3-4 cm više od prsa.

Do kraja prve godine, ovisno o stupnju preuranjenosti, opseg glave iznosi 43-46 cm, grudi 41-46 cm. Do dobi od 3 godine, tjelesna težina i rast prerane bebe blizu su odgovarajuće pokazatelje punoljetnih beba.

Tablica 1. Prosječna mjesečna debljanje u preranoj bebi ovisno o tjelesnoj masi pri rođenju (V. E. Ladygina, 1981)